Шийката на матката е много важен орган, който играе много важна роля в нормалния ход на бременността и от който в повечето случаи зависи времето на раждането. Измерването на дължината на шийката на матката по седмици през целия период се извършва, за да се определи колко дълго ще продължи раждането на детето и има ли риск от преждевременно раждане.

Шийката на матката е много еластичен и еластичен мускулен орган под формата на удължен затворен пръстен, който свързва вагиналната кухина и самата матка.

Той изпълнява няколко важни функции, от които зависи способността на жената да ражда здраво дете..

В същото време мускулите се отпускат, което улеснява преминаването на плода през родовия канал.

Вътре в шийката на матката има кухина, наречена цервикален канал. Обикновено, по време на развитието на детето в утробата, то трябва да бъде много плътно затворено. Също така, този канал е блокиран от специална запушалка от лигави секрети, които са необходими за защита на плода от проникването на вируси и бактерии. В ранните етапи цервикалният канал активно увеличава обема си, за да осигури пълна защита на ембриона.

От момента на оплождането на яйцеклетката и нейното закрепване към стената на матката, тялото на жената под въздействието на хормони започва да претърпява различни промени.

Ако е значително по-малко от нормата, това може да доведе до невъзможност на жената да поддържа бременността до края на предписаното време..

Как се измерва размерът

Дължината на шийката на матката по време на бременност се измерва, когато жената идва на рутинни ултразвукови изследвания. Те се провеждат за всички жени на позиция. Такива изследвания се предписват от лекуващия лекар и са предназначени за проследяване на динамиката на промените, настъпващи в ембриона и майчиното тяло..

Подобна диагностика позволява своевременно откриване на нарушения и допринася за по-ефективно решение на възникващите проблеми..

Измерването на дължината на шийката на матката обикновено се извършва от 20-22 гестационна седмица. Това решение се дължи на факта, че до този момент диапазонът на вариация в размерите при различните здрави жени е твърде голям и едва към средата на втория триместър могат да бъдат идентифицирани по-точни стойности на нормата.

При жени, които са претърпели операция на този орган или които са диагностицирани с къса СМ в една от предишните бременности, изследването на размера на този орган започва за кратко време..

Ако по време на обичайното рутинно ултразвуково изследване има съмнения, че размерът на шийката на матката по седмици от бременността не съответства на нормата, се предписва допълнителен трансвагинален ултразвук. Това е по-задълбочен метод за изследване на органите на репродуктивната система, който ви позволява да изготвите по-точна клинична картина на здравето на пациента..

Започвайки от средата на цялата гестационна възраст, по-често се наблюдава какви промени настъпват на този орган. Това е необходимо, за да се забележи навреме развитието на патологични процеси, които могат да бъдат предизвикани от активния етап на растежа на детето и съответно от повишеното налягане..

Дължина на шийката на матката по седмица

Обикновено до 24-та седмица на бременността CM трябва да е дълъг около 3,5 сантиметра. Такъв резултат от теста за даден период от време елиминира възможния риск от преждевременно раждане в бъдеще и ви позволява да бъдете уверени в нормалното раждане на детето. Ако дължината на цервикалния канал е половината от нормата, съществува сериозен риск от преждевременно раждане. Според статистиката, при такова отклонение от нормата, в около половината от известните случаи има проблеми с носенето на плода..


Трябва да се отбележи, че постепенното намаляване на размера и омекотяването на органа с увеличаване на термина е естествен процес, който е следствие от подготовката на тялото на жената за раждане.

По време на посещение при гинеколог лекарят обръща внимание не само на размера на органа, но и на неговото състояние.

Къса врата

Недостатъчно големият размер на цервикалния канал при бременни жени се счита за една от основните причини за възникване на произволни аборти и преждевременно раждане при жените.

Децата, които са родени по-рано от определеното време, поради това заболяване, са много недоносени и често умират след раждането.

Може да има няколко причини за развитието на това разстройство:

 • Наследствено предразположение към малкия размер на цервикалния канал и неговата малка дължина;
 • Хормонално нарушение, което доведе до недостатъчно количество прогестерон в тялото на жената;
 • ТМ наранявания, последиците от операцията, както и белези и белези, останали след аборт и кюретаж;
 • Инфекциозни процеси, протичащи в органите на репродуктивната система на майката;
 • Маточно кървене;
 • Стрес.

Утежняващи фактори могат да бъдат наличието на два или повече ембриони, твърде голям плод или многоводие.

В повечето ситуации това заболяване протича без очевидни симптоми, така че може да бъде забелязано само при ултразвуково сканиране. Независимо от това, в редица ситуации тази патология може да бъде определена чрез дърпане и пукване на болки в долната част на корема в областта на края на матката..

След диагностициране на патологията лекуващият лекар предписва терапия, предназначена да коригира възникналите в организма нарушения и да предотврати възможни опасни последици. В зависимост от това колко дълго е била открита патологията и колко е намален цервикалният канал, лекарят предписва необходимото лечение. Това може да бъде или стандартна медикаментозна терапия, основана на корекция на хормонални нива със специални лекарства, или операция, която се състои в налагането на специални конци директно върху самата СМ. По този начин те го държат затворен през целия период на бременността и се отстраняват още преди раждането по времето, когато плодът се счита за нормално доносен. Също така, един от начините за коригиране на тази патология е инсталирането на специален акушерски пръстен, който предотвратява разтягането на CMM и намалява натоварването върху него. Всички тези процедури не носят осезаема болка по време на процедурата и са ефективни методи за поддържане на бременност..

