Сайтът предоставя справочна информация само за информационни цели. Диагностиката и лечението на заболявания трябва да се извършват под наблюдението на специалист. Всички лекарства имат противопоказания. Необходима е консултация със специалист!

Имали ли сте недоносено бебе? Разбира се, вие се притеснявате и задавате много въпроси, отговорите на които, уви, не винаги получават своевременно. Междувременно, познавайки "слабите" точки на бебето, можете по-лесно да се справите с много ситуации - например хранене или къпане. И малкото наддаване на тегло или някакво изоставане в развитието на трохи от връстници няма да предизвика безпокойство.

Освен това не забравяйте, че всяка медицинска прогноза в никакъв случай не е окончателно „решение“. Често бебетата, привидно с благоприятни данни, умират или изостават в развитието си, а децата с мрачни перспективи оцеляват и растат здрави въпреки всичко.

И така, искате да знаете всичко за недоносените бебета? Ще ви разкажем за физиологията, развитието, кърменето, храненето и рехабилитационното лечение на бебета, родени много по-рано от очакваното.

Както е определено от Световната здравна организация (СЗО)

Бебе се счита за недоносено, ако е родено между 22 и 37 гестационна седмица (бременност) с тегло от 500 до 2500 грама и височина от 25 до 40 сантиметра.

Ден на недоносеното бебе

Отбелязва се на 17 ноември, създадена през 2009 г. от Европейската фондация за грижа за новородени.

Недоносеност

Определя се въз основа на теглото и броя на пълните седмици на бременността (бременността) по време на раждането.

Бебето се ражда на 34-36 седмици и 6 дни с тегло от 2001 до 2500 грама. Детето е доста зряло и независимо жизнеспособно. Следователно, като правило, не се изисква създаването на специални условия. Понякога обаче е необходимо лечение и кърмене - например при продължителна жълтеница, травма по време на раждане и някои други състояния.

Бебето се ражда на 31-33 седмици и 6 дни с тегло от 1501 до 2000 грама. Обикновено бебето бързо се адаптира към новите условия на живот с осигуряване на навременна медицинска помощ, както и създаване на подходящи условия за грижи и хранене..

III степен

Много ранен труд на 28-30 гестационна седмица с бебе с тегло между 1001 и 1500 грама. Много от тези деца оцеляват, но в бъдеще се нуждаят от дългосрочно рехабилитационно лечение и наблюдение от лекари от различни специалности. Понякога някои бебета имат различни заболявания, вродени малформации или генетични аномалии.

Доставка преди 28 седмици от бременността с изключително ниско тегло на бебето до 1000 грама. Бебето е незряло и напълно неподготвено за нови условия. Всяко пето бебе се ражда живо, но вероятността за оцеляване е изключително ниска. За съжаление много деца умират преди да навършат един месец: от родените преди 26 седмици - 80-90% от бебетата, на 27-28 седмици - 60-70%.

Освен това такива деца обикновено имат многобройни сериозни заболявания и / или вродени малформации, което значително влошава прогнозата. По-нататъшната вероятна съдба на бебето и необходимостта от дългосрочно кърмене се обясняват на родителите. Окончателното решение за лечение на дълбоко недоносено бебе се препоръчва да се вземе заедно с акушер-гинеколог, неонатолог и родители.

Признаци за недоносеност

Зависи от броя на завършените седмици на бременността (гестационна възраст) по време на раждането.

Умерена или I-II степен на недоносеност

Хлапето е предимно активно, движи ръцете и краката си, но мускулният му тонус е малко намален.

Кожата е розова, зърната са оцветени и ясно се виждат. На кожата може да забележите коса или лануго. На лицето те обикновено продължават до 32-33 седмици, но от 35-37 седмици напълно изчезват. Пъпът е разположен малко под центъра на корема, при доносените бебета - в центъра.

Бебето изглежда тънко поради недостатъчно добре развит подкожен мастен слой.

Главата е с нормални размери спрямо торса, ръцете и краката.

Ноктите са меки и обикновено достигат върховете на пръстите по дължина.

Външни полови органи. При момичетата големите срамни устни почти покриват малките. При момчетата понякога един тестис не се спуска в скротума или и двата тестиса могат да бъдат на входа на скротума.

Дълбока, или III-IV степен на недоносеност

Поради намаления мускулен тонус бебето е летаргично, спи почти през цялото време и лежи с изпънати крака и ръце.

Кожата е тъмночервена, набръчкана и тънка на външен вид, обикновено покрита с велусна коса. Колкото по-дълбоко е недоносеното, толкова по-изразено е подуването на кожата. Зърната са недоразвити, а кожата около тях е слабо видима. Пъпът е нисък - в долната трета на корема.

Развитието на детето е непропорционално: ръцете и краката са къси спрямо тялото, а главата е голяма в сравнение с тялото.

Ноктите са много меки, недоразвити и не достигат до върховете на пръстите.

Външни полови органи. При момичетата гениталната пролука е отворена, тъй като големите срамни устни не покриват малките. При момчетата тестисите се задържат в корема или в ингвиналния канал.

На бележка!
Понякога при едно и също бебе някои прояви на недоносеност са по-отчетливи, други по-малко, което показва размита граница между градусите.

Характеристики на недоносените бебета

Родено много по-рано от очакваната дата, бебето не е готово за променените условия: да диша и да се храни самостоятелно, да се адаптира към различна температура на въздуха и много други. Колко бързо се адаптира към промените зависи от гестационната възраст: колкото по-дълбоко е недоносеното, толкова по-трудно и по-дълго отнема.

В същото време страда работата на всички органи и системи, което често води до изоставане в развитието на недоносено бебе от връстници или поява на заболявания при него.

Нервна система

По време на раждането се формират нервни влакна, възли и нервни окончания, мозъкът и гръбначният мозък. Съзряването на тези структури обаче не е пълно, което се отразява в поведението на детето, способността да суче и преглъща, да реагира на звуци и много други..

Структурата на нервните клетки и влакната

Невронът или нервната клетка има тяло с клонове (влакна), простиращи се от него, по които нервният импулс се предава от мозъка или гръбначния мозък към органи и тъкани. Всъщност всичко, което правим, се контролира от нервната система - ядем, спим, ходим, плачем или се смеем и много други..

