По време на бременността почти всяка жена се опитва да разбере всички подробности за състоянието си, за да бъде напълно въоръжена. Терминът "лигавица" обикновено се чува по-близо до раждането. На един от прегледите гинекологът може да попита дали ви е оставила или не. Затова би било разумно да имате основно разбиране за това какво представлява коркът, защо е необходим и как изглежда..

 1. Какво представлява лигавицата, защо е необходима?
 2. Кога и колко време изчезва лигавичната запушалка при първородни и многоплодни?
 3. Как изглежда слизестата тапа, усещанията, когато тапата излезе
 4. Кога е време да отидете в болницата?
 5. Когато задръстването вече е излязло

Какво представлява лигавицата, защо е необходима?

По време на бременност шийката на матката отделя плътна, желеобразна слуз, за ​​да поддържа влагата и да предпазва повърхността на матката. Тази слуз се натрупва и блокира цервикалния канал, създавайки запушалка. Той затваря отвора на матката по време на бременност, за да предпази бактериите навън. Освен това той съдържа антитела, които убиват инфекцията. По този начин коркът предпазва развиващия се плод..

Преди раждането нивата на хормоните на жената се променят, по-специално прогестеронът намалява. В резултат на това шийката на матката става по-широка и щепселът просто пада. Следователно загубата на лигавицата може да бъде предвестник на раждането..

Кога и колко време изчезва лигавичната запушалка при първородни и многоплодни?

Обикновено това трябва да се случи малко преди раждането, на около 37 седмици. Тогава коркът излиза естествено.

Ранното преминаване на щепсела може да означава преждевременни промени в шийката на матката и следователно повишен риск от преждевременно раждане. Освен това загубата й потенциално излага бременната жена на риск от заразяване. Поради тези причини откриването на дебел лигавичен секрет през всяка седмица от бременността е причина да посетите Вашия лекар..

Интересно е да се знае: физическата намеса, като тазов преглед или полов акт, може да улесни освобождаването на щепсела.

При жените, които раждат за първи път, щепселът продължава по-дълго, отколкото при многородените жени, чак до самото раждане. Това е така, защото шийката на матката на тези, които все още не са раждали, е по-тясна и стегната. Понякога има дори ситуации, когато акушер-гинеколозите трябва сами да извадят щепсела, тъй като той не излиза сам. При многородните стените на шийката на матката са по-меки и по-широки, така че щепселът лесно се сваля.

Как изглежда слизестата тапа, усещанията, когато тапата излезе

Въпреки че много жени изобщо не забелязват, че имат щепсел, не е трудно да се разбере, че това е всичко в повечето случаи. Коркът се различава отчетливо от обикновения разряд, главно по своята плътност и обем. Ако нормалното отделяне при бременни жени е по-слабо и по-тънко, тогава коркът има плътна консистенция и обем от около две супени лъжици. Размерът му е около 4 см. Цветът на корк обикновено е бял, жълтеникав, бежов или кафяв. Често в него има кървави частици..

Обърнете внимание, ако слузта има неприятна миризма или е зелена! Това може да означава инфекция!

Щепселът може да излезе изцяло или на малки части за няколко дни. Поради това често се бърка с вагинално течение. Жените обикновено не изпитват никакви специални усещания по време на това събитие. Само няколко ноти се простират в долната част на корема.

Кога е време да отидете в болницата?

През 40-та седмица от бременността жените вече искат да раждат по-бързо и някои смятат, че освобождаването на щепсела трябва да ускори този процес. Това обаче не е така. Въпреки че се разказват много истории за това, няма доказателства за това твърдение. Ако е необходимо, лекарят ще има други начини да предизвика раждане. Като цяло трябва да позволите на бременността да се развие и да не бързате с нещата..

Изтичащата запушалка за слуз обикновено е знак, че тялото ви се подготвя за раждане, но не винаги. От освобождаването на щепсела до началото на раждането може да премине неопределено време - от няколко часа до няколко седмици. Трябва да отидете в болницата, ако изходът на тапата е придружен от други признаци на наближаващо раждане - контракции, изтичане на вода и т. Н. Ако раждането е все още далеч и лигавицата ви се е отдалечила, не трябва да изпадате в паника. Колкото и да е странно, тя може да расте отново.

Когато задръстването вече е излязло

Следващите ви стъпки след изваждането на щепсела зависят от това как изглежда и колко дълго сте бременна. Ако видите тапа на подложката или ако тя излезе по време на душа, опитайте се да я изследвате, за да можете по-късно да опишете размера и цвета на Вашия лекар. Тези данни ще ви помогнат да решите какво да правите по-нататък..

Моля, обърнете внимание: ако щепселът излезе с кървене, тогава има вероятност от усложнения като отлепване на плацентата. Такива знаци не могат да бъдат пренебрегнати.!

В случай, че коркът се е отдалечил за период под 36 седмици, препоръчително е да се подложите на преглед, за да сте сигурни, че всичко е наред с детето..

Ако сте бременна повече от 37 седмици и не се притеснявате от други симптоми, включването не трябва да е причина за безпокойство. Просто се погрижете да сведете до минимум риска от инфекция на бебето, преди да се роди:

 • мийте се само под душа и отказвайте да плувате във ваната или още повече в реката;
 • измивайте се редовно, но използвайте само специални продукти за интимна хигиена;
 • правите секс изключително с помощта на презерватив.

След излизането на задръстването не трябва да напускате далеч от дома, тъй като по всяко време детето може да се роди. По това време вече можете да вземете чантата в болницата. Следете състоянието си и изчакайте други предвестници на раждането.

Както бе споменато по-рано, редовните контракции показват началото на раждането. Също така, сигурен признак е изливането на околоплодна течност. Те могат да се отлепят внезапно или с бавна струйка. Ако преди това не е имало контракции, тогава те трябва да започнат. Тези контракции ще станат по-силни, по-дълги и по-чести, тъй като шийката на матката се разширява при подготовка за раждане. Когато разширението достигне 10 см - можете спокойно да раждате!

Когато знаете какво да очаквате, е много по-лесно да оцелеете във всички тези събития. И дори да възникнат някои непредвидени ситуации, навременното свързване със специалисти ще помогне да се предотвратят всякакви усложнения, тъй като медицината вече е много развита. Следователно не трябва да се притеснявате за изхода на тапата..

Кога и в коя седмица лигавицата напуска цервикалния канал и винаги ли е придружена от началото на раждането: как изглежда, колко излиза

Отстраняването на тапата е естествен процес на започване на раждането, което е важно да се проучи и да се знаят всички нюанси.

 1. Освобождаване на корк - предвестник на раждането?
 2. Какво представлява лигавицата на матката: нейната роля?
 3. Кога се формира и как изглежда?
 4. От какво се състои?
 5. Когато щепселът се свали по време на бременност?
 6. Отстраняване на щепсела по време на първата бременност
 7. Когато тръгва с многократни бременности?
 8. Задължително ли е, ако коркът се е отдалечил, скоро ще роди?
 9. Симптоми на изхвърляне на лигавицата от цервикалния канал
 10. Усещам
 11. Как изглежда?
 12. Норма
 13. Цветна патология
 14. Сила на звука
 15. Как се отлепва коркът - частично или напълно?
 16. Ако щепселът се е отдалечил много преди раждането, което ще бъде посъветвано от лекаря?
 17. Рискове
 18. Сексуален живот
 19. Хигиена
 20. Може ли коркът да не изчезне и раждането започва?
 21. Кога да отида в болницата?
 22. Полезно видео

Освобождаване на корк - предвестник на раждането?

Коркът има защитна функция и се сваля преди доставката.

Процесът на неговото формиране започва през първия триместър и той може да излезе напълно или частично директно при отваряне на шийката на матката.

Изписването може да премине незабелязано или да бъде придружено от изписване.

Освобождаването на слуз се извършва индивидуално и за да не се паникьосва, е важно да се знаят всички нюанси на процеса, консистенцията на тапата и как изглежда.

Какво представлява лигавицата на матката: нейната роля?

Плътният съсирек е по-често прозрачен, облачен цвят. Шийката на матката произвежда специална слуз, която блокира канала и бебето от инфекция.

Кога се формира и как изглежда?

Образува се веднага в първия период на бременността, шийката на матката се удебелява и допринася за нейното създаване. Необходимо е да се предпази бебето, изглежда като бялото на пилешко яйце, с тегло 50 ml и с размери 1,5-2 cm.

От какво се състои?

Слузта, която съставлява тапата, има следния състав:

 • Левкоцити, които изпълняват защитна функция, като неутрализират микробите.
 • Колагенови влакна, които осигуряват плътност на корка.

Външният вид на корк, обяснен от съставните му компоненти.

Когато щепселът се свали по време на бременност?

Щепселът може да излезе в различни ситуации: по време на посещение на тоалетната, душ или заедно с околоплодната течност. Женското тяло реагира по различен начин на преструктурирането на хормоните, така че времето и процесът могат да протичат по различни начини. Процесът трябва да се очаква от 38-та седмица на бременността.

Отстраняване на щепсела по време на първата бременност

От 38-та седмица на бременността, процесът на производство на прогестерон, хормонът, който е отговорен за процеса на раждане на дете, намалява. Шийката на матката започва да омеква, каналът постепенно се отваря. В този момент слузът започва да се отдалечава..

Когато тръгва с многократни бременности?

Изобщо няма значение каква е била доставката, изпускането на тапата не зависи от този фактор. Жена, която ражда за втори или трети път, може да бъде изправена пред преминаването на тапата седмица преди раждането или непосредствено преди раждането. И все пак си струва да се съсредоточим върху други предшественици на раждането - отделяне на околоплодна течност и контракции. По време на втората бременност една жена вече знае как изглежда корк и е уверена в действията си. Тя определено няма да обърка слузта с околоплодната течност. С времето коркът също може да изчезне, но родилката вече няма да се притеснява.

Задължително ли е, ако коркът се е отдалечил, скоро ще роди?

Когато слузта излезе, всяка жена чака дългоочакваното раждане на дете. Лекарите отбелязват, че процесът не трябва да се дължи на фактора за ранно раждане..

Ако тя не се е отдалечила, но други предвестници на раждането вече са проследени, струва си да отидете в болницата, където нейният външен вид вече ще се появи. Следователно всичко е индивидуално - някой трябва да чака, а някой ражда веднага.

Симптоми на изхвърляне на лигавицата от цервикалния канал

Много жени не забелязват този процес, тъй като той не причинява болка. Слузта може да се отдели дори по време на душ. Важно е да наблюдавате симптомите и да оценявате появата на слуз, защото това може да е индикатор за патология. Основният симптом е:

 1. чувства, които жената изпитва;
 2. свиване на матката със слаби битки;
 3. коремно налягане;
 4. появата на самия щепсел на части или изцяло.

Усещам

Процесът може да бъде придружен от болки в долната част на корема. Те често приличат на болка по време на менструация за жените, но в този случай лекарствата са забранени. Понякога има натиск, дискомфорт в перинеума. Проблемът е, че мнозина дори не забелязват заминаването му, така че им е трудно да отбележат дали изобщо е било.

Как изглежда?

Външно коркът прилича на гелообразна бучка слуз. Цветът може да бъде всеки - от прозрачен до жълтеникав. Ако тя тръгне веднага, тогава тя има продълговата форма, на етапи - може да има различна форма. Съставът може да съдържа малки ивици кръв.

Норма

Няма еднозначен отговор, палитрата е индивидуален момент. Цветът може да бъде от бежов до кафяв. Леки петна от кръв придават на корка лек розов оттенък. Не трябва да се страхувате, защото когато шийката на матката се отвори, малките капиляри се счупват. Такова разнообразие от нюанси е свързано с различни здравословни състояния и хода на бременността. Някой може да се разболее, някой показа патологии, които се отразяват в сянката на слузта. Жълтеникаво полупрозрачно и кафяво е по-вероятно норма, която не трябва да плаши бъдещата майка.

Цветна патология

Ако коркът излезе твърде кафяв или алено, тогава е важно да се потърси помощ по модерен начин. Този нюанс е показател за съществуващата патология. Това може да се дължи на отделянето на плацентата, което е опасно за мама и бебе. Струва си да помислите за такъв тревожен сигнал, важно е да разберете какво се случва с тялото и да се подготвите за различни ситуации.

Сила на звука

Този показател също е индивидуален, обемът на слуз варира от една лъжица до две.

Как се отлепва коркът - частично или напълно?

Коркът може да се отдели изцяло или на части. Ако излезе в един момент, изглежда като две супени лъжици в обем. Консистенцията наподобява слуз, която се появява в началото на менструацията или в края на тях, само с по-плътен обем. Ако излезе на части, тогава процесът може да отнеме цял ден..

Ако щепселът се е отдалечил много преди раждането, което ще бъде посъветвано от лекаря?

Има ситуации, при които коркът може да се отлепи дори преди общия детайл. За жените това е истинско изпитание, защото ще отнеме толкова време, докато се изчака появата на бебето. Ако слузта изчезне преди време, е необходима задължителна консултация с лекар. Той може да посъветва:

 • Изключете посещенията на басейни и открити водни тела;
 • Не се къпете, използвайте лек разтвор на калиев перманганат като хигиенен продукт;
 • Премахване на секса;
 • Сменяйте по-често бельото си;
 • Бъдете по-внимателни към тялото си и наблюдавайте предвестниците на раждането;
 • Предварително съберете нещата и документите в болницата.

Такъв режим се спазва до момента на изтичане на водите и появата на работна ръка..

Рискове

Преминаването на тапата, макар и предвестник на раждането, но процесът може да бъде и сигнал за сериозни проблеми. Помислете за основните рискове, пред които може да е изправена родилката:

 • Слузта играе защитна роля, така че има по-голям шанс за инфекция.
 • Преждевременната проява на този процес може да бъде сигнал за проява на преждевременно раждане, затова е толкова важно да обсъдите настоящата ситуация с лекаря..
 • Ако околоплодната течност започне да се оттича заедно със слузта, която се засилва при леки физически натоварвания.
 • Различните отклонения в цвета са опасни, тъй като проявата на кръв показва възможно отделяне на плацентата. Патологията е опасна за мама и бебе, затова е важно да се консултирате с лекар своевременно.

Сексуален живот

С изчезването на щепсела детето губи защита от външни фактори, така че сексът е забранен. За да предотвратите възможността от инфекция, струва си да се откажете от това удоволствие. Здравето на мама и бебе е най-ценното нещо.

Хигиена

Важно е да се обърне внимание на личната хигиена. Сменяйте по-често спалното бельо и бельото, опитайте се да не плувате в банята, използвайте душ. Когато отмивате, не насочвайте налягането на водата там; често се препоръчва за безопасност да се разрежда лек разтвор на калиев перманганат. Този подход ви позволява да неутрализирате микроорганизмите. Забранено е плуването във водни обекти, където има вероятност да бъдат открити инфекции.

От момента, в който щепселът излезе, струва си да обърнете повече внимание на хигиената и здравето на бременната жена..

Може ли коркът да не изчезне и раждането започва?

Не се страхувайте от ситуацията, когато раждането започне, а слузта все още не е тръгнала.

Контракциите могат да бъдат предвестниците.

Първо, може просто да не забележите процеса на отпушване на корк..

На второ място, коркът може да излезе заедно с околоплодните води непосредствено преди процеса на раждане..

Кога да отида в болницата?

Ако коркът се отдели, свържете се с Вашия лекар, посочете цвета и консистенцията. Специалистът ще реши дали да отиде в болницата. При липса на контракции и отделяне на околоплодна течност посещението в болницата е безсмислено. Трудовата дейност може да започне само след две седмици. Ако обаче контракциите са започнали по време на отделянето на слуз, тогава си струва да си съберете багажа и да отидете в болницата.

Когато бременната жена знае и си представи какво представлява лигавицата, тя няма да се тревожи и да разбере кога ще настъпи този процес. Познанията в тази област ще ви позволят да оцените състоянието на слуз, да определите наличието на патология, да направите полезни заключения и да започнете да се подготвяте за посещение в болницата. Актуализирайте информацията за упражненията, премахнете интимността и посещенията в банята.

В момента, в който щепселът излезе, е възможност за подготовка. Периодът започва, когато бременната жена трябва да обърне повече внимание на себе си, хигиена за безопасността на бебето. В бъдеще слушайте тялото си, което ще подава сигнали за началото на раждането..

Слизеста тапа преди раждане. Снимка, как изглежда, колко време отнема, размери, какъв цвят

Слизеста тапа, чийто вид може да се види на снимката, се образува в маточната кухина през първите седмици след зачеването и излиза непосредствено преди раждането. Появата му е нормален физиологичен процес и знак за здравето на женската репродуктивна система..

Слизестата запушалка действа като безопасна бариера, която предпазва развиващата се околоплодна течност от възможна инфекция.

Какво представлява лигавицата

Слизестата запушалка (на снимката можете да видите нейното местоположение във входа на матката) е съсирек от вискозни секрети, които се произвеждат от клетките на шийката на матката. Появява се от първите седмици на развитието на плода и изчезва непосредствено преди раждането.

С увеличаване на масата на ембриона плътността на лигавицата се увеличава. Поради постоянната активност на клетките на шийката на матката се осигурява редовно обновяване на биохимичния състав на слузта, което предотвратява развитието на стагнация и бактериална инфекция.

Слизестата запушалка съдържа антитела, които гарантират бърза реакция, ако патогенната микрофлора попадне в нейната структура от вагиналната кухина.

Поради имунния отговор патогенните бактерии не могат да проникнат в матката, да заразят феталния пикочен мехур или да провокират отхвърлянето на ембриона. Външно слизестата запушалка наподобява маса на желе, което може да има жълтеникав или напълно прозрачен вид. Допуска се малка примес на капилярна кръв.

Характеристики на лигавицата

Слизестата запушалка преди раждането, снимка на която може да бъде разгледана в Интернет, излиза самостоятелно непосредствено преди началото на изтичането на околоплодната течност. Някои жени усещат този момент и могат да видят отделящия се съсирек от слуз, докато за други този физиологичен процес остава незабелязан..

Въпреки това, всяка бременна жена трябва да знае органолептичните характеристики на лигавицата, чието освобождаване е първият предвестник на предстоящото раждане. Всички те са описани в таблицата по-долу..

ПоследователностСлизестата запушалка се различава от другите секрети на женската репродуктивна система по това, че има много висока степен на плътност. Разположен извън шийката на матката, той прилича на замразено желе или желе. Непосредствено преди самото раждане дебелината на лигавичната запушалка намалява, тя става по-течна и може да преминава през влагалището на части, наподобяващи мокро отделяне.
МиризмаНяма специфична или остра миризма. Появата му показва текущия инфекциозен и възпалителен процес, който се развива във вътрешните полови органи на жената, или са налице други патологии на вътрематочното развитие на плода.
РазмерътОбемът на лигавицата е различен за всяка жена. Това до голяма степен се дължи на нивото на половите хормони в кръвта, както и на структурните особености на органите на репродуктивната система. Средният размер на тапата е около 2-4 см дължина. Ако говорим за обеми, това е 50 мл. Бременната жена трябва да знае размера на физиологичния щепсел и да ги различава от другите видове лигавични секрети, наличието на които може да показва инфекция с бактериална инфекция.
ЦвятСмята се, че нормалният цвят на лигавицата е неговият напълно прозрачен вид или появата на жълтеникав оттенък. В медицинската практика има клинични случаи, когато в маточната кухина при жени с нормална бременност се е образувала светлокафява лигавица. Опасен знак е почерняването на тапата или придобиването на наситен сив цвят от нея. Това може да означава предстоящ спонтанен аборт или замръзване на плода. Ако бариерната слуз в маточната кухина стане яркочервена или алена, това показва отпътуване на плацентата и началото на преждевременно раждане..
Слизеста тапа преди раждане. Снимка

Качествените характеристики на лигавицата се определят от гинеколог по време на рутинен преглед на бременна жена. В случай на нормално развитие на плода и съответствието на естествената бариера с всички физиологични характеристики, пациентът не изисква допълнителни изследвания.

Ако горните параметри не съответстват на реалната картина на хода на бременността, тогава в този случай може да се наложи жената да се подложи на допълнителна диагностика.

Функции на лигавицата

Слизеста тапа преди раждането, снимка на която можете да намерите на информационните щандове в кабинета на гинеколог или акушер, действа като естествена бариера.

Освен това той има следните функции, които осигуряват нормалното развитие на детето и запазват здравето на бременната жена:

 • предотвратява навлизането на вода в маточната кухина по време на къпане на бременна жена в басейн, баня, река или открито водно тяло;
 • действа като физиологична бариера за сперматозоидите, попаднали във влагалището по време на секс, без използването на бариерна контрацепция;
 • поддържа оптималната микрофлора в шийката на матката и горната част на влагалището, предотвратявайки развитието на патогени, тъй като антителата присъстват в лигавицата;
 • преди лигавицата да напусне феталния пикочен мехур и детето да бъде изолирано от агресивното въздействие на околната среда (това е особено вярно, когато жена, която вече е родила 3 ​​или повече деца, е бременна, има зеещ вход във влагалището и широк лумен на стените му).

За много бременни жени лигавицата е вид индикатор за непосредственото начало на раждането. Жените, които са изучили добре физиологията на тялото си и контролират процеса на бременността, започват да очакват освобождаването на естествената бариера няколко дни преди планираната дата на раждане.

Причини за появата на лигавица

Образуването на лигавична запушалка е пряка последица от зачеването на дете и бързото развитие на плода. След оплождането на яйцеклетката от спермата, ембрионът се имплантира към стената на матката.

В тялото на жената започва да се произвежда специален хормон - хориал гонадотропин. Синтезира се само по време на бременност. Неговото присъствие в кръвта винаги показва първите етапи на развитието на плода..

Веднага след като нивото на хорионгонадотропин в кръвта достигне достатъчно ниво, женската репродуктивна система, както и всички други вътрешни органи, получават сигнал, че е необходимо да се възстанови работата им за бъдещата подкрепа на живота на развиващото се дете.

На 5-тата седмица от формирането на плода горният клетъчен слой на шийката на матката, разположен от вътрешната му страна, започва активно да произвежда много дебела и вискозна слуз, на основата на която се образува физиологична бариера под формата на корк. Синтезът и постоянното обновяване на това вещество не спират до последните дни от началото на раждането.

Диагностика на лигавицата

Преди да се регистрира при гинеколог, една жена се подлага на предварителен преглед от специалист в този профил. За да определи наличието на лигавична запушалка, за да установи нейния цвят, степен на плътност и предварителни размери, лекарят трябва само да извърши визуално изследване на родовия канал на пациента.

Ако според резултатите от диагнозата е намерена промяна в цвета на корк, той има твърде течен вид или има други отклонения, тогава на жената може да бъде назначено непланирано провеждане на следните тестове:

 • Ултразвукова диагностика на матката;
 • даряване на венозна кръв на нивото на женските полови хормони;
 • събиране на капилярна кръв от снопчета пръсти за клинични изследвания за общи показатели;
 • намазка от стената на влагалището и шийката на матката, за да се изключи възможното развитие на остра бактериална инфекция, разрушила структурата на запушалката;
 • сутрешна урина, която се дава сутрин на гладно с допълнителен биохимичен анализ.

Въз основа на получените резултати се формира по-нататъшен курс на лечение. Ако диагностичният доклад не съдържа сериозни отклонения от нормата в развитието на плода и промяната в цветовия нюанс или консистенцията на лигавицата е индивидуална характеристика на репродуктивната система на пациента, тогава няма нужда от терапевтични действия.

Когато лигавичната запушалка се отдели

Образуването на лигавична запушалка, както и нейното отделяне, е напълно физиологичен процес, ходът на който зависи от нивото на женските полови хормони, присъстващи в кръвта на жената. Ако бременността се развива нормално без усложнения, тогава естественото отстраняване на запушалката се случва на 38 гестационна седмица.

От този момент нататък бъдещата майка трябва да се подготви за предстоящото раждане на дете. Едновременно с изпускането на естествената бариера се появяват и други признаци за започване на раждането, които не остават незабелязани.

Ако жената е в покой, заемайки хоризонтално положение или седнала, тогава тя може да усети момента, в който щепселът излезе. Изследването на бельото разкрива изобилие от лигавични секрети. Ако щепселът е излязъл по време на душ или ходене до тоалетната, тогава в този случай жената може да не забележи излизането й, което също е нормално..

Причини за ранното излизане от лигавицата

В гинекологичната практика има случаи, когато отпадъците от лигавицата се появяват преди 38 седмици.

Ранното отделяне на физиологичната бариера може да бъде причинено от следните причини, появата на които е причинена от отрицателното влияние на патологичните фактори:

 • рязка промяна в хормоналните нива, свързана с намаляване на нивото на прогестерон в кръвта (може да бъде причинено от съпътстващи заболявания на органите на женската репродуктивна система, ендокринни нарушения, неоторизиран прием на лекарства на основата на синтетични хормони);
 • интензивен вагинален секс в края на бременността;
 • отпускане на мускулните влакна, отговорни за тонуса на вагиналните стени (такава реакция на тялото е следствие от нервно пренапрежение, преживян стрес, внезапна уплаха);
 • изтичане на околоплодна течност, чието изобилие измива лигавицата от цервикалната кухина (причината за преждевременно раждане може да бъде свързана с дисбаланс в половите хормони, възпалителни заболявания на вътрешните органи, хронични инфекции, отрицателна наследственост, стрес);
 • появата на контракции, наличието на които ще стимулира постепенното отпускане на мускулите, отговорни за тонуса на матката, което в крайна сметка ще доведе до освобождаване на лигавицата;
 • механични повреди, получени в резултат на злополука, удар в долната част на корема, неправилен гинекологичен преглед (възниква нарушение на консистенцията на лигавицата, тя става течна и постепенно изтича);
 • наличието на остри инфекциозни заболявания, които се появяват изключително в областта на гинекологията и също често се диагностицират при бременни жени (кандидоза, колпит, вагиноза).

Независимо коя от горните причини е била предпоставка за преждевременното излизане от лигавицата, трябва незабавно да се консултирате с гинеколог. Това ще ви позволи да предприемете своевременни действия, насочени към запазване на детето и предотвратяване на ранно започване на раждането..

Симптоми на освобождаване от корк

При жени, които забременяват за първи път, както и при повторно раждане, освобождаването на лигавицата се появява винаги след 38 гестационна седмица. Това е при условие, че бременността преминава без патологични усложнения. Единствената разлика е, че родилите жени имат по-гладка и еластична повърхност на вътрешната част на шийката на матката..

В тази връзка коркът се отделя бързо и излиза като единична желеобразна бучка. При жени, които забременяват за първи път, секрецията на слуз се извършва на порции, с малки примеси от кръв. Това се дължи на по-тесния лумен на шийката на матката.

Разграничават се и следните симптоми, при наличието на които се отделя лигавицата:

 • усещане за дърпащи болки в долната част на корема (важно е да се помни, че синдромът на болката не трябва да бъде остър, тъй като това не е типично за отделянето на малък съсирек от слуз);
 • чувство на дискомфорт във влагалището;
 • появата на обилно лигавично отделяне на повърхността на бельото или дамската превръзка.

Горните симптоми трябва да съвпадат с очакваната дата на раждане на детето. Ако тези признаци се появят, но здравето на жената остава същото, в рамките на 3-6 часа или 1-2 дни трябва да започнат първите контракции. Възможно е раждането да започне много по-рано..

Ако, заедно с освобождаването на лигавицата, незабавно се усещат пулсиращи контракции, тогава трябва незабавно да отидете в болницата, за да видите гинеколог.

Предотвратяване на преждевременно освобождаване на лигавицата

За да се предотврати ранното изтегляне на лигавицата и появата на преждевременно раждане, е необходимо да се спазват прости правила за профилактика, които се състоят в следните действия:

 • избягвайте интензивни физически натоварвания, не преуморявайте, водете премерен начин на живот;
 • избягвайте психоемоционално пренапрежение и стресови ситуации, за да не провокирате спазъм или внезапно отпускане на гладката мускулатура, отговорна за тонуса на матката;
 • спазвайте правилата за лична хигиена, вземайте топъл душ всяка сутрин и вечер, сменяйте бельото;
 • своевременно се консултирайте с гинеколог в случай на първите признаци на развитие на остра или хронична инфекция на вътрешните полови органи (дисбалансът на полезната и патогенната микрофлора може да доведе до разрушаване на структурата на лигавицата, да я направи по-течна и да провокира преждевременно излизане с риск от инфекция на феталния пикочен мехур);
 • не се занимавайте с вагинален секс в края на бременността или не позволявайте дълбоко проникване, а също така не забравяйте да използвате бариерни контрацептиви;
 • изключете неразрешения прием на лекарства (особено тези, които имат спазмолитични свойства, а също така съдържат естествени и синтетични хормони);
 • не плувайте в открити резервоари и басейни със студена вода, тъй като рязкото спадане на температурата може да провокира рефлекторно свиване на мускулните влакна на влагалището и шийката на матката, което ще доведе до преждевременна загуба на лигавицата;
 • не вдигайте предмети и вещи с тегло над 3 кг.

Слизестата запушалка преди раждането, чиято снимка прилича на съсирек от желеобразна маса, трябва да бъде в цервикалната кухина възможно най-дълго. За да запази здравето на детето и да го предпази от агресивни влияния на околната среда, коркът излиза няколко часа преди началото на раждането.

Какво да търсите, когато лигавицата запушва

Слизестата запушалка преди раждането, снимката на която показва външния вид на физиологичната бариера, постепенно губи предишната си плътност. Това се дължи на промяна в хормоналния фон на жената. В този случай е много важно да се прави разлика между отпадъците от лигавични секрети от загубата на околоплодна течност..

Бременната жена трябва да обърне внимание на следните ключови фактори:

 • лигавичната запушалка излиза в продължение на няколко часа, а понякога дори дни преди началото на раждането, а околоплодната течност изтича непосредствено преди началото на раждането, придружена от периодични контракции, които се засилват с отварянето на матката (по време на излизане на лигавицата запушването, състоянието на гениталния орган практически не се променя);
 • околоплодните води имат напълно прозрачен външен вид и в патологичния ход на бременността могат да станат зелени или жълти (лигавицата е с плътна и вискозна консистенция с жълтеникав, прозрачен или кафяв оттенък);
 • коркът почти винаги е бучка, наподобяваща желе, която е неподвижна и постепенно се абсорбира в прането или подложката за гащи, а околоплодните течности бързо се разпространяват по повърхността и имат висока степен на течливост;
 • лигавичната запушалка напуска маточната кухина незабавно на единична бучка или на малки части и околоплодната течност изтича в големи обеми, обилно навлажнявайки бельо, дрехи, дамски превръзки (изтичането им може да се увеличи по време на движение, клякане, кашляне).

Ако след освобождаването на лигавицата или амниотичната течност благосъстоянието на бременната жена не се влоши. Трябва да отидете в болницата и просто да очаквате раждането да започне скоро. При наличие на болезнени усещания в долната част на корема, спазми, контракции, трябва незабавно да се обадите на екипа на линейката или да отидете в медицинско заведение със собствената си кола.

Възможни усложнения

Освобождаването на лигавицата може да бъде придружено от развитието на патологични процеси в репродуктивната система на бременна жена и директно вътре в матката.

В този случай могат да се развият усложнения, които са придружени от следните симптоми:

 • лигавичната запушалка излезе много по-рано от предписаната дата на раждане на детето (до 6-7 месеца), което може да показва отделяне на плацентата и предстоящо настъпване на преждевременно раждане, последствията и протичането на които е трудно да се предвидят;
 • излизането от физиологичната бариера поради механично увреждане на вътрешните генитални органи с нарушаване на целостта на околоплодните води и изтичане на вода (в този случай разрешението за раждане трябва да се извърши възможно най-скоро, тъй като съществува висок риск от измръзване на плода);
 • изхвърлянето на щепсела е придружено от остра болка в долната част на корема и отделянето на ярко алена кръв, което не е нормален процес, може да показва вътрешно кървене, съдови нарушения или наличие на други фетални аномалии.

Всички горепосочени усложнения, които могат да възникнат при освобождаване на лигавицата, преди раждането (самата снимка на процеса на напускане на физиологичната бариера може да се види на информационни плакати в кабинета на акушер-гинеколога) са опасни и изискват спешна хоспитализация на бременна жена.

На всички етапи от развитието на плода всяка жена трябва да знае физиологичните характеристики на лигавицата, времето на нейните естествени отпадъци, отличителните черти по отношение на околоплодната течност.

С ефективен контрол на хода на бременността и прилагане на превантивни мерки, освобождаването на лигавицата се извършва не по-рано от 38 седмици, малко преди началото на раждането.

Дизайн на статията: Владимир Велики

Отстраняване на щепсела преди раждане

Колкото и задълбочена да е подготовката за раждането на бебе, раждането обикновено изпреварва в най-неочаквания момент. Освобождаването на тапата от влагалището действа като характерен предшественик на раждането..

Помислете какво представлява запушалката, когато излезе от тялото, и дали притесненията на бъдещата майка си струват определени отклонения.

Понятие и дефиниция на корк

В гинекологията съсирекът се нарича запушалка, която изпълва шията от момента на зачеването до последните дни на раждането на дете. Излизането навън се случва, когато е изпълнило защитни функции.

На практика се смята, че отделянето на слуз е сигурен предшественик на ранното раждане на бебе. Но това не е универсална ситуация, показателите са индивидуални: някой има слуз няколко седмици преди раждането, а някой е изправен пред освобождаването му само в родилната зала.

Последователност

Изварата е представена от плътно отделяне на желеобразна консистенция. Състои се от слуз, произведена от шийката на матката, за да предпази плода от различни инфекции, попадащи в утробата..

На външен вид е подобен на концентриран яйчен белтък, но понякога е течен и излиза на части. Понякога щепселът прилича на "мазилка" - отделяне, което често придружава менструацията.

Размерът

За да не объркате този съсирек с други секрети, е важно да имате информация за количеството слуз, което трябва да изчезне. Обикновено обемът му варира от 50 ml, а размерът му е в диапазона 1,5-2 cm.

Характеристики на цвета

Тук има два варианта - норма и патология. Обикновено има само един цвят, но ако се е променил, това сигнализира за заболяване.

Норма

Тук няма конкретен отговор, „цветната палитра“ на тази слуз може да варира от бежово до кафяво. Има вероятност от кървави съсиреци, розови частици, те не трябва да причиняват безпокойство.

Те показват разкъсване на малки капиляри, когато шията се отвори. А разликите в цвета на слузта на родилките се обясняват с разликата в здравословното състояние на различните жени по време на бременност..

Патология

Въз основа на сянката на пренаталното отделяне една жена може да разбере, че съществува опасност за нея и нероденото дете..

Ако имате кафяво течение с наситени петна, трябва незабавно да се свържете с лекар. Обилните алени, червени и тъмнокафяви съсиреци действат като тревожни симптоми..

Коркови функции

Когато слузът премине през последния месец на бременността, нежният пол трябва да бъде нащрек и да започне да се подготвя за раждане.

За да се избегнат глупави грешки, трябва да се разберат функциите, които този съсирек на слуз е имал през цялата бременност, и защо тялото го е „отхвърлило“:

 • защита на ембриона от инфекциозния процес, проникването на микроби от външната среда;
 • осигуряване на механично покритие за матката;
 • създаване на възможност за бременна жена да води активен начин на живот: посещавайте басейна, правите секс, къпете се;
 • формиране на бактерицидни свойства.

От това следва просто заключение, че това е специфична бариера, която помага да се покрие нероденото бебе от всякакви вредни фактори отвън..

Докато този съсирек излезе, бременната жена може да води нормален живот. Започнете да внимавате, когато коркът е извън тялото..

Причини за отделяне на слуз преди раждането

Всеки процес, който се наблюдава в тялото на бъдеща майка, е свързан с определени причинно-следствени фактори. И изходът за слуз не е изключение.

Хормоналният фон трябва да се справи със сериозни промени, които провокират секрецията на слуз. Най-често това явление се наблюдава от 38-та седмица и трябва да се очаква характерно отделяне, което ще уведоми бъдещата майка, че скоро ще роди.

По-добре е незабавно да попитате за причините за освобождаването на съсирека преди процеса на раждане..

Често срещани причини за излизане от щепсела:

 • хормонални колебания: започвайки от оплождането, завършвайки 38-та седмица, тялото активно произвежда прогестерон, наричан в популярността „хормон на бременността“, той осигурява плътно затваряне на шията и след прекратяване на производството му, цервикалният канал омеква, което води до отделяне на лигавични секрети ;
 • прекомерно напрежение на вагиналните мускули по време на полов акт или отделяне на околоплодна течност;
 • често отпускане на мускулите - докато се къпете или сте под душа;
 • опити: често отделянето изчезва в тоалетната, когато една жена претоварва мускулите си дълго време;
 • преглед при гинеколог и друга механична инвазия;
 • заболяване с инфекциозен характер, което може да провокира преждевременно отделяне на слуз, спешна нужда от консултация със специалист.

За да избегнете грешки преди раждането, трябва да попитате за признаците на щепсела, излизащ от тялото..

Как и кога съсирекът излиза

Естрогените са хормони, произведени по време на бременност. Под тяхно влияние тялото претърпява определени промени, включително омекотяване на плътна консистенция и нейното освобождаване..

 • Отпадъците може да не възникнат поради естествени хормонални колебания, наблюдавани преди раждането, а поради механични фактори.
 • Когато жената е на гинекологичен стол, мускулният тонус в гениталиите й се увеличава и по време на това лигавичните елементи могат да бъдат изтласкани от канала.
 • Съсирек от слуз може да излезе като вискозна бучка, диаметърът му може да бъде всеки, но средната стойност е 1,5 см. Възможно е във вашия случай щепселът да излезе частично.

В тази ситуация тя е представена от обичайните зацапващи секрети, съдържащи ивици кръв. Това е вариант на нормата и не е патология..

Колко време преди раждането тапата напуска

Това е доста специфичен аспект. Някои жени дори не забелязват момента на отделяне на слуз и не са наясно какъв тип тапа има тапата, защото тя често излиза с поток от околоплодната течност. За други отстъплението започва много по-рано..

Когато щепселът се свали

Процесът на отделяне на слуз е най-важният предвестник на труда. Счита се за не по-малко подходящо от свиването или оттичането на водите. Но това е неточен показател, тъй като, както вече споменахме, той може да изчезне както няколко седмици преди раждането, така и няколко часа.

Ето защо е по-добре да изясните ситуацията предварително и да информирате лекаря за изхода на щепсела. Най-вероятно лекарят ще проведе класически вагинален преглед и ще препоръча да отидете в пренаталното отделение..

Винаги ли се отпушва коркът

От физиологична гледна точка - винаги, на практика - отговорът е двусмислен. Някои млади дами са 100% сигурни, че са я виждали, докато други вярват, че това не е вярно. Всяка жена наистина има тази слуз, защото в противен случай пълното носене на плода би било невъзможно поради постоянния контакт на мембраните с болезнената микрофлора.

Най-вероятно жените твърдят, че не са видели задръстването, поради факта, че просто не са забелязали излизането му. Наистина, това явление може да се случи неусетно - докато си вземате душ, във вана.

Понякога на практика има случаи, когато защитата се "ражда" с бебето. В това няма нищо ненормално или странно. Просто бъдете подготвени за индивидуалните характеристики на вашето тяло и тяхното проявление преди раждането..

Какво да правим, когато коркът си тръгне

Обикновено контракциите започват след отминаване. Отначало техният интервал може да е дълъг, а самите контракции са нередовни и слаби. Задачата на бъдещата майка е да се отпусне възможно най-много.

 • Можете да вземете душ, да се обадите на семейство и приятели и да информирате, че скоро ще родите. Ако контракциите се случват на интервали от 10 минути или по-малко, това показва спешна необходимост от пътуване до родилния дом.
 • Не забравяйте, че от момента на излизане на лигавицата, родовият канал е сериозно податлив на инфекции и някакъв механичен стрес, затова е важно да се спазват хигиенните правила и да се предпазвате от всякакви външни фактори.
 • Препоръчително е след като слузът напусне, да смените банята с душ, да смените постелките и бельото по-често и да поддържате сексуален мир. Тези прости стъпки ще ви помогнат да предотвратите навлизането на инфекция в матката..

Кога да посетите лекар

Ако очакваното време на раждане наближава и все още няма лигавица, това не е сериозна причина да се свържете с лекар. Не всяка жена знае точно как се получава това отделяне и колко време отнема целия процес.

Някой има чиста слуз на 38-та седмица от бременността, докато други имат всичко това в тоалетната, банята, в навечерието на раждането. Ако щепселът не излезе, той ще излезе по-късно, преди раждането. И това са всички варианти на нормата.

Много по-сложен е случаят, когато коркът наистина излезе, но жената го смяташе за изливане на околоплодна течност или за друго изхвърляне.

Обикновено по структура и консистенция такава слуз е по-плътна, а околоплодните води са прозрачни и по-малко плътни. Ако изведнъж имате някакви съмнения относно това, определено трябва да информирате Вашия лекар за тях..

Трябва да внимавате и в ситуация, ако задръстването се е случило по-рано от 2 седмици преди датата на очакваното раждане. Има голяма вероятност да имате бебе преди време. Може да сте имали анамнеза за отслабване на плацентата. Решението е да се обадите на лекар у дома или да отидете в център за помощ.

 • Друга причина за необходимостта от спешна консултация със специалист е образуването на обилно лигавично отделяне от гениталния тракт, придружено от яркочервена кръв. В действителност, тапата се освобождава без никакво кървене..
 • Ако имате притеснения и притеснения, отидете на лекар: лекарят ще може да осигури пълно проследяване на хода на бременността и да определи датата на раждането с максимална точност.
 • Отпушва ли се коркът задължително преди раждането? Не, не е задължително, но бъдете подготвени, че това може да се случи няколко часа преди раждането. Жената е поканена да отиде в предродилния отдел и внимателно да спазва правилата за интимна хигиена.
 • Ако разполагате с подходящата информация за това кога и колко коркът може да остави и какъв тип има, можете своевременно да откриете това явление и да съставите план за по-нататъшни действия..

Изход

По време на бременност настъпват промени в тялото на жената. Сред тях е появата на бариерен щепсел. Когато щепселът излезе, това показва непосредственото начало на чести контракции и раждане..

Поради индивидуалността на тялото на всяка жена, изходът от тази кома може да се случи по всяко време: доста предварително, на 38-та седмица, преди освобождаването на плода. Всяка ситуация е нормална, ако бременността не е придружена от други очевидни аномалии.

Ако бременната жена е загрижена за промени в здравето си, струва си да се консултирате с лекар. Той проведе специални прегледи и ще ви каже какво да правите по-нататък.

Как напуска лигавицата и колко време започва раждането

Слизестата запушалка по време на бременност е съсирек от вискозна концентрирана слуз, която запълва цервикалния канал и приема формата му. Основната цел на лигавицата е да предпази плода и мембраните от патогенни микроорганизми, поради което запушалката плътно запушва цервикалния канал. В допълнение към слуз, която се произвежда от жлезите на колоновидния епител (покриваща ендоцервикса), коркът съдържа антитела и левкоцити, които се активират, когато вирулентни бактерии се опитват да проникнат в кухината на плода. По този начин защитната функция на щепсела е представена от два компонента: механичен и биологичен.

Как изглежда коркът?

По обем лигавичната запушалка не надвишава съдържанието на една супена лъжица. Това е бучка вискозна слуз, която прилича на парче желе. Цветът на корк варира от прозрачен до жълтеникав до кафеникав. Често в лигавичния конгломерат се виждат кръвни ивици, което не се отнася за отклонения. Малките петна кръв са само знак, потвърждаващ „узряването“ на маточната шийка до края на бременността (скъсяване, централизация и омекотяване). В процеса на „узряване“ на шията настъпва увреждане на малките й кръвоносни съдове, което обяснява примеса на кръвта.

Механизъм за образуване

Удебеляването на слуз в цервикалния канал се дължи на промяна в хормоналните нива в тялото на жената. Известно е, че в навечерието и по време на овулацията слузът в ендоцервикса се втечнява, за да осигури достъп до маточната кухина на зряла яйцеклетка, за да я оплоди. Във втората фаза на цикъла, който протича под егидата на прогестерона, цервикалната слуз става вискозна и плътна, което предотвратява проникването на инфекциозни агенти в маточната кухина по време на зачеването и имплантирането на яйцеклетката в ендометриума. Ако оплождането не се е случило, тогава лигавицата от ендоцервикса се изтласква от кръвта и отделения функционален слой на маточната лигавица (менструален поток). От момента, в който оплодената яйцеклетка е прикрепена към маточната кухина, тялото започва интензивно да синтезира прогестерон, който причинява удебеляване на цервикалната слуз. По този начин образуването на лигавична запушалка започва още преди да настъпи зачеването и продължава през цялата бременност. В края на бременността производството на прогестерон започва да намалява и естрогенът се увеличава. Естрогените подготвят тялото за раждане, включително „узряване“ на шийката на матката и втечняване на лигавицата.

Когато щепселът се свали

Преминаването на тапата е един от предвестниците на бременността и показва скоро раждане (няколко дни по-късно - няколко седмици). Следните признаци сигнализират за наближаването на близко раждане: пролапс на корема и облекчаване на дишането на бременната жена, загуба на тегло с 300 - 400 грама, поява на фалшиви контракции и др. Нормалното време за изгонване на щепсела се счита за няколко часа - няколко седмици (2 - 3 седмици преди доставката). Освобождаването на лигавичен конгломерат от ендоцервикса може да продължи от три до десет дни; безсмислено е да очаквате началото на раждането през първите три часа след случилото се. Трябва да се предупреди за ранно изпускане на щепсела - в периода от 37 седмици или по-малко (косвено показва заплахата от преждевременно раждане).

Половият акт, гинекологичният преглед или възпалителен процес във влагалището могат да провокират отделянето на цервикалната слуз. В последния случай коркът придобива зеленикав оттенък и неприятна миризма..

Опции за премахване на корк

Експулсирането на цервикална слуз може да се случи според различни сценарии:

 • Опция 1. Щепселът се изтласква от ендоцервикса напълно и едновременно. В този случай можете да оцените неговия цвят, консистенция, да идентифицирате кръвта и патологичните включвания. Подобна опция е характерна за раждащите жени, което се дължи на скъсяването на шийката на матката и по-широкия цервикален канал (следствие от предишни раждания).
 • Вариант 2. Слизестият конгломерат оставя на части в продължение на няколко часа / дни. Наблюдава се при първородени бременни жени и се дължи на плътността и удължаването на шийката на матката.
 • Вариант 3. Коркът тръгва едновременно с изтичащите околоплодни води. Процесът е безболезнен.

Като правило процесът на излизане от лигавицата на шийката на матката е безболезнен и често остава незабелязан от жената. Обикновено щепселът се сваля сутрин, напрежението по време на изхождането може да провокира излизането му.

Препоръки след изхвърляне на цервикална слуз

След излизането на тапата, за да се предотврати инфекция на яйцеклетката, се препоръчва:

 • откажете да се къпете, вземете душ;
 • откажете да правите секс или да използвате презервативи;
 • сменяйте бельо два пъти на ден;
 • контролиране на вагиналното течение (евентуално пренатален излив);
 • използвайте чорапогащници;
 • правете тоалетна на гениталиите поне два пъти на ден (без да използвате сапун или гел);
 • подгответе се за пътуване до болницата (съберете и проверете необходимите документи и неща);
 • откажете дълги пътувания (пътуване до селската къща, до друг град) поради непосредственото начало на труда;
 • въздържайте се от плуване в открити води и басейн.

Спешно в болницата

В някои случаи изхвърлянето на цервикална слуз е придружено от други неблагоприятни признаци и изисква незабавно повикване при спешни случаи:

 • изходът на щепсела е придружен от умерено или значително кървене от гениталния тракт;
 • освобождаването на цервикална слуз се случва едновременно с изливането на вода;
 • появата на спазми в корема, които нарастват с течение на времето (началото на раждането).

Видео: Как щепселът се сваля при бременни жени преди раждането? осемнадесет+

Внимание! Тази статия е публикувана само с информационна цел и при никакви обстоятелства не представлява научен материал или медицински съвет и не може да замести личната консултация с професионален лекар. Консултирайте се с квалифицирани лекари за диагностика, диагностика и предписване на лечение!