Включени:

 • Аденофиброматозна простатна хипертрофия
 • Увеличена (доброкачествена) простата
 • Хипертрофия (доброкачествена) на простатата
 • Аденом на средния лоб (простата) (средна лента на простатата)
 • Блокиране на простатния канал NOS

Изключва: доброкачествени тумори на простатата (D29.1)

Ако е необходимо да се идентифицира инфекциозният агент, използвайте допълнителен код (B95-B98).

Включва: воднянка на семенната връв, тестиса или обвивката на тестисите

Изключва1: вродено хидроцеле (P83.5)

Усукване:

 • епидидимис
 • семенна връв
 • тестисите

Ако е необходимо да се идентифицира инфекциозният агент, използвайте допълнителен код (B95-B98).

Плътно прилепнала препуциума

Плътна препуциума

Ако е необходимо да се идентифицира инфекциозният агент, използвайте допълнителен код (B95-B98).

Изключени:

 • възпаление на пениса (N48.1-N48.2)
 • орхит и епидидимит (N45.-)

Изключва: торзия на тестисите (N44)

Търсене в MKB-10

Индекси ICD-10

Външни причини за нараняване - термините в този раздел не са медицински диагнози, а описания на обстоятелствата, при които е настъпило събитието (клас XX. Външни причини за заболеваемост и смъртност. Кодове на колони V01-Y98).

Лекарства и химикали - Таблица на лекарствата и химикалите, които са причинили отравяне или други нежелани реакции.

В Русия Международната класификация на болестите от 10-тата ревизия (МКБ-10) е приета като единен нормативен документ, за да се вземе предвид честотата, причините за обжалванията на населението в медицински институции от всички отдели и причините за смъртта..

МКБ-10 е въведен в здравната практика в Руската федерация през 1999 г. със заповед на Министерството на здравеопазването на Русия от 27 май 1997 г., № 170

През 2022 г. СЗО планира нова ревизия (ICD-11).

Съкращения и символи в Международната класификация на болестите, ревизия 10

NOS - без допълнителни разяснения.

NCDR - некласифицирани другаде.

† - кодът на основното заболяване. Основният код в система с двойно кодиране, съдържа информация за основното генерализирано заболяване.

* - незадължителен код. Допълнителен код в системата за двойно кодиране, съдържа информация за проявата на основното генерализирано заболяване в отделен орган или област на тялото.

N46 Мъжко безплодие

Мъжкото безплодие е неспособността на мъжкото тяло да произвежда или доставя достатъчно здрави сперматозоиди в женското тяло, за да зачене. В редки случаи причината за заболяването е хромозомна патология. Рисковите фактори включват тютюнопушене, както и злоупотреба с алкохол. Възрастта няма значение.

Приблизително една на всеки три двойки, които имат затруднения с зачеването на дете, мъж страда от безплодие. Способността на мъжа да се размножава зависи отчасти от производството на здрави сперматозоиди, толкова много, че един от тях има голяма вероятност да оплоди яйцеклетка; и отчасти от способността да се доставят сперматозоиди във влагалището по време на полов акт. Ако възникнат проблеми на някой от тези етапи, мъжът може да стане безплоден..

За разлика от женското безплодие, причините за което могат да бъдат открити относително лесно, причините за мъжкото безплодие са по-малко установими. По време на медицинския преглед причината за безплодието може да бъде установена само при 1 от 3 кандидатствали пациенти..

Проблеми с производството на сперматозоиди. Производството на нежизнеспособни, неактивни сперматозоиди или недостатъчен брой здрави сперматозоиди може да има различни причини. Нормалната температура на тестисите е с около 1 ° C по-ниска от телесната температура. Всеки фактор, който повишава температурата на тестисите, може да доведе до намаляване на броя на произведените сперматозоиди.

Някои навици в начина на живот като пушене, пиене на алкохол, използване на определени лекарства или леки наркотици и дори носене на тесни дрехи могат да намалят качеството и количеството произведена сперма. Функцията на производството на сперма може да бъде нарушена в резултат на някои хронични заболявания. Болести, засягащи уретрата, като хипоспадия или скротума, като варикоцеле, също могат да повлияят на плодовитостта на мъжа. В допълнение, мъжкото безплодие може да се развие в резултат на медицински процедури като хирургия, химиотерапия или лъчетерапия при сериозни медицински състояния като рак на тестисите.

Намаляване на производството на сперматозоиди може да се случи и при хормонални нарушения или хромозомни дефекти. Недостатъчното производство на мъжкия полов хормон тестостерон от тестисите може да доведе до намаляване на броя на здравите сперматозоиди в спермата. Тъй като секрецията на тестостерон е под контрола на хипофизната жлеза, болестите на този орган, например неговия тумор, също могат да намалят репродуктивните функции на мъжа. В редки случаи ниските нива на тестостерон могат да се дължат на хромозомни аномалии като синдром на Klinefelter. Най-честата причина за нисък брой сперматозоиди е идиопатичната олигоспермия, при която броят на сперматозоидите в спермата намалява по неизвестни причини..

Проблеми с доставката на сперма. Сперматозоидите може да не влязат във влагалището поради много фактори. Най-очевидната причина за това е еректилната дисфункция, невъзможността да се постигне и поддържа ерекция. Други причини включват увреждане на епидидима или семепровода (каналите, през които сперматозоидите пътуват). Такива лезии често са резултат от полово предавани болести като гонорея. Безплодие може да възникне при мъже с ретроградна еякулация, при които потокът от семенна течност се насочва обратно към пикочния мехур, ако клапанът на пикочния мехур не се затвори напълно, което може да се случи след операция на простатата.

Лекарят ще попита пациента за общото му здравословно състояние, сексуалния живот и ще извърши задълбочен преглед, включително изследване на гениталната област. Освен това мъжът може да се наложи да даде проба от сперма. Ако броят на сперматозоидите е нисък или ако те са неактивни или нежизнеспособни, ще бъдат направени допълнителни тестове, като кръвен тест за проверка на нивата на хормоните.

Изборът на метод на лечение зависи от диагнозата. Ако нивата на тестостерон са ниски, могат да се правят инжекции на тестостерон. В случай на импотентност или ретроградна еякулация може да се използва изкуствено осеменяване, в последния случай спермата може да бъде изолирана от урината. Поражението на епидидима или семепровода може да бъде коригирано чрез микрохирургия. Ако тялото произвежда само малко количество здрави сперматозоиди, те могат да бъдат събрани директно от епидидима. След това, оплождането на яйцеклетката ще се извърши в процес, наречен интрацитоплазмена инжекция..

Пълна медицинска справка / Per. от английски. Е. Махиянова и И. Древал. - М.: AST, Астрел, 2006. - 1104 с.

Мъжко безплодие - описание, причини, диагноза.

 • Описание
 • Причини
 • Диагностика

Кратко описание

Мъжкото безплодие е неспособността на мъжа да оплоди поради нарушения на сперматогенезата, ерекцията или еякулацията. 1 ml еякулат обикновено съдържа около 60 милиона сперматозоиди. В женския генитален тракт те запазват способността си да оплождат до 6 дни. Около 200 от тях достигат до фунията на маточната тръба, където сперматозоидите се срещат с яйцеклетката. Сперматозоидите, които не участват в оплождането, се отстраняват от женския репродуктивен тракт или се усвояват от фагоцитите. Когато се разглежда проблемът с безплодието като цяло, различни нарушения при мъжете се класифицират като свързани с мъжки и коитални фактори..

Код за международната класификация на болестите ICD-10:

 • N46 Мъжко безплодие

Честота: 19,8 на 100 000 мъжки популации през 2001 г..

Терминология • Олигозооспермия - броят на сперматозоидите в 1 ml еякулат е 20 милиона или по-малък • Азооспермия означава пълното отсъствие на сперматозоиди в спермата • Първичното тестикулярно безплодие (безплодие) се характеризира с недостатъчна сперматогенеза (хипосперматогенеза), липсата му (асперматогенеза) различни етапи) • Вторично мъжко безплодие се развива в различни ситуации (например запушване на семепровода, недостиг на хипоталамус и / или хипофиза).

