Колкото повече расте коремчето ви и колкото по-активно бебето се чувства, толкова по-често мислите как ще протече раждането. Без изключение всички бременни жени задават този въпрос, независимо за какъв вид бременност става въпрос. И ако станете майка за първи път, тогава колкото повече сте загрижени за предстоящото раждане. И с приближаването на очакваната дата всяко странно или подозрително усещане е готово да се разглежда като „всичко започна. ".

Жените, които раждат, казват на своите млади приятели, че началото на раждането не може да бъде пропуснато или объркано с нещо: те казват, че когато започнат контракциите, определено ще разберете, че процесът е започнал. Въпреки това много бъдещи майки пристигат в болницата преди време. И всичко това поради фалшиви контракции.

Когато започват тренировъчните контракции

Оказва се, че матката на бременна жена е напрегната през цялата бременност. Има теория, че по този начин тя се подготвя за предстоящото раждане. В малки периоди жените не усещат тези тренировки, но след 20 седмици мнозина изпитват т. Нар. Тренировъчни контракции, описвайки усещанията си като напрежение или спазми в матката, при които коремът се втвърдява за известно време. Тя сякаш се превръща в камък и след това отново се връща към нормалното.

Такива усещания често се бъркат с настъпването на реални контракции..

Как да различаваме тренировъчните контракции от реалните

„Фалшивите“ контракции се наричат ​​така - фалшиви или тренировъчни, а с името на лекаря, който първо е описал това явление, се наричат ​​и контракции на Бракстън Хикс. Но това все още не е борба. И за да бъдете спокойни, научете се да ги различавате от истинските..

Ако раждането вече започва, тогава със сигурност ще почувствате редовни контракции, повтарящи се в същия интервал от време и постепенно ставащи по-интензивни, продължителни и болезнени. Тренировъчните контракции са нециклични и безболезнени. Те се усещат предимно вечер и през нощта, тъй като именно през тези часове жената се отпуска максимално, дневната суматоха се оттегля в миналото, бременната изслушва по-внимателно тялото си и дори без да се фокусира върху собственото си благополучие, по-скоро усеща различни промени.

В допълнение, истинските родилни болки могат да бъдат придружени от припадъци или диария: добавянето на някой от тези симптоми ще ви помогне да разберете, че раждането наистина започва..

Как започва и протича първото раждане

Признаци за предстоящ труд

Първата бременност винаги е придружена от вълнение. За да се следи развитието на плода, е важно да се регистрирате своевременно, редовно да посещавате гинеколог и да се подлагате на прегледи. Процесът на раждане до голяма степен зависи от хода на бременността..

Първото раждане започва на 38-42 седмици

Фактът, че една жена скоро ще стане майка, се показва от характерни признаци:

 • Няколко седмици преди раждането коремът пада. Внимателните жени забелязват визуални промени. Почти всички бъдещи майки усещат как се променя състоянието им. Когато коремът падне, плодът се измества в тазовата кухина. В същото време налягането върху храносмилателния тракт и диафрагмата намалява. Бременната жена отбелязва, че й е станало по-лесно да диша, тя е престанала да страда от киселини, усещането за дискомфорт по време на хранене е изчезнало.
 • Средно коркът тръгва за една седмица. Тази формация се намира в шийката на матката и през цялата бременност предпазва плода от инфекция. Визуално коркът прилича на бучка слуз и общият му обем може да достигне 50 ml. Цветът на бучката може да бъде от прозрачен до кафяв и отделянето се случва на части.
 • Телесното тегло намалява за 1-3 дни. Малко преди да роди, бъдещата майка може да забележи намаляване на теглото. Свързано е с промяна в хормоналните нива, поради което излишната течност напуска тялото. В допълнение към люспите, това може да се посочи от изчезването на отока и увеличаване на желанието за уриниране..

Времето на появата на предшествениците на раждането може да се различава в отделни случаи. Някои хора може да не забележат, че щепселът се сваля, тъй като това ще се случи по време на първия етап на доставката. Други също могат да забележат болка в тазовите кости, причинена от отделянето им. Много хора изпитват дискомфорт в долната част на корема, който се причинява от засилени движения на плода.

Как да разпознаем тренировъчните контракции

Всички бъдещи майки са чували за фалшиви контракции. Когато носите първо дете, може да бъде трудно да ги разпознаете. Много жени, изпитвайки болезнени усещания и дискомфорт на 20-25 седмици, се плашат. Необходимо е да сте подготвени за появата на т. Нар. „Потници“ или контракции на Бракстън-Хикс по това време..

Отличителна черта на това състояние от периода на активен труд е липсата на стабилност. Тренировъчните контракции на мускулния слой на матката възникват спонтанно и изчезват също толкова бързо. Бъдещата майка усеща как стомаха й се свива. Много хора сравняват това с вкаменяване. В същото време в малкия таз има пукнатини, но те не трябва да бъдат придружени от болка или течно отделяне.

Бременността с първото дете е по-малко вероятно да завърши с преждевременно раждане..

Тренировъчните контракции често се случват в отговор на стимул - по време на физическа активност, шофиране на кола, по време на домакинска работа. С наближаването на раждането бъдещата майка все по-често ще усеща фалшиви контракции на матката..

Колко дълго и как започва първото раждане

Раждането се счита за спешно - настъпващо навреме - ако започне между 37 и 42 седмици. Средната майка, чиято бременност е протекла без усложнения, ражда на 39-40 седмици. Можете да определите датата на важно събитие приблизително по датата на последната менструация..

Спешният труд без усложнения обикновено започва с продуктивни контракции на матката или отделяне на околоплодна течност. На този етап трябва незабавно да се свържете с болницата или да се обадите на линейка.

Ако една жена отиде в родилна клиника преди 37 седмици с продуктивни контракции, тогава медицинският персонал действа според ситуацията. Когато ви позволява да спрете процеса и да забавите доставката, тази възможност се използва. Преждевременното раждане се определя като раждане, което започва между 22 и 37 седмици.

