Тримесечното бебе вече е пораснало и е наддало в сравнение с показателите на рождения си ден. Той все още има дълъг път да порасне. Как можете да помогнете на бебето с това? Трябва да му дадете сила и достатъчно количество храна, но колко се нуждае бебето? Ами ако детето яде малко и броят на ежедневните привързаности се увеличава? Ще разберем, просто не бързайте да прилагате всички съвети. Първо, трябва да претеглите всичко и да намерите оптималния начин за хранене на бебето..

За младите майки може да е трудно да определят количеството мляко или адаптирано мляко, необходимо за дете.

Колко яде едно дете на 3 месеца?

Бебетата на възраст 3 месеца трябва да се хранят с кърма или с адаптирано мляко. Руските педиатри не препоръчват да се използва краве, козе или кобиле мляко за хранене. По този начин има само два варианта за типа „храна“. Количеството консумирана храна ще зависи от нейното качество, т.е. от това дали бебето получава майчино мляко или адаптирано хранене.

Кърмени

Израстването на дете предполага разработването на собствена диета. За 3-месечно бебе дневната норма е да се храни 6-7 пъти, в резултат на което се получава обем от 850-900 милилитра кърма.

 • Обмислете факта, че сутрин млякото не е толкова задоволително, защото мама не яде през нощта, а спи. Ниската енергийна стойност на сутрешното мляко ще бъде заменена с по-питателен обяд, когато мама яде здравословната си закуска..
 • Не избягвайте нощните зърна и не правете дълги почивки. Пролактинът, хормонът, отговорен за производството на мляко, се произвежда активно през нощта и в ранните сутрешни часове..

Смесено хранене

Смесеното хранене не реагира добре на нормирането на храната. Можете да прецените дали бебето е пълно или не по поведение..

Ако бебето не е капризно, държи се весело и активно - най-вероятно то яде

На първо място, гладното дете е поканено да суче гърдите на майка си и се изисква и двете. Бебето в това състояние активно ще смуче полезното майчино мляко. Ако бебето няма достатъчно храна, вие го храните от шишето.

Единично количество допълнителна храна може да бъде различно - и 25, и 120 милилитра. Да си на смесено хранене обикновено не трае дълго - това се дължи на факта, че гърдата трябва да се смуче интензивно, за да се набави храна, и тя излиза от шишето много по-лесно, така че трохите много бързо разбират всичко и майките трябва да преминат изцяло към изкуствено хранене.

Хранена с бутилка

На 4-ия месец от живота бебето консумира около 180 милилитра храна наведнъж. Храненето трябва постепенно да се премине към 5-кратен режим.

Ясно е, че приготвянето на точно тази сума е много проблематично. В този случай можете да дадете на бебето обем от 150 милилитра през деня, но преди лягане, когато играе достатъчно и е уморен, дозата трябва да бъде леко увеличена - всичко пак ще бъде в рамките на дневната норма.

"Неизползвани" грами формула могат да се добавят към основната вечерна храна

Когато бебето ви се роди голямо, изчислението ще бъде различно. Храната трябва да попълни изгорените калории. Средно малко дете за 3 месеца изгаря 115 kcal на 1 kg телесно тегло на ден.

Изискванията за калории се изчисляват въз основа на телесното тегло на бебето. Необходимо е да се изчисли дневният обем на храната, като се вземе съдържанието на калории като една от стойностите. Умножаваме броя на необходимите дневни калории по 1000 ml и разделяме получената стойност на показателя за енергийната стойност на продукта (вижте на опаковката).

Нека дадем пример: бебето тежи 6100 грама. Енергийна стойност на храната = 655 kcal / l. Трябват ви 115 * 6,1 = 700 ккал. Следващото действие ще бъде: (700 * 1000) / 655 = 1068 - дневният обем храна в ml. Разделете резултата на броя на храненията и вземете 213 милилитра - еднократна доза.

Бебето има ли достатъчно мляко?

Каква е честотата на хранене за 3-месечно бебе? Каква е продължителността на всяко хранене? Нека да се справим с тези въпроси.

Независимо какъв тип храна получава детето, обичайната им реакция след хранене е сънят. Заспиването не е единственият индикатор, че бебето е пълно (препоръчваме да прочетете: Как може една майка да разбере, че бебето е яло кърма?). След като пие мляко или смуче гърдата, бебето с радост изчаква продължаването на комуникацията - това означава, че е доволно и сито.

Едно хранене може да продължи от 15 до 35 минути. Честотата на кърмене или хранене от бутилка ще варира в зависимост от това колко висока е енергийната стойност на кърмата или адаптираното мляко..

Честотата на хранене зависи от хранителната стойност на майчиното мляко или адаптирано мляко

Бебетата, които получават достатъчно мляко, постоянно напълняват. Когато храната е оскъдна, увеличението ще бъде незначително. Средната статистическа скорост на нарастване за третия месец е отразена в тази таблица.

ПараметриМомчетаМомичета
Теглото600-1100 гр500-1000гр
Височина3-2,5 см3-2 см
Обиколка на гърдите и главата2 см2 см

Диета

Времето за хранене ще се изчислява строго индивидуално, особено за малки деца, които ядат майчиното мляко. Висококалоричното майчино мляко при някои майки позволява на бебетата им да правят почивки от хранене в 6-7 часа (главно през нощта), докато други майки молят бебетата да ядат след 4 часа.

Ако едно дете спи спокойно цяла нощ, то със сигурност по това време не изпитва глад.

Бебето на тази възраст спи по-малко, отколкото в предишния период. Той прекарва цялото си свободно време от сън в изследване и опознаване на света около себе си, както и в общуване с любимите си възрастни. Сънят се нормализира при почти всички по един и същ начин, но времето за хранене ще бъде различно за всички. Таблицата предлага средната диета за бебета на възраст от 3 месеца:

ХраненеВреме
1-виот 9:10 до 9:40
2-риот 11:20 до 12:00 часа
3-тиот 15:20 до 16:00 часа
4-тиот 19:00 до 20:00 часа

През нощта

Възможно е да има нюанси и отклонения от нормите. Например, детето е спало дълго време сутрин или храната е била много питателна и т.н..

