Слизестата запушалка по време на бременност е съсирек от вискозна концентрирана слуз, която запълва цервикалния канал и приема формата му. Основната цел на лигавицата е да предпази плода и мембраните от патогенни микроорганизми, поради което запушалката плътно запушва цервикалния канал. В допълнение към слуз, която се произвежда от жлезите на колоновидния епител (покриваща ендоцервикса), коркът съдържа антитела и левкоцити, които се активират, когато вирулентни бактерии се опитват да проникнат в кухината на плода. По този начин защитната функция на щепсела е представена от два компонента: механичен и биологичен.

Как изглежда коркът?

По обем лигавичната запушалка не надвишава съдържанието на една супена лъжица. Това е бучка вискозна слуз, която прилича на парче желе. Цветът на корк варира от прозрачен до жълтеникав до кафеникав. Често в лигавичния конгломерат се виждат кръвни ивици, което не се отнася за отклонения. Малките петна кръв са само знак, потвърждаващ „узряването“ на маточната шийка до края на бременността (скъсяване, централизация и омекотяване). В процеса на „узряване“ на шията настъпва увреждане на малките й кръвоносни съдове, което обяснява примеса на кръвта.

Механизъм за образуване

Удебеляването на слуз в цервикалния канал се дължи на промяна в хормоналните нива в тялото на жената. Известно е, че в навечерието и по време на овулацията слузът в ендоцервикса се втечнява, за да осигури достъп до маточната кухина на зряла яйцеклетка, за да я оплоди. Във втората фаза на цикъла, който протича под егидата на прогестерона, цервикалната слуз става вискозна и плътна, което предотвратява проникването на инфекциозни агенти в маточната кухина по време на зачеването и имплантирането на яйцеклетката в ендометриума. Ако оплождането не се е случило, тогава лигавицата от ендоцервикса се изтласква от кръвта и отделения функционален слой на маточната лигавица (менструален поток). От момента, в който оплодената яйцеклетка е прикрепена към маточната кухина, тялото започва интензивно да синтезира прогестерон, който причинява удебеляване на цервикалната слуз. По този начин образуването на лигавична запушалка започва още преди да настъпи зачеването и продължава през цялата бременност. В края на бременността производството на прогестерон започва да намалява и естрогенът се увеличава. Естрогените подготвят тялото за раждане, включително „узряване“ на шийката на матката и втечняване на лигавицата.

Когато щепселът се свали

Преминаването на тапата е един от предвестниците на бременността и показва скоро раждане (няколко дни по-късно - няколко седмици). Следните признаци сигнализират за наближаването на близко раждане: пролапс на корема и облекчаване на дишането на бременната жена, загуба на тегло с 300 - 400 грама, поява на фалшиви контракции и др. Нормалното време за изгонване на щепсела се счита за няколко часа - няколко седмици (2 - 3 седмици преди доставката). Освобождаването на лигавичен конгломерат от ендоцервикса може да продължи от три до десет дни; безсмислено е да очаквате началото на раждането през първите три часа след случилото се. Трябва да се предупреди за ранно изпускане на щепсела - в периода от 37 седмици или по-малко (косвено показва заплахата от преждевременно раждане).

Половият акт, гинекологичният преглед или възпалителен процес във влагалището могат да провокират отделянето на цервикалната слуз. В последния случай коркът придобива зеленикав оттенък и неприятна миризма..

Опции за премахване на корк

Експулсирането на цервикална слуз може да се случи според различни сценарии:

 • Опция 1. Щепселът се изтласква от ендоцервикса напълно и едновременно. В този случай можете да оцените неговия цвят, консистенция, да идентифицирате кръвта и патологичните включвания. Подобна опция е характерна за раждащите жени, което се дължи на скъсяването на шийката на матката и по-широкия цервикален канал (следствие от предишни раждания).
 • Вариант 2. Слизестият конгломерат оставя на части в продължение на няколко часа / дни. Наблюдава се при първородени бременни жени и се дължи на плътността и удължаването на шийката на матката.
 • Вариант 3. Коркът тръгва едновременно с изтичащите околоплодни води. Процесът е безболезнен.

Като правило процесът на излизане от лигавицата на шийката на матката е безболезнен и често остава незабелязан от жената. Обикновено щепселът се сваля сутрин, напрежението по време на изхождането може да провокира излизането му.

Препоръки след изхвърляне на цервикална слуз

След излизането на тапата, за да се предотврати инфекция на яйцеклетката, се препоръчва:

 • откажете да се къпете, вземете душ;
 • откажете да правите секс или да използвате презервативи;
 • сменяйте бельо два пъти на ден;
 • контролиране на вагиналното течение (евентуално пренатален излив);
 • използвайте чорапогащници;
 • правете тоалетна на гениталиите поне два пъти на ден (без да използвате сапун или гел);
 • подгответе се за пътуване до болницата (съберете и проверете необходимите документи и неща);
 • откажете дълги пътувания (пътуване до селската къща, до друг град) поради непосредственото начало на труда;
 • въздържайте се от плуване в открити води и басейн.

Спешно в болницата

В някои случаи изхвърлянето на цервикална слуз е придружено от други неблагоприятни признаци и изисква незабавно повикване при спешни случаи:

 • изходът на щепсела е придружен от умерено или значително кървене от гениталния тракт;
 • освобождаването на цервикална слуз се случва едновременно с изливането на вода;
 • появата на спазми в корема, които нарастват с течение на времето (началото на раждането).

Видео: Как щепселът се сваля при бременни жени преди раждането? осемнадесет+

Внимание! Тази статия е публикувана само с информационна цел и при никакви обстоятелства не представлява научен материал или медицински съвет и не може да замести личната консултация с професионален лекар. Консултирайте се с квалифицирани лекари за диагностика, диагностика и предписване на лечение!

Отстраняване на щепсела преди раждане

Колкото и задълбочена да е подготовката за раждането на бебе, раждането обикновено изпреварва в най-неочаквания момент. Освобождаването на тапата от влагалището действа като характерен предшественик на раждането..

Помислете какво представлява запушалката, когато излезе от тялото, и дали притесненията на бъдещата майка си струват определени отклонения.

Понятие и дефиниция на корк

В гинекологията съсирекът се нарича запушалка, която изпълва шията от момента на зачеването до последните дни на раждането на дете. Излизането навън се случва, когато е изпълнило защитни функции.

На практика се смята, че отделянето на слуз е сигурен предшественик на ранното раждане на бебе. Но това не е универсална ситуация, показателите са индивидуални: някой има слуз няколко седмици преди раждането, а някой е изправен пред освобождаването му само в родилната зала.

Последователност

Изварата е представена от плътно отделяне на желеобразна консистенция. Състои се от слуз, произведена от шийката на матката, за да предпази плода от различни инфекции, попадащи в утробата..

На външен вид е подобен на концентриран яйчен белтък, но понякога е течен и излиза на части. Понякога щепселът прилича на "мазилка" - отделяне, което често придружава менструацията.

Размерът

За да не объркате този съсирек с други секрети, е важно да имате информация за количеството слуз, което трябва да изчезне. Обикновено обемът му варира от 50 ml, а размерът му е в диапазона 1,5-2 cm.

Характеристики на цвета

Тук има два варианта - норма и патология. Обикновено има само един цвят, но ако се е променил, това сигнализира за заболяване.

Норма

Тук няма конкретен отговор, „цветната палитра“ на тази слуз може да варира от бежово до кафяво. Има вероятност от кървави съсиреци, розови частици, те не трябва да причиняват безпокойство.

Те показват разкъсване на малки капиляри, когато шията се отвори. А разликите в цвета на слузта на родилките се обясняват с разликата в здравословното състояние на различните жени по време на бременност..

Патология

Въз основа на сянката на пренаталното отделяне една жена може да разбере, че съществува опасност за нея и нероденото дете..