Случва се, че нищо не се случва дори на 42 седмици. В този случай се извършва стимулация, чиято техника зависи от състоянието на пациента..

Колко трае

Бъдещите майки са особено загрижени за това как протича раждането. Никой специалист няма да може да каже предварително колко време ще е необходимо, за да се появи дете. Средната нормална продължителност на първо раждане е 9 до 12 часа.

Бързото раждане се характеризира с по-кратка продължителност. В този случай бъдещата майка ще роди след 4-6 часа. С този резултат на жената се обръща специално внимание при последващо раждане, тъй като те могат да бъдат още по-бързи.

Процесът на доставка може да бъде забавен. Когато се появи първото дете, това се случва доста често..

В тази ситуация раждането продължава повече от 12 часа и често изисква използването на стимулиращи вещества. При продължителен процес е важно да се следи състоянието на плода, тъй като той може рязко да се влоши.

Процедурата за доставка включва периоди, всеки от които има средна продължителност. Трябва да се разбере, че стандартните времена са приблизителни и могат да се различават за всяка родилка..

Как да разберем, че трудът е започнал

Началото на раждането може да се докаже от 2 събития: изливането на околоплодна течност и началото на редовни контракции. Обикновено няма проблеми с изливането на вода, тъй като е доста трудно да объркате това събитие с нещо. Друго нещо е, когато става въпрос за така нареченото изтичане на околоплодната течност. Това е ситуация, при която целостта на феталния пикочен мехур е леко нарушена и околоплодната течност се освобождава на малки порции. Ето защо една жена, която е насочила вниманието към постоянните обилни воднисти отделяния, трябва спешно да се консултира с гинеколог. Има амниотичен тест, който може да различи околоплодните води от други секрети. Такъв тест се продава и във аптечната верига, но е по-добре незабавно да се свържете със специалист.

Разликата между редовните контракции и тренировъчните е, че истинските контракции се появяват след определени равни периоди от време, като постепенно се увеличават честотата и продължителността. Те не избледняват при потапяне в топла вана или при приемане на болкоуспокояващи. Жена в такава ситуация трябва да запише времето на настъпване на контракцията и нейната продължителност. Ако интервалът между тях е 5 минути или по-малко, значи е време да отидете в болницата.

Все още има такъв страшен симптом като кървене, което също е причина за незабавно извикване на линейка и спешна хоспитализация, но това вече е вариант на патология и няма да се спираме на него.

Първият период е процесът на отваряне на шийката на матката

Отварянето на шийката на матката е необходимо, за да се осигури безпроблемното преминаване на бебето през родовия канал. Контракцията е нарастващо свиване на мускулните влакна в слоевете на гениталния орган. Тонът се появява в един от сегментите на матката и постепенно се разпространява по цялата повърхност. По това време шията е компресирана, последвана от леко отваряне..

Раждането на първото дете често отнема повече време от следващото

В началото на продуктивните контракции отворът на шията е отворен 1–2 см. В рамките на няколко часа продължителността на епизодите на хипертоничност се увеличава и интервалът между тях намалява. Първият етап на труда е разделен на два етапа:

 • латентен етап - разкриване до 4 см;
 • активен етап - отваряне до пълно

Първоначалната част от труда е най-дългата. Завършва, когато шийката на матката вече не се осезае.

Вторият период - напъване - раждането на първото дете

Бъдещите майки се страхуват най-вече от втория етап на раждането, но обикновено той продължава не повече от 30 минути. Когато носят първото дете, повечето жени не разбират как детето може да премине през родовия канал. Физиологичната структура, хормоналните промени, мускулните рефлекси и работата на акушерите помагат в това.

Във втория период родилката изпитва опити. Обикновено в този момент пациентът се прехвърля в родилната зала. Някои клиники практикуват водно или вертикално раждане. Този момент е договорен предварително.

Изхвърлянето на плода става по време на напрежение и свиване на мускулния слой на гениталния орган. Първородният обикновено се ражда на 2–4 опита. В случай на усложнения акушерите използват инструментална интервенция по показания - епизиотомия или вакуумна екстракция.

Третият период - раждането на детско място

Няколко минути след отстраняването на бебето, родилката отново има неволни контракции на матката. Те са необходими за изхвърляне на плацентата с мембраните. Обикновено това трябва да се случи от само себе си, но някои случаи изискват ръчно отделяне на детската седалка.

Важно е лекарите да се уверят, че всички елементи са излезли цели. Ако целостта на плацентата бъде нарушена, има голям риск част от мястото на детето да остане в маточната кухина. Това заплашва с кървене, инфекция и изисква последваща хирургическа интервенция. Раждането завършва с обработката на вътрешните и външните полови органи.

Състояние след раждане: особености на следродилния период

В първите минути след завършване на жената се предоставя необходимото съдействие. Ако ситуацията го налага, се прилагат шевове, антибиотици, хормонални средства за свиване на матката, лекарства за предотвратяване на следродилен кръвоизлив.

Пациентът е под наблюдението на медицински работници в продължение на 2-3 часа. През този период се прилага студ върху корема, за да се спре кървенето. При липса на усложнения след 2-3 часа пациентът се прехвърля в отделението.

Освен това се организира отделен престой на новороденото или заедно с майката, в зависимост от състоянието и на двете.

Препоръчва се бебето да се поставя по-често на гърдата, тъй като стимулирането на зърната провокира свиване на матката. Статистиката показва, че кърмещите жени се възстановяват по-бързо. През седмицата след раждането на бебето, новородената майка може да усеща движения в корема, подобни на движенията на плода. Те са причинени от движение на червата. В следродилния период е необходимо да се следи редовността на уринирането, тъй като изразеното желание обикновено отсъства.

След първото раждане, което не е било придружено от усложнения, те се изписват за 4 - 5 дни. Преди това пациентът се преглежда на стол и се извършва ултразвук на таза. Индивидуално лекарят дава препоръки за възстановяване и при необходимост предписва лекарства.

Първото раждане е вълнуваща процедура. Важно е да имате добро отношение и да се подчинявате на акушер-гинеколозите. Изключително важно е предварително да изберете акушерско заведение. След изписването от акушерското заведение жената трябва да посети местен гинеколог не по-късно от 2 месеца по-късно.

Кога започват тренировъчните контракции и колко дълго продължават??

 • Какво се случва?
 • Час на появата
 • Причини и цел
 • Усещам
 • Каква е разликата от реалното?
 • Какво да правя?
 • Когато е необходим лекар?
 • Полезни съвети

Бременността внася много нови усещания и емоции в живота на жената. За съжаление не всички от тях са приятни, но почти всички са естествени и осигурени от природата. Ако стриите на корема или болката в гърдите имат напълно разбираем произход, тогава с такова проявление като фалшиви (тренировъчни) контракции възникват много въпроси. От този материал ще научите кога започват, защо и колко дълго продължават, а също и как да не ги объркате с истински родови.

Какво се случва?

Доста дълго време понятието „фалшиви контракции“ беше непознато за лекарите. Имаше само основни болки при раждане, чиято цел се състои в скъсяването на мускулните влакна на шийката на матката, водещо до нейното отваряне. Ритмичните и редовни контракции на мускулите на матката водят до постепенно отваряне на шийката на матката до състояние, при което тя може да пропусне главата на плода.

Тренировъчните контракции, които не водят до началото на раждането, не отварят шийката на матката, не приближават момента на раждането на бебето, са описани за първи път от английския лекар Джон Бракстън-Хикс през 1972 г. в една от лондонските клиники. Той ги изучи и стигна до извода, че неволните краткосрочни и нередовни щамове на женския репродуктивен орган по време на бременност са напълно физиологично явление, способно да навреди на майката и плода..

Трениращите контракции на матката са кръстени на контракциите на Брекстън-Хикс на "откривателя". Самите жени често ги наричат ​​съкратено „суичъри“ или „бракстони“. Фалшивите контракции са напрежения на маточните мускули, които се случват неволно, преминават бързо и обикновено не притесняват много жените.

Час на появата

Обикновено фалшивите контракции, според официални медицински източници, започват след 20 седмици от бременността. Но тренировъчното напрежение на мускулните стени на матката може да се случи по-рано, по-късно. Нормата се счита и за ситуация, в която те изобщо не се появяват..

По време на първата бременност мускулната тъкан на основния женски репродуктивен орган не е толкова еластична и следователно тренировъчните контракции могат да се наблюдават по-рано, приблизително от средата на бременността. По време на втората бременност и всяка следваща мускулните стени вече са донякъде разтегнати, те са по-еластични, по-малко възбудими и следователно тренировъчните контракции на репродуктивния орган може да не се наблюдават почти до раждането.

При многородените жени тренировъчните контракции, ако се появят, винаги повдигат много по-малко въпроси, тъй като те имат опит да преживеят истински и не могат да ги объркат по принцип..

2-3 седмици преди раждането обикновено се наблюдават тренировъчни контракции с различна интензивност и честота при повечето бременни жени, независимо от броя на ражданията преди настоящата бременност. Укрепването на подобни контракции на матката се смята за предвестник на предстоящо раждане. Но не е възможно да се изчисли датата на раждане от тях. За някои предшествениците, които „стартират“ няколко седмици преди раждането на детето, за други - няколко дни, а за трети - буквално в последните часове.

Разбирането, че тренировъчните контракции са нормални, доведе до често срещаното погрешно схващане, че тяхното отсъствие е аномалия. Често дама, която не усеща никакви фалшиви контракции, може да бъде изправена пред мнението, че реалната й трудова дейност няма да бъде пълна, могат да се развият усложнения при раждането, тъй като матката не е била подготвена правилно за предстоящия отговорен процес.

Тези твърдения изобщо нямат основание. Лекарите не успяха да установят пряка връзка между наличието на фалшиви контракции и последващия ход на раждането. Жените, които не са имали нито едно фалшиво свиване, раждат по същия начин, както жените, които са страдали от спазми на матката през цялата бременност..

Причини и цел

Истинските причини за развитието на фалшива съкратителна активност на матката остават неизвестни. Английският лекар Бракстън-Хикс не можа да разбере, нито последователите му откриха истината. Следователно съвременната медицина просто приема съществуването на фалшиви контракции, но на практика не им дава разбираемо обяснение..

Има две теории, които обясняват частично тренировъчните контракции и отговарят на въпроса, защо изобщо са необходими. Според първата, най-често срещаната, се оказва, че с помощта на краткотрайни контракции на гладката мускулатура матката "репетира", подготвя се за пълноценен труд. Теорията издържа на критиките трудно, тъй като не може да обясни как тогава, без подготовка, раждат жени, които не са наблюдавали фалшиви контракции по време на бременност..

Според втората теория фалшивите контракции са „игра на ума“. Тъй като матката расте (и по време на бременност расте не по-малко от 500 пъти!), Интензивността на кръвоснабдяването на този орган се увеличава. Всичко това заедно от време на време води до формирането на неправилни, погрешни команди на мозъка към нервните рецептори, отговорни за напрежението на гладката мускулатура на гениталния орган. Матката, подчинявайки се на командите на мозъка, достига "готовност", но няма хормонална подкрепа, присъща на раждането, поради което настъпва спонтанно отпускане на гладката мускулатура, мозъкът "отменя" грешния ред.

Пряка връзка с подготовката за раждане е открита само при предварителни контракции, които обикновено започват 8-10 часа преди раждането, понякога и по-късно. През този период шийката на матката започва активно да се подготвя за отваряне, но в същото време истинските истински контракции, които започват да я отварят, все още не са започнали.

Усещам

Тренировъчните контракции се чувстват като краткотрайно напрежение в матката. Такива епизоди не траят дълго - от няколко секунди до няколко минути. Ако на 28-30 седмици те обикновено могат да бъдат единични, то вече на 36-37 седмици те могат да се повтарят по-често, а на 39-40 седмици те обикновено се развиват в началото на предварителния период.

По време на фалшиво свиване жената усеща собствената си твърда матка. В продължение на дълъг период, например, на 34-35 гестационна седмица, бременната жена обикновено вече може да усети дъното на собствената си матка на линията под гърдата в момента на напрежение на репродуктивния орган.

Едновременно с напрежението се появява лека болезнена, дърпаща болка в много долната част на корема, рядко в лумбалната област. Прилича на усещането за менструация. Усещането за дърпане не е нищо повече от напрежение на лигаментния апарат, което държи матката в стабилно положение..

Напрежението отпада спонтанно, с времето свиването не е дълго. След известно време тонът може да се повтори или да не се повтаря в продължение на няколко дни.

Най-често, според наблюденията на жени и лекари, тренирането на мускулна дейност се извършва сутрин или вечер, когато бъдещата майка се отпуска след активен ден. От 31-32 седмици, според прегледите, през деня могат да се появят фалшиви контракции. Това се дължи на факта, че жената излиза в отпуск по майчинство, получава повече време за почивка и видът на физическата й активност се променя..

Жените отбелязват, че много често напрежението в матката се появява в такива ситуации:

 • след секс (сексуалната възбуда и оргазъм причиняват повишаване на чувствителността на матката, водят до кратки контракции на мускулатурата на репродуктивния орган) - контракциите не са опасни, ако жената няма други противопоказания за интимен живот по време на бременност;
 • с пълен пикочен мехур (пълен пикочен мехур започва да притиска матката, което увеличава нейната чувствителност) - ходенето до тоалетната и изпразването на пикочния мехур обикновено помага бързо да се отървете от чувството за напрежение в матката;
 • с физическа активност (особено след повдигане на нещо, навеждане напред, надолу, клякане, ходене по стълби);
 • при стрес (ако бъдещата майка се притеснява, изнервя се, в тялото й се стимулира отделянето на хормони на стреса, повишава се чувствителността на гладката мускулатура, появява се тонус);
 • с пълна релаксация (преди лягане, докато тихо гледате филм или четете книга);
 • активни движения на плода (по време на движенията на бебето възниква механично стимулиране на стените на матката).

Освен това всяка конкретна жена може да има свои, индивидуални ситуации. При някои фалшивите контракции започват по време на вълнение, при други - след събуждане по време на измиване, при трети - след хранене.

Каква е разликата от реалното?

Доста лесно е да се разграничат тренировъчните епизоди от истинските трудови болки. В повечето случаи самите жени разбират разликата, когато дойдат истинските контракции. Въпросът за различията обаче е един от най-належащите, особено за жените, които имат само няколко дни преди раждането..

Предвестниците винаги са нередовни. Те се появяват, изчезват, след което се появяват отново. Те не растат, не се усилват, невъзможно е да се проследи цикличността и ритъма на такива битки. Болките са слаби, а при някои те обикновено са невидими, само напрежението на стените на матката причинява дискомфорт. Локализацията на усещанията е долната част на корема, по-рядко кръста. При фалшиви контракции и предшественици жената може да заспи. Помагат й смяна на позата, хапче без опасност, топъл душ и равномерно и спокойно дишане. Няма необичайни изхвърляния по време на фалшиво свиване. Общото състояние на жената остава нормално..

Вярно е, че реалните контракции стават редовни от самото начало. Отначало те се повтарят веднъж на всеки половин час или по-малко, след това постепенно зачестяват. Продължителността на всяка контракция от самото начало е еднаква, същата, с развитието на раждането контракциите стават болезнени, могат да продължат доста дълго и интервалите за почивка между тях стават по-кратки.

Ако контракциите са реални, нито промяна в позицията на тялото, нито позиция на коляното-лакът, така обичана от бъдещите майки за дълги периоди, нито спазмолитично хапче, нито душ, няма да помогнат. Контракциите непрекъснато ще се засилват. Локализация на болката - от гърба към долната част на гърба, а оттам на поясна вълна - долната част на корема и горната част на корема.

Жена с реални контракции няма да може да заспи, да се разсее, колкото и да се старае. Трябва да отидете в болница, когато контракциите станат очевидни и се повтарят на всеки 10-15 минути. Трудовата дейност може да започне с отделянето на околоплодната течност. В този случай няма нужда да чакате контракции, трябва незабавно да се обадите на линейка и да отидете в акушерската институция.

Днес има приложения за смартфони, които са брояч на контракциите и помагат на жената да не пропусне момента, в който тренировъчните контракции се превръщат в реални. Тези приложения са безплатни. Жената може да ги изтегли и инсталира на телефона си на всеки етап от бременността.

Какво да правя?

Не е нужно да правите нищо с тренировъчните контракции. Ако се появят, просто трябва да се примирите с тях. В повечето случаи те не причиняват значителни неудобства на бъдещата майка. Те не оказват влияние върху здравето на детето и не пречат на неговия растеж и развитие. Те не сближават раждането - всичко ще се случи, когато трябва да се случи.

Ако фалшивите контракции продължават да причиняват известен дискомфорт, след предварителна консултация с лекар, жената може да започне да приема No-shpa или да инжектира ректални супозитории с папаверин. Разходката на чист въздух помага, ако ходите с лежерно и премерено темпо. Можете да вземете топъл душ или да се запишете за басейна в специална група за жени "в позиция".

Премереното и дълбоко дишане помага, поглаждайки корема със собствената си ръка. В отговор на докосването на чужди ръце фалшивият бой може да стане по-дълъг. За жената ще бъде полезно да се откаже от прекомерно физическо натоварване, да си почива повече, да се погрижи стресът да мине.

Най-добрият „приятел“ на бременните жени, които често изпитват осезаеми фалшиви контракции, е „котешката поза“, при която трябва да се изправите на четири крака с опора на лактите и да огънете гърба си в лумбалната област и да закръглите гърба си с меки и леки движения. В същото време трябва да дишате правилно, тъй като бременните жени се обучават на курсове в предродилна клиника.

Когато е необходим лекар?

Необходимо е жената да се консултира с лекар, ако тренировъчните контракции продължават през целия ден с кратки почивки или цяла нощ, ако обикновено причиняват доста неприятни усещания и се повтарят често.

Обадете се на линейка и незабавно отидете в болницата, ако се появят фалшиви контракции на фона на кървави, кафяви, зеленикави или обилни прозрачни секрети.

Полезни съвети

Периодът на фалшивите контракции може да се извърши с максимална полза. Първо, това е чудесен начин да се научите как да дишате правилно. Това умение ще помогне в бъдеще, когато започнат реални контракции и раждане. Трениращите напрежения на матката дават на жената възможност да опознае по-добре собственото си тяло, както и да се подготви психически за реални контракции.

Например в Япония акушер-гинеколозите препоръчват приемането на тренировъчните контракции като реални, за да си го представят по този начин. Тогава няма да има страх от родилни болки. Отдавна е доказано, че колкото повече жената се страхува от болка, след като чуе истории за „болезнени и ужасни“ контракции, толкова повече болка ще изпита, когато дойде моментът да роди.

За да намали болката по време на естествени родилни болки, жената трябва предварително да се научи да се отнася към тях спокойно, да може напълно да се отпусне и да „пусне“ болката. Това може да се научи в специални часове по йога за бъдещи майки, в часове с женски психолог в антенатална клиника.

За информация как да разпознаете фалшиви контракции от реални, вижте следващото видео..

Как да различим тренировъчните контракции от реалните: усещания, продължителност, болезненост, време на тяхното начало

Контракциите при упражнения създават усещания, малко подобни на тези преди менструация. В допълнение към болезнеността се появява известна скованост, често по време на спазъм в лумбалната част на гръбначния стълб се усеща и дискомфорт. Какво представляват фалшивите контракции, как да не ги объркате с истински, как да разберете, че са започнали, тази статия ще разкаже.

Какво представляват тренировъчните контракции?

Жена, която никога не е раждала, може да няма представа какви са тренировъчните контракции. Тези, които имат ново раждане, знаят, че този процес е нормален, физиологичен, позволяващ на тялото да се подготви за предстоящото важно събитие.

Какви усещания са придружени от?

Симптоматологията е подобна на усещането, което се появява преди менструация. Обезпокоен от неприятни симптоми, силно напрежение в долната част на корема, но е достатъчно да смените стойката на тялото - и дискомфортът отшумява. Болезнеността може да ви притеснява, само че не е силна и по никакъв начин не влияе на общото благосъстояние.

Колко време преди да започне раждането?

Колко време преди раждането се появяват тренировъчните контракции зависи от:

 • индивидуални свойства на организма;
 • каква е самата бременност и раждане.

По време на първата бременност

Ще бъде възможно да се определи кога точно започват тренировъчните контракции през първата бременност, ако слушате усещанията. Някои незначителни прояви се притесняват още от 20-та седмица. Но повече примипара се чувстват характерни симптоми от 30 до 31 седмици.

Ако контракциите ви притесняват достатъчно, трябва да посетите Вашия лекар.

При втората бременност

Бременната жена с второто дете, въпреки опита, също се чуди от коя седмица започват фалшивите спазми. Всичко зависи от определени свойства на тялото. Въпреки това, често при тези, които раждат отново, контракциите се появяват по-късно - някъде от 32 до 34 седмици.

Как да разберем, че са започнали?

Когато тренировъчните контракции започват по време на първата или втората бременност, има лек дискомфорт, мускулите изглеждат направени от камък, поради спазма може да наруши лека болезненост. Контракциите са нередовни, но с увеличаване на сроковете цикличността може да се увеличи, но продължителността остава същата като преди.

Как да се разграничи от истинския родов?

Как да различим контракциите на тренировките от реалните, обяснява гинекологът, водещ планираната среща. Лекарят ще ви каже как започват и се чувстват спазмите, какви действия да предприемете, за да облекчите дискомфорта.

Симптоми като следното ще помогнат да се разграничат тренировъчните контракции от родилните болки:

 • липса на силна болка;
 • изчезването на дискомфорта след промяна на позицията на тялото или релаксация;
 • нередност, кратка продължителност във времето;
 • липса на изхвърляне.

Друг важен момент, който помага да се разбере как контракциите при тренировки се различават от реалните, е нормалното общо благосъстояние на жената. По време на родилни болки периодът между спазмите бързо намалява, нараства тежестта на усещанията, нарушава се силна болезненост, която с течение на времето става непоносима, засилвайки се с всеки следващ спазъм.

Могат ли да бъдат болезнени?

Много жени, които очакват попълване, се чудят дали тренировъчните крампи могат да бъдат болезнени. Някои бъдещи майки откриват, че когато преди менструация са се притеснявали от силна болезненост, придружена от нарушение на общото благосъстояние, тогава контракциите на тренировките са били болезнени, интензивни. Също така е важно да се обърне внимание - всеки човек има различен праг на болка. Това също влияе върху това как се провеждат тренировъчните битки, колко силни са симптомите..

Какви са контракциите на Бракстън Хигс?

Често спазмите започват да се появяват от 20-та седмица. Ако говорим за това как изглеждат тренировъчните контракции на Брекстън Хигс по отношение на усещанията, тогава трябва да се отбележи, че в началото има лек дискомфорт, свързан с преразтягане на маточната мускулатура, лека болезненост, подобна на симптомите, които се появяват преди менструация. Постепенно силата на спазмите се увеличава. Например, усещанията на 36 гестационна седмица са по-слабо изразени, но с наближаването на 38 седмици, когато раждането е на път, усещанията стават много по-остри.

Как са фалшивите контракции?

Всяка бъдеща майка трябва да разбере как да определя тренировъчните битки. Типични признаци на маточни спазми:

 • започнете да се притеснявате по всяко време;
 • са нередовни;
 • са редки или чести;
 • причиняват пренапрежение на маточните мускули.

По-често фалшивите крампи се появяват вечер. По време на сън симптомите не се усещат, но след събуждане могат да се появят отново. Като цяло здравето на жената е нормално. През този период е важно да запазите спокойствие, да се притеснявате по-малко, за да можете в случай на спазъм бързо да се успокоите, да отпуснете тялото си.

Колко време отнема?

Колко дълго продължават тренировъчните битки, зависи от състоянието на тялото на бъдещата майка. За някои продължителността е 4 - 7 секунди, за други - около 3 минути. Бременността не влияе върху продължителността на фалшивите спазми..

Може да се появява всеки ден?

Тренировъчните контракции могат да бъдат обезпокоителни всеки ден в късния период - 36 - 38 седмици. Въпреки това, ако ежедневните крампи се появят по-рано и освен това, жената се притеснява от силна болезненост, нарушение на общото благосъстояние, е необходимо да се консултирате с лекар, за да изключите патологиите, тъй като такива симптоми не се считат за норма.

Механизъм на контракциите

Трудовата дейност е сложен процес, който се регулира от нервната система и хормоните на жената. Свиването на матката се влияе и от биохимичните процеси, протичащи в плода (фетоплацентен комплекс). Заедно тези три взаимодействия водят до началото на раждането под формата на контракции..

Контракции при първородни

При тези, които раждат за първи път, маточните спазми от този сорт често се появяват по-рано, отколкото при многородовите. Има такива, които изобщо не изпитват никакви симптоми до X-ия ден. Всичко е индивидуално.

Контракции в многороден

При тези, които раждат отново, този вид свиване обикновено започва да се нарушава много по-късно, докато симптомите са същите като при раждането на първото дете. Продължителността и цикличността са същите като при първата бременност, но истинските спазми идват много по-бързо и е важно да не пропуснете този момент. Възможно ли е да се изчисли датата на раждане по датата на зачеването и по последния месец?

Фалшиви крампи или коя седмица започват тренировъчните контракции?

Колкото по-дълго една жена има бременност, толкова повече детето се чувства. С течение на времето родилката все повече се замисля върху въпроса как точно ще протече раждането, от коя седмица започват тренировъчните битки. С всеки подход към очакваната дата на раждане, пациентът започва да страда от подозрителни усещания, подобни на родилни болки.

Жените, които вече са родили дете, твърдят, че е невъзможно да объркате или пропуснете процеса на започване на раждането. Голяма част от бъдещите майки обаче се обръщат към лекарите в болницата по-рано от необходимото. Причината за това са тренировъчни (фалшиви) контракции..

Когато започват тренировъчните контракции?

Лекарите казват, че женската матка става напрегната през целия период на бременността. И това е вярно, защото така тя се подготвя за бъдещото раждане. Ако една жена има кратък срок, тя все още не го чувства. И така, коя седмица започва тренировъчната битка? Те наистина се забелязват някъде след 20-та седмица, когато пациентите започват да се оплакват от спазми, болка и напрежение в матката и корема..

По време на фалшиви контракции стомахът сякаш се превръща в камък. След известно време отново става нормално. Това усещане често се бърка с началото на раждането. Такива контракции продължават от 20-та седмица до края на целия период.

Как да разберем кога са започнали контракциите?

Много хора задават въпроса: как да разграничим реалните контракции от фалшивите? Всъщност тренировъчните спазми не са контракции, те само малко им приличат по своите усещания. В случай на създаване на истинско семейство, жената със сигурност разбира това, самата природа на организма й казва за това.

Истинските контракции са редовни, те имат определен период на повторение. Постепенно тези контракции стават по-интензивни, болезнени, продължителни и изразени. Докато тренировъчните контракции са почти безболезнени, те са нециклични.

Често фалшивите контракции се случват през нощта или късно вечерта, когато жената е най-спокойна след дневната суматоха и умора. По това време бъдещата майка става по-подозрителна, докато слуша тялото и усещанията си. Много хора получават крампи, дори и да не обръщат внимание на това как се чувстват..

Диарията и гърчовете често се появяват при реални контракции. Ако имате някой от тези симптоми заедно с спазми и болка, раждането е започнало и контракциите не тренират..

Какво да направите, ако контракциите не започнат навреме?

Често има случаи, когато няма контракции в посочения от лекаря час. В този случай трябва да потърсите съвет от лекар акушер, преди да предприемете каквито и да било действия. Професионалистът може да провери дали нероденото дете се движи, той ще оцени здравословното състояние на бременната жена и също така ще намери причината за забавянето в процеса на раждането.

Ако пациентката все още няма подходяща подготовка за раждане или има условия, неблагоприятни за раждането, тя е настанена в болница. Тук родилката е под строгото наблюдение на лекар до самото начало на реални контракции, отнемане на вода и спукване на околоплодната течност..

Обикновено проучванията при бременни жени отнемат не повече от седмица. В продължение на седем дни жената приема специални витамини, спазмолитици и естроген, които значително стимулират свиването на матката и ускоряват началото на раждането. В допълнение, лекарят може да предпише специфични физиотерапевтични лечения на жената, които също стимулират появата на контракции. Ако всички горепосочени методи не помогнат или жената има усложнения, лекарят решава да направи цезарово сечение.

Когато започват тренировъчните контракции

Кога и как започват тренировъчните пристъпи

Тренировъчните контракции при бременни жени, по друг начин наричани още контракции на Бракстън Хикс или фалшиви, са въпрос на тревога за много бъдещи майки. Ще доведат ли до преждевременно разширяване на шийката на матката? Как се чувства детето? И как да различаваме момента, в който започват контракциите на тренировка, и реалния, общ?

Да, всъщност много жени посещават непредвидени предродилни клиники, извикват линейка, сами отиват в болницата поради факта, че стомахът им изведнъж започва да се превръща в камък. И, както знаете, спокойна, безболезнена матка говори за благополучието на бременността..

Въпреки това усещанията, когато започват тренировъчните контракции, обикновено са много различни от тези при реалните контракции. А жените, които не са бременни за първи път, се отнасят към такива явления все по-лесно и по-рядко изпадат в паника. И така, някои от признаците, по които можете да разберете, че тренировъчните битки са започнали:

 • коремът е безболезнено схванат или боли доста, когато се „отпусне“ - това се дължи на напрежението в мускулния слой на матката;
 • усещанията възникват неравномерно и в определено положение, което очевидно допринася за напрежението на матката;
 • разкриване на шийката на матката не се случва (диагностицирано с ултразвук и при преглед от лекар на шийката на матката);
 • всичко изчезва, ако вземете No-shpa или използвате свещ Papaverine;
 • за да преминат контракциите, е достатъчно да легнете да си починете или да заспите, като правило те са следствие от преумора, например, ако бъдещата майка е ходила този ден повече от обикновено.

Колко дълго след тренировъчните контракции започва раждането, кога трябва да съм готов? Всъщност може дори да не са часове, а седмици. При някои жени фалшивите контракции се появяват още на 25-28 седмица и не водят до никаква трудова дейност. Но ако по време на първата бременност тренировъчните контракции започват толкова рано, препоръчително е жената да отиде при специалист по ултразвук, така че той вагинално да измерва дължината на шийката на матката с помощта на сензор. Като цяло е препоръчително периодично да го наблюдавате за всички бъдещи майки и особено за тези, които често имат маточна хипертоничност или коремна болка.

Обикновено шийката на матката е дълга 35 mm или повече, плътна и затворена навсякъде. Ако започне да се скъсява, омекотява - това означава заплаха от прекъсване на бременността. В този случай периодът от време, колко преди раждането започват тренировъчните контракции, може да бъде кратък, буквално няколко часа или дни. И тогава лекарите поставят жената в болница (обикновено когато шийката на матката е по-малка от 2,5-3 см) и започват токолитична терапия - те облекчават маточната хипертоничност, доколкото е възможно, така че да не провокира още по-голямо разширяване на маточната шийка.

В същото време върху шийката на матката се прилагат шевове (обикновено до 20 седмици) или върху нея се поставя песарий - специален пръстен, който намалява налягането на тежка матка върху нея, с изключение на механичното отваряне. Пръстенът може да се носи на врата на всеки етап от бременността. И се премахва на 37-38 седмици или по-рано, с настъпването на истинския труд.

Ако имате 38-40 седмици и активно тренирате контракции, не чакайте да започнат истинските - отидете на лекар за преглед. Може би вече раждате, или те са на път да започнат. Ако не, тогава лекарите могат да препоръчат приемането на спазмолитици за премахване на неприятни усещания, поради което понякога се появява дори слабост на раждането и има нужда от лекарствена стимулация.

Сега знаете как да разпознаете тренировъчните контракции и когато те започнат по време на бременност, надяваме се, че няма веднага да изпаднете в паника. Ако шийката на матката не реагира на такава подготовка за раждане преди време, просто трябва да намерите начини за подобряване на вашето благосъстояние, облекчаване на спазмите. В допълнение към спазмолитиците, за тази цел активно се използват леки успокоителни от растителен произход - валериана и майчинка. И ако при физическо натоварване се появят тренировъчни контракции, превръзка ще ви помогне..

Тренировъчни контракции

"Започнах да получавам контракции, по-скоро до болницата!" Съпругата му крещи рано в събота сутринта. Сънливият съпруг кара колата по улиците на града и. на следващия светофар се оказва, че всичко е минало. Щастлива, но леко онемяла двойка влиза в близкото кафене за закуска. Подобни ситуации се случват доста често и виновни са тренировъчните битки. Нека да разберем какви са те и как да ги различим от реалните..

Какво представляват тренировъчните контракции?

Както се досещате от името, те не са истински. Тези контракции на матката не са насочени към началото на трудовия процес. Те обикновено са неправилни, редки и не са болезнени 1.

Това явление има и други имена. Понякога те се наричат ​​още по-очевидно - фалшиви, за разлика от истинските трудови болки. В специализираната литература можете да намерите термина „контракции на Бракстън-Хикс“ на името на английския акушер-гинеколог 2, който първо им обърна внимание и описа.

Защо се случват?

Медицината няма точен отговор на този въпрос. Няма дори консенсус дали те са част от нормалния процес на бременност или отклонение от него. Повечето експерти се придържат към първата версия, като ги смятат за затопляне на тялото преди истинско раждане 3.

Предполага се, че са необходими фалшиви контракции за поддържане на тонуса на матката - тя, както всеки друг мускулен орган, изисква периодични натоварвания. От друга страна, времето на пристигане и честотата на тренировъчните контракции са много различни за различните жени и някои майки, които са родили успешно, изобщо не са запознати с тези усещания..

Каква седмица започва тренировъчната битка?

Те могат да започнат още в средата на бременността - от 20-та седмица 1, в редки случаи дори по-рано. В продължение на 2-3 седмици преди планираната дата честотата им често се увеличава. В този период те се наричат ​​предшественици, като се подчертава, че не остава много време преди раждането. Въпреки това, дори и на по-късна дата, тренировъчните контракции не причиняват дилатация на маточната шийка и продължават да бъдат само подготовка на тялото за основното събитие..

Начало на тренировъчните пристъпи по седмица на бременността.

Колко продължават тренировъчните битки?

Контракциите продължават няколко секунди, рядко до 1 минута и завършват толкова неочаквано, колкото пристигне 1. Освен това бъдещата майка започва да се вслушва в чувствата си и да чака нови, но те не повтарят. Когато жената вече се е успокоила напълно, контракциите могат да се върнат след значително време - 4-5 часа.

След няколко неочаквани случая фалшивите контракции стават привични и бъдещата майка престава да се страхува от тях. Въпреки това, през последните седмици до час X, те могат да ви изненадат отново - често тренировъчните контракции преди раждането стават по-дълги и по-интензивни.

Какво е усещането по време на тренировъчните контракции??

Фалшивите контракции никога не са болезнени, но за съжаление, ако това е първата ви бременност, няма какво да сравнявате. Но има и друг сигурен признак: всички мускули на матката участват в трудови контракции и по време на тренировка болката се локализира само в една област 4.

Честота и локализация на тренировъчните контракции през втория и началото на третия триместър, контракции на предшественици, контракции на труда. Пример.

Фалшивите контракции обикновено се проявяват като мускулни спазми в задната, предната или горната част на матката. Интервалите между тях са неравномерни и е невъзможно да се предвиди къде ще се движи атаката следващия път. Няколко седмици преди раждането тренировъчните контракции, които сега се наричат ​​предвестници, ще станат по-чести, но запазват своя характер - атака, локализирана в една област на матката. По време на родилни болки всички мускули на матката се свиват едновременно.

Тренировъчните контракции са опасни?

Няма доказателства, че тренировъчните контракции имат някакъв ефект върху развитието на плода. Единствената им опасност е психологическа. Някои жени, усещайки неочаквани контракции на матката, изпадат в паника и в това състояние могат да правят глупости..

Не забравяйте, че началото на всякакви контракции, дори на раждането, не означава, че ще родите през следващите няколко минути. Има време, така че трябва да се успокоите, да поемете дълбоко въздух и да се вслушате в чувствата си. Ако не можете да разберете дали това са тренировъчни контракции или реални контракции, обадете се на Вашия лекар и опишете симптомите. След като изслуша отговорите ви, той ще ви каже какво да правите - да отидете в болница или да останете вкъщи.

Как да разграничим контракциите при тренировка от контракциите преди раждането?

Бъдещите майки почти безпогрешно определят тренировъчните контракции по време на втората и следващите бременности. Въпреки че все още нямате опит, препоръчваме да обърнете внимание на следните 5 знака:

Тренировъчните контракции рядко са болезнени, а доста неочаквани. Какво не може да се каже за раждането - много жени сравняват тези усещания с много силна болка по време на менструация.

Тренировъчните контракции обикновено могат да бъдат спрени. Лекото разходка из стаята, дихателните упражнения и други успокояващи упражнения могат напълно да премахнат дискомфорта в матката..

Те не се различават по редовност и нямат очевидна динамика. При реалните контракции, напротив, има редовност, постепенно увеличаване на продължителността и намаляване на интервала между тях..

За улеснение събрахме отличителните белези на фалшиви и истински контракции в таблица:

И можете да изчислите тренировъчните битки някак по-лесно?

Просто няма да работи. Все още трябва да слушате чувствата си и да ги записвате. Но можете да си вземете асистент - специално мобилно приложение за изчисляване на продължителността и интервалите между контракциите. Всички такива приложения работят интуитивно - просто трябва да натискате голям бутон всеки път, когато атаката започва или завършва..

Контракционен брояч Mumlife.

В допълнение към записването и визуализирането на контракциите, приложението има полезни допълнителни функции. Той следи динамиката на пристъпите и ви информира дали е подобна на раждането. И дори ще покаже колко време ви остава, за да стигнете до болницата.

Какво да правя?

Не е нужно да правите нищо - след известно време тренировъчните битки ще отшумят сами. Има обаче 5 доказани метода, които могат да помогнат за намаляване на дискомфорта по време на фалшиви контракции и да накарат бързото им изчезване. Ето някои от тях:

  Разходете се из къщата.

Спокойното, бавно ходене в повечето случаи ви позволява да се отървете от неочаквани контракции на матката. Ако времето е хубаво навън и наблизо има място, подходящо за упражнения, можете в същото време да вземете малко свеж въздух - това няма да е излишно.

Легнете и се отпуснете.

Ако в момента не сте в настроение за разходка, легнете на дивана или леглото, настанете се удобно и измислете нещо добро. Забелязва се, че най-добри резултати се получават, ако лежите на лявата страна..

Вземете вана или душ.

Водата е релаксираща и при тренировъчните пристъпи това е точно това, от което се нуждаете. Напълнете ваната с вода или влезте под душа и изчакайте там да приключат контракциите - това най-вероятно ще се случи много скоро. Но помнете: само топла вода, без горещи вани и контрастни душове!

Пийни малко вода.

Дехидратацията може да причини мускулни крампи, така че се смята, че е и спусък за фалшиви контракции. Налейте чаша вода и я пийте бавно, редувайки глътки и вдишвания. Водата може да бъде заменена с друга напитка, но само полезна, например сок от горски плодове или отвара от шипка.

Правете дихателни упражнения.

Правилните техники на дишане са полезни не само по време на тренировъчните контракции. Преди раждането те помагат за успокояване, при самото раждане - облекчаване на болката и по-добър контрол на тялото ви. Докато тялото тренира матката, вие тренирате дишането си..

Отидете до тоалетната.

Пълният пикочен мехур се счита за един от виновниците за фалшиви контракции: той притиска матката, провокирайки нейните контракции. Затова не забравяйте да посетите тоалетната, преди да се установите на леглото си или да се разходите..

Разходете се из къщата.

Спокойното, бавно ходене в повечето случаи ви позволява да се отървете от неочаквани контракции на матката. Ако времето е хубаво навън и наблизо има място, подходящо за упражнения, можете в същото време да подишате на чист въздух - това няма да е излишно.

Отидете до тоалетната.

Пълният пикочен мехур се счита за един от виновниците за фалшиви контракции: той притиска матката, провокирайки нейните контракции. Затова не забравяйте да посетите тоалетната, преди да се установите на леглото си или да се разходите..