Развитието на недоносени бебета под една година се различава от развитието на родените навреме.

Дете, което се появява преди време, изисква специално внимание и грижи.

 1. Особености на развитието с недоносеност
 2. 1 месец
 3. 2 месеца
 4. 3 месеца
 5. 4 месеца
 6. 5 месеца
 7. 6 месеца
 8. 7 месеца
 9. Осем месеца
 10. 9 месеца
 11. 10 месеца
 12. 11 месеца
 13. 12 месеца
 14. Как изглежда ранно бебе?
 15. Недоносеност
 16. Височина и тегло на кърмачето в таблицата
 17. Височина и тегло по години (СЗО)
 18. Развитие и поведение след една година
 19. Относно храненето
 20. Съвети за родителите
 21. Мнението на д-р Комаровски

Особености на развитието с недоносеност

При кърмачета, които впоследствие са родени преждевременно, няма дихателни и смукателни рефлекси. При повечето недоносени бебета белите дробове не могат да дишат и при вдишване могат да се слепнат. И още: мускулният тонус е намален, недоразвитие на храносмилателната и отделителната система, инхибиране на реакцията към дразнещи фактори.

Отбелязва се, че децата, родени преждевременно, с подходящи грижи в подкрепяща среда, се развиват много по-бързо от връстниците в доносена възраст. Напредъкът в развитието се усеща забележимо до 3 месеца. За около година или година и половина практически няма разлики. И в особено трудни случаи, подравняването на развитието настъпва до две-тригодишна възраст.

1 месец

Критичният период в развитието на недоносеното бебе е първият месец от раждането. Детето е в неподвижно състояние, спи много. Мускулният тонус е изключително отслабен, смучещият рефлекс или напълно липсва, или е слабо изразен. Телесното тегло набира бавно. Ако бебето не е в състояние да суче само, то се захранва със сонда. Дишането се поддържа от вентилатор. Тактилният контакт с майката е много важен за развитието, така че бебето се възстановява много по-бързо.

2 месеца

Този месец се характеризира като слаб по отношение на развитието и възстановяването. Бебето се нуждае от засилено хранене. Те хранят бебето при поискване. Започва бързо натрупване на телесно тегло и скоро може да достигне нормата за двумесечна възраст. Едно от първите умения е умението да държите главата.

3 месеца

Теглото и височината на тялото са в нормални граници. Този месец са важни заниманията с детето, които не ви позволяват да останете дълго време в една позиция. По време на сън трябва да сменяте позата си често. Много е полезно да правите масаж и да галите бебето с леки движения. Има реакция на различни звуци и на светлина. Детето спи през повечето време.

4 месеца

Бебето самостоятелно повдига и държи главата си, издавайки звуци се опитва да тренира гласовия апарат, появява се концентрация на вниманието върху предметите. Повишеният мускулен тонус може да усложни до известна степен процеса на полагане. На този етап от развитието бебето трябва да бъде по-често на открито. Масажът и къпането продължават за успешно развитие.

5 месеца

Детето започва да се усмихва. Движенията все още са сковани и конвулсивни, което е свързано с повишен мускулен тонус. Акцентите на този месец са активната реакция на звукови и светлинни стимули, появяват се опити за задържане на дрънкалката. Психологическото развитие набира скорост. Хлапето е будно повече време от преди, изучава околните предмети, смее се силно. Краката и ръцете се движат активно.

6 месеца

Преломен момент в процеса на възстановяване и развитие на ранно бебе. Външните признаци на недоносеност напълно липсват. Той се смее енергично, опитва се да се преобърне по корем. Хлапето проявява интерес към околните предмети и играчки. Добър показател е увеличаването на телесното тегло с 2,5-3 пъти.

Забележка! Педиатрите съветват да се въвеждат допълнителни храни, като се започне с лъжица полутечна каша.

Активността на трохите се увеличава, може да се преобърне. Проявява общителност, отговаря с бръмчене.

7 месеца

Детето вече се опитва да пълзи по корем, активно се преобръща, качва се на четири крака и се поклаща, което означава, че се готви да пълзи на четири крака. Играе самостоятелно, манипулира играчки и предмети. Речта е обогатена с нови звуци. Можете да използвате лъжица при хранене.

Осем месеца

Детето се преобръща лесно. Някои все още се опитват да пълзят по ръцете си. Хлапето се опитва да седне самостоятелно, може да се изправи с опора, продължава да се опитва да пълзи и някой вече пълзи на четири крака. Радва близките с отделно произнесени срички. Бебето е уверено и контролира движенията на тялото си. Възприема при обръщение. Този месец се отличава с бързото психологическо развитие на бебето. Сега е много важно да общувате с него и да започнете да четете детски книги и стихове..

9 месеца

Вече е лесно да седнете от легнало положение, уверено стои на крака с опора. Сричките стават по-трудни, повишава се общителността. Детето може да играе самостоятелно, без да разсейва никого. Разбира прости молби, например дава ръка, играчка, маха с ръка при раздяла. Речевият апарат се развива по-интензивно, а речта се допълва от звукови срички. Хлапето разбира емоционалното оцветяване на речта, отправена към него, и се опитва да имитира тона.

10 месеца

Движенията на детето, ловко манипулира предмети, не само стои с опора, но вече стъпва над краката. Седи добре, но понякога се случва да падне, без да поддържа баланс. С интерес проследява движещи се обекти и хора. Той отговаря на името си, разбира произношението на името си в речта на родителите си, насочва погледа си към звука. Колкото по-често общувате с детето си, толкова по-бързо то ще овладее речта.

11 месеца

Хлапето активно пълзи, може да ходи по опората. Интересува се от сложни играчки, като пирамиди, както и от неща, които се движат, коли, инвалидни колички. Посочвайки към предмети, той може да ги нарича по свой начин, комбинация от звукови срички. Донася артикули при поискване.

12 месеца

Периодът, когато недоносените бебета по нищо не отстъпват на връстниците си, родени навреме. Особено тези, които принадлежат към 1-ва и 2-ра степен.

Движенията на бебето все още са ограничени, което е следствие от повишен тонус, но това преминава с течение на времето..

Недоносените деца могат да имат същото заболяване като доносените. Но що се отнася до отклоненията на слуховите органи, при "ранните" деца те са по-чести с 3%.

Детето чува още в утробата, реагира на гласове и външни звуци. Следователно проблемите със слуха не зависят от степента на зрялост на плода..

Причината може да е наследственост, болести, претърпени от майката по време на бременност, ако е приемала силни антибиотици, а също така засяга тютюнопушенето и употребата на алкохол и наркотици.

Внимание! За да се избегне преждевременно раждане, е много важно да се регистрирате при гинеколог. Наблюдението на здравето на майката и хода на бременността ще помогне да се елиминират рисковете от ранно раждане навреме.

Как изглежда ранно бебе?

Недоносеното бебе изглежда различно от доносеното бебе.

Външни характеристики на дълбоко недоносени бебета:

 • растеж по-малък от 45 cm;
 • непропорционално сгънато тяло, голяма глава и малки ръце и крака;
 • колкото по-рано се роди бебето, толкова по-нисък е пъпа;
 • по-червена кожа от нормалното дете;
 • пух по цялото тяло;
 • намален мускулен тонус;
 • отворена малка фонтанела на тила;
 • ушите са меки, силно притиснати към главата.

Наблюдава се и слабост на пигментацията на зърното, недостатъчно развитие на гениталиите.

Бебетата, родени на 33 - 34 гестационна седмица, изглеждат по-зрели. Кожата им е розова, няма пух по лицето и тялото, тялото е пропорционално сгънато. При деца с 1 и 2 степени на недоносеност, оформени уши, пигментацията на зърната е по-изразена, гениталиите са практически развити.