Ако имате кафяво течение с наситени петна, трябва незабавно да се свържете с лекар. Обилните алени, червени и тъмнокафяви съсиреци действат като тревожни симптоми..

Коркови функции

Когато слузът премине през последния месец на бременността, нежният пол трябва да бъде нащрек и да започне да се подготвя за раждане.

За да се избегнат глупави грешки, трябва да се разберат функциите, които този съсирек на слуз е имал през цялата бременност, и защо тялото го е „отхвърлило“:

 • защита на ембриона от инфекциозния процес, проникването на микроби от външната среда;
 • осигуряване на механично покритие за матката;
 • създаване на възможност за бременна жена да води активен начин на живот: посещавайте басейна, правите секс, къпете се;
 • формиране на бактерицидни свойства.

От това следва просто заключение, че това е специфична бариера, която помага да се покрие нероденото бебе от всякакви вредни фактори отвън..

Докато този съсирек излезе, бременната жена може да води нормален живот. Започнете да внимавате, когато коркът е извън тялото..

Причини за отделяне на слуз преди раждането

Всеки процес, който се наблюдава в тялото на бъдеща майка, е свързан с определени причинно-следствени фактори. И изходът за слуз не е изключение.

Хормоналният фон трябва да се справи със сериозни промени, които провокират секрецията на слуз. Най-често това явление се наблюдава от 38-та седмица и трябва да се очаква характерно отделяне, което ще уведоми бъдещата майка, че скоро ще роди.

По-добре е незабавно да попитате за причините за освобождаването на съсирека преди процеса на раждане..

Често срещани причини за излизане от щепсела:

 • хормонални колебания: започвайки от оплождането, завършвайки 38-та седмица, тялото активно произвежда прогестерон, наричан в популярността „хормон на бременността“, той осигурява плътно затваряне на шията и след прекратяване на производството му, цервикалният канал омеква, което води до отделяне на лигавични секрети ;
 • прекомерно напрежение на вагиналните мускули по време на полов акт или отделяне на околоплодна течност;
 • често отпускане на мускулите - докато се къпете или сте под душа;
 • опити: често отделянето изчезва в тоалетната, когато една жена претоварва мускулите си дълго време;
 • преглед при гинеколог и друга механична инвазия;
 • заболяване с инфекциозен характер, което може да провокира преждевременно отделяне на слуз, спешна нужда от консултация със специалист.

За да избегнете грешки преди раждането, трябва да попитате за признаците на щепсела, излизащ от тялото..

Как и кога съсирекът излиза

Естрогените са хормони, произведени по време на бременност. Под тяхно влияние тялото претърпява определени промени, включително омекотяване на плътна консистенция и нейното освобождаване..

 • Отпадъците може да не възникнат поради естествени хормонални колебания, наблюдавани преди раждането, а поради механични фактори.
 • Когато жената е на гинекологичен стол, мускулният тонус в гениталиите й се увеличава и по време на това лигавичните елементи могат да бъдат изтласкани от канала.
 • Съсирек от слуз може да излезе като вискозна бучка, диаметърът му може да бъде всеки, но средната стойност е 1,5 см. Възможно е във вашия случай щепселът да излезе частично.

В тази ситуация тя е представена от обичайните зацапващи секрети, съдържащи ивици кръв. Това е вариант на нормата и не е патология..

Колко време преди раждането тапата напуска

Това е доста специфичен аспект. Някои жени дори не забелязват момента на отделяне на слуз и не са наясно какъв тип тапа има тапата, защото тя често излиза с поток от околоплодната течност. За други отстъплението започва много по-рано..

Когато щепселът се свали

Процесът на отделяне на слуз е най-важният предвестник на труда. Счита се за не по-малко подходящо от свиването или оттичането на водите. Но това е неточен показател, тъй като, както вече споменахме, той може да изчезне както няколко седмици преди раждането, така и няколко часа.

Ето защо е по-добре да изясните ситуацията предварително и да информирате лекаря за изхода на щепсела. Най-вероятно лекарят ще проведе класически вагинален преглед и ще препоръча да отидете в пренаталното отделение..

Винаги ли се отпушва коркът

От физиологична гледна точка - винаги, на практика - отговорът е двусмислен. Някои млади дами са 100% сигурни, че са я виждали, докато други вярват, че това не е вярно. Всяка жена наистина има тази слуз, защото в противен случай пълното носене на плода би било невъзможно поради постоянния контакт на мембраните с болезнената микрофлора.

Най-вероятно жените твърдят, че не са видели задръстването, поради факта, че просто не са забелязали излизането му. Наистина, това явление може да се случи неусетно - докато си вземате душ, във вана.

Понякога на практика има случаи, когато защитата се "ражда" с бебето. В това няма нищо ненормално или странно. Просто бъдете подготвени за индивидуалните характеристики на вашето тяло и тяхното проявление преди раждането..

Какво да правим, когато коркът си тръгне

Обикновено контракциите започват след отминаване. Отначало техният интервал може да е дълъг, а самите контракции са нередовни и слаби. Задачата на бъдещата майка е да се отпусне възможно най-много.

 • Можете да вземете душ, да се обадите на семейство и приятели и да информирате, че скоро ще родите. Ако контракциите се случват на интервали от 10 минути или по-малко, това показва спешна необходимост от пътуване до родилния дом.
 • Не забравяйте, че от момента на излизане на лигавицата, родовият канал е сериозно податлив на инфекции и някакъв механичен стрес, затова е важно да се спазват хигиенните правила и да се предпазвате от всякакви външни фактори.
 • Препоръчително е след като слузът напусне, да смените банята с душ, да смените постелките и бельото по-често и да поддържате сексуален мир. Тези прости стъпки ще ви помогнат да предотвратите навлизането на инфекция в матката..

Кога да посетите лекар

Ако очакваното време на раждане наближава и все още няма лигавица, това не е сериозна причина да се свържете с лекар. Не всяка жена знае точно как се получава това отделяне и колко време отнема целия процес.

Някой има чиста слуз на 38-та седмица от бременността, докато други имат всичко това в тоалетната, банята, в навечерието на раждането. Ако щепселът не излезе, той ще излезе по-късно, преди раждането. И това са всички варианти на нормата.

Много по-сложен е случаят, когато коркът наистина излезе, но жената го смяташе за изливане на околоплодна течност или за друго изхвърляне.

Обикновено по структура и консистенция такава слуз е по-плътна, а околоплодните води са прозрачни и по-малко плътни. Ако изведнъж имате някакви съмнения относно това, определено трябва да информирате Вашия лекар за тях..

Трябва да внимавате и в ситуация, ако задръстването се е случило по-рано от 2 седмици преди датата на очакваното раждане. Има голяма вероятност да имате бебе преди време. Може да сте имали анамнеза за отслабване на плацентата. Решението е да се обадите на лекар у дома или да отидете в център за помощ.

 • Друга причина за необходимостта от спешна консултация със специалист е образуването на обилно лигавично отделяне от гениталния тракт, придружено от яркочервена кръв. В действителност, тапата се освобождава без никакво кървене..
 • Ако имате притеснения и притеснения, отидете на лекар: лекарят ще може да осигури пълно проследяване на хода на бременността и да определи датата на раждането с максимална точност.
 • Отпушва ли се коркът задължително преди раждането? Не, не е задължително, но бъдете подготвени, че това може да се случи няколко часа преди раждането. Жената е поканена да отиде в предродилния отдел и внимателно да спазва правилата за интимна хигиена.
 • Ако разполагате с подходящата информация за това кога и колко коркът може да остави и какъв тип има, можете своевременно да откриете това явление и да съставите план за по-нататъшни действия..

Изход

По време на бременност настъпват промени в тялото на жената. Сред тях е появата на бариерен щепсел. Когато щепселът излезе, това показва непосредственото начало на чести контракции и раждане..

