Ниското положение на бебето в утробата не се счита за патология. Това е диагностичен признак, показващ анатомичните особености на структурата на таза или гениталиите на бременна жена. Такова представяне става опасно само във връзка с други симптоми. Защо детето е разположено на шийката на матката и възможно ли е да се коригира тази позиция?

Как ембрионът (плодът) обикновено трябва да се намира в матката на различни етапи от бременността?

Няколко дни след зачеването ембрионът се спуска в маточната кухина и е прикрепен към ендометриалния слой на маточната стена. Обикновено това се случва по-близо до дъното на органа - горната изпъкнала част, която излиза над линията на свързване с матката на фалопиевите тръби.

В края на третия триместър, преди раждането, плодът заема позиция, в която ще премине през родовия канал. Главата му се спуска към шийката на матката и е притисната към входа на малкия таз. За нормално се приема цефалично предлежание, при което детето е позиционирано с главата към изхода. Тазовото, напречното и косото предлежание е патология, като при последните две е показано цезарово сечение.

Кога бебето се счита за ниско?

Кога лекарите говорят за ниска плацентация и положение на бебето? Ако през втория триместър прикрепването на плацентата се намира на разстояние по-малко от 7 см от вътрешната ос на матката, а през третия триместър - по-малко от 5 см, тогава плацентацията се счита за ниска.

Възможно ли е самостоятелно да се определи как се намира бебето в утробата? Жената може да изпита характерни симптоми:

 • болки в долната част на корема;
 • кърваво, размазващо отделяне;
 • проблеми с изпражненията;
 • подуване на корема.

Тези симптоми обаче ни позволяват само да подозираме, че плодът се намира във вътрешния фаринкс. Диагнозата се извършва по време на тазов преглед, при който лекарят може да прецени разстоянието между плода и шийката на матката. Можете да потвърдите диагнозата с помощта на ултразвук.

Причини за ниското местоположение на ембриона (плода)

Защо ембрионът и впоследствие плодът са разположени твърде близо до вътрешния фаринкс в утробата? Причините за ниското местоположение на главата на плода могат да се различават в зависимост от тримесечието и те не винаги показват патологични процеси. В някои ситуации ниското положение на главата на плода показва нормална бременност..

В началото на бременността

Защо ембрионът е твърде нисък в началото на бременността? През първия триместър близостта до фаринкса на матката се обяснява с механизма на прикрепване на бластоцистата към ендометриума. За да е възможно имплантирането, бластоцистата трябва да се приближи до подходящо място на ендометриума. Когато вътрешният слой на стените е белязан, закрепването ще бъде трудно. В някои случаи имплантирането на ембрион е невъзможно и се отстранява навън - настъпва спонтанен аборт.

Причини за закрепване на входа на матката:

 • белези на ендометриума след хирургичен аборт или операция;
 • възпалителни заболявания на гениталните органи;
 • ендометриоза.

В началото на бременността ниската хорионна привързаност не се отдава. Една жена може да не знае за такава характеристика до средно време..

През втория триместър

Ако плодът е нисък през втория триместър, започвайки от 20-та седмица на бременността, се появяват характерни симптоми под формата на дърпащи болки в долната част на корема, често уриниране и кървави отделяния. Рискови фактори:

 • анатомични особености на структурата на таза на жената;
 • тежък физически труд в ранна бременност;
 • възпалителни процеси във вътрешните полови органи;
 • многоплодна бременност.

В края на бременността и преди раждането

Малко преди раждането, на 37–38 седмица, детето заема позиция, удобна за преминаване на родовия канал. Главата му се спуска по-близо до вътрешната ос на матката и сякаш е притисната в нея. През този период стомахът потъва. Бременната жена преминава киселини, за нея става по-лесно да диша, но се появяват и други неприятни симптоми: често уриниране, подуване на корема, чувство за пълнота в перинеума.

Пропускането на бебето преди раждането е нормален физиологичен процес. Акушерите го наричат ​​предвестник на раждането и съветват да се подготви за предстоящото раждане на бебе..

Каква е опасността от ниското положение на бебето по различно време?

Сама по себе си такава ситуация не е патология, тя е опасна само във връзка с други симптоми - повишен тонус на миометриума и съкратена шийка на матката (до 2 см). В този случай бременната жена се наблюдава постоянно, тя посещава гинеколога по-често от други и прави ултразвук.

Ако главата на бебето е много близо до вътрешния фаринкс и това е придружено от патология на шийката на матката, подобно състояние може да провокира спонтанен аборт. В болнични условия шийката на матката на жената се зашива или се поставя специален поддържащ пръстен - акушерски песарий (за повече подробности вижте статията: акушерски песар: какво е това и защо се поставя?).

При ниска плацентация се увеличава вероятността от отлепване на плацентата и кървене от матката. Детето е изложено на постоянен риск от кислороден глад.

Може ли детето да стане и какво да прави в тази ситуация?

Ако при преглед при гинеколог е установено, че главата на плода е разположена ниско, не се паникьосвайте, защото бебето все още може да се издигне. За това трябва да се спазват следните препоръки на лекарите:

 • Ограничение на физическата активност. Жената трябва да спре да спортува, да изключи физическия труд. Максимално разрешеното занимание е спокойно ходене. Също така, бъдещата майка трябва да се откаже от токчета и да избере удобни, свободни дрехи..
 • Сексуално въздържание. Няма строга забрана за интимния живот, но проникващият секс трябва да се изхвърли. По време на полов акт има допълнителен ефект върху шийката на матката, което може да доведе до преждевременното й разкриване.
 • Носенето на превръзка. Превръзката се препоръчва да се носи от 20-та седмица. Може да се закупи във всяка аптека и в специализирани магазини и отделения за майчинство..

Ако плодът е разположен ниско, е необходимо постоянно наблюдение от гинеколог. Пренебрегването на препоръките на лекаря може да доведе до катастрофални последици за детето..

Ниско представяне на плода

Ниско положение на главата на плода: причини, последици

Ниската фетална презентация е много често диагностицирана от гинеколозите. Опасно ли е главата на детето да се спусне преждевременно в таза или не е патология и не трябва да се притеснява?

Обикновено бебето се спуска към изхода от матката към края на бременността, 1-4 седмици преди раждането. Лекарят може да определи това чрез палпация на матката, когато главата на плода е ниска и неподвижна или слабо подвижна. Самата жена може да забележи, че матката е спаднала малко, станало е по-лесно да се диша и киселините са намалели. Това е всичко норма. Но често на жените се казва за ниското положение на главата на плода още през втория триместър. В този случай много лекари заплашват жените с прекъсване на бременността. Въпреки че за такава диагноза не е достатъчно само ниско представяне на плода. Жената трябва да има оплаквания. Това може да бъде продължителен и болезнен тонус на матката например. Или шийката на матката трябва да бъде съкратена (не повече от 2 см) - определя се чрез ултразвук с трансвагинален сензор. В този случай лечението се извършва в болница, като целта е максимално възможно удължаване на бременността и, ако е необходимо, лекарствена подготовка на белите дробове на плода за живот извън утробата. До определено време може да се извърши зашиване на шийката на матката или да се използва специален пръстен.

Ако ниско главата на плода е единственият симптом за възможна заплаха от прекъсване на бременността, но влошава благосъстоянието на жената, лекарят може да препоръча различни методи за лечение и профилактика. Често при силен натиск върху главата на детето жената може да преживее обостряне на хемороиди. За да не се случи това, лекарят обяснява на жената как да се храни правилно, за да няма запек. На първо място, препоръките се отнасят до честата консумация на храни, богати на фибри, както и пиенето на достатъчно течности и адекватната физическа активност. В допълнение, носенето на превръзка играе много положителна роля, тя едновременно намалява налягането на главата на плода, а също така намалява честотата на маточния тонус.

Но какво ще кажете за често уриниране? Това е по-трудно, но и разрешимо. Например можете да се тренирате да не пиете много наведнъж, а също така да се ограничите малко в пиенето непосредствено преди лягане..

Остава да разберем какви са причините за ниското местоположение на плода, дали може да се избегне. За съжаление е невъзможно да се избегне, тъй като анатомичните особености на таза на майката стават виновник. Но има и приятен момент - въпреки тези особености много жени носят децата си без проблеми преди датата на раждане, определена от лекаря.

Диагноза: слабо представяне на плода. Какво означава?

Рейтинг на статия:

Внимание! Всички материали на сайта са с консултативен характер. Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар

По време на „интересна“ ситуация емоционалното състояние на жената се нуждае от разбиране, подкрепа и грижи. Не всяка бременност протича като бележки. Без да знаем какво означава конкретно послание, е трудно да намерим правилните действия за решаване на възникнали проблеми..

Слушайки за ниското местоположение на плода и плацентата, има панически страх, който може да попречи на разумни разсъждения. Какво означават тези думи??

При ниска презентация детето се намира близо до шийката на матката, като оказва натиск върху нея. Изпитвате допълнително тегло както в пикочния мехур, така и в червата. Това води до чести позиви, които не са необичайни през този период, и създава вероятност от заболяване като хемороиди.

Причини за ниско представяне

Известно е, че няколко фактора причиняват слабо представяне. Основната причина е анатомичната структура на таза на бъдещата майка. Прекомерната физическа активност засяга. Многоплодната бременност също може да доведе до представяне, като някои женски заболявания..

Симптоми на слабо представяне

По правило бременната жена изпитва отпиващи, болезнени болки в долната част на корема с продължителна природа. При комбинация от предлежание на плацентата, къса пъпна връв, заплитане може да се появи единично или периодично кървене. Това се дължи на факта, че плацентата не е в крак с растежа на матката, по време на движение бебето може да докосне пъпната връв.

Опасности от ниска презентация

Съществува вероятност от недохранване и насищане с кислород на „паунда“ поради прекъсвания в работата на „детското място“, което може да не повлияе на вътрематочното развитие към по-добро. Също така придружава вероятността от преждевременно раждане, което не допринася за спокойствието на бъдещата майка..

Идентифициране на ниска презентация

Възможно е само да се предположи наличието на това състояние. За точно определяне има два вида диагностични изследвания: ръчен преглед и ултразвук - диагностика.

В първия случай лекарят, наблюдаващ бременната жена, определя колко близо е детето до входа на цервикалния канал.

При изследване на втория метод е ясно възможно да се определи местоположението на плацентата, положението на плода и други вътрематочни патологии.

Корекция на поведението при слабо представяне

Необходимо е да се намали физическата активност:

 • не носете тежки предмети (например чанти за хранителни стоки),
 • спрете да носите токчета (модата може да изчака),
 • временно забравете за спортните тренировки (със сигурност преди раждането),
 • опитайте се да намалите срещите със стълби.

Заедно с това ще трябва да наблюдавате сексуална почивка, ако няма желание да станете майка рано, с цял куп нови въпроси.

Опитайте се да се научите как да запазите спокойствие, да се превключите на положителни емоции, разглеждайки приятни снимки, успешни снимки, четейки любимите си книги (ако има такива). Спокойните разходки, а не маратонските разстояния, дават възможност да забележите това, което обикновено смятате за норма: цъфнало цвете, пробиващо асфалта; лъчи на снежинка, падаща върху ръкавица без ръкавици; необичайно оцветяване на падащ есенен лист. Всичко това има благоприятен ефект върху уязвимата психика на бъдещата майка..

Носенето на пренатална превръзка е необходимо при липса на противопоказания. Акушер-гинекологът е длъжен да предупреди, ако има такива. Това устройство помага за поддържане на нарастващия корем, намалява натиска върху шийката на матката от плода.

Има случаи, когато се налага да се монтира пръстен на врата, за да се забави отварянето му и да се предотврати преждевременно раждане..

Не пренебрегвайте медицински препоръки и срещи. Изпълнявайки ги заедно с предварително разгледаните съвети, винаги има шанс да достигнете бременността преди датата на падежа.

Какво е слабо представяне на плода по време на бременност и опасно ли е?

 • Характеристики на патологията
 • Симптоми
 • Възможни последици
 • Какво трябва да се направи?

Местоположението на плода в матката винаги е индивидуално - може да се окаже, че детето е твърде ниско в утробата на майката. Тази статия ще ви разкаже какво е ниско представяне на плода и дали е опасно по време на бременност.

Характеристики на патологията

Слабото представяне на плода е доста често срещано в акушерската практика. Обикновено това клинично състояние се открива през втория триместър на бременността, когато плодът вече е достатъчно голям.

Има няколко начина да се определи колко ниско е бебето в матката. Първият е ръчен. Използва се от лекарите в продължение на много векове, започвайки от древността. Акушер-гинеколог провежда такова проучване.

По време на тази диагностична процедура лекарят ще прецени къде се намира главата на бебето. Ако е разположен твърде ниско, се прави заключение за наличието на ниско предлежание на бебето в матката. Опитен лекар също определя позицията на плацентата, както и към коя маточна стена се прикрепя предимно. Плацентата може да бъде прикрепена към предната, задната или страничната стена на матката.

Също така е възможно да се определи ниско представяне на плода чрез ултразвуково изследване. В този случай специалистът по ултразвук определя не само локализацията на основните големи части от тялото на бебето, но и измерва техния размер. Ако детето е разположено твърде ниско в матката, това задължително се преценява и включва в медицинския доклад.

Ниското положение на плода в матката може да се дължи на първоначално ниско хорионно имплантиране. В този случай оплодената яйцеклетка не се прикрепя към дъното на матката, а започва да се спуска отдолу. Също така, това разположение на плода може да бъде улеснено от анатомични дефекти в структурата на матката при бременна жена или нейните хронични заболявания на репродуктивните органи..

Симптоми

Ходът на бременността с ниско предлежание на плода може да бъде различен. Една жена ще изпитва множество неудобни симптоми, докато другата толерира периода на раждане на дете съвсем спокойно. Развитието на бременността зависи от множество фактори.