Ако е диагностицирана недостатъчна дължина на цервикалния канал:

 • Най-важното е, че при такова отклонение трябва ясно да следвате всички препоръки на лекуващия си лекар и да бъдете под постоянен медицински контрол. Може би в критична ситуация ще се наложи болнично лечение;
 • С такава диагноза се показва абсолютен мир и отсъствие на каквито и да било, дори незначителни физически натоварвания и емоционални сътресения. Също така, всяко действие, което може да причини натиск или напрежение в корема, е силно обезкуражено;
 • Лекарите също така силно съветват да се откажат от половия акт преди края на бременността, за да не предизвикат преждевременно раждане, провокирано от повишена активност на репродуктивните органи..

дълга дължина

Това отклонение е много по-рядко от патологията, характеризираща се с малкия размер на този вътрешен орган. Често в ситуация, в която продължителността на СМ по седмици не съответства на общоприетата норма и има по-големи стойности от посочените в стандартизирани медицински таблици, лекарите не предприемат никакви специални мерки за коригиране на това отклонение. Той няма абсолютно никакъв ефект върху характеристиките на хода на бременността през целия период, но това може да причини усложнения директно в процеса на контракциите и раждането на дете. Това се дължи на факта, че твърде дългата и плътна тъкан се отваря по-лошо по време на контракциите и за плода става много трудно да премине през родовия канал. Също така има пълно отваряне на фаринкса на матката, което принуждава непланирано цезарово сечение да вземе бебето.

Като превантивна мярка по време на подготовката на бременна жена за раждане се предписва специална терапия, която помага за отпускане на органа и омекотяване на тъканите..

Причини за дълъг цервикален канал:

 • Индивидуални особености на структурата на репродуктивните органи на жената;
 • Последици от операциите;
 • Стрес.

Как е подготовката на репродуктивните органи на жената за раждане?

Започвайки от 37-38 седмици, се появява постепенна промяна в родовия канал, която подготвя репродуктивните органи на жената за раждането на дете. През този период от време се наблюдава постепенно намаляване на размера на вътрешния цервикален канал, мускулите на маточния пръстен се отпускат и шията се отваря леко. Периодът от време, когато всичко това започва и колко дълго продължава, не е точно определен, тъй като тези показатели се развиват за всяка жена поотделно. Следователно обхватът може да бъде голям: за някои бременни жени цялата тази процедура може да отнеме само няколко дни или дори часове, докато други трябва да изчакат до 3-4 седмици.

Дължина (размер) на шийката на матката по време на бременност по седмици

Шийката на матката има еластичност и твърдост. По време на бременността неговите функции са да осигурят на развиващия се ембрион защита от всякакви инфекции..

С нарастването на плода той нараства и благодарение на шийката на матката се задържа в утробата до раждането.

Заключение

 1. По време на бременност трябва внимателно да наблюдавате състоянието на гениталния орган..
 2. По размера на шийката на матката можете да определите началото на раждането, заплахата от спонтанен аборт.
 3. При скъсена шия се прилагат шевове, благодарение на които жените могат да извършват бременност.
 4. Дългото гърло усложнява доставката.

Какво се счита за норма

Обикновено шийката на матката трябва да има дължина, варираща от 3,5 см до 4,5 см. Ако не се появят патологични процеси, органът ще запази размера и структурите си до началото на раждането.

След началото на контракциите фаринксът ще се отвори с 2-10 см. Веднага след раждането на бебето, шийката на матката постепенно ще придобие предишните си размери.

Внимание! Когато разкриването настъпи преди 36-та седмица от бременността, бебето е в сериозна опасност..

Как се измерва и защо

За да издържат успешно бременността, жените трябва редовно да ходят на прегледи при гинеколози. Експертите могат да определят размера на шийката на матката по следните начини:

 1. Ръчно. Пациентът седи на гинекологичен стол. Лекарят оценява структурата на органа и дължината му чрез палпация. Обикновено трябва да се наблюдават следните резултати: външният фаринкс е затворен, плътна структура, дължина 3,5 cm.
 2. Хардуер. Измерването на шийката на матката и оценката на нейното състояние се извършва по време на ултразвуково изследване с вагинална сонда. Лекарят, благодарение на високочувствителна апаратура, е в състояние да определи размерите с милиметрова точност. От 20-та седмица тези данни могат да бъдат получени по време на ултразвуково сканиране с трансабдоминален сензор.

Промени по време на бременност

По време на бременността матката постепенно се променя. Например, шията й придобива синкав оттенък, с люляков оттенък. Но размерът на шията също се променя, систематично се удължава и след раждането се съкращава.

Ранни промени

Ако гинекологът, когато изследва бременна пациентка в ранните етапи, открие отвор на шийката на матката, тогава най-вероятно матката се готви да отхвърли ембриона. Началото на спонтанен аборт може да бъде показано чрез открехнат цервикален канал на един пръст.

Лекарите могат да идентифицират всякакви промени в органа от 4-та седмица на бременността.

Късни промени

При изследване на жени в края на бременността гинеколозите могат да определят по размера на шийката на матката кога ще започне раждането. Започвайки от 37 седмици, дължината му ще започне да намалява.

Готовността за раждане ще бъде доказана от отворен цервикален канал, който може да пропусне 1 пръст.

Нормата за дължината на шийката на матката по седмици от бременността

Гинеколозите вземат предвид одобрените стандарти:

 • 16-20 седмици - от 4,0 см до 4,5 см;
 • 25-28 седмици - от 3,5 см до 4,0 см;
 • 32-36 седмици - от 3,0 см до 3,5 см.

Дължина на шийката на матката с близнаци

При многоплодна бременност натоварването на шийката на матката се увеличава значително. Поради това се увеличават рисковете от преждевременно раждане. При изследване на такава категория пациенти специалистите вземат предвид общоприетите стандарти за дължина:

 • норма - от 3,5 см;
 • къси - до 3,5 см;
 • твърде къс - до 2,5 см (необходима е допълнителна поддръжка);
 • патология - до 2 см (цервикален отвор, ICI).

Причини за отклонение от нормата

Фактори могат да провокират необичайно състояние:

 • прехвърлени напрежения;
 • дисплазия на тъканите;
 • аборт / спонтанен аборт;
 • трудно раждане;
 • големи плодове;
 • многоводие;
 • зачеване, настъпило непосредствено след раждането;
 • травма;
 • хормонални смущения;
 • хирургични или медицински процедури.

Бременност в шийката на матката

Ако яйцеклетката е прикрепена на това място, тогава нейното развитие няма да настъпи. Ембрионът ще остане жизнеспособен до максимум 5 седмици, след което ще бъде отхвърлен. При такава патология жените изпитват тежко кървене, което може да бъде спряно с намесата на лекари.

Внимание! Причината за бременност в шийката на матката най-често е ранен аборт или хирургическа манипулация в маточната кухина. По време на ултразвуково сканиране се диагностицира отклонение, след което пациентът се насочва към гинеколог или хирург.

Къса врата

При съкратена шийка на матката жените се подлагат на специални манипулации, по време на които се налагат конци (до 28 седмици). Липсата на своевременно разпространение ще доведе до следните последици:

 • спонтанен аборт;
 • фетална инфекция (вътрематочна);
 • празнина;
 • бърз труд.

Дълъг врат

Заболяването може да бъде вродено, причинено от аборт, хирургическа намеса, гинекологични заболявания. Дългата шийка на матката се отваря дълго и лошо по време на раждането, което увеличава риска от фетална хипоксия.

Ерозия

Почти 70% от изследваните пациенти имат ерозия. Причините се крият в травма на лигавиците, хормонален дисбаланс, венерически заболявания и др. По време на бременност патологията не се лекува, тъй като често след раждането тя изчезва сама.

Дължината на шийката на матката по време на бременност - норма и патология

Бременността е специален период в живота за всяко момиче. Тялото на жените има интересна и сложна структура. По време на бременността много органи започват да се променят. Има много промени в тялото..

Матката е един от най-важните органи за размножаване. По време на бременността този орган може да се промени. Какво трябва да знаят бъдещите майки и за какво да бъдат подготвени?

 1. Какво представлява матката?
 2. Какво представлява шийката на матката?
 3. Измерване на дължината на шийката на матката
 4. Изследователски методи
 5. Измерване на дължината на шийката на матката по седмици
 6. Къса шийка на матката
 7. Опасностите от такава патология
 8. Лечение
 9. Дълга шийка на матката
 10. Последици по време на раждане
 11. Смяна на шийката на матката преди раждането
 12. Ако се диагностицира преждевременно цервикално скъсяване?
 13. Какво да правя?
 14. Как да постигнем състоянието на нормата?
 15. Прегледи на жени

Какво представлява матката?

Това е генитален орган с гладка мускулна структура. Органът е несдвоен. Вътре в органа ембрионът се развива и самият плод се носи директно.

Местоположението на органа е концентрирано в областта на таза, в средата. Матката има шийка, разположена в долната част и е със заоблена форма.

Размерът на органа се променя по време на бременността, както и след раждането. Това се дължи на процеса на мускулна хипертрофия, който се появява през периода на бременността..

Този орган е един от подвижните органи, способен да заема различни позиции в околната среда. По форма този орган наподобява круша.

Стените на органа се състоят от три вида тъкани:

 • ендометриум;
 • миометриум;
 • периметрия.

Като цяло самият орган се състои от три части:

 • отдолу;
 • тяло;
 • врата.

Всяка част от матката играе важна роля в живота на жените и при носене на плод..

Какво представлява шийката на матката?

Сега стана ясно какво е такова тяло. Както бе споменато по-рано, този орган се състои от три части, една от които е шийката на матката.

Шийката на матката се отнася, да речем, до долния сегмент на матката. Съответно това е един от компонентите на целия орган..

В центъра на шийката на матката е каналът на самата шийка.

Един от краищата на канала отива в кухината на самата матка, а другият край отива във вагиналната кухина.

Дължината на шията достига около три до четири сантиметра.

Измерване на дължината на шийката на матката

Както вече споменахме, тазовите органи са доста важни органи, състоянието на които по време на бременността е под специален надзор..

Защо е важно? По време на бременността е важно да се запази и задържи плода в маточната кухина. Ако детето не се държи в маточната кухина, това заплашва да наруши хода на бременността.

Изключително важно е да се определи състоянието на шийката на матката. Това става чрез измерване на шийката на матката. Съществуват стандарти на нормата, които могат да се ръководят и наблюдават по време на гестационния период..

Изследователски методи

Жените, които никога не са раждали, често се плашат от процедури като изследване на дължината на шийката на матката. Малко хора си представят процедурата за измерване. Как става това?

Има два метода, чрез които се извършва изследването:

 • При преглед от гинеколог. Когато се преглежда от лекар на стол, специалист анализира цялата цервикална кухина и дължината, необходима за познаване и контрол. Особено внимание се обръща на разположението на матката спрямо оста на таза.
 • Използване на ултразвук. Друг метод в търсенето в гинекологията. С помощта на ултразвук е възможно да се оцени дължината на шийката на матката.

Контролът на дължината на шийката на матката започва около двадесетата седмица. Това се дължи преди всичко на вариабилността на шийката на матката до втория триместър..

Да бъдем, да кажем, на екватора на бременността, е необходимо редовно да се наблюдава матката и самата шийка. Това е необходимо, за да се идентифицира бързо патологията. Плодът расте и съответно натоварването се увеличава, което може да доведе до някои здравословни проблеми.

На етапа на преминаване на втория ултразвуков преглед се оценява състоянието на матката и шийката на матката. През този период се извършва ултразвуково сканиране с помощта на сензор, който се води над корема на бъдещата майка..

Ако има съмнение за съкратен размер на врата, лекарите често предписват повторен преглед. В такива случаи сондата се поставя вагинално. Именно този метод ще ви позволи да определите най-точните размери..

Измерване на дължината на шийката на матката по седмици

Обикновено се вземат предвид показателите:

 • плътност;
 • фаринкса - затворен.

Въпреки това, лекарите определят състоянието на шийката на матката съгласно установените стандарти:

 • От 16 до 20 седмици от бременността нормалният размер на матката трябва да достигне от 40 до 45 mm;
 • От 25 до 28 седмици размерът трябва да достигне от 35 до 40 мм;
 • От 32 до 36 седмици размерът трябва да достигне от 30 до 35 мм.

Тоест, както виждате, колкото по-дълъг е гестационният период, толкова по-къса е дължината на шията..

Къса шийка на матката

Късата дължина е една от най-опасните патологии при бременни жени. Този факт може да попречи на здравословната бременност..

Ако дължината на шията достигне 25 мм, тогава бременността е изложена на риск. В такива случаи съществува голям риск от преждевременно раждане или спонтанен аборт. За да се избегнат подобни проблеми, лекарите приемат такива пациенти на засилен контрол. Всъщност основната задача на лекаря е да предотврати преждевременно раждане, след което вероятността за оцеляване на детето е ниска..

Най-често това състояние протича без присъщите симптоми и жената изобщо не чувства нищо. Поради тази причина е важно да контролирате този процес и да предотвратите подобни груби грешки..

Причини:

 • хормонален дисбаланс;
 • белези, образувани поради хирургични интервенции;
 • заболявания на тазовите органи с възпалителен характер;
 • инфекциозни заболявания;
 • анатомични характеристики, които възпрепятстват нормалния ход на бременността.

Опасностите от такава патология

Опасността се крие, на първо място, в формирането на диагноза - istimic-цивилна недостатъчност (ICI).

При такава диагноза има голяма опасност от загуба на дете.

Целият орган не е в състояние да задържи плода. Под тежестта на бебето се случва разкриване и това води до преждевременно раждане, завършващо със смъртта на детето.

Степента на оцеляване в този случай е ниска..

Като правило ICI протича без симптоми и проблемът може да бъде забелязан по време на преглед от лекар. Понякога бременните жени страдат от пръсващи болки във влагалищната област. Болката може да се разпространи не само по влагалището, но и в лумбалната област и дори в областта на слабините.

Лечение

В случай на диагностициране на проблем като ICI, лекарите предлагат няколко решения:

 • курсове на терапия с хормонални лекарства;
 • инсталиране на песар;
 • инсталиране и зашиване на шийката на матката, за да се избегнат проблеми.

Кой път на лечение да избере се определя, разбира се, само от лекаря.

Всичко зависи от това колко голяма е вероятността за прекъсване на бременността и каква заплаха може да бъде за детето и майката..

Дълга шийка на матката

Може да има не само малка дължина на шийката на матката, но и надвишаваща нормалната дължина на шийката на матката. Опасно ли е Това няма да повлияе на хода на бременността. Ако дължината на шията не се промени до момента на раждането на бебето, това може да усложни процеса на раждане..

В този случай е много трудно да се разгърне в пренаталния период и създава затруднения в самия процес на раждане. Като правило в такива случаи лекарят взема решение за спешно цезарово сечение..

Причини:

 • Особености на анатомичната структура. Това се случва без причина. От раждането жената има индивидуално образуване на всички органи и не е възможно да повлияе на такъв процес..
 • Оперативни интервенции. Хирургичните интервенции могат да провокират проблеми в бъдеще, както по време на раждането, така и по време на бременността..
 • Нарушение на родовата доминанта. Това се случва, когато жената се страхува от раждане, психо-емоционалното състояние се нарушава, възниква стрес и депресия..

Последици по време на раждане

Последиците може да не са толкова ужасни, колкото при краткия размер на шийката на матката..

В случай на голяма дължина, твърдостта на органа се увеличава, той става дъб и има нужда да се омекоти.

Освен това, поради тези причини се получава лошо отваряне и това пречи на процеса на раждане..

Ако по време на пренаталния период не е било възможно да се изглади шийката на матката и да се елиминира проблемът с цервикалното структуриране, тогава се извършва незабавно цезарово сечение.

Смяна на шийката на матката преди раждането

Структурата на шийката на матката по време на бременността преди раждането претърпява промени.

Както знаете, шийката на матката е изгладена. Случва се обаче, че остава дъб. Това е, което може да попречи на нормалния процес на раждане..

Обикновено съкращаването трябва да се извършва в нормални граници. Намалението настъпва с около един сантиметър. Омекотяването на шийката на матката улеснява преминаването на плода без различни наранявания на плода.

Както можете да видите, шийката на матката претърпява много промени преди раждането на бебето. Въпреки това, когато се диагностицира патология, се предписва необходимото лечение за подготовка на шийката на матката за процеса на раждане..

Ако се диагностицира преждевременно цервикално скъсяване?

Диагностика на съкратена шийка се среща доста често. Това е много често явление. Преди всичко трябва да кажа, че това е голяма заплаха за плода..

Ако дължината достигне по-малко от 25 мм, тогава заплахата от спонтанен аборт е наистина голяма. Това може да се обясни с факта, че теглото на плода се увеличава и оказва натиск върху матката, както и върху шийката на матката. В този случай плодът не се задържа и когато врата се отвори, той излиза отвъд.

Такъв процес се нарича преждевременно раждане, което приключва в повечето случаи за съжаление поради факта, че децата в такъв период все още не са доносени и вероятността за оцеляване е много малка.

Разбира се, с ранната диагностика на такъв проблем лекарите предприемат всички мерки и непрекъснато наблюдават промените в дължината на шийката на матката..

Какво да правя?

На първо място, трябва да бъдете много внимателни относно симптомите, които притесняват или причиняват дискомфорт..