Поради индивидуалността на тялото на всяка жена, изходът от тази кома може да се случи по всяко време: доста предварително, на 38-та седмица, преди освобождаването на плода. Всяка ситуация е нормална, ако бременността не е придружена от други очевидни аномалии.

Ако бременната жена е загрижена за промени в здравето си, струва си да се консултирате с лекар. Той проведе специални прегледи и ще ви каже какво да правите по-нататък.

Предвестници на раждането

  Предвестниците на раждането обикновено включват:
 • понижаване на дъното на матката (жените казват: "коремът потъна"),
 • увеличен обем на вагинално течение (обикновено бистър),
 • стабилизиране или дори отслабване на бременна жена,
 • тренировъчни пристъпи,
 • узряване на шийката на матката,
 • изпускане на лигавицата.

Трябва да кажа, че не всяка бременна жена получава всички тези предшественици на раждането. Случва се една жена да започне да ражда, и то навреме, без да чака някой от горните признаци на предстоящо раждане. И все пак ще разгледаме всеки от тях по-подробно, за да разберем как тялото ни може да сигнализира за предстояща среща с бебе..

Предвестници на раждането

Понижаването на дъното на матката обикновено се случва 10 до 20 дни преди началото на раждането, когато бебето се спуска по-близо до входа на таза, докато понякога главата може дори да влезе в него в малък сегмент. Околните хора обикновено казват на жената: „О, коремът ти е паднал“. Тя го усеща, тъй като й става по-лесно да диша. Освен това бъдещите майки отбелязват, че през последните седмици те биха могли да ядат много малко на едно хранене, но сега стана възможно да се „храни правилно“. Това е разбираемо, увисналата матка спира да притиска стомаха и диафрагмата, поради което става по-лесно да се диша и яде.

Предвестници на раждането

Освобождаването на голямо количество прозрачна слуз се случва поради по-активното производство на него от жлезите, разположени в лигавицата на цервикалния канал. Високата активност на тези жлези е свързана с променящите се хормонални нива..

Предвестници на раждането

През последните две до три седмици преди раждането жените, които редовно се претеглят, съобщават за спиране на наддаването на тегло или дори намаляване. Това се дължи на факта, че под влиянието на променящия се хормонален фон отделянето на вода от тялото се увеличава..

Предвестници на раждането

Повечето бременни жени в навечерието на раждането изпитват т. Нар. Тренировъчни контракции. Това са и предвестници на раждането. Но при някои жени те се случват през последните два или три дни, докато при други те могат да се усетят в продължение на две до три седмици. Това обикновено се случва вечер, преди лягане..

Бременната жена има редовни усещания за отпиване, локализирани в долната част на корема или в долната част на гърба, най-често безболезнени. Как да различим тренировъчните контракции от истинските, защото повечето жени ще се чувстват абсолютно по същия начин в първите часове на раждането?

Само лекар или акушерка могат да дадат наистина обективна оценка на състоянието в резултат на вагинално изследване. Факт е, че тренировъчните контракции обикновено не водят до изглаждане на шийката на матката, отваряне на фаринкса и образуване на фетален пикочен мехур (заоблено изпъкване на мембраните с околоплодна течност, излизаща от отворената шийка). В резултат на истински контракции в началото на раждането, всички тези промени настъпват, което се разкрива по време на вагинално изследване.

Самата бременна жена обикновено не може да проследи подобни промени в тялото си, затова е по-добре да изчака известно време.

Съветвам ви просто да изчакате, не се суетете. Ако контракциите са започнали през деня - легнете да си починете или вземете топла вана, ако вечер или през нощта - опитайте се да заспите или поне да подремнете. Тренировъчните контракции постепенно ще приключат и ще разберете, че това са били само предшественици на раждането, истинските значително ще се засилят, стават все по-продължителни и болезнени, а интервалите между тях, напротив, ще се намалят.

Тогава вече ще сте сигурни, че раждането определено е започнало, но в същото време ще спестите енергия, тъй като през първите няколко часа не сте се суетили, а сте се опитали да си починете.

Предвестници на раждането

Друг предвестник на раждането е преминаването на лигавицата. Това обикновено се случва ден или два преди началото на раждането, въпреки че понякога може да минат две до три седмици от момента на освобождаване на щепсела..

Слизестата запушалка е слуз с много плътна консистенция, която запълва цервикалния канал по време на бременност и служи като една от бариерите, предотвратяващи проникването на инфекция в бебето..

Ако си представим матката под формата на съд, обърнат с главата надолу в тялото на жената, тогава е лесно да си представим, че шийката на матката е точно самата шийка, а лигавичната запушалка се нарича така, защото тя плътно блокира изхода от съда, както прави всяка тапа бутилка.

В навечерието на раждането шийката на матката претърпява някои промени - тя става по-мека, по-хлабава, поради което каналът, разположен в центъра, се отваря леко, в резултат на което лигавицата започва да излиза. И тогава някои жени могат да намерят корк на бикините си, който е излязъл изцяло (бучка плътна слуз, оцветена в кафяво поради наличните в нея кръвни клетки) или под формата на мазнини (ако се отделя на части). А някои бременни жени изобщо няма да забележат нищо, защото лигавицата им, излизаща от цервикалния канал, ще остане във влагалището и ще излезе навън, може би едва на втория етап на раждането, заедно с раждането на бебето.

Изтичането на лигавицата, според мен, е най-важният предшественик на раждането по отношение на информационното съдържание. За разлика от всички останали, той може да се тълкува еднозначно - след щепсела, който излиза през следващия ден, двама души наистина започват процеса на раждане. Така че онези жени, които имат късмета да видят лигавицата си, може да се доверят на този сигнал..

Предвестници на раждането

Последният предвестник на раждането - "узряване" на шийката на матката - се определя само в резултат на гинекологичен преглед. Ако жената се изследва вагинално в навечерието на раждането (при първородите един до два дни, при многоплодните една до две седмици преди раждането), тогава могат да се открият признаци на зрелост на шийката на матката: тя се намира на тазовата ос, силно омекотена през цялото време, скъсена, в многоцветната шийка на матката канал прескача пръст.

Независимо дали природата изпраща сигнали за предстоящото раждане или ви оставя напълно в неведение за настъпващите промени в тялото, този дългоочакван момент все пак ще дойде. И така, откъде започва труда?

Началото на раждането. Как започва труда?

Раждането най-често започва с контракции. Контракциите, както казах, са дърпащи усещания, които са редовни. Повечето жени усещат тези контракции в долната част на корема. Болката, която се появява, е донякъде подобна на болката по време на менструация, но се различава от последната точно по това, че има начало, определена продължителност и прекъсвания на пълна безболезненост.

Някои жени изпитват болка по време на контракции в сакрума или кръста и много рядко такава болка се локализира по вътрешната или външната повърхност на бедрата. При такава локализация на болката жената е объркана и не винаги разпознава началото на раждането навреме. Независимо от това, повтарящата се болка след известно време и нарастващата болка рано или късно ясно дават да се разбере, че това вече не са предшественици, а истинско раждане и е време да отидете в болницата.

Между другото, много жени ме питат кога е редно да отида в болница, каква продължителност трябва да бъдат контракциите, интервалите между тях. Винаги отговарям на този въпрос по един и същи начин:

„Трябва да отидете в родилния дом, когато една жена се уплаши да остане вкъщи, защото родилката трябва да е в състояние на страх възможно най-малко по време на раждането!“

Ясно е, че тогава една жена ще влезе в родилния дом с предвестниците на раждането, другата с дилатация на шийката на матката 2 см, а третата на 7 см.

Вторият вариант за началото на раждането е преждевременното разкъсване на околоплодната течност. В този случай една жена, която все още не изпитва никакви контракции, ще се изправи пред факта, че течността ще изтече от влагалището ѝ. Това може да се случи насън и след това тя се събужда на мокър чаршаф или при други обстоятелства през деня..

