Около 40% от родилите жени са запознати с такъв проблем като уринарна инконтиненция след раждането. Неволното уриниране е усложнение след раждането. Освен това с всяко следващо раждане рискът от тази патология се увеличава.

За съжаление много жени се срамуват да говорят за това на лекари, но напразно. Неконтролираното уриниране нарушава качеството на живот на жената.

Защо има уринарна инконтиненция при жените след раждането?

Инконтиненцията на урината е естествено явление след раждането и изисква корекция. По правило тялото се регенерира. Но има моменти, когато самовъзстановяването не настъпва.

В този случай е необходима консултация със специалист, за да се установят причините и диагнозата..

Уринарна инконтиненция след раждането се причинява от отслабване на мускулите на тазовото дъно.

По време на бременността осигурява оптимално интраабдоминално налягане, поддържа вътрешните органи. И също така, създавайки родовия канал, изхвърля плода от маточната кухина.

Голям плод, труден труд, разрушаване на перинеума или мускулите на тазовото дъно, травма при раждане и значително увеличаване на теглото при родилка също отслабват мускулите на тазовото дъно.

 1. Наследствено предразположение.
 2. Особености на анатомията по отношение на структурата на мускулите на тазовото дъно.
 3. Болести на нервната система и гръбначни травми.
 4. Големи плодове.
 5. Раждания при раждане.

Симптоми на уринарна инконтиненция при жени след раждане:

 1. Теч в легнало положение.
 2. Неволно уриниране по време на стрес, както и при напрежение на вътрешните органи (кихане, кашлица, физическо натоварване).
 3. Теч по време на полов акт.
 4. Уриниране под въздействието на провокиращи фактори.
 5. Теч след пълно изпразване на пикочния мехур.
 6. Намокряне на леглото.

Какво да правим, как да лекуваме уринарна инконтиненция?

Ако се появят горните симптоми, на първо място трябва да се консултирате с лекар!

Които единодушно викат за необходимостта от лечение, а не за маскиране на симптомите.

Има два метода на лечение:

 • Консервативен.
 • Хирургически.

Консервативен начин

Този метод е най-популярният, прост и ефективен..

Състои се в използването на физически упражнения.

 • Първо, те ще помогнат за стягане на корема след раждането..
 • На второ място, те ще помогнат за преодоляване на проблемите с уринарната инконтиненция..

Трябва да направите "Бреза", "Ножица", "Велосипед".

Можете да носите топка между краката си. Също така съвременната медицина предлага методи като електрофореза (физиотерапия) и използването на инжекции с ботулинов токсин в пикочния мехур.

Хирургичен метод

Този метод се използва в случая, когато е невъзможно да се преодолее уринарната инконтиненция след раждане след една година..

Операцията се извършва под местна упойка. И изглежда процесът на поставяне на цикъл от пролен под средната част на уретрата.

В резултат на това изкуствено се създава друга опора за пикочния мехур. Няма противопоказания за тази операция..

Уретроцистоцервикопексия

Подобна операция се извършва рядко. И представлява фиксирането на пикочния мехур, уретрата и матката.

Такава операция се извършва, когато жената има нарушения в структурата на тазовите мускули.

Лазерно лечение

Този метод е насочен към премахване на слабостта на мускулите на тазовото дъно.

Процедурата представлява промяна в структурата на колагена.

Когато е изложен на лазерно лъчение върху вагиналната тъкан, колагенът се свива.

В резултат на това мускулите се стягат.

Този метод за лечение на уринарна инконтиненция след раждане няма противопоказания и специални болкови усещания (болкоуспокояващи не се използват).

Отдавна е известно, че заболяването е по-лесно да се предотврати, отколкото да се излекува по-късно..

Методите за предотвратяване на уринарна инконтиненция при жени след раждане включват физическо възпитание за укрепване на мускулите на тазовото дъно..

Ако няма шевове, разкъсвания, наранявания, можете да започнете упражнения на следващия ден след раждането (или веднага, когато състоянието се подобри).

 1. Първото нещо, което трябва да направите, е да намерите правилните мускули. Когато уринирате, опитайте се да задържите потока на урината. Разрешено 1 път на уриниране. Задържането на потока се препоръчва в началото на процеса на уриниране. (не повече от два пъти на ден).
 2. След като се намерят желаните мускули, се преминава към подобрение. След като пикочният мехур е напълно празен, е необходимо да седнете на твърда повърхност с широко разтворени крака и да повдигнете тазовото дъно за пет секунди, след това пауза за 5 секунди. Постепенно трябва да достигнете 10 секунди.

В идеалния случай това упражнение трябва да се прави три пъти на ден по три серии..

Също така, за профилактика е необходимо да се използва наситено сиво. Мнозина са запознати с такива имена като „шивашка поза“ или „гирляндска жаба поза“.

Позата изглежда така:

 • Изправяме се изправени, краката са на ширината на раменете
 • раменете на квадрат
 • гледайте само напред
 • клекнете (не сваляйте краката си от пода)
 • разтваряме колене
 • и сгънете ръцете си пред нас, лопатките не могат да се съберат.

Дишайте плавно. Целта е да запазите тази позиция за 1 минута. Започнете след няколко секунди.

заключения

Тази статия разглежда причините за уринарна инконтиненция при жени след раждане, как да се справим с това заболяване и методи за превенция.

Както стана ясно, всички проблеми с инконтиненцията идват от отслабването на мускулите на тазовото дъно.

По време на бременността тялото на жената работи усилено.

И в този случай това е естествено усложнение след раждането. Което минава от само себе си през годината. Но за съжаление понякога проблемът се влошава.

Най-важното е, че в този случай не мълчете и смирено издържайте, а отидете на лекар за помощ. Той ще ви помогне да разберете причините и ще препоръча лечение..

Не забравяйте, че напредналата инконтиненция на урината може да доведе до инфекции. Чести рецидиви и влошаване на общото благосъстояние на жената.

Уринарна инконтиненция след раждането: причини и лечение

Появата на дете е най-прекрасният и трогателен момент, който е причина за колосалните трансформации на женското тяло. Промените в тялото оказват значително влияние върху благосъстоянието и здравето на родилката. Един от най-неприятните симптоми, които почти половината от жените трябва да лекуват, е инконтиненция на урината - дестабилизация на функциите на пикочната система, свързана със загуба на контрол над естествените физиологични процеси.

Проблемът е придружен от дискомфорт в уретрата и долната част на корема. Неволно изтичане възниква по време на физическа активност, вдигане на тежести, по време на кашлица или смях. Инконтиненцията на урината може да бъде обезпокоителна поради трудностите при понасяне на желанието за изпразване, както и непосредствено след това. Понякога жените се чувстват неспособни да уринират напълно, дори след като използват банята. В най-трудните случаи урината може да се отдели спонтанно по време на полов акт..

Обикновено проблемът се усеща в последните етапи на бременността и се задълбочава веднага след самото раждане. Често инконтиненцията на урината не е придружена от болка, но при липса на лечение това разстройство провокира появата на отоци и инфекциозни възпалителни процеси във външните полови органи, а в случай на тежко протичане на заболяването, развитието на комплекси, следродилна депресия и пълна изолация от обществото.

Защо уринарна инконтиненция се появява след раждането??

Колкото и естествени да са процесите на бременност и раждане, според експертите, те винаги са придружени от глобален стрес за организма. През последния триместър вътрешните органи на жената сменят местоположението си и нарастващият плод оказва значителен натиск върху тях..

По време на раждането се включва цяла група дълбоки мускулни групи, които не се използват в ежедневието, което води до тяхното разтягане и деформация. По време на преминаването на детето през родовия канал тези мускули се разтягат, притока на кръв в тях се променя и нервната дейност се влошава. В резултат на това родилката впоследствие може да изпитва болка в цялата коремна кухина и липса на контрол върху процеса на изпразване..

Уринарна инконтиненция след раждането може да бъде предизвикана от:

 • повишен стрес върху пикочния мехур и уретрата;
 • използването на акушерски форцепс по време на раждането;
 • деформация и разкъсване на мускулите на тазовото дъно и перинеума;
 • белези на близките тъкани;
 • нараняване и пролапс на матката;
 • голямо тегло на плода, многоводие;
 • многораждания с твърде малко почивка.

Често в първите дни след естественото раждане, преминало без никакви усложнения, жените забелязват изтичане на урина. В същото време родилката може да бъде абсолютно здрава и активна, теглото и височината на бебето - да отговарят на стандартите.

Това състояние на нещата само показва, че един от косвените фактори е допринесъл за уринарна инконтиненция след раждане:

 • наднормено тегло;
 • остра липса на естроген;
 • нелекувани гръбначни наранявания (притиснати нерви, хернии и др.);
 • хронични патологии на развитието на тазовите органи;
 • наличието на продължителни инфекции на пикочно-половата система.

Във всеки случай инконтиненцията на урината е патология, която се нуждае от лечение. Не очаквайте да изчезне от само себе си. За да се избегнат допълнителни усложнения, е важно да му обърнете внимание навреме и да започнете сложна терапия..

Какво да правим с уринарна инконтиненция след раждането?

Когато възникне проблем, важно е, на първо място, да се отървете от основния синдром. За да направите това, трябва да ограничите приема на течности, като напълно изключите диуретичните напитки и храни (алкохол, дини, кафе, шипки и др.). За да избегнете неприятности, трябва да се внимава особено, когато се абсорбират течности непосредствено преди излизане навън. Трябва да пиете само когато сте жадни, на малки глътки, точно това количество, което тялото изисква точно в тази минута.

Специалистите казват, че кърменето помага за премахване на излишната течност от тялото и облекчаване на отока след раждането. Те препоръчват поставянето на бебето на гърдата при първа молба. Като правило, след раждането този период е 1,5-2 часа..

За да проследите динамиката, можете да водите дневник, в който трябва редовно да записвате количеството абсорбирана и отделена течност, както и да записвате ситуации, по време на които е настъпило неконтролирано уриниране. Това ще помогне да се проследи динамиката и да се идентифицират причините за инконтиненцията..

Лечение

Когато се появи неконтролирано уриниране, трябва да направите навреме, за да възстановите физическата форма на родилката. Не забравяйте за психологическото състояние на жената. Важно е да се разбере, че само интегрираният, всеобхватен подход ще помогне да се отървете от патологията без специализирана помощ..

Лечението на уринарна инконтиненция се състои от:

 1. Възстановяването и укрепването на мускулите на тазовото дъно, дори и да не са причина за проблема, тъй като ранното възстановяване на функциите на репродуктивната система след раждането, във всеки случай, ще бъде само от полза. Родилката трябва да владее техниката на изпълнение на упражненията на Кегел. Състои се от редуване на притискане и отпускане на мускулите на влагалището и сфинктера. Когато правите упражненията, е важно да осигурите спокойна, спокойна обстановка, за да можете да се съсредоточите само върху мускулното напрежение. Времето за урок трябва да бъде 15-30 минути дневно. Първите резултати ще бъдат видими след няколко седмици..
 2. След като подготвите мускулите на влагалището, можете да преминете към по-сериозни натоварвания: държане на специални топки или тежести. За да направите това, ще трябва да закупите специална обвивка, част от която е поставена във влагалището, а товарът е навън. Предизвикателството е да поддържате тегло само с вагиналните мускули. В този случай жената може да прави ежедневни дейности или дори да прави леки упражнения у дома. Степента на натоварване може постепенно да се увеличава.
 3. Систематичното обучение на вагиналните мускули ще помогне за пълно възстановяване на функциите му, връщайки го в пренаталното състояние. Но също така е важно да не забравяме за пикочния мехур. За да го обучите, можете да съставяте специален план за уриниране на редовни интервали. В този случай интервалите от време трябва постепенно да се увеличават, позволявайки на тялото да се адаптира.
 4. Не е излишно да приемате билкови лекарства при лечение на уринарна инконтиненция. Пациентите, страдащи от тази патология след раждането, се препоръчват да приемат билки, които имат лек седативен ефект (жълт кантарион, маточина, валериана), както и лекарства, които активират кръвообращението, укрепват кръвоносните съдове.
 1. Когато се лекува инконтиненция, лекарите съветват да се правят повече упражнения. В случай на трудно раждане, продължително и трудно възстановяване след тях, можете да посещавате часове по аквааеробика. Този тип тренировка ще помогне да се включат в работата всички мускули на коремната кухина и таза, но в същото време няма да доведе до пренапрежение и изчерпване на тялото..
 2. Ако се чувствате добре, можете да отидете на фитнес или да отидете на джогинг на чист въздух. Но е важно да не забравяме за коремните мускули. Когато бягате или упражнявате на симулатори, трябва да сте сигурни, че стомахът ви винаги е прибран. Това ще повиши тонуса на коремните мускули и ще възстанови нормалното разположение на вътрешните органи след раждането..
 3. Когато възникне инконтиненция на урината, специалистите препоръчват да се обърне внимание на психо-емоционалното състояние на младата майка. Тъй като психиката на жените след раждането става много уязвима, причината за разстройството може дори да е денонощно с новородено. Следователно жените, страдащи от уринарна инконтиненция, трябва да установят най-удобния режим на сън и будност за деня. Породената жена трябва да осигури поне минимална почивка за 2-3 часа дневно, като прехвърли отговорностите по грижите за бебето на баща си или друго доверено лице.

Резултатите от лечението на инконтиненция чрез укрепване на тазовите мускули трябва да бъдат видими в рамките на няколко седмици. Но често са необходими месеци за отстраняване на проблема. При липса на най-малкото подобрение от терапията за дълъг период, жената трябва да се консултира със специалист за физиотерапия или хирургия.

За причините за уринарна инконтиненция след раждане и как да премахнете този проблем

Инконтиненцията на урината е деликатен проблем, който жените се притесняват да обсъждат с близките си. И не само с близките - често пациентите отделят време и избягват дори да отидат на лекар, продължавайки да изпитват дискомфорт и фалшив срам. Не си струва обаче да се надяваме, че ситуацията ще се реши от само себе си - това състояние принадлежи към категорията на патологичните и изисква задължителна медицинска и психологическа корекция..

Защо възниква инконтиненция на урината след раждане??

Преди да говорим за конкретните причини за инконтиненция, нека кажем за предразполагащите фактори. Те все още формират концепция.

 1. наднормено тегло
 2. Хроничен запек
 3. Болести на пикочните пътища (хронични, чести възпаления и др.)
 4. Травма на гръбначния стълб
 5. Генетично предразположение за развитие на разстройството

Има няколко конкретни причини. Раждането е вид задействане за развитието на клинично заболяване..

РЕФЕРЕНЦИЯ! Дори ако жената няма проблеми с уринирането след първото раждане, второто и следващите раждания увеличават риска от инконтиненция..

 • Патологии на пикочния мехур (заболявания, наранявания, функционални характеристики).
 • Нарушения на сфинктера на пикочния мехур и уретрата. В същото време те не се свиват до необходимото състояние и урината започва бавно да изтече.
 • Прекомерна подвижност на уретрата. Уретрата може да промени позицията си поради заболяване или нараняване: физиологичната извивка се изправя и става много по-трудно да се контролира уринирането, отколкото преди. Това състояние може да бъде причинено и от загубата на тонус в мускулите на тазовото дъно. Освен това, в случай на сложно раждане (често след появата на второ и последващо дете), когато мускулите на тазовия ден се разтягат, отслабват и жената не прави специални укрепващи упражнения.
 • Нарушение на нервната регулация на пикочния мехур и неговите структури. Преминаването на детето през родовия канал може да доведе до нарушена регулация: по това време както пикочният мехур, така и ректума и близките тъкани са под особен стрес. Ако процесът се забави, нервните сплетения на пикочния мехур се компресират твърде дълго и работата им се нарушава. Същата картина се развива след цезарово сечение, когато се случва пресичането на нервните окончания и отнема няколко седмици, за да се възстанови..

Какви симптоми могат да бъдат при това заболяване??

 1. Изтичане на урина от кашлица, кихане, полов акт и дори леки упражнения. Това се случва както вертикално, така и хоризонтално.
 2. Внезапно желание за използване на тоалетната.
 3. Чувството, че пикочният мехур не е напълно празен.
 4. По време на процеса е невъзможно да се намали (по желание на пациента) или да се прекъсне струята урина от мускулна сила.
 5. Отделянето на урина може да бъде рефлекторно: при звука на изливаща се вода от чешмата, при силен вик и т.н..

РЕФЕРЕНЦИЯ! При възрастни пациенти инконтиненцията се проявява главно през деня. Но това се случва и през нощта, макар и рядко.

Лечение на уринарна инконтиненция:

За да постави диагноза, жената трябва да се консултира с уролог или урологинеколог и да се подложи на преглед. Първо, специалистът ще ви помоли да ни разкажете за чувствата и характеристиките, които изпитвате: устно или опишете в специален въпросник. Това е последвано от преглед на гинекологичен стол: жената е помолена да се напряга и, ако в този момент урината (дори няколко капки) се отдели от уретрата, можем да говорим за очевидни проблеми в организма. Следващият етап е доставката на тестове. Необходим е тест за урина, който може да покаже наличието на възпалителни процеси и инфекции в организма.

Освен това се предписва изследване на пикочния мехур и уретрата, като се използва специален инструмент (цистоскопия), ултразвук на тазовите органи.

ВНИМАНИЕ! В някои случаи, когато клиничната картина не е толкова ясна и ясна, пациентът се моли да води дневник от наблюдения. Той записва количеството течност, изпито и освободено от тялото, както и други нюанси на благосъстоянието. Записите се пазят най-малко една седмица. Използва се PAD тест - метод за измерване на обема на урината, която се отделя неволно. За целта пациентът трябва да използва специални подложки и да ги претегли в края на теста..

Не забравяйте: началният стадий на заболяването се лекува бързо, лесно и с минимални финансови разходи. Но пренебрегваните случаи могат да бъдат коригирани само чрез операция..

