Добър ден, скъпи мои бъдещи майки. Днес бих искал да поговоря с вас на много сериозна тема: Липса на кислород в плода по време на бременност. В противен случай се нарича "вътрематочна хипоксия". Доста страшна диагноза, нали? Но не бива да „рисувате“ в ума си страшни картини, че бебето се задушава.В повечето случаи вътрематочната хипоксия се елиминира с помощта на добре подбрано лечение и спазване на всички препоръки на лекаря. Но нека въпреки това задълбочено проучим този проблем. Ами ако лекарят ви е казал за кислородното гладуване на бебето в корема? Какви симптоми могат да кажат за това? Какво причинява липса на кислород при бременни жени? Страшни ли са последствията от тази патология? Днес ще ви дам изчерпателни отговори на тези и много други въпроси. Така че да тръгваме...

Съдържание:

 1. Хлапето няма достатъчно кислород
 2. Първите "камбани" на вътрематочната хипоксия
 3. Методи за диагностициране на липсата на кислород при плода
 4. Възможни причини за развитието на вътрематочна хипоксия
 5. Как да намалим риска от развитие на хипоксия
 6. Лечение
 7. Заключение

Хлапето няма достатъчно кислород

За да оценим тежестта на това заболяване, нека първо разберем какво е хипоксия. На първо място ще отбележа, че това не е отделна патология. Това е последваща последица, водеща до развитие на проблеми при детето, поради неправилно протичащи процеси на бременност, тоест проблеми със здравето на майката, плода, нарушаване на плацентата. Разбира се, всички знаем, че в утробата белите дробове на бебето не работят, те са пълни с течност и не са изправени. Бебето получава своето кислородно „хранене“ от кръвта на жената през плацентата. Ако някакъв процес в тялото на бременна жена или бебе е нарушен, това може да повлияе на намаляването на количеството на получения „въздух“.

Защо хипоксията е опасна за дете

Опасността от кислороден глад не може да бъде подценявана... Ако бебето няма достатъчно "въздух", това може да доведе до метаболитни нарушения в малкото му, бързо растящо тяло. Продължителната хипоксия, диагностицирана през първите 15 седмици от бременността, води до сериозни аномалии в развитието на централната нервна система, сърцето, мозъка, бъбреците и други органи, както и забавяне на растежа на ембриона.

Ако чуете тази диагноза от 16 седмици до края на бременността, тогава отказът от лечение може да доведе до развитие на неврологични и соматични нарушения при детето, дисфункция на мозъчната дейност, забавяне на растежа и липса на тегло. Най-просто казано, бебето ще изостава много в развитието ((

В случай на раждане на бебе с остра хипоксия или асфиксия (пълно прекратяване на подаването на кислород към плода по време на раждането), може да се наложи по-дълги грижи и дори присъствието на новороденото в интензивно лечение.

За щастие тази диагноза не винаги се потвърждава и често лекарите искат да играят на сигурно място. Но какво, ако патологията е наистина реална? Какви признаци трябва да търсите, за да избегнете сериозни последствия за развитието?

Първите "камбани" на вътрематочната хипоксия

Едва ли ще сбъркам, ако предположа, че 90% от бъдещите майки слушат много внимателно чувствата си. И това, разбира се, е правилно! Как да разпознаем навреме, че бебето няма достатъчно кислород?

В първия триместър самостоятелно е малко вероятно да успеете да отгатнете за нарушението на доставката на кислород. Хипоксия до 12 седмици може да бъде открита от лекар само след преглед на ултразвуков апарат. На първо място, бдителността ще възникне поради малкия размер на ембриона и мудните му движения. Също така, подозрение може да бъде причинено от лоши анализи на бъдещата майка, например, идентифицирана анемия.

Освен това е малко по-лесно... Хлапето расте и има повече начини да усети нещо нередно. На първо място, жената трябва да се притеснява, ако бебето е променило поведението си без видима причина, тоест то е станало по-активно, неспокойно (върти се, бута се) или, напротив, изведнъж е станало твърде летаргично и тихо. Това ще бъде особено забележимо в по-късните етапи, защото, вероятно, всяка бременна жена през третия триместър вече знае навиците и режима на корема си. Веднага щом забележи, че нещо не е наред, тя трябва незабавно да отиде в болницата..

Важно е! Обикновено количеството на забележимите движения на бебето трябва да бъде около 10 пъти на ден. Значителните отклонения от този показател трябва да предизвикат бдителност.

Методи за диагностициране на липсата на кислород при плода

Започвайки от 16-та седмица, пулсът на бебето ще разкаже за нарушението на плацентарния метаболизъм. Обикновено трохите трябва да имат от 120 до 160 точни удара в минута. Ако този интервал стане много по-голям, например 70-160, тогава на бременната жена ще се препоръча да се подложи на допълнителни изследвания: доплер, кардиотокография, по-подробна ехография и др. по преценка на лекуващия лекар.

Наличието на късна фетална хипоксия "ще покаже" цвета на околоплодната течност. Обикновено течността трябва да е бистра, лека. Ако водите са зелени, дори с примес на меконий, това е тревожен сигнал за педиатъра. Такова новородено ще бъде наблюдавано по-внимателно и ще се извършват допълнителни изследвания..

Какви са причините за това нарушение?

Възможни причини за развитието на вътрематочна хипоксия

Както писах по-горе, кислородният глад може да възникне от две страни: ако има проблеми в тялото на майката и (или) от страна на плода. В първия случай причините могат да бъдат:

 • ниски нива на хемоглобин при бременна жена;
 • хронично бъбречно заболяване;
 • лоши навици, особено зависимост от тютюн;
 • диабет;
 • заболявания на бронхо-белодробната система (бронхит, астма и др.).

Във втория случай кислородното гладуване на бебето може да възникне поради:

 • наличието на вътрематочна инфекция;
 • проблеми в работата на плацентата (фетоплацентарна недостатъчност);
 • вродени малформации;
 • многократно заплитане с пъпната връв.

Тежката форма на това разстройство в края на бременността е пряка индикация за използването на ранно цезарово сечение..

По време на раждането може да възникне и хипоксия. В риск са майките с многоплодна бременност и ненормално представяне на плода. Кислороден глад също настъпва, когато пъпната връв падне по време на раждане (хранителният „мост“ просто се прищипва), с отлепване на плацентата.