Първата мисъл на жена, неподготвена за такова развитие на събитията, е, че може би има инконтиненция и тя просто се е описала. Лесно е да се провери - просто трябва да помиришете и да погледнете цвета на изтичащата течност..

Околоплодната течност, с други думи, околоплодната течност е бистра, може да е леко розова, но никога сламеножълта като урината. Миризмата е много специфична, но отново различна от миризмата, която познаваме от детството.

И така, вие сте определили, че в края на краищата околоплодната течност се е изляла от вас, което означава, че раждането е започнало. За разлика от варианта с контракции, в този случай трябва да побързате до болницата. На първо място, защото с изтичането на водата започва период на безводност. Всъщност, от гледна точка на официалната медицина, тя не трябва да трае повече от 12 часа и може да се наложи един или друг вид стимулация.

И ако все още можете да спорите с този акушерски постулат, тогава втората причина, поради която наистина трябва да стигнете до болницата възможно най-скоро, или по-скоро до гинекологичния стол, където ще бъдете прегледани, е наистина сериозна.

Факт е, че когато пикочният мехур избухне и така наречените предни води (околоплодната течност, която е била пред главата на бебето) изтичат напълно, е много важно да се определят навреме частите от тялото на детето, които се представят до изхода. Така че, ако акушер-гинекологът открие върха на главата на изхода от матката, всичко е наред, но ако бебето се установи до изхода с лицето си, трябва да вземете мерки, тъй като при лицевата презентация независим изход е невъзможен.

Също така, лекарят трябва да изключи възможността да попадне в пространството пред главата на пъпната връв. Ако това се случи, тогава при липса на вода в това пространство главата на детето ще започне да стяга съдовете на пъпната връв, като по този начин намалява притока на кръв (и следователно кислород и хранителни вещества) към нероденото бебе.

След като ви прегледа и изключи всички горепосочени ситуации, които, за щастие, доста рядко, лекарят ще определи състоянието на шийката на матката. Разполагайки с цялата необходима информация, той ще избере един или друг план за раждане и, надяваме се, ще го обсъди с вас..

В заключение бих искал да отбележа, че раждането обикновено започва вечер, през нощта или рано сутринта. Това се дължи на ежедневните хормонални биоритми. Като цяло за целия животински свят е норма женските да предпочитат да раждат, когато техните роднини спят, след което, усещайки предвестниците на наближаващото раждане, е много по-лесно да се пенсионират. Факт е, че активността на родовия процес силно зависи от това дали някой наблюдава какво се случва или женската е напълно сама в този момент..

Жената в процес на раждане, като цяло, не се различава много от никоя жена, която ражда своето дете и също се нуждае от уединение. Не ме разбирай погрешно. Когато говоря за това сходство, изпитвам голямо уважение към естествените, естествени, инстинктивни принципи на всяка жена. Всичко, което бъдещата майка е получила от обществото в резултат на възпитание и образование, при раждането най-често става ненужно и дори, за съжаление, може силно да попречи на раждането си.

Информацията за раждането, получена от фантастика, телевизионни програми или истории, публикувана в изобилие на специални форуми, може да умножи страха от раждането, което означава, че може да доведе тялото на жената до огромен стрес и дори да блокира раждането. Възпитанието на „порядъчно момиче“, което никога няма да се оплаче, може да се прояви във факта, че раждащата жена ще се срамува от тялото си, няма да си позволи дори да стене бавно, като по този начин пречи на естествения процес на раждане. Следователно най-доброто нещо, което да си кажете в началото на раждането, е:

„Скъпа, забрави всичко, което знаеш за раждането, не се страхувай от нищо и не се притеснявай! Днес вашето бебе ще се роди, а вие ще го родите и ще бъдете главните герои на сцената на живота! "

Популярни материали по темата:

 • Последни дни преди раждането
 • Подготовка за раждане. Неща, за които да помислите предварително?
 • Създаваме условия за бързо и лесно раждане
 • Аудио: Психология на бременността
 • Аудио: Всичко за болката по време на раждане

Когато коркът се отдели - как да разберем, как да се чувстваме, какво да правим

Един от тези признаци на ранно раждане е отделянето и излизането на лигавицата. Повечето никога не са чували за това явление до момента, в който са го срещнали лично..

Как изглежда тя? Кои са уникалните характеристики, които могат да бъдат разграничени? Как се откача щепселът, какви усещания са придружени от този процес? Кога да се роди, ако щепселът се е откачил по време на бременност? Отговорите на тези въпроси са по-долу в статията..

 1. Какво е корк
 2. Как да различим вагиналното отделяне от запушалката
 3. Как изглежда коркът?
 4. Срок на годност на корка
 5. Възможни заболявания, когато щепселът се свали
 6. Опасностите от счупване на щепсела твърде рано
 7. Защо трябва да следите появата на хлабав щепсел
 8. Какво да правите, след като бучка слуз оставя
 9. Препоръки за бременни жени след отпадане на щепсела
 10. Кога ще започне раждането
 11. Полезно видео: как лигавицата напуска

Какво е корк


Всяка бъдеща майка опознава понятието „задръстване по време на бременност“ в края на последния триместър.

За повечето тя е непозната и често е придружена от страхове и спекулации. Бъдещата майка веднага се чуди какъв вид структура е и защо е необходима.

Слизестата запушалка е бучка от желатиново вещество. В основата си е плътна слуз, която затваря входа на маточната кухина. Основната му функция е защитна.

Той предотвратява проникването на инфекции, бактерии и други чужди тела в матката. Тази бариера започва да се формира от момента на зачеването и се запазва през целия перинатален период..

С наближаването на раждането тази формация се отделя и напуска тялото, отваряйки входа на матката.

Симптомите на процеса, появата на отделянето и продължителността са различни за всеки. Не всички жени са намерили в себе си щепсел, така че не се притеснявайте, ако изобщо не е съществувал.

Как да различим вагиналното отделяне от запушалката


За да различите вагиналното течение от запушалка по време на бременност, трябва да знаете как изглежда последното.

Много бъдещи твърдят, че объркването на тези 2 явления е почти невъзможно поради очевидната визуална разлика..

Някои не забелязват промени в естеството на вагиналното течение.

 • дебел;
 • плътен;
 • разположен в цервикалната област;
 • цветова гама от млечен до кафеникав.

Като правило жените са доста лесни за идентифициране на тапата..

Ако не е намерено, възможно е то да излезе директно по време на раждането на бебето..

Алармата е необходимо да се бие само когато изписването се състои от кръв и е придружено от болка. Всичко останало е вариант на нормалното развитие на процеса.

Как изглежда коркът?

Външният вид на желатинозната бучка преди доставката може да се определи само след нейното освобождаване. Това е закръглена маса от гъста слуз..

Цветът е разнообразен, от светъл до кафяв. Често съдържа капчици кръв, струни или е напълно розово.

Важно е да знаете, че появата на бучка е индивидуална. Напълно червеното оцветяване на слуз се счита за неприемливо..

Срок на годност на корка

Няма строга времева рамка за задръстванията. По правило този процес се случва приблизително 2-3 седмици преди началото на доставката..

За някои може да излезе месец или директно в деня на раждането. Това не е отклонение.

Важно е да се разбере, че включването е много индивидуален процес..

Възможни заболявания, когато щепселът се свали

В повечето случаи този процес протича безсимптомно. Следователно възниква въпросът как да разберем, че щепселът се е отдалечил.

Това обикновено се случва сутрин, докато отивате до тоалетната. Една жена открива доста голямо количество лигавични секрети по бельото си.

Ако те съответстват на времето на освобождаване и външния вид, тогава си струва да се говори за факта, че лигавичната бариера се е отклонила от шийката на матката.

