Чувствам често хълцане в бебето. Започнах да се притеснявам дали всичко е нормално. Намерих добра статия, малко се успокоих. Утре на ехографа се надявам да потвърдят спокойствието ми. Сигурен съм, че при нас всичко е наред!

Вероятно за най-приятния етап от бременността се счита моментът, в който бъдещата майка започва да усеща първите движения на бъдещото си бебе, които всъщност са физическа проява на вътрематочната му физическа активност. Движенията могат да бъдат или едва забележими, или ритмични, или прекалено активни.

С развитието си бебето започва да се движи все по-активно и с течение на времето по неговите движения можете да определите по каква причина се движи активно в даден момент. Първите движения, причинени от възбуждането на нервните окончания, обикновено се случват в края на ембрионалния период (8-9 седмици). По това време вече има нервни влакна, мускулна тъкан, които дават импулси на мускулите и осигуряват тяхното свиване.

До 14-15 седмици движението на бъдещото бебе се случва неволно, но вече от 16-та седмица започва да реагира на звуци, да присвива очи, да докосва пъпната връв с дръжки, да докосва лицето или да го затваря по време на силни, остри или неприятни звуци.

За първи път съзнателно плодът се чувства от 19-20 седмици, а до 23-24 седмици бъдещата майка вече може ясно да разбере причината за движението на бебето.

Повечето бременни жени, започвайки от 25-та седмица, започват да чувстват необичайни за тях ритмични движения в корема, които понякога причиняват дискомфорт и болезнени усещания. Най-често това са изразени ритмични контракции на самия плод, наречени хълцане..

Хълцането на плода по време на бременност също е свързано със свиване на диафрагмата, подобно на това при възрастен. Ритмичното свиване се причинява от дразнене на блуждаещия нерв, преминаващо през диафрагмата, което свързва всички вътрешни органи на човек.

Може да се случва всеки ден, може да се случва по няколко пъти на ден или може да се случва само от време на време. Има ситуации, когато майките изобщо не усещат тези леки сътресения. Това не означава, че нещо не е наред, просто всяка жена има свой собствен чувствителен праг. И понякога бременна жена просто не е в състояние да улови някои малки движения на плода. Много често бебето започва да хълца веднага след раждането, тъй като всъщност хълцането е необходим рефлекс, който се полага в утробата.

ЗАЩО ПЛОДНАТА ИКОТА ВЪЗСТАНОВЯВА ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА?

Причините за хълцане в плода могат да бъдат много различни. Прекомерното дразнене на диафрагмата може да възникне поради факта, че детето започва активно да смуче палеца, в резултат на което поглъща околоплодната течност, която в малки количества излиза в урината, а в излишък причинява хълцане. Това явление може да се сравни с хълцане на възрастен след обилно хранене..

В същото време, честото хълцане на плода, според лекарите, се счита за признак на нормалното развитие на централната нервна система на детето и естествена подготовка за спонтанно дишане и смучене след раждането..

Също така учените са установили, че появата на хълцане в плода може да бъде причинено от реакцията на детето към:

Настроението на бъдещата майка, или по-скоро рязка промяна в нейното емоционално състояние.

Комуникация с бъдещите родители, която се случва чрез поглаждане на корема или „участие“ в сериозен разговор.

Повишена физическа активност на бременна жена, по време на която детето може да погълне голямо количество околоплодна течност.

МОЖЕ ДА БЪДЕ ОПАСНА ИКОТА ОТ ДЕТЕ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ?

Честото хълцане в плода е нормална физиологична проява от живота на нероденото бебе, сравнима с преглъщане, дишане или прозяване. Хълцането не причинява неудобства или дискомфорт на самото бебе. Освен това хълцането в утробата действа върху тялото на бебето като масаж, което допринася за доброто функциониране на вътрешните органи, сърцето и червата на бебето..

Но ако в продължение на няколко дни плодът има продължително хълцане (повече от 20 минути), което е придружено от прекомерната му активност и движение, то това може да показва възможно кислородно гладуване на детето, с други думи, хипоксия.

Хипоксията не е самостоятелно заболяване и възниква само в резултат на различни патологични процеси, протичащи в тялото на майката, плода и в плацентата. Недостигът на кислород води до сериозни нарушения в работата на целия организъм и промени в метаболитните процеси. Последиците, които могат да възникнат поради недостиг на кислород, зависят от това колко дълго е бил открит:

На ранен етап хипоксията може да доведе до забавяне на развитието на ембриона и поява на аномалии.

На по-късен етап кислородният глад води до увреждане на централната нервна система на плода, забавяне на растежа и намалява адаптивния капацитет след раждането.

Хипоксията се появява в повечето случаи поради заболявания на майката:

В случай на анемия (общо намаляване на хемоглобина), червените кръвни клетки спират да доставят кислород в тъканите на тялото.

При наличие на вродени или придобити сърдечни дефекти, миокардни заболявания, по време на повишено натоварване на тези органи, бременна жена може да получи циркулаторна недостатъчност, в резултат на което се нарушава микроциркулацията в тъканите, което води до хипоксия.

Болестите на дихателната система (хроничен бронхит, бронхиална астма и др.) Могат да причинят дихателна недостатъчност, което също води до кислороден глад.

Бъбречно заболяване или захарен диабет също могат да попречат на кислорода да достигне до плода..

Също така, дефицитът на кислород в плода може да възникне със заплаха от преждевременно раждане, патология на плацентата и пъпната връв или вътрематочна инфекция.

Ако хълцането в плода не спре в рамките на няколко дни и е придружено от активно движение, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Той от своя страна ще предпише допълнителни изследвания, ако е необходимо:

Кардиотокография (CTG) за диагностициране на вътрематочното състояние на плода чрез анализ на сърдечната честота и двигателната активност на плода.

Доплер, който ви позволява да изучавате естеството и скоростта на кръвния поток в съдовете на плацентата и пъпната връв, тъй като тяхното нарушение води до развитие на хипоксия.

Ултразвуково изследване (ултразвук) за диагностициране на състава, обема и равномерния цвят на околоплодната течност.

Ако бременна жена е диагностицирана с фетална хипоксия, тя ще трябва да се подложи на редица тестове, за да установи причината за заболяването и да предпише подходящо лечение.

За да се предотврати кислородния глад при плода, лекарите препоръчват да се обърне специално внимание на ходенето на чист въздух, физическата активност, която е показана за бременни жени, и дихателните упражнения..

Въпреки факта, че хълцането на плода по време на бременност може да бъде сигнал за такова неприятно заболяване, най-често хълцането е естествен процес, който трябва да се приема по същия начин като нормалното движение..

Хълцане на дете по време на вътрематочно развитие: струва ли си да се страхувате?

Хълцане на плода: причини и лекарства

Всяка жена, която се готви да стане майка, с трепет изслушва всяко, дори и най-незначително, движение на нероденото си дете. Различни движения, разтърсвания на плода карат бременната жена да се замисли за благосъстоянието на бебето: защо той напъва? Правилно ли е? А понякога жените забелязват ритмични движения, които се повтарят през деня, вечерта и дори през нощта. Така се проявява свиването на феталната диафрагма, тоест хълцане. Днес ще разгледаме един от честите въпроси, които гинеколозите чуват: защо бебето хълца в стомаха по време на бременност и вредно ли е?

Колко време детето първо започва да хълца

Първите движения на трохите бъдещите майки, като правило, се отбелязват след седемнадесетата до осемнадесетата седмица на бременността, но вътрематочното хълцане на плода се появява от около двадесет и шестата седмица. Някои майки казват, че бебето им е започнало да хълца едва след тридесет и петата седмица и това не е изненадващо: колкото по-дълъг е периодът, толкова по-лесно е да се забележи, когато бебето посети това състояние. Честотата на свиване на диафрагмата - няколко пъти на ден или веднъж седмично - може да се появи по всяко време на деня, независимо дали майката прави физическа активност или почива.

Продължителността на пристъпите на хълцане, както и честотата на появата им, е невъзможно да се предскаже: някои майки говорят за премерено потупване за две до три минути, а някой се оплаква от дълги ритмични контракции, които продължават повече от половин час.

Контракцията на диафрагмата на бебето причинява различни усещания при майките: някой отбелязва тремора винаги в една и съща област на корема, някой чувства, че хълцащият плод трепва осезаемо с цялото тяло, а някой се оплаква от гъделичкане.

Причини за възникване

При първите осезаеми ритмични контракции на плода бременните жени имат много въпроси: какъв вид потупване е това? Ако това е хълцане, тогава какво го причинява? Нормално ли е за такова мъничко дете да се свие диафрагмата??

Един от най-честите отговори на въпроса "защо бебето хълца в утробата" експертите изразяват мнение за поглъщането на околоплодната течност. В този случай диетата на бременната жена е от голямо значение, тъй като вътрематочното хълцане на плода след хранене на майката може да зависи от състава на изядената храна. Много захар прави околоплодните води сладки и бебето, което го харесва, се опитва да погълне колкото е възможно повече. Тъй като в този случай течността често навлиза в хранопровода и белите дробове, диафрагмата започва да се свива ритмично, изтласквайки я.

