Бременността е не само раждането и развитието на нов живот, но и неговото изграждане, което означава, че бъдещата майка не може без "строителни материали". Само калцият ще помогне да се направят костите и хрущялите на бебето здрави: основният „строителен материал“ за опорно-двигателния апарат на детето. Калцият е петият най-разпространен елемент в земната кора. Елементът прави две полезни неща едновременно: предпазва нероденото бебе от рахит, а майката - от стрес и алергии и в същото време - неутрализира последиците от лошата екология. Освен това калцият помага на бъдещата майка да запази зъбите си, да избегне спазми, а също така намалява риска от спонтанен аборт и преждевременно раждане, намалява загубата на кръв по време на раждането..

Именно калцият е най-важният елемент за работата на мускулите и мускулните органи - сърцето или матката. Ако в организма липсва калций, раждането може да не върви добре. В крайна сметка именно Са допринася за нормалното функциониране на системата за кръвосъсирване и пълното функциониране на бъбреците. Той подпомага храносмилането и бъбречната функция. Засяга клетъчното делене, процеса на оплождане, е от голямо значение за ембрионалното развитие и за коагулацията на кръвта.

Как да разберете дали в тялото ви липсва калций?

Крампи на краката, грозни чупливи нокти, едва жива коса, пилинг на кожата, нейната сухота са първите симптоми на недостиг на калций. Но всичко това в никакъв случай не свидетелства за невниманието на бъдещата майка към нейното здраве. Всъщност всяка пета бременна жена изпитва симптоми на дефицит през последните месеци на бременността. При деца, родени от майки с дефицит на калций, рахитът е много по-често срещан - заболяване, което нарушава растежа и развитието на костите и води до деформации на скелета.

Такъв ценен елемент липсва по правило за онези, които грешат с храна, която пречи на усвояването на калция и допринася за загубата му. Това са сладкиши, бял хляб, грис каша, тестени изделия. Ще добавим към този списък любимите на всички кафе, какао, трици, спанак, мазни и солени ястия, газирани напитки.

Калциевият глад се среща по-често при блондинките, при пушачите и при тези, които или се движат малко (за да се усвои калция от костната система, трябва да работите с мускули!), Или, напротив, прекалявайте с физическо натоварване.

Колко калций е необходим за бременни жени?

Дневната нужда от калций по време на бременност е 1500 mg. Но плодът "взема" своето в зависимост от степента на зреене: през първия триместър на бременността плодът получава 2-3 mg на ден, в третия - по време на формирането на скелета - 100-150 пъти повече: до 250-300 mg на ден. Калцият не само помага на костите и зъбите, но също така образува всички телесни тъкани, включително нервните клетки, вътрешните органи, съединителната тъкан, очите, кожата, косата и ноктите.

Калций за бременни жени

Дълго се замислях дали да не приемам витамини, които се предписват на всички в стандартна дозировка, въпреки факта, че вече консумираме храни, съдържащи калций на ден, и като цяло не съм привърженик на таблетките и комплексите от всякакви витамини и мисля, че понякога те не са необходими при правилно и балансирано хранене и ако няма оплаквания, разбира се, и анализи, потвърждаващи, че имате нужда от него...

И тогава в интернет намерих полезна статия, ще я добавя тук за себе си, на първо място, за да не забравя за важността на калция по време на бременност, в кои храни е и колко такива храни трябва да се консумират на ден, е, и може би някой също ще ви бъде полезен.

Какво знаем за калция за бременни жени? Наистина ли е необходимо да го приемаме под формата на наркотици, тъй като рекламите по радиото и телевизията ни убеждават? Възниква ли тази необходимост по време на бременност и за какво е калцият? В крайна сметка със сигурност ви преследва фразата, изпусната от един от приятелите ви: „Как се влошиха зъбите ми след раждането! Това означава, че по време на бременност не е имало достатъчно калций, но никой не е предложил! " Бих искал да отговоря на този и други въпроси..

Калцият представлява 2% от теглото на човек. Той формира основата на костната тъкан, част е от ензимите, участва в предаването на нервните импулси и мускулното съкращение. Калцият е важен компонент на системата за кръвосъсирване. Този елемент присъства в човешкото тяло в най-голямо количество. От общия "резерв" на калций (1-1,5 кг при възрастен - около 20 г на килограм телесно тегло), приблизително 98-99% се отчита на костната и хрущялната тъкан. Тъй като старите костни клетки се разпадат, се образуват нови, поради което е необходимо постоянно попълване на този елемент..

Калций за бременни жени: за какво е калция

Изискването за калций е 1000 mg на ден при небременни жени на възраст от 19 до 50 и 1300 mg при жени под 18-годишна възраст. По време на бременност и кърмене този брой се увеличава до 1500 mg. Нарастващият плод се нуждае от излишък на калций за растежа на костите и зъбите, както и за формирането на нервната система, сърцето и мускулите. Трудно е да се надцени ролята на калция в регулирането на сърдечния ритъм и коагулацията на кръвта. Калцият е от съществено значение за развитието на всички тъкани на бебето, включително нервните клетки, вътрешните органи, скелета, тъканите на очите, ушите, кожата, косата и ноктите. Проучванията показват, че приблизително 250-300 mg калций на ден идва до плода през плацентата..

Увеличаването на обема на циркулиращия калций при майката и увеличаването на отделянето на калций в урината, което се наблюдава и при добро хранене, което е нормално за бременността, допълнително увеличава нуждата на жената от калций. Тези нужди обикновено се компенсират от повишеното усвояване на калций от храната, което се дължи на действието на хормоните на бременността..

Какво да ядем по време на бременност

В млякото и млечните продукти (особено нискомаслени) има много калций. Също така в някои зеленчуци - зеле, карфиол, чесън, целина, магданоз, плодове и плодове. Например в цариградско грозде, касис, ягоди, череши. Много калций се намира в хрущялите на животните (как да не си спомняте желирано месо!) И риба.

Някои храни, като зърнени храни, киселец, касис, цариградско грозде и спанак, забавят усвояването на диетичния калций. Тези продукти съдържат фитични или оксалови киселини, които в резултат на взаимодействие с калций образуват неразтворими соли - фитати и оксалати, а абсорбцията на калций се затруднява. Следователно трябва да се има предвид съвместимостта на храните.. Прекомерната консумация на продукти, съдържащи кофеин: кола, кафе, чай, - също може да наруши метаболизма на калция, така че не се препоръчва да се злоупотребява с тях, особено по време на бременност.

