Такъв е животът, че не винаги се състои от приятни неща и две ивици, включително тези, не винаги носят радост. Обстоятелствата понякога ни превъзхождат и сега няма да говорим за моралната страна на въпроса - всеки има свои причини и отношенията си с Бог. Следователно няма какво да обсъждаме, правото на избор на човек е най-свещеното. Нека тогава поговорим за тема, която тревожи мнозина - какво е медицински аборт и какво очаква след него..

Смята се, че прекъсването на бременността с помощта на лекарства е нежна процедура за жената, но хормоналните промени, които се случват по време на зачеването и след това ги изкривяват при прекъсване на бременността, нямат най-добър ефект върху здравето. И като резултат - продължително лечение на безплодие или все пак раждането на желаното дете..

Никой не е имунизиран и от двете, а статистиката не се накланя в едната или другата посока, тя казва, че може да настъпи бременност и обикновено Основното е, че лекарите и лекарствата за прекъсване на приемането на лекарства са добри и вие сте информирани как да се държите по време на време и след тази операция.

Възможна ли е бременност след медицински аборт?

Отговорът на този въпрос, както и на въпроса кога е възможно да забременеете след медицинско прекратяване на бременността, е двусмислен, много индивидуален и зависи от много фактори: от здравето на жената, от успешната процедура, от това дали е имало почистване след това и т.н. Следователно отговорът - да или не - е просто невъзможен..

Има трагични примери за по-нататъшно безплодие, което не може да се лекува, има примери за медицински усилия, има много примери за обикновен живот след такова прекъсване и нормално зачеване, последвано от успешна бременност. Ресурсите на всеки организъм са много различни.

Много жени могат да забременеят веднага, когато започне менструалният цикъл, много от тях ще могат да направят това след няколко години. Но е препоръчително да подходите към този въпрос информирани, за да запазите възможността за нормална бременност в бъдеще, така че нека разберем какво съветват експертите.

Време за възстановяване

Ако искате възстановяването ви след медицинско прекъсване на бременността да бъде възможно най-успешно, ще трябва да следвате някои правила:

 • Опитайте се да бъдете спокойни. Моралното бреме може да започне да ви оказва натиск, но всичко вече се е случило, затова се опитайте да се успокоите и да преминете към нещо важно.
 • Възможно е да има болки в долната част на корема, това е естествено, защото все пак сте оцелели, всъщност операцията, но опитайте да успокоите болката с не-спа или нещо много нежно (тук можете да се консултирате с лекар) Сега нямате нужда от сериозни лекарства, тялото вече е отслабено до краен предел.
 • Кърваво отделяне също е възможно за известно време. Помолете Вашия лекар да ви обясни под каква форма това е нормално и под каква форма трябва да подадете аларма.
 • Трябва да възстановите диетата си по отношение на получаването на полезни микроелементи, необходими са мазнини и протеини. Забранете си за това време алкохол, енергийни напитки, кафе, силни чайове и премахнете от дневния ред дори въпроса дали е възможно бременните жени да пият бира.
 • С секс, изчакайте. Сега имате голяма отворена рана вътре и можете по сексуален път да внесете всяка инфекция, която бързо се развива в възпалителен процес, и това може да причини много проблеми, включително безплодие.

Правилата не са толкова сложни, нали? Следователно си струва да се спасите за бъдещия живот и бъдещия нов живот също. Трябва да минат шест месеца, за да се възстанови тялото напълно..

Кога настъпва бременност след медицински аборт?

И още - възможно ли е да забременеете след медицински аборт? Това зависи от способността на отделната жена да възстанови хормоналния фон, който се обърка след прекъсване на бременността. За някои тя се нормализира незабавно и възстановява обичайния менструален цикъл. За други това се случва повече от една година..

И по принцип ново зачеване може да настъпи веднага, след 2-3 седмици, но бременността непосредствено след медицинско прекъсване на бременността е крайно нежелана, предвид невъзможността за толкова кратко възстановяване на тялото. Следователно може да се получат спонтанни аборти..

Според медицинските параметри (времето на стабилизиране на хормоналния фон и менструалния цикъл), жените, преживели медицински аборт, могат да заченат дете през първите три месеца. Но се случва, че тялото след това време не може да се възстанови. Цикълът изостава, отделянето става много обилно и е необичайно болезнено. Това се нарича хормонално нарушение, усложнение, което не е необичайно след всякакви прекъсвания и лекарства, включително.

В този случай началото на бременността е непредсказуемо, поне докато цикълът се нормализира. Но няма нужда да чакате със скръстени ръце, докато той дойде, трябва да посетите лекар, да вземете необходимите тестове и да се подложите на прегледи в препоръчаните периоди.

Планиране на бременност след медицински аборт

Би било идеално, спазвайки всички правила, да възстановите тялото си и да мислите за контрацептиви до момента, в който всичко върви добре и сте готови за ролята на бременна жена първо, а след това на любима майка..

И тук компетентната подготовка за бременност ще играе голяма роля. Отново помислете за това не по-рано от шест месеца след медицински аборт. След като стигнах до тази мисъл, е необходимо:

 • Заедно с бащата на нероденото дете внимателно изследвайте за урогенитални инфекции, преминете тестове за СПИН, сифилис, ХИВ, хепатит, херпес, както и хормони, ендокринология, подложете на необходимия ултразвук.
 • Жена да се подложи на сериозен преглед от гинеколог, ако той идентифицира проблеми, по-добре е да ги отстрани предварително, отколкото по време на бременност.
 • Премахнете лошите навици от живота си.
 • За да лекува всички заболявания, включително хроничните, тялото трябва да стане силно, защото ще трябва да работи за двама.
 • Отидете на здравословен начин на живот (в същото време ще станете по-здрави) и правилно балансирано хранене.
 • Премахнете всякакви шансове за заразяване с вирусно или инфекциозно заболяване.
 • Вземете основни витамини и фолиева киселина.
 • Не изпитвайте прекомерна физическа активност, но не забравяйте да се включите в изпълними тренировки - плуване, фитнес, колоездене, поне дълги разходки.
 • Не бъдете нервни, създайте приятелска и позитивна среда наблизо.

Ако е извършен медицински аборт поради сериозни медицински проблеми (трудни заболявания при майката, замразена бременност, нещо друго), тогава прегледът трябва да бъде особено задълбочен и специфичен.

Бременност след медицински аборт

Ако бременността след медицинско прекъсване на бременността е настъпила в рамките на един месец, е необходимо спешно да се консултирате с лекар, така че той да извърши задълбочен преглед и да изключи ектопичното закрепване на яйцеклетката, както и да предпише всички необходими прегледи и да Ви наблюдава през първия триместър седмично и след това толкова често, колкото той ще препоръча. В същото време трябва незабавно да насочите вниманието си към нероденото дете и да го направите, за да му осигурите всички вещества, необходими за развитието сега и да станете опора и защита за него..

Ако времето е минало, тялото е дошло на себе си, вече е наблюдавано стабилно възстановяване на нормалния менструален цикъл и хормонални нива, тогава можем да кажем, че тялото толерира нова бременност.

Ако медицинското прекъсване е било сложно, съществуват рискове от ранен спонтанен аборт и ранно раждане преди датата на падежа. Ако медицинският аборт е преминал с по-нататъшна инфекция на матката, това може да провокира плацентарна недостатъчност и в резултат на това фетална хипоксия. Тогава ходът на бременността ще зависи от много причини, както и от нейното спазване на препоръчаните от гинеколога условия на бременност през цялата бременност..

Медицинският аборт, разбира се, не е присъда. Основното нещо е да вярвате и да правите всичко възможно, за да коригирате тази ситуация и да направите здраво бебе.

Отзиви след медицинско прекъсване на бременността

Диана: „Съпругът ми пие силно и аз си помислих, че в такива ситуации детето ми няма да се роди здраво. И тогава ще видим. Направих медицински аборт, мина добре, два месеца по-късно отново бях бременна. И отново не бях подготвен. Сега не знам какво да правя. Но сега със сигурност не мога да родя, ще направя следващото. Това, разбира се, е непоносимо, но такава е нашата женска съдба. Ако бях мислил за защита по-рано... И ме беше срам да попитам гинеколога. Така че, със сигурност ще говоря с лекар, има хапчета, има толкова много неща. А вие момичета, разберете, не се шегувайте с това. "

Тоня: „Аз съм само на 19 и със съпруга ми наистина искахме дете, въпреки че не го планирахме, както го описахте, но сме млади, мислехме, че ще родим без проблеми. Но не. Диагностицирана е с поликистозна болест на яйчниците и е оперирана преди бременността. И тогава две ивици и бяхме толкова щастливи. Но на 6 седмици плодът замръзна. Трябваше да направя медицински аборт. Всичко мина добре, без инфекции, без възпаление, дори без почистване. Цикълът се нормализира почти веднага. Ние просто мислим какво да направим по-нататък, за да не се повтори това. "

Анастасия: „Нямах индикации за прекъсване, решихме да живеем за себе си, въпреки че вече бяхме на 27. Имах медицински аборт и също се зарадвах, че веднъж завинаги няма нищо. Тогава се защитихме, съпругът ми е много добър, той се грижи за здравето ми. И една година по-късно спряха, а след това - изненада. Бременност не настъпва. Вече минаха три години. Сега се лекуваме. Не знам докъде ще доведе това. Вече плача хитро, а мъжът ми се притеснява. Така е, момичета. "

Съвети за планиране на бременност

Тук няма нищо сложно, просто вземете под внимание няколко съвета какво точно трябва да направите:

 • Седнете и помислете за всичките си заболявания: детски болести като рубеола, морбили. Не забравяйте да анализирате дали и към какво сте алергични.
 • Изследвайте се за токсоплазмоза. Не слушайте тези, които казват, че това важи само когато имате домашни любимци. Дори и да не, бихте могли да вземете нещо от приятел, от съсед. Не бива да се шегувате с това, всеки месец рискът ще бъде по-голям и в крайна сметка ще бъде над 50%. Освен това, ако планирате да забременеете, тогава определено не трябва да имате животни в този момент..
 • Разберете кръвната група на вашия и бъдещия татко, както и резус факторите. Често при здрави родители поради Rh фактора зачеването не се случва. Ако имате отрицателен резус, ще трябва да посещавате лекаря много по-често..
 • Трябва сериозно да се занимавате с полагането на тестове. Не забравяйте не само думата „на гладно“, но и факта, че сокът, чаят, кафето също са храна и след последното хранене трябва да минат поне 8 часа (случва се, че повече, лекарят трябва да предупреди за това).
 • Няколко месеца преди зачеването си струва да прочистите тялото от токсини и вредни вещества, което означава да не пиете, да не ядете бърза храна, да не пиете енергия.
 • В този случай мъжът също трябва да направи всичко това, защото двама участват в процеса на зачеването, което означава, че двама трябва да подготвят тялото си за това.
 • Момичетата не могат да се подлагат на диети, това изобщо не е най-доброто време за битка с килограми. По-добре изберете нормална диета, говорете с диетолог и отбележете: няма мазни диетолози, тези специалисти знаят добре как да се хранят нормално и вкусно, без да наддават на тегло.
 • Ако решите да заченете дете през зимата, когато има естествена липса на витамини в организма, трябва да приемате изкуствени витамини за бременни жени, но не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар преди това. Фактът, че сестра ти пиеше тези и това й помогна много, не се брои, ти си различен.
 • Обърнете внимание на курсовете, сега има достатъчно от тях, за да подготвите жената за раждане. Курсовете изобщо не са скучни, там ще общувате със същите момичета, ще обменяте проблеми и опит в решаването им, ще присъствате на обучения, те ще ви подканят да упражнявате или дори да ги провеждате. И не мислете, че курсове съществуват само за бременни жени, има и за тези, които искат и ще станат майка..

