Жената в позиция е изложена на риск от заразяване с ARVI и ARI. Ето защо той често мисли за употребата на Nazivin по време на бременност..

Но хремата с настинка не е единствената причина да използвате лекарството. Носът също започва да се запушва, ако човек има алергична реакция към някакъв външен фактор. Това може да е сезонен хрема при жени в позиция или ринит на бременни жени - това състояние на трайно запушен нос е пряко свързано с раждането на дете.

Мнозина, които имат опит в справянето със запушването на носа, се доверяват на здравето на насивин, той перфектно съчетава цена, качество и действа бързо. Но при продължителна употреба предизвиква пристрастяване и ефективността на лекарството постепенно намалява. Освен това възниква въпросът дали е възможно да се използва Nazivin по време на бременност? Могат ли обикновените капки наистина да имат отрицателен ефект върху нероденото дете??

Nazivin е съдосвиващо лекарство, от първите минути облекчава подуването на носната лигавица, намалява хремата и помага за облекчаване на дишането. Една от основните му съставки е оксиметазолин. Ефектът на лекарството продължава 4 до 6 часа.

Хрема с настинка

Обикновено гинеколозите препоръчват, ако е възможно, да не се използват никакви лекарства през този период. Но има моменти, когато е необходимо лечение. Лекарството се препоръчва да се използва само в екстремни случаи, когато всичко останало или не помага за облекчаване на подуването на лигавицата, или е противопоказано.

Компонентът на лекарството, оксиметазолин, е опасен. Nazivin по време на бременност стеснява не само съдовете на носа, но и всички кръвоносни съдове, включително плацентарните. Когато лекарството се използва дълго време, детето може да започне кислороден глад, хранителен дефицит и това ще доведе до нарушения в развитието.

Мнението на експертите по този въпрос се различава, някои смятат, че ако се спазва дозировката, няма опасност, други не препоръчват употребата на лекарството. Това означава, че употребата на лекарството е възможна само когато ползата за жената ще надхвърли потенциалната заплаха от развитието на аномалията при детето.

Лекарството се използва за:

 • лечение на настинки, които са придружени от хрема, синузит, отит на средното ухо;
 • с всеки ринит;
 • с цел премахване на подуване в носа;
 • с глаукома със затваряне на ъгъла.

Предимствата и недостатъците на лекарството

Ако въпреки това жената реши да използва Nazivin, е необходимо да следва инструкциите за употреба и допустимата дозировка. Тъй като това лекарство е вазоконстриктор, то може да провокира повишаване на тонуса на матката. Това ще доведе до заплаха от спонтанен аборт или преждевременно раждане..

Nazivin е особено опасен през 1 и 2 триместър. От 7-ия месец на бременността броят на разрешените лекарства по време на бременност се увеличава. Следователно лекарствата могат да се комбинират. Но въпреки това трябва да внимавате, когато го използвате.

По-добре е да не използвате лекарството повече от 3 дни подред, може да доведе до пристрастяване. Употребата на лекарството може да повлияе на кръвното налягане и благосъстоянието на жената може да се влоши. Вазоконстрикцията може да повлияе неблагоприятно върху развитието на мозъка на нероденото дете.

Ползинедостатъци
Евтини, без рецепта (лесно достъпни).Може да бъде опасно, ако се дозира неправилно.
Облекчава бързо запушването на носа.При продължителна употреба от жена, чиято непоносимост към компонентите на лекарството може да причини сухота на носната лигавица.
Nazivin помага за облекчаване на подуване на лигавицата по време на бременност.Забранено с високо кръвно налягане.
Дълготраен ефект.
За по-голяма безопасност можете да си купите лекарство с по-ниско съдържание на активното вещество..
Намалява отделянето от носа.
Благодарение на съдържанието на глицерол, той помага да се избегне сухота на лигавиците.

Ако въпреки това жената реши да използва Nazivin, е необходимо да следва инструкциите за употреба и допустимата дозировка. Тъй като това лекарство е вазоконстриктор, то може да провокира повишаване на тонуса на матката. Това ще доведе до заплаха от спонтанен аборт или преждевременно раждане..

Nazivin е особено опасен през 1 и 2 триместър. От 7-ия месец на бременността броят на разрешените лекарства по време на бременност се увеличава. Следователно лекарствата могат да се комбинират. Но въпреки това трябва да внимавате, когато го използвате.

По-добре е да не използвате лекарството повече от 3 дни подред, може да доведе до пристрастяване. Употребата на лекарството може да повлияе на кръвното налягане и благосъстоянието на жената може да се влоши. Вазоконстрикцията може да повлияе неблагоприятно върху развитието на мозъка на нероденото дете.

Правилна употреба на лекарството

Капките се използват за намаляване на отока на носната лигавица и горните дихателни пътища. Те се използват за ARVI, ринит, синузит. Лекарството може да улесни дишането, което е трудно поради вирусни инфекции.

Лекарството се накапва преди изследване на носните проходи. Използва се за УНГ манипулации. Той е под формата на спрей и капки. Инструкциите посочват, че продължителната употреба е забранена и ноздрите могат да бъдат третирани не повече от три пъти на ден. По време на бременност трябва да го използвате само в краен случай след консултация със специалист. Ако називин е предписан през втория триместър на бременността, дневната норма не трябва да надвишава 4 капки на ден.

Лечение на настинки

Не можете да използвате продукта повече от 3 дни без консултация със специалист. Лекарството трябва да се инжектира във всяка ноздра, една капка или 2 спрея. Интервалът между вливането трябва да бъде от 8 до 12 часа. Нежеланите реакции са редки, но се случват. Това може да бъде:

 • парене в носа;
 • усещане за сухота;
 • често кихане;
 • главоболие;
 • гадене, повръщане;
 • чувство на умора, сънливост.

Забранено е да се използва със захарен диабет, при внезапни промени в налягането.

Използване на бебешки продукт

Ако е невъзможно да се изключи употребата на лекарството по време на бременност, препоръчително е да се използва детски нацивин, който има доза от 0,01 или 0,025 mg от активното вещество. Лекарството е предназначено за бебета до една година. Условията на лечението остават същите (не повече от три пъти на ден), но рискът от развитие на патология е много по-малък.

Има и друг безопасен начин за използване на бебешко лекарство по време на бременност. Необходимо е да се навлажни памучен тампон с течност от бутилката. И поставете във всяка ноздра. Или можете да изтриете синусите си с това решение. Разберете цялата истина за Pinosol за 1 2 3 триместър на бременността и Almagel по време на бременност.

Прегледи на жените за лекарството

Имах две бременности и във всяка страдах от ринит също имаше силни отоци. Едва дишах. Капки капеха почти през цялото време (опитах се да използвам различни). По принцип използвах Nazivin. Чух, че не се препоръчват за бременност, но съм имал такова нещо, че се събуждам през нощта от факта, че не мога да дишам. Затова използвах спрей nazivin на моя опасност и риск. Това беше чак до раждането. Раждането мина без усложнения, след това всичко спря.

При планирането на бременност имах проблем с хрема. Използвах капки, спрейове за нос. Без това вече не можех да дишам спокойно. Разбрах, че когато очаквам дете, няма да мога да живея спокойно. Обърнато към УНГ. Те ме прегледаха и казаха, че хроничен оток, тоест това се е случило поради постоянната употреба на лекарството. Предложиха ми 2 изхода - моксибуция или гимнастика. Гимнастиката ми помогна много, преди и по време на бременността. Трябва да изтеглите повече въздух с устата си, да изчакате малко и да издишате през носа. Правих го по 5 пъти на ден, всичко изчезваше.

Страдах през цялата бременност, използвах отвари и лосиони, нищо не помогна. Лекарят каза да опитате бебешките капки називин и да следвате инструкциите. Помогна ми, сега дори не възприемам другите. Всичко спря след бременността.

За автора: Боровикова Олга

Nazivin: инструкции за употреба за бременни жени

Nazivin е предназначен за лечение на ринит от различен произход. Използва се като почистващо средство преди изследване на носните проходи. Лекарството е доста ефективно, поради което е много популярно. Но възможно ли е да се използва по време на бременност - ще навреди ли на плода и тялото на майката??

 • Може ли Nazivin по време на бременност?
 • Особености на действието на Називин
 • В какви случаи се използва Nazivin
 • Противопоказания
 • Използване на бебе Nazivin
 • Инструкции за употреба на Nazivin по време на бременност
 • Какво да заменим?

Може ли Nazivin по време на бременност?

Nazivin може да се използва по време на бременност, но с повишено внимание. Жената трябва да се консултира с лекар и да спазва стриктно предписаната доза..

Ако дозата и продължителността на лечението бъдат превишени, това може да доведе до влошаване на кръвообращението, главоболие, повишена назална конгестия и др..

При продължителна употреба на лекарството "Nazivin" се развива трайна зависимост, ефектът от обичайната доза намалява и се появяват странични реакции!

Можете да научите за въздействието на капки за нос върху тялото по време на бременност, както и за методите за лечение на ринит при бременни жени от видеото по-долу:

Особености на действието на Називин

Лекарствени ефекти на лекарството:

 • премахване на подпухналостта поради стесняване на съдовете на носа;
 • намаляване на количеството слуз, отделяно от носа;
 • възстановяване на дишането.

Наркотикът Nazivin се счита за бързодействащ и ефективен. Резултатът продължава до 12 часа и следователно може да се използва само два пъти на ден. Той започва да действа след 5-10 минути, след което настъпва пълно облекчение на състоянието.

Оксиметазолинът е основната активна съставка, която стимулира алфа-адренергичните рецептори, които се намират в гладкомускулния слой на кръвоносните съдове. Именно това прави възможно постигането на толкова бързо и упорито действие. В този случай лекарството действа локално, без да навлиза в общия кръвен поток..

В какви случаи се използва Nazivin

Лекарството се предписва при следните заболявания:

 • настинки;
 • синузит;
 • ринит;
 • отит.

Противопоказания

Абсолютните противопоказания по време на бременност включват следното:

 1. Атрофична форма на ринит, тъй като в този случай лигавиците на носа стават прекалено тънки и удебелени. В синусите се образуват корички и предизвикват кървене. Вазоконстрикторите само влошават ситуацията.
 2. Глаукома със затваряне под ъгъл. Изглежда, какво общо имат капки за нос със зрителните органи? Но в действителност кръвоносната система на очите и носа е тясно свързана. При глаукома изтичането на течност и кръвообращението се нарушава и вазоконстрикторните капки допълнително изострят този процес.
 • хипертония, ангина пекторис;
 • повишено вътреочно налягане;
 • тиреотоксикоза;
 • диабет.

При прекомерно продължителна употреба или превишаване на дозата могат да се появят следните нежелани реакции:

 • усещане за сухота в носа;
 • гадене;
 • повишено кръвно налягане;
 • парене и сърбеж;
 • главоболие.

Използване на бебе Nazivin

По време на бременност трябва да се дава предпочитание на бебето Nazivin, тъй като съдържа по-малко вредно вещество - оксиметазолин. И така, концентрацията на основния компонент при възрастни под формата на капки или спрей е 0,05%, а в детската стая само 0,01 и 0,025%.

Употреба на детски Nazivin, в зависимост от триместъра:

 1. През 1-ви триместър на бременността вазоконстрикторните лекарства предизвикват повишаване на тонуса в матката, което от своя страна води до заплаха от спонтанен аборт, спонтанен аборт. Следователно в началото на бременността Nazivin е категорично противопоказан. В някои случаи лекарството може да бъде предписано, но в минимални дози и с максимална продължителност на лечението от 3 дни. Показанието е алергичен ринит.
 2. През 2-ри триместър Nazivin се предписва и в изключителни случаи, главно при тежък ринит и синузит. Използва се с повишено внимание, както през 1-ви триместър.
 3. Когато бременна жена навлезе в 3 триместър, обхватът на използваните лекарства се увеличава. Следователно Nazivin вече се счита за безвреден. Въпреки това, дозата и продължителността на курса на терапия трябва да бъдат съгласувани с гинеколога..

Nazivin винаги се предписва, като се има предвид хода на бременността и характеристиките на тялото на бременната жена!

Инструкции за употреба на Nazivin по време на бременност

 1. По време на бременност Nazivin се използва само за деца, тъй като в него се концентрира по-малко опасно активно вещество. Препоръчително е да изберете капки, предназначени за новородени (концентрация 0,01%).
 2. Не забравяйте да почистите носните си канали с физиологичен разтвор преди употреба. Можете да използвате и аптечната опция - лекарството "Аквамарис".
 3. 1 или 2 капки се инжектират в носа два пъти дневно. Дозировката зависи от степента на назална конгестия. Ако синусите не са много задушни, тогава трябва да капнете само 1 капка.
 4. Продължителността на курса на лечение е от 3 до 5 дни, но не повече.

Какво да заменим?

Ако Вашият лекар Ви е забранил да използвате лекарството "Nazivin", можете да използвате аналози. През първия триместър е препоръчително да се използват препарати на основата на билкови съставки..

Внимавайте с подобни лекарства, които съдържат оксиметазолин:

 • Назол
 • Африн
 • Оксиметазолин
 • Несопин
 • Фазин

Относително безопасни аналози:

 1. Физиологичните разтвори са в състояние да премахнат хремата с незначителни прояви. Сред известните лекарства са Humer, Aqualor, Dolphin, Marimer.
 2. Pinosol е създаден на базата на билкови съставки и масла, поради което е напълно безвреден за бременна жена и неродено дете.
 3. Еуфорбиум, композитен.

Можете също да използвате народни средства. Но преди да ги използвате, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар:

 1. Инхалация с отвари от билки и етерични масла. Можете да използвате етерично масло от лайка, мащерка, градински чай, чаено дърво или евкалипт.
 2. Домашни безопасни капки от каланхое или алое. За готвене изплакнете листата, внимателно обелете или смелете заедно с кожата. Изцедете сока през тензух и капете в запушения нос 2-4 пъти на ден. Моля, обърнете внимание, че каланхое причинява кихане, затова пригответе много сухи кърпички.
 3. Капки от лайка. За готвене ще ви трябват 50 грама сухи билки и 0,5 литра вряща вода. Изсипете билката в термос, залейте с вряла вода и оставете да се запари за 5-6 часа. След това прецедете, така че течността да не съдържа остатъци от трева. Капете 3 капки в носа на всеки час или два.
 4. Сокът от моркови или ябълки се използва от много десетилетия. Изцедете прясно, прецедете и капете няколко пъти на ден. В един синус могат да се инжектират до 8 капки.
 5. Най-добрият вариант по време на бременност е измиването на синусите със сол, сода или билкови отвари..

Не всички естествени съставки имат само положителни ефекти. Не забравяйте, че бременната жена е най-предразположена към алергични реакции.

Nazivin се използва по време на бременност, но с повишено внимание. Използва се само детската версия, стриктно се спазват дозировката и периодът на прием на лекарството. Навреме се отървете от причините за настинката и стриктно спазвайте всички препоръки на лекуващия лекар!

Nazivin по време на бременност

Хремата е може би първият и най-чест спътник на настинки и вирусни заболявания. Температурата все още може да не се повиши и гърлото да не се разболява, но като подушваме носа си, веднага разбираме, че сме замръзнали или сме хванали вирус.

Бременните жени са изложени на риск от развитие на ARVI и ARI. Но ако говорим конкретно за такова явление като хрема, тогава и в рисковата група за развитие на алергични реакции. Сезонният и алергичен ринит сред жените в положение е доста често явление. И на всичкото отгоре много често развиват така наречения ринит на бременни жени - състояние на постоянна назална конгестия, свързана директно с бременността.

По навик много от нас се обръщат за помощ към Називин - струва стотинка, помага бързо и надеждно. Но проблемът е - предизвиква силно пристрастяване и скоро предишният ефект вече не се наблюдава. Ами сигурността? Може би е по-добре изобщо да не използвате Nazivin за бъдещи майки?

Nazivin по време на бременност: инструкции

Nazivin е вазоконстрикторно лекарство. Намалява отока на носната лигавица и горните дихателни пътища. Nazivin е показан за възстановяване на затруднено назално дишане при различни състояния: по време на ринит, синузит, ARVI. Nazivin се използва също за подготовка на носните проходи за преглед и медицински УНГ процедури..

Nazivin се предлага под формата на капки и спрей. Инструкциите препоръчват обработката на носните проходи не повече от 2-3 пъти на ден. Що се отнася до бременните жени, лекарството не се препоръчва за употреба, освен в най-острите ситуации и в този случай е по-добре да се използва детската форма.

Във всеки носен проход трябва да се инжектират 1-2 капки или да се направят 1-2 инжекции с Nazivin. По време на бременност е по-добре да използвате Nazivin в дозировка за дете - 0,01% (за новородени) или 0,025% (за деца под 6-годишна възраст). За по-голяма безопасност се препоръчва разтворът да не се заравя в носа, а да се избърсват носните канали с напоена с него памучна вата.

Нежеланите реакции са редки, казват фармацевтите, но все пак са възможни. Това са сухота или изгаряне на носната лигавица, кихане, гадене, неразположение или умора, главоболие, промени в кръвното налягане, нарушения на съня. Ето защо, ако страдате от сърдечно-съдови заболявания, кръвното Ви налягане често се повишава или спада, както и при захарен диабет и в някои други случаи, Nazivin трябва да се използва с изключително внимание. За да избегнете неприятности, винаги първо се консултирайте с Вашия лекар. Но като цяло, ако носът изобщо не диша, тогава Nazivin за бързо възобновяване на назалното дишане е това, което казват тези, които са опитали това лекарство. Той просто ще спаси много хора, защото никакви други лекарства не могат да облекчат подуването им толкова добре. Но проблемът е, че не всеки може да го използва..

Използване на Nazivin при настинка по време на бременност

По време на бременност рискът от развитие на ARVI и ARI се увеличава поради намаляване на активността на имунитета на жената. Хремата е един от първите признаци на започнала настинка. Запушването и изпускането от носа обаче могат да бъдат причинени не само от инфекция, но и от излагане на алергени и хормонални промени. Nazivin по време на бременност помага за кратко време да се възстанови дишането през носа, но както всички вазоконстриктори, той трябва да се използва с повишено внимание.

Много жени са запознати с това лекарство: то е достъпно и ефективно. Но възможно ли е да се капе Nazivin по време на бременност? Инструкциите показват, че използването му е допустимо само след като са взети предвид всички възможни рискове и предвидени ползи..

Общи характеристики на лекарството

Nazivin е локален препарат. Предлага се под формата на капки за нос и спрей. Инструментът бързо намалява подуването на лигавицата и свива кръвоносните съдове.

Активната съставка на лекарството е оксиметазолин, вещество, което стимулира алфа-адренорецепторите, разположени в гладкомускулния слой на кръвоносните съдове. Те се стесняват, отокът отслабва, а слузта става по-плътна и по-малко секретирана. Лекарството започва да действа в рамките на няколко минути след приложението, ефектът се усеща в продължение на 4-12 часа.

Ако използвате Nazivin в препоръчителната доза, тогава може да се избегне отрицателният ефект върху лигавицата. Лекарството не влиза в системното кръвообращение.

Разрешен ли е Nazivin по време на бременност?

Nazivin, съгласно инструкцията, по време на бременност може да се използва стриктно в препоръчаната дозировка и след оценка на съотношението на очакваните ползи и вреди. Гинеколозите се опитват да не предписват това лекарство, ако хремата не е тежка и може да бъде елиминирана чрез измиване с физиологичен разтвор или вливане в продукти на основата на билки и масла.

Но при тежко протичане на заболяването използването на вазоконстриктори е оправдано. Дългосрочното нарушение на назалното дишане може да доведе до влошаване на общото благосъстояние на жената и кислородно гладуване на плода.

Опасно вещество в състава на Nazivin е оксиметазолин. Въпреки че инструкциите показват, че ефектът от лекарството е изключително локален, някои лекари са на мнение, че при продължителна употреба вазоконстрикторният ефект се разпростира върху плацентата. Това води до недостатъчно кръвоснабдяване, недостиг на кислород и хранителни вещества при нероденото дете..

В зависимост от дозата и продължителността на лечението, Nazivin е безопасен за майката и плода. Но при продължителна употреба се развива пристрастяване: за възстановяване на назалното дишане е необходима нарастваща доза от лекарството, дори ако причината за задръстванията (алерген, инфекция) вече е елиминирана.

Това състояние е много опасно за плода, тъй като постоянната назална конгестия и продължителната употреба на Nazivin пораждат еднакво фетална хипоксия и след това вътрематочно забавяне на растежа. В допълнение, жената развива суха носна лигавица, може да се появи кървене от носа..

Показания и противопоказания

По време на бременност Nazivin се предписва като част от комплексната терапия на остър ринит от различен произход: инфекциозен, алергичен, вазомоторен. Тъй като лекарството бързо елиминира подуването на лигавицата, може да се използва за елиминиране на симптомите на синузит, включително синузит, възпаление на Евстахиевата тръба и средното ухо. Понякога се използва при подготовка за преглед или операция..

Поради вазоконстрикторния ефект, обикновеният Nazivin, както и за деца, практически не се предписва по време на бременност за жени, които имат тенденция към повишаване на кръвното налягане или са диагностицирани с хипертония.

Лекарството се предписва с повишено внимание при други сърдечно-съдови заболявания, като:

 • тахикардия;
 • атеросклероза;
 • исхемична болест.

Относителните противопоказания за употребата на Nazivin включват захарен диабет, хипотиреоидизъм, феохромоцитом и повишено вътреочно налягане. До абсолютна - закритоъгълна глаукома, атрофичен ринит. Лечението се отменя, ако се установи свръхчувствителност към компонентите на лекарството.

Инструкции и дозировка по време на бременност

По време на бременност капки за нос Nazivin могат да бъдат заменени със спрей - изборът зависи от индивидуалните предпочитания на жената. Преди употреба е необходимо да почистите носните проходи: изплакнете с физиологичен разтвор, приготвен от вас или с аптека, например с Aquamaris. Прочетете повече за употребата на Aquamaris по време на бременност →

Бременните жени имат право да използват Nazivin не повече от 3 пъти на ден. За да се възстанови нормалното дишане, е достатъчно да се инжектират 1-2 капки от лекарството или да се направи един спрей във всяка ноздра.

Продължителността на курса е не повече от 5 дни. Важно е да запомните, че лекарството е симптоматично, а не терапевтично, тоест трябва да се използва само когато има силна назална конгестия..

Обикновено Nazivin се понася добре, но в редки случаи се развиват нежелани реакции. Като правило те са локални по природа: усещане за парене и изтръпване в носа, сухи лигавици, пристъпи на кихане. Също така бременната жена може да се оплаче от главоболие, гадене, слабост, нарушен сън и повишено кръвно налягане.

Използване на бебешки продукт

Препоръчва се бебето Nazivin да се използва по време на бременност, тъй като тази форма на лекарството съдържа по-ниска концентрация на активното вещество. Предлага се в две версии: 0,01% за бебета под една година, 0,025% за деца на възраст 1-6 години. Nazivin за възрастни има концентрация на оксиметазолин 0,05%.

Не увеличавайте дозата, когато използвате лекарство за деца. Във всеки носен проход трябва да се инжектират 1-2 капки. Ако това количество не е достатъчно и назалното дишане остава затруднено, можете да увеличите единичната доза до 3-4 капки. Препоръчително е да използвате капки само преди лягане и не повече от 3-5 дни.

Безопасни аналози

Като част от Nazivin, неговото активно вещество, оксиметазолин, може да представлява опасност. Следователно всички структурни аналози на това лекарство ще повлияят на тялото на жената и плода по същия начин. Тази група включва: Afrin, Nazol, Nesopin, Oxymetazoline, Fazin.

Nazivin, както и други вазоконстрикторни лекарства, се предписва само в екстремни случаи. Лекарите препоръчват първо да опитате алтернативни продукти, базирани на естествени съставки. За лек до умерен ринит ще бъде достатъчно използването на физиологични разтвори: Aqualor, Marimer, Dolphin, Humer и др..

В зависимост от формата на освобождаване те могат да бъдат вкарани, инжектирани или измити. Разрешените продукти на базата на билки и масла включват Pinosol. Възстановява носното дишане и не изсушава лигавицата. Но преди да го използвате, трябва да проведете тест за алергия..

Nazivin по време на бременност, съгласно инструкцията, трябва да се прилага не повече от 5 дни и само в разрешената доза. Ефектът настъпва почти моментално, но тъй като лекарството е симптоматично средство, то трябва да се използва в минимално количество и в случаите, когато има изразено подуване на лигавицата и запушване на носа. За по-голяма безопасност на бъдещите майки се препоръчва да използват бебешката форма на Називин с по-ниска концентрация на оксиметазолин.

Автор: Олга Ханова, лекар,
специално за Mama66.ru

Nazivin (Nasivin) по време на бременност 1-2-3 триместър. Инструкции за употреба, рецензии

Nazivin е името на цяла гама назални лекарства за обикновена настинка с вазоконстрикторно действие. Различните дози и начин на приложение на капки ви позволяват да изберете правилния продукт за всяка възрастова група.

По време на бременността назначаването на Nazivin има свои собствени характеристики през 1-ви, 2-ри и 3-ти триместър. През това време капките могат да причинят нетипични странични ефекти и трябва да се използват съгласно специални правила..

Показания за употреба

Nazivin е бистра, леко жълтеникава течност, без вкус и мирис, която има вазоконстриктор (антиконгестант) ефект поради основния компонент на оксиметазолин. Лекарството се използва широко за премахване на подуване на носните проходи, възстановяване на носното дишане и намаляване на други симптоми на настинка..

Ефекти от употребата на лекарството:

 • вазоконстрикция;
 • премахване на оток на мястото на приложение;
 • намаляване на отделянето на слуз;
 • облекчение на дишането;
 • премахване на задръстванията в УНГ-органите поради оток на лигавиците.

Причините за назначаването на Nazivin са най-често настинки, инфекциозни, алергични заболявания, придружени от ринит. Употребата на лекарството е показана също при синузит, отит на средното ухо, възпаление на Евстахиевата тръба.

По време на бременност агентът се предписва при същите показания, с изключение на състояние, наречено "ринит на бременни жени", тъй като Nazivin не е приложим за дълги курсове.

Еднократно вливане на Nazivin се използва за провеждане на някои диагностични тестове или преди хирургични интервенции на УНГ органи.

Лекарството няма изразен терапевтичен ефект и се използва за облекчаване на симптомите, които могат значително да повлияят на качеството на живот на бременна жена. Задръстването на синусите затруднява достатъчно сън, води до кислороден глад и риск от вторични инфекции.

Състав

Основният ефект на лекарството се основава на способността на оксиметазолин хидрохлорид да свива съдовите стени, което води до тяхното стесняване, нормализиране на кръвния поток и намаляване на освобождаването на ексудат. По този начин, на мястото на пръскане или вливане на Nazivin, отокът на лигавиците изчезва, което предотвратява преминаването на въздух по време на вдишване..

Нормалната вентилация на синусите не само подобрява цялостното благосъстояние, но и допринася за ранното излекуване на основното заболяване. Също така, терапията помага да се избегнат усложнения под формата на синузит, отит на средното ухо или евстахиит..

Лекарството има няколко разновидности, с различни концентрации на активното вещество.

Съставът на назалните продукти от линията Nazivin:

Концентрация на оксиметазолинНазначаванеФормуляр за освобождаване
0,01%От раждането до 12 месецаДозиране на капки с пипета
0,025%От 1 до 6 годиниКапки и спрей
0,05%От 6 години и за възрастниКапки и спрей

Допълнителните съставки на всички форми на лекарството са еднакви, с изключение на всяка форма на Nazivin с приставката "Sensitive", която не съдържа бензалкониев хлорид антисептик, поради което формата се счита за по-щадяща за лигавиците, не ги изсушава и не дразни.

Nazivin по време на бременност (1 триместър) се избира според показанията, опитвайки се да използва формата с най-ниска концентрация на оксиметазолин. Наличието на бензалкониев хлорид в предписаното лекарство зависи от установената причина за назална конгестия. От 3-ти триместър, за специални показания, се разрешава употребата на лекарството за възрастни.

Допълнителни вещества в състава на Nazivin:

 • глицерол;
 • пречистена вода;
 • разтвор на бензалкониев хлорид (50%);
 • лимонена киселина;
 • натриев цитрат.

Допълнителните вещества са неутрални носители, безопасни консерванти и гарантират стабилността на състава. Бензалкониевият хлорид има свой умерен ефект срещу патогенна флора, гъбички, вируси, протозои.

Под каква форма се произвежда

Класическите форми на Nazivin са опаковани в бутилки от тъмно стъкло и оборудвани със запечатани капачки с пипета или спрей. Линията Sensitive се предлага в бели пластмасови бутилки. Лекарството с най-ниска концентрация (0,01%) също е снабдено с дозатор за капкомер. Всяка бутилка се поставя в индивидуална картонена кутия със задължително приложение с инструкции.

Лекарствени форми Nazivin, предназначени за кърмачета, се изсипват в бутилки от 5 ml. Цената на такива капки за нос от немски производител варира от 150 до 180 рубли. в различни аптечни вериги. Капки и спрейове за деца и възрастни (10 ml) струват от 90 до 130 рубли.

Фармакодинамика

Оксиметазолин хидрохлоридът е вещество, получено от имидазолин, което действа върху алфа-адренергичните рецептори на съдовата стена, което води до свиване на гладката мускулатура и стесняване на кръвния поток. Лекарството в малки дози действа на мястото на приложение. Големите дози от веществото са в състояние да активират други рецептори и да имат ефект върху цялата съдова система.

Когато се използва локално в препоръчани дози, веществото бързо облекчава подуването на лигавиците, елиминира прекомерното отделяне на ексудат. Лекарството не причинява изгаряне или прегряване на тъканите.

Фармакокинетика

Дозираното интраназално приложение на Nazivin има изключително локален ефект, веществото не се открива в системното кръвообращение и кърмата. Въпреки това, някои проучвания на американски лекари показват противоречиви данни за ефекта на производни на имидазол върху ранните етапи (първите 12 седмици) на формирането на плода..

Не е получено пряко потвърждение за връзката на вътрематочните дефекти с използването на вазоконстрикторни капки при бременни жени, но предизвиканата бдителност принуждава лекарите да вземат по-внимателен подход при предписване на средства за обикновена настинка.

Nazivin по време на бременност (1 триместър) се използва в екстремни случаи. Предполагаем ефект върху съдовете на плацентата може да се упражни чрез поглъщане на лекарството или постоянно превишаване на дозата. С развитието на плода рискът от влияние върху неговото развитие намалява.

Nazivin започва да действа веднага след употреба. Ефектът трае повече от 10 часа, което прави възможно прилагането му два пъти на ден. Времето на полуживот на активните съставки при вливане в носните проходи е 35 часа. В същото време около 2% от лекарството се екскретира през бъбреците и 1,1% през червата..

Приложение за бременни жени

Липсата на назално дишане поради ринит води до намалена вентилация на белите дробове на бременната жена, което може да повлияе отрицателно на кислородните запаси на плода и да причини главоболие, безсъние и задух у майката.

Използването на вазоконстрикторни капки облекчава назалната конгестия, освобождава проходите между синусите. Това свойство на Nazivin може да бъде показано като отделна симптоматична терапия или като част от комплексно лечение на инфекции на УНГ органи..

Опасността от стагнация на слуз и появата на вторични инфекции е индикация за използването на капки за бременни жени, дори в ранните етапи. Такива средства е разрешено да се използват само по указание на лекар, в намалени дози, на кратки курсове.

Характеристики на назначаването и дозировката на Nazivin по време на бременност:

 1. През първите 12 гестационни седмици се използват капки с концентрация на активна съставка 0,01% (за кърмачета). Освен ако не е посочено друго, синусите се насаждат само преди лягане, за да се улесни дишането. Максималната доза на лекарството през 1-ви триместър е 2 капки във всеки носен проход не повече от 2 пъти на ден. Продължителността на лечението се препоръчва да бъде ограничена до 2-3 дни.
 2. През 2-ри триместър рискът от излагане на плода е значително намален. Позволено е да се използват по-концентрирани разтвори на Nazivin, ако е възможно, придържайки се към детските форми на лекарството (капки или спрей). Честотата на приложение може да се увеличава до 3 пъти на ден, като внимателно се измерват не повече от 2 капки на ноздра. Максималната продължителност на курса е 4 дни.
 3. Лекарството не трябва да се използва повече от 5 дни подред за някакви показания. Ако проблемът не може да бъде отстранен през това време, трябва да се консултирате с лекар за заместващо лекарство и допълнителен преглед. Периодичното (дори веднъж седмично) неразрешено използване на капки Nazivin може постепенно да изтънява лигавиците и да прави съдовете чупливи.

Снимка на техните инструкции Nazivin по време на бременност и кърмене

Nazivin по време на бременност (3 триместър) се предписва по същия принцип, както на първите етапи, опитвайки се да използва най-ниската ефективна доза. Често 1 капка кърма за кърмачета е достатъчна, за да облекчи значително дишането. При по-сериозни заболявания (синузит, отит на средното ухо) лекарят може да включи Nazivin в цялостен курс на лечение, за да засили действието на други лекарства. В такива случаи концентрацията на активното вещество трябва да бъде избрана от специалист.

Можете да засилите ефекта на капки за нос, като предварително измиете носните проходи със слаби физиологични разтвори (аптека или дом). Така че можете да получите добър вазоконстриктор ефект с минимална доза..

Противопоказания

Ограниченията върху употребата на Nazivin по време на бременност се отнасят главно до дозировката и продължителността на приложение.

Строгите противопоказания за употребата на лекарството са еднакви за всички пациенти:

 • ринит с признаци на атрофия на лигавицата;
 • глаукома (форма на затваряне на ъгъла);
 • непоносимост към всякакви компоненти в състава.

Nazivin се предписва с повишено внимание на бременни жени със сърдечни и съдови заболявания, високо кръвно или вътреочно налягане, с хипертиреоидизъм и захарен диабет.

Предозиране

В случай на случайно поглъщане на значително количество от лекарството или нарушаване на условията за приложение на Nazivin е възможно предозиране, което да доведе до ефект върху съдовете на цялото тяло.

Попадането на оксиметазолин в системната циркулация се проявява със следните симптоми:

 • гадене, повръщане;
 • покачване на температурата;
 • цианоза на кожата;
 • нарушение на нормалния ритъм на сърцето;
 • свиване на зениците.

Ако не оказвате помощ или продължите да използвате Nazivin, симптомите се влошават до дихателна недостатъчност, белодробен оток, повишено кръвно налягане.

От страна на нервната система може да се появи летаргия, сънливост, последвано от забавяне на сърдечната честота, спад на температурата под нормалните стойности. Тежките последици от сериозно предозиране с Nazivin са спиране на сърцето, спиране на дишането или кома.

За плода всякаква степен на предозиране с оксиметазолин може да застраши кислородния глад, поради което е задължително да се обърнете към лекар, ако се появят някакви симптоми. При първите признаци на прекомерен прием на лекарството в тялото на бременна жена, трябва да изплакнете стомаха, да вземете всякакви сорбенти и да потърсите спешна медицинска помощ.

Странични ефекти

Нежелани събития от употребата на назални капки за нос се появяват в редки случаи.

Тялото на бременна жена е чувствително към всякакви влияния и може да реагира на лекарството по този начин:

 • кихане, изсушаване на лигавиците на носа, рязко прегряване на тъканите в областта на приложение (чести реакции);
 • повишен пулс и кръвно налягане (редки прояви);
 • нарушения на съня или главоболие (изключително редки ефекти).

Неразрешеното продължаване на курса извън предписаното може да причини медикаментозен ринит и също така да доведе до "пристрастяване" под формата на неефективност на обичайните дози. Колкото по-дълго се извършва приложението на Nazivin, толкова по-малка става ефективността му. Удължаването на лечението за повече от 5 дни се счита за неподходящо и за бременни жени заплашва с появата на странични ефекти.

Лекарствени взаимодействия

По време на лечението с Nazivin е забранено използването на други вазоконстрикторни лекарства. Действието на такива средства се подсилва взаимно, провокирайки нетипични реакции на тялото и странични ефекти. Няма други лекарствени взаимодействия с дозираната употреба на лекарството..

Комбинацията от няколко лекарства в комплексната терапия на бременни жени изисква подробни медицински съвети относно процедурата за използване на различни лекарства. Така че Nazivin е в състояние да забави адсорбцията и да удължи действието на антибиотиците, но помага да ги транспортира до синусите и каналите, облекчавайки отока.

Условия и периоди на съхранение

Nazivin трябва да се съхранява в оригиналната опаковка, като предпазва стъклените бутилки от пряка слънчева светлина. Оптималната температура на съхранение не е по-висока от +25 ° C. Срокът на годност на лекарството е 3 години от датата на освобождаване. След изтичане на това време е забранено използването на продукта..

Условия за отпускане от аптеките

Цялата линия продукти за нос Nazivin принадлежи към списъка без рецепта и е одобрена за безплатна продажба.

Аналози

Nazivin по време на бременност най-често се предписва при тежки форми на синузит, ринит, както и алергични реакции с подуване на носната лигавица. При леки форми на неразположение, особено през 1-ви триместър, те се опитват да заменят съдосвиващите лекарства с народни средства или аптечни капки върху билки. Понякога, за да облекчите състоянието, е достатъчно да използвате аптечни физиологични разтвори..

Пиносол

Мазни капки на основата на билкови екстракти. Насърчават отделянето на храчки, улесняват дишането и имат терапевтичен ефект при настинки и инфекции на носоглътката. Pinosol често се предписва в комбинация с вазоконстриктори за алтернативна употреба: Nazivin се накапва през нощта, а сутрин - лечебни билкови капки.

Бременните жени се препоръчват да използват Pinosol не повече от 3 пъти на ден, като инжектират назално не повече от 2 капки на удар. Препаратът съдържа евкалиптови, борови и ментови масла, както и допълнителни компоненти, които могат да предизвикат странични реакции.

Особеността на използването на Pinosol по време на бременност е възможността за имунен отговор на тези вещества, които преди това не са причинявали алергии. Следователно, първата употреба на капки се извършва с повишено внимание, като се използва една капка лекарство..

Аквамарис

Физиологичните разтвори помагат за премахване на ринита в ранните етапи и значително ускоряват лечението му при всяка степен на прогресия на заболяването. Aquamaris е разтвор на морска вода с високо съдържание на естествени минерални йони на сол. Лекарството съществува под формата на капки и спрей, което ви позволява ефективно напояване или изплакване на носните проходи, ако е необходимо.

Aquamaris е абсолютно безвреден по време на бременност, не носи опасност от предозиране и не води до пристрастяване. Разтворът е показан за хигиенна употреба, както и за профилактика на сезонни инфекции и алергии при бременни жени. Физиологичните разтвори на Marimer, Aqualor, Dolphin имат сходни свойства и подобен състав..

Назол Бебе

Капки за нос на базата на друга активна съставка - фенилефрин. Дозировка от 0,125%, безопасна за новородени, може да се използва за лечение на обикновена настинка при бременни жени. Препоръчва се да се замени Nazivin с тези капки в случаите, когато не се изисква продължителност на ефекта от 12 часа. Вазоконстрикторният ефект на Nazola Baby продължава от 4 до 6 часа.

Nazivin не е заместител на възрастните форми на назол. Тези капки се основават на същия оксиметазолин, но концентрацията му в капки за възрастни е много по-висока.

Лекарството Nazol Baby се дозира за бременни жени по същите принципи като Nazivin:

 • започнете лечението с минимална доза - 1 капка в едно движение;
 • ако е неефективно, увеличете количеството до 2 капки, но не повече;
 • на ден е допустимо употребата на Nazol Baby до 4 пъти, но е за предпочитане да се използва възможно най-малко (за предпочитане през нощта).

Ако е необходимо, Nazivin и Nazol се заменят с капки на базата на третото съдосвиващо вещество - ксилометазолин хидрохлорид. Капки за деца Tizin Xylo също могат да се имат предвид, ако други лекарства са неефективни или не понасят компонентите.

По време на бременност, по време на бременност, особено през 1-ви триместър, те се опитват да заменят Nazivin с домашни лекарства (отвари от билки, каланхое, лайка). Трябва да се помни, че всяко алтернативно лечение също може да провокира алергии. Страничните ефекти на природните лекарства са много чести при бременни жени. Народният метод може да не помогне при силна назална конгестия и няма да осигури свободно дишане в продължение на няколко часа. Ето защо, ако имате проблеми с назалното дишане и ринит, по-добре е да се консултирате с лекар за правилния избор на лечение..

Видео за капки по време на бременност

Могат ли да се използват вазоконстрикторни капки по време на бременност:

Възможно ли е да се капе в носа по време на бременност Nazivin за деца?

Простуда и ТОРС, остри респираторни инфекции - почти всички от тях са придружени от хрема и запушване на носа, когато все още няма повишаване на температурата, гърлото не боли, а в същото време подушването в носа потвърждава, че вирусът ни е застигнал. В нормална ситуация можете веднага да вземете антибиотик, спрей за нос, но когато жената очаква бебе, естествено възниква въпросът кои лекарства са разрешени? Мога ли да използвам бебешки капки Nazivin по време на бременност?

 1. Обща информация за лекарствения продукт
 2. Nazivin - инструкции за употреба
 3. Особености на употребата на бебето Nazivin по време на бременност
 4. Отзиви за лекарството за бременни жени

Обща информация за лекарствения продукт

Nazivin е съдосвиващ състав, който облекчава подпухналостта и намалява проявата на хрема, улеснява дишането, ефектът от употребата му продължава доста дълъг период от време. Неговата активна съставка е оксиметазолин хидрохлорид, произведен под формата на капки с различни концентрации на основния компонент.

Лекарите наричат ​​индикациите за назначаването му:

 1. Курсът на настинка, придружен от хрема и синузит, при който синусите и отитът се възпаляват.
 2. Ринит с различна етиология на произход, включително атрофичен и за премахване на подуване на носните проходи след медицински или диагностични процедури.
 3. Глаукома със затваряне под ъгъл, когато няма изтичане на излишната течност.

По отношение на съществуващите противопоказания, това са възрастови ограничения за използването на определени капки, плюс индивидуална непоносимост към определени лекарствени форми. Също така си струва да се отбележи, че не трябва да го използвате повече от 5 дни..

По отношение на страничните ефекти, производителите ги наричат:

 • Прекомерна сухота на носната лигавица и обилно кихане.
 • Пристъпи на главоболие и световъртеж, безсъние.
 • Чувство на безпокойство и хипертония.
 • Ако лекарството се използва повече от 5 дни, може да се развие индуциран от лекар тип ринит, атрофия на лигавицата при пациента.

Nazivin - инструкции за употреба

Ако решите да използвате лекарството по време на бременност, важно е стриктно да се придържате към инструкциите, предписани от разработчика, плюс да вземете предвид следните правила за използване на назален спрей или капки:

 1. За бременни и кърмещи майки си струва да изберете изключително детска форма на лекарството - този избор се дължи на по-ниското съдържание на оксиметазолин в активния компонент, което може да повлияе отрицателно на плода и бебето.
 2. Преди да използвате спрея или капки, добре почистете носа с физиологичен разтвор и след това нанесете самия състав. Готов физиологичен разтвор можете да закупите в аптека или да го приготвите сами - разтворете 3 супени лъжици в литър вода. морска сол.
 3. Не забравяйте да вземете предвид и да не надвишавате дозата на лекарството: това зависи от хода на заболяването. Ако запушването на носа е незначително, достатъчно е да капете по 1 капка във всяка ноздра веднъж на ден, за предпочитане през нощта. Ако това не е достатъчно, дозата може да се увеличи до 1-2 капки сутрин и вечер..

Особености на употребата на бебето Nazivin по време на бременност

По отношение на лечението на настинка при бъдещи майки, много лекари са склонни да използват бебе Nazivin до една година по време на бременност. Но в този случай има ограничения и особености..

Инструкции за употреба на Nazivin за деца по време на бременност:

 • На първо място, лекарите казват, че е забранено използването на спрей или капки през първия триместър, но ако положителният терапевтичен ефект надделява над опасността за плода, той се предписва в минимални дози и след това, в рамките на не повече от 3 дни.
 • По време на втория триместър - Nazivin също е показано, че се използва само в изключителни случаи, след предварително съгласие с лекуващия лекар. Най-често лекарството се предписва в хода на сложна форма на ринит и синузит, а също и в продължение на не повече от 3-5 дни.
 • През 3-ия триместър на бременността детският Nazivin може да се използва без специални ограничения и опасения за нероденото бебе. Основното нещо е също така да не се превишава дозировката и курсът на лечение, предписани от лекаря и производителя..

По отношение на продължителността на курса на употреба, производителите не препоръчват използването му за повече от 3-5 дни, в противен случай може да провокира пристрастяване и липсата на положителен резултат от лечението, да причини развитието на лекарствена форма на ринит. И честото стесняване на кръвоносните съдове, скоковете на кръвното налягане могат да повлияят негативно на растежа и развитието на плода.

За да сведете до минимум страничния, отрицателен ефект на лекарството върху майката и плода, можете просто да навлажнете памучен тампон в разтвор от бутилка и да го вкарате във всяка от ноздрите или просто да избършете носните канали с него..

Как се прави гаргара с лайка прочетете тук.

Отзиви за лекарството за бременни жени

Ирина Полиненко: Изпробвала съм много спрейове за нос с двете си бременности и 2 фидета, хроничен ринит. Детският Nazivin ми помогна като никоя друга дрога, както и на децата ми. Въпреки че производителите пишат в инструкциите и лекарите потвърждават, че не си струва да използвате Nazivin по време на бременност, не бих могъл да го направя без него. Събудих се през нощта от факта, че не можех да дишам - Називин помогна, използвах го на свой риск и риск, но децата ми се родиха силни.

Тамара Илская: Преди първата ми бременност имаше проблем - настинка и хрема. Опитах много лекарства както на капки, така и в спрей, намазани с мехлеми под носа - нищо не помогна. Трябваше да отида на среща с УНГ и той ме посъветва да имам дете Nazivin. Помогна и лекарството не повлия на хода на бременността и бебето. Вярно, използвах го само 3 дни.

Наталия: През цялата си първа бременност ме измъчваха ринити - отвари и лосиони, измиване с бульони и физиологични разтвори, абсолютно нищо. Гинекологът посъветва детския Nazivin - тя каза да спазва стриктно инструкциите и да не използва повече от 5 дни. Никъде без него и ходът на бременността премина гладко.

Вижте видео урок за това как правилно да накапвате капки за нос: