9 минути Автор: Ирина Бредихина 540

 • Показания за
 • Как се дешифрират резултатите от фетален скринингов ултразвук?
 • Какви патологии могат да бъдат открити по време на първия скрининг?
 • Подобни видеа

Първият перинатален скрининг е цялостна диагностика на бъдещата майка, която се извършва още преди раждането на бебето от 10 до 13-14 седмици от вътрематочното развитие. Класическо изследване от този вид съчетава само 2 основни вида медицински манипулации - биохимичен анализ на майчиния серум и ултразвук на плода.

В края на тестовете получените данни ще бъдат наблюдавани въз основа на сравнение на резултата с показанията за скоростта на скрининг чрез ултразвук от 1-ви триместър. Основната задача на индивидуалното изследване е ранното откриване на генетични патологии в плода..

Показания за

Въпреки факта, че първичната диагностика се извършва за много бременни жени, има специални категории пациенти, които преди всичко трябва да се подложат на ултразвуково сканиране и да вземат кръвен тест, за да се премахне опасността за живота на нероденото дете и собственото им здраве. Тази група хора включва бъдещи майки, които:

 • преди това са раждали деца с някакви увреждания в развитието;
 • вече имат дете с фиксирани генетични патологии;
 • прекрачи прага на 35-40-годишнината;
 • са били изложени през периода на бременността на инфекциозни заболявания;
 • някога сте страдали от прекомерна употреба на алкохол или наркотици;
 • имат история на ръка с бележки за заплахата от спонтанен аборт;
 • са с потенциалния баща на бебето в тясно свързан съюз;
 • по някаква причина, приемал лекарства, забранени за употреба по време на бременност;
 • знаят за наличието на наследствени аномалии в семейната линия;
 • мъртво раждане в миналото;
 • са получили диагноза, посочваща прекратяване на развитието на детето;
 • показват независимо желание за анализ на риска от раждане на бебе със специални форми на заболяването.

Как се дешифрират резултатите от фетален скринингов ултразвук?

Ултразвуковата диагностика се предписва по правило от 10-11 седмици до 13-14 седмици, тъй като този интервал от акушерския период дава първата реална възможност за изучаване на основните структури на развиващото се бебе. 11-12 седмици е специален период, характеризиращ се с превръщането на ембрион в плод.

Съществува списък с най-важните показатели за развитието на плода, които формират основата за декодиране на ултразвуковото заключение. Те включват: CTE, PAPP-A, сърдечен ритъм, BPR, TVP, hCG, NK и др. За да се установи точна прогноза за хода на бременността, специалистът трябва да сравни личните данни на пациента си, получени при първия скрининг, с одобрените стандарти, които са предписани в съответните таблици.

Кокцикс-париетален размер

КТР е един от най-важните показатели за 1 скрининг по време на бременност. Този параметър показва дължината на ембриона / плода, която се измерва от короната (горната част на главата) до опашната кост. В случай на отклонения на CTE от неговите нормални граници, може да се приеме, че вътрематочното развитие на нероденото дете е изложено на риск.

Период на разработка (седмица)CTE индикатор (в mm)Период на разработка (седмица)CTE индикатор (в mm)
десет31-3212.558
10.536тринадесет66
единадесет40-4113.573-74
11.545-46четиринадесет78-80
1252

Според медицински наблюдения цифровото обозначение на кокцигеално-теменната големина се увеличава с увеличаване на гестационния период. Понякога намаляването на разглеждания индекс показва неправилно установена възраст на плода. В този случай можем да говорим за една от разновидностите на нормата. За да се увери в диагнозата, пациентът трябва да си уговори час за второто ултразвуково сканиране.

Сърдечен ритъм

Необходимо е редовно медицинско наблюдение за състоянието на сърдечната честота, тъй като ако в тялото на бебето има патологични процеси, те ще бъдат открити навреме. Ако аномалията бъде разкрита на изключително ранен етап от нейното развитие, вероятността от благоприятен изход ще се увеличи..

До 3-4 седмици ритъмът на SS на детето съвпада с пулса на майка му. Средната стойност е в диапазона от 76 до 84 удара в минута при нормалното функциониране на тялото на жената.

Освен това, когато сърдечната структура на плода навлезе в нов етап на естествено подобрение, броят на неговите контракции ще започне да нараства равномерно. На всеки 24 часа стойността ще надвишава предишния „запис“ с приблизително 2,5-3 единици. Така че до 8-9 седмици сърдечната честота на дете, развиващо се съгласно одобрената скорост, ще достигне 172-176 удара / мин..

Ако преди 83-85 дни от бременността, използвайки ултразвукова диагностика, не са регистрирани такива опасни явления като деформация на плода или пълно отсъствие на сърдечен ритъм, тогава замразена бременност може да бъде изключена от списъка на възможните патологии. Последващите фази на формиране на тялото са по-малко трудни от 12-седмичния "Спартански маратон".

Възраст на ембриона (седмици)Пулс (удара в минута)
десет161-179
единадесет153-177
12150-174
тринадесет141-171
четиринадесет146-168

При условие, че за скрининг са използвани подобрени и висококачествени модели медицински изделия, потенциалните родители ще могат да получат по-информативна характеристика на текущото състояние на детето. Не си струва да се прибягва до 3D / 4D ултразвук без специална нужда. Такива съвременни устройства, въпреки че могат да регистрират вътрематочна активност и появата на бебето, но тяхната доза радиация в случай на злоупотреба с ултразвук може да повлияе негативно на здравето на детето..