Недоносеност

Бебе се счита за недоносено, ако се роди преди 37 седмици..

4 степени на определяне на недоносеността при деца:

 1. Ако бебето се роди на 37-35 гестационна седмица, теглото при раждане е по-малко от 2500 g.
 2. За бебета, родени на 34-32 седмици, с тегло 1500-2000g.
 3. Ако детето е родено на 31-29 седмица от бременността с тегло под 1500 g.
 4. Това са бебета, родени в период от 28 седмици или по-малко. Тегло при раждане по-малко от 1000g.

Последните 2 степени се наричат ​​дълбока недоносеност. Такива деца се кърмят от обучен медицински персонал в специализирани центрове, оборудвани с цялото професионално оборудване, необходимо за грижа за бебетата..

Друг критерий за оценка на незрялостта на плода е телесното тегло, с което е родено детето. Степени, характеризиращи здравословното състояние на тегло на недоносено бебе:

 1. 2500 - 2001;
 2. 2000 - 1501;
 3. 1500 - 1001;
 4. от 1000 и по-малко.

Важно! Деца с 3 степени на недоносеност по тегло при раждане (ниско тегло при раждане) и 4 (екстремно телесно тегло) се нуждаят от специални грижи и грижи.

При определяне на степента на недоносеност се вземат предвид не само теглото и гестационната възраст, но и зрялостта на целия организъм като цяло. Има случаи, когато дете, родено 2000 кг, изпреварва повече това, което тежи 2500 г при раждането.

Внимание! Трябва да се отбележи, че растежът не винаги е признак за недоносеност. Този показател може да е нисък поради наследственост, например и двамата родители са ниски. Основният симптом е теглото и преждевременното раждане.

Височина и тегло на кърмачето в таблицата

Месец4 тегло / височина на групата3 тегло / височина на групата2 група тегло / височина1 групово тегло / височина
11050 гр. / 33,9 см.1400 г. / 38,7 см.1890 / 43,8 см.2400 гр. / 48,7 см.
21450 г. / 37,9 см.2050 г. / 42,7 см.2590 гр. / 48 см.3200 гр. / 52 см.
32150 гр. / 40 см.2750 гр. / 46 см.3390 гр. / 52 см.4000 гр. / 56 см.
42750 гр. / 44 см.3450 гр. / 50 см.4290 г. / 56 см.4900 гр. / 60 см.
пет3400 гр. / 48 см.4200 гр. / 54 см.5100 г. / 59 см.5500 гр. / 63 см.
64150 гр. / 52 см.5000 гр. / 57 см.5800 гр. / 62 см.6200 гр. / 65 см.
74650 гр. / 55 см.5900 гр. / 60 см.6400 гр. / 65 см.6900 гр. / 67 см.
85150 гр. / 58 см.6500 гр. / 62 см.7100 гр. / 67 см.7600 гр. / 69 см.
девет5600 гр. / 60 см.7000 гр. / 64 см.7600 гр. / 69 см.7900 гр. / 70 см.
десет6100 г. / 63 см.7500 гр. / 65 см.8000 гр. / 70 см.8200 гр. / 72 см.
единадесет6600 гр. / 65 см.8000 г. / 66 см.8400 г. / 71 см.8550 гр. / 73 см.
127150 гр. / 67,5 см.8350 гр. / 68 см.8800 гр. / 72 см.8950 г. / 74 см.

Височина и тегло по години (СЗО)

Една годинапо-ниска стойностнай-висока стойност
тегло (момче)7,712.0
тегло (разработка)7.011.5
височина (момче)71,080.5
височина (девствена)68.979.2

Развитие и поведение след една година

Педиатрите, наблюдаващи преждевременно родени деца, отбелязват особеността, че физическото развитие на такива бебета през годината не се различава от същите връстници с нормална дата на раждане. Но невропсихичното развитие се изравнява само с 2-3 години.

Характеристики на разработката след една година:

 • По-късно се формира реч, помощта на логопед може да улесни подобряването на качеството на произношението на думите.
 • Информацията се усвоява бавно, когнитивните способности се потискат, проблеми с концентрацията.
 • Трудна адаптация към всичко ново, което се случва наоколо, отнема много време, за да свикнете с непознати.

Характеризират се с висока степен на емоционална податливост, плачът е присъщ, склонен към детски стрес.

След година и месец бебето може да изминава кратки разстояния с подкрепа. Той вече играе без помощта на възрастни, знае името му и отговаря на него. Правят се опити да се върви по опората самостоятелно.

Детето добавя кубчета, пирамиди, знае как да слага пръстени на пръчка.

Първите независими стъпки - година и 2 месеца. Хлапето показва къде е мама, разпознава играчки по име и може да донесе.

Има разбиране за какво служат тези или тези предмети.

Във всеки случай, всяко недоносено бебе се развива със свои собствени характеристики и забавяне по-малко от 2 месеца не трябва да предизвиква безпокойство. Не трябва да бързате (например, да стъпвате на крака рано), развитието е постепенен процес и изисква търпение и издръжливост.

Относно храненето

Много е важно за недоносеното бебе да се храни добре. Много е важно да се организира правилното хранене.

Повечето бебета, родени преждевременно, не могат да сучат сами и следователно се хранят с тръба.

Бебетата, напълняли преди 1300-1800, се опитват да сучат сами. Ето защо лекарите се съветват да прилагат бебето на гърдата възможно най-често..

Внимание! Когато има противопоказания за естествено хранене, бебето се прехвърля на специална диета с адаптирана формула за деца, появили се след преждевременно раждане.

Такива смеси са предназначени да заменят майчиното мляко и да помогнат на бебето да получи полезни микроелементи и витамини, да расте и да наддава.

Характеристики на изкуственото хранене:

 • Повишена енергийна стойност. Тъй като бебето трябва да расте енергично и да наддава, той се нуждае от повишен прием на калории. В крайна сметка недоносените бебета първо трябва да настигнат връстниците си и едва след това да растат с тях наравно.
 • Наличието на фосфор и калций. Допълнителни елементи са необходими за костната система, само през първата година от живота и за бъдещите зъби. Много е важно съотношението на тези микроелементи да е оптимално. Производителите обръщат специално внимание на тези компоненти..
 • Повишено съдържание на протеин. Много важна съставка за наддаване на тегло.
 • Допълнителни бързосмилаеми въглехидрати, за да помогнат на тялото да произведе достатъчно енергия за развитие.
 • Витамините, минералите и микроелементите в сместа помагат на всички телесни системи да функционират оптимално.
 • Съдържа нуклеотиди, участващи в съзряването на чревната лигавица.
 • Полиненаситените мастни киселини допринасят за правилното развитие на централната нервна система.

Започвайки от 6-месечна възраст, недоносеното бебе се запознава с допълнителни храни, като се започне с оризова или елдова каша. Първо се добавя растително масло, след това може да се добави масло.

На тази възраст можете да въведете растително пюре с добавка на растително масло. На 8 месеца можете също да давате пюре от месо на малки порции 2-3 пъти седмично. Сега диетата се допълва с хляб от пшенично брашно, неподсладени бисквитки. Зеленчукова супа, яйчен жълтък разширяват менюто на детето.

Правилното хранене през първата година от живота на недоносеното бебе е ключът към успешния растеж и развитие.

Съвети за родителите

Много е важно родителите на „ранните“ малки деца да знаят как да се грижат за тези деца. Те трябва да разберат, че недоносените бебета имат много характеристики: развитие, хранене. Децата се нуждаят от постоянен медицински контрол, за да се изключат всички възможни усложнения на преждевременното раждане на ранен етап..

Съвети:

 1. Много е важно за недоносеното бебе да продължи да кърми. Естественото хранене с кърма ще укрепи здравето и имунитета на бебето, защото съдържа аминокиселини и протеини, които са толкова необходими за растежа и развитието. Ако кърменето е невъзможно по някаква причина, тогава преди да изберете изкуствено хранене, задължително трябва да се свържете с вашия педиатър.
 2. Защото за недоносени бебета могат да бъдат подходящи само специално произведени формули. Допълнителните храни могат да се започват от 6 месеца на много малки порции, но пълноценни - само от 7 месеца, тъй като храносмилателната система все още не е напълно развита. Храненето трябва да се състои от малко количество храна, а честотата на хранене трябва да бъде 10-20 пъти на ден.
 3. Препоръчително е да закупите специална везна за наблюдение на наддаването на тегло. Колкото по-голям е той, толкова по-добре се развива бебето..
 4. Бебешките дрехи трябва да бъдат направени само от естествени материали, защото кожата на такива деца е много нежна и лесно уязвима. Размер за недоносени бебета може да се намери само в специализирани магазини..
 5. Не се допускат резки температурни промени. Водата за къпане трябва да е над 360С. Температурата в хола не е по-ниска от 250C. Влажността на въздуха трябва да бъде между 50% и 70%. Избягвайте хипотермия, къпете се в топла стая и увийте бебето в загрята кърпа.
 6. Разходката е разрешена за малко дете от 2000 г. и повече. Трябва да започнете с 10-15 минути на ден, с течение на времето, увеличавайки продължителността на времето, прекарано навън. През зимата, особено в студено време, не се препоръчва да се разхождате, ако детето тежи по-малко от 3000 г. Проветрявайте редовно стаята, въздухът в стаята винаги трябва да е свеж.
 7. Формирането на физически умения изисква специално внимание. Процесът ще се ускори чрез масаж и гимнастика, извършвани от специалисти. Те ще помогнат за укрепване на мускулите, ще предотвратят сколиозата.

Мнението на д-р Комаровски

В това видео ще разберете какво мисли Комаровски по този въпрос:

Обобщавайки, може да се отбележи, че недоносеното бебе не е диагноза. Медицината не стои неподвижна и все повече малки спасени животи се отчитат от специално оборудван персонал. С необходимите грижи и внимание бебето ще стане пълноценно и здраво..

Как се развиват недоносени бебета по месеци?

За недоносени бебета се считат деца с гестационна възраст (бременност) под 28–37 седмици и с тегло от 1 до 2,5 kg. В същото време доносените бебета често имат ниско тегло (до 2,5 кг) - при наличие на вродени малформации или ако майката е злоупотребявала с алкохол, тютюн, наркотици по време на бременност.

Недоносеността се определя от отличителни черти:

 • липса на подкожна мазнина (плюс нарушение на терморегулацията);
 • незрялост на дихателната система;
 • мекотата на ушите;
 • голяма фонтанела;
 • наличието на покритие на оръдието;
 • големи теменни и челни туберкули.

Днес обаче такива бебета, при подходящо лечение и грижи, имат всички шансове да израснат в пълноценни, здрави, силни деца - природата ги е наградила с феноменална способност да компенсират, за да настигнат своите „навременни“ връстници до годината. Как се развиват недоносените бебета по месеци? По какво се различават от обикновените деца?

Всичко зависи от гестационната възраст

Способността на бебетата да компенсират директно зависи от степента на недоносеност, с която са родени. В зависимост от това се различават 4 степени на недоносеност..

 1. 34-37 седмици. Дете се ражда с тегло 2–2,5 кг. Това е най-лесната степен, при която бебетата се раждат доста жизнеспособни, на практика не е необходимо да създават специални условия за кърмене. Изключение правят специални случаи (продължителна жълтеница, родова травма и др.).
 2. 32–34 седмици (тегло - от 1,5 до 2 кг). Такива бебета изискват специални условия на грижи и хранене, при които те могат бързо да се адаптират към независим живот. От 34-та седмица бебето може да суче самостоятелно, което е важно за пълноценното хранене.
 3. 28-30 седмици. Хлапето тежи от 1 до 1,5 кг. Степента на оцеляване на такива деца е висока, но те ще се нуждаят от дълъг период на възстановяване, лечение от много специалисти, тъй като те често се раждат с различни заболявания и малформации. Такива новородени се считат за дълбоко недоносени. Те се нуждаят от изкуствена вентилация на белите дробове, хранене през сонда и вена, обогатена със специални аминокиселини, ензими, хормони, глюкоза - вещества, които помагат на детето да расте и да се развива по-бързо. Тези деца се поставят в специални кувьози, където се поддържа необходимата температура и влажност (бебето все още не е в състояние да ги регулира независимо).
 4. До 28 седмици. Бебето се счита за изключително недоносено. Процентът на такива раждания не надвишава 5%. Но се води упорита борба за живота на такова дете, тъй като всички негови органи и системи все още не могат да функционират независимо, те се нуждаят от изкуствена подкрепа. В допълнение, тези бебета обикновено се раждат с много дефекти или сериозни заболявания. За съжаление, голям процент от тези новородени умират преди навършване на един месец. Оцелелите имат различни гледни точки. Колкото по-кратък е гестационният период, както и теглото на детето, толкова по-вероятно е бебето да има много усложнения, включително до увреждане.

Отличителни черти на недоносените бебета

При преждевременно раждане детето не е готово за живот в нови условия (температура, влажност, необходимост от дишане, сучене, смилане на храна). Колкото по-висока е степента на недоносеност, толкова по-изразени са тези проблеми, толкова по-дълго бебето ще се адаптира към тях. Настигайки биологичната възраст в екстремни условия, всички органи и системи на такова дете страдат.

 • Нервната система регулира способността за рефлекси (търсене, смучене, преглъщане), реакции на звуци, подобряване на зрението и пр. При такива деца узряването на предаването на импулсите към мозъка се забавя. За разлика от другите детски системи, нервната система узрява много по-бавно. Може да й отнеме няколко години, преди детето да догони връстниците си емоционално, вербално и да подобри координацията на движенията..
 • Лошо развити структури на мозъка (кора, кръвоносни съдове, малкия мозък, продълговати мозък), което води до бърза умора, хаотични движения, бавни реакции на дразнене, треперене на крайниците и брадичката, лошо мозъчно хранене (риск от исхемия).
 • Колкото по-изразена недоносеност, толкова повече страда терморегулацията на бебето - той може бързо да хипотермия или прегряване. Това се дължи на слабо развит слой подкожни мазнини, незрялост на центъра на терморегулация в мозъка, потни жлези.
 • Нарушава се работата на храносмилателната система. Намален тонус на стомашно-чревния тракт, недостатъчно активни ензими за смилане на храната, намалена способност за усвояване на кърмата (чести колики, подуване на корема, регургитация), усвояване на протеини, мазнини, витамини.
 • Незрелостта на дихателния център, тесния трахея и бронхите, високо разположената диафрагма водят до факта, че детето диша често и плитко, което затруднява снабдяването на тялото с кислород.
 • Намалена функция на щитовидната жлеза, което води до забавяне на метаболизма. Това може да застраши продължителна жълтеница, оток, лошо наддаване на тегло..
 • Незрелостта на панкреаса може да причини ниски нива на кръвната захар, което на тази възраст забавя съзряването на цялата нервна система и може да доведе до епилепсия или умствена изостаналост.

В допълнение, недоносените бебета имат слаба имунна система, която може да причини развитието на инфекциозни заболявания, както и алергични реакции. Недостатъчното усвояване на витамини и минерали е изпълнено с необичайно развитие на тазобедрените стави. Бързото унищожаване на феталния хемоглобин може да причини анемия, а липсата на витамин К и тромбоцитите е възможна причина за кървене.

От месец на месец

Тези и други нарушения в работата на органите и системите изискват специално внимание на бебетата, които се появяват преди време. Въпреки това, при относително малка недоносеност (гестационна възраст повече от 35 седмици), децата имат всички шансове да се приведат в развитие до около една година с връстниците си.

Развитието на такива бебета по месеци ще протича по следната схема.

 • 1 месец. Смукателната активност на бебето все още е слаба, освен това всички органи и системи изпитват адаптационен стрес. Следователно детето наддава слабо, прекарва по-голямата част от времето в сън. Ако такова бебе вече е у дома, основната грижа на родителите е да го предпазят от вируси, микроби, течение, както и от екстремни температури..
 • 2 месеца. През този период детето започва активно да напълнява и да набира сила (което може да се счита за основен признак на правилното развитие), вече е позволено да започне да го разпространява по корема.
 • 3 месеца. Детето има първите лицеви реакции. Опитва се да фокусира погледа си върху лицето на майка си, да вдигне глава. Все още няма усмивка, но бебето е чувствително към тактилен контакт. Появява се рефлекс за хващане и постепенно се развива зрителна и слухова концентрация. Сега е важно по-често да сменяте положението на бебето, така че главата да не е постоянно обърната на една страна, за да му осигурите достатъчно храна и почивка. По това време теглото трябва да се удвои.
 • 4 месеца. Бебето започва да издава първите звуци, вдига и държи главата, хваща играчката. Сега е възможно да се повиши мускулният тонус, който се отстранява добре чрез гимнастика и масаж.
 • 5 месеца. Хлапето започва да се усмихва, да се интересува от света около него. Вече може да държи играчката в писалката. Зрението му леко се подобрява, в речта се появяват повече звуци. Бебето вече се опитва да завърти главичката по посока на звука, като определя точно откъде идва.
 • 6 месеца. Бебето се опитва да се преобърне от гърба върху корема си. Той има "комплекс за съживяване" за външния вид на роднини, които вече разпознава. Детето ходи по-активно. Към този момент теглото му вече се е утроило. С опората на подмишницата той опира краката си в повърхността, като кляка леко.
 • 7 месеца. Бебето вече е доста активно, то може да се преобърне върху корема си, опитвайки се да пълзи с „коремчето“. Той държи играчката уверено. Сега може да се появят първите му зъби..
 • Осем месеца. Детето се изправя на четири крака, опитва се да се люлее, опитва се да седне самостоятелно, стреми се да общува с възрастни. Разбира, ако го помолят да покаже нещо. Обича песни, детски стихчета, приказки, слуша думи и интонации.
 • 9 месеца. Сега бебето седи почти уверено и се опитва да пълзи „истински“. Той се нуждае от комуникация още повече. Речта на бебето се развива - появяват се първите повтарящи се срички.
 • 10 месеца. Детето може да стои и да се движи самостоятелно на опората, но засега пълзи повече. Бързо реагира на различни звуци, обича да гледа ярки играчки, които се движат пред очите му. Реагира на вашето име.
 • 11 месеца. Бебето се научи да сяда и да става, дори да стои без опора (някои деца могат да направят няколко стъпки без подкрепа), но също така обича да пълзи повече. Започва да се интересува от пирамиди и кубчета, играчки, които се движат. Все повече и повече са склонни да общуват със семейството.
 • 12 месеца. Много недоносени бебета към тази възраст започват да ходят сами - толкова много са успели да компенсират изоставането си за една година. Трябва да се има предвид, че в умственото развитие недоносените бебета все още изостават от своите връстници с 1-2 години. Това се счита за показател за нормата.

Не бързайте да смятате това за отклонение, ако бебето ви не е усвоило нито едно от посочените умения до определен месец. Развитието на всяко бебе е индивидуално, зависи от степента на недоносеност, наличието на усложнения и здравословни проблеми, общото състояние на малкото дете. Колкото по-голяма е степента на недоносеност, слабост, толкова по-късно се появяват умения. Ако се притеснявате за нещо - консултирайте се с педиатър.

Специални грижи и надзор

Най-важното правило за майките на недоносени бебета е кърменето. Ако кърменето не е възможно поради слабост, бебето се храни с изцедено майчино мляко. Но поради факта, че такива деца са по-уязвими и отслабени, те също се нуждаят от повече благоговейни грижи. Следващите съвети ще помогнат на майките да организират правилно този процес..

 • Защитете къщата от течение и организирайте правилния температурен режим - около 25 градуса по Целзий. Под одеялото трябва да е поне 30 градуса, температурата на детето - поне 36,5 градуса. Ако бебето не поддържа добре телесната температура, в креватчето трябва да има загряваща подложка на безопасно разстояние от него. Внимавайте за влажност. Както сухотата, така и прекомерната влага са вредни за бебето.
 • Необходимо е проветряване. Когато правите това, винаги извеждайте бебето си от стаята..
 • С 1 и 2 степени на недоносеност, бебетата под 2 месеца се хранят 7 пъти на ден, до 5 месеца - 6 пъти, след това до една година - 5 пъти на ден.
 • Първото къпане може да се извърши една седмица след изписването (ако теглото при раждане е било най-малко 1,8 кг). Температурата на водата трябва да бъде най-малко 38 градуса за такива трохи. През първите 3 месеца къпането се извършва само в преварена вода.
 • През първия месец е по-добре да не ходите, а само да проветрявате стаята. От втория месец разходките, започващи от 5 минути, се извършват само ако температурата навън е най-малко 25 градуса. Постепенно трябва да доведете времето за ходене до 2-3 часа на ден. При минусово време не ходете с бебето си.
 • Гимнастиката и масажът помагат на недоносените бебета да укрепят мускулите и имунитета, да намалят мускулния тонус и да активират емоциите. През първия месец използвайте нежен поглаждащ масаж. От втория можете да добавите гимнастика. До 3-4 месеца можете да започнете да мотивирате детето си да се обърне настрани. На 5 месеца го научете съзнателно да посяга и да грабва ярка играчка. На шест месеца насърчавайте да пълзите, макар и засега в корема. Ако бебето държи добре гърба до 8 месеца, можете да го насърчите да седне и да стои. До 9-месечна възраст бебето ще може да се изкачи на опората и да стане само.

Веднъж на 3 месеца ще трябва да се подлагате на прегледи при невролог и ортопед. Също така, до една година, за да контролирате развитието на органите и системите на бебето, ще трябва да се консултирате с кардиолог, ендокринолог, отоларинголог, офталмолог, физиотерапевт.

Разбира се, недоносените бебета изискват много повече усилия и внимание от страна на родителите и лекарите. Но всички тези усилия са оправдани, защото целта им е да помогнат на „забързаното“ бебе да стане пълноценно: силно, интелигентно, здраво и щастливо.

Ако бебето се роди преждевременно, кога трябва да започне да ходи?

Всичко зависи от срока на недоносеността и какви усложнения има при тази ситуация. При мои познати се роди петмесечно бебе на година и половина. И това беше огромно постижение благодарение на усилията на лекарите и родителите, лечението, проведено навреме. Ако такова бебе не получи необходимата медицинска помощ, то в бъдеще няма да може да ходи. Родените на 7 месеца започват да ходят около година, но всичко това е много индивидуално..

Има цели четири степени на недоносеност..

При недоносеност от първа степен теглото на детето е 2-2,5 кг.

Ако такова дете е родено без патологии (включително от централната нервна система), то по принцип то доста бързо настига връстниците си.

При три мои познати бебета с такава степен на недоносеност започнаха да ходят в обичайната възраст - около година (едно от тези три момичета отиде на 9 месеца).

Тегло от 1,5-2 кг вече има по-висок риск от проблеми в развитието, но като цяло, ако всичко върви по план и без други усложнения, тогава такива деца започват да ходят през същата година или до година и половина.

