Нормалната мускулна контрактилитет осигурява хармоничното физическо и психическо развитие на детето. Мускулният тонус при кърмачетата може да бъде физиологичен и патологичен. Физиологичните състояния включват повишен мускулен тонус през първите седмици след раждането. Освен това, тонът трябва да се нормализира. Ако едно дете все още има повишен мускулен тонус две седмици след раждането, това явление се нарича хипертоничност и принадлежи към категорията на патологичните състояния.

Физиологично състояние от момента на раждането

Хипертоничността на мускулите на новороденото е разбираемо явление. Вътре в утробата детето е било в затруднено състояние. Крайниците му бяха плътно притиснати към тялото, нямаше място за движение.

След раждането тялото на бебето постепенно свиква с новите условия. През първите две седмици мускулите постепенно се отпускат, крайниците влизат в ново състояние. Ако обаче бебето има лезии на ЦНС с различна тежест, мозъкът няма да може напълно да контролира мускулната дейност. В този случай състоянието на мускулите ще се отклонява от нормалното..

Постоянството на хипертоничността през първия месец от живота трябва да бъде причината за прегледа на детето от невролог.

Възрастови норми

Следващото развитие на ситуацията се счита за нормално..

 1. Първият месец от живота. Детето често заема поза на ембрион, притиска свитите крайници към тялото, в легнало положение обръща главата си на една страна, а другата, без да я държи в повдигнато състояние, а също така прави характерни тласкащи движения с краката си.
 2. Трети месец. Детето е в състояние да задържи главата в изправено положение, може да я завърти в различни посоки, уверено изпъва ръцете и държи предметите, вградени в дланта.
 3. Шести месец. Дланите на бебето са напълно отворени. Детето може да се обърне на една страна, да се преобърне по корем, да повдигне тялото си, облегнато на прави ръце и отворени длани, прави опити да пълзи и да седне.
 4. Девети месец. Детето се движи активно - пълзи, седи, стои с опора.
 5. Година. Детето ходи до опората, стои самостоятелно, прави първите стъпки без опора.

За патология може да се подозира от раждането. Проблемите с централната нервна система често се изразяват в синдром на мускулна хипертоничност. При такива деца всички движения са ограничени, размножаването на долните крайници е не повече от 45 o. Ръцете и краката са здраво притиснати към тялото и пръстите не могат да бъдат освободени.

Какво трябва да е тревожно

Синдромът на хипертоничност пречи на по-нататъшното развитие на детето, образуването на стави и връзки е нарушено. Поддържането на състоянието може да доведе до нарушена моторика, двигателна активност и формиране на гръбначния стълб, стойка.

Ако след първия месец от живота мускулната хипертоничност при кърмачето продължи, в бъдеще тя има следните симптоми.

 1. Детето е неспокойно, не спи добре, събужда се за по-малко от час и често плаче.
 2. Бебето плюе обилно след всяко хранене.
 3. По време на сън детето извива гръб и хвърля глава назад. Това е характерна черта на хипертоничността. В същото време ръцете и краката му са свити и притиснати към тялото..
 4. По време на истерика детето е напрегнато и наведено. Треперенето на брадичката се отбелязва в нервно състояние.
 5. Кърмачето е в състояние да държи главата изправено от раждането си.
 6. Когато краката се отдръпнат, има силно мускулно напрежение. Когато опитате отново, напрежението се увеличава. Детето се съпротивлява, протестира с вик.
 7. В изправено положение бебето не почива на повърхността с цял крак, то стои на пръсти.

Съществуващите признаци на хипертоничност трябва да подтикнат родителите да потърсят съвет от невролог.

Диагностика

При преглед лекарят установява наличието или отсъствието на определени рефлекси при детето и съответствието им с възрастовата норма.

 1. Рефлекс за ходене. В изправено положение бебето е склонно да предприема стъпки. Обикновено тази способност изчезва след 2-месечна възраст..
 2. Рефлекторна симетрия. В легнало положение брадичката на детето е притисната към гърдите. В този случай се следи поведението на крайниците - трябва да се получи огъване на ръцете и разгъване на краката. Когато главата е наклонена надясно, има изправяне на крайниците от дясната страна и напрежение отляво. Когато обърнете главата си от другата страна, всичко се случва точно обратното. Този рефлекс трябва да изчезне след 3 месеца..
 3. Възможност за тонизиране. В легнало положение бебето трябва да стегне крайниците. Лежането по гръб отпуска ръцете и краката. След три месеца способността изчезва.
 4. Когато преглежда новородено, лекарят поставя бебето с лицето надолу върху ръката. В това положение бебето трябва да изпитва свиване на ръцете и отпускане на краката. Главата и гърбът обикновено трябва да са в една линия.

Родителите могат сами да открият симптомите. Ако подозират нарушение, трябва да се консултират с лекар. Неврологът ще може да установи наличието или отсъствието на диагноза и да установи нейния тип.

Естество на нарушенията

Мускулният тонус може да бъде увеличен или намален. Понякога има дисбаланс - комбинация от първото и второто. С други думи, едновременно може да присъстват повишен тонус на мускулите на ръцете и намален тонус на долните крайници или обратно. Този симптом се нарича дистония..

При асиметрия мускулната хипертоничност се проявява само от едната страна. Това състояние се нарича още тортиколис. На детето се дава легнало положение и се изследва отзад. При асиметрия главата е обърната към онази половина на тялото, където се проявява хипертоничност. От същата страна има огъване в гърба и напрежение в ръцете..

Хипотонията също се счита за разстройство. Това явление има симптоми, противоположни на хипертоничността, проявява се в летаргия и нарушена двигателна активност.

Мускулната хипертоничност и хипотония могат да се проявят не системно, а в определени части на тялото. В този случай се наблюдава намаляване или повишаване на мускулния тонус само в ръцете, краката или гърба..

Нарушаването на мускулния тонус не е независимо заболяване, но показва други, по-сериозни патологии на нервната система. Ето защо симптомите на хипертоничност не трябва да се пренебрегват. Ако се установи синдром на детето, е необходимо да се извърши цялостен преглед. В този случай се прави ултразвук на мозъка, а в редки случаи томограма.

Възможни причини

Причините за увреждане на ЦНС могат да се крият както в проблеми, свързани с бременността, така и в усложнения по време на раждането..

Списъкът на възможните причини за увреждане на централната нервна система при дете, което е причинило нарушение на мускулния тонус:

 • инфекциозни заболявания на майката по време на бременност;
 • грешен начин на живот на бременна жена;
 • прием на лекарства от майката по време на бременност;
 • Резус-конфликт между бъдещата майка и плода;
 • наранявания, претърпени от детето по време на раждане;
 • генетична несъвместимост на родителите;
 • неблагоприятна екологична ситуация.

Наличието на тези фактори може само косвено да потвърди наличието на симптом на хипертония при дете..

Лечението трябва да бъде насочено не само към коригиране на мускулната дистония, но също така и към идентифициране и отстраняване на основната причина, която е причинила състоянието.

Методи на лечение

При лечението на нарушения на мускулния тонус се използват предимно немедикаментозни методи:

 • техники за масаж;
 • водни процедури (къпане в билкови настойки от валериана, майчина трева, градински чай, с изключение на гмуркането);
 • гимнастически упражнения, с изключение на динамичната гимнастика;
 • физиотерапия;
 • остеопатични техники.

