Жълтеницата на новородените е появата на иктерично оцветяване на кожата и лигавиците при децата през първите дни от живота им поради нарушение на метаболизма на билирубина. При здрави деца се появява физиологична жълтеница на новородените поради незрялостта на чернодробните ензимни системи..

Съществуват и генетично детерминирани (наследствени) ензимопатии - преходна фамилна хипербилирубинемия и др. Жълтеница на новородените може да се появи и във връзка с повишено разграждане на еритроцитите: вродена (наследствена) хемолитична жълтеница на новородените, произтичаща от промени в еритроцитите (микросфероцитоза), по-лесно претърпяване Shoffard, кръстен на физиолога О. Минковски и френския лекар А. Shoffard, който е описал тази патология през 1900 г.), жълтеница с масивен кръвоизлив по време на раждане (кефалогематома, ретроперитонеален хематом и др.), С остри и хронични инфекции с бактериален и вирусен произход, с вроден дефицит на ензима глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа, който участва в обмена на билирубин.

Тази група включва също хемолитична болест на новородените, която възниква, когато кръвта на майката и плода е несъвместима. Жълтеницата на новородените може да бъде причинена от механично задържане на жлъчка (вродена атрезия на жлъчните пътища, тумори на черния дроб и панкреаса и др.) Или увреждане на чернодробния паренхим (хепатит, цитомегалия, сепсис, сифилис, токсоплазмоза и др.). Лечението се основава на причината за жълтеница. Физиологичната жълтеница на новородените не изисква лечение.

Понякога жълтеницата на кожата се нарича иктер (от ikteros - жълтеница). Често родителите чуват от лекуващия лекар, че кожата и склерата на очите на детето са „иктерични“, което означава, че имат жълтеникав цвят. Развитието на жълтеница е свързано с повишено кръвно съдържание на специално вещество от групата на жлъчните пигменти, наречено билирубин (от билис - жлъчка и рубин - червено). Този червен жлъчен пигмент е основният пигмент на жлъчката и продукт на метаболизма на хемоглобина, именно той придава на жлъчката характерния златистожълт цвят. След разцепването на молекулата на желязото от молекулата на хемоглобина, глобинът (протеиновата част на веществото) също се разцепва. Под въздействието на оксиданти възникват редица биохимични реакции, в резултат на което остава билирубин, който не съдържа протеин в молекулата си. Този билирубин се нарича косвен или свободен. Тази фракция на билирубин навлиза в кръвната плазма, „прикрепва“ се към белтъка албумин и циркулира в кръвта в тази форма. Индиректният билирубин е неразтворим във вода, токсичен и не преминава през бъбречния филтър и не се екскретира през бъбреците. В чернодробната клетка две молекули от вещество, наречено глюкуронова киселина, са прикрепени към молекула непряк билирубин и се образува друга фракция от билирубина - директен билирубин или свързан. Той е нетоксичен, разтворим във вода, преминава през бъбречната бариера и се екскретира с урината. Директният билирубин прониква добре в тъканите и причинява иктерично оцветяване на кожата, склерите, лигавиците.

Физиологичната жълтеница (неонатална жълтеница) е преходна (временна) конюгативна жълтеница, която се появява при повечето здрави новородени през първите дни от живота, поради факта, че феталните еритроцити съдържат специален тип хемоглобин (хемоглобин F - фетален) и тези еритроцити се разрушават след раждането. Освен това новородените имат и дефицит на специален протеин, който осигурява транспортирането на билирубин през мембраните на чернодробните клетки. Насърчава прекомерното натрупване на билирубин, забавянето на узряването на ензимните системи на черния дроб, участващи в превръщането на индиректния билирубин в директен. Друг фактор, влияещ върху скоростта на отделяне на билирубин от тялото, е ниският екскреторен капацитет на черния дроб при новородени..
Физиологичната жълтеница на новородените се проявява чрез оцветяване на кожата в жълто на 3-4-ия ден след раждането. Черният дроб и далакът не са увеличени, няма признаци на повишен разпад (хемолиза) на еритроцитите и анемия. Тъй като системата за секреция на билирубин се подобрява и излишните кръвни клетки изчезват от кръвния поток, жълтеницата изчезва (обикновено след 1-2 седмици) и не причинява вреда на бебето. При тежка жълтеница понякога се използва интравенозна инфузия на разтвори на глюкоза, аскорбинова киселина, фенобарбитал, холеретици, за да се ускори отделянето на билирубин.

Жълтеницата при недоносените бебета е по-често срещана, отколкото при доносените бебета, тя е по-изразена и продължава по-дълго - до 3-4 седмици. Нивото на директен билирубин при тази форма на жълтеница достига своя максимум на 5-6-ия ден от живота на детето. В случай на интензивна жълтеница се използват допълнителни лекарства и фототерапия (терапия със светлина от специална лампа). Под въздействието на светлината настъпва структурна изомеризация на билирубин и се образува така нареченият „лумирубин“, който има различен път на екскреция, бързо прониква в жлъчката и урината.
Тежестта на повишаване на нивото на билирубин в кръвта при недоносени деца не зависи от телесното тегло при раждането, но е пряко зависима от степента на зрялост на плода и наличието на майчини заболявания по време на бременност.

Хемолитична болест на новородените, фетална еритробластоза (еритробластите са млади форми на еритроцити), заболяване, което се проявява от момента на раждането или от първите часове от живота на детето, най-често когато кръвта на майката и плода е несъвместима с резус фактора. Хемолитичната болест на новородените се проявява в оточна форма (най-тежката), в иктерична форма и под формата на вродена анемия. Най-често срещаната форма е иктерична. Жълтеницата, която често завършва със смърт, е известна отдавна, но причината за хемолитичната болест на новородените е установена едва през 1931-1940 г., когато австрийският лекар К. Ландщайнер и американският лекар А. Винер откриват при 85% от хората в еритроцитите специално вещество, което също се среща във всички маймуни порода Rh и поради това се нарича Rh фактор.

Ако жена, чиято кръв не съдържа Rh фактор (Rh отрицателен) забременее от своя Rh положителен съпруг и плодът наследява Rh положителната кръв на бащата, тогава съдържанието на Rh антитела постепенно се увеличава в кръвта на майката. Прониквайки през плацентата в кръвта на плода, тези антитела унищожават еритроцитите на плода, а след това и еритроцитите на новороденото. Хемолитичната болест на новородените може да се развие и при групова несъвместимост на кръвта на съпрузите, когато детето наследява кръвната група на бащата; обикновено в тези случаи майката има група I (0), а детето II (A) или III (B). Когато кръвта на майката и детето е несъвместима по отношение на Rh фактора, хемолитична болест на новородените обикновено се наблюдава при деца, родени от 2-3-та и следващи бременности, т.к. съдържанието на Rh антитела в тялото на майката се увеличава бавно. Заболяването обаче може да се развие и при дете, родено от първата бременност, ако майката е получила кръвопреливане по време на бременност или интрамускулно инжектирана кръв, без да се вземе предвид Rh фактора. Хемолитичната болест на новородените се развива средно при 2-5 новородени от 1000. Предишните аборти също допринасят за появата на тежка форма на хемолитична болест на новородените. Абортът, извършен по време на първата бременност, вече води до образуване на антитела и увеличава възможността за развитие на хемолитична болест на новороденото. Иктеричната форма на хемолитична болест на новородените се характеризира с ранна поява на жълтеница (в първите часове или първия ден след раждането) с интензивно нарастване на оцветяването в следващите дни (т.нар. Физиологична жълтеница на новородените, наблюдавана при здрави деца, обикновено се появява на 3-4-ия ден след раждане). Жълтеницата се причинява от отделянето на билирубин в кръвната плазма, който се образува, когато червените кръвни клетки на детето се разрушат. През следващите дни състоянието на детето обикновено се влошава, натрупва се анемия, детето става летаргично, не смуче добре и често могат да се появят гърчове поради увреждане на нервната система. Децата, претърпели хемолитична болест на новородени под формата на тежка жълтеница, с недостатъчно лечение, понякога изостават в развитието си. При оточна форма (общ вроден оток на плода) плодът често се ражда преждевременно, мъртъв или умира в първите часове от живота. Болестта се проявява с оток на кожата, подкожната тъкан, натрупване на течност в гръдния кош и коремните кухини, уголемяване на черния дроб и далака, тежка анемия. Най-леката форма на хемолитична болест на новородените - вродена анемия на новородените се проявява чрез бледност на кожата в комбинация с ниско количество хемоглобин и еритроцити, обикновено протича благоприятно и при навременно лечение завършва с възстановяване.

Лечение. За най-бързо отстраняване от тялото на новороденото на токсични продукти, образувани по време на разрушаването на еритроцитите, и в същото време Rh антитела, се използва обменна кръвопреливане през първия ден след раждането (заместване на 70-80% от кръвта на детето с кръв на Rh-отрицателен донор), което понякога се повтаря. Предписват се лекарства, които подобряват чернодробната функция. Бебетата с хемолитична болест на новороденото обикновено се хранят с изцедено мляко от друга жена през първите 2 седмици. по това време майчиното мляко съдържа Rh антитела, които са вредни за бебето. След изчезването на антителата те преминават към хранене на бебето с майчиното мляко. Децата, страдащи от хемолитична болест на новородените, се нуждаят от внимателна грижа, правилно хранене..

Предотвратяване. Всички бременни жени се подлагат на кръвен тест за идентифициране на Rh-отрицателни жени, които трябва да бъдат регистрирани в антенаталната клиника. Rh-отрицателните бременни жени, веднъж месечно, и ако е необходимо и по-често, се определят в кръвта на Rh антитела. Важно е да запазите бременността. При наличие на антитела в кръвта се препоръчва на жените да правят по-дълги почивки между бременностите. с всяка следваща бременност титърът на антителата се увеличава в кръвта. Всяко дете, родено от майка с Rh-отрицателна кръв, подлежи на внимателно наблюдение и задължително изследване през първите часове от живота за съдържание на билирубин, Rh фактор в кръвта, кръвна група.

Жълтеница на новородени

Повишената жълтеникавост на кожата и бялото на очите се среща при 60% от недоносените бебета и 80% от недоносените бебета през първата седмица след раждането. По правило тази жълтеница не е свързана с хепатит и в по-голямата част от случаите не изисква лечение. Обикновено това се обяснява с възрастовата незрялост на черния дроб на бебето или по-рядко с излишък на хормони в майчиното мляко. При 0,3-0,7% от новородените обаче пожълтяването на кожата може да се обясни с много опасно хемолитично заболяване, което може да доведе до смъртта на детето..

Защо новороденото бебе "пожълтява"?

Пожълтяването на бебешката кожа, лигавиците и бялото на очите винаги се обяснява с повишеното съдържание на жлъчен пигмент в кръвта му - билирубин, който се отделя в резултат на естествения процес на разграждане на хемоглобина в кръвта. Освободеният билирубин е неразтворима отрова и е трудно да се отстрани от тялото. Следователно в черния дроб той се свързва с глюкуроновата киселина, става нетоксичен, лесно разтворим и лесно се екскретира с урината. Жълтеница се появява, когато черният дроб няма време да свърже освободения билирубин и съдържанието му в кръвта надвишава 35 μmol / l. След това прониква в тъканите, поради което кожата, склерата на очите, долната повърхност на езика, небцето пожълтяват.

Какво да правите, ако жълтеницата на новороденото продължава?

Ако новородено бебе активно кърми, получава необходимото количество мляко, то няма проблеми с уринирането и изпражненията, ако наддава нормално и не се притеснява без причина, тогава най-вероятно физиологичната жълтеница преминава нормално, малко по-бавно от обикновено. Ако бебето е летаргично, твърде сънливо, то няма изпражнения, майката трябва да отиде на лекар, за да установи нивото на билирубин в кръвта и да изключи патологията.

Необходимо ли е допълнително да се полива детето с жълтеница?

Несвързаният билирубин е опасен за детето и има токсичен ефект. Той е неразтворим във вода, така че пиенето на много течности в този случай е безполезно. Пиенето на много вода може да доведе до загуба на тегло: водата ще му попречи да получи точното количество кърма. Колкото по-малко яде детето, толкова по-рядко ще се освободи от изпражненията и урината, което означава, че билирубинът ще се отделя от тялото по-бавно.

Как да се справим с физиологичната жълтеница по-бързо?

Бебето трябва да бъде прикрепено към гърдата в първите часове след раждането, за да може да започне да получава коластра. Той насърчава преминаването на меконий (първото отделяне на червата) и предотвратява физиологичната жълтеница. По-нататъшното хранене трябва да бъде често, поне 8-10 пъти на ден и неограничено във времето. Това насърчава честите движения на червата и системното отстраняване на излишния билирубин от тялото по естествен начин. Полезно е и излагането на новороденото на непряка слънчева светлина. Тази естествена фототерапия ви помага да се отървете от билирубина по-бързо.

Как се лекува жълтеница в болница?

Лечението на патологична жълтеница зависи от основните причини за състоянието. В случай на резус-конфликт между майка и дете, както и при несъвместимост на кръвните групи, се използват обменни трансфузии за „измиване“ на билирубина от кръвта на детето. До 70% от кръвта на детето може да бъде заменена по време на една процедура. Ако нивото на билирубин се повиши отново, преливането се повтаря до 4-6 пъти. При тежка анемия детето се инжектира със специален кръвен препарат - еритроцитна маса. Обикновено те се опитват да контролират нивото на билирубин, като използват различни процедури, които насърчават свързването и елиминирането на това вещество от тялото на детето. Използва се хипербарна оксигенация, т.е. към камерата под налягане се подава специално овлажнен кислород с детето. За същите цели често се предписва интравенозен фенобарбитал, който ускорява свързването на билирубин и допълнителна течност под формата на вода с глюкоза. В този случай, като правило, се предписва курс на антибиотици, за да се предотврати инфекция на тялото на детето. В резултат на такова лечение натоварването върху черния дроб на новороденото се увеличава и въвеждането на допълнителна течност води до намаляване на кърменето. Понякога педиатрите препоръчват фототерапия (облъчване със синя светлина) за разграждане на билирубина в кожата. Такова лечение обаче е необходимо само при много високи нива на билирубин, които обикновено се срещат при патологични видове жълтеница. В повечето случаи това не е необходимо, тъй като жълтеницата е физиологична и изчезва сама. Употребата на глюкоза е напълно неефективна - противно на общоприетото схващане, тя не допринася за отстраняването на билирубина от тялото..

Какво е хемолитична болест?

В редки случаи (0,3-0,7%), жълтеница може да бъде причинена от хемолитична болест (HMB), причинена от Rh-конфликт между майка и дете (92%), несъвместимост в кръвна група (7%) или други антигени (1% ). В този случай жълтеницата е по-изразена и се появява в първите часове от живота на бебето. Придружен е от анемия, увеличаване на размера на черния дроб и далака. Увеличението на интоксикацията с билирубин преминава бързо. В този случай състоянието на детето се влошава значително: то става летаргично, сънливо, губи мускулен тонус. При липса на медицинска намеса нивото на билирубин може да достигне критични нива за 3-4 дни. Несвързаният билирубин може да започне да се отлага в базалните ядра на мозъка на бебето. Това е така нареченият „kernicterus“, който може да доведе до увреждане и дори смърт на дете. Симптомите включват схванат врат (детето не може да огъне главата си), гърчове, широко отворени очи, постоянно крещи.
В допълнение, патологичната жълтеница може да бъде причинена от механични смущения в изтичането на жлъчка, инфекция, вътрешен кръвоизлив или травма при раждане на бебето и т.н. Тези видове заболявания изискват постоянен медицински контрол и лечение в болниците..

Защо се появява жълтеница на кърмата?

Този вид жълтеница е и физиологичен. Обяснява се с излишъка в майчиното мляко на женските полови хормони - естрогени, които се свързват с глюкуроновата киселина, „заемайки“ мястото на билирубина. Тази жълтеница също не е опасна. Може да продължи до 1-3 месеца. По правило детето не изпитва никакво безпокойство, активно е и наддава нормално. Пикът на нивото на билирубин в такива случаи пада на 10 - 21 дни и нивото му може да варира от 150 до 500 μmol / L. Ако при жълтеница кърмата бъде прекъсната за кратко, нивото на билирубин в кръвта на бебето рязко ще спадне. Въпреки това, лекарите обикновено препоръчват продължаване на кърменето, тъй като жълтеницата на кърмата обикновено не представлява сериозен риск за бебето..

Какво е физиологична жълтеница?

В по-голямата част от случаите (60-80%) причината за жълтеница при новородено е незрялостта на чернодробните ензимни системи. На първо място, това се отнася за недоносени бебета. Това е естествено състояние, при което крехкият черен дроб на новородено бебе няма време да реагира на интензивния процес на разграждане на хемоглобина, тъй като по това време в кръвта на детето се извършва процес на бърза промяна на хемоглобина, който осигурява на плода кислород за целия период на бременността, до хемоглобина на човек, роден и дишащ независимо. В резултат на това билирубинът може да се натрупва в кръвта на бебето, а кожата и очните му ябълки могат да пожълтеят. Това обикновено става забележимо на втория ден след раждането, достига максимум до осмия до десетия ден от живота на детето и преминава през третата или четвъртата седмица. Това състояние не изисква специално лечение и не причинява сериозни неудобства на бебето, въпреки че може да изплаши родителите. Такава жълтеница изчезва сама, веднага щом черният дроб на детето се засили и е в състояние да обработи целия натрупан билирубин. Ако обаче билирубинът в кръвта на бебето достигне високи нива, лекарите ще препоръчат специално лечение..

Жълтеница при новородени: причини, лечение, последици

Жълтеницата при новородени не е често срещана - тя се случва почти винаги. Всяка майка лесно ще забележи първите симптоми. Бебето става необичайно тъмно или жълто, бялото на очите пожълтява. Дали това е болест или особеност на малко дете? Това ще стане ясно по-късно, след няколкодневно наблюдение. Най-често няма причина за безпокойство, това състояние се дължи на някои физиологични характеристики на тялото на новородено дете.

Защо се появява жълтеница?

Тук билирубинът е „виновен” преди всичко. Какво представлява и откъде идва? Това е доста просто. Дете, което все още не е родено, има специална кръв със специален (фетален) хемоглобин. Той пренася кислород през кръвоносните съдове на бебето. Когато бебето се роди, то започва да диша с бели дробове. И тогава съставът на кръвта се променя: в него се появява „жив” хемоглобин и феталният хемоглобин се разрушава. Тук се образува билирубин. Детето няма нужда от него и малкият организъм започва да се отървава от него.

Това е много трудна задача за дете. Билирубинът не може да бъде отстранен просто така. Първо, той попада в черния дроб и там се смесва със специални ензими, след това се разтваря в урината и дори след това лесно се екскретира. Ако черният дроб не успее и има много билирубин в кръвта, ще започне жълтеница.

Причините за жълтеница от патогенен характер са напълно различни. Най-често се причиняват от нарушение на изтичането на жлъчка от тялото поради следните условия:

 • несъвместимост на кръвната група;
 • резус конфликт;
 • вирусно увреждане на черния дроб;
 • генетични метаболитни нарушения;
 • наследствени заболявания;
 • хормонални нарушения;
 • механично увреждане на жлъчните пътища или черния дроб.

ВИДЕО:

Скорост на билирубин

В кръвта на новородено бебе билирубинът трябва да бъде от 8,5 до 20,5 μmol / l (микромол на литър). Мерната единица е доста сложна, но не е нужно да се задълбочавате в нея. Ако наистина е интересно - кръвното изследване се прави на молекулярно ниво. Ако анализът покаже, че съдържанието на билирубин е малко по-високо от нормалното, лекарят разбира: тялото на бебето няма време да се справи с товара. Истинската жълтеница се появява, когато нивото на билирубина надвишава 35 μmol / L.

И все пак е различно...

Защо се появява жълтеница, вече е ясно. Защо има затруднения с отнемането на билирубин? Може ли това да е признак на патология? За съжаление да. Лекарите правят разлика между две групи жълтеница - физиологична и патологична. Помислете за всички видове жълтеница от най-рядката до най-честата.

Патологични видове жълтеница

Те са рядкост, но изискват задължително медицинско наблюдение и лечение. При патологична жълтеница винаги има допълнителни симптоми. Някои могат да бъдат забелязани от майка или някой от роднини, други се разпознават само от лекар.

Хемолитична болест

Сред всички бебета, които се разболяват от жълтеница на новородени, по-малко от 1% се падат на страдащите от хемолитична болест. Нейните причини:

 • Rh-конфликт между майка и бебе (най-често);
 • несъответствие в кръвните групи (много рядко);
 • антигенна несъвместимост (почти никога не се появява).

Такава жълтеница обаче бързо се разпознава. Кожата и склерата на бебето пожълтяват не след няколко дни, а почти веднага след раждането. Детето изглежда летаргично и сънливо. Лекарят, преглеждайки бебето, ще усети увеличаване на далака и черния дроб. Всички тези признаци показват, че новороденото спешно се нуждае от помощ и след това лекарите започват незабавно лечение. Най-лошият случай е ядрената жълтеница, при която билирубин отрови мозъка на бебето..

Обструктивна жълтеница

Рядко, но все пак патология. Има няколко причини за обструктивна жълтеница:

 • проблеми с жлъчния мехур;
 • нарушение на проходимостта на жлъчните пътища;
 • чернодробни проблеми.

Най-често обструктивната жълтеница се причинява от генетични нарушения или родова травма на бебето. Проявите на това заболяване стават забележими, когато бебето е на две до три седмици. В същото време кожата изглежда не просто жълта, но със зеленикав оттенък. Изпражненията на бебето стават необичайно леки, почти без цвят. Лекарят ще усети, че черният дроб се удебелява и далакът се увеличава. Ако подозирате обструктивна жълтеница, се предписват различни допълнителни изследвания - например ултразвук. Лечението ще зависи от вида на патологията.

Съществуват и гранични състояния, когато дългосрочната жълтеница след раждането се превръща в патология:

 1. Конюгативната жълтеница е свързана с лоша чернодробна функция. Чернодробните ензими не свързват добре билирубина и не могат да се справят с отстраняването му от кръвта.
 2. Kernicterus се появява, когато нивата на билирубин рязко се повишат по време на следродилна жълтеница. В този случай билирубинът навлиза в нервната система и има своя токсичен ефект върху нея..
 3. Чернодробната жълтеница се появява, когато чернодробните клетки са повредени от вируси или бактерии.

Физиологична жълтеница

Сега всички лекари са признали, че това не е болест, а един от вариантите за нормалното състояние на новородено дете. Въпреки това, в тази ситуация бебето трябва да бъде внимателно наблюдавано, за да не пропусне възможни патологии..

Жълтеница на кърмата

Друг рядък случай. Това се случва, когато майката има много естроген в млякото си (това е женски полови хормон). Тогава черният дроб на бебето първо започва да отделя естроген, а едва след това - билирубин. В този случай бебето остава жълтеникаво до три месеца. В същото време бебето се развива добре - има добър апетит, сън и наддаване на тегло и ръст. Това състояние не е опасно и изчезва от само себе си..

Ако бебето развие жълтеница на кърмата, майките често питат: по-добре ли е да отбием бебето? Отговорът може да бъде само един: не по-добър! Да, без кърмата бебето ще спре да „пожълтява“. Но колко от всичко полезно и важно ще получи по-малко? Така че кърменето трябва да продължи.

Неонатална жълтеница

И накрая, най-често срещаният тип. Това е жълтеница, която се появява при повечето деца. Не принадлежи към болестите и не изисква лечение. Подобна жълтеница на новородените отминава сама и не води до усложнения. Вярно е, че има и друга гледна точка: ако се появи жълтеница, тогава черният дроб на бебето все още е претоварен. Но на бебето може да се помогне.

Симптоми

Основният и показателен симптом на всеки вид жълтеница е промяна в цвета на кожата и лигавиците, бялото на очите. Те стават ярко жълти, почти лимонов цвят.

Когато изминат повече от две седмици и кожата на бебето не е придобила нормален цвят, трябва да се консултирате с лекар. Преди да се лекува жълтеница, ще се направи анализ на нивото на билирубин в кръвта. Нивото на билирубина зависи от много фактори и е невъзможно еднозначно тълкуване на резултатите от теста. Лекарят ще направи заключения относно здравето на детето въз основа на общата картина на здравословното състояние.

Симптомите на патологичните видове жълтеница се проявяват в промяна в цвета на кожата. Разликите са във времето на появата им и някои характеристики на тяхното проявление:

 • обезцветяването на кожата се появява веднага след раждането;
 • след три до четири дни жълтият цвят става по-ярък, всички симптоми се усилват;
 • жълтеникавостта на кожата се запазва за повече от един месец;
 • появата на симптоми на жълтеница е вълнообразна: тя се появява, след това изчезва;
 • освен жълто, цветът на кожата може да придобие и зелен оттенък.

Освен това към обезцветяването на кожата се добавят и други симптоми:

 • изпражненията са обезцветени;
 • урината е с тъмен цвят;
 • синини се появяват спонтанно;
 • има увеличение на черния дроб и далака;
 • общото благосъстояние на детето се влошава.

При kernicterus смукателният рефлекс избледнява, настъпват тежка сънливост и гърчове.

Лечение на жълтеница

Ако говорим за патология, тогава всяка терапия се предписва от лекар. Най-често бебето и майката се приемат в болницата, където извършват всички необходими процедури. Например, ако майката и детето имат различен Rh фактор или други признаци на несъвместимост на кръвта, тогава най-често се предписват кръвопреливания. При една процедура бебето може да замести до 70% от общото количество кръв. В трудни случаи преливането се повтаря няколко пъти.

Тези мерки помагат да се отървете от необичайния билирубин, но могат да отслабят бебето. Поради това често се предписва допълнителна терапия: антибиотици, физиотерапия и т.н..

Обструктивната жълтеница често изисква операция. Мотивирано решение обикновено се взема от цяла комисия от лекари, които внимателно преглеждат детето и определят всички необходими мерки. Такова лечение и рехабилитация се извършват и в болнични условия..

Ако жълтеницата е физиологична, тогава по-скоро не става въпрос за лечение, а за помощ на бебето. Детето ще се справи със състоянието си по-бързо, ако:

 • прикрепете новороденото към гърдата възможно най-рано (това стимулира метаболитните процеси);
 • пълноценно кърмене;
 • диета на кърмачка, така че бебето да няма проблеми с храносмилането;
 • слънчеви бани;
 • разходки на открито.

Последната точка, за съжаление, не може да бъде изпълнена, ако навън е студено. Но през пролетта, лятото или през топлата есен е наложително да изведете бебето си на чист въздух. През лятото, при спокойно, слънчево време, можете да отворите ръцете и краката на бебето за няколко минути. Това е особено полезно при светла сянка - например под дърво, така че дифузната светлина да пада върху детето. Основното е, че бебето не замръзва.

Подобна грижа за новороденото перфектно ще помогне за премахването на билирубина от тялото на детето. В резултат на това бебето няма да има само жълтеница. Детето също ще стане по-здраво и ще се чувства по-добре.

Основното лечение и профилактика на новородената жълтеница е кърмата. Ето защо новороденото се прилага върху гърдата от първите минути. Коластрата (първите порции кърма) има подчертан слабителен ефект. Той насърчава отделянето на багрилото (билирубин) заедно с изпражненията. Храненето на бебето при поискване е най-доброто лекарство за жълтеница.

Понякога освен кърма се предписва и облъчване със специална лампа за лечение на жълтеница - фототерапия. По време на процедурата очите на детето се покриват с превръзка или очила и се поставят под лампа. Курсът е 96 часа.

лампа за жълтеница

При фототерапията могат да се появят странични ефекти. Детето може да стане сънливо, кожата започва да се отлепва и има разстройство в изпражненията.

Слънчевите бани имат същия ефект. Тялото на бебето на светлина започва активно да произвежда витамин D. Той ускорява процеса на отстраняване на билирубина от кръвта.

При тежка жълтеница лекарят може да предпише глюкоза и активен въглен в таблетки. Глюкозата помага за подобряване на активната чернодробна функция. Активният въглен абсорбира вредни вещества като гъба, включително билирубин. Освен това въглищата заедно с билирубина се отделят по естествен път с изпражненията.

Лекарят разработва метода за лечение на патологични видове жълтеница в зависимост от диагнозата. Вземат се предвид всички фактори и обстоятелства при раждането на детето. Курсът на раждане и бременност, заболявания на майката, резултати от тестове и ултразвук. Понякога се изисква консултация на тесни специалисти; хирург или ендокринолог.

При лечението на жълтеница се използват различни видове терапия:

 • Антивирусно.
 • Антибактериално.
 • Холеретик.
 • Детоксикация.
 • Имунни.

Те се използват както индивидуално, така и в комбинация под строг медицински контрол. Зависи от причината за жълтеница..

Последици и проблеми

При патологични състояния е невъзможно да се предвиди колко бързо ще се възстанови бебето. На първо място, всичко зависи от причините за заболяването и неговата тежест. Ето защо е особено важно да наблюдавате бебето си в първите дни от живота. Какво да търсите?

 1. Жълтеница настъпи няколко часа след раждането на бебето (възможни са кръвни конфликти).
 2. Детето се развива слабо, сънливо е и летаргично (значително излишък на билирубин в кръвта, включително при хемолитична болест).
 3. Жълтеницата е придружена от припадъци, постоянен плач (това може да бъде керниктер). С такава диагноза детето може да развие слухови увреждания, двигателни патологии, в най-тежкия случай бебето може да умре.
 4. Новороденото има раждане.

Веднага след като новороденото има жълтеница, е необходимо внимателно наблюдение, за да се предотврати развитието на патологии. Ако лечението се проведе навреме, бебето ще се възстанови много скоро и ще расте здраво..

Физиологичната жълтеница не причинява никакви усложнения. Може да продължи две до три седмици. Повечето бебета се отърват от жълтеница, когато навършат един месец. Ако причината е в майчиното мляко, тогава състоянието може да се проточи за още един до два месеца. След това кожата и очите на бебето се освобождават напълно от жълтия оттенък. През цялото това време детето се развива напълно. Основното за него са грижите на майка му, семейството и лекарите. И тогава бебето ще расте здраво и щастливо.

Физиологичната жълтеница при здрави деца не вреди на организма, не засяга по-нататъшното развитие на детето. Патологичната жълтеница увеличава риска от развитие и развитие на цироза или рак на черния дроб с възрастта. При 90% от децата, прекарали хепатит по време на ранна детска възраст, последиците от жълтеница остават за цял живот. Това се отразява в отслабена имунна система и лоша чернодробна функция..

Отложеният керниктер може допълнително да доведе до глухота, пълна или частична парализа, умствена изостаналост. Токсичният ефект на високите нива на билирубин върху нервната система има най-тежките последици..

Колко преминава жълтеницата и колко дълго трае жълтеницата?

Жълтеницата при новородени е често срещано явление, характеризиращо се с пожълтяване на кожата при дете през първите дни от живота. Това се случва по естествени причини, не свързани с патологии. Нарушението на пигментацията изчезва от само себе си за кратък период от време. За да намалите вероятността от патологии, трябва да помислите за причините и последствията от жълтеница при новородени, както и колко дълго трае при бебетата.

За какво ще разбера? Съдържанието на статията.

Причини за жълтеница при новородени

Нормално е хората да развият жълтеница след раждането. При липса на патологични фактори, пожълтяването изчезва от само себе си за кратък период от време..

Механизмът, по който се появява жълтеница при кърмачета, е подобен на този на нормалната патологична жълтеница. Оцветяването на кожата възниква поради излишък на билирубин в кръвта. Това е жлъчен пигмент, образуван от разграждането на хемоглобина.

По време на пренаталния период детето не диша. Пространството, където се намира, е запълнено с течност. Дишането става чрез насищане на кръвта с кислород от тялото на майката. Въздухът се транспортира до тъканите с помощта на фетален хемоглобин.

След раждането бебето започва да диша самостоятелно. Необходимостта от фетален хемоглобин изчезва. Разгражда се в черния дроб, образувайки билирубин. Това води до повишаване на билирубина в кръвта и появата на жълтеница..

Патологични фактори, провокиращи жълтеница:

 • Несъответствие на кръвни групи на майката и новороденото (резус-конфликт)
 • Вродени аномалии
 • Хормонален дисбаланс
 • Механично нараняване
 • Вътрематочни инфекции

Тези фактори допринасят за нарушаването на изтичането на жлъчката, поради което нивото на билирубина се увеличава. Разликата между патологичната и физиологичната жълтеница се крие в необходимостта от терапия.

Физиологична жълтеница на новородени

Тази форма не е болест. Това явление е физиологична норма, причинена от разграждането на феталния хемоглобин. Няма патологични симптоми.

Мнозина се интересуват кога трябва да премине физиологичната жълтеница. Срокът зависи от различни фактори. При някои разстройството изчезва в рамките на дни. При други деца до 3 седмици. През този период броят на билирубина се нормализира. Ако жълтеница не е изчезнала, това е доказателство за патологична форма..

Патологични варианти на жълтеница

За такива форми е характерна интензивна клинична картина. Кожата на новороденото пожълтява и се забелязват свързани симптоми. Те зависят от провокиращата болест. Болестта не преминава без специално лечение.

Видове патологична жълтеница:

 • Хемолитично. Характеризира се с повишаване на концентрацията на билирубин поради нарушение на метаболитните процеси в черния дроб. Среща се при 1% от новородените. Развива се главно на фона на Rh-конфликта. Пациентът е с увеличена далака, без апетит. Изисква се медицинска помощ.
 • Механични. Развива се в резултат на нарушение на изтичането на жлъчка на фона на патологии на жлъчните пътища, жлъчния мехур. Изключително рядко се среща при новородени. Симптомите започват 2-3 седмици след раждането. Фекалиите на пациента се обезцветяват, отбелязва се хепатомегалия и регургитацията става по-честа. Патологията често се лекува с хирургични методи, тъй като тя не изчезва сама.
 • Кърмене. Причината е повишената концентрация на естроген в кърмата. Детският черен дроб е изложен на повишен стрес, тъй като трябва да обработва хормона. Метаболизмът на билирубина се забавя, той навлиза в кръвта, причинявайки нарушения на пигментацията.
 • Чернодробна. Среща се с вродени аномалии на органите. Често се развива при вътрематочна хепатитна инфекция. Симптомите включват обща слабост на детето, сънливост, нарушен апетит, чест плач..

Трудно е да се идентифицира болестта. Първите няколко седмици няма изразени прояви. Понякога жълтеницата е отслабена, но след това се появява отново. Потърсете помощта на педиатър, ако симптомът не изчезне повече от месец, има отклонения в цвета на урината, изпражненията.

Колко дълго трае жълтеницата и кога трябва да изчезне?

Възможно е да се определи кога преминава пожълтяването на кожата на детето въз основа на формата, в която протича. Физиологичното разнообразие изчезва 2-3 седмици след раждането. Тече по вълнообразен начин, с периодично усилване, отслабване на пигментацията.

Първите няколко дни след раждането бебето се наблюдава внимателно. Анализът за билирубин се извършва ежедневно. В повечето случаи интензивността на нарушението намалява през първите три дни. Освен това има лек излишък на жлъчен пигмент в кръвта. Тежката жълтеница изчезва за 5-6 дни, което е в основата на изписването на детето. Ако разстройството продължава, майката и бебето се оставят в болницата.

Като се има предвид колко дълго трае жълтеницата на новородените, важно е да се вземе предвид, че много фактори влияят върху процеса на нормализиране на показателите. Те включват естеството и метода на хранене, общото състояние. Понякога пожълтяването на кожата е следствие от прилагането на ваксини срещу хепатит, които се прилагат през първите 24 часа.

Ако кожата пожълтее след излизане от болницата, препоръчително е да посетите педиатър. Това нарушение може да бъде провокирано от множество заболявания, включително потенциално животозастрашаващи за детето..

Лечение на жълтеница при новородени

Във физиологичния вариант няма нужда от терапия. Дефектът изчезва сам, тъй като нивото на билирубина се стабилизира. Терапевтичните мерки предвиждат създаването на условия за бързо възстановяване.

След излизане от болницата се препоръчва често да ходите с бебето си на открито. Пожълтяването на кожата при бебетата изчезва поради краткотрайните слънчеви бани през топлия сезон. Кърменето насърчава правилната чернодробна функция.

По време на кърмене майката се препоръчва да спазва щадяща диета. Храните, които претоварват черния дроб и храносмилателните органи, се изключват от диетата.

Патологичната форма се лекува, като се вземе предвид причината за появата. Терапията се извършва стационарно. Те използват различни методи: лекарствена терапия, физиотерапевтични процедури, хирургични интервенции.

Последиците от жълтеница

Физиологичната жълтеница протича без усложнения, изчезва сама след 2-3 седмици. Изключен е рискът от негативни последици. Формата на лактация също преминава сама. Срокът е 2-3 месеца. Този период бебето се развива нормално, няма други признаци на заболяването..

Патологичните форми провокират усложнения:

 • Намалена концентрация на албумин
 • В процес на разработка
 • Храносмилателни разстройства
 • Отравяне
 • Частична парализа, конвулсии
 • Нарушение на слуха

За да се предотвратят усложнения, е необходимо своевременно да се диагностицира и лекува патология. Трябва да се отбележат всички тревожни симптоми и да се потърси медицинска помощ, ако физиологичната жълтеница продължава..

Жълтеницата на новородените е естествен процес, резултат от разграждането на излишния хемоглобин. Нарушението не представлява заплаха за здравето на детето, то преминава без специално лечение. При патологични форми нарушението на пигментацията на кожата не изчезва, поради което се изисква детска грижа.

Преходна жълтеница при новородени: дали е необходимо да се лекува и през колко преминава?

Опасна ли е жълтеница: какви усложнения и заболявания я причиняват?

Жълтеница при новородени: нормата на билирубина, причини и последици от повишаване

Обструктивна жълтеница при новородени: какво е това, причини, лечение и последици

Патологична жълтеница при новородени: причини, симптоми, лечение и последици

Жълтеница при новородени: причини и последици

Какво представлява жълтеница при новородени

Днес ще говорим за жълтеница на новородените, както физиологична, така и патологична, причините за нея в първите дни от живота на бебето, последиците от жълтеница, симптоми и признаци, диагностика и, разбира се, методи за лечение.

Неонаталната жълтеница на новородените е доста често срещано явление, което се случва при доносени бебета и тези, които са родени преждевременно. Дължи се на разграждането на специален протеин - фетален хемоглобин, от който детето вече не се нуждае след раждането и началото на дишането с белите дробове. Той се замества с хемоглобин А и по време на разграждането се образува билирубин. При голямото му натрупване кожата, лигавиците и бялото на очите започват да пожълтяват.

Жълтеница при новородени: причини

 1. Аномалии в развитието на далака, черния дроб, каналите, през които преминава жлъчката.
 2. Родова травма.
 3. Наследствени патологии.
 4. Застой на жлъчката.
 5. Недоразвитост на органите.
 6. Хепатит.
 7. Несъвместимост на кръвта.
 8. Резус конфликт.
 9. Хормонални смущения.
 10. Диабет на майката.
 11. Инфекция на плода в пренаталния период с инфекции, водещи до патологии на черния дроб и кръвоснабдяването.
 12. Майката приема голямо количество лекарства по време на бременност или по време на раждане.
 13. Кефалогематоми.
 14. Късно прикрепване към гърдата.
 15. Хранене с формула от първите часове от живота.
 16. Критично отслабване при новородено.

Видове жълтеница

 • Физиологична жълтеница при новородени (неонатална жълтеница или хипербилирубинемия)

Това е естествено състояние, което се появява при раждането и преминава при кърмачета без медицинска намеса. За да се разграничи физиологичната жълтеница от патологичната жълтеница, трябва да се повери на лекар. Първите симптоми на жълтеница обикновено се наблюдават през 1-3 дни от живота на бебето (може и по-късно). Преходна (временна) жълтеница се развива при 50-70% от новородените, докато при всички се установява повишаване на нивото на индиректен билирубин. Анемия и разширяване на вътрешните органи не се диагностицират.

Възможна е кожа с лимонов цвят.

При неонаталната жълтеница повишеното ниво на естроген в майчиното мляко, което се предава на бебето чрез кърмене, е доста често. В този случай първо се отстранява естрогенът, а след това билирубин..

Колко дълго трае жълтеница при новородени? Ако жълтеницата при кърмачето има само физиологични причини, тогава тя продължава 7-10 дни, но ако е причинена и от хормонални нарушения при майката на детето, то това състояние е по-дълго и може да продължи дори при едномесечни деца. Състоянието може да продължи до три месеца.

 • Патологична жълтеница

Това е критично състояние, характеризиращо се с увреждане на телесните клетки и изчезване на рефлексите.

 1. Механично - поради запушване на жлъчните пътища.
 2. Хемолитична - такава вродена жълтеница е по-рядка и се диагностицира в първите часове от живота. Появява се по различни причини, с изключение на механичните - чернодробна дисфункция, резус-конфликт, вируси, бактерии и др..

Градуси

Има 5 степени на жълтеница:

 1. Пожълтява само кожата на шията и лицето.
 2. Пожълтяване на горната част на тялото до пъпа.
 3. Разтворете поне под коленете.
 4. Пожълтяване по цялото тяло, с изключение на повърхността на краката и дланите.
 5. Пожълтяване на стъпалата и дланите.

Симптоми на жълтеница, група признаци с патологичен тип

 • Пожълтяване на кожата, лигавиците, до придобиването на зелен оттенък - така изглежда бебе с жълтеница. Снимка на проявата на симптом може да бъде видяна в публичното пространство.
 • Разширяване на вътрешните органи (далак, често черен дроб).
 • Изпражненията стават бели, безцветни.
 • Тъмната урина.
 • Неразумно натъртване.

Патологичната жълтеница причинява много усложнения и има различни форми, които се проявяват по различен начин. Например, най-опасното и сериозно състояние е ядрената жълтеница, при която бебето трябва да бъде под денонощния надзор на специалисти в болница.

 1. Смукателният рефлекс е отслабен.
 2. Сънливост.
 3. Викът на бебето е монотонен.
 4. Летаргия.
 5. Погледът се превръща в блуждаещ.
 6. Летаргия.
 7. Гадене, повръщане, обилна честа регургитация.
 8. Голямата фонтанела става изпъкнала.
 9. Рефлексите на детето изчезват.
 10. Периодични изблици на нервна възбуда.
 11. Конвулсии.

Диагностика на жълтеница при новородени, ICD код 10

 • Откриване на признаци на жълтеница при новородени се случва в родилния дом или от педиатър по време на първия патронаж.
 • От лабораторните методи се извършват кръвни тестове, биохимия на кръвта с определяне на нивото на общия и индиректния билирубин, нивото на хормоните в кръвта, ELISA и PCR за откриване на инфекции.
 • От инструментални - ултразвук, FGDS, рентгеново изследване.
 • Препоръчва се и преглед от специалисти като гастроентеролог и хирург.

Лечение на жълтеница

Терапията е насочена към премахване на основната причина, симптоми и подобряване на състоянието на детето.

При физиологична жълтеница бебето не се нуждае от лечение, това е само характеристика на тялото. Но с интензивността на пожълтяването на кожата понякога се предписва фототерапия. Това ще ускори превръщането на билирубина във водоразтворима форма и ще му позволи да напусне тялото във фекалии и урина..

Патологичната жълтеница включва различни манипулации и медикаментозна терапия.

 1. Кръвопреливане. В момента това е доста често срещан метод за освобождаване на малък организъм от вещества, които го отровят. Възможно е майката на бебето да се счита за донор не по-рано от два месеца след раждането. Тя трябва да възстанови загубата на кръв и да не загуби лактацията. Обемът на „новата“ кръв е около 80% от общия кръвен поток на детето и се заместват само еритроцитите.
 2. Фототерапия или слънчеви бани. Под въздействието на лъчите билирубинът претърпява най-бързо разпадане и излизане. Препоръчително е този метод да се прилага само при леко и умерено протичане на заболяването. За най-добър ефект детето се обръща непрекъснато, замествайки различни страни на тялото под лампата на слънчевата светлина. Приблизителното държане под лампа на ден е 14-16 часа.
 3. Холеретични лекарства. Ursofalk, Hofitol. Тези продукти съдържат витамини, органични киселини, минерали и флавоноиди. Лекарствата работят за подобряване на функционирането на бъбреците, черния дроб и метаболизма. Страничните ефекти са изключително редки. Фондовете имат добри отзиви.
 4. Сорбенти. Полисорб, Смекта. Те са насочени към най-бързото елиминиране на билирубина от тялото и оцветяващия жълт пигмент от кръвния поток. Тези лекарства не са токсични; те могат да бъдат лекувани от първия час на раждането..
 5. Глюкоза 5%. Необходимо е да се вземе курс на лечение с глюкоза, ако нивата на кръвната захар са ниски. През първите часове от живота нивото на глюкозата намалява, но с течение на времето показателите се нормализират. Но ако глюкозата все още не е достатъчна, тогава тя се попълва с помощта на интравенозни инфузии, сонда или разтвор в бутилка. Глюкозата има слаб ефект върху разграждането и екскрецията на билирубин. Поради това се използва като обща укрепваща терапия. Често се приема в комбинация с витамини.
 6. Плантекс. Това е препарат, състоящ се от плодовете на копър. Активира черния дроб. Позволено от първите дни от живота на бебето.
 7. С много тежък продължителен курс на клинична жълтеница при новородено, придружен от гърчове, фенобарбитал и паглуферал могат да бъдат лекувани.
 8. Хомеопатия. Галстен. Това е доста често срещано лекарство за това състояние. Той е насочен към облекчаване на спазъм и възпаление, възстановяване на увредените чернодробни клетки и съживяване на панкреаса. Основните компоненти на Galstena са глухарче, бял трън и жълтурчета. За новородени, лекарството се предписва на капки, които трябва да се разреждат преди приемане на преварена вода, мляко или смес.
 9. Важен момент, както за физиологичната, така и за патологичната жълтеница, е кърменето. Билирубин се отделя добре по време на изхождането. А кърмата е слабително "средство" за бебе.
 10. Ако е невъзможно да кърмите, изборът на сместа трябва да бъде внимателен и съзнателен. Той трябва да съдържа необходимите компоненти и да не провокира запек.
 11. В допълнение, отвара от шипки е разрешена за новородено и ще допълни тялото му с полезни микроелементи и витамини, необходими в ранното детство..

Качеството на кърмата играе важна роля. Жената трябва да се откаже от пържени, мазни, пикантни и солени храни. Зеленчуците и плодовете се консумират най-добре печени. Диетата трябва да включва фибри, зърнени храни, протеини. Тежките или нездравословни храни създават допълнителен стрес върху черния дроб на бебето.

Последици от жълтеница при новородени

С навременната диагностика и лечение на жълтеница, не можете да се страхувате от последиците от нея. В редки случаи са възможни усложнения.

При липса на терапия е възможно да се развие енцефалопатия, церебрална парализа (церебрална парализа, церебрална парализа, умствена изостаналост), глухота, епилепсия, VSD (вегето-съдова дистония), нарушения на двигателната функция и други.

В някои случаи жълтеницата може да бъде заразна. Това се случва, ако е предизвикано от инфекции (мононуклеоза, жълта треска), вирусен хепатит и бактериални заболявания (лептоспироза). Домашните любимци трябва да внимават да не се заразят.