Дължина на носната кост

Промените в структурата на продълговата носна кост също показват наличие на отклонения. Изследвайки състоянието на плодовете, диагностицирани с вродени заболявания, учените са стигнали до заключението, че генетичната недостатъчност често се изразява в недоразвитостта на костните структури на носа. Първият скрининг по време на бременност за установяване на дължината на носната кост (NK) се извършва не по-рано от 12-13 седмици. Ако лекарят е назначил ултразвукова сесия на 10-11 седмица от бременността, това означава, че той трябва само да се увери, че носната кост е налична.

Срок (в седмици)единадесет12тринадесетчетиринадесет
NK (в mm)1.41.82,32.5

В медицинската практика често има значителни отклонения от нормата на ултразвук, което всъщност се оказва проява на индивидуалността на нероденото дете. В този случай показателите на други тестове ще отговарят на стандарта.

Дебелина на яката

Основната цел на изследването на TVP е да се измери дебелината на гънката, разположена в задната част на шията. Когато основните форми на органи се формират в плода, зоната на яковото пространство започва да се запълва със специална течност, чието количество се анализира внимателно.

Фетална възраст (седмици)Нормален TVP (mm)
10-110,8-2,2
11-120,8-2,4
12-130,7-2,5
13-140,7-2,7

Ако индикаторът при първия скрининг е надвишил дебелина от 3 милиметра, тогава е възможно с голяма степен на вероятност да се подозира увреждане на хромозомни сегменти.

Изследване на структурата на жълтъчната торбичка

С прости думи, жълтъчната торбичка е временен орган, който помага да се поддържа живота на ембриона в началния етап от неговото формиране. От момента на зачеването тази важна неоплазма е няколко пъти по-голяма по размер от размера на нероденото бебе..

Трябва да се отбележи, че откриването на деформация на жълтъчния пикочен мехур или надценен / понижен показател по време на скрининга, в повечето случаи показва развитието на опасно заболяване, например синдром на Даун. Понякога при подобни обстоятелства се диагностицира замразена бременност - преждевременна смърт на ембриона.

Фетална възраст (седмици)Нормална ширина на жълтъчната торбичка (в mm)
5-102

Не трябва да пренебрегвате 1-вия скрининг, защото с негова помощ сонологът ще може да изследва по-внимателно уникалната структура, като прави подходящи заключения за нейното състояние. Ако жълтъчният мехур е застрашен от колапс, е необходима незабавна медицинска помощ. Това се дължи на факта, че балонът, образуван само за 3–3,5 месеца, контролира много процеси в тялото на детето.

Неговите най-показателни функции включват:

 • разпределението на изключително важни протеинови структури, участващи в изграждането на защитни мембрани за ембрионални клетки;
 • образуването на капилярна мрежа и еритроцити, които ще се превърнат в „основата за полагане“ на кръвоносната система на плода;
 • временно заместване на черния дроб;
 • определяне на пола на детето чрез доставяне на гамети, развити в кухината на жълтъчната торбичка.

Също така този орган е отговорен за защитата на малкия организъм от майчините антитела. Колкото и двусмислено да звучи, но клетките на имунната система на жената, като войници, които пазят човешкото здраве, атакуват плода, виждайки в него потенциална заплаха - чужд елемент. За да осигури на ембриона безопасна среда, жълтъчната торбичка активно секретира хормони, които започват да участват в процеса на понижаване на кръвното налягане, „успокояване“ на имунната резистентност и подготовка на млечните жлези за кърмене.

Местоположение на плацентата

Локализацията на плацентата влияе върху хода на предстоящата бременност, поради което по време на цялостен преглед му се отделя много време. Според медицинския стандарт този орган не трябва да се намира в долната част на матката, тъй като неговата ненормална структура провокира запушването на родовия канал. Такова често срещано гинекологично отклонение се нарича презентация..

Откриването на заболяване при първия скрининг в началото на бременността не винаги става причина за безпокойство. На ранен етап все още има шанс за промяна в изключително несигурното положение - в последващия гестационен период матката може да се издигне, като същевременно заеме правилното си място. Ако не се наблюдава благоприятен резултат, лекарите започват да разработват подробен план за действие, който предполага индивидуални показатели за определен пациент..

Бипариетален размер на главата на плода

BPD е изключително важен индекс, който също се предписва в резултатите от първия скрининг. Без да навлизаме в детайлите на медицинската терминология, можем да кажем, че този показател предполага измерване на главата по малката ос - разстоянието от една темпорална кост до друга. Бипариеталният размер на плода е от особена стойност, главно поради пряката му връзка с мозъка, разположен в черепа..

Период на бременност (в седмици)Допустими стойности на BPR (в mm)
десетОколо 11
единадесет13-21
1218-24
тринадесет20-28
четиринадесет23–31

Ако в окончателните скринингови данни няма съмнителни индикации, тогава мозъкът се развива нормално. Ниският индекс показва липса на части от мозъка или забавяне в развитието му.

Химия на кръвта

След получаване на резултатите от ултразвуковата диагностика, въз основа на която се определя действителната гестационна възраст, бременната жена ще трябва да премине последния етап от перинаталния преглед - биохимия на кръвта. Скринингът включва провеждане на 2 теста, всеки от които помага да се идентифицират елементи с протеинов произход - PAPP-A и hCG.

PAPP-A е специален хормон (плазмен протеин А), който е отговорен за постепенното и безопасно развитие на бебето в утробата. Обикновено показателите за неговото съдържание се откриват само от 12-13 седмици, но по изключение процедурата за вземане на кръв се извършва малко по-рано.

Гестационна седмицаНормален индикатор PAPP-A (mU / ml)
9-100,32-2,42
10-110,46-3,73
11-120,79-4,76
12-131.03-6.01
13-141,47-8,54

Човешкият хорион гонадотропин също е хормон, който за разлика от протеин А се освобождава веднага след зачеването. Забележително е, че количеството му активно достига максималната си стойност на 11-12 седмици, след което нивото на съдържание на hCG постепенно намалява, като се фиксира при стабилен показател.

Период на бременност по седмици (отчита се от момента на последния менструален цикъл)Очаквано съдържание на HCG (IU / ml)
9-1032.500-130.000
10-1130 000-120 000
11-1227.500-110.000
13-1425.000-100.000

Веднага след като пациентът се подложи на перинатален скрининг изцяло, лекарите ще започнат да сравняват идентифицираните индекси с нормата, като правят пълноценен окончателен извод.

Какви патологии могат да бъдат открити по време на първия скрининг?

С помощта на цялостно проучване през първия триместър можете да намерите доста впечатляващ списък от патологии, които причиняват усложнения с най-различна тежест, започвайки с деформация на орган и завършвайки със смъртта на бебето. Най-често диагностицираните заболявания включват:

 • хидроцефалия;
 • глиом;
 • Синдром на Даун;
 • церебрална херния;
 • астроцитом;
 • Синдром на Шершевски-Търнър;
 • омфалоцеле;
 • аневризма;
 • Синдром на Патау;
 • брадикардия;
 • менингоцеле;
 • вътрематочна инфекция;
 • Синдром на Edwarts;
 • хипоксия;
 • тахикардия;
 • Синдром на Смит-Опиц;
 • забавяне на развитието;
 • анемия;
 • хемимелия (недоразвитие на крайниците);
 • Синдром на Корнелия де Ланге;
 • сърдечно заболяване.

Гореспоменатите вродени заболявания могат да бъдат диагностицирани само от лекар, тъй като интерпретацията на ултразвуковото сканиране, извършено от пациента независимо, може да е неправилна. Формирането на диагноза въз основа на показателите на първия скрининг предполага цялостен качествен анализ на всички получени данни, като се вземат предвид всеки аспект и "клопка". Ето защо на бъдещите майки се препоръчва да доверят здравето и живота на бебето си само на професионалист в своята област. Конструктивното единство на пациента с лекуващия лекар увеличава вероятността да има здраво дете.

Скрининг на ултразвук 1: какво показва и как се дешифрира

Бременна жена на 11-14 седмици се подлага на ултразвуково сканиране при 1 скрининг. Проучването ви позволява своевременно да откриете вродени патологии или отклонения от нормата.

Показания и противопоказания за диагностика

Ултразвукът през 1 триместър се прави на доброволни начала. Жената има право да откаже изследвания, тогава тя самата е отговорна за вътрематочното развитие на детето. Бременните жени, които трябва да се подложат на ултразвуково сканиране, са изложени на риск:

 1. Жена над 35 години.
 2. От 1-ви до 3-ти месец на бременността бъдещата майка е страдала от инфекциозно заболяване.
 3. Здравословното състояние на бременната жена изисква прием на лекарства, които са забранени в ранните етапи..
 4. Ако има съмнение за замръзване или регресия на развитието на плода. Жената обикновено кърви.

Има близки роднини с наследствени генетични заболявания.

 • Жената е имала анамнези за аборти, замразена бременност, безплодие.
 • Бъдещата майка вече е родила дете с увреждания във физическо или психическо развитие.
 • Бременната жена страда от наркомания, алкохолизъм или много пуши.
 • Ултразвукът не е вреден и може да се извърши по всяко време. В същото време не се наблюдава отрицателно въздействие върху плода през цялото време.

  Колко време го правят

  Гинеколозите в антенаталните клиники предписват ултразвук на първия скрининг през 1-ви триместър, започвайки от 11 седмици до 14. По-добре е да вземете изследването в средата на определените граници. Наличието на грешки е сведено до минимум.

  Задачата на гинеколога е точно да изчисли гестационната възраст. Изчислява се от датата на последния период.

  Как да се подготвим за проучването

  Подготовката за ултразвуков скрининг през първия триместър е както следва:

  1. Не можете да ядете храна ден преди изследването, което причинява силно образуване на газове в червата. Поради газове резултатът от ултразвука се изкривява.
  2. Ако се извършва ултразвуково сканиране на плода трансабдоминално през коремната стена, пикочният мехур трябва да се напълни. В противен случай, когато ултразвукът се прави с трансвагинален сензор, този орган се изпразва.
  3. Трябва да си купите памперс за еднократна употреба, за да го поставите на дивана. По желание купувайте кърпички, ако трябва да изтриете гела от корема.

  Как е

  При ултразвуков скрининг през 1-ви триместър бременната жена се поставя на диван. Пред него се поставя абсорбираща пелена. Лекарят прилага специален ултразвуков гел върху корема на жената. След това сензорът води над стомаха. Ултразвуковите вълни се отразяват от вътрешните тъкани на органа на бременната жена и плода.

  Така се предава информация за състоянието и вътрематочното развитие на детето. Лекарят измерва тялото и вътрешните органи на плода, след което ги сравнява с нормите за времето. Доплер сонография, оценка на състоянието на кръвния поток в плацентата по време на бременност, се прави според показанията. Когато проучването приключи, жената изтрива гела от корема си..

  Гледайте подробно видео за 1 ултразвуков скрининг:

  Тълкуване на резултатите и нормите

  Ако един от установените показатели на бременната жена не отговаря на стандартите, се предписват допълнително сканиране и доплер ултрасонография. Според резултатите от ултразвуков скрининг от 1 триместър е възможно еднократно неспазване на стандартите.

  В краен случай се предписва амниоцентеза, процедура, при която пикочният мехур се пробива и околоплодната течност се взема за анализ. Жената сама решава дали да направи това инвазивно изследване или не..

  Полът на детето на 11-14 седмици не се определя точно. Лекарите препоръчват да се провери това при втория насрочен скрининг.

  CTE - кокцигеално-париетален размер

  Размерът на опашната кост при 1 скрининг според стандартите за ултразвук е малко по-малък или по-голям. Това се счита за норма: всяко дете се развива индивидуално. Ако индикаторът се отклонява нагоре, бременната жена е диагностицирана с голям плод, който по тегло надвишава 3,5 килограма.

  Когато CTE при 1 скрининг в протокола е значително по-малък от нормата, това е знак:

  1. Плодът не се развива. Гинекологът проверява за сърдечен ритъм. Ако детето умре, на жената се предписва кюретаж на матката, за да се предотвратят възможни инфекциозни заболявания и кървене.
  2. Бъдещата майка развива инфекция, включително венерическа.
  3. В тялото на бременна жена се произвеждат малко хормони. Това важи особено за прогестерона. С критичния си недостиг, бременността може да завърши със спонтанен аборт по всяко време. Гинекологът предписва хормонална терапия за жена с употребата на лекарства "Utrozhestan" и "Duphaston".
  4. Детето има генетични аномалии. Но ултразвукът при 1 скрининг се анализира заедно с биохимичен кръвен тест.

  Понякога ниско ниво на кокцигеално-теменната големина се сравнява с погрешна настройка на термина. В този случай ще трябва да се подложите на повторна ултразвукова диагностика след една седмица..

  HR - сърдечен ритъм

  Пулсът при първото планирано ултразвуково сканиране обикновено е около 175 удара в минута. В самото начало на раждането на нов живот индикаторът е равен на честотата на пулса на бъдещата майка - 83 удара в минута или по-малко. С увеличаване на продължителността на сърдечната честота се увеличава.

  TVP - дебелината на яката

  Дебелината на яковото пространство при ултразвук през 1-ви триместър съгласно стандартите се определя, както следва:

  • на 11 седмици нормата е 1,6-2,4 милиметра;
  • 12 седмици - от минимална точка до 2,5 милиметра;
  • 13 седмица - в рамките на 1,7-2,7 милиметра.

  Структурата на жълтъчната торбичка

  При изследване на жълтъчната торбичка при първия ултразвуков скрининг се обръща внимание на повишена плътност, дублиране или промяна във формата. За оценка на патологичното състояние, увеличаване или намаляване на жълтъчната торбичка е необходим анализ на висококвалифициран лекар.

  Поради това се прави повторен преглед в платени клиники, където лекарите и оборудването са по-високи на ниво от апаратите и специалистите в общинските болници..

  Ако по време на диагнозата при първото ултразвуково сканиране преди 1-ия скрининг се разкрие дисфункция на жълтъчната торбичка, най-вероятно скоро ще се случи спонтанен аборт В противен случай плодът ще се развие неправилно с патологии.

  Дължина на носната кост

  При интерпретацията на ултразвук при 1 скрининг основната роля играе показателят за дължината на носната кост. Ако плодът има генетично заболяване, костта се вкостява по-късно, отколкото би трябвало да бъде. Синдромът на Даун се характеризира с малък размер на костите или пълното му отсъствие при 1 скрининг.

  Норми на носната кост при 1 скрининг:

  BPR - бипариетален размер на главата

  При първия скринингов преглед размерът на бипариеталната глава според нормите се изчислява по отношение на:

  • на 11 седмици е 17 милиметра;
  • на 12 седмица индикаторът се увеличава до 2 сантиметра;
  • на 13 седмици средният BPD е 26 милиметра.

  Местоположение и дебелина на плацентата

  Разположението на плацентата при ултразвук при 1 скрининг влияе върху стойката на плода в утробата, което от своя страна е важно за раждането. Дебелината на плацентата също е важна. Неговата роля е да произвежда хормони, да предпазва бебето и да го снабдява с хранителни вещества. Чрез дебелината на плацентата на 1 скринингов ултразвук се определя точната продължителност на бременността.

  Нормално поставяне на плацентата

  Какви патологии се диагностицират

  Лошите резултати от биохимични тестове показват наличие на хромозомни заболявания. Но например синдромът на Даун при ултразвук изглежда така, сякаш плодът няма носна кост или е силно съкратен.

  При аненцефалия плодът частично или напълно липсва мозъчни лобове. В този случай бременната жена се насочва за аборт. За други тризомии на жената се предписва консултация с генетик. Окончателната диагноза чрез ултразвук на първия скрининг се поставя след прегледи:

  1. Хорионна биопсия. Хорионната тъкан, бъдещата плацента, се използва за диагностициране на вродени дефекти.
  2. Амниоцентеза. Балонът се пробива и околоплодната течност се взема за анализ.
  3. Кордоценте. Генетични аномалии се откриват по време на анализа на кръв от пъпна връв в плода.
  4. Плацентарна биопсия или плацентоцентеза. При тази инвазивна процедура микроскопично парче плацентарна тъкан се отстранява с пункционна игла..

  Когато потвърждава ужасните диагнози от първия скрининг, гинекологът ще препоръча на бременната жена да прекъсне бременността. Жената има право да решава сама. Понякога инвазивните методи причиняват усложнения, включително спонтанен аборт.

  Получените резултати от ултразвук на 1-ви скрининг съдържат информация за възможни маркери на аномалии и вътрематочно развитие на детето. Препоръчително е да се подложите на този преглед за всяка бременна жена, за да се изключат патологии, малформации и други аномалии в ранните етапи..

  Правили ли сте ултразвуково сканиране при 1 скрининг? Разкажете ни как е преминал прегледът. Споделете статията с приятелите си в социалните мрежи.

  Първи скрининг по време на бременност: норми, препис от ултразвук

  Наборът от мерки за антенатална диагностика в Русия задължително включва три скрининга. Какъв е първият скрининг по време на бременност, какви са неговите норми, препис от ултразвук?

  Първи скрининг по време на бременност: норми

  Кръвен тест на бременна жена в комбинация с ултразвук на плода, извършен на 11-14 седмица, се нарича първият скрининг. По това време детето се развива бързо, забележими промени настъпват всеки ден. По време на бременността кръвта носи специфични вещества, чието количество не е еднакво при нормална и патологична бременност. Данните от ултразвуково измерване и кръвен тест в комбинация могат да дадат информация на лекарите, ако всичко е наред с бебето и майката, и да посочат на какво трябва да се обърне внимание. След 14-та седмица много от тях ще станат неинформативни, поради което е изключително важно да се спазва времето на диагнозата.

  Ето препис на нормалните показатели на това проучване за трансабдоминална (през коремната стена) ехография.

  Срок, пълни седмици.Пулс, удари / минУлтразвукови индикатори, mmКръв
  TVPДължина на носната костBPRбета-hCG (ng / ml)PAPP-A (IU / ml)
  10 (11-ти)161-1790,8-2,2решителенединадесет25,8-181,60,46-3,73
  11 (12-ти)153-1770,8-2,42.0-4.213-2117.4-130.40,79-4,76
  12 (13-ти)150-1740,8-2,518-2413,4-128,51.03-6.01
  13 (14-ти)147-1710,8-2,72.9-4.720-2814.2-114.71,47-8,54

  Друг важен показател за ултразвук е КТР. Променя се толкова динамично, че скоростта му е различна за всеки ден..

  Срок, седмици + дниCTE чрез ултразвук, mm
  среднаМинимум и максимум
  10 + 03124-38
  10 + 13325-41
  10 + 23426-42
  10 + 33527-43
  10 + 43729-45
  10 + 53931-47
  10 + 64133-49
  11 + 04234-50
  11 + 14335-51
  11 + 24436-52
  11 + 34537-54
  11 + 44738-56
  11 + 54839-57
  11 + 64940-58
  12 + 05142-59
  12 + 15344-62
  12 + 25245-65
  12 + 35747-67
  12 + 45949-69
  12 + 56150-72
  12 + 66251-73
  13 + 06351-75
  13 + 16553-77
  13 + 26654-78
  13 + 36856-80
  13 + 47058-82
  13 + 57259-85
  13 + 67461-87
  14 + 07663-89
  14 + 17864-92

  Ултразвукови параметри, които не са изразени в числови стойности. обикновено изглеждат така:

  • приток на кръв във венозния (арантия) канал - не е променен;
  • пикочен мехур - не е увеличен;
  • физическа активност - определена.

  Ако нормата е нарушена за един или дори два или три параметъра, това не означава, че има проблеми. Резултатът от проучването се оценява изчерпателно и акушер-гинеколог трябва да направи декодирането и с голяма вероятност за хромозомни аномалии - генетик. Опитните лекари знаят, че болното дете не винаги се ражда с висок риск..

  Резултати от първия скрининг по време на бременност: стенограма

  Сърдечната честота е сърдечната честота. Сърцето на плода бие много по-бързо от това на възрастен и реагира остро на много отклонения в развитието и на всички неблагоприятни фактори в хода на бременността. Ето защо, ако лекарят регистрира твърде бърз или бавен сърдечен ритъм, това е добра причина да предпише подробен преглед на бременната жена: дори можем да говорим за заплаха от спонтанен аборт. Причината може да е в аномалии в развитието на сърдечно-съдовата система на плода, които все още не се виждат при ултразвук.

  TVP е дебелината на яката. Това е запълненото с течност пространство между мускулите на шията и кожата. При хромозомни аномалии в плода този показател непременно надвишава 3 mm; при здрави плодове такива показатели са изключително редки. Нормата и патологията се различават с по-малко от 1 mm, поради което за правилно измерване са необходими съвременна ултразвукова машина, опитен лекар и положението на плода точно в профил.