Понякога този процес може да бъде придружен от леки дърпащи усещания в долната част на корема, но те не носят силен дискомфорт на жената.

Симптоми, за които трябва да потърсите медицинска помощ възможно най-скоро:

 • силна болка в корема;
 • голямо количество кръв;
 • гадене;
 • повръщане;
 • загуба на ориентация в пространството;
 • загуба на съзнание.

Опасностите от счупване на щепсела твърде рано

Понякога се случва тази формация да напусне тялото много по-рано от датата на падежа. Това е тревожен сигнал, който изисква незабавна хоспитализация в болница..

Ранното освобождаване на защитна слуз се счита за по-малко от 37 гестационна седмица. Не във всички случаи това показва възможна патология, но понякога ранното преждевременно раждане започва по този начин..

Трябва да знаете какво да правите, ако коркът се е отлепил рано:

 • успокойте се и предотвратете паническите атаки;
 • посетете лекар възможно най-скоро;
 • ако е необходимо, отидете в болницата.

Защо трябва да следите появата на хлабав щепсел

Прозрачният корк, с различни нюанси от млечен до кафеникав, се счита за правилен. Това зависи от индивидуалните характеристики на тялото на бременната жена..

Въпреки факта, че процесът е физиологичен и не надхвърля нормата, лекарите винаги са помолени да докладват кога се е случило и какъв вид слуз е бил.

Това е важно, тъй като външно може да бъде доста точно да се предскаже кога ще настъпи раждането..

Признак, че раждането на бебе ще настъпи през следващите няколко дни, е наличието на кървави включвания в слузта.

Какво да правите, след като бучка слуз оставя

Намерила тапа доста често, една жена изпада в паника и не знае как да постъпи. Трябва ли да бягам в болницата или да стоя вкъщи, трябва ли да говоря с лекаря, мога ли да се движа? Тези и много други въпроси притесняват бъдещата майка.

Освобождаването на защитния щепсел от влагалището на жената е предвестник на непосредственото начало на процеса на раждане.

Инцидентът трябва незабавно да бъде докладван на лекаря. Въз основа на съпътстващите симптоми той ще може да отгатне кога да очаква раждане и как да продължи..

Какво можеш да правиш:

 • контролира по-нататъшното състояние на тялото;
 • Вземи си душ;
 • анализирайте редовността и интервала от време между маточните контракции, ако те са започнали;
 • да се опаковат;
 • проверете необходимите документи.

Какво да не се прави:

 • да се къпете;
 • инжектирайте лекарства или чужди тела във влагалището;
 • повдигайте тежки предмети;
 • занимавайте се с прекомерна физическа активност.

Препоръки за бременни жени след отпадане на щепсела


Веднага след като защитната бучка се оттегли, основните препоръки и правила трябва да се спазват през 3-ти триместър на бременността:

 1. Осигурете правилната психо-емоционална нагласа. Трябва да се опитаме да се отървем от страха, който се появява при всяка бременна жена. Раждането е нормален физиологичен процес, който природата е замислила. Струва си да замените всички негативни нагласи с положителни, като изучавате положителни примери за лесна доставка.
 2. Осигурете адекватно хранене. Това е важно не само на финалната линия преди раждането на дете, но и през целия период на вътрематочно развитие. Здравословното състояние на майката и детето до голяма степен зависи от пълнотата на диетата..
 3. Участвайте в приемливи упражнения и гимнастика за бременни жени. След като щепселът се свали, трябва да обърнете внимание на дихателните форми на обучение..

Разделянето и освобождаването на бучката не е причината за почивка в леглото. Следователно не е необходимо да се ограничавате напълно от обичайния начин на живот..

Ако общото състояние на организма позволява, не трябва да въвеждате резки ограничения във вашите дейности..

Винаги трябва да имате документи и телефонен номер за комуникация, така че дългоочакваният процес на раждане да не бъде изненадан.

Кога ще започне раждането


Като правило, след като коркът е преминал, точната дата на доставка не може да бъде определена. Тя е индивидуална за всяка жена и зависи от редица фактори..

Скоростта, с която детето започва да се ражда, се влияе от възрастта на майката, теглото на нероденото дете, какви раждания са в ред, наследствеността.

Обикновено това се случва в рамките на около няколко седмици след излизането на бучката..

Признак за по-бързо започване на раждането са кръвни ивици в лигавицата..

Като правило, след този симптом, жената се изпраща в болницата през следващия ден - два. Въпреки това, дори и при тези симптоми, бебето може да седи в утробата за още една седмица..

Ако след запушване на лигавицата амниотичната течност се оттегли, посещението на перинаталния център не може да бъде отложено. Това е сигнал, че раждането вече е започнало и срещата с бебето е близо..

Вероятността за ранно раждане след преминаване на щепсела е по-висока при многородени жени.

Отделянето и излизането от защитата на матката е физиологичен и нормален процес през последните седмици от перинаталния период. Това е знак, който информира, че бебето вече е започнало пътуването и дългоочакваната среща скоро ще се състои.

Не се страхувайте от това явление и паника. Важно е да информирате лекаря навреме и да следвате общите препоръки за жените преди раждането..

Ако коркът се е отдалечил твърде рано и е придружен от тревожни прояви, скоростта на насочване към специалисти играе решаваща роля за поддържане на бременността и здравето на бъдещата майка..

Колко време започва раждането след напускането на корк? Как се отлепва и изглежда коркът по време на бременност?

Бременността е вълшебно време, когато жената е в постоянно очакване. И сега, в последния месец на бременността, това очакване става специално, защото срещата с детето е на път да се случи. Много признаци показват близко раждане, включително преминаването на тапата..

Страховете на бременните жени в по-голямата си част се дължат на липсата на информация за процесите, протичащи в организма, докато се чака бебето. Това важи особено за видими прояви, които бъдещата майка не винаги може правилно да оцени от гледна точка на спазването на нормата или възможната опасност за собственото си здраве и здравето на бебето.

Следете внимателно за симптоми на най-малкото безпокойство. Така че се препоръчва бременните жени да обърнат специално внимание на следните признаци:

 • освобождаване на корк
 • контракции
 • изтичане или разкъсване на околоплодната течност
 • кървене
 • изпускане
 • болка

В различните етапи на бременността възможностите за благосъстояние на жената се различават значително. Например, ако изпускането на запушалка или свиване започне в по-късен период, няма какво да се притеснявате и ако се усети през първия или втория триместър, по-добре е да информирате наблюдаващия лекар за това. Същото се отнася и за други сигнали от тялото на бъдещата майка..

По този начин за всяко състояние или симптом има приблизителни термини, показващи правилното развитие на плода и хода на бременността, всички други случаи, напротив, могат да показват наличието на патологии и да изискват допълнително наблюдение от медицинския персонал..

Раждане след задръстването: колко време да чакате?

Сред медицинските специалисти има мнение, че лигавицата при пациентите трябва да напусне приблизително 2 седмици преди началото на раждането, ако това е нормално. Лекарят предупреждава, че когато запушалката бъде освободена, е необходимо да не оставяте този факт без надзор, а също така да информирате за това при следващия медицински преглед.

Въпреки това преминаването на лигавицата не показва, че раждането ще настъпи много скоро. Важно е да знаете, че преди началото на раждането, може да отнеме до един месец от тапата..

От друга страна, ако преминаването на тапата е станало заедно с други предвестници на раждането, това състояние на нещата най-често показва отварянето на шийката на матката и началото на труда на жената. Съответно трябва незабавно да се свържете с наблюдаващия лекар или да отидете в болницата.

 • От момента, в който мукозната запушалка се отдели, е необходимо да се обърне голямо внимание на хигиената на гениталиите на бъдещата майка, тъй като подобни мерки могат да предпазят както пациента, така и плода от инфекции.
 • За същата цел, от този момент до момента на раждането, не се препоръчва да посещавате басейна, да плувате в река или друг воден басейн, както и да се впускате в сексуални отношения..
 • Бременната жена трябва да завърши последната подготовка преди раждането и да бъде готова да отиде в болницата по всяко време..

Какво е "лигавица"?

На шийката на матката има жлезисти клетки, които произвеждат секрети. По време на овулацията се отделя повишено количество от тази тайна, което се забелязва от почти всяка жена. Ако бременността не е настъпила, натрупаната слуз се отделя заедно с менструалния поток. Когато яйцеклетката е оплодена, слузът се натрупва в шийката на матката и се уплътнява, което води до плътно запушване на лумена. Природата предвижда това, за да не може инфекция да попадне в матката, където се формира нероденото дете. По този начин, лигавицата на шийката на матката има важна защитна функция. Съставът на образуваната запушалка постоянно се актуализира, тъй като секрецията на цервикалните клетки не спира. По този начин коркът винаги остава свеж и напълно изпълнява функциите си..

Слизестата запушалка запълва около 5 см от шийката на матката. Той запушва лумена много плътно, без да оставя празнота между стените. Слузта съдържа готови антитела, които веднага ще започнат да се борят с инфекцията, ако това се случи.

Отстраняване на щепсела преди раждането: причините за появата

Без съмнение природата е разумно подредена и ходът на бременността и раждането може да се счита за ярко потвърждение на този факт. И така, биологичният часовник в тялото на жената е подреден по такъв начин, че всички процеси на раждане на дете да се случват точно навреме и точно както се нуждае конкретна бременна жена..

Съществува мнение, че както слузът се образува в носните проходи, за да се предпази от проникване на инфекции, вируси и патогенни бактерии, така лигавицата, образувана в матката по време на бременност, е предназначена да предпазва развиващия се плод от проникване и негативно влияние на инфекциите отвън.

Слизестата запушалка по време на бременност е желеобразна маса, която обикновено се образува в края на първия месец на бременността..

 1. Появата на щепсела се дължи на хормонални промени в тялото на жена, която е в състояние на очакване на дете..
 2. Производството на хормони дава тласък за началото на образуването на лигавична запушалка.
 3. Такива процеси допринасят за образуването на слуз в матката..
 4. Постепенно количеството слуз достига определен обем, след което приема формата на тапа, която запушва маточната кухина.

Известно е, че основната цел на лигавичната запушалка по време на бременност е да предпази нероденото бебе от влиянието на външни неблагоприятни фактори. Благодарение на слизестата запушалка, местообитанието на плода е надеждно защитено от възможните последици от инфекции.

При нормално протичане на бременността на жената обикновено е позволено да прави секс, което става възможно поради наличието на лигавица. Също така става възможно бъдещата майка да се къпе в баня при умерена температура на водата, както и в река, море или други водни тела.

В края на третия триместър на бременността тялото на пациента се подготвя за раждане, през което хормоналният фон се променя. Производството на хормони е отговорно за омекотяването на лигавицата, която оставя шийката на матката и влагалището, оставяйки тялото на бременна жена.

В допълнение към естествения процес на преминаване на щепсела, външните смущения могат да допринесат за това. Следователно лекарят трябва да прегледа пациента възможно най-внимателно и деликатно. Във всеки случай изхвърлянето на лигавицата е сигнал за наближаващия момент на раждането, който не трябва да се оставя без необходимото внимание..

Функции на лигавицата

Най-разбираемата функция на лигавицата е да предпазва отвора на шийката на матката от инфекция. Неговите антибактериални свойства и лигавата консистенция наистина са надеждна бариера за различни микроби, така че ембрионът продължава да се развива безопасно..

В допълнение, лигавичната запушалка служи като механична защита. Например сперматозоидите след незащитен секс или вода в басейна не могат да влязат в матката. Антибактериалните свойства на лигавицата са полезни както срещу патогенни микроорганизми, така и за поддържане на правилния баланс на естествената микрофлора.

Докато лигавицата не се отдалечи, жената може спокойно да води нормален живот. Когато слузът напусне, матката става незащитена и жената трябва да внимава да не плува в открита вода, да не се къпе дълго, да бъде по-внимателна към здравето си.

Как изглежда коркът?

Медицинската практика описва различни случаи на отделяне на лигавицата по време на бременност. Имайки предвид специфичните параметри на хода на бременността на всяка бъдеща майка, лигавицата може да изглежда различно. Важно е да знаете някои нюанси на отделянето на лигавицата при бременност.

 1. Щепселът може да се откачи наведнъж или да се открои постепенно за определен период от време: от един до няколко дни.
 2. В случай, че коркът се отделя на части, бременна жена може дори да не забележи този процес. Това се дължи на факта, че отделеното количество слуз е много малко..
 3. Обемът на тапата обикновено е приблизително равен на две супени лъжици.

Доста често лигавицата може да бъде трудно да се разграничи на око от други вагинални секрети, така че пациентът трябва да се обърне към наблюдаващ лекар възможно най-скоро. Само лекар може да проведе преглед и да разбере какъв вид изпускане се е появил и да разбере какви процеси в тялото на бременна жена са допринесли за това или онова изхвърляне.

Всяка жена има различна плътност и цвят на лигавицата. Обикновено коркът по време на бременност може да изглежда така:

 • безцветен
 • белезникав
 • жълтеникав
 • розово
 • изпъстрена с кръв

Струва си да се отбележи, че появата на кръвни ивици в лигавицата на бъдещата майка също се счита за нормален вариант. Това се дължи на процеса на дилатация на шийката на матката, по време на който могат да се спукат най-малките капиляри, кръвта от които се смесва със слуз, в резултат на образуването на желеобразен съсирек с примес на кръв.

В същото време не забравяйте, че обилното алено кървене трябва да алармира бременна жена. В този случай се препоръчва спешно да се потърси медицинска помощ..

Съществува мнение, че при първородни и многородени жени процесът на отделяне на лигавицата запушва с някои разлики. Смята се, че периодът на бременност и раждане при многородени пациенти протича по-лесно. Слизестата запушалка при раждащите жени най-често напуска всички едновременно и не съдържа примеси от кръв.

 • При многоплодни бъдещи майки епителните клетки на вътрешната повърхност на шийката на матката са по-свободни, а самата шийка е еластична, способна да се разтегне до необходимия размер, за да може детето да премине през родовия канал.
 • При първородните жени, от друга страна, повърхността на шийката на матката е по-плътна и не е опъната, така че цервикалният канал е запушен със по-силна лигавица. Поради тази причина коркът при такива родилки може да остане за няколко дни на части и също да има кървава структура..

Тялото на бъдещи майки, които преди това са били неродородни, се подлага на задълбочена подготовка за раждане, подготвяйки епителни клетки за разтягане, поради което изхвърлянето на лигавицата в такива случаи може да бъде придружено от наличие на кръвни съсиреци. Независимо от това колко раждания е имала една жена, процесът на отделяне на лигавицата по време на бременност най-често протича напълно безболезнено..

Как и кога тя заминава?

По-близо до края на бременността хормоналната система на жената започва активно да произвежда естрогени, под въздействието на които започват определени промени в организма, включително омекотяване на дебелата структура на лигавицата с последващо изхвърляне.

Също така, отпадъците от щепсела преди раждането могат да възникнат не поради естествена промяна в хормоналните нива преди раждането, а по механична причина.

По време на вагинално изследване на жена гениталният орган реагира с повишаване на мускулния тонус на манипулацията на лекаря, в резултат на което може да настъпи неволно изтласкване на запушалката от цервикалния канал.

Може да излезе като цяла вискозна бучка, чийто размер ще съответства на 1,5 см в диаметър. Възможно е също така щепселът постепенно да излезе на части - в продължение на няколко дни под формата на лек дебел разряд с ивици кръв (това също е нормално).

Как се отлепва коркът преди раждането? Всяка жена трябва да се ръководи от лични чувства, тъй като това се случва индивидуално за всички..

За дълъг период от време преминаването на щепсела може да причини дискомфорт в долната част на корема, напрежение и леко треперене в цервикалната област.

По-често това явление прилича на болки, характерни за менструацията. Ако тази болка започне да се превръща в контракции, раждането е започнало..

Отстраняване на корк: снимка

Повечето хора, особено момичетата, които все още не са преживели състояние на бременност, имат много неясна представа за процесите, протичащи в тялото на жената през този период. Освен това, слушайки различни истории на своите приятели и познати, те най-често изпитват чувство на страх много преди бременността и раждането..

Повечето жени се интересуват от нюансите на бременността, докато очакват бебе. В този случай бъдещите майки четат много литература и получават информация от други източници, например на щандове в болници, според гестационната им възраст..

Особено заинтересовани от бъдещите майки са признаците на предстоящо раждане, като изпускане на лигавицата, изливането на околоплодната течност и началото на раждането.

Тъй като никой лекар не е в състояние да предскаже точната дата на раждане, всяка жена, според определени сигнали от тялото си, се опитва да го направи сама, поне приблизително. Много данни за бременността, раждането и особено за предшествениците на началото на раждането могат да бъдат намерени на сайтове в Интернет.

В допълнение към текстовото описание, както в Интернет, така и в печатната литература, можете да видите снимки на лигавицата. Трябва да се има предвид, че е по-добре да се проучи такава информация преди началото на бременността. Това ще създаде основата на необходимите знания, които ще осигурят спокойствието на бъдещата майка по време на бременност и ще избегнат претоварване с голямо количество информация, докато чакате бебето..

По този начин, снимка на появата на лигавичната запушалка по време на бременност може да се разглежда с цел общо разбиране на процесите, протичащи по време на бременност, но не бива да се прави много впечатление и да се опитва ситуацията и симптомите на други хора върху себе си. По-добре е да потърсите съвет и да зададете въпроси, представляващи интерес за Вашия наблюдаващ лекар, както и да съхранявате записи на важни събития и сигнали на собственото си тяло с подробно описание и времето на тяхното възникване.

Предвестници на раждането: преминаването на щепсела по време на бременност

Естествено, всяка жена, която е в състояние на бременност, желае и очаква ранно успешно раждане. Особено това желание се увеличава в края на третия триместър, когато телесното тегло на пациента се увеличава значително, качеството на съня се влошава, появява се тежест и други неудобства. Ситуацията се усложнява от факта, че никой не може точно да определи датата на естественото раждане..

Компетентен лекар със сигурност ще обясни на бременна жена, че може да се предвиди само предварителна дата на раждане. В това лекарите са подпомогнати от резултатите от дейностите, включително:

 • анализи
 • проверки
 • ултразвукова процедура
 • наличието или отсъствието на предшественици на раждането
 • продуктът от измервания на размера на корема, телесното тегло, височината на дъното на матката и др..

Лекарят прави изводи за възможността за ранно раждане, като взема предвид всички възможни фактори. В същото време лекарят информира пациента за правилата на поведение в различни ситуации, възможни признаци и пита за тяхното присъствие или отсъствие за най-близкия отминал период от време.

Предвестниците на предстоящото раждане сред специалистите в областта на акушерството и гинекологията се считат за:

 • изпускане на лигавицата
 • начални контракции
 • изтичане на околоплодна течност

Трябва да се отбележи, че всички тези признаци заедно показват началото на раждането в рамките на 24 часа от момента на появата им. Но, не забравяйте, че тялото на всяка жена има свои индивидуални характеристики..

И така, единият пациент може да усети настъпването на единия предвестник на раждането, а другият - и трите едновременно. Слизестата запушалка може да се откъсне по време на посещение в тоалетната или в други ситуации, когато бъдещата майка не определя и не усеща промени поради обективни обстоятелства. Също така не са необичайни случаите, когато лигавицата не излиза до самото раждане и се отстранява още в процеса на раждането на детето..

Какво да правя, ако раждането е започнало у дома?

С бързото раждане на бебе възникват извънредни ситуации, например опити у дома. Ако има случаи на бързо раждане сред роднини, жената има хронични заболявания, усложнения на бременността, вероятността от бързо раждане се увеличава. Ето няколко съвета какво да правите, ако раждането започне у дома:

 • не изпадайте в паника, обадете се на помощ от роднини, които трябва да бъдат разделени на „групи за помощ“: повикващи, които се срещат с линейка, подготвят неща и т.н.;
 • извикай линейка;
 • опитайте се да стигнете до медицинско заведение;
 • ако раждането е близо, трябва да помогнете на родилката да се настани удобно;
 • под кръста, тя трябва да бъде съблечена, положена върху чист чаршаф;
 • изплакнете перинеума с антисептик (сапун, калиев перманганат);
 • нежен масаж на кръста по време на контракции.

Важно е да успокоите родилката, да не допускате паника, тогава физиологията ще вземе своето и тогава лекарите ще помогнат.

Отстраняване на щепсела преди раждането: необходим ли е външният му вид?

Дали бременна жена е забелязала момента на отлепване на лигавицата, не е толкова важно. Основното нещо е да не проявявате загриженост и да информирате лекаря за всички обстоятелства, записани в процеса на изчакване на нероденото дете.

Факт е, че лигавицата по време на бременност може изобщо да не изчезне, така че не трябва да очаквате това събитие. В други случаи преминаването на щепсела се случва неусетно, което също си струва да се запомни. Третият вариант за развитие на ситуацията може да се нарече изхвърляне на лигавицата, забелязана от пациента.

Струва си да опишете външния вид и цвета на лигавицата на наблюдаващия лекар, да се консултирате с него и съвместно да направите изводи за непосредственото начало на труда в съответствие с други признаци, придружаващи преминаването на запушалката.

Според цвета и структурата на отделянето, медицинският специалист ще направи предположения за това дали лигавицата запушалка наистина се е откъснала или отделянето е от различно естество. Спомнете си, че обикновено коркът прилича на малко количество слуз с белезникав, жълтеникав, розов цвят или напълно безцветен, вероятно с някои ивици кръв.

Ако коркът се е отдалечил и няма други предшественици на раждането, тогава времето за раждане все още не е дошло. Но във всеки случай бременната жена не трябва да излиза от дома сама за дълго време, да прави пътувания или други движения, които усложняват пътуването до болницата, ако възникне такава необходимост..

Контракции след счупване на щепсела

Изхвърлянето на лигавицата по време на бременност е един от предвестниците на раждането. Друго нещо е, че преминаването на тапата може да се случи самостоятелно, или може да бъде придружено от други признаци, показващи приближаването на началото на раждането при бременна жена.

Трябва да се отбележи, че освобождаването на щепсела от тялото на бъдещата майка е напълно естествено. Тази ситуация не изисква медицинска помощ. Но, за да бъдете спокойни за състоянието на родилката и нероденото дете, трябва да знаете със сигурност, че лигавицата се е оттеглила и че околоплодните води не изтичат и целостта на околоплодния мехур, която осигурява храненето и развитието на бебето, не е нарушена.

Всъщност естеството на влагалищното течение може да се определи само чрез изследването му под микроскоп, така че това може да се направи само от висококвалифициран лекар в специално оборудвана лаборатория. Когато слизестата запушалка се отдели, е важно да се вземе предвид гестационната възраст.

Така че, ако предварителната дата на раждане вече е дошла и пациентът скоро трябва да роди, определено трябва да обърнете внимание на възможната поява на спазми и вкаменяване на корема.

Понякога е възможно да се появи усещане за не силни дърпащи болки, подобни на менструални болки. След тях бременна жена може да почувства контракции. В този случай най-вероятно говорим за началото на раждането. Трябва да се успокоите и да преброите повторенията на контракциите: ако интервалът между тях не надвишава десет минути, тогава трябва спешно да отидете в болницата.

Може ли контракциите да започнат, без да се счупи щепселът?

Контракциите могат да започнат на всеки етап от бременността, но, разбира се, обикновено се появяват в края на третия триместър, когато отбелязват началото на раждането за бременна жена..

Слизестата запушалка може да се откачи своевременно или изобщо да не се откачи. В същото време пациентите отбелязват, че най-често болките, които се появяват по време на изхвърлянето на лигавицата, донякъде напомнят на менструални болки. Струва си обаче да се помни, че в този случай се препоръчва да се избягва приемането на каквито и да е болкоуспокояващи, тъй като това може сериозно да навреди на здравето на плода..

Само едно дете знае кога ще дойде времето да се роди. Следователно, неконтролираният прием на каквито и да било лекарства по време на бременност е забранен..

Кога могат да започнат контракции, без да се счупи щепсела?

Контракциите всъщност могат да започнат на всеки етап от бременността. По този начин външният им вид не е задължително свързан с преминаването на лигавицата. В медицинската среда контракциите обикновено се разделят на тренировъчни и редовни..

В първия случай говорим за подготвителните процеси в тялото на бременна жена. Факт е, че от първия ден на бременността женското тяло прави всичко възможно да осигури нормалното протичане на бременността и раждането. Целият процес на бременност предвижда постепенно развитие на нероденото дете и подготовка за раждането му..

Следователно, в края на втория триместър на бременността, някои пациенти започват да усещат появата на периодични леки спазми. Става въпрос за тренировъчни пристъпи. Основната им разлика от родилните болки е ниска интензивност, рядка честота и бърз край.

Някои жени може изобщо да не усещат тренировъчните контракции, докато други ги усещат съвсем ясно. Едно ги обединява: те не привеждат тялото в готовност и не натрупват сила, а, напротив, бързо преминават.

Интензивните контракции в ранните етапи на бременността трябва да се лекуват с повишено внимание, тъй като появата им може да показва началото на преждевременно раждане.

Трудовите болки са предшественици на раждането и най-често показват началото на интензивната фаза на раждането. Те увеличават интензивността си, възникват едновременно с отварянето на шийката на матката и изискват задължителен престой в болницата, където бъдещата майка е в състояние да осигури необходимата медицинска помощ.

Контракции без отделяне на корк и околоплодни води

Тъй като има жени, има толкова много отделни случаи на бременност и раждане. Раждането може да започне след преминаване на лигавицата, околоплодната течност е изтекла или раждането започва. Но често има и случаи, когато лекарят пробива феталния пикочен мехур още по време на раждането..

В такива случаи лекарят самостоятелно елиминира лигавицата, която остава непроменена вътре и не напуска тялото на жената своевременно.

Появата на контракции се счита за основен асистент по време на раждането. Такива спазми дават възможност на женското тяло да изтласка плода по естествен път. Едновременно с отварянето на шийката на матката и натиска на плода, контракциите осигуряват движението на нероденото дете по родовия канал и допринасят за ранното му раждане.

Трябва да се отбележи, че раждането може да отнеме много часове наведнъж. В този случай контракциите могат да бъдат с различна интензивност и продължителност, докато в крайна сметка те достигнат желаната степен на сила, достатъчна за раждането на бебето.

Понятие и дефиниция на корк

В гинекологията съсирекът се нарича запушалка, която изпълва шията от момента на зачеването до последните дни на раждането на дете. Излизането навън се случва, когато е изпълнило защитни функции.

На практика се смята, че отделянето на слуз е сигурен предшественик на ранното раждане на бебе. Но това не е универсална ситуация, показателите са индивидуални: някой има слуз няколко седмици преди раждането, а някой е изправен пред освобождаването му само в родилната зала.

Последователност

Изварата е представена от плътно отделяне на желеобразна консистенция. Състои се от слуз, произведена от шийката на матката, за да предпази плода от различни инфекции, попадащи в утробата..

На външен вид е подобен на концентриран яйчен белтък, но понякога е течен и излиза на части. Понякога щепселът прилича на "мазилка" - отделяне, което често придружава менструацията.

Размерът

За да не объркате този съсирек с други секрети, е важно да имате информация за количеството слуз, което трябва да изчезне. Обикновено обемът му варира от 50 ml, а размерът му е в диапазона 1,5-2 cm.

Запомнете: всяка ситуация е различна. Не е факт, че размерите на вашия щепсел ще бъдат еднакви.


Къде е задръстването на бременна жена

Характеристики на цвета

Тук има два варианта - норма и патология. Обикновено има само един цвят, но ако се е променил, това сигнализира за заболяване.

Норма

Тук няма конкретен отговор, „цветната палитра“ на тази слуз може да варира от бежово до кафяво. Има вероятност от кървави съсиреци, розови частици, те не трябва да причиняват безпокойство.

Те показват разкъсване на малки капиляри, когато шията се отвори. А разликите в цвета на слузта на родилките се обясняват с разликата в здравословното състояние на различните жени по време на бременност..

Патология

Въз основа на сянката на пренаталното отделяне една жена може да разбере, че съществува опасност за нея и нероденото дете..

Ако имате кафяво течение с наситени петна, трябва незабавно да се свържете с лекар. Обилните алени, червени и тъмнокафяви съсиреци действат като тревожни симптоми..

Необходимо ли е разреждане при преминаване на щепсела?

Изхвърлянето на лигавицата по време на бременност изглежда като появата на известно количество отделяне върху бельото. Всъщност това е вагинално отделяне, само че тяхната природа е абсолютно естествена и не трябва да предизвиква безпокойство..

Но едновременно с лигавицата може да се появят и други секрети, като кръв или околоплодна течност. Не само лигавицата, но и околоплодната течност понякога може да изтече преди началото на раждането. В този случай плодът престава да получава необходимото хранене и насищане с кислород, така че трябва спешно да потърсите медицинска помощ..

Не забравяйте, че съществува опасност от инфекция на нероденото бебе, за да се избегнат кои спешни мерки трябва да бъдат взети. Разбира се, най-тревожното за бременната жена трябва да бъде появата на ярко алено изхвърляне. Тази ситуация може да показва наличието на патология, началото на преждевременно раждане и други процеси, изискващи спешна медицинска намеса..

Слизестата запушалка, която затваря шийката на матката, е доста малка по обем, поради което най-често бъдещите майки не забелязват нейното отделяне. Ако количеството на влагалищното течение е значително, тогава най-вероятно изобщо не говорим за корк, а за околоплодни води или отделяне от различно естество..

Може ли да има болка, когато щепселът се свали?

Изхвърлянето на лигавицата по време на бременност обикновено е безболезнено. Във всеки случай бъдещата майка не трябва да изпитва силна болка. Но въпреки това случаите в медицинската практика са различни.

 • Например, ако лигавичната запушалка се откъсне, докато бъдещата майка си взема душ, тогава отпуснатите мускули няма да й позволят да почувства неудобство или промени, които са настъпили. Освен това, ако слузта е безцветна или бяла или жълта.
 • Също така, не забравяйте за различната чувствителност на едно женско тяло и различния праг на болка на пациентите..
 • Вариант на нормата се счита както за напълно безболезнено отделяне на лигавицата, така и за усещане за лека болка, подобна на менструална болка, мускулно напрежение и дърпаща болка в долната част на корема на бременна жена.
 • Ако има още много време преди раждането, тези симптоми бързо преминават и не са склонни да се повтарят..

Важно е всяка родилка да остане в спокойно настроение, да се изслушва и да анализира всякакви усещания, възникващи по време на бременност. Ако не сте сигурни, че тялото не се нуждае от помощ или нещо ви обърква, потърсете медицинска помощ, където те ще разсеят съмненията ви или ще предложат хоспитализация.