Като втора причина за хълцането на плода специалистите наричат ​​подготовката му за самостоятелен живот. Затова се смята, че бебетата в утробата хълцат, упражнявайки се да дишат сами и се научават да сучат..

И има друго предположение за появата на хълцане при бебе, което плаши майките, особено ако детето често хълца: това е хипоксия - кислороден глад. Това може да се случи, когато пъпната връв е оплетена около врата на бебето, когато дихателните пътища са притиснати или когато кръвният поток на плацентата е недостатъчно снабден с кислород. В този случай ще ви е необходима помощта на лекари, които ще предпишат кардиотокография, ултразвук, за да се установи точно и да се отстрани причината.

Средства за защита

Хълцането е абсолютно безопасно физиологично състояние, което представлява ритмично свиване на диафрагмата. Периодичното вътрематочно хълцане на плода е просто необходимо за нормалното функциониране на основните телесни системи. Това явление не е опасно нито за майката, нито за бебето, а някои изследователи дори казват, че хълцането има релаксиращ ефект върху плода..

Но понякога постоянните усещания за ритмични дръпвания по време на бременност просто притесняват мама. Какво трябва да се направи, за да спре детето да хълца?

 1. Променете позицията на тялото си.
 2. Направете просто упражнение, като „коте“; качете се на четири крака и се опитайте напълно да се отпуснете.
 3. Ако стаята е хладна, покрийте корема си.
 4. Прекарвайте повече време на открито през деня.
 5. Не пушете и не стойте в една стая с хора, които пушат.
 6. Внимателно поглаждайте стомаха си, говорете с бебето, пейте му песнички.
 7. Избягвайте безпокойството и стреса.
 8. Не се увличайте със сладки храни, за да не провокирате бебето да поглъща околоплодни води.

Ако бебето хълца повече от половин час и по-често три пъти на ден, трябва да потърсите помощ от Вашия лекар.

Възможно ли е да се определи позицията на детето чрез хълцане?

Когато периодът на бременността вече е значителен, повече от двадесет и пет седмици, много майки могат да забележат как петата или лакът на бебето стърчат под стегнатата кожа на корема. Ето защо някои бременни жени се чудят дали е възможно да се определи положението на плода чрез хълцане. Всъщност е безполезно да се фокусираме върху звука в този случай, тъй като при рязко свиване на диафрагмата детето потръпва с цялото си тяло и опира в кожата на корема, като я дърпа. Следователно усещанията за шокове могат да бъдат на най-различни места: под ребрата на майката, в пъпа, под гърба. И само лекар може точно да разпознае къде е главата на бебето..

По този начин, ако лекуващият лекар е изключил хипоксия и други негативни причини, които карат диафрагмата да се свива при плода, тогава се насладете на общуването с вашето бебе, тъй като обичайното хълцане е безусловен рефлекс, сигнализиращ за доброто развитие на детето..

Девет въпроса (и отговори) относно движенията на плода по време на бременност

Докога ще усещам движението?

По време на първата бременност това може да се случи по-близо до 20-та седмица. Понякога бъдещите майки започват да усещат движения още на 16-та седмица от първата бременност, а понякога едва на 24-та. Това не означава, че бебето в утробата не се движи до този момент. Разбира се, той натиска - той основно ви усеща отвътре с ръце, обръща се от една страна на друга и дори салто.

Всичко е индивидуално (често усещанията зависят от физиката на бременната жена и от това коя стена на матката - отпред или отзад - е прикрепена плацентата). Първите движения ще бъдат подобни на усещането за повишено образуване на газове в червата. Някои казват, че им се струва, че вътре е плувала малка аквариумна рибка..

Защо бебето в утробата изобщо се движи??

Ами защото той е жив и реагира на случващото се около него и извън корема ви. Той може да започне да рита в отговор на твърде силен звук, ярки светлини или дори храна с прекалено интензивен вкус. Те също хълцат там. При ходене плодът се успокоява поради плавните ритмични движения, така че при ходене бебетата рядко подават сигнали на майките от вътрешността на утробата. При жените, които практикуват йога и медитация по време на бременност, бебетата в стомаха се държат по-спокойно.

Колко шока трябва да почувствам през деня?

Обикновено детето прави 15-20 интензивни движения, забележими за една жена на ден, но не можете да усетите всички тях - ако сте запалени по нещо или сте заети с работа, тласъкът има шанс да остане незабелязан. По принцип децата спят в утробата - прекарват по 17 часа на ден спокойно, заспивайки на интервали от 40-50 минути. Много хора започват да забелязват движения след хранене, спорт или преди лягане..

Кога да обърнете внимание на размера на движението?

Ако бебето ви се развива нормално, не можете да кажете точно колко тласъци ви дължи. Просто, докато плодът расте, не трябва да забелязвате радикални промени в броя и характера на неговите движения. Силното и рязко намаляване на смущения може да означава липса на хранителни вещества и / или кислород. Ето защо, посетете Вашия лекар, ако:
- плодът не реагира на външни стимули, като поглаждане, груби звуци, гласа ви и гласа на партньора ви
- в рамките на два дни забелязахте отрицателна динамика в движенията (броят им намаля или изчезнаха напълно).

Как правилно да преброите броя на движенията в този случай?

Трябва да наблюдаваме. За целта яжте нещо вкусно или пийте студена вода. Седнете или легнете с вдигнати крака. Захарта от храната и студът от водата трябва да събудят детето и да го накарат да изпълнява поне десет движения през следващите два часа. При пертурбации се вземат предвид вътрематочни хълцания, треперене, остри атаки, разтягане и леки удари. В случай, че по време на наблюдението детето е направило много малък брой движения, свържете се с Вашия лекар, за да Ви бъдат предписани допълнителни изследвания - ултразвук, доплер или CTG.

Какво се случва след посещение на лекар?

Това ще зависи от резултата от проучването. Ако се установи, че бебето има недостиг на хранителни вещества или кислород и гестационната възраст позволява цезарово сечение, препоръчваме ви да отидете в болницата, за да вземете решение за оперативно раждане..

Но в края на краищата те казват, че след 36-та седмица от бременността броят на движенията намалява?

След 36-та седмица пространството за маневриране намалява, но нероденото дете остава активно. Той докосва лицето и матката си отвътре, дърпа пъпната връв, опитва се да се разтегне, стърчи задника си или заровя крайниците си в пикочния мехур. Освен това хълцането продължава - някои от плодовете хълцат всеки ден по едно и също време.

Трябва ли да броите трепетите всеки ден?

Ако бременността протича без рискове и усложнения, не е необходимо да водите специален дневник на движенията. Освен това през деня някои от тях, както споменахме по-горе, пак ще ви липсват. Но ако лекарят смята, че броят на движенията е важен за вас и вашето неродено дете, най-добре е да фиксирате движенията всеки ден по едно и също време след хранене или когато детето е най-активно - например няколко часа преди вас реши да заспи.

Вярно ли е, че стилът на движенията говори за характера на нероденото дете?

Лекарят от университета Джон Хопкинс Джейн ДиПетро проведе изследване на връзката между вътрематочната активност и детското поведение на възраст от една до две години. Според резултатите от нейната работа очевидно съществува такава връзка - движенията на плода в матката могат да ни подскажат какво ще бъде неговото регулаторно поведение (контрол на импулса, намалена активност, саморегулация), когато се роди.

Хълцане в плода

Ако първите движения на бебето в утробата, като правило, предизвикват искрена привързаност при бременна жена, тогава по-късно някои действия на плода могат да накарат бъдещата майка да се притеснява дали нещо лошо се случва с бебето. Говорим за ритмични движения, които показват хълцане на детето..

Как се проявява хълцането при плода?

Хълцането е резултат от ритмичното свиване на диафрагмата, мускула, който разделя коремната кухина и гръдния кош. Хълцането е вроден рефлекс, така че може да се появи и при неродено дете..

Вътрематочното хълцане в плода може да се усети от жена след около 28 гестационна седмица. Но понякога жената започва да разбира как плодът хълца много по-рано, тъй като бебето започва да хълца дори преди третия триместър. Следователно, особено чувствителна бременна жена отбелязва усещания за бременност, свързани с хълцане на плода, вече на 16-18 седмици.

Хълцането в плода по време на бременност се изразява в кратки ритмични дръпвания, докато жената не изпитва неприятни усещания. Но в някои случаи хълцането на дете в утробата може да продължи много дълго, което води до безпокойство у бъдещата майка. Плодът по време на бременност може да хълца в продължение на няколко минути и много по-дълго. Някои бебета изобщо не хълцат по време на развитието на плода. Трябва да се отбележи, че хълцането не причинява неприятни усещания на бебето и не представлява никаква опасност за по-нататъшното му развитие..

Как да се определи хълцане в плода по време на бременност е добре известно на онези жени, които раждат повече от първото си дете. Някои опитни майки дори се опитват да определят положението на плода чрез хълцане. Ако бременността е първа, тогава бъдещата майка може да се тревожи известно време за нехарактерни трусове. Наложително е да разкажете за всички прояви на лекуващия лекар, който ще успокои пациента, като обясни причините за подобни тремори.

Защо хълцането се появява при плода?

Всяка бъдеща майка трябва ясно да разбере, че както периодичните прояви на хълцане при дете, така и пълното им отсъствие не са причина да се притеснявате за развитието на плода. Хълцане при бебе по време на вътрематочно развитие може да възникне поради вътрешни и външни причини. Външни причини са например периодичното поглъщане на околоплодна течност в големи количества. Това може да се случи, когато бебето смуче активно палец в утробата. В резултат на това се появяват активни контракции на диафрагмата. Вътрешните причини са прояви на фетална хипоксия или отделни симптоми на това явление. В резултат на хипоксия нервният център на детето се дразни, което е отговорно за двигателната функция на диафрагмата. В резултат на това се появяват ритмични контракции на диафрагмата..

Ако причините за хълцане на плода по време на бременност са външни, тогава жената не трябва да се притеснява. Хълцането в този случай само показва нормалния живот и активност на плода. Но ако хълцането е резултат от дразнене на двигателния нервен център на диафрагмата, тогава е необходимо постоянно да се наблюдава развитието на плода. Хълцането, причинено от липса на кислород (хипоксия), обикновено се придружава от някои тежки симптоми. Детето в утробата е много активно, има намален пулс, хълцането се появява много често и не изчезва за дълъг период от време. Всички тези признаци трябва да са причина за посещение на лекар. Понякога може да са необходими допълнителни изследвания и внимателно наблюдение.

Как да се отървем от хълцане на плода?

Ако една жена се оплаква, че за известно време има хълцане в плода и в същото време има някои признаци на хипоксия, описани по-горе, важно е да се свържете навреме с бременния гинеколог и да му кажете за всички прояви. Като правило специалист предписва кардиотокограма. В процеса на това изследване е възможно да се определи дали маточните контракции и сърдечните удари на плода са нормални. Също така CTG ви позволява да разберете дали има отклонения в двигателната активност на плода. Тази процедура се практикува след 30 седмици от бременността, не е опасна или болезнена..

Информативно изследване в този случай е и ултразвуково сканиране с доплер, с което е възможно да се определи естеството и характеристиките на кръвния поток между организмите на майката, детето и плацентата. Лекарят може да установи дали сърцето на плода работи нормално, дали има някакви отклонения във функционирането на плацентата. Доплеровият ултразвук също е абсолютно безопасна и безболезнена процедура. Провеждането на тези проучвания ще изключи наличието на сериозни заплахи за плода или ще предпише ефективно лечение навреме, за да се предотвратят проблеми в бъдеще..

Феталното хълцане обаче е преди всичко индивидуално явление и всяка бъдеща майка трябва да разбере, че не бива да се притеснявате за периодичните му прояви. Според медицинската статистика лекарите не потвърждават феталната хипоксия в повече от 90% от случаите. За да избегнете проблеми, е важно бременната жена да се храни рационално, да си почива повече, да спи добре и да се разхожда навън всеки ден..

Образование: Завършил е Ровенския държавен основен медицински колеж със специалност „Фармация“. Завършил Виннишкия държавен медицински университет на М. И. Пирогов и стаж в неговата база.

Трудов стаж: От 2003 до 2013 г. - работи като фармацевт и ръководител на аптечен павилион. Наградена е със сертификати и отличия за дълги години и добросъвестна работа. Статии по медицински теми бяха публикувани в местни издания (вестници) и в различни интернет портали.

Хълцане на бебето в стомаха

 • 6 юли 2013 г.
 • Отговори

Нашият избор

В преследване на овулацията: фоликулометрия

Препоръчва се

Първите признаци на бременност. Анкети.

София Соколова публикува статия в „Симптоми на бременността“, 13 септември 2019 г.

Препоръчва се

Wobenzym увеличава вероятността от зачеване

Препоръчва се

Гинекологичен масаж - ефектът е фантастичен?

Ирина Широкова публикува статия в Гинекологията, 19 септември 2019 г.

Препоръчва се

AMG - анти-Мюлеров хормон

София Соколова публикува статия в „Анализи и изследвания“, 22 септември 2019 г.

Препоръчва се

Популярни теми

Автор: Таракашка
Създаден преди 17 часа

Автор: Василиса Микулишна
Създаден преди 3 часа

Автор: Олга Вареневна
Създаден преди 21 часа

Автор: Малек.
Създаден преди 12 часа

Автор: Yaroslavka2015
Създаден преди 17 часа

Автор: Лесундра
Създаден преди 22 часа

Автор: Ульона
Създаден преди 21 часа

Автор: Евгешка
Създаден преди 18 часа

Автор: Veronika1201
Създаден преди 20 часа

Автор: Мама О
Създаден преди 2 часа

За сайта

Бързи връзки

 • За сайта
 • Нашите автори
 • Помощ за сайта
 • Реклама

Популярни секции

 • Форум за планиране на бременността
 • Графики на базалната температура
 • Библиотека за репродуктивно здраве
 • Отзиви за клиники за лекари
 • Комуникация в клубове за PDR

Материалите, публикувани на нашия уебсайт, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински съвет. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на лекуващия ви лекар!

Коя седмица от бременността бебето започва да хълца в утробата?

Бременността и раждането винаги са придружени от множество нови усещания, понякога дори плашещи. Приблизително през втория (понякога трети) триместър жената започва да усеща странни треперения в корема и не просто движения или контракции на матката, а „скачащи“ ритмични потрепвания. Те могат да продължат няколко минути (понякога до половин час), някои изпитват такива шокове няколко пъти седмично, а други трябва да издържат няколко пъти на ден. Ако имате нещо подобно, вероятно бебето хълца в стомаха. Детето може да започне да хълца някъде от 26-та седмица на бременността до 37 седмици, но опасенията, че бебето ще се преобърне с хълцането и "седне на дупето", могат да бъдат безопасно премахнати: хълцането е просто свиване на диафрагмата, така че не е в състояние да обърне бебето. Хълцането на бебето в стомаха много често притеснява майката, освен това особено подозрителните майки са склонни да излагат ужасни диагнози и възможни патологии, които са причинили хълцането. Всъщност може дори да не усетите дали бебето изобщо хълца в стомаха, защото майката може да усети само около десет процента от движенията на бебето..

Към днешна дата няма точно обяснение защо плодът хълца в корема, има само няколко хипотези, основани на изследвания:

 • Докато е в утробата, бебето периодично поглъща околоплодната течност, което може да причини хълцане.
 • Някои учени са склонни да мислят, че плодът хълца в стомаха сам по себе си, като по този начин развива умения за преглъщане или просто подготвя дробовете си с диафрагма.
 • Други смятат, че плодът хълца в корема, когато настъпи хипоксия. Но самото често хълцане не е достатъчно за потвърждаване на такава диагноза - проверете движенията, наблюдавайте колко интензивно се напъва бебето, много често бебета с постоянно хълцане в утробата се раждат напълно здрави.

Всички лекари са съгласни, че ако детето хълца в корема, не трябва да биете аларма, това е напълно нормално явление (същото като прозяване, дишане), освен това хълцането не причинява дискомфорт на бебето в корема, като новородените. Ако все още се притеснявате защо детето ви хълца в стомаха, треперенето е неудобно, посетете лекар - това е по-добре, отколкото да се тревожите и да се измъчвате с постоянни подозрения. Най-вероятно той ще предложи да направи някои изследвания: ултразвуково сканиране с доплер (между другото, ако бебето хълца в този момент, ще го чуете ясно), може да се наложи да измерите така наречената маточна активност и сърдечната честота на плода. Между другото, детето хълца в стомаха само от момента, в който нервната му система е достатъчно развита, което означава, че може да контролира този процес. Майките, особено тези, които се притесняват защо бебето им хълца в стомаха, могат да бъдат успокоени от следния факт: лекарите смятат хълцането за знак за здравето на бебето, така че всичко да е наред с живота му.

Когато детето хълца в стомаха, то изобщо не изпитва дискомфорт, което не може да се каже за майка му. Жените, чието бебе често хълца в стомаха, се съветват да се разходят в парка на чист въздух или да се подслонят на топло, ако стаята е хладна, може да се наложи смяна на позицията и обръщане от другата страна, някои помагат да коленичат и да се облегнат на лактите, понякога майките си галят корема и говорете с бебето. Като цяло, опитайте се да „преговаряте с бебе“, защото понякога бебето хълца в стомаха по няколко пъти на ден (понякога през нощта), но не бива да разчитате силно на ефективността на подобни методи. Бъдещата майка трябва да се подготви, напълно възможно е хълцането на бебето да остане и след раждането. Някои бебета хълцат в стомаха много често, други изобщо не хълцат, най-важното е, че мама няма причина да се притеснява, просто свикнете с нови усещания и опознайте бебето, така че той ви изпраща сигнал, че всичко е наред.

Към началото на втория триместър на бременността повечето бъдещи майки започват да изпитват нови усещания в коремната кухина. Жена, която носи бебе за първи път, може да не разбере веднага, че тези усещания са следствие от вътрематочна хълцане.

Защо детето хълца в утробата и причинява ли безпокойство - можете да разберете тази и друга полезна информация от нашата статия.

Бременните жени често задават въпроса „Как да разберем, че бебето хълца в стомаха?“, Особено ако гестационната възраст не е много дълга и плодът не се движи много интензивно. Всъщност, след като веднъж е усетил вътрематочното хълцане, не може да се обърка с нищо друго. Хълцането се различава от движенията на плода по ритъм: треперенето, усещано отвътре, се повтаря на равни интервали.

Ето с какво някои бъдещи майки свързват своите впечатления:

 1. "Тиктакащ часовник" в стомаха.
 2. Пулсиране в различни точки на коремната кухина.
 3. Дори леко потупване.

Пулсирането е следствие от треперенето на феталното тяло, което се случва поради хълцане. Локализацията му зависи от позицията. Центърът на усещане е мястото, където се намира гръдната кухина на бебето, тъй като хълцането е резултат от свиване на диафрагмалната преграда.

Съвет. Много е лесно да се определи, че детето хълца в корема - просто сложете дланта си на мястото на пулсацията и отбележете времето между тласъците. Ако интервалите са приблизително еднакви и вибрациите се усещат на едно и също място, това е хълцане..

Колко често бебето може да хълца в утробата? Няма категорични норми: при някои жени честотата може да достигне няколко пъти на ден, докато други носят цялата бременност, без никога да изпитват това усещане.

Защо бебетата хълцат в утробата? Точният отговор на този въпрос представлява интерес не само за бременните жени, но и за лекарите, но към днешна дата всички изследвания в тази област не са напреднали повече от спекулациите. Има няколко основни версии защо бебето хълца в стомаха. Нека разгледаме всеки от тях по-подробно.

 • Поглъщане на околоплодната течност

Попадането на околоплодна течност в тялото е най-вероятната и научно обоснована причина, поради която бебето често хълца в стомаха. Известно е, че още през първия триместър той е в състояние да отвори уста, да смуче пръста си, да промени изражението на лицето си.

В същото време околната амниотична вода навлиза в устната кухина, хранопровода, стомаха, но понякога частично навлиза в дихателната система. След това въздухът, съдържащ се в тялото на плода, изтласква течността навън, което причинява спазъм на диафрагмата и последващите й контракции.

Ако бебето погълне прекалено много вода, след известно време може неуспешно да ги възвърне, след което започва да хълца. Този процес е абсолютно физиологичен - по същия начин тялото на детето ще реагира на преяждане след раждането..

Какво представлява околоплодната течност и как водата излиза при бременни жени, описахме в предишна статия.

Според втората версия, честото хълцане на плода по време на бременност може да възникне в резултат на опитите му да диша самостоятелно. Всъщност, като се започне от около 35 седмици, дихателните органи на бебето са подготвени за работа извън утробата на майката. Понякога прави дихателни движения, в резултат на което околоплодната течност навлиза в дихателните пътища.

Също така, в по-късните етапи плодът от време на време прави рефлекторни смукателни движения - те могат да бъдат провокирани чрез докосване на устата на ръцете, краката, пъпната връв. В резултат на това околоплодната течност се поглъща с последващо хълцане в корема при бременна жена.

 • Неудобно положение на тялото

Понякога се случва бъдещата майка да заеме позиция, при която детето изпитва повишено физическо налягане, въпреки слоя околоплодни води и фетален пикочен мехур. Поради това неговите храносмилателни и дихателни органи се деформират, което затруднява излизането на въздух от тях..

Тази причина е особено важна за по-късни периоди, когато плодът е вече много голям и тесен в корема на майка ми. Децата в утробата хълцат по-често, ако майките им обичат да седят, наведени напред, носят стегнати бинтови колани, притискат дрехи и бельо, случайно притискат стомаха си насън с теглото си.

Най-сериозното оправдание за факта, че детето често хълца в утробата, е хипоксията или липсата на кислород. Предполага се, че поради кислородния глад плодът често прави конвулсивни дихателни движения, което причинява редовно вътрематочно хълцане. По този въпрос все още има дебат и недвусмислен отговор на въпроса „Може ли детето да хълца в утробата поради кислороден глад?“ не.

В същото време акушер-гинеколозите съветват жените да се вслушват повече в чувствата си и да се консултират с лекар, ако се появят следните тревожни симптоми:

 1. Хълцането се появява всеки ден и продължава няколко часа подред.
 2. Честите и продължителни пристъпи на хълцане са придружени от повишена двигателна активност на плода или, обратно, намаляването му.
 3. Бременна жена отбелязва промяна във формата на корема, намаляване на обема му.
 4. Бременната жена спира да напълнява или започва да го губи (изключението е последните две седмици от бременността - по това време незначителната загуба на тегло е физиологична норма).

Феталната хипоксия е сериозна диагноза, която изисква незабавна медицинска помощ. Но с навременна помощ състоянието му може бързо да се нормализира и липсата на кислород няма да има отрицателно въздействие върху развитието.

 • Незрелост на нервната система

Централната нервна система на човека е много сложен апарат, който продължава да се формира още няколко години след раждането. Силен звук, внезапно движение, стрес от майката и други фактори могат да провокират хълцане в плода. Причината е отказ на импулси, които централната нервна система изпраща към всички органи и към които възниква спазматична реакция.

За справка. Прищипването на блуждаещия нерв в момента, когато се приближава до диафрагмата, също може да провокира спазми. Това състояние не застрашава здравето на плода и изчезва от само себе си..

Няма правила, уреждащи колко седмици плодът започва да хълца. При някои жени това се случва на 25-та седмица, други първо започват да усещат характерна вибрация малко преди раждането, а трети изобщо не изпитват това явление..

Последната категория бременни жени често се интересува от това дали бебето може да хълца в утробата без симптоми. Това е възможно само в относително ранни (началото на втория триместър) периоди, когато размерът и теглото му са все още малки и следователно може да не се усетят много леки трусове.

Физиологичното хълцане на дете в утробата не му създава неудобства и освен това болезнени усещания и не заплашва с нарушения в развитието. Ако някой страда от чести резки движения в корема, самата бременна жена може да изпита безпокойство и дискомфорт, особено ако хълцането се появява достатъчно често..

Можете да опитате да се отървете от обезпокоителни усещания, като прибегнете до един от следните методи:

 1. Опитайте се да смените позицията: например, ако бъдещата майка е твърде заета на работното място, тя трябва да стане и да ходи малко.
 2. Излезте на чист въздух: важно е жената да помни, че тялото й диша за двама по време на бременност, така че трябва да бъде снабдено с достатъчно количество кислород.
 3. Правете леки релаксиращи упражнения, които съответстват на времето и благосъстоянието (разбира се, при условие че бременността протича без проблеми и не е с опасност от срив).
 4. Ако се подозира, че детето хълца в резултат на нервен шок, можете да се опитате да го успокоите, като сложите ръката му по корем и разговаряте с него със спокоен, добронамерен глас..
 5. Яжте по-малко лакомства: Смята се, че сладкият вкус на околоплодната течност насърчава бебето ви да преглъща повече от обикновено.

Когато бебето започне да хълца в утробата, можете също да опитате да редувате дълбоки вдишвания с дълбоки издишвания за 2-3 минути. Такива прости дихателни упражнения подобряват кръвообращението и обогатяват кръвта с кислород, което от своя страна има благоприятен ефект върху благосъстоянието на бебето..

Не се безпокой. Хълцането на бебето по време на бременност не е критерий, който би сигнализирал за правилното му развитие. Следователно липсата на хълцане не е причина за безпокойство..

Какво да направите, ако детето хълца в корема твърде често и продължително време, а това състояние се влошава от допълнителни негативни симптоми?

В този случай е важно да се консултирате с лекар възможно най-рано, който ще прослуша сърдечния ритъм на плода и, ако е необходимо, ще предпише допълнителни хардуерни изследвания: кардиотокография и ултразвук с доплер. Тези техники ще ви позволят да наблюдавате състоянието на кръвоносните съдове и да определите наличието или отсъствието на хипоксия..

В заключение бих искал още веднъж да напомня на бъдещите майки, че свиването на диафрагмата при плода е нормално (не е лошо и не е добро), ако не е придружено от допълнителни негативни симптоми.

Когато носят бебе на по-късна дата, жените понякога усещат странни движения в утробата, които са напълно различни от тласъците на бебето с крак или ръка или как бебето се обръща. Тези ритмични, едва забележими трусове се появяват на равни интервали и предизвикват асоциации, сякаш бебето често хълца в стомаха. Може би всяка жена изпитва такива усещания, като е на 7-8 месец от бременността, но не всеки отдава значение на това, тъй като честотата на епизодите на хълцане може да бъде единична, честа или постоянна.

Хълцането е физиологичен процес, който е придружен от свиване на диафрагмата и рязко изтласкване на въздух от белите дробове и ларинкса. Причината за хълцане може да бъде преяждане, хипотермия, нервна възбуда, като цяло всичко, което може да повлияе на нервните окончания на диафрагмата, карайки я да се свива.

Хълца ли бебето в стомаха? И защо не, това е същият рефлекс като преглъщането и прозяването в плода. Особено в последните етапи на бременността, когато нервната система е добре развита, той може да отваря и затваря очи, да смуче палеца си, да се прозява, когато иска да заспи. Така че защо, когато бебето хълца в стомаха, това е толкова тревожно за бъдещите майки?