Уринарна инконтиненция след раждането

Уринарна инконтиненция след раждането е патологично състояние при жените, при което се получава неволно уриниране. Следродовото неволно уриниране по-често се нарича стрес инконтиненция на урината, когато се отделя по време на тренировка, смях, кихане, кашлица, полов акт (в случаите на рязко повишаване на интраабдоминалното налягане).

Инконтиненцията на урината не е заболяване, а нарушение в нормалното функциониране на пикочната система. Инконтиненцията на урината е усложнение след раждането, което се среща при 10% от жените по време на първата им бременност и раждане и при 21% от жените по време на втората и всяка следваща бременност. При естественото раждане вероятността от развитие на уринарна инконтиненция е малко по-висока, отколкото при цезарово сечение.

Уринарна инконтиненция след раждането не е естествено състояние за жените и изисква корекция. Уринарната функция се възстановява средно в рамките на една година. В някои случаи самовъзстановяването не настъпва. Инконтиненцията на урината не представлява значителна заплаха за здравето на жената (при липса на усложнения под формата на възпалителни и инфекциозни процеси), но значително намалява качеството на живот. С навременна диагностика и правилна терапия, следродилната инконтиненция на урината е напълно елиминирана. Ако проблемът не бъде диагностициран навреме и не бъдат взети мерки за нормализиране на уринирането, състоянието може да се влоши с течение на времето. Пренебрегваните случаи са много по-трудни за коригиране, характеризират се с чести рецидиви.

Причини за уринарна инконтиненция след раждане

Основната причина за уринарна инконтиненция след раждането е разтягане и отслабване на мускулите на тазовото дъно, които осигуряват достатъчна подкрепа за матката през цялата бременност.

Тазовото дъно е мощен мускулно-фасциален слой, който служи за поддържане на вътрешните органи, поддържа нормалното им положение, регулира интраабдоминалното налягане и също допринася за изхвърлянето на плода по време на раждането, образувайки родовия канал. Разтягането на мускулите на тазовото дъно се случва под тежестта на матката и развиващия се плод в нея. Трудно раждане, голям плод, родова травма също са причини за отслабване на мускулите.

Уринарна инконтиненция след раждането се причинява от:

 • Нарушение на инервацията на мускулите на тазовото дъно и пикочния мехур;
 • Нарушение на затварящата функция на уретрата и пикочния мехур;
 • Патологична подвижност на уретрата;
 • Нестабилност на положението на пикочния мехур, колебания в интравезикалното налягане.

Има редица рискови фактори, които допринасят за развитието на уринарна инконтиненция след раждане:

 • Наследственост (генетично предразположение към развитие на разстройство);
 • Особености на анатомичната структура на тазовите органи и мускулите на тазовото дъно;
 • Неврологични нарушения (заболявания на нервната система, множествена склероза, болест на Паркинсон, както и гръбначни травми);
 • Хирургични интервенции по време на раждане и травма при раждане;
 • Големи плодове;
 • Прекомерно наддаване на тегло по време на бременност.

Симптоми на уринарна инконтиненция след раждане

В медицинската практика има 7 основни вида уринарна инконтиненция:

 • Спешна инконтиненция на урината - доброволно уриниране с остър, силен порив, неконтролируемо;
 • Стресова инконтиненция на урината - уриниране при всякакъв вид физическа активност, повишено вътрекоремно налягане;
 • Ишурия на парадокса или преливане на инконтиненция - отделяне на урина с пълен пикочен мехур;
 • Рефлекторна инконтиненция - уриниране при излагане на провокиращи фактори (силен писък, уплаха, звук от вода);
 • Намокряне на леглото;
 • Неволно персистиращо изтичане на урина;
 • Изтичане на урина след пълно уриниране.

Уринарна инконтиненция след раждането често се нарича стрес инконтиненция (SUI). За да се постави точна диагноза, е необходим цялостен преглед.

Следродилната инконтиненция се диагностицира, когато жената има следните симптоми:

 • Редовни епизоди на неволно отделяне на урина;
 • Значителен обем урина с всеки епизод;
 • Повишено отделяне на урина при физическа активност, стрес, по време на полов акт.

В случай на нередовни епизоди на неволно уриниране, трябва също да посетите лекар, за да коригирате състоянието. Трябва да се отбележи, че единични случаи на неволно уриниране в малки обеми също са характерни за здравия организъм..

Уринарна инконтиненция след раждането: лечение и прогноза

Към лечението на пикочните разстройства трябва да се подхожда правилно. Много жени пренебрегват проблема и, без да ходят на лекар, се опитват да отстранят проблема сами или да се примирят с това патологично състояние. При уринарна инконтиненция след раждане лечението включва консервативни и радикални методи..

В случай на уринарна инконтиненция, не се препоръчва да се самолекувате, тъй като това състояние изисква внимателно изследване, за да се изключат възможни възпаления и инфекциозни причини за инконтиненция..

В случай на уринарна инконтиненция след раждане, лечението не включва използването на лекарства. Лекарствата се предписват в случаи на усложнения на уринарна инконтиненция от възпалителен процес или инфекция.

Диагнозата на уринарна инконтиненция се извършва по следните методи:

 • Събиране на анамнеза (субективни признаци на пациента, характеризиращи нарушението);
 • Преглед на гинекологичен стол;
 • Цистоскопия (ендоскопско изследване на пикочния мехур);
 • Лабораторни изследвания;
 • Ултразвук;
 • Сложно уродинамично изследване (цистометрия, профилометрия, урофлоуметрия).

Консервативното лечение на уринарна инконтиненция след раждане включва физически упражнения за укрепване на мускулите на тазовото дъно и терапия без стъпки, която включва тренировка на мускулите чрез задържане на определени тежести с нарастващо тегло..

Критерият за оценка на ефективността на консервативните техники е пълното изчезване на епизодите на неволно уриниране. Средно нормализирането на уринирането отнема до 1 година..

Ако консервативните методи за лечение на уринарна инконтиненция след раждане са неефективни, се използват хирургични методи за коригиране на проблема. В момента се практикуват минимално инвазивни хирургични техники.