Как да намалим риска от развитие на хипоксия

Винаги ли, драги мои читатели, спазвате ли всички препоръки на лекуващия лекар? Ако е така, значи сте просто умни! Основните изисквания за бременна жена са много прости:

 • яжте правилно;
 • избягвайте вредното производство;
 • ако е възможно, изключете източниците на допълнителен стрес;
 • спи най-малко 8 часа през нощта;
 • ходене повече на чист въздух;
 • вземете всички необходими тестове;
 • настройте се на положителното (самохипнозата все още не е отменена));
 • посещавайте редовно лекаря, който управлява бременността ви.

Доста просто. Не е ли? Дългите сутрешни и (или) вечерни разходки на чист въздух са особено важни за бременните жени. Този здравословен навик спомага за подобряване на метаболизма на хранителните вещества в плацентата, което, разбира се, има най-добър ефект върху процеса на прехвърляне на кислород към корема..

Лечение

Ще бъдете изненадани, но леките форми на вътрематочно гладуване понякога се лекуват с чист, чист въздух. Никой кислороден коктейл не може да замени пълноценната дълга разходка в парковата зона или близо до морето за бъдещата майка. Но ситуацията се усложнява от факта, че по време на хипоксия клетките, отговорни за доставянето на „въздух“ до органите, активно умират. Оказва се, че не можете да разчитате само на себе си. Как иначе се лекува хипоксията??

В моя случай лекарят ще назначи посещения в барокамерата. Тъй като живея в индустриално замърсен район, ми беше изключително трудно да компенсирам липсата на кислород сам. Също така, поради други проблеми с бременността, не можах да стоя дълго време извън къщата.Поради това, когато ми беше поставена диагноза лека степен на фетална хипоксия през третия триместър, като лечение от гинеколога, ми бяха предписани 10 сесии на барокамерата. Същността на лечението е, че жената в нея е изложена на кислород под налягане. Увеличението на последното осигурява и улеснява доставката на жизненоважен елемент (кислород в нашия случай) до всяка клетка на тялото.

Ако жената няма съпътстващи проблеми с бременността, тогава плуването и аква гимнастиката биха били добър вариант. Но, разбира се, само с разрешението на лекуващия лекар!

В случаите, когато се налага медикаментозна терапия, гинеколозите прибягват до предписване на такива лекарства: Actovegin (съдържа депротеинизиран хемодериват на телешка кръв), Curantil (увеличава микроциркулацията), Trental (подобрява реологичните свойства на кръвта) и други лекарства, в зависимост от наличието на вторични патологии. Лечението се допълва с кислородни коктейли.

Заключение

Това е всичко за днес. Надявам се, че успях да разбера и да бъда полезен за вас, мои скъпи читатели, да предадете цялата същност на този проблем. Основната нишка в цялата история може да бъде проследена по следния начин - основното нещо, което бременната жена трябва да прави, е да посещава редовно предродилната клиника, да се вслушва в нейното здраве и при най-малката промяна в поведението на бебето да бърза към извънредно посещение в болница. Много често майчината интуиция изпраща сигнали по причина! Затова, скъпи млади дами, не пренебрегвайте нейните „обаждания“.

Може би бихте искали да споделите вашите истории? Би било много интересно да чуете за вашия опит при лечението на липса на кислород в плода. Мисля, че много бременни жени ще го намерят за много полезен.!

Фетална хипоксия по време на бременност

Всички знаем, че по време на бременността мислите на жената са насочени в една посока. Мечтае за бъдещото бебе, за щастлив съвместен живот, вече се грижи за неговото състояние и комфорт и иска бебето да се роди силно, здраво и навреме.

За да може плодът да се развие пълноценно по време на бременност и раждане, за да бъде успешен, всички процеси в двата организма - дете и майка - трябва да протичат нормално, както се очаква. Всяко нарушение може да повлияе на състоянието на бебето. И такава ситуация може да възникне по много причини. Често бременните жени са диагностицирани с фетална хипоксия. И това е сериозна причина да мислим и да действаме..

Какво се случва?

Думата "хипоксия" означава недостиг на кислород. Тоест, когато става въпрос за фетална хипоксия, това означава, че бебето получава по-малко кислород от тялото на майката и настъпва кислородно гладуване на плода, както казват лекарите. Това състояние може да се развие по време на бременност (и тогава се диагностицира хронична хипоксия) или директно по време на раждане (говорим за остра хипоксия).

Какво се случва, когато няма достатъчно кислород? Разбира се, бебето започва да се задавя. Но това не е веднага. Преди в малкото му тяло има редица нарушения, последиците от които, ако хипоксията не бъде открита и терапевтичните мерки не бъдат взети навреме, могат да бъдат необратими.

Липсата на кислород в ранните етапи на бременността (когато настъпва формирането и формирането на органи и системи) може да провокира нарушение на развитието на ембриона, до аномалии и наранявания. И в по-късните етапи централната нервна система и физическото развитие на детето страдат: настъпва забавяне на растежа, новороденото се адаптира по-зле към новата среда, може да има физически и психични отклонения. Децата, родени с хипоксия, имат нарушения на вегетативната нервна система, мускулна хипертоничност, бебето е неспокойно, палаво, яде и спи лошо. Такова дете трябва да бъде под постоянен надзор на невролог..

Когато плодът изпитва липса на кислород, всички негови органи и системи започват да работят в засилен режим, опитвайки се да получат жизненоважен газ. Това е възможно поради увеличените компенсаторни възможности на малкия организъм. Жената усеща това активиране от повишената подвижност на бебето. Но това може да не продължи дълго. И ако нормалното снабдяване с кислород не се възстанови и метаболизмът не се нормализира навреме, скоро настъпва депресия - бебето се успокоява, тъй като без кислород вече не може да се движи. Последиците от това състояние могат да бъдат необратими. Ето защо, ако след внезапно повишена активност бебето ви изведнъж замръзне (чувствате не повече от 3 движения в час), трябва незабавно да се консултирате с лекар! Възможно е да се идентифицира хипоксията с най-голяма надеждност чрез допълнителни проучвания: кардиотокография и доплер.

Защо се случва?