Причини

Етиология • Неподвижни сперматозоиди: •• При синдромите на Картагенер и „неподвижни реснички“ сперматозоидите не се движат, въпреки че такива мъже са потенциално фертилни. В тези случаи се извършва ин витро оплождане, последвано от въвеждането на концептуса в матката •• Дефектна акрозома (102530, Â, също А или полигенен) - липса на способност за оплождане поради нарушено образуване на акрозоми на сперматиди и сперматозоиди. Според различни оценки тази патология представлява до 15% от мъжкото безплодие. Сперматозоидите имат заоблена глава, те са подвижни, но акрозомната реакция е невъзможна •• Азооспермия. Причини: дефекти в сперматогенезата с мутации в гена на един от факторите на азооспермия (* 415000, фактор 1 на азооспермия, Yq11, ген AZF, * 400000, Yq, фактор 2 на азооспермия, ген AZF2, Y - свързано наследство), радиационно увреждане, запушване на мъжкия репродуктивен тракт системи •• Олигоспермия. Намален обем на еякулата (

Мъжко безплодие

Заглавие на ICD-10: N46

Съдържание

 • 1 Определение и обща информация
 • 2 Етиология и патогенеза
 • 3 Клинични прояви
 • 4 Мъжко безплодие: Диагноза
 • 5 Диференциална диагноза
 • 6 Мъжко безплодие: Лечение
 • 7 Профилактика
 • 8 Други
 • 9 Източници (връзки)
 • 10 Допълнително четене (препоръчително)
 • 11 Активни съставки

Определение и фон [редактиране]

СЗО определя мъжкото безплодие като неспособност на мъжа да зачене дете през 1 година от редовен сексуален живот без контрацепция. Има и друго определение: мъжкото безплодие е невъзможността за оплождане, независимо от възможността за полов акт. В САЩ около 15% от семейните двойки, търсещи деца, са безплодни..

Етиология и патогенеза [редактиране]

В 30-40% от случаите причината за безплодието е мъжката сексуална дисфункция. Това означава, че приблизително 6% от женените мъже страдат от безплодие. Най-честата причина за мъжкото безплодие са нарушенията на сперматогенезата (изолирани или причинени от хипогонадизъм). Други често срещани причини за мъжко безплодие: импотентност, нарушения на еякулацията, обструктивна азооспермия, варикоцеле

Клинични прояви [редактиране]

Мъжко безплодие: Диагноза [редактиране]

Проучването (вж. Фиг. 23.4) започва с подробен разпит на двамата партньори и анамнеза. Ако импотентността и женското безплодие са изключени, преминете към лабораторни изследвания.

1. Анализ на сперма. Стандартният метод за анализ на сперма е одобрен от СЗО през 1992 г. Спермата се получава чрез мастурбация след три или повече дни сексуално въздържание. Спермата се събира в чист, сух контейнер и се съхранява при телесна температура по време на транспортирането до лабораторията. Препоръчително е да извършите анализа в рамките на един час от момента на еякулация. Тъй като съставът на спермата е променлив при един и същ човек, препоръчително е да се тестват 3-6 проби на интервали от 10 дни. Оценяват се следните показатели:

и. Коагулация и втечняване. Обикновено, веднага след еякулация, сперматозоидите се коагулират и след 3-5 минути те се втечняват.

б. Вискозитет. Ензимите на простатната жлеза и семенните мехурчета влияят върху вискозитета на спермата. Обикновено спермата трябва да изтича свободно от контейнера..

в. Обемът на еякулата зависи от продължителността на половото въздържание и обикновено е 2-5 ml.

г. рН на спермата трябва да бъде в рамките на 7-8. Намаляването на pH показва запушване на семепровода или урината в пробата. Изместване на рН към алкалната страна се наблюдава при заболявания на простатата и бубоуретралните жлези.

д. Брой сперматозоиди. Капка сперма (след втечняване) се поставя в камерата за преброяване на кръвни клетки. Броят на сперматозоидите се отчита с помощта на фазов контрастен микроскоп. Нормалният брой на сперматозоидите е най-малко 20 милиона / ml. Намаляването на броя на сперматозоидите се нарича олигозооспермия. При умерена олигозооспермия (10-20 милиона / ml) зачеването е възможно, ако подвижността и морфологията на сперматозоидите не са нарушени. Пълното отсъствие на сперматозоиди се нарича азооспермия..

д. Подвижност на сперматозоидите. Капка сперма се изследва под микроскоп 2 часа след еякулацията и се оценява подвижността на сперматозоидите. Те използват скала от 0 до 4, където 0 означава липса на подвижни сперматозоиди, 1 означава минимална подвижност, 2 означава ниска до умерена, 3 означава добра и 4 означава висока подвижност (движение напред). Оценката в такъв мащаб е субективна и не е много надеждна, поради което специализираните лаборатории използват компютърни системи за анализ на сперма. Според повечето лаборатории най-малко 50% от сперматозоидите са подвижни при здрави мъже. При мъжете с олигозооспермия безплодие се наблюдава по-често при намалена подвижност на сперматозоидите.

ж. Морфология на спермата. Доскоро се смяташе, че сперматозоидите на здрав мъж трябва да съдържат поне 60% от нормалните сперматозоиди с овална глава и не повече от 6% вретеновидни, 8% аморфни и 0,5% незрели сперматозоиди. Днес се използват по-строги критерии на СЗО, които дават възможност за по-точно изчисляване на риска от безплодие въз основа на морфологията на сперматозоидите. Понякога незрелите сперматозоиди и техните предшественици не могат да бъдат разграничени от левкоцитите без специално оцветяване. Делът на вретеновидни сперматозоиди и сперматиди се увеличава с варикоцеле.

2. Тестове за оцеляване на спермата

и. Посткоитален тест: 2-18 часа след полов акт се взема цервикална слуз и се оценява броят и подвижността на сперматозоидите.

б. Тест за оцеляване на сперматозоиди in vitro: спермата се смесва с цервикална слуз. Разработени са диагностични комплекти, които използват цервикална слуз от крава.

в. Тест за оцеляване на сперматозоиди в напречно сечение: спермата на субекта се смесва с цервикалната слуз на фертилна жена или цервикалната слуз на пациента се смесва със спермата на плодороден донор.

3. Тест за проникване на ооцити. Сперматозоидите на изследвания се смесват in vitro с яйцеклетки на хамстер, лишени от прозрачна мембрана, и под микроскоп се отчита броят на сперматозоидите, проникнали в ооцитите. Скоро след въвеждането на този тест на практика беше доказано, че той може да се използва за разграничаване на сперматозоиди, които не са способни да се оплождат от нормалните. Напоследък тестът за проникване на яйца се превърна в задължителен етап в подготовката за изкуствено осеменяване. Сравнението на резултатите от теста с резултатите от изкуственото осеменяване разкри няколко важни закономерности:

и. Когато се оценява плодовитостта на мъжете, тестът за проникване на яйцеклетки е много по-информативен от оценката на броя, подвижността и морфологията на сперматозоидите.

б. Способността на сперматозоидите да оплождат е най-добре свързана с тяхната подвижност (а не с количество или морфология).

в. Колкото по-добри са резултатите от теста, толкова по-благоприятна е прогнозата за ин витро оплождане с прехвърляне на ембриона в маточната кухина и с прехвърляне на гамети във фалопиевите тръби.

4. Антиспермни антитела. При мъжете с автоимунна реакция срещу сперматогенния епител се образуват антиспермни автоантитела. Автоимунната реакция е спонтанна, но по-често се причинява от нараняване на тестисите, бактериални и вирусни инфекции (например вирусен орхит). Антиспермни автоантитела се появяват при всички мъже след вазектомия. Антиспермни антитела могат да се появят и при жени с нарушена имунологична поносимост към сперматозоидите. При мъжете са открити няколко вида антиспермни автоантитела. Диагностичната стойност са:

и. Аглутиниращи антитела. Попадайки от кръвта в спермата, те предизвикват аглутинация на сперматозоидите. В резултат на това се нарушава подвижността на сперматозоидите и способността им за оплождане..

б. Неаглутиниращи антитела. Наличието на тези антитела в серума е индикатор за автоимунно увреждане на сперматогенния епител..

При жените също са идентифицирани няколко вида антиспермни антитела, по-специално цитотоксични и аглутиниращи антитела. Такива антитела се намират не само в серума, но и в цервикалната слуз. Те могат да повредят или аглутинират спермата.

Разработени са редица методи за откриване на антиспермни антитела в серума, спермата и цервикалната слуз. Преди това за откриване на антиспермни антитела в серума се използва методът на индиректна имунофлуоресценция, използвайки фиксирани сперматозоиди и тестове на Kibrik и Franklin-Duke, базирани на аглутинация на сперматозоиди в присъствието на серум, съдържащ антиспермални антитела. Напоследък ELISA се използва по-често за тази цел. Антителата в спермата и цервикалната слуз се откриват чрез методи на микроаглутинация, като се използват латексни или полиакриламидни микрочастици, покрити с антитела към човешки имуноглобулини. Сперматозоидите се инкубират с микрочастици, измиват се и се отчита броят на сперматозоидите, покрити с микрочастици.

5. Биохимични изследвания. При пациенти с промени в анализа на спермата се определят серумните LH и FSH и серумните нива на тестостерон. При необходимост се определя концентрацията на фруктоза в спермата и антиспермни антитела в серума или спермата. Други тестове се правят, както е посочено: например при вторичен хипогонадизъм се измерват нивата на серумния пролактин, за да се изключи хиперпролактинемия.

Диференциална диагноза [редактиране]

Мъжко безплодие: лечение [редактиране]

1. Хипогонадизъм или андрогенна резистентност. Преглед и лечение - виж гл. 23, стр. III.

2. Нивата на азооспермия, LH, FSH и тестостерон са нормални (вж. Фиг. 23.5). Обикновено азооспермията се дължи на ретроградна еякулация или анатомични аномалии или запушване на еякулаторните канали, семепроводи или епидидимни канали.

и. Ретроградната еякулация е типична за пациенти с вегетативна невропатия и много често се наблюдава при захарен диабет (при млади пациенти - с инсулинозависим захарен диабет). Лабораторна диагноза: многобройни сперматозоиди се откриват в урината след еякулация.

б. Обструктивна азооспермия. За да изберете метода на хирургично лечение, трябва правилно да определите нивото на запушване. За това се измерва концентрацията на фруктоза в течната част на спермата. Обикновено фруктозата се образува в семенните мехурчета и чрез отделителните им канали навлиза в крайните участъци на семепровода и след това в еякулационните канали. С вроденото отсъствие на семепровода или семенните мехурчета, фруктозата не се открива в спермата. Липсата на семепроводи почти винаги се потвърждава чрез палпация на скротума. Ако препятствието е разположено в семепровода близо до мястото на сливането му с отделителния канал на семенния мехур, тогава концентрацията на фруктоза в спермата е нормална. В скротума се опипва тестис с нормален размер и увеличена (не винаги) глава на епидидима.

Епидидималната обструкция се открива по време на операция (чрез отваряне на скротума). В такива случаи се извършва микрохирургична корекция на каналите на епидидима и семепровода. Ако това не е възможно, съдържанието на каналите на епидидима се аспирира. Получените сперматозоиди се замразяват и използват за изкуствено осеменяване. Ако не се установи пречка, се прави интраоперативна биопсия на тестисите.

3. Нивата на азооспермия, LH и тестостерон са нормални, нивата на FSH са повишени. Такива лабораторни параметри се наблюдават при синдрома на дел Кастило. Този синдром се нарича още изолирана аплазия на сперматогенен епител и синдром на Sertoli-клетки. При тестикуларна биопсия в стените на извитите семенни каналчета няма зародишни клетки, а само клетки на Сертоли. Смята се, че вродените форми на синдрома са причинени от аномалии на Y хромозомата. Описани са няколко пациенти с делеция на Yq11. Обратима и необратима аплазия на сперматогенния епител може да бъде причинена и от алкохолизъм, радиация и противоракови лекарства. Не са разработени лечения за синдром на дел Кастило.

4. Нивата на олигозооспермия, LH, FSH и тестостерон са нормални (вж. Фиг. 23.6). Нормалните нива на гонадотропни хормони и андрогени са типични за повечето пациенти с олигозооспермия..

и. Варикоцеле е често срещана причина за олигозооспермия. Все още не е изяснено защо сперматогенезата се нарушава с варикоцеле, поради което патогенетичната терапия не е разработена. Конвенционалното хирургично лечение е лигиране на вени на тестисите, но данните за ефективността на тази операция са противоречиви.

б. Антинеопластична терапия. В сперматогенния епител непрекъснато се наблюдават митоза на сперматогония и мейотично разделяне на сперматоцитите. Цитостатиците и радиацията действат върху сперматогенния епител по същия начин, както при други бързо обновяващи се клетъчни популации, т.е. блокират клетъчното делене, увреждат ДНК и причиняват клетъчна смърт.

1) Антинеопластични лекарства. Алкилиращите агенти (циклофосфамид, тиоТЕП, хлорамбуцил, хлорметин и мелфалан), в зависимост от дозата, причиняват обратимо или необратимо увреждане на сперматогенния епител. Прокарбазин, дори в малки дози, причинява азооспермия. Доксорубицин, винкристин и метотрексат не повлияват сперматогенезата.

2) Облъчването в дози от 0,5-4 Gy води до обратима олигозооспермия. Дози> 5 Gy причиняват необратима азооспермия.

в. Идиопатична олигозооспермия. Това е името на олигозооспермия при пациенти без варикоцеле с нормални нива на тестостерон, LH и FSH. Лечението на идиопатична олигозооспермия с тестостерон, кломифен, човешки HCG или човешки HCG в комбинация с менотропин е най-често неуспешно. Ако все още се провежда лекарствена терапия, тя трябва да бъде ограничена до разумен период от време. Изкуственото осеменяване е много по-ефективно в такива ситуации. Използват се следните методи:

1) Изкуствено осеменяване с въвеждане на сперматозоиди в маточната кухина или фалопиевите тръби.

2) Ин витро оплождане с ембриотрансфер в маточната кухина.

3) Оплождане ин витро с прехвърляне на зигота или ембрион във фалопиевите тръби.

4) Изкуствено осеменяване с донорска сперма.

Тези лечения (особено ин витро оплождане) са сложни и скъпи. Преди да ги препоръчате на безплодна двойка, е необходимо внимателно да прегледате жената (например, за да изключите ановулацията). Има случаи, когато индуцирането на овулаторни цикли при съпругата на пациент с олигозооспермия завършва с нормална бременност. Ако лечението е неуспешно и прогнозата е лоша, препоръчва се осиновяване на чуждо дете.

5) Броят на сперматозоидите е нормален, но морфологията или подвижността са нарушени

и. Некроспермия. Това е увеличаване на дела на нежизнеспособните сперматозоиди в еякулата. Нежизнеспособните сперматозоиди се идентифицират в капка или намазка от сперма, използвайки трипаново синьо или други багрила. Използва се и осмотичен шок: сперматозоидите се разреждат в хипотонична среда и се броят подути и не-подути клетки (при нормални сперматозоиди мембранната пропускливост не се нарушава, поради което те се подуват). Доказано е, че некроспермията се причинява от нарушения на метаболизма на сперматозоидите, което дава надежда за появата на патогенетични методи на лечение.

б. Морфологичните дефекти на сперматозоидите показват нарушена сперматогенеза и са по-характерни за олигозооспермията.

в. Подвижността на сперматозоидите се намалява при структурни и метаболитни дефекти на самите сперматозоиди, под въздействието на лекарствени и токсични вещества и при инфекции на пикочните пътища.

1) Първичната цилиарна дискинезия е автозомно рецесивно наследствено заболяване, характеризиращо се с нарушена подвижност на сперматозоидите и ресничките на епитела на дихателните пътища и причинено от дефекти в микротубулите. Тези дефекти се откриват с помощта на електронна микроскопия. Често срещан вариант на първична цилиарна дискинезия е синдромът на Картагенер (situs inversus, бронхиектазии, назална полипоза). Вторична цилиарна дискинезия се наблюдава след облъчване и лечение с колхицин, инхибитор на полимеризацията на микротубулите.

2) Инфекции на пикочните пътища. Много честа причина за безплодие е хламидиалната инфекция. Хламидиите увреждат сперматозоидната мембрана и могат да унищожат жгутикови микротубули и акрозоми. В последния случай сперматозоидите губят способността си за оплождане. За да се изключи хламидиалната инфекция, се извършва имунофлуоресцентно изследване на сперма или уретрален секрет. За да се определи вида на патогена, се извършва молекулярно биологично изследване (PCR, последвано от хибридизация със специфични олигонуклеотиди). При инфекция с трихомонада концентрацията на фруктоза в спермата намалява. В резултат на това подвижността и жизнеността на сперматозоидите са намалени. При бактериални инфекции в спермата се откриват левкоцити и други характерни за възпалението клетки. В такива случаи се извършва сеитба. Ако се потвърди инфекция на пикочните пътища, се дават антибиотици.

3) Подвижността и жизнеспособността на сперматозоидите може да са нормални in vitro (при анализ на сперма), но нарушени in vivo (в женските полови органи). Следователно, един от тестовете за оцеляване на сперматозоидите е включен в плана за изследване на безплодна двойка (вж. Гл. 23, стр. IV.B.2).

г. Аглутинацията на спермата може да се дължи на антиспермни автоантитела. За да откриете тези антитела в спермата, използвайте метода на микроаглутинацията (вж. Гл. 23, стр. IV.B.4). Ако по-малко от 20% от сперматозоидите са покрити с микрочастици, може да се изключи автоимунно увреждане на сперматогенния епител. Наличието на 20-40% от сперматозоидите, покрити с микрочастици, дава възможност да се подозира, а наличието на 50% или повече, покрити с микрочастици от сперматозоиди, потвърждава автоимунна патология. В последния случай се препоръчва продължително лечение с глюкокортикоиди..

Превенция [редактиране]

Други [редактиране]

Синдром на Юнг

Синоними: синдром на азооспермия-синусопулмонална инфекция

Определение и обща информация

Синдромът на Young се характеризира с комбинация от обструктивна азооспермия с повтарящи се синусно-бронхиални инфекции.

Разпространението е неизвестно, но синдромът е много рядък.

Етиология и патогенеза

Изглежда, че синдромът се предава като автозомно-рецесивен признак, но етиологията му е неизвестна. Въпреки сходството в симптомите между синдрома на Young и муковисцидоза, някои проучвания показват, че синдромът на Young не е свързан с мутация в трансмембранния регулатор на гена CFTR.

Клинични проявления

Сперматогенезата е нормална, но азооспермията възниква в резултат на запушване на придатъците поради гъсти секрети. Дихателната функция обикновено е само леко нарушена, като има съобщения за бронхиектазии.

Диференциална диагноза

Основните диференциални диагнози включват муковисцидоза и двустранно вродено отсъствие на семепровода, за разлика от които потните жлези и функцията на панкреаса са нормални при синдрома на Йънг.

Лечението включва лечение на синузит и белодробни инфекции. Лечението за плодовитост включва образуване на вазоепидидимостомия и инжектиране на интрацитоплазмени сперматозоиди.

Мъжко безплодие. Азооспермия

RCHD (Републикански център за развитие на здравеопазването на Министерството на здравеопазването на Република Казахстан)
Версия: Клинични протоколи MH RK - 2013

Главна информация

Кратко описание

Бракът, в който няма бременност през 12 месеца на незащитена сексуална активност, се нарича стерилен. Мъжкото безплодие е заболяване на репродуктивната система, характеризиращо се с нарушена генеративна функция на тестисите. (Дефиниция на СЗО).

I. УВОДНА ЧАСТ

Пълно име: Мъжко безплодие. Азооспермия
Код на протокола:

Код по ICD-10:
N 46 - Мъжко безплодие

Съкращения, използвани в протокола:
MB - мъжко безплодие
Ултразвук - ултразвуково изследване

Дата на разработване на протокола: април 2013 г..
Категория пациенти: мъже от 18 до 45 години с оплаквания за отсъствие на деца в брак
Потребители на протокол: стационарни уролози, стационарни андролози, поликлинични репродуктивни специалисти.

- Професионални медицински справочници. Стандарти за лечение

- Комуникация с пациенти: въпроси, ревюта, уговаряне на час

Изтеглете приложение за ANDROID / за iOS

- Професионални медицински ръководства

- Комуникация с пациенти: въпроси, ревюта, уговаряне на час

Изтеглете приложение за ANDROID / за iOS

Класификация

Диагностика

II. МЕТОДИ, ПОДХОДИ И ПРОЦЕДУРИ НА ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ

Списък на основните и допълнителни диагностични мерки

Не.Основни диагностични тестове
1- Общ анализ на кръвта
2- Общ анализ на урината
3- Коагулограма на кръвта
4- Хистологично изследване на тестикуларна тъкан
пет- Ултразвук на отделителната система
6- Тестостерон
7- FSH, LH, пролактин
8- Спермограма (над 18 години)
Не.Допълнителни диагностични тестове
1- Определяне на урея и остатъчен азот
2- Определяне на глюкозата
3- Определяне на билирубин
4- Тимолов тест
пет- ЕКГ
6- Определяне на кръвна група и Rh фактор

Диагностични критерии: (Lopatkin N.A. 1998) [1,3]

Оплаквания и анамнеза: стерилен брак, недоразвитие на вторични полови белези.

Физически находки: намаляване на размера на тестисите, загуба на еластичност.

Лабораторни изследвания:
1. Хормонални тестове: повишаване на пролактина, FSH, LH, намаляване на тестостерона. (Норма: тестостерон 2,8-11 mcg / l, LH-1,5-8,4 mIU / l, пролактин 86-390 mIU / l, FSH - 1,5-12,4 mIU / l).
2. Наличие на промени в спермограмата: азооспермия (отсъствие на сперматозоиди в еякулата). В стандарта на СЗО 2010: Концентрация на сперматозоиди 20 милиона / ml или повече, Общ брой на сперматозоидите 40 милиона или повече. Подвижност на спермата 50% или повече подвижна (категория A + B) или 25% или повече с движение напред (категория A) в рамките на 60 минути след еякулация. Жизнеспособност на сперматозоиди 50% или повече на живо

Инструментални изследвания:
- Ултразвук: може да има разширяване на семенните везикули, тяхното отсъствие. Структурни промени в тестисите и епидидима

Показания за консултация със специалисти: при необходимост консултация с ендокринолог.

Диференциална диагноза

ПризнациМъжко безплодие. АзооспермияВарикоцеле
Обективни данниНамалени тестиси, загуба на еластичност.
Наличието на разширени вени на семенната връв. Тест на Валсалва.
УлтразвукСтруктурни промени в тестисите и епидидима.Наличието на разширени вени на ациниформния сплит.
СпермограмаАзооспермияАстенозооспермия

Лечение

Цел на лечението: микрохирургично възстановяване на проходимостта на семепровода при обструктивно безплодие, вземане на тестикуларна биопсия при необструктивно безплодие

Тактика на лечение: [2]

Лечение без лекарства:
1. Стационарен режим
2. Таблица номер 15

Медикаментозно лечение:
1. В случай на хипогонадотропен хипогонадизъм (вторичен хипогонадизъм), хорион гонадотропин препарати (прегнил, профази, хорагон, hCG и др.) Се прилагат в доза 2000 IU 3 пъти седмично, менотропини 1/2 до 1 ампула интрамускулно 3 пъти седмично [ 2].
2. Препарати антибиотици от цефалоспориновата серия: цефотаксим (цефазолин) 1,0x 2 r / d
3. Уросептици от флуорохинолоновата серия: ципрофлоксацин 250 mg x 2 r / d
4. Противовъзпалителни лекарства за локално приложение: супозитории "Vitaprost" 1 супозитория за нощта ректално
5. Обезболяващи лекарства (кетонал 2,0 i / m, аналгин 1,0, носпазин 2,0 i / m)
6. Подобряване на микроциркулацията: Pentoxifylline 5.0 IV капково
7. Противогъбично: итраконазол перорален разтвор 150 ml-10 mg / ml 100 mg 2 пъти дневно, флуконазол 150 mg 1 път
8. Витамини С (аскорбинова киселина)

Не.ОсновнотоКоличество на денПродължителност
приложение
1HCG 2000 IU3 пъти седмично12 дни
2Хорагон 2000 IU3 пъти седмично13 дни,
3Менотропин 2.03 пъти седмично14 дни
4Цефазолин 1.02 пъти на ден7 дни
петЦипрофлоксацин 100.0Веднъж дневно5 дни
6Свещи VitaprostВеднъж дневно10 дни
7Кетонал 2.02 пъти на ден5 дни
8флуконазол 150 mgВеднъж дневно1 ден
Не.ДопълнителенКоличество на денПродължителност
приложение
1Носпазин 2.02 пъти на ден5 дни
2Аскорбинова киселина 2.0Веднъж дневно4 дни
3Пентоксифилин 5.0Веднъж дневно5 дни

Физиотерапия в следоперативния период (UHF - в рамките на 5 дни)

Хирургия:
Операция: ревизия на скроталните органи с вземане на биопсия на тестиса и микрохирургично отстраняване на обструкцията със създаване на вазоепидидимоанастомоза [2,4].

Превантивни мерки: избягвайте хипотермия, ако е необходимо, противовъзпалителна терапия, за да санирате хроничните огнища на инфекция на пикочните пътища

По-нататъшно управление:
- наблюдение от уролог, андролог
- ограничение на физическата активност за 2 месеца
- контрол на хормоните, спермограма след 1 месец

Индикатори за ефективността на лечението и безопасността на диагностичните и лечебни методи: липса на синдром на болка, наличие на единични сперматозоиди в спермограмата, липса на възпаление на тестиса и епидидима след вземане на биопсия. Мониторинг на състоянието на нивото на хормоните и спермограмата веднъж месечно.

Безплодие при мъжете ICD код

Мъжко безплодие - описание, причини, диагноза.

Кратко описание

Мъжкото безплодие е неспособността на мъжа да оплоди поради нарушения на сперматогенезата, ерекцията или еякулацията. 1 ml еякулат обикновено съдържа около 60 милиона сперматозоиди. В женския генитален тракт те запазват способността си да оплождат до 6 дни. Около 200 от тях достигат до фунията на маточната тръба, където сперматозоидите се срещат с яйцеклетката. Сперматозоидите, които не участват в оплождането, се отстраняват от женския репродуктивен тракт или се усвояват от фагоцитите. Когато се разглежда проблемът с безплодието като цяло, различни нарушения при мъжете се класифицират като свързани с мъжки и коитални фактори..

Код за международната класификация на болестите ICD-10:

 • N46 Мъжко безплодие

Честота: 19,8 на 100 000 мъжки популации през 2001 г..

Терминология • Олигозооспермия - броят на сперматозоидите в 1 ml еякулат е 20 милиона или по-малък • Азооспермия означава пълното отсъствие на сперматозоиди в спермата • Първичното тестикулярно безплодие (безплодие) се характеризира с недостатъчна сперматогенеза (хипосперматогенеза), липсата му (асперматогенеза) различни етапи) • Вторично мъжко безплодие се развива в различни ситуации (например запушване на семепровода, недостиг на хипоталамус и / или хипофиза).

Причини

Етиология • Неподвижни сперматозоиди: •• При синдромите на Картагенер и „неподвижни реснички“ сперматозоидите не се движат, въпреки че такива мъже са потенциално фертилни. В тези случаи се извършва ин витро оплождане, последвано от въвеждането на концептуса в матката •• Дефектна акрозома (102530, Â, също А или полигенен) - липса на способност за оплождане поради нарушено образуване на акрозоми на сперматиди и сперматозоиди. Според различни оценки тази патология представлява до 15% от мъжкото безплодие. Сперматозоидите имат заоблена глава, те са подвижни, но акрозомната реакция е невъзможна •• Азооспермия. Причини: дефекти в сперматогенезата с мутации в гена на един от факторите на азооспермия (* 415000, фактор 1 на азооспермия, Yq11, ген AZF, * 400000, Yq, фактор 2 на азооспермия, ген AZF2, Y - свързано наследство), радиационно увреждане, запушване на мъжкия репродуктивен тракт системи •• Олигоспермия. Намален обем на еякулата (

ICD код N98.2

Лечение

Консервативното лечение за жени включва:

 • премахване на възпалението;
 • корекция на ендокринни нарушения;
 • прием на диуфастон или неговите аналози;
 • витаминна терапия;
 • контрол на овулацията с помощта на ултразвук или тест ленти;
 • лечение на съпътстващи негинекологични заболявания.

Хирургичното лечение е показано за:

 • миома на матката;
 • кисти на яйчниците;
 • запушване на фалопиевите тръби;
 • ендометриоза.

Ако е неефективно, се препоръчва IVF, сурогатно майчинство.

Елиминирането на мъжкия фактор се постига чрез елиминиране на инфекции, противовъзпалителна терапия, хирургично лечение на анатомични причини за безплодие.

Продължителното отсъствие на бременност е плашещо, има мисли, че децата им вече няма да бъдат. Но безплодието е изключително рядко абсолютно - с компетентен подход и своевременно насочване към лекари е реално да станете щастливи родители!

Причини

Етиология • Неподвижни сперматозоиди: •• При синдромите на Картагенер и „неподвижни реснички“ сперматозоидите не се движат, въпреки че такива мъже са потенциално фертилни. В тези случаи се извършва ин витро оплождане, последвано от въвеждането на концептуса в матката. Според различни оценки тази патология представлява до 15% от мъжкото безплодие. Сперматозоидите имат заоблена глава, те са подвижни, но акрозомната реакция е невъзможна •• Азооспермия. Причини: дефекти в сперматогенезата с мутации в гена на един от факторите на азооспермия (* 415000, фактор 1 азооспермия, Yq11, ген AZF, * 400000, Yq, фактор 2 азооспермия, ген AZF2, Y - свързано наследство), радиационно увреждане, запушване на мъжкия репродуктивен тракт системи •• Олигоспермия. Намален обем на еякулата (

Какви са различните форми, наречени от етиологията

Неясен генезис

Безплодието с неизвестен произход принадлежи към код ICD-10 № 97.9 и се открива в 5-10% от случаите. Тази форма на безплодие се поставя от лекарите в случай, че причината не може да бъде установена. В същото време двойка, която желае да зачене дете, не може да прави това в продължение на една година..

По време на прегледа специалистите не могат да установят пречки пред оплождането или вродени аномалии при партньорите. Дори с помощта на най-модерните диагностични методи понякога е невъзможно да се идентифицират функционални и анатомични дефекти на репродуктивната система и на двамата пациенти.

Ендокринни

В случай на нарушение на процеса на узряване на яйцеклетката, диагнозата на ендокринното безплодие се поставя съгласно код ICD-10 № 97.0, който се проявява в 30-40% от случаите. Нарушаването на репродуктивната функция на жената може да бъде причинено от липса на нормална фоликулогенеза в яйчниците.

Причините за патологията могат да бъдат:

 • нарушаване на работата на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези;
 • функционален отказ в репродуктивната система.

Ендокринното безплодие се проявява при липса на овулация и смущения в менструалния цикъл.

Цервикален произход

Полипите в канала на шийката на матката или нейната ерозия могат да причинят безплодие от цервикален произход (ICD код 97.3). Слузта става толкова гъста, че сперматозоидите, попаднали в матката, не могат да преминат.

Дори ако сперматозоидите успеят да проникнат в маточната кухина, слузът, отровен по своя химичен състав, води до неизбежна смърт на сперматозоидите.

Произход на тръбата

Безплодието от тръбен произход се среща в 20 - 60% от случаите и е кодът ICD 97.1. Характеризира се със сраствания в тазовата област и патологии на фалопиевите тръби. Всичко това води до блокиране на свободното движение на яйцеклетката и невъзможността за нейното проникване в матката..

Следните причини могат да доведат до безплодие в тръбите:

 • вродени аномалии;
 • генитална ендометриоза;
 • генитална туберкулоза;
 • салпингит;
 • хирургични операции в коремната кухина или тазовите органи;
 • аборт.

Предлагаме ви да гледате видео за тръбното безплодие:

Матка

Маточното безплодие (ICD код 97.2) може да бъде причинено от:

 1. Рожденни дефекти. Недоразвитие на матката, нейното удвояване, форма на седлото или пълно отсъствие на този орган.
  В маточната кухина патологията може да се развие под формата на преграда, която блокира проникването на сперматозоиди в нейната кухина.
 2. Придобити пороци. Те възникват в резултат на вътрематочни интервенции или след прехвърлени възпалителни процеси на ендометриума, които впоследствие водят до рубцови деформации на маточната кухина, вътрематочни сраствания (синехии).

При тази форма на безплодие жената, като правило, има периодични болки в долната част на корема, независимо от редовността на менструалния цикъл..

Свързан с мъжки фактори

Според кода на ICD тази патология е с номер 97.4 и се диагностицира при семейни двойки в случай, че жената няма аномалии в половата репродуктивна функция, а мъжете имат тези аномалии. В този случай спермограмата разкрива ниска оплодителна способност..

Причините за патологията могат да бъдат:

 • замърсяване на околната среда;
 • недохранване;
 • затлъстяване;
 • лоши навици (злоупотреба с алкохол и тютюнопушене);
 • постоянна депресия и тревожност;
 • продължителна употреба на хормонални лекарства и някои антибиотици;
 • настинки и хипотермия;
 • вредни фактори по време на работа;
 • полово предавани инфекции;
 • нараняване на тестисите;
 • варикоцеле;
 • ендокринни нарушения в организма;
 • пасивен начин на живот.

Потенциалът на мъж с тази патология може да не бъде нарушен, но вероятността от зачеване е значително намалена. За да се изключи, че женското безплодие е свързано с мъжки фактори, мъжът трябва да бъде подложен на скрининг за възможни инфекции и да премине посткоитален тест и спермограма.

Диагностика на мъжкото безплодие

Диагностика

• Мъжки фактор. Сперматозоидите могат да се изследват както в собствената им среда (семенна течност), така и в слузта на шийката на матката. За оценка на мъжкия фактор се използват следните проби • Анализ на сперма • Нормални показатели: обем - 2, 5-6, 0 ml; брой на сперматозоидите - повече от 20 милиона в 1 ml; повече от 75% от сперматозоидите трябва да са мобилни; качество на движение - степен на подвижност от слаба (1 степен) до висока (4 степен); морфология - повече от 70% от нормалните сперматозоиди • Норми за плодови сперматозоиди (съгласно СЗО): брой на сперматозоидите - 20´ 106 / ml; подвижност - повече от 25% от подвижните сперматозоиди 60 минути след еякулация; морфология - повече от 50% от нормалната форма; няма аглутинация; обем на еякулата - повече от 2 ml; вискозитетът на спермата е нормален; рН 7, 2 - 7, 8; левкоцити - по-малко от 1,0´106 / ml • Посткоитален тест: в средата на менструалния цикъл цервикалната слуз, получена 2–12 часа след полов акт, се изследва под микроскоп, за да се определи общият брой на сперматозоидите, както и степента на тяхната подвижност. Тестът се счита за задоволителен, ако във всяко зрително поле при голямо увеличение се виждат повече от 10 подвижни сперматозоиди. Критерии за незадоволителен резултат от теста: много малко или никакво сперматозоиди (азооспермия); повечето сперматозоиди са неподвижни; подвижността на сперматозоидите се характеризира в по-голяма степен с осцилаторни, а не транслационни движения • антитела срещу сперматозоиди могат да бъдат открити както при мъжете (в семенната течност или кръвен серум), така и при жените (в секрети от гениталния тракт или кръвен серум) • Тест за способността на сперматозоидите да оплождане на ооцити • Определяне на скромен акрозин. Акрозинът е ензим, съдържащ се в главата на спермата, който причинява разтварянето на zona pellucida и улеснява проникването на спермата през гликопротеиновата мембрана на ооцита • Тестът за оплождане на ооцитите се използва рядко, с изключение на ин витро оплождането. Тази техника дава възможност да се оцени способността на сперматозоидите не само да проникнат в цитоплазмата на яйцеклетката, но и да инициират нейното разцепване..

• Коитален фактор (вж. Женско безплодие).

Корекция на мъжкия фактор на безплодие • Лекарства: корекция на основните фактори (например заболяване на щитовидната жлеза, излишък от пролактин, хранителни разстройства и др.) • Изкуствено осеменяване с донорска сперма • Хирургична корекция: реконструктивна хирургия след стерилизация • Хирургично лечение на варикоцеле.

ICD-10 • N46 Мъжко безплодие.

Помогна ли ви тази статия? Да - Не - Ако статията съдържа грешка Щракнете тук 71 Рейтинг:

Мъжко безплодие

Безплодие ICD 10 международен класификатор

Безплодие mkb 10 е заболяване, свързано с проблема за зачеването на дете. Когато семейна двойка прави редовен незащитен секс през цялата година, но бременност не настъпва.

Често семейна двойка, според статистиката, 35% нямат деца по вина на жена, а поради мъжко безплодие. Ето защо, за да се определи причината за заболяването, е необходимо да се подложи на пълен преглед и за двамата партньори. Ако се открият здравословни проблеми при жена и мъж, се предписва комплексно лечение за взаимно семейна двойка.

Квалификация

МКБ-10 е международната класификация на болестите от десетата ревизия. Утвърден нормативен документ за всички болници, който се използва за регистриране на заболявания, който описва причината за посещение на лекар.

Кодът на ICD се използва във всички региони на Руската федерация от 1997 г. насам.

ICD 10 е квалифициран от кода за диагностика на заболяването:

 • 0 - проблеми с овулацията блокират концепцията на ембриона.
 • 1 - сраствания във фалопиевите тръби, което усложнява тяхната проходимост.
 • 2 - заболяване на матката.
 • 3 - проблеми с цервикалния канал.
 • 4 - бездетност, причинена от мъжки фактори.
 • 8 - други видове бездетие.

За да постигнете резултата, е по-добре да се свържете с медицинско заведение със съвременно оборудване и професионални лекари..

Лечение на бездетност

Ако има проблем с ендокринната система, е важно да се нормализира хормоналният фон на тялото, лечението на заболяването се предписва индивидуално за всяка жена, след диагностичен преглед. При наднормено тегло е необходимо да се коригира диетата, да се нормализира телесното тегло

Те също препоръчват лекарства, които стимулират овулацията. Ако след курс на лечение зачеването не се случи в рамките на една година, е необходимо да се проведе проучване на проходимостта на фалопиевите тръби.

Често женското безплодие е свързано с различни гинекологични заболявания - миома на матката, ендометриоза, поликистозни яйчници, деформация на матката, проблеми с цервикалния канал. Всички тези заболявания могат да бъдат идентифицирани по време на изследването. Ако те са идентифицирани в ранните етапи, след подходящо лечение, можете да забременеете и да родите бебе..

Когато се диагностицира безплодие, се изследват и двамата съпрузи, като се предписва и взаимно лечение.

Видове патологични състояния по градуси

Основна

Пациент се диагностицира с безплодие от първа степен, ако не забременее в рамките на 12 месеца от редовната сексуална активност и при условие, че жената не е забременявала преди това и не е родила. Първичната форма може да бъде предизвикана от редица неблагоприятни фактори, като неправилно функциониране на ендокринната система и анормална структура на репродуктивните органи.

Втори

Втората степен на безплодие се дава на жени, които преди това са забременели. В този случай резултатът от предишното зачеване няма значение (директно настъпило раждане, аборт, извънматочна или замразена бременност). Вторична степен на безплодие може да се развие по същите причини като основната.

Но има и редица фактори, които провокират тази патология. Такива фактори на женското заболяване са:

 • изкуствено прекъсване на бременността и развитие на усложнения;
 • ендометриоза;
 • хормонални нарушения;
 • получаване на наранявания на тазовите органи;
 • увреждане на фалопиевите тръби в резултат на операция;
 • възпаление и инфекция на гениталните органи;
 • запушване на фалопиевите тръби;
 • ранна менопауза.

Абсолютно (степен 3)

Какво е това - 3 степен на безплодие при жените?

Третата степен се отнася до случая, когато няма възможност за естествено зачеване при жените, а при мъжете няма възможност за оплождане на яйцеклетка поради аномалии на сперматозоидите.

Абсолютното безплодие при жените възниква по следните причини:

 • липса на репродуктивни органи;
 • аномалии в тяхното развитие, водещи до невъзможност за зачеване и раждане на дете.

Причините за абсолютно мъжко безплодие са азооспермия, което означава липса на сперматозоиди в семенната течност поради вродени аномалии или възпаление, причинено от предишна химиотерапия или след операция на скротума..

Диагнозата за абсолютно безплодие е много рядка и науката не стои на едно място, опитвайки се да сведе до минимум невъзможността да има деца. Това е едновременно сурогатно майчинство и бебета в епруветки.

При мъжете

Безплодието при мъжете също има свои характеристики..

Причини

Причинните фактори за безплодие от първа степен при мъжете са:

 • Инфекциозни и възпалителни заболявания на пикочните пътища. По време на възпалителния процес се произвеждат антитела, които водят до появата на антиспермен имунен статус. Възпалението може да бъде с вирусна, гъбична, бактериална етиология. Преди да започнете лечение на болестта, е необходимо да откриете източника на инфекцията, да откриете патогена.
 • Варикоцеле. Това е разширение на вените на семенната връв. Настъпва прегряване на тестисите, в резултат на което е възможна автоимунна реакция срещу сперматозоидите.
 • Соматични системни заболявания. Туберкулоза, захарен диабет, бронхиална астма, циротично увреждане на черния дроб, заболявания на дихателните пътища, черепно-мозъчна травма, патология на храносмилателната система, хормонални нарушения могат да причинят нарушена сперматогенеза, структурата на сперматозоидите и тяхната оплождаща способност.
 • Хормонален дисбаланс. Стресовите ситуации, преумората, нарушаването на режима и хранителния баланс са причините за промяната в съотношението на хормоните в организма на мъжа. Хипогонадизмът, хиперестрогенията, хиперпролактинемията могат да бъдат варианти за промяна на баланса на хормоналните вещества..

Симптоми

Често при първично мъжко безплодие не се наблюдава специфична клинична картина. Симптомите могат да бъдат много променливи, в зависимост от фактора, причинил безплодието на първичната форма.

Диагностика

Диагностичните мерки започват със задължителното събиране на анамнеза за живота, заболяване, съпътстващи патологии, които биха могли да служат като фактор за посочената патология. Извършва се преглед за идентифициране на анатомични отклонения.

Основният диагностичен метод е спермограмата. Анализът трябва да се извърши няколко пъти (около 2-3), преди процедурата, въздържайте се от полов акт, мастурбация в продължение на 3 дни. Оценете формата, размера, подвижността, зрелостта на сперматозоидите.

Ултразвукът също е ценен. Чрез него можете да визуализирате анатомията на гениталните органи и да диагностицирате възможна патология. Наложително е да се премахне хормоналният дисбаланс в организма. Определете кръвната концентрация на фоликулостимулиращи хормони, лутеинизиращи хормони, тестостерон и прогестерон.

Внимание! Ако двойка се подложи на преглед за безплодие, препоръчително е да се извършат всички изследвания в една клиника с по-нататъшно точно установяване на причината за тази патология и назначаване на правилната терапия

Лечение

За да лекувате това състояние, трябва:

 • Нормализирайте ежедневието.
 • Балансирайте диетата си.
 • Избягвайте опасности, както професионални, така и битови.
 • Диагностицирайте и лекувайте патологии на урогениталния тракт.
 • Проведете витаминна терапия.

Ако се открие нарушение на сперматогенезата, тогава:

 • Лекувайте инфекциозни и възпалителни заболявания на пикочно-половата система.
 • Коригирайте ендокринния дисбаланс.
 • Проведете заместителна терапия с андрогенни лекарства.

Схемата на лечение и продължителността му се определят индивидуално. Операцията е показана при варикоцеле. Хирургичната операция подобрява изтичането на венозна кръв от областта на тестисите. Вените са или лигирани, или втвърдени, или лигирани. Резултатът е, че няма застояли явления, метаболизмът се нормализира, наблюдава се възстановяване на сперматогенезата. При вродени аномалии е показана пластична хирургия.

Прогноза

Комплексната терапия на мъжкото безплодие има благоприятна прогноза. Навреме диагностицираната патология и правилно подбраната терапия значително увеличават шансовете за бременност.

Приложен е и видеоклип за мъжкото безплодие:

Първичното безплодие е патология, която в наши дни не е необичайна. Причината му може да се крие както в мъжкото, така и в женското тяло. За по-точна диагноза на възможните причини трябва да се подложите на съвместен преглед със специалисти..

ICD код 10 безплодие

ICD-10 код N46 Мъжко безплодие.

Епидемиологията на мъжкото безплодие

Безплодието при мъжете е проява на различни патологични състояния, а не на тяхната нозологична форма. Въпреки това, поради ясното си очертаване и клиничното значение, това явление придобива независимо клинично значение. Причината за 40% от стерилните бракове са нарушения в мъжката репродуктивна система, 45% - в женската и 5-10% - комбинация от мъжки и женски фактори за безплодие. Често прегледът не разкрива промени в съпрузите.

ЕТИОЛОГИЯ (ПРИЧИНИ) на мъжкото безплодие

Причините за мъжкото безплодие могат да бъдат класифицирани въз основа на естеството на патологичните промени (например генетични, ендокринни, възпалителни, травматични) и тяхното местоположение (хипоталамус, хипофизна жлеза, тестиси, семепроводи, андрогенни целеви органи). Всички етиологични фактори са разделени на три групи: предтестикуларни, тестикуларни и посттестикуларни.

ОСНОВНИ ПРИЧИНИ ЗА МЪЖКОТО БЕЗПЛОДИЕ

Предтестикуларни нарушения (патология на хипоталамуса, хипофизната жлеза). Вроден дефект в секрецията на GnRH (напр. Синдром на Kallman, синдром на Prader-Willi). Придобит дефект в секрецията на GnRH, хипопитуитаризъм (в резултат на тумор, травма, исхемия, лъчение). ZPR. Изолиран дефицит на LH (синдром на Pasqualini). Хиперпролактинемия (поради аденом на хипофизата, излагане на лекарства). Дисфункция на други жлези с вътрешна секреция, прием на хормонални лекарства.

Нарушения на тестисите. Хромозомни аномалии (синдром на Klinefelter). Вроден и придобит анорхизъм. Изолирана аплазия на сперматогенния епител (Sertoli-клетъчен или синдром на Del Castillo). Крипторхизъм. Варикоцеле. Нараняване на тестисите (травма, торзия, орхит). Нарушения, причинени от системни заболявания или екзогенни фактори. Андрогенен дефицит или резистентност към тях.

Нарушения след тестисите. Запушване на семепровода (вродено, придобито). Хипоспадия. Нарушения на сперматозоидната функция или подвижност (напр. Автоимунни нарушения, инфекции на спомагателните жлези).

ПАТОГЕНЕЗА НА МЪЖКОТО БЕЗПЛОДИЕ

Безплодието поради хипогонадизъм възниква в резултат на нарушени генеративни (сперматогенеза) и хормонални (стероидогенеза) функции, по-рядко - само генеративни. Безплодието често се комбинира с прояви на андрогенен дефицит. Хипогонадизмът може да възникне от раждането или да се развие по време на пубертета, зряла възраст или старост.

ДИАГНОСТИКА НА МЪЖКОТО БЕЗПЛОДИЕ

В случай на безплодие, прегледът на двама партньори е задължителен (и е по-добре да започнете с преглед на мъж). Целта е да се установи безплодието и да се определи причината за него. Оценката на плодовитостта на мъжа не е трудна, но причината за безплодието не е лесно да се идентифицира и в 15–20% от случаите това не може да се направи и безплодието се признава за идиопатично. Диагностичният процес за мъжко безплодие се състои от няколко последователни етапа. То трябва да се извършва с минимални икономически разходи и да включва предимно неинвазивни средства.

ANAMNESIS Включва изясняване на характеристиките на сексуалния живот, бременността при сексуални партньори, както и информация за минали заболявания, операции, негативни фактори.

ФИЗИЧНО ИЗПИТВАНЕ ЗА МЪЖКО БЕЗПЛОДИЕ

При физически преглед се определя тежестта на вторичните полови белези (андрогенният дефицит се проявява чрез евнухоидна физика, лош растеж на косата, гинекомастия). Палпацията на скротума разкрива наличието на тестисите, техния размер (средно: дължина - 4,6 см, ширина - 2,6 см, обем - 18,6 мл) и консистенция (обикновено гъста еластичност), както и промени в епидидима и разширени вени семенна връв (варикоцеле). Елиминирайте възпалителните лезии на простатата и семенните мехурчета.

ЛАБОРАТОРНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В МЪЖКИЯ ПЛОД

Изследването на еякулат (спрермограма) е основният етап в диагностиката на мъжкото безплодие. Еякулатът за изследване се получава след 2-3 дни въздържание чрез мастурбация (за предпочитане) или прекъснат полов акт. Еякулатът се доставя в лабораторията при стайна температура не по-късно от 1 час след събирането. Стандартните показатели, приети понастоящем за оценка на спермата, са представени в таблица. 19-1.

Таблица 19-1. Нормални стойности на параметрите на еякулата (насоки на СЗО, 1999)

Безплодие според ICD

Безплодието съгласно ICD се кодира от специален буквено-цифров код, който пациентите многократно виждат в медицинските досиета и нямат представа за неговото значение.

Изглежда много по-лесно да напишете името на болестта, отколкото да търсите необходимия код в огромния списък с патологии.

В крайна сметка регистърът включва цели 3 тома! Всъщност единната класификация дава възможност да се преразпределят финансовите ресурси на държавно ниво, да се оптимизира работата на медицинските и научните центрове в зависимост от получената информация..

Какво е ICD

Международната класификация на болестите е стандартизиран в световен мащаб документ - списък с патологии, който опростява събирането на данни за причините за заболеваемостта и смъртността. Благодарение на общия метод за кодиране на информация за повечето държави, статистиците и епидемиолозите могат по-лесно да се ориентират в промяната на основните показатели за здравето.

Важно. Регистърът ви позволява да организирате работата на лечебните заведения в градовете, да управлявате здравната система в страната като цяло и да определяте приоритети за най-важните изследвания в света

Класификация на болестите съгласно МКБ-10

От 1994 г. версията на десетата ревизия или съкратено ICD-10 е в сила навсякъде. Днес се разработва нова 11 версия на кода, която трябва да бъде пусната след няколко години.

В структурата на документа 22 групи заболявания са криптирани с латински букви. Женското безплодие според ICD е изброено под общия код N97. Тази патология се характеризира като неспособност на пациента да зачене дете с редовен полов живот без контрацепция..

Женско безплодие според ICD

В международната класификация липсата на зачеване е разделена на подгрупи, причинили патологията.

Болестта се кодира, както следва:

 • N97.0 нарушения на овулацията (хормонален дисбаланс, ановулация, ендокринни промени, токсични ефекти);
 • N97.1 тубални фактори (възпалителни промени, сраствания, предишна извънматочна бременност);
 • N97.2 маточна патология (структурни аномалии, имплантационни дефекти);
 • N97.3 цервикални причини;
 • N97.4 нарушения, свързани с мъжки фактори (имунологична несъвместимост);
 • N97.8 други видове (ендометриоза, миома);
 • N97.9 Неизвестна причина.

Първичното безплодие съгласно ICD-10 ви позволява да изразите числено броя на семейните двойки, които никога не са заченали по време на редовна сексуална активност. При жените има недоразвитие на структурата на гениталиите, необичайно разположение на матката, сериозни хормонални нарушения, водещи до постоянна липса на овулация.

Вторичният код за безплодие съгласно ICD-10 количествено показва пациенти, които имат анамнеза за бременност, независимо от изхода: раждане, спонтанен аборт, аборт, извънматочна локализация на ембриона. Обикновено появата на безплодие е свързана с чести интервенции в маточната кухина, възпалителни заболявания, поява на тумори, лоши навици, метаболитни нарушения.

Мъжко безплодие според ICD

Представителите на силния пол имат код за безплодие ICD-N46. Кодексът предполага нарушение на качеството на мъжката сперма, патологии, свързани с еякулация. Задействащият механизъм за невъзможност за зачеване на дете е: възпаление, разширени вени на гениталния апарат, аномалии в структурата на репродуктивните органи.

Необходимостта от кандидатстване

Използването на едно кодиране дава възможност да се открият основните здравословни проблеми, да се обединят усилията в борбата срещу най-честите причини за смъртност, заболеваемост.

Чрез определяне на основния тип код за безплодие съгласно ICD-10 при възрастни се изчислява пренасочването на средства за определяне, лечение на най-честите причини, засягащи репродуктивното здраве. Преразглеждането на документа постоянно отразява научните постижения на медицината в областта на демографията, медицинската практика като цяло.

Заключение

Кодирането на ICD за безплодие не е от значение за повечето пациенти. Освен това, когато се предоставя документация на работното място или по други причини, в колоната се посочва код за основното заболяване. Не всеки е готов да съобщи истинската причина за патологията на другите, следователно ICD 10 е доста удобен легален начин да се заобиколи този момент..

В живота единното криптиране на нозологичните единици позволява на световната общност да прецени нивото на безплодие на определена държава или град, причините за тази патология, което допринася за формирането на програма за предотвратяване и предотвратяване на липсата на зачеване сред населението.

Симптоми

Струва си да помислим за репродуктивното здраве, ако поне една бременност не е настъпила в рамките на една година от датата на прекратяване на защитата на партньора. Други симптоми често липсват. Само лабораторни тестове, съчетани с компетентен преглед, ще разкрият причините, въз основа на които ще се формира диагнозата.

Безплодието се счита за абсолютно само когато жената няма матка или яйчници. В противен случай се счита за относително. След преглед и лечение диагнозата първично безплодие може да бъде оттеглена. Не са редки случаите, когато жените раждат едно или дори повече деца, след като са били считани за безплодни.

При мъжете

Основният признак при мъжете е липсата на бременност при всеки партньор, с когото мъжът е имал полов акт без защита.

Безплодието често се появява при други патологии, като:

 • отсъствие на двата тестиса;
 • агенезия на семепровода;
 • хромозомни и генни аномалии;
 • варикоцеле, торзия на тестисите, крипторхизъм;
 • възпалителни заболявания на репродуктивната система с неинфекциозен характер;
 • полово предавани инфекции.

Те се характеризират със собствени симптоми - различни главоболия на половата функция, проблеми с уринирането, отделяне на уретрата, синдром на болката.

Сред жените

Основната проява е липсата на бременност в рамките на 12 месеца. В противен случай може да е безсимптомно.

Други признаци се появяват, ако бременността не настъпи поради съпътстващи заболявания, те включват:

 • нередовни цикли;
 • аменорея;
 • наднормено тегло или поднормено тегло;
 • болка в долната част на корема;
 • повишена телесна температура;
 • необичайно вагинално течение;
 • интерменструално кървене.

Патогенеза

Овулацията е процес на освобождаване на зряла яйцеклетка от фоликула, регулиран от полови хормони и хипофизни невротрансмитери.

 1. Намаляване на фоликулостимулиращия хормон и естрогена в кръвта,
 2. Повишен лутеинизиращ хормон и прогестерон,
 3. Разкъсване на фоликула,
 4. Освобождаване на яйца,
 5. Уловете го от върсите на фалопиевата тръба и се преместете в маточната кухина.

Овулацията се появява при жени в репродуктивна възраст всеки месец на 14-ия ден от менструалния цикъл. Този процес се регулира от хормоните на хипоталамуса и хипофизата чрез универсална обратна връзка между тях и яйчниците..

При недостатъчна концентрация на определени хормони в кръвта настъпва бързо разкъсване на фоликула. При относителна хипоестрогенемия се наблюдават леки промени на нивото на ендометриума: той частично се ексфолира. Това води до развитие на овулаторен синдром със съответната клинична картина - болка и зацапване..

Локалното възпаление и срастванията в тръбите водят до неправилно движение на яйцеклетката, втвърдяване на яйчниковата капсула и стените на фалопиевите тръби. Разкъсването на възпалената тъкан и перисталтиката на плътните фалопиеви тръби са придружени от болка.

Симптоми

Обикновено процесът на овулация е незабележим. Обикновено жените дори не знаят кога точно имат освобождаване на яйцеклетки. Те са енергични, занимават се със спорт, плуват, посещават дискотеки и други обществени места, с една дума водят активен начин на живот. Само малцина могат да почувстват леко увеличаване на количеството на серозното отделяне от матката. Но има и такива, които имат по-малък късмет - болезнената овулация всеки път ги „преследва“. Интензивната коремна болка лишава жената от всички обичайни радости, способността да прави ежедневни неща и дори да прави секс.

Въпреки факта, че овулаторният синдром не е придружен от органични промени в органите на репродуктивната система, той може да причини функционални проблеми в тялото.

Клинични признаци на овулаторен синдром:

 • Болката често е едностранна, локализирана в долната част на корема и излъчваща се в слабините, сакро-лумбалната област. Той се засилва по време на ходене, коитус, физическа активност, резки движения. Болката е лека или остра, продължителна или краткосрочна, дърпаща или пробождаща.
 • Оскъдно серозно или кърваво вагинално отделяне поради леко отлепване на ендометриума, причинено от ниски нива на естроген и липса на прогестерон.
 • Повишеното либидо по време на овулация е свързано с естеството на женското тяло. През този период са възможни зачеването и размножаването..
 • Болезнеността и чувствителността на млечните жлези е знак за подготовката им за бременност и последваща лактация. Обикновено болката в гърдите не трае дълго и завършва преди образуването на жълтото тяло.
 • Слабост, раздразнителност и плачливост. Емоционалната нестабилност е свързана с промени в хормоналните нива.
 • Повишаване на телесната температура до 37,5-37,7 ° С.
 • В редки случаи гадене и повръщане.
 • Подпухналост на срамните устни.

Необходимо е спешно посещение на лекар при наличие на изразена болка в долната част на корема, която се съчетава с прогресивно влошаване на общото състояние, внезапно припадане, обилно кървене от влагалището, мъчително гадене и многократно повръщане, треска, студени тръпки и други симптоми с продължителност над 2 дни.

Предотвратяване

За превенция през периода на очакваната овулация се препоръчва да се изключи значителна физическа активност и да се ограничи сексуалната активност (като се вземе предвид планирането на бременността). Тежестта на болезнените прояви значително намалява или те напълно спират с нормализиране на диетата, съня и почивката, намаляване на стреса и други натоварвания. Навременното и адекватно лечение на гинекологични заболявания е особено ефективно, намалявайки риска от тяхното възникване чрез отказ от аборт и неразумни инвазивни процедури, предотвратяване на нежелана бременност и заразяване с полово предавани инфекции.