По време на планирането на бременността много жени чакат толкова първите симптоми на бременност, че често се бъркат с характерните признаци на ПМС. Може да е трудно да ги различите преди закъснението, но нека се опитаме да го разберем.

Какво трябва да знаете за ПМС?

Предменструален синдром, придружен от болка в долната част на корема, кожни обриви и други неприятни симптоми, не се среща при всички жени. Ето защо някои от тях по-лесно откриват бременността. Но често след 3-4 дни, а понякога и след 10 дни, жената започва да усеща следните признаци на непосредствено начало на менструация:

 • намалено либидо;
 • раздразнителност и емоционалност;
 • болка в гърдите и изливане;
 • подуване;
 • повишен апетит;
 • подуване на корема;
 • дърпаща болка в лумбалната част на гръбначния стълб.

Ето как изглежда жената най-често по време на ПМС: с подути гърди, кожни обриви и подут корем, който не може да бъде изтеглен. През този период се наблюдава постоянно чувство на сънливост и умора, плач и рязка промяна в настроението. Тези симптоми могат лесно да бъдат обяснени. Те се причиняват от повишени нива на прогестерон и пролактин. Така тялото се подготвя за предстоящата бременност. Ако това не се случи, тогава започва менструация..

Бременност с ПМС

Предменструалният синдром не е пречка за зачеване на дете. Просто някой прехвърля този период по-нежно, но за някой колебанията в хормоналния фон влияят на настроението, апетита или отока..

Как да открием бременност след 45

Когато плодородната функция на жената постепенно започне да избледнява, тя изпитва засилени симптоми на ПМС, често съчетани с горещи вълни. Разграничаването им от бременността на тази възраст е много трудно. През този период е важно да запомните, че симптомите на бременността и настъпването на менопаузата са много сходни (забавяне, оскъдно отделяне, промени в настроението).

Как да разграничим бременността от предменструалния синдром?

Как да различаваме ПМС от бременността? Несъмнено симптомите на тези състояния са много сходни. Ето защо много жени се чудят как да ги различават и са сигурни, че оплождането на яйцеклетката е било успешно..

По вътрешни усещания гестацията може да бъде разпозната само от жена, която познава добре тялото си, която никога не се е проваляла в цикъла.

СимптомС предменструален синдромПо време на бременностЗабележка
Вагинално отделянеОбилно белезникаво или прозрачно. В деня преди началото на менструацията те придобиват кафяв оттенък и размазващ характерОбилна светлина, понякога няколко капки кръв се появяват няколко дни преди очакваната менструация. По този начин яйцеклетката се имплантира в матката.И в двата случая кандидозата може да се влоши.
Подуване на коремаЧесто срещан симптом на ПМС. Коремът не може да бъде изтегленЕ знак за ранна бременностПодуването се появява главно по време на втора или следваща бременност
ТемператураВ нормални границиТой е леко увеличенВ случай на бременност, хипертермията е свързана с повишаване на нивата на прогестерон. Жената може да се почувства зле, подобно на настинка.
Дърпаща коремна болкаБолки в корема и кръста няколко дни преди менструацияПонякога това се случва в резултат на прикрепване на ембриона или разтягане на лигаментния апарат на маткатаБолката при ПМС е много по-изразена, отколкото при бременност
Метален вкус в устатаНевидимБременните жени често се оплакват от метален вкус в устата си през първите седмици на бременносттаТози симптом често се проявява с токсикоза.
Болки в гърбаМного често при ПМС. Болките са дърпащи и тъпи. Те са свързани с отлепване на лигавицата на матката и активно производство на червени кръвни клетки от костния мозък.В ранните етапи не се наблюдаватПри бременни жени болките в гърба най-често се появяват едва в края на 2-ри триместър. Свързано е с постепенно увеличаване на размера на плодовото яйце и плодовете. Такива промени увеличават натиска върху вътрешните органи и натоварването върху гръбначния стълб.
Болка в гърдитеВсички гърди болятБолят само зърната и се увеличават млечните жлезиПонякога, по време на бременността, този симптом отсъства, което може да бъде сигнал за жени, които са свикнали на синдром на болка с ПМС
ГлавоболиеХормоналните промени предизвикват главоболие при ПМСЧеста поява през първия триместър на бременносттаСимптомът е възможен и в двата случая. Трябва обаче да му се обърне внимание, ако жената се среща с неговите прояви за първи път
ГаденеСвързано с хормонални скокове и спада на налягането. Може да се случи абсолютно по всяко време на деняПоявява се предимно сутрин, но изобщо неВ ранните етапи този симптом се характеризира с токсикоза.
Чести позиви за уриниранеПреди началото на менструацията тялото започва да премахва излишната течност поради намаляване на нивата на пролактинПочти винаги присъства поради колебания в нивата на хормоните и повишено кръвообращение в тазовите органи. Поради още не образуваната плацента, метаболитните продукти на ембриона попадат в кръвта на майката, провокирайки токсикоза. За да помогнат на тялото да се прочисти, бъбреците започват да работят по-усилено, като по този начин увеличават честотата на уриниране.При ПМС задържането на течности в организма е по-често, което води до оток
Внезапни промени в настроениетоСънливост, раздразнителност, сълзливост, депресия, депресивно настроениеЛетаргия, загуба на сила, сънливост. Сънят може да настигне бременна жена по всяко време на деня.Симптомът е възможен и в двата случая и е свързан с рязка промяна в нивата на прогестерон. А в случай на бременност това може да бъде свързано и с намаляване на захарта и чести колебания в кръвното налягане.
Проблеми с дишанетоМного редки и могат да бъдат свързани със спазми в коремната болкаЗадухът често присъства в началото и в края на бременносттаИнтензивността на симптома при бременна жена може да е различна. Но по-добре е да се консултирате със специалист по този проблем.
Чувствителност към миризмиНевидимБременната жена може да има отвращение към определени миризми и храни. Този фактор може да провокира сутрешното й гадене.Особено жената трябва да бъде предупредена за отвращение към храни и миризми, които преди това са причинявали само положителни емоции и апетит
Промяна на вкусовите предпочитанияПовишава апетита и желанието за сладкоИма желание за солени или мариновани храни малко преди началото на очаквания период. Чувството на глад може да бъде невероятно интензивно. А интересът към нови, понякога дори необичани продукти е основният знак за началото на бременността.По време на бременност жената рядко се фокусира върху този симптом. По-вероятно е да бъде забелязан от роднини или колеги.
ЗапекПроблеми с изхождането могат да възникнат поради ефекта на прогестерона върху чревните гладки мускулиПрогестеронът непрекъснато се увеличава. Следователно проблемите с изпражненията не спират дори след очаквания ден от началото на менструацията.Напротив, малко преди началото на менструацията изпражненията могат да станат твърде чести.

Симптомите на ранната бременност, съдейки по таблицата, много приличат на ПМС. Но тези две състояния могат да бъдат разграничени по времето на тяхното проявление. Признаци на предменструален синдром обикновено се появяват 1-2 седмици преди началото на менструацията. Симптомите на бременността са забележими в момента, когато яйцеклетката навлезе в маточната кухина. Времето може да съвпада, но ако познавате добре собствената си физиология през периода на предменструалния синдром, лесно можете да различите възможна бременност.

За началото на вашия период

Ако жената изпитва всички неприятни усещания, присъщи на ПМС, тогава в първия ден от началото на менструацията дискомфортът се увеличава. Но понякога се появява кървене по време на бременност. Те са размазващи и нередовни..

Жената трябва да бъде предпазлива, ако по време на началото на менструацията има:

 • дори няколко дни закъснение;
 • силна дърпаща болка в корема;
 • оскъдно отделяне с продължителност повече от 1 ден;
 • твърде много кървене;
 • виене на свят;
 • гадене или повръщане.

Тези фактори могат да бъдат първите признаци на прикрепване на яйцеклетката към стените на матката или противоположни на нейния спонтанен край. За да изясните обстоятелствата, трябва да се свържете с гинеколога и да дарите кръв за hCG.

Как да разберете ПМС от бременността да се забави

Симптомите на бременността и ПМС са много сходни. Това лесно се обяснява с физиологичните процеси в женското тяло. Следователно възниква въпросът, как да се разграничи ПМС от бременност до забавяне.

На първо място, трябва да се спомене, че много жени в ранните етапи нямат специални симптоми на бременност. Ето защо, ако се появи някакъв необичаен дискомфорт преди началото на менструацията, тогава вече трябва да посетите специалист.

Ако това не е възможно, трябва да опитате бърз тест за нивото на hCG в организма. Има продукти с висока чувствителност, които могат да открият бременност няколко дни преди очаквания период. Понякога дори най-евтиният тест е в състояние да определи ранна бременност поради характеристиките на тялото на жената и рязък скок в hCG.

Симптомите на ПМС и бременността са много сходни. Но можете да ги различите, като изучавате добре тялото си и проследявате менструалния цикъл. Тогава бременността може да се определи дори без hCG тест преди закъснението.

Възможно ли е да забременеете при ПМС. Възможно ли е да забременеете преди менструация

Интернет ресурсите са пълни с въпроси на жени, които се интересуват дали е възможно да забременеете преди менструация, по време на менструация и след тях. Много е трудно да се намесим в този процес, да мислим за вероятния момент на бременността, въпреки че ако момичето знае основните нюанси на репродуктивната система на тялото, това ще помогне да се постигне желаното събитие или, обратно, да се избегнат проблеми.

Преди да разберем въпроса дали е възможно да забременеете преди началото на менструацията, ще разделим целия женски цикъл на компоненти, които ще помогнат да се отговори на този въпрос. Почти 28 дни е стандартен женски цикъл, той е разделен на две фази. Шансовете за забременяване са големи по време на овулацията, което е точно средата на менструалния цикъл. Овулацията обикновено продължава 3 дни. Ако малко преди или малко след появата на овулация сперматозоидите по време на полов акт попаднат в гениталния тракт, яйцеклетката се опложда.

Учените са доказали, че втората фаза на цикъла е почти винаги 14 дни, рядко може да бъде с няколко дни по-малко или повече. Въз основа на това можем да заключим, че най-доброто време за зачеване съответства на периода от 12 до 14 дни от цикъла. Но не забравяйте, че тези изчисления могат да се правят, ако цикълът ви е в стабилно състояние..

Да се ​​върнем към темата на статията и да се опитаме да определим вероятността от забременяване преди менструация. Като начало, нека разгледаме концепцията „преди менструация“, ясно е, че тя е много еластична: всеки ден, който започва в средата на цикъла ви, се счита за „преди“. Въпреки това, както беше споменато по-горе, зачеването е възможно 12-14 дни преди началото на нов цикъл. Това означава, че по отношение на зачеването интимните отношения са повече от безопасни 1-10 дни преди менструация..

Струва си да се помни, че всеки стрес за една жена, било то температурни промени или заболяване, може да провокира скокове в цикъла, увеличавайки продължителността или значително намалявайки. В този случай е трудно да се прецени възможността за забременяване преди ПМС, до известна степен дори невъзможно..

Значението на хормоналните лекарства

Трябва да се върнете към работата на хормоналната система, а именно към въпроса дали е възможно да забременеете преди менструация, в случай на използване на контрацептивни хапчета. Почти всички хормонални контрацептиви имат такъв състав, че по време на ПМС жената всъщност взима залъгалка. Като цяло отделянето, което се случва по време на приема на хапчетата, не е менструация. По-скоро кървенето е причинено от спирането на хормоналните лекарства. Много хора отбелязват, че тя е доста различна от редовната менструация. Но това не е основното, важно е кървенето да премине с повишен хормонален фон, тоест има шанс да забременеете.

Също така си струва да знаете, че можете да забременеете преди менструация, ако спрете да приемате хапчетата и не възобновите приема им на петия ден от началото на изписването. Много контрацептиви не пречат на функционирането на спермата и яйцеклетката. Те по-скоро просто спират имплантирането на ембриона..

Често жените все още имат такива въпроси:

1. Възможно ли е да забременеете в деня преди менструацията, ако приемате контрацептиви??

2. Винаги ли е възможно да разберете за това?

Отговорът и на двата въпроса е да. Да, едно момиче има възможност да забременее 1 ден преди менструация, докато приема хапчета, и да не разбере за това. Тази ситуация е особено често срещана при жени, които лесно забременяват. Препоръчва им се да комбинират два вида контрацептиви..

И така, в тази статия обсъдихме вероятността да забременеете преди менструация. Струва си да се изучат всички нюанси и да се помни индивидуалността на всеки организъм. Невъзможно е да се съди за нищо със сигурност. Ето защо не бъдете сигурни, че няма да ви засегне! Женското тяло е много сложно и винаги има шанс за бременност. Уплашен? Затова, за да няма неочаквани изненади, проучете индивидуалните си характеристики и тогава ще знаете кога да се предпазите..

Причината за забавянето на менструацията (за период от 5 или повече дни) може да бъде не само бременност. Стресови ситуации, резки колебания в теглото - загуба на тегло или, обратно, затлъстяване, могат да причинят забавяне на менструацията или дори отсъствие на менструация, аменорея.

Често забавяне на менструацията се получава при спортисти - поради голямо физическо натоварване, както и ниско съдържание на мастна тъкан, в организма могат да възникнат различни ендокринни нарушения.

Жени! Съдържанието на мастна тъкан в организма обикновено е 18-25 процента. Мазнините са членове на сложна верига от хормонални промени по време на менструалния цикъл. Намаленото съдържание на мазнини - по-малко от 15 процента - води до депресия на менструалната функция и първото е забавяне на менструацията. Това е добро предупреждение за тези, които искат да постигнат размери на модела на всяка цена..

Забавяне на менструацията. Правило едно.

Забавяне на менструацията. Второ правило.
Началото на цикъла трябва да се брои от първия ден (например тези) менструация до първия ден на следващата менструация, а не от последния до първия.

Забавяне на менструацията. Правило трето.
Обикновено цикълът трябва да бъде равен на пълния цикъл на Луната - 28 дни (това се смята за норма от незапомнени времена, за всички жени на земята), плюс или минус 3-5 дни. И ако в по-голямата си част имате повече или по-малко (не говоря за нередовни като цяло), това е причина да посетите лекар.

Забавяне на менструацията. Правило четвърто.
Мензисът в природата трябва да бъде:
1. Умерен (ако сте „претоварени“ и след това се чувствате слаби в продължение на няколко дни, това не е норма). Фактът, че докато приемате хормонални хапчета, количеството загубена кръв по време на менструация става по-малко от обикновено - това се счита за норма.
2. Средно трябва да минат 3 - 7 дни, а първите 3 - 4 могат да минат обилно, а след това вече са незначителни (ако зацапването преди или след менструация ви притеснява повече от 2 - 3 дни, като по този начин удължава продължителността на менструацията - това също не е норма ),
3. болезнеността на менструацията трябва да бъде умерена и да съвпада с „изобилни“ дни (ако тези дни постоянно се навеждате от болка и не се справяте без помощта на болкоуспокояващи - а това също не е норма).

Забавяне на менструацията. Петото правило.
Предменструалното състояние обикновено може да бъде придружено от дърпащи болки в долната част на корема, няколко дни преди менструацията, млечните жлези също стават донякъде болезнени, плюс леко повишена раздразнителност е допустимо, но ако всичко това протича в хипертрофирана форма (болката в долната част на корема е изразена, до млякото жлези да не се докосват, а общото състояние на нервната система е близо до срив), това вече се нарича „предменструален синдром“ (или ПМС) - това се нарича норма, езикът не се обръща, това е викът на тялото ви за помощ, не чувате ли? Силно му липсва хормонът от втората фаза на цикъла - прогестеронът, а оттам и удължаването на цикъла, а самите менструации са по-удължени.

Тъжният момент тук е, че постоянно, хронично получавайки по-малко от онези хормони, на които женското ви тяло има право да разчита, то в крайна сметка ще бъде обидено и няма да ви се притече на помощ в труден момент или период от живота ви и в резултат без причина, без причина в матката се появяват - миома, полипи; на яйчниците - често възникващи кисти, поликистозни; в млечните жлези - фиброаденоми, кисти и др. И дори ако няма да гледате толкова далеч в живота си, живеете само днес, тогава повярвайте ми, животът е красив не само в младостта, в по-зряла възраст, когато децата пораснат, ще има повече или по-малко свободно време за себе си, по-добре е да го прекарвате не на пътувания до различни лекари.

Забавена менструация. Правило шесто.
Сексуалният живот обикновено трябва да бъде безболезнен за вас. Прегледът при гинеколог също не трябва да изважда болезнени усещания, тук не се вземат предвид неизбежните неприятни моменти. Ако в същото време постоянно изпитвате болка, тогава има голяма вероятност да имате сраствания в малкия таз, които обикновено остават след възпаление на придатъците в миналото - тези сраствания също са трудни за разглеждане като норма.

Забавяне на менструацията. Правило седмо.
Има момичета, които условно могат да бъдат причислени към рисковата група по отношение на вероятността от различни гинекологични патологии в бъдеще. Това са момичета с нестабилен цикъл, честите откази на които могат да бъдат причинени от различни, понякога незначителни фактори (преживян емоционален стрес - кавга, изпити, депресия; общи заболявания - остри респираторни инфекции, обостряне на съществуващи хронични; бързо изоставане с реактивни двигатели, физическо претоварване, глад). Принадлежността към тази група изобщо не означава, че определено ще имате проблеми в гинекологията в бъдеще, просто за да бъдете „като всички останали“ (т.е. „практически здрави“), ще са необходими повече усилия за това и означава по-внимателно и компетентно отношение към здравето на вашите жени.

Установяване на цикъл в следродилния период. Забавяне на менструацията.

Фитопрепарат Трибестан регулира и възстановява нормалните функции на гениталиите и ендокринната система на жените без никакви странични ефекти.

Признаци на ПМС или бременност: как да се различи преди забавяне? Жените често се притесняват от дискомфортни усещания преди началото на менструацията, но в някои случаи могат да говорят за промени в тялото, настъпили след зачеването. Въпреки голямото сходство на симптомите в ранните етапи, бременността има редица отличителни черти, които не са характерни за ПМС. Каква е разликата?

Причини за ПМС

Редовността на менструалния цикъл е основният признак за здравето на репродуктивната система на жената. Според статистиката повече от 50% от нежния пол са изправени пред ПМС (предменструален синдром), който представлява комплекс от физически и психически симптоми, които се появяват 2-10 дни преди началото на менструацията..

Учените са забелязали, че тежестта и степента на дискомфорт се увеличават с възрастта и зависят от общото здравословно състояние на жената..

Какви са причините за появата на ПМС? Най-пълното описание на естеството на неговия произход е хормоналната теория, според която симптомите на менструацията се появяват в резултат на колебания в нивото на хормоните във II фаза на менструалния цикъл:

 • прогестерон, който има седативен ефект;
 • естроген, който има благоприятен ефект върху физическата активност и мозъчната функция;
 • андрогени, които повишават работоспособността, либидото и енергията.

Според хормоналната теория ПМС не възниква поради скокове в работата на ендокринната система, а в резултат на реакцията на частите на мозъка, отговорни за психоемоционалното състояние, на настъпващите промени:

 • увеличаване на естрогена и увеличаване и след намаляване на прогестерона, води до грубост и болезненост на млечните жлези, задържане на течности в тялото и в резултат на това увеличаване на телесното тегло, подуване, промени в емоционалното състояние (раздразнителност, депресия, сълзливост и др.);
 • повишеният синтез на пролактин нарушава метаболизма на солта, което води до задържане на течности;
 • излишъкът от простагландини в кръвта може да бъде придружен от храносмилателно разстройство, неправилно функциониране на вегетативно-съдовата система, главоболие.

Някои учени свързват причините за ПМС с нарушение на водно-солевия баланс (хипотеза за водна интоксикация), алергични реакции към ендогенен прогестерон, психосоматични промени и др..

Въпреки различните възгледи за етиологията на ПМС, всички експерти са съгласни, че външният му вид се влияе от:

 • дефицит на пиридоксин (витамин В6) и магнезий;
 • ниски нива на серотонин ("хормонът на радостта");
 • наднормено тегло;
 • усложнения след раждането;
 • аборт;
 • гинекологични заболявания;
 • хирургични интервенции;
 • стресови ситуации.

Как се проявява ПМС??

Предменструалните промени в тялото имат признаци, които условно могат да бъдат разделени на групи:

 1. Вегетаскуларно: главоболие, световъртеж, скокове на кръвното налягане, гадене и повръщане, неравномерен сърдечен ритъм.
 2. Психоемоционални: раздразнителност, депресия, сълзливост, агресия.
 3. Обменно-ендокринни: подуване, грубост и уголемяване на млечните жлези, подуване на корема, треска, студени тръпки, жажда.

Симптомите на ПМС започват в средата на втората фаза на цикъла и продължават до менструация. Проследяването на времето на настъпване на ПМС ще помогне за редовното поддържане на график, посочващ деня на менструалния цикъл, датата на овулация, нивото на базалната температура, обема на вагиналното течение, както и усещанията на жената във всяка фаза на цикъла.

Има няколко форми на ПМС. Всички данни са представени в таблицата:

Скокове в кръвното налягане, неравномерен сърдечен ритъм, панически атаки, болка в сърдечната област, често уриниране.

Симптомите са най-често при жени със сърдечно-съдови заболявания.

ФорматаПризнаци
Кризовая
НевропсихиченРазсеяност, нарушение на паметта, замаяност, чувство на депресия, депресия, тъга, раздразнителност, чести промени в настроението, нарушения на съня, неразумен страх, дърпащи болки в долната част на корема и др..
КефалгичнаТежки болки в главата и сърцето, тахикардия, обостряне на обонянието и други неврологични и вегетативно-съдови симптоми.
ЕдематозенПодуване на лицето и крайниците, нарушено уриниране и дефекация, наддаване на тегло.
НетипичноТреска, алергични реакции, повишена сънливост, често повръщане.

Всички горепосочени менструални симптоми се появяват на фона на дисбаланс на естроген и прогестерон и могат да се комбинират помежду си. В същото време някои жени имат малки признаци на ПМС, докато други трябва да потърсят помощ от специалисти..

Тежестта на ПМС зависи от продължителността, тежестта и броя на симптомите:

 • при лека форма се наблюдават 1-2 интензивни симптоми или 3-4 незначителни симптоми;
 • при тежка форма се появяват до 12 симптома, 5 от които са силно изразени и нарушават обичайния начин на живот.

Първите признаци на бременност и тяхното сходство със симптомите на ПМС

Появяват се 2-10 дни преди и по време на менструация в резултат на уголемяване на яйчниците, разкъсване на зрял фоликул, отлепване на ендометриума.

Силата на болката е индивидуална.