В някои случаи бъдещата майка може да изпита болезненост в корема. Обикновено се развива след повдигане на някои тежки предмети или след бързо ходене. Като правило, в покой този симптом се развива много по-рядко..

Ако болезнеността в корема е придружена от кървене от гениталния тракт, това може да бъде много опасно. В такава ситуация бременната жена не трябва да се колебае да потърси медицинска помощ. Ако изпитвате силна схващаща болка в корема, не трябва да правите никакви активни движения. По-добре по това време да легнете на дивана и да се опитате да дишате дълбоко.

Бременността, протичаща с ниско предлежание на плода, може да бъде усложнена от появата на периодично малко кървене от гениталния тракт. В този случай жената обикновено забелязва появата на тъмночервено или кафяво отделяне на бельо..

Ако тази ситуация се повтаря отново и отново, бъдещата майка трябва задължително да информира своя акушер-гинеколог за това..

Повтарящото се, дори леко кървене може да доведе до развитие на анемично състояние. Анемията е изключително неблагоприятна патология както за самата бременна жена, така и за нейното бебе. В такава ситуация доставката на кислород до жизненоважните органи на детето намалява, което впоследствие се отразява негативно на неговото развитие..

Възможни последици

При ниска фетална презентация е много важно да се следи хода и развитието на бременността. Бъдещата майка, чиито лекари определят такава характеристика, трябва да изготви разширен набор от препоръки. Бременната жена трябва да ги наблюдава до самото раждане..

Бременността с ниско предлежание на плода може да е нормална. Неговият ход до голяма степен зависи от начина на живот, който бъдещата майка води, както и от първоначалното й състояние. Ако женското тяло е било отслабено още преди началото на бременността, тогава вероятността от развитие на усложнения по време на раждането на дете се увеличава.

При бременност, която настъпва с развитието на слабо представяне на плода, е много важно да се намали рискът от преждевременно раждане. Много жени, които са диагностицирани с ниска форма на плода, могат да се сблъскат със заплахата от прекъсване на бременността. Ако лекарите са установили такова състояние, бъдещата майка може да бъде хоспитализирана в болница. Основната цел на терапията е да поддържа бременността възможно най-дълго..

За да може бебето да се роди жизнеспособно, то се нуждае от определено време за вътрематочно развитие. През това време белите дробове окончателно се формират в плода и дори малко сърце започва да функционира. Ако жизненоважните органи на бебето по време на спонтанното ранно започване на раждането все още са непълно оформени, съществува реална заплаха за живота му в новото местообитание. Такова недоразвитие на органите също застрашава образуването на сериозни дефекти в развитието на детето..

При слабо представяне на плода инфекцията е опасна. Важно е да се разбере, че колкото по-близо е бебето до външните полови органи, толкова по-голям е рискът от възможна инфекция да попадне в маточната кухина. Много е важно бъдещите майки, които имат слабо представяне на плода по време на бременност, да спазват правилата за лична хигиена..

Ако заплахата от преждевременно раждане е твърде висока, а гестационната възраст все още е кратка, може да се инсталира специален задържащ пръстен за бременна жена - той се вкарва в гениталиите и осигурява допълнително фиксиране на бебето в матката.

Този метод ви позволява да носите бременността до момента, в който детето може да се роди вече жизнеспособно.

Какво трябва да се направи?

Много често срещан проблем, с който много бременни жени с лице с ниска презентация е появата на хемороиди или запек. Колкото по-голямо става бебето, толкова повече матката притиска ректума. Това механично изстискване прави пътуванията в тоалетната нередовни. Някои жени дори съобщават, че имат болка по време на дефекация..

За да се справи с тези неблагоприятни симптоми, бъдещата майка трябва внимателно да следи диетата и режима на пиене. Растителните фибри, които се намират в големи количества в зеленчуците и плодовете, ще помогнат за нормализиране на движението на храната през червата. Зеленчукова салата, подправена с растително масло, може да бъде чудесно допълнение към основното ви хранене. Редовният прием на фибри ще помогне за подобряване на изпражненията.

В някои случаи лекарите могат да препоръчат носенето на специална превръзка - тя допълнително ще фиксира предната коремна стена.

Обикновено носенето на превръзка се предписва на жени, които са с повишен риск от развитие на маточна хипертоничност..

Много жени се оплакват от лекарите си от развитието на честото им уриниране. Честите пътувания до тоалетната могат да се обяснят с факта, че растящата глава на бебето силно притиска пикочния мехур. За да намали честотата на уриниране, бъдещата майка трябва да контролира количеството течност, което пие. По-добре е да пиете вода и други напитки през първата половина на деня, вечер и особено по-близо до сън, количеството им трябва да бъде намалено.

При слабо представяне на плода лекарите обикновено ограничават секса и активния сексуален живот. Много жени се притесняват дали могат да летят със самолет, като имат такава характеристика на хода на бременността. Лекарите нямат строги препоръки по този въпрос, но все пак си струва да вземете предпазни мерки по време на полети.

За опасността от ниско представяне на плода вижте следващото видео.

Ниско положение на главата на плода по време на бременност: защо е лошо?

Когато главата на детето трябва да потъне в таза - и какво да направя, ако се е случило преди време

"Главата е спусната - това означава, че раждането предстои скоро." За съжаление има изключения от това правило, когато главата на бебето потъва преждевременно в таза. Често ниското положение на главата се счита само за характеристика на хода на бременността и не му отдава особено значение. Всъщност това състояние може да повлияе на бебето, както и хода на раждането, както и здравето на жената след тях. Защо е важно?

Скосена задна част на главата при бебето и уринарна инконтиненция при майката

В нормално състояние плодът се спуска до входа на таза около две седмици преди раждането. Ако главата попадне по-рано в тазовата кухина, това може да доведе до силна компресия. Поради това бебето може да се роди с плагиоцефалия - наклонена задна част на главата от едната страна или сплескана глава в челото и тила..

Има някои погрешни схващания, свързани с този дефект. Смята се, че това е признак, че след раждането бебето е лежало дълго време на една страна. Това всъщност означава, че бебето е било твърде ниско в таза на майката. И тъй като тазът на майката беше деформиран, той стисна главата на бебето от едната страна повече, отколкото от другата. Следователно бебето вече е родено по този начин.

Защо спускането на главата на плода може да настъпи преждевременно? Основната причина е пролапсът на вътрешните органи (включително матката). Като правило този проблем е съществувал преди, преди да е настъпило зачеването. Ситуацията може да се влоши от многоводие, многоплодна бременност, голям размер на плода, тежко повдигане по време на бременност.

Пролапсът на вътрешните органи, който може да е ниско положение на главата на плода, обикновено продължава след раждането и може също да доведе до здравословни проблеми. Това са затруднения при уриниране, пролапс на вътрешните полови органи, вагинални стени и др. Ето защо е много важно да не позволите на главата да потъне твърде ниско в таза преди раждането..

