Акушерската 12-та седмица на бременността е времето, когато бебето е напълно оформено и всички негови органи и системи вече са положени. Сега природата ще трябва само да направи корекции, правейки бебето все по-съвършено. Е, мама трябва да бъде търпелива, тъй като предстоят още цели два тримесечия, след което тя ще може да вземе малката си бучка на ръце.

Съдържание

 • Въведение
 • 12 седмици бременна какво се случва: Симптоми
 • Дърпащи усещания в долната част на гърба и корема
 • Вагинално отделяне на дванадесет седмици
 • Външни промени на бъдещата майка
 • 12 седмици от бременността: Развитие на плода
 • Спонтанен аборт на 12 седмица бременност
 • Ултразвук на 12 гестационна седмица
 • Тестове на 12 гестационна седмица
 • Диета през дванадесетата седмица от бременността
 • Бременна 12 седмици: Препоръки за майките
 • Секс на 12 седмица бременност
 • Заключение

Въведение

Бременността е време, когато мирогледът на жената се променя напълно. Жената започва да изпитва много нови усещания, някои от тях се радват, а други, напротив, плашат.

За да приемете всички промени, които се случват без стрес и нервност, трябва да се подготвите предварително и тогава няма да възникнат проблеми. Какви изненади очакват бъдещата майка за период от дванадесет седмици? Можете да научите за това по-долу..

12 седмици бременна какво се случва: Симптоми

12-тата седмица на бременността, която се чувства значително различна от тази в началото, е краят на първия триместър. Рисковете и опасностите отстъпват на заден план, детето вече се е укрепило и плацентата надеждно го защитава в матката. Токсикозата се усеща все по-рядко на 12-та седмица от бременността, неразположенията отстъпват и животът е изпълнен с ярки цветове.

Представени са типични за този период симптоми:

 • Отслабване на проявите на токсикоза или пълното й изчезване. В някои случаи обаче гаденето може да притеснява жената през целия период на бременността..
 • Удвояване на матката - това се доказва от дърпащите усещания в долната част на корема на 12 гестационна седмица. Те възникват в резултат на разтягане на маточните връзки и увеличен приток на кръв в малкия таз..
 • Липса на натиск върху пикочния мехур - в резултат на факта, че матката расте и се измества в коремната кухина, тя спира да натиска върху пикочния мехур и съответно жената вече не иска често да тича до тоалетната.
 • Намаляване на емоционалната нестабилност - изчезват резки промени в настроението, раздразнителност, сълзливост и депресия, характерни за първите месеци на бременността..
 • Намаляване на нивото на умора - много майки се чувстват много по-весели, въпреки че има и такива, които продължават да се оплакват от сънливост. Най-често това се случва при жени, които носят близнаци под сърцата си. За развитието на две бебета тялото трябва да изразходва повече енергия, което означава, че умората ще отстъпи на по-късна дата..
 • Появата на корема - стомахът на 12-та седмица от бременността вече леко се увеличава, което води до разтягане на кожата и съответно до появата на стрии. За да избегнете стрии, е необходимо да започнете да използвате специални продукти, които повишават тургора на кожата. Размерът на дрехите остава същият, но въпреки това е време да помислите за закупуване на гардероб за бъдещи майки.

12-та седмица от бременността е времето, когато жената може да си поеме дъх и да спре да се притеснява от непознати усещания, започвайки да се радва на единството с бебето и емоционалното издигане, дошло след хормоналната буря.

Дърпащи усещания в долната част на гърба и корема

На дванадесетата седмица от бременността могат да се появят и негативни симптоми и за да не се пропусне опасна патология, бъдещата майка трябва внимателно да следи състоянието си, така че в случай на проблеми своевременно да потърси медицинска помощ. Най-честият неприятен симптом по това време са болезнени усещания в коремната област..

Неприятни усещания в лумбалната част на гръбначния стълб възникват поради разширяването на матката и разтягането на нейните връзки в подготовка за раждането на дете. Болките в шева и таза и срамната област са резултат от повишен кръвен поток. По същата причина към тях може да се добави главоболие и ускорен пулс..

Болки в стомаха и проблеми с дефекацията могат да бъдат резултат от излагане на прогестерон в храносмилателния тракт. За да намалите неприятните симптоми, трябва да включите в диетата си храни, съдържащи фибри..

Сърбежът на кожата в областта на корема, гърдите и бедрата е резултат от растежа на матката и хормоналните промени. За да се избегне появата на стрии, е необходимо да се прилагат специални продукти върху кожата, за да се предотврати появата им..

Вагинално отделяне на дванадесет седмици

Изписването при 12 гестационна седмица трябва да бъде леко или ясно, без характерна миризма. Необходимо е да се консултирате с лекар, ако в тях се появи примес от кръв или те станат сирене.

Тази симптоматика може да е доказателство за заболявания с инфекциозна етиология или признак за заплаха от спонтанен аборт. Но както и да е, когато изписването изглежда неподходящо за нормата, трябва да посетите вашия гинеколог.

Външни промени на бъдещата майка

Какво се променя в тялото, поведението и благосъстоянието на жената в края на първия триместър? Първите промени касаят корема, той започва да се закръгля малко. Засега той само леко се откроява, но вече става ясно, че вътре се развива малък човек. Млечните жлези също се уголемяват и подуват, като по този начин ги подготвят за кърмене в бъдеще..

Въпреки че кожата е много по-чиста и по-здрава, тя може да развие старчески петна или лунички. На корема се появява вертикална тъмна линия поради увеличения синтез на меланин в тялото на бременна жена. В резултат на увеличеното кръвообращение в гърдите зърната могат да се увеличат и потъмнеят..