Основните методи за хирургична корекция са:

 • Уретроцистоцервикопексията е пълноценна хирургична интервенция за фиксиране на пикочния мехур, уретрата и матката. Този метод се използва изключително рядко със значително нарушение на структурата на тазовите мускули;
 • Въвеждането на гела в парауретралното пространство - манипулацията се извършва както в болница, така и амбулаторно. При този метод за коригиране на инконтиненцията рискът от рецидив остава висок;
 • Хирургични корекции на примка - поставяне на синтетична примка под средата на уретрата за допълнителна опора.

Уринарна инконтиненция при жени след раждане: причини за лечение

Цялото съдържание на iLive се преглежда от медицински експерти, за да се гарантира, че е възможно най-точно и фактическо.

Имаме стриктни насоки за подбор на източници на информация и свързваме само с уважавани уебсайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, доказани медицински изследвания. Моля, обърнете внимание, че числата в скоби ([1], [2] и др.) Са интерактивни връзки към такива изследвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или съмнително по друг начин, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

 • Код на ICD-10
 • Епидемиология
 • Причини
 • Рискови фактори
 • Патогенеза
 • Симптоми
 • Усложнения и последици
 • Диагностика
 • Диференциална диагноза
 • Лечение
 • Към кого да се свържете?
 • Лекарства
 • Предотвратяване
 • Прогноза

Уринарна инконтиненция след раждането е важна и често пренебрегвана форма на майчина заболеваемост. Тази патология може да бъде както при бременни жени, така и след раждането на дете, но във втория случай лечението може да бъде по-трудно. Важно е всяка жена да знае основните причини и рисковите фактори за тази патология..

Код на ICD-10

Епидемиология

Статистиката доказва, че проблемът с уринарната инконтиненция е широко разпространен. Почти половината от всички жени имат този проблем след раждането. За съжаление, въпреки че инконтиненцията е нещо, от което страдат много нови майки, тя остава проблем, който не се обсъжда или предотвратява. Проучванията показват, че една трета (33%) от жените, които са имали уринарна инконтиненция след раждане, са се смутили да обсъдят това с партньора си и почти половината (46%) се чувстват неудобно да говорят за това с лекаря си.

Причини за уринарна инконтиненция след раждане

Има различни причини, поради които жената може да страда от уринарна инконтиненция след раждането. Мускулите на пикочния мехур могат да отслабнат след непрекъснато разтягане на таза по време на бременност. Това кара уретрата да загуби контрол, като задържа урината..

Инконтиненцията на урината често се свързва с вагинално раждане, особено по време на първото вагинално раждане. Много клинични проучвания са се опитали да открият конкретно акушерско събитие, което причинява уринарна инконтиненция. Очевидната причина може да са големи деца и „трудни раждания“, които се усложняват от хирургични интервенции. Пролапсът на тазовите органи (цистоцеле, ректоцеле и пролапс на матката) и аналната инконтиненция на урината също са усложнения на физиологичния труд..

Всяка жена трябва да разполага с достатъчно информация, за да определи кой набор от рискове предпочита за себе си и детето си. В обща ситуация, при която няма допълнителен риск за детето, акушерското управление трябва да се съсредоточи върху намаляването на майчината заболеваемост, включително уринарна инконтиненция след раждането. Младите майки вероятно ще се възползват от рутинния скрининг на симптоми и ранно обсъждане на здравословните навици на пикочния мехур и правилните мускулни практики като част от грижите си след раждането. Акушерските грижи трябва да включват оценка на майчиния резултат от това раждане, включително пълния набор от наранявания на тазовото дъно, за които е известно, че са свързани с раждането.

Следователно причините за тази патология най-често се ограничават до патология при раждане. Ако жената е имала епидурална или спинална анестезия, това може да предизвика усещане за скованост в пикочния мехур. Това може да продължи няколко часа след анестезия или няколко дни. В първите няколко часа след раждането жената няма да може да усети точно всички органи, както поради анестезия, така и поради самия процес на раждане. Наличието на катетър по време на цезарово сечение може да затрудни контрола на пикочния мехур и може да бъде една от причините за допълнителни усложнения.

Основните причини за уринарна инконтиненция след раждане са следните:

 1. тазовите нерви, които контролират функцията на пикочния мехур, могат да бъдат увредени при продължително или тежко вагинално раждане.
 2. раждането с помощта на форцепс може да нарани тазовото дъно и мускулите на аналния сфинктер.
 3. продължителният натиск по време на вагинален труд също увеличава вероятността от увреждане на тазовите нерви и проблеми с контрола върху пикочния мехур, които могат да възникнат.
 4. вагинален физиологичен труд (въпреки че дори жени, които избират цезарово сечение, могат да бъдат склонни към инконтиненция);
 5. инвазивно използване на инструменти по време на раждането.

Рискови фактори

Рисковите фактори за това заболяване са следните:

 1. наднормено тегло при жена;
 2. генетично предразположение;
 3. голям плод в матката, изискващ допълнителни усилия;
 4. майките, които са имали много деца, имат по-малка еластичност на тазовото дъно.

Патогенеза

Патогенезата на развитието на уринарна инконтиненция след раждане, като често срещан проблем, се крие в характеристиките на структурата и инервацията на урината.

Сфинктерът на пикочния мехур е мускулна клапа, разположена в долната част на пикочния мехур. Той работи за контрол на потока на урината. Здравият пикочен мехур се изпразва от 5 до 9 пъти на ден и не повече от веднъж през нощта. Обикновено на всеки 2-4 часа - жената трябва да уринира. Пиенето на кофеинови напитки, храни с изкуствени подсладители, кисели храни и алкохол могат да раздразнят пикочния мехур и да ви накарат да ходите по-често, така че избягването може да помогне за контролиране на спешността и намаляване на честотата. Сфинктерът на пикочния мехур се отпуска, когато пикочният мехур се напълни с урина, а мускулите на сфинктера помагат да задържите пикочния мехур затворен, докато сте готови за уриниране. Други системи в тялото също помагат за контрол на пикочния мехур. Нервите от пикочния мехур изпращат сигнали към мозъка, когато пикочният мехур е пълен; нервите от мозъка сигнализират за пикочния мехур, когато трябва да се изпразни. Всички тези нерви и мускули трябва да работят заедно, за да функционира нормално пикочния мехур..