При предписване на лекарства се избират такива, които могат да подобрят мозъчната циркулация, да подобрят метаболитните процеси и да намалят мускулното напрежение.

Незначителните нарушения могат да крият сериозни причини. Хармоничното развитие на детето трябва да се разшири във всички равнини. Отклонението в една област може да доведе до нарушение в друга зона. Тревожни симптоми на промени в мускулния тонус не трябва да се пренебрегват. При преглед лекарят ще може да определи в каква посока да продължи, какъв преглед и лечение може да се наложи на детето.

Мускулен тонус при бебета и неговите нарушения

Експерт: детски невролог Лилия Радиковна Закирова

Много родители се притесняват от състоянието на мускулния тонус при бебетата: не всеки разбира кога мускулният тонус е нормален (физиологичен) и кога може да се подозира нещо нередно в движенията и положението на тялото на бебето.

Особености на мускулната работа при новородено

Намирайки се в утробата на майката, детето трябва да усети позицията си и бебето получава всички тези усещания поради мускулно съкращение. Когато се роди дете, мускулният тонус помага за психическото и физическото му развитие: благодарение на това бебето се научава да държи главата си, опитва се да грабне играчка, прави корем и странични завъртания, а по-късно се научава да седи, да пълзи и да ходи. За да се изпълняват всички тези умения последователно и навреме, се изисква физиологичен мускулен тонус - леко напрежение в мускулите на скелета, дори в състояние на пълно отпускане.

В различна възраст мускулният тонус при новороденото се проявява по различен начин и е особено изразен през първите месеци от живота. Това се дължи на факта, че през всичките 9 месеца детето се развива и живее в тясно пространство - матката, където не е имало възможност да проявява висока активност. Следователно към момента на раждането всички мускули на бебето са изключително напрегнати - те са в хипертоничност. Хипертоничността е разпределена неравномерно между мускулните групи - това обяснява типичното положение на бебето: главата е отхвърлена назад, а ръцете и краката са притиснати към тялото. Мускулите на бедрата имат особено висок тонус при бебето: ако се опитате да разнесете краката му, ще почувствате съпротива. Такива
мускулната хипертоничност при кърмачета ще продължи около 4 месеца, постепенно намалявайки до двегодишна възраст: на тази възраст мускулният тонус на дете и възрастен е приблизително еднакъв.

Как да оценим характеристиките на тона

Обикновено мускулният тонус на новороденото се оценява, като се гледа позата на бебето за сън и кога се движи. Само невролог може да оцени по-фините характеристики на състоянието на мускулите на вашето дете, който първо ще зададе определени въпроси на майката: как е родено бебето (в резултат на физиологично раждане или цезарово сечение) и какво е било неговото представяне (лицево, глутеално и др.).). Причината за повишения тонус на мускулите на шията при кърмачета, поради което главата на детето е преместена твърде много назад, може да бъде лицева презентация по време на раждането, а повишен тонус на краката (когато краката са удължени) често се случва при седалищно предлежание. Но позата на "ембриона", която детето заема, когато спи - знак за нормален тонус. В същото време ръцете на детето са свити в юмруци и свити в гърдите, а краката с разтворени бедра са свити към корема.

Физиологичната хипертоничност в първите месеци след раждането не позволява на бебето да извършва нормални човешки движения: той може бързо да движи краката си, да ги кръстосва, да се отблъсква, да се огъва и разгъва. Но хлапето също още не знае как да движи активно ръцете: то е в състояние само да ги огъне в лактите и понякога да отвори юмруци. Главата на бебето е леко отхвърлена назад поради хипертоничността на мускулите на врата. Мускулният тонус на вашето бебе може да се увеличи драстично, когато то плаче или се притеснява.

Защо мускулният тонус може да бъде нарушен при новородено?

 • с плацентарна недостатъчност по време на бременност;
 • със стрес при бременна жена;
 • поради приема на определени лекарства;
 • при стимулиране на труда и използване на определени инструменти по време на раждането;
 • след цезарово сечение.

Симптоми на хипертоничност и мускулна хипотония при кърмачета

Повишен мускулен тонус (хипертоничност) при кърмачета може да възникне, когато нервната система или мозъкът са повредени, когато:

 • родова травма;
 • кръвоизливи;
 • хипоксия (липса на кислород) по време на раждане;
 • болестта на менингит;
 • повишена възбудимост при дете.
 • голямо напрежение на тялото, стягане;
 • невъзможност да се отпуснете по време на сън (юмруците са стиснати, ръцете са в гърдите, краката са в корема);
 • задържане на главата веднага след раждането поради хипертоничност на мускулите на врата;
 • неспокоен сън, колики;
 • чести треперене (треперене) на брадичката;
 • обилна регургитация;
 • когато поставя бебето на крака, притиска пръстите си и се опитва да застане на „пръсти”;
 • ако дърпате детето за дръжките, то не ги разгъва, а се опитва да се изправи с цялото си тяло;
 • възможно изкривяване на шията (ако шийният отдел на гръбначния стълб е бил наранен по време на раждането);
 • детето по-късно започва да пълзи, да седи и да ходи.

Хипотония (намален тонус) на мускулите при новородено най-често се появява при недоносени бебета и деца с мозъчни проблеми, както и при ендокринни патологии и инфекции:

 • при заразяване в утробата;
 • по време на раждане при раждане;
 • поради вътречерепен хематом.
 • летаргично и постоянно сънливо състояние на бебето;
 • ниска подвижност, лош апетит и бавно наддаване на тегло;
 • бебето не държи главата си дълго време, ръцете и краката му са изпънати по тялото;
 • коремът има сплескана форма;
 • при повдигане на бедрата не се усеща мускулна съпротива;
 • ако легнете бебето по корем, то не се опитва да сгъне ръце и да вдигне глава, а спуска лицето си на повърхността;
 • при тежки форми: нарушено смучене, преглъщане, дишане.

Дистония (асиметричен тонус) на мускулите при кърмачета се появява, ако мускулите изпитват неравномерен тонус: някои от тях са с намален тонус, други с повишен тонус.

 • бебето заема неестествени позиции;
 • детето пада настрани, а тялото му се огъва в дъга;
 • кожните гънки са разположени неравномерно;
 • осанката при дете се формира с усложнения: може да се появи сколиоза, плоскостъпие, изкривяване на врата;
 • нарушено психомоторно развитие;
 • при тежки форми - церебрална парализа (церебрална парализа).

Лечение на хипертоничност и мускулна хипотония при кърмачета

За да предпишете адекватно лечение на хипер- или хипотония при бебе, трябва да се консултирате с невролог, който да проведе подробно проучване и да предпише набор от процедури, които включват:

 • масаж;
 • остеопатично лечение;
 • Гимнастика;
 • плуване;
 • физиотерапевтични процедури, водна и кална терапия, магнитотерапия, електрофореза, ултразвук, топлинна терапия;
 • лекарства за облекчаване на мускулни спазми, витамини, билкови препарати, хомеопатични лекарства.

За лечение на хипертоничност е необходимо да се премахне излишното мускулно напрежение. При прости форми на хипертония се препоръчва да се редуват вани с релаксиращи билкови препарати и масаж. Ако родителите са усвоили основните техники за масаж, те могат да го извършват у дома сами: масажните движения включват поглаждане (с помощта на длани и хващане), леко триене, люлеене на фитбол. В никакъв случай не трябва да използвате остри (шамари, нарязване) движения преди време, за да предотвратите бебето в джъмпери и проходилки - всичко това само ще увеличи мускулното напрежение и натоварването на гръбначния стълб.

