Има огромен брой лекарства, които се използват за предотвратяване на нежелана бременност и едно от тях е Джес. Като се има предвид фактът, че ефективността на КОК е 98%, много жени се интересуват дали е възможно да забременеете, докато приемате противозачатъчните на Джес, ако внимателно следвате инструкциите за употреба..

Как работи той?

Преди да разберем дали е възможно зачеването, докато приемаме Джес-плюс, нека разберем на какъв принцип действа този контрацептив.

Jess принадлежи към категорията на COC от ново поколение с подобрен състав. Той е направен на базата на дроспинонон, който е алтернатива на естествения хормон прогестерон. И именно благодарение на присъствието на това вещество в КОК е възможно да се отървете от неудобните симптоми на предменструалния синдром. И ако контрацептивите от минали поколения биха могли да провокират наднормено тегло и подуване, то съвременните лекарства, към които принадлежи Джес, са лишени от такива странични ефекти.

Производители и много експерти твърдят, че приемането на Джес, поради ниското му съдържание на естроген, е възможно най-безопасно за репродуктивното здраве на жената. Но в същото време не се препоръчва самостоятелно прилагане на някой от контрацептивите..

Само лекар може да предпише една или друга КОК въз основа на целите и физиологичните характеристики на всеки отделен пациент. Това се дължи на факта, че при неправилно подбран контрацептив могат да се развият различни странични ефекти, вариращи от бързо наддаване на тегло до продължително маточно кървене..

Как действа лекарството? Наличието на малко количество естроген и прогестерон потиска овулаторните процеси и създава условия в маточната кухина, които не са подходящи за оплождане на яйцеклетката и имплантиране на яйцеклетката към стената на матката. Този ефект се постига чрез създаване на по-хлабав ендометриум и по-вискозен секрет в цервикалния канал, който предотвратява движението на сперматозоидите към яйцеклетката.

За справка! С правилната употреба на контрацептива на Джес вероятността от бременност е минимална. Според статистиката - по-малко от 1% годишно.

Рискови фактори

Джес е един от най-ефективните КОК. Така че възможно ли е да забременеете, докато приемате този контрацептив? Да, но само поради неспазване на правилата за прием на лекарството и при пиене на алкохолни напитки.

Според инструкциите за употреба, приемането на хапчета заедно с алкохолни напитки намалява ефективността на лекарството. Минималният интервал между приема на КОК и пиенето на алкохолни напитки трябва да бъде най-малко 3 часа.

Ако тези изисквания не са изпълнени, ефективността на лекарството ще бъде изключително ниска. Следователно, ако жената няма да се откаже от пиенето на алкохолни напитки, тогава е по-добре тя да даде предпочитание на друг метод за защита. Алкохолът има отрицателен ефект върху черния дроб и намалява работата на активните вещества в КОК, което най-вероятно ще доведе до зачеване.

Когато приемате Джес за първи път, се препоръчва да се въздържате от алкохол поне първия месец. Това е необходимо, за да може тялото да е натрупало достатъчна концентрация на хормони, които предотвратяват нежелана бременност..

Ако е настъпила бременност

И така, вече разбрахме дали е възможно да забременеете, докато приемате Джес и по каква причина може да настъпи зачеване. Нека да преминем към друг аспект на този въпрос. Вашата менструация трябва да дойде с 27-28 контрацептивни хапчета.

Ако менструацията не е започнала и има признаци, че е настъпило зачеване, тогава се препоръчва тест за бременност. В случай, че тестването показа 2 ленти, трябва незабавно да спрете приема на КОК и да се свържете с гинеколог.

Понякога може да се случи така, че ако контрацептивът се приема неправилно, настъпва бременност и жената започва да се тревожи дали лекарството ще навреди на здравето на нероденото дете.

Някои жени са сигурни, че КОК влияе отрицателно върху развитието на плода, следователно те са сигурни, че ако настъпи бременност, докато се приемат орални контрацептиви, детето им може да се роди с физическо или психическо увреждане.

Всъщност в хода на многобройни проучвания е доказано, че съвременната орална контрацепция по никакъв начин не влияе върху развитието на ембриона, когато става въпрос за отказ от КОК непосредствено след бременността..

Лекарството Джес в ранните етапи на бременността, докато жената осъзнае своята „интересна позиция“, не вреди на ембриона и не е в състояние да доведе до неговото необичайно развитие.

Отмяна на лекарството

Много дами са сигурни, че приемането на контрацептивното хапче Джес ще помогне на яйчниците да си починат и рязкото отмяна може да доведе до желаната бременност. Вече развенчахме мита за ефекта на рикошета в една от нашите статии..

За съжаление много хора все още вярват в чудодейните свойства на противозачатъчните хапчета, без да се замислят за страничните ефекти, които са вредни за здравето на жените. Ето защо, когато се чудите как правилно да отмените Джес, за да забременеете, трябва да помислите върху факта, че ефектът може да не дойде.

Какво да направите, ако схемата за прием е била нарушена?

Развитието на събитията, ако е пропуснато хапче COC Jess, може да бъде както следва:

 1. Ако бялото хапче е пропуснато, няма причина за притеснение, тъй като това е неактивно хапче "плацебо". Изхвърляме пропуснатото хапче и продължаваме да пием контрацептиви по схемата.
 2. Ако е пропуснато розово хапче и не са минали повече от 12 часа от преминаването, тогава пием контрацептива възможно най-скоро. Контрацептивният ефект все още продължава. Ако са минали повече от 12 часа от момента на приема, тогава съществува риск от зачеване. След това гледаме кое хапче е пропуснато: 1-14 - пием пропуснатото хапче, дори ако трябва да пием 2 - вечерно и днешно, а през седмицата използваме презервативи с интимност. 15-24 - тук има 2 възможни варианта: изпиваме пропуснатото хапче и след това продължаваме да приемаме КОК съгласно схемата. След 24 хапчета изхвърлете всички бели хапчета и незабавно започнете да приемате активни хапчета. Не е необходима допълнителна контрацепция. Вторият вариант е да изхвърлите съществуващата опаковка и да започнете да приемате нова на 5-ия ден от менструалния цикъл. Не е необходима допълнителна контрацепция

COC: плюсове и минуси

Много лекари предписват контрацептивни лекарства не само за изключване на бременност, но и за премахване на някои проблеми, свързани с работата на репродуктивната система:

 • нормализиране на хормоналните нива;
 • профилактика на възпалителни заболявания на женските полови органи;
 • намаляване на риска от развитие на тумори и онкологични заболявания на матката и придатъците;
 • активна борба с акнето, подобряване състоянието на кожата, косата, намаляване на риска от развитие на остеопороза.

Но в същото време има и недостатъци при приемането на орални контрацептиви:

 • дългите курсове на КОК могат да доведат до хормонални смущения;
 • оралните контрацептиви могат да причинят тромбоза;
 • по време на менопаузата - КОК увеличава риска от развитие на рак на гърдата.

Всичко обаче зависи от правилния избор на контрацептив. Ако лекарството е подходящо, тогава рискът от странични ефекти е изключително малък.

Вместо заключение бих искал да кажа следното: ако искате да използвате орални контрацептиви, не забравяйте да потърсите съвет от специалист. Не трябва да купувате COC самостоятелно и да започнете да го приемате без препоръка на лекар. Това може да повлияе отрицателно на репродуктивното здраве..

Каква е вашата позиция по отношение на оралните контрацептиви? Може би знаете на практика как работи този метод за предотвратяване на нежелана бременност? Споделете с нас и нашите читатели интересна информация, която може би може да стане много полезна за някого. Оставете вашите коментари в края на публикацията.

Въпроси

Въпрос: Вероятността от бременност при прием на Джес?

Сайтът предоставя справочна информация само за информационни цели. Диагностиката и лечението на заболявания трябва да се извършват под наблюдението на специалист. Всички лекарства имат противопоказания. Необходима е консултация със специалист!

Здравейте, аз съм на 19 години пия хапчета Jes от 4 месеца, сега е 5. Никога не съм взимал пропуски в 22.30, грешките са много редки и максимум в 1 ч. Вчера сутринта имаше незащитен полов акт за първи път (защото бях много притеснен поради това).вечерта от 20.00 до 22.00 имаше диария два пъти.Взех Lopedupe в 22.20. А хапчето Джес в 23.10 ч. Има ли шанс за бременност? И ако има, какво?

Моля, посочете в деня на употребата на кое хапче сте имали диария? С тази информация ще бъде възможно да се оцени по-точно вероятността от бременност..

Здравейте, аз съм на 19 години пия хапчета Jes от 4 месеца, сега е 5. Никога не съм взимал пропуски в 22.30, грешките са много редки и максимум в 1 ч. Вчера сутринта имаше незащитен полов акт за първи път (защото бях много притеснен поради това).вечер от 20.00 до 22.00 имаше диария два пъти.Взе Лопедупе в 22.20. А хапчето Джес в 23.10 има ли шанс за бременност? И ако има, коя? 10 април 14:59, 2012 MedCollegium Моля, пояснете, в деня на употребата на кое хапче, имали ли сте диария? С тази информация ще бъде възможно да се оцени по-точно вероятността от бременност..

Събиране
В деня на приемане на 12 таблетки. Но диарията беше преди да я вземете
Седмица преди това повръщах следобед веднага след ядене, но повръщах храна и веднъж малко. И беше същото много преди да вземете хапчето

В този случай има шанс за бременност, но той е нисък, тъй като диарията е била на 12-ия ден от приема на лекарството. Препоръчително е да продължите да приемате лекарството по установения график и да дарите кръв за hCG на 7-ия ден след полов акт. Този метод на изследване е най-информативен, прочетете повече, като кликнете върху връзката: hCG - ранна диагностика на бременността. За повече информация относно ситуации, при които вероятността от забременяване остава, вижте връзката: Вероятност за забременяване.

Здравейте! Във втория месец приемам Джес. Пропускът беше на първия пакет и беше по-малко от 12 часа. (Пия през нощта, но си спомних сутринта). Сега завършвам втората опаковка. Съпругът редовно свършва в мен (последните 5 дни). Кажете ми какъв е рискът от бременност.

В случай, че редовно сте приемали Джес по време на този цикъл (без пропуски, в същото време, без съвместна употреба с лекарства, които намаляват контрацептивния ефект на Джес), не трябва да има причина за безпокойство. Можете да прочетете повече за контрацептивното лекарство Джес, правилата за неговото използване, показания и противопоказания за употреба, както и ефекта на това лекарство върху репродуктивната система на жената, в нашия тематичен раздел със същото име: Джес.

Добър ден. На 27 години съм. Взимам Джес от 4-тия месец. Пропуснах 2 активни таблетки на третата опаковка. След това пих пропуснатите хапчета и продължих да пия по график. нямаше повече пропуски. Преди прохода незащитеният полов акт е бил три дни по-рано, след 9 дни. в момента оттогава минаха 2 седмици и започнах да ме притеснява ежедневно и почти никога не минаващо киселини, раздразнителност. По време на първата бременност симптомите бяха същите, само че имаше забавяне. Сега няма забавяне, менструацията дойде по време на неактивни хапчета, както се очакваше. Моля, кажете ми каква е вероятността за бременност и може ли менструацията да премине през плода, когато приемате Джес?

В случай, че е имало менструално кървене, по отношение на продължителността и продължителността е било обичайно, тогава вероятността от бременност е минимална. В случай, че се съмнявате, се препоръчва да се направи експресен тест за бременност и, ако е необходимо, да се консултирате с гинеколог. Препоръчително е да продължите да приемате лекарството по график. Прочетете повече за това противозачатъчно лекарство в поредица статии, като щракнете върху връзката: Джес - напълно нов режим на контрацепция.

Здравейте. Започнах да приемам Джес от първите дни на менструацията. Тъй като няма такова нещо като лошо здраве, аз се чувствам добре. На 7-то хапче (приемам го в 10 ч. Сутринта) имаше незащитен секс. Има ли чудесна възможност да забременеете?

Пълният контрацептивен ефект на лекарството се проявява на 7-10-ия ден, когато лекарството се приема редовно. Във вашия случай вероятността от бременност е минимална. Прочетете повече за това лекарство и правилата за неговото използване в поредица статии, като щракнете върху връзката: Джес.

Здравейте! Аз съм на 22 години. Вече 5 месеца пия Джес. През последните три месеца периодите започват на 28 ден. Сега вече има 29, но те не са. Винаги пия хапчета по едно и също време (около 23 часа), не ми липсва. На 26-ия ден вечерта имаше незащитен полов акт. Има ли шанс за бременност? Днес ще бъде последното неактивно хапче, струва ли си да започнете нов пакет по-късно?

В случай, че спазвате режима на дозиране на лекарството Джес, вероятността от бременност е практически изключена, така че нямате причина да се притеснявате. Въпреки деня, в който започва следващото кървене, лекарството трябва да се приема стриктно в съответствие с предписаната схема. Можете да получите повече информация за контрацептивното лекарство Jess, показанията и противопоказанията за неговото използване, както и за правилния прием на хапчета в тематичния раздел на нашия уебсайт, като щракнете върху връзката: Jess, напълно нов режим на контрацепция

кажи ми, че започнах да приемам джес, 8 дни, но те ми казаха, че 10 все още трябва да бъдат защитени, използвахме защита, но презервативът се счупи. сега ми е гадно, но само когато пуша, направих теста, той е отрицателен, кажете ми каква е вероятността за бременност?

Ако приемате Джес от първия ден на менструалния цикъл, няма нужда допълнително да използвате бариерни методи за контрацепция. Гаденето може да бъде свързано с хормонални промени в тялото. С правилната употреба на контрацептивни лекарства практически няма риск от нежелана бременност. Прочетете повече в раздела на нашия уебсайт: Джес

кажете ми, че нямам менструация след раждане (7 месеца) направиха кюретаж, взех антибиотик, така се случи, че трябваше да взема ескалатор след месец и започнах да се изписвам, казаха много съсиреци, а аз не трябваше да взема ескала, имаше хормонален, убодих контракциите на матката инжекцията, те казаха, че след инжекцията стана по-добре и казаха да вземат джес,

В тази ситуация, за да разрешите проблема с по-нататъшното приемане на лекарството Джес, трябва да изключите бременността, затова препоръчвам да направите анализ за hCG. Прочетете повече за това в раздела на нашия уебсайт: Анализ за hCG - ранна диагностика на бременността

Започнах да приемам джес от 5-ия ден на менструацията, те не използваха допълнително защита - партньорът ми се озова вътре в мен, сега прочетох, че е необходимо допълнително да се предпазя - тъй като началото на приема не съвпада с първия ден на менструацията. каква е вероятността за бременност?

Вероятността от бременност в този случай е много висока, затова препоръчвам да направите кръвен тест за hCG 7-10 дни след последния незащитен полов акт, за да изключите възможна бременност. За повече подробности по този въпрос прочетете съответната поредица от статии на нашия уебсайт, като кликнете върху връзката: Джес

Моля, кажете ми, ако започнах да приемам Джес за първи път и на 3-ия ден от менструацията, пих почти всеки ден по едно и също време, на 14-ия ден имаше незащитен полов акт, каква е вероятността да забременеете?

В тази ситуация рискът от бременност е практически изключен, тъй като когато започнете да приемате контрацептивната Джес на 2-5-ия ден от менструалния цикъл, се изисква допълнителна бариерна контрацепция през първите 7 дни, а след това контрацептивният ефект е гарантиран. Можете да получите по-подробна информация по въпроса, който ви интересува, в съответния раздел на нашия уебсайт, като кликнете върху следната връзка: Джес - изцяло нов режим на контрацепция, както и в раздела: Хормонални контрацептиви

обясни малко неправилно. Пиех хапчета всеки ден, но няколко пъти в грешния момент. има ли шанс за бременност?

Ако нарушението на режима на хормонална контрацепция на Джес не надвишава 12 часа, тогава контрацептивният ефект остава на високо ниво и няма причина за притеснение. Можете да получите по-подробна информация по въпроса, който ви интересува, в съответния раздел на нашия уебсайт, като кликнете върху следната връзка: Джес

Здравейте! Пия „Джес“ през първия месец, останаха 8 маси. заедно със залъгалки. Преди три дни обрив премина по лицето (малки червени бузи, по бузите и челото), както разбирам, това е алергична реакция. Трябва ли да използвам хапчетата до края на курса или да спра веднага?

Не е изключена алергична реакция, затова препоръчвам лично да посетите Вашия лекар за преглед и назначаване, когато потвърждавате алергична реакция, десенсибилизиращи лекарства, както и друг контрацептив. Можете да получите допълнителна информация по въпроса, който ви интересува, в съответния раздел на нашия уебсайт, като кликнете върху следната връзка: Хормонални контрацептиви. Можете също така да получите допълнителна информация в следния раздел на нашия уебсайт: Алергия или непоносимост

Здравейте! Вече 3 месеца пия хапчето на Джес. 1 и 2 пакета се виждат редовно. Разликата беше 1-2 часа максимум. Забравих да изпия 10 таблетки в 3 опаковки. И на следващия ден започнах с 10 таблетки. И в 17-то хапче имаше незащитен секс. Има ли шанс за бременност?

В случай, че сте пропуснали да вземете хапче, на следващия ден трябва да изпиете пропуснатото хапче веднага щом си го спомните, а след това в същия ден друго в точното време, дори ако трябва да вземете 2 хапчета наведнъж - както пропуснатото, така и друг. В този случай рискът от нежелана бременност е минимален. Можете да получите по-подробна информация по въпроса, който ви интересува, в тематичния раздел на нашия уебсайт, като кликнете върху следната връзка: Джес. Можете също така да получите допълнителна информация в следния раздел на нашия уебсайт: Хормонални контрацептиви

Ако съм пропуснал 1 таблетка на ден 10, мога да взема пропуснатата таблетка на ден 19, 2 таблетки подред?

В случай, че приемате хормонални контрацептиви Джес и сте пропуснали хапче, но на следващия ден трябва да вземете пропуснатото хапче веднага щом си спомните за него и в същия ден, в съответствие с графика, вземете хапчето, съответстващо по ред. Няма смисъл да приемате допълнително хапче на 19-ия ден, ако пропускът е бил на 10-ия ден. Ако интерменструалното кървене се забави, препоръчвам ви да направите тест за бременност. Можете да получите по-подробна информация по въпроса, който ви интересува, в тематичния раздел на нашия уебсайт, като кликнете върху следната връзка: Джес. Можете също така да получите допълнителна информация в следния раздел на нашия уебсайт: Хормонални контрацептиви

Здравейте. Изправен пред такъв проблем. Пия Джес шест месеца. Когато приемах предишната опаковка, менструацията не започна, днес вече приемам 7 таблетки от нова опаковка. Не е имало секс от последната менструация, тя настъпи последните 4 бели хапчета. Малко болки в стомаха в долната част на страните и доста обилно бяло отделяне, болки в гърдите. Кажи ми с какво може да е свързано? Също така прочетох, че по време на бременност може да има менструация, възможно ли е?

В тази ситуация, за да се изключи бременността, препоръчвам да направите кръвен тест за hCG, а също така трябва лично да посетите гинеколог за преглед и вземане на цитонамазка. Можете да получите по-подробна информация по въпроса, който ви интересува, в съответния раздел на нашия уебсайт, като кликнете върху следната връзка: Джес - напълно нов режим на контрацепция, както и в раздела: Хормонални контрацептиви. Можете също така да получите допълнителна информация в следния раздел на нашия уебсайт: Анализ за hCG

И тестът няма да работи?
Ако има бременност, тогава вече се оказва 2 месеца, тестът определено няма да лъже.

В тази ситуация можете или да направите тест за бременност, или да вземете кръвен тест за hCG - и двата метода са информативни. Можете да получите по-подробна информация по въпроса, който ви интересува, в тематичния раздел на нашия уебсайт, като кликнете върху следната връзка: Тест за бременност

Здравейте, пия Jas от 4 месеца. този месец, както обикновено, менструацията премина на 27-ия ден, но проблемът беше, че те продължиха само 1,5 дни (обикновено 4 дни). През месеца прекъснатият полов акт беше. Също така, имам много възпалена кръст от 2 седмици, като по време на менструация. Таблетките винаги се пиеха навреме, понякога с грешка от няколко часа. Кажете ми дали има шанс за бременност?

В случай, че редовно приемате хормонален контрацептив Джес, няма абсолютно никаква нужда от други методи за контрацепция - нито в дните на приемане на активни хапчета, нито в дните на приемане на неактивни такива. Пропускането на хапчета до 12 часа не намалява контрацептивния ефект на Джес, така че нямате причина да се притеснявате. Вашите симптоми могат да бъдат свързани с възпалителен процес, например аднексит, колпит, затова препоръчвам лично да посетите лекуващия гинеколог за преглед. Можете да намерите по-подробна информация по този въпрос в съответния раздел на нашия уебсайт, като кликнете върху следната връзка: Джес. Можете също така да получите допълнителна информация в следния раздел на нашия уебсайт: Хормонални контрацептиви

Не приемах добре преди, Джес взе първото хапче на 6-ия ден от цикъла, на 9-ия ден имаше незащитена ПА, каква е вероятността да забременея и продължавам да пия хапчета, трябва ли да спра?

В тази ситуация има шанс за бременност. Тъй като приемате хормоналната контрацепция Джес за първи път, трябваше да използвате бариерни методи за контрацепция през първите 14 дни. Можете да продължите да приемате хапчетата, но в случай на забавено менструално кървене, препоръчвам ви да направите тест за бременност. Можете да получите по-подробна информация по въпроса, който ви интересува, в тематичния раздел на нашия уебсайт, като кликнете върху следната връзка: Джес. Можете също така да получите допълнителна информация в следния раздел на нашия уебсайт: Хормонални контрацептиви

Здравейте. Започнах да го приемам на 3-ия ден от m.ts., на петия ден от приемането имаше незащитен контакт, продължавам да пия хапчета, но сега се страхувам, че изведнъж забременях? Как да бъде?

Моля, изяснете кой хормонален контрацептив приемате в момента. Трябва обаче да знаете, че когато приемате повечето хормонални контрацептиви, препоръчително е да ги приемате от първия за менструалния цикъл, а когато го приемате след първия ден на менструалното кървене, трябва да се вземат допълнителни бариерни методи за контрацепция. Предвид вашите обстоятелства има шанс за бременност, затова препоръчвам да си направите кръвен тест за hCG със забавено менструално кървене или отсъствие. Препоръчваме също да си направите тест за бременност в дните на приемане на неактивни хапчета..


Можете да получите по-подробна информация по въпроса, който ви интересува, в тематичния раздел на нашия уебсайт, като кликнете върху следната връзка: Контрацепция и контрацептиви и в поредица статии: Вероятност за забременяване, Анализ за hCG - ранна диагностика на бременността, Тест за бременност Можете също така да получите допълнителна информация в следния раздел на нашия уебсайт: Хормонални контрацептиви

Контрацептив Джес, можеш ли да продължиш да пиеш добре, ако все още си бременна с приятел? И колко време отнема приемането на допълнителни бариерни методи за контрацепция? Сега съм на 10-ия ден от приема на Джес и 13-ия ден от менструалния си цикъл. Трябва да изчакате закъснение или дни на прием на неактивни хапчета, за да изключите бременността?
много благодаря за отговора.

Препоръчваме ви да продължите да приемате таблетки Jess както обикновено и не пропускайте. В случай, че няма да има менструално кървене в дните на приемане на неактивни хапчета, препоръчваме Ви да направите кръвен тест за hCG или да направите тест за бременност.
Можете да получите по-подробна информация по въпроса, който ви интересува, в тематичния раздел на нашия уебсайт, като кликнете върху следната връзка: Джес. Можете също така да получите допълнителна информация в следващия раздел на нашия уебсайт: Защо правят кръвен тест за hCG??

добър ден! На 23 години съм, приемам Джес от 3 месеца, сега имам 11 таблетки в опаковката. Преди 3 дни започна кървене както при менструация. без съсиреци, без отделяне. няма гадене, няма замайване. няма странични ефекти и не е имало. полов акт е бил на рецепцията на 8 таблетки. Обикновено го приемам в 14.00, но през последните 5 дни го приемах по различно време.
Какви са причините за кървене? няма време да отидеш на гинеколог. благодаря предварително за вашия отговор!

В тази ситуация не трябва да изпадате в паника - полученото междуменструално кървене може да бъде свързано с адаптационния период, който обикновено трае 2-3 първите месеца от приема. Също така често се случва, че се появява междуменструално кървене, когато приемането на хормонални контрацептиви не е строго според схемата. Препоръчваме ви да продължите да приемате хапчетата както обикновено, няма шанс за бременност в тази ситуация, така че няма причина да се притеснявате. В случай, че междуменструалното кървене продължава и в следващите цикли, препоръчваме ви лично да посетите лекуващия гинеколог за преглед.

добър ден!
Кажи ми моля те.
Аз съм на 21 години
Пия хапчета джес за 7 опаковки.

Някъде преди седмица започна диария, имаше незащитен секс, забавянето вече е 2 дни. Трябва ли да се паникьосвам?

Ако се появи повръщане или диария в рамките на 4 часа след приемане на хормонални контрацептивни таблетки Jess, тогава вероятността от бременност се увеличава. Като се има предвид, че в момента имате забавяне на менструалното кървене, препоръчваме да направите кръвен тест за hCG или да направите тест за бременност.

Добър ден. кажете ми моля, започнах да приемам jess plus от първия ден на менструацията, не пропуснах месец навреме. менструацията започна без забавяне и спрях да пия хапчета и на 3-ия ден от менструацията беше незащитена. час след това изпих хапче и си легнах, сутрин менструациите изчезнаха, започнах да пия хапчета всеки ден отново и вече 4 дни пия. каква е вероятността да забременеете

Хормоналната контрацепция Jess Pus се приема без прекъсване в продължение на 28 дни, след което трябва незабавно да започнете да приемате хапчетата от следващата опаковка. Като се има предвид, че режимът за приемане на това контрацептивно лекарство е бил нарушен, вероятността от бременност е. В тази ситуация препоръчваме да спрете приема на лекарството, докато се изключи бременност, след което можете да възобновите приема на лекарството от следващия менструален цикъл..

Здравейте, пия хапчета Jes за втори месец, на 12-ия ден от приемането имаше незащитен секс и човекът завърши вътре в мен, пия хапчета редовно, има закъснения от няколко часа, каква е вероятността да забременеете?

При условие, че приемате хормонален контрацептив Джес в съответствие с инструкциите и не пропускате повече от 12 часа, вероятността от нежелана бременност е изключена. Докато приемате това лекарство, няма нужда да използвате допълнителни бариерни методи за контрацепция - нито в дните на приемане на активни хапчета, нито в дните, когато приемате неактивни хапчета.

Добър вечер. Взимам Джес от втория месец. Първият месец, когато пиех лекарството всеки ден, нямаше пропуск, но менструациите преминаха на предпоследното неактивно хапче и тъй като преди приемах лекарството на Klayra (преди около 2 години), никога не се сблъсквах с това, периодите ми винаги идваха с първото активно хапче, и дори с точност до часове, когато приемах втората опаковка на Джес, пропуснах едно неактивно хапче и започнах нова опаковка. През третата седмица на тази опаковка имаше незащитен полов акт и младежът влезе вътре в мен. На следващия ден, 3 таблетки преди края на опаковката, менструацията ми мина, но не същата като обикновено, но по-бедна. Мина седмица и половина от момента на полов акт, през първите два дни стомахът се изкриви и му се стори гадене. Направих теста 3 дни след акта, той беше отрицателен. Но през последните два дни ме боли стомах и малко гадене, много се притеснявам дали това е бременност. Кажете ми, моля, какво може да бъде. Благодаря.

Вероятността за бременност, съгласно предоставените данни, е изключена, така че няма причина за безпокойство.

добър ден!
Взимам JES от 3 години. Но преди месец пропуснах 4 хапчета и имах незащитен полов акт, кажете ми дали има шанс да забременея?

Вероятността за бременност, предвид пропускането на 4 хапчета от хормоналния контрацептив Джес, е. Препоръчваме ви да направите кръвен тест за hCG 7-10 дни след последния незащитен полов акт или да направите тест за бременност в случай на забавено менструално кървене, което ще позволи навременна диагностика на бременността.

Добър ден! Исках да задам въпрос, взех Джес в продължение на 6 месеца, за превантивни цели, предписа ми гинеколог, нямаше пропуски, винаги по едно и също време 19.00 (закъснях, пих в 23.30) Нямаше повръщане, нямаше диария, също не приемах лекарства, които намаляват ефекта на този път. На 14 септември имаше незащитена БКП, на 16 септември CD стартира, този месец компактдискът също дойде навреме, на 3 неактивни хапчета, но уринирането ми зачести и някакво странно състояние е постоянно, лекарят разреши да отмени хапчетата от тези компактдискове.?

Ако преди премахването на хормоналния контрацептив Джес режимът не е бил нарушен, тогава вероятността от бременност е изключена.

Прием "Джес" и бременност: съвместими ли са те

Съвременните противозачатъчни хапчета са доста ефективни. Въпреки това, бременността, докато приемате Джес, както и другите контрацептиви, все още може да настъпи.

Как работи той

Съвременните момичета сами решават кога да имат деца. За щастие, фармацевтичната индустрия предлага много контрацептиви, които позволяват на младите семейства и възрастните хора да контролират процеса на раждане..

Сред лекарствата за превенция на бременността са противозачатъчните хапчета "Джес". Това е контрацептив от ново поколение с подобрена формула. Лекарството съдържа дроспиренон, който е алтернатива на естествения хормон прогестерон. Дроспиренонът помага за облекчаване на всички симптоми на ПМС. По време на приемането на контрацептиви, произвеждани от фармаколози преди, подуването и наднорменото тегло бяха неизбежни. Джес няма тези неприятни странични ефекти.

Производителите и заедно с тях много лекари твърдят, че приемането на тези хапчета поради минималното съдържание на естроген в тях е безопасно за женското тяло. COC обаче трябва да бъде избран от лекар. Само акушер-гинеколог, отчитайки вашата възраст, заболявания и нива на хормони, може да избере подходящо за вас противозачатъчно средство.

Ако приемате таблетките Джес правилно, шансът да забременеете е минимален. Според статистиката - по-малко от 1% годишно.

Трябва да започнете да пиете хапчета от първия ден на менструацията. Ако приемът започне на 2-5 ден от цикъла, следващата седмица след менструация трябва да се използват допълнителни бариерни методи за контрацепция. Таблетките се приемат ежедневно по едно и също време с леко отклонение (в идеалния случай до един час).
Нежелателно е да се използва "Джес" заедно с други лекарства, тъй като някои от тях могат да намалят контрацептивния ефект. Във всеки случай, ако имате нужда от такива лекарства, по-добре е да се консултирате с Вашия лекар, преди да ги вземете..
Строго не е разрешено да правите почивки, ако опаковката свърши, така че трябва предварително да се погрижите за запасите от противозачатъчни хапчета Jess в домашната аптечка..

Рискови фактори

Джес е едно от най-ефективните лекарства за предотвратяване на нежелана бременност. Много жени се чудят дали е възможно да забременеете, докато приемате Джес. Оплождането може да възникне, когато нарушите правилата за прием на контрацептиви или когато пиете алкохол. Както е посочено в анотацията към лекарството, строго е забранено употребата на таблетки заедно с алкохол. Минималният интервал между приема на хапчета и пиенето на алкохол трябва да бъде три часа.

В противен случай, ако няма да се придържате към това правило или алкохолът често присъства в живота ви, по-добре е да изберете друг метод за контрацепция. Алкохолът има отрицателен ефект върху черния дроб, а също така намалява ефекта на "Джес", което може да доведе до бременност. Също така, нежелани последици по време на прием на Джес и алкохол могат да бъдат болки в млечните жлези, вагинални секрети и дори кървене..

Ако жената току-що е започнала да приема хапчета, тя трябва да се въздържа от алкохол поне месец, за да се натрупа достатъчна концентрация на хормони в организма..

Ако се появи повръщане или диарията започне в рамките на три часа след приема на хапчето, трябва да вземете хапчето отново, тъй като предишното не е имало време да бъде усвоено от тялото. Поради тази причина, ако жената страда от постоянно разстройство на стомаха, по-добре е да изберете друг метод за контрацепция..

При спазване на всички тези правила, въпросът дали е възможно да забременеете, докато приемате "Джес" не трябва да стои пред вас.

Ако забременеете

Менструацията трябва да започне от 27-28 таблетки извън кутията. Ако това не се случи и се страхувате, че сте бременна (например, ако сте повърнали, докато сте приемали хапчетата или ако сте пропуснали среща), направете спешно тест за бременност.

Ако тестът е положителен, незабавно спрете да пиете Джес и се обърнете към лекар.

Случва се така, че ако лекарството се приема неправилно, една жена забременява и се притеснява дали детето ще се роди здраво. Мнозина, след като прочетат страшни неща в интернет, си мислят, че детето им ще се роди с физически или умствени увреждания, защото бременността е настъпила по време на приема на хапчета, които могат да навредят на нероденото бебе. Гинеколозите обаче са доказали, че в този случай не може да има странични ефекти за детето..
Приемът на "Джес" в началото на бременността (докато не сте разбрали за зачеването) няма да навреди на плода и няма да доведе до аномалии.

Как да не забременеете, ако сте пропуснали хапчето "Джес"

 • Ако сте пропуснали бялото, не се тревожете: това е неактивно плацебо хапче. Просто изхвърлете пропуснатото хапче и продължете да пиете "Джес" по схемата. Няма да забременеете.
 • Ако беше розово хапче, но закъсня с по-малко от 12 часа, вземете го бързо. Контрацептивният ефект ще остане. Ако изтече повече време, тогава съществува риск от забременяване. Вижте кое хапче сте пропуснали.
 • От първото до четиринадесетото хапче. Вземете пропуснатото хапче (дори ако трябва да пиете две наведнъж - вчера и днес). Използвайте презерватив за една седмица.
 • Хапчетата от петнадесета до двадесет и четвърта. Тук има опции:
 1. Изпийте хапчето, което сте пропуснали, дори ако трябва да пиете две наведнъж. След това продължете да пиете по схемата. След като изпиете 24 таблетки, пропуснете приема на белите таблетки и започнете да приемате активните хапчета веднага. Не е нужно да се предпазвате.
 2. Изхвърлете този пакет. Започнете да приемате нова опаковка на ден 5. Не е необходима допълнителна контрацепция.

COC: плюсове и минуси

В повечето случаи гинеколозите предписват Джес не само за предотвратяване на нежелана бременност, но и за справяне с проблемите на жените като тежко ПМС или нередовна менструация..

 1. "Джес" подрежда хормоналния фон, възстановява менструалния цикъл и го прави редовен.
 2. Предотвратява възпалителни заболявания на женските полови органи.
 3. Предотвратява появата на тумори и развитието на рак на матката или яйчниците.
 4. Благодарение на специалния си състав, той помага в борбата с акнето, подобрява състоянието на кожата и косата, а също така намалява възможността за развитие на остеопороза.

Оралната контрацепция обаче има много противници, сред които са уважавани лекари. Те вярват, че всяка намеса в природните процеси може да повлияе отрицателно на здравето на жената в бъдеще..

Противниците на КОК (орални контрацептиви) твърдят, че продължителната им употреба е лоша за плодовитостта на жената, тъй като хапчетата създават „фалшив“ менструален цикъл. И когато жената реши да има бебе, яйчниците не могат да „запомнят“ как да работят правилно.

Също така се смята, че когато се приемат КОК, рискът от тромбоза се увеличава. А при менопаузата - рискът от рак на гърдата. Ако таблетките не са избрани правилно, това може да доведе до кървене, хормонални смущения, кожни проблеми, главоболие, депресия. Често на фона на КОК либидото намалява.

На кого да повярвате, зависи от вас и вашия лекар. Не забравяйте също така, че има строги противопоказания за прием на контрацептивни хапчета Джес:

 1. Диабет.
 2. Мигрена.
 3. Тромбоза.
 4. Болести на черния дроб и кръвоносните съдове на мозъка.
 5. Забременяване или кърмене.

Ефект на отскок

Много гинеколози, колкото и странно да звучи, предписват хапчета не само за предотвратяване на бременност. Но също така и за дългоочакваното му начало, което много често се случва при отнемане на лекарството (така нареченият ребаунд ефект). При прием на контрацептиви менструалният цикъл се нормализира и вероятността от зачеване се увеличава.

Обикновено в този случай се използва "Джес плюс". Бременност след отмяна на "Джес Плюс" настъпва поради съдържанието на таблетки калциев левомефолат.

Това е синтетично производно на фолиевата киселина, което спомага за подобряване на функционирането на репродуктивните органи на жените..

Отмяната на "Джес Плюс" за бременност ви позволява да заченете дете доста бързо. Дългоочакваната бременност, като правило, настъпва през първите два месеца след отнемането на лекарството.

Приятел, който забременее през първия месец от брака, може да се плаши, че след прием на контрацептиви, бременността никога няма да настъпи. Това обаче е мит. "Джес плюс" и бременността са съвместими.

Характеристики на изписването при прием на Джес и основните им причини

По този въпрос е важно да се обърне внимание не само на секрецията, но и на самото лекарство. Факт е, че зацапването е пряко свързано с ефекта на орален контрацептив върху функционирането на репродуктивната система. В повечето случаи няма причина за притеснение, но е полезно жената, приемаща такива лекарства, да знае кое отделяне и в кой период се счита за норма и какво показва отклонения.

Относно лекарството

Контрацептив, който е с ниско съдържание на хормони. Основните са етинил естрадиол, дроспиренон. Като цяло таблетките имат сложен ефект върху репродуктивната функция на организма:

 • Контролирайте функцията на яйчниците, потискайте овулацията.
 • Удебелете изхвърлянето. Плътната консистенция пречи на напредването на сперматозоидите до яйцеклетката.
 • Влияят върху развитието на ендометриума. Това обстоятелство предотвратява прикрепването на оплодена яйцеклетка към стените на матката. В резултат на това оплодената яйцеклетка умира.

По този начин Джес променя обичайния ход на събитията. Таблетките, първо, не позволяват на яйцеклетката да се развие напълно. Няма овулация. На второ място, той потиска функцията на яйчниците. Този орган е отговорен за производството на хормона прогестерон по време на втората фаза на менструалния цикъл. Впоследствие помага на оплодената яйцеклетка да се закрепи към стените на матката. При липса на оплождане допринася за началото на менструацията. Трето, под влиянието на Джес матката престава да функционира в нормалния си режим. Не създава допълнителен слой епител, не се подготвя за приемането на оплодено яйце.

От една страна, това е прекрасна възможност да се насладите на пълен полов акт без заплаха от нежелана бременност. От друга страна, това е най-силната намеса в нормалния ход на събитията на репродуктивната система. Освен това, това се отнася не само за гениталиите, но и за централната нервна система, която контролира целия процес на менструалния цикъл. Опасно ли е за вашето здраве? Какви са последствията за жените? Естеството на менструацията по време на прием на контрацептив. Кога да изчакате след отмяна на менструацията на Джес?

Възможни отрицателни ефекти на Джес

С доста ниска честота могат да се появят следните нежелани реакции при прием на лекарството:

 1. Дискомфорт и изпъкване на гърдите през първите 90 дни от поглъщането. Това се дължи на промяна в хормоналните нива.
 2. Появата на зацапване зацапване - по-често във втората фаза на цикъла и няколко дни преди очакваната регулация. Те спират средно след 2-3 месеца, рядко когато продължават повече от шест месеца редовна употреба. Ако след 6 месеца изписването продължава, трябва да се избере лекарство с по-висока доза.
 3. Колебания в телесното тегло. Все още има широко разпространен мит, че оралните контрацептиви провокират набор от килограми. Ниските дози хормони обаче, както при Джес, не водят до подуване и наддаване на тегло. Нещо повече, в някои случаи е възможно дори да се намали на фона на стабилизиране на хормоналния баланс, ако проблемът е причинен именно от хормонални нарушения..
 4. Нарушение на кръвосъсирването. За жени, които са диагностицирали патологии на хемопоетичната система, изборът на орални контрацептиви се извършва със специално внимание след предварителна диагноза, а контролът също се извършва през първите няколко месеца от приема..
 5. Пробивно кървене. Изолирани случаи на кървене са свързани с факта, че матката силно отхвърля ендометриума, причинявайки обилно кървене. Това състояние изисква задължителна хоспитализация и използване на кръвоспиращи и други лекарства. Също така се нуждае от подмяна ОК.

Прекратете употребата само по препоръка на лекар..

Джес и бременност

Началото на бременността с правилното прилагане на ОК е почти невъзможно. Съществува риск обаче, ако по време на прием е имало пропуски, намаляване на дозата. Средно надеждността на продукта е 98,5%, съответно няма сто процента гаранция за липсата на концепция. Причините са следните:

 1. Пропускане на хапче. Обикновено лекарството се приема ежедневно по едно и също време. Но ако последното хапче е в хода (преди седемдневната пропуск преди приемане на новата опаковка) не се пие, през този ден яйчниците могат да започнат да функционират както преди. Същият ефект се наблюдава, ако една жена не изпие първото хапче от нова опаковка след края на менструацията си..
 2. Лошо храносмилане с диария и повръщане. Пълната абсорбция на активните компоненти на лекарството настъпва в рамките на 3-4 часа. Ако през този период е имало дори едно повръщане или тежка диария, тогава повечето от активните вещества могат да напуснат тялото. Рискът от оплождане се увеличава.
 3. Паралелно приложение на лекарства. Антиалергенните, антибактериални, противогъбични, антиконвулсанти влияят върху активността на хормоните в състава на контрацептива. Също така намалява ефективността на хапчетата за отслабване. Много естествени съставки имат подобен ефект, например екстракт от жълт кантарион.
 4. Флуктуации на психо-емоционалния фон. Нервно претоварване, стрес, депресия могат да повлияят отрицателно на абсорбцията на компонентите на противозачатъчните хапчета, в резултат на което може да настъпи бременност.
 5. Прекъсване на цикъла. Жените с аменорея, метрорагия, момичета с отсъствие на първата менструация, докато приемат Джес, могат да наблюдават различни странични ефекти, включително появата на нежелано зачеване.

Бременността на фона на приемането на лекарства е нормална. Навременното прекратяване на употребата на OC (обикновено веднага след забавяне) позволява на плода да се прикрепи и развие. През първите 5 седмици приемът на контрацептиви не засяга ембриона и едва от 6-та седмица може да повлияе отрицателно на формирането на плода.

 • https://BolezniKrovi.com/krovotecheniya/pri-prieme-dzhes.html
 • https://MesyachnyeDni.ru/vydeleniya/posle-preparatov/vydeleniya-pri-prieme-dzhes.html
 • https://ovydeleniyah.ru/u-zhenshhin/pri-prieme-dzhes.html
 • https://TopGinekolog.ru/vydeleniya/korichnevye-pri-prieme-dzhes

Отличителни черти на менструацията

Опаковката съдържа 28 таблетки. 4 от тях са неактивни. Първият прием започва на първия ден от менструацията. Контролът на раждаемостта се приема приблизително по едно и също време всеки ден. Не се допускат почивки. Всички таблетки се пият за 28 дни. Неактивните хапчета се приемат последни. Дозата хормони в тях е минимална. Менструацията идва естествено поради подцененото количество на някои хормони. След като взе последното хапче, Джес започва менструацията си. Въпреки това, когато използвате Джес, вашият период може да не е.

Първият период, когато приемате противозачатъчни хапчета, ще се различава от обичайния ви период. Това се дължи на потискане на функцията на яйчниците и нарушаване на матката. При нормален менструален цикъл матката образува допълнителен епител, който се отхвърля по време на менструация. Докато приемате Джес, периодите ви ще са оскъдни. Тъй като допълнителният слой не се формира, няма какво да се отхвърли. Прогестеронът във втория етап на менструалния цикъл регулира потока. Когато приемате Джес, нивото на хормона е ниско, месечното отделяне става оскъдно.

Първата менструация, когато приемате Джес, може да бъде плашеща. За разлика от обикновените червени, ще се появят кафяви. Под действието на таблетките Джес вискозитетът на кръвта се увеличава. Срутва се, докато е вътре в кухината. Кафяво отделяне се появява сутрин след продължителна почивка. Когато няма начин кръвта да тече свободно навън.

Първата менструация при прием на Джес ще ви изненада със своята продължителност. По-скоро наличието на отделяне между менструацията. Размазването на кафяво отделяне показва преструктуриране на репродуктивната система, адаптиране на гениталните органи към нови условия. Няма нищо опасно, тъй като няма причина за безпокойство.

Кога да изчакате първата менструация с началото на приема на Джес

Необходимо е да се пие Джес от първия ден на менструацията, по една таблетка. Менструацията по време на прием на противозачатъчни хапчета идва в края на опаковката, тоест след края на залъгалките. В блистера има четири такива хапчета, останалите са активни.

Ако една жена се е придържала към графика и е започнала да пие хапчета плацебо навреме, тогава менструацията трябва да започне няколко дни след приема на неактивните хапчета. Максимално допустимото отклонение е от два до четири дни.

При орални контрацептиви менструацията се нарича абстинентно кървене..

Отхвърлянето на ендометриума започва само на фона на намаляване на нивото на активните хормони. За това в блистера има залъгалки..

Ефектът на лекарството върху ПМС

Първата менструация, когато приемате Джес, ще ви изненада с липсата на предменструален синдром при жена. Външният вид ще се промени:

 1. Хормоналният състав на лекарството Джес потиска производството на себум. В резултат на това кожата става без мазен блясък. По същата причина броят на акне по кожата намалява, акнето изчезва. В юношеството за тази цел се предписва употребата на контрацептивното лекарство Jess..
 2. Намалена болка. Отхвърлянето на епитела от стените на матката е придружено от неприятни усещания, болка. Множество контракции на матката водят до коремен спазъм. В резултат на приема на Джес вашите менструации стават по-малко болезнени. Защото нищо от това го няма. Яйчникът практически си почива, няма дискомфорт и в тази област на корема.
 3. Намаляване на подпухналостта. Седмица преди очаквания период течността започва да се натрупва в тялото. Хормоните възпрепятстват свободното му освобождаване, активната работа на яйчниците. След приема на Джес менструацията не причинява такъв дискомфорт. Гледайки напред, можем да кажем, че лекарството на Джес не влияе върху теглото на жената. Хормонът дроспиренон потиска действието на кортикоидите. А те от своя страна допринасят за натрупването на течност в тялото на жената..

Колосалният ефект от понижаването на ПМС от първата менструация при прием на Джес може да не последва. Това зависи от активността на яйчника. Адаптацията на тялото зависи от интензивността на производството на хормони..

Предменструален синдром

Джес още през първите месеци от приема го значително облекчава ПМС. В рамките на 2-3 цикъла тялото ще свикне с действието на лекарството. Продължителността на адаптацията пряко зависи от това колко активно са работили женските органи. Най-често момичетата след продължителна употреба забелязват липсата на неприятни предвестници на критични дни..

Положителните ефекти на хормонален контрацептив:

 1. Намалява омазняването на кожата. Компонентите, съставляващи продукта, активно потискат андрогените, които причиняват повишена мазна кожа. Не са редки случаите, когато на тийнейджърките се предписва Джес за борба с акнето и акнето..
 2. Силните болки по време и по време на менструация преминават. Всичко това благодарение на намаляване на маточните контракции. В допълнение към неприятните усещания в корема, болките в кръста отшумяват.
 3. Борба срещу подпухналостта. Потискайки кортикоидите, веществото дроспиренон, което е част от Джес, не позволява течността да остане в тялото.

Когато настъпи периодът ви, докато приемате Джес

Всяка жена има различна продължителност на цикъла. Използването на препарата Джес води до неговото изравняване. Всяка таблетка от лекарството Jess съдържа същата доза от хормона. В тялото те се натрупват постепенно. В последните 4 таблетки количеството хормони е подценено. След 4 дни тялото на жената реагира на намаляване на концентрацията. В бъдеще всичко зависи от това колко хормони са се натрупали в тялото на жената през целия цикъл на използване на лекарството - 28 дни. Приблизително след като вземете менструация на Джес, трябва да изчакате 4 дни. При някои жени менструалният поток се появява в деня след последната доза на Джес.

Трябва да се отбележи, че някои жени изобщо не чакат своя период след Джес. Тази ситуация се наблюдава, ако преди употребата на противозачатъчното лекарство менструацията е била оскъдна, е продължила около 3 дни. Джес не позволява на яйчника да функционира нормално, което преди това не беше особено активно. Липсата на менструация при прием на Джес се обяснява и със следните причини:

 • Ситуацията с липсата на менструация след използване на Джес плаши една жена. Тя непрекъснато ще мисли, че лекарството инхибира работата на яйчника. Причината за отсъствието на менструация през следващия месец ще добави нервно напрежение, стрес.
 • Когато се използва контрацептивното лекарство Джес, алкохолът упражнява допълнително натоварване върху репродуктивната система. Опийна напитка влияе на хормоналния фон на жената. В резултат на това, когато приемате Джес, няма периоди.

Ако ситуацията с липсата на менструация при прием на Джес се прояви веднъж, можете да започнете да използвате следващата опаковка от лекарството след 4 дни. Ако ситуацията се повтори през следващия цикъл, трябва да се свържете с вашия гинеколог.

Какво да направите, ако пропуснете хапче

Пропускането на поне едно хапче, докато приемате орални контрацептиви, е опасна грешка, тъй като спирането на потока от хормони през деня може да отмени контрацептивния ефект на лекарството. Работата е там, че Джес потиска синтеза на прогестерон в яйчниците и също забавя удебеляването на ендометриума, но когато едно момиче забрави да пие добре, този ефект изчезва.

На въпроса: "Какво да правя, ако пия Джес и съм пропуснал хапче?", Отговорът може да се намери в инструкциите за лекарството. Във всяка ситуация първото действие е да вземете забравеното хапче веднага, когато си го спомнят, дори ако трябва да използвате 2 броя за един ден. По-нататъшните действия зависят от времето на цикъла, когато приемът на контрацептиви е неуспешен. Ако момичето е пропуснало бялото хапче, не се притеснявайте, тъй като те нямат силен контрацептивен ефект, те помагат на менструалния цикъл да завърши нормално.

Допълнителни мерки

Ако преминаването е настъпило преди 15-ия ден, тогава жената не може да направи нищо и спокойно да продължи сексуалния си живот, тъй като през този период не може да настъпи овулация. Ако хапчето е пропуснато след 16-ия ден от цикъла, тогава през следващите 3-4 дни е необходимо да се използват допълнителни контрацептивни мерки: презервативи или вагинални спермицидни супозитории. Това се дължи на факта, че без доставката на хормони може да започне овулация - време за оплождане.

Ако менструацията след анулирането на Джес все още не е започнала, тогава след 2 седмици е необходимо да се направи тест за бременност и да се посети лекар, като се спомене неуспехът, докато се приема контрацептив.

Странични ефекти от употребата на контрацептиви

От една страна, Джес е едно от лекарствата, които лекарите предписват за регулиране на месечния цикъл. От друга страна, това е причина за менструални нарушения. Причините за нарушението на периода обикновено се разделят на няколко групи:

 • Джес е едно от ефективните лекарства, което се използва за намаляване на интензивността на образуването на епител по стените на матката. Назначаване за намаляване на броя на месечните изписвания. При наличие на гинекологично заболяване - ендометриоза, причинява кървене. Ситуацията се появява веднъж или в 3 месечни цикъла. Ако ситуацията не се е нормализирала, цикълът не се е възстановил, трябва да посетите гинеколога. Контрацептивът ще бъде отменен. Или трябва да повдигнете въпроса за автентичността на Джес.
 • Когато приемате Джес, менструацията може да отнеме много време. Тоест леко кафяво отделяне в рамките на 2 седмици. Появата на кръв по време на употребата на Джес се счита за патология. Ситуацията трябва да бъде обсъдена с Вашия лекар. Месечният цикъл трябва да се възстанови след 3 месеца употреба на Jess.
 • Когато приемате Джес, може да се очаква менструация предсрочно. Това се случва при самостоятелно използване на таблетки. Ако не се побира или има патологични здравословни проблеми. През първите 3 месеца непланираните периоди са нормални. Ако вашият период настъпи рано след 6 месеца, може да има здравословни проблеми. Може би наличието на кисти, миома и други патологии. Лекарят ще предпише ултразвук.
 • След отмяна на Джес няма периоди. Тази ситуация се наблюдава, ако таблетките са приемани дълго време. Ще отнеме известно време, за да се нормализира функцията на яйчниците. Ако след отмяна на Джес менструацията е не повече от 6 месеца, се изисква преглед.

Възможни отрицателни ефекти на Джес

Пристрастяването към синтетични хормони продължава през първите три месеца от употребата. Джес потиска активността на яйчниците, в резултат на което те произвеждат по-малко естроген. Може да се появи подобно на изхвърляне. Процесът на привикване в редки случаи продължава до шест месеца.

Менструацията се нормализира след 21 дни от употребата на Джес. Ако кръвта е започнала да се отделя по-рано, това показва ниско потискане на производството на естроген в организма. Гинекологът в такава ситуация предписва по-силно лекарство с повишено ниво на женските полови хормони.

При прием на Джес са възможни менструални нарушения, когато менструацията не се появява дълго време. Това означава, че лекарството потиска твърде много активността на яйчниците..

Има и други причини за отсъствието на менструация:

 • нервно напрежение, стрес;
 • консумацията на алкохол понижава нивата на хормоните.

Липсата на менструация на фона на употребата на Джес се разглежда от лекарите като вариант на нормата, особено при пациенти, които преди това са имали оскъден менструален поток.

Понякога редовната менструация започва, когато използвате Джес. Това явление в медицината се нарича пробивно кървене. Това се случва, защото нивото на хормоните в кръвта намалява и матката не е имала време да се възстанови. През този период контрацептивният ефект на лекарството е нисък. Ако в началото на приема се появи кървене, не се притеснявайте. Обикновено спира от само себе си. В други ситуации се изисква медицински съвет.

Докато използвате Джес, кървенето може да се обясни с наличието на женски заболявания: полипи, увреждане на маточния фаринкс. Тези състояния изискват гинекологичен преглед: медицински преглед, ултразвуков преглед.

Ако жената няма гинекологични патологии, лекарят коригира дозата на лекарството..

След отмяна на Джес, менструацията може да не дойде в продължение на няколко месеца. Тази ситуация се счита за нормална, тялото е възстановено и това може да отнеме до шест месеца..

Забранено е внезапното отмяна на лекарството самостоятелно, дори при внезапно кървене. Внезапното отнемане може да увеличи загубата на кръв. Всички обезпокоителни симптоми трябва да бъдат съобщени на гинеколога, който ще вземе правилното решение да коригира или замени лекарството.

Бременност, докато приемате хапчета

Докато приемате Джес, вашият период може да не се дължи на бременност. Това не е изключено, въпреки че се случва много рядко. Има фактори, които влияят върху ефективността на контрацептива.

 • Смесени хапчета.
 • Беше пиян късно навреме. Или изобщо пропуснати.
 • Болест на храносмилателната система. Повръщане, диария нарушава усвояването на хормоните.
 • Прием на лекарства. Антибиотиците, антиконвулсантите намаляват ефективността на контрацепцията.

Ако се изключат всички горепосочени фактори, отсъствието на менструация по време на прием на хапчета може да означава наличие на бременност. В същото време подобрената формула на продукта ви позволява да поддържате бременност, ако желаете. Хапчетата нямат отрицателен ефект върху развитието на бъдещото дете.

Джес е ново лекарство в гинекологията, което трябва да се приема само след консултация с лекар. Ще трябва постоянно да следите здравословното си състояние, да коригирате начина си на живот.

Един от удобните и лесни за използване контрацептиви е противозачатъчното хапче Джес. Въпреки скорошната поява сред лекарствата с подобна цел, те вече са спечелили популярност. Всичко това се дължи на контрола на качеството на менструалния цикъл, а не само на контрацептивните възможности. Разбира се, когато приемате джес, менструацията ви също трябва да се промени. Но как да разберем дали това са естествени промени или сигнал за опасност за репродуктивната система?

Прочетете в тази статия

Когато менструацията започва след отмяна

Кога, т.е. в кой ден (на кое хапче) започва менструацията ви, когато приемате Джес (Джес плюс)? В идеалния случай, разбира се, когато приемате КОК, менструалният цикъл е стабилен като часовник.

Един блистер Jess (Jess plus) съдържа 24 активни таблетки и 4 неактивни (в Jess plus това са витаминни таблетки). Приемът на хапчета трябва да започне на 1-ия ден от цикъла (първия ден на менструацията). След като изпиете всички 28 таблетки (активни и неактивни), започвате нова опаковка. Началото на периода ви съвпада с края на предишния пакет.

Ако обаче току-що сте започнали да приемате ОК, тогава първите 1-3 цикъла (месеца) тялото ще свикне, менструалният цикъл може да се повреди, както и характеристиките на самите секрети да бъдат нарушени. Ако по това време имате леко зацапване или промяна в характера на менструацията си (намаляване или увеличаване на изобилието от секрети), тогава това е основно нормално.

Но (дори на ранен етап от приемането), ако има сериозни отклонения от нормата или твърде неприятни странични ефекти, например, менструацията не приключва дълго време, те са твърде обилни (пробивно кървене) или изобщо не са, тогава трябва спешно да се консултирате с лекар.

Повече за лекарството

Джес е еднофазно лекарство с ниска доза хормони. Основните са дроспиренон и етинил естрадиол. Контрацептивният ефект, който те осигуряват, се дължи на три обстоятелства:

 • Ефект върху яйчниците с възможност за потискане на овулацията;
 • Удебеляване на слуз, произведено от репродуктивната система, което предотвратява проникването на сперматозоидите в яйцеклетката;
 • Намеса в развитието на ендометриума. Това предотвратява имплантирането на яйцеклетката, ако въпреки това е оформена, в лигавицата на матката.

Последният и първите методи за контрацептивно действие на лекарството свързват джеса и менструацията. Те се появяват с отделянето на функционалния слой на ендометриума от базалния. И тъй като лигавицата на маточната кухина се развива по различен начин, отколкото извън присъствието на лекарството в тялото, естествено е менструацията също да протича по различен начин. Подобен ефект осигурява ефектът върху яйчниците, те играят важна роля при подготовката на критични дни. Но какви опции и изненади са възможни, кои периоди са нормални при вземане на джес? Когато отговаряте, трябва да имате предвид здравето на жените, възрастта и предишните характеристики на процеса.

Действия при кървене

Отвореното кървене изисква повикване на линейка и хоспитализация, ако:

 • има силна слабост до припадък;
 • кръвта има ярко алено оцветяване;
 • изхвърлянето се засилва, има течна консистенция;
 • треска, студени тръпки.

Ако отделянето е оскъдно, се налага корекция на дозата на лекарството или употребата на други лекарства с контрацептивен ефект.

Ако се пропусне една или повече таблетки, следващата трябва да се вземе възможно най-рано и след това да се продължи по указаната схема: една таблетка на ден по едно и също време всеки ден.

Разпределението на фона на употребата на Джес и други ОК е временно явление. Те показват само стабилизиране на хормоналния фон на жената, не се считат за патология, не водят до развитие на възпалителни процеси, не засягат репродуктивните възможности и здравето на жените.

Всяко хормонално лекарство има сериозен ефект върху тялото. Ето защо, в ранните етапи на използване на орална контрацепция, много жени се сблъскват със страшни странични ефекти. Това се дължи главно на промяна в менструалния цикъл и необичайния вид на вагинален секрет. Днес ще говорим за изписването при прием на Джес, което често е кърваво, което плаши пациентите..

Лекарството е хормонално, състои се от две химични съединения - аналози на естроген и прогестерон. Концентрацията на активните вещества е ниска, така че лекарството има лек ефект върху организма. Количеството хормони обаче е достатъчно, за да осигури траен контрацептивен ефект. Когато се използва правилно, шансовете за забременяване са по-малко от 1%.

Джес се използва не само като контрацепция, но и за лечение на гинекологични и други патологии. Например, от персистиращо акне при възрастна жена, както и при мазен пърхот, Джес предизвика нормализиране на състоянието при всички пациенти. Ето защо много хора използват това лекарство именно с цел да се отърват от акнето. Контрацептив се използва и за премахване на кисти на яйчниците, с болезнени и продължителни периоди.

Как Джес променя менструацията си

Джес е в състояние да направи първите периоди различни от наблюдаваните преди началото на приема му. Без външно влияние менструацията настъпва с увеличаване на FSH и LH, които стимулират яйчниците и развитието на зародишната клетка, както и естрогени и прогестерон, които осигуряват растежа на лигавичната повърхност вътре в матката. Ето как изглеждат промените в процеса, причинени от използването на контрацептив:

 • Джес прави оскъдни периоди възможни при по-голямата част от жените. Активното му вещество през целия цикъл инхибира работата на яйчниците, което пречи на производството на хормони. Ендометриумът в средата на менструалния период също не се удебелява и не става порест, както се случва извън употребата на контрацептиви. Тоест, когато настъпи моментът на отхвърляне на тъканите на маточната лигавица, те са забележимо по-малко от винаги;
 • Друга характеристика, която джес дава на критичните дни, е кафявата менструация. Лекарството има способността да увеличава вискозитета на кръвта. В резултат на това се сгъва по-бързо, окислява се, намирайки се в матката или във влагалището. Кафявото отделяне е по-често след нощен сън и дълго легнало положение, когато имат по-малка възможност да излязат навън;
 • Обстоятелство, което може да алармира жена, която приема джес, отделяне след менструация. Това не показва нищо опасно, когато се наблюдава през първите 2-3 цикъла от началото на употребата на лекарството. Това е реакция на адаптация на репродуктивната система, която не изисква прекратяване на употребата на джес. Напротив, рязкото оттегляне на лекарството може да провокира измазването да се превърне в пълно кървене..

Джес и ПМС

Вече първата менструация след джес се характеризира с намаляване на отрицателните прояви на ПМС:

 • Кожата става по-малко мазна. Хормоните в състава на лекарството имат способността да потискат андрогените в тялото на жената, което води до омазняване на епидермиса и поява на акне. За момичета в юношеска възраст това лекарство се предписва точно с тази цел;
 • Синдромът на болката е намален. Компонентите на джеса намаляват съкратителната функция на стените на матката. Поради това болките в корема и кръста също отшумяват;
 • Подпухналостта се елиминира. Менструацията по време на прием на Джес не причинява толкова много проблеми, колкото преди, поради кортикоидно потискащото свойство на стероида дроспиренон. Първият задържа течността.

Времето на пристигане на менструацията

Продължителността на цикъла е различна за всички жени, но лекарството го довежда до общ показател. За да разберете кога започва менструацията, когато приемате джес, трябва да знаете, че стандартната опаковка е предназначена за ежедневен прием на хапчета в продължение на 28 дни. Първите 24 парчета съдържат същото количество хормони. Последните 4 имат намален обем вещества, те се пият в края. Това е синдром на отнемане, който предизвиква приема на джес, когато менструацията започва, зависи от най-малкото количество хормони в кръвта. Обичайният период е 3-4 дни прием на неактивни таблетки.

Някои жени, които приемат джес, изобщо нямат менструация. Това се счита за нормално, особено ако преди менструацията не е била обилна. Лекарството има депресиращ ефект върху работата на яйчниците, което може да причини пълно отсъствие на секрет в очакваните дни. Има и други обяснения за липсата на менструация в определен момент:

 • Когато жената постоянно си държи в главата „пия джес - няма менструация“, може би не хормоналният фактор е по-виновен за това, а стресът. Вълнението и страхът, не по-лоши от всяка болест и лекарства, могат да отложат критичните дни;
 • Друга причина, поради която менструацията е спряла по време на джес, е алкохолът. Намалява концентрацията на хормони, ако се пие в значителни количества, а момичето е слаба. Дори при липса на зачеване в края на цикъла, може да няма рязко намаляване на нивото на веществата, което означава, че задължително условие за менструация.

Ако периодът ви за 1 цикъл е изчезнал с джес, можете спокойно да започнете да приемате следващата опаковка контрацептиви. Липсата им дори след използване на втория блистер изисква пътуване до лекар, за да се изясни ситуацията.

Ефект върху менструацията

Критичните дни през първите месеци от приема на Джес са малко по-различни от тези преди него. Природата е положила началото си под влиянието на увеличаване на LH, FSH. Те стимулират яйчниците и образуването на яйцеклетки.

Промените в хода на менструацията при използване на Джес включват:

 1. Оскъдно отделяне. Това се дължи на депресивното състояние на яйчниците, които престават да произвеждат хормони в големи количества. Също така, поради постоянно изтънения и гладък ендометриум, намалява количеството тъкан, което тялото може да отхвърли..
 2. Кафяво отделяне. Поради особеността на лекарството да причинява уплътняване на кръвта, те бързо се окисляват дори преди да напуснат влагалището. Най-често подобен цвят се наблюдава сутрин и след дълъг престой в хоризонтално положение. В такива случаи червената тайна не може да излезе и се намалява в матката..
 3. Често се наблюдава интерменструално кървене. Обикновено те се наблюдават през първите месеци след началото на приема на Джес. Това се дължи на реакцията на репродуктивната система, която е в процес на преструктуриране. Не трябва да отказвате рязко да го приемате, това може да доведе до тежко кървене.

Възможна ли е бременност с джес??

Друга причина, която не може да бъде изключена при използване на джес, е забавянето на менструацията поради бременност. И въпреки че лекарството се счита за надеждно по отношение на защитата от него, има фактори, които могат да повлияят на неговия контрацептивен ефект:

 • Объркване с номера на хапчета;
 • Прием на хапчета в различни часове, със закъснение. Жената може напълно да забрави да го пие;
 • Повръщане или диария, които пречат на абсорбцията на хормони;
 • Едновременна употреба на други лекарства, които намаляват контрацептивния ефект. Тези експерти наричат ​​антибиотици-пеницилини, антиконвулсанти.

Ако дори когато приемате джес плюс, няма менструация, една от изброените причини, включително бременността, може да е виновникът. Но в този случай тялото ще бъде по-готово за това, тъй като тази подобрена версия на контрацептива съдържа фолати, необходими за развитието на плода..

Ефект на отскок

Много гинеколози, колкото и странно да звучи, предписват хапчета не само за предотвратяване на бременност. Но също така и за дългоочакваното му начало, което много често се случва при отнемане на лекарството (така нареченият ребаунд ефект). При прием на контрацептиви менструалният цикъл се нормализира и вероятността от зачеване се увеличава.

Обикновено в този случай се използва "Джес плюс". Бременност след o настъпва поради съдържанието на калциев левомефолат в таблетки.

Това е синтетично производно на фолиевата киселина, което спомага за подобряване на функционирането на репродуктивните органи на жените..

За бременността ви позволява да заченете бебе доста бързо. Дългоочакваната бременност, като правило, настъпва през първите два месеца след отнемането на лекарството.

Приятел, който забременее през първия месец от брака, може да се плаши, че след прием на контрацептиви, бременността никога няма да настъпи. Това обаче е мит. "Джес плюс" и бременността са съвместими.

Вероятни проблеми с менструацията при прием на джес

Проблемите с цикъла и освобождаването от отговорност, причинени от защитата с това лекарство, могат да бъдат разделени на няколко групи:

 • Отговаря за нормализиране на цикъла, Джес, тежките периоди също е в състояние да провокира при някои категории жени, например, с ендометриоза. Интензивното отделяне в критични дни е приемливо през първите 3 месеца от употребата му. По-късно те трябва да намалят, а ако не, тогава лекарството трябва да бъде променено или проверено за автентичност;
 • В края на цикъла на джес менструацията не приключва дълго време. Това може да е менструален поток, което е нормално, ако лекарството се използва в продължение на 1 до 3 месеца. Те са в състояние да продължат до 2 седмици. В този случай не трябва да има много селекции. Всичко, което надхвърля горното, е патология. С това веднага отидете на лекар;
 • Когато приемате джес, менструацията започва по-рано. Това може да е пробивно кървене, което се разглежда като страничен ефект и изисква заместване на лекарството. Това се случва, когато сами избирате лекарство, когато то не е подходящо, тъй като не съдържа достатъчно хормони за определен организъм. Менструацията на активната таблетка джес не заплашва нищо, ако лекарството се приема за по-малко от 3 цикъла. В този случай не се отменя, те продължават да пият както обикновено. Ако на по-късен етап от приемането на джес вашите менструации са дошли по-рано, трябва да направите ултразвуково сканиране, тъй като те могат да бъдат причинени от наличието на кисти на яйчниците, други неизправности в работата им.
 • Няма период след джес. Ако те са защитени дълго време, възможно е яйчниците също да се „събудят“ след отмяна на лекарството. Ще отнеме време за възстановяване на техните функции, дължината на които зависи от конкретния организъм. Някой ще има забавяне на менструацията след джес в продължение на няколко седмици, друг ще може да забременее в следващия цикъл. Най-често те отбелязват в себе си, че след отмяната на джес няма менструация, жени с проблемна щитовидна жлеза, първоначално тънък ендометриум. Във всеки случай има смисъл и трябва да бъде изследван.

Възможно ли е маточно кървене??

В хода на лекарствените проучвания беше установено, че честотата на маточните кръвоизливи е 10% (при 10 пациенти от сто). Метрорагията може да бъде както страничен ефект на лекарството, така и да бъде свързана с нарушение на дозата. Струва си да се отбележи, че по време на предозиране, освен кървене, могат да се появят и гадене и повръщане. Що се отнася до лечението, няма специфичен антидот и терапията трябва да се извършва въз основа на симптомите..

Ако решите да пиете хормонални контрацептиви, тогава този въпрос трябва да се вземе на сериозно. Важно е да спазвате всички предписания на лекаря и да потърсите съвет, ако имате някакви проблеми.

Как иначе се използва Джес

Важна възможност за някои, която употребата на джес дава, е да забавят менструацията. Не е трудно да направите това, без да рискувате здравето и контрацептивния ефект, ако леко промените режима. След като завършите активните таблетки от една опаковка до края, изхвърлете 4 „залъгалки“ и започнете следващия блистер. Така нивото на хормоните в организма ще спре при постоянни стойности. А менструацията, със специална доза джес, ще дойде едва след края на употребата на активни хапчета. За да не се организира хормонално сътресение в репродуктивната система, струва си да ги изпиете до края, а след това да поемете "манекени".

Менструацията при приемане на лекарствения джес е много по-лесна, отколкото без него, ако лекарството е избрано, като се вземат предвид всички налични нюанси. Контрацептивите не трябва да се приемат като витамини, въпреки че не трябва да се пият неконтролируемо. Но контрацептивите изискват същото внимателно отношение към себе си, както преди, с редовни консултации с гинеколог. Освен това, ако има необясними трудности с цикъла.

Джес е комбинирано съвременно монофазно лекарство от орални контрацептиви. Съдържа дроспиренон и етинил естрадиол. Защитата срещу бременност се постига чрез потискане на овулацията, промяна на качеството на слуз в шийката на матката и свойствата на ендометриума. Джес също може да има лечебен ефект при ПМС: премахване на промените в настроението и емоционалния фон; при него няма увеличение и болезненост на гърдите, тежест в главата. Дроспиренон намалява появата на акне, мазна кожа и коса.

Опаковката съдържа 28 таблетки. Ако опциите са за три менструални цикъла наведнъж, в този случай една опаковка съдържа 84 таблетки. Съставът на лекарството Джес:

 • 24 първи таблетки - активни с хормонални компоненти, се приемат през първите 24 дни от цикъла;
 • Последните 4 таблетки са залъгалки, не съдържат активната съставка, а препаратът Jess plus съдържа метаболит на фолиева киселина.

Основните правила за прием са, както следва: започнете да приемате хапчета от първия ден на цикъла, с появата на всякакви зацапващи секрети, ако бременността е изключена; пийте таблетка по едно и също време всеки ден в продължение на 28 дни; веднага след като опаковката приключи, следващата трябва да се започне без никакво прекъсване, независимо дали има кървави изхвърляния или не; ако опаковката съдържа 84 таблетки, те трябва да се приемат непрекъснато.

Джес в гъвкава касета с дозатор за щракване

Използването на Джес също включва прием на само активни хапчета. В този случай е необходимо да се пият само първите 24, след което веднага да се започне нова опаковка. Периодът й няма да дойде, докато момичето не вземе залъгалките. Максималният интервал без менструация е до 120 дни без кървене, след което трябва да направите почивка за менструация.

За повечето жени менструацията се променя в природата с използването на хапчета. Характеристиките са както следва (при стриктно спазване на правилата за приемане на хапчета):

 • менструацията идва точно в деня от седмицата, когато е изпито първото хапче;
 • зацапването започва на 2-3 ден от приема на неактивни таблетки;
 • менструацията е с размазващ характер, понякога са достатъчни ежедневни подложки;
 • менструацията често е по-малко болезнена.

По време на първите два до три цикъла жената може да забележи периодично ациклично зацапване. Не трябва да се притеснявате, това е адаптация на тялото, което обикновено трябва да премине при продължителна употреба..

Като правило, при жените, докато приемат Джес, менструалното отделяне става редовно, дори ако преди това са били с големи или твърде кратки интервали, но само ако лекарството е било правилно подбрано.

Обикновено зацапването или дори средното зацапване е разрешено извън дните на менструация през първите три месеца. Ако това продължава по-дълго време, трябва да се консултирате с лекар, за да разрешите проблема с промяната на лекарството или промяната на режима на дозиране.

Такива нарушения са възможни: менструация дойде дори на активни таблетки (по-добре е да продължите да я приемате; но ако има повече от 6-8 таблетки преди края на опаковката и менструацията вече е започнала и така се повтаря от месец на месец, трябва да се консултирате с Вашия лекар) няма менструация, а всички таблетки са пияни (разрешени за три цикъла); менструацията се маже дълго време - до седмица или дори повече; няма промени (жената не реагира на лекарството, необходима е подмяна).

Прочетете повече в нашата статия за приемането на лекарството Джес и особеностите на менструацията с него.

Прочетете в тази статия

Ако вашият период е изпреварил времето

Най-често жените бъркат междуменструалното кървене с менструацията. Те не са опасни през първите 2-3 месеца от терапията и могат да продължат 2 седмици. Те изчезват, след като тялото се адаптира към променения хормонален фон и може плавно да премине в менструация.

Голямо количество отделяне показва пробивно кървене. Това може да се случи поради следните фактори:

 1. Индивидуална непоносимост към продукта.
 2. Твърде ниска доза хормони.
 3. Гинекологични патологии на яйчниците, ендометриоза, наличие на новообразувания.
 4. Тютюнопушене и злоупотреба с алкохол.
 5. Внезапно отмяна на курса.
 6. Пропускане на хапче.
 7. Прием на антибиотици.
 8. Прекомерна употреба на антидепресанти.
 9. Проблемна абсорбция на компонентите на лекарството (повръщане, диария по време на менструация);
 10. Лечение с традиционна медицина на базата на жълт кантарион.
 11. Наличието на генитални инфекции.

Жените трябва да помнят, че менструацията по време на активни хапчета през първите три цикъла след първото хапче не застрашава здравето им. Отмяна на лекарството не е необходимо, така че трябва да продължите да пиете хапчета, както обикновено.

След края на периода на адаптация към Джес, всяко зацапване или менструация преди време трябва да се обсъдят с гинеколога. Специалистът ще предпише преглед или ще посъветва да замени ОК.

Основна информация за лекарството

Jess е комбинирано съвременно монофазно лекарство от hzlf орални контрацептиви. Съдържа:

 • дроспиренон - гестагенен компонент, осигурява антиминералокортикоидно и антиандрогенно действие;
 • етинил естрадиол - естрогенен компонент.

Защитата срещу бременност се постига чрез потискане на овулацията, промяна на качеството на слуз в шийката на матката (нейното удебеляване предотвратява проникването на сперматозоиди), свойства на ендометриума. В допълнение към защитата срещу нежелана бременност, Джес може да има лечебен ефект - продължителното и редовно използване намалява проявите на предменструалния синдром. А именно:

 • промени в настроението и емоционален фон;
 • уголемяване и болезненост на гърдите;
 • тежест в главата.

Дроспиренон намалява появата на акне (акне), мазна кожа и коса.

Джес се позовава на монофазни лекарства, което означава, че когато се приема лекарството, тялото на жената получава една и съща доза хормоноподобни вещества всеки ден. Докато е в естествен процес, концентрацията на хормони се увеличава / намалява постоянно. Следователно, тялото се нуждае от време, за да се адаптира - от месец до три, през който може да има смущения в менструалния цикъл, които не оказват влияние върху общия ефект на лекарството.

За индикации и противопоказания за прием на КОК, правила за употреба, допълнителни ефекти на контрацептива върху тялото вижте това видео:

Характеристики на рецепцията

Подобно на други контрацептивни лекарства, Джес предотвратява нежелана бременност. Проучванията показват, че това лекарство има най-ниския индекс на Пърл (показател, който показва началото на оплождането при редовен прием на лекарството).

Характеристика на продукта е и способността му да влияе върху състоянието на кожата. Антиандрогенният ефект на лекарството намалява вероятността от възпаление на кожата, акне чрез нормализиране на цикъла.

Противопоказанията за прием са както следва:

 • алергично отношение на тялото към един от компонентите на лекарството;
 • ангина пекторис и възможността за тромбоза;
 • патология на черния дроб и бъбреците, надбъбречните жлези;
 • неврологични разстройства;
 • злокачествени тумори, включително хормонално зависими;
 • период на кърмене и бременност.

Има два вида наркотици - Джес Плюс и Джес. В първия случай продуктът включва допълнителен калциев компонент левомефолат (активната форма на витамин В9).

Обикновено лекарството се предписва за контрацепция, но се вземат предвид и допълнителните ефекти на лекарството, които позволяват да се предписва за лечение на определени патологии, като:

 • склонност към акне и прекомерно омазняване на кожата;
 • синдром на подуване преди менструация;
 • дефицит на фолиева киселина, особено преди планиране на зачеването и / или IVF;
 • тежки стадии на предменструален синдром.

Лекарството е монофазен контрацептив с ниска доза. Може да се използва и при юноши, при настъпване на менархе (поне една пълна менструация). След началото на приема на лекарството се наблюдава подобряване на състоянието на кожата на лицето и главата, намаляване на броя на акне.

Менструация при прием на лекарството: същност, време на пристигане

За повечето жени менструацията се променя в характера с използването на хапчета. Характеристиките са както следва, при стриктно спазване на правилата за приемане на хапчета:

 • менструацията идва точно в деня от седмицата, когато е изпито първото хапче;
 • зацапването започва на 2-3 ден от приема на неактивни таблетки;
 • менструацията е с размазващ характер - понякога са достатъчни ежедневни подложки;
 • менструацията често е по-малко болезнена.

Като правило, при жените, докато приемат Джес, менструалното отделяне става редовно, дори ако преди това са били с големи или твърде кратки интервали, но само ако лекарството е избрано правилно.

Възможно изхвърляне

По време на употребата на Джес могат да се появят различни отделяния - кървави, кафяви, розови, жълти и др. Цветът и присъствието им в определени дни от цикъла помагат на гинеколога да разбере дали жената има някакви отклонения, които изискват спешно отнемане на лекарството или не.

Нормални ли са кръвните съсиреци по време на менструация и каква е тяхната причина?

Но преди да се говори за възможни секрети, трябва да се отбележи, че ако приемът на наркотици е започнал съвсем наскоро, тогава жената може да има кървава тайна дори в средата на цикъла. И това се счита за нормално, тъй като в тази ситуация има своеобразна адаптация на тялото към нови условия за него. Общоприето е, че периодът на адаптация може да продължи от 1 до 3 месеца. Но ако след това време отделянето на кръв от влагалището извън менструацията не е спряло, определено ще трябва да посетите лекар. Специалистът ще проведе преглед и ще вземе тестове, които ще му позволят да избере най-щадящото лекарство.

Начало и средата на цикъла

Ако периодът на адаптация вече е преминал и жената все още има мазнина в началото или в средата на цикъла, когато приема Джес, това показва липса на естроген в организма и необходимостта от заместване на лекарството с друго ОК, което съдържа най-високата концентрация на този хормон.

Няколко дни преди края на цикъла

Ако жената има зацапвания в края на менструалния цикъл, тогава в този случай можем да говорим за няколко явления:

 • Приближаване на менструацията (някои жени имат оскъдни кафяви отделяния 2 до 3 дни преди менструация, плавно преливащи в кървави, което е абсолютна норма).
 • Дефицит в организма на гестаген (този хормон се съдържа и в таблетките Джес и ако концентрацията му е ниска за нормалното функциониране на женското тяло, лекарството трябва да бъде заменено).

Трябва да се отбележи, че ако при прием на Джес кървенето се отвори в средата или в края на цикъла, това също може да сигнализира, че лекарството се приема неправилно - превишаване на дозировката му, приемане на хапчета по различно време, пропускане на доза и т.н..

Важно! За да бъде адаптацията на организма към лекарството успешна и действието му не е довело до усложнения, е необходимо да се пие Джес всеки ден по едно и също време! Също така не можете сами да промените дозата.!

В останалите дни от менструалния цикъл

При някои жени, докато приема Джес, започва да маже все по-често, докато обемът на отделянето периодично се увеличава. Това явление не се отнася за нормата и в повечето случаи сигнализира за ускорена атрофия на ендометриума на матката. По време на адаптационния период такова явление се счита за нормално, но ако продължи, след като тялото свикне, тогава това може да доведе до развитие на заболявания, които изискват незабавно лечение..

Важно! Дори ако лекарството се приема само през първия месец и адаптацията все още не е приключила, откриването на кървене извън менструацията е сериозна причина за посещение на лекар, особено ако обилно кървене се наблюдава повече от един ден. Много по-лесно е да се отървете от това и да нормализирате работата на репродуктивните органи, ако проблемът е решен в началния етап..

Инструкциите за Джес казват, че ако при прием на лекарството се забелязват кървави или тъмнокафяви отделяния, тогава трябва да приемате лекарството в двойна доза, докато те спрат. Но не забравяйте, че можете да промените дозата на лекарството само след предварителна консултация със специалист! В противен случай могат да се появят сериозни хормонални нарушения, които ще провокират появата на здравословни проблеми..

Как влияе на ПМС

Едно от показанията за назначаването на Джес е изразен предменструален синдром при момиче, дори ако тя не е сексуално активна. Използвайки Джес редовно, можете да постигнете следните резултати:

 • Кожата става по-малко мазна и акнето се изчиства.

Преди и след продължителна употреба на Jess

 • Подпухналостта намалява. Болката в млечните жлези става по-малко интензивна или изчезва напълно. Колебанията в теглото в навечерието на менструацията стават по-малко забележими. Жената се чувства по-добре.
 • Тежестта на болката намалява. Приемът на хормонални лекарства от този тип допринася за отслабването на функцията на яйчниците. Поради това болките в долната част на корема, които преди това са предшествали пристигането им, стават по-слабо изразени.

Освен това мнозина отбелязват по-балансирано психоемоционално състояние, отсъствие на промени в настроението, сълзливост изчезва и намаляване на работоспособността..

Коментари и въпроси от жени относно секрецията след прием на Джес

Нека да анализираме случаите на кървене, докато приемаме ОК Джес, описани от истински жени във форуми в Интернет.

Кървава секреция след менструация

„От скоро приемам Джес, но съм много притеснен от зацапване след менструация. Четох, че много жени имат това, но все още се притеснявам много. Да, в миналото менструацията траеше относително дълго, но забелязвах намазки по подложката едва през последните дни.

Кръвната секреция след менструация не трябва да е страшна, но само при условие, че се отбелязва само през първите два или три цикъла на приемане на орален контрацептив. С други думи, такова освобождаване показва преструктуриране на цикъла и адаптиране на репродуктивната система към лекарството..

Възможни са и ситуации, когато мазилката след менструация се е превърнала в обилно кървене:

„Момичета, пия Джес от два месеца. Лекарят обеща, че няма да има сериозни проблеми с лекарството и тогава започнаха малки зацапвания. От страх спрях да пия хапчетата, но проблемът не посмя - секретът стана толкова обилен, че лесно може да се обърка с втората менструация. Какво да правя? Няма да отида при стария гинеколог. "

За съжаление в тази ситуация е виновна само жената, тъй като не е взела предвид, че е невъзможно рязкото спиране на пиенето на хормонални контрацептиви. И тук няма вина на лекаря, защото Джес наистина се счита за безопасно лекарство при спазване на графика на курса, правилната доза и липсата на противопоказания за пациента.

Винаги трябва да се помни, че рязкото отмяна на приемането на ОК е основната причина за кървене..

В средата на цикъла

„Приемам Джес по препоръка на лекар. Няма оплаквания за лекарството, но размазващият секрет от тъмен кървав оттенък вече ме измъчва. Би било добре преди менструация или след тях, така че отделянето се появява в средата на цикъла. "

Не само Джес, но и много други орални контрацептиви могат да причинят кафеникави петна. Трябва да разберете, че в началото на курса тялото ще бъде възстановено и такъв секрет е реакция на тези промени. Но мазилката трябва да изчезне след два или три месеца.

Ако кървавата секреция продължава, трябва да посетите лекар. Също така, понякога лекарството просто не е подходящо за жена, или по-скоро няма достатъчно естроген в OC. Тук лекарят ще отмени предишния курс и ще предпише ново лекарство.

След като отмени Джес

„Пия Джес вече половин година, сега няма нужда от контрацептиви, така че мисля да се откажа от тези хапчета. Какво ме очаква след отмяна на Джес? "

Ако някои жени се притесняват от излишните килограми след премахването на контрацептива, тогава други се интересуват от вероятността от неуспех в цикъла или появата на неразбираемо отделяне с кръв. Кафявата секреция е разрешена за известно време, но не повече от 14 дни.

Но ако зацапването настъпи внезапно, бързо спира и се отбелязва дълго време след премахването на ОК, тогава причината може да се крие в патологиите на репродуктивната система или банално нарушение при прекратяване на приема на хормонални контрацептивни хапчета.

Прочетете повече за това защо няма периоди след анулирането на Джес в една от нашите статии.

Такъв секрет може да се появи неочаквано, когато все още няма намек за менструация и е минало достатъчно време от отмяната на ОК. В някои ситуации секретът има размазващ характер, а в редки случаи може да се превърне в обилно кървене. Ето защо лекарите съветват първо да завършите опаковката до края и да изчакате менструация. Отначало изглежда, че рязък отказ от контрацептиви не е ужасен, но не е необходимо да се създава стрес за организма, който постепенно свиква с влиянието на хормоналните лекарства и го отбива още по-дълго.

Много оскъдни периоди

„Отдавна пия джес и бях напълно доволен от лекарството. Но от два месеца на практика няма периоди. Ако по-рано са ходили почти 7 дни, сега са само три дни, а след това са само намазани. Вероятно утре ще отида на гинеколог. "

Докато приемате Джес, оскъдните менструации са много вероятни. Активният компонент на лекарството инхибира функционирането на яйчниците през целия цикъл, като по този начин предотвратява производството на хормони. Освен това има ефект върху ендометриума, който при нормални условия трябва да се сгъсти и да придобие пореста структура. Но докато приемате хормонални контрацептиви, това не се случва, така че лигавицата на матката отхвърля по-малко тъкан, отколкото при нормални цикли без ОК.

Много жени са доволни от този факт, защото обилната и продължителна менструация носи дискомфорт, особено на тези пациенти, които също изпитват общи заболявания и болки.

Научете за други причини за постните периоди в статията тук..

Възможна ли е бременност по време на прием на хапчета?

Индексът на Jess's Pearl е по-малък от 1. Това означава, че вероятността да забременеете е по-малка от 1% от случаите. Това е един от най-ниските нива от всички методи за контрацепция, известни днес. Това обаче е възможно само ако жената спазва всички правила за приемане на хапчета..

Ако лекарството се използва нередовно - с пропуски, има шанс за бременност. В този случай е по-добре да се застраховате с допълнителни методи за защита, например бариера. Колкото по-близо е нарушаването на ритъма на прием до средата на женския цикъл, толкова по-голяма е вероятността от непланирана бременност. И обратно.

Предимства и предимства на Jess

Контрацептивът има редица предимства:

 • премахване на болката преди и по време на менструация;
 • възможността за прием от 14-годишна възраст;
 • лечение на козметични дефекти на кожата;
 • липса на отделяне при прием на Джес (възможно в малки количества);
 • стабилизиране на цикъла, хормонални нива;
 • намаляване на съдържанието на андрогени в кръвта на жената;
 • няма риск от задържане на вода и допълнително наддаване на тегло.

Инструментът има висока степен на надеждност, рискът от нежелано зачеване практически отсъства, дори ако пропуснете приема на хапче, ако следващото е взето своевременно.

Jess Plus допълнително съдържа активна фолиева киселина, която е необходима при спиране на лекарството и планиране на бременност, както и за намаляване на риска от анемия.

Циклични неуспехи, когато приемате Джес

Използването на хормонални хапчета не предпазва жената от различни менструални нарушения. Обикновено зацапването или дори средното зацапване е разрешено извън дните на менструация през първите три месеца. Ако това продължава по-дълго време, трябва да се консултирате с лекар, за да разрешите проблема с промяната на лекарството или промяната на режима на дозиране.

Възможно е и следното:

 • Мензисът дойде с активни хапчета. Това се случва доста често. Има два варианта за решаване на проблема. Първият е да спрете да приемате активни хапчета, да преминете към неактивни и след това към нова опаковка. Второто е да приемате хапчетата точно по схемата, независимо от кървавото отделяне. Последният вариант е за предпочитане.
 • Няма мензис, а всички хапчета са взети. Това е възможно и в нормата. Липсата на менструално отделяне е разрешена за три цикъла. Това е пристрастяващ организъм. Ако периодът е по-дълъг, трябва да се консултирате с лекар. Ако една жена има нарушение на режима на приемане на хапчета, а след това няма период, бременността трябва първо да бъде изключена..
 • Менструацията се маже дълго време - до седмица или дори повече. Това също е приемливо.
 • Няма промяна. Някои жени не реагират на лекарството и техните периоди продължават да бъдат обилни, продължителни, болезнени. В този случай също е по-добре да се консултирате с лекар и да намерите друго лекарство..

Разпределения в различни периоди от цикъла под влиянието на Джес

Изхвърлянето, което е кафяво, кърваво или други секрети, може да помогне на вашия гинеколог да идентифицира проблем в тялото и да предпише подходящо лечение. Често се случва допустимото време за адаптиране на организма към орален контрацептив вече да е изминало и отделянето не спира. Тук периодът на активиране на кървавата вагинална секреция може да показва преобладаването на един или друг хормон в женското тяло. В такава ситуация лекарят, след като прегледа пациента, може да избере по-подходящ вариант на контрацепция въз основа на симптомите..

Начало и средата на цикъла

Кървавото отделяне в средата на цикъла или зацапването на кафяво течение веднага след менструацията често показва, че в противозачатъчните хапчета няма достатъчно естроген. С този проблем трябва да се консултирате с лекар. Специалистът ще избере оптималното лекарство с по-силна доза от този хормон.

В края на цикъла

През този период вече е възможно да се говори не за липса на естроген, а за липса на гестаген в състава на контрацептивите. Ситуацията е подобна: гинекологът разглежда случая, изключва нарушението на графика за прием на хапчета и едва след това взема решение за назначаването на друг орален контрацептив.

По всяко време на цикъла

Понякога пациентите имат обилна кървава секреция, която с времето се появява все по-често. В този случай има съмнение за ускорена атрофия на клетките на вътрешната лигавица на тялото на матката (ендометриум). По време на адаптацията на тялото този симптом не е опасен. Причината му е нарушение на режима за прием на ОК, нарушение на хормоналния фон.

Разбира се, в случай на обилно кървене, трябва да се консултирате с лекар, дори ако сте в периода на адаптация към противозачатъчни хапчета, тъй като всички проблеми са по-лесни за решаване в началния етап.

Има мнение, което дори се среща в инструкциите за противозачатъчни хапчета, че можете да удвоите дневната доза и да продължите тази схема, докато кафявото отделяне спре. Но докато приемате Джес или други хормонални контрацептиви, не можете сами да промените дозата, без да се консултирате с гинеколог.

Освен това не трябва да забравяме, че е нежелателно да се спира курса на ОК в средата на цикъла. Факт е, че рязкото прекъсване на употребата на хормонални контрацептиви може само да увеличи кървенето, както и да причини общо неразположение и анемия..

Как иначе можете да използвате лекарството

Джес се използва за контрацепция, лечение. Също така, лекарството може да промени менструалния цикъл "по желание". Например, ако имате важно пътуване или почивка на море. Можете да направите следното:

 • Отложете менструацията си за няколко дни. За да направите това, е необходимо да извадите и не вземате от опаковката толкова залъгалки, колкото дни са необходими, за да настъпи менструация по-рано в следващия цикъл.
 • Забавете менструацията с месец. За целта изобщо не трябва да приемате залъгалки, а веднага да започнете да приемате активни хапчета от нова опаковка..

Ако е необходимо, Джес може да се използва за спиране на кървенето при юноши и жени. В този случай индивидуалните схеми на лечение се предписват от лекар..

И ето повече за това как протича менструацията след Постинор.

Джес е модерно противозачатъчно лекарство, което се използва и за лечение на симптоми на ПМС и акне по лицето. Ефектът от лекарството обаче е временен - ​​веднага след края на приема симптомите се връщат. За удобство при използването на Jess има специални дозатори, които ви помагат да запомните за приемането на хапчета и да запазите основната информация и началото на употребата на хапчета.

Как да не забременеете, ако сте пропуснали хапчето "Джес"

 • Ако сте пропуснали бялото, не се тревожете: това е неактивно плацебо хапче. Просто изхвърлете пропуснатото хапче и продължете да пиете "Джес" по схемата. Няма да забременеете.
 • Ако беше розово хапче, но закъсня с по-малко от 12 часа, вземете го бързо. Контрацептивният ефект ще остане. Ако изтече повече време, тогава съществува риск от забременяване. Вижте кое хапче сте пропуснали.
 • От първото до четиринадесетото хапче. Вземете пропуснатото хапче (дори ако трябва да пиете две наведнъж - вчера и днес). Използвайте презерватив за една седмица.
 • Хапчетата от петнадесета до двадесет и четвърта. Тук има опции:
 1. Изпийте хапчето, което сте пропуснали, дори ако трябва да пиете две наведнъж. След това продължете да пиете по схемата. След като изпиете 24 таблетки, пропуснете приема на белите таблетки и започнете да приемате активните хапчета веднага. Не е нужно да се предпазвате.
 2. Изхвърлете този пакет. Започнете да приемате нова опаковка на ден 5. Не е необходима допълнителна контрацепция.

Полезно видео

За указанията за назначаването на Джес вижте това видео:

Много хора кървят, докато приемат противозачатъчни, особено през първия месец. Ако от втората те спрат и отделянето като цяло не е в изобилие, тогава не трябва да се притеснявате. В други случаи ще трябва или да промените OK, или да търсите патология.

Често вашият период с контрол на раждаемостта идва с по-малко болка и по-малко отделяне. Тя обаче може да се различава в зависимост от това дали е била използвана спешна или постоянна контрацепция.

Дисфункцията на яйчниците се появява на абсолютно всяка възраст - при юноши, в репродуктивната има менопауза. Причините могат да бъдат естествени, вътрешни, външни. Лечението е дълго, успехът зависи от навременността на посещението при лекар.

Понякога може да има менструация без овулация. Лекарите наричат ​​това ановулаторен менструален цикъл. Ако това се случва веднъж или два пъти годишно, тогава не бива да изпадате в паника. Но ако менструалното кървене идва без овулация при планиране на бременност, това е причина да посетите лекар.

Вашите периоди не свършват

Започнахте да пиете Джес или Джес плюс и периодите Ви не свършват, няма да е излишно да се свържете с доверен специалист.

Лекарството Джес (Джес плюс) е в състояние да провокира обилни менструации при някои жени, например с ендоментриоза.

През първите три месеца от приема на лекарството е разрешено интензивно отделяне, след което те трябва да намалят. Ако това не се случи, тогава може би приемате фалшификат или лекарството не ви подхожда.

Ако в края на цикъла менструацията не спира дълго време, това може да е менструално отделяне. Те са нормални, ако приемате Джес или Джес плюс 1-3 месеца и могат да достигнат до 14 дни. Но в същото време самото изхвърляне не трябва да бъде обилно. Ако те са в изобилие, това не е нормално - спешно отидете на специалист.

Джес плюс възможно ли е да забременеете след прием на контрацептиви

Гинеколозите предписват лекарството в случаите, когато жената има нестабилна или болезнена менструация, недостатъчно количество женски полови хормони, които допринасят за узряването на женските полови жлези. В допълнение към контрацепцията има следните показания за употреба:

 • аменорея с различна степен;
 • липса на овулация;
 • възраст 45+;
 • начална менопауза;
 • акне;
 • болка в гърдите, свързана с менструация;
 • планиране на торене.

Приемът на Джес не влияе върху последващата плодовитост на жената. Ако преди назначаването на лекарството е имало безплодие поради нестабилен цикъл, нередовна овулация, тогава можете да "играете" на ефекта на възстановяване и да заченете дългоочаквано бебе.

Контрацептивна Джес при планиране на бременност

Гинеколозите казват, че хормоналните лекарства са един от най-надеждните методи за контрацепция. Едно от тези лекарства е контрацептивната Джес.

JES е монофазен контрацептив, който блокира фоликула и предотвратява овулацията. Лекарството действа върху цервикалната слуз, като я сгъстява и по този начин предотвратява спермата да достигне целта си. Джес, както всяко друго лекарство, има странични ефекти (положителни и отрицателни).

Положителните включват:

- намаляване на интензивността и продължителността на менструацията; - осигуряване на обратното развитие на фиброкистозна мастопатия; - нормализиране на щитовидната жлеза; - предписване на лекарство за някои хормонозависими заболявания на яйчниците и матката (ендометриоза, поликистоза); - намаляване на риска от развитие на ревматоиден артрит; - значително намаляване на риска от рак на ректума; - намаляване на мазната коса и кожа, лечение на акне (поради антиандрогенния ефект на дроспиренон); - рядко възникване на възпалителни процеси в тазовата област (на фона на хормонален контрацептив слузът става вискозен и предотвратява проникването на инфекции от външната среда); - отстраняване на излишната течност от тялото им, в резултат на което теглото се намалява (до 5 килограма).

Менструално отделяне

Трябва да се разбере, че при този метод за предотвратяване на бременност настъпва не истинска менструация, а абстинентно кървене при прием на ОК. Те се наричат ​​още менструални. Този вид отделяне е нормално, когато приемате противозачатъчни хапчета..

Повечето контрацептиви се приемат в рамките на 21 дни и след това се изисква седемдневна почивка. Например такъв режим на приемане на Regulon. Жената трябва да изчака появата на менструация 2-3 дни след изпиването на последното хапче от опаковката.

Понякога, по време на почивка между пакетите, момичето се притеснява, че менструацията не е преминала. Ако една жена редовно е приемала добре през предходния месец и не е отлагала приема на хапчето в сравнение с предписаното време за повече от 12 часа, тогава на 8-ия ден трябва да започнете да пиете следващата опаковка контрацептив. Не е необходимо да чакате началото на менструалното отделяне.

Когато едно момиче пие контрацептиви нередовно и е сексуално активно и периодът й не е започнал, бременността трябва да бъде изключена. Преди това не трябва да възобновявате използването на OK.

Някои OC пият в продължение на 28 дни, след което веднага започват да пият хапчета от нова опаковка, без прекъсване. Освобождаването на кръв ще се случи, когато приемате тези хапчета, които не съдържат хормони, тоест те са плацебо.

Ако менструацията е била редовна преди прием на ОК, то след премахването на контрацептивите те остават стабилни. Понякога менструацията се възстановява в рамките на 2-3 цикъла. В случаите, когато това не се случва, трябва да се консултирате с лекар.

Джес описание и действие на лекарството

Таблетките Jess съдържат следните компоненти:

 • активен (етинилестрадиол и дроспиренон);
 • спомагателни (магнезиев стеарат, лактоза монохидрат, хипролоза и други вещества).

Активните компоненти на лекарството Джес са синтетични аналози на женските полови хормони. Какъв ефект произвеждат при поглъщане? Етинилестрадиол и дроспиренон инхибират процеса на овулация, което прави цикъла ановулаторен. Те също така увеличават вискозитета на цервикалната слуз, която запушва шийката на матката, създавайки механична бариера за сперматозоидите..

Тези хормони правят лигавицата на маточната кухина неподходяща за имплантиране на яйцеклетка в случай на оплождане. Drospirenone има и допълнителни предимства. По отношение на контрацептивното действие той е близък до прогестин, но е освободен от страничните ефекти, характерни за прогестин. Положителните ефекти на дроспиренон са както следва:

 • инхибира действието на минералокортикоиди, които причиняват задържане на течности (предотвратяване на отоци и високо кръвно налягане);
 • има антиандрогенни свойства (премахва хирзутизъм, себорея и акне);
 • омекотява проявите на предменструален синдром.

Хапчетата Джес са еднофазни контрацептиви. Това означава, че всеки от тях съдържа еднакви дози активни съставки. Според резултатите от наблюденията при жените, приемащи Джес, цикълът на менструацията се нормализира и тяхната интензивност и продължителност също намаляват. В резултат на това рискът от развитие на желязодефицитна анемия намаля. Според някои съобщения Джес също намалява вероятността от рак на яйчниците и ендометриума..

Компонентите на лекарството се разграждат в черния дроб и се екскретират с урината и изпражненията. Приблизителният полуживот е 24 часа

Силно кървене

Ако на фона на приемането на противозачатъчни хапчета се появи обилно кървене, което е подобно на менструалното отделяне, тогава това показва появата на пробивно кървене. Това е типично за случая, когато след влиянието на прогестерона ендометриумът започва да се отхвърля и съдържанието на естроген в приетия ОК не е достатъчно, за да спре маточното кървене, което е възникнало.

В този случай трябва да се свържете със специалист. Но може да има ситуации, когато не е възможно веднага да отидете на среща с гинеколог. Тогава лекарите препоръчват прием на двойна дневна доза от контрацептива (1 таблетка сутрин и вечер). Необходимо е да се пие лекарството в този режим всеки ден до спиране на кървавото отделяне..

По-късно е важно да посетите гинеколог, за да разберете защо е възникнала тази ситуация. Тогава той ще препоръча друго лекарство. Например, ако се появи кървене, докато приемате микродоза контрацептив Джес, тогава лекарят ще предпише OC с ниска доза (таблетки Ярин или друго лекарство от тази група).

Също така, пробивно кървене може да започне в случаите, когато:

 • схемата за използване на орален контрацептив е нарушена, тоест жената е забравила да вземе друго хапче;
 • Имате диария или повръщане, което влошава абсорбцията на контрацептива;
 • жената приема антибиотици или лекарства, които влияят върху функционирането на централната нервна система;
 • се използват средства, съдържащи жълт кантарион;
 • режимът на контрацепция се удължава (в този случай ОК се приемат за 63 дни, след това се прави почивка за 7 дни и след това се пият отново хапчета).

Какво казват кървенето в началото и в края на приема?

Ако времето на адаптационния период е отминало, но кафявото отделяне под формата на мазилка продължава, това може да означава, че избраният контрацептив не е подходящ за жената. В такава ситуация е необходимо да се замени използваното лекарство с друго.

Когато едно момиче приема хапчета от началото или от средата на опаковката и се появи размазващо кафяво отделяне, това показва недостатъчна концентрация на естроген в лекарството. В такава ситуация е необходимо да изберете ОК с по-високо съдържание на този хормон. Например, ако се открие такова отделяне при прием на микродоза контрацептив Джес, се предписва лекарство от групата на ниски дози COC (Yarina).

Причини

Таблетките Jess съдържат дроспиренон и етинил естрадиол. Лекарството е в състояние да намали количеството мъжки хормони и да облекчи менструалната болка. Приема се по схемата по лекарско предписание. лекарството има много странични ефекти. Един от тях е пробивно кървене.

Често, на фона на приемането на Джес през първите седмици от приемането му, изписването се появява под формата на мазка. Те изчезват след 1-3 месеца употреба, но понякога продължават до шест месеца. При някои пациенти кървенето продължава, след като тялото свикне с противозачатъчните хапчета.

Причината за кървене при прием на контрацептиви включва следното: в първите дни на менструалния цикъл се произвежда голямо количество естроген, който завършва с овулация. Ако яйцеклетката не е оплодена, тогава концентрацията на естроген в кръвта спада и нивото на прогестерон се повишава. Под въздействието на последния слой на ендометриума на матката се ексфолира и започва менструално кървене.

Женското тяло е проектирано така, че хормоните да се произвеждат по различен начин в различните етапи от цикъла. Контрацептивите съдържат незначителни хормонални нива. Тялото започва да липсва такъв обем и ендометриалният слой се ексфолира по-рано от необходимото. Лекото кървене, което се появява след началото на приема на хапчетата, не е причина за тяхното оттегляне. Най-често мазилката изчезва веднага след възстановяването на тялото..

Как да се лекува езофагеално кървене и неговите симптоми

Ако бременността не настъпи след отмяна

Не се надявайте, че зачеването ще се случи в първия ден на анулирането. За оплождането е необходима зряла яйцеклетка, която се освобождава около 16-18 дни след последната менструация. Необходимо е да се брои началото на цикъла от първия ден на менструацията..

За да се образува ефект на отскок (повишена работа на яйчниците), трябва да приемате хапчета поне три месеца подред, без да пропускате хапчета. Ако зачеването не се случи, не трябва да изпадате в паника. Понякога гинекологът препоръчва да се използва схема 4/2: 4 месеца прием на Джес и 2 месеца почивка. Този режим ще позволи на яйчниците да развият необходимия брой фоликули..

Възстановяване на репродуктивните функции

Периодът на рехабилитация след края на приема на Джес и подобни лекарства обикновено отнема 3 месеца. Когато дроспиренонът и етинил естрадиолът престанат да навлизат в тялото, гонадотропната функция на хипофизната жлеза веднага се възобновява. Въпреки продължителността на времето, в което яйчниците са в латентно състояние, вероятността за зачеване през този период е много висока. Това явление често се използва от гинеколозите при лечение на безплодие или затруднения с оплождането. Въпреки това, при липса на специални показания, експертите препоръчват да се въздържате от планиране на бременност през целия период на възстановяване, което включва следните стъпки:

 1. Нормализиране на всички фази на менструалния цикъл, възобновяване на овулацията.
 2. Удължаване на ендометриалния слой с необходимата дебелина, за да се компенсира атрофията на лигавицата на маточната кухина, развила се по време на прием на COC.
 3. Възстановяване на естествената микрофлора на влагалището и състава на цервикалния секрет.

По време на целия период на рехабилитация жените, планиращи бременност, се съветват да посетят гинеколог и други специалисти, да вземат всички необходими тестове и също да вземат курс на фолиева киселина. По това време трябва да се предпазите с бариерни контрацептиви.

Като правило, при липса на здравословни проблеми, пълната овулация настъпва 2-4 месеца след o и Jess Plus. За възстановяване на менструацията се изисква същото време (първите два или три цикъла може да са нередовни). От този период може да се планира бременност.

Политика за анулиране на COC

За да бъде планираната отмяна на лекарството безболезнена, първо трябва да се консултирате със специалист, за да изясните всички възможни рискове и противопоказания. Когато планирате бременност, не е позволено да спрете приема на хапчета в следните случаи:

 1. Анемия (недостатъчно ниво на хемоглобин в кръвта). Това състояние провокира увеличаване на обема на кръвта, загубена по време на менструация, а също така увеличава риска от междуменструално кървене. Ако зачеването се случи на фона на анемия, вероятността от спонтанен аборт, гестоза, преждевременно раждане и други патологии на бременността и развитието на плода се увеличава значително. Освен това в 75-90% от случаите се диагностицира анемия с различна тежест при малки деца, чиито майки са страдали от недостатъчно производство на хемоглобин по време на бременността..
 2. Обостряне на хронични генитални инфекциозни и възпалителни заболявания. Отмяната на хормонални контрацептиви в този случай води до рязко намаляване на плътността на цервикалния секрет, което улеснява проникването на патогенна микрофлора от влагалището в маточната кухина. Това допринася за развитието на тежки усложнения до безплодие, а също така увеличава риска от спонтанен аборт в случай на възможно зачеване след около.

COCs трябва да бъдат отменени само след като всички съществуващи здравословни проблеми са напълно премахнати. Въпреки факта, че "Джес Плюс" също позволява отмяна на хапчета във всеки ден от цикъла, гинеколозите съветват да се използва цялата опаковка на лекарството. Това важи особено за пациенти, които са използвали хормонални лекарства не само за контрацепция, но и за лечение на някои ендокринни патологии..

Неграмотното или рязкото отмяна на лекарството може да доведе до развитие на усложнения:

 • пробивно маточно кървене;
 • дисфункция на яйчниците, болка в долната част на корема, нарушения на менструалния цикъл от различно естество (аменорея, оскъдна или обилна загуба на кръв в критични дни, повишен предменструален синдром);
 • психоемоционални разстройства, раздразнителност, нарушения на съня;
 • гадене, повръщане, диария, загуба на тегло;
 • главоболие, високо кръвно налягане, влошаване на общото здравословно състояние.

Въпреки възможните рискове, спешното отмяна на лекарството е разрешено в случай на необходимост от хирургическа интервенция или при развитие на състояния, несъвместими с употребата на противозачатъчни хапчета.

Най-често, дори при правилно прекратяване на приема на противозачатъчни хапчета в резултат на хормонални промени, много жени се оплакват от неразположение и влошаване на общото благосъстояние. Неприятните симптоми изчезват без медицинска намеса в рамките на няколко дни.

Предимства на лекарството

Благодарение на подобрената формула, в допълнение към ефективната защита срещу непланирана бременност, агентът има благоприятен ефект върху женското тяло:

 • нормализира менструалния цикъл;
 • елиминира болезнените прояви на предменструалния синдром;
 • има антиандрогенен ефект, помага да се отървете от много прояви на повишен синтез на мъжки полови хормони (себорея, акне и други дерматологични проблеми).

За разлика от подобни COC, "Jess" съдържа един и половина пъти по-малко етинил естрадиол, поради което не допринася за образуването на оток, развитие на мастопатия и неконтролирано наддаване на тегло.

Поради съдържанието на калциев левомефолат "Джес Плюс" напълно задоволява нуждата на организма от фолати, участващи в процеса на хематопоезата.

Това е важно при планиране на последваща бременност, тъй като веществото значително намалява риска от нарушения на развитието на плода и преждевременно раждане..

Адаптиране при използване на орални контрацептиви

Използването на такива средства променя ендокринния фон на жената, поради което в началния етап настъпва преструктуриране. През този период пациентът може да усети много от отрицателните точки, посочени в анотацията към Джес:

 • Главоболие;
 • Намалено либидо;
 • Междуменструално кървене;
 • Неуспех на контура;
 • Болезненост на гръдната тъкан.

Повечето жени са загрижени за кафявите петна в различни дни от цикъла. По правило прилича на менструация от оскъден характер, която е продължителна до 2 седмици. Също така, левкорея предхожда менструацията и се появява в средата на месеца..

Този ефект се счита за нормален през първите няколко цикъла, в редки случаи до 90 дни употреба. В бъдеще ситуацията трябва да се стабилизира и менструацията ще се нормализира. Инструкцията за лекарството съветва увеличаване на дозата в началния етап на прием за бърза зависимост. Лекарите обаче са по-склонни да решат да използват продукт с по-висока концентрация на хормони..

Кога Джес трябва да бъде отменен:

 • Ако след 3 месеца употреба няма нормализиране на цикъла и изчезване на нестандартно изхвърляне;
 • Когато се появи кървене;
 • Ако жената има повишено съсирване на кръвта и има тенденция към тромбоза;
 • Ако се открият тумори на гърдата, гениталиите или черния дроб;
 • С алергична реакция;
 • Когато има личностни черти при прием на наркотици, като тежка мигрена или депресивно разстройство.

Много странични ефекти, посочени в анотацията, са редки. От „задължителното“ - кафявото зацапване, чувствителността на гърдите и главоболието обикновено изчезват след 2-4 седмици употреба. Трябва да се разбере, че употребата на хормонални лекарства има смисъл именно за дълъг период от време. Също така е важно да използвате продукта стриктно в съответствие с инструкциите, без пропуски и закъснения..

Мнението на лекарите

Джес е микродозировъчен контрацептив, който помага за леко намаляване на теглото, като премахва излишната вода от тялото. Ето защо, за момичета, които се страхуват да се оправят, лекарят безопасно предписва тези противозачатъчни хапчета, но само при липса на противопоказания. Лекарството не осигурява 100% гаранция за защита срещу бременност. Ето защо, ако е настъпило зачеване, не се притеснявайте. В крайна сметка лекарството е абсолютно безопасно за развитието на плода..

Много гинеколози предупреждават пациентите си, че може да имат зацапване на 15-ия ден. Това се дължи на намаляването на ефективността на таблетките, яйцеклетката се освобождава и настъпва овулация. Намаляване на контрацептивния ефект може да възникне по следните причини:

 1. След приемането му имаше повръщане и диария.
 2. След консумация на алкохол, цигари или наркотици.
 3. След антибиотична терапия.
 4. След използване на вазодилататори и антиконвулсанти.

Инструкции за употреба

Как да започнете да приемате Джес? Лекарите препоръчват първата таблетка да съвпада с първия ден на менструалното кървене, като в този случай кървенето по време на прием може да стане по-малко интензивно. В случай на промяна на друго подобно лекарство на Джес, ако те съдържат 28 таблетки, то на следващия ден след приема на последната таблетка. Ако 21 таблетки - през ден или следващата неделя, но в този случай се препоръчва да се използват допълнителни средства за защита в продължение на една седмица.

Ако сте направили аборт (както е предписано от лекар или по ваша собствена инициатива) или сте имали спонтанен аборт и сега искате да започнете да приемате ОК, тогава трябва да вземете предвид периода, през който е била извършена процедурата. Ако абортът се извършва преди 12 седмици, тогава трябва да започнете да го приемате в деня на прекъсване на бременността, дори ако в този случай не се страхувате от кафяво отделяне - това най-вероятно е резултат от хормонални промени в тялото. Ако прекъсването на бременността настъпи на по-късна дата, тогава трябва да започнете да го приемате на 21 или 28 дни, плюс презерватив за стандартен период и ако по време на отсъствието на ОК е имало секс без допълнителна защита, преди да използвате продукта, трябва да се уверите, че няма оплодени клетки.

Важно! В случай на преминаване от функционален метод за контрацепция (вагинален пръстен, хормонален пластир или вътрематочно устройство), приемът трябва да започне в деня на премахване на защитните средства.

Ако сте започнали да приемате "Джес" в средата на цикъла, тогава си струва да използвате допълнителни контрацептиви по време на първите седем таблетки от курса. След плододаването се препоръчва да започнете да приемате ОК на 21 или 28 ден

Фармакологични свойства

Изписването след прием на контрацептив е напълно нормално, но някои от тях показват отклонения в здравето на жената. Вагината на жената постоянно секретира тайна, според чийто състав е възможно да се определи здравето на пикочно-половата система. Обикновено съдържа мъртви кожни клетки, бактерии, слуз, секретирана във фалопиевите тръби и преддверието.

В нормално здравословно състояние отделянето е жълтеникаво и има неутрална миризма. В състава доминира лактобацилус, който образува млечна киселина за борба с дразнителите. Следователно появата на кафеникаво или кърваво отделяне не е нормално преди и след период на менструално кървене. Но когато е изложено на репродуктивна функция, всичко се променя малко..

Продуктът се произвежда под формата на таблетки, опаковани в блистер от 28 бр., 24 от които са розови и съдържат етинилестрадиол (0,02 mg) и гестаген дроспиренон (3 mg), останалите 4 бели са плацебо (не съдържат активни елементи) и са предназначени просто за да не се изгубите по време на цикъла. Препаратът Jess Plus съдържа калций в бели таблетки, който е полезен както за репродуктивната, така и за други системи и органи..

Важно! Опаковката може да съдържа един или три блистера. Всички розови таблетки съдържат еднакво количество активни съставки. Лекарството има аналози с пълно съвпадение на концентрацията на активни вещества - "Jess Plus" (различава се от "Jess" само с наличието на калций в белите таблетки) и "Dimia".

Как действат тези лекарства? Те пряко засягат три основни области на репродуктивната система.

 1. Предотвратяване на овулацията (предотвратяване на яйцеклетката да напусне яйчника).
 2. Променете състава на предвагиналния секрет - направете го по-вискозен, което предотвратява свободното движение на сперматозоидите.
 3. Променете функционалността на ендометриума, което предотвратява прикрепването на яйцеклетката.

В допълнение към естествения контрацептивен ефект, "Джес" има благоприятен ефект върху тялото:

 • намаляване на омазняването на кожата, подобряване на нейното качество, включително лечение на акне;
 • поддържане на нормален водно-солеви баланс;
 • облекчаване на болката и дискомфорта по време на менструация.

Прием "Джес" е възможен от 14-годишна възраст, включително за лечение на несъвършенства на кожата на момичето и нормализиране на месечния цикъл.

Адаптивно кървене

Съзряването на яйцата, овулацията и отхвърлянето на ендометриума по време на менструация се регулират от хормони на женската репродуктивна система. В първата фаза на цикъла преобладава действието на естрогените, които стимулират узряването на фоликула. Зряла яйцеклетка излиза от фоликула в средата на цикъла, т.е. настъпва овулация. Във втората фаза се повишава нивото на естроген и прогестерон, което подготвя стените на матката за евентуално имплантиране на ембриона.

Концентрацията на половите хормони в контрацептивните хапчета винаги е по-малка от съдържанието на тези активни вещества в тялото на жената. Следователно е необходимо известно време, за да се адаптира към действието на използваното лекарство..

Обикновено в продължение на 2-3 месеца може да има зацапване при прием на контрацептиви. Те спират сами, след като свикнат с ниски дози хормони. Ако кървенето е незначително и използването на няколко подложки за гащи е достатъчно за поддържане на хигиената, тогава не са необходими допълнителни действия. Кафявото отделяне е този цвят поради факта, че малко количество кръв се смесва с вагиналната слуз.

Отмяна на лекарството или замяна с друго през този период не се изисква. Контрацептивният ефект не намалява, ако лекарството се приема навреме.

Когато кървавото отделяне не спира, то става изобилно и е придружено от болка в долната част на корема, спешна нужда от консултация с лекар.

При всяка четвърта жена адаптивното кървене продължава 3-6 месеца. Ако след този период от време те не изчезнат и опитите да се вземе друго ОК не завършат с успех, тогава този метод на контрацепция трябва да бъде изоставен.

Противопоказания

Контрацептивите "Джес" и "Джес Плюс" са противопоказани в следните случаи:

 • непоносимост към активни и спомагателни вещества на лекарството;
 • бременност и период на кърмене;
 • предразположение към образуване на кръвни съсиреци;
 • ендокринни нарушения, захарен диабет;
 • тумори с всякаква етиология;
 • тежки патологии на отделителната система, черния дроб, стомашно-чревния тракт;
 • високо кръвно налягане;
 • необяснимо маточно кървене.

Трябва да се внимава, когато се използват КОК за някои остри и хронични заболявания, докато се приемат лекарства, включително антибиотици. Лекарството се предписва от лекар въз основа на съществуващата клинична картина и индивидуалните характеристики на пациента. По време на употребата на контрацептивното хапче на всеки 6 месеца е необходимо да се подлагате на рутинен медицински преглед от гинеколог.

Как да заменим противозачатъчните хапчета

Никой не се съмнява, че хормоналните контрацептиви са несравними в предотвратяването на непланирана бременност. Всички също знаят, че най-популярните сред тях са таблетните форми. Има обаче ситуации, когато след продължителна употреба на противозачатъчни хапчета е необходимо да ги замените с нещо. Това може да бъде:

 • подкожен имплант,
 • вагинален пръстен,
 • хормонален контрацептивен пластир.

Не трябва обаче да се забравя, че само гинекологът има право да решава как и с какво да сменя противозачатъчните хапчета, използвани преди..

Странични ефекти

Възможни нежелани реакции при спазване на два начина на приложение (> 10% - много често;> 1% и 0,1% и 0,01% и