Тази статия обсъжда как да забременеете с близнаци. Ще ви разкажем как да го направите естествено и с помощта на ин витро, какви са алтернативните методи за зачеване на близнаци. Ще научите отзиви на жените за това как да увеличите шансовете за забременяване с близнаци, какви народни признаци обещават многоплодна бременност.

Близнаци - какви са тези деца?

Много бъдещи майки мислят как да заченат момиче или да забременеят като момче. Но има и двойки, които мечтаят да имат две деца близнаци наведнъж..

Способността за раждане на близнаци се предава по майчината линия

Близнаците са разнородни деца, които могат да бъдат от един и същи пол или различни, а също така да имат еднакъв или различен външен вид. Тази многоплодна бременност настъпва, когато две яйцеклетки се оплождат едновременно от различни сперматозоиди. Освен това всеки плод се формира в отделна плацента..

Шансът за зачеване на близнаци е три пъти по-голям от близнаците. В този случай близнаците се раждат най-често от възрастни жени..

На възраст 20-30 години шансът да забременеете с близнаци по естествен път е 3 процента. На възраст 30-40 години вероятността за такова зачеване нараства до 6 процента.

Всяка нова бременност увеличава вероятността от зачеване на близнаци, тъй като раждането често води до увеличаване на теглото при жената. Проучванията показват, че жените с леко наднормено тегло са по-склонни да имат многоплодна бременност..

Друга интересна подробност: ако една жена забременее, докато кърми, това също увеличава вероятността от зачеване на близнаци..

Защо се образуват множество яйца?

По време на един менструален цикъл в тялото на жената се появява само едно яйце, чието оплождане води до бременност. Но в определени случаи 2 или повече яйца могат да узреят едновременно, което се дължи на:

 • приемане на орални контрацептиви в продължение на 3 месеца или повече, последвано от отмяната им;
 • удвояване на матката по време на ембрионално развитие;
 • генетично предразположение;
 • медикаментозно стимулиране на яйчниците.

Сега нека разгледаме всеки от случаите по-подробно..

След спиране на противозачатъчните хапчета

Оралните контрацептиви са почти 100% гарантирани за защита срещу нежелана бременност. Често след отмяната им жените забременяват почти веднага и най-често многоплодни..

Но има определени правила. Можете да планирате бременност не по-рано от 3 месеца след премахването на ОК, така че нормалният менструален цикъл да се възстанови. Също така трябва да се консултирате с Вашия лекар и да се подложите на тестове за скрити заболявания, които изискват незабавно лечение..

Каква е причината за възможността за зачеване на близнаци след анулиране след противозачатъчни хапчета? Докато приемате такива хапчета, в тялото влизат изкуствени хормони, които блокират репродуктивните функции. След прекратяване на приема им яйчниците работят за възстановяване на функциите си..

По това време съществува възможност за едновременно узряване на няколко яйцеклетки, което увеличава възможността за многоплодна бременност. Тази ситуация е най-често типична за първия менструален цикъл след премахването на ОК..

Ненормално развитие на матката

Пълното удвояване или наличието на преграда в матката засилва производството на яйца. Те се образуват при поискване, ако е необходима една матка, тогава е необходимо едно яйце.

Наследственост

Предразположението към зачеване на братски близнаци се предава по женската линия. Най-често след поколение. Ако баба е родила близнаци, тогава шансовете за многоплодна бременност при внучка са големи. Но само ако тя не е направила аборти, тъй като това води до унищожаване на първоначалната генетична обстановка.

Стимулиране на овулацията

Как да стимулираме яйчниците да забременеят с близнаци? Трябва да се разбере, че тази техника има редица странични ефекти, за които лекарят ще ви разкаже. Но ако желанието за раждане на две бебета наведнъж е голямо, тогава можете да използвате подобен метод.

Възможността за зачеване на близнаци (2 деца) по този начин е само 6-7%, тризнаци - 0.7-1%. В този случай може да настъпи многоплодна бременност както с изкуствено, така и с естествено оплождане..

Смята се, че стимулирането на яйчниците винаги води до зачеването на близнаци, но това не е така. Всичко зависи от индивидуалните характеристики на тялото, но все пак има шанс за многоплодна бременност..

Най-често вероятността за зачеване на близнаци се появява след 2-3 курса на стимулация на яйчниците, понякога може да са необходими повече процедури.

Научни методи за зачеване на близнаци

За да заченете близнаци, можете да използвате както научни, така и народни методи. За начало нека разгледаме как можете да забременеете с две деца с помощта на официалната медицина..

IVF дава възможност да забременеете с дете от желания пол

Изкуствено осеменяване (IVF)

С тази медицинска процедура е възможно да се зачене дете от пол или близнаци. Но трябва да разберете, IVF се извършва само според показанията.

Не можете просто да дойдете в клиниката и да кажете „Искам да забременея с близнаци, дайте ми IVF“. Ако нямате заболявания, които пречат на зачеването, тогава никой няма да извърши ин витро оплождане вместо вас.

Основните показания за IVF са:

 • наследствени болести, предавани по полов път;
 • трудности с концепцията за различни проблеми, например, недостатъчна подвижност на сперматозоидите;
 • женско безплодие поради отстраняване на фалопиевите тръби;
 • запушване или малка проходимост на фалопиевите тръби;
 • случаи на необяснимо безплодие;
 • липса на положителни резултати след терапията.

Важно е да се има предвид, че IVF не се извършва при жени над 40 години.

Как протича процедурата? Специалистът избира специфична хромозома от спермата: X (момиче) или Y (момче). След това женската яйцеклетка се опложда със сперма, носеща определен пол на детето. Най-често се оплождат няколко яйца наведнъж, тъй като често едно от тях умира. Ако и двамата оцелеят, настъпва многоплодна бременност..

Чрез овулация

Правилното изчисляване на деня на овулация ви позволява да забременеете за първи път. Всичко зависи само от какъв пол на детето искате: момче или момиче.

Интимността след 2-3 дни на овулация допринася за зачеването на момиче, на ден или в деня на овулация - момче.

Можете да определите началото на овулацията, като използвате специален тест, продаван в аптека, базална температура или ултразвук.

Интимните пози влияят върху пола на нероденото дете. Ако искате да се раждат момичета, тогава проникването не трябва да е дълбоко, тъй като X-сперматозоидите се движат по-бавно, но имат по-голяма жизненост. Мечтаете ли за момчета? Уверете се, че проникването е дълбоко, тъй като "момчешките" сперматозоиди се движат бързо, но в същото време и бързо умират.

Интимни позиции за зачеване на момичета:

 • мисионерски;
 • жена лежи по корем, мъж лежи върху нея;
 • и двамата партньори лежат на тяхна страна.

Пози за бременност с момчета:

 • кучешки стил;
 • мъж сяда на диван, жена сяда върху него, обърната към него;
 • жена отгоре, мъж легнал по гръб.

Има мнение, че ако жената има оргазъм, тогава трябва да се очакват момчета, ако не, тогава дъщери ще се появят в бъдеще.

Народни методи за зачеване на близнаци

Преди да започнете да планирате бременност, определено трябва да преминете през прегледи, за да излекувате незабавно всички съществуващи заболявания, ако е необходимо. Също така си струва да се откажете от пушенето, да пиете алкохол, препоръчително е да пиете курс на фолиева киселина за двамата партньори и лекарството на Proginova за жена.

Как можете да забременеете с близнаци без IVF и по естествен начин? Можете да използвате определени препоръки въз основа на какъв пол искате деца.

Според знаците най-подходящото време за зачеване на близнаци е лятото. По това време има много пресни зеленчуци и плодове, които при поглъщане подобряват хормоналния фон на жената.

Също така е важно да обърнете внимание на диетата си, тя трябва да съдържа голямо количество месо и мляко. Съдържащият се в тях протеин нормализира нивото на хормоните в организма, които имат благоприятен ефект при настъпване на многоплодна бременност. Също така е полезно да се ядат морски дарове, които имат различен вид протеин, което също има положителен ефект върху здравето на жените..

Препоръчва се да се ядат тези продукти за онези жени, които дълго време не могат да забременеят или са имали предишна бременност неуспешна. Те допринасят за бързото възстановяване на тялото и успешното зачеване..

Можете също така да обърнете внимание на специална таблица, която посочва най-благоприятните дни за зачеване на близнаци:

МесецБлагоприятни дни за зачеване на близнаци
Януари1, 22, 28, 29
Февруари18, 25
Март18, 24
април14, 20
Може12, 18
юни8, 14
Юли5, 11, 12
Август1, 8, 29
Септември4, 25
Октомври1, 23, 29
Ноември19, 25
Декември16, 23

Как да забременеете с близнаци при момчета?

Искате ли синове? Обърнете внимание на следните насоки:

 1. Правете сношение през деня или по време на овулация. Това се дължи на по-кратката продължителност на живота на Y-сперматозоидите. Интимната комуникация през този период ще позволи на „момчешките“ сперматозоиди бързо да достигнат до яйцеклетките и да ги оплодят.
 2. Използвайте позиции с максимално проникване, това позволява на Y-сперматозоидите да навлязат по-бързо в матката и яйцеклетките. Смята се, че женският оргазъм има положителен ефект върху проникването на "момчешки" сперматозоиди в яйцата, тъй като производството на вещества, които допринасят за жизнеспособността на Y-сперматозоидите.
 3. Спазвайте конкретна диета. Разрешените продукти са: чай, кафе, всички видове месо и риба, тъмен шоколад, плодове и сушени плодове, колбаси, грис, яйчен белтък, бисквити, плодови сокове. Млечните продукти, морски дарове, хайвер, хляб, хлебни изделия, сурово зеле, зелен фасул трябва да бъдат ограничени или напълно изключени от диетата..

Всички тези методи не дават 100% гаранция за зачеването на близнаци, момчета, но увеличават шанса да забременеете със син..

Как да забременея с близнаци?

Наистина ли искате дъщери? Използвайте препоръките по-долу.

Тогава е важно да изберете оптималната стойка, която увеличава вероятността от зачеване на момичета. Изберете тези, които осигуряват плитко проникване. Най-подходящата позиция е мисионерска..

Диета

Спазването на специална диета увеличава шансовете за зачеване на момичета. Ежедневната диета трябва да съдържа захар, мед, конфитюри, ароматни билки, подправки. Но кофеинът и солените храни трябва да се избягват..

Чрез обновяване на кръвта

Можете също да използвате изчислението на пола на нероденото дете за обновяване на кръвта. Кръвта на жената се обновява на всеки 3 години, а кръвта на мъжа на всеки 4 години. Въз основа на това, чиято кръв ще бъде по-млада, детето ще бъде от този пол. В същото време е важно да се вземе предвид, че ако някои от партньорите в миналото са имали големи кръвозагуби, операции и жена е раждала, абортирала, тогава броенето трябва да се извърши от тази дата, а не от годината на раждане.

Естествено зачеването на хетеросексуални близнаци е рядкост.

Как да забременея с близнаци момче и момиче

Двойките, които мечтаят за хетеросексуални близнаци, често се чудят дали е възможно да го заченат сами или това ще изисква медицинска помощ. Препоръчваме да използвате следните насоки, за да увеличите шансовете си да забременеете с хетеросексуални близнаци. Ако не помогнат, тогава остава само едно - ин витро.

 • 3 месеца преди зачеването започнете да пиете фолиева киселина.
 • Спрете да пушите, да пиете алкохолни напитки.
 • Придържайте се към конкретна диета.
 • Ако е възможно, намерете ямс и го изяжте, тъй като той активира функционирането на яйчниците.
 • Яжте орехи, сладки картофи, пилешки яйца, пълнозърнести храни.
 • Жените над 30 са по-склонни да забременеят с близнаци. Но ако сте по-млади от тази възраст, включете се в самохипноза и може би ще се получи..
 • Шансовете да имат близнаци от различен пол се увеличават, ако двойката вече има други деца.

Отзиви

Много двойки, които идват при мен на преглед, мечтаят за близнаци. Но не всеки успява да го замисли. Най-подходящият метод за получаване на многоплодна бременност е IVF. В други случаи наследствеността играе огромна роля..

Ако вашите близки роднини са имали близнаци, тогава имате всички шансове за многоплодна бременност. Достатъчно е да се подготвите правилно за зачеване и да се придържате към препоръките за зачеване на деца по пол.

Винаги съм мечтал за близнаци, в моето семейство баба ми имаше близнаци от различен пол. Първият път, когато не успяхме, се роди син. Дългоочакваната бременност дойде 2 пъти, но се родиха 2 дъщери.

Валентин, на 21 години

По медицински причини се наложи да направя IVF. На въпрос какъв пол искам дете, отговорих, че имам близнаци. Бях оплодена с 3 яйца, но само 2 пуснаха корени, родиха се дъщеря и син.

Трябва да се разбере, че многоплодната бременност се различава от нормалната бременност, поне по това, че тялото на жената изпитва тройно натоварване. Затова, ако искате да родите близнаци само заради вашата прищявка, помислете за това..

Как да забременея с близнаци

Желанието да имате две деца наведнъж се оправдава с факта, че една бременност и раждане и две деца наведнъж. Но бъдещите майки не мислят, че това е двойно натоварване на матката, кръвоносната система и някои други органи. Многоплодната бременност е рядко явление, което се случва при една от 80-200 родилки, в зависимост от размера на тялото, расата и региона. Има няколко начина да се повлияе на този процес, което е полезно за всяка жена да знае..

Има ли хапчета за забременяване с близнаци?

Вярата в "магическите" хапчета е един от психическите проблеми на нашата цивилизация, тя е универсално средство за лениви. Жените свикнаха да лекуват болката по този начин и търговците започнаха да предлагат хапчета и „100% ефективни средства“ за отслабване. Не исках да се разстройвам, но няма такава панацея - само диета, масаж и спорт. По същия начин по отношение на въпроса "как да забременея с близнаци или близнаци?" Всички съвети работят само в комбинация.

Това е интересно: Здравословният начин на живот и правилното хранене увеличават шансовете за два живота в матката наведнъж. Но според опита на страни с най-висок жизнен стандарт това няма да се превърне в масов феномен. Бумът на раждаемостта се появява периодично в региони, които изпитват икономическо възстановяване след години на финансов спад и лошо хранене. Появата на разнородни близнаци е най-малко вероятно да се появи при представители на монголоидната раса, по-често при африканските народи.

Няма универсален начин за зачеване на близнаци, но разумната комбинация от медицински и традиционни методи увеличава шансовете за раждане на близнаци. Ако има такова желание (или предсказаната гадателка), струва си да се работи за създаване на оптимални условия за увеличаване на плодовитостта на яйчниците. Това свойство притежава лекарството "Klostibegit", което стимулира овулацията, но преди да купите хапчета, не забравяйте да се консултирате с гинеколог.

Можете също така да вземете противозачатъчни хапчета, за да забременеете с близнаци. В този случай „двойно“ зачеване възниква поради паузата на яйчниците след орални контрацептиви, когато яйцеклетките узряват в симетрични органи.

На фона на хормонален скок и двете яйцеклетки са готови за оплождане, ако мъжкото семе е достатъчно активно. В този случай могат да се родят различни деца, дори момче плюс момиче, което рядко се случва при външно подобни близнаци (от обикновено яйце). Но това не може да се очаква да се случи след хормонални хапчета, това само увеличава вероятността да забременеете с близнаци или шансовете да имате близнаци..

Понякога, в зависимост от проблема, лекарят предписва хормонални или сложни лекарства за лечение на странични заболявания. Те могат индиректно да стимулират овулацията и двойното зачеване. Тези лекарства не трябва да се „предписват“ на себе си, за да не навредят на плодовитостта.

Таблетките с хормон на hCG имат благоприятен ефект върху обема на фоликула и срещата на сперматозоидите и яйцеклетката. Под въздействието на хормон като прогестерон, вътрешната кухина на матката се подготвя за приемането на яйцеклетката и носенето на плода през първите месеци. Понякога нивото му трябва да се контролира с помощта на хапчета.

Приемът на витамини има благоприятен ефект върху плодовитостта и определено няма да навреди. Попитайте в аптеките:

 • мастноразтворими витамини "A", "D" и "E".
 • фолиева киселина;
 • лекарството "AEvit".

Как и по кое време е по-лесно да забременеете с близнаци?

Най-благоприятното време за зачеване на близнаци е краят на пролетта и лятото, когато храната е пълна с витамини. Дори в животновъдството собствениците на инкубатори се опитват да получат жизнеспособно потомство на гъски, патици и пилета, след като птиците започнат да кълват пресни зелени. Тази светска мъдрост важи и за женската бременност. Но химическите витамини, за съжаление, имат минимална ефективност..

Диета с витамини и протеини също ще увеличи шансовете за узряване на 2 яйца в един и същи период между вашите менструации. Млечните продукти с ниско съдържание на мазнини, твърдите сирена, филетата от риба и месо са много полезни. Не злоупотребявайте с ракообразни и други морски дарове, които се хранят с мърша - трупната отрова може да се натрупва в тъканите им.

По-добре е да купувате месо от пазара, когато животното е било хранено с естествени фуражи. Но трябва да се готви добре, като се подлага на продължителна топлинна обработка, за да се изключи капсулирането на яйца и ларви на червеи. Същото важи и за речната риба - само прясно приготвена, добре направена, печена и варена.

Храната трябва да съдържа достатъчно ядки, зеленчуци и плодове с високо съдържание на фолиева киселина и редки аминокиселини. Доказано е, че Ям има положителен ефект върху стимулацията на яйчниците. Сладкият кореноплоден увеличава шансовете за многоплодна бременност.

Когато обсъждате въпроса „как да забременеете с близнаци“, не забравяйте за здравословния начин на живот и отказването от зависимости. Можете да изпиете само малко сухо вино, ще трябва да се откажете от други алкохол и цигари.

Внимание: Статистиката потвърждава, че първото раждане на близнаци е възможно само за тези, които имат наследствено предразположение към това.

Изкуствен начин за забременяване с близнаци

Ако оплождането не се случи по естествен път, лекарите често трябва да препоръчват зачеване с „епруветка“. IVF (ин витро оплождане) е друг метод на многоплодна бременност. Няколко ембриони се имплантират в матката, с надеждата поне един да пусне корени.

Случва се 2-3 фетални яйца да оцелеят наведнъж, след което децата се раждат безопасно. Но те не могат да бъдат близнаци, ако произхождат от друго яйце. Ще разгледаме по-нататък как да забременеете с близнаци..

Защо се раждат близнаци и близнаци??

Близнаци се наричат ​​бебета, които са като 2 капки вода. Лекарите ги наричат ​​"идентични" ембриони. Те се раждат от „грешното“ разделение на яйцето, което, разделяйки се на две, продължава да формира 2 пълноценни бебета.

Случва се при IVF да се раждат няколко бебета, част от тях са близнаци и 2 близнаци от един и същи пол. Многоплодната бременност е много рядко явление, което се случва без медицинска намеса. Всичко зависи от броя на яйцеклетките, участващи в бременността. Те са трудни за носене, раждат се, най-често, с помощта на хирурзи (цезарово сечение), но появата е голяма радост.

Много по-рядко се раждат не много сходни близнаци - две сперматозоиди едновременно проникват в яйцето, след което се разделят на 2 фетални яйца, както е на снимката.

Най-лошото от всичко, когато се появят акрет или „сиамски близнаци“. Това е патологично потомство на 1-вото яйце, което не е напълно разделено на ранен етап..

Има шансове за раждане на близнаци с кратък менструален цикъл - 21-23 дни.

Генетичното предразположение може да се предава по женска и мъжка линия, но това не винаги е гарантирано. За тези, които се чудят каква е вероятността да забременеят с близнаци, е важно да вземат предвид всички фактори, включително таблиците на вероятността..

Дните трябва да съвпадат с овулацията, но тези цифри са били полезни за някои:

МесецДни (близнаци)
Януари1, 22, 28, 29;
Февруари18, 25;
Март18, 24;
април14, 20;
Може12, 18;
юни8, 14;
Юли5, 11, 12;
Август1, 8, 29;
Септември4, 25;
Октомври1, 23, 29;
Ноември19, 25;
Декември16, 23.

Как да забременеете с близнаци по естествен път

Методът не може да бъде проверен, но е разпространено мнението, че ако в православната църква запалят свещ на Богородица и попитат близнаците на Коледа, това ще се сбъдне. В същото време е важно да се подложите на пречистване чрез гладуване и да дарите значителен мус пари, спечелени по честен начин, но никой не трябва да знае за този ритуал..

Суеверията също предписват да не се казва на никого за бременността през първите месеци, т.е. докато тя стане забележима. Ние не се ангажираме да носим отговорност за всеки от методите, но ви пожелаваме успешно зачеване на близнаци!

Възможно ли е умишлено да заченат близнаци по естествен път?

 • Как се случва зачеването при многоплодна бременност?
  • Близнаци
  • Близнаци
 • Каква е вероятността?
 • Допринасящи фактори
 • Как да планирате едновременно множество раждания?
 • Възможно ли е да се повлияе на пола?

Раждането на близнаци винаги е двойна радост. Много двойки искат да имат близнаци или близнаци. Тази статия ще ви помогне да разберете дали можете да заченете близнаци по естествен път..

Как се случва зачеването при многоплодна бременност?

Многоплодната бременност може да бъде различна. В резултат на такава бременност могат да се родят близнаци, близнаци, тризнаци и дори петици. Най-често срещаните от тези опции все още са близнаци. В същото време близнаците могат да бъдат както еднакви, така и различни..

Близнаци

За да разберете как се появяват близнаците, трябва да си представите как протича процесът на оплождане. След сливането на яйцеклетката и сперматозоидите започва активно разделяне, в резултат на което се образува още един нов организъм, който се нарича зигота. Освен това, поради неизвестни на науката причини, зиготата в някои случаи може да се разцепи. Това разделение допринася за факта, че се образуват не един, а два малки човешки организма..

Учените провеждат немалко експерименти, насочени към установяване на точния механизъм на активно разделяне на зиготата и раждане на близнаци. Съвременните изследвания доказват, че времето на делене е най-важният критерий. И така, колкото повече време е минало от отделянето на зиготата, толкова по-вероятно е образуването на изолация при близнаци..

Учените са установили, че ако зиготата се раздели с образуването на два отделни микроорганизма на 1-3 дни от момента на оплождането, то в бъдеще всяко от бебетата ще има свои мембрани и плацента, но при по-късно разделяне близнаците ще имат обща плацента. Образуването на сиамски близнаци (слети от части от тялото един към друг) се случва, според учените, на 13-15-ия ден от момента, в който зиготата започва да се дели.

Акушер-гинеколозите разграничават няколко възможности за многоплодна бременност. Първият от тях е бихорионен биамниотик. В този случай всяко от бебетата има своя собствена плацента и фетален пикочен мехур. Както беше отбелязано, тази опция е възможна, ако разделянето на зиготата се случи приблизително 3-5 дни след оплождането..

Вторият вариант на многоплодна бременност се нарича монохориален биамниотик. Характеризира се с наличието на една плацента и два фетални пикочни мехура. Настъпва малко по-късно - след 4-8 дни от момента на оплождането на яйцето.

Третият вариант са монохорионните моноамниотични близнаци. В този случай бебетата имат само една плацента и един фетален пикочен мехур за двама. Тази опция е много по-рядко срещана от предишните две. Най-често се развива на 9-10-ия ден след оплождането..

Много често еднояйчните близнаци изглеждат много сходни помежду си след раждането. В бъдеще децата активно използват това сходство в училище, когато отговарят в класната стая, което създава истинско объркване за учителите и техните съученици. Също така се случва еднояйчни близнаци да си приличат много не само по външен вид, но и по характер..

Близнаци

Братските близнаци обикновено се наричат ​​близнаци. Те могат да се появят поради едновременното оплождане на две яйцеклетки. Близнаците са склонни да си приличат по-малко от еднояйчните близнаци. Децата могат да имат различни цветове на косата и очите, да се различават по височина и тегло. Също така, близнаците, като правило, се различават значително по характер и темперамент..

Носенето на близнаци изисква по-голяма отговорност от жената, тъй като женското тяло в този момент е под значителен стрес. Много е важно бременността да е желана. В този случай жената понася доста трудно всички трудности при раждането на бебета..

Много е важно по време на бременност бъдещата майка стриктно да спазва всички препоръки на лекарите, направени за нея.

За съжаление е невъзможно да се определи многоплодна бременност само въз основа на клинични признаци. В ранните етапи той практически не се различава от едноплодна бременност. Възможно е да се идентифицира наличието на няколко бебета в матката наведнъж по време на ултразвуково изследване. Когато провеждате проучване за определен период от вътрематочния живот на бебетата, можете дори да оцените сърдечния ритъм на всяко от тях.

Каква е вероятността?

Естествено заченатите близнаци се срещат по-рядко поради многоплодна бременност. Според статистиката от 250 раждания само едно завършва с близнаци. В този случай еднояйчни близнаци се раждат изключително рядко - в 4 случая от 100 раждания на близнаци.

Такава относително ниска вероятност за раждане на близнаци допринася за факта, че бъдещите родители, които мечтаят за няколко бебета едновременно, прибягват до различни начини за зачеване на близнаци.

Трябва да се отбележи, че повечето от тях все още са народни. Единственият официален начин за умишлено раждане на близнаци са методите за изкуствено осеменяване, използвани в официалната съвременна медицина..

Допринасящи фактори

Не всяка жена е в състояние да зачене близнаци или тризнаци, но има редица фактори, които могат да повлияят на възможността за развитие на многоплодна бременност..

 • Възраст на бъдещата майка. Смята се, че след 35-годишна възраст шансът за зачеване на близнаци естествено се увеличава. Доста често близнаците се раждат от жени, които са родили на възраст 35-45 години.
 • Генетично предразположение. Може би този фактор е много важен. Наличието на близнаци в близки роднини значително увеличава вероятността от развитие на многоплодна бременност. Учените все още не са идентифицирали точно гена, кодиращ развитието на това предразположение, но статистиката вече ясно показва тази тенденция..
 • Прекомерно телесно тегло. Жените, които имат лек излишък от телесни мазнини, също са по-склонни да заченат няколко бебета едновременно..
 • Расова принадлежност. Смята се, че представителите на негроидната раса са малко по-склонни да раждат близнаци, отколкото азиатците.
 • Съкратен менструален цикъл. Ако менструацията настъпва всеки месец след 20-22 дни, тогава възможността за забременяване с близнаци се увеличава леко..
 • Анатомични характеристики. Развитието на многоплодна бременност може да бъде улеснено от специална "двурога" матка. В този случай в маточната кухина има малка преграда, която я разделя на няколко участъка. Подобна патология, според статистиката, не е толкова често срещана - средно само в 5% от случаите..
 • Многократни бременности. В някои случаи зачеването на близнаци може да се случи, дори ако двойката вече има едно или повече бебета. Ако това комбинира и други фактори, които допринасят за развитието на многоплодна бременност, тогава шансовете за раждане на близнаци се увеличават.

Интересното е, че спирането на употребата на орални контрацептиви може също да допринесе за многоплодна бременност. Зачеването на близнаци в този случай е възможно поради променен процес на овулация. Колкото по-дълго е било предишното използване на орални контрацептиви, толкова по-голям е шансът за многоплодна бременност. Отмяната на лекарства в този случай потенцира освобождаването на няколко яйца наведнъж.

Индуцираното (изкуствено предизвикано) стимулиране на няколко яйца едновременно също може да бъде възможна причина за зачеването на близнаци. За това се използват определени лекарства за стимулиране на яйчниците и регулиране на овулацията..

Не трябва да приемате лекарства и след това сами да ги отменяте. Правете това само по съвет на Вашия лекар. Пероралните контрацептиви имат доста нежелани странични ефекти и могат да бъдат противопоказани при някои заболявания, както и при наличие на индивидуална непоносимост.

Географските условия на пребиваване също оказват влияние върху честотата на близнаците. В малкото село Копан, което се намира в украинските Карпати, за половин век са родени 54 двойки близнаци (с относително малко население от 3,5 хиляди жители). Местните вярват, че всичко е в естествения източник, който тече там. Те дори вярват, че този източник има лечебни свойства..

Подобни изненадващи факти за честото раждане на близнаци са регистрирани в село Денисовка. Това малко селище се намира в района на Ростов. Отбелязва се, че 38 от 500-те местни жители са близнаци. В същото време самите жители вярват, че причината за толкова честото раждане на близнаци до голяма степен се дължи на плодородната почва, върху която отглеждат своите култури. Местните са толкова сигурни в този факт, че канят всички двойки, които мечтаят за раждането на близнаци, да ги посетят. Те са сигурни, че дори след кратка ваканция в селото им, възможността за бременност с близнаци се увеличава драстично..

Как да планирате едновременно множество раждания?

Имайте предвид, че е изключително трудно да повлияете значително на възможността за зачеване на близнаци по естествен път, но има редица съвети, които могат да помогнат при планирането на близнаци..

 • Вземете фолиева киселина, докато планирате бременността си. Някои научни проучвания показват, че жените, които приемат фолат в препоръчаната им доза преди зачеването, имат 40% увеличение на вероятността да имат близнаци.
 • Поддържайте кърменето. В някои случаи близнаците са заченати по време на лактация. Ако жената все още кърми първото си бебе, но не прибягва до контрацепция, тогава тя има шанс да забременее с близнаци. Освобождаването на няколко яйцеклетки от яйчниците едновременно в този случай се улеснява от определен хормонален фон, който се формира по време на лактация.
 • Помислете за сезона. Смята се, че през топлия сезон женският хормонален фон се променя. През пролетта и лятото шансовете за зачеване на близнаци леко се увеличават..
 • Опитайте ямс. Тази зърнена култура се отглежда и отглежда предимно в Африка и Латинска Америка. Има предположения, че високата честота на близнаците при чернокожите жени се дължи до голяма степен на факта, че основата на диетата им в продължение на много години е направена от ямс..

Когато планирате многоплодна бременност, е много важно да се съобразите с основните принципи на здравословния начин на живот. Важно е бъдещите родители да помнят, че техните здравни показатели са много важни още преди зачеването на бебето. И така, продължителното пушене или приемът на алкохол има изключително неблагоприятен ефект върху зародишните клетки. Това допринася за факта, че нормалното оплождане е трудно..

Важно е да запомните, че многоплодната бременност представлява голяма тежест за женското тяло. Ако една жена е практически здрава, тогава е по-лесно да роди няколко бебета наведнъж, наличието на хронични заболявания значително усложнява развитието на нормална многоплодна бременност..

За да заченат здрави бебета, лекарите препоръчват на бъдещата майка, поне 6 месеца преди зачеването, да започне да води здравословен начин на живот и да се отърве от зависимостите.

Възможно ли е да се повлияе на пола?

Планирането на пола на бебето е може би един от най-важните и интригуващи въпроси за бъдещите родители. Някой мечтае за раждането на малка принцеса, а някой мечтае за наследник.

Почти е невъзможно да се повлияе на раждането на близнаци или две малки момичета. В същото време всички съвети и препоръки имат само спомагателен характер - все още няма сто процента гаранции след тяхното изпълнение. Такива препоръки увеличават шанса за близнаци само с част от процента, но има моменти, когато такива популярни препоръки наистина работят..

При планирането на секс се използват специални таблици, но те са с препоръчителен характер, така че рискът от зачеване на „планирани“ момчета или момичета е доста нисък..

Смята се, че специалната диета може да помогне за зачеването на момче. За това на бъдещата майка на етапа на подготовка за бременност се препоръчва да консумира голямо количество протеинови продукти. Те включват: месо, птици, ядки, яйца. Редовното включване на ястия, приготвени с тези продукти, трябва да насърчи зачеването на момчетата..

Диетата за раждане на момичета е малко по-различна - често се нарича млечно-зеленчукова. В този случай в ежедневната диета трябва да бъдат включени различни млечни и ферментирали млечни продукти, много плодове и зеленчуци, както и различни зърнени храни. В същото време няма силен акцент върху месните продукти..

Някои бъдещи майки се опитват да планират пола на бебето с помощта на календар. За целта те използват датата на овулация и определят най-благоприятното време за зачеване на момче или момиче. Този принцип се основава на биологичните свойства на сперматозоидите, които носят определена генетична информация..

За раждането на момче е необходима Y хромозома. Бебето може да го получи само от бащата, тъй като тя просто не съществува в женското тяло. Ако Х-хромозомата на мама се комбинира с идентична Х-хромозома от татко, тогава ще се роди момиченце.

Y хромозомите обикновено са по-подвижни, но по-малко упорити. Те достигат до яйцата доста бързо, но ако такава среща по някаква причина не се е случила, те умират също толкова бързо. Х хромозомите са по-малко подвижни и активни, но могат да останат жизнеспособни за доста дълъг период от време. Такива функции се използват от бъдещите майки, които планират пола на бебетата чрез овулация..

Оказва се, че рискът от зачеване на момче е голям в деня на овулацията. Няколко дни след овулацията се увеличава вероятността да се роди малко момиченце. Важно е да се отбележи, че този метод е много относителен - на практика често се случва използването на подобна техника да завърши с обратен резултат. Изключително трудно е да се изчисли полът на детето само чрез планиране на овулация..

Как да зачена близнаци по естествен път? Споделям тайните си!

Как да забременея с близнаци? Този въпрос е задаван много пъти от мои приятели и дори непознати. И тогава те винаги питаха: "Е, признайте си, вероятно сте направили IVF?" Вдигнах рамене с усмивка и отговорих: "Не, сами го направихме!"

Да, в повечето случаи днес раждането на близнаци се свързва при хората с процедура за ин витро оплождане. Но има и други доста ефективни методи, които могат да доведат до този резултат..

Какви фактори допринасят за настъпването на двойна бременност?

Учените все още не знаят откъде точно идват еднояйчните близнаци, тоест защо оплодената яйцеклетка се разделя в една или друга точка..

Един от факторите, допринасящи за това съвпадение, е генетиката. Тоест, ако имате роднини близнаци, тогава вероятността от подобно възникване е по-висока за вас, отколкото за другите. Но това е просто шанс)

В случай на поява на близнаци, тоест почти едновременното освобождаване на две яйцеклетки от яйчника на майката, всичко е малко по-просто.

Това може да бъде улеснено от:

 1. Същата генетика. Също така увеличава вероятността от хиперовулация и в резултат на това раждане на близнаци, както в случая на близнаци.
 2. Възрастта на майката. При жени над 35 години нивото на фоликулостимулиращия хормон се увеличава, което означава, че вероятността повече от една яйцеклетка да се освободи по време на овулация се увеличава.
 3. Наднормено тегло. От значение само за жени! Ако имате няколко излишни килограма, шансовете за близнаци са по-големи от тези на стройните жени. Работата е там, че мастната тъкан синтезира естрогени - хормони, които увеличават плодовитостта на жените. Трябва обаче да се помни, че при наличие на затлъстяване естрогените могат да играят по-скоро обратната роля..
 4. Етническа принадлежност. Най-голямата вероятност да имате близнаци е сред жителите на африканските страни, а по-ниска - в Япония. Най-вероятно тук играят роля особеностите на храненето и климата. Казват също, че е по-лесно да забременеете с близнаци през лятото, отколкото през зимата..
 5. Лактационен период. Понякога се получава хиперовулация, когато жената кърми предишно бебе. Това се дължи на съответните промени в хормоналните нива..

За да обобщим: когато забременях, бях на 27 години, имах 7 кг наднормено тегло, никой нямаше близнаци в семейството ми, навън беше зима и не кърмих никого.

„Виновно ли“ е наднорменото ми тегло? Мисля, че това изобщо не е в това)

Как да заченете близнаци по естествен път?

Сред методите, които стимулират работата на яйчниците, е особено възможно да се откроят народни, както и медицински - прием на определени лекарства и витамини.

Използвах и двете.

Традиционни методи

Това включва лечения като растителни (билкови) лечения и ароматерапия.

Билки

Билките са доста ефективен начин за стимулиране на яйчниците.

Сред тях са следните:

 1. Корен от женско биле. Използва се за повишаване нивата на естроген, намаляване на нивата на андроген и лечение на женското безплодие. Те се използват вътрешно под формата на инфузии, отвари, както и в сложни билкови препарати в първата фаза на менструалния цикъл - от 5-ия ден до овулацията. За да приготвите разтвора, трябва да залеете една супена лъжица от билката с чаша гореща вода, да загрявате 30 минути на водна баня, след това да оставите да се охлади напълно и да вземете 1-2 с.л. половин час преди хранене 3-4 пъти за целия ден.
 2. Малини. Листата съдържат фитоестрогени. Приоритет не е градинско растение, а диво. Използва се също за подобряване на функцията на яйчниците и за лечение на безплодие. Вземете заедно с листа от касис (по 3 супени лъжици), изсипете 0,5 литра гореща вода и настоявайте. Те пият по половин чаша три пъти на ден в 1-ва фаза на менструалния цикъл.
 3. Knotweed (птица високопланинска). Използва се за стимулиране на яйчниците като част от билкови препарати. Рецепта: вземете 1 част трева, сладка детелина и градински чай, по 2 части от ливадно-сладки цветя и маншет, разбъркайте всичко. След това залейте 1 супена лъжица смес с чаша вода, загрейте на водна баня, охладете и прецедете. Добавете половин чаша преварена вода и смесете с 10-та тинктура от златен корен. Прием - 1/3 чаша 3 пъти през деня.
 4. Липа. Цветовете на растението се използват за стимулиране на яйчниците. Необходимо е да излеете супена лъжица с чаша гореща вода, да настоявате и да приемате една трета от чашата 3 пъти на ден. За да засилите ефекта, можете да добавите лъжица мед към запарката. Също така се приема във фаза 1 от цикъла.
 5. Мъдрец. Силна билка, която стимулира растежа на фоликулите в женските яйчници. Освен това липсата на естроген първо трябва да бъде потвърдена с тестове, в противен случай рискувате да съборите целия хормонален фон с градински чай. Приема се под формата на инфузия 3-4 пъти на ден от 5 до 15 дни от менструалния цикъл..
 6. Адаптогени. Те не само нормализират тонуса на тялото и повишават имунитета, но се използват и за засилване на ефекта на други билки. Това включва елеутерокок, златен корен, джинджифил, женшен и лимонена трева. Нанесете ги, както е посочено на аптечната опаковка.

От тези билки пих липа, малини и адаптоген - елеутерокок по време на цикъла на бременността. На техния фон базалната температура в първата фаза на цикъла беше нормална. Във втората фаза взех фитопрепарата Циклодинон и борна матка.

Последният има противовъзпалителен ефект, а също така намалява нивото на естроген, поради което в първата фаза с дефицит на тези хормони не може да се приема!

Ароматерапия

Етеричните масла могат да играят положителна роля при вземането на решение за зачеване на близнаци.

Най-полезните масла за целите на зачеването са:

 • Здравец;
 • Лавандула;
 • Иланг-иланг;
 • Бергамот;
 • Рози;
 • Градински чай;
 • Лайка;
 • Борове;
 • Хвойна.

За някои ароматите ще помогнат за отпускане и увеличаване на сексуалното желание, докато други - за нормализиране на хормоналните нива..

Те могат да се използват под формата на аромамасаж, да се капе върху арома лампа или да се къпят с тях..

Използвах последната рецепта, така че „със сигурност“ - добавих към ваната 5-7 капки градински чай, като първо ги капнах върху морска сол или мляко. Освен това към такива вани добавих сухи цветя от водорасли и лайка (те също стимулират яйчниците) - излях сместа с гореща вода, настоявах директно във ваната (скривайки самите листа и цветя в найлонови чорапи, така че да няма остатъци) и след това 15 минути седял във вода през ден през първата фаза на цикъла.

Може би някои от това изиграха роля))

Прочетете за характеристиките на многоплодното управление на бременността тук.

Хранене, витамини и диета

В мрежата се разпространява информация, че тези, които са приемали фолиева киселина преди бременността, са по-склонни да станат родители на близнаци. Не знам колко е вярно това, но го взех 2 месеца предварително. Съпругът ми също го прие. Същото се отнася и за йода (например, можете да пиете йодомарин).

Лекарят ни предписа фолио препарат, който съдържа както йод, така и фолиева киселина.

Освен това във фаза 2 взех витамин Е (има положителен ефект върху репродуктивната функция на жените).

Във всеки случай тези витамини са необходими, за да се предотвратят възможни проблеми с развитието на феталната нервна тръба, както и с нейното интелектуално развитие. Като цяло те няма да са излишни.

За зачеване на близнаци е особено препоръчително да се използват:

 1. Протеинови храни. Това е постно месо, птици, риба и морски дарове, нискомаслено извара, млечни продукти, сирене и мляко, както и яйца.
 2. Зърнени храни. Приоритизирайте всички пълнозърнести зърнени култури. Яденето на пшеничен зародиш е голям плюс..
 3. Плодове и плодове. Можете да използвате всякакви. Но особено се отличават праскови, ябълки, манго, киви и круши..

И не забравяйте - никакви твърди диети!

Доколко храненето е повлияло на тялото ми, не мога да кажа, защото започнах да се храня така много преди да планирам деца.

Лекарства

Що се отнася до лекарствата, имам специално мнение - в никакъв случай не трябва да се приемат без препоръка на лекар! Искайки да заченете близнаци, можете лесно да се избиете от целия хормонален фон, възстановяването на който в бъдеще може да продължи с години.

Когато планирах, взех цял набор от лекарства:

 • Бромокриптин за понижаване на нивата на пролактин;
 • Циклодинон - за същата цел, и двете - във втората фаза на цикъла;
 • Дюфастон - също във фаза 2;
 • Ременс - във фаза 1 преди овулацията (признавам, сам си го предписах).

Причините са неуспех на втората фаза (която се е развила по време на прием на орални контрацептиви) и хроничен ендометрит, придобит след замразена бременност.

В продължение на 3 месеца лекарят ми предписа във фаза 1 да приемам естрогенното лекарство Прогинова.

На фона му обаче видях тъжна графика на базалната температура, качих 3 кг и я отмених без знанието на гинеколога 2 месеца по-рано от необходимото. Тоест бременността ми вече е дошла без него..

Също така, за да се подобри функцията на яйчниците, на жените се предписва:

 • Таблетки за стимулиране на овулацията - същите Clostilbegit, Puregon и други. Използването им е препоръчително само ако има индикации и в никакъв случай не трябва да се приемат за собствена цел! Понякога лекарите ги предписват безмислено, като по-късно получават нови проблеми с настъпването на бременността при пациента. Като цяло, бъдете внимателни, ако са ви предписани и е по-добре да се консултирате и с друг лекар.!
 • Орални контрацептиви в продължение на няколко месеца за възстановителен ефект. Противозачатъчните хапчета временно инхибират функцията на яйчниците, които след анулиране започват да действат с нова сила. Това понякога допринася за множествена овулация. Няма обаче нито един от моите приятели, който да забременее с близнаци по тази схема, с едно дете - да. Естествените близнаци все още са по-чести))

Възможно ли е да планирате деца от определен пол?

Как да забременея с близнаци от определен пол? Има много насоки, които трябва да помогнат.

Например, ако мечтаете да заченете момичета:

 • Яжте повече сладкиши и по-малко месо;
 • Пийте билкови чайове и изключете силния чай и кафе;
 • Приложете мисионерската позиция няколко дни преди овулацията (така че мъжките сперматозоиди вече са загубили своята мобилност).

Ако искате да заченете момчета, тогава:

 • Откажете се от сладкото и се опрете на месо и риба;
 • Пийте чай и кафе;
 • Яжте повече бобови растения
 • Използвайте позиции с възможност за дълбоко проникване в най-плодородния период - 1 ден преди - 1 ден след овулацията, така че мъжките клетки с "момчешкия набор" да имат възможност първо да оплодят яйцеклетката.

Съществуват и определени таблици, където дните на зачеване са планирани в зависимост от фазата на луната, възрастта (метод за обновяване на кръвта) и т.н. Но опитът ми показа, че изчисленията според таблиците не са надеждни - нищо не ми съвпадна и вместо две момичета, според изчисленията, се оказаха две момчета.

Като цяло, както казва моят лекар: "Ако съпругът ви има всички сперматозоиди Y, тогава можете да плетете лъкове за себе си на всяко място по време на зачеването, да броите дните и да ядете толкова сладкиши, колкото искате, няма да има момиче!".

Мисля, че в тази фраза има много зрънце истина))

ЧЗВ

Ще ви помогне ли фоликулометрията да забременеете с близнаци??

Разбира се, че не. Фоликулометрията е изследване, което измерва растежа на фоликула в яйчника. С негова помощ можете само да определите колко фоликули са узрели, дали овулацията ще бъде многократна и кога ще настъпи.

Възможно ли е да зачене от двама мъже наведнъж?

Да, теоретично е възможно. Но на практика подобни случаи са много редки. Можете да научите повече от тази статия.

Какво трябва да направите, за да увеличите шансовете си да имате близнаци?

Опитайте да промените диетата си, да приемате витамини, ако е посочено, пийте билкови инфузии и отвари. Като цяло използвайте някоя от моите препоръки) Но тук никой няма да ви даде 100 процента гаранции: нито природата, нито аз, нито гинеколозите.

След какви контрацептиви е възможна такава бременност?

След всяка. Ключовата дума тук е „възможно“. Но няма гаранции.

Как се получават близнаци? Причини и факти - в нашата статия.

Как самостоятелно да се определи изтичането на околоплодната течност? Прочетете повече за този опасен симптом тук..

На кого и кога се изплаща обезщетението за ранна бременност? Разберете тук.

Реално ли е, ако използвате някои специфични пози?

Не мисля, че позите играят някаква роля в това..

Разделянето на яйцеклетка на 2 или узряването на две или повече яйцеклетки в тялото на жената се дължи на генетиката или хормоните, а позата като метод за доставка на сперматозоиди тук играе второстепенна роля.

Възможно ли е да зачене момче и момиче за първи път?

Разбира се можете да. Дори лично познавам такава майка на кралски близнаци) Но вероятността от това събитие не може да бъде изчислена.

И все пак - имате нужда от него?

Споделих с вас много рецепти, които могат да насърчат хиперовулацията. Но природата обикновено има свои собствени планове.

Можете да направите всичко, което е написано, и да не заченете дете, или не можете да планирате бременност, но случайно да получите две или дори три еднояйчни близнаци като подарък от щъркел. Всичко това увеличава вероятността от двойно зачеване, но в никакъв случай не го гарантира..

Както и да е, помислете: имате ли нужда от това?

В крайна сметка майка на близнаци може да бъде разбрана само от майка на близнаци или тризнаци - това е толкова трудна и отговорна работа.

Многоплодната бременност означава затруднения с бременността, токсикоза и гестоза, преждевременно раждане, по-нататъшна рехабилитация на недоносени бебета, осакатено здраве на майката, финансови затруднения...

И много повече...

Близнаците са не само двойна радост, но и двойни проблеми и двойна отговорност...

Оставете и пуснете ситуацията, нека всичко да бъде както е замислила природата. Обичайте се и лесна бременност за вас!

Гледайте и добро видео по темата. Напълно подкрепям мнението на лекаря: