Да бъдеш бременна е цяла "наука". Има толкова много различни нюанси, в които е толкова лесно да се объркате или да пропуснете нещо важно. Например регистрация. Всички знаят, че бременните жени трябва да отидат на лекар и да се регистрират. Мненията се различават кога е най-добре да се направи това. В крайна сметка някой като цяло няма да се „меси“ с лекарите до края на бременността, докато други с помощта на гинеколог се уверяват, че малко човече се е настанило в корема, а има и такива, които на практика „се преместват“ в предродилната клиника за целия период на бременността.

Нека не преминаваме от една крайност в друга и трезво да обсъждаме въпроса за регистрацията за бременност.

Защо трябва да се регистрирате за бременност?

Основният аргумент в полза на навременната регистрация за бременност е гаранцията за здравето на бъдещата майка и нейното бебе. През първия триместър на бременността се формират почти всички органи на плода. И ако жената има някакви отклонения в здравето, това може да се отрази изключително негативно на бъдещото й бебе. Но с навременната диагностика на определено заболяване - има всички шансове да се предпазите от много неприятности. Още при първия преглед на възможно най-ранна дата лекарят може да определи възможния ход на бременността. От самото начало на „интересна ситуация“ е много важно да се преминат всички необходими изпити:

 • Определяне на кръвна група и Rh фактор;
 • Общ анализ на кръвта;
 • Общ анализ на урината;
 • Култура на бактериална урина;
 • Тестване за ХИВ, сифилис;
 • Диагностика на вирусен хепатит В;
 • Намазка за цитологично изследване;
 • Първи ултразвук.

Лекарят също ще измери Вашето кръвно налягане, тегло, размер на таза. След като събере всички данни, той ще определи или отрече всяка рискова група, ще установи гестационната възраст и очакваната дата на раждане.

Освен това, още при регистрацията, ще ви бъде дадена обменна карта и родово удостоверение, което ще се изисква при постъпване в болницата. По време на бременността информацията за нейния ход, резултатите от тестовете и изследванията ще се записва в обменната карта. Вашата индивидуална карта за бременност ще съдържа вашите лични данни и всички подробности за анамнезата.

Кога е необходимо да се регистрирате?

Оптималният период за регистрация е от 7 до 12 седмици. Много лекари не препоръчват да правите това по-рано, дори ако бременността ви е потвърдена. До 8 седмици вероятността от спонтанни аборти е голяма. И въпреки че практиката показва, че от първите седмици жената се опитва да спаси желаното бебе, все пак е по-добре да се доверите изцяло на майката природа. И след 8 седмици можете спокойно да продължите с доставката на всички необходими изследвания и да бъдете прегледани от необходимите лекари. Първият ултразвук обикновено се предписва на 11 седмици, след което жената се регистрира. Между другото, според руското законодателство, на жена, която е регистрирана за бременност до 12 седмици, се изплаща еднократна помощ (от 1 януари 2012 г. нейната сума е 465,20 рубли).

Как да се регистрирате?

Просто трябва да дойдете във всяка предродилна клиника с паспорт и полица на задължителното здравно осигуряване (не е изтекла!) И да напишете изявление, адресирано до ръководителя. В същото време регистрацията ви няма никакво значение. Можете да бъдете наблюдавани във всяко лечебно заведение у нас. Ако се регистрирате в LCD извън местоживеенето си, ще трябва също да предоставите извлечение от вашата амбулаторна карта и удостоверение за отписване в предродилната клиника по местоживеене. Също така имате пълното право да бъдете наблюдавани във всяка платена клиника, която със сигурност на 20-22 седмица от бременността трябва да ви издаде обменна карта, с която ще раждате.

Е, бременността е не само удоволствие, но и много притеснения. Сигурни сме, че ще се справите с всичко и ще родите силно здраво бебе! Късмет!

На какъв етап от бременността трябва да се регистрирате

Кога е най-доброто време да се регистрирате за бременност

На какъв етап от бременността трябва да се регистрирате при гинеколог - този въпрос е много важен. За някои бременността е дългоочаквана и желана, за някои идва съвсем неочаквано. Но във всички случаи, в момента на откриване на специална ситуация, жената носи огромна отговорност за раждането и раждането на здраво, пълноценно дете..

Разбира се, лекарите са първите ни помощници в това. И именно към специалистите от антенаталната клиника трябва да се свържете за управление на бременността. Много, особено тези, които се сблъскват с това за първи път, са загрижени за въпроса кога според закона е необходимо да се регистрирате за бременност в предродилна клиника. Няма съмнение, че е необходимо да се оформи. Без посещение на специалисти няма да получите обменна карта и родово удостоверение. Които от своя страна са своеобразен пропуск за родилния дом.

И все пак, по кое време е по-добре да се регистрирате при лекар за наблюдение? Оптималното време за регистриране на бременна жена е 8-10 седмици. Преди това има голяма вероятност от прекъсване на бременността - спонтанен аборт. Издържат всички тестове, различни медицински прегледи и в крайна сметка установяват, че всичко е напразно - никой не иска.

От друга страна, според някои лекари, колкото по-рано бъдещата майка бъде прегледана, толкова по-голяма е вероятността за запазване на бременността и раждане на здраво бебе. Следователно, ако кандидатствате за по-ранна дата, тогава, разбира се, трябва да бъдете приети. За да се получи потвърждение за бременност се консултира поне лекар.

Фактът, че зачеването е настъпило, на първо място се показва от липсата на менструация в обичайното време. Освен това обикновено съвременните жени се обръщат към тест ленти, които са чувствителни към промените в нивото на hCG, което се увеличава по време на оплождането и развитието на бременността. Ако резултатът е положителен, тогава можете да отидете на лекар.

Или можете да изчакате препоръчаните 8 седмици. Гестационната възраст трябва да се изчисли на първия ден от последната менструация. Изобщо не е трудно. Разбира се, ако държите дамски календар. Няма нужда да помните датата на полов акт.

Можете да кандидатствате по закон във всяка предродилна клиника. Но е препоръчително да се регистрирате с този, към когото принадлежите по местоживеене. В крайна сметка по този начин ще получите огромен плюс - лекарите ще бъдат близо до дома ви. При първото посещение ще ви трябват паспорт, застрахователна полица и SNILS.

По време на вашето посещение Вашият лекар ще Ви прегледа и ще Ви даде указания за различни тестове. Въз основа на получените резултати ще бъде изготвен план за управление на бременността. Редовното медицинско наблюдение и разумното изпълнение на препоръката са необходими за благосъстоянието на бъдещата майка и бебето.

И когато се регистрирате до 12 седмици, ще получите малък бонус под формата на еднократна сума от малко повече от 500 рубли. Не капитал, разбира се, но хубав. Освен това вероятно бихте се обърнали към лекарите, за да бъдете спокойни по отношение на потомството си..