През нощта бебето се храни три пъти: в 22:00, 1:30 и в 3:30. Разбира се, тези стойности са приблизителни и приблизителни, не трябва да приспособявате режима на детето към установената рамка.

Когато бебето не се събуди през нощта за едно от храненията, не го събуждайте. Бебето ще огладнее и ще се събуди малко по-късно. Ето защо се казва, че всяко малко дете ще има свой режим, понякога се движи в една или друга посока..

Не е нужно умишлено да събуждате бебето, ако то не се е събудило по време на нощното хранене

Бебето има ли нужда от питие?

Кърмени

Въпросът дали да се дава вода на дете и ако да, в какви количества, тревожи толкова много родители. Руската медицина съветва да не се добавя вода на бебетата през първата половина от живота им. Изключение могат да бъдат горещите летни дни, когато е позволено да се храни бебето. Тогава обемът на пиене е до 200 ml на ден. Мама може да помогне на бебето да оцелее от жегата, като редовно поставя бебето на гърдите си.

Проучванията показват, че защитната слуз се изхвърля от стомашно-чревния тракт, когато се консумира допълнителна течност. Освен това, заедно с пиенето, в организма попада и чужда микрофлора, тъй като няма да работи за приготвяне на стерилна вода у дома.

Когато бебето суче гърдите на майка си, приемът на храна преминава без добавки. По този начин трохата е защитена от нашествието на тялото от чужди вредни микроби..

Хранена с бутилка

Когато детето се храни изкуствено или смесено, то трябва да пие под формата на вода. Колко вода тогава трябва да дадете? Обемът се изчислява по следния начин: за 1 кг тегло са необходими 50 мл вода, т.е. малко дете с телесно тегло 5200 g трябва да пие 260 милилитра вода на ден. Водата, използвана за готвене, не е включена в този обем.

Дали да се въведат допълващи храни?

„Националната програма за оптимизиране на храненето на деца на 1 година в Руската федерация“ е разработена през 2009 г. По неговото създаване са работили специалистите от Съюза на педиатрите на Русия, както и университетите за детско здраве и хранене на Руската академия на медицинските науки и Националната асоциация на диетолозите. В него ясно се посочва, че трохите на възраст до 4 месеца не трябва да получават допълващи храни. Това се дължи на факта, че червата са все още слабо развити до посочената възраст и не са в състояние да смилат тежка храна. Свойството на тънките черва е такова, че абсорбира всичко, което идва отвън - и добро, и лошо.

Червата на тримесечно бебе произвеждат недостатъчно количество ензими, а защитните свойства на стомашно-чревния тракт все още не са се оформили напълно. За тази възраст ефектът на изтласкване на лъжица е изключително показателен..

Има моменти, когато на бебето остро липсват редица витамини или минерали, или хранителната стойност на храната трябва да бъде повишена по медицински причини, но това се случва изключително рядко. Самата диета на трохите не се променя на 3 месеца, а само диетата и количеството храна. Здравото бебе не се нуждае от допълнителни храни, което означава, че запознаването с храната за възрастни трябва да се отложи поне за месец.

Какво да правим, когато млякото е малко?

Троха, която сигнализира за желание за ядене, трябва да бъде хранена незабавно, без да се спазва конкретна времева рамка. Хранете се при поискване и не се притеснявайте, че бебето ви ще преяде - то ще яде толкова, колкото му е необходимо. Когато една майка се притеснява дали детето й яде, трябва да обърнете внимание на поведението му.

 • капризи;
 • чест плач;
 • отхвърляне на гърдата след 5 минути смучене;
 • слабо наддаване на тегло или изобщо липса на наддаване;
 • постоянно иска храна.
Ако детето редовно е палаво и не наддава добре, това може да е признак за недохранване.

Поликлиниката ще помогне за решаването на проблема, където ще бъде предписано контролно претегляне за определяне обема на изпитото мляко. Лекарят ще реши да допълни малкото дете с ниско тегло, като направи преход към смесено или изкуствено хранене. Педиатърът ще предпише сместа и ще посочи необходимия обем. Въпросът с хранителните дефицити трябва да бъде решен бързо, защото гладът пречи на много органи да се развиват нормално..

Не се страхувайте да въведете допълнителна храна от страх от алергични реакции. Сместа, избрана заедно с педиатър, ще се абсорбира добре. Бебето й също ще се радва да яде, тъй като вкусовите характеристики се избират, като се вземат предвид нуждите на децата. Важно е да започнете своевременно хранене с адаптирано мляко, за да разрешите проблема с недостатъчната кърма..

Информацията за банката, посочена от производителя, ще ви помогне да решите колко адаптирано мляко е необходимо на детето. Правилното изчисление е посочено в броя лъжици за всяка възраст. Не бързайте и първо внимателно прочетете предоставените инструкции. Честотата на подаване и обема на получената смес ще намерите на бурканчето със сместа.

Добре храненото бебе е щастливо бебе

Бебето, което яде много майчино мляко, спи добре, три часа не иска храна и освен това е спокойно. Основният признак, че бебето се храни добре, е наддаването на тегло. За всяка възраст има средни стойности, благодарение на които медицинската сестра може да проследява динамиката по време на редовен преглед. Доброто наддаване на тегло, спазването на нормите за развитие, отсъствието на заболявания ще помогнат на педиатъра да разбере, че детето се храни добре.

Редовното претегляне може да помогне за контролиране на наддаването на тегло

Заключение

Бебетата на възраст от три месеца ядат 6-7 пъти на ден и в резултат на това ядат около 900 мл майчино мляко. Ако имате лактационна криза, е важно да се опитате да поддържате лактацията. Кърмените бебета не се нуждаят от допълнителни добавки.

Изкуствените деца пият 180 мл от сместа за едно хранене, като най-удобното е 5 хранения на ден. Децата се нуждаят от около 250 ml вода, без да се отчита обема на течността, която влиза в приготвянето на сместа.

Не се препоръчва да се въвеждат допълнителни храни на възраст от 3 месеца поради физиологичната неподготвеност на самия организъм. Кърменето, смесеното хранене или храненето с адаптирано мляко трябва да продължат.

Изкуствено хранене на 3 месеца

Изкуствено хранене на 3 месеца означава хранене само с адаптирано мляко. Бебето трябва да се храни на всеки 3-4 часа. В допълнение към сместа, детето се допълва с вода.

Съдържание
 • Защо бебетата се прехвърлят на изкуствено хранене
 • Как да храним бебе на 3 месеца и колко
 • Ежедневна рутина на 3 месечно бебе
 • Бебешка диета на 3 месеца
 • Развъждане на храна, правила за хранене
 • Допълнително хранене на 3 месеца

Защо бебетата се прехвърлят на изкуствено хранене

Кърмата е най-рационалната и подходяща храна за дете, поради което се препоръчва да се запази естественото хранене поне 6-12 месеца.

Според СЗО е желателно да кърмите бебе до 2 години. Има моменти, когато бебето се прехвърля към сместа.

Показания за назначаване на изкуствено хранене:

• липса на функция на лактация поради заболявания на майката (заболявания на щитовидната жлеза, автоимунни патологии и други);

• отказ на майката да кърми поради психиатрични заболявания или идеологически причини;

• изоставяне на бебето;

• непоносимост към кърмата;

• заболяване на майката, изискващо прием на лекарства, които не са съвместими с кърменето;

• отбиване на майката от бебето поради операция, продължително лечение.

ХИВ инфекцията, хепатит, сифилис при майката също са индикация за прехвърляне на бебето на изкуствено хранене.

Тези състояния изискват лекарствена терапия, която влияе отрицателно върху тялото на бебето..

Как да храним бебе на 3 месеца и колко

Бебе на три месеца се храни с изкуствено мляко. Окръжният педиатър избира храна.

Не трябва да купувате сместа сами, тъй като тя може да не работи..

Съвременните детски млечни продукти се различават по състав.

Има следните видове храни:

• ферментирало мляко: Nutrilak, Hipp, Friso;

• антирефлукс: Bellakt, Semper Lemolac;

• крави, хидролизирани с млечен протеин: Friso, Nestle Alfare;

• с аминокиселини: Neocate, Alfaré Amino;

• с протеин от козе мляко: Similac, Nanny;

• със соя: Friso, Bellakt.

В зависимост от характеристиките на тялото на детето се предписва една или друга храна.

При наличие на дисбиоза на бебето се предписва ферментирала млечна смес. Дори ако детето няма чревна дисбиоза, педиатрите препоръчват да се дават ферментирали млечни продукти.

Те поддържат състоянието на микрофлората на бебето с продължителна употреба на изкуствено адаптирани продукти.

Антирефлуксното хранене е показано за кърмачета с честа и обилна регургитация. Регургитацията е хвърляне на стомашно съдържимо в хранопровода и устата..

Антирефлуксните смеси сгъстяват храната в стомаха, ускоряват абсорбцията й, което помага за предотвратяване на рефлукса. Също така антирефлуксното хранене е показано за бебета с латентен рефлукс.

При това състояние хвърлянето се случва само в хранопровода, като не достига устната кухина..

Хидролизираната храна е хипоалергенна. Препоръчва се както за здрави бебета, така и за пациенти с обременена алергична анамнеза (диатеза, хранителни алергии и други).

Продуктът съдържа модифицирани протеини от краве мляко. По-малко вероятно е те да бъдат възприемани като извънземни..

Когато бебето има тежки алергични заболявания, то не понася смеси с протеинови хидролизати, предписват му аминокиселинно хранене, съдържащо соев или кози протеин.

Първо опитайте с козе протеинова смес. Ако такъв продукт не е подходящ, дайте аминокиселинна или соева храна.

След избора на адаптирания млечен продукт се изчислява дневният обем. Тримесечно бебе трябва да яде 1/6 от общото телесно тегло.

Изчисляването на храненията на ден е както следва:

 • дете с тегло 5000 g;
 • 5000/6 = 833 мл - това е ден.

За да разберете колко е еднократната порция, дневното количество се разделя на честотата на хранене на ден..

Тримесечно бебе яде 6-7 пъти на ден. Изчислението е следното: 833/7 = 119 (закръгляме, получаваме 120 ml) за 1 хранене.

Ежедневна рутина на 3 месечно бебе

Ежедневните съчетания са предназначени да поддържат бебето ви здраво и благополучно. Приблизително ежедневие:

ВремеЗакон
7:00събуждане, хранене
9: 30-11: 00хигиенни манипулации, въздушни бани, гимнастика, почивка сутрин
11:30хранене
11: 30-13: 30разходка + отдих на открито
13: 30-14: 30комуникация с мама, хранене
14: 30-16: 30дневен сън
16: 30-17: 30игри, гимнастика, въздушни бани, хранене
17: 30-19: 30спи вечер
19: 30-21: 00игри, будност
23:00къпане във ваната, хранене
23: 30–6: 00почивка през нощта + 1-2 хранения

Графикът е съставен, като се вземат предвид интересите и желанията на бебето.

Хигиенните мерки включват смяна на памперс, почистване на носните проходи с памучен флаг, измиване, смяна на дрехите.

Бебето яде смес. В допълнение към изкуственото хранене на бебето се дава преварена вода, за да се предотврати дехидратация..

Сутрин и следобед не забравяйте да правите пасивна гимнастика и масаж, така че скелетните мускули да се развиват бързо и правилно.

Сънят през деня е препоръчителен на улицата или у дома в детско креватче. За да улесните детето да заспи, не забравяйте да му дадете залъгалка.

Тя ще замени гърдите на майката, ще се приспособи към съня. Препоръчително е да привикнете към зърното веднага от болницата. В противен случай детето може да го откаже..

Това правило е подходящо само ако бебето е прехвърлено на изкуствено хранене от раждането..

Вечерното къпане е важна част от режима. Успокоява коликите, помага на бебето да заспи.

Просто трябва да се къпете в топла вода без специална козметика. Ранното използване на бебешка козметика провокира сухота, дисбиоза на кожата.

Бебето се храни 1-2 пъти през нощта. През нощта трябва да се дава зърно. Така бебето ще спи по-дълго.

Бебешка диета на 3 месеца

Диетата на бебето се състои от смес. Яде 6-7 пъти на ден. В допълнение към изкуственото мляко можете да дадете и малко преварена вода..

Необходимо е да се напълни течността в тялото. Диета за 3 месечно бебе:

ВремеСмес
7:00125-130 ml (в зависимост от теглото)
11:30
14:30
19:00
21:00
23:00
23: 30–6: 00

През нощта се извършват 1-2 хранения.

Развъждане на храна, правила за хранене

Сместа се приготвя съгласно инструкциите, написани на консервата или опаковката. За да разредите сухото вещество, трябва да кипнете вода за 5-10 минути.

След кипене течността се охлажда до 35 ᵒ С. Бутилката за хранене се стерилизира във вряща вода за 5 минути, разглобява се на отделни части. Суха маса се излива в охладена бутилка, пълна с вода.

Капачката на бутилката е плътно затворена, течността се разбърква, докато се разтвори напълно. След приготвяне на храната бебето се храни.

По време на хранене шишето се дава така, че зърното да се напълни напълно с течност. Това ще предотврати поглъщането на въздух..

След хранене бебето се държи на ръце с повдигнат край на главата под ъгъл 45 ᵒ -60 ᵒ. Тази позиция помага за освобождаване на въздуха, предотвратяване на колики..

Допълнително хранене на 3 месеца

В допълнение към сместа и преварената вода, на 3-месечно бебе не се дава нищо друго. Според СЗО се препоръчва да се дават допълнителни храни не по-рано от 4-месечна възраст.

Храносмилателният тракт не е готов за храна за възрастни до този момент. Причини, поради които не можете да се храните:

• недостатъчно храносмилателни ензими;

• гълтателен рефлекс не се формира;

• няма акт на дъвчене;

• наличие на тласкащ рефлекс с езика;

• висок риск от алергия към нови храни;

• рискът от развитие на заболявания на храносмилателния тракт.

Поради тези причини на бебето не се дават допълнителни храни. Ако е необходима хранителна корекция, тя се извършва чрез заместване на сместа с високо съдържание на хранителни вещества (храни с високо съдържание на желязо, лактулоза и други вещества).

Изкуственото хранене се предписва само в краен случай, когато не е възможно да се кърми.

По-добре е да хранете бебето на час (почивка от 3-4 часа), а не при поискване, тъй като сместа отнема много време за смилане. Не забравяйте да спазвате правилата за хранене, за да предотвратите диспепсия, колики.

Кога да започне изкуствено хранене на новородено

Показания за преждевременно преминаване към IV

При липса на индикации на новородените се препоръчва да получават кърма, която съдържа всички необходими хранителни вещества и антитела, участващи в формирането на имунитета на бебето. В някои случаи обаче е необходимо да преминете към IoT.

Показанията за изкуствено хранене в толкова ранна възраст включват:

 • Състоянието на жената след трудна бременност и раждане. В този случай кърменето трябва да бъде изоставено, за да може майката да се възстанови напълно..
 • Необходимостта жената да използва лекарства, за които кърменето е противопоказано.
 • Наличието на инфекциозни заболявания, предавани чрез кърмата.
 • Липса на лактация или твърде малко отделяне на мляко. Липсата му може да се определи чрез контролно измерване на телесно тегло след хранене.
 • Други причини, като временно отсъствие на майката, липса на условия за правилно съхранение на изцеденото мляко.

Когато жената има недостатъчна активност на млечните жлези, лекарствената терапия е показана с помощта на лекарства, които стимулират лактацията. Ако такова лечение е неефективно, детето трябва да бъде прехвърлено на изкуствено хранене..

Ако майката има недостатъчна лактация, се препоръчва първо да се премине към смесено хранене. В началните етапи бебето трябва да получава дори много малко количество кърма заедно с адаптираното мляко. Това ще помогне да осигурите на бебето нужните му хранителни вещества. Това също ще намали тежестта върху храносмилателната му система, свързана с диетичните промени..

Как да изберем формула за хранене

За хранене на малко дете трябва да се поставят високи изисквания към формулата. На първо място, препоръчително е да се консултирате с педиатър по въпроса кои средства са най-подходящи за новородено, в зависимост от неговите индивидуални характеристики. Също така, телесното тегло играе важна роля при избора на смеси..

Като цяло при избора на изкуствено хранене трябва да се има предвид следното:

 • Възраст на детето. За новородените употребата на средства, съдържащи ферментирали млечни компоненти, е противопоказана, тъй като това може да провокира честа регургитация. За деца на възраст от две седмици такава храна може постепенно да се добавя към диетата..
 • За новородени и бебета, които слабо наддават на тегло, се препоръчва използването на силно адаптивна смес, която по състав е най-близка до естественото кърма..
 • Изкуственото хранене на новородено на базата на кефир и пълномаслено мляко е разрешено само от шест месеца. В по-ранна възраст целият кефир може да се дава на дете само ако има признаци на лошо храносмилане или дисбиоза. Трябва да се добавя към бебешка храна в малки количества..

По време на храненето детето самостоятелно ще изясни доколко хранителното вещество е подходящо за него. Ако го смуче с желание, значи му харесва. В противен случай е по-добре да смените сместа с подобна, като първо се свържете с вашия педиатър. Също така трябва да се помни, че има моменти, когато бебето отказва силно адаптивни смеси, като дава предпочитание на формулировки с по-малко адаптация.

Замяна на средства може да се наложи в други случаи, например:

 • Сместа съдържа вещества, които причиняват алергии при новородено.
 • Детето расте и неговите хранителни предпочитания се променят, както и нуждата от определени хранителни компоненти.
 • Ако бебето е болно, сместа трябва да се замени с лекарствена. Също така трябва да изберете лекарство с помощта на педиатър..
 • След възстановяване детето отново се прехвърля на нормална храна.

Когато избирате средство за изкуствено хранене, винаги трябва да се ръководите от това колко добре го яде детето. Също така си струва да се помни, че никоя смес в ранна възраст не може напълно да замести кърмата, затова, ако е възможно, е по-добре да се даде предпочитание на смесеното хранене..

Скорост на изкуствено хранене

Преди да започнете прехода към IV, трябва да определите необходимото количество бебешка храна. Дневният размер на средствата зависи от възрастта на бебето:

 • При деца под 2-месечна възраст храненето е 1/5 от телесното тегло, което се равнява на 700-750 ml на ден.
 • На възраст от 2-4 месеца, обемът на хранене достига 750-800 ml, т.е. 1/6 от теглото.
 • От 4 до 6 месеца делът се увеличава до 1/7 - 800-900 ml на ден.
 • Бебетата от шест месеца се нуждаят от 1000-1100 ml смеси на ден, което се равнява на 1/8-1 / 9 от теглото му.

Това са средните стойности на дневното количество бебешка храна. Можете да изберете точното количество изкуствено хранене по месеци, в зависимост от особеностите на развитието на детето, при педиатър.

Препоръчителният брой хранения също се определя от възрастта на детето: колкото по-голямо е бебето, толкова по-рядко трябва да бъде хранено. Новороденото трябва да има до десет хранения. Размерът на средствата за хранене може да бъде определен просто чрез разделяне на дневната дажба на броя на храненията. Така че, новородените се препоръчват да дават бебешка храна 10 пъти на ден, 70-75 ml..

Трябва да се отбележи, че изкуственото хранене по месеци в тази таблица отчита само обема на разтвора. Пиенето на преварена вода за дете не се счита за хранене..

Съхранение на приготвения продукт

След края на храненето, когато бебето заспи, останалият продукт трябва да се излее от шишето. Недовършена смес не трябва да се дава на бебето за следващото хранене, тъй като това може да доведе до нарушаване на работата на червата му. Винаги изплаквайте бутилката и биберони преди хранене, като се уверите, че върху тях няма остатъци от бебешка храна. След това аксесоарите се стерилизират, поставят се на чиста кърпа и се изчаква, докато се охладят до стайна температура.

Такива процедури трябва да се извършват през първия месец от живота на бебето. В по-късна възраст можете да се ограничите до цялостно изплакване на бутилката и зърното.

Правила за хранене на бебето

Обикновено бебетата, на които веднага се дават изкуствени формулировки вместо майчиното мляко, са по-тежки от кърмените бебета. Това се отразява негативно на здравето на детето, тъй като води до развитие на затлъстяване и натрупване на излишно телесно тегло. На свой ред тези фактори допринасят за появата на различни заболявания в бъдеще..

За да се избегне това, прекомерното хранене на детето е противопоказано. Препоръчително е да следвате правилата:

 • Ако бебето все още кърми, изкуствената смес трябва да се дава чрез лъжица..
 • След като делът на IV достигне две трети от цялата диета на детето, трябва да изберете бутилка. Препоръчително е да вземете зърно с тесен отвор, за да улесните бебето да отучи от гърдата. Обемът на бутилката за новородено трябва да бъде между 80 и 150 ml.
 • Ако детето не иска да яде от лъжица и шише, можете да въведете разредената смес с медицинска спринцовка без игла. За да предпази бебето от задавяне, трябва да влива храна на малки порции..

За да се предотвратят усложнения, свързани с неправилно хранене, се препоръчва да се следват следните правила:

 • Бебето трябва да е в изправено или почти изправено положение, докато се храни. Това ще му помогне да не се задави, докато суче..
 • Разредената смес трябва напълно да припокрива биберона. В същото време въздухът се натрупва на дъното на почти вертикалната бутилка, така че да не попадне в стомаха на бебето при поглъщане на мляко.
 • След края на храненето бебето трябва да е в изправено положение за около десет минути. Това е необходимо, за да излезе въздух, който може да влезе в стомаха..

Спазването на правилата, изброени по-горе, ще помогне да се улесни преминаването към изкуствено хранене за бебето..

Безплатно хранене

Ежедневието на детето определя нуждата му от храна, поради което през деня бебето може да се нуждае от различно количество бебешка храна. Безплатното хранене отчита тези характеристики, поради което ви позволява да постигнете по-добро наддаване на тегло в сравнение със строго дозирания прием на храна..

Педиатрите обаче препоръчват да се придържате към частично безплатно хранене. В този случай в определени часове сместа се дава по график, през друго време - в зависимост от желанието на бебето..

За да направите това, се препоръчва да излеете 20-30 ml повече хранителен разтвор в контейнер и да ги давате в определени часове с допустимо разпространение от 30 минути. Ако бебето не смуче напълно сместа, храненето се спира. В случай, че детето изяде цялото количество храна, бутилката не се попълва. По този начин можете да оптимизирате количеството консумирана бебешка храна през деня..

Изкуственото хранене на новородено ви позволява да осигурите на бебето всички необходими вещества, ако е невъзможно да се използва майчиното кърма. Препоръчително е да се придържате към частично безплатен график, когато количеството консумирана храна е подходящо за ежедневието на детето. При хранене трябва да се спазват принципите, посочени в статията, които ще направят храненето за бебето най-удобно и безопасно..

Прочетете следващата статия: Всичко за бебешката храна

Всичко за тримесечно бебе: хранене, режим, сън

Кърменото бебе на 3 месеца не се нуждае от допълнителна храна или течности. Необходимо е да се добавя бебето на тази възраст само ако има признаци на интоксикация или се потвърди дехидратация. Тримесечните бебета също не се нуждаят от допълнително хранене. Но педиатрите от старата школа препоръчват още на 3 месеца постепенно да запознават бебето с храна за възрастни - да дават сок, настъргана ябълка, жълтък и винаги вода. Чувайки подобни срещи, младите майки са объркани. В крайна сметка бебето иска да даде само най-доброто и да не сгреши с избора на хранителни принципи.

Майката на кърменото бебе избира вида хранене за своето бебе. На помощ често идват баби и други съветници. Тримесечните бебета обикновено се хранят при поискване или по режим.

 1. Когато се изисква, бебето определя честотата на кърмене и количеството изядена храна. Мама предлага гърдата на детето при първото надникване и не я отнема насила. Този тип кърмене е предпочитан от консултанти по НВ и много съвременни педиатри..
 2. С режим на хранене, бебето получава гърда в строго планирано време. Мама задава почивките между прикачени файлове, които са удобни и правилни според нея. Съветниците по хепатит В смятат, че този тип диета не е подходяща за кърмачета с хепатит В, може да доведе до прекомерно или недостатъчно хранене и намалена лактация. Но много педиатри, практикуващи още от съветско време, смятат, че храненето се извършва според режима, удобен за майката и полезен за храносмилателния тракт на бебето..

Колко често яде

Майката избира режима на хранене за HB. Ако жената храни бебе при поискване, бебето решава колко често да кърми. Графикът на хранене в този случай не е стабилен. Бебето може да суче малко и да се целува отново след половин час. Или бебето ще суче дълго време, след което няма да иска гърда няколко часа. Този тип храна се счита за идеална за деца от първите шест месеца от живота..

Когато се храни по график, вашето бебе получава храна по график. Майката храни бебето на всеки 2-3 или 4 часа (в зависимост от възрастта). В същото време жената не отчита желанията на детето, а стриктно спазва почивките.

Нощно хранене

Нощните фуражи оказват силно влияние върху лактацията. Понякога жените слушат със завист историите на съсед, как синът Мишка на 3 месеца яде каша от бутилка и спи цяла нощ. Но този път води само до ограничаване на кърменето и не обещава нищо приятно. Ако жената иска да кърми, е важно да поддържа привързаности през нощта. Дори ако бебето спи цяла нощ, то трябва да бъде хранено поне веднъж между 3 и 6 часа. По това време в тялото на майката се произвежда пролактин, без който лактацията постепенно ще изчезне.

Колко яде наведнъж

Педиатрите с над 30 години опит ще ви кажат колко точно кърма пие здраво бебе в едно хранене. В различни източници можете дори да намерите точни таблици и формули за изчисляване на количеството храна за бебе. Но сега тези материали се считат за остарели. Те вече не се приемат за идеал, тъй като всички деца растат и се развиват скокообразно и не си приличат..

Невъзможно е точно да се изчисли колко бебе яде наведнъж, тъй като обемите винаги са различни. Когато се храни при поискване, бебето може да изпие няколко милилитра или десетки пъти повече за едно хранене. През последните десетилетия все още се използваше контролното тегло за изчисляване на количеството изядено мляко. Но сега той също е признат за неточен.

Възможно ли е да дадете нещо на дете на 3 месеца, с изключение на млякото

Съветските училищни педиатри препоръчват хранене на дете от 3 месеца и започване с ябълков сок. През последните години това беше от значение, тъй като жените трябваше да се върнат на работа рано след раждането. Грудничков бързо беше прехвърлен в бутилки, дадени му грис, сокове и жълтък, натрошен в мляко. Но сега тези препоръки се считат не само за безполезни, но дори и за вредни. Добавката след 3 месеца, ако не е адаптирана смес, може да доведе до нарушаване на храносмилането, стомашно-чревни заболявания и да причини липса на хранителни вещества. Достатъчно е да си припомним какво застрашава дефицит на желязо или калций с витамин D.

Комаровски в своите изявления изразява мнението на повечето съвременни педиатри. Известен лекар казва, че при кърмене на здраво бебе до шест месеца не са необходими допълнителни храни и течности. Трябва да давате вода само когато сте дехидратирани и я захранвайте със смес, ако майка ви няма достатъчно мляко.

- Бебето на кърма абсолютно не се нуждае от никакви добавки, при условие че няма патологични загуби на течности. Бебето трябва да получава само майчината гърда през първите 6 месеца. СЗО много добре знае, че ако на жените бъде позволено да дават вода на деца, тогава огромен брой хора, които живеят в ужасни условия, ще започнат да го правят. Милиарди семейства нямат достъп до качествена питейна вода. А най-чувствителни към чревни инфекции са децата от първата година от живота..

Какво може да яде майка на тримесечно бебе?

Жена, която кърми, внимава за диетата си. Някои майки спазват строга диета, за да избегнат колики при бебета. Други ядат за двама, за да увеличат хранителната стойност на кърмата. Диетата на майката наистина влияе върху състава на млякото, но нито един продукт в чист вид не достига до детето. Затова не се измъчвайте със строги ограничения..

Можете да ядете разнообразна и здравословна храна за вашата кърмачка. Зеленчуците и плодовете са разрешени умерено. Важно е диетата да е балансирана, защото тя е основният източник на витамини по време на кърмене..

Тегло и ръст на детето

Теглото на кърменото бебе ще ви разкаже много за тяхното хранене. През първите месеци бебетата наддават от 500 грама. до 2 кг. Нормата, ако бебето е напълняло в рамките на тези стойности. С този комплект бебето има достатъчно кърма, не се нуждае от допълнителна порция храна.

Височината на бебето на 3 месеца трябва да се увеличи с 2-3 см в сравнение с предходния месец. Средният ръст на момичетата, родени навреме, е 57-62 см, а момчетата 59-64 см.

Приблизително ежедневие

Рутината на тримесечно бебе е различна от тази на новороденото. Порасналото бебе е будно от повече време. Бебето се интересува от всичко, което се случва наоколо, учи се да изразява емоции и контакти с хората.

Семейните традиции и организацията на съня влияят на режима за дете на 3 месеца. Грижите за децата са от съществено значение за правилното развитие и растеж. Когато се кърми, бебето е привързано към майката. Бебето свиква да заспива на гърдата, а след събуждане "призовава" майка си да яде. Хлапето кандидатства да суче през деня, за да си набави храна или просто да се успокои.

Тримесечно бебе вече може да е будно до два часа. Той прекарва това време с майка си или други членове на семейството, развива се и придобива умения. Бебе на 3 месеца се научава да държи играчка в дръжки, но все още не го прави добре. Следователно майката не трябва да мисли за самостоятелно хранене от чаша или шише..

Особености на съня на тази възраст

Ако новороденото прекарва по-голямата част от времето в сън, тогава периодите на будност на бебето от три месеца се увеличават всеки ден. На тази възраст децата също са привързани към майка си, чувстват се спокойно и удобно в ръцете ѝ. Тримесечно бебе спи средно 4-5 пъти на ден по 1-2 часа. Когато спят заедно, бебето суче през нощта, без да се събужда напълно. Нощният сън трае средно 10 часа, но до голяма степен зависи от родителския режим.

Съвместният нощен сън е удобен за майката и нейното бебе, той насърчава дългосрочното кърмене. Но много педиатри се противопоставят на съня заедно, защото го смятат за опасно..

Бебето не трябва да спи на 3 месеца през нощта, без да се събужда. Ако бебето заспива за кратко и често се събужда да суче, това е нормално. Следователно, когато опитни приятели казват, че на 3 месеца техните деца на GW вече са спали в отделна стая, не трябва да сте равни с тях.

Честота на изпражненията

Кърменото бебе не е задължително да се качи всеки ден. Понякога жените приемат липсата на изпражнения за 1-2 дни за запек или смятат, че бебето няма достатъчно мляко и трябва спешно да се храни. В действителност това не е така. Кърмата се абсорбира почти напълно. Съдържа ензими, които помагат за бързото храносмилане. Ако бебето не е хранено с нищо, то то има право да се качи на всеки 5 дни или повече.

Когато бебето е допълнено с храна за възрастни или адаптирана формула, работата на храносмилателната му система се променя напълно. От този момент нататък изпражненията на детето не трябва да бъдат по-малко от веднъж на всеки три дни, в противен случай можем да говорим за запек.

В идеалния случай тримесечно бебе не трябва да яде или пие нищо друго освен майчиното мляко. Кърменето помага на храносмилателната система да работи, млякото допринася за формирането на правилната чревна микрофлора.

На три месеца стомашно-чревният тракт на бебето все още не е готов за смилане на редовна храна. Давайки на тази възраст картофено пюре, извара, плодове, сокове и зърнени храни, майките провокират здравословни проблеми на детето в бъдеще. Необходимо е да се допълва бебето само в специални случаи и можете да го храните само с липса на мляко с адаптирана смес.

Колко трябва да яде бебе на 3 месеца от майчиното мляко и адаптирано мляко, правилно хранене

Днес ще повдигнем тема, която е от значение за много млади родители: колко трябва да яде едно дете на 3 месеца. По това време честотата на кърменето намалява и бебето иска храна по-рядко..

Много майки се съмняват дали хранят бебето правилно, колко мляко препоръчват лекарите, дали бебето на 3 месеца трябва да яде през нощта, как да разбере дали бебето е гладно. Днес ще анализираме тези въпроси в детайли..

 1. Кога да приложите бебе на гърдата
 2. Между храненията и признаците на глад
 3. Мляко отпред и отзад: кое е храната?
 4. Как да разбера дали детето е гладно?
 5. Хранене със смес, колко трябва да яде едно дете на 3 месеца
 6. Характеристики на храненето
 7. Хранене през нощта
 8. Еднократно кърмене наведнъж
 9. Удобно хранене
 10. Заключение

Кога да приложите бебе на гърдата

Новородените имат 3 нужди:

 • в тактилен контакт с мама;
 • в безопасност;
 • в кърмата.

Майчиното мляко за дете е не само хранене, но и емоционално спокойствие и релаксация. Ако бебето не може да заспи или да отиде до тоалетната, то иска гърда по същия начин, както по време на глад.

Съдържащите се в майчиното мляко вещества отпускат нервната система. Ако новороденото често иска гърдите на майка си, не се страхувайте.

На 3 месеца детето развива свой собствен вътрешен режим, според който тялото му се нуждае от храна. Няма ясни стандарти за това колко бебе трябва да яде на 3 месеца.Всяко бебе има свои вътрешни интервали от време..

По-малко са паузите между храненията през деня и по-дългите вечерта. Необходимо е да се следят действията на бебето, за да се научи ритъмът.

Докато бебетата станат три месеца будни, те могат да останат будни по-дълго, без да се хранят. По броя на заспиванията можете да определите колко пъти детето се храни на 3 месеца.

На тази възраст бебетата ядат преди заспиване и след събуждане. Средно тримесечните бебета спят 3-4 пъти на ден и ядат 6-8 пъти.

На тази възраст трябва да храните малкия човек само с мляко. Ако е в студено помещение с нормално ниво на влажност и не прегрява, тогава не се нуждае от друга течност.

Между храненията и признаците на глад

Всяка млада майка пита колко яде бебе на 3 месеца. Спазвайки режима, трябва да запомните, че интервалът между храненето на бебето трябва да бъде от 2 до 3,5 часа. Ако детето наддава нормално, не е необходимо да го събуждате за хранене (дори когато спи 5 часа).

Трябва да се събуди само преждевременно и лошо напълняване. Също така не си струва да отглеждате спартанец, трябва да слушате исканията на детето, като изберете удобен режим за бебето и майката.

Ако бебето, след като е имало достатъчно, освободи доброволно гърдите на майка си, то ще бъде гладно не по-рано от 2 часа по-късно. И той може да пропусне майка си и сученето за 15 минути. При хранене майката трябва да мисли за удобството си, ако й е удобно, то и бебето.

Първите 3 месеца след раждането на дете са най-трудни за жената. Много е трудно да понасяте безсънни нощи поради честото хранене. Но храненето през нощта е също толкова важно, колкото и дневното..

Не забравяйте да кърмите през нощта, а не с храна на шише. Хормонът пролактин, който е отговорен за производството на кърма, се активира през нощта. По този начин привързаностите стимулират лактацията..

Родителите разбират, че детето иска да яде, главно заради плача, но бебето може да плаче по съвсем други причини. Когато той просто започне да плаче, не е нужно да му давате гърда веднага. Предложете други опции за успокояване: люлеене на ръцете, прегръдка, домашен любимец. Ако бебето продължава да плаче, предложете гърдата..

Мляко отпред и отзад: кое е храната?

За да може бебето да се насити, трябва да получи т. Нар. Задно мляко - по-мазно и питателно.

Майчиното мляко се различава по състав и консистенция: предното мляко е по-скоро напитка, тъй като е течно и богато на лактоза и минерали, а задното мляко вече е пълноценна храна с мастноразтворими ензими.

Как да разбера дали детето е гладно?

Бебето, което е гладно, не винаги плаче..

Симптомите на глад могат да бъдат:

 • пляскане на устни;
 • смучене на палеца;
 • търсене на майка.

Ако малкият човек е болен, слаб, спи през нощта, не иска храна, тогава трябва да настроите будилник за нощта, за да яде.

Хранене със смес, колко трябва да яде едно дете на 3 месеца

Формулата изисква по-малко от кърмата. Той е с по-високо съдържание на калории и отнема час по-дълго, за да се смила. За удобство на опаковките има таблица с адаптирано мляко, което съдържа количеството бебешка храна за всяка възраст.

За да изчислите колко мл дете изяжда на 3 месеца, можете да използвате формулите:

 1. Възрастта на бебето в дни трябва да се умножи по 80.
 2. Теглото на бебето в грамове трябва да бъде разделено на 6.

Получените резултати са необходимото количество храна на ден. Общите цифри се различават, защото са приблизителни.

При хранене трябва да се вземат предвид не само данните от таблицата и изчисленията на формулите, но и желанието на бебето. Ако иска да се храни по различен начин от написаното в таблицата, тогава е по-добре да слуша бебето.

Основното е, че количеството храна на ден трябва да бъде най-малко 800 ml, а максимум 1000 ml. Необходимо е не само да се знае колко смес яде едно дете на 3 месеца, но и да се следи увеличаването на теглото му. Обикновено добавката трябва да бъде 800-900 g на месец.

Прехвърлете бебето на сместа в екстремни случаи и винаги под наблюдението на педиатър. Ако бебето е слабо и не се чувства добре, тогава промяната в диетата е нежелана за него, тъй като се превръща в допълнителен стрес. Реакцията на тялото към прехода е различна.

За тримесечни трохи трябва да изберете адаптирана или силно адаптирана смес. Тази диета е подобна на кърмата и се усвоява добре..

Дори най-добрата формула ще бъде трудна за понасяне от бебето, ако не е правилно подбрана. Тя трябва да бъде избрана въз основа на индивидуалните характеристики на детето..

Когато купувате, трябва да обърнете внимание на срока на годност и правилното съхранение на продукта. Ако тези условия са нарушени, тогава сместа променя своя състав, като влияе негативно на здравето на бебето..

Когато избирате детски хранителен продукт, трябва да изучите състава. Той трябва да включва:

 • таурин;
 • карнитин;
 • витамини;
 • микроелементи.

Въпреки че заместителят на мляко е идеален за бебе по отношение на възрастта и състава, той може да не е подходящ за тялото по индивидуални причини. В случай на алергични прояви и промени в стомашно-чревния тракт, трябва да се консултирате с лекар за допълнителни препоръки.

Формулата за изкуствено хранене на едномесечно бебе е малко по-различна по своя състав от сместа, която трябва да се дава на три месеца. Изберете храни, които са подходящи за възрастта на вашето бебе.

Характеристики на храненето

Всяка майка разработва свой собствен режим на хранене за бебето, като се приспособява към неговото желание или по час.

Както индивидуалните, така и традиционните почасови схеми имат право да съществуват. Изберете този, който е удобен. Но помислете за характеристиките.

Хранене през нощта

За да кърмите бебето си за продължителни периоди от време, продължете нощното хранене според нуждите. Някои майки смятат, че храненето през нощта е вредно..

Но тази забрана се отнася за възрастни, които ядат тежка храна, докато млякото се усвоява бързо и не изисква енергийни разходи. Това е лека храна и няма да навреди на вашето бебе, когато се храни през нощта.

Еднократно кърмене наведнъж

Ако бебето е жадно, тогава ще целуне гърдата за няколко минути, за да изсмуче предното мляко, което е 90% вода. Ако сте гладни, времето за хранене ще бъде по-дълго и може да отнеме до 40 минути. Така бебето изсмуква цялото предно и задно мляко..

Важно е да поставите бебето на една гърда при едно хранене, защото това е единственият начин да се яде задно мляко. Той е по-мазен, хранителен и здравословен.

Ако го преместите по време на едно хранене от една гърда на друга, бебето ще смуче само предното мляко, без да получава хранителни вещества.

Удобно хранене

Системните майки и майките при поискване постъпват правилно. Децата и в двата случая растат здрави.

Храненето трябва да е удобно и за двамата. Ако за майка е удобно да храни детето си по график, а не при поискване, тя трябва да направи точно това. Щастлива мама - щастливо бебе.

Заключение

Темата за кърменето е много широка и екипът на нейните деца е уверен, скъпи читатели, че имате какво да добавите.

Молим ви да оставите съветите си в коментарите и да споделите ценното си мнение в социалните мрежи..