Срокът на бременността е към своя край и много жени започват да слушат по-внимателно телата си, за да не пропуснат първите признаци на предстоящо раждане. Те искат да знаят как започва раждането, за да не отидат случайно в родилното отделение и да не заседнат там в отделението по патология, докато бебето се роди, или още по-лошо, да бъдат незабавно стимулирани..

Механизми за започване на работа

Започвайки от 37-38 седмици от бременността, тялото започва да се подготвя за раждането на бебе:

 • Хормонална корекция. Количеството на производството на хормона прогестерон, който е отговорен за поддържането на бременността, намалява. Започва производството на естроген, който е отговорен за стимулиране на раждането.
 • Готовността на матката да се свие. Миометриумът (мускулните влакна на матката) узрява. Повишава се неговата чувствителност към хормона окситоцин, който е отговорен за контракциите на матката и стимулирането на целия труд. На последния етап матката спира да се разтяга. Главата на плода потъва и започва да го дразни. Повишава се концентрацията на хормони в кръвта на жената, които отговарят за стимулирането на раждането. Всичко това подтиква матката да започне да се свива..
 • Зрелост на плацентата. Тялото е в състояние да определи кога е изпълнило своята функция и скоро ще стане ненужно. Настъпва естествено стареене на плацентата.
 • Зрелостта на плода. Високата концентрация на метаболитни продукти в плода, намаляване на обема и скоростта на образуване на околоплодната течност не позволяват да се поддържат нормални метаболитни процеси.

Всички тези фактори са тясно взаимосвързани. Прилагането им в комплекс и започва началото на раждането.

Признаци за започване на раждането

Помислете за признаците, които започват да се появяват малко преди началото на раждането:

Намаляване на корема

Обикновено при първородните жени стомахът започва да потъва 2-4 седмици преди раждането, при многородящите жени - непосредствено преди началото на трудовия процес. В някои случаи коремът може да не потъне. Леко изместване на корема надолу е причинено от движението на плода във входа на малкия таз, като по този начин се подготвя за раждане. В същото време за бъдещата майка става по-лесно да диша, яде, киселини изчезват, тъй като никой не стиска диафрагмата, белите дробове и стомаха.

Болки в гърба и долната част на корема

Приблизително 3-4 седмици преди раждането могат да се появят нередовни болки в долната част на гърба и долната част на корема. Те се появяват в резултат на повишаване на чувствителността на централната нервна система, както и изместване в сакрума на прешлените, което води до притискане на нерв.

Повишено уриниране

Отпуснатият плод започва да притиска пикочния мехур, като по този начин причинява чести позиви за уриниране.
Изтъняване на изпражненията. Повечето бременни жени може да имат разхлабени изпражнения малко преди раждането. Така тялото под въздействието на хормони се прочиства и се подготвя за раждането на дете. Ако обаче честите изпражнения са чести (повече от 10 пъти на ден), придружени от повишаване на телесната температура, гадене, повръщане, тогава има голяма вероятност това да е чревна инфекция.

Изхвърляне на лигавицата

Слизестата запушалка може да се откъсне изцяло или на части, както 2 седмици, така и 2 часа преди началото на раждането. Като правило изобщо няма болка. Това е съсирек от слуз, който наподобява протеина на сурово яйце. Понякога в него могат да присъстват кръвни ивици, произтичащи от разкъсване на капилярите. Но ако в лигавичната запушалка присъства много кръв, това може да е симптом на преждевременно отделяне на плацентата. В този случай трябва да отидете в болницата възможно най-скоро..

Намаляване на броя на движенията на плода

Няколко седмици преди раждането бебето спира да се движи активно. Това се дължи на факта, че той е достигнал големи размери, поради което му става тясно в маточната кухина, следователно двигателната му активност намалява.

Обучение на Бракстън Хикс или фалшиви контракции

Малко преди началото на раждането, тренировъчните контракции стават по-чести и по-болезнени..

Промяна в апетита

Приблизително 1-2 седмици преди раждането на бебето настъпва намаляване на апетита. Това ще бъде особено забележимо за жени, които непрекъснато са искали да ядат през цялата си бременност..

Отслабване

Някои бъдещи майки могат да получат загуба на тегло с 1-2 кг седмично преди раждането. Това се обяснява с повишената секреция на излишната течност от тялото. Бременна жена, страдаща от оток, ще забележи, че те са станали много по-малко или напълно са изчезнали.

Всички тези признаци са индивидуални. При някои бременни жени те могат да се появят няколко седмици преди раждането, при други - няколко дни или дори часове..

Как да разберем кога е време да отидем в болницата

Помислете за признаците на започващия труд:

Изхвърляне на околоплодната течност

Понякога раждането започва с разкъсване на феталния пикочен мехур и отделяне на околоплодната течност. Обикновено изливането на вода се случва в количество от 200-300 мл, което трудно ще се пропусне. В този случай не трябва да чакате пристигането на контракции, трябва да се обадите на линейка или да отидете сами в родилното отделение.

Обикновено околоплодните течности са без мирис, безцветни, понякога с наличието на бели частици на подобна на сирене смазка на плода. Зелената, неприятна миризма, с примеси на оригинални изпражнения (мекониева) вода показват патология и изискват спешна медицинска помощ. Последиците от това могат да бъдат доста сериозни..

Редовни контракции

В повечето случаи раждането започва с контракции - редовни контракции на матката, водещи до нейното отваряне. Първите контракции на матката могат да бъдат пренебрегнати, тъй като са безболезнени. След известно време те се усилват, причинявайки дърпащи болки в долната част на гърба и долната част на корема.

В началото контракциите са слаби и не дълги (няколко секунди), с интервал от около 10-12 минути. Постепенно те стават силни, чести (на всеки 2-3 минути), дълги и много болезнени..

Временни характеристики на труда

Фаза, продължителностПродължителност на биткатаЧестота на контракциитеРазширение на шийката на матката
Първоначално (7-8 часа)20 сек15-30 минутиДо 3 см
Активен (3-5 часа)20-60 сек5 минути3-7 см
Преходно (30-90 мин)60 сек2-3 минути7-10 см

Кървави проблеми

Понякога някои бъдещи майки имат малко количество зацапване, което показва началото на раждането. Ако има много кръв, тогава е невъзможно да се колебаете, необходимо е спешно да се обадите на линейка, това състояние може да е признак за преждевременно отделяне на плацентата, което е изключително опасно за здравето на майката и бебето.

Началото на раждането може да хване бъдещата майка навсякъде и по всяко време. Затова трябва да се подготвите за него предварително. Жената, започваща от втория триместър на бременността, винаги трябва да носи карта за обмен със себе си. По този начин е по-безопасно. Притежавайки този документ при себе си, бъдещата майка винаги ще може спешно да се свърже с родилното отделение, ако е започнала раждане..