Сред заболяванията на бременна жена, при които абсорбцията или асимилацията на калций е нарушена, трябва да се наричат ​​заболявания на стомашно-чревния тракт: пептична язва и холелитиаза, хроничен колит - възпаление на дебелото черво, придружено от диария (диария), хроничен хепатит (възпаление на черния дроб). От ендокринните заболявания си струва да споменем захарен диабет, хиперпаратиреоидизъм (заболяване на паращитовидните жлези), тиреотоксикоза (заболяване на щитовидната жлеза), както и бронхиална астма и други заболявания, изискващи приема на глюкортикоиди - хормонални лекарства, които обикновено се произвеждат от надбъбречните жлези.

Липса на калций:

какво да ям по време на бременност

Проучванията показват, че в 17% от случаите на неусложнена бременност 2-3 месеца преди раждането, симптомите на калциев дефицит се проявяват под формата на парестезия (чувство на "пълзене"), конвулсивни потрепвания, мускулни контракции, болки в костите и др. При бременни жени с гестоза (усложнения на бременността, проявяващи се с повишено кръвно налягане, поява на протеин в урината, отоци), тези симптоми са по-чести - в около половината от наблюденията. Ситуацията се влошава при лошо хранене, неблагоприятни климатични условия (през пролетно-зимния период има по-ниски концентрации на витамин D и калций в кръвта, отколкото през лятно-есенния период).

Последиците от дефицита на калций в организма са кариес, остеопороза (повишена чупливост на костите), остеомалация (омекотяване на костите и тяхната деформация). Липсата на калций в организма също допринася за развитието на токсикоза през първата половина на бременността, гестоза. Калцият елиминира дискомфорта на бременна жена: мускулни болки, спазми в долните крайници, сърцебиене.

Дефицитът на калций може да доведе до забавяне на растежа на плода; това е и една от причините за рахит при децата, тъй като в пренаталния период се формират условия за нормален растеж на костите. Очевиден маркер за неприятности в тази област е броят на зъбите, които една жена е загубила по време на бременност и кърмене. Както бе споменато по-горе, промените в минералния метаболизъм по време на бременност с дефицит на калций засягат костната тъкан и тъканта на зъбите на жената. Ситуацията се влошава, ако майката кърми бебето. Известно е, че през първите 6 месеца след раждането при кърмачките, съдържанието на минерални компоненти в гръбначния стълб намалява в сравнение с 2 дни след раждането..

Доказано е също така, че дефицитът на калций по време на бременност и кърмене увеличава честотата на остеопороза по време на менопаузата, което увеличава вероятността от фрактури..

Наскоро изследователите откриха връзка между хипертонията (повишеното кръвно налягане) при бременни жени и дефицита на калций. Артериалната хипертония поради бременност (AGHB) усложнява хода на приблизително всяка десета бременност и е основен рисков фактор за детската и майчината смъртност, както и тежки усложнения. Има доказателства, които предполагат положителен ефект от добавянето на калций към диетата за профилактика и лечение на AGOB. Все още не са известни механизмите, чрез които калцият може да понижи кръвното налягане, но има доказателства, че калциевите добавки са ефективни при лечението на тези състояния..

Какво да ядем по време на бременност: диета

Ако сте здрави, нямате хронични заболявания на стомашно-чревния тракт или някой от другите проблеми, споменати по-горе, можете да се ограничите да приемате увеличено количество храни, богати на калций.

Въз основа на нормата от 1300-1500 mg на ден, тя може да бъде:

200 г извара със средно съдържание на мазнини (4%) - 300 mg калций,

200 мл кефир с ниско съдържание на мазнини (1-1,5%) - 240 мг калций,

200 мл мляко (взема се предвид и млякото, в което е била варена кашата) - 240 мг калций,

50 g сирене, като чедър - 500 mg калций.

ОБЩО: 1280 mg калций.

В допълнение към тези продукти, включете в менюто орехи, зеле, риба, плодове, като череши, стафиди. Възможно е да увеличите количеството калций до 1500 mg само ако консумирате 3-4 млечни продукта на ден, което ще "покрие" минималната дневна стойност.

Освен това бъдещата майка се нуждае от разходки, винаги през деня (само на слънце получаваме витамин D). Продължителността им трябва да бъде поне 45 минути на ден. Ако не харесвате или не понасяте млечни продукти, не прекарвайте определеното време навън, пийте много кафе, чай или пушене, а също и ако последните 2-3 месеца от бременността ви са през зимно-пролетния период, тогава без допълнителни нехранителни източници на калций вие не достатъчно.

Трябва да се отбележи, че най-малко количество калций се намира в широко разпространения в Русия калциев глюконат, а най-голямо количество има в карбоната. Всички препарати, съдържащи калциеви соли, могат да бъдат разделени на три групи:

 • монопрепарати, съдържащи само калциева сол;
 • комбинирани препарати, които включват калциеви соли, витамин D
 • или витамин С, а в някои - такива минерални елементи като магнезий, цинк, бор;
 • мултивитамини, които включват калциеви соли. Сред първата група CALCIUM D3 NIKOMED се е доказал добре, съдържащ 1250 mg калциев карбонат (500 mg от елемента калций) и 200 IU xo-калциферол (витамин D) в една таблетка. Той принадлежи към групата на комбинираните препарати на калций и витамин D. Последни проучвания показват ефективността на комбинацията от калциеви и витамин D соли за профилактика и лечение на нарушения на обмяната на калций и фосфор. Употребата на това лекарство осигурява достатъчен прием на калций и витамин D в организма, помага да се предотврати загубата на костна маса. На фона на употребата му при бременни жени симптомите на недостиг на калций намаляват или изчезват. Терапевтичната доза на лекарството за бременни жени с прояви на калциев дефицит е 2 таблетки на ден, профилактичната доза е 1 таблетка на ден. Лекарството не причинява странични ефекти и е безопасно за бременни жени. Приемът на калциеви добавки в комбинация с витамин D през последните 2 месеца от бременността е оправдан, има благоприятен ефект върху показателите на метаболизма на калций-фосфор при майката, плода и новороденото, помага за предотвратяване на рахит при деца от първата година от живота. Мултивитамините или витаминните комплекси за бременни жени съдържат най-малко 150-200 mg калций (VITRUM PRENATAL С КАЛЦИЙ, МАТЕРНА и др.), Които могат да бъдат препоръчани за профилактични цели на почти всички здрави бременни жени като допълнителен източник на калций.

В заключение бих искал да добавя: научете се да слушате тялото си! Той винаги ще ви каже какво му липсва и какво да ядете по време на бременност. Така че, при недостиг на калций, има желание да се яде креда или мазилка, има пристрастяване към сирене и мляко.