Кислородът постъпва във всички наши органи и системи заедно с кръвта. Хемоглобинът транспортира кислород и без желязо не се произвежда. Тоест при анемия (дефицит на желязо) производството на хемоглобин и съответно потокът на кислород в кръвта и по-нататък в тялото естествено намалява. Липсата на желязо в кръвта на майката обаче не е единствената причина за хипоксия..

По време на бременността обемът на циркулиращата кръв в тялото на майката се увеличава значително, тъй като захранва плода през плацентата. Ако утероплацентарният метаболизъм се влоши, ембрионът не може да получи необходимото количество от всички хранителни вещества, включително кислород, доставени към него от майчината кръв. Метаболитно разстройство между майката и плода възниква при плацентарна недостатъчност. Блокира притока на кислород към плода и пушенето по време на бременност, тъй като никотинът свива кръвоносните съдове и кръвообращението е нарушено. Известно е също така, че тютюневият дим прониква в ембриона през плацентата и попада в димна завеса - как да не се задушите... Не действа добре на кръвоносните съдове и алкохола.

Като цяло развитието на хипоксия може да провокира редица заболявания (особено хронични заболявания на жената) и нарушения в организмите на плода и майката и в плацентата:

 • сърдечно-съдови заболявания на бременна жена;
 • анемия;

Кислородно гладуване на плода по време на бременност

Главна информация

Доста често усложнение при носене на плода е кислородното гладуване на плода по време на бременност. Признаци на това състояние могат да се появят през всеки гестационен период. Следователно всяка бъдеща майка трябва да разбере, че такова състояние е опасно за бъдещото бебе. Ако доставката на кислород е нарушена поради патологични процеси, това може не само да повлияе на психическото и физическото развитие на плода, но и да застраши живота му. Как да разпознаем това състояние по време на бременност, какво да правим, ако се постави такава диагноза и какво лечение е най-оптимално, ще бъдат разгледани в статията по-долу..

Остра и хронична хипоксия: каква е разликата

В медицината феталната хипоксия се определя не като отделно заболяване, а като определен сигнал за развитие на проблеми. Механизмът на това състояние е следният: от кръвообращението на жената плодът получава всички необходими компоненти, включително кислород. Ако доставката на кислород не е достатъчна, тогава в плода настъпват редица патологични промени..

Според статистиката този проблем е актуален за около 10% от бременните жени. Определени са две форми на такова състояние:

 • Хронична хипоксия - развива се, когато ходът на бременността не се следи правилно, недостигът на кислород се определя ненавременно. В резултат на това поради продължителната фетална хипоксия нейното развитие и растеж се забавят..
 • Остра хипоксия - това състояние може да се развие по всяко време, а понякога дори директно по време на раждане. Това е много опасно явление, което може да се развие за почти няколко минути. Поради остър кислороден глад може да настъпи смърт на мозъчните клетки. В такава ситуация, за да спасят живота на бебето, лекарите решават да извършат спешно цезарово сечение..

Причини

Развитието на това състояние се влияе както от външни фактори, така и от негативни промени в тялото на жената, водещи до недостатъчно снабдяване с кислород..

Феталната хипоксия е следствие от редица заболявания на бъдещата майка, плода и плацентата.

Следните условия могат да го провокират:

 • Болести на бъбреците, кръвта, сърцето, кръвоносните съдове, дихателната система, както и захарен диабет при жена.
 • Лоши навици, от които жената не се е отървала по време на бременност.
 • Интоксикация като следствие от трудни условия на труд.
 • Неправилна диета, провокираща недостиг на хранителни вещества и витамини.
 • Тежка и продължителна токсикоза.
 • Многоплодна бременност.
 • Многоводие.
 • Отлагане на бременността.
 • Физическо и емоционално претоварване, чест стрес при майката.
 • Вътрематочни инфекции, вродени малформации на плода.
 • Други фетални заболявания: хемолитична болест (Rh-конфликт), вътречерепно увреждане.
 • Нарушен кръвен поток в резултат на пролапс на кабела или стягане.
 • Наличието на възли на пъпната връв, които нарушават нормалното кръвоснабдяване.
 • Пъпната връв, преплетена с врата на бебето - това състояние може да доведе до остра хипоксия.
 • Преждевременно отлепване на плацентата.
 • Продължителен или бърз труд.
 • Разкъсване на стените на матката.
 • Стискане на главата на бебето по време на раждане.
 • Болкоуспокояващи по време на раждането.

Какво се случва в резултат на кислороден глад

Имайки предвид въпроса какво е кислородното гладуване по време на бременност, е необходимо ясно да се разбере механизмът на развитие на хипоксия. При това състояние обменната функция на плацентата намалява, доставката на кислород до матката е нарушена. В резултат на това метаболитните процеси на плода се променят..

Когато се развие такова състояние, тялото на детето първо компенсира недостига на кислород, но след това функциите на тялото се потискат. Последиците от това могат да бъдат необратими. Ето защо е важно да се разбере, че за разлика от краткосрочния кислороден глад, който по правило не се появява върху здравето на бебето, продължителната хипоксия води до нарушен кръвен поток и смърт на нервните клетки.

Как да определим фетална хипоксия

За да се предотвратят патологични последици, е важно своевременно да се диагностицират всички нарушения по време на бременност. Ако лекарят определи вътрематочна фетална хипоксия, много е важно бъдещата майка да бъде постоянно под наблюдението на специалисти.

През първия триместър все още е невъзможно усещането на плода. По това време нарушенията в развитието могат да се определят чрез прослушване на сърдечния ритъм на плода, както и с помощта на ултразвук и доплер ултразвук. Такива проучвания се извършват по определен график. Но лекарят, който "води" бременната жена, може да предпише извънредни прегледи, ако бъдещата майка често кашля, страда от бронхит, страда от сериозни заболявания (захарен диабет и др.).

Основният признак на кислородния глад е появата на смущения в работата на сърцето. Това може да е аритмия, притъпяване на тоновете, прекалено бързо или забавено сърцебиене. Можете да слушате сърцето и да идентифицирате такива нарушения, като използвате акушерски стетоскоп през коремната стена. Когато настъпи втората половина на бременността, лекарят прави това при всяко планирано посещение на жената.

В последните месеци на бременността самата жена трябва много внимателно да слуша как се движи бебето. През деня обикновено трябва да се усещат поне десет движения. Но ако се забележат признаци на хипоксия, тогава плодът може да се движи по-често и по-активно. При продължителна прогресивна хипоксия обаче двигателната активност на бебето намалява. Следователно, с проявата на такива симптоми, жената задължително трябва да се консултира с лекар и да проведе задълбочен преглед на състоянието на бебето. В такава ситуация по правило се предписват компютърна томография, лабораторни изследвания и доплер измервания. Понякога в доста редки случаи се показва изследване на околоплодната течност, резултатите от което помагат да се идентифицират и коригират вероятните усложнения.

Какво застрашава това състояние?

Определени последици от хипоксията се развиват в зависимост от това колко дълго се е проявила липсата на кислород..

Ако подобно състояние беше отбелязано през първите месеци на бременността, тогава поради недостатъчно снабдяване с кислород се развиват различни аномалии. Също така плодът може да изостане в развитието си..

В по-късен период лошото снабдяване с кислород може да доведе до забавяне на развитието, увреждане на нервната система. Също така впоследствие новороденото може да има намалени адаптивни реакции..

Ако хипоксията се развие в периода от 6 до 11 седмици, това влияе негативно на съзряването на мозъка. Също така, структурата и функцията на кръвоносните съдове, нормалното функциониране на защитните механизми на централната нервна система са нарушени. Като последица това засяга и мозъчната функция..

Асфиксията е лишаване от кислород на бебето по време на раждане. След раждането такива бебета имат безизразни вродени рефлекси, имат бледа кожа и слаб глас..

Поради развитието на различни видове хипоксия могат да се отбележат следните негативни последици от кислородното гладуване на плода:

 • При хронична хипоксия, провокирана от нарушено кръвообращение и микроциркулация, се развиват тъканни отоци и кръвни съсиреци. Тъй като това увеличава пропускливостта на съдовете, могат да се развият кръвоизливи. Поради дисбаланса на електролитите се натрупват продукти на окисляване, което се отразява негативно на организма като цяло..
 • При остра хипоксия в тялото на бебето могат да се развият необратими процеси, което в тежки случаи води до смърт. Ако възникне такава ситуация, тогава в много отношения резултатът от нея зависи от това колко компетентен е медицинският персонал, наблюдаващ жената и дали лекарите са в състояние бързо и правилно да вземат решения и да действат. При спешна доставка животът и здравето на бебето могат да бъдат спасени.

Кислородният глад може да доведе до редица сериозни нарушения, които ще се проявят в бъдеще. Това могат да бъдат както нарушения в работата на вътрешните органи, така и неуспехи, свързани с функциите на централната нервна система..

Важно е да се разбере, че такива последици могат да се появят и след дълъг период, след като детето се е развило нормално за определено време. Последиците от хипоксията в бъдеще могат да бъдат говорни нарушения, липса на концентрация, хиперактивност и др..

Кислородно гладуване при новородено

Хипоксия може да се открие и при новородено. Неговите признаци при дете се откриват дори по време на престоя му с майка му в родилното отделение. Това може да се докаже със синкав тон на кожата, тежко дишане, слаб плач, нарушение на нормалния процес на адаптация към околната среда..

Някои признаци, показващи, че бебето има кислороден глад, също могат да бъдат определени от самите родители:

 • Брадата се тресе, когато новородено плаче. Това може да бъде както следствие от незрялостта на нервната система, така и признак на хипоксия..
 • Бебето непрекъснато трепва насън и когато сменя позицията на тялото си.
 • Той спи неспокойно и често вика в съня си..
 • Бебето също се притеснява по време на хранене..

Важно е да се разбере, че тези признаци не винаги са доказателство за кислороден глад. Но ако нещо подобно се наблюдава редовно, по-добре е незабавно да се свържете със специалист, за да сте сигурни, че всичко е наред с бебето..

Лечение

Чрез ясното разбиране какво представлява кислородният глад по време на бременност, можете да вземете мерки и да улесните хода на бременността, като по този начин намалите риска от развитие на хипоксия при бебето.

На първо място, в случай на хронична фетална хипоксия, бъдещата майка трябва да се настрои към положителното и стриктно да спазва всички предписания и препоръки на лекаря. Експертите отбелязват, че е необходимо да се лекува такова състояние не само с лекарствен метод. Важно е да обърнете внимание на начина си на живот и да го промените, така че да си почивате повече и по-малко стрес и напрежение. Кръвоснабдяването на матката се подобрява, ако жената стриктно се придържа към леглото.

Ако има такава необходимост, лекарят взема решение за хоспитализация на жената, за да извърши задълбочен преглед на нейното тяло и тялото на нероденото дете. По време на прегледа специалистите се опитват да открият истинската причина за хипоксия и същевременно да подобрят снабдяването с кислород на нероденото дете и да нормализират метаболизма на жената.

По време на лечението могат да се предписват следните лекарства:

 • Вазодилататори (Euphyllin, No-shpa) - те разширяват кръвоносните съдове и се активира притока на кръв в плацентата.
 • Лекарства, които отпускат мускулите на матката (Magne B6, Ginipral).
 • Средства, които стабилизират състоянието на мозъка на плода спрямо дефицита на кислород (антихипоксанти, невропротектори).
 • Лекарства, които съдържат протеини и аминокиселини.
 • Лекарства, които нормализират защитните свойства на кръвта - (Actovegin, Trental).
 • Препарати за нормализиране на клетъчните мембрани (Hofitol, Essentiale).

Ако бъдещата майка вече е преминала края на 28-та седмица от бременността и терапията не е ефективна, тогава лекарят с тежка хипоксия може да реши да направи цезарово сечение.

Лечение на хипоксия при новородени

Определени мерки за лечение на това състояние при кърмачета се предприемат незабавно, дори в родилния дом. Ако бебето не може да диша самостоятелно, дишането му се възстановява с помощта на кислородна маска. В остри случаи се извършват реанимационни мерки.

След това лекарят оценява ефектите на хипоксията. Ако е необходимо, на детето се предписват лекарства, физиотерапия, сесии за масаж, билкови вани.

Хлапето трябва да е в спокойна обстановка, да получава пълни грижи. Важно е да се направи всичко, за да се гарантира, че бебето получава максимално количество кислород. Безспорното правило е редовен преглед от такова дете от невролог и педиатър. Подобни изследвания са гаранция, че липсата на кислород се открива и предотвратява навреме..