По време на бременността разширяващата се матка оказва натиск върху пикочния мехур. Мускулите в сфинктера на пикочния мехур и в тазовата област могат да бъдат претоварени от допълнителен стрес или натиск върху пикочния мехур. Урината може да изтече от пикочния мехур, когато има допълнително налягане, например по време на спорт или някакво движение.

Симптоми на уринарна инконтиненция след раждане

Бременността идва с дял от радост и дискомфорт. Един такъв често срещан проблем е, че повечето жени имат стрес инконтиненция на урината..

Има различни видове уринарна инконтиненция след раждането. Стресната инконтиненция на урината се класифицира като неволна загуба на урина по време на натоварване. Уринарна инконтиненция при кашлица, при кихане след раждане се отнася до фактори на стрес, които могат да провокират отпускане на сфинктера. Такива стресови фактори засягат преди всичко инервацията на пикочния мехур и след това възниква неволен поток на урината. Здравословното функционално тазово дъно има баланс между способността за свиване и способността да се отпускате. Тазовото дъно, което е твърде отпуснато или твърде стеснено, е нефункционално и може да причини тези симптоми.

Друг вид инконтиненция е под влиянието на физическа активност. Уринарна инконтиненция по време на скачане или по време на физическо натоварване след раждане се развива на фона на мускулна слабост и отпускане на сфинктера, като нарушението на инервацията е от второстепенно значение тук..

Симптомите на тази патология са появата на малко количество урина или пълно уриниране на фона на дразнител. Жената може да отделя урина, когато кашля, киха, смее се или се движи бързо. Количеството урина може да варира от няколко капки до достатъчно количество. Първите признаци често се появяват веднага след раждането. Ако пропуснете малко количество урина през първите дни след раждането, не се притеснявайте, тъй като това може да се нормализира през първите няколко дни. Ако това се наблюдава в продължение на няколко седмици, това вече е сериозна патология..

Усложнения и последици

Последиците и усложненията при късно търсене на помощ могат да бъдат сериозни. Това може да накара жените да се чувстват самотни и изолирани, да повлияе на връзките и кариерата, а също така може да бъде бариера пред секса..

Диагностициране на уринарна инконтиненция след раждане

Гинекологичен или проктологичен преглед може да диагностицира причините и вида на инконтиненцията, за да осигури целенасочено лечение и профилактика на инконтиненция на урината.

Диагнозата трябва да започне с анамнеза. И всеки лекар трябва да помни, че не всяка жена може да се оплаче от уринарна инконтиненция. Някои пациенти може просто да не кажат за тези симптоми, считайки ги за нормални, или просто да са срамежливи. Ето защо, по време на прегледа, лекарят трябва да попита жената за възможни симптоми. Ако жената говори за наличието на симптоми на инконтиненция, тогава трябва да разберете при какви условия това се случва и колко дълго продължава.

Трябва да се направят тестове, за да се изключи инфекция на пикочните пътища. Наложително е жената да премине общ тест за урина, който ви позволява да изключите инфекцията и да локализирате патологичния процес, например, за да изясните процеса в пикочния мехур или в бъбреците. Също така лабораторните тестове трябва да включват серумни нива на креатинин, които могат да бъдат повишени, ако има задържане на урина (трансфузия на пикочния мехур), причинено от запушване на изхода на пикочния мехур или денервация на детрузора.

Извършва се и инструментална диагностика за изключване на съпътстващи състояния. За целта най-често започват с ултразвукова диагностика. Този метод ви позволява да определите дали има промени в пикочния мехур и бъбреците, както и дали има аномалии от страна на матката.

Диференциална диагноза

Диференциалните диагнози на уринарна инконтиненция са разнообразни. Понякога има повече от един фактор, допринасящ за по-нататъшното усложняване на диагнозата и терапията. Необходимо е да се прави разлика между тези различни етиологии, тъй като всяко състояние изисква различен, но често припокриващ се терапевтичен подход. Следродилната инконтиненция на урината трябва да се разграничава от инфекция на пикочните пътища и цистит при жените. Също така е необходимо да се изключат множествена склероза, неоплазми на гръбначния мозък, раждания на гръбначния мозък и съпътстващи заболявания, гръбначен епидурален абсцес, вагинит.

Инфекциите на пикочните пътища са чести, особено по време на пуерпериума. Циститът (възпаление на пикочния мехур) представлява повечето от тези инфекции. Свързаните термини включват пиелонефрит, който се отнася до инфекция на горните пикочни пътища; бактериурия, която описва бактериите в урината; и кандидурия, която описва дрожди в урината.

Симптомите и признаците на инфекция на пикочните пътища са: разстройство на уринирането, честота на уриниране, дискомфорт на пикочния мехур, болка и нежност в областта на опорно-двигателния апарат (може да присъства при цистит), треска, студени тръпки и неразположение. Основният диференциален признак на инфекция на пикочните пътища е откриването на пиурия или промени в анализа на урината. Следователно, за инконтиненция, винаги се извършва анализ на урината и ако има промени, това показва инфекция.

Уринарна инконтиненция след раждането може да бъде свързана с различни патологични процеси на гръбначния мозък, включително травма. Независимо от патогенезата, това може да доведе до значително увреждане на двигателната, сензорната или вегетативната функция. Следователно, при наличието на такива симптоми, е необходимо да се изключи увреждането на гръбначния мозък..

Вагинитът (възпаление на влагалището) е най-често срещаното гинекологично състояние, срещано в офиса. Това е диагноза, базирана на наличието на симптоми на абнормно отделяне, вулвовагинален дискомфорт. Влагалището на жената отделя слуз всеки ден като начин за поддържане на нормална здравословна среда. Промяна в количеството, цвета или миризмата; дразнене; или сърбежът или паренето могат да бъдат причинени от дисбаланс на здрави бактерии във влагалището, което води до вагинит. Тежките симптоми на вагинит могат да причинят често уриниране и инконтиненция. Изследванията, които могат да се извършват в случаи на съмнение за вагинит, включват вагинална култура. Следователно, в случай на инконтиненция, също се препоръчва провеждането на това проучване с цел диференциална диагноза..

Към кого да се свържете?

Лечение на уринарна инконтиненция след раждане

Какво да направите, ако имате инконтиненция на урина след раждане? Следродилната инконтиненция не е нещо, което просто трябва да приемете като нормална функция. Това може да повлияе на вашето психично здраве, ако симптомите продължават, така че не чакайте твърде дълго, за да потърсите помощ и да започнете лечение.

Тъй като този проблем няма нарушения на биохимично ниво в своето развитие, лекарствата не се използват..

Първото нещо, което трябва да имате предвид при справяне с този проблем, са диетичните промени..

Смята се, че някои храни и напитки допринасят за инконтиненция на пикочния мехур. Те включват: алкохолни напитки, газирани напитки (със или без кофеин), кафе или чай (със или без кофеин). Други промени включват пиене на по-малко течности след обяд и получаване на достатъчно фибри, за да се избегне запек. Освен това избягвайте да пиете твърде много.

Докато някои майки все още пушат след раждането, изследователите все още показват връзка между инконтиненцията и пушенето на цигари. Следователно този фактор трябва да бъде изключен..

Песарът е най-често срещаното устройство, използвано за лечение на уринарна инконтиненция. Това е твърд пръстен, който Вашият лекар или медицинска сестра поставя във влагалището Ви. Устройството се притиска към стената на влагалището и уретрата. Той помага за репозицията на уретрата, за да намали изтичането на урина при стрес.

Някои хора с уринарна инконтиненция може да не реагират на поведенчески лечения или лекарства. В този случай може да помогне електрическата стимулация на нервите, които контролират пикочния мехур. Това лечение, наречено невромодулация, може да бъде ефективно в някои случаи. Лекарят първо ще постави устройство извън тялото ви, за да достави импулс. Ако работи добре, хирургът ще имплантира устройството.

Витамините могат да се използват само по указание на лекар, като се има предвид, че жената кърми.

Физиотерапевтичните лечения също могат да бъдат широко използвани. Biofeedback може да доведе до съзнателен контрол на мускулите на тазовото дъно и да подпомогне доброволното свиване на мускулите на пикочния мехур. Във влагалището се вкарва малък електрод за измерване на мускулната активност. Акустичната и визуална обратна връзка показва дали се контролират правилните мускули и интензивността на тяхното свиване (може да се комбинира и с електротерапия). Някои устройства за електротерапия, като STIWELL med4, имат функция за обратна обратна връзка, която показва контрактилитет чрез електромиография. Доказано е, че дори незначителният напредък в терапията мотивира пациента.

При гинекологични приложения електротерапията в идеалния случай може да допълни традиционната физиотерапия. Трябва да се използва само след раждане. Тази терапия поддържа стабилността на тазовото дъно и контролираната координация на уретралните сфинктери и мускулите на тазовото дъно. Уредът за електротерапия изпраща електрически импулси, за да стимулира нервните клетки и укрепва мускулите на тазовото дъно и пикочния мехур, които са били напрегнати по време на раждането. Във влагалището ви се вкарва малък електрод, който изпраща електрически импулси към мускулите на тазовото ви дъно. Електродът може да бъде прикрепен и към кожата, за да стимулира тазовото дъно.

Устройството за електротерапия също ви позволява да комбинирате биологична обратна връзка и електрическа стимулация. Това се нарича EMG-индуцирана електрическа стимулация. Пациентът трябва активно да свива мускулите на тазовото дъно, а електрическата стимулация осигурява допълнителен електрически импулс при достигане на предварително определен праг. Целта е непрекъснато да се увеличава този праг, докато пациентът може напълно да свие мускулите без опора..

Традиционни методи за лечение и хомеопатия имат малко доказателства за ефикасност и се използват рядко.

Хирургия - най-ефективен за хора със стресова инконтиненция на урината, които не са били подпомагани от други лечения.

Упражнението може да бъде най-ефективната и начална стъпка в лечението. Упражнение след интраконтиненция след раждане, което е доказано ефективно, е упражнението на Кегел. Основният принцип на такива упражнения е да се тренира мускулен контрол, като се правят упражненията всеки ден. Доказано за лечение и предотвратяване на инконтиненция.

Можете да започнете да спортувате скоро след раждането на вашето бебе. Упражненията на Кегел също помагат на кръвообращението около вагиналната област (перинеума) и това ще помогне за подуване, натъртване, заздравяване. Ако спрете да упражнявате, мускулите ви могат да отслабят с времето и симптомите да се повторят.

Как да правим упражнения на Кегел за укрепване на тазовото дъно?

Уверете се, че сте отпуснати и дишате свободно, с повдигнат корем при вдишване и с корем, вдигнат при издишване. Докато вдишвате, трябва да свиете корема и мускулите на тазовото дъно. Трябва да почувствате стягане около вагината и ануса. Опитайте се да не стягате глутеусите или горните коремни мускули и се уверете, че не задържате дъха си, а дишате равномерно. Не се притеснявайте, ако не можете да задържите стискането дълго. Постепенно увеличавайте времето, през което свивате мускулите на тазовото дъно. Опитайте се да задържите стискането за четири или пет секунди.

Когато практикувате редовно упражненията, трябва да задържите контракцията 10 секунди с нормално дишане. Отпуснете се и изчакайте поне 10 секунди, преди да стиснете отново. Жените, които правят упражнения на Кегел редовно, могат да получат първите резултати след четири до шест седмици.

Как да излекуваме уринарна инконтиненция при жени след бременност и раждане?

Проблем като инконтиненция на урината след раждане е познат на около 40% от родилите жени. Много жени мълчат за този проблем и се срамуват да го признаят дори на лекар. Но напразно. Всъщност, поради невъзможността да контролира напълно процеса на уриниране, жената вреди на здравето си и умишлено намалява качеството на живота си.

Какво е уринарна инконтиненция

Под инконтиненция се разбира патологично състояние, проявяващо се чрез неволен, неконтролиран поток на урината. Количеството отделяне може да бъде различно: от няколко капки веднъж на ден до постоянно изтичане през целия ден.