В случай на хипотония, напротив, всички горепосочени „забрани“ са разрешени, тъй като основната цел на масажа е да стимулира мускулната работа. В допълнение към тонизиращия масаж, Вашият лекар може да препоръча плуване и специални упражнения върху фитбол за тонизиране на мускулите..

По принцип масажът и упражненията са достатъчни, за да коригират нарушенията на мускулния тонус при новородено. Ако обаче нарушенията не могат да бъдат коригирани и с течение на времето сте започнали да забелязвате странни напрежения в някои мускули на вашето бебе, както и забавяне в умственото развитие, незабавно се запишете за консултация с невролог.

 • Експерт
 • Последни статии
 • Обратна връзка

За експерта: Лилия Радиковна Закирова

Детски невролог
Работи в клиника "АВА-Казан" на адрес Казан, ул. Профсоюзная, 19
Трудов стаж: 11 години

Хипертония при бебета

Хипертоничността е такова нарушение на мускулния тонус, при което мускулите остават в напрежение дори след свиване, в покой и отпускане. Хипертоничността при кърмачетата е доста често срещана диагноза и се диагностицира почти всяко второ новородено дете..

Причини за появата

Мускулният тонус е остатъчното мускулно напрежение по време на релаксация или съпротивление на пасивни движения по време на доброволно мускулно отпускане. Обикновено се регулира от мозъка и гръбначния мозък и функционира в автоматичен режим при здрав човек. Благодарение на мускулния тонус човек може да ходи и да променя положението на тялото в пространството..

Мускулният тонус е изключително важен за двигателната активност на бебето, усвояващо нови двигателни умения. Когато мускулите са постоянно сковани и стегнати, овладяването на тези умения се забавя, което причинява дискомфорт и безпокойство за бебето..

В по-голямата част от случаите хипертоничността при новородени е свързана с неврологични разстройства, които могат да бъдат причинени от редица фактори. Те включват:

 • болест на майката по време на бременност, придружена от хронична интоксикация на тялото;
 • постоянен тонус на матката по време на бременност;
 • тежка бременност, заплаха от спонтанен аборт;
 • тежка токсикоза в началото или в края на бременността;
 • по време на бременността на детето е проведено лечение на инфекциозни патологии (токсоплазмоза, хламидия, менингит, енцефалит);
 • фетална мозъчна хипоксия;
 • продължително или бързо раждане, което е било придружено от дълъг безводен период, непълно отваряне на родовия канал и др.;
 • ендокринни и сърдечно-съдови заболявания на майката.

Най-честата причина за развитието на хипертоничност е задушаване (задушаване) на новороденото в резултат на продължително раждане, както и вътречерепен кръвоизлив. Понякога акушер-гинеколозите правят твърде малък, „козметичен“ разрез по време на цезарово сечение, за да намалят следоперативния шев и бъдещия белег от него. Размерът на главата на детето обаче се оказва значително по-голям от разреза (36 см срещу 13 см!), Което е изпълнено с нараняване на шийните прешлени и увреждане на гръбначния мозък.

Мускулният хиперонус при кърмачета е абсолютно безопасен и не представлява заплаха за здравето. Характеризира се като „индивидуален мускулен тонус“: някои деца естествено имат повишен тонус, докато други имат понижен тонус. Най-просто казано, за някои деца това е вариант на нормата, докато за други това е патология. В този случай само проучване ще помогне да се установи истината..

Физиологична хипертоничност: колко е нормално

Почти всички деца се раждат с физиологично обусловена хипертоничност. Това е така, защото в положението на плода със свити и притиснати към тялото крайници, мускулите на детето са постоянно напрегнати. Нещо повече, в шийните мускули-разтежители тонусът е по-висок, отколкото в мускулите-флексори - поради това главата на новороденото бебе е леко наклонена назад.

Повишен тонус се отбелязва и при дългите адукторни мускули на бедрата. Ако се опитате да разпънете краката си отстрани, можете ясно да почувствате съпротива. При здраво дете долните крайници са разделени под прав ъгъл - тоест всеки крак е прибран с 45 °.

Физиологичният тонус обикновено продължава 3 месеца ± 2 седмици. След това постепенно изчезва. В мускулите на флексорите тонусът намалява, а в екстензорите се изравнява. Като цяло хипертоничността може да продължи не повече от 6 месеца. Ако продължи по-дълго, трябва да посетите невролог.

Знаци и симптоми

Независимо от причината, която е причинила повишения мускулен тонус при бебето, е необходимо да се предприемат действия навреме. В противен случай са възможни негативни последици под формата на забавяне на двигателното развитие, което води до нарушаване на стойката и походката, нарушение на координацията. Ето защо е толкова важно родителите да забележат своевременно типичните симптоми на хипертонията и да предотвратят възможните последици от нея..

Високият мускулен тонус се проявява със следните характерни черти:

 • редовна и силна регургитация след хранене;
 • докато плаче, детето хвърля глава назад и се навежда навсякъде;
 • неспокоен и периодичен сън, по време на който бебето често се събужда от всякакъв чужд звук;
 • ръцете са почти винаги стиснати в юмруци и са трудни за разтваряне;
 • главата се накланя в същата посока (тортиколис);
 • при опит за изправяне на крайниците детето реагира с плач.

Има няколко теста, които могат да идентифицират синдрома на хипертонията. Ако сложите детето по гръб и внимателно го дръпнете към себе си, като държите китките, ръцете ще останат свити в лакътните стави (хипертоничност на ръцете). При нормален тонус детето ще се опита да се издърпа нагоре, леко разгъвайки лактите, и да седне.

Стъпков рефлекс. Трябва да вземете детето под мишниците и, като го държите, поставете краката му на масата. След това леко наклонете бебето напред, сякаш го принуждавате да пристъпи. Ако кръстоса крака и застане на пръсти, това е сигурен признак на мускулна хипертоничност. Здраво дете поставя краката си върху цялото си стъпало и се опитва да имитира ходене.

Следващият тест ще ви помогне да разберете дали бебе на 2 месеца има хипертоничност. За да направите това, трябва да проверите за наличие на симетрични и асиметрични рефлекси. Симетричният рефлекс се тества по следния начин: детето се поставя на плоска маса, задната част на главата се държи с дланта на ръката и главата бавно се накланя към гърдите. При извършване на това движение ръцете на детето рефлекторно се огъват, а краката са изпънати..

За да се тества асиметричният рефлекс, главата на детето трябва да бъде обърната към рамото. В същото време ръката и кракът му от страната на рамото, към която е обърната главата, ще се изправят, а противоположните крайници рефлекторно ще се огънат.

Както симетричните, така и асиметричните рефлекси изчезват до 2-3-месечна възраст. Ако това не се е случило и рефлексите продължават, това означава, че тонусът все още е повишен..

За да се потвърди хипертоничността, се използва и тоничен рефлекс: детето просто се поставя по гръб и то инстинктивно изправя ръцете и краката си, „отваря се“. Ако го обърнете по корем, тогава крайниците почти веднага се огъват и издърпват към центъра на тялото. Чрез повишаване на тонуса на мускулите на флексора, детето изглежда отново се опитва да заеме позицията на ембриона.

Тоничният рефлекс постепенно намалява и изчезва напълно след 2 - 2,5 месеца. Присъствието му при 3-месечно дете показва постоянен повишен тонус..

Рефлексите Бабински и Моро присъстват най-дълго и изчезват едва на 4 месеца. Рефлексът на Бабински е рефлекторно удължаване на пръстите на краката в отговор на докосване и гъделичкане. Моро рефлексът е рязко отвличане на ръцете в страни при възбуда.

Каква е опасността?

Наличието на горните прояви при деца под една година е добра причина за консултация с невролог, включително в случай на физиологична хипертония. Специалист ще ви помогне да разберете дали наистина има отклонение от нормата. Ако не се лекува, неврологичната патология ще прогресира и може да доведе до значително забавяне на психическото и физическото развитие и дори до увреждане..

Поради повишения тонус на шийните мускули, за детето е по-удобно да лежи с обърната глава в посоката, където мускулите са по-напрегнати. В резултат на това костите на черепа не се образуват правилно. Персистиращата хипертоничност на долните крайници води до нарушена координация на движенията и образуване на нормален свод на краката. В този случай е възможна асиметрия не само на мускулите, но и на костите - единият крайник става по-къс от другия. С течение на времето стойката се влошава и походката се променя.

Ако хипертоничността на мускулите продължава, когато детето е на 2-3 години, ситуацията се усложнява. Хлапето продължава да ходи на пръсти и не може да се справи с действия, които изискват фина моторика на ръцете. Всичко обаче съвсем не е безнадеждно и трябва да продължите лечението, тъй като все още има всички шансове да се справите с проблема..

Сериозна заплаха представлява мускулната хипертония при 4-5 годишно дете, което не само ходи на пръсти, но и не може да държи молив в ръката си. Поради забавянето на психическото и физическото развитие той няма време да овладее училищната програма и не може да прави физическо възпитание в общата група.

Статистиката показва, че около 6% от децата имат повишен мускулен тонус през целия предучилищен период. Въпреки това, при условие на систематични процедури за лечение, 4% от тях успяват да издържат на образователния процес и да посещават редовно училище. До определена възраст, като правило, при достигане на 12-13-годишна възраст мускулната хипертония изчезва напълно. Останалите 2%, за съжаление, учат в специализирани образователни институции и получават увреждане.

Лечение

Необходимо е да се лекува хипертоничност в зависимост от основната диагноза - тоест да се повлияе на нейната причина. За инфекциозни патологии се предписват антибиотици и антивирусни лекарства. Ако е необходимо, се извършва дехидратационна терапия за нормализиране на вътречерепното налягане.

Неразделна част от лечението са невропротективните лекарства, които предотвратяват увреждането на невроните в мозъка. Мускулните релаксанти помагат да се премахне напрежението и да се отпуснат мускулите - тези средства позволяват не само да облекчат стягането и сковаността на детските мускули, но и да изяснят диагнозата. При тежки неврологични нарушения мускулните релаксанти са абсолютно неефективни..

Ако се открият дефекти в развитието на нервната система, туморни образувания, е показана хирургическа интервенция.

Масаж

Основният метод за лечение на хипертоничност при кърмачета е масажът. Допълнително се използват физиотерапия и терапевтични упражнения. И само в особено тежки случаи се предписват лекарства.

Основната цел на масажа е да отпусне мускулите. Първият курс обикновено се състои от 10 сесии и трябва да се проведе от квалифициран масажист. В бъдеще можете да правите масаж у дома, след като сте изучили техниката на неговото изпълнение..

При хипертоничност на долните крайници лекарите често предписват парафинови ботуши. Парафинът се нанася върху краката и се държи 10-20 минути. Тази процедура се прави или отделно, или в комбинация с масаж. По време на масажната сесия майсторът масажира горната част на торса, докато краката на бебето се затоплят от топъл восък.

Тъй като с помощта на масаж е необходимо да се постигне отпускане на напрежението и отпускане на мускулите, всички движения трябва да бъдат меки, плавни. Не стискайте мускулите, месете ги, потупвайте и потупвайте.

Не е трудно да извършите масаж самостоятелно, ако прилагате елементарни техники:

 • погалване на пръстите си с движения, както когато слагате ръкавици;
 • поглаждайте всяка ръка от рамо до лакът и от лакът до ръка. Въздействието върху самата лакътна става е изключено;
 • ако масажът на ръцете започва от дисталните части - пръсти, тогава е необходим масаж на долните крайници, като се започне отгоре. Първо погладете бедрата, след това преминете към пищялите и слезте до краката. Особено внимателно трябва да се третира колянната става, областта на слабините и вътрешната част на бедрото;
 • краката се поглаждат по посока от петите към пръстите, след това всеки пръст поотделно;
 • изчертаване на триизмерна фигура: начертайте въображаема линия през основите на пръстите, пресечете движенията до глезена отгоре и завършете долната част на фигурата в долната част на петата.

Трябва да се отбележи, че понякога децата се държат неспокойно и плачат по време на масажната сесия. В такава ситуация е трудно да се разбере защо детето е разстроено. Може би дори лекият натиск върху мускулите е болезнен, или самата процедура не му харесва. Много експерти смятат, че не трябва да има болка. Други пък са убедени, че това е естествена реакция на организма..

ЛФК стимулира физическата активност и нормализира мускулния тонус. Можете да ги правите у дома в следната последователност:

 • поставете детето настрани и, като го държите с една ръка на горното рамо, прокарайте ръба на дланта на другата ръка по гръбначния стълб. Рефлексът на таланта ще работи - бебето инстинктивно ще изправи гърба си;
 • обърнете детето по гръб и сложете дланите си под горната част на тялото и главата му. В същото време краката на бебето трябва да опират в стомаха на този, който прави гимнастика (мама или татко). След това го повдигнете така, че на масата да останат само тазът и краката. По този начин коремната преса се укрепва;
 • след като сте поставили детето по корем, трябва да разперете краката му в страни, огъвайки се в коленете. Преместете краката към центъра и натиснете леко върху тях, хващайки двата крака с цялата четка. Детето ще се опита да пълзи, опитвайки се да изправи краката си;
 • като обърнете бебето по гръб, хванете крака му точно над глезена - пръстите инстинктивно ще се свият. Продължавайки да държите крака си, плъзнете палеца по ходилото в посока от петата към пръстите, по-близо до малкия пръст;
 • хванете ръцете и краката на бебето с едната ръка, а другата длан сложете отдолу за опора. Повдигнете го и го завъртете от една страна на друга;
 • детето лежи по гръб, краката са свити в колянните стави. Свивайки краката на бебето в тазобедрените стави, разтворете ги и ги съберете с ротационни движения.

Важни препоръки

Децата с хипертоничност са противопоказани на устройства, които неравномерно натоварват мускулите и придават допълнителен стрес на крехкия гръбначен стълб - например проходилки и джъмпери. Когато детето ви се научи да ходи, е много важно да изберете правилните обувки. Това могат да бъдат ортопедични модели или обикновени обувки с висок гръб и специална стелка. Плоските обувки (пантофи, балетки, плетени ботуши) абсолютно не се побират.

Също така се препоръчва да използвате обувки не само за разходка, но и да ги носите у дома. Ходенето в удобни и удобни обувки, които фиксират добре стъпалото, ще допринесе за правилното формиране на свода на стъпалата чрез равномерно разпределение на натоварването върху мускулите на краката.