Управление на бременността: регистрация, прегледи по различно време

Тамара, майка на две дъщери, отговори честно на въпроси от поредицата „кога за моя син“:

- Да, ще се радвам. Но когато си спомня, че почти ще трябва да живея в предродилна клиника, да взема тестове, да ставам рано за това... - и тя махна с ръка: казват, че вече не е способна на това.

И вие можете да го разберете. Списъкът с прегледите и тестовете, които трябва да се правят по време на бременност, може да бъде поразителен, особено за тези, които ще станат майка за първи път. И възникват много въпроси: защо толкова много неща, необходимо ли е да се изпълнява „програмата“ от и до или е възможно да се откаже нещо...

Разбира се, всяка бъдеща майка има право сама да отговори на тези въпроси. Но за начало все пак ви съветваме да не отрязвате от рамото (здрав съм и нямам нужда от нищо от това!), А да се запознаете с информацията за това какви прегледи лекарите съветват бременните жени и защо.

Станете регистриран! Първи триместър (1 - 12 седмици)

Ако за първи път ще отидете в антенаталната клиника, за да се регистрирате, имайте предвид, че при нападение няма да е възможно да го направи. И въпросът не е в опашките, а във факта, че регистрирането на бъдеща майка в регистъра е сериозен и не бърз въпрос. Акушер-гинекологът ще ви интервюира подробно и ще въведе цялата получена информация в специална извадка от медицинска карта, която се поддържа през цялата бременност.

Въпроси, които лекарят ще зададе, наред с други:

 • Имало ли е случаи на психични, онкологични и други сериозни заболявания в семейството, нарушения на ендокринната система или малформации на органите?.
 • Имаш ли някакви алергии.
 • Имали ли сте някакви инфекциозни (генитален херпес, трихомониаза, хламидия и др.) И / или гинекологични (миома на матката, дисфункция или новообразувания на яйчниците и др.) Заболявания. Имаше ли гинекологични операции, по каква причина.
 • Какви са особеностите на менструалния цикъл (кога е установен, има ли нередности и т.н.)
 • Колко бременности бяха и как приключиха.
 • Какви контрацептиви са използвани.

Този брой въпроси не трябва да ви изненадват или дразнят: всички те имат за цел да гарантират, че нищо не се пропуска и да ви помогнат безопасно да носите и раждате бебето си. Затова е по-добре да се подготвите предварително, да запомните или да изясните информация. Дори по-добре, носете извлечения от медицински записи, резултати от тестове и други изследвания, ако тази информация не е в медицинската карта на клиниката, където ще се регистрирате. Не се смущавайте, няма да изглежда като ненужна корозия и скучно. Напротив, лекарят ще разбере, че си има работа с бъдеща майка, която приема позицията си сериозно. И това винаги предизвиква уважение и съчувствие (при всички случаи от добри специалисти; а вие самите не искате да навлизате в лошите, нали?)

В допълнение към подробното проучване акушер-гинекологът определено ще проведе преглед, който също ще отнеме много време. В края на краищата ще е необходимо да се инспектира кожата (за да не се пропуснат проявите на анемия, херпес, проблеми с бъбреците и т.н.) и щитовидната жлеза и млечните жлези, краката (за да се изключат разширените вени). Необходим е и гинекологичен преглед, той ще помогне да се гарантира, че няма нарушения в структурата на органите на бременната жена. Освен това по време на него лекарят ще вземе тампон от влагалището (той ще покаже липсата или наличието на бактериална инфекция).

В края на посещението ще получите цял набор от насоки за изследване, които ще трябва да бъдат завършени в близко бъдеще.

Какво трябва да предадете след регистрация:

 1. Кръвен тест за сифилис (RW), ХИВ, антитела срещу хепатит В и С (от вена).
 2. Кръвен тест за кръвна група и Rh фактор (от вена).
 3. Клиничен кръвен тест (от пръст). Той ще покаже дали бъдещата майка има анемия, възпалителни промени в кръвта.
 4. Биохимичен кръвен тест (от вена). Това ще помогне да се установи дали в кръвта на бременна жена има достатъчно протеини, глюкоза и други вещества, необходими за правилното развитие на ембриона (плода).
 5. Изследването на факторите на кръвосъсирването се нарича още коагулограма (от вена). Резултатите от него ще покажат дали бъдещата майка има кръвни заболявания, които нарушават съсирването. Лекарите трябва да знаят това, тъй като ниското съсирване е изпълнено с усложнения или дори прекъсване на бременността (в резултат на кървене или преждевременно отлепване на плацентата), а високото съсирване - чрез бавно движение през съдовете, което може да увреди бебето.
 6. Общ анализ на урината. Ще даде информация за плътността и състава на урината, което ще премахне бъбречни проблеми или диабет.

На бъдещите майки, чиято бременност протича без усложнения, трябва да се правят общи кръвни тестове и урина веднъж месечно. Обикновено се взема флорен тампон при първото посещение, на 28-30, 36 седмици или при необходимост.

Един и половина до два месеца преди предварителната дата на доставка, тестовете ще трябва да се правят по-често: общи изследвания на кръвта и урината - веднъж на всеки две седмици.

Освен това, ако все още не сте направили ултразвук, лекарят ще го предпише. По време на изследването те ще видят как се развива ембрионът, дали размерът му съответства на гестационната възраст, повишен ли е тонусът на матката, има ли новообразувания в него или в придатъците. Тази информация също е изключително важна и помага да се избегнат много проблеми..

Също така, през първия триместър (по-близо до края му) се провежда изследване, което включва кръвен тест (от вена), който разкрива аномалии в развитието на детето, и ултразвуково сканиране, по време на което експертите определят степента, до която бебето може да има някои генетични аномалии.

Ако всичко е наред, значи сте завършили „минималната програма“ за първия триместър и можете да живеете спокойно (разбира се, не забравяйте да посетите лекар своевременно).