Началото на раждането - причини, предвестници, признаци. Начини за ускоряване на началото на раждането

Сайтът предоставя справочна информация само за информационни цели. Диагностиката и лечението на заболявания трябва да се извършват под наблюдението на специалист. Всички лекарства имат противопоказания. Необходима е консултация със специалист!

Въведение. Как да разпознаем началото на раждането?

Много бременни жени често се чудят за предстоящия термин, а жените, които са на път да раждат за първи път, са особено притеснени. Като правило те много се страхуват да не разпознаят началото на раждането навреме и да ги объркат с временно неразположение. В много случаи внимателното наблюдение на жената върху промените, които се случват в тялото й, ще помогне за разрешаването на тези вълнения..

Още на 38 седмица започва пренаталният период, когато се появяват първите предвестници на раждането и първите, все още нередовни (тренировъчни) контракции. Такива контракции се появяват нередовно и те изчезват след промяна в положението на тялото или кратка почивка. При първородени жени подобни тренировъчни контракции на матката могат да продължат пет, а в някои случаи дори повече дни преди раждането. Когато се появят, не е нужно да се притеснявате и спешно да отидете в болница, но бъдещата майка трябва да уведоми своя лекар, семейство и приятели за подобни промени в тялото си.

Когато се появят първите признаци на изтичане или изтичане на околоплодната течност, които могат да показват началото на раждането или преждевременното раждане, жената трябва незабавно да уведоми лекар или самостоятелно да се свърже с медицинско заведение, за да реши проблема с по-нататъшната хоспитализация.

Ако жената се е научила да разпознава тренировъчните контракции, тогава тя ще може да ги различи от началото на раждането или истинските контракции. Тези усещания е трудно да се объркат с всеки друг симптом, тъй като те се характеризират с периодичност и ритъм. Например, битката продължава 20-30 секунди, а след това има 20-минутна пауза - това се повтаря много пъти подред и интервалите от време почти не се променят.

В началото на раждащите болки родилката или нейните роднини трябва да информират лекаря за настъпването на раждането, да извикат линейка или да отидат сами в родилния дом.

Причини за настъпване на раждането

До началото на раждането в тялото на бременна жена се случват много сложни процеси, които, намирайки се в тясна взаимовръзка, осигуряват появата на такъв рефлекс като раждане.

Основната причина за началото на раждането е готовността на матката за раждането на нероденото дете и зрелостта на плода..

Бременна матка:

 • набира достатъчно тегло и размер;
 • нейният нервно-мускулен апарат е готов за контрактилна дейност;
 • плацентата напълно узрява.

2 или 3 седмици преди началото на раждането, матката се освобождава от излишната част на нервните влакна. Това намалява болката по време на раждането и увеличава свиваемостта на маточните стени..

Няколко фактора влияят върху началото на раждането:

 • неврорефлекс - в резултат на намаляване на възбудимостта на мозъка, увеличаване на възбудимостта на гръбначния мозък и повишаване на чувствителността на мускулните влакна на матката към окситоцин се произвежда повишена контрактилна активност на матката;
 • хормонални - в края на бременността производството на прогестерон намалява и производството на комплекс от естрогени се увеличава, които стимулират началото на раждането;
 • неврохуморален - в края на бременността в тялото на жената се увеличава синтеза на окситоцин, простагландини, серотонин и други биоактивни вещества, които увеличават чувствителността на матката към вещества, които предизвикват активно свиване на нейните мускули;
 • биоенергични - в тялото на майката се натрупва достатъчно количество вещества (гликоген, АТФ, фосфорни съединения, електролити и микроелементи), които правят матката способна на засилена контрактилна активност;
 • механична - узрялата матка губи способността си да се разтяга и в отговор на двигателната активност на плода и повишаване нивото на окситоциноподобните хормони започва активно да се свива;
 • трофичен и метаболитен - натрупването на някои отпадни продукти в тялото на зрял плод води до активното му движение, а дегенеративните процеси в зрялата плацента и пълното узряване на мускулните влакна на матката допринасят за началото на раждането.

Състоянието на нервната система на родилката е от основно значение за формирането на всички механизми за началото на раждането, тъй като именно тази система осигурява готовността на матката за естествено раждане.

Всички горепосочени фактори, намирайки се в тясна връзка, допринасят за появата на контракции, които се заменят с опити и завършват с изхвърлянето на плода от маточната кухина и раждането на плацентата.

Предвестници на началото на раждането

Предвестниците на раждането се наричат ​​набор от признаци, които показват непосредственото начало на активен труд. Има много предвестници за началото на раждането, но за всяка жена тяхната съвкупност е индивидуална и зависи от характеристиките на организма на бъдещата майка..

 • Пролапс на корема.
  Такава промяна, която се определя отвън чрез леко изместване на корема надолу, е индивидуална за всяка бременна жена и не винаги може да бъде забелязана независимо. При първородните жени този предвестник може да се появи 2-4 седмици преди деня на раждането, а при многоплодните жени - няколко дни или непосредствено преди раждането..
 • Промяна на походката.
  Схемата на походка се променя след коремна птоза. Жената започва да се върти поради натиска на главата на бебето върху тазовите кости и дъното на матката.
 • Промени в уринирането и изхождането.
  Пролапсът на корема може да причини повишено уриниране или уринарна инконтиненция, тъй като матката оказва по-голям натиск върху пикочния мехур. Механичното въздействие на бременната матка върху чревната стена може да провокира запек, а в някои случаи и диария, няколко седмици или дни преди раждането.
 • Промяна в характера на отделянето от гениталния тракт.
  Вагиналните секрети под влияние на хормонални промени стават по-обилни и течни. В някои случаи, за да се изключи отделянето на амниотична течност, се извършва специален тест от акушер-гинеколог.
 • Изхвърляне на лигавицата.
  Този предвестник на раждането може да настъпи 2 седмици преди началото на раждането и няколко часа преди началото на раждането. В някои случаи лигавичната запушалка не се отделя изцяло, а на малки порции. На практика този симптом изглежда като отделяне на вагинално течение (понякога смесено с малко количество кръв). Бременната жена трябва да информира своя акушер-гинеколог за изхвърлянето на лигавицата.
 • Загуба на тегло на бъдещата майка.
  Няколко дни преди раждането бременна жена може да забележи, че тежи с 1-2 кг по-малко. Тази загуба на тегло може да се обясни с елиминирането на излишната течност от тялото под влияние на промените в хормоналния фон..
 • Намаляване на броя на движенията на плода.
  Плодът, няколко седмици преди раждането, се движи по-рядко. Това се дължи на бързия му растеж. Бъдещото бебе става тесно в маточната кухина и движенията му са трудни.
 • Тренировъчни контракции.
  По-близо до датата на раждането матката започва все по-често да навлиза в повишен тонус, който се изразява в усещането за тренировъчни контракции. Те се различават от родилните болки по редица характеристики: кратка продължителност, неравномерност, слаби болкови усещания (напомнящи на болка по време на менструация), спонтанно изчезване след промяна в положението на тялото или почивка.
 • Проявата на инстинкта за "гнездене".
  Много жени в последните дни и дори часове преди раждането започват да подготвят домовете си за предстоящото раждане на дете. Тези действия могат да се изразят във факта, че жената започва старателно да почиства, измива и дори може да започне ремонт.
 • Промени в шийката на матката.
  Само акушер-гинеколог може да забележи такъв предвестник на предстоящото раждане, когато преглежда жена на гинекологичен стол. Под въздействието на естрогенните хормони шийката на матката се съкращава и става по-еластична до 38 седмици. Външната цервикална ос започва да се отваря преди появата на родилни болки.

Предвестниците на раждането при първородни и многоплодни жени имат свои собствени характеристики..

Предвестници на началото на раждането - видео

Признаци за започване на раждането

Надеждни признаци за започване на раждането са:
1. Контракции;
2. Изливане на околоплодна течност.

Тези два признака винаги показват началото на раждането и всяка бременна жена трябва да знае как протичат..

Контракции

Вярно е, че родилните болки се наричат ​​контракции на мускулните влакна на матката, които се появяват на равни интервали и които жената не може да контролира. Именно този знак бележи момента на започване на раждането..

Първите истински контракции са придружени от незначителни болезнени усещания, които повечето жени сравняват с болки по време на менструация. Болката е поносима и може да излъчва в долната част на гърба или да се локализира в долната част на корема. Повечето родилки започват да изпитват контракции през нощта. Някои жени отбелязват, че по време на контракция на матката матката се „превръща в камък“, тоест, ако родилката постави ръка върху корема си по време на контракция, тя може да усети твърдата, напрегната матка.

Можете да определите истинността на контракциите с помощта на хронометър. Тяхната честота и постоянно възникване, което не се елиминира от промяна в положението на тялото, вземане на топла вана или почивка, показва началото на раждането.

В началото контракциите се появяват на интервали от половин час (по-често в някои случаи). С всяка контракция родилката започва да чувства не само болезненост, но и ритмични контракции на мускулите на матката. Постепенно контракциите стават все по-забележими и тяхната честота, продължителност и интензивност се увеличават. При всяко свиване околоплодният мехур и главата на плода притискат дъното на матката, причинявайки постепенно разширяване на шийката на матката.

Изливане на околоплодна течност

При класическия ход на раждането изтичането на околоплодната течност се случва, след като шийката на матката се отвори до 3-7 см. Под натиска на плода амниотичната мембрана се разкъсва и част от околоплодната течност се излива.

Родилката с класическото изливане на вода може да си помисли, че неволно е уринирала. В някои случаи водата се излива постепенно, на малки порции. В този случай жената може да забележи появата на мокри петна по бельото или спалното бельо и да изпитва усещания, като например, когато вагиналното или менструалното течение са отделени..

Понякога руптура на околоплодната течност може да настъпи преди появата на редовни контракции и отварянето на шийката на матката или много по-късно от пълното отваряне на фаринкса на матката. Тези състояния не винаги означават, че ще има патология на раждането или плода, но обикновено гинеколозите използват различни специални тактики за по-нататъшно управление на такъв труд, за да предотвратят възможни усложнения.

Признаци за започване на раждането - видео

Контракции в началото на раждането

Акушер-гинеколозите разграничават три фази на родилните болки:

Начална (скрита) фаза:

 • продължителността на битката - 20 секунди;
 • честотата на контракциите е 15-30 минути;
 • разширение на фаринкса на матката - 0 или до 3 cm.

Началната фаза продължава от 7 до 8 часа.

Активна фаза:

 • продължителност на схватката - 20-60 секунди;
 • честотата на контракциите е 2-4 минути;
 • отваряне на фаринкса на матката - 3-7 cm.

Активната фаза продължава от 3 до 5 часа. Обикновено в тази фаза амниотичната течност изтича..

Преходна (преходна) фаза:

 • продължителност на битката - 60 секунди;
 • честотата на контракциите е 2-3 минути;
 • отваряне на фаринкса на матката - 7-10 cm.

Продължителността на преходната фаза е от половин час до час и половина.

Трудови болки се появяват на първия етап от раждането (периодът на разкриване).

Началото на раждането при първородни

Вероятните предшественици на раждането могат да се появят 1-2 седмици преди раждането и няколко дни преди началото им. Повечето акушер-гинеколози вярват, че появата дори на два или три предшественика на раждането е причина да посетите лекар..

Началото на раждането е по-надеждно сигнализирано от такива признаци на трудова дейност като контракции и изливане на околоплодна течност. Обикновено, ако раждането протича по класическия сценарий и родилката няма предразположение към бързо и преждевременно раждане, периодът на контракциите и изливането на вода отнема повече време при първородите, отколкото при многоплодните (около 8-11 часа). Това се дължи на факта, че родовият канал все още не е преживял процеса на раждане, те са по-малко еластични и тялото на родилката ще се нуждае от повече време, за да отвори напълно маточната шийка..

При първородна жена първо се отваря вътрешният фаринкс на матката, а след това външният, т.е. първо шийката на матката се изглажда и съкращава и едва след това шийката на матката се отваря напълно.

Началото на раждането в многороден

Вероятните признаци на раждане при многоплодни в повечето случаи започват да се появяват след 38 седмици от бременността. Те се появяват по-бързо и показват близкото начало на раждането. Родовите пътища на жените, които раждат не за първи път, вече са физиологично и анатомично подготвени за раждане. Многородовите жени вече знаят за усещанията, които предвещават близкото раждане и, като правило, лесно ги забелязват..

За разлика от първородните, не за първи път се появяват предшественици при раждащите един или два дни преди раждането. Една от характерните черти е фактът, че при такива бъдещи майки коремът пада почти непосредствено преди раждането..

При многородните има по-бързо начало на раждането, отколкото при първородните. Периодът на контракции и изливане на околоплодната течност трае 6-7 часа, шийката на матката се отваря доста бързо. Вътрешната и външната ос на матката се отварят почти едновременно с периода на изглаждане на шийката на матката и след това следва II етап на раждането (период на опити).

Началото на преждевременно раждане

Раждането се счита за преждевременно, ако започва на 28-37 седмица.

Началото на преждевременно раждане може да бъде причинено от различни фактори и като правило бременната жена се уведомява за тази възможност и се предлага да отиде в болницата предварително за постоянен медицински контрол..

Но в някои случаи преждевременното настъпване на раждането може да дойде внезапно и затова всяка бъдеща майка трябва да знае признаците на настъпване на ранен труд..

