Превръзката на тръбите или хирургичната стерилизация е радикален метод за предотвратяване на бременност. Избрали за себе си подобен вариант на контрацепция, жените в някои случаи търсят път назад, притесняващи се дали е възможно да забременеете с вързани тръби. Нека да разгледаме характеристиките на тази процедура и да се опитаме да дадем на нашите читатели отговор на интересуващите я въпроси..

Кога се прави лигация на тръбите??

В ерата на Съветския съюз лигацията на тръбите се извършваше единствено по медицински причини, което включваше такива сериозни заболявания като:

 • левкемия;
 • захарен диабет в най-тежките форми;
 • липса на кръвообращение в резултат на сърдечни заболявания;
 • болест на дробовете;
 • активен хепатит;
 • множество цезарови сечения.

Днес въпросната процедура се препоръчва за жени, които доброволно решат да изоставят бременността в бъдеще..

В основата си лигирането на фалопиевата тръба е операция, извършвана по различни начини. Това може да бъде блокиране, превръзка, затягане със специални инструменти или обрязване, което гарантира тяхното изкуствено запушване. В гинекологията е обичайно да се използват следните видове стерилизация:

 1. Дресинг.
 2. Лигиране и разрязване на фалопиевата тръба.
 3. Моксибуция.
 4. Изрязване.
 5. Инсталиране на импланти.

Като се имат предвид такива характеристики и ефективност, контрацепцията в тази форма може да се нарече високо ефективна.

И все пак, разсъждавайки по въпроса дали е възможно да забременеете с вързани фалопиеви тръби, можем да кажем, че този метод не може да се разглежда като еднозначно решение с абсолютен резултат.

Неефективността му може да се дължи на ситуация, при която може да възникне сливане с останалия проход. Също така този метод на стерилизация може да бъде неефективен, ако не е бил проведен правилно..

Процедурата по обличане изисква и подходяща юридическа регистрация. Това са документи, съставени за официалното съгласие за операцията. Преди това трябва да претеглите всичко още веднъж, като вземете предвид такава информация, че статистиката показва, че жените в повечето случаи съжаляват, че са решили да предприемат тази стъпка..

Възможно ли е да забременеете по естествен път с превързани тръби??

Опитвайки се да върнат всичко към нормалното си, пациентите се чудят дали е възможно да забременеете с превързани тръби. Бременността по естествен начин, въпреки провеждането на някоя от процедурите с излагане на тръбите, все още е възможна в следните случаи:

 • операцията или инсталирането на импланти е извършено лошо или неправилно;
 • развитието на дефекти след операция;
 • заварените фалопиеви тръби спонтанно растат заедно, като по този начин осигуряват пропускливост за сперматозоидите;
 • по време на операцията жената вече е бременна.

Повтаряме, ако тръбите са вързани, е възможно да забременеете „неправилно“, освен това тук рискът от извънматочна бременност, както вече беше отбелязано, се увеличава. Как да разберете дали фалопиевите тръби са лигирани, ако има дефекти, правилно ли е извършен ефектът върху тръбите при използване на този или онзи метод? За да направите това, достатъчно е да се подложите на ултразвукова диагностика.

Пластична хирургия на фалопиеви тръби

Ако искате да забременеете, ако тръбите са вързани, можете, така да се каже, да ги развържете. Това става чрез лапароскопия или пластмасови тръби. В процеса на тези манипулации техният лумен се възстановява, което прави бременността възможна. Въпреки това, за да забременее една жена с вързани тръби, трябва да се има предвид, че ефектът върху тях първо трябва да се извърши по метода на свиване на нишките, или те са вързани на възел - можете да ги развържете, има шанс да забременеете.

В ситуация, при която част от органа е била отстранена по време на операция с цел стерилизация, методът на лапароскопия няма да помогне на пациента.

Що се отнася до пластмасовите тръби, естественото зачеване с негова помощ става възможно за по-малко от 50%, което въпреки това е доста добър показател за ефективност. Отделна роля играе факторът време, т.е. ако лигирането е извършено сравнително наскоро, тогава с по-голяма степен на вероятност можем да говорим за възстановяване на репродуктивната функция.

В същото време, ако въздействието върху тръбите е било извършено отдавна, тогава ресничките на фалопиевите тръби ще бъдат по-атрофирани. Поради тази причина дори пълното възстановяване на проходимостта няма да направи възможна бременността, което ще бъде свързано с невъзможността за преместване на оплодената яйцеклетка през тръбата..

IVF - решението на проблема

Ако една жена иска да забременее след процедурата за стерилизация, тогава тя има такъв шанс и това е метода на IVF. Функционалността на тръбите тук не е необходима, тоест те всъщност не са необходими за това. Успехът на процедурата определя състоянието на матката. Отделна роля, разбира се, играят специалистите, които ще се занимават с тази процедура, както и наличието на средства за нея, и известна доза късмет.

На теория разглежданата процедура изглежда изключително проста. Тя се нуждае от яйцеклетка от женския яйчник. В епруветка тя се опложда, след което се засажда в матката.

Въпреки очевидната простота, този процес е доста сложен на практика, той се състои от няколко етапа:

 • стимулация на яйчниците за постигане на "суперовулация", за която се използват хормонални лекарства, ефектът от които увеличава броя на узряващите яйцеклетки (обикновено само една узрява всеки месец, колкото повече има за процедурата, толкова по-добре);
 • екстракция на яйцеклетката, тя се извършва под упойка, с наблюдение на ултразвук, след което яйцето се поставя в средата, необходима за неговото съхранение;
 • събиране на сперма на партньора на пациента (съпруга / съпругата);
 • оплождане в лаборатория (по-често процесът е близък до естествения, тъй като сперматозоидите просто се добавят към средата, в която се съдържат яйцата);
 • наблюдение на ембриони по време на тяхното оплождане;
 • ембрионът се имплантира в маточната кухина.

Както можете да видите, някои от събитията от процеса на оплождане по време на IVF отсъстват и състоянието на тръбите в това отношение няма значение. Две седмици по-късно жената прави тест, за да установи дали процедурата е била успешна. Ако по време на процедурата има повече оплодени ембриони, те са замразени и ако бременността не е настъпила, те се използват за следващия опит за зачеване.

Както може да се разбере от статията, можете да забременеете, ако тръбите са вързани, въпреки високите нива на ефективност за предотвратяване на бременност с тази процедура.

Обобщавайки разглеждането на възможностите за въздействие върху фалопиевите тръби, ние отбелязваме, че последиците, ако са превързани или блокирани по един или друг начин, въпреки че могат да бъдат обратими, тогава възстановяването на функциите е под въпрос.

С други думи, този метод на контрацепция е практически необратим и трябва да помислите как да забременеете с бинтове, които са били превързани по ваше собствено желание, преди да бъде взето решение да отидете под ножа..

Ако необходимостта от това все пак е възникнала, но има някои притеснения относно ефекта му върху организма, тогава добавяме, че всички процеси, свързани с пикочно-половата сфера, с изключение, разбира се, на функцията на оплождането, ще останат непроменени. Освен това изкуственото запушване на фалопиевите тръби не е в състояние да ускори настъпването на менопаузата или да намали либидото, така че със сигурност няма от какво да се притеснявате..

Възможно ли е да забременеете без IVF с превързани тръби

Хирургичната стерилизация или лигавирането на тръбите е радикален метод за контрацепция. Жените, избрали този път, се притесняват дали е възможно да забременеете с превързани тръби. Някои искат да бъдат сигурни, че бременността определено няма да настъпи. И някой съжалява и мисли как да върне способността да има деца.

Възможно ли е случайно да забременеете?

Невъзможно е да се даде категоричен отговор на този въпрос. Преди се смяташе, че след такава процедура е невъзможно да забременеете по естествен път. И не трябва да разчитате на пълното възстановяване на правилното функциониране на репродуктивната система..

Понякога обаче жена, която е принудена или съзнателно се е решила на тази операция, след определено време изразява желание да стане майка и се надява, че ще успее..

Така че възможно ли е да забременеете след стерилизация? За да разберете същността на проблема, трябва да разберете как възниква зачеването..

В определено време яйцеклетката, която е узряла в яйчника, пробива мембраната и се изпраща във фалопиевата тръба. По време на полов акт сперматозоидите се движат в същата посока и, срещайки се с яйцеклетката, се сливат с нея. В случай на успешно развитие на събитията се образува оплодено яйце. Започва да се движи по тръбата, достига матката и там се присъединява към ендометриума. Прикрепен към вътрешната стена на матката, плодът се развива до самото раждане.

В тази верига на бременността всеки елемент играе важна роля. Следователно, след лигиране на фалопиевите тръби, образуването на ембрион е невъзможно, тъй като яйцеклетката ще умре преди да достигне крайната си цел..

Въпреки това вероятността от естествено зачеване след операция е рядка, но все още съществува:

 • Ако технологията на операцията е била нарушена, което е повлияло на нейното качество;
 • В случай на спонтанно сливане на фалопиевите тръби, което им позволи да създадат нов проход за сперматозоиди;
 • Жената забременява преди операция.

От всичко казано по-горе можем да заключим, че естествената бременност след стерилизация настъпва изключително рядко..

Риск от извънматочна бременност

Не всички жени знаят, че ако тръбите са били вързани по време на цезарово сечение, това няма да даде пълна гаранция, че няма да настъпи нова бременност..

Разбира се, комбинацията от тези две процедури е много удобна както за жени, така и за лекари. В крайна сметка няма нужда от втора операция. Човешкото тяло обаче е в състояние бързо да се възстанови и понякога тази възможност граничи с чудо от гледна точка на медицинската теория..

Щракнете за уголемяване

Тъй като тялото на жените насочва всички сили към следродилно възстановяване, в този процес са включени и наранени тръби. Разбира се, от гледна точка на здравия разум, шансовете те да успеят да се възстановят, позволявайки на яйцето да се придвижи напред, са незначителни. Но житейските ситуации доказват, че такава възможност все още съществува. Спермата може да проникне в яйцеклетката и да я оплоди. Бременността ще дойде, само че най-вероятно ще бъде извънматочна. Ако не бъде открит навреме, тогава здравето и дори животът на жената са в сериозна опасност. За да се предотврати подобна ситуация, е важно да се наблюдава менструалния цикъл в продължение на няколко години след операцията..

Така че, ако е взето решение за лигиране на тръбите, трябва да се помни, че рискът от извънматочна бременност ще се увеличи няколко пъти. Ето защо, след тази хирургическа интервенция е важно да се подложите на ултразвуков преглед. Лекарят ще може да прецени как е протекла операцията, като анализира степента на проходимост на тръбата.

Как да възстановите проходимостта на тръбите

За жените, които наистина искат да изпитат радостта от майчинството, съвременната медицина може да предложи начини, по които все още можете да забременеете:

 • Лапароскопия, пластмасови тръби;
 • ЕКО.

Разгледайте тези методи в детайли.

С помощта на лапароскопия и пластмасови тръби можете да възстановите лумена във фалопиевата тръба, тоест, относително казано, да ги „развържете“. Но бременност след лигатура на тръбите може да настъпи само ако са били изтеглени с конци или завързани на възел.

Ако по време на операцията част от органа е била отстранена, тогава лапароскопията няма да помогне.

Възможно ли е да забременеете с превързани тръби, ако възстановите проходимостта с пластмаса?

В този случай вероятността за естествено зачеване след операция ще бъде по-малка от 50%. И това все още е доста добър показател. Факторът време влияе върху успеха на процедурата. Ако тръбите бяха вързани не толкова отдавна, тогава шансовете за забременяване се увеличават..

Колкото повече време обаче е минало от хирургичната интервенция, толкова повече ресничките ще атрофират. Това означава, че дори при пълно възстановяване на проходимостта, зачеването няма да настъпи. Това се дължи на факта, че оплодената яйцеклетка няма да може да се движи през тръбата..

Ще помогне ли IVF

Възможно ли е да забременеете след стерилизация с IVF?

Ако една стерилизирана жена наистина иска да забременее, модерната процедура за ин витро оплождане (ин витро оплождане) може да й помогне по този въпрос..

За да забременеете с този метод, тръбите са напълно ненужни. За да бъде процесът успешен, се нуждаете от здрава матка, добри лекари, късмет и определена сума пари: тази процедура, за съжаление, е скъпа.

От теоретична гледна точка методът за IVF е много прост. Яйцеклетката се отстранява от яйчника на жената, опложда се в епруветка и след това се вкарва в матката на жената. Практическото му изпълнение обаче е много сложно и се състои от няколко етапа..

Помислете за стъпките, през които трябва да преминете, за да настъпи дългоочакваната бременност.

Етап 1. "Суперовулация"

Като се има предвид факта, че обикновено жената узрява по едно яйце на месец, задачата на лекарите е да увеличи броя му колкото е възможно повече. За да постигне желания резултат, жената приема силни хормонални лекарства в продължение на 1-3 седмици. Те стимулират яйчниците да "суперовулатират".

Тази хормонална терапия се нарича IVF протоколи. Има няколко вида от тях. За всяка жена, в зависимост от състоянието на нейната репродуктивна система и възраст, се избира индивидуален протокол. Как узряват яйцеклетките, оценени с помощта на ултразвук.

Етап 2. Екстракция на яйцето.

След като яйцата са пораснали до правилния размер, те трябва да бъдат премахнати. За да направите това, яйчникът се пробива през вагината с помощта на специална игла, събирайки зрели яйцеклетки. Този етап се извършва под анестезия и ултразвуково наблюдение. Получените яйца се поставят в специална среда за няколко дни. По това време се взема спермата на бъдещия баща.

Етап 3. Оплождане.

Този етап се извършва в лабораторни условия, където присъствието на бъдещи родители не е необходимо. Най-често използваният метод е, когато спермата се добавя към контейнер с яйца. Този процес е подобен на естественото торене..

След като яйцеклетката бъде оплодена, тя се счита за ембрион. В продължение на няколко дни ембрионите са в кувьози, където ембриолозите се уверяват, че развитието им се случва правилно. За да премахнете риска от възможни наследствени и генетични заболявания, на този етап можете да извършите подходящата диагноза.

В случай, че има достатъчно жизнеспособни ембриони, те могат да бъдат замразени и използвани втори път, ако е необходимо.

Етап 4. Подсекция на ембриона в матката.

Тъй като вероятността за успешно прикрепване на ембриона към матката зависи от дебелината на ендометриума, една жена приема специални хормонални лекарства преди презасаждането, които стимулират растежа му.

След този етап жената не трябва да става цял час. След 2 седмици тя може да направи дългоочаквания тест за бременност.

И така, може ли една жена да забременее с бинтована тръба, използваща IVF? Отговорът в повечето случаи ще бъде да. Но не забравяйте, че рискът от смърт на засадените ембриони е голям. Следователно в този случай не може да се даде 100% гаранция.

Разбира се, раждането на деца трябва да бъде желано и планирано. И всички здрави семейни двойки разбират това, когато избират различни контрацептиви. Не трябва обаче да се опитвате да разрешите проблема веднъж завинаги, прибягвайки до помощта на такива сериозни операции като стерилизация. В крайна сметка е напълно възможно след известно време да се наложи да съжалявате много и да положите много усилия и материални разходи, за да коригирате настоящата ситуация..

Коментар на акушер-гинеколог

Акушер-гинекологът Елена Артемиева отговаря на въпросите на пациентите.

- Възможно ли е да забременеете, ако маточните тръби са вързани? Аз съм майка на много деца, не планирам деца. Имам забавяне на менструацията, страхувам се, че е отлетяла. Много притеснен.

- С правилната операция бременността е невъзможна. Понякога, изключително рядко, проходимостта на тръбите се възстановява. Съветвам ви да си направите тест за бременност.

- След второто цезарово сечение ми бяха вързани тръбите. И изведнъж признаци на бременност. Можете ли да забременеете, ако тръбите са вързани? Все още нямам нищо против да раждам.

- Вероятността да забременеете е почти нулева, ако стерилизацията е извършена правилно. Ако бременността все пак настъпи, тогава съществува риск тя да е извънматочна. Затова направете теста спешно.

- Как да забременея, ако тръбите са вързани? Оперирах се преди пет години и сега имам желание да имам още едно дете. Има ли шанс да забременеете без IVF?

- Трябва да наблюдаваме тръбите, но шансовете са изключително малки. В този случай те вече са насочени за IVF.

Възможна ли е овулация и бременност, ако маточните тръби са лигирани??

Много жени са загрижени за въпроса дали е възможно да забременеете, ако тръбите са вързани? 100% ефективен ли е този метод на стерилизация или има шанс за зачеване? За да отговорите на този въпрос, трябва да разгледате по-подробно процеса на зачеване..

 1. Описание на процедурата
 2. Може ли да настъпи овулация??
 3. Кога можете да забременеете??
 4. IVF с превързани епруветки
 5. Отрицателни последици
 6. Изход

Описание на процедурата

Как протича физиологичният процес на зачеване на дете? Яйцата узряват в женските яйчници. След като яйцата са готови, те ще пробият мембраната, ще излязат от нея и ще отидат до фалопиевата тръба. Тук тя е със спермата, която ще я оплоди.

След това зиготата ще продължи да се движи. Крайната цел е маточната кухина, където плодът ще се развива до края на бременността.

И естествено, ако маточните (фалопиевите) тръби се лигират, половите клетки на партньора и партньора няма да се срещнат и няма да настъпи оплождане. Яйцето няма да намери правилния път и в крайна сметка ще умре. Следователно отговорът на въпроса дали е реално да забременеете след този метод на контрацепция ще бъде недвусмислено отрицателен..

Лекарят няма право да извършва тази операция без писменото разрешение на жената. Дори ако лекарят след цезарово сечение види, че е необходимо спешно лигиране на яйцепроводи и момичето не даде разрешение, операцията няма да се проведе. Доброволната хирургична стерилизация (DCS) има много показания, както и противопоказания. Има и странични ефекти, за които жената трябва да бъде предупредена..

Показания за операцията:

 1. Жената е на 35 или повече години и трябва да има поне 2 деца,
 2. Първите 3 бебета са родени чрез цезарово сечение,
 3. Момичето е болно от левкемия, чернодробна недостатъчност или диабет,
 4. Пациентът има много сериозно заболяване, което е наследствено.

Фалопиевите тръби не трябва да се лигират, ако:

 • Прекомерен индекс на телесна маса,
 • Алергична непоносимост към лекарства, използвани по време на операция,
 • Злокачествени новообразувания,
 • Възпалителни или сраствания в репродуктивните и пикочно-половите структури.

Може ли да настъпи овулация??

След операцията здравето на жената не се променя. Всеки менструален цикъл се образува яйцеклетка (процесът на овулация) и след като клетката умре, менструацията ще започне. Превръзката не отлага или приближава менопаузата. Сексуалното влечение също няма да се промени.

Кога можете да забременеете??

Но защо тогава жените с бременност идват при гинеколози след стерилизация? В крайна сметка по логика зачеването е невъзможно.

Има няколко причини за възможно оплождане:

 1. Лошо качество на операцията или неквалифициран специалист, който я е извършил.
 2. Фалопиевите тръби се разраснаха и образуваха нов клон, по който женската репродуктивна клетка излезе и се срещна със сперматозоидите, в резултат на което настъпи оплождане.
 3. Бременността дойде преди превръзката, но жената още не знаеше за това.
  Ако хирургическата интервенция е извършена професионално, без дефекти, вероятността за зачеване е незначителна, практически равна на нула.

IVF с превързани епруветки

Много момичета, които са взели решение да не раждат и в същото време, без да оценят всички последствия, след известно време започват да съжаляват за постъпката си.

В края на краищата най-важният страничен ефект от стерилизацията чрез лигиране на фалопиевите тръби и нейното значение е безплодието..

По правило почти всички бременности, възникнали след операция, са извънматочни, което означава, че са животозастрашаващи, ако не бъдат прекъснати навреме..

И въпреки че няма начин обратно да се възстанови способността за раждане, все пак е възможно да се зачене. За това има IVF процедура (ин витро оплождане).

Като правило се предписва за двойки, които не могат да заченат бебе. Но в този случай този метод също ще бъде идеален..

Половите клетки се вземат от двамата партньори, които се поставят в специална епруветка с цел оплождане..

Важно! За жената е важно да избягва стреса през този период и е необходимо да е в покой. Необходимо е да се храните правилно, да водите здравословен начин на живот, да избягвате напитки, съдържащи алкохол (дори бира и енергийни напитки), а също така да се откажете от цигарите.

Раждането след IVF преминава, както обикновено, без никакви усложнения.

Отрицателни последици

Този тип стерилизация има много странични ефекти. Ето най-често срещаните:

 1. Болезнени усещания с различна сила,
 2. Гадене и повръщане,
 3. Замайване и временна слабост,
 4. Менструални спазми и подуване на корема.

И това е, ако операцията е била извършена от висококвалифицирани специалисти и е била успешна. Когато се извършва лигиране на фалопиевата тръба с някакъв дефект, последствията могат да бъдат още по-сериозни:

 1. сепсис,
 2. отвор за кървене,
 3. нарушение на целостта на кръвоносните съдове,
 4. анафилактичен шок,
 5. възпалителни процеси,
 6. фатален изход.

Изход

Момиче, което реши да предприеме такава отчаяна стъпка, трябва да претегля плюсовете и минусите не веднъж. Тя трябва да осъзнае, че след стерилизация няма да има деца. Освен това ин витро оплождането е единственият начин за зачеване. Не всяка двойка може да си го позволи, тъй като ембрионите не винаги се вкореняват. Жените, които се интересуват дали е възможно да забременеят, ако тръбите са вързани, трябва да разберат, че ще им бъде по-трудно да забременеят..

Възможно ли е да забременеете по естествен път, ако фалопиевите тръби са вързани

За да се избегнат последствията от нежелана бременност, много жени използват контрацептиви. Но не всички контрацептиви осигуряват абсолютна гаранция за защита и някои лекари съветват пациентите си радикална мярка - лигатура на тръбите. Жена, която се е съгласила на тази операция, в крайна сметка може да преодолее съмнението: възможно ли е да забременеете, ако маточните тръби са вързани. Помислете за този проблем в статията.

Какво представлява лигацията на тръбите

Лигирането на яйцепровода се прави, за да се предпази жената от нежелана бременност. Често тази операция се извършва по време на цезарово сечение, което е много удобно - не е необходимо да ходите нарочно в болницата и да се подлагате на допълнителна хирургическа интервенция.

Запушването на тръбите се постига чрез един от методите:

 • презрамки (с помощта на щипки, пръстен);
 • обличане и обрязване (прихваща се с конец, отрязва се част от придатъка);
 • моксибустика (изрязване и каутеризиране на върховете на яйцепровода);
 • тръбен имплант (в придатъка се поставя специален контрацептив).

Подготвяйки пациента си за стерилизация, лекарят избира най-подходящия за нея вид операция: мини-лапаротомия, лапаротомия, лапароскопия или колпотомия.

Стерилизацията е показана за жени, които имат:

 • няма намерение да има повече деца;
 • имаше 2 цезарови сечения;
 • има заболявания, които могат да бъдат фатални по време на бременност и раждане;
 • възрастта е близка до климактеричната и в анамнезата има тежки генетични заболявания;
 • възраст над 35 години и имат дете.

Възможно ли е да забременеете с превързани тръби

Лигирането на маточните придатъци гарантира висок процент на защита срещу зачеването, но все пак има случаи, когато настъпи бременност. Това може да се случи естествено и съвсем случайно..

Как работи естественото зачеване?

Нека си спомним как протича естественото зачеване. Започва с факта, че яйцеклетката, която е узряла в яйчника, навлиза в яйцепровода, където се среща със спермата, движейки се към нея. При успешна комбинация от обстоятелства се образува оплодено яйце. След това се спуска в матката, прикрепва се към нейния ендометриум и, превърнал се в плод, се развива до самото раждане. В схемата на зачеването е важна цялата верига: яйчник-тръба-матка. Ето защо, ако го нарушите, бременността няма да дойде..

За да възстанови способността за зачеване, жената може да поиска от лекарите да възстановят проходимостта на маточните придатъци. Ако няма противопоказания от страна на здравето на пациента и извършената операция е обратима, те отиват на среща. И доста скоро една жена се убеждава, че е напълно възможно да забременеете след лигатура на тръбите и да носите здраво бебе.

Случайно зачеване

Рядко, но има така наречените случайни схващания по естествен начин. Те са придружени от различни непредвидени обстоятелства..

Такова обстоятелство може да бъде:

 • лошо изпълнена процедура на обличане;
 • образуването на нов канал в акретираните тръби;
 • неидентифицирана бременност преди операция.

Как да възстановите проходимостта на тръбите

Съвременната медицина е в състояние да възстанови проходимостта на придатъците, като успешно използва пластмаса за това. И това е независимо дали са били специално превързани, или запушването на яйцепровода е образувано поради други състояния (например възпаление, вроденост). Също така, лекарите са открили вариант, който включва "заобикаляне" на яйцепровода в началото на бременността - процедурата за ин витро оплождане (IVF).

Пластмасови тръби

Пластмасовите тръби (лапароскопия) са хирургична процедура, която не оставя белези и не причинява усложнения. Помага за постигане на пропуски в яйцепровода след лигиране. Ефективността на пластмасата се увеличава, ако не е минало твърде много време от стерилизацията (не повече от 3 години). В края на краищата, колкото по-дълго маточният придатък е „неактивен“, толкова повече неговите реснички атрофират - именно те помагат на яйцата да се движат в правилната посока.

Еко е скъпа медицинска процедура, която включва оплождане на яйцеклетка извън тръбите на матката. На пръв поглед процедурата изглежда доста проста, но в действителност всичко не е така.

IVF има няколко трудни етапа: първо, яйцеклетката се отстранява от женското тяло, след това се опложда "в епруветка", след което полученият ембрион се оставя да се развива в инкубатор за 2-5 дни. Ако всичко е минало добре, тогава ембрионът е засаден в матката - така се получава бременността. Еко не винаги дава положителен резултат за първи път, но шансовете за последващо зачеване са големи.

Хормони

Не малко значение при появата на зачеването има хормоналният фон на жените. Поради нейното нарушение може да се наблюдава запушване в яйцепровода поради промяна в състоянието на вътрешната обвивка. Блокирането на епидидима най-често се провокира от нервни стресове, липса на хранителни вещества, прием на хормонални лекарства, пренасяне на тежки заболявания (инфекция, възпаление) и, разбира се, стерилизация.

За да се възстанови проходимостта на придатъците, лекарите често предписват курс на стимулиращи лекарства, които причиняват овулация (хорион гонодотропин, летрозол, фертинекс и др.) Това е особено вярно, когато пациентът се нуждае от стимулиране на производството на лутеинизиращ хормон и фоликулостимулиращ хормон от хипофизната жлеза.

Риск от извънматочна

Извънматочната бременност не е толкова рядка, колкото може да изглежда. И особено рискът от появата му се увеличава при онези жени, които по едно време са избрали да направят стерилизация. За да предотвратите възможността за „влитане“, след стерилизация трябва да направите ултразвук на тръбите и да се уверите, че в тях няма проход. В крайна сметка, извънматочната възниква поради дори малък лумен в яйцепровода, сперматозоидите свободно ще проникнат до яйцеклетката и ще я оплодят.

По-голяма яйцеклетка няма да може да стигне до матката и ще бъде фиксирана в пространството на епидидима, превръщайки се в постепенно нарастващ ембрион. И един ден това ще доведе до разкъсване на яйцепровода, ако правилната диагноза не бъде поставена своевременно - извънматочна.

Съвет на лекаря

Лекарите, преди да предложат на своите пациенти стерилизация, не забравяйте да проведете разговор с тях и техните партньори по тази тема (препоръчително е да присъстват и двамата съпрузи).

 • внимателно обмислете всички последствия, които могат да възникнат в бъдеще след операцията;
 • претеглете плюсовете и минусите, ако това е доброволно решение на пациента;
 • научете колкото е възможно повече за положителните и отрицателните аспекти на стерилизацията;
 • помислете за други, по-малко радикални методи за контрацепция, ако няма специални медицински показания.

И, разбира се, те се опитват да отговорят на въпроса възможно най-точно: как да забременеете с превързани тръби, ако възникне необходимост. Можете да разберете лентата на корема на бременни жени от връзката.

Видео

Видеото говори за възможността за зачеване след женска стерилизация.

Възможно ли е да забременеете с превързани тръби

Днес в съвременната медицина и фармакология са представени голям брой методи и препарати за контрацепция. Максималното ниво на профилактика на нежелана бременност се осигурява само чрез стерилизация или лигиране на фалопиевите тръби. Често, ако жената има тежки генетични патологии, лекарят може да препоръча такава процедура..

Също така могат да се извършват манипулации по такъв план за момичета, които вече са родили две деца чрез цезарово сечение и вече не искат да имат бебета. Има и някои жени, които решават доброволно, без медицински показания за процедурата, но рано или късно все пак ще възникне въпросът, ако тръбите са вързани, възможно ли е да забременеете, затова ще се опитаме да отговорим.

Невъзможно е да се отговори ясно дали е възможно да забременеете с вързани тръби, ако не изучавате физиологичния процес на зачеване на бебе. В яйчниците на жената зародишните клетки узряват или както ги наричат ​​още яйца. След като ооцитите са готови, те пробиват мембраната и се придвижват към една от фалопиевите тръби. На това място се предполага, че яйцеклетката ще се срещне със спермата и ще настъпи оплождане..

Превръзка на тръбата

Ако това се случи, тогава оплодената яйцеклетка ще продължи по този път. Крайната му цел е да проникне в маточната кухина, където се случва прикрепването към ендометриума. Тук плодът се развива до края на бременността..

Съответно, когато един значим елемент изпадне в такава естествена верига, образуването на ембрион не се случва в тялото. Факт е, че яйцеклетката не може да следва правилния път, което ще доведе до нейната неизбежна смърт, тъй като срещата със спермата не се случва. Така че на въпроса дали е възможно да забременеете с вързани тръби естествено, отговорът ще бъде недвусмислено отрицателен..

Изключения

С всичко това случаите на бременност с превързани тръби са известни на медицината. При такава намеса в организма зачеването на дете възниква в резултат на сливането на благоприятни фактори за постигане на тази цел, включително:

 1. Операцията е извършена с ниско ниво на качество, или е имало дефект;
 2. Бременност по време на стерилизация на маточните тръби настъпва, когато по време на сливането те образуват нов клон за освобождаване на яйцеклетката;
 3. Ако зачеването е настъпило преди връзката на тръбите.

Всяка жена трябва да разбере, че бременността е възможна след лигиране на фалопиевите тръби, случаите не са редки, но често е извънматочна, което е доста опасно състояние за здравето на жената.

Това се дължи на факта, че свободният достъп до яйцето е ограничен. След извършване на стерилизацията е важно да се гарантира, че интервенцията е извършена правилно и без дефекти. За това лекарят насочва пациента към ултразвукова диагностика на тазовите органи. По време на скрининга ще се установи каква е степента на проходимост на фалопиевите тръби и дали има някакви усложнения.

Не е изненадващо, че ако фалопиевите тръби са вързани, дали е възможно да забременеете, представлява интерес за всяка жена, която се е подложила на тази процедура. В ситуации, при които операцията е извършена правилно, вероятността за зачеване на бебе е намалена до нула..

Възможно ли е да забременеете с превързани тръби е въпрос, който няма еднозначен отговор. Разбира се, може да настъпи зачеване, но най-вероятно яйцеклетката ще бъде извън матката и ще трябва да се подложи на сложна операция, за да я премахне.

Ако тръбите са лигирани, можете да забременеете чрез ин витро оплождане. Тази процедура принадлежи към асистираните репродуктивни технологии и е доста популярна сред съвременните жени, които са диагностицирани с безплодие..

Изкуствено торене - IVF етапи

Нека разгледаме по-подробно как можете да забременеете, ако тръбите са обвързани с IVF. За да направите това, трябва да отидете в специализирана клиника и да информирате специалист за вашето желание. Лекарят ще предпише диагноза на тялото, след което ще бъде предписана хормонална терапия.

С негова помощ яйцата се отглеждат и контролират, когато узреят, се пробиват и прехвърлят в епруветка за пълно развитие. Впоследствие със сперматозоидите на донора или съпруга те ще бъдат оплодени и прехвърлени в маточната кухина на жената. Освен това е необходимо бъдещата майка да поддържа физически и психологически мир, тъй като вероятността ембрионът да пусне корени е относително ниска (от 60 до 80%).

По този начин, отговаряйки на въпроса дали е възможно да забременеете след стерилизация на фалопиевите тръби, трябва да се каже, че вероятността съществува, но е ниска. IVF протоколите не винаги се завършват успешно, тъй като ембрионът може да умре и след това процедурата ще трябва да се повтори втори, а ако е необходимо и трети път..

Бременността с превързани тръби е рядка. Ето защо, ако жената не може ясно да реши дали иска да има деца, тя трябва да избере алтернативни методи за контрацепция и да прибегне до радикални методи в екстремни ситуации. Задавайки въпрос на лекарите дали е възможно да забременеете след стерилизация, най-вероятно жената ще чуе отрицателен отговор, така че трябва да мислите за тази стъпка много пъти.

Възможно ли е да забременеете, ако мат. тръбите са превързани.

Моето бебе е на 2 месеца, по време на COP, тръбите бяха вързани, защото това е третото дете и не смятам да имам повече деца, а един яйчник (киста) беше премахнат. Кърмя. След раждането още нямаше мензис. Въпросът ми е: такава стерилизация дава ли 100% гаранция, че няма да забременея? Задавам въпроса, защото напоследък вкусовите предпочитания са започнали да се променят и са наддали 2 кг, въпреки че от 1,5 месеца след раждането тренирам всеки ден на симулатора, изпомпвам корема и преди седмица започнах да извивам хулахупа.

Може ли бременността да настъпи с превързани тръби??

Превключването на тръбите е един от най-надеждните методи за контрацепция. Подходящ е за онези жени, които са претърпели повече от две цезарови сечения и вече не искат да имат деца. Нежният пол се интересува дали може да има бременност след тази интервенция, какви гаранции съществуват.
За да отговорите на този въпрос, трябва да разберете какво е лигавирането на тръбите и как обикновено се случва зачеването. Оплождането се извършва само ако процесът протича както обикновено:
в яйчника яйцеклетката узрява и навлиза във фалопиевата тръба;
там тя среща спермата, се извършва оплождане;
ако няма пречки по пътя, тогава оплодената яйцеклетка се изпраща до матката, в противен случай ембрионът остава във фалопиевата тръба, развива се извънматочна бременност.
Ако поне един елемент е изключен от тази верига, зачеването не се случва. Съответно отговорът на въпроса дали е възможна бременност след лигатура на тръбите е отрицателен. Яйцеклетката не може да се срещне със спермата, така че тя умира.
Но и тук има изключения от правилото. Понякога бременността с бинтовани тръби все още се случва, въпреки че това е много рядко. Човешкият фактор и професионализмът на гинеколога, извършващ операцията, играят важна роля.
Също така, не трябва да се изключва възможното сливане на фалопиевата тръба и образуването на нов път за напредване на спермата до яйцеклетката. В този случай вероятността от извънматочна бременност е висока. Ако това се случи, тръбата се отстранява заедно с ембриона, изследва се останалата тръба.
Бременността може да започне дори преди лигатура на тръбите. Преди да отидете на тази процедура, е необходимо да изключите възможното зачеване, за да няма по-късно неприятни изненади..

Стерилизация при жени: лигатура на тръбите

През последните години женските форуми често обсъждат лигирането на тръбите като един от най-ефективните методи за контрацепция. Сред рецензиите има много ентусиазирани, но при уточняване на детайлите се оказва, че всъщност малко хора са прибягнали до тази операция и знанията за „материята“ оставят много да се желае.

Какъв е този метод за предотвратяване на нежелана бременност? Толкова ли е просто, колкото мислят някои хора? И какво трябва да се има предвид за тези, които планират да прибегнат до обличане?

Снимка от Александра Горн в Unsplash

Митове за лигация на тръбите

Мит 1: лигавирането на тръбите е постоянно решение на проблема с контрацепцията

Първото и най-важно нещо, което трябва да знаете: лигавирането на тръбите не дава 100% гаранция срещу нежелана бременност. Да да. Прочетете това правилно. Можете да забременеете след тази операция. Това се случва с около пет до шест жени от хиляда. И това е в рамките на една година. Ако вземем статистика за 10 години, тогава бременността настъпва още по-често: около осемнадесет случая годишно от хиляда. Това се дължи на прословутия човешки фактор, грешки на медицинския персонал по време на операцията.

Така че авторите на рецензиите от поредицата „да направиш и да забравиш проблема завинаги“ са най-малко нелепи. Методът, разбира се, е ефективен, но не е безупречен.

Мит 2: операцията е необратима

В много случаи е така. Но не винаги. Възможно е да се възстанови проходимостта на маточните тръби след операция за лигиране на тръби. Успехът зависи от много фактори:.

 • Има няколко начина за лигиране на фалопиевите тръби. В случай на електрическо изгаряне почти няма надежда за възстановяване. Но ако сте използвали скоби и пръстени, шансовете са доста високи..
 • Степента на повреда на тръбите е важна. Колкото по-значимо е, толкова по-малко вероятно е да успее..
 • Взема се предвид и продължителността на операцията. В този случай времето играе срещу жена, която е решила, че е бързала с лигирането на тръбите..
 • Възрастта на пациента също има значение.

Като се вземат предвид всички тези фактори, лекарите отказват да извършат операцията за около половината от жените, които са се обърнали към тях с намерение да възстановят фалопиевите тръби. Но в същото време успехът на операциите сред тези, на които не е отказано, е доста висок - до 75-80%. Така че, ако вече сте направили превръзката и сега съжалявате, рано е да се отчайвате. Но не бива да се ласкаете и преди прегледа..

Въпреки това, дори ако операцията по възстановяване на проходимостта на тръбите е била успешна, имайте предвид, че това увеличава риска от извънматочна бременност. Този риск също е голям, ако зачеването се е случило с превързани тръби..

Въпреки че не всеки прибягва до възстановяване. Освен това е известно, че тези, за които превръзката е направена по медицински причини, са по-често съжалявани от тези, които са направили своя избор. Съпрузите или дългогодишните партньори на жените също често чувстват, че са допуснали грешка, като са побутнали или подкрепили своите партньори. Затова първото нещо, което експертите съветват жените, които решават да превръзват, и техните близки, е да мислят добре.

Мит 3: лекарите могат дискретно да превръзват тръби.

Има слухове за лигация на тръбите без знанието на жените. Това е мит. Без значение колко цезарово сечение или естествени раждания има жена в анамнезата си, лигавирането на тръбите в Руската федерация се извършва само с нейното писмено доброволно съгласие. Според статистиката обаче при многократни операции с цезарово сечение на около половината от родилките се предлага да прибегнат до стерилизация, но не се упражнява натиск..

Не е толкова просто

Противно на общоприетото схващане, лигирането на фалопиевите тръби не е петминутна процедура, а сериозна и доста продължителна хирургическа интервенция, така че не можете да я приемате с лека ръка. След обличането пациентът трябва да е в болница известно време, под наблюдението на лекарите.

За тези, които са правили стерилизация, експертите силно препоръчват да разберат кой метод са използвали лекарите. Всъщност, когато инсталирате тръбни импланти през първите 90 - 120 дни, ще трябва да прибегнете до допълнителна контрацепция. След изтичане на посоченото време е необходимо да посетите гинеколога и едва след като той установи факта на пълна запушване на тръбите, контрацептивите могат да бъдат изоставени.

Завържете тръбите "едновременно"

Често жените, които ще направят второ цезарово сечение, решават да прибегнат до такъв радикален метод на контрацепция. Всъщност това е най-щадящият вариант, тъй като елиминира необходимостта от отделна операция. Ето защо, ако сте склонни към лигиране на фалопиевите тръби и имате планирано цезарово сечение, информирайте лекарите предварително за вашето решение и подпишете необходимите документи.

Въпреки това далеч не винаги е възможно да се комбинират двете операции. Всякакви отклонения от нормалния ход на цезарово сечение (например, поява на кървене, дълъг (повече от дванадесет часа) период на безводност, прееклампсия и еклампсия по време на бременност и др.).

Живот след лигатура на тръбите

Скоростта на възстановяване след операция зависи от избрания метод и индивидуалните характеристики на организма. При липса на усложнения следоперативният период продължава от два до десет дни. Развитието на следоперативни усложнения е малко вероятно, но все пак е възможно, както при други хирургични интервенции.

Жените, които решават да стерилизират, обикновено се притесняват как това ще се отрази на бъдещия им живот. В повечето случаи обличането не засяга менструалния цикъл, началото на менопаузата и либидото. Дори ако тръбите се отстранят напълно, яйчниците пак се освобождават от яйчниците. Както преди стерилизацията, те първо влизат в коремната кухина, където след това се абсорбират без да навредят на тялото на жената (при наличие и нормално функциониране на тръбите те „изсмукват“ яйцеклетките от коремната кухина и чак след това има „среща“ със сперматозоидите).

Бременност след лигатура на тръбите

Превръзката на тръбите (лигирането) се прави, за да се предотврати бременност. Операцията предотвратява навлизането на яйцеклетката в матката.

Възможно ли е да забременеете след лигатура на тръбите?

Макар и рядко, възможно е да забременеете след лигатура на тръбите. Това обикновено се случва, ако маточните тръби се увеличат с течение на времето. В някои случаи е възможна бременност, ако хирургът е извършил процедурата неправилно. Около една на 200 жени забременяват след тази процедура.

Жените, които са претърпели превръзка, трябва да са наясно с някои от симптомите на бременността, тъй като има повишен риск от извънматочна бременност.

Симптоми на бременността

 • жажда за определени храни и отвращение към други;
 • липса на менструация;
 • необяснима умора;
 • гадене;
 • често уриниране.

Тестовете за бременност могат да помогнат да се определи дали жената е бременна. Ако тестът покаже положителен резултат, важно е да се обърнете към лекар за потвърждение.

Симптоми на извънматочна бременност

Ектопична бременност настъпва, когато оплодената яйцеклетка се имплантира във фалопиевата тръба, а не в матката.

Ектопичната бременност може първоначално да причини същите симптоми като нормалната бременност. Въпреки това могат да се появят някои допълнителни симптоми:

 • вагинално кървене;
 • болка в корема;
 • остра болка в тазовата област;
 • усещане за натиск върху таза.

Ектопичната бременност може да разруши фалопиевата тръба, което да доведе до вътрешно кървене. Жената трябва да потърси спешна медицинска помощ, ако изпитва следните симптоми:

 • тежко вагинално кървене;
 • силна болка в корема или таза;
 • загуба на съзнание;
 • болка в лявото рамо;
 • виене на свят.

Обикновено лекарят предписва лекарства за спиране на извънматочна бременност, ако бъде открита рано. Лекарят ще следи нивата на хормоните на жената, за да се увери, че те падат. Ако лекарствата не успеят да спрат бременността, лекарят може да препоръча операция.

Усложнения след лигатура на тръбите

Рисковете и усложненията от процедурата обикновено са незначителни. Някои рискове включват:

 • инфекции на мястото на разреза;
 • непълно излекуване.

По-сериозните усложнения могат да включват:

 • алергична реакция към обща анестезия;
 • значителна загуба на кръв;
 • увреждане на органи по време на операция.

Факторите, които увеличават риска от усложнения, включват:

 • наднормено тегло;
 • предишна коремна операция;
 • болест на дробовете;
 • проблеми със сърцето.

Кога да посетите лекар

След лигация на тръбите, следете за признаци на инфекция на мястото на разреза. Ако има подуване и зачервяване, обърнете се към Вашия лекар.

Жена, ако подозира, че е бременна, може да направи теста у дома. Ако тестът е положителен, трябва да посетите Вашия лекар, за да потвърдите бременността си. Също така е важно да сте наясно със симптомите на извънматочна бременност, които могат да бъдат животозастрашаващи, ако не получите навременна медицинска помощ..

заключения

Превръзката на тръбите е една от най-ефективните форми на контрол на раждаемостта. Това обаче не е пълна гаранция. Ако бременността настъпи след тази процедура, е важно да сте наясно с рисковете и симптомите на извънматочна бременност..

Каним ви да се абонирате за нашия канал в Yandex Zen

Възможно ли е да забременеете без IVF с превързани тръби

Хирургичната стерилизация или лигавирането на тръбите е радикален метод за контрацепция. Жените, избрали този път, се притесняват дали е възможно да забременеете с превързани тръби. Някои искат да бъдат сигурни, че бременността определено няма да настъпи. И някой съжалява и мисли как да върне способността да има деца.

Възможно ли е случайно да забременеете?

Невъзможно е да се даде категоричен отговор на този въпрос. Преди се смяташе, че след такава процедура е невъзможно да забременеете по естествен път. И не трябва да разчитате на пълното възстановяване на правилното функциониране на репродуктивната система..

Понякога обаче жена, която е принудена или съзнателно се е решила на тази операция, след определено време изразява желание да стане майка и се надява, че ще успее..

Така че възможно ли е да забременеете след стерилизация? За да разберете същността на проблема, трябва да разберете как възниква зачеването..

В определено време яйцеклетката, която е узряла в яйчника, пробива мембраната и се изпраща във фалопиевата тръба. По време на полов акт сперматозоидите се движат в същата посока и, срещайки се с яйцеклетката, се сливат с нея. В случай на успешно развитие на събитията се образува оплодено яйце. Започва да се движи по тръбата, достига матката и там се присъединява към ендометриума. Прикрепен към вътрешната стена на матката, плодът се развива до самото раждане.

В тази верига на бременността всеки елемент играе важна роля. Следователно, след лигиране на фалопиевите тръби, образуването на ембрион е невъзможно, тъй като яйцеклетката ще умре преди да достигне крайната си цел..

Въпреки това вероятността от естествено зачеване след операция е рядка, но все още съществува:

 • Ако технологията на операцията е била нарушена, което е повлияло на нейното качество;
 • В случай на спонтанно сливане на фалопиевите тръби, което им позволи да създадат нов проход за сперматозоиди;
 • Жената забременява преди операция.

От всичко казано по-горе можем да заключим, че естествената бременност след стерилизация настъпва изключително рядко..

Риск от извънматочна бременност

Не всички жени знаят, че ако тръбите са били вързани по време на цезарово сечение, това няма да даде пълна гаранция, че няма да настъпи нова бременност..

Разбира се, комбинацията от тези две процедури е много удобна както за жени, така и за лекари. В крайна сметка няма нужда от втора операция. Човешкото тяло обаче е в състояние бързо да се възстанови и понякога тази възможност граничи с чудо от гледна точка на медицинската теория..

Щракнете за уголемяване

Тъй като тялото на жените насочва всички сили към следродилно възстановяване, в този процес са включени и наранени тръби. Разбира се, от гледна точка на здравия разум, шансовете те да успеят да се възстановят, позволявайки на яйцето да се придвижи напред, са незначителни. Но житейските ситуации доказват, че такава възможност все още съществува. Спермата може да проникне в яйцеклетката и да я оплоди. Бременността ще дойде, само че най-вероятно ще бъде извънматочна. Ако не бъде открит навреме, тогава здравето и дори животът на жената са в сериозна опасност. За да се предотврати подобна ситуация, е важно да се наблюдава менструалния цикъл в продължение на няколко години след операцията..

Така че, ако е взето решение за лигиране на тръбите, трябва да се помни, че рискът от извънматочна бременност ще се увеличи няколко пъти. Ето защо, след тази хирургическа интервенция е важно да се подложите на ултразвуков преглед. Лекарят ще може да прецени как е протекла операцията, като анализира степента на проходимост на тръбата.

Как да възстановите проходимостта на тръбите

За жените, които наистина искат да изпитат радостта от майчинството, съвременната медицина може да предложи начини, по които все още можете да забременеете:

 • Лапароскопия, пластмасови тръби;
 • ЕКО.

Разгледайте тези методи в детайли.

С помощта на лапароскопия и пластмасови тръби можете да възстановите лумена във фалопиевата тръба, тоест, относително казано, да ги „развържете“. Но бременност след лигатура на тръбите може да настъпи само ако са били изтеглени с конци или завързани на възел.

Ако по време на операцията част от органа е била отстранена, тогава лапароскопията няма да помогне.

Възможно ли е да забременеете с превързани тръби, ако възстановите проходимостта с пластмаса?

В този случай вероятността за естествено зачеване след операция ще бъде по-малка от 50%. И това все още е доста добър показател. Факторът време влияе върху успеха на процедурата. Ако тръбите бяха вързани не толкова отдавна, тогава шансовете за забременяване се увеличават..

Колкото повече време обаче е минало от хирургичната интервенция, толкова повече ресничките ще атрофират. Това означава, че дори при пълно възстановяване на проходимостта, зачеването няма да настъпи. Това се дължи на факта, че оплодената яйцеклетка няма да може да се движи през тръбата..

Ще помогне ли IVF

Възможно ли е да забременеете след стерилизация с IVF?

Ако една стерилизирана жена наистина иска да забременее, модерната процедура за ин витро оплождане (ин витро оплождане) може да й помогне по този въпрос..

За да забременеете с този метод, тръбите са напълно ненужни. За да бъде процесът успешен, се нуждаете от здрава матка, добри лекари, късмет и определена сума пари: тази процедура, за съжаление, е скъпа.

От теоретична гледна точка методът за IVF е много прост. Яйцеклетката се отстранява от яйчника на жената, опложда се в епруветка и след това се вкарва в матката на жената. Практическото му изпълнение обаче е много сложно и се състои от няколко етапа..

Помислете за стъпките, през които трябва да преминете, за да настъпи дългоочакваната бременност.

Етап 1. "Суперовулация"

Като се има предвид факта, че обикновено жената узрява по едно яйце на месец, задачата на лекарите е да увеличи броя му колкото е възможно повече. За да постигне желания резултат, жената приема силни хормонални лекарства в продължение на 1-3 седмици. Те стимулират яйчниците да "суперовулатират".

Тази хормонална терапия се нарича IVF протоколи. Има няколко вида от тях. За всяка жена, в зависимост от състоянието на нейната репродуктивна система и възраст, се избира индивидуален протокол. Как узряват яйцеклетките, оценени с помощта на ултразвук.

Етап 2. Екстракция на яйцето.

След като яйцата са пораснали до правилния размер, те трябва да бъдат премахнати. За да направите това, яйчникът се пробива през вагината с помощта на специална игла, събирайки зрели яйцеклетки. Този етап се извършва под анестезия и ултразвуково наблюдение. Получените яйца се поставят в специална среда за няколко дни. По това време се взема спермата на бъдещия баща.

Етап 3. Оплождане.

Този етап се извършва в лабораторни условия, където присъствието на бъдещи родители не е необходимо. Най-често използваният метод е, когато спермата се добавя към контейнер с яйца. Този процес е подобен на естественото торене..

След като яйцеклетката бъде оплодена, тя се счита за ембрион. В продължение на няколко дни ембрионите са в кувьози, където ембриолозите се уверяват, че развитието им се случва правилно. За да премахнете риска от възможни наследствени и генетични заболявания, на този етап можете да извършите подходящата диагноза.

В случай, че има достатъчно жизнеспособни ембриони, те могат да бъдат замразени и използвани втори път, ако е необходимо.

Етап 4. Подсекция на ембриона в матката.

Тъй като вероятността за успешно прикрепване на ембриона към матката зависи от дебелината на ендометриума, една жена приема специални хормонални лекарства преди презасаждането, които стимулират растежа му.

След този етап жената не трябва да става цял час. След 2 седмици тя може да направи дългоочаквания тест за бременност.

И така, може ли една жена да забременее с бинтована тръба, използваща IVF? Отговорът в повечето случаи ще бъде да. Но не забравяйте, че рискът от смърт на засадените ембриони е голям. Следователно в този случай не може да се даде 100% гаранция.

Разбира се, раждането на деца трябва да бъде желано и планирано. И всички здрави семейни двойки разбират това, когато избират различни контрацептиви. Не трябва обаче да се опитвате да разрешите проблема веднъж завинаги, прибягвайки до помощта на такива сериозни операции като стерилизация. В крайна сметка е напълно възможно след известно време да се наложи да съжалявате много и да положите много усилия и материални разходи, за да коригирате настоящата ситуация..

Коментар на акушер-гинеколог

Акушер-гинекологът Елена Артемиева отговаря на въпросите на пациентите.

- Възможно ли е да забременеете, ако маточните тръби са вързани? Аз съм майка на много деца, не планирам деца. Имам забавяне на менструацията, страхувам се, че е отлетяла. Много притеснен.

- С правилната операция бременността е невъзможна. Понякога, изключително рядко, проходимостта на тръбите се възстановява. Съветвам ви да си направите тест за бременност.

- След второто цезарово сечение ми бяха вързани тръбите. И изведнъж признаци на бременност. Можете ли да забременеете, ако тръбите са вързани? Все още нямам нищо против да раждам.

- Вероятността да забременеете е почти нулева, ако стерилизацията е извършена правилно. Ако бременността все пак настъпи, тогава съществува риск тя да е извънматочна. Затова направете теста спешно.

- Как да забременея, ако тръбите са вързани? Оперирах се преди пет години и сега имам желание да имам още едно дете. Има ли шанс да забременеете без IVF?

- Трябва да наблюдаваме тръбите, но шансовете са изключително малки. В този случай те вече са насочени за IVF.