По време на периода, когато нервната система на бебето вече е доста развита, за да реагира на външни дразнители и това се случва до 24-та седмица от бременността, жената може да почувства как бебето хълца в стомаха си. Признаци на такъв физиологичен процес като хълцане ще бъдат:

 • Не силни трусове със същата интензивност и на равни интервали.
 • Усещане за вибрация в корема.
 • Видими коремни вибрации.
 • Липса на дискомфорт, когато бебето хълца.
 • Пулсация в долната част на корема, при която няма дискомфорт.

В същото време продължителността на хълцане може да бъде напълно различна от 3 минути до половин час, а честотата, с която се появява хълцането, също е различна. При някои може да се случва постоянно няколко пъти на ден, докато при други епизодите на хълцане при бебе в корема се случват веднъж или два пъти през целия гестационен период.

Няма официално изявление защо детето хълца в стомаха, има само предположения, основаващи се на физиологичните характеристики на развитието на детето преди раждането, като се вземат предвид причините, поради които хълцането може да се появи след раждането.

Специалистите по акушерство твърдят, че детето не чувства болка или дискомфорт по време на хълцане, освен ако това не е причинено от липса на кислород в патологията на развитието. И ако при липса на такива, детето често хълца в стомаха - това е нормално и показва навременното развитие на централната нервна система.

Помислете за някои от причините, които вероятно причиняват хълцане при бебе:

 1. Централната нервна система е достатъчно зряла, за да може детето да се опита да извършва дихателни движения, докато околоплодната вода, попадаща в белите дробове, се изтласква чрез компресиране и огъване на диафрагмата, което води до хълцане.
 2. Смучене на палеца. Смукателният рефлекс се развива при дете дори в утробата и се подкрепя от факта, че бебето периодично смуче пръста си. В същото време една и съща околоплодна течност може да попадне в стомаха и белите дробове, което причинява хълцане.
 3. Често жената може да забележи, че периодът на хълцане настъпва, след като е изяла нещо за десерт. Може би детето е привлечено от леко сладкия вкус на околоплодните води..
 4. Фетална хипоксия. Тази причина е най-притеснителна за жените, чието бебе често хълца в стомаха. Феталната хипоксия с недостатъчно снабдяване с кислород поради заплитане на пъпната връв или утайка с патология в развитие, когато майката пуши, води до факта, че бебето често е принудено да се движи, получавайки кислород по този начин.

Понякога честото или постоянно мърдане може да бъде объркано с хълцане. За да не се притеснява една жена за това, е необходимо да се консултирате с лекуващия лекар, който ще разбере колко често детето хълца в стомаха. Ако това се случва постоянно, е необходимо да се подложат на допълнителни изследвания, които ще разсеят съмненията за хипоксия.

Няма нищо лошо в това, че бебето хълца в стомаха, освен ако разбира се това не създава на майката чувство на дискомфорт. Следователно е необходимо да третирате хълцането спокойно, приемайки го за даденост, като друг начин детето да се изяви и да декларира съществуването си. В същото време не трябва да се притеснявате, че бебето е болно по време на хълцане, хълцането не го измъчва. Напротив, ако майката се тревожи много по време на бременността, нейното настроение и адреналиновите хормони ще се предават с кръв, през пъпната връв на бебето, и тогава той също ще изпитва безпокойство.

За да разсеете спекулациите си и да сте сигурни, че с детето всичко е наред и никаква хипоксия не го заплашва, а напротив, хълцането показва нормалното и навременно развитие на нервната система и наличието на всички безусловни рефлекси, можете да се подложите на допълнителни изследвания:

 • Доплер ултразвукът ще покаже колко добре кръвта тече през пъпната връв към плода. Ако кръвообращението е недостатъчно за нормалното снабдяване с кислород, можем да говорим за хипоксия.
 • Кардиотокографията може да ви помогне да чуете сърдечния ритъм на вашето бебе. В случай, че се ускори, можете да говорите и за липса на кислород.

Ако се установят такива отклонения, по-нататъшното лечение се предписва от лекар. В случай, че всичко е наред и в 90% това се случва, лекарят може да препоръча на бъдещата майка да се тревожи по-малко и да ходи повече на чист въздух.

Ако детето често хълца в стомаха по едно и също време, причинявайки дискомфорт на жената, може да се препоръча следното:

 1. Не преяждайте вечер.
 2. Не консумирайте газирани напитки и сладкиши.
 3. Ходете по-често на разходки, дишайте чист въздух.
 4. Защитете се от присъствието на пушачи, които приемат кислород от вашето дете.
 5. Намерете по-удобна позиция за хълцане на малки деца.
 6. Не се притеснявайте и просто се насладете на прекрасните моменти на бременността.

Всички бременни жени винаги имат много въпроси. И колкото по-близо се прокрадва датата на раждане, толкова повече тревоги и неоснователни страхове за благосъстоянието и развитието на детето възникват у бъдещите майки. Тази група „измислени“ проблеми на фона на абсолютно нормални показатели на всички анализи включва хълцането на бебе в утробата. Хлапа ли детето всъщност там и колко безопасно е това явление? Гинеколозите твърдят, че това е физиологично явление без признаци на патология. Ето защо, така че това състояние на бебето да не създава на майката излишни притеснения, нека разберем защо бебето хълца в стомаха на бременна жена.

Хълцането е физиологичен отговор на затягане на блуждаещия нерв през диафрагмата и други вътрешни органи. Притиснатият нерв изпраща сигнал през нервния център към мозъчната кора за възникналия „проблем“ и в отговор на него диафрагмата започва ритмично да се свива, изтласквайки излишния въздух от белите дробове през устата.

Бебето започва да хълца, някъде в средата на гестационния период. Средно това явление се отбелязва, започвайки от 24-26 седмици от бременността, когато нервните и дихателните центрове вече са добре развити. Не е трудно да се разбере, че бебето хълца. Просто трябва да слушате малко стомаха. Ако бебето хълца в утробата, чувствата на майката могат да бъдат описани по следния начин:

 1. Има ритмичен старт на бебето. В същото време няма физическа активност на детето..
 2. Треперенето се случва на същия интервал за дълъг период.
 3. Чува се измерено потупване.
 4. Долната част на корема пулсира силно.
 5. Жената усеща цъкане от едната страна на корема си.
 6. Има лека вибрация под мишницата на стомаха.

Продължителността на хълцането варира. Просто няма конкретно ограничение във времето колко дете трябва да хълца в утробата. Всички бебета са индивидуални, така че някои могат да хълцат за 1-2 минути, докато други - повече от час. Обикновено честотата на хълцане варира от 1 до 7 пъти на ден..

Интересно! Изследвания върху хълцане на плода с помощта на ултразвук показват, че 8-седмичен ембрион хълца за няколко минути всеки ден. Но майката започва да забелязва това поведение на бебето едва от 20-24 гестационна седмица..

Единодушен и окончателен отговор на въпроса защо детето хълца в утробата не е намерен до този момент. Единственото нещо, което експертите твърдят с увереност, е, че бебето не изпитва болка или дискомфорт по време на хълцане и всички жизнени показатели остават нормални. Следователно бъдещите майки не трябва да се притесняват твърде много за това..

Има три основни версии защо бебето хълца в стомаха на майката:

 1. Хлапето тренира дихателната функция. По време на развитието феталната нервна система постепенно започва да изпитва изпълнението на функции като дишане и преглъщане. Добре развитата диафрагма и белите дробове се подготвят за самостоятелна работа след раждането, защото детето ще трябва да диша веднага, без никакво обучение. Освен това има предположение, че задържането на дъха по време на хълцане подготвя бебето за кърмене.
 2. Детето поглъща малко количество околоплодна течност, която веднага попада в белите дробове. Обикновено излишната течност, която попада вътре в бебето, се отделя чрез бъбреците. Ако количеството проникване на вода е много голямо, това води до свиване на диафрагмата, т.е. хълцане.
 3. Хълцането се появява като симптом на бебешката хипоксия. В някои случаи хълцането всъщност може да сигнализира за фетална липса на кислород. Но заедно с хълцането се наблюдава и необичайната активност на бебето: силна подвижност или твърде дълъг период на почивка.

Интересно! Съществува мнение, че голям брой сладки ястия в диетата на бременна жена провокира бебето често да поглъща сладки околоплодни води и след това хълцане.

Хълцането на плода се счита за доста безвредно. Но трябва да се разбере, че няма причина за безпокойство, ако това не доведе до влошаване на благосъстоянието на майката и бебето. Ако хълцането стане по-дълго и по-редовно, по-добре отидете на гинеколог и разберете защо бебето често хълца в стомаха.

Ако лекарят има някакви притеснения, може да ви бъде предписан допълнителен преглед:

 • Кардиотокографията (CTG) е процедура, използваща апарат, който записва пулса на бебето. Тази процедура се извършва, за да се изключи патологията на дихателната и сърдечната системи..

На бележка! Допълнителна диагностика се извършва за всички жени, чиито бебета са твърде активни. Тази процедура е абсолютно безопасна и безболезнена..

 • Ултразвук - освен общ преглед на плода се извършва и доплерометрия. Специални измервания помагат за оценка на плацентарния кръвен поток. Намаленият кръвен поток показва недостиг на кислород.

Интересно! Ако по време на прегледа диафрагмата на бебето започне да се свива, можете да чуете, използвайки микрофона, вграден в ултразвуковата машина, как бебето всъщност хълца по време на бременност.

Майките на бебета, които обичаха да скърцат в корема си, често споделят съвети как да се справят с подобна ситуация..

И така, какво да направя, ако бебето хълца в утробата:

 • Ако хълцането продължава достатъчно дълго, можете да опитате да се разходите на чист въздух. Гладкото люлеене в утробата ще помогне на бебето да се успокои.
 • Комплект от упражнения за бременни жени ще помогне да се увеличи притокът на свеж кислород.
 • Можете да промените позицията на плода и да укротите хълцането с коляно-лакътна позиция. Няколко комплекта от 3-4 минути ще бъдат достатъчни.
 • Намалете захарта и десертите. Може би бъдещото ви бебе се оказа сладко и е прекалено пристрастено към сладките води..
 • Малката хипоксия на бебето може да бъде елиминирана със специална вода, обогатена с кислород.
 • Опитайте дихателни упражнения върху себе си: вдишайте до броя 1... 6, издишайте - 6... 10.
 • Към горните методи е наложително да добавите продължително нежно поглаждане на корема и разговор с бебето. Това ще му помогне да се разсее и да спре хълцането..
 1. Продължителността на хълцането се различава при бебетата. Ето защо не трябва да сравнявате бременността си с другите и да изпадате в паника, ако нещо не съвпада..
 2. Трябва да се свържете с гинеколог само ако хълцането продължава повече от два дни и бебето е много активно едновременно.
 3. Винаги си струва да запомните, че хълцането на плода се счита за норма, така че не е нужно да бягате за хапчета в аптеката, да предавате всички специалисти подред или да прибягвате до непонятни народни методи, които вашите приятели са посъветвали.
 4. Периодичното хълцане на бебето му помага да се подготви за самостоятелен живот след раждането..

Ако все още се притеснявате какво означава, ако бебето хълца в утробата, гледайте специално видео на тази тема или попитайте гинеколога си за това при рутинен преглед. Но винаги помнете, че хълцането на бебето е абсолютно нормално и не трябва да ви кара да изпадате в паника..

Често бъдещите майки са изправени пред ново усещане, което възниква, когато бебето хълца. Не всички бременни жени, включително тези, които са раждали преди, могат веднага да идентифицират признаците на хълцане. Обикновено това не е патология, но в някои случаи хълцането на детето е причина да се консултирате с лекар.

ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ! Обезцветяването на изпражненията, диарията или диарията показва наличието в организма. Прочетете повече >>

Защо детето започва да хълца в утробата, в момента не е известно. Има няколко версии за причините за това явление:

 • Развитието на хипоксия е опасно състояние за плода, при което е възможно хълцане. За да получи по-голям достъп до кислород, бебето започва активно и често да хълца. Но самото хълцане не е признак за липса на кислород, освен ако не е придружено от резки и чести движения на детето. Само с внезапно повишаване на активността на плода, заедно с хълцане, си струва да отидете на специалист и да се подложите на поредица от прегледи.
 • Плодът се подготвя за появата на спонтанно дишане и преглъщане. Още в утробата той тренира диафрагмата и белите дробове. Поглъщането на околоплодната течност дразни диафрагмата и причинява хълцане.
 • Честа употреба на сладкиши от бъдещата майка. Ако бебето харесва вкуса на сладките, които майка му използва, то започва да поглъща повече околоплодни води. В процеса на хълцане той изтласква излишъка им.
 • Завършване на формирането и началото на функционирането на централната нервна система на бебето. Хълцането може да бъде проява на ритмичното свиване на диафрагмата, резултат от прищипване на блуждаещия нерв, който свързва всички вътрешни органи на тялото. В този случай мозъкът получава сигнал, че контракциите на диафрагмата ще помогнат за освобождаването на нерва. Когато бебето хълца в утробата, това може да означава, че нервната му система се е формирала и контролира функционирането на органите и мускулите..
 • Неудобно положение на бъдещата майка. Понякога, по време на бременност, жените често заемат седнала, наклонена напред поза или си лягат с тежестта си по корем. Плодът усеща повишено физическо налягане, органите на храносмилателната и дихателната системи са деформирани, което затруднява излизането на въздух от тях.
 • Продължителен престой на майката в задушна стая, когато започва да й липсва въздух. Детето изпитва същия дискомфорт като хълцането. Същото се наблюдава, ако бременна жена извършва прекомерна физическа активност..
 • Бебето започва да смуче палеца и по време на това поглъща по-голям обем околоплодни води, което дразни диафрагмата и причинява хълцане.
 • Хипотермия на майката и съответно измръзване на детето, което провокира хълцане. Бъдещата майка трябва да се облече топло възможно най-скоро или да увие стомаха си в топло одеяло или одеяло.

Няма данни от коя седмица плодът започва да хълца. Най-често детето хълца в стомаха по време на късна бременност. Това се дължи на факта, че то се научава да преглъща от около 28 седмици, а централната нервна система на бебето завършва с формирането си на 32 гестационна седмица. Понякога жените отбелязват, че бебето започва да хълца от 33 седмици или по-рано - от 13 седмици.

Някои жени изобщо не изпитват това явление. В този случай е възможно асимптоматично хълцане в ранните етапи, когато плодът е все още твърде малък, за да може треперенето да се усети от бременната жена..

За разлика от движенията на плода, хълцането е като треперене отвътре, което се повтаря на равни интервали. Асоциативно, това напомня на жената за „цъкането на часовник“, пулсациите или вибрациите, идващи отвътре, или ритмично слабо потупване. Това усещане за майката никога не е болезнено и не причинява сериозен дискомфорт..

Именно пулсацията е резултат от треперенето на феталното тяло в резултат на хълцане. Локализацията на това усещане зависи от това как се намира бебето и къде е гърдите му, ако го проектирате върху стомаха на майката.

Ако майката иска да се увери, че бебето хълца, тя може да сложи дланта си на мястото, където се усеща пулсацията и да преброи времето между ударите. С един и същи вид шокове на едно място, тя ще бъде сигурна, че това е хълцане.

Интересен въпрос е колко често бебето може да хълца, защото няма норма за това явление. Някои хълцат по няколко пъти на ден, а други нито веднъж през целия период на зреене..

Ако детето хълца всеки ден, болезнени усещания се появяват по време на хълцане или движенията на плода стават по-чести, струва си да се свържете със специалист, за да изключите вътрематочните патологии.

Ако някога сте опитвали да излекувате ПАНКРЕАТИТ, ако е така, тогава вероятно сте се сблъскали със следните трудности:

 • лекарствата, предписани от лекарите, просто не действат;
 • лекарствата за заместителна терапия, които влизат в тялото отвън, помагат само по време на приема;
 • НЕЖЕЛАНИ ЕФЕКТИ ПРИ ВЗЕМАНЕ НА ТАБЛЕТКИ;

Сега отговорете на въпроса: Подхожда ли ви това? Точно така - време е да го сложим край! Съгласен ли си? Не губете парите си за безполезно лечение и не губите времето си? Ето защо решихме да публикуваме ТАЗИ ВРЪЗКА към блога на един от нашите читатели, където тя подробно описва как е излекувала панкреатит без хапчета, защото е научно доказано, че хапчетата не могат да го излекуват. Ето един изпитан начин.

Всяка бъдеща майка с нетърпение очаква да усети първите движения на детето си. Такива моменти се запомнят за цял живот. Появата на ритмично потрепване, не подобно на движенията на бебето, може да предизвика безпокойство у жената. Особено ако има първата си бременност.

Но в този случай не трябва да се притеснявате - това е хълцането на бебето. Защо бебето хълца в утробата? Всичко наред ли е с него? Отговори на тези и други въпроси можете да получите, като прочетете тази статия..

Лекарите установяват няколко причини, поради които диафрагмата се свива. Независимо от това, експертите единодушно го смятат за безвредно за детето. Защо бебето хълца в утробата:

 • Завършването на формирането на централната нервна система е сигнал за нейното пълноценно функциониране. Причината, поради която детето хълца в утробата, се крие в притискането на блуждаещия нерв, който е свързващото звено за вътрешните органи на човек. По команда на мозъка нервът се освобождава чрез ритмични движения. Появата на хълцане предполага, че нервната система на детето независимо контролира и контролира мускулите и органите.
 • Подготовка за самостоятелно преглъщане и дишане - по време на поглъщане на околоплодната течност диафрагмата се дразни, което причинява хълцане. Бременните жени, които обичат сладкото, често усещат хълцането на бебето. Вашето бебе може да хареса сладкия вкус на околоплодната течност и може да погълне повече. Хълцането в този случай помага да се отървете от излишната течност..
 • Феталната хипоксия е състояние, което застрашава живота и развитието на плода. Хълцането в този случай увеличава доставката на кислород. Хипоксията се проявява заедно с повишената активност на бебето. Контракцията на самата диафрагма не е опасна..
 • Пулсация или вибрация в корема.
 • Подслушване през равни интервали.
 • Трептене, което прилича на припадъци.

Не всяка жена в позиция може да различи хълцането на бебето от обичайните му занимания. Може да се повтаря ежедневно или 3-4 пъти през цялата бременност. Хълцането се появява след пълното формиране на нервната система, след 25-26-та седмица. Но тези условия могат да се различават. Обикновено бременната жена започва да усеща свиването на диафрагмата на бебето след 28-та седмица, когато бебето се научава да преглъща.

Ако контракциите на диафрагмата при бебето причиняват дискомфорт на жената, тя не може да си почине напълно, тогава можете да повлияете на тяхната проява. За да се отървете от хълцане при дете, трябва:

 • Разхождайте се по-често сред природата. Кислородът, съчетан с движенията на майката, успокоява нервната му система.
 • Можете да промените позицията на тялото си, докато сте у дома. Можете да направите леко зареждане, например, както е на снимката.
 • Защо бебето хълца в утробата? Бебетата харесват сладкия вкус на околоплодната течност и следователно могат да поглъщат повече, което кара диафрагмата да се свива, за да освободи излишната течност. Намаляването на сладкото в диетата на бременната жена ще помогне за намаляване на проявата му..
 • Фиксирането за 10-15 минути в коляно-лакътна позиция ефективно помага да се отървете от хълцане.

Бременната жена може да забележи определен модел в свиването на диафрагмата на бебето. Има няколко причини, поради които бебето хълца в утробата:

 • Легнал по гръб - когато е в това положение, матката започва да притиска основните съдове, подаването на кислород към детето се забавя.
 • Повишената активност може да затрудни бременната жена да диша, да наруши притока на въздух за бебето.
 • Престоят на жената в задушна стая причинява лишаване от кислород.
 • Вдишването на канцерогени, тютюнопушенето или престоя на задимено място влияе негативно на бременната жена и бебето, причинявайки временна хипоксия.

Хълцането при тези обстоятелства бързо изчезва веднага щом бременната жена се отърве от тях..

Ритмичните контракции в корема на бременна жена могат да предизвикат безпокойство за бебето. Важно е да знаете защо детето хълца в утробата и какво да правите, ако това е придружено от повишената му активност. За да се изключи наличието на хипоксия, жената се нуждае от:

 • Консултация на пълен работен ден - гинекологът ще прослушва сърдечните ритми на бебето със стетоскоп и ще уточни продължителността и честотата на хълцане.
 • Кардиография - благодарение на този метод е възможно да се оцени активността на детето в утробата и да се определят отклонения в сърдечния ритъм. Ритъм от 140-160 удара в минута се счита за нормален от 11 седмици до раждането. Ускореният пулс може да е признак на хипоксия.
 • Доплер ултразвук - този диагностичен метод помага да се определи скоростта на притока на кръв в съдовете на матката и артериите на детето. Също така, по този начин се определят нарушения в работата на плацентата. Намаленият кръвен поток може да показва недостатъчно снабдяване на плода с кислород..

Ако диагнозата се потвърди, тогава лекарят предписва курс на лечение със специални лекарства. По този начин плодът продължава да се развива нормално в утробата..

Изключително важно е всяка жена да роди и роди здраво бебе. Хипоксията може да е една от причините бебето често да хълца в утробата. За да се избегне тази патология, е важно да се извърши профилактика. Бъдещата майка трябва да се придържа към тези правила:

 • Прекарването на много време на открито - детето се нуждае от кислород за пълноценно развитие. По време на разходки бременната жена допълнително изпитва положителни емоции и необходимата физическа активност.
 • Избягвайте вдишването на тютюнев дим - бременната жена не трябва да е на задимени места.
 • Упражнение - жената трябва да бъде умерено активна, но не претоварена. Плуването в басейна ще помогне да се премахне вероятността от хипоксия при бебето.
 • Хранете се правилно - в ежедневната диета на бременна жена задължително трябва да се съдържат храни, наситени с въглехидрати и желязо: каша от елда, говеждо месо, черен дроб. Кислородните коктейли, които могат да бъдат закупени в специални аптеки, ще помогнат за насищането на кръвта с кислород..

Не всяка бременна жена може да усети свиването на феталната диафрагма. Това може да се дължи на такива фактори:

 • Висок праг на болка - бременна жена физиологично не може да разпознае движенията на бебето в утробата поради ниска чувствителност.
 • Наднорменото тегло - телесните мазнини омекотяват слабото треперене от хълцане и жената може да не ги усети.
 • Местоположение на плацентата - ако тя е прикрепена към предната стена на матката, тогава усещането за движения и контракции на диафрагмата при бебето може да бъде по-малко отчетливо поради намалената чувствителност.

Повечето жени по време на бременност се интересуват от въпроса защо бебето хълца в утробата и какво да правите по въпроса. Появата на хълцане при бебе в утробата се счита за естествен феномен, ако не е придружен от повишената му активност и продължителност. В този случай трябва да бъдете прегледани в болница, за да изключите хипоксията. Ако диагнозата не е потвърдена, тогава е важно да не забравяме за профилактиката на тази патология..

Най-очакваният и запомнящ се момент за цялата бременност се счита за първото движение на бебето. Но колкото по-близо е началото на третия триместър, толкова по-често жената е изправена пред нови активни движения. Всяка бременна жена се интересува от това, което прави детето им в момента, в който се усещат тези ритмични движения в стомаха. И са много изненадани, когато разберат, че бебето им се е научило да хълца, докато е вътреутробно. Но можете да разберете защо детето хълца в стомаха, като прочетете нашата информативна статия.

Повечето бременни жени започват да усещат движенията на бебето си през втория триместър (13-27 седмици) от бременността. Но ако плацентата е по-близо до предната част на матката, тогава ще отнеме повече време, за да усетите първите движения. Опитайте се да не се притеснявате за тези ранни ходове. Хълцането на плода е чудесен индикатор, че бебето расте във вас..

Не всички бременни жени могат да усетят, че бебетата им хълцат. Но бъдещата майка не трябва да се притеснява преждевременно, тъй като наличието или отсъствието на хълцане в плода се счита за нормален процес. Някой започва да чувства активност още от 13 седмици, а някои жени, дори през втория триместър, не са сигурни, че тези усещания са причинени от дете. За да разберете, че бебето ви е започнало да хълца, трябва да слушате характерните ритмични движения вътре в корема..

Когато се появи хълцане, жената изпитва леки спазми, които се различават от другите нормални движения на плода. Усещанията, които жената изпитва, когато хълцането на бебето могат да продължат няколко минути или да продължат дълго време. Чувствата могат да варират в зависимост от продължителността на бременността, при която изпитвате първото хълцане при вашето бебе. Треперенето става по-отчетливо, когато бебето расте вътре в корема.

Бременните жени описват следните усещания, когато бебето им хълца:

 1. Пулсиране в долната част на корема отляво или отдясно
 2. Монотонно потупване.
 3. Потрепвания, дискомфорт в долната част на корема.
 4. Периодични трусове.
 5. Вибрираща кожата на корема.

По време на бременността е необходимо да се наблюдава хълцането на бебето, за да се предостави информация за движението на плода до точния момент. Някои жени през втория триместър усещат движения, наподобяващи мускулни спазми. Започвайки от петия месец, жената усеща мощните удари на активния малък наемател. Цялата тази информация трябва да бъде записана в специална таблица, според която лекарят ще определи активността на плода и ще идентифицира възможни проблеми.

Не е нужно спешно да се обаждате на лекар, като питате защо детето активно хълца в стомаха. Гинеколозите препоръчват да не се притеснявате, защото този процес се счита за естествен. Просто се отпуснете и се насладете на усещането, че бебето се движи във вас. Феноменът на хълцане в плода по време на бременност се появява редовно. Лекарите все още нямат консенсус относно това, което е причинило хълцането на бебето..

 • Предположение No 1. Компресия на пъпната връв или диагностика на хипоксия. Когато хълцането е интензивно и се повтаря ежедневно, лекарят предписва ултразвукова диагностика. Това е необходимо, за да се изключи възможно заплитане на пъпната връв около шията на плода, което ограничава притока на кислород, пречи на дишането и увеличава не само увеличеното движение на детето, но и хълцане. Ако опасенията на лекаря се потвърдят, тогава компресията от пъпната връв води до неравномерен растеж на органите и последващо ограничаване на притока на кръв към плода.
 • Предположение № 2. Бебетата, докато са все още в майката, се научават да използват белите си дробове, за да поглъщат входящия кислород през пъпната връв. Докато диша, бебето може да погълне малко околоплодна течност (околоплодна течност). Течността, която попада в белите дробове, подава сигнал от централната нервна система към мозъка, което дава на диафрагмата ритмични контракции. Следователно, за да се отърват от околоплодната течност, попаднала в белите дробове, децата започват да хълцат.
 • Предположение номер 3. Смукателен рефлекс. Друга хипотеза, при която хълцането може да се появи при плода, е развитието на смучещия рефлекс. Това умение е от съществено значение за бебето да кърми и да бъде емоционално спокойно в бъдеще. Докато смуче пръст в утробата, бебето неволно поглъща и околоплодната течност, което причинява хълцане. Наличието на този процес при бебето показва добро развитие на централната нервна система..