Психоемоционално състояниеРезки промени в настроението, капризи, сантименталност.Отрицателните емоции са най-характерни: раздразнение, агресия, плач и т.н..Гадене и повръщанеТоксикозата е типична за 4-5 седмици от бременността. Изчезва през II триместър.Възможно, изчезвайте с началото на менструацията.Качване на теглоПовишаването на теглото се случва на фона на намаляване на естрогена и увеличаване на прогестерона в кръвта във фаза II на цикъла, което допринася за:
 • задържане на течности в тялото;
 • отпускане на чревните мускули, водещо до запек;
 • повишен апетит: за да компенсира лошото настроение, жената несъзнателно разчита на „вредни“ храни;
 • подготвяйки се за зачеване и последващо кърмене, тялото натрупва мастна тъкан.
Често уриниранеТова се случва поради промяна в метаболизма, която е свързана с необходимостта от отделяне на отпадъчните продукти от два организма.Рядко се появява в резултат на обостряне на заболявания на пикочната и репродуктивната система (цистит, камъни в бъбреците и др.).

При ПМС основната отличителна черта на всички често срещани симптоми е тяхната кратка продължителност. С настъпването на менструацията дискомфортът изчезва. Колко дълго ще продължи ПМС зависи от индивидуалните характеристики на женското тяло.

По време на бременността общите симптоми могат да се засилят и да придружават жената преди раждането: увеличаване на гърдите и теглото и др. Основният признак на бременност ще бъде липсата на менструация.

Специални признаци на ПМС и бременност преди забавяне

Повечето жени разбират за интересното си положение, когато има забавяне на менструацията (4-5 седмици след зачеването). Въпреки това признаците на бременност, въпреки сходството с предшествениците на менструацията, имат определени разлики. За да ги разпознаете навреме, трябва да слушате тялото си..

Разлика между ПМС и симптоми на ранна бременност:

  • Изтичането на кръв между менструациите може да е признак за бременност. Те се появяват, когато оплодената яйцеклетка се имплантира в ендометриума..
   • По време на бременност може да се появи кръв в очакваните дни от началото на менструацията, което показва, че е започнал спонтанен аборт. Но отделянето преди менструация е обилно, придружено от силна болка и има бургундскокафяв цвят.
   • Кафяво отделяне по време на бременност се появява, ако има ерозия, която започва да кърви поради ускорен кръвен поток. Такова освобождаване също може да означава спонтанен аборт..
 • Честото уриниране може да се счита за признак на бременност, ако месечният Ви период не показва такъв признак. От първите дни след зачеването количеството кръв в тялото на жената се увеличава, бъбреците извеждат отпадъците от майката и плода, метаболитните процеси се ускоряват, всичко това води до необходимостта от по-често изпразване на пикочния мехур.
 • Бяло вагинално течение, без мирис и не причинява сърбеж и усещане за парене, промените в консистенцията на вагиналната слуз показват бременност.

По-очевидни признаци на бременност се появяват след забавяне на менструацията: токсикоза, обострено обоняние, повишена умора и др..

Отличителни симптоми на ПМС:

 1. Болката в матката излъчва в долната част на гърба. Този симптом е характерен за бременността само на по-късна дата или със заплаха от прекъсване..
 2. Появата на акне 3-6 дни преди менструация е свързана със спад на нивата на естроген и прогестерон във фаза II от цикъла.
 3. Подуване на корема.

Възможно ли е да забременеете с ПМС

Жена, която е в репродуктивна възраст и няма сериозни проблеми в областта на гинекологията, с редовен сексуален живот, има шанс за зачеване 1: 4. Знаейки за това и започвайки да планират придобиването на потомство, момичетата са толкова увлечени от процеса на изчакване („се получи - не се получи“), че объркват симптомите на ПМС с първите признаци на бременност. Особено лесно е да объркате тези състояния, ако по-рано ПМС не е било произнесено и този месец хормоните внезапно са решили да се „разбунтуват“. ПМС или бременност: каква е разликата преди забавяне - може да бъде наистина трудно да се определи.

Съдържание

 • Какво е предменструален синдром и причините за него
 • Възможно ли е да забременеете с ПМС
 • Разлика между ранните признаци на бременност и симптомите на ПМС
 • Разлики преди закъснение
 • Сравнение на симптомите на ПМС и бременността в таблицата
 • Знаци преди началото на цикъла
 • Може ли да има предменструален синдром по време на бременността?
 • Как да разберем дали е дошло зачеването

Какво е ПМС

Рядките жени късметлийки отбелязват, че настъпването на „критични дни“ протича гладко за тях: преди менструация долната част на корема не се дърпа, няма поява на обриви по лицето, общото състояние е енергично и активно. Много по-често, 3-4 дни или дори 10 дни преди пристигането на следващия месечен цикъл, жената изпитва дискомфорт:

Изглежда, че гърдите се пълнят, подуват и болят, така че е невъзможно да го докоснете. Коремът се увеличава по обем, не може да се изтегли, трябва да носите широки дрехи. Болката в болката се появява периодично. Тя беше поръсена по лицето, както казват някои: в навечерието на менструацията се появява акне.

Има малко енергия, искам да спя, жената забелязва раздразнителност или сълзливост. Това е силен предменструален синдром, тоест промени в тялото, които сигнализират за близкото пристигане на менструацията. В една или друга степен неговите признаци са познати на повечето жени. Те се причиняват от повишаване на концентрацията на прогестерон и пролактин. Независимо дали цикълът приключва - менструация или зачеване, тялото се подготвя за бременност.

Възможно ли е да забременеете с ПМС

Предменструалният синдром не е пречка за нормалното зачеване. Просто при някои хормоналната система функционира по-ясно и „равномерно“ и прагът на болката е висок; други, от друга страна, реагират по-чувствително на промените в съотношението на хормоните през втората половина на менструалния цикъл. Следователно, колебанията в хормоналния фон се проявяват в тях от такива неприятни усещания, рязка промяна в настроението, поява на оток и увеличаване на апетита.

Как да идентифицирам бременността и да я разгранича от ПМС

Болезненост в долната част на корема, дискомфорт в гърдите, сънливост и летаргия са симптомите на ПМС. Но в крайна сметка нещо подобно е типично за първите дни на бременността, според уверенията на опитни приятели.

Признаци на ПМС и бременност: Каква е разликата? Възможно ли е още преди първия ден на закъснението да разберете от чувствата си, че този път няма да има отхвърляне на яйцето, защото от него се развива нов живот??

Преди закъснението

Всеки гинеколог ще каже, че субективните усещания преди зачеването, очаквани според календара, не са много информативни. Дори тест, извършен в навечерието на предвидения първи ден от менструацията, ще покаже фалшив резултат, тъй като концентрацията на hCG е ниска, за да бъде определена чрез тест за бременност. Следователно разликата между ПМС и ранна бременност не винаги е възможна. Само ако една жена познава добре тялото си, тя ще разбере, че този път нещо се случва „извън кутията“.

Трудно е да се разграничат симптомите, но има разлика. По време на бременността няма предменструален синдром, но тялото на бъдещата майка изглежда реагира на започналите хормонални промени.

ПМС и симптоми на бременност: разлики за сравнение в таблицата

Нека да разгледаме таблицата, която съставя ранните неспецифични признаци на бременност и предменструален синдром..