Разбира се, важен фактор е поведението на жената по време на бременност и квалифицираната подкрепа на нейния курс. Следователно изборът на лекар е много важен в този случай..

Но в същото време родителите трябва да разберат, че много зависи от внимателните и правилни грижи за детето. Когато остър период отмине, повечето нарушения изчезват с течение на времето, при условие че бебето се грижи правилно и се спазват всички препоръки на лекаря..

Как да предотвратим развитието на кислороден глад

Съществуват редица ефективни превантивни мерки, които могат да помогнат значително да се намали вероятността от такова нарушение при дете:

 • Важно е още преди зачеването и, разбира се, по време на бременност да се откажете от зависимостите - тютюнопушене, консумация на алкохол, нездравословна диета.
 • Трябва да се разхождате на чист въздух възможно най-често и да сте сигурни, че стаята е проветрена.
 • Физическата активност също трябва да се практикува чрез изпълнение на упражненията, които са показани за бременност. Това са гимнастика във вода, плуване, дихателни упражнения.
 • Менюто трябва да съдържа колкото се може повече храни, съдържащи желязо. Това са бобови растения, спанак, елда, черен дроб и др..
 • Важно е да се избягват инфекциозни заболявания.
 • Необходимо е да се наблюдава активността на плода и ако тя намалява или се увеличава, незабавно се консултирайте с лекар.

Образование: Завършил е Ровенския държавен основен медицински колеж със специалност „Фармация“. Завършил Виннишкия държавен медицински университет на М. И. Пирогов и стаж в неговата база.

Трудов стаж: От 2003 до 2013 г. - работи като фармацевт и ръководител на аптечен павилион. Наградена е със сертификати и отличия за дълги години и добросъвестна работа. Статии по медицински теми бяха публикувани в местни издания (вестници) и в различни интернет портали.

Кислородно гладуване на плода

Причини, признаци, лечение на фетален гладен кислород

Кислородното гладуване на плода е състояние, което застрашава нормалното му развитие и дори живота. Тази патология е доста често срещана. Много жени вярват, че основните отрицателни фактори са замърсяването на въздуха, лошата екология, но всъщност по-често феталната хипоксия възниква поради негативни промени в тялото на майката. Помислете за основните причини за тази патология, както и за профилактика и лечение.

Причини за вътрематочна хипоксия

На първо място, трябва да се каже, че хипоксията може да бъде хронична (което се случва в повечето случаи или може да бъде остра). А причините за кислородния глад на плода в този и онзи случай са различни. Така че, хроничната хипоксия може да се формира поради плацентарна недостатъчност. Плацентата, поради лоши навици на жената, наличието на тежки хронични заболявания (например захарен диабет), бронхиална астма и други белодробни заболявания, инфекции, може да изпълнява лошо своите функции.

Остър кислороден глад по време на бременност възниква в резултат на отлепване на плацентата, образуване на възли на пъпната връв, тежък, продължителен труд през втория период (поради продължително притискане на главата) и др..

Диагностични методи и симптоми на хипоксия

Всяка бъдеща майка чува от своя гинеколог, че е много важно не само да запомните датата на първото движение, но и внимателно да ги наблюдавате (движения). Това е много важно, тъй като промяната в честотата на движенията на плода може да показва сериозна патология. А именно, забележимо намаляване на активността на детето, редки движения са признаци на кислороден глад на плода, хипоксия. Обикновено жената трябва да усеща поне 10 серии от детски движения на ден..

Освен това при всяко посещение в антенаталната клиника, през втората половина на бременността, сърдечният ритъм на жената се слуша през коремната стена с помощта на специална „тръба“ - акушерски стетоскоп. Много е важно да се определи сърдечната честота на бебето (обикновено 110-160 удара в минута), отклоненията в едната или другата посока служат като индикация за кардиотокография и доплерометрия.

Хроничното кислородно гладуване на плода има симптоми в началния етап под формата на намаляване на обема на корема при плода. Тоест главата му има размера за своя срок, но самото бебе е тънко. Всички тези параметри се откриват по време на ултразвуково изследване. При истинско вътрематочно забавяне на растежа на плода, детето има размери, теглото е по-малко от предписаното за неговия срок.

Лечение на вътрематочна хипоксия и нейното предотвратяване

По правило жените, при чиито деца се подозира вътрематочна хипоксия, са рутинно хоспитализирани. В болницата им се инжектират витаминни препарати, предписват се лекарства, които разреждат кръвта и др. Но между другото тези мерки са неефективни. А лечението на кислородния глад на плода е премахване на фактори, които допринасят за него и превантивни мерки.

1. Разходка. Всеки ден, до 2 часа на ден. Много бъдещи майки избягват подобни физически натоварвания поради повишения тонус на матката, особено в края на бременността. Но в повечето случаи това може да бъде избегнато чрез носене на превръзка. Проветряването на стаята ще помогне да се обогати с кислород, но няма да има полза от това да сте на закрито..

2. Използването на продукти, съдържащи желязо, ако е необходимо - лекарства, съдържащи желязо. Желязото съдържа телешки черен дроб, нар, бобови растения. При липса на желязо в организма нивото на хемоглобина, сложен протеин, който е необходим за трансфера на кислород в тъканите, включително тъканта на дете, пада.

3. Не пушете, не пийте алкохол. Пушенето понижава нивата на хемоглобина. Отровните вещества и в двата случая попадат в тялото на детето.

4. Опитайте се да избягвате инфекции. Всяка инфекция, дори обикновена настинка, износва плацентата, а лошата плацента от своя страна причинява хипоксия. За да не се разболеете, не е достатъчно да се облечете топло и това в никакъв случай не е основното. Важно е да не „вдигнете“ инфекцията от хората около вас, защото вирусите се предават главно по въздушно-капков път. Не трябва да сте без голяма нужда да сте в претъпкани стаи, големи магазини, да се возите в градския транспорт и т.н. За да намалите леко риска от заболяване след общуване с евентуално болни хора, изплакване на носа. Респираторите не винаги ви спасяват от инфекция.

Ако има признаци на остра хипоксия при неродено дете, жената се подлага на спешно цезарово сечение. Това е единственият начин да спасите живота на бебето. Хипоксията при новородени се нарича асфиксия и се проявява с отсъствие или слаб плач при раждането, отсъствие или слабо изразени вродени рефлекси, бледност на кожата и др. Продължителното кислородно гладуване при новородените причинява тежки неврологични заболявания.

Вътрематочна фетална хипоксия - симптоми и последици

По време на вътрематочното развитие детето има остра нужда от хранителни вещества и кислород.

Докато е в утробата, плодът е напълно зависим от майката. Той няма връзка с външния свят.

Следователно детето получава кислород не от въздуха, а през пъпната връв от плацентата.

Ако количеството на доставения кислород е недостатъчно, това причинява редица нарушения в органите и се диагностицира фетална хипоксия.

Но каква е тази диагноза „хронична вътрематочна фетална хипоксия“, какво означава тя? Какво се лекува и какво е опасно за майката и детето?

В днешната статия ще разгледаме по-подробно какво причинява подобно състояние, както и неговите симптоми и последици..

Какво е хипоксия?

Хипоксията е патологично състояние на тялото или отделните му органи, свързано с намаляване на кислорода в кръвта.

Това се случва поради недостатъчно количество кислород във въздуха или в случай на нарушения в биохимичните процеси на тялото.

Феталната хипоксия се причинява от доставката на недостатъчен кислород от майчиното тяло към плода.

Кислородът за дете, подобно на други вещества, необходими за развитието, постъпва през пъпната връв, която свързва плода и плацентата. При липса на някои елементи в тялото на жената, включително кислород, плодът не получава необходимото хранене, което има много негативен ефект върху неговото развитие.

Мозъчните клетки реагират особено силно на липсата на кислород. Следователно хипоксията често причинява неврологични разстройства и ако клетките на централната нервна система са повредени, които не се възстановяват, могат да възникнат сериозни патологии..

Състоянието на хипоксия по време на бременност е доста често. Според статистиката 1 на 10 жени е диагностицирано с това състояние по време на бременност..

Хипоксията може да бъде лека, умерена или тежка.

Ако кислородният глад е незначителен, тогава той не е в състояние да има никакъв ефект върху бебето. Умерените и тежки форми на заболяването изискват медицинска намеса, тъй като те могат сериозно да увредят здравето на детето и дори да доведат до смъртта му.

Така че през първия триместър - това води до забавяне на формирането на ембриона, развитието на плода, патологии могат да се появят при нероденото дете, а също може да се случи аборт.

През втория и третия триместър плодът може да развие патологии поради недостиг на кислород в тъканите на определен орган, увреждане на централната нервна система, забавяне на развитието, намаляване на реакциите за адаптиране към околната среда.

На по-късни етапи (36, 37, 38 или 39 седмици) хипоксията може да бъде предизвикана от:

  Здравни проблеми на майката

Болести на сърдечно-съдовата и дихателната системи, анемия, захарен диабет, сърдечни дефекти и др..

Някои заболявания и патологии, възникнали при дете през пренаталния период

Фетални инфекциозни заболявания, вродени патологии, хемолитична болест и други.

Плацентарна дисфункция

Нарушен кръвен поток, отхвърляне на плацентата, други.

 • Патология по време на раждането
 • По естеството на протичането на хипоксията те се разделят на остри и хронични.

  Опасно е за бързото му протичане, необходимостта от спешни мерки за отстраняването му. Острата тежка хипоксия често води до смърт на детето.

  Хронична форма

  Плодът е защитен от липса на кислород чрез своите адаптивни механизми.

  Следователно известно време той може да толерира кислородния глад без никакви последствия..

  При продължителен прием на недостатъчно кислород тези механизми се изчерпват и настъпва хронична хипоксия.

  Тази форма на патологично състояние може да възникне при продължително излагане на някакъв фактор върху доставката на кислород от плацентата към кръвта на плода.

  Такива фактори могат да бъдат: заболявания на майката, усложнения, възникнали по време на бременността (заплаха от спонтанен аборт или преждевременно раждане, удължаване на плода), нарушен плацентарен кръвоток, употребата на никотин, алкохол, наркотични вещества и други нарушения.

  В момента този проблем се появява много често, буквално при всяко трето бебе. За да разберем дали това наистина е така, стартирахме гласуване сред майките, моля, вземете участие в него.

  Признаци

  Как разпознавате това състояние? Хроничната хипоксия може да се развие на всеки етап от бременността.

  Доста трудно е да се открие хипоксия през първия триместър..

  Лекарят може да подозира наличието на тази патология при някои здравословни проблеми на жената, например с анемия.

  Известно е, че кислородът навлиза в плода чрез кръвта. Пренася се от хемоглобина.

  Ако се наблюдава анемия, тогава нивото на хемоглобина намалява и съответно количеството кислород, доставяно на плода, намалява..

  Мислите ли как да го определите сами и можете ли да го направите? Вкъщи само преброяването на броя на движенията на плода и вниманието към състоянието ви ще помогне. Само лекар може точно да диагностицира.

  През първия триместър на бременността е възможно откриване на хипоксия с използването на специални диагностични инструменти. Наличието на липса на кислород в тялото на трохите се определя от сърдечната честота (HR) и тяхната природа.

  Ако активността е била наблюдавана поне 10 пъти през деня, тогава състоянието е нормално. Ако движенията са редки и слаби, това е симптом на хипоксия..

  Твърде активното движение на плода също е възможен признак за началната степен на тази патология..

  В началния етап на недостиг на кислород детето се движи неспокойно вътре в утробата, броят и силата на ударите се увеличават, а по-късно, при продължително гладуване и прогресиране на хипоксията, активността на движенията му, напротив, намалява.

  Как се проявява хипоксията?

  Косвени признаци на фетален гладен кислород могат да бъдат следните симптоми от тялото на майката:

  • Гадене, замаяност, слабост
  • Депресия
  • Нарушение на съня
  • Задух, нарушения на дишането
  • Бърз сърдечен ритъм, промяна в сърдечната честота

  Когато се появят такива симптоми, е необходимо да се подложи на преглед, за да се установи причината за неразположенията и да се отстранят..

  Влошаването на плацентарната циркулация също е симптом на хипоксия..

  Друг признак за развитие на фетална хипоксия е изоставане в развитието и растежа от приетите норми. Растежът и формирането на дете се диагностицира с помощта на ултразвук.

  Диагностика

  Диагностиката на кислородния глад при дете в пренаталния период е свързана с контрола на сърдечния ритъм и развитието му като цяло.

  Понякога лекарят може да постави тази диагноза въз основа на собствените си наблюдения и да предпише лечение. Това не е вярно.

  Първо, трябва да се подложите на пълен преглед, за да установите точно наличието на хипоксия и едва след това да започнете лечение, за да предотвратите негативни последици.

  И така, за да оцените използването на сърдечния ритъм:

   Слушане на сърдечния ритъм с физически метод - аускултация.

  Лекарят, използвайки специална тръба, слуша сърдечния ритъм на бебето през корема на бременната жена, оценява неговия ритъм, ниво, сърдечен ритъм, наличие на външен шум.

  Кардиотокографията е високоефективен съвременен диагностичен метод, основан на сърдечно наблюдение.

  За това се използват специални сензори за регистриране на сърдечната честота и тонуса на матката на детето, които са прикрепени към корема на майката. Записване на хартия. Висококачествена кардиотокограма може да бъде получена само след 32 седмици от бременността.

  Това се дължи на факта, че именно на този етап от развитието на плода двигателната активност се осъществява според стабилно състояние (движение-почивка).

  Използвайки резултатите от ултразвуково сканиране, лекарят оценява състоянието на плода, неговите органи, съответствие с гестационната възраст и размера на плода. Определя местоположението на плода. Също така, ултразвукът оценява степента на зрялост на плацентата, нейната дебелина, количеството на околоплодните води.

  През първите седмици на бременността наличието на сърдечен ритъм на плода се определя с помощта на трансвагинален сензор. От осмата седмица на бременността пулсът се чува през корема.

 • Доплерометрията е ултразвуков метод, който ви позволява да оцените естеството на движението на кръвта през съдовете на пъпната връв, матката, плода, да откриете появата на нарушения на кръвообращението и плацентарната функция, което може да доведе до хипоксия при дете в утробата.
 • Лечение

  При лечението на вътрематочно недостиг на кислород се използва комплексна терапия.

  Лечение на заболяването на бъдещата майка, което е причинило хипоксия (например лечение на анемия или намаляване на налягането при прееклампсия) и мерки за възстановяване на функцията на кръвообращението на плацентата, подобряване на метаболизма в тялото.

  В зависимост от тежестта на заболяването, лечението се извършва амбулаторно или стационарно. Леките форми на хипоксия могат да бъдат лекувани у дома, като посетите лекар. Лечението на умерена и тежка хипоксия се извършва най-често в болница.

  Жената е назначена за почивка в леглото, което помага да се подобри кръвоснабдяването на матката. Важно е да поддържате бременната жена спокойна, за да не изпитва дискомфорт и стрес. Предписвайте лекарства и витамини, които подобряват метаболитните процеси и притока на кръв в тялото.

  За нормализиране на маточните контракции се използват спазмолитици (папаверин, но-шпа, гинипрал). Показва назначаването на лекарства за намаляване на вискозитета на кръвта и възстановяване на кръвообращението в малки съдове.

  Това помага да се подобри доставката на кислород от плацентата до плода. Използвайте курантил, ниски дози аспирин, реополиглюцин.

  Предписвайте лекарства, които подобряват реологичните свойства на кръвта (Lipostabil, Essentiale).

  Ако лечението не даде резултат и периодът на бременност е 36-38 седмици, тогава лекарите вземат решение за ранно разрешение за раждане..

  Много често, след като страдат от хипоксия, децата имат сериозни нарушения в развитието на речта, например дизартрия. Какво представлява и как да се лекувате, ще научите от материала на връзката.

  Предотвратяване

  Предотвратяването на появата на кислороден глад на плода и други патологии в хода на бременността е правилното му планиране..

  Как да се избегне? Ако преди зачеването се подложите на преглед и лекувате всички съществуващи заболявания, тогава рискът от хипоксия значително ще намалее.

  Друг важен момент в превенцията на хипоксията е поддържането на здравословен начин на живот за родителите преди зачеването и по време на бременността..

  Наложително е бременната жена да се откаже от пушенето, алкохола, да се храни правилно, да си почива добре, да поддържа физическа активност, но не и да преуморява. Стресът и безпокойството трябва да се избягват. Здравето на нероденото дете пряко зависи от здравето на майката.

  Ако жената има нелечими хронични заболявания, тогава тя трябва да информира лекаря за това, така че той да знае за възможните проблеми по време на бременност и да може да предприеме необходимите действия навреме за тяхното отстраняване..

  Дългите разходки на чист въздух, дихателните упражнения, проветряването на стаята, където се намира жената, помагат добре за предотвратяване на хипоксия. В крайна сметка, за да може детето вътре в утробата да получи достатъчно количество кислород, жената трябва да вдишва повече от този газ..

  В градски условия това не винаги е възможно, тъй като въздухът в градовете е наситен с въглероден диоксид, кислороден антагонист. Затова е по-добре да се разхождате в градските паркове, близо до водни тела, да излизате извън града.

  Упражненията в басейна тренират дихателната и сърдечно-съдовата системи, насищат кръвта с кислород, което служи като добра профилактика на хипоксията. Също така, упражненията ще помогнат за облекчаване на натоварването от гръбначния стълб, което е много важно по време на бременност, тренират много мускули, включително гърба, корема, бедрата.

  За своевременното откриване на хипоксия е важно да се вземат всички предписани тестове навреме, да се следи здравето на бременна жена и да се консултирате с лекар.

  Ефекти

  До какво води това в бъдеще?

  При липса на навременна диагноза и адекватно лечение продължителното гладуване с кислород може да доведе до следните последици:

  • През първия триместър бременността се забавя и изчезва;
  • Неправилно формиране на системите и органите на детето;
  • Забавяне на плода в развитието и растежа;
  • Лезии на ЦНС;
  • Намалена функция на адаптация на новороденото към околната среда.

  За да избегнете развитието на хипоксия, трябва да преминете всички прегледи навреме. Прочетете на доплер по време на бременност - какво е това?

  Остра форма

  Началото на остра форма на кислороден глад настъпва внезапно и се развива бързо. Развитието става в рамките на часове.

  По време на раждането е възможно да се подозира получената хипоксия:

   Ако околоплодната течност е зеленикава, тя е мътна с примес от изпражненията на детето - меконий.

  При силен дефицит на кислород в кръвта на плода, кръвоносната система на бебето преразпределя кислорода, така че да попадне в най-важните органи. В този случай функцията на червата намалява и изпражненията се отделят в околоплодната течност. При нормалното протичане бебето първо се изпразва след раждането..

 • Ако пулсът на детето първо се покачи рязко (до 170 удара в минута и повече), а след това намалее (до 120 удара в минута и по-долу).
 • Ритъмът става слаб, сърдечният ритъм е заглушен, аритмичен.

  Причини

  Най-честите причини за остър недостиг на кислород в плода по време на раждането могат да бъдат:

   Преждевременно отлепване на плацентата

  Често се случва с прееклампсия - продължително високо кръвно налягане при жена

  Матката се разкъсва по време на раждането

  С патологични промени в стените на матката или чрез механично увреждане). В този случай плодът, заедно с плацентата, ще влезе в коремната кухина на майката и ще умре в рамките на няколко минути.

  Трудно раждане с трудности при напускане на бебето

  Главата на бебето е компресирана за дълго време, особено ако бебето е тежко

  Най-често причинени от многократно заплитане на пъпната връв, особено около врата на бебето. В този случай може да се развие асфиксия..

 • Продължителен труд, ниска трудова активност.
 • Лечение

  Лечението на острата хипоксия зависи от причините за нейното възникване. Във всеки случай е необходима спешна медицинска помощ, обикновено бърза.

  Ако по време на бременност възникне остра форма на нарушение, е необходимо спешно да доставите бременната жена в болницата.

  За да подобрите състоянието й, можете да използвате интравенозна глюкоза, витамини, средства за стимулиране на дихателната функция.

  Също така се препоръчва използването на овлажнена с кислород инхалация, лекарства за намаляване на тонуса на матката и възстановяване на кръвоснабдяването. Ако времето позволява, тогава се решава въпросът за ранната доставка.

  В случай на остра фетална хипоксия, възникнала по време на раждане, е необходимо:

   Ако е възможно, отстранете причината, която е причинила това състояние

  Например, за стимулиране на раждането в случай на продължителен характер или за извършване на спешна операция.

 • Осигурете необходимите мерки за реанимация за новороденото веднага след раждането.
 • При кърмаче с остра хипоксия обикновено настъпва асфиксия - липса на дишане. Кислородният глад причинява натрупване на въглероден диоксид в органите и тъканите на новороденото, има забавяне на дишането и сърдечния ритъм, докато те спрат.

  В бъдеще детето се наблюдава от специалисти, предписват се прегледи за откриване на засегнати органи, системи, тъкани поради недостиг на кислород.

  Ефекти

  Острото развитие на хипоксия при липса на спешна помощ може да доведе до смърт на дете.

  Последствията от острото гладуване с кислород, което настъпва по време на раждането, се оценяват по скалата на Apgar. Колкото по-ниски са резултатите по тази скала, толкова по-голяма е вероятността от патологии и разстройства на здравето при новороденото..

  Последиците от кислородния глад могат да бъдат изразени от следните патологии:

   Лезии на централната нервна система на тялото на детето

  Липсата на кислород води до смърт на нервните клетки, които, както знаете, не могат да бъдат възстановени.

  Исхемични заболявания на органи и тъкани

  Които са страдали поради недостиг на кислород;

 • Кръвоизливи в различни органи
 • Повишен риск от внезапна бебешка смърт
 • Предотвратяване

  Невъзможно е да се предскаже появата на остра форма на хипоксия. Можете обаче да предприемете действия за намаляване на риска от развитие на тази патология..

  Предотвратяването на остър недостиг на кислород се състои в подходяща подготовка за бременност и раждане, като се избягва хроничната хипоксия. Умерената физическа активност и здравословният начин на живот намаляват риска от усложнения по време на раждането и, следователно, появата на хипоксия.

  Важно е да изберете опитен акушер, който да присъства на раждането. Информирайте го за хода на бременността, проблемите по време на нейния период, съществуващите заболявания, които могат да причинят усложнения при раждането.

  Лекарят ще ви помогне да вземете правилното решение за това как да разрешите раждането или да предоставите навременна помощ в случай на проблемни ситуации.

  Спокойно, само спокойно! Защитни механизми на плода

  Въпреки факта, че феталната хипоксия е доста често срещана диагноза, не бива да се притеснявате преди време. Кислородният глад, разбира се, е много вреден за детето, но няма нужда да се паникьосвате преди време. В края на краищата природата предвижда компенсаторни и адаптивни реакции на плода. Те се изразяват със следните физиологични характеристики:

  • Увеличен пулс до 130-160 удара в минута,
  • Кръвта съдържа много фетален хемоглобин, до 70% от общия,
  • Налице е значителен кислороден капацитет на кръвта,
  • сърдечно-съдовата система на плода е проектирана така, че почти всички органи да получават смесена кръв

  Което осигурява по-бавно намаляване на нивото на кислород в кръвта по време на хипоксия.

  Когато настъпи кислороден глад, ударният обем на сърцето се увеличава, пулсът и обемът на циркулиращата кръв се увеличават, кръвоснабдяването се променя така, че основният обем кръв да попадне в жизненоважните органи - мозъка, сърцето, белите дробове - и кръвообращението в кожата, мускулите, червата намалява.

  Стресът, който възниква при плода по време на хипоксия, активира системите на тялото, причинява освобождаването на глюкокортикостероиди, които повишават стабилността на клетъчните мембрани.

  По този начин, на първия етап на хипоксия, плодът е напълно способен да поддържа необходимото ниво на кислород в тъканите. И само при продължителен дефицит на кислород адаптивните механизми на плода се изчерпват и се развива декомпенсация, което означава, че настъпва кислородно гладуване на клетките.

  Основното за бременната жена е да бъде спокойна, да не се поддава на емоциите. В крайна сметка здравето и на майката, и на детето зависи от емоционалното състояние..

  Важно е да проучите цялата налична информация за хипоксията по време на бременност, да знаете нейните симптоми и да сте подготвени за този проблем. Тогава ще бъде възможно да се идентифицира нарушението навреме и да се отстрани, дори преди да се появят сериозни последици..

  Профилактично видео

  В следващото видео ще научите как можете да увеличите притока на кислород към вашето бебе: