Третият триместър на бременността (от 26 до 39 седмици) е индивидуален за всяка жена. По това време бъдещите майки вече свикват с постоянното чувство на тежест и мудност, те се адаптират към нови форми. 31 седмица от бременността за мнозина е придружена от силна умора и умора. Ето защо отпускът по майчинство се издава след 30 седмици от бременността, когато жената вече не може да свърши необходимата работа..

Отпуск по майчинство

31 седмица бременна е първата седмица на законна почивка за бъдещата майка. Много жени вече са ползвали отпуск по майчинство. С заслужена почивка те се радват на последните месеци на свободата си. Някои хора предпочитат да се разхождат повече на чист въздух през свободното си време, да спазват здравословна диета и да правят необходимата физическа активност. Но най-често бъдещите майки, поради постоянна умора, прекарват много време легнали в леглото или на дивана, опитвайки се да не натоварват уморения си гръб. Въпреки това, не трябва да се забравя, че физическата активност е необходима на бременните жени, за да подготви тялото за трудния процес на раждане..

Бременност: 30-31 седмици, промени в тялото

През този период тялото на бременна жена претърпява сериозни промени. Поради хормонални промени всички мускулни тъкани на тялото се отпускат. В резултат на това може да се появи такъв неприятен феномен като разширени вени. По това време минималното наддаване на тегло на жената трябва да е 8 килограма, което сериозно засяга всички функции на тялото. Теглото на 31 гестационна седмица може да започне рязко да се увеличава поради различни нарушения в тялото на жената, така че трябва внимателно да следите диетата си, да водите здравословен начин на живот.

За да се отървете от киселини, трябва да установите правилно хранене. За да направите това, трябва да ядете храна на малки порции, но често достатъчно (до 6 пъти на ден). Количеството консумирана храна наведнъж трябва да бъде не повече от 200 грама. Благодарение на такава хранителна система за храносмилателния тракт ще бъде по-лесно да се справи със своята функция, а благосъстоянието на жената значително ще се подобри.

31 седмица бременна - колко месеца?

На 31-та седмица от бременността бъдещата майка носи бебето в продължение на 7,5 месеца. Около 10 седмици остават преди доставката, но това е условно. Не всяка жена носи дете точно за 9 месеца: трудовата дейност може да започне на 37 седмица - това също се счита за норма. Всичко тук е приблизително, във всеки случай всичко зависи от индивидуалните характеристики на женското тяло.

Благополучие на жената

Повечето бъдещи майки отбелязват появата на болка в областта на тазобедрените стави. Хормонът релаксин, секретиран от организма за подготовка на остео-лигаментния апарат за наближаващото раждане, отпуска бедрените кости, което провокира болка. Повишеното тегло на жената влияе и върху състоянието на костния апарат. В резултат на това тя изпитва дискомфорт и болка. Понякога тези симптоми могат да се развият толкова много, че за жената е трудно да се изправи на крака от седнало положение, а също така е трудно да се движи. И така, това е 31 седмица от бременността. Теглото на детето непрекъснато се увеличава, следователно, заедно с това, благосъстоянието на майката ще се влоши. Не се притеснявайте, тези симптоми са съвсем естествени и ще продължат до края на бременността и дори до следродилния период..

Някои жени съобщават за по-чести болки в перинеума и в срамната кост. Уведомете Вашия лекар за тези симптоми. Главоболието също може да зачести, има много причини за честата им поява и в повечето случаи това не е патология. Изключение правят само острите пристъпи със зрително увреждане и потъмняване в очите..

Също така, един от най-често срещаните проблеми в този момент е безсънието. На този етап могат да възникнат различни прекъсвания на съня. Това може да се дължи на режим на плода и не е патология.

Периодът след 31 седмица на бременността е свързан с голям психологически стрес. Бъдещата майка започва да мисли по-често за предстоящото раждане, има страх и опасения за нормалния им ход. Не трябва да отдавате място на тези страхове, трябва да се успокоите с размисли за щастливото майчинство..

За да се разсеете от неприятни мисли, трябва да се занимавате с интересни неща. Много жени са в отпуск по майчинство, за да пазаруват. Необходимо е да съберете чантата в болницата, да купите всичко необходимо, преди бебето да се роди. Можете също така да направите подреждането на детска стая или ъгъл. Тази работа е творческа, изисква много усилия, така че подобно забавление ще ви помогне да забравите за лошото здраве и ненужните страхове..

Трябва да се помни, че бременната жена не трябва да е нервна, защото бебето вече много фино усеща психологическото състояние на майката, няма нужда да причинява на детето дискомфорт с неспокойно поведение.

Женска консултация на 31 седмица

При следващото посещение при акушер-гинеколога бременните жени трябва да измерват теглото си, кръвното си налягане и също така да вземат цитонамазка от влагалището. Трябва да се извършват анализи, за да се предотвратят някакви здравословни проблеми. Много жени, поради намален имунитет, развиват неприятно заболяване - млечница. Ако в цитонамазката се открият патогени на заболяването, лекарят ще предпише необходимото лечение, тъй като това заболяване със сигурност трябва да се лекува преди началото на раждането.

Трябва да се консултирате с Вашия лекар относно носенето на превръзка: това ще улесни живота Ви много, като спомогне за поддържането на обемен стомах. В случай на неправилно вътрематочно поставяне на детето, ще бъдете посъветвани да направите някои упражнения, които допринасят за неговата промяна.

31 седмица от бременността е периодът, когато на жена се издава обменна карта. Това е основният документ за прием в болницата. Той съдържа цялата информация за хода на вашата бременност, тестови показатели, тегло, резултати от ултразвук. Препоръчително е да поставите обменната карта в родовата чанта. В случай на преждевременно настъпване на раждането, то ще бъде на правилното място. Освен това през този период трябва да получите акт за раждане, необходим за подобряване на качеството на медицинското обслужване..

Тревожни симптоми

Плодът на 31-ва седмица от бременността навлиза в основния етап на растеж, така че бъдещата майка трябва внимателно да следи собственото си наддаване на тегло, което трябва да бъде не повече от 300 грама на седмица. Ако при нормална и здравословна диета теглото се увеличи повече от тази норма, е необходимо да се консултирате с лекар в предродилната клиника, тъй като бързото наддаване на тегло може да показва вътрешен оток.