Ако хълцането не се повтаря редовно, тогава това явление трябва да се третира спокойно, като нормален процес на развитие на плода. Но защо детето хълца в стомаха постоянно и какво да направя? Първо трябва да посетите лекар за допълнителни прегледи. Само навременната медицинска помощ ще помогне да се премахнат малформациите и да се осигури раждането на здраво бебе. Прегледът при гинеколог се състои от следните диагностични методи:

 1. Пълна консултация - специалист ще проведе визуален преглед и ще зададе уточняващи въпроси относно честотата и продължителността на хълцането на плода.
 2. Кардиотокография - Този тест може да ви помогне да измервате, усещате и чувате сърдечния ритъм на вашето бебе. Ако устройството открие ускорен пулс, лекарят диагностицира възможността за хипоксия.
 3. Доплер ултразвук - тези измервания ви позволяват да оцените състоянието на кръвообращението през съдовете на пъпната връв, феталната аорта и да идентифицирате възможни дисфункции на плацентата. Ако притока на кръв е намален, това може да се превърне в симптом и признак на хипоксия при новороденото..

Преди да посетите Вашия лекар, опитайте други ефективни начини за намаляване на хълцането при Вашето бебе. Усещайки активни движения, треперене в корема, опитайте се да се отпуснете, спрете да бъдете нервни и почивайте повече. За да намалите усещането за хълцане на бебето по време на бременност, съветваме ви да следвате тези препоръки:

 1. Разходката всеки ден на чист въздух ще помогне да се успокои активността на вашето бебе..
 2. Когато хълцането на трохите пречи на съня през цялата нощ, сменете позицията за сън, като се обърнете от другата страна или отзад.
 3. Застанете на колене с акцент върху лактите. Фиксирайте тази позиция за няколко минути и след това повторете.
 4. Чрез хълцане бебето може да покаже, че му е студено. За целта покрийте стомаха си с топло одеяло..
 5. Не забравяйте да правите постоянни дихателни упражнения: поемете дълбоко дълбоко въздух бавно и след това издишайте за 10 секунди.

Ритмичните движения на бебето се влияят от храната, която сте приели предния ден. За да намалите хълцането на бебето, яжте по-малко сладкиши, особено през нощта, така че околоплодните течности да не привличат сладкия вкус. За да замените сладкишите, но и да намалите движението на бебето, ще ви помогне кислороден коктейл, който се продава в аптеките. И след хранене не лягайте да си починете, а се разходете из апартамента или се разходете на чист въздух.

Усещайки първото хълцане на бебето в стомаха ви, опитайте се да се отпуснете и да не се притеснявате от това. Този процес се случва при всяка бременна жена, но се случва по различно време. За да разберете как изглежда хълцането на бебето вътре в корема, предлагаме да гледате видеоклипа. Ясно показва как се появяват ритмичните движения, бебешките дръпвания в утробата на бъдещата майка.

Дете, което още не е родено, може да направи много. Диша и смуче юмрук, играе си с пъпната връв, спи, усмихва се и дори хълца. Ще разберете защо хълцането се появява при дете в утробата, като прочетете тази статия..

Детето хълца по същия начин като всеки от нас - ритмично, през равни интервали от време. Малкото тяло потръпва, когато диафрагмалната преграда се свива. Бебето може да хълца в продължение на пет минути или час. Хълцането може да се повтори по всяко време на деня. Някои жени започват да усещат хълцането на бебето на 26 седмици, докато други само няколко седмици преди раждането. Това е много личен момент.

В повечето случаи детското хълцане не се счита за патология, въпреки че точните причини за появата му все още са голяма медицинска загадка, на която няма точен отговор. Изтъкнати само хипотетични причини за появата на подобно явление.

Липсата на информация поражда много митове. Някои бременни жени (и дори техните лекари) сериозно твърдят, че хълцането може да бъде косвен признак на фетална хипоксия. Хипоксичното хълцане не съществува в медицината и самата връзка между хълцането и липсата на кислород изглежда здравомислещи хора доста съмнителни..

Хълцането не вреди на развитието на детето, не засяга неговото благосъстояние и текущо състояние, не води до дефекти в развитието. Бебето не се притеснява от болка.

Има няколко версии за произхода на вътрематочната хълцане, но много лекари смятат, че виновното е поглъщането на околоплодната течност, която е пълна с феталния пикочен мехур и в която бебето „плува“.

Рефлексът за преглъщане се формира един от първите и следователно няма нищо изненадващо в това поведение на бебето. Научно е потвърдено, че дете от 10-12 седмици на бременността активно отваря устата си, смуче пръстите си и може, в същото време, да погълне определено количество вода.

Ако преглътнете прекалено много, има леко хиперекстензия на стомаха и след известно време детето връща излишната течност - почти по същия начин, както ще го направи след раждането. Неуспешно оригване и се счита за най-честата причина за хълцане..

Смукателният рефлекс започва да се проявява особено интензивно в края на бременността. Хлапето може да започне да прави подобни движения, дори ако в устата му няма пръст. Например смучещият рефлекс „работи“, когато пъпната връв докосне устата или бузата на бебето. В резултат на това околоплодните течности се поглъщат по-интензивно. Дразни диафрагмата и хълцането започва..

В по-късните етапи роля играе и стегнатостта, в която бебето е в утробата. Той вече е достатъчно голям и е много неудобен. Следователно вътрешните органи на трохите са в някакво компресирано състояние. Неудобната позиция, която може да заеме една майка, също прави корекции в благосъстоянието на бебето..

Непроверена и не научно доказана, но много любопитна причина - вкусът на околоплодните води. Ако майката е яла сладкиши, водата има вкус и бебетата от 20-та седмица отлично различават вкусовете. Трохата поглъща такава вода нарочно.

Хълцането (особено в по-късните етапи) е отлична „тренировка“ за белите дробове и диафрагмата. Има дори теория, че хълцането е опитът на детето да направи първите дихателни движения. Трудно е да се прецени доколко тази версия отговаря на реалността, тъй като досега никой не е успял да я потвърди или опровергае..

Надеждно е известно, че хълцането при възрастни е свързано с треперене на въздуха, а при деца, които все още не са родени - с изхвърлянето на течност, тъй като в белите им дробове все още няма въздух и следователно въпросът за дихателната тренировка не може да се счита за еднозначен.

Все още се водят спорове за липсата на кислород и връзката между хипоксията и хълцането. Противниците на теорията твърдят, че понятията не са взаимосвързани, защото всички бебета хълцат - дори тези, които не страдат от хипоксия. Лекарите обаче, за всеки случай, съветват да „изслушват“ по-внимателно поведението на детето.

Ако хълцането зачести до 10-15 епизода на ден, двигателната активност на бебето се е променила (движенията са се увеличили или намалили), стомахът визуално е започнал да изглежда по-малък - това са задължителни причини да отидете на лекар. И в същото време оплакванията от хълцане на плода далеч не са най-основните..

CTG е информативен метод, който ще разсее или потвърди съмненията за хипоксия. Между другото, в това проучване хълцането на детето (ако започне точно, докато жената е в кабинета на акушер-гинеколога) изглежда като графични краткосрочни „върхове“ и компютърната програма автоматично ги разглежда не за движения, а за хълцане. И в същото време диагнозата "хипоксия" не е установена, дори ако малкото хълцаше без прекъсване през целия час, докато майката седеше в сензорите.

Разграничаването на хълцане от други движения е съвсем просто. Обикновено бъдещите майки нямат затруднения. Това са много специални усещания, които е трудно да се объркат с нещо. Те са ритмични, леки, резки, концентрирани на едно място - където бебето трябва да има гърди.

Те са по-леки от мърдане и наподобяват цъкането на часовник, поради което много майки дори не им обръщат внимание. Хълцането е много по-лесно да се разпознае по-късно през бременността. Въпреки че бебето поглъща вода още през първия триместър, хълцането се появява в цялата си слава само през втория или третия гестационен сегмент.

Истинските причини, поради които бебето хълца в корема на майката, остават доста загадъчни, но всяка жена може да „успокои“ детето си и да намали интензивността на хълцането:

 • Ако хълцането на детето не изчезне за повече от 15-20 минути, трябва да излезете на чист въздух и да направите кратка разходка, вдишвайки дълбоко и гладки, неприбързани издишвания.
 • Ако детето започне да хълца в средата на нощта, промяна в положението на тялото може да помогне. Достатъчно е да седнете или да застанете, да се разходите малко из стаята или да заемете любимата поза на бъдещите майки - коляно-лакът.
 • Ако една жена е обърнала внимание на факта, че хълцането на бебето се активира, след като яде сладкиши, количеството сладки трябва да бъде ограничено, особено преди лягане. Така има по-малък шанс детето да започне да хълца посред нощ и няма да остави на мама да спи достатъчно..