Раждащите жени са склонни да имат стрес инконтиненция. В този случай неволно уриниране може да възникне при всяко напрежение на коремните мускули: по време на физическо натоварване (прегъване, рязко клякане), при смях, кашлица, кихане или полов акт. При тежка форма на патология може да възникне неволно уриниране, когато положението на тялото се промени и дори по време на сън.

Причини

Спонтанното уриниране най-често се свързва с дисфункция на мускулите на тазовото дъно. По време на бременността мускулите, които поддържат развиващия се плод и образуват родовия канал, са подложени на значителен стрес. Те се разтягат, стават по-малко еластични, еластични и неспособни да изпълняват напълно функциите си.

Уринарна инконтиненция може да се развие след дълго и трудно раждане, придружено от разкъсвания на перинеума или тазовите мускули. Преродените жени също са изложени на риск.

Симптоми на патология

За уринарна инконтиненция може да се говори, ако има неконтролиран поток на урина в какъвто и да е обем при кихане, смях или по време на промяна в положението на тялото.

Също така жената може да се оплаче от чувство за пълнота на пикочния мехур след изпразването му или усещане за чуждо тяло във влагалището..

Диагностика

Уролог или урогинеколог трябва да се справи с този проблем. Жена, която търси квалифицирана помощ, трябва да бъде изключително откровена, тъй като максималната откритост в този случай помага да се постави правилната диагноза и да се предпише ефективна терапия.

По време на назначението лекарят по правило пита пациента за наранявания, заболявания, операции, броя и хода на раждането, теглото на детето при раждането, нараняванията по време на раждането и усложненията след тях. Той може също да се интересува от информация за честотата на уриниране, наличието или липсата на дискомфорт по време на уриниране..

За поставяне на диагноза се изисква визуален преглед на гинекологичен стол, предписват се лабораторни изследвания на урина и кръв, цистоскопия и ултразвук на коремната кухина. За изясняване на диагнозата може да се предпише профилометрия, цистомерия и урофлоуметрия..

Лечение

Какво да направите, ако уринарната инконтиненция след раждането не изчезне спонтанно, а се превърне в истински изтощителен проблем? Инконтиненцията на урината е патология, която не представлява заплаха за здравето и живота на жената. Както обаче беше споменато по-горе, това води до влошаване на качеството на живот. Ето защо една жена, изправена пред този проблем, трябва да знае, че има много съвременни методи на терапия за тази патология. За да направите това, трябва да се свържете със специалист, който ще избере най-подходящия метод за лечение..

Лечението на уринарна инконтиненция след раждане може да се извършва консервативно или хирургично.

Консервативното лечение включва следните процедури:

 • Задържане на тежести. Жената трябва да държи тежестите, поставени във влагалището, направени под формата на конус и с различни тегла. Трябва да започнете с малки тежести, като постепенно преминавате към по-тежки. Натоварването трябва да бъде съгласувано с лекуващия лекар. Упражнението трябва да се прави всеки ден 3-4 пъти по 15-20 минути.
 • Упражнения на Кегел. През целия ден жената трябва да се напряга 100-200 пъти и да задържи мускулите около ректума и пикочния мехур в това състояние за няколко секунди..
 • Обучение на пикочния мехур. Лекарят разработва план за уриниране, според който пациентът трябва да изпразва пикочния мехур на редовни, постепенно увеличаващи се интервали. Тя обаче трябва да уринира само в съответствие с разработения план. Така жената се научава да ограничава уринирането и да изпразва пикочния мехур на дълги интервали. Това лечение обикновено продължава най-малко 2 месеца.
 • Физиотерапия. Физиотерапията може да се използва за укрепване на тазовите мускули, по-специално електромагнитна стимулация. Ефективно редуване на физиотерапия с упражнения за уринарна инконтиненция.
 • Медикаментозна терапия. В случай на уринарна инконтиненция може да се предпише приемът на успокоителни лекарства, които подобряват кръвоснабдяването, укрепват съдовата стена, витаминни комплекси и др. Въпреки това, лекарства, чието действие би било насочено директно към премахване на причините за уринарна инконтиненция при жените, не съществуват в съвременната фармакология.

Ако консервативното лечение на патологията се оказа неефективно или неефективно, се извършва хирургично лечение.

Редица операции по време на хирургично лечение:

 • Циклична работа. В момента това е най-честото хирургично лечение за неконтролирано уриниране. Под уретрата се поставя допълнителна опора под формата на примка, направена от кожата на горната част на бедрото, малките срамни устни и др. В някои случаи се използва примка, изработена от траен синтетичен материал, за да се създаде опора, която не предизвиква отхвърляне и не се разтваря с течение на времето. Операцията се извършва чрез малък разрез на кожата, тя е слабо травмираща и е показана за всяка степен на патология
 • Операция, извършена с помощта на гел. Около уретрата се създава опора от специален медицински гел. Операцията се извършва по-често под местна упойка, както амбулаторно, така и стационарно. Продължителността му не надвишава 30 минути.
 • Уретроцистоцервикопексия. По време на тази операция се укрепват срамно-кистозните връзки, които поддържат шийката на пикочния мехур и уретрата в нормално физиологично положение. Това е технически трудна операция, извършена под обща анестезия и изисква дълъг следоперативен период на възстановяване. Ето защо се използва рядко..

Предотвратяване

За да избегнете проблеми с уринирането, е важно да следвате тези насоки:

 • Следете телесното си тегло. Излишните килограми създават значително натоварване на пикочния мехур и увеличават клиничните прояви на патологията.
 • Навременно лечение и профилактика на инфекциозни заболявания на пикочните пътища.
 • По време на бременност е задължително да се спазват всички препоръки на гинеколога, да се подлагат на всички прегледи и да се правят предписаните тестове. Това ще позволи своевременно да идентифицира патологията и да започне нейното лечение..
 • Носете превръзка по време на бременност.

По този начин инконтиненцията на урината не е нелечима патология, тя може лесно да бъде коригирана с помощта на съвременни методи на лечение. Следователно всяка жена трябва да знае, че проблемът с уринарната инконтиненция може да бъде решен. Не го крийте, квалифицирани специалисти ще ви помогнат да го разрешите бързо и ефективно.