Но недоносеността на трета и четвърта степен може вече да има повече последици и е свързана с общото състояние на детето и висококачествените медицински грижи..

Във всеки случай много зависи от добрите грижи, навременното медицинско наблюдение и изпълнението на препоръките, лечението (ако е необходимо).

Недоносеността и теглото при раждане са важни за развитието на детето. Смята се, че ако няма отклонения в развитието на централната нервна система, сериозни раждания, детето, родено с тегло 1,5-2 кг, наваксва връстниците си само с година и половина и с тегло от 1-1,5 кг - само с две, и има такива, които имат ниско тегло - норма при раждане, но в същото време детето е физиологично зряло. Например аз самият съм роден 2,5 кг на 38 седмици (тоест по възраст бях доносен, макар че бях роден малко преди времето, но по отношение на теглото - малко ми липсваше, но се развивах по обичайния график). Синът ми се роди на 39 седмици с тегло 3,65 кг.

По принцип майките, разбира се, трябва да се опитат да гарантират, че детето им се ражда навреме (не бъдете нервни, не се пренапрягайте, почивайте повече, а също така наблюдавайте здравето си, за да изключите заболявания и състояния, които могат да провокират преждевременно раждане).

Недоносени бебета

Всяка майка очаква с нетърпение раждането на бебето си и се надява да се срещнат навреме. Но понякога това се случва и преди и предизвиква много безпокойство сред родителите на малкото дете. За да разсеем страховете ви, подготвихме статия за развитието на недоносени бебета: как те се различават от родените навреме, как изглеждат, как се развиват през първата година от живота.

Кое бебе се счита за недоносено

Преждевременно родените бебета се считат за родени преди 37-та седмица от бременността с тегло под 2,5 кг. В зависимост от срока и теглото на бебето, има 4 степени на състоянието:

НедоносеностСедмица на бременносттаТегло на бебетоВисочина на детето
1-ва степен35-372-2,5 кг40-47 см
2-ра степен33-351,5-2 кг37-40 см
Степен 331-331-1,5 кг35-37 см
4 градуса29-31по-малко от 1 кгпо-малко от 35 cm

Трябва да знаете, че децата, родени преди термина с телесно тегло под 2,5 кг, се наричат ​​лекари в документите:

 • плод с ниско тегло при раждане (LBW) - ако бебето е родено с тегло 1,5-2,5 кг;
 • плод с много ниско телесно тегло (VLBW) - трохи 1-1,5 кг;
 • плод с изключително ниско тегло при раждане (ELBW) - деца с тегло под 1 кг.

Новороденото е недоносено бебе, което е живяло 7 дни.

В допълнение към теглото и гестационната възраст, по време на оценката на степента на недоносеност, неонатолозите вземат предвид допълнителни фактори, които влияят върху развитието на бебето:

 • наличието на заболявания при майката;
 • вродени патологии;
 • съответствие на степента на зрялост на организма с гестационната възраст.

Степента на зрялост на бебето е общото състояние на детето по време на раждането и спазването на приетите норми за вътрематочно развитие. Лекарите оценяват бебето според 11 основни критерия и определят степента на зрялост, което е важно при установяването на необходимите грижи и медицински процедури.

Също така, в първите минути от живота на недоносеното бебе, лекарите проверяват:

 • има ли бебето основни рефлекси и колко изразени са те;
 • какво е състоянието на мускулния тонус;
 • ниво на физическа активност;
 • може ли бебето да се стопли само по себе си.

Като се вземат предвид всички тези фактори, се взема решение за необходимата медицинска подкрепа. Недоносеността се оценява в първите минути от живота на бебето. Веднага след раждането лекарите изсмукват слуз от устата на бебето, а в някои случаи и от стомаха..

В следващите моменти се преценява колко може да диша сам, каква медицинска подкрепа ще е необходима през следващите часове. За бебета с дълбока недоносеност и тегло под 1 кг почти винаги е необходима изкуствена вентилация на белите дробове и създаване на условия, максимално близки до тези, които са били в стомаха на майката.

Съвременната медицина ви позволява да се грижите за деца с най-малко тегло (от 500-600 грама). Прилагайки различни лекарства, затворени и отворени кувьози, неонатолозите създават оптимални условия за бебето, които максимално пресъздават усещането, че е в утробата..

Появата на бебе преди време е труден, но разрешим проблем, който изисква внимание и концентрация от страна на родителите. Няма нужда да се паникьосвате и да се отказвате, заедно с висококачествени грижи и контрол от лекарите, вашето бебе трябва да усеща вниманието, любовта и грижите на мама и татко.

С подходящи медицински грижи, ясни и добре координирани действия на родителите, бебетата, родени преждевременно, догонват връстниците си през първата година от живота и се различават малко от тях.

Външен вид

Типичната бременност продължава около 40 седмици. През това време бебето от малка клетка се превръща в пълноправен човек, който може да съществува автономно от майката.

През целия този период протичат процеси на формиране и усъвършенстване на всички системи, необходими за живота. Ако раждането настъпи по-рано от предписаните 38-42 седмици, тогава бебето няма време да се подготви напълно за независима жизнена подкрепа извън тялото на майката.

Недоносените бебета се различават не само от връстниците си, родени навреме, но и помежду си. Различните степени на недоносеност имат свои собствени характеристики..

Недоносено бебе, родено на 24-28 седмица:

 • Тегло по-малко от 1000g.
 • Главата е много по-голяма от гърдите. Черепът има необичайна форма: високо чело, удължен тил, отворени големи фонтанели, много тънка шия. Предсърдията са много меки, хрущялът в тях е недоразвит, забелязва се асиметрия, тенденция към деформация при продължително легнало отстрани.
 • Краката и ръцете са много тънки, лактите и коленете са остри.
 • Ноктите не достигат до ръба на пръстите, много меки.
 • Пъпът е доста под центъра на корема.
 • Гениталиите са недоразвити: при момичетата големите срамни устни не покриват малките, при момчетата тестисите не се спускат в скротума.
 • Кожата е много тънка, набръчкана, отпусната. Тежка хиперемия (зачервяване).
 • Мрежа от кръвоносни съдове се вижда ясно в цялото тяло, практически няма мастен слой.
 • Белият пух се вижда по лицето, ръцете, краката, гърба и стомаха.
 • Мускулният тонус е слабо изразен.
 • Бебетата, родени на 24-26 седмица, може да не отворят очи през първите няколко седмици от живота си.

Недоносено бебе, родено на 28-32 гестационна седмица

 • Външно е по-подобно на обикновено новородено, обиколката на главата надвишава обиколката на гръдната кост с 2-3 см.
 • На главата има големи отворени шевове, извори със значителни размери.
 • Ушните миди са меки, лесни за деформиране.
 • Пъпът е разположен ниско от центъра на корема.
 • Гениталиите са недоразвити.
 • По тялото има лек мастен слой.
 • Лицето, тялото, ръцете и краката са покрити с бял пух.
 • Слаб мускулен тонус.

Недоносено бебе, родено на 32-37 седмици

 • Пропорции на тялото като нормално новородено.
 • Кожата е розова, по лицето няма размиване.
 • Образуващият се подкожен мастен слой е забележим.
 • Виждат се първите завои на ушите.
 • Зърната и ареолата се виждат по тялото.
 • Пъпът е по-близо до центъра на корема.

Недоносените бебета се раждат, без да завършат важен етап от вътрематочното развитие, така че те се нуждаят от специални грижи и контрол върху състоянието си. В повечето случаи бебетата трябва да останат в родилния дом в отделението за новородени от 7 дни до 4 месеца, в зависимост от степента на недоносеност.

Разбира се, всяка майка иска да бъде у дома с бебето си възможно най-рано, но ако лекарите настояват за допълнителен контрол и да бъдат в лечебно заведение, трябва да ги изслушате.

Височина и тегло в таблицата

След раждането си недоносените бебета се различават от връстниците си, родени навреме, по тегло и височина. Колкото по-кратък е гестационният период, в който е родено бебето, толкова по-ниски са показателите.

Тегло и височина на недоносено бебе по време на раждането, в зависимост от седмицата на бременността
Седмица на бременносттаТеглотоВисочина
24-28 седмица0,85-1,3 кгпо-малко от 35 cm
Седмица 291,15-1,5 кг35-36 см
30 седмица1,25-1,7 кг35-37 см
31 седмици1,3-1,75 кг36-37 см
32 седмица1,4-1,95 кг36-38 см
33 седмица1,55-2,3 кг36-39 см
34 седмица1,8-2,5 кг37-40 см
35-36 седмица1,95-2,5 кг40-47 см

Бебетата, родени преди 34 седмици, се характеризират със силна незрялост на храносмилателния тракт, поради което тяхното хранене и скоростта на наддаване на тегло са много различни от тези на децата, които са доносени преди този период..

Бебетата, родени от 27 до 34 седмици, имат незряла белодробна система, поради което в повечето случаи дишат с помощта на устройство за механична вентилация (ALV). Храненето на такива бебета се извършва през сонда в рамките на следващите 3-4 месеца.

Степента на недоносеност на дете до голяма степен определя скоростта на напълняване и растеж през следващите месеци. Незрелостта на нервната, белодробната, хранителната системи не позволява на бебето бързо да добавя заветните грамове през първите месеци от живота. Но до навършване на 3 месеца процесите се стабилизират, бебето до година догонва връстници, родени навреме.

Таблица на наддаване на тегло и ръст на дете през първата година от живота, в зависимост от степента на недоносеност
Възраст4 градусаСтепен 32-ра степен1-ва степен
Качване на теглоУвеличаване на височинатаКачване на теглоУвеличаване на височинатаКачване на теглоУвеличаване на височинатаКачване на теглоУвеличаване на височината
1 месец180 гр3,9 см190 гр3,7 см190 гр3,8 см300 гр3,7 см
2 месеца400 гр3,5 см650 g4 см750 гр3,9 см300 гр3.6 см
3 месеца650 g2,5 см650 g4,2 см750 гр3.6 см800 гр3.6 см
4 месеца600 гр3,5 см650 g3,7 см750 гр3,8 см750 гр3,3 см
5 месеца650 g3,7 см750 гр3.6 см800 гр3,3 см800 гр2,3 см
6 месеца750 гр3,7 см800 гр2,8 см700 гр2,3 см700 гр2 см
7 месеца500 гр2,5 см950 g3 см600 гр2,3 см700 гр1,6 см
Осем месеца500 гр2,5 см600 гр1,6 см700 гр1,8 см700 гр1,5 см
9 месеца500 гр1,5 см600 гр1,6 см700 гр1,8 см700 гр1,5 см
10 месеца450 гр2,5 см500 гр1,7 см400 гр0.8 см400 гр1,5 см
11 месеца500 гр2,2 см300 гр0.6 см500 гр0,9 см400 гр1 см
12 месеца450 гр1,7 см350 гр1,2 см400 гр1,5 см300 гр1,2 см
Средна ставка за 1 година7,08 кг68-70 см8,45 кг69-72 см8,65 кг70-73 см9,45 кг71-74 см

Средно тегло на децата през първата година от живота, в зависимост от степента на недоносеност

Месец на живота4 градусаСтепен 32-ра степен1-ва степен
Тегло при раждане500-1000 g1000-1500 g1500-2000 g2000-2500 g
1 месец680-1180 g1190-1690 g1690-2190 g2300-2800 g
2 месеца1080-1580 g1840-2340 g2440-2940 g2600-3100 g
3 месеца1680-2260 g2590-3090 g3190-3690 g3400-3900 g
4 месеца2300-900 g3340-3840 g3940-4440 g4150-4650 g
5 месеца2950-3550 g4090-590 g4740-5240 g4950-5400 g
6 месеца3700-4300 g4890-5390 g5440-5940 g5650-6100 g
7 месеца4200-4800 g5840-6340 g6040-6540 g6350-6800 g
Осем месеца4700-5300 g6440-6940 g6740-7240 g7050-7500 g
9 месеца5200-5800 g7040-7540 g7440-7940 g7750-8200 g
10 месеца5650-6250 g7540-8040 g7840-8340 g8150-8600 g
11 месеца6150-6750 g7840-8340 g8340-8840 g8550-9000 g
12 месеца (1 година)6600-7200 g8190-8690 g8740-240 g8850-9300 g

Таблицата за средното наддаване на тегло и ръст на недоносени бебета през първата година от живота показва приблизителни цифри, получени по статистически средства. Всяко дете е различно и се развива със свое собствено темпо. Препоръчително е да се съсредоточите повече върху препоръките на педиатрите и тесните специалисти, като се вземе предвид конкретната ситуация, особено трохите.

Когато недоносеното бебе бъде изписано от болницата

Децата, родени преждевременно, остават в болницата много по-дълго, отколкото техните връстници на пълен работен ден. В зависимост от състоянието на детето продължителността на престоя под наблюдението на лекарите може да варира от 7-10 дни до 6 месеца. Лекарят взема решение за изписването, оценявайки състоянието на бебето. За да се прибере бебето, той се нуждае от:

 • нямате затруднения в развитието;
 • показват стабилен напредък в наддаването на тегло (над 3-5 дни);
 • да могат да задържат телесната топлина;
 • дишат сами, ядат;
 • тежат повече от 2,3 кг.

Друг важен параметър за изписването на недоносеното бебе е способността на родителите да се грижат за бебето, способността да му предоставят всички необходими условия.

Детско развитие

Един от най-вълнуващите въпроси сред родителите на недоносени бебета е развитието на бебето през първата година от живота. Бебетата, родени преждевременно, в повечето случаи са много слаби, майките и татковците се притесняват дали детето им ще може да настигне връстниците си по основни показатели.

Според статистиката почти всички такива деца през първите шест месеца от живота показват резултати по-ниски от техните връстници, но от 6 месеца те бързо наваксват и в някои случаи изпреварват децата, родени навреме. Но развитието на нервната система все още протича по различен начин: при такива бебета често е нестабилно, поради което се появява хиперактивност.

1 месец

През първия месец от живота повечето бебета, родени извън срока им, са под постоянен надзор на неонатолози. Бебетата с дълбока недоносеност ще бъдат в болница 3-4 месеца. В зависимост от степента на недоносеност те могат да бъдат определени в затворен или отворен инкубатор.

Основната задача на лекарите през този период е да стабилизират състоянието на детето и да позволят на всички системи на тялото му да се развият до необходимите параметри..

Децата са поставени в затворен инкубатор, които не могат да задържат топлина, са на механична вентилация и се нуждаят от специална терапия и лекарства за ускоряване на узряването на телесните системи. След като състоянието на трохите се стабилизира, тя се прехвърля в отворен инкубатор.

Деца, които могат да дишат сами, придобили са всички необходими рефлекси и са се научили да се хранят, се прехвърлят в специален отдел, където се наблюдават до изписването.

През първия месец от живота недоносените бебета не наддават добре. Това е свързано преди всичко с недостатъчно вътрематочно развитие и недоразвит смучещ рефлекс. За да се увеличи количеството храна, постъпващо в тялото на трохите, в повечето случаи храненето се извършва чрез специална сонда.

Препоръчителната диета за тези бебета е кърмата. Мама трябва да се опита да поддържа способността да кърми, като постоянно изцежда и стимулира лактацията.

През първия месец от живота е важно новороденото да е в стая с постоянна температура и влажност, за да се избегне контакт с голям брой хора. Други трябва да се стремят да създадат условия за максимална стерилност..

През този период детето е в незащитено положение, тялото му се опитва да достигне нормални нива възможно най-бързо и не може да устои качествено на инфекциите.

Аклиматизацията, непълнотата в развитието на телесните системи прави недоносеното бебе много слабо през първия месец от живота: той спи почти през цялото време, не е много активен, мускулният тонус е намален (хипотония). Всичко, което бебето на тази възраст може да направи, е да спи и да поглъща храна. В този момент контактът с мама, чувството за нейната грижа и любов са жизненоважни за детето..

Недоносеността не е изречение. Съвременната медицина прави чудеса, като кърми бебета, родени с тегло 500 г. Ако изпаднете в такава ситуация, опитайте се да намерите сили да бъдете близо до бебето, дайте му вашата любов и внимание, то ще почувства вашата подкрепа.

2 месеца

През втория месец от живота бебетата с 1-2 градуса недоносени се прибират вкъщи, като с 3-4 градуса остават под наблюдението на лекарите.

През този период смучещият рефлекс е все още слабо развит и е необходимо бебето да се храни с изцедено мляко от шише със зърно, което първо трябва да се стерилизира.

На 2-рия месец от живота, деца, които са били изпратени у дома, педиатрите препоръчват въвеждането на първите упражнения: разпространение върху стомаха.

През този период все още се наблюдава много бърза умора на малкото дете, но вече се забелязва повишаване на мускулния тонус.

Деца с 1-2 степен на недоносеност:

Във втория месец от живота те се научават да концентрират погледа си върху темата, започват да изучават околната среда, но все още са много слаби и бързо се уморяват. От около 1,5 месеца двигателната активност се увеличава, мускулният тонус се повишава.

Характеристика на недоносените бебета е дръжка, стисната в юмрук, палецът е много труден за отстраняване. През този период педиатърът може да посъветва да разработи пръсти със специален масаж, за да стимулира грабващия рефлекс..

До 2-месечна възраст бебетата се опитват да държат главата си, но засега е много трудно и бебето бързо се уморява.

Бебета 3-4 степени на недоносеност

Те остават под постоянното наблюдение на лекарите, обикновено се изписват вкъщи след пълна стабилизация на всички телесни системи и с тегло над 2,3 кг.

През втория месец от живота близкият контакт с майката е много важен за дълбоко недоносените бебета. Дори ако изглежда, че бебето не реагира на вас, тогава трябва да разберете, че то все още е много слабо.

3 месеца

Деца с 1-2 степени на недоносеност

През третия месец от живота недоносеното бебе става по-активно, проявява интерес към храната и по-бързо набира тегло и ръст. Педиатрите не препоръчват да оставяте бебе на тази възраст да спи по корем, по-добре е да легнете по гръб и да обърнете главата му надясно или наляво.

Децата се учат да фокусират погледа си върху околните предмети, опитват се постепенно да вдигат и държат главата си. До тази възраст теглото на бебето трябва да се удвои..

Появява се рефлекс за хващане, детето може да държи малък предмет в дръжката.

Деца с 3-4 степен на недоносеност

Появява се способността да се концентрира върху обекта. Мускулният тонус постепенно се увеличава, бебето става по-активно.

До 3 месеца има първи опити за повдигане и задържане на главата.

Здрави бебета с тегло 2,3-2,5 кг се изписват от болничния дом.

На тази възраст вашият педиатър може да ви посъветва да посетите специализиран масажист, за да стимулирате мускулното развитие..

4 месеца

Деца с 1-2 степен на недоносеност

Постепенно се активират невропсихичните процеси, бебето се опитва да общува, издава нови звуци.

Грабването и разклащането на играчката става все по-добро, но в ръцете все още се усеща силен тон. След консултация с педиатър си струва да се намери специално обучен масажист, който да помогне за облекчаване на излишното напрежение, стимулиране развитието на телесните мускули.

На 4-ия месец ежедневните разходки на чист въздух стават важни за новороденото, но трябва внимателно да наблюдавате дрехите на бебето, да го обличате според времето, да избягвате хипотермия и прегряване.

По-близо до 5 месеца бебетата с 1-2 степени на недоносеност радват родителите си с първата съзнателна усмивка.

Деца с 3-4 степен на недоносеност

Трохата е станала по-силна и активно изследва околните предмети. Сега той успява самостоятелно да държи главата си, да я върти в търсене на източник на звук. Почти всички здрави недоносени бебета на 4-тия месец достигат тегло от 2300-2900 g, знаят как да се хранят сами, прибират се вкъщи.

5 месеца

Деца с 1-2 степен на недоносеност

Към 5-месечна възраст недоносените бебета с 1-2 градуса практически настигат връстниците си. Те с удоволствие разклащат дрънкалките, разглеждат околната среда с интерес и с удоволствие осъществяват контакт с възрастни..

Възприятието за звуци е подобрено, бебето бързо обръща главата си към звука, опитвайки се да намери източника му. Реакцията на детето към майката се превръща в приятно нововъведение. Когато тя влиза в стаята и започва да говори с малкото, той забележимо се оживява, започва да се усмихва и дрънка.

До 5,5 месеца бебетата се опитват да се преобърнат от гърба към стомаха.

Деца с 3-4 степен на недоносеност

Появяват се нови звуци и желанието за игра с дрънкалки. Става по-лесно да държите малки предмети, бебето започва да се усмихва съзнателно.

6 месеца

Деца с 1-2 степен на недоносеност

Теглото на дете с 1-2 степени на недоносеност с 6 месеца се утроява. След като усвои техниката на преобръщане от гръб към стомах, малкото пристъпва към изучаване на обратното движение. Различията във физическото развитие с връстници, родени навреме, на практика се заличават.

След консултация с педиатър, оценка на здравето и физическите умения, започват допълнителни храни за деца с 1-2 степени на недоносеност. Продуктите за първото допълващо хранене трябва да бъдат съгласувани с лекаря, за да се намери най-добрият вариант..

Невропсихичното развитие напредва с бързи темпове. Децата проявяват повишен интерес към общуване с възрастни, игри.

Деца с 3-4 степен на недоносеност

Любимото занимание на бебето е да разклаща дрънкалката, като я държи здраво в дръжката. Слуховото възприятие е подобрено и малкото наистина иска да разбере откъде идват различните звуци, бързо обръща глава, за да улови откъде идват почукванията, шумът, разговорът.

Овладяване на завоя от гърба към стомаха.

7 месеца

Деца с 1-2 степен на недоносеност

Активно и общително бебе се опитва да овладее способността да пълзи. Външно той не се различава от дългогодишните връстници. Автономността в играта се увеличава, има желание да се храните самостоятелно. Бебетата, родени на 34-38 седмици, получават първите си зъби, учат се да седят.

Деца с 3-4 степен на недоносеност

Умението да се мятате и да се обръщате от гръб към стомах е усвоено, има желание да се научите да пълзите, но двигателните умения все още не са достатъчни.

При липса на противопоказания и достатъчно тегло, след консултация с педиатър е възможно да се въведат допълнителни храни.

Осем месеца

Деца с 1-2 степен на недоносеност

Бебето се научава да седи и играе самостоятелно в тази поза. Все още е трудно да задържите гърба, мускулите, които поддържат гръбначния стълб, все още са слаби, така че гърбът се извива в дъга.

Броят на движенията се увеличава през цялото време, бебето търси контакт с възрастни. Сега можете да видите, че малкият разбира речта, отправена към него. Ако говорите с прости изречения и ви помолите да посочите обект, познат на трохата, той с удоволствие ще го посочи с пръст.

Опитите за овладяване на обхождането постепенно стават все по-успешни. Повечето бебета вече могат да се движат по пода в корема си. Най-активните се качват на четири крака и се люлеят в това положение в различни посоки.

Деца с 3-4 степен на недоносеност

Появява се способността да движите тялото си по камбанен начин. Мускулната сила все още не е достатъчна, за да се направи това на голямо разстояние, така че бебето се уморява бързо, може да заспи точно по време на играта.

Деца с недоносена степен 3 се опитват да седят, за бебета с 4 клас това все още не е налице.

9 месеца

Деца с 1-2 степен на недоносеност

Разликите с връстниците, родени навреме, на практика изчезнаха. Малките деца седят уверено, пълзят на четири крака, активно показват желанието си да общуват.

Някои деца започват да стават сами, опитват се да се движат по стената.

Сега бебето спи по-малко, започва да говори първите срички, всеки ден увеличава познанията си за света около себе си.

Деца с 3-4 степен на недоносеност

Умението за седене е напълно усвоено.

Започват да се появяват зъби.

Сънят намалява, но все пак повече от половината ден.

10 месеца

Деца с 1-2 степен на недоносеност

На 10 месеца недоносените бебета уверено застават на опората и пълзят. Ако извикате бебето по име, то ще се обърне и ще се усмихне.
Мускулите на гърба са се засилили, сега малкото седи изправено, държейки гърба изправен.

Игровите действия стават разнообразни, хлапето се интересува много от предмети от бита.

Деца с 3-4 степен на недоносеност

Има опити да застанете на опората, да направите първите стъпки по парапета.

Сричките се проявяват активно в речта. Разговаряйки с бебето, можете да забележите, че то разбира добре за какво говорят. Ако помолите малчугана да покаже къде е познат предмет, той с удоволствие ще го насочи с пръст.

11 месеца

Деца с 1-2 степен на недоносеност

На 11-ия месец от живота децата с 1-2 степени на недоносеност не се различават от връстниците си във физическо отношение. Активно пълзейки и опитвайки се да направят първите си стъпки, те с интерес изучават околните предмети. Повишен интерес предизвикват издаващите звуци, инерционните и часовниковите играчки. В отговор на адресираната реч можете да чувате все повече и повече различни срички и прости думи..

Деца с 3-4 степен на недоносеност

Трохите с 3-4 степен на недоносеност стоят уверено до стената, опитвайки се да се придвижат по опората.

Интересът към храната за възрастни нараства.

12 месеца

До 12-месечна възраст всички здрави недоносени бебета, с подходящи грижи и внимание от страна на родителите си, догонват връстниците си във физическо развитие. До една година повечето от тях се опитват да ходят, да говорят, активно да изучават различни игрови техники..

Таблица на появата на основни умения в зависимост от степента на недоносеност

Умение4 степен на недоносеност, тегло до 1000 g3 степен на недоносеност, тегло от 1000 g до 1,5 kg2 степен на недоносеност, тегло 1,5-2 кг1 степен на недоносеност, тегло 2-2,5 кг
Фиксиране на погледа върху обекта2-3 месеца2-2,5 месеца1,5-2 месеца1-1,5 месеца
Самодържаща се глава3-4 месеца3-4 месеца2 месеца1,5-2 месеца
Обърнете се от гърба към стомаха6,5-7,5 месеца6-7 месеца5-6 месеца5-5,5 месеца
Обърнете се от корема към гърба7,5-8,5 месеца7-8 месеца6-7 месеца6-7 месеца
Седи сам9-12 месеца8-10 месеца7-8 месеца6-7 месеца
Стои сам11-12 месеца11-12 месеца9-10 месеца9 месеца
Разхожда се сам14-15 месеца14-15 месеца11-13 месеца11-12 месеца
Произношение на думи12-14 месеца12 месеца11-12 месеца11-12 месеца

Особености на храненето на деца, които са се появили преждевременно

В зависимост от степента на недоносеност на бебето, т.е.седмицата на бременността, в която е родено бебето, могат да се използват различни възможности за хранене:

 • кърмене от първите дни на живота (1 степен на недоносеност, наличие на смучещ рефлекс);
 • хранене през шише (2 степен на недоносеност, хранене с изцедена кърма);
 • хранене през специална сонда (3-4 степен на недоносеност).

Възможността за хранене на детето се определя от лекаря в първите часове от живота на бебето, въз основа на общото състояние на детето, способността му да се храни самостоятелно, зрелостта на основните телесни системи.

Кърмата се счита за предпочитана храна за недоносени бебета. Ако е възможно, продължете да кърмите (кърмите) възможно най-дълго.

Докато е в родилния дом, храненето на недоносени бебета се наблюдава от лекарите, ако е необходимо се правят корекции в количеството предлагана храна. След изписване от болницата лекарите издават своите препоръки относно храненето и процесът попада под контрола на родителите.

Изчисляването на необходимото количество мляко на ден се основава на теглото на детето и неговата възраст.

Възраст на дететоЕжедневен прием на храна
10 дни - 2 месеца⅕ от телесното тегло
2-4 месеца⅙ телесно тегло
4-6 месеца1/7 телесно тегло
6-8 месеца⅛ телесно тегло
8-12 месеца1/9 телесно тегло

Даването на точното количество храна на храна е трудно, особено когато кърмите.

 • Когато кърмите, е необходимо да се съсредоточите върху поведението на детето: то няма да яде повече, отколкото би трябвало.
 • При изкуствено хранене се препоръчва сместа или млякото да се излива в количество, надвишаващо нормата с 10-15 ml, като се има предвид, че трохата няма да пие всичко.

Храненето на недоносено бебе е важен фактор за развитието на бебето. Препоръчва се да се разработи схемата за хранене и въвеждане на допълнителни храни заедно с педиатър, като се вземат предвид характеристиките на конкретно бебе.

Ваксинация

Децата, родени преждевременно, нямат право на ваксинация навреме. За всяко конкретно недоносено бебе графикът на ваксинацията се изчислява от педиатъра въз основа на характеристиките на неговото развитие, натрупаното тегло.

Преди ваксинацията лекарят трябва да направи измервания на теглото и ръста, да провери кръвните тестове и да оцени общото здравословно състояние на бебето. За прилагането на всяка отделна ваксина са разработени изисквания за минималното тегло на детето, което ще бъде имунизирано.

Първа година на развитие след месеци

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • пет
 • 6
 • 7
 • 8
 • девет
 • десет
 • единадесет
 • 12

Отглеждане на дете

 • Бременност и раждане
 • Детско развитие
 • Възпитание
 • Здравето и безопасността
 • Обучение
 • Кърмене
 • Грижи, хигиена, ежедневие

kukuriku.ru - всичко за децата и за деца: бременност и раждане, развитие и възпитание на деца, здраве, развиване на дейности с деца, творчество, поезия, приказки, оцветяване.

Отглеждане на дете

 • Бременност и раждане
 • Детско развитие
 • Възпитание
 • Здравето и безопасността
 • Обучение
 • Кърмене
 • Грижи, хигиена, ежедневие

Развитие онлайн

 • Занимания с деца
 • Килер
 • Със собствените си ръце
 • Полезност
 • Курсове за майки

за проекта

 • за проекта
 • Сътрудничество
 • Контакти

kukuriku.ru - всичко за децата и за деца: бременност и раждане, развитие и възпитание на деца, здраве, развиване на дейности с деца, творчество, поезия, приказки, оцветяване.

Присъедини се към нас:

Всички публикации на сайта са само с информационна цел, при никакви обстоятелства не могат да се възприемат като експертни съвети и да не отменят посещения от специализирани специалисти.

Всички права върху материалите, публикувани на сайта, принадлежат на притежателя на авторските права и са защитени в съответствие с руското и международното законодателство за авторското право и сродните му права. Повторното отпечатване на материали е възможно само при спазване на "Правилата за препечатване на материали от сайта Kukuriku.ru"