По това време могат да възникнат различни усложнения на бременността. Трябва да ги познавате, за да ги предупредите навреме. Трябва да посетите лекар, ако:

 • В очите се усещат вълни, което може да показва повишено налягане или развитие на вътрешен оток.
 • Подуването на краката не изчезва сутрин, което показва бъбречни проблеми или гестоза.
 • Налице е постоянна силна умора, което показва късна токсикоза.
 • Припадъци, които могат да показват късна токсикоза.
 • Главоболието също е симптом на гестоза или високо кръвно налягане..
 • Замайване - е неблагоприятен признак на повишаване / намаляване на кръвното налягане или гестоза.
 • Полихидрамниони и олигохидрамниони, възникващи в период от 30-31 седмици, могат да бъдат открити чрез ултразвук.
 • Остри респираторни заболявания на майката - могат да повлияят на различни проблеми в хода на бременността.
 • Диария при жена - може да се появи в резултат на сериозни хормонални промени в тялото, но трябва да внимавате с това явление, тъй като може да показва различни инфекциозни заболявания на стомашно-чревния тракт.

Изисква се много внимателно отношение от жената за такъв период като 31 седмица от бременността. Разпределенията трябва да са нормални, трябва внимателно да наблюдавате дори леки промени. Трябва да внимавате, ако околоплодната течност изтича. Норма - ако броят им не е повече от обема на супена лъжица. Също така внимателно наблюдавайте промяната на цвета в акцентите. Дори незначителни следи от кръв могат да показват заплаха за здравето на бебето. Трябва също да предупредите симптомите на млечница (изцедени, слузести секрети със специфична миризма).

Състояние на плода

През този период започва интензивният растеж на плода, неговото развитие продължава. Когато настъпи 31-та седмица от бременността, теглото на плода се увеличава (достига 1600 g и нараства до 41 cm). Бебето се стяга в стомаха на майката; опитвайки се да се адаптира към нови условия, детето заема определена поза, която е удобна за него: сгъната позиция с кръстосване на крайниците. Много бебета през този период заемат постоянно пренатално положение - с главата надолу, което обикновено трябва да се поддържа до началото на раждането.

Всеки ден плодът расте, чертите на лицето му изтъняват, носът придобива определена форма, хрущялната тъкан на предсърдията и шията става по-плътна. Очите се развиват - дете на 31 седмица от бременността може да прави разлика между светлина и тъмнина, да отваря и затваря очи, да фокусира погледа си, а също и да присвива очи. В допълнение, по това време, така нареченият рефлекс на роговицата се проявява в детето: ако случайно докосне очите, бебето реагира, като ги присвива.

Нервната система на плода работи активно: навивките на мозъка продължават да се образуват, белодробната тъкан става по-зряла, освобождава се сърфактант - благодарение на това, след раждането бебето може да поеме първия си дъх. Черният дроб на тази възраст започва да отделя жлъчка, подготвяйки се за основната си функция - прочистване на организма от токсини. Панкреасът също започва да работи, произвеждайки инсулин..

Кожата на бебето все още е доста набръчкана, има червен оттенък. Кръвните капиляри се показват през кожата, тъй като тя все още е доста тънка. Ноктите на бебето растат активно, до края на седмицата те ще стигнат до края на пръстите. Именно от такъв период като 31-ва седмица на бременността теглото на детето започва забележимо и бързо да се увеличава поради натрупването на подкожни мазнини, което е необходимо за правилния топлообмен след раждането..

Някои бебета вече имат свои собствени модели на сън и събуждане. Можете да забележите как детето започва да се движи по-активно и да се успокоява в определени часове от деня. Движенията стават по-силни, като понякога причиняват на бъдещата майка значителна болка. Детето изважда ръце и крака, попадайки в различни страни на корема на майката. В резултат на това можете да изпитате силен дискомфорт. Твърде активното движение на плода по това време може да сигнализира за липса на кислород на бебето или да говори за неудобното положение на майката, причинявайки му дискомфорт.

Трябва внимателно да слушате поведението на бебето: ако детето не се движи няколко часа, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Норма - ако детето направи поне 10 движения в рамките на 12 часа.

Полът на детето може да бъде точно определен от 20-та седмица на бременността. Независимо от това, за период от 31 седмици гениталиите на бебетата продължават да се оформят. При момчетата тестисите все още не са се спуснали в скротума. Срамните устни на момичетата също остават отворени..

Двойна бременност

Отпуск по майчинство за жена, бременна с близнаци, трябва да бъде издаден най-рано на 28 седмици. Това се дължи на двойното натоварване на женското тяло, защото увеличеното тегло на жената допълва чувството на дискомфорт. Дължината на всеки от близнаците вече е около 40 см, а теглото е около 1500 грама. Тъй като двама от тях са доста близо в стомаха на майката, тяхната подвижност е ограничена. Независимо от това е необходимо внимателно да слушате поведението на бебетата, да следите движенията им. Бъдещите майки на прекрасни близнаци трябва да следват всички препоръки на лекаря, да водят здравословен начин на живот, да не преуморяват, да почиват, да водят умерено активен начин на живот.

31-ата седмица на бременността с близнаци е придружена от повишена майчина умора. Това състояние трябва да се толерира, защото скоро ще се появят две малки чудеса наведнъж!

Като правило за такъв период като 31 седмица от бременността се предписва друг ултразвуков преглед. Целта му е да се увери, че развитието на бебето е нормално. Ултразвуковото сканиране в този период показва активното формиране на мозъка, ириса на окото. Лекарят трябва да анализира следните параметри на развитие.

31 седмица бременна, ултразвук, норми:

 • бипариетален размер (не по-малко от 73 mm, не повече от 87);
 • обиколка на главата (280 до 300 мм);
 • обиколката на корема трябва да бъде от 247 до 301 мм;
 • дължина на раменната кост (50 - 60 mm);
 • челно-тилен размер (273 до 315 mm);
 • дължина на бедрената кост (54 - 64 мм);
 • дължина на предмишницата (44-52 мм);
 • дължината на пищяла (51-59 мм);
 • Бременна на 31 седмица, теглото на плода е приблизително 1500 g;
 • височина - 40см.

Ако се открият някакви отклонения по време на ултразвуково сканиране на 31 седмица от бременността, лекарят индивидуално ще избере необходимото лечение. Наложително е да посетите своевременно антенаталната клиника, за да следите състоянието на плода, неговото развитие и собственото здраве.

Лямусик

Блог за бременност и родителство

 • Планиране на бременността
 • Бременност
 • Хранене
 • Здраве на детето
 • Почивка и развитие на детето
 • Ползи

31 седмица бременна

Развитие на плода в 31 гестационна седмица

На 31-ва седмица от бременността теглото на бебето е 1600-1900 g, дължината е около 40 cm. Размерът му може да се сравни с помело. Всички основни органи вече са сформирани, настъпва активно наддаване на тегло и укрепване на мускулите.

Следните важни моменти в развитието на бебето могат да бъдат отбелязани:

 • Броят на мозъчните клетки се увеличава всеки ден. Развива се познавателна дейност, детето е способно да възприема и асимилира информация, идваща през сетивата;
 • По това време бебето вече се е научило да мига и може да затвори очи от ярка светлина. Пигментът, който определя цвета на очите, се натрупва в ириса. Към тази възраст се отварят сълзотворни канали, детето вече може да плаче;
 • Дихателната система е почти готова за употреба. Ембрионът вдишва и издишва околоплодната течност;
 • Панкреасът произвежда инсулин. Необходим е за преработката на глюкоза;
 • Черният дроб се развива, отделя жлъчка и вече е в състояние да прочиства детската кръв от токсични вещества;
 • Детето има ежедневие. Той най-вече спи и когато е буден, майка му усеща добре движенията и сътресенията му..

Благополучие на бременна жена на 31 седмица от бременността

По това време става по-трудно да се носи плода. Коремната обиколка е приблизително 85-87 см. Височината на маточното дъно е 31 см. Поради това има затруднения с дишането, храносмилането и уринирането става по-често. Ограничението в движението и мудността стават осезаеми.

Бъдещата майка е постоянно гореща, може да започне главоболие и световъртеж. Емоционалната нестабилност е забележима. Често приближаването на труда предизвиква безпокойство.

Повечето бъдещи майки усещат болка в перинеума. Това се дължи на омекотяването на тазовите кости..

Промени настъпват и в млечните жлези на бременна жена. Гърдите стават по-тежки (с 0,5-1,5 кг), променят формата си, чувствителността се увеличава. Това се дължи на растежа на млечните лобове. В някои случаи може да има секреция на коластра.

По време на този етап от бременността много жени изпитват тренировъчни контракции. Леко и кратко свиване на мускулите на матката.
Феталните движения вече се усещат доста добре и дори могат да причинят дискомфорт. Често бебетата са активни вечер, когато мама си ляга. Липсата на сън трябва да се попълва през деня..

Тегло на майката в 31 гестационна седмица

До 31-та седмица на бременността теглото на бременната жена трябва да се увеличи с около 8-10 кг. Това включва: тегло на бебето, околоплодна течност, пъпна връв, матка, плацента, увеличен обем на кръвта. Само малка част е мастният резерв на майката. В идеалния случай тя изчезва по време на раждането и кърменето..

Понякога твърде голямото наддаване на тегло може да доведе до следродилно затлъстяване или дори диабет. Бъдещата майка трябва да обърне внимание на диетата и физическата си активност..

А наднорменото тегло и недостатъчното му наддаване могат да послужат като причина за назначаването на допълнителен преглед, за да се изключи възможността за многоводие и слабо вода.

Възможни проблеми

Разширяване на матката, натоварване на опорно-двигателния апарат, хормонална нестабилност - може да доведе до следните проблеми:

 • Болка в коленете и кръста;
 • Храносмилателните процеси се забавят, което води до запек, метеоризъм, хемороиди, киселини се увеличават;
 • Възможни са отоци и крампи в краката;
 • Има вероятност от развитие на прееклампсия-късна токсикоза. В случай на гадене, повръщане, припадък, слабост и високо кръвно налягане на 31 гестационна седмица, трябва да посетите Вашия лекар. Това заболяване е животозастрашаващо както за майката, така и за детето;
 • Увреждането на бъбреците от бактериална инфекция може да причини пиелонефрит по време на бременност. В този случай е необходимо незабавно лечение. има заплаха от инфекция на детето;
 • В случай на нарушен кръвен поток в плацентата може да се развие фетоплацентарна недостатъчност (FPI). Това може да повлияе не само върху развитието на бебето, но и върху неговата жизненост..

Развитие на плода в 31 гестационна седмица

 • Анатомични характеристики
 • Как се развива?
 • Как изглежда?
 • Как се намира в утробата?

Всяка седмица от третия триместър на бременността е много важна, защото много скоро ще се роди бебето, което расте в корема на майка ми. Тази статия ще ви разкаже за особеностите на развитието на плода на 31 седмица.

Анатомични характеристики

По това време на бременността бебето вече е достатъчно голямо. Интересното е, че с всеки следващ ден теглото на детето се увеличава повече от дължината му. Тази функция се дължи на предстоящата подготовка на тялото на детето за предстоящо раждане..

Параметрите на тялото на плода могат да бъдат определени с помощта на специални ултразвукови изследвания. Изследването на плода, при което специалистът прави основните измервания на торса на детето, се нарича фетометрия. С помощта на това проучване лекарите оценяват колко добре протича вътрематочното развитие на бебето..

Когато провежда този преглед, лекарят трябва да определи теглото и ръста на детето. Той също така измерва размера на определени части от тялото на бебето. Нормалните стойности на изследваните клинични параметри са представени в таблицата по-долу..

Изучен критерий

Норма на 31 седмица от бременността

Бипариетален размер (BPR)

Дължина на костта на предмишницата

Дължина на пищялната кост

Как се развива?

Доста интересни промени започват да се случват в мозъка на бебето. Този орган може да се сравни с компютър, който координира работата на всички жизненоважни органи и системи. Доста много бразди и извивки се появяват в кората на мозъка на детето. Тази специфична структура на мозъчната кора допринася за факта, че всеки ден все повече и повече рефлекси се формират в бебето. Те са необходими на детето, за да може след няколко седмици да се адаптира към новата външна среда..

Особеностите в променящото се поведение на бебето се дължат и на факта, че възникват доста специфични контакти между нервните клетки. Увеличава се и броят на синапсите. Такава сложна система на нервна дейност води до развитието на определени промени в самосъзнанието на бебето..

Формираните сетива могат да реагират на различни стимули. Хлапето, което тежи само един килограм и половина, вече е в състояние да изпита цяла гама от различни усещания: може да определи вкуса, да се отвърне от силен източник на светлина или дори да не „обича“ определена миризма.

Научните експерименти показват, че плодът на 30-31 седмица вече е в състояние да реагира доста силно на различни миризми. Прекалено силният парфюм например може да причини дискомфорт на плода. Той определено ще „информира“ майка си за това - ще започне да настоява по-силно.

По това време на бременността плодът вече има способността да изпитва болка. Тази особеност се дължи на доста доброто развитие на периферната нервна система..

Друга интересна проява на жизнената дейност на плода е появата на хълцане в него. Бебето хълца след поглъщане на околоплодната течност. Той е в състояние да погълне около 500 ml течност на ден. Бъбреците на бебето вече са оформени и функционират, което означава, че плодът вече е в състояние да уринира.

Появата на хълцане при бебе може да се възприеме и от майка му. Обикновено бременната жена се чувства в такъв момент, че детето рита или става много активно. Тази реакция на бебето е съвсем нормална и показва физиологичния ход на вътрематочното му развитие..

Различни причини могат да доведат до повишена двигателна активност на плода. Най-честата от тях е тъканната хипоксия. Това състояние е придружено от кислороден глад на вътрешните органи и тъкани, възникнал поради недостатъчно снабдяване на кръвта с кислород. Плодът обикновено реагира на тежка хипоксия с повишена двигателна активност. По този начин бебето се опитва да привлече вниманието на майката и по този начин да комуникира, че изпитва силен дискомфорт..

Ако бременна жена започне да чувства, че бебето рита по-често и по-силно, тогава тя трябва да обсъди това с лекаря си. Много е важно да се наблюдава развитието на бременността дори през третия триместър. Всички появяващи се неблагоприятни симптоми при бъдещата майка трябва да са причина за търсене на медицинска помощ..

Не си струва да се дърпате с медицински съвет, ако има изтичане на околоплодна течност или силна коремна болка.

Бебе, родено на 31 седмица, вече е жизнеспособно. Вече има собствен пулс и са се образували основни вътрешни органи. Такива бебета обаче обикновено имат несъвършено дишане след раждането. За да се остави дете в първите дни след раждането му, са необходими специални медицински условия..

Как изглежда?

Кожата на бебето става по-светла всеки ден. Това се дължи на натрупването не само на кафява, но и на бяла подкожна мазнина. Количеството мазнини в тялото на детето постепенно се увеличава. Това е необходимо, за да може бебето да се роди и да не се преохлажда..

Бузите вече се виждат добре на лицето на детето. Те стават все по-пълни с всеки ден. Очите на бебето покриват клепачите. В моменти на будност очите на плода са леко отворени. В онези моменти, когато детето спи, клепачите са почти напълно затворени..

Трапчинките се появяват близо до лактите. Всеки ден кожата на бебето става по-гладка. Тялото на детето все още е покрито с лануго - специални власинки. Кожата на бебето все още е покрита с бръчки, тъй като все още е във водната среда.

Как се намира в утробата?

По време на бременността лекарите няколко пъти определят как бебето „лежи“ в матката. Факт е, че положението на плода е много важен клиничен критерий. За избора на адекватен метод за раждане е необходима правилна оценка на местоположението на плода.

Не всички презентации са еднакво функционално полезни за плода. При някои от тях самостоятелното естествено раждане може да бъде много опасно поради развитието на редица усложнения и наранявания..

Лекарите наричат ​​цефалното предлежание най-изгодното анатомично представяне на плода в утробата. При него главата на детето е отдолу. В този случай, по време на раждането, главата на плода преминава първо, като по този начин става много по-лесно да се раждат останалите, по-малки части от тялото на бебето..

Напречното разположение на плода вече се счита за по-неблагоприятен вариант. В тази ситуация плодът е разположен перпендикулярно на надлъжната линия на матката. Разположението на основните части на тялото на бебето през родовия канал е изпълнено с трудности при раждането. В този случай рискът от нараняване при раждане е доста голям..

Също така не много благоприятно от физиологична гледна точка е седалищното представяне. В този случай плодът е разположен с главата надолу, а тазът на бебето е първи по посока на родовия канал. В този случай по време на раждането се нарушава естественото движение на плода по родовия канал. В тази ситуация детето може да е „заседнало” в родовия канал при раждането..

За да се предотвратят усложнения, лекарите прибягват до спомагателен метод на раждане, който е известен от много векове - цезарово сечение.

Можете да разберете какво се случва с мама и бебе на 31-та седмица от бременността от следващото видео.

31 седмица бременна

На 31 седмица от бременността повечето жени са в пренатален отпуск и имат повече време за нероденото си бебе и себе си. Можете да направите подготовката за раждане, закупуване на необходимите неща и подобряване на дома. Докато бъдещата родилка чака началото на дългоочакваното събитие, и двата организма се подготвят отговорно за този процес.

Какво се случва с мама на 31 седмица от бременността

Матката продължава да расте и достига размерите на баскетболна топка. Това е голямо натоварване на мускулно-скелетната система, което може да провокира обостряне на гръбначна херния, остеохондроза, артроза и невралгия..

Детето продължава да се развива, да наддава и да усвоява нови навици. Бъдещата майка изпитва известен дискомфорт, трудно й е да диша и да се движи. Движенията на бременната жена стават непохватни, затова трябва да бъдете по-внимателни..

Хормонът релаксин се синтезира. Това е вещество, което помага за омекотяване и разтягане на хрущяла и връзките на тазовия пръстен. Благодарение на това бебето ще бъде по-лесно да премине през родовия канал. Релаксин също насърчава уголемяването на гърдите. Натоварването на бъбреците продължава да се увеличава, което води до подуване. За да избегнете това, трябва да контролирате водно-солевия баланс, да правите масаж и да се движите повече..

За много жени психологическото състояние може да се промени. Някои отиват да купуват дрехи за бебето, други започват да оборудват къщата. В емоционален план това е голямо събитие и отговорността за него предизвиква сълзи и раздразнителност при повечето бременни жени. Това е нормално явление, провокирано от хормонални промени. Въпреки това, при прекомерна тревожност, бебето може да изпита хипоксия, следователно е важно бъдещата майка да се научи да контролира емоциите и да се справя със стресови ситуации..

Ясно се усещат движенията на плода, но интензивността им постепенно намалява. Плодът расте и му става тясно, за да бъде в матката. Той не може да се движи толкова свободно, колкото преди. За да контролира състоянието на плода, бъдещата родилка трябва да обърне внимание на броя на неговите движения. Обикновено трябва да има поне 10 движения за 12 часа..

Развитие и размер на плода на 31 гестационна седмица

Започвайки от 31-та седмица на бременността, наддаването на тегло на плода е 170-200 грама на седмица. Сега теглото на бебето е 1500-1700 грама, а дължината е 40-42 см. Диференциацията на мозъка и неговото развитие продължава. Натрупването на подкожни мазнини е придружено от образуване на естествени гънки и повишаване на тонуса на кожата. В бъдеще подкожната мастна тъкан ще компенсира несъвършенството на терморегулаторната система на бебето и ще поддържа постоянна температура на новороденото.

Ирисът започва да натрупва пигмент и да потъмнява с косата. Процесът на потъмняване на очите е по-бавен от промяната в сянката на линията на косата. Ето защо много светлокожи бебета се раждат със сини или сиви очи. През цялата година ирисът на очите придобива последния оттенък, генетично заложен. Детето все още прави разлика само между тъмнината и светлината. Когато се усети ярка светлина, размерът на зеницата се променя или бебето затваря очи. Той ще възприема цветовете след раждането.

Масата на вътрешните органи продължава да се увеличава. Панкреасът започва да синтезира инсулин, който е необходим за метаболитните процеси. Белите дробове, сърцето, бъбреците, черният дроб и други органи растат.

Много бебета са с главата надолу на 31 седмица. По правило тази ситуация се запазва до момента на доставката. Понякога на 31 гестационна седмица се диагностицира седалищно предлежание на плода, което обикновено служи като индикация за изкуствено раждане (цезарово сечение). Не се притеснявайте за това още. Детето все още има време да смени позицията си.

Чувства на бъдеща родилка на 31 седмица от бременността

На фона на нарастваща матка и разширен плод се появяват характерни болезнени усещания в тазовите кости и кръста. Също така вътрешните органи са изместени, което провокира нарушаване на тяхното функциониране. Засегнати са преди всичко органите на храносмилателната и пикочната система. Много бременни жени забелязват промени в редовността на движението на червата. Запекът възниква поради забавяне на чревната подвижност от прогестерон и натиск върху него от разширена матка. За някои запекът е придружен от метеоризъм, чувство на тежест и дискомфорт в корема или неволно отделяне на газове. В допълнение към запек и метеоризъм, бъдещата родилка може да бъде обезпокоена от киселини. За да се отървете или да намалите проявите на тези състояния, трябва да промените хранителните си навици и да коригирате диетата..

Легнали по гръб, бременните жени забелязват, че им се вие ​​свят. Това се дължи на компресията на уголемената матка на кухата вена. За удобна позиция за почивка се счита лявата или дясната страна..

Гърдите на 31 гестационна седмица стават по-тежки и по-големи. Коластрата може да се отдели от млечните жлези, което показва подготовката на гърдата за лактация. Ако се появят стрии, могат да се използват овлажнители и подхранващи продукти. Контрастен душ, въздушни бани и масаж ще бъдат полезни.

Медицински преглед на 31 гестационна седмица

По време на отпуск по майчинство трябва да посещавате гинеколог на всеки две седмици. За да следи състоянието на бъдещата родилка и своевременно да идентифицира проблеми с раждането, лекарят ще предпише подходящи тестове и изследвания. На рецепцията лекарят ще изслуша сърдечния ритъм на бебето, ще определи представянето му, ще измери теглото, коремната обиколка, налягането и височината на маточното дъно на бременната жена.

На 31-та седмица от бременността може да се предпише трето планирано ултразвуково сканиране, което ще оцени сърдечната, двигателната и дихателната активност на плода, неговото представяне, степента на зрялост на плацентата и други показатели. Също така, по време на ултразвуковото изследване могат да бъдат открити патологии на развитието на плода, които не са били диагностицирани по-рано..

Възможни проблеми с бременността на 31 седмица

Обикновено отделянето на 31 гестационна седмица е белезникаво или прозрачно, с еднаква консистенция. Броят им през този период може да се увеличи, което се обяснява с кръвонапълването на гениталиите. Появата на сирене левкорея, които са придружени от сърбеж и изгаряне на вулвата, е знак за развитието на млечница (кандидоза).

Ако една жена има кървави отделяния на 31-та седмица от бременността, долната част на корема боли и дърпа или изтича околоплодна течност, това показва възможно повишаване на тонуса на матката и преждевременно раждане. Ако откриете такива симптоми, трябва спешно да се обадите на лекар или да отидете в болницата.

Ако се появят признаци на късна гестоза (тежък оток, замаяност, гадене), лекарят може да препоръча хоспитализация. Токсикозата в късен срок е опасна за детето и бъдещата майка, поради което не се препоръчва изоставяне на болницата. По-добре е бременната жена да бъде под денонощен надзор на специалисти..

Забрани и препоръки на 31 гестационна седмица

Основните препоръки за бъдещите майки са здравословно хранене, позитивно отношение, умерена активност и спокойствие. Много жени са в отпуск по майчинство и е време да се погрижите за себе си и да се подготвите за раждане. Можете да се запишете за специални курсове, да купите неща или да уредите детска стая. Можете също така да се срещнете с приятели и да се поглезите с различни екстри, тъй като след раждането диетата трябва да бъде значително ограничена..

Характеристики на захранването

С настъпването на пренаталния отпуск мнозина започват бързо да наддават на тегло. Важно е да контролирате енергийната стойност на диетата, да откажете или да намалите консумацията на сладкиши, брашнени продукти и прекалено калорични храни.

Трябва да добавите повече плодове, зеленчуци, различни зърнени храни, месо, яйца, риба и млечни продукти към ежедневното меню. По-добре е да готвите, задушавате или печете ястия. По-добре е да се въздържате от пушени меса, консерви и силни алергени. Също така не се препоръчва да се ядат гъби и други трудно смилаеми храни..

Прием на витамини

На много бременни жени се предписва допълнителен прием на витамин D и калций, тъй като е трудно да се осигури приемът им в организма в достатъчни количества чрез балансирана диета. Ако е необходимо, лекарят препоръчва приемането на специални мултивитаминни комплекси. Не трябва да ги използвате самостоятелно, тъй като предозирането на някои микроелементи може да причини повече вреда, отколкото потенциална полза..

Секс на 31 седмица бременност

Много двойки по това време отказват да правят секс. Мъжете се страхуват да навредят на детето и съпруга, а жените се срамуват от своята несръчност и непохватност. Въпреки това, с нормалния ход на бременността, няма нищо опасно в сексуалните отношения. Напротив, те ще донесат нови усещания, които жената не е изпитвала досега. Това се дължи на хормонални промени и повишена чувствителност на гениталиите. Основното нещо е да изберете удобна поза, която елиминира натиска върху корема (жената е отстрани, а мъжът е отзад).

Много майки погрешно вярват, че маточните контракции по време на оргазъм в 31 гестационна седмица могат да предизвикат преждевременно раждане. Подобни контракции не са опасни за плода и подготвят тялото за предстоящото раждане..

Физическа дейност

За да осигури умерена физическа активност, бъдещата родилка може да посещава различни спортни секции или специални курсове. Основното нещо е, че след излизане в пренатален отпуск, не забравяйте за класовете и се движете повече. Можете да ходите на открито, да правите дихателни упражнения, да плувате в басейна, да правите йога, пилатес или гимнастика. Упражненията на Кегел ще бъдат полезни. Такива упражнения укрепват тазовите мускули, което ще улесни процеса на раждането, ще ускори възстановяването от раждането и ще помогне да се избегнат сълзи по време на раждане..

Медицински манипулации, прием на лекарства

Въпреки че повечето лекарства са одобрени за употреба, самолечението не се препоръчва. Ако се появят някакви патологични симптоми, трябва да се свържете с гинеколог, който, като вземе предвид характеристиките на хода на бременността и състоянието на бъдещата родилка, ще избере най-оптималните и безопасни лекарства.

31 седмица бременна

Какво се случва с бебето

 • детето вече е напълно оформено и визуално подобно на малък човек. Започва последният етап от развитието на жизненоважни органи. Тялото се подготвя активно за съществуване извън тялото на майката;
 • телесното тегло на детето достига един килограм и половина. Неговият растеж се увеличава ежедневно с няколко мм. Сега той е около 40 см;
 • започва активен етап в развитието на умствената дейност поради ежедневното увеличаване на мозъчните клетки. Детето се научава да реагира на светлина, глас, докосване на стомаха. От тези действия той се научава да изпитва положителни или отрицателни емоции;
 • в началото на седмия месец се определя цветът на очите. Натрупването на пигмент започва в ириса. Детето мига и реагира на ярки светлинни източници;
 • започва да произвежда сърфактант - вещество, което е необходимо за правилното отваряне и функциониране на белите дробове на новороденото. В дихателната система етап на съзряване на алвеолите е завършен;
 • панкреасът и черният дроб активно тестват своите функции. Производството на инсулин и секрецията на жлъчка все още не е установено, но скоро ще се извършва активно;
 • дневният режим на бебето е определен за период от 31 седмици. Рутината може да се различава от тази на майката, някои жени, през периода на спокойствие, отбелязват повишена двигателна активност на ембриона, което е нормално.

Какво се случва с бъдещата майка: усещания

На 31-та седмица от бременността повечето жени вече са в отпуск по майчинство. Започва времето, когато можете да посветите себе си на ново състояние. Последният период от развитието на бебето изисква специално внимание, тъй като сега детето се учи да се свързва с майка си. Като се има предвид, че бебето вече е напълно оформено, непрекъснато набира тегло и размери, бременна жена чака промени.

Тренировъчни или подготвителни пристъпи. Едно от основните нови усещания са периодичните контракции на матката, които се случват по няколко пъти на ден. С тяхна помощ организмът се подготвя за раждане. По време на свиването на стените жената усеща, че стомахът й е променил формата си, сякаш се е свил и е станал много твърд. Детето се успокоява в тези моменти. Тренировъчните контракции не зависят от времето. Те се повтарят през различни интервали и не причиняват сериозен дискомфорт..

Промени в гърдите. Гърдите на жената на 31 седмица вече значително са се увеличили. По това време зърното се пигментира. Ореолът потъмнява и жлезите на Монтгомъри стават ясно видими върху него. Също така много бъдещи майки през седмия месец отбелязват, че имат течност от гърдите си - коластра, която ще се превърне в първата храна за бебето. Това често е неудобно, тъй като попива дрехи и петна. За да се отървете от тази неприятност и да направите чувствата си комфортни, препоръчително е да използвате еднократни хигиенни подложки за гърдите..

Промени в тялото. Обемът на корема продължава да се увеличава. Положението на жената е забележимо за всички около нея. Средният обем на корема за период от 31 седмици е 85-90 см. Дъното на матката се издига над тазовата кухина на височина 30-31 см. При много майки пъпът започва да изпъква през този период. В някои случаи това е придружено от болезнени усещания. Наложително е да се види хирург, за да се изключи пъпната херния. Тазовите кости започват да се отделят постепенно. Това причинява дискомфорт и прави походката ви още по-неудобна..

Външен вид промени. Този период е придружен от натрупване на течност в меките тъкани. Това е особено забележимо, когато не се спазва здравословна диета и се консумира голямо количество сол. Носът се подува и може да бъде свързан с картофи. Устните стават пълни и по-чувствени. Сутрин бъдещата майка може да наблюдава подуване под очите, което показва нарушение на бъбреците. На 31 седмица косата е блестяща и здрава. Малко от бременните жени на 7 месеца вече изпитват загуба. Обикновено този процес започва след раждането под влияние на променен хормонален фон..

Емоционално състояние на 31 седмица. По това време страхът на жената изчезва, че може да се случи нещо лошо на бебето. Ако детето се появи по това време, тогава няма да става въпрос за спонтанен аборт, а за преждевременно раждане. Старите преживявания се заменят с нови. Първородните жени имат страх от неизвестното. Те не знаят какво ги очаква, но ясно разбират, че ще бъде доста болезнено. Още сега инстинктът за майчинство започва активно да се проявява, което принуждава жената да отделя повече време на къщата, да се подготвя за важна среща с дете и да купува необходимите аксесоари за него..

Физическа дейност. Към 31-ва седмица коремът на бъдещата майка вече не й позволява да води активен начин на живот. Излишните 6-8 кг, които са наети по това време, се чувстват. Става трудно да станете от леглото, да се наведете, да направите някои домакински задължения. Поради разширяването на тазовите кости, жената може да изпитва дискомфорт при ходене.

Пристрастявания към стомашно-чревния тракт и храната. Работата на храносмилателния тракт може да предизвика различни усещания у бъдещите майки. Кухината на гениталния орган вече е достигнала до стомаха и може да го „поддържа“. Едно от най-честите оплаквания на 31 седмица е киселини. Неприятното усещане за парене зад гръдната кост е резултат от коремен растеж и преяждане. Към 31-ва седмица жената вече няма ранна токсикоза, но може да възникнат специални пристрастявания към храната. Причината е липсата на витамини и минерали в организма..

бебето съветва

Какво точно трябва да бъде храненето по време на бременност по седмици и как да дадете всичко най-добро на нероденото бебе?

Стриите понякога остават върху тялото на жената след раждането на дете. Майките говорят за това как са успели да предотвратят или да имат предвид...

Сред нозологиите (патологични състояния), които усложняват раждането на дете, като патология като...

Медицински преглед

Посещенията при лекар на 31 седмица стават по-чести. Ако по-рано бъдещата майка е посещавала гинеколога веднъж на две седмици, сега консултацията ще трябва да се провежда ежеседмично. Това е необходимо, за да се проследи здравето на пациента, наддаването на тегло и процесите, които се случват с бебето..

 • терапевт - време е да посетите този лекар отново, за да оцените функционирането на жизненоважни органи;
 • генетик - след троен скрининг бъдещата майка може да се нуждае от консултация с генетик;
 • гинеколог - по време на срещата лекарят ще измери корема и телесното тегло на бъдещата майка, както и ще провери показателите за кръвното налягане.
 • анализ на урината - резултатът показва работата на отделителната система и изключва опасни заболявания;
 • кръвен тест - предоставя информация за показателите на хемоглобина, тромбоцитите, захарта и други важни критерии;
 • вагинална цитонамазка - показва състоянието на микрофлората и изключва инфекциозни заболявания.
 • Ултразвук - на 31 седмица е подходящ моментът за следващото изследване, което определя размера и съответствието на феталните параметри с даден период;
 • CTG - слушането на сърдечния ритъм на бебето елиминира усложненията при бременност.

Трудности при носене

На 31 седмица списъкът с трудностите при носене е намален в сравнение с по-ранните етапи на бременността.

Прекъсване

Рискът от прекъсване на бременността е минимален, но съществува. Вътрематочните аномалии, сепсис, инфекции и обостряния на хронични заболявания могат да причинят прекратяване на феталната активност..
Преждевременно раждане. Доставката на 31 седмица се счита за преждевременна. Бебето вече може да диша самостоятелно, но след раждането ще се нуждае от интензивни грижи.

Отслабване на плацентата

Опасно усложнение, което е придружено от вътрешно кървене и може да доведе до смърт. По-често се среща при пациенти с усложнения на бременността под формата на прееклампсия, прееклампсия, артериална хипертония.

Обостряне на патологии на гениталната област

На 31 седмица се взема още една вагинална цитонамазка. Може да покаже увеличение на белите кръвни клетки. Възпалителните заболявания в утежнена форма водят до развитие на вътрематочна инфекция.

Недостатъчност на шийката на матката

Преждевременното отваряне на вътрешния фаринкс често е резултат от хипертоничност. Ако се установи проблем, жената е хоспитализирана, предписва й се пълна почивка и медикаментозна терапия. По това време всеки ден от бременността е важен за развитието на детето, така че те се опитват да запазят позицията възможно най-дълго..

Гестоза от втората половина на бременността

Сериозно състояние, което изисква лечение в болница и при липса на медицинска помощ, води до смърт на дете. С гестоза бъдещата майка развива оток по тялото и лицето, телесното тегло значително се увеличава, показателите на кръвното налягане се увеличават.

Захарен диабет по време на бременност

Тази диагноза рядко се поставя на жени, но това състояние е опасно за бъдещата майка и нейното бебе. Диабетът при бременни жени се развива по време на бременност поради вътрешни заболявания или може да е резултат от неправилно хранене. Вроденият диабет при деца е труден за лечение.

Снимки на 31 седмица бременна

Най-четени записи през седмица 31

В акушерството има много показатели, чрез които можете да определите гестационната възраст, наличието или отсъствието на аномалии...

31 бременна седмица означава, че дългоочакваният отпуск по майчинство най-накрая е влязъл в сила. Сега мама може...

Ще дешифрираме резултатите от ултразвуковото изобразяване с какъв трепет чака всяка бременна жена за следващия ехографски преглед! Тя иска да види малки...

Всичко, което трябва да знаете за раждането. Готовността на организма за раждане Подготовка за раждане Подготовка за болница Какво да вземете в болницата? Как да се подготвим...

Какво да правим и какво не

От 31-ва седмица жената отива до домашния участък. Остава много малко време преди срещата с бебето. Докато тя все още може да си отдели много внимание и да изпълни планираното. След раждането на дете практически не остава време за реализиране на собствените интереси.

Какво е ВЪЗМОЖНО за бъдеща майка:

 • продължете да приемате витамини. Лекарствата са в състояние да запълнят липсващите вещества, необходими за по-нататъшното развитие на детето;
 • приемайте лекарства, ако са предписани от Вашия лекар. На 31 седмица може да се лекува възпаление на интимната сфера, анемия, запек, заплахата от преждевременно раждане и други патологии;
 • прави това, което обичаш. Често в началото на бременността жените се отказват от хобито си. Ако не е свързано с физическа активност, след излизане в отпуск по майчинство може да му се даде повече време;
 • ходете ежедневно. Умереното ходене има благоприятен ефект върху състоянието на тазовите органи. Активността увеличава кръвообращението и насърчава гладкото, безболезнено отделяне на тазовите кости;
 • проучване. Около 2,5-3 месеца остават преди доставката. През това време можете да придобиете ново умение. Например научете се как да шофирате или да вземете маркетингови курсове. В бъдеще, по време на постановлението, това може да бъде много полезно;
 • запишете се в училище за раждане. Тъй като основните страхове на бъдещите майки са свързани с процеса на раждане на дете, препоръчително е да се вземат подготвителни курсове. На тях жената ще се научи да диша правилно, да се държи адекватно по време на раждане и да научи основите на грижите за новородено бебе.

Каква бъдеща майка НЕ ​​трябва:

 • ям вредна храна. Въпреки факта, че след раждането ще трябва да спазвате диета, сега не можете да си дадете голямо отпускане. Вредната храна влияе отрицателно върху работата на жизненоважни органи;
 • приемайте лекарства, без да обсъждате с Вашия лекар. Дори и внезапно да ви боли главата, не трябва да пиете първите хапчета, които идват заедно. Някои активни съставки могат да доведат до усложнения;
 • правете внезапни движения. Те могат да доведат до замайване и припадък;
 • наведете се и вдигнете тежести. На 31 седмица натоварването на гърба вече е увеличено. Небрежното огъване и повдигане на тежки предмети увеличава риска от прищипване на нервни окончания;
 • забавлявайте се както преди. В ранните етапи на бременността човек може да се отдаде на бурни тържества. След 31 седмици трябва да преразгледате начина си на живот. Вече е необходимо повече време за разпределяне на почивка и добър сън;
 • извършват някои козметични процедури. Забранени са всички манипулации, които могат да причинят болка: кола маска, перманентен грим, татуировки. Също така трябва да внимавате с процедури, които включват използването на режещи и прободни инструменти, като маникюр и педикюр с ръбове..

Правилното хранене

Поради повишеното налягане на матката върху стомаха и червата, трябва да се спазват хранителните правила. Основни препоръки за 31 седмици:

 • Приемайте храна на малки порции. Това ще помогне на храната да се смила правилно..
 • Пийте вода между храненията. Ускорява метаболизма и потиска апетита.
 • Яжте поне 4-6 пъти на ден. Фракционното хранене осигурява на организма полезни вещества и не натоварва храносмилателния тракт.
 • Яжте ферментирали млечни продукти всеки ден. Те са необходими за попълване на недостига на калций, а също така имат благоприятен ефект върху храносмилането.
 • Яжте достатъчно протеин с всяко хранене. Той поддържа тонуса на тялото и не позволява образуването на подкожна мастна тъкан.
 • Яжте много зеленчуци и плодове. Тези храни съдържат грубите диетични фибри, необходими за правилното им функциониране.

Фитнес по време на бременност

През тридесет и първата седмица става трудно да се упражнявате. Не се отказвайте обаче напълно от спорта:

 • Плуването има добър ефект върху тялото на бъдещата майка. Той стабилизира дихателната система, понижава кръвното налягане, тренира сърцето и подобрява кръвообращението.
 • За да облекчите стреса върху бъбреците и лумбосакралния гръбначен стълб, трябва периодично да стоите на четири крака. В това положение стомахът увисва и спира да притиска вътрешните органи. Подобрява кръвообращението в стомашно-чревния тракт, малкия таз, разтоварва отделителната система.
 • Ежедневните упражнения са от съществено значение за облекчаване на болките в гърба. Нежните упражнения за огъване, разтягане и дишане облекчават състоянието на бъдещата майка и подобряват благосъстоянието.

Болести по време на бременност

Стомашни болки

Болките в корема могат сериозно да влошат състоянието. Трябва незабавно да посетите Вашия лекар, за да установите причината за спазмите. Те могат да бъдат причинени от чревни или бъбречни колики, трениращи крампи, чернодробни патологии..

Тежки крака

Пулсиране, изтръпване и спазми са най-чести вечер. Причината е повишеното натоварване на краката и вените на долните крайници. За да се почувствате по-добре, можете да използвате компресионни трикотажни изделия и често да повдигате краката си над нивото на сърцето. Също така е важно да изберете удобни обувки, изработени от висококачествени и естествени материали..

Главоболие

Тежката глава на 31 седмица може да бъде предизвикана от липса на сън. След приключване на отпуска по болест бъдещите майки мечтаят да получат достатъчно сън. Не трябва обаче да спите повече от 9 часа на ден, което също може да доведе до повтарящи се главоболия. Необходимо е да се нормализира ежедневието, да се събуждате и да си лягате по едно и също време и често да се разхождате на чист въздух. Друга причина за болка в главата може да бъде артериалната хипертония..

Оток

До 90% от жените на 31 седмица изпитват оток. При повечето бъдещи майки те са причинени от неправилно хранене и използването на нездравословна храна. Също така отокът може да бъде следствие от бъбречни заболявания, гестоза през втората половина на бременността, венозна недостатъчност. Не забравяйте да докладвате оплакванията си на гинеколога.

Повишена умора

С течение на времето представянето на бъдещата майка намалява. На 31 седмица жените се оплакват от слабост, задух и бърза умора. Тези оплаквания могат да бъдат нормална последица от бременността или първият симптом на желязодефицитна анемия..

Тахикардия

Увеличението на сърдечната честота през седмия месец се дължи на повишен стрес върху сърцето. Този мускул трябва да изпомпва голям обем кръв, така че бъдещите майки може да забележат, че пулсът им достига 90-100 удара в минута, когато са спокойни. Най-често това не е опасно, но си струва да се консултирате с кардиолог.

Разпределения

По време на бременността бъдещите майки трябва да обръщат внимание на вагиналните секрети. На 31 седмица те могат да станат сирене с кисела миризма. Това показва наличието на млечница и изисква задължително лечение. Ако отделянето стане оцветено и без мирис, това може да бъде причинено от възпаление или инфекция..

Запек

Повече от половината жени на 31 седмица страдат от запек. Те се причиняват от повишен натиск от матката върху червата. Трябва да се разбере, че с увеличаване на срока, проблемът ще се влоши. Ето защо сега трябва да вземем мерки за решаването му. За лечение на запек се предписва диета с голямо количество течност, а при липса на резултат се препоръчват препарати на основата на лактулоза.