Изпълнението ни на определено действие зависи от скоростта и качеството на предаване на „командата“ (нервен импулс) от мозъка и / или гръбначния мозък. Това изисква специално вещество - миелин, „обличащ“ външната част на нервните влакна. Недоносеното бебе няма достатъчно от него. До края на покриването на процесите с миелин, предаването на нервния импулс остава нарушено, поради което работата на всички органи и системи страда.


При дете, родено на термин, не всички нервни влакна са покрити с миелин. Ако обаче при доносеното бебе „обличането“ на процесите на нервните клетки завършва до 3-5 месеца от живота, то при недоносеното бебе този процес може да отнеме няколко години..

Мозъкът на недоносено бебе

Кората на главния мозък е зле оформена, има малко извивки и бързо се изчерпва.

Някои структури на мозъка не са добре развити:

 • Малкият мозък, който координира всички движения. Следователно бебето хаотично движи ръцете и краката си, често трепва, реагира бавно на дразнители (докосване, силен звук), уморява се бързо и обикновено спи през по-голямата част от времето. Също така, детето периодично има леки потрепвания (тремор) на ръцете, краката и брадичката.
 • Продълговатият мозък, който съдържа центровете, отговорни за дишането и сърдечната функция.

Мозъчни съдове

Те са подредени произволно и са свързани помежду си от слабо развита мрежа от капиляри (най-малките съдове).

Намалена еластичност и здравина на стените на кръвоносните съдове, което води до бързото им стесняване и колапс. Съществува вазоспазъм, който нарушава притока на артериална кръв към мозъка и изтичането на венозна кръв от него.

Каква е опасността? Мозъкът е слабо снабден с хранене и кислород, кръвоснабдяването намалява (може да се развие исхемия).

На този фон често се появяват кръвоизливи в някои части на мозъка. Например между черепа и лигавицата на мозъка, вентрикулите и / или в мозъчната тъкан и други области.

Усложненията се развиват както вътреутробно, така и по време на преминаването на бебето през родовия канал на майката - когато върху главата се поставя колосален товар, неподготвен за раждане.

Независимо от това, Природата защити бебето: до 34-36 седмици в вентрикулите на мозъка остава специална ембрионална тъкан. Той има важна "мисия": способността да разтваря кръвни съсиреци в случай на кървене или кръвоизлив, а също и да елиминира "счупвания" в случай на разкъсване на кръвоносни съдове.

Сън, будност и поведение

Колкото по-малко седмици от бременността са по време на раждането, толкова по-малко активно е бебето:

 • До 28 седмици бебето спи през повечето време. Когато обаче положението на тялото се промени или когато се докосне, той се събужда, започвайки да движи краката и ръцете си, отваря очи, гримаса или тихо плаче. Дейността не трае дълго - само няколко минути. Тогава бебето, уморено, бързо заспива отново.
 • 32-34 седмици: детето е в състояние да се събуди самостоятелно, да движи ръцете и краката си за известно време, да плаче или да прави гримаса. По това време се развива способността на нервната система да се диференцира, а също и да редува периоди на сън и бодърстване.
 • 35-37 седмици: бебето се събужда само и е по-дълго будно, плачът става по-силен и ясен.

Недоносено бебе: рефлекси

Външен вид, отчетливост и продължителност зависят от гестационната възраст, на която е родено детето.

Рефлекс на смучене и преглъщане

Рефлексът на преглъщане се появява първо на 11-12 седмици от вътрематочното развитие, но при дълбоко недоносеното бебе той се предизвиква слабо и бързо изчезва.

Смукателният рефлекс се проявява на около 29 седмици, но е размит и слаб. Следователно, дълбоко недоносеното бебе се храни през сонда..

Малкото дете с умерена недоносеност се ражда с намалени рефлекси на смучене и преглъщане.

По време на хранене може да изглежда, че бебето активно суче гърдите, но всъщност изсмуква малко мляко. Освен това, поради незрялостта на нервната система, процесът на смучене и преглъщане е лошо координиран, което затруднява храненето и засищането. Следователно, дете с умерена степен на недоносеност, ако е необходимо, се допълва със спринцовка, лъжица или рог..

Гълтателният рефлекс се запазва през целия живот, а смучещият рефлекс обикновено изчезва до годината.

Рефлекс за търсене

В отговор на докосването на ъгъла на устата детето се опитва да намери храна: обръща главата си отстрани на допира и леко отваря устата си, като същевременно освобождава долната устна.

При дълбоко недоносеното бебе рефлексът за търсене не се предизвиква, при умерено недоносеното бебе той не се изразява.

Докато растат, детето вече търси храна с очите си. Следователно необходимостта от рефлекс за търсене изчезва, изчезвайки на около четири месечна възраст..

Хващащ рефлекс

Когато поставя пръст в дланта на доносеното бебе, той здраво го хваща. При недоносено бебе подобна реакция е слаба и се появява едва до 32 седмици, но на 36-37 седмици този рефлекс е отчетлив. След четиримесечна възраст грабващият рефлекс постепенно изчезва..

Други рефлекси са от медицинско значение. Те се оценяват от лекаря по време на прегледа - например рефлексът на Бабински, защитният Моро и някои други.

Терморегулация на недоносени бебета

Колкото по-кратък е периодът на бременност, толкова по-изразено е несъвършенството на процесите на запазване и отделяне на топлина. Каква е последицата? Недоносеното бебе бързо се прегрява и преохлажда - в зависимост от околната температура.

Бързата хипотермия се дължи на:

 • Лошо развита подкожна мазнина и тънка кожа.
 • Незрелостта на центъра на терморегулацията в мозъка, което води до нарушаване на образуването на топлина.
 • Голяма телесна повърхност спрямо теглото, което насърчава преноса на топлина.
 • Недостатъчно съхранение на кафява мазнина, която произвежда топлина.

Бързото прегряване е свързано с незрялост на центъра на терморегулацията в мозъка и потните жлези. Следователно, ако околната температура е повишена, тогава бебето бързо се прегрява и бързо се дехидратира..

Такива характеристики на терморегулацията водят до факта, че при инфекциозни заболявания телесната температура на недоносеното бебе може да не се повиши.

Рискът от прегряване при недоносено бебе ще продължи до около шестмесечна възраст. Докато механизмите за пренос на топлина започват да работят напълно до осемгодишна възраст, дори при доносено бебе.

