Съдържание:

 • No-shpa: инструкции за употреба
 • Състав и форми за освобождаване
 • фармакологичен ефект
 • На кого е предписано лекарството
 • Показания за прием на No-shpa през 1-ви, 2-ри и 3-ти триместър на бременността
 • Защо да се пие No-shpa преди раждането
 • Ефектът на лекарството върху плода
 • Как да приемате лекарства
 • Противопоказания No-shpy при бременни жени
 • Какви нежелани реакции може да предизвика No-shpa?
 • Лекарствени взаимодействия
 • No-shpa: аналози

Бременността е труден период в живота на жената. Поради опасността да навредят на развиващия се плод в утробата, повечето лекарства са противопоказани за бъдещата майка. Това означава, че в случай на някакво заболяване, жената "в положение" трябва да се консултира с лекар, който ще препоръча най-безопасното лекарство и ще избере дозировката му.

Ето защо, когато бъдеща майка има болки в корема, веднага възниква въпросът: "Може ли No-shpu да бъде бременна?" За да отговорите на този въпрос, трябва да проучите състава на лекарството, неговите противопоказания, както и възможната вреда за тялото на майката и бъдещото дете.

No-shpa: инструкции за употреба

Състав и форми за освобождаване

Бързаме да угодим на жени, които се интересуват дали No-shpu е възможно по време на бременност. Водещи акушер-гинеколози отговорно декларират, че това лекарство не е противопоказано за бъдещи майки и се използва за премахване на спастични болки, които могат да представляват заплаха за бременността.

No-shpa е лекарство, принадлежащо към групата на спазмолитиците, чийто основен компонент е дротаверин хидрохлорид. По отношение на ефективността и безопасността за организма това вещество превъзхожда всички други спазмолитици, което позволява да се използва за лечение на бременни жени. Можете да закупите лекарството в таблетки или ампули..

Всяка таблетка No-shpy съдържа 40 mg дротаверин. В допълнение към него таблетките съдържат талк, нишесте, лактоза и магнезиев стеарат..

Всяка ампула No-shpy съдържа подобно съдържание на дротаверин (40 mg). Разтвор за интравенозно и интрамускулно приложение се използва в случаите, когато бременната жена има непоносимост към лактоза, тъй като инжекционният разтвор не съдържа това вещество.

фармакологичен ефект

Попадайки в тялото, дротавериновият компонент започва да действа буквално след петнадесет минути, отпускайки гладката мускулатура на вътрешните органи (стомаха, пикочния мехур, жлъчните пътища, матката) и намалявайки честотата на мускулните контракции. В същото време миотропното действие на No-shpa не засяга нервната система на жената и не уврежда бебето в утробата й, поради което лекарството се използва дори в случаите, когато други спазмолитици са противопоказани.

Но-shpa влияе не само на мускулния тонус. Това лекарство има съдоразширяващ ефект, ефективно елиминира съдовите спазми и по този начин подобрява притока на кръв. Ето защо тези, които се интересуват дали е възможно да се пие No-shpa за бременни жени, трябва да отговорят така: "Възможно е, а понякога дори е необходимо!".

На кого е предписано лекарството

Спазмолитичното средство No-shpa идва на помощ в случай на болка, причинена от спазми от различен произход. Причините за назначаването му са:

 • спазми, причинени от възпаление в пикочно-половата система (уролитиаза, цистит или пиелонефрит);
 • чревни колики;
 • спазми, причинени от патологии на жлъчните пътища (холецистит, холангит и други);
 • спазми в стомаха, провокирани от патологии на стомашно-чревния тракт (гастрит и колит, пептична язва, както и язва на дванадесетопръстника);
 • болка, причинена от гинекологични заболявания (дисменорея);
 • спазмични главоболия.

Това лекарство е особено ценено от акушер-гинеколозите, които активно го използват за поддържане и запазване на развиващия се плод в утробата..

Показания за прием на No-shpa през 1-ви, 2-ри и 3-ти триместър на бременността

Бременните жени могат да приемат лекарството, без да се страхуват за здравето си, а не само за спастична болка. През 1-ви триместър, когато много бъдещи майки се сблъскват с неприятност, наречена хипертоничност на матката, която може да провокира спонтанен аборт, No-shpa се справя със съществуващия проблем, като отпуска мускулните влакна и премахва съществуващия спазъм. Приемът на лекарства спасява бременна жена от непосредствен спонтанен аборт.

Освен това дротаверинът разширява кръвоносните съдове, в резултат на което притокът на кръв към матката се увеличава и плодът получава повече хранителни вещества..

От 13-та до 27-та седмица на раждане на бебе, тоест през 2-ри триместър, No-shpa може да се пие само според указанията на лекар. През този период бременните жени са податливи на развитието на ICI (истмично-цервикална недостатъчност) и с прости думи цервикална недостатъчност. Това е сериозна патология, при която под натиска на плода и околоплодната течност шийката на матката се отваря предсрочно. Резултатът от такъв патологичен процес може да бъде спонтанен аборт. Но въпросното лекарство също идва на помощ тук, тъй като в 80% от случаите ICI се елиминира чрез хормонална терапия в комбинация с приема на No-shpa.

С настъпването на 3-ия триместър приемът на No-shpa за бъдещи майки става доста опасен, защото отпускането на мускулите на фона на увеличаващия се плод и натрупването на околоплодна течност по всяко време може да доведе до развитие на кървене и преждевременно раждане. И това заплашва раждането на недоносено бебе. Вярно е, че преди раждането това лекарство понякога е просто незаменимо.!

Защо да се пие No-shpa преди раждането

Като се има предвид благоприятния ефект на No-shpa върху съдовата система, лекарите понякога предписват това лекарство на жени в последния триместър на бременността за борба с тахикардия при плода.

Освен това, понякога преди началото на раждането, специалистите инжектират жена с инжекция No-shpy. Подобни манипулации допринасят за по-добра мускулна релаксация и пълно разширяване на матката по време на раждането. Освен това дротаверинът облекчава болката, правейки процеса на раждане на бебето по-малко болезнен за родилката..

Ефектът на лекарството върху плода

Безопасността на въпросното лекарство се потвърждава от научни изследвания. Тестовете на No-shpy показват, че активното вещество на този агент не прониква през плацентарната бариера и не причинява токсично увреждане на плода.

Струва си да се каже, че в някои европейски страни и САЩ днес има хипотеза, че продължителната употреба на No-shpa от бременни жени в бъдеще може да потисне развитието на речта при бебе. Изследвания, потвърждаващи тази теория, не са провеждани, но като се има предвид, че всичко е добро в умерени количества, очевидно не си струва да се злоупотребява с това лекарство. Терапията без shpa трябва да се провежда само според указанията на лекаря, като се спазва указаната доза.

Как да приемате лекарства

След като разбрахме дали е възможно да се пие No-shpa за бременни жени, ще ви разкажем как да приемате No-shpa. Лекарството в таблетки се приема през устата (през устата). След 30 минути активното вещество влиза в сила. За да се ускори този процес, се препоръчва да се разтвори хапчето. За да се елиминира хипертоничността на матката, бъдещите майки имат право да приемат една или две таблетки от лекарството 2-3 r / ден. В същото време повече от 80 mg дротаверин не трябва да влизат в тялото на бременна жена наведнъж..

Инжекционен разтвор No-shpa на бъдещи майки се прилага в спешни случаи или непосредствено преди раждането. Лекарството може да се инжектира в мускулите или директно във вената. В първия случай ефектът от лекарството започва след петнадесет минути, а във втория, буквално пет минути по-късно. Количеството на приложеното лекарство може да варира от 40 до 240 mg на ден.

Много бъдещи майки се интересуват от това колко често можете да пиете No-shpa? Практиката показва, че четири до пет дни лечение с това лекарство са напълно достатъчни за премахване на прекомерното мускулно напрежение в матката и нормализиране на тонуса на този орган. По-продължителната употреба на лекарството няма да бъде от полза и може да причини предозиране.

Без назначаването на акушер-гинеколог, една жена е неприемливо да приема това лекарство повече от два дни. Ако тези мерки не допринасят за премахване на болката в долната част на корема при бременна жена, важно е да не губите време в контакт с Вашия лекар, който ще промени тактиката на лечение.

Сега знаете как да пиете No-shpa, докато носите дете. Но все още има много важни въпроси, по-специално относно безопасността на приемането на този агент..

Противопоказания No-shpy при бременни жени

С цялата безопасност на въпросното лекарство, трябва да разберете, че No-shpa се предписва само при липса на сериозни патологии при бъдещата майка. Например такова лекарство не е подходящо за жени със следните патологии:

 • хипотония;
 • тежки форми на бъбречни и чернодробни заболявания;
 • непоносимост към галактоза;
 • синдром на малабсорбция;
 • дефицит на лактаза.

Последните три точки касаят само таблетната форма на лекарството. Изходът в такива случаи е инжекции с No-shpa.

Бъдещите майки, страдащи от сърдечно-съдови заболявания и повишено вътреочно налягане, No-shpu трябва да се приемат само за медицински цели.

Друго опасно състояние, което изисква съгласие за приемането на No-shpa с лекар, е вегетативно-съдовата дистония, ако се развива като вид хипотония. И накрая, приемът на въпросното лекарство не изключва развитието на алергични реакции. Лекарството може да увеличи развиващата се токсикоза, да провокира слабост, сънливост, апатия или да увеличи сърдечния ритъм.

Какви нежелани реакции може да предизвика No-shpa?

Страничните ефекти при използването на този спазмолитик се развиват изключително рядко, често при превишаване на дозите или продължителността на лекарството. Приемът на лекарства може да провокира следните състояния:

 • повръщане и гадене;
 • виене на свят и главоболие;
 • проблеми със съня;
 • запек;
 • кардиопалмус;
 • алергични прояви (обрив със сърбеж, уртикария, оток на Квинке);
 • намаляване на кръвното налягане и съдовия тонус.

Ако започнете да забелязвате изброените заболявания в себе си, трябва да спрете приема на лекарството и да се свържете с вашия акушер-гинеколог. Лекарят ще промени режима или ще замени неподходящото лекарство.

Понякога бъдещите майки са пристрастени към приема на No-shpa, в резултат на което развиват предозиране. Той може да бъде разпознат навреме по следните симптоми:

 • нарушение на сърдечния ритъм;
 • чревна обструкция;
 • появата на болка в гърдите;
 • повръщане и гадене;
 • проблеми с дишането;
 • загуба на съзнание.

Ако се появят остри симптоми на предозиране, важно е незабавно да се обадите на линейка и преди пристигането му да провокирате повръщане при бременна жена. Пациент с такава диагноза трябва да бъде хоспитализиран и спешно трябва да измие стомаха си.

Лекарствени взаимодействия

Дротаверинът е миотропен спазмолитик, който понижава кръвното налягане в тялото. Поради тази причина не трябва да комбинирате приема на No-shpa с други спазмолитици и антихипертензивни лекарства. В противен случай релаксиращият ефект върху мускулите ще бъде много по-силен. Това се отнася и за антиаритмични лекарства като прокаинамид и хинидин, както и някои антидепресанти. Ако не се вслушате в тази препоръка, съществува голям риск от развитие на преждевременно раждане..

С началото на раждането приемането на No-shpa често се комбинира с приемането на Buscopan. Тази комбинация от спазмолитици помага за пълно разширяване на матката и предотвратяване на вагинално разкъсване..

No-shpa: аналози

No-shpa е най-добрият спазмолитик, който може да се препоръча за бременни жени. Ако обаче лекарството не се предлага в аптеката, то може да бъде заменено с подобни. Вярно е, че това ще изисква консултация със специалист, тъй като спазмолитиците имат различни активни компоненти, което означава, че техните модели на приложение се различават..

В аптеките можете да намерите лекарството No-shpa forte. Това е същият No-shpa, само с 80 mg дротаверин хидрохлорид във всяка таблетка. Очевидно е, че ефектът върху тялото на No-shpy forte е значително по-силен и следователно по време на приема не забравяйте да вземете предвид количеството на активното вещество, за да не провокирате предозиране.

Но лекарството No-shpalgin не е подходящо за бъдещи майки. Това е комбинирано лекарство, което освен дротаверин, съдържа антипиретичното и аналгетично вещество парацетамол, както и кодеиновия компонент, който засилва ефекта на парацетамола. Това лекарство е противопоказано за бременни жени..

Сега знаете дали е възможно да приемате No-shpa на бременни жени, което означава, че, като се грижите за себе си и детето си, не забравяйте да поставите пакет от спазмолитици в случай на влошаване на здравето и поява на коремна болка.

Възможно ли е за бременни жени No-Shpu в ранните и късните етапи

Статията обсъжда No-Shpu по време на бременност. Ще ви кажем дали е възможно да се пие в ранните и късните етапи, помага ли лекарството за главоболие и зъбобол, ефективно ли е за тонуса на матката. Ще научите за препоръчителната доза на лекарството и как да го приемате през 1-ви, 2-ри, 3-ти триместър, прегледи на бременни жени.

Какво е No-Shpa

No-Shpa - кръгли, двойноизпъкнали таблетки с жълтеникаво-оранжев или жълтеникаво-зелен цвят, от едната страна на които има гравиращо „спа“. Активната съставка на лекарството е дротаверин - мощен миотропен спазмолитик.

Лекарството има директен ефект върху гладкомускулните влакна, разположени в стените на гениталиите, както и върху стомаха, червата, матката, уретера и други. Използването на лекарството помага за отпускане на мускулната мембрана на тези органи, премахване на спазмите, като по този начин намалява интензивността на болезнените усещания или те напълно изчезват.

No-Shpa се произвежда под формата на таблетки и инжекционен разтвор

Основното предимство на No-shpa в сравнение с други централно действащи мускулни релаксанти, които облекчават спазма на гладката мускулатура, е, че не засяга периферната и централната нервна система. В резултат на това няма сериозни странични ефекти като респираторна депресия поради парализа на диафрагмата. Благодарение на това, No-shpu често се препоръчва за употреба при заболявания на стомашно-чревния тракт, от урологичен и гинекологичен характер, по време на бременност.

Важно: поради системния ефект върху гладката мускулатура, лекарството влияе върху дейността на сърдечно-съдовата система. Поради отпускането на малки периферни съдове, лекарството помага за понижаване на кръвното налягане, така че може да се приема с високо кръвно налягане. В същото време този ефект на лекарството не е много изразен и налягането може да спадне само след приемане на големи дози..

Състав

Активната съставка на лекарството е дротаверин хидрохлорид. Една таблетка съдържа 40 mg от този компонент. Допълнителни компоненти:

 • магнезиев стеарат - 3 mg;
 • талк - 4 mg;
 • повидон - 6 mg;
 • царевично нишесте - 35 mg;
 • лактоза монохидрат - 52 mg.

Форте таблетките имат същия състав. Но с една разлика - концентрацията на активното вещество е 80 mg.

No-Shpa в ампули съдържа:

 • 20 mg / ml дротаверин хидрохлорид;
 • 96% етанол;
 • натриев метабисулфит;
 • дестилирана вода.

Формуляр за освобождаване

Лекарството се предлага под формата на таблетки и инжекционен разтвор.

 • блистери от 6 или 24 броя, по един блистер на опаковка;
 • бутилка от полипропилен, снабдена с дозатор за парчета, в опаковка от 60 таблетки, в бутилка в 1 опаковка.

Таблетки No-Shpa Forte № 20 се произвеждат по 10 броя в блистери, в една опаковка 2 блистера.

Инжекции No-Shpa № 25 (5 × 5) - една ампула съдържа 2 ml активно вещество, има 5 ампули в един палет, 5 палети в картонена кутия.

Тези лекарства се произвеждат от няколко фармацевтични компании под различни търговски марки:

 • No-Shpa - производител унгарска компания Chinoin Pharmaceutical and Chemical Works Co..
 • Spazmonet е производител на KRKA-Rus, който е руският клон на словенската компания KRKA.
 • Spazmol е местен производител Pharmstandard-UfaVITA.
 • Дротаверин - местна фармацевтична компания ALSI Pharma.

Къде мога да купя

Можете да закупите лекарството в аптеката. Средни цени:

 • таблетки 6 бр., 40 mg - от 60 рубли;
 • таблетки 24 бр, 40 mg - от 115 рубли;
 • ампули 2 ml, 5 бр - от 95 рубли;
 • ампули 2 ml, 25 бр - от 430 рубли.

За какво са предписани?

No-Shpa се препоръчва при наличие на патологии, придружени от спазъм на гладката мускулатура. Най-често се предписва за коремна болка, тъй като конвенционалните болкоуспокояващи в този случай са нежелани за употреба.

Показания за употреба:

 • жлъчна дискинезия;
 • хроничен холецистит;
 • чревни спазми;
 • уролитиаза;
 • бъбречна и чернодробна колика;
 • хипертоничност на матката;
 • заплахата от преждевременно раждане;
 • холелитиаза.

В акушерската и гинекологичната практика No-Shpu се предписва за хипертоничност на матката, риск от раждане предсрочно. В някои случаи еднократна доза от лекарството при първите симптоми на преждевременно раждане или спонтанен аборт, което се проявява под формата на дърпащи болки в долната част на корема или чувство за пълнота в тази област, помага да се премахне хипертоничността на матката и да се спаси детето.

Друго показание за употребата на No-Shpa е спазъм на гладката мускулатура на матката и шийката на матката по време на раждане. Това състояние е опасно, тъй като детето сякаш е притиснато в порок - прекалено напрегнатите мускули на миометриума се опитват да го изгонят от маточната кухина, но свитата шийка на матката не позволява на бебето да се движи по родовия канал. Като правило, използването на една капкомер дротаверин е достатъчно, за да се възстанови нормалното раждане..

Тъй като лекарството има спазмолитично и аналгетично действие, то може да се използва при зъбобол и главоболие. Но само ако лекарят е позволил да се направи.

Преди да вземете No-Shpy, трябва да прочетете инструкциите за употреба

Полза и вреда

Въпреки факта, че лекарството е безопасно за майката и плода, то може да се приема само според указанията на Вашия лекар. Повечето нежелани реакции и други усложнения след приема на No-Shpa възникват поради факта, че самата бременна жена е предписала това лекарство и дозировката за себе си.

Ако лекарството се използва не за елиминиране на маточната хипертоничност или заплахата от прекъсване на бременността, а за лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт и отделителната система, в този случай трябва да бъдете изключително внимателни с лекарството. Това се дължи на факта, че No-Shpa провокира системно отпускане на гладката мускулатура, включително мускулите на матката.

