Сред многото проблеми, свързани с репродуктивното здраве на жената, ендометриозата е най-често срещаното заболяване днес..

Основният въпрос остава възможността и начините за развитие на бременност с това заболяване. Този проблем е актуален днес, тъй като при липса на своевременно лечение и осигуряване на превантивни мерки, развиващата се патология може да доведе до безплодие на жената.

 1. Какво е ендометриоза?
 2. Основните причини за появата
 3. Симптоми на ендометриоза
 4. Разновидности на ендометриоза
 5. Възможност за бременност с ендометриоза
 6. Ендометриоза и бременност
 7. Особености на бременността с ендометриоза
 8. Усложнения на бременността и възможни рискове
 9. Диагностика
 10. Лечение
 11. Консервативно лечение на ендометриоза
 12. Лекарства, използвани за лечение на ендометриоза:
 13. Хирургичен метод
 14. Традиционни методи
 15. Бременност след лечение
 16. Как е раждането с ендометриоза?
 17. Възможен ли е аборт?
 18. Прогноза
 19. Предотвратяване
 20. Отзиви
 21. Заключение

Какво е ендометриоза?

Ендометриозата е заболяване, често срещано сред жените в репродуктивна възраст, характеризиращо се с обрастване на ендометриума извън матката. Ендометриалната тъкан може да се намери в различни органи и да се възпали по време на менструалния цикъл.

С навременното лечение развитието на болестта може да бъде спряно. Една от най-тежките последици от ендометриозата е безплодието. Ето защо е толкова важно да се знаят основните симптоми и лечение на ендометриозата, за да се увеличи шансът на жената да забременее и да стане щастлива майка на бебето си..

Основните причини за появата

Към днешна дата точните причини за ендометриоза не са установени..

Независимо от това, лекарите цитират следните фактори за развитието на патология при жените:

 1. Наследственост. Според повечето учени основната причина за гинекологичните заболявания е наследствеността. Мнозина приписват това заболяване на „семейно“ заболяване, което често се повтаря в едно семейство при жени в продължение на няколко поколения. Съществуват генетични маркери за откриване на предразположението на жената към ендометриоза.
 2. Хормонален дисбаланс. Налице е промяна в съдържанието на стероидни хормони в организма: концентрацията на фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон (FSH и LH) в кръвта се увеличава. В същото време се наблюдава намаляване на нивото на прогестерона и повишаване на пролактина, което провокира нарушения във функционирането на надбъбречната кора. Прегледът на пациентите разкрива свръхрастеж на ендометриума.
 3. Мензис. При обилно месечно кървене (менорагия), клетките на ендометриума заедно с кръвта могат да проникнат в шийката на матката, да се озоват по стените на тънките черва, по корема (областта на пъпа) и други тъкани. Основната група, засегната от болестта, е на възраст между 25 и 50 години.
 4. Намален имунитет. При имунни нарушения и анемия няма разрушаване на ендометриалните клетки, което води до развитие на патология. Клетките започват да растат и да се развиват извън стените на матката. Здравото тяло унищожава ендометриалните клетки, предотвратявайки им имплантирането върху други тъкани.
 5. Нарушения в работата на невроендокринната система. Невроендокринната система е отговорна за правилната регулация на сигналите от хормоните и нервните клетки. При здравословно функциониране системата влияе върху синтеза и освобождаването на различни хормони в тялото на жената. В случай на проблеми с щитовидната жлеза, постоянен стрес, неправилно хранене, поява на генитални инфекции, соматични заболявания и тяхното лечение - има възможност за развитие на заболяването.
 6. Ендометриална метаплазия. Съществува теория, според която ендометриумът може да расте и да се превърне в друга тъкан в тялото. Няма категорични причини за метаплазия. Тази теория е обект на много противоречия от учените..

Също така има редица фактори, които могат да допринесат за появата на ендометриоза:

 • извършени преди това аборти и прекъсната бременност;
 • ниски нива на желязо в организма (анемия);
 • отрицателно въздействие на околната среда;
 • да бъдеш с наднормено тегло;
 • възпаление на гениталиите;
 • инсталиране на вътрематочно устройство;
 • нарушение във функционирането на черния дроб;
 • операции на тазовите органи.

Симптоми на ендометриоза

В хода на хода на заболяването могат да се появят и двете силно изразени симптоми - те не позволяват на жената да спи и да живее спокойно и може да се наблюдава пълното им отсъствие. Симптомите пряко зависят от степента на разпространение на ендометриозата, нейната форма и съпътстващи заболявания.

Основните симптоми включват:

 1. Болезнено. Пациентите се оплакват от болка в долната част на корема и лумбалната област. Болката се увеличава по време на менструация и става непоносима, принуждавайки жените да приемат силни болкоуспокояващи лекарства. При интимност и дефекация има и остри болки в областта на таза, ректума и на повърхността на външните полови органи.
 2. Нарушения в менструацията. Леко кафяво отделяне се появява преди и след менструация. Самото кървене се увеличава по обем и продължителност. Често миомите на матката се присъединяват към заболяването, което значително влошава общото състояние на пациентите. Кърваво отделяне може да се появи в средата на цикъла поради ниския прогестерон и повишения естроген в кръвта.
 3. Безплодие. Наблюдава се при липса на симптоми на заболяването. В тази ситуация диагнозата се поставя случайно, когато се изследва жена. Често репродуктивната функция намалява с развитието на ендометриоза на яйчниците и фалопиевите тръби.
 4. Интоксикация на тялото. Те се появяват заедно със симптомите на болка. Наблюдава се повръщане, втрисане, гадене, нивото на левкоцитите в кръвта се увеличава, СУЕ.

Други симптоми, които се появяват при редки форми на заболяването:

 • с разрастването на тъкан в червата - чести контракции на чревната мускулатура;
 • в пикочния мехур - болка по време на уриниране, в тежки случаи - поява на кръв в урината;
 • с разрастването на тъкан върху белите дробове - повишено кашляне на кръв по време на менструация;
 • повишена температура по време на менструация;
 • секреция на бяла течност от млечните жлези.

Често жените приемат общите симптоми на заболяването със симптомите, проявяващи се при миома на матката. Мнозина не обръщат внимание на силна болка по време на менструация, като се има предвид, че това е норма, жените приемат лекарства за болка.

Ако горните симптоми бъдат открити, определено трябва да потърсите съвет и своевременно лечение от вашия гинеколог.

Разновидности на ендометриоза

Въз основа на областта на лезията, има два вида ендометриоза:

 1. генитален - настъпва увреждане на гениталните тъкани.
 2. екстрагенитални - с патология и развитие на болестта върху други тъкани на тялото.

Когато интраабдоминалните органи са повредени, те се класифицират според етапите на ендометриоза:

 • Първи етап. Първите огнища се появяват на перитонеума, съседен на маточните придатъци.
 • Втори етап. Адхезиите се образуват с увреждане на фалопиевите тръби и придатъците. На париеталната перитонеума се образуват малки възпаления и огнища.
 • Трети етап. Лезиите се простират извън матката (правовагинално разширение) и отпред (везиковагинално) с последващо увреждане на други органи на малкия таз - червата и апендикулярния процес, ректума и пикочния мехур.
 • Етап четвърти. Броят на огнищата на ендометриоза върху тазовите органи се увеличава, тяхната деформация се случва с образуването на сраствания.

На първия етап няма оплаквания относно спокойствието и качеството на живот на жената. Когато общата картина се влоши, репродуктивната функция на тялото се нарушава, което води до безплодие. На четвъртия етап интимният живот на партньорите става труден, работоспособността е нарушена поради силна болка по време на менструация.

В случай на увреждане само на тялото на матката, броят на огнищата на вътрешните органи в областта на таза ще бъде минимален.

С тази клинична картина има отделна класификация на степента на ендометриоза:

 • 1 градус - настъпва увреждане на подлигавия слой на матката;
 • 2 степен - лезията на миометриума е под 50%;
 • 3 степен - ендометриалната тъкан нараства до външните стени на матката;
 • 4 градуса - тъкан расте в цялата матка. Засегнати са и слоевете органи и перитонеум, разположени близо до матката..

Възможност за бременност с ендометриоза

Струва си да се има предвид възрастта на бъдещата майка - препоръчително е да се планира раждането на дете под 30-годишна възраст. За съжаление, това заболяване често е основната причина за неуспешни опити да станат щастливи родители. Развиващото се заболяване предотвратява развитието на бременност.

Най-честите причини, които възпрепятстват зачеването:

 1. Липса на овулация. При ендометриоза на фалопиевите тръби и яйчниците овулацията не настъпва като такава. Дори ако яйцеклетката напусне яйчника, по-нататъшното й напредване е невъзможно поради свръхрастежа на кухината на фалопиевите тръби с ендометриални тъкани.
 2. Аденомиоза. Обраслият ендометриум не позволява на оплодената яйцеклетка да се закрепи в матката. Дори и да се получи консолидация, по-нататъшното ембрионално носене ще бъде твърде трудно. Спонтанният аборт е най-честата последица от развитието на аденомиоза.
 3. Ендометриоза на шийката на матката. Това се случва по време на растежа на ендометриалните клетки по стените на шийката на матката, което предотвратява движението на сперматозоидите към самата матка.
 4. Нарушения във функционирането на ендокринната и имунната системи. Основните причини за появата и развитието на заболяването са хормоналните нарушения.

Младите родители, виждайки такива трудности по пътя си, не разбират добре как да забременеят в тази ситуация. При късно диагностициране на заболяването и обширни увреждания на тъканите е невъзможно да забременеете по естествен път.

Съвременната медицина предлага единствения изход от тази ситуация - IVF методът (ин витро оплождане).

Основните фактори, при които трябва да се извършва изкуствено осеменяване:

 • жена над 40;
 • проблеми с репродуктивните възможности при сексуален партньор;
 • прекъснати преди това бременности и спонтанни аборти;
 • диагнозата безплодие за повече от 2-3 години по време на лечението;
 • лоша проходимост на фалопиевите тръби и тяхното отсъствие.

Ендометриоза и бременност

Диагнозата "ендометриоза" не е изречение и двойката може да стане щастлив родител. Те трябва да разберат, че ще трябва да извървят дълъг път преди основната концепция..

Правилата за успешно зачеване с ендометриоза:

 1. На първо място, жената трябва да премине всички тестове, за да установи степента и причината за развитието на болестта..
 2. В началото се изисква да се спре растежа на тъканите и да се установи правилното функциониране на яйчниците..
 3. Ако по време на заболяването са се образували кисти от тъкани и сраствания, пациентът се изпраща на лапароскопия, където всички образувания се отстраняват хирургично.
 4. Средно хормоналните контрацептиви се предписват 3 цикъла преди операцията. Забележително е, че таблетките намаляват развитието на ендометриални клетки, намаляват менструалното кървене и насърчават правилната функция на яйчниците..

Особености на бременността с ендометриоза

Предвид характеристиките на това заболяване, все още съществува възможност за естествено оплождане. В този случай сперматозоидите трябва да достигнат яйцеклетката и след това да се прикрепят в матката. Оказва се, че все още е възможно да забременеете, възниква естествен въпрос - "как ще продължи бременността?".

Има няколко възможности за развитие на тази ситуация:

 1. Ще се появи влиянието на ендометриозата върху развитието на бременността. Това е основната заплаха, която може да предизвика генитални увреждания. В резултат на това може да настъпи спонтанен аборт поради липса на хранене и развитие на ембриона. Бременността в началния етап до 8 седмици е изложена на риск от тази заплаха - по това време все още няма нормално оформена плацента. С достигане на 9 седмици рискът от спонтанен аборт намалява и бременността протича без негативно влияние от ендометриума. Ето защо си струва да се мисли не за възможността за бременност с тази патология, а за възможното прекъсване.
 2. Ще има пряк ефект от самата бременност върху ендометриозата. Медицинската практика показва, че бременността може да има терапевтичен ефект върху тялото на майката. В хода на промяната на нивото на хормоните в организма развитието на болестта спира. По време на бременност концентрацията на естроген намалява и съдържанието на прогестерон се увеличава. Какво помага да се спре растежа на огнищата и развитието на патологията до пълното й изчезване.

Усложнения на бременността и възможни рискове

Лекарите все още не са взели решение за това как заболяването се отразява на бременността. Лечението подлежи на корекция, но не се отменя през целия период на бременността. Основната цел не е да навреди на растящото бебе.

Основните възможни рискове от бременност:

 • Има възможност за извънматочна бременност. В ранните етапи всички се изпращат на ултразвуково сканиране и яйцеклетката се отстранява;
 • Може да настъпи преждевременно прекъсване на бременността;
 • При хормонални нарушения има възможност за повишаване на тонуса на матката, което също може да доведе до спонтанен аборт;
 • Тънкостенната матка може да се спука по време на растежа на ембриона. В този случай жената е в болницата под наблюдението на специалисти;
 • Поради лошата еластичност на шийката на матката се предписва цезарово сечение.

Струва си да се отбележи, че е доста рядко да забременеете с това заболяване и под наблюдението на лекуващите лекари. С образуването на киста бременността няма да настъпи, докато не бъде напълно премахната.

Диагностика

Преди началото на бременността се оказва диагностициране на заболяването. По време на бременността симптомите на заболяването намаляват поради увеличаване на нивото на гестагени..

Също така, симптомите на ендометриоза са подобни на други гинекологични заболявания, което затруднява поставянето на правилна диагноза. Болестта е трудна за откриване в ранните етапи на развитие. По време на прегледа трябва да споделите всички оплаквания и подозрения със специалист.

При диагностициране всички се изпращат на ултразвуково сканиране, което ще покаже състоянието и общия размер на матката. Също така, по време на прегледа се обръща внимание на яйчниците..

Като допълнителна диагностика се използват:

 • КТ и ЯМР - рядко се предписват, изследването помага да се установи степента на развитие на ендометриоза;
 • Проба CA-125 - направете кръвен тест и идентифицирайте маркери на засегнатите клетки;
 • Лапароскопия - помага за откриване на увреждане на органи със силно развитие на ендометриоза. Този тест може да открие рак на червата, калцифициран мезотелиом (концентрация на калций в стените на кръвоносните съдове) и метастатичен карцином на яйчниците (образуване на тумор).
 • Биопсия на шийката на матката;
 • Хистероскопия - предписва се от лекарско решение, ако има съмнение за аденомиоза (образуване на тумор и безплодие), изисква изследване на матката по време на операция;
 • Колпоскопия - за изследване на шийката на матката се използва колпоскоп. Техниката на увеличаване помага да се открият огнища на ендометриоза;
 • Метросалпингография - лекарства се инжектират в тялото за последващо създаване на рентгенови лъчи.