Трябва да се отбележи, че мускулната хипертоничност при децата най-често е от физиологичен характер и не изисква лекарства. За да се елиминира спастичността, е достатъчно да се извършват масажни сесии и физиотерапия. Мозъкът на бебето е в състояние сам да компенсира неврологичните дефекти, но това ще отнеме няколко месеца.

Симптоми на мускулна хипертоничност при новородени до една година: премахнете повишения тонус с масаж и упражняваща терапия

Движенията на тялото ни се случват благодарение на работата на мускулите. Мускулното напрежение и тонус се регулират от централната нервна система, човешкия мозък. Поддържането на нормален тонус е необходимо за движение в космоса, двупосочно движение и всякакви други физически действия. Мускулният тонус при новородените играе огромна роля в развитието. Намаленият тонус възпрепятства физическата активност, а повишеният тонус създава усещане за дискомфорт, пречи на бебето да развие необходимите двигателни умения.

Показателят за мускулния тонус на бебето е много важен за физическото му развитие в кърмаческа възраст и след това.

Мускулен тонус при бебета

Постоянното прекомерно мускулно напрежение се нарича хипертоничност. Хипертоничността най-често е асиметрична. Причината за пренапрежението се крие в дейността на централната нервна система. Свитите ръце и крака на здраво бебе, стиснати в юмрук пръсти са лесни за разхлабване. Ако не е възможно да се изправят крайниците, максималният ъгъл на отваряне е не повече от 45⁰, това сигнализира за патология. Бебе, което има дефекти в развитието на централната нервна система, като правило е неактивно - поддържа стойката на ембриона, рефлексите са нарушени. Често такова бебе от първите дни на живота може да държи главата на тегло, но това не е признак за напреднало развитие, а следствие от хипертония.

Причини за хипертония

Повишен тонус може да се появи поради напълно невинни причини, но може да е и признак на сериозно заболяване. За да разпознаем болестта навреме, човек не трябва да бъде безразличен към това явление..

Основните причини, които могат да доведат до мускулно натоварване при бебетата, са:

 1. Детска физиология. При новородените може да се наблюдава така наречената физиологична хипертоничност, свързана с факта, че в утробата детето е било в характерно „групирано“ положение - положението на ембриона. След раждането отнема известно време, докато мускулите се отпуснат и започнат да функционират нормално. Свити крака с леко раздалечени колене, притиснати към корема, свити ръце, прибрана към гърдите брадичка могат да продължат както при шестмесечно бебе, така и след една година. Продължителността на физиологичната хипертония, според оценките на различни специалисти, варира значително, но горните термини се считат за нормални..
 2. Хипертоничността при новородени може да се обясни и с индивидуални характеристики. Мускулният тонус при различните деца е различен по природа, за някои е по-висок, за други е по-нисък, но това по никакъв начин не се отразява на здравето им. Невъзможно е самостоятелно да се разграничи индивидуалното ниво на мускулно напрежение от патологично състояние, следователно, ако подозирате, трябва да се консултирате с лекар и да се подложите на пълен преглед.
 3. Повишен мускулен тонус може да възникне и в резултат на раждане. Дълги трудни раждания, асфиксия на плода, повишено вътречерепно налягане и кръвоизлив могат да доведат до такива последици..
 4. Патологията на вътрематочното развитие, вродени нарушения на централната нервна система, свързани както със здравето на бъдещата майка, така и с условията на нейния живот и поведенчески характеристики, също могат да бъдат причините за хипертоничност при новороденото. Особено опасно за нервната система на бебето, когато бременна жена употребява никотин и алкохол.
Много бебета заемат една и съща поза на ембриона за известно време след раждането - тялото им е свикнало много с него в продължение на много месеци. Това явление може да е признак на хипертония.

Как да определите дали тонът е повишен?

Редица симптоми предполагат, че мускулите на бебето са в хипертоничност. Ако откриете поне някои от симптомите от списъка по-долу, трябва да посетите Вашия лекар. Родителите трябва да бъдат предупредени:

 1. Неспокоен, често прекъсван сън, писъци при събуждане. Затруднено заспиване, както и характерна поза по време на сън: главата е отхвърлена назад, ръцете и краката са притиснати към тялото.
 2. Често плачене с трепереща брадичка, докато главата е хвърлена назад (препоръчваме да прочетете: треперене на брадичката при новородено: симптоми и лечение).
 3. Силно негативна реакция на светлина и звук, дори при незначително излагане.
 4. Способността да поддържате главата си в равновесие от първите дни на живота.
 5. Тежка регургитация, коремни спазми.
 6. Трудност, силна съпротива при опит за разпространение на ръцете или краката на бебето.
 7. Хлапето не стои на крака, "танцува" на пръсти.

Наличието на няколко от тези признаци трябва да доведе родител с дете до лекар. За да изясни симптомите на хипертония, лекарят ще провери някои рефлекси:

 1. Стъпка. Изправено бебе на възраст под 2 месеца прави крачка.
 2. Справка. Изправеното бебе трябва да стои на пълен крак..
 3. Симетрия и асиметрия. Бебето, което лежи по гръб, ще сгъне ръце и ще изправи краката си, ако главата му е повдигната и наклонена към гърдите. Когато главата е наклонена надясно или наляво, ръката и кракът, съответстващи на наклона, ще се изправят, а противоположните ще се огънат. Рефлексът изчезва при 3-месечно бебе.
 4. Тоник. Детето, поставено на гърба, изправя крайниците и ако го обърнете по корем, те ще се огънат. Рефлексът изчезва след 3 месеца.

Рефлексите, които не са изчезнали по възраст, показват развитието на болестта. В този случай се диагностицира хипертоничност, с лечението на която трябва да се занимава невропатолог.

Ако бебето е започнало да държи главата много рано (или дори от раждането), трябва да го проверите за хипертоничност

Задачи и методи за лечение на хипертоничност при кърмачета

Болестите, свързани с появата на хипертоничност, се лекуват от невропатолози и ортопеди. Основните цели на лечението са:

 • облекчаване на болката;
 • премахване на спазъм;
 • релаксация.

Видове масажи, използвани при хипертония

Целта на всички масажни движения, използвани при лечението на хипертоничност, е да облекчи спазма и да отпусне напрегнатите мускули. За подобряване състоянието на бебето се използват масаж по метода на Фелпс, масаж по метода на Семенова, въздействие върху определени активни точки на тялото, както и редица други методи. Всички действия за масаж, прилагани върху новородено, трябва да бъдат много внимателни и нежни. Поглаждане и разтриване е допустимо - за предпочитане с отворена длан, акупресура без болка. Процедурата може да бъде поверена само на квалифициран специалист.

Най-добре е да поверите масажа с хипертоничност на професионален педиатър - той също ще може да покаже необходимите движения на родителите

Масажният курс обикновено се състои от 10-15 процедури. След месец, ако е необходимо, цикълът може да се повтори. Професионално извършеният масаж е много ефективно средство. Родителите могат да се научат да изпълняват основни движения:

 • поглаждане на пръстите, подобно на движенията при поставяне на ръкавици;
 • поглаждане на ръцете от рамото до дланите, прескачане на лакътната става;
 • поглаждане на краката от слабините до стъпалото, прескачане на ставите, но продължаване на движението на стъпалото;
 • поглаждане на краката от петата до пръстите;
 • пръстите на краката се масажират по същия начин, както на ръцете;
 • триене (само след поглаждане) на ръцете, краката, гърба и корема с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка;
 • триене на стъпалото: започвайки от основата на пръстите, нарисувайте фигура осем надолу с пресичането на линиите в средата на стъпалото, дъното на фигурата осем пада върху петата.

Месенето при детски масаж, особено при хипертония, не се извършва. Потупването и потупването е забранено, няма натиск върху напрегнатите възли.

Масажът, особено професионалният масаж, може да предизвика емоционална реакция у детето. Плачът по време на масаж се дължи както на дискомфорт от процедурата, така и на болка. Трудно е да се определи причината за плача, докато редица експерти изразяват мнение, че по време на масажа бебето не трябва да плаче от болка (за повече подробности вижте статията: Защо новороденото бебе често плаче?).

Гимнастика у дома

Редица гимнастически упражнения могат да се изпълняват и у дома. Упражнението помага за отпускане на мускулите и увеличава физическата активност. Няколко упражнения в помощ на вашето бебе:

 1. Обучение. Детето трябва да лежи по гръб, възрастен да погали ръцете си от рамо до ръка и крака от бедрото до крака, така че бебето да се отпусне.
 2. Нежно удължаване. Необходимо е последователно да разгъвате ръцете и краката на бебето без много усилия, без да правите резки движения.
 3. Разклащане. Като вземете дръжката или крака за пръстите, внимателно ги разклатете 4-7 пъти, след което повторете процедурата с останалите крайници.
 4. Флексия. Бебето получава позата на ембрион. Ръцете и краката са свити, главата се накланя към гърдите. Полезно е да редувате това упражнение с предишното. Всички действия се извършват много внимателно, без усилие..
 5. Стъпки. Бебето трябва да бъде взето и поставено на масата, така че цялото стъпало да докосва повърхността. Можете да оставите детето да отиде малко, за да може за момент да се облегне на собствените си подметки. Помага за правилното оформяне на стъпалото..
 6. Упражнявайте се с краката. Леки завои и завои - ако бебето го харесва, то самият ще придърпа пръстите на краката си към лицето си, опитайте се да ги поставите в устата си.
 7. Люлка с топка. Бебето се поставя по корем върху голяма топка, която трябва да се люлее, като държи бебето за краката и ръцете.

Лечебната гимнастика дава добри резултати, но трябва да я правите редовно, за предпочитане няколко пъти на ден. Хлапето трябва да обича тези дейности, да не изпитва дискомфорт.

Физиотерапевтични процедури

Най-често срещаните процедури при лечението на хипертоничност са електрофорезата и парафиновите обвивки. Термичните процедури са показани за отпускане на напрегнатите мускули. Електрофорезата ви позволява да въвеждате определени лекарства в тялото. Парафиновите обвивки се правят най-често на краката на бебето..

 • лечението обикновено започва от 10 минути;
 • постепенно продължителността на процедурата се увеличава до 20 минути;
 • цикълът от процедури се състои от 10 сесии.

Водни процедури

Водните процедури (акватерапия) също допринасят за отпускане на мускулното напрежение. Плуването подобрява координацията на движенията, равномерно натоварва мускулите на цялото тяло. Много е важно да запомните, че студената вода стимулира мускулната работа и повишава мускулния тонус. Топлата вода има релаксиращ ефект..

На дете с мускулна хипертоничност не се показва гмуркане, но плуването и подводната гимнастика ще помогнат за облекчаване на спазмите (вижте също: правилна гимнастика за бебета на 2 месеца и тематично видео). Препоръчително е заниманията да се провеждат по игрив начин. Редица билки ще засилят ефекта на водните процедури, те включват: градински чай, валериана, майчинка, борови иглички, листа от червена боровинка. Водните процедури трябва да се правят преди лягане, а билките да се редуват.

Остеопатичен ефект

Тази изпитана във времето посока в медицината включва лечение на целия организъм като цяло. Манипулациите са насочени към подобряване на циркулацията на течности в тялото, извършват се под формата на лек ефект върху костната тъкан.

Високоефективен метод на алтернативна медицина може да се използва само и изключително от квалифициран детски остеопат. Остеопатичните сесии могат да помогнат при неврологични разстройства, причинени от наранявания при раждане, мозъчни дисфункции и дори вродени дефекти в скелета. Привеждането на костите в правилното физиологично положение води до премахване на мускулните спазми, премахване на патологичните рефлекси.

Между другото, остеопатите препоръчват да се въздържат от използване на проходилки и подобни средства, които могат да влошат проблема. Използването им може да доведе до неправилно позициониране на стъпалото, дисфункция на мускулите на долните крайници. Трябва да обърнете внимание и на обувките на бебето, особено на тези, които са започнали да ходят. Трябва да има пета, твърда подметка и пета, подходяща за възрастта. Премахнете всички обувки и други меки обувки.

Остеопатията предлага цялостно лечение на тялото под ръководството на опитен специалист в тази област на алтернативната медицина

Лекарства за хипертония

Лекарствата се предписват на бебето, ако всички описани по-горе процедури не дават желания резултат. Лекарствата се предписват, когато мускулният тонус на бебето не се нормализира, след като бебето навърши 6-месечна възраст.

Лекарствата, предписани от невропатолог, принадлежат към една от следните групи:

 • мускулните релаксанти се използват за облекчаване на мускулни спазми;
 • невропротективните средства се използват за подобряване на кръвообращението, възстановяване на мозъчните функции;
 • диуретиците се използват за намаляване на вътречерепното налягане и стимулиране на мозъчната дейност.

Най-често се предписват Midocalm, Semax, Baclofen, Pantocalcin и Cortexin, както и витамини от група В. В тежки случаи може да се предпише Cerebrolysin. Всички лекарства се предписват на кърмачето чрез инжекция.

Днес известният и популярен педиатър Комаровски смята, че повишеният мускулен тонус в никакъв случай не трябва да се пренебрегва. Може да сигнализира за сериозно заболяване, но ще има и други симптоми. Задължително е да се подложите на диагностичен преглед, за да се уверите, че хипертоничността е от физиологичен характер. Видео с уроците на д-р Комаровски ще помогне на родителите да разберат по-добре проблема.

Хипертоничност при кърмачета

Тази статия ще обсъди състояние като мускулна хипертония при кърмачета. Често, когато родителите чуят за мускулна хипертония на педиатър, те изпадат в паника, тъй като смятат тази диагноза за ужасна. Каква е опасността от това състояние и кога то трябва да бъде коригирано чрез назначаването на терапевтични процедури?

Съдържание

 • Главна информация
 • Винаги ли е хипертоничността патологична при бебета??
 • На каква възраст може да се открие хипертоничност при бебета?
 • Как се проявява хипертонията при кърмачета?
 • Какво провокира мускулната хипертония при кърмачета?
 • Каква е опасността от хипертоничност при кърмачета през първата година от живота?
 • Диагностично изследване
 • Терапевтични техники, използвани при хипертония
 • Важни препоръки
 • Заключение

Главна информация

Този термин, неразбираем за човек без медицинско образование, причинява подсъзнателно безпокойство със самия си звук. Въпреки това, не винаги трябва да се паникьосвате, тъй като хипертоничността след раждането при бебе е напълно нормална, докато достигне четири месеца, но ако остане с бебето след определената възраст, тогава трябва да биете аларма и да разрешите проблема.

Какво представлява мускулният тонус от физиологична гледна точка? Под него трябва да се разбира неволно мускулно напрежение, с помощта на което човек се движи и променя пространственото си положение. Дори ако мускулните влакна са отпуснати, остатъчното напрежение в тях остава.

Централната нервна система, тоест мозъкът и гръбначният мозък, е отговорна за мускулния тонус. От това можем да заключим, че тонусът е напълно нормален феномен на човешката физиология. И за да може бебето да се движи нормално и да придобие двигателни умения, то просто му е необходимо.

Винаги ли е хипертоничността патологична при бебета??

Прието е хипертоничността да се разбира като повишен мускулен тонус, проявен под формата на скованост и скованост на мускулната система. Заради него малчуганът не може да овладее своевременно двигателните умения. Освен това причинява дискомфорт и безпокойство у детето. В педиатрията има такъв термин като физиологична хипертоничност на новородените..

През всичките девет месеца бебето е в матката в ембрионална позиция. Горните и долните му крайници имат огънато положение и са притиснати плътно към тялото, краката са леко раздалечени, краката са кръстосани, а брадичката му е притисната към гърдите. След раждането малкото дете се опитва да поддържа същата поза, именно това състояние се нарича физиологична хипертоничност на новороденото.

Тонусът на мускулите на флексора е много по-висок от този на екстензора. Когато мъничето се опитва да разреди или изправи крайника, се усеща мускулна съпротива. Например, ако се опитате да отворите стиснатия юмрук на бебето, то няма да остане отворено дълго..

Трябва да се отбележи, че новородените бебета се считат за първия месец след раждането. Физиологичната хипертоничност се наблюдава при дете не само през първия месец, но и през следващите няколко месеца. Средно тя продължава три месеца, но до четири месеца няма да се счита за патология. При новородените това състояние е най-силно изразено, но всеки месец то става по-слабо и след това изчезва напълно..

На каква възраст може да се открие хипертоничност при бебета?

Хипертонията може да бъде диагностицирана не само през първия месец след раждането. Изключително трудно е да се идентифицира при новородено дете, преди да достигне три месеца. Това може да направи само педиатър..

Ако мускулният тонус на бебето е наистина висок и не отговаря на неговата възрастова норма, тогава той започва да има проблеми със смукателния рефлекс и изземването на майчината гърда. Това е така, защото напрегнатите мускули са много трудни за контролиране, особено за малко дете. В допълнение, хипертоничността засяга и мускулния слой на вътрешните органи, поради което децата с наличието на такова отклонение реорганизират млякото, което са изпили. Поради тази причина сковаността на движенията на детето и привеждането на крайниците не може да се счита за единствената симптоматика на хипертония при бебе..

Как се проявява хипертонията при кърмачета?

При хипертоничност трохите имат следните симптоми, които трябва да предизвикат безпокойство у родителите:

 • Детето не спи добре, често плаче, дава остра реакция на слаба светлина и тихи звуци в стаята;
 • Бебето постоянно е палаво, често плюе много. Брадата му трепери, той потръпва и плаче, когато е изложен на стимули;
 • Позата може да бъде и потвърждение за наличието на симптоми на хипертония. Дете с асиметричен мускулен тонус лежи неравномерно в креватчето, заемайки леко извита позиция. Трохата се огъва и хвърля глава назад;
 • Главата на бебето е наклонена настрани към раменната става. Така тортиколисът започва да се образува в него, тъй като мускулите се напрягат неравномерно. Дори ако на възраст от един месец бебето вече държи добре главата си, това все още не е повод за радост. Може би това състояние е следствие от повишения тонус на мускулната система на тила и шията;
 • Малкото дете се преобръща и се обръща само в една посока. Той взема обекти на интерес само с една ръка. Това е признак на патология, тъй като всички новородени бебета нямат представа за дясно или ляво и са с две ръце до определена възраст;
 • Хипертония може да се почувства, когато се опитвате да разнесете крайниците на детето в страни. Ръцете на бебето са постоянно свити в лактите, юмруците са стиснати и не се изправят;
 • Палци са притиснати към дланите. Деца на възраст над четири месеца не трябва да имат това. При повдигане на крайниците детето започва силно да се съпротивлява и да плаче;
 • С хипертоничност на долните крайници, малкото дете има нарушение на подвижността на ставните стави, особено на тазобедрената става. Развъждането на крака на тези места е изключително трудно за дете..
 • Когато поставяте детето на масата, то няма да се опре на пълен крак, а на пръсти, докато огъва пръстите си;
 • Когато се опитва да движи долните крайници, детето неволно ги пресича. В допълнение, малкото дете има походка на пръсти..

Ако родителите забележат горните симптоми при детето, те трябва да бъдат докладвани на педиатър, който наблюдава бебето..

Видове хипертония при кърмачета

Такъв обширен списък от признаци на мускулен тонус се дължи на факта, че отклонението на всяко малко дете се проявява по различни начини. Трябва също да се отбележи, че хипертоничността е от три вида:

 • Симетрично - при това състояние цялата мускулна система на детето е равномерно напрегната. Позата е естествена за бебетата, а симетрията се наблюдава в позицията на горните и долните крайници.
 • Дистоникът е сложно разстройство на мускулния тонус. Характеризира се със силно напрежение на определени мускулни групи и състояние на пълно отпускане на другите. При такива патологични изменения при детето функционирането на крайниците се нарушава, което води до сериозни отклонения и дългосрочна комплексна рехабилитация;
 • Асиметрично - това патологично състояние се характеризира с неравномерно напрежение на мускулите в дясната и лявата страна на тялото на детето. Хлапето не може да лежи плоско, навежда тялото, пада на една страна и накланя главата си към рамото, където мускулното напрежение е по-голямо.

Ако откриете подозрителни симптоми при дете, не трябва да отлагате посещението при специалист за по-късно, в очакване, че то ще изчезне от само себе си. Колкото по-скоро педиатърът прегледа бебето, толкова по-скоро ще започне рехабилитацията, която ще спаси бебето от сериозни последици за здравето в бъдеще.

Какво провокира мускулната хипертония при кърмачета?

Различни причини, които засягат централната нервна система на детето в утробата и в процеса на раждането му, могат да провокират развитието на хипертония. Проблемите в вътрематочното развитие, водещи до нарушения в нервната система на плода, са свързани с начина на живот на бъдещата майка и нейното здравословно състояние.

Пушенето и пиенето на алкохолни напитки влияят негативно на централната нервна система на бебето. Също така, отклонение може да бъде провокирано от бременност, протичаща с патологии или раждащ травматизъм.

Феталната хипоксия или продължителната липса на кислород по време на раждането могат да доведат до нарушения в нервната система на бебето. Поради липса на кислород, клетъчните структури на мозъка са силно засегнати, а ражданията в резултат на бърз или продължителен труд причиняват микроскопични кръвоизливи в мозъка, което води до развитие на мускулна хипертоничност при бебето след раждането.

Каква е опасността от хипертоничност при кърмачета през първата година от живота?

Винаги трябва да обръщате внимание на признаците на повишен мускулен тонус, въпреки факта, че той най-често е физиологичен. Много е важно да се консултирате с педиатър възможно най-рано, който може да определи дали това е норма, или може би състоянието е вродено и е патологично.

Ако диагностиката на хипертоничността се извършва късно, това може да доведе до изоставане във физическото развитие и формиране на двигателни умения у детето със значително закъснение. Освен това бебето ще има проблеми с фината и груба моторика и развитието на речта, тъй като те имат връзка.

Хипертоничността на мускулния корсет на врата води до ограничения при въртенето на главата на детето. Малко дете може да изпита костна асиметрия на черепа, ако през цялото време лежи на една страна, без да има възможност да се преобърне на другата поради мускулно напрежение.

Особена опасност крие повишената хипертоничност на мускулите на долните крайници. Това отклонение води до чести гърчове, нарушена двигателна активност и малформация на свода на стъпалото. При хипертония може да има разлика в дължината на крайниците на бебето, в резултат на което то ще развие проблеми с походката и стойката в бъдеще.

Диагностично изследване

За да разбере какво е причинило хипертоничността и дали тя е свързана с възрастта или е провокирана от неврологична патология, лекарят провежда пълен преглед на детето, включително първоначален преглед. Най-важните диагностични техники в този случай са:

 • Невросонография - тази техника представлява ултразвуково изследване на мозъка при бебета до една година. Изследването може да се извърши, докато фонтанелът на детето не порасне, тъй като чрез меките тъкани в неговата област може да се оцени общото състояние на мозъчните структури и качеството на тяхното кръвоснабдяване. Техниката е много информативна, безопасна, достъпна и не изисква обездвижване на детето. Извършва се планомерно за деца на възраст под месец и половина.
 • Електромиография - използва се и за диагностициране на хипертоничност, но много по-рядко. Техниката ви позволява да оцените скоростните характеристики на нервните импулси, мускулната сила и нейните симетрични показатели. В допълнение, тя предоставя възможност за оценка на функционирането на различни мускулни групи и тяхната работа в спокойно състояние..

Към всичко по-горе може да се добави преглед от генетик, който да провери за наличие на генетични аномалии, довели до мускулен тонус.

Терапевтични техники, използвани при хипертония

Обикновено, колкото по-рано се открие повишеният мускулен тонус, толкова по-лесно ще бъде коригирането му. На деца с подобно отклонение се предписват релаксиращи масажни процедури, терапевтични упражнения, плуване и физиотерапия.

Към медикаменти се прибягва само в случай на тежко протичане на заболяването или ако нелекарствените методи не дават желаните резултати.

Всички горепосочени процедури не трябва да предизвикват у детето плач и дискомфорт. Ако бебето проявява безпокойство и то плаче, тогава напрежението на мускулната система се увеличава още повече, което означава, че те няма да доведат до положителен ефект и трябва да изберете други методи за справяне с патологичното отклонение.

Детска хипертоничност: Масажни процедури

Масажът, който се извършва с мускулна хипертония, е насочен към отпускане на мускулната система и премахване на спазмите в нея. Процедурата трябва да се извършва от опитен детски масажист. Масажът се прави в няколко курса по петнадесет сесии всеки.

Родителите могат да извършват и общ масаж за новородено. Но първо трябва да вземете няколко урока от специалист. При извършване на процедурата е необходимо да се вземе предвид ситуацията, температурните показатели в стаята, мястото на изпълнение и техниката на масаж, настроението на трохите.

Стаята, в която ще се извършва масажът, трябва да е топла, тъй като студеният въздух напряга мускулните тъкани. Преди процедурата бебето трябва напълно да се съблече и да смаже кожата с масажно масло. Стаята не трябва да е прекалено гореща. Масажирайте детето не трябва да се прави след хранене, както и когато малкото иска да яде или да спи.

Хлапето трябва да е напълно настроено към процедурата и да има добро настроение. Той също трябва да се чувства уверен, защитен и отпуснат, именно поради тази причина родителите се опитват да се обадят на масажист у дома, за да не изплашат бебето и да направят процедурата удобна за него.

Масажните процедури трябва да се извършват на маса, покрита с мека, плътна кърпа и абсорбираща пелена. Повърхността не трябва да се плъзга. Ръцете на масажиста трябва да са топли, чисти, без дълги нокти и бижута, което може да доведе до нараняване на кожата на бебето.

Масажът може да започне, когато детето е на две седмици от момента на раждането. До месец и половина трябва да се състои само от удари. От три месеца към него могат да се добавят триене, вибрации и люлеене. Не се допуска мускулно месене, резки движения, пляскане и натиск.

Тъй като хипертоничността може да бъде различна, процедурите за масаж също ще имат свои собствени нюанси. Ето защо, преди да започнете сами да масажирате детето си, трябва да вземете уроци от масажист и е по-добре да поверите изцяло процедурата на специалист.

Гимнастически упражнения за мускулна хипертоничност

Изпълнението на терапевтични гимнастически упражнения ви позволява да нормализирате работата на мускулната система и да стимулирате двигателната активност на мъника.

Само специалист трябва да изпълнява упражнения с бебе, след като разработи индивидуален комплекс за бебе, като вземе предвид неговата възрастова категория, етап на хипертоничност и характеристики на тялото.

При повишена хипертоничност е невъзможно да се прави динамична гимнастика с дете.

Хипертоничност при кърмачета: Физиотерапевтични процедури

При хипертония на бебетата се предписват термични процедури под формата на парафинови апликации. С тяхна помощ мускулните спазми се облекчават и детето напълно се отпуска под топлинния ефект..

Апликациите се прилагат като ботуши на долната част на крака и стъпалото на детето. Процедурата отнема от десет до двадесет минути. Пълният курс се състои от десет процедури. Топлинната терапия може да бъде заменена с електрофореза върху магнезия.

Детска хипертоничност: Упражнения във водата

Дейностите с дете във водна среда могат да нормализират мускулния тонус, да намалят спазмите и да подобрят координацията на движенията. Освен това водните процедури ви позволяват равномерно да изработите всички мускули, като постепенно оформяте здрав мускулен корсет..

За облекчаване на хипертоничността водата в банята трябва да е топла. Освен това можете да добавите отвара от бор, градински чай или майчинка към него. По-добре е да се къпете преди лягане. Процедурата трябва да зарадва малкото, а не да създава дискомфорт, така че родителите да могат да използват различни играчки и надуваем пръстен за врата на бебето.

Единственото нещо, което не може да се направи по време на водни процедури, е да се гмуркате.

Остеопатия за хипертоничност на мускулите при дете

Тази техника е много популярна в наше време. Опитният детски остеопат трябва да извършва процедурите.

Сесиите се предписват на бебета, които имат неврологични нарушения, причинени от родова травма или вродени скелетни патологии.

Медикаментозно лечение на мускулна хипертоничност при кърмачета

Медикаментозната терапия се предписва само в изключителни случаи при липса на видими ефекти от нелекарственото лечение.

Често, с повишен мускулен тонус, невролог предписва лекарства, които подобряват притока на кръв в мозъка и стимулират работата на невронните клетки. А също и лекформи, които премахват стагнацията, с прости думи - диуретици.

Медикаментозното лечение се извършва под строгото наблюдение на специалист.

Важни препоръки

На деца, на които е диагностициран повишен мускулен тонус, е забранено да използват джъмпери и проходилки, тъй като те поставят допълнителен стрес върху гръбначния стълб и мускулната система.

Също така, когато обучавате малко дете с хипертоничност да ходи, е необходимо да използвате не обувки или пантофи, а ортопедични обувки с подплата, фиксираща областта на петата и ортопедични стелки. По този начин можете да допринесете за правилното формиране на свода на стъпалото и равномерното разпределение на натоварването върху мускулната система..

Заключение

Мускулната хипертоничност при кърмачета не е сериозен проблем, ако й обърнете внимание навреме и се подложите на консултативна терапия, която ще избегне сериозни последици за здравето при израстване.