Ако няма хипертоничност, препоръчително е да изберете друго лекарство за лечение на гастроентерологични и урологични заболявания. Това е особено вярно през третия триместър, когато приемането на лекарството е в състояние да провокира ранна бременност..

Приложение

Употребата на лекарството по време на бременността има редица характеристики. Не забравяйте, че можете да пиете No-Shpu само след назначение на лекар, независимият прием е забранен.

В ранните етапи

През първия триместър се полагат всички системи и органи на нероденото дете. Поради тази причина по това време се препоръчва да сведете до минимум приема на лекарства и да бъдете по-внимателни към здравето си..

На този етап No-Shpu се предписва при спазми на гладки маточни мускули, тъй като това състояние често води до спонтанен аборт. Лекарството помага за отпускане на гладкомускулните клетки, разположени в миометриума, като възстановява тонуса му. Такива условия са необходими за пълното развитие на плода. Поради тази причина No-Shpu се използва активно през 1-ви триместър и от 13 до 15 седмици.

По-късна дата

През 2-ри и 3-ти триместър No-Shpu трябва да се използва с повишено внимание. По това време основната задача на лекаря е да поддържа бременността и да я доведе до физиологични условия. Поради тази причина лекарства, които могат да провокират раждане, изобщо не се използват или в много редки случаи..

Опасен ли е No-Shpa в по-късните етапи? Той помага за отпускане на гладките маточни мускули, а също така има пряк ефект върху мускулните елементи на шийката на матката. В резултат на това може спонтанно да се разгърне, което ще доведе до преждевременно раждане. Поради това спазмолитично средство рядко се предписва през 2 и 3 триместър. Като правило се използва на 39 гестационна седмица..

Преди раждането

Дротаверинът се използва активно за улесняване на раждането, както и за премахване на хипертоничността на матката. На някои родилки се предписва стандартна доза No-Shpa преди раждането по време на бременност, за да се нормализира тонусът на матката и да се осигури отварянето на нейната шийка. Ако хипертоничността на матката се появи директно по време на раждане, капкомер дротаверин или интравенозна инжекция ще помогне да се справите с него.

През третия триместър един от опасните странични ефекти от използването на No-Shpa е маточната хипотония, характеризираща се със забавяне на отделянето на плацентата или образуване на хипотонично кървене. В същото време повечето съвременни лекарства са в състояние да намалят риска от тези усложнения..

Дозировка

Каква доза No-Shpa е разрешена за бременни жени? Стандартната доза е 1 таблетка (40 mg), докато повече от 80 mg от лекарството, т.е. две таблетки, не могат да се приемат наведнъж. Това количество е достатъчно за премахване на неразположението..

Средната дневна доза на лекарството е 120-240 mg, която трябва да бъде разделена на 2-3 приема. Инструкциите за употреба показват, че дневната доза No-Shpa по време на бременността не трябва да надвишава 240 mg (6 таблетки).

При самостоятелно приложение курсът на лечение не може да бъде по-дълъг от 2 дни, в противен случай вероятността от странични ефекти се увеличава.

Също така, по време на бременност могат да се предписват инжекции No-Shpa. Но само специалист трябва да прави инжекции..

Преди да използвате No-Shpy, трябва да се консултирате с лекар

Противопоказания и странични ефекти

Тъй като лекарството засяга гладката мускулатура на вътрешните органи, в някои случаи може да навреди на тялото. Необходимо е да се въздържате от използването му в такива случаи:

 • Индивидуална непоносимост.
 • Свръхчувствителност към веществата, съставляващи състава. Ако след приема на лекарството има зачервяване и сърбеж на кожата, общо влошаване на благосъстоянието, подуване на устните и устата, тогава е забранено да се използва в бъдеще..
 • Тежка сърдечна недостатъчност, аритмия - високите дози от лекарството имат отрицателен ефект върху сърцето. Поради тази причина хората със сърдечно-съдови заболявания трябва да приемат лекарството с повишено внимание и само както е предписано от специалист..
 • Глаукома - дротаверинът има тенденция да повишава вътреочното налягане, в резултат на което се увеличава вероятността от остър пристъп на глаукома, временна загуба на зрение при предразположени лица.

Ако бъдещата майка страда от лактазен дефицит, както и други ензимни неизправности на стомашно-чревния тракт, в този случай трябва да откажете да приемате No-Shpa под формата на таблетки поради наличието на галактоза, лактоза в него.

Според статистиката, на фона на употребата на No-Shpa, около един човек на хиляда има странични ефекти, които се проявяват в следното:

 • тахикардия;
 • понижаване на кръвното налягане;
 • мигрена;
 • проблеми с преминаването на изпражненията;
 • виене на свят;
 • гадене, в редки случаи повръщане.

Обикновено такива признаци възникват поради прекомерна употреба на лекарството за постигане на по-устойчив аналгетичен и спазмолитичен ефект. В повечето случаи такива мерки не са необходими, тъй като препоръчителната доза на лекарството е достатъчна за премахване на неразположението.

Предозиране

Случаите на предозиране с дротаверин са доста редки. Най-често те се появяват поради употребата на продукта, без да се знаят инструкциите за употреба или за ускоряване на ефекта на облекчаване на болката.

 • общо влошаване на здравето;
 • гадене и повръщане;
 • проблеми с изпражненията;
 • чревна обструкция;
 • загуба на съзнание и силен дискомфорт зад гръдната кост, който се появява поради тежки нарушения на сърдечната проводимост, включително развитието на атриовентрикуларен блок;
 • респираторна депресия до пълното й спиране поради токсичния ефект върху дихателния център на мозъка.

Ако се наблюдават горните симптоми, трябва да изпиете 2-3 чаши вода, след което незабавно да предизвикате изкуствено повръщане и да се обадите на линейка. Терапията на пациенти с предозиране на No-Shpa, особено на бъдещи майки, се извършва само в стационарни условия.

Аналози

Лекарството No-Shpa има много аналози, които имат спазмолитичен и аналгетичен ефект. Въпреки факта, че тези лекарства имат подобен ефект, преди да ги използвате, трябва да се консултирате с гинеколог, тъй като всяко лекарство има различен ефект върху тялото на бременната жена и плода.

Списък на миотропни спазмолитици, подобни на No-Shpe, разрешени по време на бременност:

 • Папаверин - забранен е при бъбречна и надбъбречна недостатъчност (за повече подробности вижте статията Супозитории с папаверин по време на бременност). Използва се главно в хирургичната практика.
 • Sparex, Niaspam, Duspatalin - използвани при лечението на чревни заболявания, практически нямат вреда.

Отзиви

Варвара, 36 г., педиатър

Взех Но-Шпу през първия триместър, когато бях много притеснен от болки в гърба. Разбира се, можеше да се мине и без нея, но дискомфортът се появи през нощта, не исках да отида в болницата.

Марика, 22-годишна, консултант

Видях No-Shpu през 2-ри триместър за силно главоболие и подуване на корема. Едно хапче беше достатъчно, за да се справи с неразположението. Вярно е, че в бъдеще трябваше да променя начина си на живот и да се откажа от содата, за да избегна повторение на тази ситуация..

Елизавета, 25 г., барман

В самото начало на бременността тя взе Но-Шпу със заплаха от спонтанен аборт. Първо имаше кървави изхвърляния, след това стомахът започна да боли силно. Отидох на лекар, веднага ме изпратиха в болницата за консервация.

No-Shpa е полезен по време на бременност, но в същото време може да се пие само след лекарско предписание и когато е поставена правилната диагноза. Не забравяйте, че всеки дискомфорт по време на бременност може да доведе до спонтанен аборт. Затова, ако се чувствате по-зле, незабавно потърсете медицинска помощ и не се самолекувайте.

No-shpa по време на бременност: инструкции и характеристики на приложение

No-shpa е спазмолитично лекарство, често се предписва на жени по време на бременност с тонизирана матка. Той бързо навлиза в кръвта, облекчавайки спастична болка в кухи органи и рядко причинява странични ефекти. No-shpa е в чантата на всяка бременна жена като безопасно средство, което ефективно помага при заплаха от спонтанен аборт.

 • No-shpa на различни етапи от бременността
 • Инструкции за употреба на No-shpy: дозировка и противопоказания

No-shpa на различни етапи от бременността

Приемът на No-shpy по време на бременност е допустим по всяко време. Въпреки факта, че през 1-ви триместър органите на детето са положени и плацентарната бариера все още не е налице, първият триместър все още не е противопоказание за медикаментозно лечение. Напротив, агентът помага да се предотврати ранен спонтанен аборт, като облекчава спазмите на гладката мускулатура на матката..

С заплахата от спонтанен аборт бременната жена започва да изпитва дразнеща продължителна болка в долната част на корема. Основните мерки в този случай са:

1. Консултация по телефона с лекар, водещ бременност. Много е добре, ако имате телефонния му номер, в противен случай трябва да потърсите помощ, като се обадите на линейката.

Във всеки случай, посетете вашия гинеколог възможно най-скоро.

2. Прием на 2 таблетки No-shpy. Ако имате No-shpa Forte, вземете 1 таблетка, тъй като лекарството е по-силно.

Активната съставка на лекарството е дротаверин. Когато попадне в тялото, съкратителната активност на мускулните влакна, включително матката, намалява. Тя се отпуска, хипертоничността вече не заплашва и рискът от спонтанен аборт изчезва..

В допълнение, лекарството насърчава вазодилатацията, което увеличава кръвоснабдяването на матката. Така се подобрява осигуряването на бебето с кислород и хранителни вещества, което само му носи полза..

Дротаверинът се счита за по-ефективен от папаверина, чийто лекарствен ефект е по-слабо изразен и не толкова дълъг.

През втория триместър лекарството трябва да се приема стриктно според показанията. Въпреки факта, че заплахата за плода не е идентифицирана, не трябва да злоупотребявате с No-shpa. Не превишавайте максималната дневна доза и не увеличавайте произволно курса на лечение.

През 3-тия триместър можете също да приемате No-shpa, без да се страхувате за здравето на детето. Дротаверинът е отличен за облекчаване на болката по време на тренировъчните контракции. Ако усетите контракциите на матката, вземете 1-2 таблетки No-shpa и болката ще отшуми.

Ако в рамките на час след приемането на хапчето No-shpy контракциите приключат, тогава те тренират. Ако честотата им започне да се увеличава и болковите усещания се увеличават, това показва начало на раждането. Обадете се на линейка или отидете сами в болницата.

В по-късните етапи се въздържайте от приема на лекарството. Оказва се, че отпускането на мускулите по време на раждането увеличава риска от кървене. Ето защо, на 39 гестационна седмица, опитайте се да не използвате No-shpa за премахване на спастична болка..

Спазмите на мускулите на самата матка обаче често пречат на отварянето на шийката на матката. Тогава използването на лекарството е оправдано, но само лекарят взема решение за назначаването му. Той също така определя дозировката и начина на приложение, най-често това е интравенозно приложение на лекарството.

Кога да приемате No-shpa?

Лекарството се използва, когато се появи спастична болка. Показания за медикаментозно лечение са:

 • холецистит и други заболявания на жлъчните пътища (извън стадия на обостряне);
 • заболявания с възпалителна природа на отделителната система (пиелит, цистит, уролитиаза и други), придружени от спазми;
 • чревни колики (независимо от естеството на произхода);
 • заболявания на храносмилателната система (локални язви на дванадесетопръстника и / или стомаха, гастрит, колит и други);
 • спастично главоболие (наречено напрежение болка).

По време на бременност, No-shpa, като правило, се предписва за хипертония, тъй като лекарството помага за облекчаване на напрежението в матката и поддържане на бременността, също така помага за премахване на чревни спазми и болка в черния дроб. Но самолечението не премахва необходимостта от посещение на лекар с оплакване относно появата на определени болки.

Как No-shpa влияе върху плода?

Дротаверин, който е активното вещество на лекарството, се прилага на бременни животни, за да се проучи ефектът му върху плода. Проучванията показват, че то няма тератогенен и токсичен ефект върху малките. Следователно, това лекарство се използва широко в домашната практика за лечение на бременни жени..

На запад учените вярват, че прекомерният прием на дротаверин по време на бременност може да повлияе негативно на детето в бъдеще, а именно да забави развитието на речта на бебето. Не са провеждани специални проучвания, които да докажат тази хипотеза. Въпреки това, лекарите препоръчват да се въздържате от прекомерен прием на No-shpa по време на раждането на бебе..

Следователно, спазвайте предписаната доза и други характеристики на приема на лекарството..

Инструкции за употреба на No-shpy: дозировка и противопоказания

По време на бременност се предписва една от трите лекарствени форми на лекарството No-shpa. Не може да бъде:

 • таблетки 40 mg (или 80 mg за No-shpa Forte);

1 таблетка No-shpa Forte е равна по съдържание на дротаверин на 2 обикновени таблетки

 • свещи 40 mg;
 • разтвор в ампули от 40 mg.

Таблетките се приемат през устата (поглъщат). Ефективността на лекарството при използване на тази форма започва след половин час. За да ускорите появата на терапевтичния ефект, трябва да разтворите хапчето, като го държите под езика.

Супозиториите се вкарват ректално (в ануса). Те се абсорбират в кръвта за 10-15 минути. Но те рядко се предписват на бременни жени поради неудобната лекарствена форма..

Инжекциите на No-shpa започват да действат: с интрамускулно инжектиране - след 20 минути и с интравенозно инжектиране - след 5 минути.

Дозировка и продължителност на лечението

Максималната доза No-shpa е 6 таблетки (40 mg всяка) на ден или 3 таблетки (80 mg всяка) на ден.

Лекарите препоръчват прием на не повече от 1-2 таблетки (40 mg) 2-3 пъти на ден, за No-shpa Forte - не повече от 1 таблетка три пъти на ден. Не можете да приемате повече от 1 таблетка No-shpa Forte наведнъж.

Ако лекарството се използва в инжекции, максималната дневна доза остава същата: 6 ампули от 40 mg всяка. Но точната дозировка и методът на приемане на No-shpa се определят от лекуващия лекар.

Без консултация с лекар, бременна жена не трябва да пие таблетки No-shpy повече от 1-2 дни подред. Ако болката в долната част на корема не изчезне едновременно, тогава е необходимо да се консултирате с лекар, за да изясните причините за тяхното възникване и да промените тактиката на лечение. Ако No-shpa се предписва като спомагателно, а не основно лекарство, тогава без консултация може да се приема 2-3 дни.

Противопоказания

Лечението без спа се изключва, ако:

 • тежки форми на сърдечна, бъбречна или чернодробна недостатъчност;
 • свръхчувствителност към съставките на лекарството;
 • свръхчувствителност към натриев дисулфид, който е част от лекарствен разтвор за интрамускулно или интравенозно приложение;
 • непоносимост към галактоза, наследствена. А също и с дефицит на лактаза (специален ензим) и синдром на глюкозно-галактозна малабсорбция. Този елемент на противопоказания се отнася само за лекарствената форма на No-shpy в таблетки. Помощното им вещество е лактоза.

No-shpa трябва да се приема с повишено внимание от пациенти с вегетативно-съдова дистония от типа хипотония. Ако бременната жена има ниско кръвно налягане, тогава по време на инжектирането пациентът трябва да заеме хоризонтално положение. Това е свързано с повишен риск от колапс..

Когато хипотониците приемат таблетната форма на лекарството, трябва да сте бдителни, като систематично измервате налягането.

Когато приемате таблетки No-shpy за жени с непоносимост към лактоза, бременна жена може да се оплаче от разстроена храносмилателна система.

Ако липсва ензим, участващ в хидролизата на лактоза, лечението с таблетки е неприемливо.

В тези два случая, когато процесът на асимилация на галактоза и глюкоза е нарушен, се препоръчва да се използва ректален, интравенозен или интрамускулен път на приложение на лекарството..

Ако бременната жена е свръхчувствителна към натриев дисулфид, тогава е възможна алергична реакция под формата на бронхиален спазъм. Поради тази причина не е разрешено приемането на No-shpa в инжекции, ако има анамнеза за алергии. Непряко противопоказание е и наличието на бронхиална астма при пациента..

Предозиране

Предозирането се случва при прекомерен прием на лекарството. При превишаване на максимално допустимата доза е възможно нарушение на сърдечния ритъм. В изключителни случаи е възможен дори фатален сърдечен арест.

Ако пациентът е приел твърде много хапчета наведнъж, тогава той се нуждае от постоянно наблюдение от медицински специалист. При необходимост се предписва симптоматично лечение и се поддържат основните функции на тялото. Пациентът е изкуствено повърнат и стомахът е измит.

Взаимодействие с други лекарства

Ако заедно с дротаверин е взето друго спазмолитично лекарство, тогава те подсилват действието на другия.

Ако кръвното налягане е било понижено в резултат на лечение с трициклични антидепресанти, прокаинамид или хинидин, тогава дротаверинът в инжекции засилва този ефект.

Странични ефекти

След прием на No-shpy, в редки случаи има:

 • смущения в сърдечно-съдовата система (понижаване на кръвното налягане и повишен сърдечен ритъм);
 • неизправности в работата на нервната система, проявяващи се под формата на световъртеж, главоболие, нарушения на съня;
 • нарушение на стомашно-чревния тракт (може да се появи гадене и запек);
 • алергични реакции (уртикария, сърбящ обрив, оток на Квинке).

No-shpa е безвредно лекарство, ако спазвате правилата за приемането му. Помага за поддържане на бременност и облекчаване на спастична болка. Страничните ефекти са много редки. Но ако се появят, все пак трябва да откажете да приемате това лекарство и заедно с лекаря да изберете друго спазмолитично средство.

Аналозите на No-shpy са Spazmol, Spazoverin, Spakovin, Spazmonet, Drotaverin, Nosh-bra и други.

Дротаверин по време на бременност - инструкции за употреба

No-shpa и Papaverine са спазмолитици. Те са универсални лекарства, които облекчават болката и спазмите. Но въпросът остава отворен кой е по-добър: No-shpa или Papaverine. Изборът на лекарство зависи от спецификата на заболяването и характеристиките на състава на лекарствата..

No-shpa и Papaverine са универсални лекарства, които премахват болката и спазмите.

Каква е разликата

Лекарствата се различават по активната съставка: в No-shpa това е дротаверин, а папаверинът е едноименен компонент. И двете вещества имат идентичен ефект върху тялото, но скоростта на абсорбция, специфичността на ефекта и екскрецията са различни:

 • антиангиналният ефект при No-shpa е по-висок и по-дълъг;
 • Папаверинът се абсорбира по-бързо в тъканите и кръвта;
 • продуктите на разпадането на папаверина се екскретират през бъбреците, а No-shpy - през този сдвоен орган (50%) и червата (30%);
 • за да постигнете трайно подобрение, ще ви е необходима по-малка доза No-shpa от папаверин (активният компонент на първото вещество се абсорбира почти напълно).

Първоначално обхватът на приложение на папаверин беше много по-широк, сега той се предписва за лечение на стомашно-чревни спазми. Но дори и в този случай, No-shpa се предписва по-често, тъй като е по-ефективен. No-shpu за облекчаване на спазми трябва да се приема 3 пъти на ден по 1-2 таблетки. Папаверин за постигане на същия ефект трябва да се приема до 5 пъти на ден, 2-3 бр..

No-shpu за облекчаване на спазми трябва да се приема 3 пъти на ден по 1-2 таблетки.

Цената на лекарствата се различава. Папаверинът е вътрешен продукт, поради което цената му е по-ниска. Въпреки това, поради факта, че трябва да го приемате по-често, курсът на лечение може да бъде по-скъп, отколкото когато приемате No-shpa.

Ефектът на лекарството върху плода

Дротаверинът е едно от най-безопасните спазмолитични лекарства за бъдещи майки. Лекарството не увеличава честотата на вродени аномалии и забавяне на вътрематочния растеж. Преди да използва лекарството обаче, бременната жена трябва да се консултира с лекар..

Приемът на дротаверин през първия триместър е възможен само при наличие на сериозни патологии - заплаха от спонтанен аборт, хипертоничност на матката. Леката спастична болка в коремните органи в началото на бременността не е индикация за употребата на лекарства.

От втория триместър употребата на дротаверин в малки и средни дози не оказва неблагоприятно влияние върху плода. Въпреки това, преди да използва лекарството в края на бременността, бъдещата майка се препоръчва да се консултира с лекар. Употребата на лекарството в 38-39 седмици от 3-ия триместър от периода на раждане на детето може да има отрицателен ефект върху хода на контракциите и опитите по време на раждането.

Какво е по-добре No-shpa или Papaverine

No-shpa се счита за подобрен аналог на папаверин, той е по-силен. Но всяко лекарство има противопоказания и също се различава по цена и форма на освобождаване. Изборът на папаверинови форми е по-голям: таблетки, супозитории, ампули. Второто лекарство се предлага само под формата на таблетки и ампули..

Експертите смятат, че No-shpa е по-безопасен от папаверина.

Големите дози или продължителната употреба на последните могат да нарушат интракардиалната проводимост и да намалят мускулната възбудимост. No-shpa има по-малък списък от странични ефекти и е подходящ за лечение на хронични заболявания.

Безопасно ли е за детето?

За съжаление, въпросът за безопасността на лекарството за дете в утробата няма ясен отговор. Проучването на ефектите на дротаверина върху плода все още продължава. В руската акушерска практика инструментът се използва широко и навсякъде. В САЩ и някои европейски страни не се предписва на бременни жени именно поради недостатъчни научни данни..

Американски педиатри твърдят, че приемането на дротаверин по време на носене на дете може да причини забавено развитие на речта. Този аргумент все още не е намерил достатъчно потвърждение. Отзивите на майки, на които се препоръчва да пият "No-Shpu" по време на бременност, показват, че децата са родени здрави и се развиват според нормите.

Противопоказания при използване на лекарства No-shpa и папаверин

Противопоказания за употребата на No-shpy:

 • чернодробно и бъбречно заболяване;
 • детска възраст (за свещи) и възраст до 6 години (за таблетки);
 • сърдечна патология;
 • лактационен период;
 • индивидуална непоносимост към компонентите на състава;
 • непоносимост към лактоза.

Папаверин не трябва да се приема при чернодробно заболяване.

Препоръчва се лекарството да се приема с повишено внимание при деца, бременни жени и хора с ниско кръвно налягане. На пациентите по време на бременността се предписват само хапчета и при условие, че предвидените ползи за майката надвишават рисковете за здравето на нероденото дете. Не се препоръчва употребата на лекарството по време на раждане.

Противопоказания за прием на папаверин:

 • индивидуална непоносимост към лекарството;
 • сърдечен блок;
 • глаукома;
 • възраст в напреднала възраст;
 • възраст до 6 месеца;
 • чернодробно заболяване.

Препоръчва се лекарството да се приема с повишено внимание при хора с чернодробни и бъбречни патологии, увредени надбъбречни жлези, черепно-мозъчна травма и аденом на простатата. Не се препоръчва да се предписва лекарството на жени по време на бременност и кърмене..

Показания за употреба

Най-често дротаверин за бременни жени е показан като спазмолитично лекарство. Рядко се използва за понижаване на кръвното налягане и подобряване на сърдечната функция..

Според инструкциите за употреба, в гинекологичната практика Drotaverin се използва за лечение на заплаха от спонтанен аборт или преждевременно раждане. Тези състояния се характеризират с появата на маточно кървене и спазми в долната част на корема..

Също така, лекарството е лекарството по избор за предотвратяване на преждевременно прекъсване на бременността. Дротаверин се използва за облекчаване на постоянна маточна хипертоничност. Приемът на лекарства предотвратява активирането на контракциите.

Преди раждането Drotaverin се използва за разширяване на шийката на матката. Лекарството облекчава спазма на анатомичната структура. Според показанията е възможно да се използва лекарството за нормализиране на хода на раждането. Дротаверинът има спазмолитичен ефект, като елиминира прекомерната или нарушена активност на матката. Лекарството е в състояние да възстанови адекватни контракции.

В допълнение към акушерските показания, Drotaverin по време на бременност може да се използва за лечение на заболявания и патологии на висцералните органи. Най-често лекарството се използва като спазмолитик за храносмилателния тракт..

Лекарството е показано за облекчаване на чревни колики. Придружен е от спазми в коремната болка, запек, подуване на корема, фалшиво желание за дефекация. Също така, Drotaverin може да се използва за облекчаване на болката в случай на язва на стомаха или дванадесетопръстника..

Внимание! Оптималната форма на освобождаване, дозиране и прием на Drotaverin по време на бременност трябва да бъде предварително съгласувана с Вашия лекар..

Ако немедикаментозната терапия е неефективна, бъдещата майка може да използва дротаверин за лечение на спастичен запек. Придружен е от „овчи“ изпражнения, примеси от слуз във изпражненията, остри спазми, метеоризъм.

Лекарството се използва за лечение на патологии на сфинктерите на стомашно-чревния тракт - кардиоспазъм и пилороспазъм. Също така, лекарството е показано като терапия за хроничен гастродуоденит, придружен от спазми болка.

Лекарството се използва за лечение на заболявания на жлъчния мехур и неговите канали. Drotaverinum се използва за асептичен хроничен холецистит за облекчаване на болката. Може да се използва и за облекчаване на жлъчните колики.

Приемът на Drotaverin е показан за лечение на хиперкинезия на жлъчните пътища. Също така, лекарите предписват това лекарство след холецистектомия.

Лекарството може да се използва за облекчаване на болка по време на бъбречна колика, причинена от камък в уретера или таза. Също така, лекарството е показано за лечение на асептичен пиелит. Дротаверин се приема като част от комплексна терапия при цистит и тенезми на пикочния мехур (остра болка).

Лекарството може да се използва при исхемично главоболие. Те са придружени от спазъм на мозъчните артерии. Най-често такива болки се локализират в задната част на главата, имат пулсиращ характер, усилват се по време на въртене на главата.

В редки случаи приемането на дротаверин е възможно като компонент на антихипертензивната терапия. Също така, лекарството се използва при ангина при натоварване, бронхоспазъм.

Странични ефекти от лекарства No-shpa и Papaverine

Страничен ефект от приема на No-shpa:

 • тахикардия;
 • хипотония;
 • цефалалгия;
 • виене на свят;
 • гадене;
 • запек;
 • нарушения на съня;
 • алергични реакции.

Ако не се спазват правилата за използване на лекарството, може да се развие анафилактичен шок с по-нататъшната смърт на пациента..

Страничен ефект от приема на папаверин:

 • хипотония;
 • летаргия;
 • запек;
 • алергични реакции;
 • вентрикуларни преждевременни удари;
 • проблеми с черния дроб и сърцето;
 • увеличаване на броя на еозинофилите.

Как да използвам

 • възрастни - 1-2 таблетки 2-3 пъти на ден, еднократна доза - не повече от 80 mg, дневно - максимум 240 mg;
 • деца от 12 години - 1 таблетка до 4 пъти на ден, максималната дневна доза е 160 mg;
 • деца от 6 до 12 години - 1 таблетка 1-2 пъти на ден, не повече от 80 mg на ден.

Препоръчително е да приемате лекарството един час след хранене. Максималната продължителност на прием без консултация с лекар е 2 дни.

Как да приемате папаверин:

 • възрастни и деца от 14 години - 1-2 таблетки 3-4 пъти на ден;
 • деца от 6 месеца до 2 години - 1/8 таблетка 3-4 пъти на ден;
 • 3-4 години: 1 / 8-1 / 4 таблетки 3-4 пъти на ден;
 • 5-6 години: ¼ таблетки 3-4 пъти на ден;
 • деца на 7-9 години - 10-15 mg 3-4 пъти на ден;
 • деца на 10-14 години - 1/2 таблетка 3-4 пъти на ден.

Инжекциите и супозиториите се предписват само за възрастни. Таблетките се препоръчват да се приемат половин час преди хранене, освен ако лекарят не е указал друго..

Отзиви

Олга Вячеславовна, терапевт: „Предписвам No-shpa заедно с Papaverin само в случай на остри пристъпи и силна болка. И затова препоръчвам No-shpa. Обхватът на използването му е много по-широк. Дори й се предписва в гинекологията за облекчаване на женските болки, подготовка на женските органи преди раждането. И в проктологията, например, с обостряне на хемороиди. Действието на No-shpa продължава по-дълго, има по-малко странични ефекти ".

Игор Максимович, кардиолог: „Ако трябва бързо да облекчите болката при спазми на сърдечните съдове, тогава вземете Папаверин - той се абсорбира по-бързо. Можете да използвате 2 форми на лекарство наведнъж, например супозитории и таблетки. Но ако имате нужда от дългосрочен ефект, тогава е по-добре да изберете неговия чужд и подобрен аналог - No-shpu ".

Евгений, 42-годишен: „Страдам от хронична холелитиаза, Но-шпа спасява от атаки. Действието се наблюдава след 20 минути, достатъчно за 4 часа. Моля, обърнете внимание, че лекарството не е съвместимо с цигари и алкохол. Ефективността на лекарството намалява ".

Джулия, 35-годишна: „Нямам хронични заболявания, но за да елиминирам еднократната болка използвам папаверин. Харесва ми цената и бързото действие. Помага при мускулни крампи, черва, главоболие, зъбобол и менструални болки - универсално лекарство. Ефектът се проявява за 5-10 минути, продължава 1-2 часа ".

Кога облекчаващото средство влиза в сила?

Обърнете внимание на дротаверин и папаверин. Първото вещество е в пъти по-ефективно от второто, така че се усвоява по-бързо от организма. Като правило намаляването на прага на болката се появява 5-10 минути след приложението на лекарството..

В сравнение с таблетната форма, когато резултатът настъпва след 10-20 минути. Лекарството в течна форма може да се съхранява не повече от 36 месеца от датата на производство. Също така е важно да се спазват необходимите температурни показатели в помещението, които не трябва да надхвърлят 15 и 25 градуса..

Популярни Отървете се от болки и спазми с инжекции с папаверин

Но shpa или Drotaverin, обърнете внимание! Ако не знаете какво да изберете и кое лекарство ще бъде ефективно, знайте, че и двете имат едно и също активно вещество, само първото лекарство е чуждо копие на Drotaverin. Разбира се, това значително влияе на цената, поради което много лекари и пациенти я предпочитат..

Също така си струва да се отбележи, че цената на No-Shpa в течна форма е от сто до петстотин рубли. Зависи от фармакологичната институция и броя на ампулите в кутията. Производителят на таблетки и инжекционни форми на лекарството е унгарски.

Кога се използва лекарството, докато се чака детето

Акушерите го използват като за раждане, защото отваря матката и облекчава раждането, без да се засяга преминаването на плода през родовия канал.

Може ли наркотикът да се промени, ако жената храни дете

Всяка проява на лекарството No-Shpa, било то ампули или таблетки, е строго забранена през този период, тъй като те навлизат в кърмата.

Защо е опасно?

Детето може да има неволно изхвърляне на стомашно съдържимо през устата, спазъм на дихателната система или дори спиране на дишането.