Видът на диагностичния преглед и броят им се определят от лекуващия гинеколог въз основа на състоянието на пациентката и нейните оплаквания.

Лечение

Възстановяване на репродуктивната функция, облекчаване на болката по време на менструация и потискане на растежа на ендометриалната тъкан са основните цели при лечението на ендометриоза.

В зависимост от степента на развитие на заболяването, ендометриозата се лекува с няколко метода:

 1. Народни начини.
 2. Лекарства.
 3. Хирургическа интервенция.

Консервативно лечение на ендометриоза

С консервативното лечение на ендометриоза на пациентите се предписват хормонални лекарства, които помагат за понижаване на концентрацията на естроген. Овулацията се потиска и развитието на ендометриотични огнища спира.

Лекарства, използвани за лечение на ендометриоза:

 1. Еднофазни комбинирани орални контрацептиви (КОК) се предписват за период от 6-9 месеца. Таблетките потискат производството на естрадиол от яйчниците, което спира растежа на ендометриотичните тъкани. Някои КОК имат положителен ефект върху кожата (омазняването на кожата намалява, кожните обриви под формата на акне изчезват) и имат незначителни странични ефекти върху тялото.
 2. Използването на лекарства, съдържащи левоноргестрел, хормон, който намалява освобождаването на естроген. Вътрематочното устройство Mirena се използва широко. Хормоналният компонент на намотката има локален ефект. Спиралата е поставена за 5 години, през този период левоноргестрел влияе върху състоянието на ендометриума, което намалява симптомите на болка по време на менструация.
 3. Използването на гестагени - лекарства, които предотвратяват отделянето на гонадотропини, което спира узряването на фоликулите. Поради това не настъпва месечна овулация. Приемът продължава от шест месеца до 9 месеца. Препарати, съдържащи гестаген, се прилагат 1 път на 2-3 месеца интрамускулно.
 4. Производни на андрогени. Прием на лекарства, които понижават концентрацията на естрадиол и повишават нивото на тестостерон, което допринася за регресията на огнищата на ендометриоза. Това лечение има своите недостатъци: проявява се депресивно състояние, количеството косми по тялото се увеличава и гърдите намаляват по размер. Лекарствата са противопоказани при жени с повишено съдържание на собствени андрогени. Повечето гинеколози са против това лечение и рядко го предписват на своите пациенти.
 5. Агонистите на GnRH са агонисти на гонадотропин-освобождаващия хормон, курсът на лечение продължава не повече от шест месеца. Те напълно спират яйчниците и производството на естроген. Растежът на ендометриалните клетки спира с изразен обратен ефект. Страничните ефекти включват горещи вълни, остеопороза и повишено изпотяване.
 6. Симптоматичното лечение е насочено към намаляване на болката. Освен това се използват лекарства като аспирин, спазмолитици (no-spa), успокоителни (тинктури от майчина трева и корени на валериана) и ензимни препарати. Предписва се и витаминна терапия - витамини от група В, ретинол и аскорбинова киселина.

Хирургичен метод

Днес има два метода на хирургично въздействие върху развитието на болестта:

 • Консервативен метод - отстранява се само засегнатата област, докато вътрешните органи остават непокътнати.
 • Радикален ефект - отстраняват се засегнатите органи и самата матка.

Лапароскопията и лапаротомията са най-щадящите хирургични методи. По време на лапароскопията настъпва микрохирургичен ефект - след като се направи малък разрез (с размер до 1,5 см), огнищата на ендометриума започват да се каутеризират с лазер. По време на лапаротомия се прави разрез на коремната стена и се отстранява тъкан.

След операцията се предписва рехабилитационен курс, който включва физиотерапия и медикаменти..

Често преди операцията се предписва консервативно лечение с хормонални лекарства за период от 3 месеца до шест месеца. След това се извършват операциите. Вярно е, че е възможна и друга последователност - първо се извършва операция, а след това се предписва консервативно лечение.

В повечето случаи след операция и придържане към хормонална терапия репродуктивната функция се възстановява при пациентите. Също така има значително намаляване на болката по време на менструация..

След завършения курс за възстановяване, жената се наблюдава от гинеколог на всеки 3 месеца, редовно прави ултразвук на тазовите органи и дарява кръвен маркер CA-125.

Традиционни методи

Традиционните методи за лечение на ендометриоза са ефективни в началните етапи от развитието на заболяването. Тези методи могат да се използват както в началото на развитието на заболяването, така и като допълнителна терапия по време на основното лечение..

Общи методи на експозиция:

 • акупунктура - акупунктурата се извършва под наблюдението на гинеколог. Задайте 2-4 курса. Един курс включва от 10 до 12 процедури.
 • хирудотерапия - предписаното лечение с пиявици има благоприятен ефект върху общото благосъстояние на жената. Слюнката има противовъзпалително и аналгетично действие.
 • физиотерапия - предписват се електрофореза, посещения на радонови бани и магнитотерапия.
 • приемане на лечебни растения. Най-популярните билки за лечение са живовляк, коприва, жълт кантарион и други растения. Тинктурата се приема 3-4 пъти през деня, половин час преди хранене..

За да приготвите полезна билкова инфузия, трябва да вземете в равни пропорции лайка, елекампан, женско биле, елеутерокок и живовляк. Добавете 2 ч.ч. чага и бодяги. Вземете 3 супени лъжици от сместа. л., изсипете в чаша и налейте 250 мл вода. Оставете да заври и оставете да се влива за 40-45 минути. Сутрин и вечер правете инфузионни спринцовки в продължение на 10 дни.

Бременност след лечение

След цялостно лечение и справяне с болестта е невъзможно да се получи сто процента сигурност, че зачеването ще се случи лесно и бременността ще настъпи в близко бъдеще.

Безплодието е необратима последица от заболяването. Причината са срастванията, образувани по време на патология в репродуктивните органи. Тези сраствания са подобни на паяжина, която покрива засегнатата тъкан или орган. Адхезиите могат да попречат на движението на яйцеклетката по повърхността на яйчника по време на овулация или да попречат на преминаването на сперматозоидите по шийката на матката. За елиминиране на срастванията се използва хирургическа интервенция - лапароскопия.

След пълно възстановяване шансът за забременяване може да се появи в рамките на шест месеца или една година. Тялото се нуждае от време, за да се възстанови. Около 15-55% от жените успяват успешно да забременеят и да раждат здраво дете.

Как е раждането с ендометриоза?

Особено внимание се отделя на периода преди раждането. Съществува риск плацентата да нарасне до стената на матката. Хипотонията на матката може да се развие и след самото раждане..

По-близо до раждането, на бъдещата майка се предписва ултразвуково сканиране. Според резултатите можете да видите дали има увеличение на тъканите и дали тя ще може да роди по естествен път.

В случай на предписване на цезарово сечение, лекарите са длъжни да предотвратят навлизането на ендометриалната тъкан в коремната област. По време на операцията матката е покрита с чист материал. В края на операцията жената се инжектира с окситоцин - лекарство, провокиращо свиване на матката.

Възможен ли е аборт?

Прекъсването на бременността не е желателно за тази патология. След почистване и остъргване на плода, в повечето случаи болестта започва да прогресира.

Също така, има опасни рискове и сериозни усложнения след аборт с ендометриоза:

 • отваряне на обилно кървене;
 • смърт на жена с увреждане на маточната стена (перфорация с медицински инструмент по вина на персонала)
 • нарастването на срастванията във фалопиевите тръби след аборт;
 • развитие на безплодие.

Ако една жена се подлага на лечение за ендометриоза и не иска бременност, струва си да се консултирате с гинеколог. Лекарят ще избере контрацепция за пациента.

Прогноза

Прогнозата за хода на бременността със заболяване до голяма степен зависи от степента на неговото развитие, мястото на образуване на ендометриалните тъкани и физиологичните характеристики на самата майка. Всичко зависи от степента на прогресиране на тази патология в тялото на жената и ефекта от методите на лечение върху нея.

Предотвратяване

Жените трябва да следват превантивни мерки, независимо от наличието на това заболяване. Особено внимание трябва да се обърне, ако вътрематочно устройство се използва като контрацепция, има проблеми с наднорменото тегло и нивото на естроген в кръвта се повишава.

Превантивните мерки за развитие на ендометриоза включват:

 • редовни посещения и преглед от акушер-гинеколог;
 • контрол на наднорменото тегло;
 • отказ от интимност по време на менструация;
 • защита от външни стимули и стресови ситуации;
 • наблюдение на симптомите и своевременно насочване към лекар;
 • отказ от изкуствено прекъсване на бременност (аборт);
 • предотвратяват развитието на хронични заболявания;
 • лична хигиена;
 • да се откажат от тютюнопушенето;
 • извършване на възстановителни физически упражнения.

Отзиви

Прегледи на жените за проблемите на зачеването и бременността с диагноза като ендометриоза:

Заключение

Ако имате диагноза ендометриоза, не се отчайвайте от възможността да забременеете. Медицинската практика показва голям процент от щастливите семейни двойки, които са преминали пълен курс на възстановяване и са станали дългоочаквани родители.

Струва си да слушате внимателно тялото си, да наблюдавате симптомите и да се свържете навреме със специалисти. С навременното лечение и лечение шансът за забременяване ще се появи много по-рано и ще бъде възможно да започнете да планирате бременност.

Спазването на превантивните мерки напълно ще премахне развитието на заболяване, наречено "ендометриоза".

Възможна ли е бременност с ендометриоза??

Ендометриозата е водещ проблем в съвременната репродуктивна медицина. Според статистиката 40% от жените не могат да забременеят сами с това заболяване. Най-често това се дължи на напреднал адхезивен процес в коремната кухина или фалопиевите тръби..

Ранното диагностициране и лечение на ендометриоза е от съществено значение при планирането на бременността. За съжаление в повечето случаи тази патология се диагностицира късно или случайно по време на дългите и неуспешни опити на жена да забременее. Забавянето на плодовитостта до по-късно време след диагностицирането на ендометриозата и отлагането на лечението може да доведе до тежко безплодие и невъзможност да забременеете сами в бъдеще. Най-доброто естествено лечение за ендометриоза е самата бременност.!

Възможна ли е бременност с ендометриоза??

Възможна е бременност с ендометриоза, въпреки лошата прогноза за появата му при това заболяване. Повече от половината от жените имат голям шанс да забременеят и да носят здраво бебе нормално. Сложността е представена от пренебрегвани случаи, влошени от адхезивния процес, но дори в такива ситуации съвременната медицина помага на жените да изпитат радостта от майчинството. Бременността е невъзможна само в екстремни ситуации, когато ендометриозата е причинила отстраняването на матката и яйчниците.

Патоморфология на ендометриозата

При ендометриозата има циклично разпространение на тъкан, подобна на ендометриума на матката извън самата матка. Ендометриозните области преминават през всички етапи на формиране, като ендометриума, следователно в дните, когато той е отхвърлен и жената има менструация, ендометриозните огнища също кървят. Ендометриозата засяга млади жени в репродуктивна възраст от 20 до 40 години (понякога и по-възрастни). Ендометриозните лезии могат да бъдат генитални (разположени в яйчниците, влагалището, фалопиевите тръби, перитонеума) и екстрагенитални (на повърхността на червата, очите, белите дробове). Постоянните дисхормонални промени в зоните, разположени на нетипични места, водят до образуването на адхезивен процес.

Теории за началото на заболяването

Причините за ендометриозата не са напълно изяснени, но има две теории относно нейното развитие..

Според първата теория причината за ендометриоидните кисти на яйчниците или перитонеалната ендометриоза е ретроградното движение на менструалната кръв, при което частиците на ендометриума се изместват и се прикрепват към друго място (яйчници, перитонеум), след което те растат и образуват ендометриоидни области. Подобен проблем се наблюдава по време на медицински процедури (кюретаж на матката, цезарово сечение).

Според втората теория ендометриозата се причинява от генетичен фактор. В същото време настъпват промени в женския плод на етапа на вътрематочно развитие. Невъзможно е да се повлияе на генетичния фактор.

Причини за проблеми с плодовитостта при ендометриоза

Какви са проблемите с зачеването с ендометриоза? Дългосрочният възпалителен процес в яйчниците, тръбите и коремната кухина с течение на времето води до образуването на сраствания - плътни ивици на съединителната тъкан, които възпрепятстват движението на яйцеклетката по вътрешните полови органи и намаляват контрактилната функция на фалопиевите тръби.

Втората причина за невъзможността за зачеване при ендометриоза е хормоналният дисбаланс, при който се синтезират много естроген и малко прогестерон. В резултат на това ендометриумът на матката е твърде тънък и оплодената яйцеклетка не може да бъде имплантирана в нейната дебелина и да се развива нормално.

Бременност с ендометриоза

Ако жена с ендометриоза забременее, тя има определени рискови фактори, които включват следните състояния:

 • Извънматочна бременност, изискваща спешно хирургично отстраняване на яйцеклетката;
 • Хормонален дисбаланс, свързан с ниска концентрация на прогестерон, което може да доведе до спонтанен аборт през 1 и 2 триместър. За да се избегне това, се предписват аналози на прогестерон;
 • Разкъсване на матката, при условие че в по-късните етапи има силно изтъняване на мускулния слой. В такива случаи се прави цезарово сечение..
 • Намалена еластичност на шийката на матката. Поради тази причина самостоятелното раждане става невъзможно, шийката на матката не се отваря, има нужда от цезарово сечение.

Бременна жена, страдаща от ендометриоза, трябва да бъде под наблюдението на лекар през цялата бременност..

Диагностика на ендометриоза

Ендометриозата най-често се диагностицира случайно по време на ултразвуково сканиране, при което се откриват кисти на яйчниците. Жените прибягват до този диагностичен метод след дълги неуспешни опити да забременеят или когато се открият съпътстващи патологии. Гениталната ендометриоза може симптоматично да имитира класическа менструация и да не се проявява в нищо. Ултразвукът за диагностика на ендометриоза се препоръчва за 5-7 дни и 21-24 дни от цикъла.

По-точен диагностичен метод за идентифициране на малки огнища на ендометриоза е лапароскопията. Използвайки този метод, също така е възможно да се диагностицират кисти и сраствания. Методът е удобен с това, че по време на неговото изпълнение може да се извърши отстраняване на ендометриоидни зони и дисекция на сраствания.

Освен това на жена може да се предпишат: хистероскопия, диагностичен кюретаж, КТ, ЯМР. От голямо значение в диагностиката е идентифицирането на туморни маркери в кръвта, при наличие на заболяване, концентрацията на маркери, отговорни за ендометриозата, се увеличава няколко пъти.

Днес има два основни метода за лечение на ендометриоза:

 • хормон;
 • хирургически.

По време на хормонална терапия, с помощта на балансиран прием на хормони, е възможно да се нормализира функцията на яйчниците и да се образува слой от ендометриума с нормална дебелина, който е необходим за имплантирането на оплодено яйце.

В процеса на хирургично лечение се отстраняват големи огнища на ендометриоза, сраствания, кисти, които предотвратяват бременността. Всички тези манипулации се извършват днес по минимално инвазивен лапароскопски метод. Мини-операцията се извършва преди планираната бременност, тъй като областите на ендометриоза могат да се появят отново с течение на времето. Премахването на зони възстановява способността на жената да зачене и да роди дете. След лапароскопска операция и преди планирана бременност на жената се предписва поддържащ курс на хормонална терапия.

В ситуации, когато ендометриозата не е пречка за зачеването, лекарите препоръчват бременността като лечение на това състояние. По време на бременността хормоналният баланс в тялото се променя, синтезът на естроген намалява, прогестеронът се увеличава, което има благоприятен ефект върху ендометриоидните огнища, спира процеса на растежа им, а понякога напълно го предотвратява.

Основната задача при лечението на ендометриоза е да се възстанови проходимостта на фалопиевите тръби и да се запази тяхната цялост, без това естествено зачеване да стане проблематично. Важен момент е и възстановяването на пълноценното функциониране на яйчниците (узряване на пълноценни фоликули, овулация). При наличие на сраствания и масивно увреждане на тръбите естествената бременност е трудна, тъй като сперматозоидите не могат да оплодят яйцеклетката поради затваряне на достъпа до фалопиевата тръба. Въпреки това, дори и в най-трудните ситуации, винаги има решение на проблема, например технологиите за изкуствени тръби (IVF).

Много жени успяват да забременеят, след като страдат от ендометриоза или на фона на това заболяване.

Следователно ендометриозата не е фактор за пълното безплодие. Началото на бременността изисква внимателно медицинско наблюдение, често то трябва да бъде подкрепено с прием на хормони. Но това не е пречка за раждането и раждането на пълноценно бебе..

Трудност по отношение на управлението на бременността са ендометриоидните кисти на яйчниците. При наличие на торзия на кистата или в случай на опасност от нейното разкъсване, жената се подлага на планова операция в период, безопасен за плода - за период от 16 - 20 седмици.

Казус: бременност с ендометриоза

Моята история е уникална. Защо? Да, защото успях да забременея с цял куп проблеми. Установиха ми диагноза ендометриоза, аденомиоза и запушване на фалопиевите тръби. Освен това едновременно ми поставиха диагноза хипотиреоидизъм и несъвършени хормонални параметри..

Когато се оженихме със съпруга ми, в началото, както много млади двойки, не искахме да имаме деца. Но година по-късно те решиха и започнаха да планират бременност, но тя така и не дойде. След една година неуспешни опити отидохме на лекар. Претърпях цялостен преглед и в началото откриха ендометриоидна киста, а по-късно, след лапароскопия, разкриха масивна ендометриоза в коремната кухина и втора киста във втория яйчник. Това беше ужас.

В продължение на 6 месеца пих Visanne и куп други хапчета, но срастванията в тръбите, лош растеж на фоликулите и тънък слой ендометриум все още ми пречеха да забременея. Навсякъде не се обръщах: и към баби, и към лечители, и към екстрасенси. Със съпруга ми наистина искахме дете, но изглежда, че нищо не може да ни помогне..

По това време спермограмата на съпруга не беше съвсем съвършена и това намали шансовете за забременяване. Тогава решихме за изкуствено осеменяване. След 2 неуспешни опита се наложи да спра, тъй като в маточната ми кухина се разкри злокачествен полип, който трябваше да бъде отстранен. Опитите за забременяване трябваше да бъдат отложени. През цялото това време седях на конски дози дуфастон, фолиева киселина и други лекарства.

И накрая, аз и съпругът ми взехме решение за IVF. Първият опит е неуспешен. Яйцето ми не можа да се събере отново със спермата и умря в епруветката. Вторият опит също се провали - лекарят внезапно почина, който през цялото това време се занимаваше с моя проблем със забременяването. Друг лекар в клиниката отказва да премахне яйцеклетката, като се позовава на слабото състояние на фоликула. Бях изпомпан с хормони и просто ме изпратиха да си легна. Най-удивителното е, че след 2 седмици тестът за бременност беше положителен.

И тогава всичко беше просто перфектно: бременност без токсикоза, нормално развитие на плода, липса на „съхранение“, лесно, бързо и безболезнено раждане. Но най-важното: родих абсолютно здраво бебе. Аз съм млада майка от 6 месеца. Много съм щастлива и считам раждането на детето ми за истинско чудо.

Момичета и жени! Никога не се обезсърчавайте. За някои от нас майчинството идва на много висока цена, но си заслужава. Жена, която не е станала майка, е само наполовина жена, убеден съм в това!

Бременност с ендометриоза на матката - възможно ли е да се издържи и да се роди здраво бебе

Едно от гениталните заболявания на жените е ендометриозата. Това е името на свръхрастежа на ендометриума (лигавицата) - тъканта, която нормално подрежда вътрешността на матката.

Предполага се, че патологията се развива, когато хормоналният фон и менструалният цикъл се провалят. Ненормална лигавица расте на различни места - пикочен мехур, черва, бели дробове, очи, яйчници.

По време на менструация ендометриумът кърви, но кръвта остава в тъканите, притиска нервните окончания и причинява пристъпи на силна болка.

Това заболяване в половината от всички случаи става причина за безплодие. Въпреки това, бременността с ендометриоза на матката е възможна и често подобрява състоянието на пациента..

 1. Степени и видове ендометриоза на матката
 2. Причини за развитие
 3. Симптоми
 4. Съвместими ли са ендометриозата и бременността?
 5. Защо ендометриозата на матката е опасна по време на бременност?
 6. Диагностика
 7. Лечение
 8. Предотвратяване
 9. Особености на раждането с ендометриоза на матката
 10. Възможно ли е да забременеете с ендометриоза на матката
 11. Видео: Възможна ли е бременност с ендометриоза

Степени и видове ендометриоза на матката

В медицината има 4 степени на заболяването:

 • Ендометриумът расте на едно или две места на повърхностните слоеве на матката.
 • Има една лезия в дълбоките тъкани.
 • Многобройни лезии в дълбоките слоеве на гениталния орган, малки чревни сраствания, кисти на яйчниците.
 • Появяват се големи кисти на яйчниците, сливане на вътрешни органи.
 • генитален - засяга репродуктивната система;
 • екстрагенитални - в патологичния процес участват други човешки органи.

Гениталните се подразделят на:

 • вътрешен (аденомиоза) - процесът протича в матката, засягайки дълбоките й слоеве;
 • външен - засяга шийката на матката, яйчниците, вагината.

Въпреки факта, че болестта е известна отдавна, все още не е ясно дали бременността лекува ендометриоза. Подобреното здраве, докато чакате дете, е надежден факт..

По това време цикличните колебания на женските и мъжките хормони (естроген и прогестерон) спират, лигавичните тъкани остават в стабилно положение.

Причини за развитие

Причините за патологията все още не са добре разбрани. Растежът на лигавичните клетки се влияе от менструалния цикъл.

По това време настъпва промяна в баланса на хормоните..

В началото на цикъла преобладава женският хормон естроген, под влиянието на който лигавичната тъкан расте бързо и постепенно се уплътнява.

От втората половина на цикъла тялото се влияе от прогестерона. Клетъчният растеж спира, кръвоносните съдове се разширяват.

Има някои предположения за това защо се развива болестта:

 • ендометриалните клетки проникват в други органи заедно с притока на кръв по време на операции, наранявания и менструация;
 • се трансформират от епителни клетки на матката;
 • ендометриумът расте от ембрионалната тъкан, която не е била засегната;
 • необичайно стесняване на цервикалния канал.

Някои фактори допринасят за развитието на патология:

 • възпалителни заболявания на пикочно-половата система - инфекциозни, венерически, бактериални;
 • голям брой аборти;
 • използване на вътрематочно устройство;
 • заболявания на ендокринната система;
 • хормонален дисбаланс;
 • затлъстяване;
 • стресови ситуации;
 • хирургични операции на органите на репродуктивната система.

Симптоми

Преди планиран медицински преглед жената често не знае за наличието на болестта. Но някои признаци показват възможна патология..

 • продължителна обилна менструация;
 • болезнени менструации;
 • зацапване в средата на цикъла;
 • цикълът няма ясно изразено начало и край;
 • болка по време на полов акт;
 • болка в тазовата област, която се влошава преди менструация;
 • болка по време на уриниране и изхождане;
 • изразен ПМС;
 • анемия, която се проявява в слабост, сънливост, световъртеж;
 • появата на сраствания в тазовите органи.

Жените често изпитват болка в кръста и корема преди менструация, която излъчва към ректума, гениталиите и бедрото.

Тежки симптоми се наблюдават при всяко протичане на заболяването.

Съвместими ли са ендометриозата и бременността?

Патологията влияе неблагоприятно върху възможността за зачеване, намалявайки наполовина шансовете. Надеждно е известно защо бременността не настъпва при ендометриоза.

Това се случва по няколко причини:

 • липса на овулация - менструацията настъпва с течение на времето, но това се случва поради отхвърлянето на патологичните тъкани. Овулацията не се случва, тъй като яйцеклетката не може да напусне яйчника или да премине през фалопиевите тръби;
 • при аденомиоза настъпва оплождането на яйцеклетката, но прикрепването й е трудно. Често при такава патология настъпва извънматочна бременност..
 • излишъкът от женски хормони естроген и естрадиол инхибират функционирането на жълтото тяло.

Възможността за зачеване обаче остава и зависи от индивидуалните характеристики на организма. Ако цялостното здраве е добро, настъпва овулация и настъпва успешно зачеване.

Ако една жена успее да забременее с ендометриоза, тя трябва да бъде наблюдавана от специалисти от първите дни, за да се избегне спонтанно прекъсване.

Преди зачеването е необходимо да се подложите на медицински преглед, да се консултирате с гинеколог и да преминете курс на лечение. В допълнение, лекарят ще ви каже как протича бременността с ендометриоза като цяло и какво да очаквате в конкретен индивидуален случай..

Обикновено зачеването елиминира симптомите на заболяването, тъй като през този период има промяна в хормоналния фон, ненормалният растеж се спира.

Състоянието на пациента се подобрява, настъпва стабилна ремисия.

Съвместимостта зависи от степента на заболяването:

 • При ретроцервикална форма възможността за зачеване и успешно носене е трудна.
 • При генитална трета и четвърта степен зачеването и бременността са невъзможни поради патологични промени във вътрешните органи.

Често жената научава за болестта по време на бременност и не знае какво е ендометриоза. Тя трябва да следва препоръките на лекаря и да спазва стриктно медицинските инструкции. В този случай детето ще се роди без усложнения..

Защо ендометриозата на матката е опасна по време на бременност?

При ендометриоза е необходимо планиране на бременността. Това ще помогне за успешно забременяване, избягване на здравословни усложнения и раждане на здраво бебе навреме..

За безопасно раждане може да се препоръча цезарово сечение.

Диагностика

За диагностика се използват обичайните методи:

 • проучване на пациента;
 • визуална инспекция на влагалището;
 • Ултразвук на вътрешни полови органи;
 • колпоскопия;
 • контрол на туморни маркери;
 • лапароскопия.

Лечение

Тъй като ендометриозата влияе неблагоприятно на зачеването, е показано да се премине курс на лечение преди него.

Болестта не може да бъде излекувана напълно, но е напълно възможно да се постигне стабилна ремисия, като се прибегне до медицинска помощ. Лекувайте с консервативни и хирургични методи.

Консервативното лечение е симптоматично и хормонално. Предписват се имуномодулатори и противовъзпалителни лекарства.

Хирургичното лечение се извършва с помощта на лапароскопия. Чрез възможно най-малките разрези се отстраняват огнища на патологично обрасли тъкани, премахват се сраствания. След лапароскопия шансът за забременяване се удвоява.

Терапията не премахва причините за патологията, но помага за подобряване на здравето и раждане на здраво бебе.

Предотвратяване

Основният въпрос за жените е как да поддържат бременност с ендометриоза, защото всички опасности се свеждат до една заплаха - да загубят дете.

Превантивните мерки включват:

 • редовни прегледи при гинеколог;
 • наблюдение от лекар в следоперативния период (аборт, цезарово сечение);
 • своевременно лечение на възпалителни гинекологични и венерически заболявания;
 • отказ от използване на вътрематочно устройство.

Особености на раждането с ендометриоза на матката

Дори ако ходът на бременността с ендометриоза не е бил нарушен от нищо, раждането в този случай изисква внимателното внимание на лекарите.

Възможни опасности при доставка:

 • преждевременно раждане;
 • голяма загуба на кръв преди или по време на раждане;
 • прееклампсия - тежка прееклампсия;
 • намалени шансове за оцеляване на недоносено бебе;
 • повишена вероятност от вродени аномалии при детето;
 • може да се наложи цезарово сечение.

Възможно ли е да забременеете с ендометриоза на матката

Често жените се чудят дали ендометриозата засяга зачеването. Безплодието е често усложнение. Въпреки това, при около половината от жените в детеродна възраст способността за зачеване остава..

Лигавицата, характеризираща се с патологични промени, не допринася за нормалното имплантиране на ембриона.

Дори ако оплодената яйцеклетка успее да се закрепи, в бъдеще са възможни кървене и спонтанен аборт..

Възможно ли е да забременеете с ендометриоза на матката и да раждате

Понятията ендометриоза и бременност често се считат за взаимно изключващи се. Въпреки това жените с тази диагноза успяват да забременеят, издържат, раждат дете. Важно е предварително да се проведе навременна терапия, която може да бъде консервативна или хирургична.

Шансовете за бременност с ендометриоза в тежък стадий са намалени, но хормонозависимото заболяване не може да се счита за надежден контрацептив, тъй като зачеването все още е възможно. Прогнозите напълно зависят от формата, местоположението и степента на заболяването..

Ендометриозата е тумороподобно, хормонозависимо заболяване с доброкачествен характер, което е придружено от разпространение на клетки от вътрешната обвивка на матката в органи, които не са предназначени за нейния растеж и функциониране.

Ендометриоза: форми на заболяването

При заболяване възниква патологична пролиферация на ендометриума, която се причинява от неблагоприятни външни и вътрешни фактори. Смята се за провокатор на заболяването хормонални нарушения в организма. Други причини за ендометриоза са:

 • аборт, инструментални интервенции в маточната кухина;
 • полов акт по време на менструално кървене;
 • неправилно предписано хормонално лечение за други патологии;
 • самостоятелно приложение на хормонални лекарства;
 • инфекции на гениталния тракт;
 • наследствено предразположение;
 • лоши навици.

Има две основни форми на хормонозависимо заболяване:

 1. генитален - разпространението на ендометриоидна тъкан се случва в тазовата кухина;
 2. екстрагенитална - разпространението на клетки от маточната лигавица се случва в областта на коремните органи.

Гениталната форма на патология от своя страна е вътрешна и външна. В първия случай при жената се диагностицира атипична, прекомерна пролиферация на ендометриума в кухината на гениталния орган. За разлика от хиперплазията (когато лигавицата расте в голям слой във вътрешната кухина), аденомиозата се характеризира с проникване на клетки от функционалния слой в мускулния слой. Вътрешната ендометриоза (аденомиоза) по своя тип е:

 • дифузно - клетките проникват в мускулния слой равномерно, заемайки цялата площ;
 • фокусно - ендометриумът расте в вид греди, засягащи отделни зони на миометриума;
 • нодуларни - функционални клетки проникват в мускулния слой от вида на растежа на миомата.

С външната форма на гениалното разпространение на клетките на лигавицата се увреждат вътрешните генитални органи.

Ретроградната менструация или сексът по време на менструация често са причина за това състояние. Под налягане ендометриоидните частици проникват във фалопиевите тръби, падат върху яйчниците. В тези области те се имплантират и продължават да функционират по аналогия с вътрешната повърхност на матката..

До какво води болестта

При липса на терапия заболяването води до безплодие, свързано със сложно нарушение на репродуктивната система. Получените огнища на ендометриума на места, които не са предназначени за тази функция под въздействието на хормонални нива. В първата фаза на менструалния цикъл клетките претърпяват пролиферация - те активно растат, увеличават се в мащаба. С настъпването на втората фаза на менструалния цикъл растежът им спира и започва узряването - подготовка на ендометриума за имплантиране.

С началото на нов цикъл функционалният слой на матката се обновява. Подобен процес започва в патологичните области - огнищата на ендометриума кървят, в коремната кухина и фалопиевите тръби се натрупва вискозна течност, което допълнително причинява образуването на сраствания.

При масивна пролиферация на ендометриума върху половите жлези се появява киста на яйчника.

Неоплазмата нарушава тяхната работа и значително променя хормоналния фон, предотвратявайки узряването на фоликулите. По този път работата на всички тазови органи се променя. С течение на времето пикочната система, червата започват да страдат.

За жена в ранните стадии на развитие на болестта признаците може да не са забележими. С течение на времето патологията води до следните състояния:

 • болка в корема, кръста;
 • продължително менструално кървене;
 • нарушение на менструалния цикъл;
 • дискомфорт по време на полов акт;
 • кафяви зацапвания седмица преди и седмица след менструация.

Можете ли да забременеете с ендометриоза?

Ето как ендометриозата влияе върху зачеването:

 • запушва фалопиевите тръби, предотвратява преминаването на яйцеклетка (включително оплодена) през тях;
 • нарушава работата на половите жлези, причинява ановулаторни цикли;
 • не позволява на функционалния слой на матката да получи яйцеклетка за имплантиране;
 • потиска производството на прогестерон от яйчниците, което често води до замразена бременност.

Възможно е да забременеете с ендометриоза, но зачеването не винаги завършва с успешно естествено раждане. Дори и да настъпи оплождане, яйцеклетката (ембрионът) може да се имплантира в патологично разположени огнища - върху коремната кухина, яйчника, в маточната тръба. Резултатът е извънматочна бременност, която застрашава живота на жената..

Дава се отрицателен отговор на въпроса дали е възможно да забременеете с ендометриоза на матката. Покълването на функционалния слой в мускулния слой не позволява на ембриона да се закрепи в кухината на гениталния орган. Ако настъпи имплантация, тогава се създават неблагоприятни условия за нейното развитие. Медицинската статистика показва, че повечето жени с аденомиоза поне веднъж, но са преживели замразена бременност или спонтанен аборт.

Жената е много по-вероятно да забременее с ендометриоза на яйчниците, ако фалопиевите тръби са патентни и състоянието на гениталния орган не е нарушено.

Ще ви помогне ли операцията да забременеете?

Ако в резултат на планирането на бременност с ендометриоза желаният резултат не бъде постигнат в рамките на 6-12 месеца, на жената се предписва лечение. Техниката се избира в зависимост от стадия и формата на патологията. Ако пациентът има кисти на яйчниците или разпространението на лезиите е значително, се препоръчва хирургическа интервенция.

Хирургичната корекция включва лапароскопия - ендоскопска операция. По време на процедурата се правят 2-4 пункции в долната част на корема на пациента, през които се вкарва инструментариумът. Чрез каутеризация, излагане на лазерен лъч или коагулация се отстраняват патологичните зони. В същото време по време на лапароскопия се проверяват фалопиевите тръби. Ако имат сраствания, те се дисектират с миниатюрни инструменти. Ако има кисти на яйчниците, те се отстраняват.

Шансовете за забременяване след лечение на ендометриоза са значително увеличени.

Когато патологичните зони бъдат премахнати, репродуктивната функция ще бъде възстановена по естествен начин: активира се овулацията, нормализира се състоянието на функционалния слой на гениталния орган, благосъстоянието на жената значително ще се подобри.

Вътрешната ендометриоза практически не се лекува и бременността дори след интервенцията е малко вероятна. За лечение на тази форма на патология се препоръчва комбинирана терапия, допълнена с прием на хормонални агенти..

Как да забременея с ендометриоза

Забременяването с ендометриоза изисква предварително лечение. За да се подобри ефективността на терапията, се избират различни режими, подходящи за определен пациент. Те включват хормонална терапия, операция, физиотерапия, използването на алтернативна медицина и т.н..

Статистиката показва, че 6 от 10 пациенти забременяват след ендометриоза, които са завършили пълния курс на лечение. Важно е да не губите време, но веднага след завършване на курса, пристъпете към постигане на целта. Хормонозависимото заболяване е коварно и може да се върне през първата година след пълно отстраняване на лезиите.

С повтаряща се хронична ендометриоза и бременността е практически изключена.

Ако в рамките на определен период от време, който е определен за всеки пациент поотделно, зачеването не се случва независимо, тогава се препоръчва да се прибегне до помощта на асистирани репродуктивни технологии. Ин витро оплождането се предписва на жени, наближаващи менопаузата. Ако има огнища на генитална външна ендометриоза и бременността след 40 години е малко вероятно, тогава IVF се извършва 1-3 месеца след хирургично лечение, като се избира дълъг протокол за това.

Бременност с ендометриоза на матката

Възможността за бременност с ендометриоза на матката е ниска поради факта, че огнищата проникват в дебелината на мускулния слой на гениталния орган, откъдето е почти невъзможно да се отстранят. Патологичните клетки на функционалния слой нарушават контрактилитета на миометриума, не позволяват на лигавицата да получи ембриона.

При фокално разпространение на функционалния слой вероятността за зачеване е по-висока, тъй като яйцеклетката има способността да се прикрепя в областта на здравата тъкан. През цялата бременност обаче болестта ще представлява заплаха. В ранните етапи има голям риск от прекъсване, а в по-късните етапи вероятността от нарушено кръвообращение и хранене на ембриона.

Как протича бременността?

Ако бременността настъпи след ендометриоза, тогава състоянието на пациента през първите месеци е под специално наблюдение. Както вече споменахме, болестта е придружена от нарушение на производството на хормони. Често жените са изправени пред дефицит на прогестерон, когато жълтото тяло, образувано след овулация, не произвежда необходимото количество от това вещество. Ниските нива на прогестерон повишават контрактилната функция на миометриума - мускулния слой. В резултат на това съществува заплаха от прекъсване и при липса на корекция се образува отделяне и хематом - натрупване на кръв между яйцеклетката и функционалния слой на матката. Кулминацията на този процес може да бъде спонтанен аборт. Следователно на всички жени с това заболяване се показва допълнителен прием на прогестерон под формата на таблетки, вагинални лекарства или инжекции..

Ако се открие ендометриоза по време на ранна бременност и на половите жлези присъства ендометриоидна киста, тогава лекарите заемат позиция на изчакване и хормонална подкрепа. При активно увеличаване на неоплазмата, което не е необичайно по време на бременност, се предписва хирургично лечение. В други случаи терапията с ендометриоза по време на бременност не се провежда.

Относно естеството на раждането

Ендометриозата може да повлияе на бременността, като промени резултата от нея. При екстрагенитално и генитално външно разпространение на огнища жената може да роди сама, ако няма други противопоказания за това.

Трудности могат да възникнат, ако е било възможно да забременеете след лечение на вътрешната форма на заболяването - аденомиоза. Поради проникването на огнища в кухината на мускулния слой, нейната съкратителна функция е нарушена. Статистиката показва, че пациентите с хормонозависими заболявания често се нуждаят от стимулация. Слабата работна дейност поради отказ на миометриума е индикация за цезарово сечение. По време на операцията лезиите могат да бъдат премахнати едновременно с предварително съгласие с бъдещата майка.

В резултат на цезарово сечение на матката се образува белег. С течение на времето клетките от функционалния слой могат да растат в него, влошавайки хода на заболяването. Следователно вътрешната ендометриоза се счита за особено неблагоприятно условие за зачеване, бременност и последващо раждане..

Бременност след лечение

Ако не е възможно да се забременее с ендометриоза, тогава на пациента се предписва хормонална корекция. Този метод на лечение може да се използва след хирургическа интервенция, включваща отделяне на сраствания и отстраняване на огнища на патологично разположения ендометриум.

Консервативната терапия включва прием на орални контрацептиви с антиандрогенен ефект (например Janine) в продължение на 6-9 месеца без седмични почивки. В резултат на създаването на изкуствен хормонален фон, функционалният слой на матката не претърпява пролиферация и яйчниците престават да произвеждат големи дози естроген. Като алтернативна техника се използва лечение с гонадотропин-освобождаващ хормон. Лекарствата се прилагат чрез инжекция или интраназално (Buserelin Depot). През целия период на употреба на лекарствата жената няма менструация. Това състояние се причинява от запушването на яйчниците и предотвратяването на разпространението на ендометриума. Предотвратяването на хормонални промени през месеца потиска активността на огнищата.

Консервативната терапия показва добри резултати, ако жената няма ендометриоидни кисти и сраствания.

Едновременното планиране на бременността в хормонално лечение няма да донесе успех, тъй като яйчниците не работят и следователно не овулират. След приключване на терапията обаче пациентът има шанс да забременее. След дълга почивка половите жлези стават по-активни. Известни са повече от един случай, когато след хормонална корекция пациентът е овулирал и двата яйчника наведнъж и е настъпила бременност с близнаци..

Лечение на ендометриоза по време на бременност

В медицинската практика съществува такова понятие като лечението на ендометриоза по време на бременност. Колко ефективен ще бъде този метод, зависи от стадия, локализацията и формата на заболяването. Теорията на тази техника за корекция се дължи на влиянието на гестационния период (гестационен период на ембриона) върху състоянието на гениталния орган и половите жлези.

С настъпването на бременността прогестеронът започва активно да се синтезира в тялото на жената. Нивото му се повишава постепенно и достига своя връх до 10-12 седмици. Този хормон има благоприятен ефект върху организма, като притъпява активността на заболяването.

В гинекологията с помощта на лекарства на базата на прогестерон се лекуват заболявания като ендометриоза на матката, яйчниците, миома, функционални кисти на яйчника и други.

По време на бременността работата на половите жлези спира. До около 12-14 седмици те произвеждат хормон, който поддържа нормалния тонус на матката. Впоследствие плацентата поема тази задача. Липсата на синтез на естроген принуждава огнищата на ендометриозата да започнат обратната трансформация.

Ако пациентът кърми бебето след раждането, това също има благоприятен ефект върху състоянието на интимното й здраве. По време на лактацията се произвежда пролактин - хормон за синтеза на кърмата. Той потиска нивото на естроген, което причинява липсата на овулация. Поради тази причина жената не може да забременее по време на активно кърмене. С порастването на детето обаче нуждата му от кърма намалява. Следователно естественият хормонален фон може да се възстанови достатъчно бързо..

Рецидивът на патология след бременност се случва, като правило, с нарастването на функционалния слой в кухината на миометриума. Външната генитална форма реагира доста добре на лечението на бременността, особено в началните етапи на заболяването. Ендометриоидните кисти не могат да бъдат излекувани чрез бременност.

Възможно ли е да забременеете с ендометриоза на яйчниците

Ендометриозата на яйчниците обикновено се развива заедно с други форми на патологична пролиферация на ендометриума. Когато половите жлези са повредени, върху тях се образуват своеобразни капсули - кистозни новообразувания. Интериорът съдържа няколко камери, пълни с плътно тъмнокафяво вещество. Туморите са от доброкачествен произход, но при липса на терапия и прогресиране на заболяването не може да се изключи възможността за злокачествено заболяване.

Поражението на тъканите на половата жлеза често е придружено от нарушение на тяхната функционалност. В резултат на патологията възниква дисбаланс на хормоналния фон, образува се провал на втората фаза и в някои случаи изобщо няма овулация. Бременност в такава ситуация не може да дойде.

Трябва да се отбележи ефектът от заболяването на яйчниците върху яйчниковия резерв - броят на фоликулите, готови да освободят яйцеклетка в бъдеще. По време на хирургичното лечение на кистата, яйчникът се резецира в здравата тъкан. В резултат на операцията, половината от яйчника или цялата полова жлеза се отстраняват от пациента. Шансовете за забременяване в този случай са значително намалени..

След лечението на пациентите, планиращи бременност, се препоръчва да не отлагат зачеването. В рамките на една година шансовете за успех са големи и след това започват да намаляват. Не може да се изключи рецидив на ендометриоза, който обикновено се случва 10-12 месеца след комплексно лечение. За да увеличите шансовете за бременност, трябва да се уверите, че няма други препятствия и че овулацията се случва редовно. При липса на фоликуларно узряване на пациента се предписва стимулация, но само с лекарства, които не провокират активен растеж на ендометриума.