Признаци за преждевременно увисване на главата

 1. Чести позиви за уриниране с нормални тестове за урина и вагинална цитонамазка. Ако по време на уриниране се отделят само няколко капки, това е един от вероятните симптоми, че главата притиска пикочния мехур. Някои жени може дори да го усетят в горната част на влагалището..
 2. Усещане за дискомфорт, тежест и натиск върху пикочния мехур и утробата.
 3. Външен акушерски преглед определя положението на главата ниско в таза.
 4. Непогрешимо открива пролапса на главата на плода в малкия таз чрез ултразвук, както и вагинално изследване. Но по-често описаните симптоми вече са достатъчни за поставяне на диагноза.

Ако имате някакви подозрения, определено трябва да се свържете с вашия гинеколог, за да може лекарят да проведе преглед и да опровергае или потвърди притесненията ви.

Какво да направя, ако главата потъне преди време

Превръзка. Той поддържа матката, а заедно с нея и главата на плода, като не позволява да потъне твърде ниско. Препоръчвам да носите пренатална превръзка за всички бременни жени от 22-24 седмици, тъй като ви позволява правилно да разпределите натоварването - да го прехвърлите от коремните мускули в долната част на гърба. Поради това мускулите на предната коремна стена не се разтягат твърде много и се възстановяват много по-бързо след раждането..

Превръзката трябва да се носи след раждането. Ако говорим за пролапс на вътрешните органи, който е причинил преждевременното спускане на плода, тогава, както беше споменато по-горе, след раждането на детето майката може да има някои здравословни проблеми. За да сведете до минимум рисковете, препоръчвам да носите превръзка след раждането и след 2-3 месеца да преминете към бельо за отслабване.

Полезни пози. Заемете определена позиция, по време на която тазът е над гърдите. Най-удобният вариант е позицията на коляното-гърдите.

Можете просто да легнете по гръб и да поставите валяк или възглавница под таза. Плодът, под собственото си тегло, ще се придвижи към дъното на матката, главата на бебето няма да бъде притисната толкова много към тазовите кости.

Вижте остеопат. Лекарят ще използва ръцете си, за да отдалечи главата на плода от входа на таза, а също така ще възстанови правилното положение на тазовите кости. Манипулацията се извършва много внимателно. Но е необходимо да се предприемат действия в ранните етапи - веднага щом забележите или подозирате признаци на пролапс.

Физическа дейност. За да може главата на бебето да не е фиксирана в таза и обикновено да е по-подвижна, имайте активна бременност. Разбира се, в умерени количества. В удоволствие и без преумора.

Разходки, водна аеробика, разтягане на таза, йога за бременни жени - всички тези дейности препоръчвам да практикувате, докато носите бебе. Това ще помогне на плода, ще насити кръвта с кислород. Плюс това е и обучение на вестибуларния апарат на бебето: то ще свикне с различни вестибуларни стимули. Освен това тези натоварвания, особено разтягането на таза, ще подготвят жената за раждане..

Подгответе се за зачеване и бременност. И за да се изключи появата на нарушения, отклонения и неприятни сценарии по време на бременност, препоръчвам на всички жени да се подготвят за зачеване и раждане на бебе и да вземат курс от упражнения за повдигане на вътрешните органи. Факт е, че тези упражнения не могат да се изпълняват по време на бременност, така че е важно да направите това преди зачеването..

Какво показва високото положение на главата на плода?

Случва се и обратната ситуация: тогава главата е твърде висока и не притиска входа на таза. Това показва, че има препятствия, които й пречат да влезе в таза. Например размерът на таза на майката - твърде тесен - и деформацията на костния тазов пръстен могат да се превърнат в такова препятствие..

За да разберете как се случва, представете си голяма топка, която трябва да влезе в малък джоб. Очевидно това е невъзможна задача. Следователно, такъв симптом като високо положение на главата на плода не трябва да се пренебрегва..

Има шанс в този случай раждането да бъде трудно, затова не се опитвайте на всяка цена да раждате по естествен път. Ако съществува риск бебето да получи раждане и при високо положение на главата има такъв риск, по-добре е да изберете цезарово сечение.

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Характеристики на ниското местоположение на плода и мерки за запазване на бременността

Ниското положение на плода може да бъде диагностицирано по всяко време. В края на бременността (след 37 седмици) това е абсолютната норма и дори има предсказуемо добра стойност. Като е ниско, детето упражнява механичен натиск върху долния сегмент на матката и шийката на матката, като по този начин улеснява тяхната подготовка ̶ скъсяване и отваряне на цервикалния канал.

Откриването на ниско разположение на дете преди 37 седмици е изпълнено с преждевременно раждане, причините за това състояние могат да бъдат скрити в следното:

 • повишен тонус на матката;
 • аномалии в структурата на матката (наличие на преграда, двурога или еднорога);
 • физическа активност: умора, вдигане на тежести и други;
 • истмично-цервикална недостатъчност, докато шийката на матката губи своята функция на затваряне, долният сегмент поема структурата, както в навечерието на раждането;
 • многоплодна бременност, при която две или три бебета се нуждаят от допълнително пространство в матката, така че оказват по-голям натиск върху долния сегмент на органа и шийката на матката. В резултат на това цервикалният канал може да се отвори леко предсрочно, което помага за преместването на плода надолу.

В резултат на ниското положение на плода може да се случи следното:

 • първично или вторично повишаване на тонуса на матката;
 • цервикалният канал може да се отвори, което провокира изтичането на околоплодната течност.

В резултат на това може да настъпи преждевременно раждане. Последиците за майката обикновено са минимални. Такова ранно раждане е опасно за детето: незрялостта на всички системи и органи застрашава живота му след раждането, висок процент инвалидност, сериозни здравословни проблеми в бъдеще.

В някои случаи жената може да премине и успешно да издържи бременност. До 37-та седмица обаче тя все още има рискове да роди недоносено бебе..

Симптоми на ниско положение на плода:

 • чувство на натиск в долната част на корема, в перинеума;
 • чести позиви за уриниране;
 • коремът пада, височината на очното дъно на матката е станала по-ниска, отколкото е била, в резултат на това киселините намаляват, по-лесно се диша и задухът не е толкова силен при натоварване, както беше наскоро;
 • периодичен или постоянен тонус на матката.
А - височината на дъното на матката по седмици; B - местоположение на плода спрямо вътрешните органи.

Ако се появят такива оплаквания, трябва да се консултирате с лекар. За да потвърдите състоянието, трябва да направите следното:

 • Преглед на гинекологичен стол. Обикновено, до 37 седмици, долната част на плода трябва да бъде висока и лесно да се изтласква с малко натиск върху нея през вагиналните сводове. Когато представящата част е спусната, тя вече е фиксирана. Освен това много често се определят структурни промени в шийката на матката, тя омекотява, съкращава. Всичко това са признаци на заплаха от преждевременно раждане..
 • Ултразвук. В този случай представящата част се определя ниско, както в навечерието на раждането. При измерване на дължината на шийката на матката се определя нейното скъсяване и вътрешният фаринкс и цервикалният канал са леко отворени.

Превръзка с ниско положение на плода не е лечение, тя е само една от възможните мерки за предотвратяване на преждевременно раждане и по-нататъшно понижаване на бебето. Особено важно е да го използвате в следните случаи:

 • с ниска глава (таз) на плода след 35-36 седмици;
 • с многоплодна бременност.

Можете да използвате универсална превръзка преди и след раждането. Трябва да се вземе по размер, да се отстрани през нощта и когато е в хоризонтално положение.

Други методи за поддържане на бременност:

 • Почивка на легло. Можете само да се качите до тоалетната, да се храните и да се къпете. В хоризонтално положение представящата част на плода не оказва толкова силен натиск върху долния сегмент. Помага за поддържане на бременността.
 • Инсталиране на песарий (съкратено като RAP - разтоварващ акушерски песар). Този пръстен на шийката на матката може да бъде твърда пластмаса, силикон, с различни размери (избран въз основа на анатомията на женските полови органи).
 • След инсталиране на песария, натискът от представящата част на плода се прилага не само върху шията, но вече върху цялата повърхност на продукта. Това забавя структурните промени в шийката на матката, допринасяйки за запазването на бременността. Може да се инсталира по всяко време, до 32-35 седмици, ако е необходимо.
 • Конци върху шийката на матката. Прилага се за период от 16 до 20-22 седмици. Използва се при истмично-цервикална недостатъчност, докато представящата част на плода също може да е ниска. Това е кръгов шев в областта на вътрешния фаринкс, който буквално предотвратява отварянето на шията. Насложени в болнична обстановка.

Допълнителната консервативна терапия включва:

 • терапия с магнезия: разтвор на магнезия се капе интравенозно в продължение на 10-12 дни;
 • спазмолитично лечение: лекарства като "No-shpa", "Papaverin", "Drotaverin" се използват по индивидуална схема;
 • токолитична терапия: "Ginipral" се използва под формата на интравенозни инжекции или таблетки за перорално приложение, облекчава тонуса на матката и по този начин допринася за запазването на бременността.

Прочетете повече в нашата статия за ниско положение на плода.

Причини за ниското местоположение на плода

Ниското положение на плода може да бъде диагностицирано по всяко време. В края на бременността (след 37 седмици) това е абсолютната норма и дори има предсказуемо добра стойност. Това означава, че бебето вече се подготвя за раждане, главата му (представяща част) съответства на размера на таза на жената и се спуска надолу.

Като е ниско, детето упражнява механичен натиск върху долния сегмент на матката и шийката на матката, като по този начин улеснява тяхната подготовка ̶ скъсяване и отваряне на цервикалния канал.

Откриването на ниско разположение на дете преди 37 седмици е изпълнено с преждевременно раждане, причините за това състояние могат да бъдат скрити в следното:

 • Повишен тонус на матката. В този случай миометриумът оказва натиск върху детето и то се втурва надолу.
 • Аномалии в структурата на матката. Например, наличието на преграда, двурога или еднорога матка пречи на бебето да бъде разположено отгоре, в дъното на тялото на матката, в резултат на което упражнява допълнителен натиск върху долната част и се придвижва към изхода от малкия таз.
 • Физически упражнения. Умората, тежкото повдигане и други подобни дейности предразполагат към ниско положение на плода.
 • Истмико-цервикална недостатъчност. В този случай шийката на матката губи своята функция на затваряне. Долният сегмент приема структурата, както в навечерието на раждането. Това позволява на детето да падне под въздействието на гравитацията.
 • Многоплодна бременност. Две или три бебета се нуждаят от допълнително пространство в матката, така че оказват по-голям натиск върху долния сегмент на матката и шийката на матката. В резултат на това цервикалният канал може да се отвори леко предсрочно, което помага за преместването на плода надолу.

И ето повече за причините и последиците от преждевременната бременност.

Защо ситуацията е опасна за майка и дете?

Ниското положение на главата на плода или други части на плода (обикновено седалището и краката) води до допълнителен натиск върху долния сегмент на матката и шийката на матката. В резултат на това може да се случи следното:

 • първично или вторично повишаване на тонуса на матката;
 • цервикалният канал може да се отвори, което провокира изтичането на околоплодната течност.

В резултат на това може да настъпи преждевременно раждане. Последиците за майката обикновено са минимални. Такова ранно раждане е опасно за детето: незрялостта на всички системи и органи застрашава живота му след раждането, висок процент инвалидност, сериозни здравословни проблеми в бъдеще.

В някои случаи жената може да премине и успешно да издържи бременност, като има ниско положение на детето в утробата. До 37-та седмица обаче тя все още има рискове да роди недоносено бебе..

Как да разберем, че бебето лежи ниско

Понякога жената може изобщо да не се притеснява от нищо с ниско положение на главата или задните части на плода, но най-вероятно тя просто не обръща внимание на състоянието си или вече е свикнала с него. От основните прояви на патология могат да се разграничат следните:

 • чувство на натиск в долната част на корема, в перинеума;
 • чести позиви за уриниране;
 • коремът пада: височината на очното дъно на матката е станала по-ниска, отколкото е била, в резултат на това киселините намаляват, по-лесно се диша и задухът не е толкова силен при натоварване, както беше наскоро;
 • периодичен или постоянен тонус на матката.

Ако се появят такива оплаквания, трябва да се консултирате с лекар. За да потвърдите състоянието, трябва да направите следното:

 • Преглед на гинекологичен стол. Обикновено, до 37 седмици, долната част на плода трябва да бъде висока и лесно да се изтласква с малко натиск върху нея през вагиналните сводове. Когато представящата част е спусната, тя вече е фиксирана. Освен това много често се определят структурни промени в шийката на матката, тя омекотява, съкращава. Всичко това са признаци на заплаха от преждевременно раждане..
 • Ултразвукова процедура. В този случай представящата част се определя ниско, както е в навечерието на раждането. При измерване на дължината на шийката на матката се определя нейното скъсяване и вътрешният фаринкс и цервикалният канал са леко отворени.

Как бинтът ще помогне

Превръзка с ниско положение на плода не е лечение, тя е само една от възможните мерки за предотвратяване на преждевременно раждане и по-нататъшно понижаване на бебето. Особено важно е да го използвате в следните случаи:

 • с ниска глава (таз) на плода след 35-36 седмици;
 • с многоплодна бременност.

Можете да използвате универсална превръзка преди и след раждането. Трябва да се вземе по размер, да се отстрани през нощта и когато е в хоризонтално положение.

В други случаи освен превръзката се изисква допълнително лечение..

Гледайте в това видео за това как и защо да носите пренатална превръзка:

Други методи за поддържане на бременност

В зависимост от периода, в който е установено ниското местоположение, състоянието на шийката на матката и оплакванията на жената, са възможни следните възможности за лечение:

 • Почивка на легло. Това е най-честата и проста препоръка за жените. При много ниско положение на детето и структурни промени в шийката на матката се предписва строга почивка в леглото. Можете да отидете само до тоалетната, да се храните и да се къпете. В хоризонтално положение представящата част на плода не упражнява толкова силен натиск върху долния сегмент, както във вертикалния. Помага за поддържане на бременността.
 • Инсталиране на песарий (съкратено като RAP ̶ разтоварващ акушерски песар). Този пръстен на шийката на матката може да бъде твърда пластмаса, силикон, с различни размери (избран въз основа на анатомията на женските полови органи).
 • След инсталирането на песария, натискът от представящата част на плода се прилага не само върху шията, но и върху цялата повърхност на продукта. Това забавя структурните промени в шийката на матката, допринасяйки за запазването на бременността. Може да се инсталира по всяко време до 32-35 седмици, ако е необходимо.
 • Конци върху шийката на матката. Прилага се за период от 16 до 20-22 седмици. Използва се при истмично-цервикална недостатъчност, докато представящата част на плода също може да е ниска. Това е кръгов шев в областта на вътрешния фаринкс, който буквално предотвратява отварянето на шията, дори когато плодът оказва натиск върху нея. Насложени само в болнична обстановка.

Ако след преглед на лекаря и установяване на факта за ниското местоположение на бебето се потвърди заплахата от преждевременно раждане, в допълнение към горното се провежда допълнителна консервативна терапия. Той включва следното (понякога няколко елемента едновременно):

 • терапия с магнезия: разтвор на магнезия се капе интравенозно в продължение на 10-12 дни;
 • спазмолитично лечение: лекарства като "No-shpa", "Papaverin", "Drotaverin" се използват по индивидуална схема;
 • токолитична терапия: "Ginipral" се използва под формата на интравенозни инжекции или таблетки за перорално приложение, облекчава тонуса на матката и по този начин допринася за запазването на бременността.

И ето повече за това какви може да са аномалии на плацентата и пъпната връв.

Ниското положение на детето в маточната кухина може да доведе до преждевременно раждане. Ето защо, ако се открие или подозира състояние, е необходимо да се консултирате с лекар за квалифицирана медицинска помощ, която ще бъде насочена предимно към поддържане на бременността. Опциите и методите на терапия се избират индивидуално, въз основа на времето и клиничната ситуация.

Полезно видео

Гледайте това видео за това как да инсталирате акушерски песарий:

Ниско местоположение на плода: причини, поради които подобно разположение на главата е опасно, превръзка

Ниското положение на бебето в утробата не се счита за патология. Това е диагностичен признак, показващ анатомичните особености на структурата на таза или гениталиите на бременна жена. Такова представяне става опасно само във връзка с други симптоми. Защо детето е разположено на шийката на матката и възможно ли е да се коригира тази позиция?

Как ембрионът (плодът) обикновено трябва да се намира в матката на различни етапи от бременността?

Няколко дни след зачеването ембрионът се спуска в маточната кухина и е прикрепен към ендометриалния слой на маточната стена. Обикновено това се случва по-близо до дъното на органа - горната изпъкнала част, която излиза над линията на свързване с матката на фалопиевите тръби.

През втория триместър плодът започва да се движи. Той може да промени позицията си в утробата. Положението на плода спрямо маточната шийка се нарича презентация..

В края на третия триместър, преди раждането, плодът заема позиция, в която ще премине през родовия канал. Главата му се спуска към шийката на матката и е притисната към входа на малкия таз. За нормално се приема цефалично предлежание, при което детето е позиционирано с главата към изхода. Тазовото, напречното и косото предлежание е патология, като при последните две е показано цезарово сечение.

Характеристики на патологията

Слабото представяне на плода е доста често срещано в акушерската практика. Обикновено това клинично състояние се открива през втория триместър на бременността, когато плодът вече е достатъчно голям.

Има няколко начина да се определи колко ниско е бебето в матката. Първият е ръчен. Използва се от лекарите в продължение на много векове, започвайки от древността. Акушер-гинеколог провежда такова проучване.

По време на тази диагностична процедура лекарят ще прецени къде се намира главата на бебето. Ако е разположен твърде ниско, се прави заключение за наличието на ниско предлежание на бебето в матката. Опитен лекар също определя позицията на плацентата, както и към коя маточна стена се прикрепя предимно. Плацентата може да бъде прикрепена към предната, задната или страничната стена на матката.

Също така е възможно да се определи ниско представяне на плода чрез ултразвуково изследване. В този случай специалистът по ултразвук определя не само локализацията на основните големи части от тялото на бебето, но и измерва техния размер. Ако детето е разположено твърде ниско в матката, това задължително се преценява и включва в медицинския доклад.

Ниското положение на плода в матката може да се дължи на първоначално ниско хорионно имплантиране. В този случай оплодената яйцеклетка не се прикрепя към дъното на матката, а започва да се спуска отдолу. Също така, това разположение на плода може да бъде улеснено от анатомични дефекти в структурата на матката при бременна жена или нейните хронични заболявания на репродуктивните органи..

Кога бебето се счита за ниско?

Кога лекарите говорят за ниска плацентация и положение на бебето? Ако през втория триместър прикрепването на плацентата се намира на разстояние по-малко от 7 см от вътрешната ос на матката, а през третия триместър - по-малко от 5 см, тогава плацентацията се счита за ниска.

Възможно ли е самостоятелно да се определи как се намира бебето в утробата? Жената може да изпита характерни симптоми:

 • болки в долната част на корема;
 • кърваво, размазващо отделяне;
 • проблеми с изпражненията;
 • подуване на корема.

Тези симптоми обаче ни позволяват само да подозираме, че плодът се намира във вътрешния фаринкс. Диагнозата се извършва по време на тазов преглед, при който лекарят може да прецени разстоянието между плода и шийката на матката. Можете да потвърдите диагнозата с помощта на ултразвук.

Диагностика

Възможно ли е независимо да се определи ниското положение на главата на плода? Отговорът на този въпрос е отрицателен. Лекарите казват, че жената може да има подозрения относно наличието на тази функция. Възможно е обаче да се каже с увереност, че главата на плода е разположена ниско само след преглед. Има два начина за определяне на това състояние..

По време на рутинен тазов преглед, лекарят може да определи позицията на бебето. С презентация на главата опитен акушер-гинеколог определя колко далеч е тялото на детето от входа на цервикалния канал.

С този преглед можете също да установите, че главата на плода е ниско. В този случай лекарят задължително трябва да определи състоянието на шийката на матката и да опише нейното положение в ехографския протокол.

Причини за ниското местоположение на ембриона (плода)

Защо ембрионът и впоследствие плодът са разположени твърде близо до вътрешния фаринкс в утробата? Причините за ниското местоположение на главата на плода могат да се различават в зависимост от тримесечието и те не винаги показват патологични процеси. В някои ситуации ниското положение на главата на плода показва нормална бременност..

В началото на бременността

Защо ембрионът е твърде нисък в началото на бременността? През първия триместър близостта до фаринкса на матката се обяснява с механизма на прикрепване на бластоцистата към ендометриума. За да е възможно имплантирането, бластоцистата трябва да се приближи до подходящо място на ендометриума. Когато вътрешният слой на стените е белязан, закрепването ще бъде трудно. В някои случаи имплантирането на ембрион е невъзможно и се отстранява навън - настъпва спонтанен аборт.

