Само няколко жени със силен имунитет не изпитват здравословни проблеми по време на бременност. Девет месеца са доста дълго време и преобладаващото мнозинство от бъдещите майки имат време да се разболеят повече от веднъж. Това не е изненадващо, тъй като организмът, работещ „за двама“, не винаги издържа на натоварването, защитните свойства на организма падат и бъдещата майка става уязвима към инфекция.

По време на бременност повечето лекарства не могат да се приемат, за да не навредят на бебето. Следователно за лечението се използват щадящи препарати, приготвени на основата на билки. Но какво, ако патологичният процес засяга жизненоважни органи и заплашва с опасни последици? Възможно ли е да приемате антибиотици по време на бременност и да не навредите на плода?

Защо са необходими антибиотици?

Антибиотиците са лекарства, които се борят с болестотворните бактерии и микроби. Оказвайки вредно въздействие върху патогенните микроорганизми, антибиотиците са безсилни срещу патологии с вирусен или гъбичен произход. Освен това, продължителната употреба на антибиотици може да причини гъбични заболявания (кандидоза и др.). Понякога бактериите, причинили патологията, не реагират на антибиотика, предписан от лекаря. В този случай режимът на лечение се коригира, избира се друго лекарство..

Трябва също така да се помни, че не само съставът на лекарството е опасен, но и неправилни дози и нарушения на периода на употреба..

Защо антибиотиците са опасни по време на бременност??

Преди няколко десетилетия хората умираха от болести, които сега се лекуват успешно с антибиотици. Лекарствата са незаменими за лечение на пневмония, холера, заболявания на пикочно-половата система и др. Въпреки това, дори такива чудодейни лекарства имат редица странични ефекти, които са, че заедно с патогенните бактерии, полезната микрофлора на тялото също страда. Останал без "защитата" на полезните бактерии, човек изпитва такива заболявания като диария, кожни обриви и много други. Случва се полезната микрофлора да умре, докато патогените оцеляват, което се обяснява с устойчивостта на бактериите към лекарството, обичайно в продължение на много години.

Правила за прием на антибиотици

 1. Антибиотиците се предписват само от лекар! Не приемайте антибиотици, които приемат вашите приятели или семейство, или тези антибиотици, предписани от Вашия лекар последния път.
 2. Не можете да спрете курса на лечение по-рано от посочения период. Ако не пиете дозите, посочени от лекаря, решете, че сте се излекували по-рано, тогава всичките ви предишни усилия ще бъдат обезсилени и евентуално ще навредят и на вашето здраве..

Антибиотици по време на бременност

Антибиотици по време на бременност се приемат, ако тестовете са доказали, че заболяването не е от вирусно естество, а от бактериално. В този случай на бъдещата майка се избират лекарства в зависимост от вида на заболяването, състоянието на пациента и продължителността на бременността..

Антибиотиците са нежелани през първия триместър. Понякога жените приемат антибиотици, без да знаят, че са бременни и след това се притесняват дали да запазят бременността? Кажете на вашия гинеколог за вашите притеснения, той ще оцени рисковете и ще даде най-добрия съвет.

Във втория и третия триместър се случи полагането на вътрешните органи на плода, поради което е възможно да се разшири списъкът с лекарства, включително антибиотици. По правило през този период се лекуват инфекции, които могат да навредят на детето..

Антибиотиците по време на бременност са необходими, ако жената има следните патологии:

 • Пиелонефрит;
 • Пневмония, остър бронхит;
 • Хламидия;
 • Опасна чревна инфекция;
 • Сериозно нараняване, рана (гной), изгаряне;
 • Сериозни усложнения от инфекциозен характер: отравяне на кръвта, сепсис;
 • Специфични заболявания, провокирани от редки микроби: бруцелоза и др..

Преди да въведе антибактериално лекарство, бъдещата майка се тества за чувствителност. Тази манипулация ви позволява да идентифицирате патогена и да изберете най-ефективния антибиотик. Ако не е възможно да се проведе тест, на бъдещата майка се предписва широкоспектърно лекарство, което засяга всички видове бактерии.

Антибиотици, чиято употреба е забранена по време на бременност:

 • Тетрациклини (доксициклин, тетрациклин, морфоциклин и др.);
 • Сулфонамиди (Biseptol, Bactri, Trixazol, Oribakt и др.);
 • Флуорохинолони (офлоксацин, ципрофлоксацин, ципролет и др.);
 • Нитрофурани (фурадонин, нитроксолин и др.);
 • Левомицетин.

Антибиотици, които са разрешени по време на бременност:

 • Пеницилин и аминипеницилини (Ampicillin, Amoxicillin, Oxacillin, Amoxiclav, Femoklav и други);
 • Цефалоспорини (Цефазолин, Цефтриаксон, Цефалексин, Цефуроксим, Цефотаксим, Цефепим, Цефтазидим);
 • Макролиди (еритромицин, йозамицин, спирамицин).

Приемът на антибиотици по време на бременност не означава, че бебето ви ще има здравословни проблеми. Нелекуваните бактериални инфекции на мама обаче представляват сериозна заплаха. Ако лечението е предписано от лекар, правилно подбраните антибиотици ще излекуват майката и няма да навредят на детето..

Внимание! Използването на каквито и да е лекарства и хранителни добавки, както и използването на каквито и да е терапевтични техники, е възможно само с разрешение на лекар.

Антибиотично лечение по време на бременност

За какви заболявания и състояния имате нужда от антибиотици по време на бременност

Необходима е антибиотична терапия, ако съществува реална заплаха за здравето на бъдещата майка или плода. Въпреки това, в някои случаи се провежда лечение за предотвратяване на инфекциозни заболявания..

Антибиотиците по време на бременност се използват, когато плодът е изложен на риск от инфекция

 • патологии в гениталиите: хламидия, вагиноза, трихомониаза, сифилитични лезии, гонорея;
 • дихателни нарушения: различни форми на синузит, бронхит, пневмония;
 • холецистит;
 • инфекция на кръвта;
 • нарушения в пикочно-половата система: пиелонефрит, цистит;
 • инфекциозни заболявания на стомашно-чревния тракт;
 • опасно състояние със заплаха от спонтанен аборт, което се провокира от инфекциозни заболявания;
 • многоводие;
 • образуването на гнойни рани, язви с обширни кожни лезии.

След раждането се дават антибиотици за лечение на инфекции, които се развиват по време на раждането. Често се използват лекарства след цезарово сечение..

Изборът на лекарства отчита състоянието на майката и детето, както и периода на кърмене.

Класификация на антибиотичните групи

Антибактериалните лекарства са класифицирани според опасностите и рисковете, породени от активните съставки. Въз основа на степента на заплаха за детето и майката, лекуващият лекар избира определен вид антибиотик.