Храносмилателна система на недоносени бебета

Работата е нарушена, защото:

 • Незрелата нервна система не предава "команди" на стомаха и червата. Мускулният тонус и двигателната активност на стомашно-чревния тракт намаляват, така че преминаването на храна през него се забавя.
 • Незрелостта на клетките в стомашно-чревния тракт води до намаляване на производството и активността на храносмилателните ензими в стомаха, панкреаса и червата.
 • Балансът на микрофлората в червата е нарушен: има неправилно съотношение между полезните и патогенните микроорганизми. Това се дължи на факта, че след раждането червата се колонизират от микроорганизми от околната среда. При дете, родено навреме, те се неутрализират от киселинността на стомашния сок. Докато при недоносеното бебе този процес се нарушава, което води до често подуване и чревни колики.
 • Намалена активност на лактазата - ензим, който насърчава усвояването на лактозата (захар в кърмата).
 • Има тенденция към честа регургитация. Причини: малък обем на стомаха и слабост на кръговия мускул на входа на стомаха (сфинктер).

Незрелостта и особеностите на храносмилателната система водят до нарушено храносмилане и усвояване на витамини, мазнини, въглехидрати и протеини. Междувременно незрелото тяло се нуждае от повече енергия и хранителни вещества - за растеж и правилно развитие..

Природата обаче е постъпила разумно: сирището се произвежда в стомаха, който подсирва кърмата и предпазва детето от патогени. Следователно кърменето е най-предпочитано за недоносеното бебе..

Функции на слуха

От 28-та седмица недоносеното бебе реагира със стряскане, мигане, движения на ръцете и краката на внезапен силен звук. Само от 33-35 седмици бебето започва да насочва главата си към звуковия стимул.

Визия при недоносено бебе

Зрителната система узрява от 22 до 34 седмици. Следователно бебето през повечето време лежи със затворени очи. От 30-та седмица можете да забележите, че детето задържа погледа си върху ярки предмети и от около 32 седмици за кратко време обръща главата си към източника на светлина.

Съдовете в ретината (чувствителна на светлина зона) започват да покълват от 16 седмици. Само на 34 седмици се образува пълноценна съдова мрежа в носната част на ретината, на 39-40 - от страната на храма.

Ретиналните съдове са много „деликатни“ и под въздействието на неблагоприятни фактори бързо се увреждат, което често води до развитие на ретинопатия при недоносени деца. Болестта може да причини рязко влошаване на зрението или пълна слепота. Доказано е, че агресивната реанимация на дете в родилната зала, продължителното и неправилно използване на кислород значително увеличава риска от заболяване..

Дихателна система на недоносени бебета

По време на раждането не е готов за пълноценно спонтанно дишане, което се дължи на:

 • Незрелост на нервната система и дихателния център, който лошо координира вдишването и издишването.
 • Тесни дихателни пътища: трахея и бронхи.
 • Високо стоящата диафрагма - мускулът, който разделя гръдния кош и коремната кухина.
 • Съответствие и мекота на костите на гръдния кош: ребра и гръдна кост.

Следователно детето диша често и не поема пълно въздух, което не осигурява достатъчен обмен на кислород и въглероден диоксид в белите дробове. Честотата на дихателните движения в минута зависи от периода, в който е родено бебето: колкото по-дълбоко е недоносеното, толкова по-често бебето диша.

Освен това детето може периодично и за кратък период от време да забавя или да спира дишането (апнея). По време на апнея не е необичайно кожата да посинее около устните и носа (носогубен триъгълник), пръстите или цялата повърхност на кожата.

Белодробен сърфактант

По време на вътрематочното развитие белите дробове не участват в дишането и са в "спящо" състояние.

За пълно дишане извън утробата е необходимо повърхностноактивно вещество, което започва да се произвежда от 23-та седмица на бременността и облицова белодробните везикули (алвеоли) отвътре. В достатъчни количества повърхностноактивното вещество се натрупва във везикулите на белите дробове само до 35-36 гестационна седмица.

„Мисията“ на веществото е да осигури отварянето на алвеолите при първото вдишване и да подготви белите дробове за спонтанно дишане. С неговата липса не всички белодробни торбички се разширяват и след това участват в дишането - образуват се зони на ателектаза (колапс). В резултат на това често се развива синдром на дихателен дистрес или дихателна недостатъчност.

При такива условия доставката на кислород в тялото на детето намалява и като правило се присъединява инфекция, което води до развитие на пневмония (пневмония).

Сърдечно-съдова система на недоносени бебета

Вътрематочно, плодът има специално кръвообращение. Факт е, че белите дробове не участват в дишането и кислородът навлиза в кръвта от съдовете на плацентата. Попадайки в артериалната кръв на бебето, артериалната кръв се смесва с венозна кръв и отново се разпределя в тялото.

Този процес е възможен благодарение на дупки или шунтове между камерите на сърцето и големите съдове..

При доносеното бебе след първото вдишване помощните отвори се затварят. По този начин се установява кръвообращението на новороденото, осигуряващо снабдяването с артериална кръв към органите и тъканите.

Поради непълно узряване на тъканите при недоносено бебе, такова преструктуриране се случва много по-късно. Освен това този процес също се забавя поради увеличаване на натоварването на сърцето и кръвоносните съдове: реанимация (ревитализация) в родилната зала, изкуствена вентилация на белите дробове, интравенозна инфузия на разтвори.

Недоносеното бебе често има вродени сърдечни дефекти, които значително влошават състоянието му.

Дете, родено по-рано от очакваното, е чувствително към външни стимули (докосване, силен звук) с повишаване на сърдечната честота и повишаване на кръвното налягане.

Ендокринна система на недоносено бебе

Не се получава достатъчно от надбъбречната кора на кортизол, хормон, необходим за адаптиране на бебето към живота извън утробата и осигуряване на адекватна реакция на стрес (раждане). При надбъбречна недостатъчност състоянието на детето се влошава бързо: кръвното налягане рязко спада и количеството урина намалява, телесната температура намалява.

Функцията на щитовидната жлеза временно е намалена (преходен хипотиреоидизъм), което води до забавяне на метаболизма на бебето. Състоянието се проявява с тенденция към оток, продължителна жълтеница, лошо наддаване на тегло и различни дихателни нарушения.

Половите жлези произвеждат хормони в недостатъчно количество, така че сексуалната криза не е изразена:

 • При момичетата млечните жлези са умерено увеличени и срамните устни се подуват, а кървавото отделяне от гениталиите не е изразено или липсва.
 • При момчетата скротумът и пенисът могат леко да се подуят.

Ниска кръвна захар (хипогликемия)

Често се появява през първите 3-5 дни от живота, поради няколко фактора:

 • Неадекватни запаси от гликоген - форма на съхранение на глюкоза в клетките.
 • Намалено производство на ензими от панкреаса, което намалява разграждането и усвояването на глюкозата от червата и стомаха.
 • Повишен синтез в панкреаса на инсулин - хормон, който насърчава проникването на глюкоза в клетките.
Нормата на глюкоза за новородени е от 2,8 до 4,4 mmol / l.

Каква е опасността от хипогликемия? Нарушава се узряването на нервната тъкан, в бъдеще е възможно появата на епилептични припадъци (припадъци) и умствена изостаналост.

Имунна система на недоносени бебета

Собственият имунитет на бебето в утробата е намален: необходимо е състояние, така че имунната система на майката да не отхвърля плода.

След раждането антителата на майката предпазват бебето от патогени, протеините на имунната система, които се предават на бебето през плацентата от 34 седмици. Тоест, колкото по-дълбоко е недоносеното, толкова по-малко бебето е защитено от инфекция и е склонна към разпространението му в тялото (развитие на сепсис).

В тази работа на имунната система има и положителен момент: при някои бебета рискът от развитие на алергични реакции след раждането е донякъде намален..

С напредването на възрастта обаче, напротив, детето става по-податливо на алергени. Могат да се развият алергични реакции и / или заболявания: атопичен дерматит, уртикария, диатеза и други състояния.

Скелетна система

Без значение колко дълго се ражда бебе, всички негови кости са оформени. Процесът на натрупване на витамин D и минерали (калций, фосфор и магнезий) обаче в тях не е завършен. Обикновено минерализацията на костите на бебето се случва през последните месеци на вътрематочно развитие, така че те са меки при недоносеното бебе.

Възможно недоразвитие или дисплазия на тазобедрените стави - неправилно положение на главата на тазобедрената кост спрямо ацетабулума.

Хематопоетична система

Анемията при недоносени бебета често се развива поради:

 • Бързо унищожаване след раждането на фетален или фетален хемоглобин (комбинация от протеин с желязо - за пренасяне на кислород), който се намира в червените кръвни клетки (червените кръвни клетки).
 • Незрели костен мозък, който няма време да образува нови червени кръвни клетки.

Има голям риск от кървене от първите минути от живота, защото:
 • Намалени нива на витамин К, който участва в образуването на протеини и някои кръвни фактори (като протромбин), които са отговорни за нормалното съсирване на кръвта.
 • Намалена способност на тромбоцитите (кръвните клетки) да се слепват и да образуват кръвни съсиреци.

Жълтеница при недоносени бебета

Вътрематочен, фетален хемоглобин се образува в плода, който пренася повече кислород до органите и тъканите, което е необходимо в условията на смесена циркулация.

След раждането феталният хемоглобин бързо се разрушава, образувайки билирубин, токсичен пигмент, който се разпространява през тялото с кръвта, оцветявайки кожата и лигавичните трохи в жълто. Билирубинът се свързва със специални протеини, които се произвеждат в черния дроб и след това се екскретират от тялото.

При доносеното бебе нивата на билирубин рядко достигат високи нива и се екскретират от тялото в рамките на няколко дни или две седмици.

При недоносеното бебе този процес се забавя поради незрялостта на черния дроб, недостатъчното производство на жлъчни киселини, тесните жлъчни пътища на черния дроб и жлъчния мехур.

Повишаването на нивото на билирубин е опасно, защото като токсично вещество води до нарушено дишане в клетките и образуване на протеини. Най-вече билирубинът „обича“ мастните клетки и нервната тъкан.
Повече за жълтеница

Физиологично отслабване

След раждането всички бебета "отслабват" по няколко причини:

 • По време на раждането се повишава метаболизмът на тялото и консумацията на енергия в тъканите.
 • Раждането е стресиращо за бебето, което води до загуба на течности чрез пот и дишане.
 • Оригиналният стол изпраща - меконий.

Доносеното бебе губи 5-8% от първоначалното си тегло, недоносеното бебе - 5-15%.

Детето няма с какво да компенсира загубите отвън, тъй като в тялото не постъпват достатъчно коластра и енергия. Бебето започва да консумира собствени „резерви“ от кафява мазнина, натрупана по време на вътрематочното развитие.

Възстановяването на телесното тегло се случва по различно време. При доносени бебета - до 7-10 дни от живота. С умерена степен на недоносеност - обикновено след втората седмица от живота, с дълбока - третата или четвъртата седмица. Процесът се влияе от множество фактори: условия за кърмене и хранене, наличие или отсъствие на заболявания и някои други моменти.

пикочна система

Обменът на соли и вода при недоносени бебета е нестабилен, така че те са еднакво склонни към образуване на оток и дехидратация. Освен това бъбречната тъкан, в която се генерира урина, също е незряла, което допълнително допринася за задържането на вода в организма..

Следователно, недоносените бебета често развиват ранен оток - дори по време на вътрематочното развитие, през първите часове или дни от живота. Те са меки, разпространяват се в тялото и изчезват през първата или втората седмица от живота..

Късният оток се появява през втората или третата седмица от живота, което показва хранителни проблеми, намаляване на количеството протеин в тялото или наличие на заболяване при детето. Отокът е плътен на допир, разположен е в долната трета на корема, стъпалата, краката и пубиса.

Предвид характеристиките на органите и тъканите, недоносеното бебе се нуждае от помощ, за да се адаптира към новите условия на живот и оцеляване..

Ретинопатия на недоносените: описание на заболяването, последиците, които децата имат, рискови фактори, профилактика - видео

Недоносени бебета с изключително ниско тегло - видео

Автор: Koretskaya V.P. Практикуващ педиатър, неонатолог

Недоносени бебета: класификация и външни признаци.

Може би никъде другаде не съм намерил толкова добра статия за недоносените бебета. Взето от тук https://www.u-mama.ru/read/obaby/forone/born/8636.html

Веднъж самата тя роди недоносен син. О, и разбрахме... Сега всичко е наред

17 ноември - Международен ден на недоносеното бебе, който е създаден през 2009 г. по инициатива на Европейския фонд за грижи за новородени.

Бременността беше изоставена - време на радостно и в същото време тревожно очакване. И накрая, дългоочакваното бебе се роди, но, уви, по-рано от очакваното. Разбира се, вие се притеснявате и задавате много въпроси..

В крайна сметка трябва да се сблъскате с много проблеми, защото бебето ще побърза да се роди, а тялото му не е готово за самостоятелен живот. Следователно бебето изисква повишено внимание и внимателна грижа..

Недоносено бебе: основни понятия

Веднага след раждането се определя колко преждевременно е бебето, тъй като по-нататъшните тактики на лечение и създаването на условия за кърмене зависят от това.

Това отчита два основни критерия: телесно тегло при раждане и гестационна възраст или възраст (броят на пълните седмици на бременността по време на раждането).

Недоносеност

Първата степен на недоносеност е раждането на 34-36 седмици и шест дни. Тегло при раждане - от 2001 до 2500 грама. Прогнозата е благоприятна, като правило, без да се създават специални условия за кърмене. С изключение на случаите, когато има други състояния или заболявания - например инфекция, родова травма, продължителен безводен период.

Втора или умерена недоносеност - ранно раждане на 31-33 седмици и 6 дни. Тегло при раждане - 1501 до 2000 грама. Прогнозата е благоприятна при осигуряване на навременна медицинска помощ, както и при условия на оптимално хранене и грижи.

Трета или тежка недоносеност - много ранна доставка на 28-30 седмици. Тегло при раждане - от 1001 до 1500 грама. Прогнозата не е съвсем благоприятна, въпреки че много от тези деца оцеляват. Въпреки това в бъдеще те се кърмят дълго време и получават лечение на различни заболявания..

Четвъртата степен или дълбоката недоносеност е изключително ранна доставка до 28 седмици. Тегло при раждане - до 1000 грама (изключително ниско тегло). Според статистиката по това време всяко пето бебе се ражда живо..

Прогнозата обаче е лоша. Бебетата, които са родени живи преди 26 седмици, за съжаление в 80-90% от случаите умират на възраст до един месец, а от родените на 27-28 седмици - около 60-70%.

Освен това при дълбоко недоносено бебе, поради незрялостта на всички органи и системи, е възможно развитието на множество патологични състояния и заболявания. Ето защо въпросът за бъдещата съдба на бебето се препоръчва да бъде решен заедно с акушер-гинеколога, неонатолога и майката на детето. В същото време на родителите се обясняват всички последствия и необходимостта от дългосрочно кърмене..

„Следконцептуална епоха“ или „постконцептуален период“

В медицината тези понятия се използват, когато е посочена възрастта на детето или периодът след раждането според продължителността на бременността, ако тя все още продължава.

Следователно, когато се характеризира недоносеното бебе (външен вид, особености на развитието и други признаци), обикновено се дават седмици в съответствие с гестационната възраст.

Преждевременно родено: как изглежда недоносеното бебе?

Разбира се, недоносеното бебе външно се различава от доносеното бебе, но много зависи от гестационната възраст.

Основните външни отличителни черти на недоносените бебета

Умерена недоносеност: I-II степен

* Мускулният тонус е донякъде понижен, но предимно бебето е активно.
* Кожата е розова, а подкожният мастен слой е умерено изтънен.
* Пухкавата коса (лануго) отсъства на кожата на лицето от 32-33 седмици и започва от 35-37 седмици - обикновено вече по цялата повърхност на кожата.
* Зърната и ареолата (кожата около зърната) са ясно видими и пигментирани (оцветени).
* Първите извивки на ушите стават на 35-37 седмица.
* Обикновено телосложението е пропорционално: размерът на главата и дължината на крайниците (ръцете, краката) спрямо тялото са с нормални размери.
* Пъпът е разположен по-близо до центъра на корема, но все пак е малко по-нисък, отколкото при доносените бебета.
* Ноктите са склонни да достигат до краищата на пръстите на краката (нокътното легло).
* Външните полови органи са добре развити. При момичетата гениталната цепка е практически затворена. При момчетата тестисите са на входа на скротума (в горната трета), но понякога има едностранен крипторхизъм (един тестис не слиза в скротума).

Дълбока недоносеност: III-IV степен

* Поради намален мускулен тонус детето лежи с протегнати ръце и крака.
* Кожата е тъмночервена, тънка и набръчкана (като на старец), често отечна, обилно покрита с велусна коса.
* Подкожният мастен слой е изтънен.
* Бебето има малко непропорционална физика: размерът на главата е голям спрямо дължината на тялото, а крайниците са къси в сравнение с тялото.
* Пъпът е разположен в долната трета на корема.
* Зърната и ареолата са слабо пигментирани и слабо видими.
* Ушите са меки, без извивки и безформени, притиснати към главата и поставени ниско.
* Ноктите на бебето са недоразвити и обикновено не достигат до върховете на пръстите.
* Черепните конци са отворени, малките, големите и страничните фонтанели са големи, а костите на черепа са меки.
* Външните полови органи са недоразвити. При момичетата големите срамни устни не покриват малките срамни устни, така че гениталната празнина зее (отваря се). При момчетата тестисите обикновено все още не са се спуснали в скротума..

Трябва обаче да се помни, че не винаги при едно и също бебе всички признаци на недоносеност се появяват еднакво ясно и живо в съответствие с гестационната възраст. Често се случва някои от тях да са по-изразени, докато други да са по-слабо изразени.

Живот въпреки всичко...

При недоносените бебета има обща тенденция: честотата на заболеваемост, смъртност и инвалидност се увеличава с намаляването на гестационната възраст.

Прогнозата обаче остава само прогноза и не е гаранция или изречение. Защото някои недоносени бебета, въпреки всички мрачни оценки, се борят, оцеляват и израстват като здрави деца. Докато други бебета са тежко кърмени и понякога дори умират, въпреки че, изглежда, те първоначално имат по-благоприятни данни.

Защо се случва? По-добре е да отправите въпроса към майката природа. Уви, най-вероятно няма да получим отговор на него. Въпреки това, може би това явление може да се обясни с желанието на някои бебета да се придържат към живота по всякакъв начин..

Оттук и заключението: с всеки изминал ден шансовете на бебето да оцелее значително се увеличават.

Следователно в следващата статия ще говорим за физиологията на недоносеното бебе в зависимост от гестационната възраст по време на раждането. Успешното кърмене, адаптирането към живота извън утробата и здравето на недоносеното бебе са пряко свързани с тях..

Недоносено бебе

През 1961 г. експертна група на СЗО, за да изясни демографската статистика и да планира здравни програми за деца с ниско тегло при раждане, препоръчва да се спазват следните определения:

1. Преждевременно родените бебета се считат за родени с гестационна възраст до 37 седмици, доносени бебета, родени на възраст 38-42 седмици, и бебета след раждането, родени на възраст над 42 седмици.

2. Назначете всички деца с тегло при раждане 2, увеличаване на pCOr, намаляване на рН. Рентгенографиите на белите дробове разкриват характерна нодозно-ретикуларна мрежа, лентовидни сенки на ателектаза, в динамика нарастващото забулване на белодробни полета до картината на "белите дробове" и "въздушната бронхограма".

Рискови фактори за развитие на синдрома на респираторни нарушения: недоносеност повече от 5-6 седмици, продължителна вътрематочна хипоксия, захарен диабет и анемия при бременна жена, цезарово сечение, второ дете на близнаци, мъжки плод.

Рискът се увеличава, когато теглото на бебето при раждане намалее. По този начин при деца с телесно тегло 1000 g относителният риск от синдром на респираторни нарушения е 39,3, с телесно тегло от 1000 до 1500 g - 8,8, с телесно тегло 1500-2000 g - 4,5 и с тегло над 2000 g - 1.4.

Съществува подобна връзка с гестационната възраст. Относителният риск при гестационна възраст 31-34 седмици е 21,5, а при гестационна възраст 35-37 седмици. - 3.3.

Резултатът по Apgar, отразяващ наличието на хипоксия при новородено, също корелира с риска от развитие на синдром на дихателен дистрес. Стойността на относителния риск от развитие на този синдром, когато се оценява по скалата на Apgar от по-малко от 7 точки на 1 и 5 минути живот е съответно 7,9 и 8,4.

Въпреки че раждането на бебе чрез цезарово сечение е един от факторите, допринасящи за развитието на синдром на дихателен дистрес, относителният му риск е малък в сравнение с риска под въздействието на други фактори и е 1,8 (Luerti M. et al., 1993).

Рискът от развитие на този синдром при новородени, родени от майки с диабет, зависи от тежестта на майчиното заболяване. Така че, според II Evsyukova и NG Kosheleva (1996), най-висока честота се наблюдава при деца, чиито майки са имали инсулинозависим захарен диабет и са се разболявали на възраст 2-17 години; той е бил 28,1%, включително в тежка форма - 9,7%, в сравнение с 8,8 и 2%, съответно, при диабет, диагностициран за първи път по време на бременност.

Един от значимите прогностични признаци за развитието на синдрома на дихателните разстройства е намаляване на съдържанието на фосфолипиди (основната съставка на повърхностноактивното вещество на белите дробове) в околоплодните води, определено чрез намаляване на съотношението лецитин / сфингомиелин под 2,0.

Отрицателният "тест за пяна" може да служи като косвен индикатор за дефицит на ПАВ. "Тестът с пяна" или тестът на Clements се основава на способността на белодробно повърхностно активно вещество да образува стабилна пяна в присъствието на етанол. Проба от околоплодна течност или стомашен аспират се смесва в съотношение 1: 2 с етанол и се разклаща за 15 секунди.

Ако по цялата повърхност на сместа се образуват двоен ред мехурчета, които се задържат в продължение на 15 минути, тогава тестът се счита за положителен и показва достатъчно зряло състояние на белодробната сърфактантна система. В такива случаи няма риск от развитие на синдром на дихателен дистрес..

Липсата на мехурчета на повърхността (отрицателен резултат) показва дефицит на повърхностноактивно вещество и висок риск от развитие на синдром на дихателен дистрес, който е 60% (Torday J. S., Richardson D., 1991). Вероятността за грешка при отрицателен резултат е по-висока, отколкото при положителен..

Профилактиката на синдрома на дихателните разстройства в антенаталния период предвижда, заедно с мерки, насочени към предотвратяване на заплахата от преждевременно раждане, стимулиране на процесите на морфологично и функционално съзряване на белите дробове. За тази цел понастоящем се препоръчва употребата на кортикостероиди за заплаха от преждевременно раждане за по-малко от 34-35 седмици. Курсът се предписва 8-12 mg дексаметазон: 4 mg 2 пъти дневно интрамускулно в продължение на 2-3 дни или 2 mg таблетки 4 пъти на ден през първия ден, 2 mg 3 пъти на втория ден и 2 mg 2 пъти дневно на 3-тия ден (V.M.Sidelyshkova, 1995). В допълнение към дексаметазон, могат да се използват: бетаметазон 6-12 mg на ден (1,5 mg на всеки 6 часа), хидрокортизон 100 mg на ден и преднизолон 60 mg на ден в продължение на 2 дни. I. I. Ryumina (1996) показа ефективността на използването на солукортеф, препарат, съдържащ хидрокортизон и янтарна киселина, който има антиоксидантен ефект и е естествен метаболит. Solukortef се прилага интрамускулно в доза от 100 mg на ден (3 пъти на всеки 3 часа).

Антенаталната хормонална профилактика може да намали честотата на синдрома на дихателните разстройства при новородени с 30-50% и да предотврати развитието на тежки форми на заболяването (Schmidt P. L., 1984; Ryumina I. I., 1996). Според J. Cross (1991), честотата на синдрома на респираторен дистрес при деца, родени в гестационна възраст под 30 седмици, когато профилактиката за майката е 35% вместо 60%, ако не е била извършена, и когато профилактиката се извършва в период от 30 до 34 седмици - 10% вместо 25%.

В допълнение към кортикостероидите, за да се стимулира узряването на повърхностноактивната система, се препоръчва да се използват лекарства като амброксол (метаболит на бромхексин), който не отстъпва по ефективност на кортикостероидите (Luerty M. et al., 1987). Амброксол увеличава съдържанието на повърхностноактивно вещество в белите дробове, като засилва неговия синтез и секреция в алвеолоцитите и предотвратява разрушаването му.

Лекарството се инжектира интравенозно в доза от 1 g в 500 ml изотоничен разтвор на натриев хлорид за 5 дни или 1 g на всеки 12 часа (общо 4 пъти).

При комбинация от хипертония и заплаха от преждевременно раждане, най-приемливото лекарство за профилактика на синдром на дихателен дистрес при новородени е аминофилин, който се предписва на бременни жени под формата на 2,4% разтвор в доза 10 ml в 10 ml 20% разтвор на глюкоза интравенозно на ден в продължение на 3 дни (B (М. Сиделникова, 1995).

След раждането, за да се предотврати синдромът на респираторни разстройства, в момента се използват повърхностноактивни препарати, изкуствени или естествени (екзосърф, алвеофакт, сърфактант и др.). За профилактични цели сурвактантните препарати са показани за недоносени и незрели деца с тегло под 1350 g, които имат висок риск от развитие на синдром на респираторни нарушения, както и новородени с тегло над 1350 g, но с белодробна незрялост, потвърдена от обективни методи.

Многоцентровите клинични проучвания показват, че употребата на сърфактантни лекарства при тези деца през първите 2 часа от живота може да намали честотата на синдрома на дихателните разстройства, да намали наполовина смъртността от това заболяване, да намали броя на децата, които са преживели синдрома на дихателните разстройства без бронхопулмонална дисплазия, а също и да намали честотата появата на усложнения като пневмоторакс и интерстициален емфизем. Установено е, че ранната профилактична употреба на повърхностноактивни лекарства е по-ефективна от тяхната употреба за терапевтични цели.

Недоносено новородено бебе: как да се грижим за бързане

Недоносеността се определя от отличителни черти:

 • липса на подкожна мазнина (плюс нарушение на терморегулацията);
 • незрялост на дихателната система;
 • мекотата на ушите;
 • голяма фонтанела;
 • наличието на покритие на оръдието;
 • големи теменни и челни туберкули.

Днес обаче такива бебета, при подходящо лечение и грижи, имат всички шансове да израснат в пълноценни, здрави, силни деца - природата ги е наградила с феноменална способност да компенсират, за да настигнат своите „навременни“ връстници до годината. Как се развиват недоносените бебета по месеци? По какво се различават от обикновените деца?

Всичко зависи от гестационната възраст

Способността на бебетата да компенсират директно зависи от степента на недоносеност, с която са родени. В зависимост от това се различават 4 степени на недоносеност..

 1. 34-37 седмици. Дете се ражда с тегло 2–2,5 кг. Това е най-лесната степен, при която бебетата се раждат доста жизнеспособни, на практика не е необходимо да създават специални условия за кърмене. Изключение правят специални случаи (продължителна жълтеница, родова травма и др.).
 2. 32–34 седмици (тегло - от 1,5 до 2 кг). Такива бебета изискват специални условия на грижи и хранене, при които те могат бързо да се адаптират към независим живот. От 34-та седмица бебето може да суче самостоятелно, което е важно за пълноценното хранене.
 3. 28-30 седмици. Хлапето тежи от 1 до 1,5 кг. Степента на оцеляване на такива деца е висока, но те ще се нуждаят от дълъг период на възстановяване, лечение от много специалисти, тъй като те често се раждат с различни заболявания и малформации. Такива новородени се считат за дълбоко недоносени. Те се нуждаят от изкуствена вентилация на белите дробове, хранене през сонда и вена, обогатена със специални аминокиселини, ензими, хормони, глюкоза - вещества, които помагат на детето да расте и да се развива по-бързо. Тези деца се поставят в специални кувьози, където се поддържа необходимата температура и влажност (бебето все още не е в състояние да ги регулира независимо).
 4. До 28 седмици. Бебето се счита за изключително недоносено. Процентът на такива раждания не надвишава 5%. Но се води упорита борба за живота на такова дете, тъй като всички негови органи и системи все още не могат да функционират независимо, те се нуждаят от изкуствена подкрепа. В допълнение, тези бебета обикновено се раждат с много дефекти или сериозни заболявания. За съжаление, голям процент от тези новородени умират преди навършване на един месец. Оцелелите имат различни гледни точки. Колкото по-кратък е гестационният период, както и теглото на детето, толкова по-вероятно е бебето да има много усложнения, включително до увреждане.

Причината е мама

Отделно си струва да поговорим защо дълбоко недоносеното бебе е родено преждевременно. Лекарите решават да извършат операция или да стимулират раждането, когато се установят следните аномалии при бременна жена:

 • Образуването на възпалителен или инфекциозен процес, несъвместим с бременността. В този случай, ако плодът продължава да бъде в утробата, той е в сериозна опасност..
 • Всяко заболяване на матката, което се противопоставя на възможността за по-нататъшна бременност.
 • Патология на маточната шийка.
 • Хронични ендокринни заболявания, които включват: захарен диабет или някакви нарушения на щитовидната жлеза.
 • Воденето на нездравословен начин на живот като прекомерно пиене или пушене.
 • Тежкият физически труд също може да се превърне в провокатор за развитието на преждевременно раждане..
 • Високо налягане.

Когато се открият такива патологии, лекарите оценяват състоянието на пациента и вземат решение за раждането. Но с появата на някои заболявания матката спира да се разтяга, така че започва да притиска плода и започва раждането.

Отличителни черти на недоносените бебета

При преждевременно раждане детето не е готово за живот в нови условия (температура, влажност, необходимост от дишане, сучене, смилане на храна). Колкото по-висока е степента на недоносеност, толкова по-изразени са тези проблеми, толкова по-дълго бебето ще се адаптира към тях. Настигайки биологичната възраст в екстремни условия, всички органи и системи на такова дете страдат.

 • Нервната система регулира способността за рефлекси (търсене, смучене, преглъщане), реакции на звуци, подобряване на зрението и пр. При такива деца узряването на предаването на импулсите към мозъка се забавя. За разлика от другите детски системи, нервната система узрява много по-бавно. Може да й отнеме няколко години, преди детето да догони връстниците си емоционално, вербално и да подобри координацията на движенията..
 • Лошо развити структури на мозъка (кора, кръвоносни съдове, малкия мозък, продълговати мозък), което води до бърза умора, хаотични движения, бавни реакции на дразнене, треперене на крайниците и брадичката, лошо мозъчно хранене (риск от исхемия).
 • Колкото по-изразена недоносеност, толкова повече страда терморегулацията на бебето - той може бързо да хипотермия или прегряване. Това се дължи на слабо развит слой подкожни мазнини, незрялост на центъра на терморегулация в мозъка, потни жлези.
 • Нарушава се работата на храносмилателната система. Намален тонус на стомашно-чревния тракт, недостатъчно активни ензими за смилане на храната, намалена способност за усвояване на кърмата (чести колики, подуване на корема, регургитация), усвояване на протеини, мазнини, витамини.
 • Незрелостта на дихателния център, тесния трахея и бронхите, високо разположената диафрагма водят до факта, че детето диша често и плитко, което затруднява снабдяването на тялото с кислород.
 • Намалена функция на щитовидната жлеза, което води до забавяне на метаболизма. Това може да застраши продължителна жълтеница, оток, лошо наддаване на тегло..
 • Незрелостта на панкреаса може да причини ниски нива на кръвната захар, което на тази възраст забавя съзряването на цялата нервна система и може да доведе до епилепсия или умствена изостаналост.

В допълнение, недоносените бебета имат слаба имунна система, която може да причини развитието на инфекциозни заболявания, както и алергични реакции. Недостатъчното усвояване на витамини и минерали е изпълнено с необичайно развитие на тазобедрените стави. Бързото унищожаване на феталния хемоглобин може да причини анемия, а липсата на витамин К и тромбоцитите е възможна причина за кървене.

От месец на месец

Тези и други нарушения в работата на органите и системите изискват специално внимание на бебетата, които се появяват преди време. Въпреки това, при относително малка недоносеност (гестационна възраст повече от 35 седмици), децата имат всички шансове да се приведат в развитие до около една година с връстниците си.

Развитието на такива бебета по месеци ще протича по следната схема.

 • 1 месец. Смукателната активност на бебето все още е слаба, освен това всички органи и системи изпитват адаптационен стрес. Следователно детето наддава слабо, прекарва по-голямата част от времето в сън. Ако такова бебе вече е у дома, основната грижа на родителите е да го предпазят от вируси, микроби, течение, както и от екстремни температури..
 • 2 месеца. През този период детето започва активно да напълнява и да набира сила (което може да се счита за основен признак на правилното развитие), вече е позволено да започне да го разпространява по корема.
 • 3 месеца. Детето има първите лицеви реакции. Опитва се да фокусира погледа си върху лицето на майка си, да вдигне глава. Все още няма усмивка, но бебето е чувствително към тактилен контакт. Появява се рефлекс за хващане и постепенно се развива зрителна и слухова концентрация. Сега е важно по-често да сменяте положението на бебето, така че главата да не е постоянно обърната на една страна, за да му осигурите достатъчно храна и почивка. По това време теглото трябва да се удвои.
 • 4 месеца. Бебето започва да издава първите звуци, вдига и държи главата, хваща играчката. Сега е възможно да се повиши мускулният тонус, който се отстранява добре чрез гимнастика и масаж.
 • 5 месеца. Хлапето започва да се усмихва, да се интересува от света около него. Вече може да държи играчката в писалката. Зрението му леко се подобрява, в речта се появяват повече звуци. Бебето вече се опитва да завърти главичката по посока на звука, като определя точно откъде идва.
 • 6 месеца. Бебето се опитва да се преобърне от гърба върху корема си. Той има "комплекс за съживяване" за външния вид на роднини, които вече разпознава. Детето ходи по-активно. Към този момент теглото му вече се е утроило. С опората на подмишницата той опира краката си в повърхността, като кляка леко.
 • 7 месеца. Бебето вече е доста активно, то може да се преобърне върху корема си, опитвайки се да пълзи с „коремчето“. Той държи играчката уверено. Сега може да се появят първите му зъби..
 • Осем месеца. Детето се изправя на четири крака, опитва се да се люлее, опитва се да седне самостоятелно, стреми се да общува с възрастни. Разбира, ако го помолят да покаже нещо. Обича песни, детски стихчета, приказки, слуша думи и интонации.
 • 9 месеца. Сега бебето седи почти уверено и се опитва да пълзи „истински“. Той се нуждае от комуникация още повече. Речта на бебето се развива - появяват се първите повтарящи се срички.
 • 10 месеца. Детето може да стои и да се движи самостоятелно на опората, но засега пълзи повече. Бързо реагира на различни звуци, обича да гледа ярки играчки, които се движат пред очите му. Реагира на вашето име.
 • 11 месеца. Бебето се научи да сяда и да става, дори да стои без опора (някои деца могат да направят няколко стъпки без подкрепа), но също така обича да пълзи повече. Започва да се интересува от пирамиди и кубчета, играчки, които се движат. Все повече и повече са склонни да общуват със семейството.
 • 12 месеца. Много недоносени бебета към тази възраст започват да ходят сами - толкова много са успели да компенсират изоставането си за една година. Трябва да се има предвид, че в умственото развитие недоносените бебета все още изостават от своите връстници с 1-2 години. Това се счита за показател за нормата.

Не бързайте да смятате това за отклонение, ако бебето ви не е усвоило нито едно от посочените умения до определен месец. Развитието на всяко бебе е индивидуално, зависи от степента на недоносеност, наличието на усложнения и здравословни проблеми, общото състояние на малкото дете. Колкото по-голяма е степента на недоносеност, слабост, толкова по-късно се появяват умения. Ако се притеснявате за нещо - консултирайте се с педиатър.

Характеристики на грижите за недоносено бебе в болница (болница)

Организацията на грижите за недоносени бебета се извършва от специално обучен медицински персонал. Лекарите със сигурност трябва да лекуват ръцете си преди всяка процедура, извършена по отношение на бебето..

Персоналът, който се грижи за недоносени бебета, не трябва да носи бижута. Това може да наруши правилата на антисептиката и асептиката.

Бебетата с ниско тегло в болницата получават първа помощ за реанимация. Ако е необходимо, се инсталира оборудване за подаване на кислород и се поставя назогастрална сонда.

Недоносените бебета са внимателно защитени от болкови стимули. Всяко вземане на кръв трябва да бъде обосновано и броят на различните инжекции да бъде сведен до минимум. Ако бебето трябва да постави катетър, игла и т.н., лекарите използват специален защитен филм за кожата.

Особено значение се придава на така нареченото затопляне на детето:

 • При първа и втора степен на недоносеност децата се лекуват с топли дрехи, одеяло, нагревателни подложки или се поставят в отворен инкубатор.
 • Бебетата от трета и четвърта степен се поставят в специални затворени кувьози, където се държат няколко дни или седмици.


Ще ви е интересно да знаете

Разберете защо се раждат недоносени бебета.