В случай на усложнения може да се наложи „максимална програма“:

 1. Ако кръвта на майката съдържа антитела срещу вируса на хепатит (няма значение, В или С), тогава ще й бъде предписан подробен биохимичен кръвен тест, включително изследване на чернодробните ензими и ултразвуково изследване на този орган.
 2. Ако се открие анемия, бременната жена ще бъде изпратена за биохимичен кръвен тест, с помощта на който се определя нивото на серумно желязо (тежестта на анемията зависи от това).
 3. Разликата между Rh факторите на бъдещите майки (-) и бащите (+) е причина да се вземе кръвен тест за Rh антитела (от вена). Откриването им е тревожен сигнал. В крайна сметка това означава, че бебето е наследило положителния Rh фактор на баща си и това заплашва с резус конфликт и хемолитична болест. В този случай е необходим специален контрол за здравето на майката и бебето..
 4. Допълнителни прегледи за инфекции се предписват на бременни жени, ако са имали херпес, хламидия, токсоплазмоза и др., Или ако имат анамнеза за хронично възпаление на придатъците, извънматочна или неразвиваща се бременност, спонтанен аборт, плацентарна недостатъчност, многоводие. Не забравяйте да изследвате онези бъдещи майки, чиито предишни деца са родени с признаци на инфекции (пневмония, конюнктивит и др.) Или лезии на централната нервна система.
 5. Наличието на бъдещи родители или техни близки роднини на малформации или заболявания на сърцето, бъбреците и други органи е добра причина за по-нататъшно изследване и консултация с генетици.
 6. Ако бременна жена има признаци на ранна токсикоза или заплаха от спонтанен аборт, ще бъде извършен и задълбочен преглед..
 7. Привичен спонтанен аборт или неразвиваща се бременност, както и малформации на предишните деца на жената - основата за насочване на пациента към генетика.

Посещения при акушер-гинеколог:

До 20-та седмица - веднъж месечно.

От 20-та до 33-34-та седмица - 2 пъти месечно.

От 33-34 седмици преди раждането - веднъж на всеки десет дни.

От 37-та седмица - веднъж седмично.

Какви други специалисти трябва да посети бъдещата майка:

Терапевт:

До 12 седмици.

След 20 седмици от бременността.

Това се прави, за да се гарантира, че няма заболявания, които могат да попречат на успешния ход на бременността..

Окулист:

До 12 седмици.

След 20 седмици от бременността.

Лекарят ще провери състоянието на зрението на бременната жена, ще даде препоръки за начина на раждане. Ако няма проблеми, посещението ще бъде еднократно. В противен случай може да се наложи постоянен надзор на специалисти..

Зъболекар:

До 12 седмици.

Посещението при зъболекар може да помогне да се избегне развитието на патогени в неопесъчената устна кухина.

Продължаваме да се подготвяме. Втори триместър (13 - 26 седмици)

"Минимална програма":

 • При всяко посещение при Вашия триместър при Вашия лекар ще се измерват Вашата коремна обиколка и височина на очното дъно. Освен това се изискват измервания на теглото. Това е необходимо, за да може лекарят да види дали бебето се развива нормално и бъдещата майка напълнява.
 • На 16-та и след това на 22-ра седмица, като правило, се предписват следните ултразвуци. По време на тях ще бъде обърнато специално внимание и на съобразяването на размера на плода с гестационната възраст. В допълнение, изследването ще помогне да се установи дали трохите имат малформации и какво е състоянието на плацентата (дебелина, размер, степен на зрялост и съответствие на степента на зрялост с термина) и местоположението му.
 • След 18 седмици отново тест за кръвна захар.
 • През второто тримесечие, като се използва изследване на нивото на протеини (алфа-фетопротеин и хорион гонадотропин), се идентифицират рисковете от хромозомни аномалии и вродени малформации на плода.

"Максимална програма":

 • Ако бъдещите родители са на възраст над 35 години, единият (или и двамата) е болен от хламидия, херпесвирусна инфекция и т.н. или има малформации на органите, на 17 - 20 седмици лекарят ще предпише пренатална диагноза. Това проучване ще помогне да се открият онези сериозни генетични нарушения, които не могат да бъдат открити с ултразвук.
 • Въз основа на резултатите от пренаталната диагностика акушер-гинекологът и генетикът решават дали да изпратят пациента за изследване на околоплодните води. Амниотичната течност за анализ се взема през пункцията на мембраните. Освен това може да се предпише кръвен тест на бебето. Материалът за него се взема с помощта на кордоцентеза (пункция на пъпната връв).
 • Могат да бъдат предписани допълнителни проучвания, ако здравето на бъдещата майка предизвиква безпокойство (например има сърдечни дефекти, бъбречни заболявания или захарен диабет).

Схемата от изследвания и анализи, които съвременната местна медицина предлага на бъдещите майки, ви позволява максимално да защитите както самата жена, така и бебето.

Случаят се движи към края. Трети триместър (26 - 40 седмици)

"Минимална програма":

 • При всяка среща лекарят продължава да измерва коремната обиколка, височината на дъното на матката и теглото на бъдещата майка.
 • На 26-та седмица се прави още един ултразвук. Ако обаче бременната жена се чувства добре и резултатите от предишния ултразвук са били в нормални граници, лекарят може да реши да не провежда това проучване..
 • Доплер изследванията се извършват от 28-29 седмици. Въпреки че външно всичко, което се случва, е подобно на конвенционалния ултразвук, този метод на изследване показва кръвния поток на детето и това помага да се разбере дали получава достатъчно кислород и хранителни вещества..
 • Седмица 33 е времето на първата кардиотокограма (CTG). Тя дава на лекарите информация за благосъстоянието на бебето. По-близо до раждането изследването се повтаря. В същия период може да се предпише друг ултразвук, тъй като е на по-късните етапи от сто
 • На 30, а след това на 36-38 седмици се предписват повторни кръвни тестове за ХИВ, сифилис. Резултатите от теста се въвеждат в обменна карта, която бременната жена трябва да вземе със себе си в болницата.
 • На 38 - 40 седмици отново ще имате ултразвуково сканиране. Той ще покаже положението на бебето, пъпната връв, както и състоянието и степента на зрялост на плацентата.

"Максимална програма":

 • Ако според резултатите от CTG детето не се чувства достатъчно добре и е необходимо да се открият причините за това, отново се предписва ултразвукова доплерометрия.

На финалната линия

По време на раждането лекарите наблюдават състоянието на родилката: цвета на кожата и лигавиците, пулса, дишането и налягането. Освен това се извършва сърдечно наблюдение - с помощта на сензори, фиксирани върху корема на родилката, те следят сърдечния ритъм на бебето по време на контракциите.

Делото е направено, ако можете да бъдете прегледани!

Ден след раждането на бебето се правят общи изследвания на кръвта и урината.

На първия или втория ден може да Ви бъде предписана хемостазиограма. Това се прави за навременна диагностика и предотвратяване на усложнения, причинени от твърде бързо или бавно движение на кръвта през съдовете, в следните случаи:

 • След всяка хирургическа интервенция (те включват цезарово сечение или ръчно отделяне на плацентата).
 • Ако мама има разширени вени.

3 - 5 дни - време за ултразвук. С негова помощ ще се установи как матката се свива, дали в нея има парчета от плацентата и / или натрупвания на кръвни съсиреци, както и признаци на възпаление.

Това е всичко. Може да изглежда, че този списък наистина е твърде дълъг. Но ако разпръснете всички предмети в продължение на девет месеца, се оказва, че всичко не е толкова страшно. А здравето - ваше и на бебето - е основателна причина да се подложите на всички необходими прегледи и необходими изследвания.

Ана се убеди в това от собствения си опит. Двете й дъщери бяха дългоочаквани (най-голямата се роди, когато Ана беше на 33, а най-малката на 35) - раждането им беше предшествано от години и години на стерилитет. През цялата първа бременност бъдещата майка внимателно следваше инструкциите на лекарите. Освен това коагулограмата показва проблеми с коагулацията на кръвта, тя трябваше да бъде наблюдавана в специализиран център, чиито специалисти знаеха как да й помогнат. В резултат на това се роди силно и здраво момиче навреме.

Втората бременност беше не по-малко неочаквана. Най-голямата дъщеря изискваше много внимание, нямаше кой да помогне на Ана (съпругът й беше постоянно в командировки, бабите живееха далеч, а самата Ана не се съгласи с бавачка). В резултат на това жената се обърна към специалисти по проблеми със съсирването на кръвта едва на тридесет и четвъртата седмица, но тя се увери, че тестовете, взети в антенаталната клиника, показват само незначително превишаване на нормалните параметри. В резултат, преди да дойдат резултатите от изследванията, направени в специализиран медицински център, Анна започна да кърви. Поради преждевременно отлепване на плацентата, тя претърпя спешно цезарово сечение. Най-малката дъщеря се роди на тридесет и петата седмица. Тогава същият лекар, който видя първата си бременност, внимателно подхвърли:

- Виждате ли, надявах се на „може би“, дойде при нас твърде късно и нямахме време да предотвратим отряда.

Ана само кимна с печал. Самата тя разбра, че греши. За щастие грешката не беше фатална. Най-малката й дъщеря беше спасена. И въпреки че тя и съпругът й трябваше да издържат няколко ужасни дни, момичето скоро започна да се възстановява. Сега, четири години по-късно, здравето на бебето е в пълен ред. Но на всички свои познати на бъдещи майки, Анна, ако я помолят за съвет, препоръчва внимателно изслушване на лекарите, стриктно спазване на техните указания и препоръки и не разчита на същото „може би“, което някога ги е разочаровало с дъщеря й.

Внимание! Всички условия и видове изследвания в статията са приблизителни и могат да варират. Данните по-горе ще ви помогнат в контур да си представим какво, защо и кога ще назначат специалисти по време на бременност. Ще получите по-подробна, пълна и актуална информация от Вашия лекар.

По кое време е по-добре да се регистрирате?

Колко време отнема регистрацията

Въпросът за управлението на бременността е много индивидуален. Не всички млади жени разбират едновременно, че скоро ще станат майки. Колко време отнема регистрацията? Няма „официални“ максимуми.
В идеалния случай жената трябва да отиде на гинеколог, ако забавянето е 14 дни след края на менструалния й цикъл. Според закона лекарят е длъжен да регистрира пациент, независимо от срока.
Ако специалистът съветва бъдещата майка „да не бърза и да чака“ и не отговаря на постоянни искания за регистрация, трябва да се свържете с друга предродилна клиника. Първо ще е необходимо да подадете заявление, адресирано до ръководителя на лечебното заведение.

Кога да посетите лекар?
Специалистите в предродилни клиники обикновено не бързат да регистрират жени, когато са бременни под 6-8 седмици. Но всичко зависи от ситуацията. Ако състоянието на пациента го изисква, тя може да бъде регистрирана на 4-5 седмици.

Трябва да опитате да се регистрирате преди 12 седмици. В идеалния случай на 5-10 или 8-10 седмици. След преминаване на всички тестове и преминаване на всички специалисти, ще дойде времето за първия планиран ултразвук.

В този момент в тялото на жената се случват процеси, които изискват специални процедури, които следят състоянието на плода..

Крайният срок е 30 седмици. По това време жената, след като е преминала допълнително обучение и е попълнила всички сертификати, отива в отпуск по майчинство.

Какви документи са необходими?
Трябва да имате със себе си:

обменна карта (издадена на 22 седмица);
отпуск по болест (издава се индивидуално, след консултация с гинеколог);
неработоспособност.
Колко пъти трябва да дойдете?
През първата половина на бременността планираните посещения се извършват веднъж месечно (ако няма отклонения), след това посещенията стават по-чести до 1 път на 2 седмици, по-близо до раждането, консултацията трябва да се посещава седмично. Но това са средни срокове, във всеки случай всичко се решава от гинеколога, наблюдаващ пациента.

Потребителски коментари

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • ...
 • 8

Трябва да отидете на 4-5 седмици. Не отлагайте с това. Тогава ще бъде възможно да преминете всички тестове по премерен начин и да не се изпълнява в галоп. Дърпах, защото всички ми казаха, че не трябва да отивам по-рано (до 10 седмици) и трябва да спестя! Там тя лежеше с момиче, чието бебе замръзна (тя каза, че е отишла на лекар, за да се регистрира, тя е била на почивка, те са казали да я изчака), тя наистина е искала бебе, в резултат на което е била хоспитализирана с кървене. Изглежда, че липсва прогестерон. Ето ви... И тя наистина искаше бебе... Веднага след като се отписах, веднага отидох и се регистрирах!

Когато планирах бременност до 6 месеца в регистъра, реших да не ставам, изглежда няма какво да правя там. Как забременяла - веднага тичала, притеснявала се.

От първата б. регистрирани на 8 седмици, вземаме. протече добре, така че присъствията не бяха чести, само последния месец ходих всяка седмица, но беше лято и това не ме притесняваше))))

Регистрирах се на 5-6 седмици, щом тестовете показаха, че съм бременна, хукнах към гинеколога! и не съжалявам, че веднага станах рано, преминах всички тестове и установих, че всичко е наред с детето))) моето мнение колкото по-рано, толкова по-добре

и дойдох на LCD за 4 седмици и 2 дни, когато тестовете вече на 4 ден показаха две ивици, всички симптоми бяха, бях притеснен, тъй като имаше признаци на настинка, кашлица, кихане, треска. Изпратиха ме вкъщи и казаха да се върна след месец, да се лекувам с народни средства. :(

И ми се струва, че за лично спокойствие можете да си направите ултразвук сами (ако е възможно), например, в добра клиника, където експертите ще ви разкажат всичко в детайли. Можете също да направите тестове сами. Обезщетението, например, у нас е около 500 рубли, ако нямате нужда, тогава се занимавайте със седмици до 12 (не мисля). Всъщност има много тичане наоколо, инфекции също. Но това зависи от доброто здраве..

Днес дойдох на преглед в нейната гвинея, защото направи тест преди седмица и има 2 ленти, тя ме прегледа и ми каза да не ходя в болници, но дойде при нея след месец, иначе казва, че ще те излекуват))))) Имам стар училищен лекар, който знае много

възможно най-рано, за да предотвратите различни патологии във вас, които могат да доведат до заплаха. И те ще имат време да шофират с анализи по всяко време!

с по-голямото момиче съм регистриран на четири седмици, а с най-малкото на 22 седмици

Лекарите не ви казаха, че са закъснели??

Лично аз бих искал да се регистрирам възможно най-рано. Имам проблеми с бъбреците и пикочните пътища и пиелонефрит. Страдам от чести възпаления в пикочния мехур. Просто ще трябва да отделям урина всяка седмица, започвайки от момента, в който видях 2 ленти. И също не бих имал нищо против да гледам сърцето си, очите и зъбите си. Нищо не е вредно. Здравният статус на майката ще се отрази на здравето на бебето. А някои от тях могат да ходят пеша до болницата, ако се страхувате от хора в транспорта. Добре е майките да се разхождат на чист въздух.

Забравих да добавя... Освен всичко друго, LCD ще ви изпрати в поликлиниката, за да преминете през куп лекари, които всъщност не се нуждаят от... никой. Лекари като: зъболекар, оптометрист, ухо, нос, гърло, невропатолог и някакво проучване, изглежда CTG на сърцето или нещо подобно... Лично за мен беше така: посещението при всеки от лекарите продължи около 1 лекар-1 ден, тъй като в клиниката (дори на опашката от 2 души), лекарят успява да разтегне назначението ви за 4-5 часа (4 от които пият чай, разговарят с колеги в коридора и се правят, че работят). Когато дойдох при невропатолога с резултатите от тази CTG, той просто ме докара до истерия, направи го така: когато влязох, той поиска да даря кръв и урина директно в клиниката (сякаш не направих толкова много на LCD..), тогава той погледна резултатите от CTG, нарече резултатите някакъв вид диагноза (което естествено не разбрах какво означава, тъй като все пак не съм лекар) и на молбата ми да дешифрирам диагнозата, лекарят ми отговори „погледнете в интернет. времето ти свърши. сбогом! "... Е, не забравяйте да добавите към това всички стари и болни хора, които цял ден ще ви гледат, кихат и кашлят, опитват се да говорят и т.н.... И разбира се, както винаги, успяха да загубят картата ми 2 пъти носейки го от офис в офис... И тогава, заедно с жената от регистъра, трябваше да тичам из цялата клиника в търсене на тази шибана карта.

В допълнение към всички нюанси на бременността, поради глупост (първа бременност), се регистрирах с LCD от 8 седмици. Какво по дяволите питам, имах нужда от него. Освен кавга, луди опашки за 4-5 часа, всеки път и постоянни изследвания на урина и кръв, няма да видите нищо там... и няма да има нищо полезно за вас, не и за детето. Регистриран съм на 8 LCD. По време на бременността смених 4 лекари. Първият лекар беше Марянова, не мога да кажа нищо особено лошо за нея, но тя също е добра... такава „не риба, не месо“. Имах млечница в самото начало на бременността си. Един ден преминах грешен тест за урина... явно някакъв разряд е стигнал там. Като цяло, след това ми беше поръчано да бъда тестван в INVITRO, го предадох за 5000r... В резултат откриха някаква уреоплазма... Започнах да чета в интернет какво е, всички, които бяха болни от нея, не разбраха каква е тази инфекция... Сега от опит мога да кажа, че също не разбирах лайна и не усещах никаква разлика преди и след лечението й... Дойдох при Марянова с резултатите, тя изписа лекарства, така че не само аз, но и съпругът ми трябваше да се лекувам... Купих лекарства за 7000р. Изпих целия курс на предписаните ми лекарства. Но съпругът, след като веднъж е изпил хапчетата, се покрива с обрив от главата до петите като някакъв вид кошери и след това сърби още 3 дни. Накратко, може да се каже, че 3500r са изхвърлени в кошчето... Лекарствата, които лекарят ми предписа, бяха антибиотици. След това отидох на ултразвуково сканиране. Кучката с ултразвук все още е, че... тя винаги говореше с заповеднически глас: „Съблякох се, легнах. Станах и се облякох. " Идвам на лекар с резултатите от ултразвука, тя ми казва, че имате МАЛКО, тоест водата на детето е мръсна, много е зле, сигурно отново имате някакви инфекции... Казвам „Извинете, но току-що пих антибиотици. Няма да пия повече лекарства. " Тя отново искаше да ме прекара през тестовете и за да изпия още една порция антибиотици... Към този момент разбрах, че трябва да мисля само с главата си и, ако е възможно, да проверя двойно техните диагнози... Като цяло, аз и съпругът ми решихме да отидем на 3D ултразвук. 3500r ни коства това удоволствие... и честно казано, никога не съм съжалявал за това)))) Лежах тихо и гледах детето на единия екран, съпругът ми седеше до мен и гледаше на другия екран... С усмивка ни казаха пола на детето, какво има на LCD няма да бъдете разпитвани... Показаха ни абсолютно всичко, до всеки пръст на всяка ръка и крак. Дадоха видео и снимки)))) И разбира се нямахме никакво суспендиране... Един ден си подадох урината, явно отново не беше много правилно, но в уречения ден не дойдох на срещата. (добре, чувствах се зле, мислех, че ще дойда на следващия ден). Обаждане на мобилен телефон: „Джулия, защо не дойде на премиерата днес?“ Аз отговарям „Не можах да дойда днес, ще дойда след няколко дни, всичко е наред с мен, просто няма начин да те посетя сега.“ Накратко, това момиче по телефона започна упорито да копае защо не съм дошъл, да говори за лошия си тест за урина и аз Трябва спешно да дойда при тях... Казвам й „Е, ще дойда. Какво следва? Няма да правя повече тестове. И аз имам достатъчно антибиотици. Къде е моят лекар изобщо? И кой всъщност си ти? " Отначало момичето дълго ме лъжеше, че моят лекар е в отпуск, но после тя очевидно осъзна, че това е безсмислено, и призна, че е напуснала... Затворих, с бележката, че „когато мога, тогава ще дойда“. След 5 минути съпругът ми ми се обажда и казва: "Обадиха ми се от LCD и се оплакаха от вас, че не искате да отидете при тях!" Обясних на съпруга си цялата тази ситуация. Седя и си мисля, „добре, моя мрънкаща палачинка, обадиха ми се, бързо разбраха, той също се отърва от цялата програма от мен, защото не се занимаваше със собствения си въпрос... но щеше да има някаква луда бучка или пиян... е, семействата и двойките са различни... Можех да ги победя добре... Въпросът е, къде са тези идиоти като цяло? „Неотдавна отидох в CTG... Пристигнах на LCD в 7:30 на опашката беше 4-ти, докато приемът започва в 8:00. Накратко, седяхме до 8:30, никой не беше в офиса... Нервите ми не издържаха, отидох да подредя рецепцията. Там бях честно изпратен на едно място с този въпрос, но също така изпратих и ме принудих да разбера тази ситуация. Докторът се оказа на почивка... Забавно е, нали? Като цяло изчакахме още половин час, докато й намерят заместител... След това още 2 часа на опашка, за да посетите моя лекар. Сега имам 37 седмици, един крак е с него, той е подут като слон, нито едно от лекарствата, предписани за отоци, не ми помогна, освен че последното ме разболява цял ден... Тестовете на урината ми са просто отлични. Но лекарят иска отново да даря кръв... тя трябва да види нещо там и да дойде при нея на 38 седмици и половина... Въпросът е "какво, по дяволите?" това ще се промени.
Ако реша да предприема тази стъпка отново в този живот, краката ми няма да са в LCD до 8 месеца... Освен ако дарявам кръв и урина на всеки 2 седмици, там няма какво да правя. И такива процедури се харесват само от мазохисти, съжалявам))))

Колко седмици можете да се регистрирате за бременност и възможно ли е да стоите едновременно в частна и държавна болница

Кога е необходимо и най-добре да се регистрирате за бременност?

Докато е бременна, жената трябва да бъде наблюдавана в предродилна клиника. За това, както и за изготвяне на необходимите документи, те се регистрират. Това може да се направи по различно време, но има период, който е оптимален за регистрация.

От значение за жените, които са научили за бременността, е въпросът колко дълго е по-добре да се регистрирате. За някои новината за скорошното раждане на дете е дългоочаквана и много радостна, за други става пълна изненада..

Но по един или друг начин жената носи голяма отговорност, която е да роди и роди здраво бебе. Разбира се, това ще изисква помощта на специалисти. Лекарите от лечебните заведения действат като такива.

Защо да се регистрирате в предродилна клиника

При регистрация жената има право да разчита на безплатна медицинска помощ през целия период на бременността. В същото време редовно се провеждат необходимите изследвания, които позволяват да се идентифицират различни отклонения от нормалния ход на бременността. В предродилната клиника (накратко, LCD) те получават документи, които ще са необходими в родилния дом. Това е обменна карта и родово удостоверение. Ако се появят усложнения, пациентът ще бъде изпратен за лечение в стационарни условия..

Когато идват за първи път в жилищния комплекс, на бременната се дава обменна карта. Той показва теглото на жената, нейното налягане, медицинска история. На същия ден се издава препоръка за преминаване на редица различни тестове..

Колко месеца стават

Няма правила, които задължават жената да се регистрира за определен период. Но има желано време за това - 7-9 седмици, т.е. през първия триместър.

До 12 седмици

Регистрацията в най-ранния период (от първата до четвъртата седмица) не е желателна, тъй като през този период може да има голяма вероятност от спонтанен аборт. Дори се случва една жена да има спонтанен аборт, когато не е знаела за бременността..

От петата до шестата седмица те ще бъдат регистрирани без проблеми в LCD в случай на спонтанни аборти, хронични заболявания, възраст над тридесет и пет години, както и при работа в неблагоприятни условия.

Най-доброто време за регистрация е 7-9 седмици. През този период се извършват необходимите изследвания..

Ако съществува риск от усложнения за период от 10-12 седмици, на жената може да бъде назначен преглед за диагностициране на фетална патология. Смята се, че прекъсването на бременност преди 12 седмици няма да навреди на здравето на жената. Затова лекарите се стремят да идентифицират проблемите на ранен етап..

След 12 седмици

Една жена може да дойде до LCD по-късно. Основното е, че за регистрация на отпуск по майчинство (накратко, BiR), това трябва да се направи не по-късно от 30 седмици. Но за различни изследвания, както беше споменато по-рано, в интерес на жената е да се регистрира възможно най-рано..

Документи за регистрация: списък

За да се регистрирате, трябва да имате следните документи със себе си.

 1. Лична карта (необходима за регистрация на карта).
 2. Застраховка (позволява лечение безплатно).
 3. СНИЛС.

Как да се регистрирате правилно за бременност

След като сте подготвили горните документи, можете да отидете на LCD дисплея. Препоръчително е също да вземете със себе си предварително закупени от аптека пелена и калъфи за обувки за рутинен преглед, както и тетрадка с химикал, за да запишете всички препоръки на лекаря за себе си. В тази институция се създават два документа:

 • индивидуален лист на родилката, който ще се съхранява от гинеколога;
 • обменна карта, тя ще бъде предадена на майката на 21 седмица от бременността.

Картите записват всички данни за периода на наблюдение за развитието на плода, както и резултатите от изследвания и ултразвук. Всички планирани дейности се извършват безплатно. По това време гинекологът наблюдава жената, дава определени препоръки, насочва към необходими и допълнителни изследвания, ако е необходимо, а също така се стреми да изключи появата на усложнения.

Защо да ставате преди 12 седмици: необходимо ли е

Както бе споменато по-горе, регистрацията след 12 седмици е възможна, но е по-добре, ако се направи по-рано. Когато се регистрира на този етап от бременността, жената получава отделна помощ от държавата. Вярно е, че размерът му е символичен и е само 628 рубли. Основната причина е да се преминат навреме необходимите прегледи, за да се изключат усложненията..

Съществуват набор от конкретни проучвания, които са безплатни. Те включват кръвни тестове, биохимични тестове, тест за СПИН, хепатит В, сифилис, тестове за урина, ултразвук, изследвани от зъболекар, офталмолог и терапевт. Ако лекарите сметнат за необходимо да проведат допълнителни изследвания, може да се начисляват такси. По един или друг начин, колкото по-рано знаете за здравето си, толкова по-лесно се понася бременността, толкова повече шансове имате успешно да носите детето си.

Въпроси относно регистрацията

Жените имат различни ситуации. Във връзка с това могат да възникнат въпроси. Най-често срещаните от тях са следните.

Възможно ли е да стоите на две места едновременно?

В днешно време това не е необичайна ситуация. Жените се регистрират в централата си, след което отиват в частно медицинско заведение и се подлагат на рутинни прегледи там. Това няма да е проблем. Но се случва тестове от частно медицинско заведение в LCD да не приемат.

Ако не се регистрирате преди 3-тия месец?

Жената има право да се регистрира в LCD, когато това е удобно за нея. Следователно е разрешено да се регистрирате след 12 седмици. Вярно е, че в този случай гинеколозите могат да се закълнат.

Възможно ли е да станете в перинаталния център?

Отговорът на този въпрос е да. Освен това, тъй като тази институция е оборудвана с най-модерното оборудване, именно тук жената ще може да получи най-точната диагностика и висококвалифицирана помощ..

Възможно ли е да застанем в друг град?

Съгласно законовата разпоредба за получаване на безплатна медицинска помощ, гражданите имат право да я получат в цялата страна, независимо от региона на пребиваване..

Възможно ли е да станете без регистрация?

Дори бременната жена да няма регистрация, това не служи като основание за отказ за регистрация в LCD.

Възможно ли е да станете в частна платена клиника?

Бременната жена има право да се регистрира както в безплатно, така и в платено лечебно заведение по желание. Но трябва предварително да разберете дали те издават необходимите документи за отпуск по болест (за това е необходим специален лиценз). Ако не, тогава в частна клиника можете да бъдете наблюдавани, а в LCD можете да получите необходимите документи.

От колко време могат да се регистрират: най-ранната регистрация?

Оптималният период за регистрация се счита за 7-10 седмици от бременността. При регистрация в по-ранен период понякога възникват затруднения поради факта, че в този момент може да възникне спонтанен аборт. В по-късен период лекарите нямат право да отказват регистрация, но в същото време ще се кълнат.

Когато получат болничен лист или акт за раждане

Удостоверение за неработоспособност се издава на жени на 30-та седмица от бременността. Според него се заплащат 70 дни преди бременността и 70 дни след раждането. Ако бременността е многоплодна, тогава тя се издава на 28 седмици. В този случай продължителността се увеличава до 84 дни преди бременността и 110 дни след раждането..

Ако жената не е издала акт за раждане в предродилната клиника, плащането на ОЛП ще се извърши въз основа на акта за раждане, който тя ще получи в родилния дом.

Обръщайки се към лекар, бременната жена не само си осигурява необходимите обезщетения, които й се дължат според закона, но и се грижи за себе си и за нероденото си дете. Това е гаранцията, че тя ще има здраво бебе..

Кога е по-добре да се регистрирате за бременност?

Жена, която се готви да стане майка, трябва да осъзнава своята отговорност за здравето на бебето си. Някои стигат до този момент сериозно и още преди бременността посещават лекаря, планират зачеването и преминават необходимите тестове, които потвърждават здравето на родителите. Други стават регистрирани като бременни. Кога е по-добре да го направя?

 • Защо трябва да се регистрирате?
 • Коя седмица е най-добре да се регистрирате?
 • Процес на регистрация в жилищния комплекс
 • Колко често да посещавате лекар?
 • Ако бременната жена не се регистрира

Защо трябва да се регистрирате?

Обикновено жената разбира за бременността в период от 6-11 седмици. По време на първото посещение при гинеколога тя ще бъде помолена да се формализира, като се регистрира за бременност. Това може да се направи във всяка предродилна клиника, към която е назначен пациентът - на мястото на регистрация или работа, където ще бъде по-удобно. Не е необходимо да избирате клиниката, където жената е била наблюдавана редовно, въпреки че в този случай ще бъде по-лесно за лекарите да се запознаят с картата на пациента, да разберат за наличието на хронични заболявания и извършеното лечение.

Съгласно закона на Руската федерация, жената има право да получи безплатна медицинска помощ през всичките 9 месеца от раждането на бебе, независимо дали е регистрирана в LCD за бременност или не. Но планираното посещение на гинеколог, преминаването на подходящите тестове, редовното и систематично наблюдение на развитието на плода помага да се избегнат много проблеми и да се установят всякакви отклонения.

Жената се нуждае от медицински съвет от специалист през цялата бременност, започвайки от ранните етапи..

Поради собствения си мързел или неграмотност, някои жени отказват да се регистрират в LCD, за да не губят време да се подлагат на лекари и да правят тестове. Няма закон, който да ви задължава да правите това. Междувременно ранната регистрация в клиниката има своите предимства както за майката, така и за бебето (в по-голяма степен):

 1. В началните етапи се полагат важни системи и органи на детето. По това време е важно да посетите лекар и да следвате неговите препоръки относно храненето, приема на витамини и т.н..
 2. С настъпването на бременността имунната система намалява, хроничните заболявания се задълбочават, което може да повлияе на здравето на плода. Гинекологът ще може да коригира всяко заболяване.
 3. Постановката на ранен етап увеличава шансовете за успешна бременност. Но през следващите месеци е важно да се наблюдава развитието на плода, възможни отклонения в неговото развитие..
 4. С помощта на анализи се определя дали бъдещата майка принадлежи към някаква рискова група, която усложнява раждането.
 5. Има и финансова полза от ранната регистрация. Ако една жена се е регистрирала при лекар преди 12-та седмица от бременността, тя има право на еднократно плащане (след раждане). Сумата е символична - малко над 600 рубли, но плащането е гарантирано от държавата.

Коя седмица е най-добре да се регистрирате?

Всяка жена решава сама, когато за първи път се консултира с лекар относно управлението на бременността. Всичко е индивидуално. Първо, не всички бъдещи майки научават едновременно за своето положение. Непланираните бебета могат да останат незабелязани и само след дълго забавяне и промяна в общото състояние, жената започва да мисли за възможна бременност.

Строгите максимални и минимални условия не са посочени никъде, но съществуват:

 1. В идеалния случай се регистрирайте преди 12 седмици. На този етап започва първото важно изследване: доставяне на тестове и процедури, които следят здравето на бебето..
 2. Крайният срок е 30 седмици. Тогава започва отпуск по майчинство и жената все пак успява да издаде всички удостоверения и да премине през някои изследвания.

Не си струва да се дърпате с пътуване до гинеколог, но има ли нужда да бързате, за да се регистрирате? Можете да изготвите всички необходими документи и да получите медицински съвет много по-рано от „оптималните“ 7-12 седмици, въпреки че по това време е достатъчно да се консултирате с терапевт и гинеколог. Това е особено важно, когато лекарят води пациента през етапа на планиране и внимателно следи нейното здраве. Има препоръки за всеки етап..

Регистрация до 6-7 седмици

По няколко причини е трудно да се регистрирате като бъдеща майка в жилищен комплекс за период от 1 до 4 акушерски седмици. Преди първото забавяне е трудно да се диагностицира настъпването на бременността, както за самата жена, така и за гинеколога. Визуално матката не се променя. Наличието на ембрион може да се определи само с помощта на ултразвук. Ако по това време една жена дойде на лекар, той може да отпише признаците на интересна ситуация за хормонален дисбаланс..

Ранната регистрация е напълно приемлива, но няма смисъл да бягате, за да се формализирате, след като току що видяхте две ивици на теста. Гинеколозите не препоръчват да се регистрирате до 6 седмици, тъй като през този период вероятността от спонтанен аборт е голяма. В случай на развитие на някои патологии се получава естествен подбор. Понякога, по препоръка на лекарите, през този период не се предоставя помощ за съхранение: смята се, че е по-добре да се роди по-късно, но здраво дете. Понякога напълно отказват да се регистрират за кратко, аргументирайки се, че може да се случи спонтанен аборт. Но те потвърждават бременността с ултразвук.

Има ситуации, когато бъдещата майка е проследена от 5-та седмица. Трудните случаи включват:

 • история на спонтанни аборти;
 • сериозни хронични заболявания;
 • възраст от 35 години и повече;
 • неблагоприятни условия на труд за жените.

Регистрация от 6-7 до 9 седмици

Ако бременността протича нормално, жената е достигнала 7 седмици или повече, убедила се е в позицията си с помощта на аптечен тест и е дошла за консултация със специалист, той не трябва да има причина да откаже регистрацията ѝ. Диагнозата е по-лесна. При желание жената може да отиде в частни клиники и да се увери в бременността, като използва кръвни тестове (до нивото на hCG) и ултразвук. След това те идват в предродилната клиника с тези документи..

Периодът от 7-9 акушерски седмици е подходящ за първото посещение при гинеколога. На жената ще бъдат назначени необходимите прегледи, които включват:

 • общи анализи на урина, изпражнения и кръв;
 • определяне на Rh фактор;
 • тест за хепатит;
 • тестове за сифилис;
 • намазка;
 • кръвна биохимия;
 • бактериална култура на урина за скрити бактерии;
 • ЕКГ и др..

От този момент (6-9 седмици) жената може да започне да се подлага на задължителен преглед от лекари, в допълнение към гинеколог. Времето позволява, няма смисъл да бързате и до около 12-20 седмици е необходимо да преминете през следните специалисти:

 • Вашият семеен лекар;
 • офталмолог;
 • Лора;
 • Зъболекар (терапевт);
 • ендокринолог (не винаги).

Регистрация от 9 до 12 седмици

В ранните етапи съвременната медицина е в състояние да идентифицира генетични патологии на плода. Благодарение на това лечението започва навреме. Първият преглед - така нареченият скрининг - също има за цел да предложи аборт в случай на отрицателни резултати. Времето за изследване се предписва от гинеколог, но ако бременните жени са изложени на риск, прегледът се извършва на 10-12 седмици. Ако се регистрирате преди този срок, шансът да диагностицирате патологията навреме и да предприемете действия е по-голям. Жените, които не са регистрирани в ZhK, също могат да правят скрининг, но са платени в частни клиники.

Крайният срок за 12 седмици е приблизителният край на първия триместър. Смята се, че абортът, извършен по медицински причини през този период, не представлява заплаха за здравето на майката..

Когато първото посещение при гинеколога се извършва за период от 9 седмици или повече, специалистът може да постави диагноза въз основа на изследването на матката и млечните жлези. Също така, бъдещата майка се изпраща на ултразвуково изследване, за да се изключи извънматочна бременност и да се направят необходимите измервания на плода. На 10-12 акушерска седмица не е късно да се регистрирате. Пренаталната диагностика ще бъде извършена изцяло.

Процес на регистрация в жилищния комплекс

Бременната жена има право да кандидатства не само в градската поликлиника на мястото на регистрация, но и да се присъедини към всяка друга - по желание. Удобното местоположение е важен критерий, тъй като ще трябва да посещавате редовно лекари. Освен това можете да изберете „вашия лекар“, познат или по препоръка и да се регистрирате в неговата клиника. Преди да си уговорите среща с гинеколог, ще трябва да прикачите към LCD дисплея - носете OMS полица и паспорт, напишете заявление.

Държавните поликлиники работят по областния принцип, когато на всеки лекар е определена определена област. Бременната жена е насочена към „нейния“ лекар. Но тя може сама да избере гинеколог и да бъде наблюдавана от него (със съгласието на лекаря). Пациентът има право да смени лекаря по време на бременност при липса на взаимно разбирателство и други причини.

Когато гинекологът провежда първоначалния преглед, жената отново пише изявление (адресирано до началника на LCD) и гинекологът стартира амбулаторна карта, която се съхранява в кабинета му. Важно е да се събере анамнеза, да се разбере какви заболявания (наследствени и хронични) има бъдещата майка, дали в миналото е имало проблеми с управлението на бременността (аборти, спонтанни аборти) и т.н. Жената прикачва необходимите документи и техните копия към картата:

 • паспорт;
 • полица за задължителна медицинска застраховка, даваща право на безплатно медицинско обслужване;
 • СНИЛС карта за пенсионно осигуряване.

Колко често да посещавате лекар?

В кабинета на гинеколога, при който жената отива, има картотека, в която се пазят всички амбулаторни карти на бременни жени. Освен това лекарят наблюдава компютърната база кога и кой пациент идва на среща. Ако няма отклонения, ще трябва да посещавате гинеколога на всеки 2-3 седмици. Освен това редовно си правете тестове (кръв, урина), консултирайте се със специалисти.

Ситуацията се усложнява от възможната несъвместимост на Rh факторите на майката и детето, тогава е необходимо да се дава кръв за определяне на антитела поне веднъж месечно (веднъж на 4-2 седмици, в зависимост от периода). Бъдещата майка ще трябва да тича, но всичко се прави за здравето на бебето и самата жена. Колкото по-скоро е възможно да се диагностицира възможен проблем, толкова по-бързо той ще бъде отстранен..

Ако бременната жена не се регистрира

Понякога се случва жената умишлено да не се регистрира в клиниката и да посети лекар непосредствено преди или по време на раждането. Бременността може да протече добре и бебето се роди здраво. Но ако възникнат проблеми, които водят до спонтанен аборт или патологии на плода, никой няма да може да каже на бъдещата майка как да постъпи. Подобно съгласие по отношение на собственото здраве и здравето на детето е изпълнено с последствия..

За нерегистриране държавата няма право да накаже нито глоба, нито предложение. Жена се наказва, лишавайки се от навременна медицинска помощ, диагностика, подкрепа. Дори бъдещата майка да се чувства отлично и вече е имала опит за раждане, все пак се препоръчва да се подложи на планирани прегледи. Никой не може да предскаже как ще протече бременността. Ако „интересна позиция“ е потвърдена (поне чрез тест), но регистрацията се усложнява от напускане или други причини, можете да бъдете изследвани малко по-късно.

Няма оптимално „единично“ време за регистрация. Всяка жена сама решава по кое време й е удобно да прави това. В краткосрочен план гинекологът може да откаже да се регистрира и да предпише повторна среща след няколко седмици, в случай че определено има бременност. Препоръчително е да се регистрирате за 1 триместър, тъй като през този период се извършват всички необходими първични изследвания.