 • Лекарства от група А. Лекарствата не представляват заплаха за майката и нероденото дете.
 • Група Б. Разделени на 2 вида: лекарства, тествани върху животни и лекарства, преминали клинични изпитвания върху бременни женски животни и жени. В първия случай се появиха малки странични реакции, във втория не бяха открити отклонения..
 • Група В. Лекарствата от тази категория са тествани само върху животни. Установени са отрицателни реакции, които влияят върху формирането на плода и имат токсичен ефект.
 • Група D. Открит е отрицателен ефект върху развитието на плода.
 • Група X. Лекарствата имат силно отрицателно въздействие върху формирането на плода.

Средствата, принадлежащи към група А и група Б, са разрешени за използване във всеки, включително ранните етапи на раждането на дете. Останалите групи са забранени за употреба, тъй като лекарствата могат да причинят сериозни нарушения и разстройства при нероденото дете.

Опасности и последици от употребата на наркотици

Неконтролираната употреба на лекарства, принадлежащи към групата на антибиотиците, може да причини сериозни нарушения и патологични процеси при дете, до смърт включително.

Приемът на антибиотици е най-голямата опасност за плода през първия триместър - по време на началото на формирането на всички органи на плода. Следователно рисковете от развитие на усложнения се увеличават няколко пъти..

Възможни фетални малформации през първия триместър:

 • пълно отсъствие на един от органите;
 • хипоплазия - не напълно развит крайник или част от орган;
 • променено местоположение на органа.

Повечето от тежките последици са свързани с етапите на формиране на плацентата, която изпълнява защитните функции на плода, предотвратявайки навлизането на патогенна флора и токсични вещества. Поради тази причина приемът на антибиотици е по-малко опасен през втория триместър и не причинява толкова тежки усложнения..

Препоръчва се обаче да се подхожда с повишено внимание към употребата на антибиотици в средата на бременността, тъй като на този етап плодът формира нервната система, сетивните органи, костите.

Инфекцията на дете през II и III триместър може да доведе до нарушения, които се елиминират само с антибиотици.

Възможни усложнения на инфекцията:

 • недоразвитие на детето;
 • вътрематочна фетална смърт;
 • образуването на вродени инфекциозни лезии;
 • преждевременно раждане.

Поради тези причини е препоръчително феталната инфекция да се лекува с антибиотици. Лекарят определя потенциалните рискове между развитието на вродени дефекти при детето и антибиотичната терапия.

Списък на лекарствата, одобрени за употреба

Средствата, които е разрешено да се вземат, докато се носи дете, са разделени в три големи класа: пеницилини, цефалоспорини, макролиди.

Трябва да се помни, че антибиотичното лечение трябва да се предписва от лекар, тъй като някои от лекарствата могат да причинят различни нежелани реакции, които не са свързани с бременността.

Странични ефекти на лекарствата.

 • Потискане на полезната микрофлора в червата, което води до образуване на диспептични разстройства: гадене, диария, повръщане. В някои случаи се развива дисбиоза..
 • Използването на антибиотици може да наруши флората във влагалището. Може да причини развитие на вагинална кандидоза или други гъбични инфекции..
 • Алергични реакции, дължащи се на хормонални промени по време на бременност.

Дали антибиотиците могат да се приемат по време на бременност зависи от времето и потенциалните рискове

Само лекар може да предпише лекарства както от група А, така и от група В, в зависимост от състоянието на бъдещата майка и обоснованите рискове.

Пеницилинови лекарства по време на бременност

Лекарствата, принадлежащи към пеницилиновата група, се използват при антибиотична терапия. Средствата са разделени на синтетични и полусинтетични и се използват за потискане на следните видове бактерии:

 • стрептококи;
 • стафилококи;
 • клостридии;
 • листерия;
 • ентерококи;
 • neisseria;
 • коринебактерии.

Много бактерии са развили резистентност към тази група антибиотици, което затруднява лечебния процес. Някои видове лекарства вършат отлична работа със стафилококова болест, но са неефективни срещу други инфекциозни патогени.

Съществува обаче група агенти, които включват допълнителни компоненти, които пречат на бактериите да развият резистентност. Такива лекарства могат да се използват както в ранните етапи на раждането на дете, така и по-късно.

Лекарствата се използват за лечение на следните заболявания:

 • нарушения в пикочно-половата система на жената: цистит, пиелонефрит;
 • инфекциозна лезия на дихателната система: различни форми на синузит, синузит, пневмония, бронхит;
 • менингококови инфекции;
 • Увреждане на салмонела;
 • инфекция на кожата;
 • профилактика в предоперативния период.

Нежеланите реакции след употребата на пеницилини могат да се изразят в алергични реакции, главоболие, нисък хемоглобин или под формата на диспептични разстройства. Подобни реакции се наблюдават при продължителна употреба, както и при повишена дневна доза..

Ако на бременната жена преди това са предписани други лекарства, е необходимо да информирате лекаря за това, тъй като пеницилините не се комбинират с всички лекарства.

Цефалоспоринова група

Тази група включва лекарства с широк спектър на действие. Има общо 4 поколения фондове.

По своята композитна структура лекарствата са подобни на пеницилините, следователно в случаите на алергична реакция шансовете да се появи алергия и към двете групи са много високи.

Цефалоспорините се произвеждат под формата на инжекционни разтвори и капсули. IV поколение се произвежда само под формата на инжекции.

Антибиотично действие от поколение.

 • 1-во поколение. Използва се за лечение на инфекции, причинени от стрептококи, ешерихия коли и някои форми на стафилококи. Освобождава се под формата на инжекционен разтвор. Не засягат ентеробактериите и пневмококите.
 • 2-ро поколение. Произвежда се под формата на капсули и инжекционни разтвори. Те имат тесен спектър на насоченост. Използва се през първия триместър само както е указано от лекар.
 • III поколение. Използва се срещу повечето инфекциозни патогени.
 • Поколение IV. По действие и състав препаратите са подобни на тези от третото поколение.

В повечето случаи се използват цефалоспорини от трето поколение по време на бременност. Средствата са ефективни при лечението на инфекциозни лезии на дихателната и пикочно-половата система, както и при менингококови лезии, сепсис, инфекция на тазовите органи и перитонеума.

Страничните ефекти се изразяват в диспептични разстройства, анемия, левкопения и алергични реакции..

Макролиди по време на бременност

Макролидите се използват на различни етапи на раждането на дете. Лекарствата се използват при лечение на инфекциозни заболявания, свързани с увреждане на устната кухина и зъбите, дихателните пътища. Често тази група средства се предписва за премахване на кожни проблеми, заболявания на отделителната система, с поражение от Helicobacter. Лекарствата се справят добре с хламидия, микоплазма, гонорея, сифилис.

Страничните ефекти включват алергични реакции, гадене и повръщане. Понякога приемът на макролиди може да доведе до чернодробна дисфункция.

Антибиотиците по време на бременност се използват в зависимост от гестационната възраст и само с разрешение на лекуващия лекар. Не е разрешено да се приемат всички видове лекарства, дали е възможно да се пие и кои се определят само от лекаря. Понякога рисковете от развитие на странични ефекти надвишават заплахите за формирането на плода. В такива случаи окончателното решение за употребата на антибиотици остава само за бъдещата майка. Но това не се отнася за болести, които са опасни за живота на жената..

Антибиотици по време на бременност 1, 2, 3 триместър. Какво можете и какво не можете да пиете, последиците от приемането, въздействието в ранните етапи, как бързо да премахнете жената от тялото

По време на бременността жената започва естествен процес на намаляване на имунитета. Естествено се създават предпоставки за раждане на дете, така че тялото на бъдещата майка да не възприема плода като заплаха.

В същото време хроничните заболявания и новите инфекции атакуват тялото. Според статистиката всяка втора жена трябва да се подложи на антибиотично лечение по време на бременност.

Болести и състояния, изискващи употребата на антибиотици

От 1910 г. започва историята на производството на антибиотици. Днес разнообразието от лекарства се оценява на няколко хиляди, обединени в 16 класа.

Бременните жени не са имунизирани срещу болести, наранявания или възпаления..

Има редица индикации, за които е необходима антибиотична терапия:

 1. Предаване на грип и ARVI, продължило повече от 7 дни.
 2. Синузит с продължителност 10-14 дни от началото.
 3. Фронтит и синузит в острата фаза.
 4. История на повтарящи се средни отити.
 5. Болести на отделителната система (инфекциозен пиелонефрит, цистит).
 6. Усложнения на заболявания под формата на пневмония, гноен сепсис, абсцеси.
 7. Тежки видове заболявания (онкология, ХИВ, вродени аномалии на имунитета).
 8. Лимфаденит.
 9. Автоимунно възпаление.
 10. Ангина - бактериална ангина.
 11. Бруцелоза, борелиоза, инфекции, пренасяни от кърлежи.

Възможни причини за антибактериално лечение при наличие на симптоми на имунен дефицит:

 1. Наличието на чести ARVI (повече от 5 пъти годишно).
 2. Продължителна телесна температура от 37 - 37,5 ° C за повече от пет дни.
 3. Появата на циреи.
 4. Наличие на бактериално възпаление.
 5. Усложнение на херпес.
 6. Хронична диария без видима причина.
 7. Продължителен ларинготрахеит.
 8. Проблеми със стомашно-чревния тракт (гастроентероколит, язва).

Бактериалните инфекции могат да бъдат потвърдени от:

 • лабораторни изследвания - общ и биохимичен кръвен тест;
 • изследвания на посеви за микроби от огнището на инфекцията;
 • епидемиологични показания.

Групи за опасност от антибиотици

Според принципа на действие антибиотиците се различават по:

 • бактериостатичен, засягащ растежа на бактериалната популация в хода на тяхната жизнена дейност;
 • бактерицидно, унищожаващо микробите, като ги свързва на клетъчно ниво.

Антибактериалните агенти са класифицирани според групите на опасност:

 1. Група А - това са безопасни лекарства, действието на които е потвърдено чрез адекватни тестове, проведени върху опитни животни и бременни жени. В резултат на това има доказателства, че няма рискове от вредно въздействие върху плода през всички тримесечия на бременността..
 2. Група Б са лекарства, чиято активност е потвърдена чрез тестове върху опитни животни. В хода на научните експерименти не са открити неблагоприятни ефекти върху плода при животните. Не са провеждани валидни тестове при бременни жени. Групата е призната за безопасна за употреба.
 3. Група В - Антибиотици, подложени на проучвания за репродукция на животни. Има данни за отрицателни ефекти върху плода. Не са провеждани валидни тестове при хора. Съотношението на вероятните ползи, свързани с употребата на лекарства при жените, оправдава предписаното лечение, въпреки възможните рискове.
 4. Група D са лекарства, които имат преки доказателства за увреждане на човешкия плод, получени по практически начин или според резултатите от теста. Отчита се, че вероятната полза оправдава употребата на лекарства, въпреки неблагоприятните им ефекти..
 5. Група X - лекарства, тествани върху експериментални животни или хора. Лекарствата са показали аномалии или дефекти в развитието на плода. Има обаче данни за отрицателно въздействие върху човешкия плод. Рисковете от излагане на антибиотици надвишават потенциалните им ползи.

Антибиотиците по групи на тяхната опасност и ефекта върху развитието на бременността могат да бъдат обобщени в таблицата.

Имена на класовеИмена на подкласовеГрупа на опасностЕфекти върху бременността
ПеницилиниНатурални продукти, синтезирани от протеини:
 • бензилпеницилин;
 • ампицилин.
ATВреден през първия триместър на бременността, може да причини спонтанен аборт. През II и III триместър те се използват без последствия.
Синтетични с широк спектър на действие:
 • карбеницилин;
 • амоксицилин;
 • амоксицилин / клавунат;
 • оксацилин.
ATПроникнете през плацентарната бариера в големи количества.
Ново и подобрено поколение:
 • мецилам;
 • азлоцилин.
ATНяма данни за вродени дефекти.
Цефалоспорини1-во поколение:
 • цефазолин;
 • цефалексин;
 • цефрадин.
ATПредписва се въз основа на баланса на рисковете, ползите и вредите.
2-ро поколение:
 • цефсулодин;
 • цефаклор;
 • цефуроксим.
ATНяма данни за неблагоприятни ефекти върху плода. Преминават през плацентарната бариера в големи количества.
3-то поколение:
 • цефотаксим;
 • цефтазидим;
 • цефтриаксон.
ATНяма данни за вродени аномалии.
IV поколение:
 • цефодизим;
 • цефепим.
ATПредписва се въз основа на съотношението на рисковете, ползите и вредите.
Макролиди
 • Азитромицин;
 • Джозамицин.
ATПредписва се за лечение на хламидиални инфекции при бременни жени.
 • Кларитромицин;
 • Мидекамицин;
 • Рокситромицин.
дДоказан е отрицателният ефект върху плода при животните. Веществата са противопоказани за употреба по време на бременност.
ЕритромицинATПредписва се въз основа на съотношението на вреда и полза.
СпирамицинATИзползва се за лечение на токсоплазмоза.
Аминогликозиди
 • Гентамицин;
 • Амикацин;
 • Тобрамицин;
 • Канамицин.
дТе имат висок риск от токсичност. Предписват се, когато полезният ефект е надвишен по отношение на вредния ефект.
Тетрациклини
 • Тетрациклин;
 • Доксициклин.
дПротивопоказан поради доказани аномалии в развитието на скелета, костите, зъбите.
Флуорохинолони / хинолони
 • Офлоксацин;
 • Норфлоксацин;
 • Ципрофлоксацин;
 • Левофлоксацин.
дТе носят висок риск от дефекти на ставите. Лекарствата са противопоказани по време на бременност.
Линкозамиди
 • Линкомицин;
 • Клиндамицин.
дМоже да се натрупва в черния дроб на бебето. Веществата са забранени за употреба по време на бременност.
Карбапенеми
 • Имипенем;
 • Меропенем;
 • Ертапенем.
дИма факти за отрицателно въздействие върху плода на животните.
ПолимиксиниPseudomonas aeruginosa се лекува с Полимиксин М и Полимиксим ВATНяма данни за вредно въздействие върху плода.
Анти-туберкулозни вещества
 • Рифампицин;
 • Изониазид;
 • Рифабутин;
 • ПАСКА.
ОТТе носят вероятността от отрицателен ефект върху плода. Назначава се внимателно.
Противогъбични средства
 • Нистатин;
 • Флуконазол;
 • Натамицин;
 • Амфотерицин В.
ОТНяма факти, доказващи безопасността на назначението. Използва се внимателно.
СулфонамидиКо-тримазолC, DПредписването през първия триместър на бременността носи вероятността от дефекти в развитието, в други периоди - забавяне на развитието.
Нитрофурани
 • Нитрофурантоин;
 • Нифуроксазид;
 • Фуразидин.
ОТИма информация за хемолитична анемия при деца. Назначава се внимателно.
Нитроимидазоли
 • Метронидазол;
 • Тинидазол;
 • Орнидазол;
 • Сечнидазол.
B, CСредствата за употреба през първия триместър са противопоказани, в останалата част от сроковете - те се предписват с повишено внимание.
ОксазолидинониЛинезолидОТНяма факти за тестване.
ГликопептидиВанкомицинОТИма факти за слухови нарушения при новородени. Забранено е предписването на лекарството през първия триместър, с други думи - с повишено внимание.

Последици от използването на антибиотици

Учените са установили, че антибактериалните вещества не увреждат само генетичния апарат на детето. Приемът на токсични лекарства в началото на гестационната възраст може да причини спонтанен аборт.

През първия триместър са вероятни следните ембриотоксични дефекти в развитието:

  нарушения в слуховия нерв;

Приемът на антибиотици по време на бременност може да причини недоразвитие на слуховия нерв

 • дефекти на вътрешните органи - черен дроб, стомашно-чревен тракт, сърдечно-съдова и пикочна система;
 • недоразвитие на костите, зъбите, билото;
 • увреждане на централната нервна система.
 • Най-неблагоприятният период за прием на антибиотици е първият триместър на бременността, по време на формирането и формирането на бъдещия организъм. В ранния период, според показанията, се предписват само най-щадящите и нетоксични лекарства.

  От 10 до 40 седмици от бременността появата на аномалии в развитието става рядко явление, но са възможни нарушения в органите в постнаталния период:

  • забавяне в развитието на психомоторната дейност;
  • хемолитична анемия;
  • жълтеница;
  • потискане на костния мозък;
  • увреждане на бъбреците;
  • загуба на апетит;
  • повръщане.

  Какви антибиотици могат да приемат бременните жени?

  Антибиотиците по време на бременност се предписват въз основа на тежестта на последствията от заболяването, съотношението на вредата за плода и ползите за жената. Абсолютно всички антибактериални средства преодоляват плацентарната бариера. Разликата е само в скоростта на абсорбция и нивото на концентрация на веществото..

  Най-безопасните групи антибиотици А и В:

  1. Пеницилини. Целият ред принадлежи към групата на риска B, избрана, ако е необходимо, по време на бременност. Наркотиците в големи количества преминават през плацентата.

  Страничните ефекти включват:

  • тежки алергични реакции;
  • нарушения в работата на стомашно-чревната система;
  • кандидоза;
  • възможни невротоксични реакции (конвулсии, кома).

  2. Цефалоспарини. Цялата серия принадлежи към групата на опасност Б, е в приоритета при избора на лекарства по време на бременност.

  Страничните ефекти от приемането на средства включват:

  • алергични реакции (по-слабо изразени, отколкото при пеницилини);
  • нарушения във функционирането на бъбреците;
  • хематологични нарушения.

  3. Макролиди. Опасната група В включва азитромицин (лечение на хламидия при бременни жени), джозамицин и спирамицин (използвани при лечението на токсоплазмоза), еритромицин (предписва се според показанията).

  Нежеланите реакции могат да се появят под формата на:

  • нарушения на стомашно-чревната система;
  • рядко ототоксични и хепатотоксични реакции;
  • понякога симптоми на леки алергии.

  Сред лекарства от други групи може да се използва по време на бременност:

  • противогъбичен антибиотик Амфотерицин В;
  • спектиномицин - лекарите го препоръчват на бременни жени, ако са алергични към бета-лактами при лечението на гонорея;
  • от групата на нитроимидазолите, метронидазол, тинидазол, орнидазол се предписват на бременни жени през II и III триместър на бременността.

  Пеницилини

  Антибиотиците, одобрени за употреба по време на бременност, включват голяма група пеницилини, произведени от плесени.

  Групата е активна срещу повечето грам-положителни и някои грам-отрицателни микроби:

  • спирохети;
  • ентерококи;
  • гонококи;
  • менингококи;
  • стрептококи;
  • стафилококи.

  Пеницилините са сред най-добрите бета-лактамни антибиотици за повечето инфекции. Групата има бактерициден ефект върху микробите.

  Характеристиките на пеницилиновата серия са:

  • минимална токсичност;
  • широк спектър на действие и дозировки;
  • наличие на кръстосани алергии в средата на своя клас, частично с класовете цефалоспорини и карбапенеми.

  Действието на групата е свързано със способността да блокира синтеза на клетъчната структура на патогенните организми. Лекарството бързо прониква във всички тъкани и телесни течности, достигайки необходимите концентрации.

  Страничните ефекти на групата са:

  • алергии;
  • главоболие;
  • нарушения на стомашно-чревната система;
  • промяна в електролитния баланс;
  • намалени нива на хемоглобина;
  • кандидоза.

  Показанията за употреба на пеницилиновата серия са:

  • лептоспироза;
  • ендокардит;
  • тонзилит;
  • фарингит;
  • пневмония;
  • възпаление на мозъка;
  • сепсис;
  • скарлатина;
  • газова гангрена;
  • борелиоза;
  • сифилис;
  • ревматизъм.

  Груповите лекарства не се използват за лечение на тежки инфекции, само леки и умерени:

  1. Бензилпеницилинът е основният естествен антибиотик от пеницилиновата група. Лекарството се произвежда под формата на инжекционен прах с различни дози. Веществото е силен алерген. Най-ефективното средство за борба с грам-положителните бактерии. Когато се приема през първия триместър (особено преди гестационната възраст от 6 седмици) увеличава вероятността от тонус на матката, увеличава броя на спонтанните аборти. Не е разкрито отрицателно въздействие върху формирането на детето. Използва се с повишено внимание през първия триместър на бременността.

  Можете да си купите 1 бутилка лекарство за 8 рубли.

  2. Оксацилин се предлага в капсули, таблетки, инжекционен прах. Агентът се използва като анти стафилокок, вещество, което не създава високи концентрации в кръвта.

  Показанията за употреба са инфекции:

  • кости;
  • стави;
  • кожа;
  • пневмония;
  • менингит;
  • сепсис;
  • ендокардит.

  Цената на лекарството за една бутилка е от 8 рубли.

  3. Амоксицилинът е най-честият член на пеницилиновата група. Веществото се произвежда под формата на таблетки за перорално приложение, таблетки за разтваряне, капсули, гранули за приготвяне на суспензия. Целта на употребата е наличието на инфекциозни заболявания с лека до умерена тежест, предотвратяване на сепсис.

  Чрез плацентата лекарството навлиза в големи количества, няма данни за регистриране на вродени аномалии при използване на лекарството. Можете да закупите лекарството в аптеките, в зависимост от формата на освобождаване, цената варира от 44 до 160 рубли.

  Цефалоспорини

  Цефалоспорините са класифицирани като бета-лактами, настаняват 4 поколения с бактерициден ефект.

  Характеристиките на серията са:

  • добра ефективност;
  • минимална токсичност;
  • висока честота на клинична употреба;
  • от 1-во до 3-то поколение, спектърът на активност се разширява и степента на антимикробен ефект се увеличава по отношение на грам-отрицателната микрофлора в сравнение с грам-положителната.

  Антибиотикът от 1-во до 3-то поколение няма значителен ефект върху ентерококите, произвежда се под формата на инжекционно вещество и вещества за перорално приложение. IV поколение лекарства се произвежда само под формата на инжекционни разтвори.

  1-во поколение действа върху бактериите:

  • стрептококи;
  • стафилококи;
  • незначително върху ентеробактериите и анаеробите.

  Редица представители са цефазолин, цефалексин.

  Второто поколение включва цефуроксим, цефаклор. Активните лекарства са относително:

  • стрептококи;
  • стафилококи;
  • гонококи;
  • enterobacteriaceae.

  Третото поколение е представено от цефотаксим и цефтриаксон. Лекарствата са активни по отношение на:

  • пневмококи;
  • стрептококи;
  • коринебактерии;
  • менингококи;
  • гонококи;
  • ентеробактерии.

  IV поколение е цефепим, който има широк спектър на действие.

  Цефалоспарините са разпределени във всички органи. Най-много се натрупват:

  • в белодробните тъкани;
  • в бъбреците;
  • в кожата;
  • в костната тъкан;
  • в черния дроб;
  • в мускулите.

  Страничните ефекти включват:

  • алергии;
  • хематологични нарушения;
  • конвулсии;
  • смущения в черния дроб и стомашно-чревната система;
  • кандидоза.

  Цефалексин се предписва:

  • с тонзилит;
  • с фарингит;
  • с инфекции на кожата и дихателната система.

  Цената на 1 бутилка в аптеките започва от 64 рубли, а за опаковка таблетки можете да платите от 210 рубли.

  Цефуроксим се използва за лечение на:

  • пневмония;
  • кожни инфекции;
  • нарушения на бъбреците;
  • синузит;
  • бронхит;
  • цистит.

  Цефтриаксон се използва за лечение на:

  • гонорея;
  • инфекции на долната дихателна система;
  • кожа;
  • костна тъкан;
  • стави;
  • органи на малкия таз;
  • салмонелоза;
  • сепсис;
  • възпаление на мозъка.

  За една бутилка лекарство можете да дадете от 22 рубли, 50 бутилки ще струват 800 - 840 рубли.

  Cefepim се предписва при заболявания:

  • тежки вътреболнични инфекции;
  • абсцеси;
  • пневмония;
  • сепсис;
  • сложни бъбречни заболявания;
  • кожа;
  • кости;
  • стави.

  Цената на лекарството започва от 103 рубли. на бутилка.

  Макролиди

  Антибиотиците по време на бременност се предписват въз основа на тяхната степен на токсичност. Макролидите са група антибактериални агенти с най-ниска токсичност. Принципът на действие на групата е бактериостатичен при ниски концентрации, при високи концентрации - бактерициден. Характеристиките на серията включват имуномодулиращи и противовъзпалителни ефекти..

  Областта на дейност на макролидите включва:

  • микоплазма,
  • анаероби;
  • хламидия;
  • стрептококи,
  • мораксел;
  • легионела;
  • спирохети;
  • листерия;
  • компилабактери;
  • уреаплазма;
  • пневмококи.

  Страничните ефекти от консумацията на макролиди са редки, но могат да бъдат:

  • нарушение на работата на стомашно-чревната система;
  • чернодробни проблеми;
  • главоболие;
  • увреждане на слуховия апарат;
  • алергии.

  Показания за употреба:

  • сифилис;
  • инфекции на дихателната система;
  • дифтерия;
  • кожни заболявания;
  • хламидия;
  • инфекции на устната лигавица;
  • сложно акне;
  • гастроентероколит;
  • язва на стомаха;
  • токсоплазмоза;
  • криптоспоридиоза.
  1. Еритромицин се предлага под формата на таблетки, прах за суспензия, супозитории, инжекционни вещества. Лекарството често причинява нарушения на стомашно-чревната система, преминава през плацентата в малки количества. Цената на лекарството зависи от формата на освобождаване, тя варира от 13-116 рубли.
  2. Йозамицин се предлага в таблетки и перорална суспензия. В сравнение с еритромицин е по-лесно смилаем, по-малко зависим от лекарството. Използва се главно при лечение на хламидиални инфекции при бременни жени. Той няма отрицателен ефект върху плода. Цената на лекарството в аптеките е в ценовия диапазон от 593-733 рубли.
  3. Спирамицин се предлага под формата на таблетки, прах за суспензия и инжектиране. В сравнение с еритромицин, той има по-голяма активност срещу някои стрептококи, събира се в големи количества в тъканите и е по-лесно смилаем. Антибиотикът не зависи от други фармацевтични продукти. Основната област на приложение при бременни жени е терапията на токсоплазмоза, криптоспоридиоза. Цената на лекарството започва от 253 рубли.

  Особености на приема на антибиотици в ранна бременност

  Антибиотиците по време на бременност могат да променят нормалните процеси не само в плода, но и в организма на бъдещата майка.

  Характеристиките на приема на антибактериални средства в началото на бременността включват:

  • уязвимост на имунната система през гестационния период;
  • потискане на здрава чревна микрофлора;
  • нарушения в работата на стомашно-чревната система;
  • високи рискове от развитие на кандидоза;
  • аномалии в развитието и формирането на детето.

  Изборът на антибиотик и продължителността на лечението трябва да се направи от лекаря, като се остави клиничната картина на заболяването, гестационната възраст, съпътстващите заболявания, като се вземат предвид лабораторните и клиничните проучвания.

  Лекарства, приемливи в екстремни случаи

  В групите с опасност от антибиотици има редица лекарства, които са приемливи в екстремни случаи. Група С потвърди факти за отрицателен ефект върху плода, но понякога назначаването на такива лекарства е препоръчително в съотношението ползи за жената, вреда за дете.

  Приемът на следните лекарства не е изключен:

  1. Карбапенеми (имипенем, меропенем). Има потвърдена информация за тератогенни ефекти при животни. Назначаването се извършва по показания.
  2. Макролиди (кларитромицин, мидекамицин, рокситромицин). Лекарствата имат ембриотоксичен ефект при животните. Може би предписване на бременни жени, когато рисковете от ползи надвишават вредата.
  3. Аминогликозиди (гентамицин). Гентамицин се предписва на бременни жени по здравословни причини.
  4. Флуорохинолони / хинолони (цяла група). Употребата по здравословни причини не е изключена.
  5. Сулфонамиди (цяла група). Данните за вредността на групата са противоречиви. Лекарствата за прием през третия триместър на бременността са забранени поради странични ефекти при новородени:
  • анемия;
  • жълтеница;
  • липса на апетит;
  • увреждане на бъбреците;
  • нарушения на централната нервна система (ко-тримазол).
  1. Антитуберкулозни лекарства (цяла група). Те оказват негативно влияние върху психомоторните умения на новороденото. Употребата през третия триместър на бременността може да доведе до постнатално кървене.
  2. Противогъбични средства (кетоконазол, натамицин, нистатин, флуконазол). Фондовете нямат доказани факти за безопасно приемане.

  Лекарства, противопоказани при бременност

  Антибиотиците по време на бременност, които са забранени за употреба, са тествани върху животни и има доказателства за голяма вероятност от вредно въздействие върху плода. Вредата, причинена от вещества, взети по време на бременност, надвишава вероятната полза.

  Тези лекарства включват групи на опасност D и X:

  1. Аминогликозиди (амикацин, канамицин, неомицин, тобрамицин). Лекарствата преминават през плацентата във високи количества, разкриват по-голяма вероятност от негативни ефекти върху плода.
  2. Тетрациклини (доксициклин, тетрациклин). Веществото има способността да се събира в костните тъкани, зъбни зачатъци на дете, да деформира тяхната минерализация.
  3. Сулфонамиди (ко-тримазол). Ко-тримазолът е забранен преди раждането през третия триместър.
  4. Нитроксолинът, диоксидинът са забранени поради установените ембриотоксични и мутагенни ефекти при животните.
  5. Левомицетин. Веществото преминава през плацентата в големи количества. Има голяма вероятност за "сив синдром" - деградация на костния мозък. Най-опасното лекарство за употреба на по-късните етапи.
  6. Нитрофурани (нифуроксазид, фуразидин). Наркотици, забранени поради непотвърдени данни от изследвания.

  Антибиотици и концепция

  Доста често срещан проблем е приемането на токсични лекарства, когато жената все още не знае, не знае за бременността си. През първите 14 дни от зачеването яйцеклетката не се свързва с тялото на майката.

  Използването на лекарства, които могат да навредят на бъдещия плод, дава една от двете възможности за толкова кратък период:

  • по-нататъшно развитие и формиране на плода;
  • смърт на яйцеклетката, тоест спонтанен аборт.

  Проверете жизнеспособността на яйцеклетката ще помогне:

  1. Кръвен тест за hCG (човешки хорион гонадотропин) е хормон, освободен след оплождането на яйцеклетка. Обикновено, когато през първите две седмици, той удвоява стойността си на всеки 2 дни. Анализът трябва да се извършва няколко пъти, на всеки два дни. Същите резултати или под нормата ще показват неуспешно оплождане.
  2. Вагинален ултразвук може да се направи след 4 седмици от бременността.

  Планиране на бременност след антибиотици

  Минималният период за планиране на бременността след курс на антибиотици е един менструален цикъл. Лекарите наричат ​​оптималния период период от 3 месеца, което дава възможност на тялото напълно да се отърве от интоксикацията с вредни вещества, да балансира защитните сили на имунната система и да се отърве от ефектите на терапията.

  Основните задачи при подготовката за бременност:

  • възстановяване на имунитета;
  • намиране на нормална микрофлора в организма.

  Ежедневната употреба на ферментирали млечни продукти (извара, кисело мляко, ферментирало печено мляко, кефир) ще помогне за решаването на проблемите. Полезно е да включите в диетата храни, богати на пектин, лимонена и аскорбинова киселина (какао, магданоз, ядки, плодове).

  Как бързо да премахнете антибиотиците от женското тяло

  Използването на антибиотици води до интоксикация на организма. По време на бременност се нанася вреда на жената и нероденото дете.

  Следните правила ще помогнат за бързото прочистване на организма:

  1. Привикване да пиете поне 2 литра. течности на ден (по-добре от обикновена вода).
  2. Пийте чаша вода със стайна температура всяка сутрин на гладно.
  3. Яжте ферментирали млечни продукти всяка вечер (кефир, ферментирало печено мляко, кисело мляко, извара).
  4. Правете и пийте периодично прясно изцедени сокове.
  5. Пробиотиците (Khilak, Lactobacterin, Bifikol) ще помогнат за бързото възстановяване на микрофлората в тялото.
  6. Включете в диетата храни, богати на фибри - това са зеленчуци, плодове, сушени кайсии, билки, овесено брашно, пшенични трици.

  Изборът на антибиотик, необходим за лечение на заболяването по време на бременност, трябва да бъде направен от лекаря. Само специалист ще може да оцени клиничното състояние, рисковете, възможните последици и да вземе най-доброто решение в тази ситуация.

  Дизайн на статията: Владимир Велики

  Видео: Какво трябва да знаете за приема на антибиотици за бременни жени

  Прием на лекарства и антибиотици по време на бременност и кърмене:

  Антибиотици по време на бременност: приемайте или се разболявайте - какво препоръчвате?

  От първите дни на бременността, под въздействието на прогестерон, започва естествено намаляване на имунитета. Това е необходимо, за да може тялото на майката да не възприема ембриона като чужд обект, което е половината от чужд генетичен материал. Имуносупресията води до обостряне на хроничните инфекциозни заболявания или до развитие на нови. Тези състояния са опасни за развиващия се плод. До образуването на плацентата детето не е защитено от инфекция, но в по-късните етапи бактериите могат да доведат до усложнения на бременността. Следователно е необходимо лечение, но само с антибиотици, разрешени по време на бременност..

  Болести и състояния, изискващи антибиотична терапия

  Лекарят предписва лечение въз основа на клиничните насоки на Министерството на здравеопазването. Понякога антибиотиците са основното лекарство в протокола, но има състояния, при които те трябва да се приемат профилактично.

  Антибиотичната терапия по време на бременност се извършва в следните ситуации:

  • увреждане на гениталиите: бактериална вагиноза, микоплазмоза, трихомониаза, уреаплазмоза, хламидия, гонорея, сифилис;
  • патологии на хепатобилиарната система: остра мастна дегенерация, HELLP синдром, холецистит;
  • заболявания на дихателните пътища: пневмония, бронхит, синузит;
  • патология на пикочните пътища: цистит, пиелонефрит, единичен бъбрек;
  • инфекциозни лезии на храносмилателния тракт;
  • със спонтанен аборт поради инфекция;
  • тежки наранявания, гнойни рани.

  Също така, антибиотиците се предписват след хирургични интервенции по време на бременност, след раждане чрез цезарово сечение и инфекциозни усложнения от следродилния период. Изборът им се основава на безопасността за жената и кърменото новородено бебе.

  Групи за опасност от употреба на наркотици

  Всички лекарства се подлагат на много изследвания, чиято цел е не само да установят тяхната ефективност, но и да разкрият колко опасни са за бременните жени и развиващото се дете. След лабораторни и клинични тестове им се приписва определена категория на опасност. Така че лекарствата са разделени:

  • Групи А - преминаха всички необходими тестове. Според техните резултати не е установена опасност за плода..
  • Група Б - включва два вида лекарства. Първият от тях е тестван върху животни, в резултат на което не е открит отрицателен ефект върху вътрематочното развитие. Вторият е тестван върху животни и бременни жени. Не е установен ефект върху плода при хората и са установени незначителни неблагоприятни ефекти при бременни жени..
  • Група С - тествани върху животни, е разкрит отрицателен ефект върху развиващото се потомство - токсичен, тератогенен. Поради това не са провеждани клинични изпитвания върху бременни жени..
  • Група D - след експерименти и клинични проучвания е регистриран отрицателен ефект върху плода.
  • Групи X - имат много опасен ефект.

  Първите две групи лекарства могат да се използват при лечението на бременни жени, независимо от гестационната възраст. Останалите три са забранени за лечение на бременни жени. Последиците от тяхното използване могат да доведат до сериозни усложнения и патологии от страна на плода..

  Последици от използването на антибиотици

  Антибактериалните лекарства могат да навредят на плода, ако са предписани от списъка на забранената употреба. Но много зависи от периода, в който е проведена терапията..

  Жената не винаги планира бременност и знае за нейното идване. Може да се окаже в такава ситуация, че яйцеклетката вече е била оплодена, но времето за менструация все още не е дошло. Бактериалната инфекция трябва да се лекува с антибактериални средства. Ако пиете антибиотици преди закъснението, тогава техният избор все още няма толкова голямо значение, колкото през първите дни на бременността, което вече е потвърдено. Ако се подложите на курс на лечение, тогава влиза в сила принципът „всичко или нищо“. Това означава, че лекарството или ще доведе до сериозни патологии в развитието и спонтанен аборт, или по никакъв начин няма да повлияе на ембриона..

  Приемът на антибиотици през 1 триместър на бременността е свързан с тежки усложнения. През този период се случва полагането на всички органи, образуването на крайници и неврална тръба. Всички отрицателни ефекти през периода на активно клетъчно делене водят до образуването на вродени малформации:

  • липса на орган - аплазия;
  • недоразвит орган или крайник - хипоплазия;
  • промяна в нормална форма или местоположение;
  • образуването на допълнителни дупки, фистули.

  Тежките последици от приема на антибиотици от някои групи през този период се обясняват с несформирана плацента. След прикрепване към маточната стена и до 10-12 седмици от развитието, плодът получава хранене директно от микросъдовете на ендометриума. Няма филтърна система, която да не пропуска вредни вещества. Само формираната плацента е в състояние да предпази нероденото дете от действието на много токсични вещества и микроорганизми. Следователно необходимата антибиотична терапия през 2-ри триместър е по-малко опасна..

  Но това не означава, че лечението може да се извършва със същите лекарства, както при небременни жени. Средната бременност е периодът на зреене на плода, неговия активен растеж и образуването на по-тънки структури. Например костна тъкан, нервна система, орган на зрението и слуха.

  От друга страна, инфекциозните патологии, които са показали активност през 2 и 3 триместър, са не по-малко опасни за детето. Те могат да доведат до следните усложнения:

  • преждевременно раждане;
  • липса на вода и многоводие;
  • вродена инфекция;
  • вътрематочно забавяне на растежа;
  • антенатална смърт;
  • фетално-плацентарна недостатъчност.

  Следователно е невъзможно да оставите мястото на инфекцията нелекувано. При избора на антибиотик лекарят се ръководи от принципа: преобладаването на ползите за плода над риска от негативни последици.

  Какви антибиотици могат да приемат бременните жени??

  Те принадлежат към три групи лекарства:

  1. Пеницилини.
  2. Цефалоспорини.
  3. Макроиди.

  Но въпреки относителната безопасност, лечението трябва да бъде съгласувано с лекар. Тези лекарства имат други странични ефекти, които не са свързани с бременността:

  • Те унищожават чревната микрофлора, което води до нарушения на изпражненията - диария или запек, които са причинени от чревна дисбиоза.
  • Развитие на диспептични разстройства: киселини, болки в стомаха, гадене. На фона на бременността поради честото лошо храносмилане в стомаха, изместването му от нарастващата матка, тези симптоми притесняват много жени. И след курс на антибиотична терапия,.
  • Вагиналната кандидоза е чест спътник на бременни жени, лечението с антибактериални средства ще наруши вагиналната микрофлора и ще доведе до обостряне на гъбичната инфекция.
  • Може да се появят алергични реакции, дори ако преди това лечението с избраното лекарство не е било придружено от такъв страничен ефект.

  Безопасните антибиотици имат специфични показания и спектър на действие. Също така във всяка група има няколко представители, които са разрешени при бременни жени. Според нивото на опасност те принадлежат към категорията на група В.

  Пеницилини

  При лечението на бременни жени се използват синтетични и полусинтетични лекарства: амоксицилин, ампицилин, оксацилин.

  Пеницилинови антибиотици

  Пеницилините имат бактерициден ефект, те водят до смъртта на микробите, като блокират синтеза на определени вещества, които са компоненти на бактериалната клетъчна стена. Пеницилините са активни срещу следните групи микроорганизми:

  • стрептококи;
  • стафилококи;
  • ентерококи;
  • листерия;
  • кюфтета;
  • клостридии;
  • коринебактерии.

  Но някои микроорганизми са се научили да се защитават срещу антибиотици. Те произвеждат специален ензим, който разгражда активната съставка. Това е свързано с развитието на лекарствена резистентност..

  Оксацилин е антибиотик, който естествено не развива резистентност. Той е в състояние да се бори с инфекции, свързани с действието на стафилококи. Но срещу други патогени той не проявява изразена активност. Следователно използването му е ограничено.

  За да се предотврати превръщането на микроорганизмите в резистентни към лекарства, са разработени защитени пеницилини. Тези лекарства съдържат допълнителни вещества, които не позволяват на микроорганизмите да ги унищожават. Тези лекарства включват амоксицилин / клавуланат (Amoxiclav), амоксицилин / сулбактам (Sultasin).

  Тези лекарства са одобрени през първия триместър на бременността и по-късно. Предвид спектъра на активност, те се използват за лечение на следните заболявания:

  • инфекции на дихателните пътища: синузит, тонзилит, бронхит, пневмония;
  • заболявания на отделителната система: цистит, пиелонефрит;
  • менингит;
  • ендокардит;
  • салмонелоза;
  • инфекции на кожата и меките тъкани;
  • в подготовка за операция като профилактика.

  Поради ниската активност на оксацилин, той се използва много по-рядко от амоксиклав или султазин. Показания за лечение са пневмония, сепсис, ендокардит, инфекции на кожата, ставите и костите..

  Страничните ефекти от терапията с пеницилин могат да бъдат както следва:

  • диспептични разстройства: гадене, коремна болка, повръщане;
  • алергични реакции и ако се е развила алергия към един от представителите на тази група, тогава е възможна подобна реакция към други представители на пеницилини;
  • намалени нива на хемоглобина;
  • електролитен дисбаланс;
  • главоболие.

  Нежеланите ефекти са по-склонни да се развият при продължителна употреба или употреба във високи дози.

  Необходимо е внимателно да се комбинират пеницилини с други лекарства само след консултация с лекар. Например, при бронхит, Fluimucil често се предписва като отхрачващо средство. Неговата активна съставка е ацетилцистеин. Когато се използват едновременно с Ampicillin, възниква химическото им взаимодействие, което води до намаляване на активността на двете лекарства.

  Цефалоспорини

  Това е най-обширната група антибиотици с широк спектър на действие. Според механизма на действие и активност срещу определени микроорганизми те се изолират в 4 поколения. Най-малкият набор от приложения за първите, най-широкият за вторите.

  Цефалоспорините са структурно подобни на пеницилини, така че може да има случаи на кръстосана алергия при наличие на непоносимост към антибиотици от същата група.

  Антибиотици от цефалоспориновата група от 3-то поколение

  Първите три поколения цефалоспорини се прилагат чрез инжектиране и перорално лечение. Последното поколение е само под формата на инжекционен разтвор. Така:

  • Цефазолин принадлежи към 1-во поколение. Използва се само като инжекция. Цефазолинът има ниска антибактериална активност. Можете да лекувате инфекциозни заболявания, причинени от стрептококи, някои щамове стафилококи, ешерихия коли. Не може да се използва за потискане на пневмококи, ентеробактерии, леко засягащи шигела, салмонела.
  • Второто поколение е представено от Cefuroxime и Cefaclor. Първият се предлага под формата на инжекционен разтвор и под формата на таблетки. Дали е възможно да се пият антибиотици от тази група в ранните етапи на бременността, трябва да реши лекарят. Техният спектър на антибактериална активност не е широк, така че те няма да помогнат при всяко инфекциозно заболяване..
  • Третото поколение включва Cefotaxime и Ceftriaxone, които са идентични по своята активност срещу стафилококи, стрептококи, пневмококи, менингококи, гонококи и много други.
  • Цефепим принадлежи към 4-то поколение, което е много близко по своите характеристики до Цефтриаксон и Цефотаксим.

  При бременни жени най-често се използва 3-то поколение цефалоспорини. Те се използват при следните патологии:

  • тежки инфекции на горните и долните дихателни пътища;
  • инфекциозни лезии на тазовите органи;
  • сепсис;
  • менингит;
  • коремна патология;
  • тежки инфекции на пикочните пътища;
  • лезии на кожата, ставите, костите.

  Те се предписват и в следоперативния период, след раждане чрез цезарово сечение за профилактика на инфекциозни усложнения. Употребата на тези антибиотици не е противопоказана при кърмене.

  Нежеланите реакции могат да бъдат под формата на алергии, диспептични разстройства, левкопения, анемия. Когато се използват високи дози цефтриаксон, може да се развие холестаза, поради което при бременни жени с чернодробна патология или повишени чернодробни ензими без клинична картина на чернодробно увреждане се използва с повишено внимание.

  Макролиди

  Какви антибиотици от тази група са разрешени по време на бременност? Това са еритромицин, азитромицин, йозамицин (търговски аналог на Wilprafen).

  Разрешени антибиотици по време на бременност от групата на макролидите

  Спектърът на дейност е достатъчно широк:

  • инфекции на дихателните пътища;
  • зъбни инфекции;
  • кожни заболявания;
  • инфекциозни заболявания на пикочно-половата система;
  • комбинирана терапия на Helicobacter pylori инфекция при лечение на стомашна язва.

  Бременните жени най-често се предписват Josamycin за лечение на хламидиална инфекция, микоплазма, гонорея и сифилис. В случай на хламидия, лечението обикновено се предписва през втория триместър. Лекарствата леко преминават в кърмата. Но за терапия по време на кърмене се препоръчва да се използва еритромицин, тъй като е доказано безопасен за кърмачета.

  Страничните ефекти са редки. Това могат да бъдат алергични реакции, дискомфорт в корема, гадене, много рядко - чернодробна дисфункция.

  Лекарства, противопоказани по време на бременност

  Как антибиотиците влияят на бременността и плода зависи от тяхната структура и механизъм на действие..

  Тетрациклините могат да преминават през плацентата и са опасни във всяка гестационна възраст. Те нарушават метаболизма на минералите, влияят върху образуването на костна тъкан и формирането на зъбите и причиняват апластична анемия. По време на кърмене лекарството също е забранено..

  Флуорохинолоните Офлоксацин, Норфлоксацин, Левофлоксацин, които са ефективни срещу инфекции на пикочните пътища, са забранени при бременни жени. Те са в състояние да повлияят на полагането и растежа на хрущялната тъкан.

  Аминогликозидите преминават през плацентата. С увеличаване на бременността се увеличава способността на плацентарната бариера да предава антибиотика на плода. Ефектът върху детето се проявява под формата на увреждане на слуховия нерв и развитие на вродена глухота. Но в трудни ситуации, когато е невъзможно да се използва друго лекарство, Гентамицин и други членове на групата използват кратки курсове.

  Понякога антибиотичният ефект зависи от гестационната възраст. Например, Метронидазол (Trichopolum) е противопоказан през първия триместър като потенциално опасен, но е разрешен през 2 и 3 триместър на бременността. Това лекарство е ефективно, когато се използва локално за лечение на генитални инфекции, е лекарството по избор при бактериална вагиноза.

  По същия начин, Furadonin, който се използва за лечение на цистит, е забранен за употреба в началния период. Но при нормална бременност те могат да бъдат лекувани от 2-ри триместър..

  Левомицетинът е опасен във всеки гестационен период. Той преминава през плацентата и засяга костния мозък. Това е орган на хемопоезата и имунитета, следователно децата са по-склонни да се раждат с анемия, развитие на неутропения, левкоцитопения и намаляване на тромбоцитите.

  Клиндамицин и Линкомицин принадлежат към групата на макролидите, но употребата им не се препоръчва за бременни жени. Те са в състояние да преминат през плацентата и да се натрупват в черния дроб на плода. В същото време концентрацията в органа е няколко пъти по-висока, отколкото в кръвта. Отрицателният ефект не е напълно изяснен, но има висок риск от увреждане на бъбреците и черния дроб при новороденото.

  За да не бъдете объркани с избора на лекарство за лечение на инфекциозни заболявания, не трябва да се самолекувате по време на бременност. Само лекар може правилно да оцени състоянието, да определи причинителя на заболяването и да избере антибактериално средство, което е ефективно и безопасно в конкретна ситуация..