Причини за закрепване на входа на матката:

 • белези на ендометриума след хирургичен аборт или операция;
 • възпалителни заболявания на гениталните органи;
 • ендометриоза.

В началото на бременността ниската хорионна привързаност не се отдава. Една жена може да не знае за такава характеристика до средно време..

През втория триместър

Ако плодът е нисък през втория триместър, започвайки от 20-та седмица на бременността, се появяват характерни симптоми под формата на дърпащи болки в долната част на корема, често уриниране и кървави отделяния. Рискови фактори:

 • анатомични особености на структурата на таза на жената;
 • тежък физически труд в ранна бременност;
 • възпалителни процеси във вътрешните полови органи;
 • многоплодна бременност.

ИНТЕРЕСНО: усещания в корема по време на ранна бременност

В края на бременността и преди раждането

Малко преди раждането, на 37–38 седмица, детето заема позиция, удобна за преминаване на родовия канал. Главата му се спуска по-близо до вътрешната ос на матката и сякаш е притисната в нея. През този период стомахът потъва. Бременната жена преминава киселини, за нея става по-лесно да диша, но се появяват и други неприятни симптоми: често уриниране, подуване на корема, чувство за пълнота в перинеума.

Пропускането на бебето преди раждането е нормален физиологичен процес. Акушерите го наричат ​​предвестник на раждането и съветват да се подготви за предстоящото раждане на бебе..

Как бинтът ще помогне

Превръзка с ниско положение на плода не е лечение, тя е само една от възможните мерки за предотвратяване на преждевременно раждане и по-нататъшно понижаване на бебето. Особено важно е да го използвате в следните случаи:

 • с ниска глава (таз) на плода след 35-36 седмици;
 • с многоплодна бременност.

Можете да използвате универсална превръзка преди и след раждането. Трябва да се вземе по размер, да се отстрани през нощта и когато е в хоризонтално положение.

В други случаи освен превръзката се изисква допълнително лечение..

Гледайте в това видео за това как и защо да носите пренатална превръзка:

Каква е опасността от ниското положение на бебето по различно време?

Сама по себе си такава ситуация не е патология, тя е опасна само във връзка с други симптоми - повишен тонус на миометриума и съкратена шийка на матката (до 2 см). В този случай бременната жена се наблюдава постоянно, тя посещава гинеколога по-често от други и прави ултразвук.

Ако главата на бебето е много близо до вътрешния фаринкс и това е придружено от патология на шийката на матката, подобно състояние може да провокира спонтанен аборт. В болнични условия шийката на матката на жената се зашива или се поставя специален поддържащ пръстен - акушерски песарий (за повече подробности вижте статията: акушерски песар: какво е това и защо се поставя?).

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: колко време след премахването на песария може да започне?

При ранен пролапс на детето, в период от 32–33 седмици, главата оказва голям натиск върху вътрешните органи. Това може да доведе до обостряне на хемороиди при жената..

При ниска плацентация се увеличава вероятността от отлепване на плацентата и кървене от матката. Детето е изложено на постоянен риск от кислороден глад.

Как се проявява

Основната проява на това състояние ще бъде болезнена болка и дискомфорт в долната част на корема няколко седмици преди раждането. Жената може да наблюдава кървави отделяния, които се дължат на недостатъчно разтягане на матката и натиск върху главата на плода.

Ниското представяне на плода може да провокира ранно отлепване на плацентата, което също е придружено от кървене. Рискът е заплахата от кислороден глад, който може да повлияе негативно на образуването на вътрешни органи.

Жената може да забележи подобрение в общото благосъстояние, задух, тежест в гърдите изчезва и става по-лесно да се диша. Но всички неприятни симптоми не изчезват, а се придвижват по-ниско. Заедно с подобряването на състоянието се наблюдават и болки в долната част на корема, усеща се натиск върху таза.

При силно налягане в главата жената може да има проблеми със стомашно-чревния тракт, диария и подуване на корема. В този случай се провежда симптоматично лечение. Ако ниското положение на главата е единствената проява, тогава се предписват превантивни мерки, които ще бъдат достатъчни за естествено раждане.

Деформация на яйцеклетката

Колко правилно протича развитието на яйцеклетката, може да се види по време на ултразвуково изследване. Обикновено яйцеклетката е овална или кръгла. В някои случаи се диагностицира яйцеклетка с неправилна форма, но трябва ли да се счита за патология? В нашата статия ще разгледаме какво означава деформирана яйцеклетка, какви са нейните причини и възможни последици?

Видове аномалии на яйцеклетката

Формирането на яйцеклетката започва след сливането на яйцеклетката със спермата и представлява последователно клетъчно делене. На 4-ия ден ембрионът се премества в маточната кухина, където продължава да се дели и увеличава по размер. При ултразвук яйцеклетката в матката може да се види само на 5 седмици.

Аномалиите на яйцеклетката включват следното:

 • кистозен дрейф, при който хорионните власинки се заменят с везикули, а части от децидуята са разположени между хорионните нишки;
 • хорионепителиомът е злокачествен тумор, който възниква от хорионните ворсинки;
 • многоводие - повишено количество околоплодни води;
 • анембрионията е празно ембрионално яйце.

Деформация на яйцеклетката - причини и последици

Има моменти, когато яйцеклетката променя формата си, което не е непременно патология. Така че деформацията на яйцеклетката (яйцеклетка с неравномерни контури) може да се дължи на повишения тонус на матката. Удължената яйцеклетка и овалът могат да показват заплаха от прекъсване на бременността, когато зад нея се образува хематом (докато жената може да се оплаче от кървави отделяния от гениталния тракт и дърпащи болки в долната част на корема). Ако по време на ултразвуков преглед бъде открито оплодено яйце с неправилна яйцевидна форма и жената не се притеснява от болезнени усещания в долната част на корема и кървави отделяния, тогава не трябва да се притеснявате и да бягате при лекар за срещи. В повечето случаи при жени с леки деформации на яйцеклетката бременността протича нормално и завършва с раждане..

Симптоми

Ходът на бременността с ниско предлежание на плода може да бъде различен. Една жена ще изпитва множество неудобни симптоми, докато другата толерира периода на раждане на дете съвсем спокойно. Развитието на бременността зависи от множество фактори.

В някои случаи бъдещата майка може да изпита болезненост в корема. Обикновено се развива след повдигане на някои тежки предмети или след бързо ходене. Като правило, в покой този симптом се развива много по-рядко..

Ако болезнеността в корема е придружена от кървене от гениталния тракт, това може да бъде много опасно. В такава ситуация бременната жена не трябва да се колебае да потърси медицинска помощ. Ако изпитвате силна схващаща болка в корема, не трябва да правите никакви активни движения. По-добре по това време да легнете на дивана и да се опитате да дишате дълбоко.

Бременността, протичаща с ниско предлежание на плода, може да бъде усложнена от появата на периодично малко кървене от гениталния тракт. В този случай жената обикновено забелязва появата на тъмночервено или кафяво отделяне на бельо..

Ако тази ситуация се повтаря отново и отново, бъдещата майка трябва задължително да информира своя акушер-гинеколог за това..

Повтарящото се, дори леко кървене може да доведе до развитие на анемично състояние. Анемията е изключително неблагоприятна патология както за самата бременна жена, така и за нейното бебе. В такава ситуация доставката на кислород до жизненоважните органи на детето намалява, което впоследствие се отразява негативно на неговото развитие..

Базална температура от А до Я

Болката по време на имплантирането на яйцеклетката обикновено не трябва да бъде. Вярно е, че някои жени твърдят, че са усетили момента на имплантацията..

Почти веднага след прикрепването на яйцеклетката, външният й слой започва да произвежда hCG - така нареченият хормон на бременността. Той е този, който уведомява цялото тяло за настъпването на бременността. А тестовете за бременност са фокусирани върху разпознаването на концентрацията на този хормон. И заветните 2 ленти се появяват, когато концентрацията на hCG достигне определено ниво.

Местоположението на яйцеклетката в матката

Оплодено яйце може да се имплантира на различни места на матката, в зависимост от някои обстоятелства, но най-често това се случва отпред или отзад на матката. Най-благоприятно е закрепването на яйцеклетката в дъното на матката. Ако има ниска имплантация на яйцеклетката, това застрашава предлежанието на плацентата в бъдеще.

Вярно е, че не трябва да изпадате в паника в ранните етапи на бременността, ако вашият ултразвук разкри, че яйцеклетката е прикрепена ниско в матката. В 95% от случаите, в хода на бременността, плацентата мигрира, издигайки се все по-високо до дъното на матката.

В останалите 5% от случаите има всички шансове е съвсем нормално да издържите бременност и да раждате без усложнения. Просто трябва да се ограничите до физическа активност, а по време на раждането лекарят трябва внимателно да следи състоянието ви - съществува риск от ранно отлепване на плацентата по време на бременност, последвано от кървене и хипоксия на бебето.

И ако все още имате пълно предлежание на плацентата, тогава ще трябва да раждате чрез цезарово сечение, тъй като плацентата напълно ще блокира шийката на матката и бебето просто не може да излезе естествено. Но за вас е твърде рано да мислите за всичко това - оставете всичко да продължава както обикновено.

Защо оплодената яйцеклетка не се прикрепя?

Ако прикрепването на яйцеклетката към матката не настъпи, бременността приключва, без да има време да дойде. Обикновено яйцеклетката си тръгва с менструация и тъй като няма забавяне, жената дори не осъзнава, че е направила спонтанен аборт.

Причината за това явление може да бъде хормонално нарушение (висока или ниска концентрация на прогестерон, естроген, пролактин, глюкокортикоиди и др.).

От голямо значение е готовността на лигавицата на матката да приеме яйцеклетката. Ако една жена преди това е извършвала аборти, кюретаж, носела е вътрематочно устройство, има инфекциозни и възпалителни заболявания, нелекувани навреме, това нарушава рецепторния апарат на ендометриума и реагира неадекватно на хормоните.

В резултат на това лигавицата е слабо подготвена за бременност. И ако в същото време самата яйцеклетка не е достатъчно активна, не освобождава необходимото количество ензими, които унищожават своевременно лигавицата, тогава тя може да бъде въведена в шийката на матката (цервикална бременност), необичайна плацентация или изобщо да няма имплантация.

Други методи за поддържане на бременност

В зависимост от периода, в който е установено ниското местоположение, състоянието на шийката на матката и оплакванията на жената, са възможни следните възможности за лечение:

 • Почивка на легло. Това е най-честата и проста препоръка за жените. При много ниско положение на детето и структурни промени в шийката на матката се предписва строга почивка в леглото. Можете да отидете само до тоалетната, да се храните и да се къпете. В хоризонтално положение представящата част на плода не упражнява толкова силен натиск върху долния сегмент, както във вертикалния. Помага за поддържане на бременността.
 • Инсталиране на песарий (съкратено като RAP ̶ разтоварващ акушерски песар). Този пръстен на шийката на матката може да бъде твърда пластмаса, силикон, с различни размери (избран въз основа на анатомията на женските полови органи).
 • След инсталирането на песария, натискът от представящата част на плода се прилага не само върху шията, но и върху цялата повърхност на продукта. Това забавя структурните промени в шийката на матката, допринасяйки за запазването на бременността. Може да се инсталира по всяко време до 32-35 седмици, ако е необходимо.
 • Конци върху шийката на матката. Прилага се за период от 16 до 20-22 седмици. Използва се при истмично-цервикална недостатъчност, докато представящата част на плода също може да е ниска. Това е кръгов шев в областта на вътрешния фаринкс, който буквално предотвратява отварянето на шията, дори когато плодът оказва натиск върху нея. Насложени само в болнична обстановка.

Ако след преглед на лекаря и установяване на факта за ниското местоположение на бебето се потвърди заплахата от преждевременно раждане, в допълнение към горното се провежда допълнителна консервативна терапия. Той включва следното (понякога няколко елемента едновременно):

 • терапия с магнезия: разтвор на магнезия се капе интравенозно в продължение на 10-12 дни;
 • спазмолитично лечение: лекарства като "No-shpa", "Papaverin", "Drotaverin" се използват по индивидуална схема;
 • токолитична терапия: "Ginipral" се използва под формата на интравенозни инжекции или таблетки за перорално приложение, облекчава тонуса на матката и по този начин допринася за запазването на бременността.

И ето повече за това какви може да са аномалии на плацентата и пъпната връв.

Ниското положение на детето в маточната кухина може да доведе до преждевременно раждане. Ето защо, ако се открие или подозира състояние, е необходимо да се консултирате с лекар за квалифицирана медицинска помощ, която ще бъде насочена предимно към поддържане на бременността. Опциите и методите на терапия се избират индивидуално, въз основа на времето и клиничната ситуация.

Полезно видео

Гледайте това видео за това как да инсталирате акушерски песарий:

Местоположението на плода в матката винаги е индивидуално - може да се окаже, че детето е твърде ниско в утробата на майката. Тази статия ще ви разкаже какво е ниско представяне на плода и дали е опасно по време на бременност.

Имплантация на яйцеклетка

Имплантирането на яйцеклетката се предшества от излизането на яйцеклетката и дългото й пътуване през фалопиевата тръба в маточната кухина. Този процес отнема около 3 дни. Същият брой яйцеклетки се движи по матката в търсене на място за имплантиране. И едва на седмия ден след оплождането бластоциста започва да прониква в епитела на матката.

А процесът на въвеждане на яйцеклетката в стената на матката се нарича имплантация. Но не мислете, че това се случва моментално. Времето на прикрепване на яйцеклетката е около 40 часа.

Понякога има малки увреждания на лигавицата, проявяващи се с незначително кървене, което е признак за имплантиране на ембрион. Често това изобщо не се случва или се случва, но незабелязано от жена.