Скъпи бъдещи майки! Ще ви трябва много сила, за да носите дългоочакваните си бебета на ръце, което означава, че имате нужда от здрави кости и мускули. Добре е зъбите ви да останат снежнобели и здрави, за да можете да се усмихвате на малките си без колебание. Така че бъдете здрави и щастливи и не забравяйте за такова полезно вещество като калция.!

Употреба на калций по време на бременност

Недостигът на определени вещества в организма на бременната жена е опасен не само за майката, но и за плода. Правилното развитие на дете в утробата на жената е възможно само при пълен прием на всички вещества, необходими за неговия растеж и формиране на органични системи.

Дефицитът на калций сред бременните жени е често срещан проблем, който може да усложни нормалния ход на бременността и раждането. Това състояние изисква своевременна корекция, особено ако се разкрие по време на бременност. Като превантивна мярка Вашият лекар може да предпише калциеви добавки, за да помогне за поддържане на нормални нива на този макронутриент..

Ролята на калция в тялото на бременна жена

Калцият е основен макронутриент за организма на всеки човек. Той изпълнява редица важни функции:

Участие в синтеза на биологично активни вещества (пептидни хормони, невротрансмитери).

Регулиране на процесите на кръвосъсирване.

Участие в клетъчната сигнализация - калциевите йони се освобождават, когато рецепторите на клетъчната повърхност се стимулират и предават сигнал за активиране на протеиновите молекули.

Регулиране на процесите на образуване и разрушаване на костната тъкан (заедно с витамин D).

Участие в свиването на мускулните влакна.

Това е само малък списък защо този макронутриент е необходим в организма. Калцият за бременни жени е необходим за нормалното развитие на плода и отделните системи на тялото му: мускулно-скелетна, ендокринна, кръвоносна.

Напоследък е доказана връзката между дефицита на калций в организма и вероятността от развитие на различни усложнения на бременността. Това важи особено за прееклампсията и еклампсията, които са опасни състояния, които могат да се проявят по време на гестационния период при жената. Ежедневният прием на калций ви позволява да предотвратите симптомокомплекса, причинен от гестоза, който включва:

1 Повишено кръвно налягане.

2 Екскреция на протеин в урината.

3 Генерализирани клонично-тонични конвулсии.

4 Подуване на меките тъкани.

Обикновено при здрава жена в началото на бременността кръвното налягане намалява, след което постепенно се повишава към края на гестационния период. Този баланс се нарушава от заболявания на майката или плода, многоплодна бременност и неправилна диета. Калцият по време на бременност, идващ отвън, предотвратява развитието на артериална хипертония при жената, поради което СЗО го препоръчва като профилактично средство 2.

Профилактика и лечение на калциев дефицит

Най-лесният начин за предотвратяване на хипокалциемия е да се ядат храни, обогатени с калций, вкл. изкуствено. Те включват млечни продукти и сирена, мазни риби, ядки, зърнени храни и зеленчуци. Но понякога корекцията на диетата за тялото не е достатъчна, следователно въпросът за това какъв калций може да се пие по време на бременност става актуален..

Кога да се пие калций по време на бременност, лекарят решава индивидуално. Приемът на лекарства е разрешен от началото на планирането на бременността до раждането. По правило лекарите се придържат към предписания режим от 20-та седмица на бременността и ако има рискови фактори, назначението трябва да започне от момента на установяване на бременността.

Отговорът на въпроса дали е възможно бременните жени да приемат калций може да не е универсален. Решението за необходимостта от използване на калциеви добавки по време на бременност се взема от лекаря след преглед на жената и оценка на индивидуалните нужди и рискове..

За жени, чиято диета е обогатена с този елемент в достатъчна степен, калциевите добавки обикновено не се предписват. Ако съществува риск от хипокалциемия (хронични заболявания, нарушения на храносмилането и абсорбцията, многоплодна бременност), ще бъде препоръчителен профилактичен прием на калций.

Дискусиите за това кой калций е по-добър - таблетиран, прахообразен, като част от комплексните витамини - също е предмет на дискусия. Можете да разчитате на индивидуални предпочитания, но има няколко фактора, които трябва да имате предвид, когато решавате кой калций да пиете по време на бременност:

 • Ако лекарството е под формата на прах, съществува риск от грешка при изчисляване на дозировката му. Ето защо, ако не е възможно да се измери точното количество всеки път, трябва да изберете лекарствените форми от производителя..
 • Когато приемате сложни препарати с калций, съдържанието на този елемент може да бъде по-ниско от препоръчителния дневен прием. За да се компенсира този недостатък, се изисква да се приемат няколко таблетки и в този случай има възможност за превишаване на допустимите дози на други микроелементи..

Калцеминът е комбиниран препарат, съдържащ калций, витамин D и редица други елементи (бор, мед, цинк, манган), необходими на бременната жена по време на бременността. Той се предлага на хапчета и се приема два пъти на ден. Калцемин се използва както за профилактика, така и за попълване на съществуващия дефицит на калций.

Начинът на приемане на калций по време на бременност зависи от конкретното лекарство: някои производители препоръчват да се дъвчат или поглъщат таблетки цели, други произвеждат водоразтворими форми и прахообразни смеси често могат да се добавят към готови ястия или напитки. Преди употреба трябва да прочетете инструкциите за лекарството.

Като правило, калциевите добавки се препоръчват да се приемат с храна. повишеното производство на стомашен сок има благоприятен ефект върху усвояването му. Основното в терапевтичния режим е редовността. Препоръчително е да приемате калциеви добавки по едно и също време на деня, за да развиете навик и да не пропускате хранене..

Калций по време на бременност: защо се нуждаете от него и как да го приемате

По време на бременността в тялото на бъдещата майка се случват много промени. Организмът се справя самостоятелно с някои от тях, докато други изискват внимание и допълнителни мерки, които могат да предотвратят негативни последици. Така че, калцият по време на бременност трябва да се доставя в оптимални количества с храната. Каква е неговата роля и каква е опасността от дефицит, прочетете статията.

Внимание! Материалът е само с информационна цел. Не трябва да прибягвате до лечението, описано в него, без предварително да се консултирате с Вашия лекар.

Калций по време на бременност: защо е необходим, калциев дефицит

Калцият е един от основните макронутриенти. Необходим е за функционирането на нервната и мускулната система, участва в процеса на коагулация на кръвта, отнася се до структурните компоненти на костите на скелета, зъбите, ноктите и косата.

Развитието на бебе в утробата е просто невъзможно без него. В рамките на един час около 13 mg от елемента влизат в тялото на трохите през плацентата. Детето не само използва калций като строителен материал, но и го натрупва. Това е необходимо, за да може след раждането да не развие рахит - нарушение на формирането на скелета.

Освен това калцият е необходим за бременни жени, тъй като участва в регулирането на кръвното налягане, намалява риска от преждевременно раждане и кървене..

Ако калцият не се доставя достатъчно по време на бременност, той се извлича от костната тъкан на жената. Това заплашва с неприятни симптоми и развитие на редица заболявания, както и нарушение на хода на бременността..

При планирането или в самото начало лекарите предписват проучване, наречено денситометрия. Този тест измерва нивата на калций от костната плътност.

Дефицитът на калций е особено вероятно при жени, които имат:

 • малко тегло;
 • слаб апетит;
 • намален имунитет и склонност към настинки;
 • безсъние и промени в настроението;
 • има болка в костите и ставите;
 • тютюнопушене или тютюнопушене.

Как се проявява недостигът на калций? Симптомите са както следва:

 • косата пада;
 • зъбите се разрушават, развива се кариес;
 • нокътните плочи стават чупливи.

Когато се появят такива симптоми, лекарят предписва ултразвук на костите на жената. Като се вземат предвид резултатите от него, се избират специални калциеви препарати за бременни жени. Те са необходими за нормализиране на нивото на елемента. Лекарят също така ще обясни как да приемате калций по време на бременност, тъй като самолечението с лекарства е противопоказано..

Вижте също: Калций в кръвта по време на бременност: нормално

Калций по време на бременност: как да се запълни дефицитът

След бременността е важно жената да обърне повече внимание на диетата си. Правилното хранене в ранните етапи помага да се избегнат много проблеми и нарушения в развитието на бебето..

За да не се налага да приемате лекарства, през първия триместър към диетата трябва да се добавят храни, съдържащи калций. За бременни жени 1,5 g от елемента трябва да постъпват в тялото на ден, а по време на кърмене - около 2 g.

Кои са храните, които съдържат калций? Таблицата съдържа основна информация:

Когато предписват лекарства, лекарите обикновено посочват с какво да пият калций, за да се усвоят. Същото важи и за обикновените храни. Факт е, че за усвояването на елемента е необходим витамин D. Затова е важно бъдещата майка да прекарва много време на слънце, на чист въздух. Упражненията и възможните физически натоварвания също допринасят за усвояването му..

Как да увеличим калция в организма с народни средства? Ето няколко съвета и трикове в помощ:

 • пийте две чаши мляко дневно, яжте 200 г извара и 100 г твърдо сирене;
 • добавете зеленчуци (боб, цвекло), плодове, ядки и ръжен хляб към диетата;
 • Пригответе яйчена черупка на прах. За да направите това, отстранете вътрешните филми от него, запалете в тиган, смилайте в блендер или кафемелачка. Два пъти на ден добавяйте щипка към храната или я приемайте преди хранене с вода.

Следните съвети ще ви бъдат полезни по време на бременност и ще ви предпазят от недостиг на калций:

 • изберете нискомаслени млечни продукти. От тях елементът се усвоява по-добре и не се натрупва излишно тегло;
 • За закуски се спрете на кисело мляко или сандвичи с парче сирене и масло;
 • Пригответе вкусни и здравословни смутита с нискомаслено мляко и пресни плодове;
 • подправяйте салати и други ястия с кисело мляко, а не майонеза или сметана;
 • купувайте зърнени храни и други храни, обогатени с калций.

Вкусната, проста и здравословна храна ще спаси бременната жена от много проблеми. Погрижете се за себе си и бебето си още от първите дни и всичко ще бъде наред, без караница и притеснения, включително поради недостиг на калций.

Автор: кандидат на медицинските науки Анна Ивановна Тихомирова

Рецензент: кандидат на медицинските науки, професор Иван Георгиевич Максаков

Калций за бременни жени: какво е полезно, норми, как да се компенсира липсата

Огромна роля за формирането и развитието на детето играе балансът на минерали и макроелементи в тялото на бъдещата майка. Калцият за бременни жени е най-важният компонент. За бъдещите майки ще бъде интересно да разберат каква е опасността от липсата или изобилието му, как да определят отклоненията, с какви средства е възможно безопасно да коригират нарушения.

 1. Ролята на минерала в организма
 2. Минерални маршрути
 3. Причини за нарушение
 4. Недостатък
 5. Излишък
 6. Симптоми на аномалии
 7. Дефицит
 8. Високо ниво
 9. Как да попълните
 10. Лекарства
 11. С липса
 12. С излишък
 13. Народни средства за защита
 14. Какви продукти могат да запълнят празнината
 15. Дневна ставка

Ролята на минерала в организма

Калцият е вещество, което отговаря за жизнената дейност на всяка клетка в тялото. Действието му е насочено към поддържане на показателите за съсирване на кръвта, нивото на пропускливост на клетъчната мембрана. Клетката получава адекватно хранене, като по този начин подобрява метаболизма.

Учените са доказали положителния ефект на макронутриента върху проводимостта на нервно-мускулните импулси. Той регулира работата на сърдечния мускул, съдовете на бъдещата майка. Предотвратява алергичните реакции, нормализира работата на червата, повишава устойчивостта на стрес, умора, премахва радионуклидите.

Минералът е отговорен за предотвратяването на разрушаването на костната тъкан при жената. Поради характеристиките на тялото й по време на бременността, абсорбцията на веществото се увеличава, допринасяйки за усвояването на витамин D.

Нормата на нивото на Са при бъдещи майки не трябва да надвишава 2,45 mmol / l и да бъде не по-ниска от 2 mmol на 1 l кръв.

По време на бременност калцият е отговорен за снасянето, развитието на плода:

 • хрущял, костна тъкан;
 • нервни влакна и сплетения;
 • всички мускулни групи;
 • сърце и други жизненоважни вътрешни органи;
 • кожа, коса, нокти.

Теглото на плода и новороденото, неговото психическо, психологическо развитие пряко зависи от количеството елемент в тялото на жената през всички тримесечия.

Минерални маршрути

Веществото не се произвежда, а постъпва в женското тяло с храната. За да се подобри усвояването на минерала, експертите препоръчват да се комбинира с:

 • витамин D;
 • витамин Ц;
 • магнезий;
 • фосфор.

Бременната жена определено трябва да се консултира с водещ гинеколог, да се изследва и да приема предписани минерални добавки. Особена рискова зона включва вегетарианци, както и бъдещи майки с непоносимост към лактоза.

Само лекарят определя дали е необходимо да се приема калций по време на бременност за профилактика и по кое време да се започне.

Има редица храни, които лекарите препоръчват да се ограничат и е по-добре да се изключат напълно от диетата. Те изхвърлят елемента, предотвратявайки попълването му..

 • киселец, ревен;
 • консерви, конфитюри;
 • сладкарски изделия;
 • рафинирани продукти;
 • подправки;
 • тлъсто птиче месо;
 • газирани напитки;
 • пушени меса;
 • картофи.

Нишестето, фибрите, солта, излишъкът от животински или растителни мазнини пречат на усвояването на Ca. Образуват се неразтворими съединения, които не се абсорбират от бременната жена.

Причини за нарушение

Колебания в нивото възникват поради недохранване или монотонна диета. Показателите се влияят от тютюнопушенето, приема на алкохол, напитки, съдържащи кофеин.

Допринася за дисбаланса:

 • продължителна употреба на лекарства на основата на ацетилсалицилова киселина;
 • хормонални лекарства;
 • систематична терапия с лаксативи и диуретици;
 • антибиотици.

Има нарушение на фона на нестабилен хормонален фон, патологии на ендокринната система, заседнал начин на живот.

Недостатък

Ускореното извличане на минерала от костите и зъбите на майката в полза на развиващия се плод сигнализира за намаляване на концентрацията на веществото. За жената това е опасно развитие:

 • остеопороза;
 • кариес;
 • рязко покачване на кръвното налягане;
 • удар;
 • онкологични новообразувания.

Липсата на калций по време на бременност води до обостряне на токсикоза, гестоза, забавяне на вътрематочния растеж, рахит при новороденото.

С показание от 2,2 mmol / L лекарят диагностицира хипокалциемия.

Излишък

Излишъкът от макронутриенти при бременни жени също влияе отрицателно върху състоянието на майката, нероденото дете. На фона на хиперкалциемия, кръвното налягане на жената рязко намалява и натоварването на отделителната система се увеличава. Съществува риск от образуване на камъни при:

 • панкреас;
 • бъбреци;
 • пикочен мехур.

Повишеното съдържание на Са е не по-малко опасно за плода. Загубата на костна еластичност, увреждане на бъбреците, отлагане на сол в плацентата, лумена на кръвоносните съдове на бебето водят до спиране на развитието, избледняване.

По време на раждането се случват сериозни наранявания на родилката и бебето. При новородените има повишено вътречерепно налягане, ускорено затваряне на фонтанелата. Опасно е за мозъка на бебето..

Симптоми на аномалии

Липсата или обратно, излишъкът от макронутриент не е придружен от остри характерни симптоми. Проявите възникват, засилват се в зависимост от степента на нарушение. Кога да започнете да приемате калций по време на бременност, само наблюдаващият лекар ще каже.

Дефицит

Първите сигнали на жената често се приписват на обичайната умора, слабост, умора. Бъдещата майка може да подозира намаляване на нивото на тревожни симптоми:

 • влошаване на цвета на кожата;
 • чупливи нокти;
 • загуба на коса, крехкост;
 • бързото развитие на кариес, раздробяване на зъбния емайл;
 • повишена чувствителност на зъбите при излагане на различни температури.

С развитието на хипокалциемия се появяват мускулни крампи, болки в ставите, костите. Бременната жена има риск от кървене, хипертоничността на матката се увеличава.

Високо ниво

Превишаването на показателите е придружено от влошаване на апетита, коремна болка, раздразнителност. Острата фаза се характеризира с:

 • дехидратация;
 • запек;
 • гадене, повръщане;
 • отслабване.
 • нарушение на сърцето, нервната система.

Диагнозата хиперкалциемия може да бъде поставена само от лекар въз основа на резултатите от кръвен тест. Основата е показател от 2,6 mmol / l. Необходимо е да бъдете изследвани. Повишеното съдържание на вещество сигнализира за развитието на животозастрашаващи патологии.

Как да попълните

За да определите бъдещата майка, трябва да преминете редица тестове. За това се вземат кръв, урина и слюнка. Понякога се изисква преглед на косата.

Лечение на аномалии се извършва само след медицинска диагноза и под наблюдението на лекар. Дневната доза калций за бременни жени се коригира с помощта на специални терапевтични диети, витаминни комплекси, лекарства, диализа.

Лекарства

Фармацевтичната индустрия предлага на бременни жени специални мултивитаминни комплекси, препарати на базата на Са. Строго е забранено на бъдещите майки да приемат каквито и да било лекарства или витамини сами. Какъв калций да се пие по време на бременност се предписва от лекуващия лекар, като се вземат предвид рисковете за плода, състоянието на жената.

С липса

Монопрепаратите за запълване на недостатъците на макроелементи не съдържат допълнителни добавки. Те съдържат само Ca с малко съдържание на цитрат, карбонат, малат.

Най-често лекарите предписват:

 • Калциев глюконат;
 • Калциев хелат No 60 от Evalar;
 • Калциев Сандоз Форте;
 • Витакалцин;
 • Калциев хлорид.

Тези средства са неефективни, но са подходящи за жителите на южните региони..

За максимално усвояване минералът се комбинира с витамин D. Сред такива лекарства лидерите са:

 • Калций D3 Никомед форте;
 • Complivit калций D3 форте;
 • Natekal D3;
 • Калцемин;
 • Остеокея.

Лекарите предписват мултивитаминни комплекси за леки форми на хипокалциемия. Те съдържат този макронутриент, редица витамини, магнезий, калий, фосфор, фолиева киселина. Популярни витамини за бременни жени:

 • Елевит Пронатал;
 • Пронатал от Vitrum;
 • Азбука;
 • Centrum неприличен;
 • Лонопан.

Докато приемате някакво лекарство, е необходимо да контролирате състава на кръвта. Какво точно да приемате от калция по време на бременност и в какви дози ще предпише лекарят.

С излишък

За да премахнат излишъка, лекарите предписват диуретици, намаляват нивата на витамин D при бременни жени. В сложни, критични случаи е показана диализа.

Народни средства за защита

Калцият за бременни жени може да бъде попълнен с методи на традиционната медицина. Най-често срещаните са използването на яйчени черупки или големи кости..

 • отстранете вътрешния филм от черупката на твърдо сварени 10-15 яйца;
 • отлепи обелената обвивка във фурната;
 • смила се в хаванче или кафемелачка до гладка смес;
 • пресейте, отстранете големи части.

Съхранявайте праха в стъклен съд. Да се ​​пази от светлина, топлина, влага.

Вземете ½ ч.л. всеки ден. Първо трябва да загасите дозата с лимонов сок, след това да я изпиете с вода, да вземете рибено масло.

Вторият начин за попълване на дефицита на елемента е използването на вода, вливаща се в приготвена черупка от яйца.

Костите се използват както следва.

 1. Желе или желирано месо се готви.
 2. Направете костна пудра, която след това се добавя към храната.

За готвене използвайте костите на копитни животни, прасета, птици, големи риби. Черепът на прах също е често срещан, но не е клинично доказано, че е ефективен..

Какви продукти могат да запълнят празнината

Правилно оразмерената диета е традиционният, най-безопасен начин за регулиране на нивото на макроелементите. За да се попълни калция за бременни жени, е необходимо да се консумират 2-3 препоръчителни хранения дневно. В този случай е необходимо:

 • не нарушават броя на приемите, обема на порциите;
 • спазвайте режима на пиене;
 • не ограничавайте препоръчителната физическа активност.

Богати на калций млечни продукти за бременни жени.

 1. Твърди сирена - пармезан, руски, швейцарски, 5% сирене фета.
 2. Мляко - сухо, краве, козе.
 3. Сладолед със сметана.
 4. Извара, сметана.

На въпроса: „Възможно ли е бременните жени да пият калций и под каква форма“, отговорът е необходим. В края на краищата 250 г кефир, кисело мляко, суроватка съдържат от 45 до 20% от веществото, витамини от група В, фосфор, калий.

 • боб;
 • леща за готвене;
 • соя;
 • пресен зелен грах.

Лидери в съдържанието на Ca от семена са сусам, лен, чиа, мак, целина. Сред ядките са бадемите. Босилек, магданоз, бяло зеле, броколи, чесън, копър - на първо място сред зеленчуците и билките.

Рибите и морските дарове са богати на фосфор, който помага за усвояването на Ca. Те също така съдържат малки количества. Сардини в масло, консерви от скумрия, раци, скариди, несолени аншоа ще бъдат полезни за бъдещата майка..

Пълнозърнестият хляб е предпочитан за печени изделия. Лекарите препоръчват да се въздържате от колбаси, колбаси, агнешко, тлъсто свинско месо.

Дневна ставка

За пълноценното развитие на плода, благосъстоянието на майката е важен редовният прием на елемента. Когато приемате лекарства за бременна жена, трябва да се помни, че само ½ грам от елемента се абсорбира наведнъж. Комбинираната употреба на калций-съдържащи лекарства и диета може да провокира развитието на хиперкалциемия.

Ежедневен прием на калций за бременни жени във всеки триместър 1500 - 2000 mg.

За да решите кой калций е по-добър за бременни жени и кой метод да предпочетете, препоръчително е да се свържете с водещия гинеколог за съвет. Проучването ще помогне да се установи степента на дисбаланс на елемента, да се определи методът за неговата корекция.

Коя е най-добрата калциева добавка за бременност?

Правилният баланс на витамини и минерали в тялото на бременна жена е ключът към успешното формиране и развитие на бебето. Дори леката липса на магнезий или желязо може да доведе до сериозни последици.

Ролята на калция е трудно да се надцени, тъй като той е един от основните „строителни материали“ за бебето и гарант за нормалното протичане на гестационния период за майка му.

Какви калциеви добавки могат да се приемат по време на бременност, както и в какви случаи са посочени, ще разкажем в тази статия..

Относно необходимостта от минерал

Калцият участва активно в почти всички метаболитни процеси в човешкото тяло. Особено необходимо е за бременна жена, защото бебето, което расте под сърцето й, черпи запаси от хранителни вещества от майчината кръв.

Вашето бебе се нуждае от калций като важен компонент за формирането на костите, хрущялите, зъбите и ноктите. Липсата на калций в кръвта на майката може да повлияе негативно на бебето.

В повечето случаи при хипокалциемия (липса на калций) детето се опитва да вземе максимума от количеството минерал, което майката има, в резултат на което жената започва да чупи зъби, нокти, коса и може да има по-сериозни последици.

Калцият участва в процеса на хематопоезата като регулатор. Засяга такава важна способност на кръвта като съсирването.

Ако калцият не е достатъчен, тогава съсирването се нарушава, което е изпълнено със сериозна загуба на кръв и масивно кървене по време на раждането. Липсата на минерал е опасна за жената и вероятността от развитие на остеопороза, а за бебе - рискът от вроден рахит.

Скоростта на проводимост на нервните импулси зависи от количеството калций в организма. Ако това вещество не е достатъчно, тогава жената започва да има проблеми със сърдечната дейност, често се развива тахикардия и могат да се появят конвулсии. Бебетата при такива жени се раждат с прекомерна нервна възбудимост..

Способността на калция да влияе на мускулната контрактилитет в случай на липса му може да доведе до нарушаване на рефлекторния механизъм на кашлицата, проблеми с чревната перисталтика. Често последицата е гестоза - ниско кръвно налягане и подуване. Дефицитът на калций значително увеличава вероятността от преждевременно раждане.

Симптоми на хипокалциемия

Обикновено калцият е част от витамините и витаминните комплекси, които се приемат по време на бременност от почти всички жени. Понякога обаче може да се наложи прием на допълнителни калциеви добавки..

Жената може да предположи, че този основен минерал липсва в организма поради редица симптоми, характерни за хипокалциемията:

 • Има спазми, "потрепване" в мускулите, понякога намалява определени мускули, най-често прасците.
 • Венците кървят от време на време и е много трудно да се спре кървенето в случай на малка порез или дори драскотина.
 • Пулсът на бъдещата майка е много нестабилен - или се ускорява, или става рядък.
 • Кожата стана суха и уязвима, а косата започна да пада.
 • Зъбният емайл омекотява, което води до механично нараняване на зъбите.
 • Настроението на жената често се променя, има тенденция към истерики, психози, продължителна депресия.

Най-податливи на хипокалциемия са жените, които нямат възможност да се хранят пълноценно и да приемат витамини, жени с крехка физика. Рискът от развитие на калциев дефицит се увеличава при тези, които вече са родили три или повече пъти, особено ако разликата във времето между ражданията не е толкова голяма.

Проблеми могат да възникнат при бъдещи майки, които самите са страдали от рахит в детска възраст, както и при бременни жени с хронични заболявания на бъбреците, черния дроб или червата.

Прави впечатление, че естествените блондинки със светла кожа и светъл ирис на очите страдат от хипокалциемия по-често от другите..

Повишен риск от дефицит на калций се наблюдава при бременни жени, които не могат да се разделят с лошия навик да пушат, както и при жени, които водят заседнал начин на живот..

Дете, родено от бременност, придружена от хипокалциемия, често страда от забавяне на растежа, може да има отклонения във формирането на зъбите, костната тъкан, повишена нервна възбудимост.

В много ранна възраст децата страдат от треперене на крайниците и брадичката, тенденция към развитие на припадъци от различен тип. Най-опасното последствие е разминаването на шевовете на костите на черепа.

Диагностика

Дори ако бъдещата майка е открила един или повече от описаните по-горе симптоми, не си струва да бързате веднага в аптеката за калциеви препарати. В крайна сметка само лабораторна диагностика, по-специално биохимичен кръвен тест, може да потвърди хипокалциемията. Ето защо е по-добре да отидете не в аптеката, а при Вашия лекар и да го помолите за препоръка за биохимия..

Анализът изисква малко количество венозна кръв. Трябва да го приемате на гладно, като за два дни елиминирате мазната, пикантна и твърде солена храна от диетата.

Ако се приемат някакви лекарства и няма начин да се прекъсне приемът им за няколко дни, наложително е да се информира лекарят и медицинският персонал, който взема кръвта..

Ако дефицитът на калций е установен в лаборатория, тогава лекарят определено ще посъветва бременната жена кои калциеви препарати трябва да започне да приема, за да компенсира този дефицит и да избегне негативни последици за собственото здраве и благосъстояние на бебето.

Дозировка и нужди

Калцият за бременни жени се изисква в увеличена доза в сравнение с изискванията за този минерал за небременни жени. Бъдещата майка трябва да консумира 1500 mg калций на ден.

Особеността на човешкото тяло е такава, че повече от 500 mg от това вещество не могат да се абсорбират наведнъж и следователно дневната доза от 1500 mg трябва да бъде разделена на три приема.

Не трябва да превишавате дозировката, както и да пиете калциеви препарати с профилактична цел, тъй като предозирането на този минерал също е опасно, „удря“ особено силно върху състоянието на бъбреците и пикочната система на бременна жена. Също така, не трябва да вземате решение за прием на калциеви добавки сами, без предварителна диагноза и консултация с лекар..

През първия триместър на бременността бебето приема от майката не повече от 2-3 mg калций на ден, това количество е напълно достатъчно на етапа на формиране на вътрешните органи.

Активният растеж на костите и хрущялите започва през втория триместър. Потребността от минерала се увеличава стотици пъти. За период от 30-36 седмици нуждата на бебето от това вещество вече е 250-300 mg на ден.

Схемата на лечение за идентифицирана хипокалциемия при бъдещи майки винаги включва диетична корекция. В менюто на бременна жена се въвеждат храни, които съдържат голямо количество от този минерал - извара, мляко, пилешки яйца, пресни билки, морска риба, сирене и ядки.

В зависимост от количествената оценка на дефицита, която се показва чрез биохимичен кръвен тест, могат да се препоръчат и лекарства, чиято основна активна съставка е калций..

Списък на одобрените лекарства

Чист калций не съществува в таблетки или разтвори. Винаги се комбинира с други вещества, които позволяват на основния минерал не само да запази, но и да подобри свойствата му. Следователно в повечето случаи имената на лекарствата съдържат имената на две вещества наведнъж..

Калциевите препарати в преобладаващото мнозинство не са забранени по време на бременност, но само лекар, който знае точно колко изразен е нейният минерален дефицит, може да избере най-добрия за конкретна жена.

Съставихме списък с най-популярните лекарства, предписвани на бременни жени за хипокалциемия.

"Калций-Актив"

Това е руско лекарство, чийто състав е уникален по свой начин - освен калций, съдържа вещество, регулиращо метаболизма на калция - комплекс. Самият калций в този продукт е органичен, той се усвоява добре от организма. Този калций е от естествен произход - фармацевтите го извличат от листата на амарант. Това растение се счита за рекордьор по способността да натрупва този минерал..

Дозировката се определя от лекаря, но жената трябва да знае, че една таблетка съдържа 50 mg калций и витамин D3.

Лекарството трябва да се приема преди хранене, предварително дъвчене. Калций Актив не се счита за лекарство, той е хранителна добавка.

На практика няма противопоказания. Изключение прави индивидуалната непоносимост към компонентите, но е рядко. Няма странични ефекти, съгласно инструкциите за употреба..

"Калцемин"

Това е комбиниран препарат, който освен калций, съдържа фосфор, витамин D3, цинков оксид, мед, манган, бор. Инструментът не само помага за възстановяване на метаболизма в случай на хипокалциемия, но също така подобрява фосфорно-калциевия метаболизъм. Съставът е специално разработен за хора, страдащи от заболявания на опорно-двигателния апарат, както и за бременни и кърмещи жени.

На рафтовете на аптеките агентът съществува под две имена - "Kalcemin" и "Kalcemin Advance". И двата продукта се предлагат на таблетки.

Лекарството може да се предписва с профилактична цел в доза не повече от 1 таблетка за два дни. Лекарството може да се пие от 20 седмици до самото раждане и след това по време на кърмене.

Лекарството може да се приема и за терапевтични цели - за това лекарството се предписва ежедневно в доза не повече от 1 таблетка на всеки етап от бременността, когато се установи хипокалциемия.

"Калциев Сандоз Форте"

Това е лекарство френско производство, което се предлага под формата на ефервесцентни разтворими таблетки с високо съдържание на калций. Има две форми, които се различават по количеството калций на таблетка. Можете да закупите лекарство, съдържащо 500 mg активна съставка, или можете да изберете таблетки с доза от 1000 mg.

Препаратът съдържа две производни на калциевата сол наведнъж - лактоглюконат и карбонат. И двете са силно разтворими във вода и когато се разтворят, се превръщат във формата на йонизиран калций, който се усвоява много по-добре. Напитка, направена от ефервесцентни таблетки, се оказва вкусна, с плодов и цитрусов аромат, така че приемането на такова лекарство няма да бъде обременяващо за бъдещата майка.

Лекарството за бременни жени може да се приема в продължение на не повече от месец и половина, след почивка, ако е необходимо, курсът може да се повтори. Ако имате нужда от 1500 mg калций на ден, рационално е да изберете "Calcium Sandoz Forte" - 500 и да го приемате 2-3 пъти на ден по една таблетка.

"Калцинова"

Това лекарство се произвежда в Словения и принадлежи към мултивитаминния клас. В допълнение към разглеждания от нас минерал, съставът съдържа и други полезни вещества - витамин D3, аскорбинова киселина, мастноразтворим витамин ретинол.

Освен това "Калцинова" е едно от малкото фармацевтични продукти, които съчетават основната активна съставка с магнезий. На рафтовете на аптеките лекарството съществува под формата на таблетки, всяка таблетка съдържа 100 mg активна съставка.

Предимството на лекарството се крие в пълната липса на противопоказания по време на бременност, тъй като първоначално "Калцинова" е създадена като лекарство за деца.