Таблица 1. Разлики между ПМС и бременността

ЗнакПМСБременностБележки
РазпределенияТе често стават обилни, ясни или леки. В последния ден (или часове) преди менструация, покафенявайте, размазвайкиИзобилие, светлина. Понякога, 2-3 дни преди менструация, 1-2 капки кръв са върху подложката. Това е имплантационно кървене, което отнема няколко часа и не оказва значително влияние върху здравословното състояниеПонякога млечницата се влошава - това се случва както при ПМС, така и по време на бременност
ТемператураНормалноТелесната температура може да е леко повишенаПовишаването на телесната температура по време на бременност е свързано с повишаване на нивата на прогестерон. Хормонът се синтезира от жълтото тяло. Жената може да почувства лека температура, има симптоми, подобни на лека простуда поради преструктуриране на имунната система
Дърпа стомахаБолки в корема, лумбалната област, перинеума 2-3 дни преди менструацияЯвлението се причинява от прикрепването на ембриона към стената на матката, разтягане на лигаментния апарат на маткатаПри ПМС болката е по-силна
Гърдите болятБолка в цялата гърдаБолят зърната, млечните жлези увеличават обема сиПонякога няма болка като признак на имплантация. Гърдите остават спокойни, което изненадва жена, свикнала с болезненост в навечерието на „критичните дни“
ГаденеНаблюдава се по всяко време на денонощието поради хормонални скокове и свързаните с тях спада на наляганетоМоже да се случи сутринВ първите дни на бременността - рядко явление. Но в ранните етапи този симптом се характеризира с токсикоза.
Често уриниранеПМС не е типиченВъзниква поради колебания в нивата на хормонитеПонякога по време на ПМС, напротив, има задържане на течности - наблюдава се леко подуване

Появата на болка по време на уриниране показва обостряне на инфекциозни заболявания

Промени в настроениетоСънливост, раздразнителностЛетаргия, сънливост са по-изразени. Силна умора след работен ден до степен, че искате да заспите веднага след завръщането си у дома.И в двата случая е възможноПромяна на вкусовите предпочитанияНяма или желанието за сладко се увеличава. Апетитът растеПреди MC да се забави, има желание да се ядат солени или мариновани храни: джинджифил, осолена сушена риба, краставици и т.н..По време на бременност този симптом е налице, но жената не винаги го идентифицира сама. Обикновено най-близките роднини или колеги обръщат внимание на това.Задържане на изпражнениятаПреди закъснението, под въздействието на прогестерон, гладката мускулатура на червата се отпуска. Следователно в края на цикъла има проблем с изхождането.Задържането на изпражненията се влошава след очаквания начален ден от нов цикъл, тъй като прогестеронът "не пада"Преди появата на месечно кървене, нивото на хормона рязко спада и настъпва повишено изхождане.Често уриниранеС намаляване на нивото на пролактин преди началото на менструацията, тялото престава да натрупва течност и натрупаната започва да премахваСиндромът на отока продължава, но желанието за уриниране става често поради увеличеното кръвоснабдяване на тазовите органи

Както можете да видите, в ранните етапи на бременността първите признаци наподобяват ПМС. Лесно е да ги объркате.

Началото на менструацията

Първият ден от началото на нов цикъл се характеризира с влошаване на неприятни усещания, ако жената страда от ПМС. Симптоми на ПМС и бременност: има разлики, но и те са размити. Според мнението на гинеколозите е ясно: дори ако жената е започнала слаб "мазнина", това не винаги означава началото на критичните дни.

Следното трябва да предупреждава:

 • всяко закъснение, предхождащо "месечно" (включително 1-2 дни);
 • силна болка ("извива" стомаха);
 • малко количество кръв, "мазилка" с продължителност повече от 1 ден;
 • прекомерно кървене;
 • виене на свят;
 • гадене.

Тези признаци могат да сигнализират, че жената преминава през първите дни на бременността и ПМС няма нищо общо с това. Не е изключен и тъжен сценарий: началото на спонтанен аборт. Трябва да направите домашен тест и да дарите кръв за hCG. Така че резултатите ще бъдат точни..

Как да не пропуснете първите признаци на бременност след 45 години

С възрастта симптомите на ПМС могат да станат по-изразени, ако жената е страдала от тях често. Бавното изчезване на функцията на яйчниците след 45 години често е неравномерно, с изблици, което причинява обостряне на ПМС. Разликите между ПМС и първите признаци на бременност за бъдещи майки „на възраст“ се определят по същия начин, както при младите. Но те трябва да бъдат по-внимателни към себе си, за да не объркат първите „камбани“ на настъпващата менопауза (забавени периоди, оскъдни секрети) и ранна бременност. Зачеването все още е възможно, тъй като овулацията, макар и не всеки месец, се случва, докато има малко запаси от антрални фоликули.

Внимание! Не отлагайте посещението при лекар за някакви заболявания.

Случва ли се ПМС по време на бременност?

Въпросът дали ПМС се появява по време на бременност тревожи много бъдещи майки. Те отбелязват с изненада: „Мислех, че е предменструален синдром, оказа се бременност“.

Всъщност това са фундаментално различни състояния, просто проявите са сходни, тъй като в края на цикъла и по време на фиксирането на плода тялото изпитва мощен ефект на същите „женски“ хормони. Така например, ако боли кръста - това е ПМС или бременност? Никой лекар няма да даде точен отговор без кръвен тест за hCG.

ПМС и бременност: какви трябва да бъдат тактиките

Забременяхте ли или не? Как да разбера това? На първо място, трябва да се успокоите и да анализирате състоянието си. Нямате обичайните симптоми на ПМС? Спокойни ли са гърдите ви, настроението ви равномерно, боли ли ви стомахът? Ако това се комбинира с малко закъснение, това е причина да се направи домашен тест..

И обратно, ако ПМС никога не е измъчван, но този път изведнъж се е показал рязко, трябва да се хеджирате, като си купите тест за бременност.

Но най-точният днес е методът за определяне на човешки хорионгонадотропин в кръвта или, по-просто казано, кръвен тест за hCG. С негова помощ можете да диагностицирате бременност със сто процента вероятност. Само че е по-добре да го направите в първия ден на забавянето, а не по-рано - така резултатът няма да ви подведе.

Действително видео

Как да различим симптомите на ПМС от бременността

Възможно ли е да забременеете 5 дни след овулацията

Възможно ли е да забременеете 3 дни след овулацията?

Планирането на бебе е отговорна стъпка за всяка двойка. В съвременния свят често се случва една двойка да е и психологически, и физически готова за появата на бебе, но колкото и да се стараят и колкото и усилия да полагат, очакваното чудо все още не се случва. Най-често това се случва, защото младите хора не знаят кога е най-добре да се направи това, така че резултатът вероятно е положителен. Ето защо изобщо не е изненадващо, че бъдещите майки често се питат в кои дни можете да забременеете..

Разширяване на значението

На първо място, трябва да знаете какво е като цяло и какво означава тази концепция. Овулацията е освобождаване на яйцеклетка от яйчника. Този механизъм се осъществява в тялото на всяка жена и е доста сложен. Овулацията започва, когато приключи менструацията ви. Има няколко начина, по които можете да определите началото.

Ние определяме времето

Времето на овулация е индивидуално, зависи от стреса, изменението на климата, болестите, намаления имунитет и т.н. по-често овулацията настъпва в средата на цикъла. При 28-дневен цикъл това се случва в дни 13-17. Женското яйце остава жизнеспособно за около два дни, а сперматозоидите живеят до седем дни.

Има специални методи за определяне на овулацията. Методът за определяне на базалната температура е широко разпространен; той се основава на измерване на температурата в ректума сутрин, без да става от леглото. Тези измервания трябва да се повтарят всеки ден в продължение на няколко месеца, за да се изгради графика. С овулацията базалната температура леко спада и след това отново се повишава.

Въз основа на този график се изчислява времето на настъпване на овулацията. За определяне на овулацията се използват и специални тестове, които се правят в средата на цикъла.

Възможно ли е да се роди със синдром на загуба на яйчници?

Въз основа на резултатите бях диагностициран със синдром на загуба на яйчници. На 33 години съм, няма деца. Яйчниците имат единични фоликули. Видях "Regulon" 6 месеца.

За съжаление синдромът на загуба на яйчници прави бременността почти невъзможна. Независимо от това, медицината познава случаи на зачеване и раждане на дете при наличие на единични фоликули в яйчниците. Съвременните методи за стимулиране на яйчниците и ин витро оплождане правят възможно раждането на бебе при жени с вашата диагноза. Трябва обаче внимателно да се подготвите за подобно събитие..

Преждевременното изчезване на функцията на хормонопродуциращите органи при жените се случва по редица причини, сред които учените разграничават наследствено предразположение, както и генни мутации и тератогенни ефекти върху плода в пренаталния период. В този случай жената има недостатъчно развитие на фоликуларния апарат от самото начало. В 25% от случаите специалистите наблюдават късно настъпване на менструация, ранна менопауза и развитие на аменорея..

Друга причина може да бъде увеличеното производство на гонадотропини, които влияят върху функционирането на репродуктивната система на фона на увреждане на тези части на мозъка, които регулират функционирането на яйчниците. Също така, синдромът на загуба на яйчници се развива в резултат на автоимунна реакция, когато по някаква причина автоантителата започват да атакуват яйчниковата тъкан. Други причини включват интоксикация, излагане на радиация, тежки инфекциозни заболявания, редовен стрес, метаболитни нарушения, продължително гладуване и др..

Съществуват следните форми на синдром на загуба на яйчници: първична и вторична. Първичната форма се основава на геномни аномалии, които причиняват преждевременното настъпване на менопаузата на възраст от 33 до 35 години. Вторичният синдром на загуба на яйчници е следствие от автоимунен, соматичен, инфекциозен

Симптоми и лечение на ПМС

PMS (ПРЕМЕНСТРУАЛЕН СИНДРОМ)

Предменструалният синдром се нарича още предменструално напрежение или предменструално разстройство. Най-трудното име е дадено в наръчника на Американската психиатрична асоциация - Дисфорично разстройство в късната предменструална фаза.

Предменструалният синдром хормонално заболяване ли е или е причинен от психоемоционални разстройства при жените? В момента има доказателства, че ПМС е свързан с хормонални нарушения, тежестта на които се увеличава в стресова ситуация, когато жената развива психо-емоционални разстройства. Преди менструация нивото на женските хормони се променя и се появяват признаци на ПМС, а по време на менопаузата преди това месечните повтарящи се симптоми изчезват.

Въпреки това жените с тежки симптоми на ПМС рядко имат такива значителни отклонения в нивата на хормоните. В проучвания жените със симптоми на ПМС са получавали лекарства за нормализиране на хормоналните нива, но симптомите на ПМС не са се подобрявали при някои жени. Това показва наличието на други причини за ПМС и вторична промяна в нивата на хормоните..

Изследва се връзката между симптомите на предменструалния синдром и дисфункция на щитовидната жлеза, психоемоционални разстройства и нарушения на циркадния ритъм. Теорията за психологическите причини за ПМС има дълга история. Първоначално беше широко разпространено мнението, че жени с нестабилна нервна система страдат от ПМС. Стресът увеличава симптомите на предменструалния синдром. Тежестта на психоемоционалните проблеми може да се увеличи по време на ПМС, т.е. настъпва предменструално увеличение. По-често

можете да забременеете, докато приемате мастодинон

Мастодинон и планиране на бременността

Преди менструацията гърдите ме болят, затова реших да пия Мастодинон. пили в продължение на месец, трябва да пиете поне 3 месеца, но резултатът изглежда е налице. И сега си мисля: ще повлияе ли Мастодинон на BT.

Пия Мастодинон от втория месец. Преди да започна да го пия, се консултирах с мамолог. И така: По време на планирането можете да го изпиете. Но веднага след като разберете, че сте бременна, трябва да спрете веднага. Пия капки, той каза, че са по-добри и са на алкохол, може би затова, не знам :)

Първият месец, когато започнах да го приемам, гърдите ми са дори по-силни от преди, BT беше ужасно, изобщо нямаше овулация и М дойде със закъснение от 6 дни. В този случай мазилката беше 3 дни преди М и 4 дни след тях. Въпреки че инструкциите казват, че има положителен ефект върху половите хормони. Ще гледам как ще бъде този месец.

Четох, че имате нужда от 2 пъти на ден по 10 минути. ходете на четири крака или правете упражнения "ножици" или "велосипед" сутрин легнали

Здравейте, казано ли ви е, че това може да повлияе на настъпването на бременността? Имам завой назад, но не се притеснявам, бременността идваше

Имам и огъване на матката, на ехографа лекарят каза да легна по корем след ПА. Не помня по какъв начин, но много силен видях на екрана сам. Втори цикъл лъжа до нищо.

Имам и огъване на матката назад и леко отклонение вдясно. Лекарят не ми каза нищо за позите. Но самият аз предположих, че след завоя назад е необходимо да се разгъне, улеснявайки сперматозоидите. Вдигам крака нагоре, когато го сложа трудно зад главата си.: D

Специалистът по ултразвук ми каза, че това може да възпрепятства пътя на сперматозоидите, но В е възможно. Въпреки че за тях това няма значение - движете се по "коридора" и това е всичко? ; Д

не, това е след ПА, просто трябва да стоите на колене за 10 минути и да се подпрете на лакти:

Как да различавате ПМС от бременността?

Как да разграничим ПМС от бременност е въпрос, зададен от жени, които наблюдават промени в работата на тялото си и в настроението си.

Всъщност и двете състояния имат сходни симптоми. Жената трябва да бъде особено внимателна към своето благополучие, ако приема, че е зачело.

Как да различавате ПМС от бременността

ПМС или бременност? Между тези две държави също има разлики. При предменструалния синдром момичетата са по-нервни, проявяват се тревожност, безпокойство, постоянно дразнене и агресия. След зачеването кръгът от емоции е много по-широк, от плач до радост и добро настроение.

И това не е единствената разлика. Жената трябва да бъде не само внимателна към тялото си, но и да контролира цикъла, да не изпуска от поглед неговата редовност, съществуващите закъснения.

Липсата на менструация навреме може да бъде както причина за проблеми в работата на репродуктивната система и появата на заболявания, така и в началото на бременността.

Следователно всеки трябва да знае как да различи ПМС от бременност до забавена менструация. По-долу ще разгледаме основните признаци, характерни и за двете състояния, и за симптомите, които се появяват само след зачеването..

ПМС и бременността - и двете състояния причиняват промени в хормоналните нива в тялото на жената. Следователно и в двата случая млечните жлези стават по-чувствителни, набъбват, увеличават се по размер, придобиват болезненост..

По време на зачеването увеличаването на чувствителността на гърдите е постоянно явление. Причинява се от подготовката на жлезите за производството на мляко по-късно и следователно ще придружава жената през целия период на раждане на бебето..

Причини за забавяне на менструацията

През втората половина на цикъла започва повишено производство на прогестерон, който подготвя тъканите на маточната кухина за имплантиране

Възможно ли е да забременеете след овулация

Когато обсъждат как мъжете се различават от жените, възрастните по-често обсъждат психологически, поведенчески и социални характеристики. Въпреки това, именно за репродуктивната възраст физиологията е от особено значение. За да продължи потомството, основните клетки на мъжкото и женското тяло (гамети) трябва да се слеят (настъпва оплождане). За целта те трябва да са достъпни един за друг. Контактът на спермата ще се нарича еякулация, а яйцеклетките - овулация..

Когато обсъждат как мъжете се различават от жените, възрастните по-често обсъждат психологически, поведенчески и социални характеристики. Въпреки това, именно за репродуктивната възраст физиологията е от особено значение. За да продължи потомството, основните клетки на мъжкото и женското тяло (гамети) трябва да се слеят (настъпва оплождане). За целта те трябва да са достъпни един за друг. Сперматозоидният контакт ще се нарича еякулация, а яйцеклетките - овулация..

Еякулацията продължава няколко секунди и може умишлено да се задейства в точното време. Това не е така при овулацията. Началото на освобождаването на яйцеклетка от яйчника не се регулира с волево решение. Той се подчинява на влиянието на нервната и хормоналната системи. Движението на яйцеклетката от фоликула навън продължава до няколко минути, след което започва периодът на нейния "свободен" живот. Възможно ли е да забременеете след овулация? Да. След нея започва оплождането..

За практическа употреба няма нужда да проследявате няколко минути, през които яйцеклетката пробива до дългоочакваната свобода. Но периодът на неговата готовност за оплождане е желано време. Ето защо някои от авторите разглеждат термина овулация по-широко като овулационен период. Продължава целия живот на яйцето, който може да завърши с него

Помогнете си с менструация и предменструален синдром

Предменструалният синдром (ПМС) се среща при повечето жени между времето на овулация и първите дни на менструацията. Когато започне менструацията ви, отново ще бъдете балансирани и весели. Основното е да се научите да контролирате действията си и да не се поддавате на хормонална "провокация" 7-10 дни преди началото на менструацията.

повишена чувствителност или уголемяване на гърдите; задържане на течности в тялото, подуване на лицето или ръцете; главоболие; болки в мускулите, ставите и специфични болки в гърба; жажда за солено и сладко; летаргия, умора или, обратно, нервна възбудимост; сърцебиене и приливи на кръв към лицето; обриви по кожата. Лошото физическо благосъстояние се допълва от чести промени в настроението. Появяват се разсеяност и забрава, раздразнителността се заменя с чувство на депресия, плач и депресия.

Менструалният дневник ще ви помогне да избегнете попадането в капана на предменструалния синдром. Като маркирате всички симптоми и датите на начало и край на периода в календара си поне три месеца подред, можете да определите причината за заболяването си и да предприемете действия. Ако симптомите на ПМС продължават през целия цикъл, тогава трябва да потърсите помощ от психотерапевт. Не можете да се отървете от скрити фобии и лични конфликти с една диета или билкови лекарства. Когато записвате вашите прищявки и най-остри желания или, обратно, рязко неприязън към определени миризми, преди любими храни, не забравяйте да отбележите реакцията на организма към хормонални промени.

Проучванията показват, че рискът от развитие на предменструален синдром се влошава от самите жени и само 1% зависи от наследствеността, тоест от наличието на ПМС при майка и баба. Но има рискови фактори за ПМС, които можете да контролирате: продължителна липса на физическа активност; стрес; дефицит на витамин В6, калций или магнезий; прекалено

Много жени, които следят отблизо своето благосъстояние във втората фаза на менструалния цикъл, се чудят дали е възможно да се разграничи ПМС (предменструален синдром) от бременността на възможно най-ранния етап преди закъснението. Това не е лесна, но осъществима задача, ако знаете как тези състояния си приличат и как се различават..

Предменструален синдром: какво е това?

Това състояние се повтаря циклично, т.е. от месец на месец и обикновено жените с ПМС са добре запознати с индивидуалните характеристики на синдрома. ПМС се появява винаги през втората половина на цикъла, а при някои само 2-3 дни преди началото на следващото менструално кървене, а при други - в рамките на няколко дни след овулацията. Симптомите на състоянието са многобройни: главоболие, сълзливост, състояние, подобно на депресия, и гадене.

Някои хора се оплакват от сърбеж, подуване, болки в корема, изтръпване в сърцето, подуване и болезненост в областта на гърдите. При тежък ПМС често се развива невроза.

Според статистиката ПМС се среща в различна степен при всяка втора жена след 30-годишна възраст и при всяка пета жена под 30-годишна възраст.

Най-често цикличното заболяване (синоним на ПМС) засяга слаби астенични жени, впечатлителни и емоционално нестабилни.

Причините за ПМС не са известни на науката. Най-убедителна е ендокринната версия - ефектът на хормона прогестерон, който се произвежда през втората половина на цикъла при всички жени в репродуктивна възраст. Също така се смята, че жените, които преди това са абортирали, са по-податливи на прояви на ПМС, страдат от продължителен стрес, които са имали гинекологични проблеми и операции..

Прогестеронът влияе върху задържането на течности в тъканите, което води до оток, гърдата става твърда на допир. Увеличаването на естрогена малко преди менструация предизвиква изразен ефект върху мозъка - развива се депресивно състояние, жената става раздразнителна, може да развие краткотрайно безсъние и апетитът й се променя.

Симптомите отшумяват със следващата менструация.

Може ли да има бременност?

Смята се, че такава ранна бременност не може да бъде придружена от никакви характерни симптоми. През първата седмица след овулацията и зачеването, докато имплантира яйцеклетката, състоянието на жената не може да се различава от състоянието на небременна жена - и в двата случая жълтото тяло произвежда прогестерон. Образува се върху яйчника на мястото на спукания фоликул..

 • Менструация
 • Овулация
 • Висока вероятност за зачеване

Овулацията настъпва 14 дни преди началото на менструалния цикъл (с 28-дневен цикъл, на 14-ия ден). Отклонението от средната стойност е често срещано, така че изчислението е приблизително.

Също така, заедно с календарния метод, можете да измервате базалната температура, да изследвате цервикална слуз, да използвате специални тестове или мини-микроскопи, да правите тестове за FSH, LH, естрогени и прогестерон.

Възможно е еднозначно да се установи денят на овулацията чрез фоликулометрия (ултразвук).

 1. Лосос, Джонатан Б.; Raven, Peter H.; Джонсън, Джордж Б.; Сингър, Сюзън Р. Биология. Ню Йорк: McGraw-Hill. стр. 1207-1209.
 2. Campbell N. A., Reece J. B., Urry L. A. e. а. Биология. 9-то изд. - Бенджамин Къмингс, 2011. - с. 1263
 3. Ткаченко Б. И., Брин В. Б., Захаров Ю. М., Недоспасов В. О., Пятин В. Ф. Човешка физиология. Компендиум / Изд. Б. И. Ткаченко. - М.: GEOTAR-Media, 2009. - 496 с..
 4. https://ru.wikipedia.org/wiki/Ovulation

Но ако има бременност, след имплантацията (7-9 дни след овулацията), жълтото тяло получава мощна хормонална подкрепа - жизнената му активност се поддържа от хормона hCG, който се произвежда от хорионните ворсинки. Ако не е имало зачеване, седмица след овулацията, производството на прогестерон започва постепенно да намалява и след 10-12 дни жълтото тяло престава да съществува. Естрогенът се повишава, започва менструация.

По този начин, дори ако се появят ранни симптоми, това е само през последната седмица преди закъснението. Обикновено те се различават малко от признаците на ПМС, тъй като са причинени от едно и също действие на прогестерона..

Жената може да изпитва горещи вълни, главоболие, телесната температура може да се повиши до субфебрилни стойности, настроението й става променливо, плачът се увеличава, има усещане за подуване, болки в гърдите, леко гадене, може да се появи изкривяване на възприемането на миризми. Доста често жената започва да подозира, че има настинка - прогестеронът, който не намалява няколко дни преди края на цикъла поради бременност, причинява отслабване на имунната система.

Важно е да се разбере, че тези симптоми не се считат за надеждни признаци на бременност, тъй като преди закъснението те могат да говорят както за ПМС, така и за настъпване на „интересна ситуация“, и в същото време за маса нарушения - от чревни разстройства до ендокринни заболявания.

Как да се определи?

Основното нещо, което ще помогне да се намери разликата, е типичното или нетипичното състояние. Ако жената страда от ПМС всеки месец, тя обикновено познава добре симптомите си и лесно ще забележи нови усещания, които преди това са били необичайни за нея. Ако преди това не е имало ПМС, тогава въпросът за разликите не звучи правилно..

По този начин, необичайните усещания трябва да се тълкуват в полза на бременността, но не трябва да разчитате твърде много на тях.

Ако попитате лекар за разликите, той определено ще се опита да определи ПМС по следните критерии:

 • жената е агресивна или депресирана;
 • през повечето време жената е в лошо настроение;
 • чувството на страх и безпокойство се увеличава и не винаги има разумни основания и обяснения за това;
 • вниманието намалява, паметта се влошава, жената се уморява по-бързо;
 • имате безсъние или сънливост;
 • наличието на оток и болезнено подуване на зърната на млечните жлези.

Откриването на 4 или повече симптоми показва, че жената има ПМС. Ако през този период дарявате кръв за хормони, тогава почти без съмнение ще бъде възможно да се установи не само фактът на ПМС, но и неговият тип - намаленият прогестерон е характерен за оточната форма на заболяването, увеличаването на пролактина в кръвта е признак на цефалгичен или невропсихичен ПМС.

Ясно е, че у дома жената няма да може да прави тестове и затова тя се втурва в интернет в търсене на отговор на въпроса, какви са разликите между предменструалния синдром и ранната бременност.

Бих искал веднага да предупредя любопитните дами да не изучават таблиците, които съдържат, меко казано, много съмнителни твърдения като „с ПМС искате солено, а по време на бременност искате сладко“. Те не са верни. На любителите на сравнителните таблици могат да се предложат накратко обобщени медицински данни за обективното състояние на жената в определен период.

Таблица на разликите.

Критерий

Бременност

Състояние на ПМС

Забележка

Вагинално отделяне

Под въздействието на прогестерон, който не намалява, те не са в изобилие, бели или жълтеникави, непрозрачни.

2-3 дни преди датата на менструацията поради спад в прогестерона, той се засилва, става по-обилен, втечнява се, слуз може да се появи отново.

Ако се появи млечница, тя може да бъде както по време на бременност, така и при ПМС поради намален имунитет във втората фаза на цикъла.

Телесна температура

Има леко увеличение поради увеличаване на производството на прогестерон, може да има повишаване на температурата над 37 градуса следобед.

В повечето случаи остава нормално, обичайно.

Изключението и в двата случая са възпалителни заболявания, настинки и вирусни заболявания..

Базална температура

Остава повишен през втората фаза на цикъла, без намаляване 3-4 дни преди очакваната менструация.

Повишена след овулация, намалява 3-4 дни преди очакваната менструация.

За да се получат надеждни данни, BT трябва да се измерва най-малко през последните три цикъла в съответствие с всички правила и график.

Болки в корема, болки в гърба и кръста

Може да се появи индивидуално няколко дни преди датата на забавяне, болката е лека, болезнена.

Неприятните усещания са по-изразени, не отслабват, не променят интензивността, изчезват няколко часа преди началото на менструалното кървене.

Като цяло знакът не е задължителен и за двете държави..

Гадене, повръщане

Може би няколко дни преди закъснението, настъпва предимно сутрин, повръщането е рядко.

Усещането присъства постоянно през деня, може да има повръщане.

Наложително е да се изключат хранителни отравяния, чревна инфекция, нарушаване на работата на стомашно-чревния тракт.

Често уриниране

Може да възникне при излагане на високи концентрации на прогестерон.

Обикновено не се намира.

Трябва да се изключат цистит, пиелонефрит и други проблеми с пикочните пътища и бъбреците.

Метеоризъм и запек

Обикновено се появяват след забавяне, тъй като прогестеронът отпуска не само мускулите на матката, но и червата.

Появява се много преди закъснението, изпражненията се нормализират до началото на менструацията.

Патологията на стомашно-чревния тракт и възможните нарушения на двигателната активност и хранителното поведение на жената трябва да бъдат изключени.

Болка в гърдите

Може да присъства или да липсва, всяка локализация.

Може да присъства в областта на зърната и отстрани на гърдата.

Симптом по избор и за двете състояния.

Що се отнася до други признаци, може да се отбележи, че те могат да бъдат както ранни признаци на бременност, така и индивидуална особеност при ПМС, разликите не са твърде изразени. Говорим за главоболие, акне и други признаци.

Важно: понякога липсата на признаци на ПМС, които винаги са били, може да се тълкува в настоящия цикъл като знак за „интересна позиция“.

Разликата между предменструалния синдром и възможните ранни усещания по време на настъпването на бременността е малка, само много внимателни жени, които познават добре тялото си, могат да го хванат. Как се различават тези две състояния, понякога дори лекар не може да определи. Но самите жени често усещат отличителните белези интуитивно, само като се изслушват..

Надеждна диагноза

Трудно е да се говори за надеждна диагноза преди менструация. В случая на ПМС това са ЕЕГ, ЕКГ, тестове за хормонален профил. В случай на бременност, тест. Съществуват високочувствителни тестови системи, които теоретично могат да се използват за откриване на бременност преди забавяне. Този тест може да се направи 2-3 дни преди датата на вашия период. Ако овулацията и имплантирането на яйцеклетката са били навременни, тогава по това време вече могат да се появят признаци на втора лента, което ще позволи да не се бъркат ПМС и бременността и да не се участва в празно сравнение.

Още на 10-12 DPO (дни след овулацията), можете да отидете във всяка клиника и да вземете кръвен тест за hCG. При PMS тя ще бъде нула или в рамките на 5 mU / ml. По време на бременност - вече по-висока.

Ако долната част на корема се дърпа, се появява нетипично отделяне (сиво, зеленикаво, кърваво), не е нужно да гадаете, а незабавно да се консултирате с лекар - възможни са възпалителни, инфекциозни заболявания, които изискват квалифицирана медицинска помощ.

Полезни съвети

Въз основа на факта, че проявите на предменструалния синдром и ранната бременност са много сходни, за жената ще бъде по-лесно да разбере истината, ако предприеме мерки предварително, които могат да намалят проявите на ПМС (тя не може да повлияе на "бременните" чувства).

Ето списък с препоръки за жени, които страдат от ПМС и се страхуват, че няма да могат да разграничат синдрома от бременността:

 • Избягвайте стреса в цикъла си за планиране на бременността и приемайте леки билкови успокоителни, като майчина трева, ако е необходимо.
 • не изпълнявайте трудови подвизи по време на работа, не се пренапрягайте, отделете достатъчно време за сън през нощта, тъй като именно нощният сън е важен за нормалното производство на много хормони в човешкото тяло;
 • движете се повече, ходете на туризъм, плуване, колоездене;
 • след овулация не яжте големи количества въглехидрати, захар, животински мазнини, сол; през първата и втората половина на цикъла трябва строго да ограничите количеството кафе, силен чай, шоколад, алкохол;
 • ако е необходимо, през втората половина на цикъла, според предписанието на лекаря, могат да се приемат прогестеронови препарати - те не само поддържат нивото на този хормон в норма, но и намаляват проявите на ПМС (но такива средства не могат да се приемат сами, това задължително трябва да бъде назначението на лекаря).

Според жените първите признаци на бременност често се възприемат като ПМС и обратно. Най-често точният ден, в който трябва да започне менструацията, помага точно да се разграничат състоянията. По време на бременността симптомите не намаляват, не намаляват нито на тази дата, нито след нея. Най-успешни бяха циклите, в които жената се отпусна, спря да търси различия и се изнерви от това..

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца