Най-активното развитие на тялото на бебето се наблюдава през първите 12 месеца. През този период новороденото значително увеличава растежа си, телесното тегло се различава от първоначалното почти 20 пъти. За формирането да протича без патологии, е важно правилно да се организира храненето на детето от 0 до 1 година на месец.

Организация на правилното хранене

Стандарти и насоки

Времената се променят, а с тях и условията за развитие на децата. Ако младите майки се придържаха към съветите на бабите, сега здравеопазването обръща голямо внимание на развитието на бебетата..

Програмите за оптимизиране на храненето на деца периодично се актуализират в страната. На тяхна основа педиатрите дават препоръки на майките, които от своя страна трябва да ги следват..

Програма за управление на бебешка храна

Инициатор за създаването на този нормативен документ беше Съветът на педиатрите на страната. Програмата е насочена към подобряване на развитието на деца на възраст под 3 години чрез нормализиране на храненето. Основата е анализът на критериите, влияещи върху физиологичното състояние на детето.

Програмата повдигна следните въпроси:

 • ефектът на макронутриентите върху функционалните характеристики на организма;
 • препоръки относно хранителната стойност на естествените продукти и специализирана бебешка храна за най-малките;
 • организация на диетата с оглед на състоянието на организма, социалните условия и др.;
 • диетичната профилактика като начин за коригиране на редица заболявания.

Програмата предлага опции за набор от продукти за ежедневна консумация, с описание на химичния състав. Въз основа на тези препоръки се установяват хранителни норми за новородено по месеци.

Хранене на деца съгласно препоръките на СЗО

Световната здравна организация също обръща голямо внимание на храненето на бебето. Тя предлага набор от стратегии за насочване на практиките за допълващо хранене в зависимост от обстоятелствата..

Според СЗО майчиното мляко е достатъчно за бебе до шест месеца, за да задоволи всички нужди на развиващия се организъм (според Националната руска програма - до 5 месеца). Тогава те започват да използват стръв в последователността и скоростите, определени от разработените методи.

Забележка! До една година бебето вече се храни на обща маса, но се препоръчва да се съхранява смесена храна до 1,5-2 години.

Хранене на кърменото бебе

През първите седмици от раждането повечето майки практикуват безплатно хранене (по желание на детето). Честотата на такива посещения се определя от нуждите на бебето и способността на майката да контролира процеса. Оптималната скорост се счита за 10 хранения (като се вземе предвид нощният прием на храна). Постепенно се разработва оптималният режим, който се променя с възрастта на бебето..

Брой на кърмените до една година

Възраст, месециБрой храненияИнтервал, часове
1,5-27 (или 6)3 (или 3,5)
2-463.5
4-6пет4
Освен това4-5в определени часове

Когато бебето започне да дава допълващи храни, то се прехвърля на стабилна диета, която включва 3 основни посещения (закуска, обяд и вечеря) и 1-2 закуски. В този случай трябва да се поддържа дневната норма на храната за новороденото..

Хранене през първия месец от живота

Ако майката е здрава и има достатъчно мляко, бебето е напълно снабдено с всички необходими компоненти. Ако бебето не наддава добре, педиатрите препоръчват да се хранят с млечни формули.

Първите месеци от живота

През зимата, за да се увеличи имунитетът, е позволено да се въвеждат субсидии със сокове, за да се осигури на тялото аскорбинова киселина. Те започват с лимон, след това преминават към ябълка и морков. Нормата на напитката през първия месец от живота е 5 капки на ден. Сокът се дава на бебето след хранене.

Хранителна таблица за бебета от 1 до 3 месеца

На този етап няма значителни промени в храненето на новороденото. Бебето е изключително на GW. Ако се предоставят субсидии, то само по препоръка на педиатър.

Хранителна схема за 1-3 месеца

ХраненеКоличество по месеци, грамове
123
Кърма, мл / ден700-800800-900
Плодови соковеПо препоръка на лекар
Плодови пюрета

Важно! За да има бебето достатъчно кърма, то трябва да е богато и питателно. Следователно нормалното развитие и здравето на новороденото зависи изцяло от диетата на майката..

Хранене за 3-6 месечно бебе

За профилактика на рахит на бебета, на възраст от 3 месеца, се предписват препарати, съдържащи рибено масло. Ако лекарят разреши, можете да дадете малко настъргана ябълка (1/2 ч.л.).

Първата допълваща храна се въвежда (според препоръките на лекарите) от 5-6 месеца, тя трябва да бъде зеленчуков продукт. Те обикновено започват с пасирани тиквички или карфиол. Асортиментът постепенно се разширява, като дава на бебето пюрирани броколи, тиква, картофи (в този ред).

Между тиквичките и зелето можете да закрепите моркови, а след картофите дайте ряпа. Малко по-късно доматите и зеленият грах се въвеждат в диетата..

Диета на детето 6 месеца

Малкото с времето свиква с разнообразието в диетата. Режимът му също постепенно се променя - бебето се прехвърля на стабилно 5-кратно хранене с интервал от 3,5-4 часа. Почивката за нощен сън се удължава до 10 часа. Този режим продължава и през следващите месеци..

От тази възраст в допълнение към зеленчуковите пюрета в менюто се въвеждат зърнени култури, овкусени с масло и извара. По-добре е да давате субсидирани храни по време на обяд, преди майката да кърми бебето..

Организация на храненето на 6 месеца

Хранене, не.Време за хранене, h.Примерно менюКоличество на продукта, ml (g)
16-00Кърма180-200
210-00Плодово пюретридесет
Кърма150
314-00Зеленчуково пюре50
Млечна каша150
418-00Извара25
Кърма150
пет22-00Кърма180-200

Разрешено е и 6-то хранене, ако бебето е болно, не се е хранило добре през деня или напълнява малко. В такива случаи кърменето се дава в 2 часа сутринта.

Бебешка храна от 6-10 месеца

След шест месеца картофеното пюре се въвежда в диетата. Те осигуряват на тялото желязо и животински протеини. Когато бебето има зъби, постепенно се учи да нарязва месо, като въвежда кюфтета и парни котлети в менюто.

Първо, трябва да дадете на детето малко бульон от месо (10-30 ml), за да проверите податливостта на организма към продукта. Ако всичко е наред, след 1-2 седмици месото може да се добави към диетата..

На 7-ия месец бебето вече трябва да получи ¼ от яйчния жълтък, а от 8-мия месец - половината. След още един месец, веднъж седмично, месният продукт се заменя с риба..

До края на този период диетата на бебето изглежда така:

 • сутрин - кърма;
 • следобед - 3 допълващи храни;
 • вечер - кърма.

През този период бебето е свикнало с хляб, дават му се малко бисквитки, ферментирали млечни продукти, сокове и масло.

Хранене от 10 месеца до една година

По-близо до 12 месеца дневната норма на кърмата намалява, диетата става разнообразна. За да бъде балансирано, трябва да се придържате към храненето на детето до една година по месеци в съответствие с дадените норми.

Норми на продукта от 10 месеца до една година

ИмеКоличество, ml (g) / ден.
Кърма200
Плодови пюрета, сокове90-100
Извара50
Зеленчукови пюрета200
Каша200
Месни продукти60-70
Ферментирало мляко400
Хляб, крутони, бисквиткидесет
Масло (растително, масло)6

Яйчен жълтък до една година продължава да се дава наполовина. Можете да редувате каши с юфка и да приготвите гювеч от извара. Ако бебето няма алергии, тогава му се разрешава периодично да хапе парче прясна ябълка, круша или друг плод.

Допълнителна информация. Когато детето навърши една година, мускулите на дъвкателния апарат трябва да се развият добре..

Схема за допълнително хранене по седмици

За да улесните мама да се ориентира как да организира балансирана диета за своето мъниче в продължение на месеци, трябва да започнете с изучаване на реда на въвеждане на нови продукти. Затова се препоръчва да се запознаете с подробния алгоритъм за първото хранене..

Схема за въвеждане на зеленчуково пюре

Дни от седмицатаНаименование на продуктите, в грамове
скуошкарфиолброколитиквакартофи
1-ва седмица
Понеделникпет------------
Вторникдесет------------
Сряда20.------------
Четвъртък50------------
Петък80------------
Събота150------------
Неделя150------------
2-ра седмица
Понеделник145пет---------
Вторник140десет---------
Сряда13020.---------
Четвъртък10050---------
Петък8070---------
Събота---150---------
Неделя---150---------
3-та седмица
Понеделник145---пет------
Вторник---140десет------
Сряда130---20.------
Четвъртък---10050------
Петък80---70------
Събота------150------
Неделя------150------
4-та седмица
Понеделник------145пет---
Вторник140------десет---
Сряда---130---20.---
Четвъртък------10050---
Петък80------70---
Събота---------150---
Неделя---------150---
5 седмици
Понеделник---------145пет
Вторник140---------десет
Сряда---130------20.
Четвъртък------100---50
Петък---------8070
Събота------------150
Неделя------------150

Тази схема за въвеждане на първите допълващи храни е условна и е дадена, за да се разбере честотата на промяна на продукта. Мама може да го модифицира и редактира, но дневната норма на картофено пюре винаги остава същата - 150 g.