  Дължината на носната кост. При фетуси с генетични аномалии тази кост се вижда при ултразвук по-късно, отколкото при здрави, и впоследствие става по-къса. Този параметър често се наблюдава при долната граница на нормата или дори над нея при здрави плодове, които приличат на роднини с нос. Когато само този показател е нарушен, има минимални причини за безпокойство..

  BPR - бипариетален размер, разстоянието от храма до храма. Единственият индикатор, наличен за измерване на ултразвук, показващ размера на главата на плода. Ако е твърде малък, има голяма вероятност мозъкът да се развива слабо или да отсъства. Ако е твърде голям, може да говори за всичко, от неравномерното развитие на нероденото бебе до патологии, несъвместими с живота. Животът на майката не е в опасност и в този случай се избират тактиките на динамичното наблюдение.

  CTE, кокцигеално-париетален размер. Това е дължината на тялото на плода, с изключение на ръцете и краката. Ако е по-високо от нормалното, тогава или датата, на която е настъпила бременността, е била определена неправилно, или се очаква голям плод. Ниският CTE може да показва както грешка в датата при първото ултразвуково сканиране, така и сериозни проблеми със здравето на майката, поради които плодът се развива слабо, или за генетични нарушения.

  Ето препис от кръвен тест.

  бета-hCG - една от фракциите на човешкия хорион гонадотропин - хормон, който влиза в кръвта само по време на бременност. За да се увеличи, има физиологични (многоплодна бременност) и патологични причини, както от страна на плода, така и от майката. Сред тях: захарен диабет или гестоза при жена, отклонение на жлъчния мехур (ситуация, при която ембрионът не се е формирал и бременността по същество не е настъпила, но това, което е трябвало да бъде хорион се държи като тумор), малформации на плода. Ако показателят се увеличи с 2 пъти или повече, плодът има риск от синдром на Даун.

  PAPP-A е специален протеин, който подобно на hCG се намира само при бременни жени. Увеличението му може да бъде причинено от многоплодна бременност, голям плод и уголемена плацента, както и ниско разположение на хориона. Намаляването е много по-лошо: настъпва при наличие на редица тежки генетични заболявания на плода, лоша хорионна функция и съответно недостатъчен растеж на плода или дори неговата смърт, относно вероятното начало на прееклампсия - сериозно и опасно състояние за майката.

  Обяснението на анализите се уточнява чрез ултразвук.

  Защо трябва да правите първия ултразвуков скрининг по време на бременност?

  Резултатът от изследването е да се определи вероятността от три хромозомни заболявания на плода - синдроми на Даун, Едуардс и Патау, както и вероятността от забавяне на растежа на плода и развитието на еклампсия при майката - състояние, което е опасно както за жената, така и за детето и изисква незабавна медицинска помощ.

  По време на това проучване са видими най-важните показатели за протичането на бременността. Лекар по ултразвук в един от частните медицински центрове Наталия Буренина изброява сред тях:

  • първоначални признаци на вътрематочни малформации, които не са свързани с генетиката;
  • изясняване на гестационната възраст (акушер-гинеколозите вземат предвид два периода - по датата на началото на последната менструация и "чрез ултразвук", което означава изследване на първия триместър);
  • мястото на прикрепване на хориона - това е необходимо, за да се открият рисковете от предлежанието на плацентата, което е опасно както за майката, така и за детето;
  • тонът на матката, който дава възможност да се идентифицира заплахата от спонтанен аборт, когато самата жена все още не усеща приближаването на неприятности, и да се вземат мерки за спасяване на бебето;
  • състоянието на шийката на матката, чието съкращаване изисква мерки за запазване на плода.

  Ултразвуковият лекар подчертава: според резултатите от едно скринингово проучване никой няма да постави точна диагноза, особено ако става въпрос за генетични заболявания.

  Ако проучването е показало висок риск от хромозомни аномалии на плода, лекуващият лекар ще насочи пациента към генетик за консултация.

  Елена Окунева, генетик в Медико-генетичния научен център на Руската академия на медицинските науки, кандидат на медицинските науки, работи всеки ден с жени, попаднали в такава ситуация. Тя твърди: резултатът от ултразвуково сканиране и кръвен тест сам по себе си не е присъда. Това е само индикация за вероятността от определени нарушения. Задълбочените изследвания ще дадат точния отговор. Непрактично е да се изпраща всяка бременна жена при тях, следователно от хиляди жени към нея се изпращат само тези, които трябва да бъдат подробно изследвани. Точността на резултатите от скрининга, ако се извърши правилно и правилно е дешифрирана, е 80% и всички отклонения се интерпретират от акушер-гинеколога като индикация за насочване към генетиката.

  Първото скринингово проучване на бременни жени е процедура, която ви позволява своевременно да идентифицирате фактори, които са опасни за майката и детето, и да вземете необходимите мерки за лечение или за по-пълна и надеждна диагноза. За жената резултатът ще бъде или увереност, че бременността напредва добре, или започване на лечение, или, в най-лошия случай, допълнителна диагностика и способност за вземане на информирано решение въз основа на точно, изключвайки възможността за грешки в данните..

  Наталия Ростиславовна Михалчук,

  лекар по клинична лабораторна диагностика

  Моля, обърнете внимание: Можете да оставите вашите въпроси, коментари и рецензии под статията в раздела "Коментари".

  Прожекция за първи триместър: Стенограма

  Прожекция на първия триместър, стенограма

  Скрининговите тестове помагат да се идентифицира рискът от хромозомни заболявания при дете дори преди да се роди. През първия триместър на бременността се извършват ултразвуково сканиране и биохимичен кръвен тест за hCG и PAPP-A. Промените в тези показатели могат да показват повишен риск от синдром на Даун при нероденото дете. Нека да видим какво означават резултатите от тези анализи..

  Колко дълго?

  Скринингът на първия триместър се прави за период от 11 седмици до 13 седмици и 6 дни (периодът се изчислява от първия ден на последната менструация).

  Признаци на синдрома на Даун при ултразвук

  Ако детето има синдром на Даун, тогава на 11-13 седмици специалистът по ултразвук може да открие признаци на това заболяване. Има няколко признака, които показват повишен риск от синдром на Даун при дете, но най-важният е показател, наречен Дебелина на яката (PT).

  Дебелината на яковото пространство (TVP) има синоними: дебелината на цервикалната гънка, цервикалната гънка, шийното пространство, цервикалната прозрачност и др. Но всички тези термини означават едно и също.

  Нека се опитаме да разберем какво означава това. На снимката по-долу можете да видите изображението, направено по време на измерването на TVP. Стрелките на снимката показват самата цервикална гънка, която трябва да бъде измерена. Забелязва се, че ако цервикалната гънка при дете е по-дебела от 3 mm, тогава рискът от синдром на Даун при детето се увеличава.

  За да са наистина верни данните от ултразвука, трябва да се спазват няколко условия:

  • Ултразвукът от първия триместър се извършва не по-рано от 11 седмици от бременността (от първия ден на последната менструация) и не по-късно от 13 седмици и 6 дни.
  • Размерът на опашната кост (CTE) трябва да бъде най-малко 45 mm.
  • Ако положението на детето в матката не позволява адекватна оценка на TBI, тогава лекарят ще ви помоли да се движите, да кашляте или леко да потупвате по корема, така че детето да промени позицията си. Или лекарят може да ви посъветва да дойдете на ултразвуково сканиране малко по-късно..
  • Измерването на TVP може да се извърши с помощта на ултразвук през кожата на корема или през вагината (в зависимост от позицията на детето).

  Въпреки че дебелината на яката е най-важният параметър за оценка на риска от синдром на Даун, лекарят разглежда и други възможни признаци на фетални аномалии:

  • Носната кост обикновено се открива при здрав плод след 11 седмици, но отсъства в около 60-70% от случаите, ако детето има синдром на Даун. При 2% от здравите деца обаче носната кост може да не бъде открита при ултразвук.
  • Потокът на кръв във венозния (аранциев) канал трябва да има определена форма, която се счита за норма. 80% от децата със синдром на Даун имат нарушен кръвен поток в канала Arantia. Въпреки това, 5% от здравите деца също могат да имат такива аномалии..
  • Намаляването на размера на максиларната кост може да показва повишен риск от синдром на Даун.
  • Увеличен пикочен мехур се появява при деца със синдром на Даун. Ако пикочният мехур не се вижда на ултразвук на 11 седмици, това не е страшно (това се случва при 20% от бременните жени по това време). Но ако пикочният мехур не се вижда, тогава лекарят може да ви посъветва да дойдете на втори ехограф след седмица. На 12 седмици при всички здрави плодове пикочният мехур става забележим.
  • Ускореното сърцебиене (тахикардия) при плода може също да показва повишен риск от синдром на Даун.
  • Наличието само на една пъпна артерия (вместо две е нормално) увеличава риска не само от синдрома на Даун, но и от други хромозомни заболявания (синдром на Едуардс и др.)

  Нормата на hCG и свободната β-субединица на hCG (β-hCG)

  HCG и свободната β (бета) субединица на hCG са два различни показателя, всеки от които може да се използва като скрининг за синдром на Даун и други заболявания. Измерването на нивото на свободната β-субединица на hCG позволява по-точно определяне на риска от синдром на Даун при неродено дете, отколкото измерването на общия hCG.

  Нормите за hCG, в зависимост от продължителността на бременността в седмици, можете да намерите тук: http: //www.mygynecologist.ru/content/analiz-krovi-na-HGC.

  Норми за свободна β-субединица на hCG през първия триместър:

  • 9 седмици: 23,6 - 193,1 ng / ml или 0,5 - 2 MoM
  • 10 седмици: 25,8 - 181,6 ng / ml или 0,5 - 2 MoM
  • 11 седмици: 17,4 - 130,4 ng / ml или 0,5 - 2 MoM
  • 12 седмици: 13,4 - 128,5 ng / ml или 0,5 - 2 MoM
  • 13 седмици: 14,2 - 114,7 ng / ml или 0,5 - 2 MoM

  Внимание! Нормите в ng / ml могат да се различават в различните лаборатории, поради което тези цифри не са окончателни и въпреки това трябва да се консултирате с Вашия лекар. Ако резултатът е посочен в MoM, тогава нормите са еднакви за всички лаборатории и за всички анализи: от 0,5 до 2 MoM.

  Ами ако hCG не е нормално?

  Ако свободната β-субединица на hCG е по-висока от нормалната за вашата гестационна възраст или надвишава 2 MoM, тогава бебето е изложено на повишен риск от синдром на Даун.

  Ако свободната β-субединица на hCG е под нормата за вашата гестационна възраст или под 0,5 MoM, тогава детето е изложено на повишен риск от синдром на Едуардс.

  RAPP-A норма

  PAPP-A, или както го наричат, "Плазмен протеин А, свързан с бременността", е вторият индикатор, използван при биохимичен скрининг през първия триместър. Нивото на този протеин непрекъснато се увеличава по време на бременност и отклоненията в показателя могат да показват различни заболявания при нероденото дете..

  Нормата за PAPP-A, в зависимост от продължителността на бременността:

  • 8-9 седмици: 0,17 - 1,54 mU / ml, или от 0,5 до 2 MoM
  • 9-10 седмици: 0,32 - 2,42 IU / ml или от 0,5 до 2 MoM
  • 10-11 седмици: 0,46 - 3,73 IU / ml или от 0,5 до 2 MoM
  • 11-12 седмици: 0,79 - 4,76 IU / ml или от 0,5 до 2 MoM
  • 12-13 седмици: 1,03 - 6,01 IU / ml, или от 0,5 до 2 MoM
  • 13-14 седмици: 1,47 - 8,54 IU / ml, или от 0,5 до 2 MoM

  Внимание! Нормите в IU / ml могат да се различават в различните лаборатории, поради което посочените данни не са окончателни и във всеки случай трябва да се консултирате с лекар. Ако резултатът е посочен в MoM, тогава нормите са еднакви за всички лаборатории и за всички анализи: от 0,5 до 2 MoM.

  Ами ако PAPP-A не е нормален?

  Ако PAPP-A е под нормалното за вашата гестационна възраст или по-малко от 0,5 MoM, тогава вашето бебе е с повишен риск от синдром на Даун и синдром на Едуардс.

  Ако PAPP-A е по-висок от нормалното за вашата гестационна възраст или надвишава 2 MoM, но останалите скринингови показатели са нормални, тогава няма причина за безпокойство. Проучванията показват, че в групата на жените с повишено ниво на PAPP-A по време на бременност, рискът от фетални заболявания или усложнения при бременност не е по-висок, отколкото при други жени с нормален PAPP-A.

  Какво представлява рискът и как се изчислява?

  Както може би вече сте забелязали, всеки от показателите за биохимичен скрининг (hCG и PAPP-A) може да бъде измерен в MoM. MoM е специална стойност, която показва колко се различава полученият резултат от анализа от средния резултат за дадена гестационна възраст..

  Но все пак, hCG и PAPP-A се влияят не само от гестационната възраст, но и от вашата възраст, тегло, дали пушите, какви заболявания имате и някои други фактори. Ето защо, за да се получат по-точни резултати от скрининга, всички негови данни се въвеждат в компютърна програма, която изчислява индивидуално за вас риска от заболявания при дете, като се вземат предвид всички ваши характеристики.

  Важно: за правилното изчисляване на риска е необходимо всички анализи да се вземат в същата лаборатория, в която се изчислява рискът. Програмата за изчисляване на риска е конфигурирана за конкретни параметри, индивидуални за всяка лаборатория. Следователно, ако искате да проверите повторно резултатите от скрининга в друга лаборатория, ще трябва да преминете отново всички тестове.

  Програмата дава резултата като дроб, например: 1:10, 1: 250, 1: 1000 и други подобни. Фракцията трябва да се разбира така:

  Например рискът е 1: 300. Това означава, че от 300 бременности с честота като вашата, се раждат едно дете със синдром на Даун и 299 здрави деца..

  В зависимост от получената фракция лабораторията издава едно от заключенията:

  • Тестът е положителен - висок риск от синдром на Даун при дете. Това означава, че се нуждаете от по-задълбочен преглед, за да изясните диагнозата. Може да Ви се препоръчат вземане на проби от хорионни ампули или амниоцентеза.
  • Отрицателен тест - нисък риск от синдром на Даун при детето. Ще трябва да преминете през екрана през второто тримесечие, но не са необходими допълнителни тестове.

  Ами ако съм изложен на висок риск?

  Ако в резултат на скрининга е установено, че имате висок риск да имате бебе със синдром на Даун, това не е причина за паника и още повече за прекъсване на бременност. Ще бъдете насочени за консултация с генетик, който отново ще разгледа резултатите от всички изследвания и, ако е необходимо, ще препоръча да се подложите на изследвания: вземане на проби от хорионни ворсинки или амниоцентеза.

  Как да потвърдите или отхвърлите резултатите от скрининга?

  Ако смятате, че скринингът е извършен неправилно за вас, тогава можете да повторите прегледа в друга клиника, но за това ще трябва да преминете отново всички тестове и да се подложите на ултразвуково сканиране. Това ще бъде възможно само ако гестационната възраст по това време не надвишава 13 седмици и 6 дни..

  Лекарят казва, че трябва да направя аборт. Какво да правя?

  За съжаление има ситуации, когато лекарят силно препоръчва или дори налага аборт въз основа на резултатите от скрининга. Запомнете: никой лекар няма право да прави това. Скринингът не е окончателен метод за диагностициране на синдрома на Даун и само въз основа на лоши резултати няма нужда да се прекъсва бременността.

  Кажете, че искате да се консултирате с генетик и да се подложите на диагностични процедури за откриване на синдрома на Даун (или друго заболяване): вземане на проби от хорионни ворсинки (ако сте бременна 10-13 седмици) или амниоцентеза (ако сте бременна 16-17 седмици).