Трябва да кажа, че състоянието на скъсената шийка може да причини дискомфорт:

 • във вагиналната област
 • дават характерна болка в областта на слабините
 • до лумбалната област.

Ако такива симптоми са забелязани, е задължително да информирате лекаря за това..

В повечето случаи жената не изпитва дискомфорт и такъв проблем се открива само с ултразвукова диагностика. Ако диагнозата е показала наличието на такъв проблем като кратък размер, който не отговаря на нормата, тогава лекарите предлагат няколко решения.

Как да постигнем състоянието на нормата?

За да постигнете необходимия размер на шийката на матката, трябва:

 1. Редовно посещавайте лекар.
 2. Освен това е необходимо да се извършат допълнителни ултразвукови изследвания, позволяващи най-надеждното определяне на дължината на шийката на матката..
 3. В случай на диагноза с намален или увеличен размер е необходимо да се вземат всички мерки за възстановяване на размера, така че раждането да бъде успешно и без усложнения..
 4. Много често формирането на такава патология се влияе от инфекциозни заболявания или заболявания на тазовите органи. За да се предотвратят и изключат проблеми, е необходимо да се подложите на пълен преглед, преди да планирате бременност..
 5. Освен това е необходимо ултразвуково изследване на матката преди планиране на бременност. Лекарят ще може да идентифицира анатомични промени, които не могат да бъдат повлияни. Това ще помогне за бърза реакция и диагностика на патологията..

Дължината на шийката на матката по време на бременност: норми на дължината на шийката на матката по седмици

Шийката на матката е долният сегмент на самата матка, където каналът е разположен в центъра и първият край на канала се отваря в маточната кухина, а другият край на канала се отваря във влагалището. Дължината на шийката на матката е 30-40 мм, докато цервикалният канал е затворен.

Какво се счита за норма

Правилната анатомична структура на шийката на матката се състои от вагинална част, която лекарите изследват с гинекологичен спекулум. Шийката на матката е свързана с влагалището с помощта на форникса: преден, заден форникс и още два странични. Цервикалният канал минава по цялата шийка на матката. Този канал е напълно запушен със специална слуз, която предотвратява навлизането на патологични микроби в маточната кухина. Също така, тази слуз е в състояние да предотврати навлизането на сперматозоиди. Слузта се променя по време на менструалния цикъл. Така например, в средата на цикъла, слузът има такова свойство като втечняване, което позволява на сперматозоидите да проникнат в маточната кухина, където те, използвайки цервикалния канал, влизат директно в маточната кухина. По време на настъпването на бременността шийката на матката е плътно затворена със слуз, поради което защитата срещу гъбички и микроби става по-силна.

Самата шийка на матката също е в състояние да промени размера си. Например, по време на раждане, шийката на матката се отваря средно с 10 cm.

Маточната шийка има специална функция по време на бременност - да задържа директно развиващия се плод в матката.

Как се измерва и защо

Размерът на шийката на матката обикновено се определя по два начина:

 • Ръчен преглед с гинекологичен спекулум: оценяват се външният фаринкс (затворен или отворен), цервикалният канал и цервикалната плътност.
 • Ултразвуково изследване на шийката на матката: това проучване помага надеждно да се определи размерът на шийката на матката и показва състоянието на вътрешната ос.

Когато регистрира жена за бременност, лекарят изследва маточната шийка ръчно и след това размерът на маточната шийка се следи от 16-та седмица на бременността до раждането.

От втория триместър на бременността се извършва ултразвуково изследване трансабдоминално. По време на този преглед, ако лекарят забележи съмнение за отклонение от нормата в размера на шийката на матката, тогава се предписва интравагинален ултразвуков метод. Тъй като само с това проучване можете точно да видите дължината на шийката на матката, както и да измервате.

Всички измервания на шийката на матката са необходими, за да се изключи преждевременно раждане.

Обикновено по време на бременност се предписва изследване на дължината на шийката на матката 4 пъти.

Промени по време на бременност

В ранните етапи, когато настъпи бременност, шийката на матката се променя. Обикновено здравата жена има розов врат, леко блестящ, с гладка повърхност. По време на бременност цветът на шийката на матката става синкав, цианотичен. Това е следствие от богатото кръвоснабдяване.

Диаграма на шийката на матката

Ранни промени

В ранните етапи шията претърпява силни вътрешни промени, например става по-плътна и еластична.

В началото на бременността шийката на матката може да предскаже предстоящ спонтанен аборт. Ако лекарят при преглед е забелязал хлабава повърхност на шийката на матката и шийката на матката е леко отворена с 1 пръст, тогава това е първият признак за подготовка на тялото за спонтанен аборт.

Също така, ако по време на бременност цервикалният канал не е напълно затворен, това представлява голяма заплаха за плода. Първо, това може да е една от причините за спонтанен аборт. На второ място, това е причината за проникването на инфекция, микроби, гъбички, което води до инфекция на плода и възможната му смърт.

Първоначално шийката на матката по време на бременност се променя на 4-та седмица, така че променя обичайното си положение.

Късни промени

Към края на бременността акушер-гинеколозите, когато изследват шийката на матката, могат да разберат за подхода на раждането. Размерите на шията или по-скоро дължината постепенно намаляват. Ултразвуковото изследване ви позволява да видите как вътрешният фаринкс започва да се разширява. Всичко това не се случва за няколко часа или дни, а продължава няколко месеца..

За период от 37 седмици, при изследване на шийката на матката, е възможно да се определи готовността за започване на родовия процес, ако цервикалният канал преминава свободно 1 пръст на лекаря.

Така че, не много преди предстоящото раждане, една жена забелязва отделянето на лигавицата. Именно тази тапа предпазва от проникване на микроби в плода..

Жена, която се готви да роди за първи път, има доста бавен процес на модифициране на шийката на матката. Промените настъпват много по-бързо, ако жената е многородна.

Нормата за дължината на шийката на матката по седмици от бременността

Всяко отклонение от нормата, което беше признато навреме, допринася за успешното запазване на бременността в 95% от случаите. Ето защо акушер-гинекологът предписва преглед на шийката на матката 4 пъти през цялата бременност. Такъв преглед се предписва за периодите: 20, 28, 32, 36 седмици от бременността.

Но ако има дори и най-малкото съмнение за отклонение от нормата, тогава лекарят има право да предпише допълнителен преглед на всеки етап от бременността.

Нормите на показателите за дължината на шийката на матката се различават. Има средни цени. Тези показатели са обобщени в комбинация от фактори като бременност по брой и гестационна възраст.

Таблица на нормата за дължината на шийката на матката по време на бременност

СедмицаРазмерът на цервикалния канал
16-203,9-4,4 см
24-273,4-3,9 см
31-372,9-3,4 см
Гестационна възрастДължина на шийката на матката (нормална)
16-20 седмициот 40 до 45 мм
25-28 седмициот 35 до 40 мм
32-36 седмициот 30 до 35 мм

Нормата се счита за:

 • 10-14 седмици от бременността: нормата се счита за средно 35,4 mm, докато ако първата бременност, тогава показателите са 35,3 mm, при повторната - 35,6 mm. По това време нормалният диапазон се счита за 28-45 mm, възможни отклонения - 5.1 mm.
 • 15-19 седмици от бременността: средната стойност се счита за 36,2 мм, докато ако първата бременност, тогава показателите са 36,5 мм, при повторната - 36,7 мм. По това време нормалният диапазон е 30-48 мм, възможните отклонения са 5,3 мм.
 • 20-24 седмици от бременността: нормата е средно 40,3 мм, докато ако първата бременност, тогава показателите са 40,4 мм, при повторната - 40,1 мм. По това време нормалният диапазон е 32-48 мм, възможните отклонения са 4,5 мм.
 • 25-29 седмици от бременността: нормата е, средно - 41 mm, докато ако първата бременност, тогава показателите са 40,9 mm, с втората бременност - 42,3 mm По това време нормалният диапазон е 34-49 mm, възможни отклонения - 4,3 мм.
 • 30-34 седмици от бременността: средната стойност се счита за 36,4 mm, докато ако първата бременност, тогава показателите са 35,8 mm, при повторната - 36,3 mm. По това време нормалният диапазон е 34-43 мм, възможни отклонения - 3,7 мм.
 • 35-40 седмици от бременността: средната стойност се счита за 28,6 mm, докато ако първата бременност, тогава показателите са 28,1 mm, с повтарящите се 28,4 mm. По това време нормалният диапазон е 20-37 mm, възможните отклонения са 4,5 mm.

Показатели, опасни за носенето на плода

Като правило отклоненията за период от 14-22 седмици се считат за най-опасните отклонения от нормата, такива показатели включват:

 • разлика по-малка от 1 см - показва вероятността за бебе на 32-34 седмици от бременността;
 • отклонение от нормата с 1-1,5 см - бременността може да бъде спасена до 32-33 седмици от бременността;
 • отклонения от нормата с 1,5-2 см - бременността може да бъде спасена до 34 седмици;
 • отклонения от нормата 2-2,5 см - голяма вероятност за раждане на бебе в период от 36 седмици.

Популярни статии:

 • Бременност след 40 години - претегляне на плюсовете и минусите, даване на съвети
 • SZRP - какво е това? Синдром на забавяне на растежа на плода: диагностика и лечение
 • Възможно ли е да забременеете без менструация след раждане

Дължина на шийката на матката с близнаци

Когато два или повече плода се развият в маточната кухина, натоварването на шийката на матката се увеличава значително. В тази връзка рискът от преждевременно раждане на бебета се увеличава..

Какви са показателите за дължината на шийката на матката с двойна норма:

 • Дължината на шийката на матката е 3,5 или повече: най-оптималните показатели. Има всички шансове за раждане на бебета без допълнителна помощ и най-рано до 34 седмици.
 • Дължината на шийката на матката е по-малка от 3,5 см: показва, че шийката на матката е много къса.
 • Дължина на шийката на матката 2,5 см: счита се за опасна, необходима е спешна допълнителна подкрепа.
 • Дължината на шийката на матката е по-малка от 2 см - показва нарушение, което е свързано с отварянето на шийката на матката. Това води до спонтанен аборт, по друг начин се нарича ICI.

Причини за ICI

 • Вродени: аномалии в развитието на репродуктивните органи.
 • Придобити: след медицинска манипулация, където шийката на матката може да бъде наранена, хормонални нарушения в тялото.

Има и фактори, които могат да провокират ICI, като тези фактори включват:

 • многократна бременност;
 • големи плодове;
 • многоводие;
 • преди това труден труд;
 • аборт;
 • дисплазия на тъканите;
 • стрес.

Причини за отклонение на дължината на шийката на матката от нормата

Бременност в шийката на матката

Ако, когато се гледа в началото на бременността, увеличението на шийката на матката се разкрие няколко пъти, това може да означава цервикална бременност. Където яйцеклетката се е прикрепила и започва да се развива или на шията, или на провлака.

Такава бременност не може да се развие. Ембрионът може да се развие максимално до 5 седмици. След този период плодът се отхвърля, което води до силно кървене. Тази патология е доста рядка на практика..

Причинната извънматочна бременност от този тип се счита:

 • ранен (сравнително скорошен) аборт,
 • хирургични операции.

Тази патология се диагностицира с помощта на ултразвук, когато по време на проучването лекарят не намира яйцеклетката в маточната кухина, но намира яйцеклетка в цервикалния канал.

Къса врата

Обикновено размерът на шийката на матката в ранните етапи на бременността се удължава, а до края на бременността, напротив, се скъсява.

Но ако от самото начало на бременността показателите на шийката на матката са малки, тогава шийката на матката ще бъде доста трудна. И точно поради тази причина ще са необходими допълнителни методи на медицинска помощ. Без това са възможни усложнения като: спонтанен аборт,

 • ранен труд,
 • доста бърза доставка,
 • руптура на шийката на матката,
 • вътрематочна фетална инфекция.

Тъй като плодът се развива със скъсена шия, жената може да почувства симптоми като болка в долната част на корема, оскъдно отделяне, примесено с кръв. В такива случаи се предписва спешен ултразвуков преглед. Според резултата от ултразвука лекарят може да предпише лекарства за укрепване на шийката на матката.

По принцип жената с къса шийка на матката често е в болница под строгото наблюдение на лекар.

Също така, с тази патология може да се предпише следното:

 • Създаване на гинекологичен песарий. Това е специален пръстен, който може да фиксира шийката на матката и да намали натоварването на шийката на матката.
 • Circlage е медицинска манипулация, която включва зашиване на шийката на матката. Това помага да се предотврати ранното разширяване на шийката на матката. Тази манипулация се предписва до 28 седмици. По-късно тази манипулация не се препоръчва..
Късата шийка на матката като причина за ICI (ултразвук)

Дълъг врат

Дългата шийка на матката може да бъде или анатомичен аспект, или последица от аборт, заболявания, операции.

Усложненията на тази патология се проявяват при раждането. Удължената шийка на матката се отваря много по-дълго и в същото време е много по-болезнена, отколкото при нормални размери.

Също така плодът има риск от развитие на хипоксия - това е следствие от удълженото преминаване през канала.

Лечението, обикновено тази патология, не изисква. В случай на зрялост на плода може да се предпише стимулиране на раждането.

Ерозия

Тази патология се диагностицира при 70% от жените. По принцип ерозията се появява след раждане, но напоследък все по-често се диагностицира при жени преди първата бременност. Причините за ерозия са различни, те включват:

 • хормонално разстройство в организма;
 • сложен труд;
 • отложени възпалителни заболявания;
 • съществуващи болести, предавани по полов път;
 • прехвърлени инфекции, предавани по полов път;
 • травма;
 • аборт.

По принцип симптомите не се проследяват. Ерозията може да започне да се развива по време на бременност.

Не лекувайте по време на бременност. Ерозията се лекува с моксибусия или лазер. На практика има случаи, когато ерозията след раждането преминава сама..

Ерозия на шийката на матката

Дисплазия

Дисплазията се отнася до епителни промени, които са предракови. Диагностицира се при жени на възраст под 35 години. Ако болестта бъде открита навреме и започне своевременно лечение, тогава всички последици от тази патология са изключени.

Причината за дисплазия е папилома вирус тип 18, 16, лоши навици, намален имунитет, хронични възпалителни процеси на репродуктивните органи.

Тази патология може да повлияе на бременността и да се прояви при преждевременно раждане..

Лечението се предписва под формата на постоянен медицински контрол, докато се предписват лекарства или хирургическа намеса.

Лечението не се препоръчва по време на бременност. Но ако дисплазията е тежка, тогава жената може да има избор да остави детето и да се оперира или да направи аборт и да започне лечение.

Не забравяйте, че тази патология може да се развие в развитието на рак на маточната шийка..

Ектопи

По друг начин се нарича псевдоерозия. Наблюдават се следните симптоми: патологично отделяне от обилен характер; цветът на такива секрети може да бъде: жълт, бял или зелен; изхвърлянето има силна неприятна миризма.

Причините за ектопия: инфекции, предавани по полов път; травма; аборт; хормонални промени; ранно начало на сексуална активност.

Нормата за дължината на шийката на матката по време на бременност

Защо да знаете дължината на шийката на матката по време на бременност?

Шийката на матката има важна функция. Затваря входа, надеждно задържа бебето в утробата, предотвратява проникването на вагинален секрет и патогенна микрофлора.

Късата шийка на матката е сериозна заплаха

Дължината на шийката на матката по време на бременност е важен показател за оценка на състоянието на бременна жена. Не е постоянен. По-близо до раждането шийката на матката става по-малка и това е нормално, тъй като тъканите се разтягат. Но в ранните етапи дължината на канала трябва да бъде в рамките на нормалните стойности, това е ключът към хода на бременността без усложнения.

Как се измерва дължината на шийката на матката?

Бременните жени може дори да не предполагат за направените измервания, защото ако няма отклонения, тогава жената не е информирана. Този тест се нарича цервикометрия. Това е ултразвук на органите на репродуктивната система и се извършва в продължение на 20-24 седмици. Ако първото рутинно ултразвуково изследване показа аномалии, дължината на цервикалния канал може да бъде измерена на по-ранна дата с интервал от 1-2 седмици..

Външен ултразвук за измерване на дължината на шийката на матката по време на бременност, за предпочитане късно

Не се изисква специална подготовка за ултразвук; преди процедурата си струва да се изпразни пикочния мехур. Това е необходимо за по-голям комфорт на самата бременна жена. Изследването е безболезнено, няма нужда да се притеснявате.

В хода на цервикометрията се изучава не само дължината, но и плътността и степента на дилатация на маточната шийка, нейната готовност за процеса на раждане. Обикновено тя трябва постепенно да омекне и да се съкрати по-близо до раждането..

Дължината на шийката на матката чрез ултразвук може да бъде измерена по 2 начина: външно или трансвагинално, т.е. с помощта на специален сензор, който се вкарва във влагалището.

Има и ръчен метод. Изследването се извършва на гинекологичен стол, но е невъзможно да се определи точната дължина по този начин. Благодарение на тази техника можете да оцените степента на отваряне, плътността и състоянието на гърлото..

Норма и патология

Жената трябва да знае кога да се страхува. Преди 27 седмица не трябва да има скъсяване и отваряне на гърлото. Ако по това време дължината е по-малка от 25 mm, тогава се диагностицира истмично-цервикална недостатъчност. Това състояние е заплаха от прекъсване на бременността.

Дългата маточна шийка в по-късните етапи, както и късата в ранните стадии, не е норма

Нормите за дължината на цервикалния канал са както следва:

 • 10-14 седмици - 35 мм;
 • 15-19 седмици - 36,2 мм;
 • 20-24 седмици - 40,3 мм;
 • 25-29 седмици - 41 мм;
 • 30-34 седмици - 36,4 мм;
 • 35-40 седмици - 28,6 мм.

Това са средни стойности. През първия и втория триместър дължината е максимална с издигането на плода. В последните етапи шията се скъсява поради нейното съзряване и спускане на корема. Минималната допустима стойност в ранните стадии, която не показва истмично-цервикална недостатъчност, е 30 mm. Минималната дължина на врата през третия триместър е 25 мм. Ако цервикалният канал се скъси още повече, тогава се извършва операция за налагане на пръстен. Това е единственият начин да запазите бебето.

Започвайки от 37 седмици, шийката на матката активно узрява. Той омекотява, намира се в центъра на малкия таз, отваря се. Дължината му може да достигне дори 15 мм и това не е патология..

Най-краткият цервикален канал става по време на раждането, тъй като се отваря и разтяга в ширина.

Има разлики в дължината на шийката на матката при първородени и жени, които раждат не за първи път, така че не трябва да правите заключения сами, като имате на разположение резултатите. Само специалист може да идентифицира патологията.

При многородящите жени шийката на матката може да бъде леко съкратена в сравнение с жените, които раждат за първи път. При втората бременност обаче намаляването на нейната дължина по-близо до датата на раждане не е толкова изразено, тъй като разкриването настъпва бързо. Шийката на матката се отваря и съкращава бързо по време на процеса на раждане.

Многородните хора понякога имат проблеми с дължината на цервикалния канал, въпреки че в миналото тази патология липсваше. Предишните раждания може да са виновни.

Защо скъсената врата е опасна??

Съкратената врата не е в състояние да изпълнява възложените й функции. Съществува обаче риск от преждевременно разкриване и спонтанен аборт. Ако бременността може да се запази, пак ще има заплахи. Когато шията се скъси, фаринксът няма да се затвори плътно. Има вероятност от инфекции и това е друга причина за раждане преди графика.

Защо врата е къса?

Тази патология възниква по следните причини:

 • липса на прогестерон;
 • аборти, цервикална травма от предишно раждане, като форцепс, разкъсвания;
 • хормонални промени;
 • възпалителни или инфекциозни процеси, които водят до деформация на формата, белези;
 • моксибустийна ерозия, цервикална хирургия, обрязване;
 • маточно кървене, водещо до неблагоприятни промени;
 • физиологични особености на структурата.

Жените, които са изложени на риск, трябва да бъдат още по-внимателни към здравето си.

Как да се увеличи?

Ако бременна жена има скъсяване, което надвишава допустимите граници, незабавно се предписва лечение. Терапевтичните техники зависят от продължителността на бременността и степента на скъсяване.

Консервативното лечение, включващо използването на хормонални лекарства, е оправдано, ако шията е дълга поне 25 мм. С помощта на хормони се случва удължаване и подобряване на структурата.

Минималната дължина на шийката на матката не се проявява по никакъв начин

Когато съкращават по-малко от 25 мм, те прибягват до радикални методи. Това е шевът на матката или поставянето на пръстена. Тези хирургични процедури предотвратяват преждевременното отваряне на фаринкса, но рисковете не свършват дотук. Жената трябва да преразгледа начина си на живот, да се придържа към почивка в леглото, да отказва всякакви физически натоварвания до самото раждане.

Тревожни симптоми на фона на къса шия - схващащи болки в долната част на корема, болезненост в долната част на гърба, кървене от влагалището. Това са предвестниците на спонтанен аборт.

Хирургичните техники за задържане на шийката на матката са оправдани, когато рискът от преждевременно раждане е висок. В ранните етапи те прибягват до зашиване, като от 20-та седмица слагат пръстени, могат да бъдат силиконови или пластмасови. Те се отстраняват 1-2 седмици преди раждането или директно, когато жената е готова за раждане..

Пръстените се поставят без упойка. Процедурата е неприятна, но отнема няколко минути. Конците се поставят под обща анестезия, поради което те са противопоказани през първия триместър. След процедурата жената трябва да остане под лекарско наблюдение няколко дни. Ако здравословното състояние е задоволително, бременната жена има право да се прибере вкъщи..

Хирургичните техники имат противопоказания:

 • инфекциозни и възпалителни процеси на тазовите органи;
 • маточно кървене;
 • тежък стадий на истмично-цервикална недостатъчност;
 • вътрематочна смърт на бебе.

В тези случаи дължината на шийката на матката по време на бременност не се коригира..

Съвети за бременност

Ако една жена има дължина на шийката на матката по-малка от нормалната, тя трябва да се придържа към следните препоръки:

 1. Откажете се от физическа активност, особено такава, която оказва натиск върху коремната област.
 2. Не вдигайте тежести, под забраната тегло повече от 1-2 кг.
 3. Откажете сексуалната активност до самото раждане, дори ако късната врата е диагностицирана в ранните етапи.
 4. Поддържайте нормални хормонални нива.
 5. Избягвайте стреса, с повишена раздразнителност, приемайте естествени успокоителни.

Лекуващият гинеколог може да препоръча специализирани лекарства, като спазмолитици, за облекчаване на маточното напрежение.

При правилния подход към лечението късата врата няма да се превърне в пречка за щастливото майчинство. Ако жената се вслушва в съветите на лекарите, тя ще може да роди бебето..