Видео

Още веднъж за аборта на наркотиците, последствията и начина на живот след него.

Възможно ли е да забременеете след медицинско прекъсване на бременността

Помислете за оптималното време за оплождане след медицинско прекъсване на бременността, когато можете да забременеете с максимална полза за себе си и здравето на нероденото бебе.

Характеристики на процеса на прекъсване

Тогава най-малко травмиращият за здравето на жената е лекарственият ефект върху матката, който причинява отхвърляне на плода и води до изкуствено предизвикан спонтанен аборт. Всеки аборт обаче носи риск от запазване на плодовитостта в бъдеще, така че възможността за забременяване след медицински аборт притеснява много.

Много експерти смятат, че забременяването след медицинско прекъсване на бременността ще бъде по-лесно, отколкото след аборт с операция

За да разберем този проблем, нека разгледаме по-отблизо тази процедура и нейното въздействие върху тялото на жената. Извършва се на 5-7 седмици, но не повече от 8, т.е. до 49 дни, след ултразвуково сканиране, за да се изключи вероятността от извънматочна бременност и само в болница под наблюдението на лекар. Тъй като кървенето е много често усложнение, ако не може да бъде спряно с лекарства, се използва хирургичен метод (кюретаж).

Лекарство за медицинско прекъсване на бременността

Лекарите използват лекарството Mifepristone или неговите аналози. Той се предлага в таблетки и се приема стриктно, както е предписано от лекаря и под негов контрол. Това лекарство инхибира производството на прогестерон, поради което яйцеклетката, без да получи нейната подкрепа, се отхвърля от ендометриума. След приема на тези таблетки кървенето започва след 1-3 дни и бременността се прекъсва.

За потвърждаване на спонтанен аборт задължително се показва ултразвуково сканиране за 8-15 дни. В някои случаи, когато действието на лекарството не доведе до желания резултат, се извършва вакуумно отстраняване на яйцеклетката.

Мифепристон минимизира производството на прогестерон и яйцеклетката се отхвърля от ендометриума

Тези хапчета имат странични ефекти:

 • кървене е възможно;
 • обостряне на възпалителни заболявания на женските полови органи;
 • главоболие;
 • болка в долната част на корема;
 • гадене.

Жените, които пушат след 35 години, не трябва да пият хапчета. Противопоказанията се наричат ​​още:

 • свръхчувствителност към лекарството;
 • тежки бъбречни и чернодробни заболявания;
 • нарушение на сърдечния ритъм и хипертония;
 • извънматочна бременност.

Възможно ли е да забременеете след медицинско прекъсване на бременността

След манипулацията жените се притесняват дали е възможно да забременеят веднага след медицинско прекъсване на бременността, какви последствия са от значение за тях и колко дълъг е периодът на възстановяване.

Експертите казват, че този метод се различава от хирургичния с щадящ ефект върху лигавицата на матката. Следователно следващата овулация може да настъпи незабавно, тъй като яйчникът, възприемайки тази намеса като нов цикъл, започва да расте следващия фоликул и зачеването може да се случи още в първия цикъл.

Време за възстановяване

Всяко въздействие върху репродуктивната система обаче наранява цялото тяло. Ще отнеме определен период от време, за да се нормализира пълната функция на гениталиите. Според проучването репродуктивната система на жената достига здравословно състояние в рамките на 6 месеца след такава стресова ситуация. Ето колко много лекари препоръчват да се въздържате от зачеване, като използвате контрацептиви през този период от време.

Гинеколозите съветват да се планира бременност след шест месеца от датата на прекъсване и препоръчват този път да се вземат противозачатъчни хапчета

След това трябва да посетите вашия гинеколог, да се подложите на предварителен преглед. Направете ултразвук, ако е необходимо. Наложително е да дарите кръв за хормони, за да сте сигурни, че балансът им се възстановява и не се нарушава.

Трудно е да се отговори дали е възможно да забременеете след медицинско прекъсване на бременността преди 6 месеца, без да се притеснявате за последиците. Всеки организъм е индивидуален, следователно нормализирането на хормоналните нива настъпва при всеки по свой собствен начин. За някои хормоните придобиват естественото си значение още през първия цикъл. Други отнемат месеци преди да се установи равновесието им. Всичко зависи от способността на женските полови органи да се възстановят, след като са преживели това изкуствено въвеждане в обичайния им работен ритъм..

Отзиви след медицинско прекъсване на бременността

След като сте решили да забременеете за кратко време след аборт, трябва да запомните, че рискът от извънматочна бременност или спонтанен аборт се увеличава. Възможно е също:

 • развитие на патология в плода;
 • ниско разположение на плацентата;
 • замразена бременност.

Следователно, ако жената не е използвала контрацепция и забременее по-рано от предписаните шест месеца, тя трябва да се консултира с лекар и да бъде под негово наблюдение дълго време, за да се избегнат нежелани последици и да се запази бременността. Е, ако е нежелателно, тогава е посочен друг медицински аборт. Смята се, че не причинява значителна вреда на здравето и в това има предимство пред хирургичното.

Много жени отбелязват, че след медицинско прекратяване на бременността тялото е получило минимална вреда

Съвети за планиране на бременност

За да помогнете на тялото си да се възстанови от процедурата и да увеличите вероятността от бременност, трябва да нормализирате живота си:

 • посветете 8 часа на сън;
 • водят нормализиран, здравословен начин на живот, спортуват, ходят;
 • изключете алкохола и тютюнопушенето;
 • откажете се от пикантните, сладки, мазни храни, въведете здравословни храни, богати на основни витамини и минерали във вашата диета;
 • избягвайте стреса, не се дразнете с дреболии, настройвайте се в позитивно настроение.
Лекарите съветват в периода на възстановяване след прекъсване да водят здравословен начин на живот, да нормализират съня и да избягват стресови ситуации

Когато се съмнявате дали можете да забременеете след прекъсване на приема на лекарства, отзивите от момичета с подобен проблем ще ви помогнат да разберете истинското състояние на нещата. Коментарите са различни, но повечето се съгласяват, че ако следвате съветите на лекаря, тогава новата бременност ще дойде навреме и ще протече без проблеми..

Възможно ли е да забременеете след медицински аборт

Време за четене: мин.

 1. Възможно ли е да забременеете след аборт
 2. Възможно ли е да забременеете след медицински аборт
 3. Възможно ли е да забременеете след първия аборт
 4. Забременяла след аборт няколко месеца по-късно: последиците
 5. Колко дълго можете да забременеете след аборт: медицинско мнение
 6. Как да забременея след аборт

Възможно ли е да забременеете след аборт?

Жените, които са направили аборт, се страхуват, че в бъдеще ще бъдат лишени от възможността да имат дете. Кой бързо забременя след медицински аборт? Това особено притеснява тези, които все още нямат деца. В същото време има случаи, когато жените спокойно забременяват след аборт. Какво всъщност се случва и как да разберем механизма на репродуктивната система на жената след такава сериозна намеса?

Възможно ли е да забременеете след медицински аборт?

Какъв е шансът да забременеете след медицински аборт? Първо, зависи от това какъв аборт е извършен на жената. По принцип абортът обикновено означава изкуствено прекъсване на хода на бременността за период до дванадесет седмици.

Възможно ли е да забременеете след аборт с мед? Разбира се, най-големият шанс да забременеете след използване на лекарства.

Най-доброкачественият вид аборт се счита за медицински аборт. Може да се направи веднага след забавяне на менструацията, тоест в началния етап на бременността. Принципът на аборта е въвеждането на интравенозни лекарства, които стимулират маточните контракции и водят до спонтанен спонтанен аборт.

Възможно ли е да забременеете веднага след медицински аборт?

Мнозина се интересуват от въпроса „кога може да забременеете след медицински аборт“. Отговорът е много очевиден.При следващия цикъл, при условие че ще има овулация, че ще има незащитен полов акт, бременността е доста вероятна..

Въпреки това, в по-голямата част от случаите абортите все още се извършват хирургично с помощта на инструментариум. Тази операция се счита за травматична и забременяването, след като наистина може да бъде проблем..

Що се отнася до аборта във вакуум, мненията са различни. Той е по-малко травматичен в сравнение с хирургичната абортна намеса, но в същото време е по-опасен в сравнение с медицинския аборт. Принципът на този метод се основава на изсмукването на плода от матката с помощта на вакуум. Преди операцията обаче шията все още трябва да бъде разширена, което допълнително води до затруднения с началото на зачеването.

Възможно ли е да забременеете след първия аборт?

Препоръчително е да не се прави аборт, ако момичето все още няма деца. Това е много опасно и впоследствие може да доведе до реални проблеми с бременността. Шийката на матката на женските жени е много стегната и твърда, което означава, че лекарите полагат много усилия, за да я отворят. Това води до значително количество щети. Шансовете да забременеете след такъв аборт са доста ниски..

Забременяла след аборт няколко месеца по-късно: последиците

Но какво трябва да се очаква, ако след абортна намеса е настъпила бременност? Поради травма на вътрешните органи на репродуктивната система може да възникне така наречената истмично-цервикална недостатъчност. Това предполага, че маточната шийка не е в състояние да задържи нарастващия плод и може да настъпи спонтанен аборт. Тази ситуация обикновено се случва в края на втория триместър на бременността..

Лекарите са се научили да се справят с този проблем. На матката се поставят шевове, които ще бъдат премахнати само преди самото раждане.

Ако стените на матката са били значително повредени по време на абортната интервенция, тогава по време на бременност може да настъпи разкъсване на матката. Това е много опасно за самата майка и плода вътре в нея..

Колко дълго можете да забременеете след аборт: медицинско мнение

Колко дълго след аборт можете да забременеете според гледната точка на лекарите? Ако е имало естествен аборт, тоест пациентът е имал спонтанен аборт, специалистите съветват да не се опитвате да заченете бебе поне една година, за да може тялото да се възстанови и да придобие сила за по-нататъшна бременност. През този период от време се препоръчва жената да се подложи на редица прегледи, за да установи причината за спонтанен аборт..

Има мнение, че можете да забременеете веднага след медицински аборт. Не е ясно обаче дали една жена, която току-що е преминала през процедурата за аборт, ще бъде също толкова небрежна в бъдеще, няма ли да учи и да прилага на практика методи за защита? Ако една жена каже, че е забременяла веднага след аборт по медицина, как може да се позволи това? Проучила ли е въпроса дали е възможно да се издържи и да се роди здраво бебе в тази ситуация?

След аборт можете да забременеете след шест месеца. Това твърдение се отнася до провеждането на изкуствена абортна намеса. Този период от време е необходим за нормалното възстановяване на женското тяло. Ситуацията, когато една жена забременее един месец след медицински аборт, ще бъде по-скоро изключение, отколкото правило. В този случай трябва да се отбележи, че функциите на репродуктивната система не се възстановяват, което може да доведе до непосредствено настъпване на спонтанен аборт или усложнения по време на бременност..

Що се отнася до контрацепцията след аборт, препоръчително е да се използва бариерен метод за защита преди началото на първата менструация и след това да се премине към хормонални контрацептиви.

Как да забременея след аборт?

Възможно ли е да забременеете след аборт напълно или е мит? Какво трябва да направите, за да забременеете нормално след такава операция?

 1. Десет до четиринадесет дни след интервенцията трябва да посетите гинеколог. Лекарят трябва да провери състоянието на матката. Може също да се наложи предписване на лекарства, за да се изключи развитието на възпалителни процеси и образуването на белези по стените на матката;
 2. След аборт трябва да изключите сексуалните контакти за един месец. Това е изпълнено с развитието на сериозно маточно кървене или внасяне на инфекции в маточната кухина;
 3. Трябва да посетите консултация с мамолог. Ако е необходимо, лекарят може да изпрати пациента за наблюдение чрез ултразвук;
 4. Консултацията с ендокринолог е също толкова важна. Целта на такава консултация ще бъде да се наблюдават и изследват хормоналните нива на пациента;
 5. Трябва да се внимава да поддържате коремните мускули в покой. Това означава, че е важно напълно да се елиминират тежките повдигания и интензивните товари..

Задайте въпроса си тук.

След обработката ще получите изчерпателна информация за вашата заявка.

Бременност след медицински аборт

Медицинският аборт се нарича изкуствено прекъсване на бременността с помощта на лекарства, специално създадени за това. От всички видове аборти, този се счита за най-щадящия за женското тяло. Въпреки това дори това може да има негативни последици, които освен всичко друго се изразяват в затруднения с зачеването или раждането на здраво бебе..

Ето защо в самото начало на нашата статия искаме да призовем всички жени да не прибягват до този най-голям грях. Ако просто мислите, спрете, преди да е станало късно! Абсолютно всички жени съжаляват за аборт, единствената разлика е, че във всеки случай е необходимо различно време. Просто прочетете историите и препоръките за болезнените преживявания от медицински аборт. Това е най-големият удар върху здравето на жените, както и най-големият риск да останат стерилни, болни и безполезни за цял живот..

И сега искаме да се обърнем към тези, които трябва да прекъснат бременността си по медицински причини. За съжаление такива случаи също се случват и тук трябва да се вслушате в съветите на лекарите. Ако бременността излага здравето и живота ви на риск, тогава нямате избор. Всичко обаче далеч не е загубено за вас. Има и много примери за успешно зачеване и раждане на деца след изкуствено прекъсване на бременността. Уви, определено е невъзможно да се предскаже дали ще можете да забременеете в бъдеще. Но винаги има шансове! Нещо повече, много жени забременяват почти веднага след аборт по медицина..

Всяко женско тяло се отличава с индивидуални способности и ресурси. Фактът остава фактът, че с настъпването на бременността в нея настъпват най-големи промени, главно на хормонално ниво (но не само, разбира се). Внезапното му изкуствено прекъсване е огромен стрес за тялото и не остава незабелязано. Някои жени физиологично могат да забременеят още през следващия менструален цикъл, но много от тях правят повече от един неуспешен опит през годините. Трябва да се каже, че дори и първият вариант е нежелан..

Как да забременея след аборт и медицински аборт?

Понякога жените трябва да направят аборт. Но животът не спира дотук и впоследствие мнозина мислят за бременност. Тъй като абортът доста често влияе негативно върху репродуктивната функция на жените, много жени имат въпрос как да забременеят след аборт. Някои търсят помощ от лекари, други търсят рецепти за традиционната медицина. Но това не винаги е необходимо: вероятността да забременеете след аборт при повечето жени е доста висока..

Как да забременея след аборт

Нека се опитаме да разберем дали е възможно да забременеете след аборт. Според експерти при здрава жена бременността след аборт може да се появи дори преди началото на първата менструация. Следователно не трябва да се забравя за контрацептивите. Тялото на жената възприема изкуственото прекъсване на бременността като начало на нов цикъл. Така че, ако необходимият слой ендометриум се е образувал в матката и овулацията е дошла точно навреме, нищо няма да попречи на оплождането..

В същото време реакцията на всяка жена към аборт е различна. Някои могат да забременеят след аборт веднага след възстановяване на менструалния цикъл, докато други могат да загубят способността да забременеят за 2-3 години или повече. Според дългосрочната статистика около 10% от жените имат проблеми със зачеването на дете след аборт. И в повечето случаи това се случва след първия аборт, извършен в млада възраст..

Как да забременеете след аборт ще бъде описано подробно от гинеколог. Много е важно да намерите „своя“ лекар, на когото можете да се доверите. И, разбира се, трябва да можете да слушате тялото си..

Следните съвети ще бъдат полезни, след което можете да поддържате здравословна репродуктивна функция:

 • Няколко дни след аборта, не забравяйте да посетите лекар, за да проверите състоянието на матката. Ако е необходимо, лекарят ще предпише специално лечение, което ще помогне да се предотврати развитието на възпалителни процеси и белези..
 • Ако са минали няколко години от аборта, потърсете лекар преди зачеването на дете. Ако е необходимо, лекарят ще проведе терапия, която значително ще улесни началото на зачеването.
 • Ако в рамките на шест месеца след активни опити за забременяване, което е предшествано от аборт, зачеване не е настъпило, не забравяйте да се консултирате с лекар.
 • Експертите съветват да не забременявате през първите шест месеца след аборт. Затова използвайте контрацепция през този период. По-добре, ако ги вземе лекар.

Как да увеличим вероятността за зачеване след аборт

Много фактори значително намаляват шанса да забременеете. Основните могат да бъдат разграничени:

 • използване на орални контрацептиви за дълго време;
 • нарушения на менструалния цикъл, съществуването на нехарактерни вагинални секрети и кървене с необясним характер;
 • дисфункция или хронични заболявания на матката след аборт;
 • чести болки в долната част на корема, наличие на дискомфорт в долната част на гърба;
 • хронична умора, постоянен стрес.

Една от основните причини за невъзможността за зачеване след аборт специалистите наричат ​​отрицателно психо-емоционално отношение. Много жени след изкуствено прекъсване на бременността се чувстват виновни и депресирани. В резултат се създава фон, неблагоприятен за зачеване. Ако една жена иска да забременее, трябва да спрете да се измъчвате и да се обвинявате. По-добре е да не мислите постоянно как да забременеете, а просто да повярвате в чудо и уверено да изчакате да се случи..

Е, за да се увеличи вероятността от бременност след аборт, една жена трябва да нормализира начина си на живот. Лекарите препоръчват да следвате тези съвети:

 • посвещавайте най-малко осем часа на ден за сън;
 • занимавайте се с физически упражнения, здравни процедури;
 • не забравяйте да включите разходка на чист въздух в ежедневието си;
 • изключете алкохолните напитки, пушенето от живота си;
 • откажете се от пикантните, сладки и мазни храни, дайте предпочитание на здравословната и пълноценна храна;
 • вижте колкото се може повече положително и красиво в света около вас.

Как да забременея след медицински аборт

Същността на медицинския аборт се свежда до прием на лекарства, под влиянието на които се получава спонтанно отхвърляне на яйцеклетката (спонтанен аборт). Такива лекарства имат краткосрочен ефект върху хормоналното ниво на жената и предотвратяват стабилното развитие на бременността..

Лекарството за медицински аборт трябва да се предписва от лекар, тъй като такива лекарства имат противопоказания (извънматочна или неуточнена бременност, тежки сърдечни патологии, чернодробна недостатъчност, възпаление на храносмилателната система). В допълнение, медицинският аборт е възможен само до осем седмици от бременността..

Прекъсването на бременността по медицински начин е по-малко травматично за женското тяло. Следователно, обикновено зачеването след него може да се случи много по-рано, отколкото след хирургичен аборт..

В същото време лекарите в такива случаи не препоръчват да се бърза с нова бременност. Необходимо е да са минали най-малко шест месеца от медицинския аборт. Въпреки че в някои случаи лекарите говорят за период от три месеца.

Настъпването на бременността на по-ранна дата може да бъде придружено от по-големи рискове и усложнения. Това може да бъде извънматочна бременност, заплаха от прекъсване, различни патологии на развитието на бременността и плода.

Основните препоръки за това как да забременеете след медицински аборт са същите като след хирургично прекъсване на бременността. Основното е да бъдете посетени от опитен лекар, да водите здравословен начин на живот и да поддържате позитивно отношение. И тогава всичко ще ви се получи!

Бременност след медицински аборт

Бременност след медицински аборт: ключови послания

Медицинският аборт е прекъсване на бременността с лекарства. Той е много популярен, тъй като не изисква директна намеса в матката, хирургични процедури. Всичко се случва в спокойна домашна обстановка.

Какво трябва да знаете

1. За да направите аборт, трябва да намерите клиника, която предлага такава процедура. Винаги се плаща. Цената варира средно от 5000 до 8000 рубли. Цената включва два ултразвукови прегледа, консултация с лекар и лекарства.

2. Бременността може да бъде прекъсната по този начин само до 6 седмици. В този случай периодът се счита от първия ден на последната менструация. Тоест трябва да мине не повече от две седмици след началото на закъснението на менструацията. Решението за възможността за тази процедура се взема от лекаря въз основа на ултразвук.

3. Възможно само при липса на възпалително заболяване на таза и маточна бременност.

4. Бременност след медицински аборт може да настъпи почти веднага, затова е необходимо да се намери добра контрацепция, ако детето все още не е планирано. Вътрематочно устройство може да се постави веднага след спонтанен аборт. По това време цервикалният канал ще бъде леко отворен, тъй като в дните на менструацията процедурата за инсталиране ще бъде лесна.
Друга възможност е да започнете да приемате орални контрацептиви, за да не забременеете веднага след аборт по медицина..
И накрая, има бариерна контрацепция (презервативи) и спермициди (локална контрацепция). Те могат да се използват по всяко време и това няма да повлияе на организма в хормонален план..

5. Трябва да се помни, че менструацията след медицински аборт идва в обичайното им време. Тоест след 28-35 дни. Ако закъснението започне, не чакайте, трябва да направите тест за бременност. И ако менструацията се забави за 2 или повече седмици, трябва да се свържете с гинеколог. Очевидно е виновен хормоналният дисбаланс, причинен от приема на лекарства за аборти. Може да има липса на прогестерон. В такива случаи лекарство, съдържащо този хормон, може да се използва за „предизвикване на менструация“. Ако тестът се окаже положителен, тоест нежелана бременност се е появила отново след медицински аборт? Трябва да се има предвид, че в този случай абортът, извършен както с помощта на хапчета, така и хирургически, е огромен стрес за тялото, удар по него. Ако прочетете медицински изследвания, можете да се уверите, че жените, които очевидно не знаят, че е възможно да забременеят веднага след медицински аборт, и които решат да направят това отново, се излагат на риск. Най-малко обилно кървене, което може да бъде спряно само чрез почистване на матката. Като максимум - безплодие, менструални нарушения, новообразувания в маточната кухина и млечните жлези. В крайна сметка те също са хормонално обусловени. Ето защо надеждната контрацепция е толкова важна.

6. Ако след медицински аборт бременността остане, т.е. продължава да се развива, тогава, за съжаление, планът ще трябва да бъде завършен. Факт е, че има голяма вероятност от нарушения при формирането на органи и системи в ембриона след прием на мифепристон, лекарство, което лекарите причиняват спонтанен аборт..

7. Няколко дни след аборта гинеколозите препоръчват на жена да направи ултразвуково сканиране. Това проучване е необходимо за откриване на евентуално останала ембрионална тъкан в матката. Тя е източник на възпалителни процеси. И трябва да се премахне. В около 5-8% от случаите е възможно такова усложнение. И на жената се дава вакуумен стремеж за прочистване на матката..
Ако в матката не се намери ембрионална тъкан, можете да се „отпуснете“, всичко мина добре.

8. Кога можете да започнете да планирате бременност след медицински аборт, за да сведете до минимум риска от усложнения? Лекарите обикновено препоръчват да се изчакат 2-3 цикъла, за да се „възстанови хормоналният фон“. В същото време по това време можете да преминете тестове, да се подложите на преглед, да се ваксинирате, ако е необходимо.

Бременност след медицинско прекъсване на бременността

Бременността не винаги е планирана и желана. В някои случаи раждането на дете не е част от плановете на жената и тя решава да прекъсне бременността. Медицинският аборт е признат за един от най-безопасните и ефективни методи за ранно прекъсване на бременността. Как абортът засяга здравето на жената и възможно ли е да забременеете след изкуствено прекъсване на бременността?

Главна информация

Медицинският аборт е прекъсване на бременността с лекарства. Този метод е признат за най-безопасен за здравето на жената. След медицинско прекъсване на бременността, тялото се възстановява възможно най-скоро. Ето защо медицинският аборт е особено популярен като най-щадящия метод за решаване на проблема с нежеланата бременност..

За разлика от хирургичния аборт, медицинският аборт не изисква разширяване на цервикалния канал и намеса в маточната кухина. Използването на лекарства води до факта, че яйцеклетката се ексфолира от стените на матката и излиза навън поради свиването на миометриума. След пълен аборт в маточната кухина не остават елементи на яйцеклетката и ендометриумът бавно се възстановява, увеличавайки слой по слой до нов цикъл.

Медицинският аборт не винаги върви добре. След манипулация могат да се развият усложнения, които предотвратяват настъпването на нова бременност:

 • нарушение на менструалния цикъл;
 • задържане на части от яйцеклетката;
 • маточно кървене;
 • непоносимост към наркотици.

Медицински аборт се извършва до 6 акушерски седмици (42 дни от датата на последната менструация). На по-късна дата е възможно само хирургично прекъсване на бременността. След извършения аборт състоянието на матката задължително се оценява с помощта на ултразвуково сканиране. В някои случаи дори при правилна процедура елементите на яйцеклетката остават в маточната кухина. В този случай жената се подлага на хирургичен аборт, за да премахне всички оставащи части на ембриона..

Кога настъпва бременност след медицински аборт??

След неусложнено медицинско прекъсване на бременността репродуктивната функция на жената практически не страда. Ендометриумът расте през следващия цикъл и овулацията може да настъпи 2 седмици след аборта. Ако моментът на освобождаване на яйцеклетката от яйчника съвпадне с незащитен полов акт, жената може да забременее отново. Такава бременност има всички шансове да оцелее и след 9 месеца жената ще може да роди дете. За разлика от това, бременността, която настъпва месец след конвенционален хирургичен аборт, най-често се прекъсва рано.

Повечето жени, които са направили медицински аборт, са плодородни през следващите три месеца. Това е времето, необходимо за възстановяване на ендометриума. През този период менструалният цикъл се стабилизира и хормоналният фон се нормализира. Много жени, които са принудени да се подложат на медицински аборт по медицински причини, решават да имат нова бременност 3-6 месеца след процедурата..

Случва се след скорошен аборт менструалният цикъл на жената да не се нормализира за дълго време. Менструациите идват по различно време, стават оскъдни или, обратно, необичайно тежки и болезнени. Хормоналните смущения са често срещано усложнение на медицинския аборт. В този случай нова бременност може да не настъпи в продължение на 6-12 месеца или дори повече..

Не всички жени решават да станат майка веднага след медицински аборт. Могат да минат години преди нова бременност. Трудно е да се оцени въздействието на медицинския аборт в този случай. Ако въпреки всички усилия нова бременност не настъпи, трябва да бъдете прегледани от гинеколог.

Планиране на бременност след медицински аборт

Експертите съветват да се мисли за нова бременност не по-рано от 3 месеца след медицински аборт. През това време тялото на жената има време да се подготви за раждането на дете. Важно е през определеното време менструалният цикъл да се възстанови и да не се провали..

През първите три месеца след прекъсване на бременността трябва да използвате надеждна контрацепция. Много жени избират комбинирани орални контрацептиви (КОК). Тези лекарства блокират процеса на овулация и предотвратяват узряването на яйцеклетката и напускането на яйчника. Правилното използване на КОК не само изключва нежелана бременност, но също така стабилизира хормоналния фон след аборт. На фона на отнемането на наркотици много жени успяват да заченат дете през първия цикъл.

Препоръчителните прегледи преди планиране на нова бременност включват:

 • Ултразвук на тазовите органи;
 • преглед за урогенитални инфекции;
 • хормонален профил;
 • консултации на тесни специалисти.

Преди да планирате нова бременност, трябва да бъдете прегледани от гинеколог. Това важи особено за жени, които са правили аборт преди много години. Безупречно се предписва ултразвук на тазовите органи. Ако се установят някакви проблеми, трябва да започнете да ги лекувате предварително, в противен случай ще бъде доста трудно да издържите и да родите здраво дете навреме.

След медицинско прекъсване на бременността рискът от вътрематочна инфекция е минимален, но не може да се изключи напълно. Вероятността от инфекция се увеличава, ако след аборт жената не може да издържи предписаните 21 дни сексуално въздържание. Мудното възпаление в матката може да доведе до бъдещо безплодие. Вътрематочната инфекция увеличава риска от извънматочна и регресивна бременност и ранни спонтанни аборти.

През първите 3 месеца след аборт жената трябва да се грижи за здравето си. С настъпването на нова бременност тялото трябва да е напълно готово за раждане на дете. Как да помогнете на тялото си да се справи с двойния стрес?

 1. Прием на фолиева киселина за предотвратяване на малформации на плода.
 2. Прием на мултивитамини (през зимата и пролетта).
 3. Балансирана диета.
 4. Адекватна физическа активност (фитнес, ходене, колоездене, плуване в басейна).
 5. Отхвърляне на лоши навици.
 6. Създаване на подкрепяща и приятелска атмосфера около вас.

Ранен аборт се прави не само по искане на жената, но и по медицински причини. Причината за прекъсване на бременността може да бъде анембриония, смърт на ембриона или сериозно заболяване на майката. В този случай, преди да планирате зачеването, трябва да се подложите на преглед и лечение от специалист. До пълно възстановяване не забравяйте за надеждна контрацепция..

Бременност след медицински аборт

В повечето случаи бременността след медицински аборт протича достатъчно добре. Ако процедурата е протекла без усложнения и хормоналният фон е възстановен, няма предпоставки за появата на проблеми по време на нова бременност. Въпреки това, жените, които са направили аборт, трябва да бъдат под медицински контрол до самото раждане. Обхватът на изпитите не се различава от стандартната схема.

Проблеми с настъпването на нова бременност могат да възникнат, ако медицинският аборт е бил сложен. Менструални нарушения, хормонален дисбаланс - всичко това може да доведе до различни здравословни проблеми. Жените, които са имали сложен аборт в миналото, са по-склонни да направят спонтанен аборт в началото на бременността. Не е изключено преждевременно раждане до 36 седмици.

Ситуацията се влошава, ако по време на медицинския аборт не всички части на яйцеклетката се освободят от матката. В този случай се извършва вакуумна аспирация на ембриона и неговите мембрани с допълнително кюретаж на маточната кухина. Процедурата е доста травматична и не всички жени успяват да се възстановят бързо след нея. Хроничният ендометрит, който може да причини безплодие, е често усложнение на хирургичния аборт. Сложният аборт също увеличава риска от множество ранни спонтанни аборти..

Медицинският аборт, провокирал инфекция на матката, може да причини плацентарна недостатъчност и естествена фетална хипоксия. Възможно е развитие на многоводие и инфекция на детето. Ходът на раждането ще зависи от общото състояние на жената и детето през цялата бременност..

Медицинският аборт не е присъда за жена. Дори ако след процедурата се развият усложнения, в бъдеще е възможно раждането на здраво дете. С подходяща рехабилитация зачеването и раждането на бебето могат да преминат без никакви проблеми. Точни препоръки за подготовка за нова бременност можете да получите от гинеколог по време на лично посещение..

Бременност след медицински аборт

Прекъсването на бременността в ранните етапи с помощта на антигестогенни лекарства, които потискат ефекта на основния хормон на бременността прогестерон, се нарича медицински аборт. Въпреки факта, че този метод се счита за най-щадящия за женското тяло, има определени трудности при бременност след аборт по медицина и раждане на здраво дете..

Специално вещество, мифепристон, съдържащо се в лекарства за медицински аборт, насърчава ексфолирането на ембрионалните мембрани от стените на матката, убивайки ембриона. След определено време се приемат лекарства, съдържащи простагландини, които подобряват работата на маточните мускули и изтласкват яйцеклетката от маточната кухина. Според статистиката, медицинският аборт при 95-98% завършва с аборт. Но след медицински аборт можете да забременеете по-бързо, защото:

 • Методът не включва хирургическа интервенция и стените на матката не са увредени;
 • Менструалната функция се възстановява в рамките на календарната времева рамка, или по-скоро 28-30 дни след процедурата;
 • Прекъсването се използва в ранните етапи, когато все още не са настъпили значителни хормонални промени в тялото на жената.

Всяко женско тяло е индивидуално и скоростта на възстановяване на хормоналните нива, нарушена от изкуствена намеса, влияе върху вероятността да забременеете след медицински аборт. Някои жени могат да забременеят почти веднага, докато други отнемат година до няколко години. Основното нещо, което трябва да запомните, е, че е необходимо да се позволи на тялото да се възстанови и внимателно да се предпазва в продължение на шест месеца. След такава почивка и възстановяване вероятността за нормално протичане на следващата бременност ще се увеличи значително..

Непланирана бременност след медицински аборт

В случай на непланирано зачеване скоро след медицински аборт, трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар и да се подложите на пълен медицински преглед. Понякога може да се наложи продължително проследяване в стационар, за да се поддържа бременността.

Усложнения и рискове от бременност в рамките на кратко време след процедурата за медицински аборт:

 • Появата на извънматочна бременност;
 • Риск от спонтанен аборт;
 • Ниска плацентация;
 • Различни малформации на плода, забавяне в развитието му;
 • Rh сенсибилизация, ако жената има отрицателен Rh фактор;
 • Избледняване на яйцеклетката.

Такива рискове са свързани с факта, че тялото на майката е отслабено и не е в състояние да осигури всичко необходимо за растежа и развитието на плода. Необходимо е и ранно посещение при гинеколог в случай на такава бременност, за да се идентифицира извънматочна бременност, ако яйцеклетката е фиксирана извън маточната кухина.

Успешно планиране на бременността след медицински аборт

За да забременеете след медицински аборт с минимален риск от усложнения за нероденото дете и здравето на майката, трябва да се спазват следните препоръки:

 • В рамките на шест месеца използвайте надеждни методи за контрацепция, след този период жената трябва да премине пълен медицински преглед заедно с бъдещия баща на детето. Особено важно е да се съсредоточи върху анализа на хормоналните нива и идентифицирането на урогенитални инфекции, които често са резултат от медицински аборт;
 • Придържайте се към здравословен начин на живот и се отървете от лошите навици, отслабнете;
 • За излекуване на съществуващи огнища на хронични инфекции, за избягване на бактериални и вирусни сезонни инфекции;
 • Хранете се рационално, като осигурявате на тялото всички необходими витамини и минерали, в резултат на което производството на хормони, които отговарят за зачеването, естроген и прогестерон се нормализират;
 • Опитайте се да избягвате преумората и стреса.

Придържайки се към тези съвети, една жена значително увеличава вероятността бременност след медицински аборт да дойде без проблеми и да протече благоприятно..

Бременността след медицински аборт не се прекратява

Вероятността за поддържане на бременност след медицински аборт е малка, само 4-5%, но съществува и е необходимо да се знае за последиците, ако жената откаже да направи втори аборт и реши да запази бременността.

При груба медицинска намеса по време на нормална бременност, на етапа на формиране на плода, хормоналният фон се нарушава и има голяма вероятност за вродени дефекти на плода. Според медицинската статистика рискът от вродени аномалии след употребата на мифепристон, ако бременността не бъде прекъсната и жената откаже да използва други методи за прекъсване, е по-малко от десет случая на хиляда раждания. Но дори и за такъв минимален шанс за тератогенен ефект на лекарството, всички жени, които ще поддържат бременност след неуспешен медицински аборт, трябва да бъдат предупредени. Задачата на лекаря е да обясни на жените, които решат да прекъснат бременността с помощта на хапчета, за необходимостта от хирургично почистване след неуспешен медицински аборт.

Открихте грешка в текста? Изберете го и натиснете Ctrl + Enter.