Недостатъкът е, че една жена, за да получи необходимата дневна доза калций, ще трябва да приема доста голям брой таблетки на ден - около 10 таблетки в три приема (3-4 таблетки на доза).

Лекарството е противопоказано при захарен диабет и бъбречна недостатъчност. В противен случай, въпреки факта, че е за деца, продуктът се радва на заслужената любов на бъдещите майки.

"Компливит калций D3"

Това е лекарство от руско производство, което предоставя реална възможност за ефективно и бързо възстановяване на метаболизма, ако е необходимо, за допълнително приемане на калций. Лекарството съществува под формата на таблетки за дъвчене, които между другото ще доставят удоволствие, тъй като самите таблетки имат аромати на мента и плодове..

Една таблетка съдържа 125 mg калций. Ако бременна жена има тежка токсикоза и е трудно да дъвче хапчета поради гадене, тогава тя може да използва детската форма на лекарството - прах за приготвяне на суспензия, която се опакова в бутилки.

Инструментът се използва както като профилактично средство, така и за лечение на хипокалциемия. И в двата случая дозировката и продължителността на курса трябва да бъдат проверени с лекуващия лекар..

Сред страничните ефекти производителите посочват запек или диария, болки в стомаха, гадене и повишено образуване на газове. На практика такива симптоми са редки и само в случай на продължително предозиране..

Най-често лекарството се препоръчва да се приема по време на хранене и изобщо не е необходимо да се дъвче. Средната доза е 1-2 таблетки веднъж или два пъти на ден. При тежка хипокалциемия дозата може да бъде увеличена.

"Калций D3 Никомед"

Това лекарство се произвежда в Швейцария от концерна Nycomed Pharma. Това са таблетки за дъвчене с плодов вкус. Съдържанието на калций във всяка таблетка надвишава 1000 mg, но бъдещите майки трябва да знаят, че по отношение на елементарния калций (в който се измерва дневната нужда) той е около 500 mg.

Това лекарство принадлежи към вещества, които регулират фосфорно-калциевия метаболизъм. Не се препоръчва за бъдещи майки, които страдат от захарен диабет и бъбречна недостатъчност. Също така, не трябва да приемате това лекарство, подобно на други калциеви препарати, ако в урината се появят кристали калциев оксалат..

Курсът на лечение е от месец или повече, лекарят ще ви каже точната продължителност на приема на лекарството. Средна доза - 1 таблетка два пъти дневно.

"Калциев глюконат"

Това е може би най-известното лекарство. Предлага се под формата на обикновени таблетки, таблетки за дъвчене и инжекционен разтвор. За бъдещи майки, както и за жени по време на кърмене, лекарството се препоръчва за 1-3 грама. два или три пъти на ден. Общото количество на лекарството на ден не трябва да надвишава 9 грама.

Говорим за хапчета, тъй като инжекциите на лекарството се използват главно само за предоставяне на спешна медицинска помощ в случай на спешност.

Използвайки това лекарство, жената трябва да помни, че лекарството може да причини запек, което е нежелателно по време на раждането на бебе..

За да избегнете нарушена бъбречна функция, когато приемате калциев глюконат, уверете се, че режимът на пиене е достатъчно обилен.

"Калциев хлорид"

Лекарството се предлага само в инжекционен разтвор (същата известна "гореща" хлоридна инжекция). Лекарството обаче не трябва да се инжектира, може да се приема през устата.

Калциевият хлорид се приема преди хранене в количество, което не надвишава 15 ml. Също така, с употребата на това лекарство, извара, обогатена с калций, се приготвя у дома. Те са полезни за деца, бременни жени и кърмачки..

Какво да правите в случай на предозиране?

Предозирането на калциеви препарати е не само значително превишаване на дозата на прием в даден момент, но и твърде дългосрочно използване на тези средства.

Симптоми на предозиране - жажда, запек, постоянно гадене и понякога рефлекс. Състоянието на хиперкалциемия е опасно поради отлагането на калциеви соли в различни вътрешни органи, по-специално в бъбреците.

Ако бъдещата майка има подобни симптоми, не забравяйте да се консултирате с лекуващия лекар и да дарите кръв за биохимични изследвания. Калциевите препарати трябва да бъдат отменени.

В случай на предозиране, жената трябва да възстанови водно-електролитния баланс. Ако кръвните тестове потвърдят излишък на калций, на жената се предписват диуретици - диуретици, които ускоряват процеса на отстраняване на излишъка от този макронутриент.

Полезен съвет

Не е достатъчно само да приемате калций, ако е необходимо. Жената трябва да го направи правилно, като се има предвид, че не всички вещества взаимодействат добре помежду си..

Желателно е минералът да попадне в тялото на бъдещата майка заедно с витамин D3, за да може тялото да усвои по-голямо количество от необходимото вещество. Помага за усвояването на калций и аскорбинова киселина, както и на витамин В12.

Но калциевата съвместимост с желязото е лоша. Веществата си пречат на асимилацията. Ето защо, когато избирате витамини по време на бременност, си струва да вземете предвид този факт и да изберете лекарства, в които съдържанието на калций е по-високо, а съдържанието на желязо е по-ниско..

Ако жената е диагностицирана с желязодефицитна анемия, тогава ще й бъдат предписани железни добавки, но след това ще трябва временно да спре приема на лекарства, съдържащи калций.

Ако една жена приема калциеви добавки, тя трябва да знае, че почти всички те не работят добре с антибиотици. Ако по някаква причина на бъдещата майка е предписана антибиотична терапия, особено тетрациклини, е задължително да предупредите лекаря, тъй като калцият намалява ефекта на антибиотика.

Лаксативи и диуретици трябва да се използват с повишено внимание, когато приемате калциеви добавки. Всяка комбинация е най-добре да се обсъди с Вашия лекар..

Отзиви

Според отзивите, оставени от бъдещите майки на специализирани форуми за бъдещи и настоящи родители, става очевидно, че повечето жени предпочитат да не избират отделно калциеви добавки, а да приемат мултивитамини, които включват този макронутриент. Най-добрите отзиви се намират най-често за такива лекарства като "Elevit Pronatal" и "Vitrum Prenatal".

Сред лекарствата, предписани за лечение на състоянието на хипкалцемия, лидерите са "Калцемин" и "Калций D3 Никомед". Според жените тези лекарства се понасят добре и не предизвикват странични ефекти. Сред най-евтините "Калциев глюконат" и "Калциев хлорид" заслужават положителна оценка..

Повечето бременни жени обаче вярват (и с право!), Че най-добрият калций е този, който се намира в храната, тъй като той е по-естествен за човешкото тяло и се усвоява много по-добре..

В следващото видео ще научите повече за ролята на калция при бременност..

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца