Лекарите силно препоръчват планиране на бременност след отстраняване на полипа. Но много хора имат въпрос: възможно ли е да се зачене дете с образование в матката? Днес ще разгледаме този проблем в детайли, особено за нашите читатели..

Под въздействието на отрицателни фактори най-често това е хормонален дисбаланс, образува се израстък върху вътрешната лигавица на матката. Всъщност това е увеличение на собствената лигавица в резултат на ненормално клетъчно делене. С течение на времето формацията приема формата на пръст или топка на крак, достигайки размер от няколко сантиметра. Натрупването на такива елементи се нарича полипоза и се оценява от броя и площта на лезията..

Израстъците имат различна структура, поради което се разделят на няколко вида:

 • Плацентарна - резултат от раждането, когато матката не е напълно почистена. Образувания се образуват от остатъците от плацентата;
 • Ferruginous е кръстен на вида биоматериал, от който се състои;
 • Фиброзните се състоят главно от съединителнотъканни влакна;
 • Влакнестата жлеза е комбинация от 2 предишни типа;
 • Аденоматозният е специален полип, чиито клетки имат анормална структура. Той е най-опасен, тъй като е способен да се изражда в раков тумор.

Внимание! Възможно е да се определи вида само чрез хистологично изследване на част от образованието. Следователно всички полипи са потенциално опасни..

По-често се откриват елементи с размери от 1 до 3 см. Но дори този размер изглежда като гигант в мащаба на матката. Самият орган без бременност има дължина от 4,5 до 5,5 см. Следователно, дори 5-милиметрова формация води до разширяване на лумена на матката и ако локализацията е в цервикалния канал, тогава шийката на матката.

Полипът заема прилична площ, той деформира органа, променя кръвоснабдяването, тъй като има свой собствен. Образованието може да причини контракции на миометриума - мускулния слой на матката и дори да доведе до спазми, така че понякога болката се появява като симптом на патология.

Растеж в близост и вътре в цервикалния канал, както и фалопиевите тръби, блокира естествените пътища за мъжките и женските репродуктивни клетки.

Основният признак на образуване в матката е зацапване. Това се случва, защото натрупването е наранено. В бъдеще възниква възпалителен процес и когато се присъединят патогенни организми, той става инфекциозен..

Въз основа на горното можем да заключим, че полипите причиняват следните проблеми:

 • Дисфункция на репродуктивната система;
 • Проблеми с бременността и спонтанните аборти;
 • Некритично, но продължително кървене;
 • Хронично възпаление на матката;
 • Присъединяване на други ендометриални патологии;
 • Злокачественост на образованието.

В допълнение, появата на израстъци често се комбинира с дисбаланс на женските полови хормони, което само по себе си може да причини различни заболявания на репродуктивната система, например, поликистозни яйчници.

Внимание! Подобни проблеми възникват при образувания с дължина над 8-10 mm, преди тази патология рядко да причинява усложнения.

Нека се спрем по-подробно върху ефекта на израстъците върху зачеването на дете. Следните фактори пречат на процеса:

 • Образованието не позволява на сперматозоидите да стигнат до яйцеклетката;
 • Измененият ендометриум поради възпаление и нарушения на кръвообращението предотвратява прикрепването на яйцеклетката;
 • Ембрионът, който вече се е установил на стената, се отхвърля поради контракции на миометриума под действието на полипа;
 • Хормоналният фон не допринася за запазването на бременността.

В резултат на тези фактори се отбелязват следните последици:

 • Зачатие не настъпва;
 • Чести спонтанни аборти;
 • Замразена бременност.

Оказва се, че с трудност, но все пак е възможно оплождане, но образуванията причиняват прекъсване на гестационния период в ранните етапи.

Интересен факт! Лекарите сравняват полипите на ендометриума с вътрематочно устройство поради неговия контрацептивен ефект.

И теоретично, и практически е възможно. Има много случаи, когато една жена с анамнеза за полип на ендометриума е заченала и впоследствие е родила здраво дете. Тъй като образованието беше скромно и не растеше бързо по време на бременност..

Но пациентът трябва да разбере, че умишлено провокиране на зачеване с полипи в матката е много рисковано. Усложненията могат да настигнат, докато носите дете:

 1. Хормоналните промени могат да провокират бързо нарастване и дори злокачествено образование.
 2. Голям полип ще вземе част от храната от собствените си съдове.
 3. Растежът е способен да провокира отлепване на плацентата, което води до проблеми с развитието и смъртта на плода.

При такива рискове лекарят може да предпише отстраняване дори по време на бременност. Те се опитват да отложат операцията за период от 16-20 до 28 седмици, но в случай на риск за живота на жената, те ще бъдат премахнати на всеки етап от бременността.

Внимание! Полипът причинява розови, кафяви и червени петна по време на бременност.

Ключът към щастливото майчинство е здравето на бебето и жената, което се постига чрез отговорен подход към планирането на бременността. Следователно откритите патологии трябва да бъдат лекувани.

Единственият гарантиран начин да се отървете от израстъци на повърхността на ендометриума е операцията. Днес се извършва чрез хистероскопия. Това е модерен метод, който позволява хирургични манипулации без разрези и пробиви в маточната кухина под наблюдението на видеокамера. Образованието се елиминира чрез електрически ток, механично изрязване, радиовълни или лазер. В резултат на това остава малка рана, която се запечатва под въздействието на изброените инструменти, така че зараства много бързо. Хистероскопията на ендометриалния полип протича почти неусетно за жена. След 3-4 часа пациентът вече може да напусне клиниката, въпреки анестезията, използвана за анестезия. По време на процедурата, в рамките на един месец, е необходимо да се откаже полов акт и да се спазват редица други ограничения.

След отстраняване се предписва медикаментозно лечение за възстановяване на хормоналния фон на жената, ако жлезист, аденоматозен или жлезисто-фиброзен тип формация е потвърден по хистология. Лекарствата се подбират индивидуално. Истинска находка е Дюфастон с полипи по време на бременност и на етапа на планиране. За разлика от комбинираните контрацептиви, това лекарство не само не пречи, но и допринася за зачеването на детето и неговото безопасно носене.

Освен това е необходимо да се отървете от инфекцията преди операцията и да пиете антибиотици през първата седмица след това.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://polips.ru/wp-content/themes/marafon/images/expert.png "alt =" ">

Внимание! Гинеколозите препоръчват възстановяване след хистероскопия за около 4-6 месеца и едва след това планиране на зачеването.

За някои жени IVF е единственият шанс да забременеят. Но ако на етапа на подготовка бъде открит полип, тогава процедурата за оплождане ще бъде отказана. Следователно пациентът първо трябва да премине през хистероскопия, следоперативно лечение и едва след това да се подготви за изкуствено зачеване. Тъй като основното условие за IVF е чиста матка с нормален ендометриум.

Самите полипи, както и операцията по отстраняването им, не са индикация за екстракорпорален процес, тъй като не причиняват спиране на репродуктивните функции.

Редовността между отстраняването на полипа и излекуването на безплодието може да се проследи от прегледите на пациенти, които успешно са заченали дете 4-5 месеца след операцията. Но резултатът зависи не само от изтриването. Ако една жена, в допълнение към ендометриални образувания, има и други патологии, които засягат репродуктивната функция, тогава терапията ще трябва да продължи в тази посока. Колко процента увеличава вероятността да забременеете след хистероскопия, е невъзможно да се изчисли без индивидуален подход.

Необходимо е да се премахнат полипи от маточната кухина на етапа на планиране на бременността. В противен случай това ще попречи на зачеването и безопасното раждане на дете. Днес отстраняването се извършва по такъв начин, че усложненията са сведени до минимум и възстановяването протича много бързо..

Забременяване с полип в матката: възможно ли е или не

Не всяка жена може да забременее с полип в матката. Вероятността за зачеване ще зависи от причините за появата на полипи в матката и степента на развитие на полипозата. Най-честите причини за липсата на зачеване при жените са хормонален дисбаланс и инфекциозни процеси в репродуктивните органи. Тези два фактора провокират много патологични промени в тялото на жената, предотвратявайки настъпването на бременност. Едно от най-неблагоприятните последици от хормонален неуспех в комбинация с ефекта на инфекцията е разрастването на полипи в кухината на женския генитален орган.

Ето как изглежда полип, образуван в маточната кухина.

Основните симптоми на полипи в матката

Полипът е доброкачествено новообразувание, състоящо се от тъкан от ендометриалния слой, която покрива матката отвътре. Този растеж може да бъде с различни размери, които обикновено съответстват на няколко сантиметра. Има не само единични полипи, но и дифузни (множество огнища на патология).

Малките полипи са склонни да останат незабелязани, тъй като тяхното присъствие не причинява тежки симптоми. Дори при рутинен гинекологичен преглед те са много трудни за идентифициране и най-често се откриват израстъци по време на хардуерната диагностика. Косвени признаци, при наличието на които може да се подозира патология:

 • Междуменструално кървене.
 • Спазми в долната част на корема.
 • Кървене по време на менопаузата.
 • Обилна менструация.
 • Появата на кръв от влагалището след преглед на гинекологичен стол или в резултат на полов акт.
 • Липса на концепция.
Ако не можете да забременеете дълго време, това може да бъде причинено от полип в матката..

Причини за полипи в матката

Защо ендометриумът започва да се увеличава, лекарите не могат да обяснят точно. Преди се смяташе, че основната и единствена причина е дисбалансът на хормоните в организма, но сега лекарите са склонни да вярват, че полипозата също е следствие от отслабена имунна система и влиянието на инфекцията.

 1. Излишък на дефицит на естроген или прогестерон.
 2. Болести на щитовидната жлеза.
 3. Чести аборти.
 4. Хирургични интервенции в нарушение на правилата за стерилност и безопасност, например, кюретаж.
 5. Затлъстяване.
 6. Генетично предразположение.
 7. Заседнал начин на живот.
 8. Диабет.
 9. Артериална хипертония.
 10. Разширяване на кръвоносните съдове в матката.
 11. Метаболитни нарушения.

Защо полипозата в матката е опасна?

Полипите са доброкачествени израстъци. Но те все още могат да се дегенерират в ракови тумори. Това се случва при 2% от пациентите. В напреднали случаи тези елементи нарастват толкова много, че излизат извън маточната кухина, достигайки цервикалния канал. Липсата на навременни терапевтични мерки води до множество нарушения на гениталните органи. Понякога единственият изход е операцията..

Малките полипи не представляват заплаха за здравето (с изключение на отрицателното въздействие върху менструалния цикъл). Но е необходимо да се наблюдава процесът на тяхното увеличаване. Големите израстъци предотвратяват началото на зачеването. Най-опасното усложнение на заболяването е злокачествено заболяване (злокачествено заболяване) на новообразувания.

Възможно ли е да забременеете с полип в матката

Бременността с полипоза е доста вероятна. Колко високи са шансовете за зачеване, зависи от вида на израстъците, тяхното местоположение и размер. Единични патологични елементи, чието образуване не се дължи на увеличаване на синтеза на естрогени, няма да попречат на срещата на яйцеклетката и спермата, а също така няма да попречат на ембриона да се прикрепи към маточната стена. Освен това бременността ще протече без усложнения..

Не във всички случаи, но можете да забременеете с полип в матката.

Ако новообразуването е възникнало на фона на хормонални смущения, тогава зачеването е малко вероятно. В повечето случаи тази бременност завършва със спонтанен аборт. Но това изобщо не означава, че жената никога не може да стане майка. Провеждането на компетентна терапия ще помогне за справяне с патологията, забременяване и раждане на здраво бебе.

Не се препоръчва да се извършва ин витро оплождане в присъствието на ендометриален полип. Процедурата е допустима само за пълното отстраняване на неоплазмата заедно с крака. Бременността на фона на въпросното заболяване не е напълно безопасна, тъй като са възможни усложнения:

 • спонтанен аборт с обилно кървене;
 • кислородно гладуване на плода;
 • аномалии в развитието на плода;
 • отлепване на плацентата;
 • бърз растеж и празнуване на натрупването;
 • инфекция.

Методи за лечение на полипи в матката

Големите полипи могат да бъдат отстранени само с операция. Но компетентен лекар предписва процедурата само след втора диагноза, тъй като някои новообразувания изчезват сами след друго менструално кървене. Хистерорезектоскопията е ефективен хирургичен метод, използван от съвременните лекари..

По този начин полипът се отстранява от матката чрез хирургичен метод..

По време на операцията целият процес се контролира от видеорегистратор, докато само преди няколко години лекарите премахват полипи „на сляпо“, което неизбежно води до нараняване на близките тъкани. Съществуват и други техники, чийто избор зависи от местоположението на локализацията, размера и вида на израстъците:

 • Завързване на крака на полипа, което води до смъртта му.
 • Обработка с течен азот.
 • Изстъргване.
 • Ампутация.
 • Моксибуция.

Ампутацията се използва в случаите, когато неоплазмата е злокачествена..

След отстраняване на елемента тъканите му се изпращат за хистологично изследване, което позволява да се разкрие наличието на ракови клетки. По-нататъшното лечение зависи от резултатите от този анализ. При планиране на зачеването на жените се предписват хормони, антибиотици. Терапията продължава приблизително три месеца. По това време не трябва да преохлаждате, да правите горещи вани, да посещавате сауната, трябва да ограничите интимността. Физическата активност също е неприемлива..

В някои случаи лечението на заболяването се извършва с консервативен лекарствен метод, който ви позволява да спрете развитието и растежа на полипи. Понякога дори е възможно да се постигне тяхната резорбция.

Основните методи за лечение на полипи в матката:

 1. Прием на комбинирани орални контрацептиви.
 2. Антибактериална терапия.
 3. Успокоителни.
 4. Заместителна терапия с желязо.
 5. Използване на гестагени.
 6. Прием на витамини и минерали.

Не забравяйте да гледате това полезно видео от опитен гинеколог за полипи в матката и тяхното лечение:

Народни средства за защита

В допълнение към медицинското и хирургично лечение, много хора предпочитат използването на методи на алтернативна медицина. Но такава домашна терапия може да се направи само след консултация с лекар. Смята се, че някои народни средства ускоряват оздравителния процес и допринасят за по-бързото възстановяване на организма..

 • Марлевите тампони, съдържащи печен лук, имат противовъзпалително и антивирусно действие.
 • Смес от натрошени тиквени семки, яйчни жълтъци и рафинирано растително масло за поглъщане, насърчава самопоглъщането на полипи.
 • Приемане на алкохолна тинктура от златни мустаци.

Кога можете да забременеете след отстраняване на полип

Кога ще бъде възможно да забременеете след операция за отстраняване на полип, зависи от индивидуалните характеристики на тялото на жената. Оплождането не е възможно по време на хормонална терапия, тъй като лекарствата имат контрацептивен ефект. След хирургично отстраняване на неоплазмата пациентът трябва да бъде под строг медицински контрол, да вземе необходимите изследвания и да направи ултразвук. Всички тези действия са необходими за предотвратяване на рецидив, тъй като полипът може да се появи отново.

Но повторно образуване се наблюдава в редки случаи, тъй като на всички пациенти се предписват хормонални средства, които блокират растежа на полипи, както в кухината на гениталния орган, така и в цервикалния канал. Преди да планирате бременност, трябва да говорите с лекаря, който е извършил лечението. Много жени успяват да забременеят няколко месеца след пълния край на терапевтичния курс..

Възможно ли е да объркате полип с бременност

Мнозина се страхуват, че при извършване на ултразвукова диагностика лекарят може да сбърка растежа на ендометриума с ембрион. В края на краищата, ако новообразуването е със значителни размери, то често причинява симптоми, подобни на бременността. Но това мнение няма основание..

Ето как изглежда полип в матката на екрана на ултразвуков апарат. Почти е невъзможно да объркате бременността с полип с ултразвук. Компетентен и опитен лекар няма да направи такава грешка..

Опитен лекар може лесно да различи полип от фетално яйце. Ембрионът е кръгъл и тъмен на цвят, докато новообразуването е по-светло на цвят и във формата на цилиндър.

Как е бременността с полип

Малките полипи са съвместими с бременността и не влияят по никакъв начин на нейното развитие. Но все пак през целия период на бременността жената трябва да бъде под лекарско наблюдение. Ако полипите растат до значителен размер, те трябва да бъдат отстранени след раждането. В редки случаи се извършва операция по време на бременност.

За да се избегне образуването на ендометриални полипи, е необходимо редовно да се подлагат на гинекологични прегледи, своевременно да се елиминират възпалителните процеси в органите на репродуктивната система и да се лекуват ендокринни заболявания. Много е важно да следите теглото си, да не пушите и да не пиете алкохол, да спортувате.

Кратко обобщение

Напишете в коментарите, ако сте се сблъсквали с подобен проблем преди или ако полип е диагностициран за първи път. Какво лечение е предписано от лекаря? Споделете своя опит с други читатели, това ще им помогне много. Задавайте въпроси, нашите специалисти ще се радват и ще им отговорят много бързо. Оценете тази статия със звезди. Оценяването на статии ни помага да израстваме. Благодаря за посещението. бъдете здрави!

Възможно ли е да забременеете с полип в матката: вероятност, какви са трудностите?

Ендометриалният полип в матката възниква поради пролиферацията на вътрешната тъкан на матката, която образува туберкули и израстъци. Възможно ли е да забременеете с полип в матката? Най-често новообразуванията са пречка за оплождането на яйцеклетка със сперма, така че може да не настъпи бременност, но понякога заболяването не пречи на успешното зачеване.

 • Вероятността за бременност с полип
 • Планиране на бременността
 • Ефекти
 • Лечение
 • Бременност след операция

Растежът в матката е доброкачествен тумор, не се усеща от пациента по никакъв начин и се диагностицира при преглед от гинеколог, чрез ултразвук, както и чрез колпоскопия или цервикоскопия.

Вероятността за бременност с полип

Враствайки в цервикалния канал от матката, новообразуванията създават пречка за сперматозоидите. Колкото повече растежа на ендометриума, толкова по-малък е шансът за бременност. Дори ако патологията не е попречила на сперматозоидите да оплодят яйцеклетката, има голяма вероятност тя да бъде отхвърлена от лигавицата на матката.

Ако полипите в шийката на матката се дължат на хормонални смущения, овулацията (частта от цикъла, през която е възможно зачеването) може да не се случи дълго време. В този случай се изключва вероятността от бременност..

В медицинската практика има случаи на бременност и успешно носене на плод с такова заболяване, което означава, че е възможно да забременеете с полип на ендометриума.

Ако лезиите са открити след бременност, не трябва да се паникьосвате: полип в матката и бременност са съвместими. Образувания в маточната кухина, които не пречат на зачеването, в повечето случаи не пречат на раждането на здраво дете.

Полипът на шийката на матката по време на бременност може да провокира възпаление, кървене и други усложнения.

Планиране на бременността

Преди зачеване на дете се препоръчва да се подложи на пълен набор от изследвания, за да се идентифицират и премахнат потенциалните заплахи за бъдеща бременност, тъй като такъв тумор в матката е магнит за инфекции.

На етапа на планиране на дете основната задача е да се направи всичко възможно, така че да има всички условия за бъдещото носене на плода..

Ако патологията е диагностицирана, лекарите настояват за изрязване на неоплазмата, а понякога и за кюретаж на маточната кухина. Без такава манипулация полипът може да расте и тогава началото на бременността ще бъде голям въпрос..

Ефекти

Ако проблемът се пренебрегне и не се адресира до специалисти, доброкачественият тумор най-вероятно може да се превърне в рак. Бяло отделяне с кръв, привличане на непрекъсната болка в долната част на корема - ужасни симптоми, които говорят за дегенерация на тумора в злокачествен. Необходимо е да се отстранят полипите възможно най-скоро, в противен случай метастазирането в близките органи и рязкото влошаване на здравето няма да ви накарат да чакате.

В допълнение, полипът по време на бременност е плодородна почва за развитие на различни инфекции и възпалителни процеси..

Растенията на ендометриума могат да провокират преждевременно разширяване на матката, чието тегло непрекъснато се увеличава по време на бременност и тогава съществува риск от раждане на недоносено бебе..

Лечение

Бременност с ендометриален полип е възможна поява. Болестта може да възникне както преди зачеването, така и по време на бременност поради внезапни хормонални промени.

Бъдещата майка трябва да бъде предупредена от обилно отделяне, понякога с кървав характер, нарастваща болка в долната част на корема, особено след сексуален контакт.

При полип на матката, диагностициран чрез изследване или ултразвук, специалистът взема решение за по-нататъшно лечение - медикаментозно или хирургично. Най-ефективно е хирургичното отстраняване на растежа на ендометриума, последвано от хормонална терапия. Такава операция обаче се извършва или преди откриването на бременност, или след нейното разрешаване, и само в някои случаи - по време на нея..

По време на бременност операцията за отстраняване на апендикса се прехвърля в следродилния период. В повечето случаи полипът не представлява опасност нито за здравето на жената, нито за плода. Освен това има голяма вероятност полипите в матката по време на бременност да излязат сами, без никакво лечение..

За да се избегне инфекция на плода по време на бременност, лекарят трябва да предпише локално антибактериално лечение.

Някои жени, които са се сблъскали с това заболяване, докато са били в интересна позиция, отбелязват, че дори големите полипи се решават или остават без намеса. Основното е редовното наблюдение от лекар и вниманието към вашите чувства..

Понякога е необходима спешна операция в ранните етапи - при наличие на дискомфорт, болка и отделяне, бърз растеж на полипа, а също и в случай на истмично-цервикална недостатъчност (преждевременна дилатация на матката). Това не е много надежден и често неоправдан метод, тъй като вероятността от рецидив е 60%. Ако лекарят реши да направи операция по време на бременност, това означава, че полипът може да навреди на здравето на нероденото дете и майка..

Бременност след операция

Операцията за отстраняване на доброкачествен тумор на матката и по-нататъшно хормонално лечение увеличават вероятността за бъдещо зачеване и успешно носене на плода.

Понякога обаче след раждането се диагностицира специален вид полип - плацентарен. Образува се от остатъците на плацентата и се лекува само чрез остъргване на маточната кухина.

Не очаквайте да забременеете веднага след хистероскопска операция или прочистване. Като начало лекарите трябва да се уверят, че полипите няма да се съживят и да проведат необходимите изследвания.

В следоперативния период тялото на жената е отслабено. За да възстановите силата преди нов опит за зачеване, трябва да преразгледате диетата си, да добавите здравословни плодове, зеленчуци, ядки там, да вземете витамини, да отделите повече време за свежа почивка и да подредите емоционалното си здраве в ред..

Кога можете да забременеете след отстраняване на полипи? Няколко месеца след операцията, хормоналната терапия, ултразвукът и редовните прегледи от специалист дават резултат, можете да помислите за опит да забременеете. Възстановяването на тялото след почистване на маточната кухина продължава от шест месеца до една година.

По това време трябва да сте изключително внимателни към здравето си и да се консултирате с лекар за дискомфорт. Тогава вероятността за успешна бременност както с маточен полип, така и след отстраняването му се увеличава няколко пъти..

Новината за новообразувание в матката не трябва да плаши, а да предупреждава, защото именно зад това често се крие невъзможността за забременяване. Сравнително проста операция, компетентно медицинско лечение, оптимистично отношение - и след няколко месеца можете да видите няколко заветни ленти. Според прегледите на пациентите бременността след отстраняване на ендометриалния полип често настъпва веднага след отмяна на хормоналната терапия..

А за тези, които са успели да забременеят въпреки болестта, лекарите дават положителни прогнози, но те настояват да бъдат по-внимателни към здравето си и да бъдат редовно наблюдавани от гинеколог.

Полип на ендометриума и бременност

Полипът на ендометриума е доброкачествено образувание вътре в маточната кухина, по-точно - локална „пръстовидна“ пролиферация на ендометриалната област.

Полипите могат да се развият при жени на всяка възраст. Но до 85% от случаите заболяването се проявява в зрелия репродуктивен и перименопаузален период. Съвместима ли е бременността с полип в матката? Възможно ли е да забременеете след отстраняване на ендометриален полип? Ще отговорим на тези и други въпроси, които вълнуват нашите читатели.

 1. Видове полипи на ендометриума
 2. Защо се появяват полипи в матката
 3. Защо полипът на ендометриума е опасен??
 4. Симптоми на полип в матката
 5. Възможно ли е да забременеете с полип в матката?
 6. Диагностика
 7. Лечение
 8. Кога можете да забременеете след отстраняване на полип в матката?
 9. Полипи на матката по време на бременност - симптоми, лечение
 10. Профилактика на полипи на ендометриума

Какво представляват полипите в матката?

Прочетете повече за плацентарния полип тук
Прочетете за фокалната, полипоидна ендометриална хиперплазия тук

Истинският полип на ендометриума, за разлика от полипоидната жлезиста хиперплазия на ендометриума, идва от основния слой на маточната лигавица. Отначало се намира на широка основа. В процеса на растеж се оформя мускулно-скелетен крак. Любимите местообитания на истинските полипи са дъното и ъглите на матката.

Как растат полипите в матката

Причините за полипи на ендометриума

Тъканите на истинските полипи на тялото на матката не реагират на действието на половите хормони. Следователно причините за техния продължителен растеж не са напълно изяснени..

Какво допринася за развитието на ендометриални полипи:

 • Хормонален дисбаланс: липса на прогестерон с излишък на естроген.
 • Механична травма на ендометриума (аборт, продължително носене на вътрематочно устройство).
 • Метаболитни ендокринни заболявания: наднормено тегло, затлъстяване, захарен диабет.
 • Хипертония.

Полипите на ендометриума често причиняват безплодие, увеличават риска от развитие на рак.

Разновидности на ендометриални полипи

 • Полипи, покрити с функционален лигавичен слой, се откриват само при пациенти в репродуктивна възраст. Рискът от злокачествено заболяване на тези полипи е незначителен..
 • Жлезисти (жлезисти кистозни) и жлезисти фиброзни полипи - много рядко злокачествени (0,5-1,0%)
 • Фиброзни полипи - никога не се израждат в рак. Среща се главно при възрастни жени.
 • Аденоматозните полипи са предракови състояния.

Рискът от дегенерация на аденоматозни полипи в рак достига 13-40%. Те се лекуват по същия начин като атипичната ендометриална хиперплазия..

Защо полипът в матката е опасен??

Опасни състояния, свързани с ендометриален полип:

 • Безплодие.
 • Маточно кървене.
 • Прераждане в рак.

Полипите на ендометриума са често срещани, но не единствената причина за безплодие. При изследване на пациенти с оплаквания от обилна менструация, интерменструално кървене и липса на желаната бременност, полипи на ендометриума се откриват в 25% от случаите.

Симптоми на полип в матката

Проявите на заболяването зависят от размера и броя на полипите: ако е един и малък, тогава е възможно асимптоматично протичане.

Признаци на големи или заразени полипи:

 • Менструални нередности, хиперполименорея, до маточно кървене.
 • Бели.
 • Кърваво ациклично, понякога гнойно отделяне от матката.
 • Дискомфорт и схващащи болки в долната част на корема.
Обратно към съдържанието

Възможно ли е да забременеете с полип в матката?

Асимптоматичните ендометриални полипи са много чести през репродуктивната възраст. Следователно проблемът с бременността с полип в матката е изключително актуален..

В изключителни случаи е възможно да забременеете с полип в матката. Но по-често тази патология е придружена от безплодие. Причините за безплодие, свързани с ендометриален полип:

 • Механична пречка за оплождането - локализирането на полипи в устата на фалопиевите тръби пречи на движението на сперматозоидите към яйцеклетката.
 • Хронично възпаление в матката - при наличие на полип, този процес винаги присъства в една или друга степен. Възпалението допринася за развитието на ендометриална дисфункция. Имплантирането на оплодено яйце става невъзможно.
 • Хормонални нарушения - дългосрочният хроничен ендометрит индиректно образува вторична яйчникова хипофункция, ановулация. Това води до хиперестрогения и хормонален дисбаланс..
 • Нарушение на контрактилитета на миометриума - опитвайки се да се отърве от новообразуването (полип), мускулните влакна на матката периодично се свиват. Тонусът на матката се повишава. Рискът от спонтанен аборт се увеличава.
Обратно към съдържанието

Бременност с ендометриален полип - какво е опасно?

Полипите често протичат безсимптомно и жената не знае за тяхното съществуване. Въпреки че зачеването и имплантирането на яйцеклетка с полип в матката не са необичайни, това винаги е високорискова бременност.

Най-честото усложнение на бременността, което възниква на фона на ендометриален полип, е спонтанен аборт Каква е опасността от ендометриален полип за намръщена бременност?

 • Спонтанен аборт (спонтанен аборт), последван от маточно кървене.
 • Отлепване, частично отделяне на плацентата - възниква, когато плацентата е прикрепена на мястото на полипа.
 • Хипоксия, фетални аномалии - резултат от частично отлепване на плацентата.
 • Полип инфекция - представлява заплаха за успешния ход на бременността и раждането.

Бременността на фона на полип е опасна за здравето на майката и плода. Ето защо, преди да планирате бременност, всяка жена трябва да бъде прегледана от гинеколог..

Методи за диагностика на полипи на ендометриума

1. Трансвагинален ултразвук - ултразвуково изследване на матката с помощта на вагинална сонда - основният скринингов метод за диагностика на полипи на ендометриума.

Дати:
ако подозирате полип на ендометриума, ултразвукът е най-добре да се направи през първата половина на менструалния цикъл, след края на менструацията.

Ултразвукови признаци на полип на матката:

 • Ултразвуковото сканиране открива овално образуване с висока плътност на ехото в маточната кухина с ясни, равномерни контури.
 • Патологичното образуване е точно ограничено от стените на маточната кухина.

Ендометриалните полипи не деформират маточната кухина, за разлика от субмукозните миоми

2. Наблюдателна хистероскопия - със 100% точност потвърждава наличието на полип в матката.

Преди процедурата на пациента се дава обща анестезия. След това оптично устройство, хистероскоп, се вкарва в маточната кухина през вагината и цервикалния канал. Методът ви позволява да определите локализацията, размера и формата на полипа, да оцените състоянието на околния ендометриум, да изберете тактиката на по-нататъшното лечение.

3. Хистологично изследване - изследване на тъкан на тумора, отстранена от матката под микроскоп. Това е задължителен, последен етап от диагнозата. Тя ви позволява да потвърдите 100% надеждна диагноза и морфологична форма, вид ендометриален полип.

Какво да направите, ако след бременност се открие полип в матката?

В този случай трябва редовно да посещавате антенаталната клиника и да спазвате стриктно всички препоръки на акушер-гинеколога.

Ако полип се зарази, на пациента се предписва антибактериална и противовъзпалителна лекарствена терапия, която е разрешена на този етап от бременността.

Радикално лечение (хирургично отстраняване) на полипа се извършва след раждане.

Лечение на полипи на ендометриума

2. Хистерорезектоскопия или хирургична хистероскопия - логично продължение на обикновената хистероскопия.
По време на тази процедура, под постоянен визуален контрол, с помощта на специални ножици-форцепс, тялото на полипа се отстранява (отхапва се).
- Големите (повече от 2 см) полипи се развиват с полип форцепс.
- На мястото на отстранения полип крак, селективно унищожаване на базалния слой на ендометриума.
- След това се извършва отделен диагностичен кюретаж на лигавицата на матката.
- След операцията всички тъкани, отстранени от маточната кухина, се изпращат за хистологично изследване - изследват се под микроскоп.

По-нататъшната тактика за лечение на ендометриални полипи зависи от резултата от хистологията.

 • След отстраняване на фиброзни полипи, пациентът не се нуждае от допълнително лечение.
 • В случай на жлезисти, жлезисто-кистозни, жлезисто-фиброзни полипи се предписва тяхната комбинация с типична ендометриална хиперплазия, хормонална терапия с комбинирани орални контрацептиви (COC) или чисти гестагени (Duphaston, Utrozhestan и др.). Хормонална корекция се извършва за 2-3 месеца или повече.
 • Аденоматозните полипи се лекуват с GnRH-A.
 • При откриване на ендометрит се предписва антибактериална и противовъзпалителна терапия заедно с хормонално лечение.
Обратно към съдържанието

След отстраняване на полип - възможно ли е да забременеете?

На въпроса "Възможно ли е да забременеете след отстраняване на полип?" трудно е да се отговори.
Но!
Ако причината за съществуващото преди това безплодие беше точно полипът, тогава бременността след отстраняване на полипа в матката протича лесно и протича без усложнения.

Колко дълго можете да забременеете след отстраняване на полип

Допуска се бременност след хистероскопия на ендометриалния полип:

 • След завършване на курс на хормонална или противовъзпалителна терапия.
 • След пълно възстановяване на маточната лигавица.
 • След началото на редовен менструален цикъл.

Можете да опитате да забременеете 2-3 месеца след полипектомия, веднага след отнемане на лекарството.

Полип по време на бременност кърви

Обикновено не полипите на ендометриума кървят по време на бременност, а доброкачествените полипоидни образувания на цервикалния канал: истински полипи и децидуални псевдополипи на цервикалния канал.

Полипи на цервикалния канал по време на бременност Причините за развитието на цервикални полипи по време на бременност:

 • Урогенитални инфекции (вируси, бактерии).
 • Хормонални нарушения.
Признаци на цервикален полип по време на бременност:
 • Зацапване на петна.
 • Рисуващи болки в долната част на корема и кръста.

Открийте полипи на цервикалния канал по време на бременност с помощта на колпоскопия или ултразвук.

Колпоскопия. Полипи на шийката на матката. Опасна ли е колпоскопия по време на бременност?

Няма надеждни данни за факта, че колпоскопията е вредна за здравето на жена или неродено дете.

Въпреки че тази процедура не вреди на бременността, тя се извършва по строги показания..

Кървещият полип на матката винаги усложнява хода на бременността и може да доведе до спонтанен аборт или преждевременно раждане..

Цялостно лечение на заплахата от прекъсване на бременността с цервикални полипи:

 • Хормонална корекция - извършва се от гестагени. Utrozhestan се предписва по 200-300 mg на ден.
 • Успокоителни и спазмолитици - предписват се според индивидуалните показания.
Показания за отстраняване на цервикален полип по време на бременност:
 • Размерът на истинския полип е 1 см или повече.
 • Динамичен растеж на всяка полипоидна формация.
 • Кървене.
 • Тежко възпаление и некротични промени в полипа.
 • Цитологичната мазка от шийката на матката разкрива дискариоза.

По време на бременност истинските цервикални полипи трябва да бъдат отстранени в 60% от случаите, децидуалните псевдополипи - в 36%. Полипектомията се извършва по радиохирургичен метод на всеки етап от бременността, под местна упойка. Операцията се извършва в дневна болница.

ендометриален полип

момичета, отговорете кой е забременял с полипи на матката. Чувам различни мнения за полипи. Гинекологът казва - да се оперира, че цялата матка никога не е съвършена, стърчи само един полип. Узист, че можете да забременеете. Полипът е малък 8 * 3 * 7 мм, самата матка е 58 * 45 * 55 мм. Миналата година направих диагностичен кюретаж, поставих хиперплазия. Видях 3 месеца Жанин. Направих ултразвуково сканиране - чисто. Тази година отново нарасна. Постоянното почистване на матката може да докосне тръбите. И аз искам да раждам.

 • нека обсъдим
 • * Общностни правила
 • Изключено
 • Общностна видеотека
 • Анкети
 • Анализи и лаборатории
 • Извънматочна и замразена бременност
 • Въпроси и отговори
 • Вторично безплодие
 • Диагнози
 • Клиники и лекари

Потребителски коментари

Не съм сигурен дали това е от значение за автора, но може да е полезно за други бъдещи майки.

Намерен 6 мм полип. Лекарят каза, че ако не се отстрани, няма да има бременност. Имайки предвид нивото на нашето лекарство, реших да не бързам. Веднага ще кажа, че полипът не ме притеснява по никакъв начин (това е важно, ако има симптоми, тогава определено трябва да се лекува).

Отидох при семейния си лекар. Тя посъветва да не го пипате, каза, опитайте се да забременеете, ако не се получи 2-3 пъти, след това го изтрийте. Е, третият лекар каза същото.

Мога да кажа, че се получи за първи път. Сега чакаме бебе, нищо не пречи =)

Така че всичко е възможно, не трябва да се намесвате в живота на тялото, ако то не го поиска. Цялото здраве!

мога. тук във форума моето момиченце забременя и роди през юли! На нея също й казаха G, че е необходимо да се почисти, а след това B, тя вече беше в настроение и щеше да се подготви... И аз веднага казах „не бързайте, ще се получи така, защото полипите понякога изчезват с менструация..“ Така се случи! Здраво мило бебе! Късмет!

Здравейте. Полип беше премахнат 3 пъти, започна с поликлиника, посети платена клиника, но всичко без резултат. Четвъртият път ми потвърждават, че той се появи наново. Те искат отново да остъргват, но вече не виждам смисъл, желанието да се намери причината за постоянната му поява, те го изпратиха да премине анализа на хормоните, както и на щитовидната жлеза. Но ще мога да го премина само след месец и то ако не съм в командировка. Минават години, децата ловуват и след всяко остъргване се засаждат върху хармонични, в резултат полипът расте, разбира се, бременност не настъпва. Откъде такава атака. Какво да правя? Кажи ми моля те.

По-лесно се отстранява хирургично. Не е страшно. Има упойка за 15 минути и се приберете вкъщи, ако не се намери нищо друго))) Максимум за една нощ в болницата. Но тогава можете веднага да планирате бременност)))

Изстъргах полипа 2 пъти, без хистероскопия. Полипът е открит 2 пъти не в матката, а в църковния канал. Ултразвукът също не винаги се показва правилно. След това тя отново отиде да бъде проверена (след известно време), чрез ултразвук отново полип. Но през цялото време имах само 1 партньор, той получи азооспермия (отсъствие на сперма). Минаха годините ми и реших да не се измъчвам повече, а да опитам друг партньор. С другия го правех от 1 път, но черният ми дроб е слаб (имах хепатит в детството). На 9-ия ден след зачеването този млад мъж ме напусна, бях много притеснен, боли ме главата. Направих си витамин В1 2мл, макар че винаги ми помагаше при главоболие, този път се изливаше под формата на копривна треска - цялото тяло беше покрито с червени петна и сърбеж. Може би стресът беше причината. На 40-ия ден от цикъла имаше кървене (спонтанен аборт), направих тестове за HCG, беше ber. Шест месеца по-късно, с друг партньор, го взех отново. Черният дроб все още ми създава неудобства, през 1-ви триместър чернодробните ми ензими бяха повишени и сега отново ме сърби от приема на лекарства за вискозитет на кръвта. Лекувам черния дроб и чакам раждане. Вярно, не съм женен, моля се на Бог за здраво момиче))

Имам и фокална ендометриална хиперплазия от смесен тип + хроничен ендометрит. А хиперплазията се отстранява само чрез операция. посетете лекар само след 2 седмици. Цялата съм в страх (((((Поради тази диагноза просто не мога да забременея.

полип не винаги означава хиперплазия. При отстраняване на полип се прави хистология на полипа и там се поставя точна диагноза. Ако хиперплазия, тогава ще бъде предписано хормонално лечение. Ендометриумът се връща лесно и новият слой е по-здрав. Не се страхувайте да правите. Би било хубаво, разбира се, да се установи причината за хиперплазията, но лекарите не винаги могат да разберат. Взех го. на фона на полип, според ултразвук, е имало спонтанен аборт. След това отново направих ултразвук и отново полип. Но го взех отново. Взимаме и двете. са били без лечение. Казват, че бременността се лекува при проблеми с ендометриума. По-долу писах по-подробно

Сега направих биопсия на ендометриума, т.е. разберете дали ендометриумът ми е нормален. И така в заключение: фокална хиперплазия на ендометриума, а това означава полип ((((И как бяхте лекувани.

през 2011 г. Джанин беше на 3 месеца, през 2012 г. нищо - хистоплазия не открива хистология. Зададох въпрос на Mayla, лекарят ме посъветва Indinol + Epigallate

Възможно ли е да забременеете с полип в матката

Как полипът влияе върху репродуктивната функция?

Полипът на ендометриума, като фактор на чуждо тяло в репродуктивния орган, влияе върху способността за зачеване. Отговорът на въпроса дали е възможно да забременеете с полип в матката вероятно ще бъде отрицателен: без предварително хирургично отстраняване на полипоидната формация на ендометриума ще бъде доста трудно да се зачене бебе.

Вътрешната повърхност на матката е бъдещият съд за ембриона и плода. Успешният резултат от зачеването зависи от качеството на ендометриума: за оплодената яйцеклетка, която е влязла в маточната кухина, оптималната дебелина на ендометриума и липсата на чужди тела са изключително важни фактори. Отрицателен ефект върху способността на ембриона да се прикрепи към стената на матката оказва:

 • хронично възпаление (ендометрит, цервицит, аднексит);
 • дифузна хиперплазия на ендометриума;
 • полип в цервикалния канал;
 • единичен полипоиден израстък или множествена полипоза;
 • вътрематочна контрацепция (бобина).

Всеки вариант на ендометриална патология може да се превърне в причина за невъзможността да се изпълни мечтата за раждане и раждане на бебе. Това се отнася изцяло за всички видове лечение на безплодие: ако преди процедурата за ин витро лечение лекарят открие полип в матката, тогава на първия етап от лечението премахнете вътрематочния проблем.

Защо не можете да забременеете

Полипоидната формация с размер 5 mm или повече играе ролята на вътрематочна контрацепция: полипът се превръща в основната пречка за успешното имплантиране на яйцеклетката. Основните фактори, които пречат на нормалните репродуктивни процеси през първите дни след зачеването, са:

 • промяна в дебелината на вътрешния слой на матката (изтъняване или прекомерно фокално удебеляване);
 • нарушение на вътрематочния кръвоток;
 • промени в качеството на ендометриума поради хроничен възпалителен процес (с фиброзна полипоза);
 • хормонални нарушения (с жлезиста форма на полипоидно образуване).

Всяка жена има индивидуални прояви на патология - при комбинация от няколко фактора шансовете за успешна бременност са минимални. При наличие на полип в матката можете да забременеете, но само след процедурата за премахване на вътрематочната полипоза.

Как да се отървем от вътрематочната патология

На етапа на предварителна подготовка, жената трябва да се подложи на ултразвуково сканиране, за да открие проблема своевременно. Това е особено важно на фона на съществуващите менструални нарушения (обилни или нередовно настъпващи критични дни, интерменструално кървене). След като е открил полипоиден израстък вътре в маточната кухина, лекарят ще предпише операция. Оптималният метод на лечение е ендоскопско изследване с целенасочено отстраняване на полипа. Несъмнените предимства на хистероскопията са:

 • минимална травма на ендометриума по време на операцията;
 • визуален контрол на вътрематочната кухина по време на процедурата;
 • възможността за целенасочено отстраняване на полипа заедно със съдовата педикула;
 • безопасност за жените (нисък риск от усложнения).

Не е необходимо да се страхувате от предстоящата операция: хистероскопската техника за отстраняване на полипоидното образуване на вътрематочната кухина е най-добрият вариант за хирургично лечение на фокална ендометриална болест.

Трябва ли да се подготвя за бъдеща бременност

Ендоскопската полипектомия е първата стъпка към желаната бременност. След хирургично отстраняване на проблема е необходимо внимателно и точно да се следват предписанията на лекаря, за да се възстанови нормалното състояние на ендометриума с помощта на лечение и да се създадат оптимални условия за бъдещо успешно зачеване. Програмата за предварително обучение включва следните дейности:

 • противовъзпалително лечение през първата седмица след операцията;
 • хормонална терапия за коригиране на функцията на яйчниците;
 • прием на витаминни и минерални комплекси;
 • спазване на принципите на здравословния начин на живот;
 • контролирайте ултразвуково сканиране 1 месец след хистероскопска операция.

Полипоидното образуване в матката, разкрито по време на изследването, е пречка за настъпването на желаната бременност: всеки гинеколог най-вероятно ще отговори отрицателно на въпроса дали е възможно да забременеете с ендометриален полип. Най-добрият вариант за лечение на заболяването е ендоскопската хирургия. Важен етап от подготовката за бременност е спазването на всички препоръки на лекаря за възстановяване на ендометриума.

За да се излекува безплодието, е необходимо да се премахне непосредственият фактор, който е довел до него, тоест самият полип. След това е препоръчително да се вземат мерки за предварителна подготовка.

Ановулаторният цикъл е нарушение на менструалния цикъл, при което няма овулация, но фалшивите му признаци могат да продължат.

Комбинацията от патологии като ендометриална полипоза и кисти на яйчниците не са необичайни. В същото време лечението трябва да бъде цялостно и насочено към премахване на двете заболявания..

Механизмът на появата на полипоидни образувания в маточната кухина все още не е напълно изяснен. Известно е, че хормоните, които подпомагат растежа на епителната тъкан в матката, играят важна роля в тяхното развитие..

За да бъде операцията успешна и да не доведе до всякакви последици през периода на рехабилитация, е необходимо внимателно да се подготви тялото за хирургическа интервенция..

Един от основните симптоми, който показва развитието на доброкачествен тумор в маточната кухина, е появата на нехарактерно отделяне от гениталиите, което не е свързано с менструация..

Възможно ли е да забременеете с полип в шийката на матката и маточната кухина

Понякога причината за безплодието е наличието на ендометриален полип. Образуването на натрупване може да бъде резултат от хормонални нарушения или заболявания на гениталните органи. Съществува обаче възможност за забременяване с полип в матката, както се доказва от медицинската практика.

Защо полипите на ендометриума и цервикалния канал са опасни?

Ендометриалната тъканна маса е доброкачествен тумор. Основата на растежа може да бъде широка или тясна и да има различна дължина. Размерът му може да бъде няколко милиметра или да бъде голям и да изпадне във вагиналната кухина.

Има няколко вида формации:

 • жлезиста;
 • аденоматозен;
 • влакнест.

Най-често срещаните жлезисти видове.

Мястото често се локализира до лигавицата на матката или в цервикалния канал.

В много случаи растежът не се усеща, той се открива от гинеколог по време на преглед или ултразвук.

Възможни са следните опасности от заболяване:

 1. Съществува възможност за дегенерация в злокачествено образувание. Според статистиката - 0,5-3,7% от случаите.
 2. Възможно е да забременеете с ендометриален полип, но вероятността от зачеване намалява с голям растеж и наличието на множество образувания, които се превръщат в пречка по пътя на сперматозоидите.
 3. Когато се извършва оплождането на яйцеклетката, има възможност за отхвърляне от маточната мембрана.
 4. При наличие на маточни и цервикални полипи по време на бременност растежът ще се превърне в благоприятен фактор за развитието на инфекциозни и възпалителни процеси. Може да провокира ранна дилатация на матката, увеличавайки вероятността от раждане на недоносено бебе.

Израстъците могат да се изкривят и отлепят, което представлява опасност за здравето на жената.

Как да забременея с полип в матката

Възможността за зачеване зависи от размера и броя на туморите. Медицинската практика показва, че ако имате полип в матката, можете да забременеете. Малки единични образувания не пречат на проникването на сперматозоиди.

Експертите препоръчват предварително да се подложи на преглед по време на планирането на бременността, за да се открие заболяването. При потвърждаване на диагнозата в повечето случаи лекарят предлага изрязване на израстъка преди зачеването. Необходимостта от отстраняване се оценява от лекуващия лекар индивидуално.

При незначителен размер на полипозната структура пациентът може да има деца и да не изпитва дискомфорт.

Понякога тумор се открива случайно по време на ултразвуково сканиране по време на бременност. В този случай се извършва ексцизия след раждане..

Понякога пречи на забременяването с ендометриален полип, липсата на овулация поради хормонални нарушения. След лечение репродуктивната способност се възстановява в повечето случаи. Менструалният цикъл също ще се стабилизира по график.

Методи на лечение

След лечението се увеличава възможността да забременеете с полипи в матката. При потвърждаване на диагнозата се извършват следните изследвания:

 1. Биопсия и хистологично изследване на тъкани.
 2. PCR диагностика за откриване на причинителя на инфекцията.
 3. Сеитба и микроскопско изследване на цитонамазки за откриване на възпаление.
 4. За да се изключи злокачественият характер на образуванията - онкоцитология.

Последните разработки позволяват да се избегне хирургична интракавитарна хирургия. При избора на метод за отстраняване се вземат предвид структурните особености и произходът на образуванията, възрастта на пациента и съпътстващите патологични процеси..

Има няколко вида отстраняване на полипи на ендометриума:

 1. Полипектомия. Растежът е усукан или отсечен, последван от каутеризация.
 2. Криодеструкция. Основата се замразява с течен азот и се отстранява.
 3. Лазерна коагулация. Образованието се изрязва от радиацията.
 4. Диатермоексцизия. Кракът на полипа се унищожава от контур, през който се пропуска ток.
 5. Коагулация на радиовълни. Извършва се с помощта на апарата Surgitron. При контакт с електрода клетъчните структури се нагряват и разрушават.

Най-ефективният и безопасен метод е хистерорезектоскопията. Ендоскопският метод се характеризира с ниска травматичност. Позволява ви да извършите операцията с помощта на ендоскоп и специални инструменти, вкарани през вагината и цервикалния канал. При този метод вероятността от рецидив е ниска.

Хистерорезектоскопията се извършва един ден преди началото на менструацията или след спиране на менструалното кървене. Операцията се понася лесно, пациентът се изписва на следващия ден. У дома е необходимо да се продължи антибактериално и противовъзпалително лечение. През месеца трябва да спазвате сексуална почивка, да изключвате вземането на бани и да гарантирате липсата на стрес и физическо натоварване.

Методът на изстъргване се счита за остарял.

Характеризира се с отстраняване на горния ендометриален слой, поради което често се предпочитат други видове лечение.

След операцията изкуствената менопауза се поддържа в продължение на няколко месеца, предписват се хормонални препарати. Това е необходимо за пълно излекуване..

Бременност след отстраняване на полипи

Премахването на тумора и последващата хормонална терапия увеличават вероятността от бременност. Лекуващият лекар дава разрешение за планиране на зачеването след завършване на терапията, заздравяване на тъканите и, в случай на отрицателен резултат, за онкология.

Скоростта на бременността зависи от индивидуалните особености на организма..

След раждането понякога се диагностицира плацентарен тип полип, състоящ се от плацентарна тъкан. Премахването се извършва чрез остъргване.

Полип по време на бременност

Ако се установи растеж по време на бременност, отстраняването се извършва след раждането. В редки случаи лекарят решава дали е необходима спешна операция. Това се случва, когато се открие заплаха за здравето на жена или неродено дете..

В повечето клинични случаи образованието не представлява заплаха за здравето на жената и не пречи на развитието на плода. За предотвратяване на инфекция се предписва локална антибиотична терапия. Наблюдава се динамиката на растежа на тумора.

Не е изключена възможността за независим изход или резорбция на цервикалния полип по време на бременност.

За да се изключат възможни усложнения, се препоръчва да се подложите на преглед предварително. Навременната диагностика и лечение ще запазят репродуктивната функция и ще избегнат усложнения при носене на дете..