Признаци и симптоми на преждевременно раждане:

 • постоянно чувство на тежест в долната част на корема;
 • коремен пролапс преди 35 седмици;
 • често намиране на матката в добра форма;
 • наличието на кървави отделяния от родовия канал;
 • силен натиск върху перинеума и тазовите кости;
 • схващаща болка.

Преждевременният труд често може да започне много по-бързо от нормалния труд. Тази ситуация изисква незабавна хоспитализация на бременната жена, тъй като ранното разширяване на шийката на матката може да предизвика началото на бърз труд и развитието на различни усложнения, които са опасни за бъдещата майка и дете..

Как да ускорим началото на раждането?

В някои случаи, когато бременността се удължава до 41-42 седмици, става необходимо да се прибегне до методи, които ускоряват процеса на раждане. Въпреки широко разпространената им реклама в медиите, те могат да се използват само по препоръка на лекар, тъй като неграмотното им използване може да доведе до сериозни и опасни последици за здравето на бебето или майката..

Има няколко метода за стимулиране на раждането..

Народни начини

Секс
Много лекари и жени отбелязват, че незащитеният секс може да предизвика началото на раждането. Това се обяснява с факта, че спермата съдържа простагландини (биологично активни вещества), които могат да причинят маточни контракции. Активните движения, галенето на зърната и оргазмът също могат да причинят началото на раждането..

Укрепване на двигателната активност
Дълга разходка, почистване на дома, набор от упражнения с навеждания, клякания и ротационни движения на таза - всички тези двигателни натоварвания могат да причинят появата на маточни контракции и началото на раждането.

Стимулация на зърната
Масажирането на зърната и областта на гърдите може да освободи хормона окситоцин в кръвта, което стимулира раждането. Трябва да се помни, че движенията по време на масаж трябва да бъдат нежни и да не са травматични..

Подобряване на функцията на червата с прочистващи клизми или диета
Активната перисталтика (двигателна активност) на червата, която се причинява по време на прочистваща клизма или при консумация на пресни зеленчуци или плодове, може да причини контракции на матката и поява на контракции. Специална диета за стимулиране на началото на раждането може да включва цвекло, магданоз, салати от сурови зеленчуци с добавени растителни масла. Някои експерти препоръчват да се използва рициново масло като слабително средство..

Ароматерапия
Вдишването на някои ароматни масла може да доведе до започване на раждането. При липса на алергична реакция можете да излеете розово или жасминово масло в ароматната лампа, за да ускорите началото на раждането.

Топли бани
Вземането на топла вана (при температура на водата 40-42 o) може да доведе до свиване на матката и началото на раждането.

Медицински методи

За да стимулират раждането по време на слаби контракции и ако има индикации за тяхното стимулиране, акушер-гинеколозите извършват:

 • Амниотомия - пункция на феталния пикочен мехур (извършва се с помощта на специални хирургически инструменти; околоплодната течност се излива и намаляването на обема им причинява появата на контракции).
 • Прилагане на лекарства на основата на простагландини или окситоцин, причиняващи появата на контракции или засилващи ги (лекарствата могат да се дават като таблетки или инжекции).

Тези техники могат да се използват само в болнични условия, след като се изключат всички противопоказания за тяхното използване..

С известно разтягане, акупунктурата (акупунктура) може да се отдаде на медицински методи за ускоряване на началото на раждането. Стимулирането на началото на контракциите се постига чрез въвеждане на специална игла в определена биоактивна точка, която активира маточните контракции. В спешни случаи тази техника практически не се използва..

Как започва и протича първото раждане

Признаци за предстоящ труд

Първата бременност винаги е придружена от вълнение. За да се следи развитието на плода, е важно да се регистрирате своевременно, редовно да посещавате гинеколог и да се подлагате на прегледи. Процесът на раждане до голяма степен зависи от хода на бременността..

Първото раждане започва на 38-42 седмици

Фактът, че една жена скоро ще стане майка, се показва от характерни признаци:

 • Няколко седмици преди раждането коремът пада. Внимателните жени забелязват визуални промени. Почти всички бъдещи майки усещат как се променя състоянието им. Когато коремът падне, плодът се измества в тазовата кухина. В същото време налягането върху храносмилателния тракт и диафрагмата намалява. Бременната жена отбелязва, че й е станало по-лесно да диша, тя е престанала да страда от киселини, усещането за дискомфорт по време на хранене е изчезнало.
 • Средно коркът тръгва за една седмица. Тази формация се намира в шийката на матката и през цялата бременност предпазва плода от инфекция. Визуално коркът прилича на бучка слуз и общият му обем може да достигне 50 ml. Цветът на бучката може да бъде от прозрачен до кафяв и отделянето се случва на части.
 • Телесното тегло намалява за 1-3 дни. Малко преди да роди, бъдещата майка може да забележи намаляване на теглото. Свързано е с промяна в хормоналните нива, поради което излишната течност напуска тялото. В допълнение към люспите, това може да се посочи от изчезването на отока и увеличаване на желанието за уриниране..

Времето на появата на предшествениците на раждането може да се различава в отделни случаи. Някои хора може да не забележат, че щепселът се сваля, тъй като това ще се случи по време на първия етап на доставката. Други също могат да забележат болка в тазовите кости, причинена от отделянето им. Много хора изпитват дискомфорт в долната част на корема, който се причинява от засилени движения на плода.

Как да разпознаем тренировъчните контракции

Всички бъдещи майки са чували за фалшиви контракции. Когато носите първо дете, може да бъде трудно да ги разпознаете. Много жени, изпитвайки болезнени усещания и дискомфорт на 20-25 седмици, се плашат. Необходимо е да сте подготвени за появата на т. Нар. „Потници“ или контракции на Бракстън-Хикс по това време..

Отличителна черта на това състояние от периода на активен труд е липсата на стабилност. Тренировъчните контракции на мускулния слой на матката възникват спонтанно и изчезват също толкова бързо. Бъдещата майка усеща как стомаха й се свива. Много хора сравняват това с вкаменяване. В същото време в малкия таз има пукнатини, но те не трябва да бъдат придружени от болка или течно отделяне.

Бременността с първото дете е по-малко вероятно да завърши с преждевременно раждане..

Тренировъчните контракции често се случват в отговор на стимул - по време на физическа активност, шофиране на кола, по време на домакинска работа. С наближаването на раждането бъдещата майка все по-често ще усеща фалшиви контракции на матката..

Колко дълго и как започва първото раждане

Раждането се счита за спешно - настъпващо навреме - ако започне между 37 и 42 седмици. Средната майка, чиято бременност е протекла без усложнения, ражда на 39-40 седмици. Можете да определите датата на важно събитие приблизително по датата на последната менструация..

Спешният труд без усложнения обикновено започва с продуктивни контракции на матката или отделяне на околоплодна течност. На този етап трябва незабавно да се свържете с болницата или да се обадите на линейка.

Ако една жена отиде в родилна клиника преди 37 седмици с продуктивни контракции, тогава медицинският персонал действа според ситуацията. Когато ви позволява да спрете процеса и да забавите доставката, тази възможност се използва. Преждевременното раждане се определя като раждане, което започва между 22 и 37 седмици.

Случва се, че нищо не се случва дори на 42 седмици. В този случай се извършва стимулация, чиято техника зависи от състоянието на пациента..

Колко трае

Бъдещите майки са особено загрижени за това как протича раждането. Никой специалист няма да може да каже предварително колко време ще е необходимо, за да се появи дете. Средната нормална продължителност на първо раждане е 9 до 12 часа.

Бързото раждане се характеризира с по-кратка продължителност. В този случай бъдещата майка ще роди след 4-6 часа. С този резултат на жената се обръща специално внимание при последващо раждане, тъй като те могат да бъдат още по-бързи.

Процесът на доставка може да бъде забавен. Когато се появи първото дете, това се случва доста често..

В тази ситуация раждането продължава повече от 12 часа и често изисква използването на стимулиращи вещества. При продължителен процес е важно да се следи състоянието на плода, тъй като той може рязко да се влоши.

Процедурата за доставка включва периоди, всеки от които има средна продължителност. Трябва да се разбере, че стандартните времена са приблизителни и могат да се различават за всяка родилка..

Как да разберем, че трудът е започнал

Началото на раждането може да се докаже от 2 събития: изливането на околоплодна течност и началото на редовни контракции. Обикновено няма проблеми с изливането на вода, тъй като е доста трудно да объркате това събитие с нещо. Друго нещо е, когато става въпрос за така нареченото изтичане на околоплодната течност. Това е ситуация, при която целостта на феталния пикочен мехур е леко нарушена и околоплодната течност се освобождава на малки порции. Ето защо една жена, която е насочила вниманието към постоянните обилни воднисти отделяния, трябва спешно да се консултира с гинеколог. Има амниотичен тест, който може да различи околоплодните води от други секрети. Такъв тест се продава и във аптечната верига, но е по-добре незабавно да се свържете със специалист.

Разликата между редовните контракции и тренировъчните е, че истинските контракции се появяват след определени равни периоди от време, като постепенно се увеличават честотата и продължителността. Те не избледняват при потапяне в топла вана или при приемане на болкоуспокояващи. Жена в такава ситуация трябва да запише времето на настъпване на контракцията и нейната продължителност. Ако интервалът между тях е 5 минути или по-малко, значи е време да отидете в болницата.

Все още има такъв страшен симптом като кървене, което също е причина за незабавно извикване на линейка и спешна хоспитализация, но това вече е вариант на патология и няма да се спираме на него.

Първият период е процесът на отваряне на шийката на матката

Отварянето на шийката на матката е необходимо, за да се осигури безпроблемното преминаване на бебето през родовия канал. Контракцията е нарастващо свиване на мускулните влакна в слоевете на гениталния орган. Тонът се появява в един от сегментите на матката и постепенно се разпространява по цялата повърхност. По това време шията е компресирана, последвана от леко отваряне..

Раждането на първото дете често отнема повече време от следващото

В началото на продуктивните контракции отворът на шията е отворен 1–2 см. В рамките на няколко часа продължителността на епизодите на хипертоничност се увеличава и интервалът между тях намалява. Първият етап на труда е разделен на два етапа:

 • латентен етап - разкриване до 4 см;
 • активен етап - отваряне до пълно

Първоначалната част от труда е най-дългата. Завършва, когато шийката на матката вече не се осезае.

Вторият период - напъване - раждането на първото дете

Бъдещите майки се страхуват най-вече от втория етап на раждането, но обикновено той продължава не повече от 30 минути. Когато носят първото дете, повечето жени не разбират как детето може да премине през родовия канал. Физиологичната структура, хормоналните промени, мускулните рефлекси и работата на акушерите помагат в това.

Във втория период родилката изпитва опити. Обикновено в този момент пациентът се прехвърля в родилната зала. Някои клиники практикуват водно или вертикално раждане. Този момент е договорен предварително.

Изхвърлянето на плода става по време на напрежение и свиване на мускулния слой на гениталния орган. Първородният обикновено се ражда на 2–4 опита. В случай на усложнения акушерите използват инструментална интервенция по показания - епизиотомия или вакуумна екстракция.

Третият период - раждането на детско място

Няколко минути след отстраняването на бебето, родилката отново има неволни контракции на матката. Те са необходими за изхвърляне на плацентата с мембраните. Обикновено това трябва да се случи от само себе си, но някои случаи изискват ръчно отделяне на детската седалка.

Важно е лекарите да се уверят, че всички елементи са излезли цели. Ако целостта на плацентата бъде нарушена, има голям риск част от мястото на детето да остане в маточната кухина. Това заплашва с кървене, инфекция и изисква последваща хирургическа интервенция. Раждането завършва с обработката на вътрешните и външните полови органи.

Състояние след раждане: особености на следродилния период

В първите минути след завършване на жената се предоставя необходимото съдействие. Ако ситуацията го налага, се прилагат шевове, антибиотици, хормонални средства за свиване на матката, лекарства за предотвратяване на следродилен кръвоизлив.

Пациентът е под наблюдението на медицински работници в продължение на 2-3 часа. През този период се прилага студ върху корема, за да се спре кървенето. При липса на усложнения след 2-3 часа пациентът се прехвърля в отделението.

Освен това се организира отделен престой на новороденото или заедно с майката, в зависимост от състоянието и на двете.

Препоръчва се бебето да се поставя по-често на гърдата, тъй като стимулирането на зърната провокира свиване на матката. Статистиката показва, че кърмещите жени се възстановяват по-бързо. През седмицата след раждането на бебето, новородената майка може да усеща движения в корема, подобни на движенията на плода. Те са причинени от движение на червата. В следродилния период е необходимо да се следи редовността на уринирането, тъй като изразеното желание обикновено отсъства.

След първото раждане, което не е било придружено от усложнения, те се изписват за 4 - 5 дни. Преди това пациентът се преглежда на стол и се извършва ултразвук на таза. Индивидуално лекарят дава препоръки за възстановяване и при необходимост предписва лекарства.

Първото раждане е вълнуваща процедура. Важно е да имате добро отношение и да се подчинявате на акушер-гинеколозите. Изключително важно е предварително да изберете акушерско заведение. След изписването от акушерското заведение жената трябва да посети местен гинеколог не по-късно от 2 месеца по-късно.

Общ маратон. Признаци за започващ труд и процес на труда


Раждането винаги започва внезапно. Невъзможно е да се предскаже. Има много мнения относно това кой започва труда: майка или дете? Кой стартира този процес? Някои казват - както жената се настройва, така ще бъде, други - когато детето реши, тогава то ще се роди. Всъщност никой не знае със сигурност. Раждането е елемент. Не можете да помогнете на раждането, само не можете да се намесвате в природата и жената да прави всичко както трябва.

Срокът за доставка е пет седмици. Три седмици преди очакваната дата на падежа (PDD) и две седмици след. Тоест, можете да започнете да раждате и на 37 седмици, и на 42 и това ще бъде норма. Най-често, разбира се, това се случва от 39 до 41 седмица от бременността..
И все пак, как да не пропуснете самото начало на раждането?


Първите признаци на започващ труд могат да бъдат различни:

 1. Нередовни, редки контракции. Контракции на предшественика.
 2. Теч на вода.
 3. Изхвърляне на лигавицата.
 4. Болка в гърба.
 5. Тон на матката.
 6. Чувство за топлина в стомаха.
 7. Диария.
 8. Промени в настроението.

В края на бременността може да имате предшественици контракции, така наречените контракции на Бракстън-Хигс. Можете да го почувствате като силен тон: „хванете-пуснете, вземете-пуснете” и така в продължение на 10-15 минути. Това е нормално: така матката тренира за раждане. Към края на бременността това се случва все по-често. Не всички жени обаче имат контракции на предшественици..
Ако сте имали продължителни контракции, повтарящи се на всеки 15-30 минути и с течение на времето те само се влошават, тогава можем да предположим, че раждането е започнало.
Друг начин да разберем: "Раждам ли или не?" - топъл душ. Ако имате чести контракции на предшественици и не можете да разберете дали това са отново „истински“ контракции или предвестници, трябва да отидете на много топъл душ. Там, загрейте и се отпуснете. Ако след душ контракциите не са преминали, а са се засилили, това е раждане.

Амниотична течност

Амниотичната течност може да се отдалечи или да изтече. Каква е разликата?

Течът е, когато имате супена лъжица или повече течност. Тече и тече бавно. Това предполага, че феталният пикочен мехур е напукан някъде и водата изтича от него.

И ако имате поток наведнъж и към пода, почти бликна (поне половин чаша) - това означава, че водата се е отдалечила. Но отново не всички. Всяка капка не може да излезе наведнъж. Като правило предните води напускат, т.е. вода, която се намира над главата на детето. Само при 15% от жените водата напуска или започва да изтече преди началото на раждането, останалите - по време на раждането.

Ако водата се е отдръпнала, вземете чиста бяла кърпа или кърпа и я потопете във водата. Това е необходимо, за да се определи техният цвят. Ако течността е кафеникава или зеленикава, това най-вероятно показва хипоксията на бебето, т.е. липса на кислород. Опитайте се да информирате Вашия лекар, акушерка възможно най-скоро. Отидете веднага в болницата.

Изхвърляне на лигавицата, какво е това?

Слизестата запушалка е бучка слуз, която запушва шийката на матката и по този начин я предпазва от инфекция вътре, към бебето. Може да забележите, че парче слуз е излязло от вас по време или извън уринирането. Слизестата запушалка съдържа незначителни примеси от кръв. Тя може да бъде жълтеникава или розова на цвят, с кръвни нишки. Преминаването на лигавичната запушалка също е сигнал, че скоро ще започне раждането..

Санк корем

Преди раждането коремът пада при повечето жени: главата на бебето пада надолу и притиска входа на таза на майката, което може да бъде придружено от леки мускулни контракции в долната част на корема и в лумбалната област. Коремът може да слезе няколко часа преди раждането и няколко седмици. Когато стомахът ви падне, става по-лесно да дишате, тъй като диафрагмата се освобождава, но ще трябва да бягате до тоалетната по-често, защото сега натискът върху пикочния мехур се е увеличил.

Раждането започна

Най-накрая се случи! Ако това е първото ви бебе, това е и вашият рожден ден, раждането на майка ви.
Може да сте развълнувани и притеснени. Опитайте се да се успокоите и да се отпуснете. Хормоналният фон за раждането е положен от първите ви емоции. Затова се опитайте да не изпадате в паника, а да бъдете щастливи. Не забравяйте коя дата е днес: този номер или следващият ще бъде рожден ден на вашето бебе! Разбира се, имаме някои планове за всеки ден. Опитайте се да се откажете лесно от всичко и да влезете в процеса на раждане спокойно и радостно..
И още - запазете интимността и мистерията на процеса. Не казвайте на всички наведнъж: "Раждам!" В края на краищата раждането е прекрасен процес, който ще ви изпълни с радостна енергия в извършването на чудо. Вашата задача е да запазите тази енергия в себе си, а не да я разпространявате към другите. Определено ще споделите радостта си с всичките си близки, но малко по-късно, сега се съсредоточете върху бебето, отворете се като вълшебно цвете към слънцето, показвайки на бебето си път към света.

Етап 1 на труда
Контракции. Разширение на шийката на матката.

Етапът на труда се разделя на ранен труд, активен труд и преходна фаза..
Преходната фаза е, когато вече се премествате от пренаталното отделение в родилното, за да започнете да „изцеждате“ бебето.

Етап 2
Опити.

Преминаването на детето през родовия канал и раждането. Пресичане на пъпната връв.

Етап 3
Обединяване.

Отпечатване и почивка, кърмене и отделяне на плацентата.

Етап 4
Раждане на плацентата.

Излезте от плацентата, мембраните.

Физиологично всички жени преминават през тези етапи, но емоционално всяко раждане е уникално..

Първи етап - контракции

Колко време отнема раждането? Има някои конвенционални числа, но всичко е много индивидуално. Първото раждане продължава от 10-12 часа до 24 часа и това е вариант на нормата. Вторите раждания обикновено са винаги по-бързи от първите - от 4 часа до 10-12 часа. Не забравяйте, че отклоненията в едната или другата страна могат да бъдат значителни.
Като цяло, за да преминете към постоянния период, шийката на матката трябва да се отвори с 10-12 cm.


Ранно раждане. Самото начало на контракциите

Първите 3-4 сантиметра отваряне могат да преминат напълно неусетно и безболезнено за жената и могат да се отворят доста бързо и забележимо. Обикновено тези първи сантиметри на разполагане отнемат най-много време през първия етап. Ето защо, ако сте дошли в болница за дълго време и ви се струва, че раждате дълго време, а лекарят казва, че разкриването е само 4 см - не се обезсърчавайте! Тогава всичко ще върви по-бързо и по-лесно.

Контракциите в началото на раждането могат да бъдат слаби или силни, редовни или нередовни. Те продължават около 30 до 45 секунди и се повтарят след 5-30 минути. Разстоянието във времето между контракциите също може да варира, но до края на фазата времето все още се намалява. Контракциите следват по-често.

Най-важното тук е да се отпуснете и да се опитате да изключите главата си от всичко повърхностно. Чатете по-малко и слушайте бърборене, опитайте се да изключите контролите в главата си. Всичко вече върви както е, доверете се на процеса на раждане и по-малко суетене. Опитайте се да влезете по-дълбоко в тялото си, отидете при бебето, потопете се в процеса.

„Все още има достатъчно време за почивка, ще е необходима много енергия - почивайте всеки път между контракциите, подкрепете бебето, информирайки го, че всичко върви добре и скоро ще се срещнете.

Ако водите все още не са се оттеглили, можете да стоите под топъл душ. Това ще ви отпусне и ще облекчи болките в кръста. Можете също така да слушате спокойна музика в плейъра, подготвена предварително.

Трябва да ядете малко, само лесно смилаема храна и след това, ако искате. Пийте чиста вода, негазирана минерална вода, прясно изцедени сокове, кефир, зелен чай с мед, за да поддържате силата.

Не забравяйте да ходите по-често до тоалетната, "малка", така че пълният пикочен мехур да не пречи на раждането.

В началото на процеса на раждане може да ви повърне, не се тревожете - това е нормално. Тялото се освобождава от всички ненужни неща, за да се съсредоточи върху главното - раждането. По същата причина може да имате разхлабени изпражнения. Във всеки случай в болницата ще ви дадат клизма, така че изпражненията да не пречат по време на раждането. Настройте се на факта, че след клизмата контракциите ще се засилят.

В началото и края на всяка контракция поемете спокойно въздух и продължително издишване с релаксация..

"Дишането спокойно е много важно, сега дишате за бебето. Кислородът се доставя през кръвта, плацентата и пъпната връв на бебето. По време на контракциите бебето получава по-малко кислород и е важно за него да" си поеме дъх "между контракциите.

Спомнянето на бебето при раждане е най-важното. За него е много по-трудно, отколкото за вас. Подкрепете го, като говорите с него, не забравяйте на глас..


Активен труд

Когато раждането набира скорост и контракциите следват на всеки 2-5 минути, с продължителност 40-60 секунди, говорим за активен труд. Активният труд продължава 2 до 3,5 часа, а шийката на матката се разширява от 4 до 8 cm.

Ако в предишния период все още можете спокойно да си чатите между контракциите, да се смеете и да се обръщате, наблюдавайки какво се случва наоколо, сега контракциите са по-силни и по-чести. Жената започва раждането с глава - и това е много правилно и облекчава нетърпимата болка. Има фокус върху вътрешната работа - и желанието да се разсейвате от дреболии бързо изчезва.

Опитайте се да не мислите за другите, те самите ще се адаптират към вас. По правило медицинският персонал винаги чака края на контракцията, за да ви каже нещо или да извърши някаква манипулация..

Отдайте се на раждането! Бъдете в контакт с детето, предайте се на този спонтанен поток, придружете детето в него, насърчавайте и просто „поддържайте връзка“. Сега той се нуждае повече от всякога!

Активното раждане е времето да запомните дишането, да промените различни позиции - с една дума всичко, което сте научили в подготовка, ако сте отишли ​​на него. Слушайте тялото си, как най-добре да се движите, дишате, тананикате или „звучите“ така, както ви харесва. Най-лошите ви врагове в момента са суета, паника и страх. Прогонете ги! Опитайте се да се потопите в процеса на раждане и да не излизате от него, преди да чуете дългоочаквания плач на вашето бебе..

Може би искате да плачете или да стенете малко - не е моментът да сте срамежливи. Освободете се, забравете за условностите и благоприличието. Клекнете, застанете, разходете се, облегнете се на ръба на маса или легло, легнете на лявата си страна, застанете на четири крака с извит гръб като котка. Опитайте се в това положение бавно да люлеете бедрата си, дясно-ляво или фигура осем. Ако имате съпруг или помощник със себе си, разчитайте на него. Дръжте се на ръце: вие сте с гръб към партньора си, той ви държи под мишниците или точно около врата си. Поискайте да масажирате долната част на гърба, главата, крайниците.

"Чудесно облекчаване на болката по време на контракции" - скандиране "Om-m-m" или "A-a-a" с тих, маточен звук.
Наблюдавайте мускулите на устата и шията - това е аналогично на шийката на матката. Отпуснато лице и шия - добро и меко отваряне.


Преходна фаза

Преходната фаза е краят на периода на „хващане“. Контракциите тук ще бъдат възможно най-силни и след това ще преминете към бутане - т.е. да изцеди самото бебе.

Именно на преходния етап жената най-често изчерпва силите си, тя може да поиска облекчаване на болката и да започне да се „отказва“. Това е разбираемо. Ако някой ви придружава при раждане, помолете за помощ от него. Понякога просто дръжте здраво за ръката и чуйте: "Справяш се добре, справяш се!" е достатъчно. Контракциите са много силни, 60-90 секунди, повтарят се на всеки 1-3 минути. Облекчението е, че тази фаза е много кратка и остава много малко. Последните 3-4 см от шийката на матката се отварят, средно отнема от 30 минути до 1,5 часа. Но времето в този период ще лети много бързо. Вашето съзнание остава в процеса на раждане и с бебето..

"Ако вече ви е трудно да общувате с детето си, би било хубаво баща ви или помощник да го направи. Говорете с детето си, кажете му как го очаквате с нетърпение. Простите думи на бащата:" Хайде, скъпа, ела при нас! " за него много помощ и подкрепа.

Когато шийката на матката е почти напълно отворена, може да почувствате желание да натиснете. Това е усещане за силен натиск върху ректума. Някои не го чувстват, други го чувстват изразено. Но в преходната фаза е твърде рано да се натиска, защото шията все още не е готова за това. Опитайте се да дишате „кученце“, т.е. често, бързо и повърхностно. Ако е много трудно да се контролира, кажете на акушерката или лекаря за това. Ако е време - ще бъдете отведени на стол, ако не, тогава задръжте натискането колкото е възможно повече. Можете да повдигнете краката си нагоре или да лежите в позиция на коляно-лакът, т.е. задни части до тавана, главата надолу. Това ще облекчи състоянието ви. Когато шийката на матката се отвори напълно, ще започне вторият сериозен, след всички контракции, етап на раждането - опити.

Вторият етап се опитва. Изходът на детето на светлина

Контракциите сега са заменени от опити - не само мускулите на матката се свиват, но и коремните мускули. Бутането обикновено е по-малко болезнено, макар и по-интензивно, продължава 60-90 секунди и се повтаря на всеки 2-5 минути.

Ще легнете на стола за раждане и със съвета на акушерката ще натискате с всички сили, ако е необходимо. Или, ако бебето ходи достатъчно бързо, тогава, напротив, с помощта на плитко дишане или така наречения „кучешки стил“ дишане, ще ограничите опитите, за да не счупите чатала и да оставите бебето да излезе меко и плавно. Всичко, което ви се е случвало преди, можете да приемате, релаксирайки и дишайки правилно. Сега, в периода на напрежение, всичко зависи от вашите усилия и усилия. Бебе може да се роди за пет минути или можете да разтегнете този процес на „напъване“ за няколко часа.

Бебето се изнася от матката през родовия канал. И трябва да съберете всичките си сили и да му помогнете да излезе на светло. Има бебета, които трябва активно да бъдат „изцедени“, други се нуждаят от редуване на напрежение и освобождаване, а трети - пълно освобождаване без никакво напрежение. Лекарят или акушерката ще ви кажат как ще бъде с вас. През този период е много важно да се вслушате в съветите им и ако ви е казано: "Натискайте с всички сили!" тогава не трябва да се самосъжалявате и да натискате с всички сили всеки път, когато ви се каже.

"По време на уморителния период не бива да крещите, това прави мускулите ви по-малко пластични, а болката се усилва. Това забавя процеса и изнервя медицинския персонал. Съберете силата си, остава само малко! Колкото по-добре се опитате, толкова по-бързо и по-удобно ще бъде вашето бебе..

Пълният ви дъх вече е необходим и за двама ви. Важно е да запомните, че на втория етап бебето е заклещено в родовия канал и се нуждае от кислород. Ако не дишате правилно, бебето ще страда от липсата му. Дишайте дълбоко и спокойно между опитите. Слушайте внимателно инструкциите на Вашия лекар, докато се опитвате.

Възползвайте се максимално от времето между натискането за кислород на бебето и малко почивка. Тъй като опитите са по-интензивни от контракциите, природата ни дава време между опитите за почивка и набиране на сила. Опитайте се да не губите време в разговори - това също лишава бебето ви от кислород. Отпуснете се възможно най-много, отидете в мислите си към бебето. Колкото по-дълбоко се отпуснете, толкова по-добре ще можете да работите върху следващия тласък. Опитването е трудна работа. Запазете присъствието си на ума и не забравяйте, че бебето сега е в пъти по-трудно от вас, опитайте се за него.

"Когато се появи главата на детето, протегнете ръка и го докоснете с ръка, погалете космите - ще почувствате нещо необикновено, което не може да бъде изразено с думи. Прилив на сила, радост, възторг, любопитство. Болката и умората ще отстъпят, всички трудности няма да бъдат толкова значителни, сякаш ще отвори втори вятър.

При бутане може да почувствате пареща болка, разтягане или усещане за парене във влагалището и перинеума, когато изригне главата. Не се страхувайте от възможни почивки по време на бутане. При естественото раждане те са редки, зарастват добре, не се различават при следващи раждания и не създават сексуални проблеми.


Главата на бебето излиза постепенно. Отначало тя се показва на тласък за 1 см и се връща назад, когато тласъкът приключи. Тогава главата спира да се крие и с всеки опит показва все повече и повече. И накрая, по време на следващото натискане главата на вашето бебе е напълно родена. Хлапето продължава да "диша" през пъпната връв, докато вие спокойно чакате следващия опит. Тогава бебето се обръща на 90 градуса, за да може да се раждат раменете. Раменете се появяват последователно: първо отпред (от под пубиса на майката), след това отзад (от перинеума).

И сега, зад раменете, за миг се ражда цялото тяло на бебето - топло, хлъзгаво и мокро. Бебето е поставено на корема ви. Бебето усеща топлината, мекотата и биенето на сърцето ви - и се успокоява. Не пропускайте да поздравите новороденото си бебе, кажете му всички онези треперещи думи, които са в сърцето ви за него. Ако вече сте избрали име за вашето бебе, тогава заедно с татко (който е до вас, или той ще бъде извикан от коридора) тържествено информирайте бебето за него!

Опомнили се след стреса от раждането, повечето от самите бебета започват активно да търсят гърди. Първата глътка коластра, взета от дете, се превръща в сигнал за цялото тяло на жената, че е станала майка. Кръвта й отново е пълна с естествен окситоцин, който събужда майчиния инстинкт, любовта към бебето и също така кара матката ви да се свива за нормално, пълно отделяне на плацентата от стените ѝ..

"Понякога бебетата не кърмят веднага. Не бързайте с бебето. Смученето е инстинкт, който определено ще се прояви. Може би малко по-късно, когато бебето си почива.


Трети етап. Обединяване, среща с майка и бебе


Не е толкова важно дали бебето взема гърдата бързо, важен е контактът на бебето с майката (и бащата, ако присъства!). Вашата връзка с бебето след раждането е най-важното! Оцеляването на детето може дори да зависи от това. По време на сливане се формират емоционални, умствени и духовни връзки между детето и близките му..

Съединението през първия час след раждането е отлична основа за връзката на детето с майка му, с целия свят около него. Веднъж започнала, тази връзка продължава цял живот..


Четвърти етап. Раждане на плацентата

Известно време след раждането на бебето ще имате непреодолимо желание да натискате отново. Това е раждането на плацентата (плацентата и мембраните на плода).
Често родилките по това време обикновено са толкова запалени по новороденото си дете (което лежи по корем), че често забравят за този етап. Закрепването на новороденото към гърдата в родилната зала и близък контакт с тялото на майката има голям положителен ефект. По-специално, той ускорява раждането на плацентата и помага за намаляване на кървенето, да не говорим за огромното емоционално повдигане, преживяно от жена.

За такъв дълъг и ранен контакт на родилката с бебето обаче се изискват голям брой специални условия, които не винаги са налични в нашите родилни болници. Следователно, най-вероятно ще бъдете дисциплинирано да изчакате този етап, докато бебето ще се грее под лъчите на специален източник на топлина. Но не се разстройвайте - предстои ви още много време, за да се насладите на общуването с детето си.!

В резултат на два или четири последни опита на плацентата, този обемен орган, който е служил в продължение на 9 месеца, напуска тялото на родилката заедно с мембраните. Естественото раждане завърши.

"Излизането от плацентата е придружено от естествена кръвозагуба. Ако имате силно отделяне, можете да си направите инжекция с окситоцин. Но най-добрата профилактика на кървенето е кърменето на бебето.!

След раждането на плацентата лекарят проверява състоянието на родовия канал и при необходимост зашива сълзите. Ще бъдете в родилната зала още два часа, тъй като лекарят трябва да се увери, че всичко е в ред с вас и че кървенето ви е в нормални граници. По това време детето се води в детския отдел. По-добре, разбира се, да го дадете на съпруга си, който ви чака в коридора. Оставете го да ходи с бебето до вас през тези два часа. След два часа и преглед, който потвърждава, че с вас всичко е наред, вие и вашето бебе ще бъдете преместени в отделението, където можете да се отпуснете напълно.
И едва тогава, след като си отпочинали и заспали, осъзнайте уникалността на момента. Можете да лежите тихо, да го гледате как спи и да се наслаждавате на останалото. Или можете (най-накрая!) Да се ​​обадите на всички роднини и приятелки - и да приемете поздравления за раждането на ВАШЕТО ЧУДО!