Бъдещата майка започва да има апетит, въпреки че преди няколко седмици много продукти предизвикаха упорито отвращение. Морално и физически жената вече започва да се подготвя за раждането на бебето си. Ако бременността е втора, тогава по това време жената вече може да усети как бебето се движи. Броят на позивите за уриниране също намалява, връщайки се към нормалното.

Ако бременна жена е имала проблеми със сърцето, бъбреците или черния дроб преди зачеването, тогава има голяма вероятност заболяванията да се влошат по време на бременността. Също така, в резултат на увеличения обем на кръвта и увеличеното кръвообращение, кръвното налягане може да се повиши. Тъй като тялото започва да синтезира големи количества прогестерон, бременната жена изпитва проблеми с дефекацията поради факта, че хормоните отпускат червата и инхибират работата му..

Можете също така да разберете какви външни промени настъпват на 13 седмица от бременността, както и как се развива плодът, какви симптоми и усещания съпътстват този период и много други. Цялата информация, от която се нуждаете, е в тази статия..

12 седмици от бременността: Развитие на плода

По това време плодът вече е напълно оформен и неговите системи са положени. През следващите два тримесечия обаче детето ще трябва да напълнее и да развие тялото си, така че след раждането на бебето да може лесно да съществува отделно от майката..

Как изглежда плодът на 12 гестационна седмица? На този етап дължината на бебето е 63 милиметра, а теглото му е 13 грама. Въпреки факта, че трохите имат несъразмерно дълги крайници и голяма глава, той вече активно се движи и проучва къщата си.

В период от дванадесет седмици слуховите органи на детето започват да се формират, шийните прешлени се разтягат, бебето започва да присвива и да се усмихва. Чертите на лицето стават по-отчетливи. Пръстите на крайниците вече не са разделени от мембрана и върху тях се появяват нокътни плочи.

Наддаването на тегло при 12 гестационна седмица е 500 грама. Трябва да се отбележи, че тази тенденция ще продължи до края на третото тримесечие. Такова седмично наддаване на тегло е необходимо, за да може детето да получи всички необходими му вещества от тялото на майката, без да изчерпва последното..

На 12-та седмица от бременността червата на бебето се разтягат, жлъчката започва да се произвежда, детето поглъща, развива рефлекс на смучене, стиска и отваря ръце, дихателната система става по-съвършена - когато плодът вдиша, гърдите се издигат.

Спонтанен аборт на 12 седмица бременност

Кървавото отделяне на 12 гестационна седмица е предвестник на заплаха от спонтанен аборт. Ако бъдещата майка е забелязала тези тревожни симптоми, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Преди прегледа гинекологът трябва да бъде информиран за естеството на отделянето, неговото изобилие, наличието или липсата на болка в коремната област, както и за промените в телесната температура, ако има такива. След преглед от лекаря ще се вземе решение за хоспитализация или амбулаторно лечение.

Бъдещата майка трябва да помни, че спонтанен аборт на 12 седмици от бременността може да бъде предотвратен само чрез своевременно търсене на медицинска помощ.

Ултразвук на 12 гестационна седмица

С помощта на ултразвуково сканиране на 12-та седмица от бременността можете да оцените състоянието на нероденото бебе. Мониторът ясно показва очите, които все още са затворени. Бебето започва да реагира на вибрации, гласове и светлина, сърдечната честота на плода на 12 седмици е до 160 удара в минута.

На този етап детето вече е напълно подобно на човек, с изключение на големия размер на черепа, но към момента на раждането то ще придобие нормална форма. Също така чертите на лицето вече са ясно видими. В период от дванадесет седмици можете да определите пола на бебето, но все пак има известна грешка, тъй като гениталиите са на етап формиране.

Бебето вече знае как да смуче пръст и да се движи. Вътрешните органи на детето са напълно оформени, сега през останалите два тримесечия те ще се подобрят заедно с бебето.

В памет на ултразвуковото изследване можете да помолите узиста да направи снимка на трохите за бъдещия албум.

Тестове на 12 гестационна седмица

На този етап бъдещата майка започва да живее в хармония с бебето си. Изминаха цели дванадесет седмици от последната менструация и десет седмици, откакто яйцеклетката се имплантира в матката и се превърне в пълноценен ембрион.

През този период жената трябва да се подложи на първия си преглед в статута на бременна жена. След получаване на резултатите от теста, лекарят ще може да изготви пълна картина на състоянието на тялото на майката и нейното бъдещо бебе, а също така ще разбере дали носенето на плода протича правилно.

Като част от прегледа жената трябва да се подложи на следните процедури:

 • Ултразвуково изследване за идентифициране на различни патологии;
 • Анализ на кръвен серум за hCG на 12 седмици;
 • Общ анализ на кръв и урина;
 • Кръвен тест PAPP-A.

Благодарение на този скрининг можете да разберете дали бебето има тенденция да развива генетични патологии. Ако те са на разположение и трохите могат да развият някакви дефекти, тогава бременната жена ще трябва да бъде допълнително прегледана от генетик.

Диета през дванадесетата седмица от бременността

Правилното хранене на 12-та седмица от бременността е ключът към правилното развитие на плода и здравето на жената. Най-добрият вариант би бил, ако бъдещата майка започне да се храни непосредствено преди зачеването. Балансираната диета, базирана на здравословни продукти, ще помогне на бременната жена да не напълнява, а също така ще позволи на бебето да получи всички вещества, от които се нуждае, без да навреди на тялото на майката.

Менюто на бъдещата майка трябва да включва висококачествени, натурални и пресни продукти. През първите два месеца на бременността ще липсва фолацин, в резултат на което жената ще започне да се оплаква от умора, загуба на апетит, сънливост и емоционална нестабилност. За да не липсва от него, диетата трябва да се попълни с моркови, зеле, извара, жълтъци, сирене, билки, домати, боб и цвекло.

През целия първи триместър детето активно расте, което означава, че се нуждае от енергия. За да го попълните, трябва да ядете малко повече от обикновено. Също така, много калций и витамин D се изразходват за формирането на скелета на детето, така че жената да няма проблеми със зъбите и да не страда от гърчове, тя трябва да попълни диетата си със стафиди, млечни продукти, овесени ядки, масло и яйца..

За да повишите нивото на желязо и да избегнете анемия, трябва да ядете касис, елда, черен дроб, ябълки и да пиете отвари от шипка.

Бременна 12 седмици: Препоръки за майките

Съветите за бременни жени на 12 седмици включват следното:

 • Преразглеждане и коригиране на ежедневието и диетата - трябва да изоставите храни с различни вредни добавки, а също така напълно да изключите алкохола на 12 седмици от бременността от вашата диета. Мечтата на бъдещата майка трябва да бъде поне 8 часа.
 • Проследяване на теглото и прием на витамини, предписани от лекаря - много е важно теглото на бъдещата майка да не надвишава установените норми, в противен случай излишните килограми ще повлияят негативно на нейното здраве и значително ще усложнят процеса на раждане.
 • Избягване на контакт с болни хора - заболявания на вирусната етиология в ранен гестационен период са много опасни за бебето и дори могат да провокират спонтанен аборт.
 • Отказ от стилетни токчета - високите токчета водят до развитие на разширени вени и проблеми със ставите, така че по време на бременност трябва да преминете към удобни обувки на плоска подметка.
 • Разходки на открито и избягване на стреса.

Спазвайки всички горепосочени препоръки за 12-та седмица на бременността, ще бъде възможно не само да се избегнат усложнения, но и да се насладите напълно на това невероятно време, усещайки щастието на майчинството в пълна степен.

Секс на 12 седмица бременност

С настъпването на този период интимният живот става по-малко ограничен. Ако бъдещата майка се чувства добре и бременността протича нормално, тогава се прави секс на 12-та седмица от бременността.

След полов акт обаче бременната жена трябва да наблюдава отделянето и усещанията си по време на правене на любов. Сексът трябва да бъде изоставен, ако има заплаха от спонтанен аборт, многоплодна бременност и ниско сцепление на плацентата.

Заключение

Бременната 12 седмица е най-доброто и тихо време от трите им тримесечия. Затова не трябва да се притеснявате и да се притеснявате. Просто трябва да се насладите на този удивителен момент и да се подготвите за раждането на такова дългоочаквано дете, защото двата останали тримесечи ще отлетят много бързо.

12 седмица от бременността: всичко, което бъдещата майка трябва да знае по това време

Бъдещата майка има вече 12 седмици бременност зад гърба си - това е почти края на първия триместър на акушерския срок. Полезна и необходима информация сега е необходима за правилното развитие на нероденото бебе, благосъстоянието на жената и благоприятния резултат от бременността.

На 12-та седмица от бременността, вашето бебе е подобно по размер на лимон

  Размер на плода: 61 мм Тегло на плода: 13 грама

Чувства на бъдещата майка на 12 седмица бременност

12 акушерска седмица на бременността (да не се бърка с ембрионалната) е подходящо време за бъдещата майка. И ето защо: сега здравословното състояние вече се подобрява значително, неприятната токсикоза отстъпва, гаденето и повръщането, световъртежът, промените в настроението, сънливостта и постоянната умора са практически забравени.

Краят на първия триместър на бременността е важен етап през целия период. Полагането на всички органи и системи на бебето вече е завършено, хормоналният фон на майката постепенно се нормализира. Повечето жени вече имат забележим корем. Можете да прекарате часове, въртейки се пред огледалото, гледайки заоблена фигура, подут сандък, който между другото остава много чувствителен.

Вече можете напълно да се насладите на положителни мисли за бъдещото си бебе, да слушате нови усещания на тялото си, да мечтаете и да планирате.

Настроението на бременните жени престава да бъде ужасно променливо. Раздразнителността изчезва. Но сантименталните чувства, напротив, се проявяват живо. Трогателна сцена във филм, снимка на малко дете, гледката на коте или кученце може да предизвика сълзи и тъга.

Понастоящем, което може да се нарече началото на „златната ера“ на бременността, има някои признаци и промени:

 • Токсикозата отшумява. Ако сутрешното гадене все още е запазено, тогава е много по-лесно да се понася. Появява се добър апетит, тялото сякаш диктува какво, колко и кога да яде.
 • Емоционалното състояние се нормализира. Роднините могат да дишат спокойно и да забравят за онези внезапни промени в настроението на бременна жена, които са наблюдавани преди.
 • Коремът на 12-та седмица от бременността вече е доста забележим. Особено през лятото, когато бременната жена носи леки дрехи. Увеличаването на корема се дължи на нарастващата матка, която вече доста осезаемо притиска вътрешните органи.
 • Отбелязва се ускорен сърдечен ритъм. Обемът на кръвта се е увеличил и сърцето трябва да работи по-усилено.

Може би най-поразителното усещане сега ще бъде, че жената може да усети слабите движения на ембриона в себе си. При първата бременност този период все още е твърде малък за подобни признаци. Но ако детето не е първото, тогава бъдещата майка може да почувства слабото треперене на плода. По това време той вече се движи интензивно, просто не е достатъчно силен, за да рита мама отвътре, както би трябвало.

Развитие на плода при 12 гестационна седмица

В акушерския период на бременност от 12 седмици (различен от ембрионалния с 10-12 дни надолу), нероденото бебе вече има всички вътрешни органи и системи. Сега ембрионът може само да расте и да наддава на тегло в подготовка за раждането.

Междувременно бебето ви може да се сравни с плода на лимон. Сега теглото достига 8-13 грама. В растежа плодът буквално набира половин сантиметър за една седмица. Дължината му от короната до опашната кост (и по този начин се измерва растежа на ембриона) обикновено ще бъде от 52 до 60 mm.

Как изглежда плодът сега:

 • Лицето на бебето вече е оформило лице: има нос, клепачи, бузи, оформени ушни миди, ембрионът движи устните си, поглъщайки околоплодната течност.
 • Плодът вече отделя урина, с други думи, пикае.
 • Fuzz се появява на лицето в областта на веждите и миглите.
 • Бъдещото бебе се движи много активно, но засега тези движения все още са неволни. Дори сега някои майки дори усещат движения в себе си..
 • Ембрионът започва да свива червата.
 • Уникални щампи и невенчета се появяват на пръстите на ръцете и краката от правилната страна.
 • Диафрагмата започва да изпълнява, като че ли, тренировъчни движения, така че след раждането бебето да започне да диша.

Нервната система на плода се развива много бързо. Това се изразява в реакцията на плода към различни външни стимули. Например, по време на ултразвуково сканиране ембрионът може да се обърне и да не показва своите сексуални характеристики.

Какви фактори влияят върху развитието на плода

Плацентата, която предпазва бебето от всички негативни влияния, вече се формира на 12 седмици. Но това не означава, че не е необходимо да се минимизира рискът от влиянието на възможните вредни фактори върху плода. В крайна сметка плацентата не е танкова броня.

Ето защо бъдещата майка трябва да се погрижи плодът да е в безопасност и да не бъде „силно повлиян“. И въпреки че всички вътрешни органи и системи на бебето вече са положени, важно е да се осигурят всички условия за нормален растеж и развитие..

Алкохолът, никотинът, наркотиците ще доведат до факта, че детето се ражда с ниско тегло и значително забавяне в развитието. Освен това бебето ще изпитва липса на всички онези вредни вещества, с които сте го „хранили“ по време на бременност. Такива деца често плачат непрекъснато в продължение на няколко дни след раждането - това е един вид „оттегляне“, след като тялото е престанало да получава алкохол, никотин или наркотици.

Ако мама не е запозната с лошите навици, това е просто прекрасно. Но трябва да имате предвид, че около нас в ежедневието все още има много вредни неща: битови химикали, замърсяване на въздуха, градски смог, йонизиращо лъчение.

Постоянният стрес, както у дома, така и на работното място, може да бъде много негативен за плода..

Какви усложнения могат да възникнат на 12 седмица от бременността

Понастоящем спонтанен аборт практически не е застрашен. В крайна сметка организмът на бъдещото бебе вече е формиран и расте. Но липсата на витамини и хранителни вещества е изключително опасна за нормалното развитие. Сега плодът активно приема калций от майката, тъй като костите на ембриона стават по-здрави. Но за майката липсата на калций е опасна от проблеми като спазми в краката и преди образуването на разширени вени..

Витамин D е изключително важен и липсата му може да доведе до развитие на рахит при бебе.

Промени в тялото на жената при 12 гестационна седмица

Хормоналната буря утихна, слънцето излезе. Краят на първия триместър се нарича "златно време", защото сега можете напълно да се насладите на усещанията от вашата "интересна позиция".

На 12-та седмица от бременността, производството на хормони спира, което потиска имунитета на майката. Това беше необходимо, за да не бъде отхвърлен плодът като чуждо тяло от имунната система. Затова хормоните спряха да бушуват и бъдещата майка започна да се чувства много по-добре и по-спокойна..

Искате повече позитивност? Отидете да пазарувате, организирайте пазаруване за себе си, защото определено няма да се впишете в старите си неща.

Има, разбира се, и негативни аспекти. Тоест, муха в мехлема в цев мед. Тъй като тялото започва да функционира в засилен режим, натоварването на почти всички вътрешни органи се увеличава значително. Ако преди бременността е имало някакви хронични заболявания, то сега може да започне период на обостряне на тях..

Обемът на кръвта се увеличава, сърцето започва да бие по-бързо, изпомпвайки необичайно голямо количество от тази жизненоважна течност. Ето защо не е изненадващо, че кръвното налягане ще се повиши. Твърде чести и големи скокове на кръвното налягане - повод да се потърси медицинска помощ.

Нарастващата матка притиска червата, така че проблеми с храносмилането се срещат при почти всички бременни жени. Това е киселини и запек..

Ако кожата е склонна към пигментация, тогава петната могат да станат много видими и големи. Но не се притеснявайте - след раждането цветът на кожата ще се изравни..

Интересното е, че сега можете да видите светлата ивица, появяваща се в долната част на корема. Колкото по-близо до раждането, толкова по-тъмна и забележима ще стане тази лента. И също така ще изчезне известно време след раждането.

Гърдата остава същата чувствителна и нараства все повече и повече.

Ако сте фен на стилетите, значи е време да забравите за обувките на висок ток. Вече нарастващата матка измества центъра на тежестта в тялото на бременната жена. Такива обувки могат да причинят падания и наранявания и значително да увеличат и без това доста осезаемите болки в гърба..

Много бременни жени казват, че по това време са започнали да се разболяват в транспорта, въпреки че това не е било наблюдавано преди. Това също е временно и не си струва да се притеснявате..

Анализи и медицински прегледи

Крайният срок от 12 седмици е крайният срок за регистрация за бременност в предродилната клиника. Можете, разбира се, да направите това по-късно. Но тогава ще загубите правото си да получавате еднократна социалноосигурителна помощ..

Сега гинекологът ще ви прегледа, ще измери обективните данни (ръст, тегло, коремен обем, кръвно налягане). Освен това такива прегледи ще се правят редовно и се въвеждат в обменна карта - вид паспорт на бременна жена, който ще бъде с нея до самото раждане..

Наборът от тестове е стандартен: кръв, урина, вагинални цитонамазки. Броят на лабораторните изследвания може леко да варира в зависимост от няколко фактора - медицинско заведение или наличието на каквито и да било рискове и патологии. В този случай се възлагат изследвания за определяне на генетични и хромозомни аномалии..

Нивото на hCG от текущата дата започва постепенно да намалява. Сега нормата е 20900-291000 mIU / ml.

Ултразвук на 12 гестационна седмица

На дванадесетата седмица от бременността ултразвуковото изследване се счита за рутинно и се възлага на всички. Ултразвукът ще помогне на лекаря да измери областта на шията на ембриона. Това е може би основната задача сега. Отклонението от нормата на тази част на тялото показва сериозни генетични аномалии. Така например, вече вече специалист може да определи наличието на синдром на Даун при бъдещо дете.

Освен това лекарят разглежда състоянието на фаринкса на матката. Така се разкрива цервикално-цервикална недостатъчност, което води до спонтанен аборт..

С помощта на ултразвук на 12-та акушерска седмица от бременността се оценява позицията на плацентата.

Препоръки

Тъй като коремът на дванадесетата седмица от бременността вече е нараснал значително и е забележим не само за вас, но и за околните, време е да смените гардероба си. Разбира се, изборът на дрехи за майчинство е много широк. Но отдайте предпочитание не само на красиво облекло, но и на удобно. Разхлабените и естествени материи са най-добрият вариант. Не трябва да носите тесни или тесни дрехи. Нарушеният кръвен поток може да доведе до сериозни проблеми.

Бъдете много отговорни към вашата диета. В умерени количества и здравословни храни. Дори да сте били вегетарианец преди бременността, сега пак трябва да се откажете от идеологическите си принципи. Разбира се, никой не ви принуждава да поглъщате огромни пържоли с кръв. Но рибата, постното месо, пилето са напълно подходящи за попълване на изключително важното количество протеини, мазнини и въглехидрати.

Забрани и противопоказания по време на бременност

Не е нужно дори да се говори за отказ от лоши навици. Ако бъдещата майка се грижи за бебето си и иска детето да се роди и да расте здраво, тогава тя ще се откаже от всички негативни.

Най-вече трябва да обърнете внимание на диетата и хранителната култура: какви храни, какво качество, в какви количества консумирате. Ясно е, че хранителните странности все още може да не изчезнат. Ако наистина искате, тогава можете да си позволите доста солени, пушени, сладки деликатеси и т.н. Но не се увличайте с „нездравословна“ храна. Не забравяйте, че в момента нормалният растеж и развитие на плода трябва да бъде напълно снабден с витамини, микроелементи и хранителни вещества..

Хранете се умерено: ако апетитът е "брутален", напълнете с плодове и зеленчуци. Бързото и прекомерно наддаване на тегло е нежелателно за бременна жена..

Не избирайте положение за спане по гръб сега. През този период матката вече се е увеличила толкова много, че е в състояние да притисне вените и да причини припадък у бъдещата майка и кислороден глад при плода.

Често бъдещите майки се интересуват дали е възможно да боядисват косата си по време на бременност. Съгласете се, не е много приятно да ходите на работа с прераснали корени.

Лекарите съветват да се въздържат от боядисване на косата. В края на краищата химикалите в състава им проникват през скалпа в тялото на жената, което означава, че се предават на ембриона..

Но не е забранено да рисувате нокти и да правите маникюр по време на бременност. Лакът не прониква в нокътната плоча. Трябва само да се внимава: при извършване на маникюр има голям риск от инфекция от нестерилен инструмент през раните.

Секс на 12 седмица бременност

Интимните отношения не само не са забранени, но и желани. По време на секс кръвта се влива в тазовите органи и активира кръвообращението. Положителните емоции също са важни..

Не се впускайте обаче в позиции за дълбоко проникване. Не използвайте интимни играчки, които могат да увредят лигавичните повърхности на гениталиите.

Спорт и физическо възпитание

Умерената физическа активност е необходима и важна на всеки етап от бременността. Тук акцентът е върху думата „умерен“. Без преумора. Сега е необходимо физическо възпитание, за да се поддържа активността на тялото и за положителни емоции.

Изберете това, което ви харесва най-много: фитнес, плуване, йога. Основното е, че не се уморявате, а му се наслаждавате..

Витамини и лекарства на 12 гестационна седмица

Всяко лекарство е забранено за бременни жени без консултация с лекар. Само специалист ще определи лекарството, което може да се приема без увреждане на плода за лечение, например настинки, ТОРС, остри респираторни инфекции или инфекциозни заболявания.

Не забравяйте, че самолечението може да доведе до необратими негативни последици. Както обаче не подценявайте безвредността на традиционните методи за лечение или хранителни добавки. Много дори естествени съставки могат да имат нежелан ефект върху състоянието на плода..

Сега тя приема фолиева киселина. Лекарят може също така да посъветва за специални витаминни комплекси за бременни жени (например, "Elevit"). Понякога се предписват лекарства за попълване на резервите на организма от всякакви микроелементи - калций, магнезий, йод и т.н..

Интересно е да се знае

На 12 гестационна седмица ембрионът вече е образувал уникален модел на върха на пръстите..

През този период бъдещото ви бебе може да прави лица, да се прозява, да набръчква носа си, да отваря устата си и да свива юмруци. А някои деца дори успяват да смучат пръст или пръст на крака..

12 седмици бременна: какво се случва тази седмица?

На 12-та акушерска седмица на бременността първият триместър почти приключва. Изглежда, че едва вчера сте научили за щастливо събитие в живота си, но от зачеването вече са изминали почти три месеца. През този период рискът от спонтанен аборт е значително намален. Тъй като седмица 12 завършва критичния период от първия триместър.

И съответно, можете да кажете на вашите приятели и познати за вашето състояние, ако те все още не знаят за вашата бременност. Какво да очаквате през дванадесетата седмица, какви промени ще настъпят в тялото ви и как ще се развие бебето ви? Ще разкажем в тази статия.

12 седмици, колко месеца е? На 12 акушерска седмица първият триместър и 3 месеца от бременността приключват (12 седмици = 2 месеца и 24 дни или 84 дни от бременността).

Какво се случва с плода на 12 седмица?

На дванадесетата седмица от бременността теглото на плода е около 15-20 грама, височината е 8-10 сантиметра.

Бебето все още е много тънко, непропорционално, главата все още е по-голяма от тялото, но активно расте и напълнява. Той усърдно вдига глава от гърдите си, опитва се да се изправи и прави първите опити да диша, докато използва околоплодни води. На 12-та седмица от бременността бебето вече определено усеща болката и емоциите на майката. Плацентата се е формирала, нейната дебелина по това време е повече от 15 см, плодът получава всички хранителни вещества чрез кръвоносната система и всички промени в състоянието на майката, нейните емоции също се усещат през плацентата.

Какво чувства бъдещата майка на 12 седмици?

Ултразвук и скрининг на 12 гестационна седмица

Ако преди това време все още не сте преминали ултразвуково сканиране, сега е дошъл моментът за планирано проучване. Ултразвук на 12 гестационна седмица, показателите на такова проучване предоставят важна информация за състоянието на майката и нероденото дете.

Точно сега ще имате възможност да видите бебето си на монитора за първи път! Можете да помолите Вашия лекар да Ви направи ехографска снимка на 12 седмици от бременността..

По време на ултразвуково сканиране лекарят изследва състоянието и тонуса на матката, местоположението на плацентата, изчислява прогнозната дата на раждането ви. С помощта на ултразвуково изследване се определя размерът на плода, динамиката на неговото развитие. Ултразвук от 12 седмици на бременността: декодирането на данните ви позволява да определите рисковете от развитие на хромозомни аномалии или вродени аномалии.

Резултатите от ултразвуково сканиране за бъдеща майка не могат да се разглеждат като окончателна диагноза - лекарят може да греши! Ако има някакви подозрения след ултразвуков преглед от специалист, за да ги изясни, е необходимо жената да бъде прегледана задълбочено и подробно и да премине допълнителни изследвания.

Скринингово проучване ви позволява да идентифицирате риска от развитие на различни вродени дефекти при дете. Скрининговите тестове ще покажат всички хормонални аномалии през периода на бременността. Резултатът се определя от цялостно проучване, което включва: ултразвукови показания и кръвен тест от вена. В кръвта на жената се определят нивата на няколко хормона, които са показатели за успешния ход на бременността и съответстват на нормите за развитие на плода.

Биохимичен кръвен тест се взема два пъти (двоен тест и троен тест): в периода от 11 до 14 седмица и от 16 до 20 седмица. Резултатите позволяват ранно разпознаване на аномалии на развитието на плода и генетични аномалии.

В ранните етапи на бременността (11-14 седмици) биохимичният скрининг дава възможност да се идентифицират генетични аномалии и тежки вродени заболявания на плода. Анализът определя количеството на две вещества, важни за бременността в кръвта на жената:

 • Човешки хорион гонадотропин (hCG);
 • Свързан с бременността плазмен протеин А (PAPP-A).

HCG е хормон, произведен от един от компонентите на оплодената яйцеклетка. След имплантиране в стената на матката, той стимулира развитието на плацентата, подготвя имунитета на жената да приеме плода. Сравнявайки показателите за нивото на hCG на различни етапи на бременността, лекарят своевременно ще идентифицира отклонения:

 • Ако се определи повишено ниво на хормона, тогава може да се подозира захарен диабет при бременна жена и синдром на Даун при дете.
 • Ако нивото на hCG е ниско, това може да сигнализира за извънматочна бременност, заплаха от спонтанен аборт, забавяне на растежа на плода, плацентарна недостатъчност.

Що се отнася до определянето на пола на нероденото дете чрез ултразвук, тогава на 12 седмица данните могат да бъдат ненадеждни и процентът на грешка може да бъде 60%. Има обаче и други начини да разберете пола на вашето бебе. В тази статия говорихме за надеждни методи..

Секс на 12 седмица бременност

Сексът на 12 седмици е разрешен, освен ако няма строги противопоказания. Сексът е противопоказан само със заплаха от прекъсване на бременността, с ниско разположение на плацентата, при многоплодна бременност. Ако не сте намерили нещо подобно, тогава изобщо не трябва да се въздържате от интимност, това само ще навреди. До известна степен сексът по това време ще допринесе за освобождаването на "хормона на щастието" и това ще има отличен ефект върху здравето на бъдещата майка. Просто трябва да изберете удобни пози, в които стомахът не е притиснат.

Опасни симптоми и заплаха при 12 гестационна седмица

Особено внимание трябва да се обърне на остра болка, която може внезапно да се появи в лумбалната област, на чувството за натиск върху ректума, както и на повишената секреция на слуз от влагалището. Ако се появи някой от тези неприятни симптоми, трябва спешно да си легнете и да се обадите на линейка. Описаното състояние може да се превърне в доста сериозна заплаха от прекъсване на бременността, поради което ще изисква незабавна намеса на лекарите.

През първия триместър на бременността много майки се оплакват от периодичната поява на оскъдни петна. Това може да е признак на ерозия на шийката на матката. Също така, такова отделяне може да се появи, когато травмата е хлабава през този период на вагиналната лигавица. Кръвта активно тече към вътрешните полови органи, така че лигавицата става много уязвима. Ето защо, след посещение при гинеколог или след секс, можете да наблюдавате такова отделяне.

Ако зацапването ви притеснява дълго време, то е станало обилно, придружено от дърпащи болки в корема и гърба - това може да е признак на спонтанен аборт, трябва спешно да отидете в болница. Също така, тревогите трябва да бъдат причинени от появата на зелено, жълто или сирене с неприятна миризма - различни инфекции също могат да застрашат вашето бебе, те трябва да бъдат лекувани навреме.

Как бебето расте и се развива на 12 гестационна седмица?

И така дойде седемдневният период, завършващ първото тримесечие. Това не беше лесно време, защото в този решаващ период се формират всички вътрешни системи на бъдещия човек и всеки провал може да предизвика много сериозни последици, до спонтанно прекъсване. Нека разберем какво се случва на 12 седмица от бременността.

Настъпи 12-та седмица от бременността. Сега вашето бъдещо бебе вече не е ембрион, то трябва да се нарича термин плод, което означава, че сте на прага на следващия етап - втория триместър.

И определено ще бъде много по-лесно и по-приятно от първите седмици. Най-трудните дни отминаха, благополучието на мама се подобрява, а рискът от спонтанно прекъсване става все по-малък. Освен това е дошло времето за скрининг, тъй като 12 акушерска седмица на бременността е най-подходящото време за изследвания..

Как е бебе?

По правило бъдещите майки са най-загрижени за въпроса какво се случва с бебето. Ако сте го донесли преди 12-та акушерска седмица на бременността, тогава можете да сте сигурни, че тялото на вашето бебе вече е практически оформено.

Разбира се, плодът на 12 седмици не прилича твърде много на новородено, но тялото му вече започва да функционира активно. Но, разбира се, вътрешните органи далеч не са перфектни, те ще продължат да се развиват. И така, как изглежда плодът през този период? През последната седмица той е нараснал значително, при 12 гестационна седмица размерът на плода трябва да бъде както следва:

 • теглото му е 12-15 грама;
 • дължина от опашната кост до короната е 6-9 cm.

Ръцете и краката на плода са все още непропорционално къси, но вече имат пръсти. В периода на бременност от 12 седмици невенчетата и уникалният папиларен модел на подложките започват да се образуват. По лицето започва да расте пух, от който впоследствие ще се образуват веждите и ресничките.

Какви са особеностите на развитието на плода при 12 гестационна седмица? Както вече беше отбелязано, тялото му вече е "оборудвано" с всички органи, те действат и едновременно продължават развитието си. Растежът и узряването на костите и мускулите продължава, нервната система работи, а жлезите с вътрешна секреция произвеждат хормони. Левкоцитите се появяват в кръвоносната система на нероденото дете, тоест имунната система започва да работи по-активно.

Физическото развитие на детето също продължава, бебето се учи активно да контролира тялото си. Движи се много и хаотично, „плува“, хваща пъпната връв с дръжките си. Детето вече знае как да направи гримаса, да отвори уста, да "направи лица".

Съвет! Въпреки активността на плода, майката все още не усеща движенията на бебето си..

Какво чувства жената?

На 12-та седмица от бременността благосъстоянието на повечето бъдещи майки се подобрява значително. Това се дължи на факта, че функциите за поддържане на живота на бебето вече ще се осигуряват от специален орган - плацентата. В някои случаи токсикозата при 12 гестационна седмица все още продължава, но този симптом е характерен за многоплодна бременност.

Повечето бременни жени от 12-та седмица на бременността започват постепенно да наддават на тегло, процентът на седмичното наддаване е 0,5 кг.

Тялото през този период работи с повишено натоварване. Обемът на кръвта се увеличава и сърцето трябва да се свива по-често. Натоварването на бъбреците също нараства, защото те започват да работят за двама.

Повечето жени забелязват, че коремът започва да изпъква постепенно на 12 гестационна седмица. Някои бъдещи майки вече са принудени да носят по-свободни дрехи и „бременното им коремче“ може да бъде забелязано от други. Но размерът на корема по това време не се увеличава при всички. Много зависи от физиката на самата жена и броя на предишните бременности..

Съвет! Ако жената вече има деца, коремът й започва да изпъква по-рано. А за тези, които очакват първото си дете на 12 седмици от бременността, коремът може да бъде напълно плосък..

Изследване

В периода от 11 до 13 седмици от бременността е необходимо да се подложи на първото диагностично проучване. Най-често скринингът се прави на 12 седмици. Това проучване се препоръчва за всички жени.

Съвет! Разбира се, лекарите няма да принудят бъдещата майка да бъде прегледана против волята си, но е изключително неразумно от страна на самата жена да отказва да вземе диагностични тестове и да се подложи на ултразвуково сканиране по време на бременност.

Този път е необходимо да се подложат на два вида изследвания - ултразвук и биохимичен скрининг.

Ултразвукова процедура

Ще разберем как протича ултразвукът на 12-та седмица от бременността и как се дешифрират резултатите. Условия, които трябва да бъдат изпълнени:

 • минималният период, за който може да се извърши ултразвуков скрининг, е 11 седмици, това проучване, проведено по-рано от този период, няма да позволи да се получат необходимите резултати;
 • максималният период, за който се прави ултразвуково сканиране за идентифициране на генетични патологии, е тринадесет седмици и шест дни;
 • положението, в което се намира плодът, трябва да позволява извършването на всички необходими измервания. Ако позицията е неудобна, лекарят ще предложи на жената да проходи малко или да кашля, за да се движи плода..

На дванадесет седмици от бременността се извършва ултразвуково сканиране, за да се получат следните измервания:

 • CTE, т.е. дължината на тялото от опашната кост до короната;
 • обемът на черепа;
 • надлъжни и напречни размери на черепа;
 • оценка на размера на мозъчните полукълба и тяхната симетрия;
 • дебелина на яката;
 • дължина на костите на крайниците;
 • местоположение на органи;
 • количеството на околоплодните води и редица други параметри.

Проучването ви позволява да идентифицирате най-грубите аномалии в развитието, докато гестационната възраст е все още кратка. Една от целите на ултразвуковото сканиране на 12-та седмица от бременността е да се определи рискът от развитие на синдром на Даун. Основният симптом на наличието на тази патология при плода е увеличаване на дебелината на яковото пространство.

Съвет! Дебелината на яковото пространство обикновено се нарича разстоянието, разделящо меките тъкани на шията и кожата. Има смисъл да се променя дебелината на пространството на яката точно в посоченото по-горе време. Рано или късно няма смисъл да го правите..

След извършване на измервания на бременността в период от 12-13 седмици, лекарят сравнява честотите на ултразвук и получените показатели. Ако се установят отклонения, тогава бъдещата майка не трябва да изпада в паника, диагнозата не се поставя на ултразвук. За да сте сигурни, че с бебето всичко е наред или да се установи наличието на отклонения, ще са необходими редица други изследвания.

Когато провеждат ултразвуково сканиране, бъдещите родители могат да видят бебето си, плодът на 12-та седмица от бременността вече изглежда така, че дори неспециалистът ще разбере къде е главата му и къде са крайниците. Но полът на детето в това проучване не винаги е възможно да се определи, тъй като плодът все още е твърде малък. Възможно е точно определяне на пола на бебето по време на втория скрининг или поне след 12 седмици от бременността от зачеването.

Биохимични изследвания

След ултразвука ще трябва да дарите кръв. Последователността на изследванията е задължителна, тъй като ултразвуковото сканиране точно ще определи гестационната възраст и знаейки точния момент, можете правилно да дешифрирате резултатите от анализа. При първия скрининг (на 12 гестационна седмица) трябва да се направят следните тестове:

 • съдържание на hCG;
 • концентрация на PAPP-A.

Оценката на тези два показателя ви позволява да идентифицирате степента на риск от развитие на аномалии при плода..

Възможни усложнения

Нека разберем какви усложнения могат да се развият през този период. В идеалния случай бременната жена не трябва да изпитва болка. Възможно е обаче да има леки усещания за дърпане в корема. Те са причинени от разтягане на връзките, които поддържат матката.

Често бременните жени се оплакват, че имат болки в кръста. Ако болката е незначителна, тогава не трябва да се притеснявате, те се дължат на изместване в центъра на тежестта поради нарастващ корем.

Когато имате нужда от лекарска помощ?

Острата, режеща болка в гърба може да е признак на инфекциозно заболяване на отделителната система - цистит, пиелонефрит и др. Или симптом на херния на гръбначния стълб. В този случай трябва спешно да се консултирате с лекар и да лекувате.

Бременната жена трябва да е нащрек, ако я боли корем, освен това болките са спазми или дърпат, но продължават няколко часа подред. Ако на фона на такава болка се появят зацапвания на 12 гестационна седмица, тогава незабавно се изисква медицинска помощ.

Не трябва да чакате да започне кървенето, тъй като при тези симптоми може да възникне спонтанен аборт. Ако една жена незабавно отиде в линейката, веднага щом се появи неразположението, тогава в повечето случаи бременността може да бъде спасена.

Кафявото отделяне при 12 гестационна седмица обаче не винаги е признак на спонтанен аборт. Ако след преглед в стола на гинеколога се появи зацапване на секрет, тогава може би това е признак на ерозия на шийката на матката.

Много проблеми могат да бъдат причинени от настинка на 12-та седмица от бременността, въпреки че по това време болестите на майката за бебето вече не са толкова опасни, колкото през първите седмици. Но, въпреки това, не се опитвайте да прехвърлите настинка на краката си, не забравяйте да посетите лекар.

За лечение на настинки се препоръчва да се използват безопасни народни средства, температурата на 12 гестационна седмица се събаря от лекарства, които са разрешени за лечение на бебета.

И така, дванадесетата седмица е последната в началния триместър. По това време тялото вече е формирано, въпреки че органите са все още в ранна детска възраст, но те вече функционират. Самата бъдеща майка започва да се чувства много по-добре, тъй като токсикозата отстъпва. Но въпреки това бременната жена трябва внимателно да следи благосъстоянието си, за да потърси медицинска помощ своевременно, ако е необходимо..