Забележка! За по-добра смилаемост на субсидиите за зеленчуци се препоръчва първите порции тиквички да се разреждат с малко количество кърма.

Изкуствено хранене

Бебетата на IV получават адаптирано мляко вместо майчиното мляко. Те са хранителни и са почти равни по състав на естествения продукт. Но се препоръчва да се въвеждат допълнителни храни 1 месец по-рано, като се спазват хранителните стандарти, дадени по-долу за кърмачета в продължение на месеци на изкуствено хранене.

Хранено с шише бебе

Детско меню на IV

ПродуктиДневна норма, ml (g), по месеци
0-34пет6789-12
Млечна смес700-900800700400350200
Плодови сокове, пюре*5-3040-5050-60708090-100
Зеленчуково пюре------100150170200
Каша---------100150180200
Извара---------тридесет4050
Месно пюре------------5-305060-70
Млечни продукти------------200300-400
Хлебни изделия---------------пет10-15
Растително масло------1-33
Масло---------1-44пет
Яйчен жълтък (бр.)------------0,250,5

* По препоръка на педиатър

Таблицата показва максималните хранителни норми на ден. Придържайки се към същата диета всеки месец, както при децата с НВ, майката може лесно да изчисли колко грама (милилитра) да даде на бебето при едно хранене.

Например, помислете за диетата на детето за периода от 9 до 12 месеца. Сместа се дава на детето само сутрин и вечер, като според таблицата тя трябва да бъде 100 ml на доза (200: 2). Можете да храните детето си с извара или друг продукт.

В останалите часове, вместо сместа, в храненето се въвежда каша. Бебето трябва да яде 200 г на ден, които също могат да бъдат разделени на 2 дози, допълнени с ферментирало мляко или месни продукти.

Препоръчва се да давате зеленчуково пюре 3 пъти на ден или 5. Съответно, с едно движение бебето ще получи 60-70 g (200: 3) или 40 g (200: 5). По този принцип се изчислява еднократна доза от други продукти, включени в допълващи храни.

Важно е да се спазва диетата

За бебето, хранено с бутилка, е важно да се спазват часовете на хранене. Това се дължи на следните аспекти:

 • адаптираното мляко е по-богато хранене и се усвоява по-бавно от храносмилателната система, следователно, ако бебето плаче между храненията, това не е защото е гладно;
 • режимът е удобен за мама - тя ще има време да приготви храна до определено време.

Като се придържате към часовете на хранене на бебето на IV по месеци, е по-лесно да направите меню за всеки ден и да въведете допълващи храни в диетата по балансиран начин.

Как да въведем нови компоненти

Независимо дали бебето е кърмено или изкуствено, правилата за допълващите храни винаги са едни и същи:

 • новост в храненето се практикува само при здрави деца, които имат нормални движения на червата;
 • ако условията на живот на бебето се променят (например преместване), периодът на допълнително хранене се измества към по-късно време;
 • първите зеленчукови пюрета се препоръчват да се дават при второто хранене;
 • започнете с малки количества (по 1 ч. л. всяко), с постепенно увеличаване до 150 ml;
 • давайте допълващи храни преди основното хранене и винаги в топла форма.

Когато бебето свикне с един вид зеленчуци, в менюто се въвежда следващият продукт (без да се изключва вече усвоеният).

Важно! За децата, получаващи храна през епруветка, менюто и изчисляването на продуктите се съставят от лекуващия лекар.

След като е открил алергия към някакъв компонент при кърмачето, той се отстранява от диетата и след 2-3 дни опитът се повтаря. Ако реакцията се появи отново, тогава новият продукт е напълно изключен от менюто..

Месечната хранителна норма за бебета трябва да се превърне в основно правило за майката във физиологичното развитие на детето. Това ще ви позволи да разпространявате продукти, създавайки балансирано меню. Знаейки колко бебето трябва да яде на ден, е по-лесно да определите единична доза храна. Благодарение на което стомахът няма да бъде претоварен, а мъникът ще започне да наддава нормално.

Хранене за деца под една година

Главна информация

Веднага след раждането на бебето и през първата година от живота, подходът към организирането на храненето му от родителите трябва да бъде възможно най-правилен. В крайна сметка правилното хранене на деца под една година определя активността и правилността на тяхното развитие и растеж. През този период се излагат специални изисквания както за количеството, така и за химичния състав на храната, тъй като възможностите на ензимните системи на бебето все още са много ограничени. Важно е да практикувате правилно храненето на бебето в продължение на месеци, тъй като здравето му зависи от това, както и здравословното му състояние и метаболизма в по-възрастна възраст. Едно от най-важните правила за организиране на храненето за дете под 1 година е вземането предвид неговите възрастови характеристики. Как правилно да се храни бебето в продължение на месеци, каква трябва да бъде неговата диета и режим на хранене, ще бъдат разгледани в тази статия.

Хранене на бебето: видове и характеристики

Храненето на деца под една година зависи до голяма степен от това дали майката има възможност да практикува кърмене. През първата година от живота на бебетата се използват три основни вида хранене: естествено, изкуствено, смесено.

 • Естествено - през първите 4-6 месеца диетата на бебето се състои от 100% или 80% от кърмата.
 • Изкуствено - изкуствено дете получава изключително млечни храни или делът на майчиното мляко на ден е до 20%.
 • Смесено - „менюто“ на бебето се състои от по-малко от 80% кърма и повече от 20%, като в същото време то се допълва с адаптирани формули.

Храненето за дете на 6 месеца предвижда въвеждането на допълнителни храни, за които е необходимо да се използват правилните рецепти за бебешка храна.

Развитието и храненето са взаимосвързани и съвременните педиатри от цял ​​свят са съгласни, че в този случай естественото хранене е най-предпочитано. В този случай бебето получава оптималния набор от вещества, необходими за тялото му, образува нормална чревна микрофлора и рискът от алергии намалява..

В менюто на шестмесечно бебе постепенно се въвеждат допълнителни храни, тъй като за здравето на бебе на 6 месеца. вече се изисква по-широк спектър от полезни и хранителни вещества.

Така че, обобщавайки горното, можем да подчертаем следните характеристики на менюто за хранене на бебето през първата година от живота:

 • Храненето на бебето на 4 месеца и до този момент осигурява сто процента кърмене. Ако това не е възможно, се използват адаптирани смеси. В същото време майката трябва да яде разнообразни храни, за да научи бебето на различни вкусове чрез млякото.
 • В периода от четири и половина до 6 месеца диетата трябва да включва и кърма или адаптирано мляко, но в същото време вече е възможно постепенно да се въвеждат допълнителни храни в менюто на бебе или изкуствено. Продуктите се прилагат един по един и се дават до 5 последователни дни. Този режим е важен, за да се определи как детето реагира на нов продукт. По това време си струва да давате на децата пюре от зеленчуци или плодове с един компонент, зърнени храни, сокове. Но диетата на бебето на 6 месеца все още трябва да включва кърмата като основен компонент..
 • В периода от 6 до 8 месеца към диетата продължават да се добавят допълнителни храни - месно пюре, както и пюре от зеленчуци и плодове с няколко компонента. Много е важно диетата на 8 месечно бебе да включва зеленчуци. Ако те са включени в менюто му на тази възраст и по-късно, то в бъдеще детето с желание ще яде зеленчуци..
 • По време на 8 до 12 месеца на бебето вече се дават картофено пюре с малки парченца, както и бисквитки и бисквити. Храненето на бебето на 11 месеца и една година вече е доста разнообразно, въпреки че в някои случаи частичното кърмене продължава до една година.

Хранене на бебето по месеци

По този начин, за да се осигури правилното развитие на детето, е необходимо да се спазва правилният режим на хранене от първите дни от живота му..

Един месец

И така, храненето на бебето на 1-3 месеца в идеалния случай трябва да включва само кърмата като най-пълноценния продукт. Това се посочва както от известния лекар Комаровски, така и от други видни педиатри. Храненето на 1 месец е горе-долу включено в определен режим. Майката на едномесечно бебе, което го храни при поискване, вече знае как да разбере, че новороденото е гладно и при нормална лактация осигурява нуждите си с кърма.

Хранителна норма за новородено

Новороденото бебе през първия ден от живота опитва само няколко капки коластра, но след това всеки ден яде все повече и повече. На възраст от един месец количеството изядена храна наведнъж е около 100 ml.

Таблицата съдържа по-подробна информация за това колко мляко консумира бебето през първия месец от живота..

В даден момент (ml)На ден (ml)
Първи ден7-10100
2-3 дни20-30300
Седмица 160-80400
2 седмици70-90600
1 месец100-120800

Два месеца

Храненето на дете на 2 месеца е подобно. През този период бебето се развива активно. За 2-месечно бебе кърменето е важно не само по отношение на набавянето на важни хранителни вещества, но и като близък духовен контакт с майката. Кърмата съдържа най-балансираните нива на минерали, протеини, въглехидрати и мазнини. Детето получава заедно със себе си защитните компоненти и биологични вещества, от които се нуждае. Също така е важно такова мляко да се усвоява добре от малък организъм и да допринася за формирането на оптимална чревна микрофлора. Следователно именно това хранене е най-предпочитано..

Три месеца

При условие, че се поддържа лактацията, такова хранене продължава на 3 месеца. Развитието на бебето е нормално, ако на тази възраст то получава само млякото на майка си. Но в някои случаи, от 3 месеца, а понякога дори и по-рано, детето започва да храни формулата. Това може да се направи само ако лактацията е недостатъчна. В този случай се практикува смесено хранене на тримесечно дете - адаптирани млечни формули се въвеждат в диетата му. Но решението за преминаване към смесено хранене трябва да бъде взето от педиатър, като адекватно прецени ситуацията и състоянието на бебето..

Важно е да се разбере, че смесеното хранене на бебета е крайна стъпка. Въпросът кое хранене е по-добро за новородени и как да изберете правилния метод на хранене не би трябвало дори да възниква пред жена. Определено както смесеното, така и изкуственото хранене отстъпват на естественото.

Само в ситуация, в която кърменето е невъзможно, храненето на 3-месечно изкуствено бебе се извършва с адаптирани смеси. Такива смеси са близки до човешкото мляко по състав, но все още не са негов аналог. От 4 месеца изкуствените бебета могат постепенно да свикват с допълващи храни. Информация за него се съдържа в съответната таблица.

Четири месеца

Диетата за 4-месечно бебе зависи от вида на храненето. Бебетата, получаващи майчиното мляко, продължават да го ядат без добавки. Художниците от тази епоха могат да започнат да дават допълнителни храни. Както показва таблицата за хранене на детето на 4 месеца, те започват да попълват диетата на бебето с плодови сокове. Сокът може да бъде от зелени ябълки, малко по-късно - от сливи, круши, череши. Трябва да започнете с няколко капки, след няколко дни, като увеличите дозата до 1 ч.л. Освен това количеството сок в менюто трябва да се увеличи. Не се препоръчва да давате на бебето ягодови или цитрусови сокове, които могат да провокират алергични прояви. Гроздов сок също не се дава на деца, тъй като може да доведе до ферментация.

След две седмици детето постепенно се въвежда в менюто с плодово пюре. В края на четвъртия месец от живота бебето може да опита и зеленчуково пюре. Изчисляването на храненето ще помогне да се направи съответната таблица.

Пет месеца

Храненето на бебе на 5 месеца се характеризира с продължаване на въвеждането на допълващи храни, ако говорим за изкуствено бебе или дете на смесена диета. Що се отнася до кърмените бебета, както д-р Комаровски, така и други педиатри препоръчват да не се променя диетата на бебето на 5 месеца и да се изчака с допълнителни храни до края на този месец.

Изкуствено дете на 5 месеца вече има „опит“ да консумира сок и пюре от плодове, понякога зеленчуци. Развитието му през този период е много активно. И тъй като развитието и храненето на дете на 5 месеца са тясно свързани, през този период се увеличават както количеството, така и разнообразието от допълващи храни в менюто му. В допълнение, за 5-месечно бебе адаптираните адаптирани храни се заменят с така наречените последващи, които са само частично адаптирани към кърмата. В крайна сметка храненето за развитието на дете на 5 месеца вече трябва да бъде по-разнообразно. През този период диетата на изкуствените бебета постепенно се обогатява с млечна каша и извара..

Шест месеца

Диетата на детето на 6 месеца продължава да се променя. По това време всички бебета вече получават допълнителни храни. Изкуствените мъже вече имат „обикновена“ храна в менюто. На 6 месеца на детето вече се дават сокове с пулп, които обогатяват организма с калий, желязо, диетични фибри, витамини, което е много важно за развитието на детето на 6 месеца. Храната включва и млечни продукти - млечна каша, извара. Кашата често е необичайна за бебето, тъй като е по-гъста от любимото му мляко или адаптирано мляко. Но тъй като развитието на детето е много активно и много скоро ще започнат да се появяват първите му зъби, то трябва да свикне с храна с по-плътна консистенция. По това време можете да започнете да му давате меки бисквити в много малки количества..

Когато детето навърши 5-6 месеца, зеленчукът и маслото също се въвеждат в диетата му в много малки количества..

Както и преди, през този период всички нови ястия се дават на бебето на малки порции - започвайки от 5-10 г и довеждайки до необходимото количество за две седмици. За повече информация как протича развитието и храненето на дете на 6 месеца, родителите определено трябва да попитат педиатъра.

Седем месеца

И така, малкият човек расте и диетата на детето на 7 месеца продължава да става все по-разнообразна. През този период диетата включва всички онези храни, които вече са били въведени преди (таблицата за хранене на детето на 7 месеца и общата таблица по месеци съдържа информация за количеството храна за всеки ден).

За развитието на дете на 7 месеца храненето трябва да бъде пълноценно и достатъчно разнообразно. Следователно храненето на дете на 7 месеца се обогатява с въвеждането на пилешки яйчен жълтък и месно пюре в менюто. Тези продукти се въвеждат в диетата на седеммесечно бебе, като се започне с много малки порции, за да се провери традиционно реакцията на тялото му. Питейният режим е не по-малко важен. В крайна сметка, колкото по-нормална храна яде бебето, толкова по-голяма е нуждата му от пиене. На 7 месеца. на детето може да се дават течности между храненията. Като напитка са подходящи слаб чай, плодов бульон, бульон от шипка. Особено важно е да се въведе достатъчно количество течност в диетата на 7-месечно изкуствено дете. В горещите дни изкуственият човек трябва да има около 120 ml течност в диетата. Бебе, което все още получава кърма, може да пие малко по-малко..

Но ако детето едва започва да свиква с месото, то основата на диетата през този период е зеленчуковото пюре и млечната каша. За да приготвите картофено пюре, можете да използвате голямо разнообразие от зеленчуци - моркови, тиква, тиквички, карфиол, картофи, спанак, грах, тиква и др. Трябва да готвите, така че картофите да съставляват не повече от половината от ястието.

Зеленчуците първо се приготвят на пара, след това се втриват с малко вода или мляко и масло - масло или зеленчук. Периодично можете да давате на детето и готово пюре, което се произвежда за бебешка храна. През този период децата често започват да режат първите си зъби. Ето защо можете да дадете на детето крекери, които ще ви помогнат да свикнете с твърда храна и в същото време да надраскате венците си..

Осем месеца

За развитието на дете на 8 месеца храната трябва да бъде толкова разнообразна, че то да получава всички вещества, от които се нуждае тялото. Вярно е, че често храненето на бебето на 8 месеца включва и кърма и това е добре за него.

В допълнение към вече познатите ястия, диетата на детето на 8 месеца се обогатява с ферментирали млечни продукти, ако те не са били въведени в диетата на бебето малко по-рано. В менюто на осеммесечно бебе можете да въведете и рибено пюре, но само ако детето не е предразположено към сериозни алергични прояви.

Таблицата за хранене за дете на 8 месеца и общата таблица показват, че по това време основата на менюто е зеленчуково пюре, млечна каша. На 8 месеца. на бебето се дава повече месо. Въпреки това, според д-р Комаровски и много други педиатри, децата на тази възраст вече изразяват собствените си вкусови предпочитания и на техния фон се формира специална диета и диета за всяко бебе..

Девет месеца

За развитието на дете на 9 месеца храненето трябва да бъде много разнообразно, но в същото време кърмата трябва да остане в него, ако е възможно. Но излишъците също могат да навредят, така че диетата на дете на 9 месеца трябва да бъде правилна и няма нужда да се прехранва деветмесечно бебе. Сега менюто му трябва да включва риба, месо, натурално кисело мляко, кефир, зеленчуци, плодове, извара, растително масло, жълтък.

За тези, които досега не са давали на бебето да опита, е време да го направят сега. Първо, морската риба - минтай, мерлуза, треска може да бъде въведена в менюто за хранене на бебето на 9 месеца. Малко по-късно в диетата могат периодично да се появяват речни риби - щука, шаран. Преди да приготвите рибата, тя трябва да се измие старателно и месото да се почисти от костите..

Диетата на тази възраст се обогатява не само с нови продукти, но и с нови ястия за детето. Разнообразието е важно, казва д-р Комаровски и други експерти, тъй като в момента бебето свиква с различни храни и ястия..

Например за дете можете да направите кюфтета от кайма, като към нея добавите малко каша бял хляб, напоен с мляко и яйчен жълтък. Оформените топчета трябва да се варят в подсолена вода. Други рецепти също ще работят..

Храненето на детето на 9 месеца не трябва да включва картофено пюре, а по-грубозърнести зеленчукови маси. За да ги приготвите, смилайте зеленчуци на едро ренде..

Диетата на 9-месечно дете може да бъде следната: сутрин - млечна каша от ориз, елда, ечемик; обяд - зеленчукова супа с кюфтета, бульон от шипка; следобеден чай - бисквитки, мляко; вечеря - кисело мляко и бисквити; преди лягане - мляко.

10 месеца

Диетата на дете на 10 месеца е приблизително еднаква. На тази възраст е важна не само диетата, но и постепенното привикване към независимост. В крайна сметка развитието и храненето продължават да вървят „ръка за ръка“. Много майки вече започват да слагат лъжица в ръката на бебето си. И въпреки че скоро няма да се научи как да го използва, все пак това е начинът, по който бебето получава първите си умения за самостоятелно хранене.

Режимът на хранене предвижда хранене на всеки 3-4 часа. На тази възраст децата обикновено вече имат няколко зъба. Ето защо храненето на бебето на 10 месеца трябва да включва не само меки и течни ястия, но и бисквитки, бисквити, хляб.

За онези майки, които продължават да практикуват кърмене, е важно да се има предвид, че количеството кърма трябва да бъде около една четвърт от общата диета..

Хранителното меню на детето на 10 месеца може вече да включва не само обичайните зърнени култури, но и запеканки от зърнени храни и тестени изделия. Към кашата могат да се добавят сушени плодове. Когато детето вече е на 10 месеца, менюто може да включва не само пилешки жълтъци, но и пъдпъдъчи яйца. Можете да разнообразите и месното меню - гответе котлети, кюфтета и други ястия от телешко, пилешко, заешко, постно свинско.

10-месечната диаграма за хранене на бебето предоставя обща информация за количеството храна, от което се нуждае бебето. Но водачът трябва да бъде не само масата, но и вкусовите предпочитания на детето..

Пиенето не трябва да се забравя, особено през лятото. Компоти, бебешки чайове могат да се дават на десетмесечни бебета.

11-12 месеца

Хлапето вече е пораснало толкова много, че вече яде много различни продукти. Но, като оформите хранителното меню на детето на 11 месеца и въведете нови продукти в менюто, все пак трябва да направите това, за да стане ясно дали детето е алергично към нова храна. На 11 месеца. много често майките вече отбиват бебето. В този случай вместо майчиното мляко, диетата на детето на 11 месеца включва кисело мляко, кефир, краве или козе мляко. Като цяло диетата на 11-месечно бебе се различава малко от предходния месец, което се потвърждава от съответната таблица. Много майки, предвид развитието на 11-12 месечни деца, започват да им дават храна от общата маса. Но докато правим това, струва си да си припомним, че диетата на деца под една година и малко по-възрастни не трябва да съдържа категорично.

Говорим за такива ястия и продукти:

 • Туршии, маринати.
 • Пържени ястия.
 • Всяка обикновена (не бебешка) консерва.
 • Пушени меса, херинга, хайвер.
 • Наденички.
 • Люти подправки.
 • Кафе, шоколад, какао, бонбони.

Таблица за хранене на новородено по месеци

Тази таблица ще ви помогне да се ориентирате в периодите на въвеждане на допълващи храни и количеството храна..

Месец34пет678 до 99 до 12
Плодов и зеленчуков сок (ml)5-3040-5040-6060708090-100
Плодово пюре (g)5-3040-5040-6060708090-100
Зеленчуково пюре (g)-10-100150150170180200
Млечна каша (g)--50-100150150180200
Извара (g)--10-3040404050
Яйчен жълтък (бр.)----1/41/41/2
Месно пюре (g)----5-50100150
Рибно пюре (g)-----5-3030-60
Кисело мляко (ml)----200200400-500
Крутони, бисквити (g)---3-5петпет10-15
Бял хляб (g)----петпетдесет
Растително масло (g)-1-333петпет6
Масло (g)--1-444пет6

заключения

Храненето за бебета през първата година е много важно за тяхното развитие. И от правилната му организация зависи дали бебето ще расте здраво. Няма съмнение, че кърмата е най-добрата храна за бебета през първите шест месеца от живота. Но правилното въвеждане на допълващи храни също е важно от гледна точка на благосъстоянието и развитието на детето сега и в бъдеще. Следователно бебето определено трябва да получава висококачествена, вкусна и единствено здравословна храна, а въвеждането на допълнителни храни трябва да се извършва, като се вземат предвид всички правила и разпоредби.

Образование: Завършил е Ровенския държавен основен медицински колеж със специалност „Фармация“. Завършил Виннишкия държавен медицински университет на М. И. Пирогов и стаж в неговата база.

Трудов стаж: От 2003 до 2013 г. - работи като фармацевт и ръководител на аптечен павилион. Наградена е със сертификати и отличия за дълги години и добросъвестна работа. Статии по медицински теми бяха публикувани в местни издания (вестници) и в различни интернет портали.

Колко яде новородено на хранене: таблица

Количеството кърма или адаптирано мляко, което бебето изяжда за едно хранене, е показател, по който можете да определите дали бебето се храни достатъчно и дали има добър апетит. Ето защо е важно майките да знаят общоприетите норми, да се ръководят от тях, но в същото време да вземат предвид характеристиките на детето си.

Развитието на бебето, неговият физически и емоционален комфорт зависи от правилното и пълноценно хранене. Когато бебето току-що се роди, за мама е трудно да определи колко трябва да яде, за да бъде сито. Не е лесно да се разбере от плача на бебето: то е гладно, раздразнено или коремът му го боли. В този случай помагат приблизителните норми за едно хранене, разработени от педиатрите. Въз основа на тях майките с течение на времето разработват свой собствен график и обем на хранене, които най-добре отговарят на бебето им..

Колко яде бебе през първите десет дни

През първите дни от живота стомахът на бебето е много малък. Не е нужно да се притеснявате, че бебето няма да получи достатъчно мляко и ще бъде гладно. След раждането тялото на майката произвежда питателна коластра - съдържа много полезни вещества. Коластрата помага за формиране на имунитета на детето, способността да се противопоставя на болестите. Дори малко количество коластра е достатъчно, за да поддържа бебето доволно..

Колко яде новородено бебе, маса:

Ден след ражданетоОбем на мляко на хранене, ml
1десет
220.
3тридесет
440
пет50
660
770
880
девет90
десет100

През първите дни е важно майките да поддържат вътрешно спокойствие, да не се притесняват: стресът и безпокойството влияят върху лактацията и качеството на кърмата.

Норми за обема на млякото за едно хранене с кърмене

Ако по-рано се препоръчваше да се хранят бебета на всеки 3 часа, сега педиатрите говорят все повече за хранене при поискване. Важно е да се съсредоточите върху детето си, неговото здраве, физическо състояние, темперамент. Когато майката има много мляко, то е мазно - бебето може да се храни бързо и дълго време. Ако млякото е с ниско съдържание на мазнини, няма много, бебето ще бъде дълго време на гърдата и често ще иска да яде. Разработени са общи норми за единичен обем мляко за кърмено бебе.

Таблица за това колко новородено трябва да яде на HB:

Бебешка възрастНорма на мляко на хранене, ml
3-4 дни20-60
Седмица 150-80
Две седмици60-90
1 месец100-110
2 месеца120-150
3 месеца150-180
4 месеца180-210
5-6 месеца210-240
7-12 месеца210-240

Нормата на сместа за едно хранене за бебета на изкуствено хранене

За да изчислите количеството адаптирано мляко, което трябва да дадете на бебето си за хранене, е важно да знаете теглото на бебето. Първо, дневната норма на млечната смес се изчислява в зависимост от възрастта.

Изкуствено хранене: колко трябва да яде едно дете, таблица по месец:

Бебешка възрастДневна норма на млечна формула (от телесното тегло)
10 дни - 1,5 месеца1/5
1,5-4 месеца1/6
4-6 месеца1/7
6-8 месеца1/8
8 месеца - 1 година1/9

След това полученият дневен обем се разделя на порции, в зависимост от броя на храненията на ден..

Колко да давате смес на новородено, маса:

Възраст (месеци)Количеството смес на хранене, mlБрой хранения
До месец80-1008-7
От 1 до 2 месеца110-1407-6
От 2 до 4 месеца140-1606
4 до 6 месеца160-1806-5
6 до 9 месеца180-200пет
От 9 до 12 месеца200-2405-4

Как да разберете дали бебето ви има достатъчно храна

Хлапето може да яде повече или по-малко от общите норми. Важно е да обърнете внимание на здравето и състоянието му, за да сте сигурни, че правите всичко правилно. Признаци, по които можете да разберете, че детето има достатъчно храна:

 • бебето е спокойно (може да бъде капризно и да плаче не поради глад, а заради колики в корема);
 • сънят на детето е здрав и дълъг;
 • бебето се пикае редовно (от 12 пъти на ден) и кака;
 • при месечно посещение при педиатър, лекарят отбелязва достатъчно наддаване на тегло.

Всяко дете е различно, може да пропусне малко хранене поради временно неразположение или лошо настроение. И друг път, след активни игри, може би, напротив, яжте повече от обикновено. Бъдете внимателни и с времето ще разберете коя норма е подходяща за вашето дете..