Като правило, при наличие на менструация, жената става плодородна. Редовното кървене се появява веднъж на 21 до 35 дни. Цикълът започва с фоликуларната фаза, през която неоплодената яйцеклетка напуска женското тяло заедно с отделените ендометриум и кръв. След това се ражда и узрява ново яйце и започва лутеалната фаза, която осигурява подготовката на матката за успешното имплантиране на яйцеклетката.

Ако яйцеклетката не се срещне със спермата, нивото на прогестерона спада. На фона на промените кръвоносните съдове на ендометриума се стесняват и той започва да се отхвърля с кръв. След менструация цикълът започва отначало. Бременността обаче не винаги зависи от менструацията. Овулацията играе основна роля в зачеването на дете. В някои случаи жената успява да забременее дори без предходен период..

Възможно ли е да забременеете без менструация: информация за кърмачки

Имайки предвид въпроса дали е възможно да забременеете без менструация, нека веднага кажем за лактацията. По време на кърменето няма периоди, но през този период настъпват голям брой непланирани бременности..

След раждането репродуктивната система на жената постепенно се възстановява. Но по време на лактация тялото интензивно произвежда пролактин. Хормонът инхибира синтеза на естроген и предотвратява узряването на яйцата.

Пролактинът доминира, докато бебето е изключително кърмено. С въвеждането на допълнителни храни количеството на майчиния продукт намалява и се произвежда по-малко пролактин. При такива условия нивото на естроген се повишава. След достигане на определена точка, хормонът започва процеса на узряване на яйцеклетката..

Ако зачеването не се осъществи, неоплодено яйце и ненужен ендометриум провокират появата на първата следродилна менструация. Отначало кървенето може да е оскъдно и нередовно. Допускат се закъснения от 1 - 2 месеца.

По този начин отговорът на въпроса дали ще бъде възможно да забременеете след раждане без менструация е очевиден. Ако след раждането първата зряла яйцеклетка веднага е била оплодена със сперма, менструацията никога няма да започне. Нова бременност ще дойде недвусмислено. Ето защо, в следродилния период, трябва внимателно да се предпазите и когато планирате семейство, да решите колко скоро е необходимо друго дете..

Особено необходимо е да се предпазите внимателно след цезарово сечение. Забранено е жената да забременява от 2 до 3 години след раждането на дете по неестествен начин. Ранното зачеване е опасно поради разминаването на шевовете и развитието на усложнения.

Бременност при юноши и жени в менопауза

Първата менструация на едно момиче може да премине на 8 - 9 години. В повечето случаи настъпването на менархе се случва на възраст между 11 и 16 години.

С изоставане в сексуалното развитие, когато менструацията започне да върви след 17 години и с твърде ранна менструация, може да настъпи бременност. Ако едно момиче е сексуално активно, незащитеният секс по време на първата овулация ще доведе до зачеване.

Възрастните жени, които са навлезли в периода на менопаузата, също са изложени на риск да забременеят. При липса на менструация в продължение на няколко цикъла дамите губят бдителност и спират да се предпазват, без да мислят за възможността да забременеят.

Ако няма период от дълго време, но е настъпил незащитен полов акт и е съвпаднал с внезапна овулация, това ще завърши с оплождането на яйцеклетката. Ето защо не трябва да разчитате на продължителното отсъствие на менструация при жени в менопауза - бременността може да настъпи по всяко време. Но е малко вероятно за жена над 40 години тя да бъде желана.

Не забравяйте, че овулацията винаги е преди менструалното кървене. Незащитеният полов акт по време на освобождаването на зряла яйцеклетка от фоликула е изпълнен с непланирана бременност. Дори ако поддържате календар и знаете датата на овулация, не забравяйте, че цикълът може да бъде нарушен по различни причини. В резултат на това яйцето ще напусне черупката си в друг ден..

Бременност без менструация: други ситуации

Изучавайки темата дали е възможно да забременеете без менструация, е необходимо да се споменат онези ситуации, които не са свързани с лактация, менархе и менопауза. Сред факторите, които влияят на менструалния цикъл, експертите отбелязват:

 • Стрес.
 • Наднормено тегло.
 • Ендокринни патологии.
 • Неправилно използване на хормонални контрацептиви.
 • Лечение с хормонални лекарства.
 • Лошо хранене.
 • Болести на тазовите органи.
 • Хормонални смущения, които изместват датата на овулация в друго време.

Имайки предвид всичко изброено по-горе и осъзнавайки, че на определен етап от живота бременността не е необходима, трябва да се погрижите за избора на подходящ контрацептив

Аменорея и бременност

Наличието на редовна овулация и менструално кървене зависи от различни фактори, от стрес и лошо хранене до сериозно заболяване. Ако закъснението продължи шест месеца, на пациента се поставя диагноза аменорея.

Това състояние се класифицира, както следва:

 1. Естествена аменорея - проявява се в менопауза, по време на бременност и хепатит В, до пълен пубертет.
 2. Патологични - с първична аменорея, признаци на пубертет и менструация отсъстват след 16 години; при вторична аменорея се наблюдава голямо забавяне с предварително установен цикъл. Среща се при заболявания на репродуктивната система и след гинекологични операции.
 3. Вярно - разделя се на физиологични и патологични. В първия случай няма нито овулация, нито менструация. Бременност при такива състояния не може да настъпи. Във втория случай аменореята е свързана със затлъстяване, анорексия, ендокринни нарушения, гинекологични и други заболявания..
 4. Невярно - развива се с вродени малформации на гениталиите и при пълното им отсъствие.

На въпрос дали е възможно да забременеете, ако изобщо няма период, лекарите отговарят положително, когато пациентът е диагностициран с естествена аменорея. Въпреки патологичната ситуация, една зряла яйцеклетка успява да се оплоди преди началото на менструацията..

Относно контрацепцията

Момичетата и жените, които са сексуално активни, но не планират да придобиват потомство, трябва да бъдат защитени през всички дни на менструалния цикъл, както и по време на менструация. Овулацията може да възникне както в средата на цикъла, така и в началото или в края..

Майките трябва да обсъждат контрацепцията с дъщерите си дори преди менархе.

По-добре е да не използвате хормонални контрацептиви в пубертета, за да не нарушават естествените процеси в организма. Оптимално е младите момичета да използват презервативи, които предпазват както от зачеване, така и от генитални инфекции..

Жените, които са родили от непланирана бременност, могат да бъдат защитени по различни начини. Някой ще използва местни контрацептиви, някой ще се ограничи до презервативи или ще постави вътрематочно устройство. Хормоналните лекарства са противопоказани по време на кърмене..

В менопаузата жените също не се препоръчват да приемат контрацептиви, съдържащи хормони. При активна сексуална активност е по-добре да поставите спирала или да продължите да използвате специални кремове, хапчета, презервативи.

Възможно ли е да забременеете без менструация?

Момичетата започват менструация на 12 или 13 години, плюс-минус 2 години. Като цяло няма точна възраст за започване на този процес. Тя варира в зависимост от тялото на всяко конкретно момиче..

Менструацията означава началото на пълната овулация. Дълго време се вярваше, че именно от това време едно момиче успява да забременее. На въпрос дали една жена може да забременее, ако поради определени причини тя няма менструация, отговорът не винаги е отрицателен..

Възможно ли е да забременеете без менструация?

Липсата на менструация означава нестабилност на цикъла, съответно ниската му предвидимост. Следователно е възможно да забременеете без менструация. Стабилността на цикъла се осигурява от работата на хормоните в тялото на жената.

Но има дълъг списък от нарушения и характеристики на организма, в резултат на което има неуспех, очакван или неочакван. При нормалното функциониране на хормоналната система менструацията идва стабилно по едно и също време, след което овулацията настъпва редовно.

Трябва да се предпазите в дните на зачеването, от около 9 до 16 ден за цикъл, равен на 28 дни, и от 12 до 18 за тридесетдневен цикъл. При липса на менструация в рамките на планирания период от време, трябва да разберете защо това се случва.

Възможно ли е да забременеете, ако няма период?

Има няколко причини за липсата на менструални дни, помислете за най-често срещаните от тях:

 1. При младите момичета тялото не е напълно възстановено, което води до липса на стабилност в цикъла, която все още не е установена. Ситуацията ще се промени с течение на времето. Преди началото на първата менструация тялото на момичето претърпява сложно преструктуриране, включително стабилност и постоянство на менструалния цикъл. Този процес се влияе от стреса и други неблагоприятни условия..
 2. Ако отдавна не сте имали менструация - два или 3 месеца, проверете за възможна бременност.
 3. Кърменето също забавя началото на менструацията с шест месеца..
 4. Когато няма период от дълго време - 4 месеца, тогава за жените на 50-годишна възраст това означава процес на менопауза и настъпване на менопауза.
 5. Ако не е имало менструация за около месец, тогава може би не е настъпило оплождане и цикълът е бил нарушен поради стрес и вирусни инфекции. При правилно лечение и здравословен начин на живот всичко ще се възстанови.
 6. Ако менструацията отсъства дълго време - около 6 месеца, това показва възможността за сериозно гинекологично заболяване.

Повечето от тези случаи се появяват по време на кърмене.

Жените се интересуват дали е възможно да забременеете, ако кърмите при липса на менструация. Този процес се нарича лактационна аменорея, при която менструацията може да отсъства в продължение на шест месеца..
Това е нормален процес във функционирането на репродуктивната система на жената, но си струва да се помни, че забременяването, ако можете да кърмите. По време на кърмене жената често не е защитена, така че това време отчита по-голямата част от непланираната бременност. В резултат на това жената носи второ дете, като още не е отбила първото дете.

Истинска и фалшива аменорея

Аменореята е два вида:

 • вярно;
 • невярно.

Ако истинският се наблюдава по време на кърмене, в млада възраст и по време на менопаузата, то фалшивият е сигнал за здравословни проблеми. При фалшивата аменорея цикълът остава същият, но кръвта не излиза.

Фалшивата аменорея се разделя на първична, ако менструацията никога не е била, и вторична, ако менструацията не минава, въпреки че преди това цикълът е бил стабилен. Менструацията спира по следните причини:

 • хормонални и психични разстройства;
 • опасни вирусни инфекции;
 • отравяне;
 • сърдечно заболяване;
 • заболявания на черния дроб и други вътрешни органи;
 • гинекологични заболявания;
 • проблеми с щитовидната жлеза.

Първичната аменорея е тежко нарушение на женската генитална област, проблем в развитието на тялото на млада жена. Ако менструацията е нормална на 11-годишна възраст, тогава при първична аменорея и до 16-годишна възраст тя никога не настъпва и вторичните полови характеристики не се развиват.

Дали да бъдат защитени, ако няма менструация в продължение на 1-2-3 години?

При патологична аменорея менструацията може да не започне 3 години или дори 5 години. Разбира се, няма нужда да чакате толкова дълго, навременната медицинска помощ ще помогне да се избегнат проблеми. Не забравяйте, че можете да забременеете с хормонални смущения.
Жените, които не планират да имат деца, виждат този провал като положително нещо. В допълнение към опасността от усложнения, лекарите казват, че яйцата на такива жени понякога са способни на оплождане. Въпреки това, по-често с прекратяване на менструацията шансът да забременеете без лечение на хормонален дисбаланс има тенденция към нула..

Причини за зачеване без менструация

Рискът от забременяване е голям, ако менструацията не продължава, поради факта, че все още настъпва овулация, но без отделяне на менструална кръв:

 1. По време на кърмене, когато млада майка храни бебето си с бебешка храна, количеството пролактин в кръвта намалява и следователно настъпва овулация. Тъй като цикълът не се е възстановил напълно, първият цикъл протича без менструация..
 2. През първите три месеца на менопаузата, когато бременността все още е възможна, настъпва овулация, поради което оплождането на яйцеклетката е успешно..
 3. В случай на проблеми с ендокринната система се появяват и нарушения във функционирането на яйчниците. Това води до факта, че менструацията няма да дойде няколко пъти, но ще настъпи овулация..
 4. Възпалението и други гинекологични проблеми също водят до забавяне на менструацията и до факта, че тя се появява по-рядко, отколкото би трябвало.
 5. Ако жената има излишък от тестостерон, също се наблюдава нарушение на цикъла.
 6. Наднорменото тегло също води до неуспехи, така че жената не разбира дали е настъпила овулация, ако не й е дошъл периодът.

Вероятността да забременеете по време на пубертета преди началото на менструацията

На въпрос дали е възможно да забременеете без периоди в млада възраст, отговорът обикновено е да. Пубертетът продължава средно от 8 до 16 години. Но менструацията може да настъпи по-късно от отбелязаната възраст, въпреки че първите овулации вече настъпват. Трудно е да се отгатне без менструация, така че сексуално активните тийнейджъри могат да забременеят.

Коефициент на плодовитост, ако никога не настъпи мензис

Възможността за оплождане, ако никога не е имало менструация, зависи от причината за нейното отсъствие. Кръвното отделяне не е критерий за плодовитост, това е процес на овулация. Ако яйцеклетката узрее, тогава ще настъпи и овулация, дори ако по определени причини липсва менструация (млада възраст, заболявания).

Има и причини, поради които липсата на менструация е симптом на безплодие (заболявания на пикочно-половата система).

Зачеване по време на менопаузата

Периодът на менопаузата намалява вероятността от забременяване, но не го изключва. Това се дължи на факта, че узряването на яйцата се случва във фоликулите, но има много по-малко от тях, отколкото в млада възраст. Ето защо в ранните стадии на менопаузата лекарите препоръчват на жените да се предпазват..

Ситуация след раждане

Обикновено веднага след бременността и раждането следва период на възстановяване и ако жената кърми, тогава цикълът се възстановява за зачеване по-дълго. Но това не означава, че е необходимо да се пренебрегват методите на контрацепция при липса на менструация..

Жените, които кърмят, забременяват, дори ако периодът им още не е започнал, а опасността е още по-голяма, ако цикълът вече се е възстановил. Първата овулация настъпва 2 седмици след раждането, така че бъдете по-внимателни и внимателни към себе си и здравето си, не позволявайте секс без защита.

Възможни патологии

За да разберете колко опасно е периодичното отсъствие на менструация, трябва да определите причината за това. Патологичните причини са заболявания, в хода на които такива закъснения са симптоми:

 1. Туморите на матката и възпалителните процеси на тазовите органи причиняват нарушения в цикличните хормонални процеси в женското тяло.
 2. Поликистозна болест на яйчниците, при която хормоналните проблеми водят до забавяне.
 3. Кистата на жълтия яйчник е лечима без операция, но по време на терапията менструацията изчезва на първо място.
 4. Ако е настъпило зачеване и жената е направила аборт, тогава нарушение на цикъла след прекъсване е признак на хормонални нарушения и травма на матката.
 5. Липсата на менструация също е симптом на извънматочна бременност..

Какво да правим при продължително отсъствие на менструален цикъл?

Жените не трябва да приемат такива неща с лека ръка, тъй като има десетки причини, поради които цикълът при жените се нарушава. Сред тях са отбелязани и опасни за здравето.
Обичайната аменорея може да бъде патологична, резултат от сериозни нарушения. Посещението при гинеколог ще премахне причините за страховете или ще помогне да се предпише навреме подходящото лечение.

Отзиви

Алена Лоева, 27 години:

Имам нередовни периоди от младостта си. До определена възраст тя не се притесняваше, но след това отиде на лекари. Поставена диагноза поликистозна болест, започнаха промени в надбъбречните жлези.

Нямаше периоди за четири или дори до пет месеца. Попитах дали е възможно да забременея. Гинекологът ми предписа хапчета за контрацепция, но след като спрях да пия, цикълът отново беше нарушен.

След това те добавиха Дексаметазон и Верошпирон. Трябваше да пиете в продължение на много години, така че не отлагайте решаването на подобни проблеми.

Ева Галигина, 31 години:

Менструацията ми се забави - всичко зависи от различни причини. Този път херпесният вирус се появи поради падналия имунитет. Лекарят е предписал лекарства. Вирусът не може да бъде отстранен от тялото, но ефектът му значително е намалял и цикълът се е върнал в предишното си състояние.

За автора: Боровикова Олга

Възможно ли е да забременеете без менструация?

Потребителски коментари

Да, можеш. Говорите правилно

Мога. И как. Това е убеждението от миналия век, че няма да работи)

Свекърва ми забременя толкова със съпруга ми! Тя кърмеше дъщеря си, не подозираше нищо и след това отиде на лекар и вече имаше период от 6 месеца, коремчето беше малко, токсикозата не измъчваше;)

Зашеметен? това е изненада))) майка ми разбра за мен на 3,5 месеца, мислех, че това е много! И тук 6.

Да))) изобщо не подозираше нищо)))

Тук чакаме дъщеря ми, нямаше менструация, а в същото време също пиех хапчета и забременях, няма месец, но има овулация

Невъзможно е да забременеете без овулация! По време на менструация излизат неоплодени яйцеклетки, но защото овулацията във всеки случай предхожда менструацията, можете да забременеете, без да чакате менструацията си ?

Там всичко се формира, само менструацията може да не е там, защото хормоналният фон все още не се е нормализирал. Не може да се говори за стабилизиран цикъл, всичко танцува. Много хора го получиха още на втория месец след раждането. Тоест веднага щом се захванали за работа след изцеление)))

Възможно ли е да забременеете без менструация

Времето на бременността винаги се отчита от датата на последния период. Но как се случва да няма критични дни, а да има бременност? В почти всички женски форуми ярко се обсъжда дали е възможно да забременеете без менструация и защо. В тази статия ще обсъдим подробно в кои случаи това може да се случи и защо се случва..

Аменорея - какво е това

Ако момичетата в детеродна възраст не са започнали своите периоди за период над шест месеца, това показва дисфункция на менструалния цикъл, в медицината, наречена "аменорея". Това разстройство се причинява от различни видове генетични, психологически, физиологични и биохимични патологии в женското тяло..

Важно е да се разбере! За женската репродуктивна система аменореята не може да се нарече норма. Определено ще се отрази негативно на здравето и общото благосъстояние..

По време на пубертета момичето трябва да има стабилен цикъл от 28–32 дни. Нарушаването му заплашва с такива сериозни усложнения като безплодие..

Всички случаи на отсъствие на менструация изискват внимателно изследване и лечение. В различни случаи „закъснението“ се лекува с медикаменти или операция.

Класификация на аменореята

Аменореята се различава в два вида:

 1. Истинска аменорея, която се характеризира с отсъствие на овулация на фона на други заболявания или функционални нарушения на репродуктивната система. Тази патология е от 2 вида: физиологична и патологична. Физиологичната аменорея е естествено състояние на тялото, когато менструацията изчезва по време на бременност, кърмене и се възстановява след изтичане на този период. Или може да е свързано с възрастови периоди (детство или менопауза). А липсата на менструация, придружена от функционални или органични нарушения, е патология и тревожен знак.
 2. Фалшивата аменорея се отличава с това, че всички процеси в женските полови органи са запазени, само че няма менструация. Това се случва поради особеностите на анатомичната структура, когато по пътя на секретите се образува препятствие, което пречи на отделянето на менструална кръв. Разрядът не излиза, а се събира във фалопиевите тръби, кухината му или във влагалището.

Патология, при която критичните дни на момичето изобщо не се появяват, се нарича първична аменорея. Неговите причини се основават на много индикации:

 • наследствени, генетични аномалии;
 • непълно развитие на половите жлези;
 • недостатъци в структурата на тазовите органи.

Не може да се твърди твърдо, че ако никога не сте имали менструация, когато диагностицирате първична аменорея, можете да забременеете. В този случай се нуждаете от висококвалифицирана помощ от гинеколог..

Важно! Ако момиче под 16 години няма менструация, е необходимо спешно да се подложи на преглед и лечение.

При вторична аменорея, когато преди менструацията е била, а след това е спряна, също е необходимо да се потърси медицинска помощ възможно най-скоро. Това е сигнал за някои сериозни патологии в тялото..

И само посещението при лекар ще помогне да се идентифицира проблемът на ранен етап..

Заключение: При фалшива аменорея бременността е напълно възможна.

Условия за бременност

Важно условие за настъпване на бременността е проникването на сперматозоиди в женските полови органи, в които се намира зрялата яйцеклетка. И ако в репродуктивните органи се е състояла овулация, в резултат на която е получена клетка, готова за оплождане, възможно е да забременеете по време на забавяне на менструацията и това съвсем не е мит.

Голямо разнообразие от фактори могат да провокират забавяне на менструацията, към което крехкото женско тяло е изключително чувствително.

 1. Хроничната умора, работа на смени ежедневно, когато е необходимо да се работи през нощта, придружена от силен стрес, водят до дисфункция на хипоталамуса, хипофизата и яйчниците. Нарушен е менструалният цикъл.
 2. При повишено съдържание на мъжки хормони и пролактин в женското тяло има нарушение в дейността на хипофизната жлеза, щитовидната жлеза, надбъбречните жлези и яйчниците. Хормоналните нива се нарушават, което също води до аменорея.
 3. С бърза загуба на тегло, след като тялото престане да получава достатъчно витамини и холестерол, то просто спира да произвежда естроген и изхвърля менструалния цикъл като ненужен баласт от балон, когато паднете.

Внимание: Във всички тези случаи ще се появи овулация, но периодично. Тоест винаги има шанс да забременеете без менструация..

Ако никога не сте имали менструация

За да се определи точно възможността за зачеване, дори ако никога не е имало период, е необходимо да се разбере естеството на тяхното отсъствие. Кървенето не е най-важният критерий за плодовитост. Основното условие за оплождане е началото на овулацията. А кървенето може да отсъства по различни причини..

Бременност след раждане и по време на кърмене

Организмът, който е преживял силен стрес след бременност и раждане, се нуждае от пълно възстановяване. И още едно разклащане, нищо добро няма да донесе нито жената, нито новороденото й бебе. Много млади майки понякога много грешат, мислейки, че веднага след раждането, с лактация и липса на критични дни, зачеването не настъпва.

 1. Вече месец след раждането можете да забременеете отново, дори ако циклите са без редовна менструация. А кърменето е твърде малко защита срещу възможността за зачеване. Тялото на всяка майка е различно. Разчитането на мъдростта на бабите: „щом кърмите, това означава, че няма да забременеете“ - не работи за всички. В крайна сметка, ако това беше наистина така, тогава нямаше да се раждат бебета - времето, нали? Бременност след раждане често се открива без менструация. И можете да го пропуснете и да не забележите.
 2. Проблемът е, че непланираната бременност в следродилния период е трудна за проследяване. Все още няма менструация и младата майка не подозира за интересното си положение, докато бебето започне да отказва гърдата, а самата тя установява, че има движение на плода.
 3. След раждането на бебето мама задължително посещава антенаталната клиника. Гинекологът на рецепцията съветва противозачатъчните средства, приемливи за нея при полов акт. Тези съвети не трябва да се пренебрегват..
 4. Лекарите препоръчват интервалът след бременността да бъде 3 години или повече. Тогава тялото ще се възстанови, а бебето ще порасне, ще стане по-силно и ще може да ходи на детска градина..
 5. Най-приемлив след раждането е бариерният метод за контрацепция и някои видове орални контрацептиви (противозачатъчни хапчета), които лекарят ще Ви каже.

Бъди внимателен! Ако не се стремите умишлено да станете родители на бебета - времето, предпазете се от нежелана бременност.

Може ли тийнейджърка да забременее?

Все по-често можете да чувате истории за много бебета, които се готвят да станат майки. Изглежда, че сега, след поредица програми по телевизията и новини в интернет, въпросът дали едно момиче може да забременее без менструация вече не е изненада за никого. Защо се случва?

 1. В зависимост от индивидуалните особености на тялото на момичетата, първата им менструация започва на възраст от 8 до 15 години. Най-често този период се появява на 13-годишна възраст.
 2. Едно момиче може да зачене дете, дори ако няма начален период (менархе). Все още е твърде млада и иска да изглежда зряла и опитна. В преследването на зряла възраст първото сексуално преживяване се появява на най-ранните етапи..
 3. При момичетата започва периодът на ранен пубертет, произвеждат се хормони и започват циклични процеси в яйчниците. Първата яйцеклетка, готова за оплождане, се появява преди началото на менструацията. И ако през този период падне физическа близост, след него има голяма вероятност за зачеване на дете..
 4. Времето минава, но няма менструация. Но това вече не се обяснява с причините за израстването и пубертета, а със забавянето поради бременност..

Бременност по време на менопаузата

Друга ситуация, когато на въпроса дали е възможно да забременеете при липса на менструация по време на менопаузата, животът дава положителен отговор.

След 45 години много жени изпитват промени в репродуктивните органи, когато настъпва обратната трансформация на яйчниците - менопаузата.

През този период можете да забременеете при липса на критични дни..

Гинеколозите отбелязват три етапа на менопаузата:

 • пременопауза - свързана с намаляване на производството на хормони на възраст 45-50 години. През този период продължителността на менструалния цикъл се увеличава;
 • менопауза, придружена от ниско ниво на производство на хормона естроген и отсъствие на менструация за повече от 1 година. Този период е типичен за жени на възраст 50 - 55 години;
 • постменопауза, периодът, когато репродуктивните функции напълно атрофират при жени на възраст 55-60 години.

По това време жените започват да се чувстват в безопасност. Вече няма мензис. А относно нейната интересна ситуация, за период от „няколко седмици“, дамата е изненадана да научи само на рецепция при гинеколога, попадайки там по съвсем друга причина. Дори порасналият корем се счита за нормална възрастова промяна..

 1. Много възрастни жени са сигурни, че тъй като от няколко години не е имало кървене, рискът от забременяване е равен на нула. Ще бъдете изненадани, но дори ако вашият период не е 2 години или повече, можете да забременеете. Има случаи, когато зачеването на дете е настъпило след 4 години аменорея с менопауза. Това се случва просто защото менструацията не е дошла, но има овулация!
 2. Процесът на оплождане няма да се случи само на последния етап: след като мускулната тъкан в матката отмине и бъде заменена от съединителна тъкан. Няма да има къде за оплодено яйце.

Важно! По време на менопаузата, дори при липса на менструация за дълго време, е възможно да забременеете.

Няма значение към коя възрастова група принадлежите, така или иначе, след като сте близо с партньора си, използвайте контрацептиви. Не искате да приемате спешна доставка на опашка за пенсия. пази се!

За всяко забавяне, независимо от възрастта на жената, редовността на нейния полов акт и методите за контрацепция, трябва да се направи тест за бременност. Човешкото тяло е удивителен механизъм и дори на фона на неизправност в работата му са възможни чудеса.

Нека обобщим горното: сега със сигурност знаете, че ако изобщо няма менструация, е напълно възможно да забременеете, ако само имаше овулация. Всичко може да бъде, и то на всяка възраст. Ако настъпи овулация, тогава може да настъпи оплождане..

Не забравяйте препоръките, предпазвайте се от нежелана бременност и използвайте тестове - поне за всеки случай. В този живот се случват чудеса. Би било хубаво, ако и те моля!

Възможно ли е да забременеете, ако няма период

Бременността е основната причина, поради която жените в репродуктивна възраст престават да имат периоди. Липсата на менструация се нарича аменорея. Аменореята обаче не винаги е следствие от естествените процеси в организма. Понякога може да бъде провокиран от различни заболявания. Много жени се замислят дали е възможно да забременеете, ако няма период. За да оцените шансовете за зачеване, трябва да определите причините, които са провокирали прекратяването на менструалния цикъл..

Забременяване, ако няма период, но само в определени случаи.

Накратко за аменореята

Аменореята е нарушение на менструалния цикъл, което се развива при жени в репродуктивна възраст. При аменорея липсва менструация. Пациентите наричат ​​това състояние „закъсняло“. Този период може да бъде дълъг и може да бъде няколко месеца..

Аменореята не е независимо заболяване, а симптом на определени нарушения или промени в тялото. Причините за отсъствието на менструация могат да бъдат физиологични и патологични. В първия случай аменореята ще бъде причинена от естествени процеси в организма, поради което нейното лечение не се извършва. Патологичните причини за аменорея изискват тяхното идентифициране и елиминиране. В зависимост от сложността на нарушението, на жената могат да бъдат предписани лекарства или е показана операция..

Лекарите правят разлика между истинска и фалшива аменорея:

 • при истинска аменорея липсва менструация на фона на други заболявания на репродуктивната система;
 • при фалшива аменорея репродуктивните органи на жената работят нормално, но няма менструация. Този проблем често се среща при млади момичета с плътна химен или с аномалии в развитието на гениталиите..

Ако аменореята е фалшива, тогава жената може да забременее.

Може ли едно момиче да забременее без менструация?

Първият период настъпва през юношеството. Нарича се менархе. Първото кървене настъпва на 8-15 годишна възраст. Както показва практиката, средната възраст на настъпване на менархе за момичета е 13 години. От този момент във времето тялото им започва да работи по същия начин като възрастната жена в репродуктивна възраст..

Ако тийнейджърка никога не е имала менструация, но е имала незащитена близост, тя може да забременее..

По време на пубертета юношите започват да произвеждат хормони, които задействат определени процеси в яйчниците. Първото яйце узрява още преди времето преди да настъпи менструалното кървене. Ако случайно се случи интимността на момичето да се случи точно през този период от време и спермата да срещне яйцеклетката, тогава зачеването е неизбежно. В същото време менструацията никога няма да дойде. Причината за липсата на менструация ще бъде бременността. Възможно е да се подозира концепцията, която се е случила до началото на токсикозата. В бъдеще ще има и други признаци на бременност..

Ако тийнейджърката няма менструация, това не е защита срещу бременност..

Невъзможно е да се предскаже със сигурност кога яйцеклетката ще узрее и периодът ще започне. Вероятно първото кървене е трябвало да се случи точно в месеца, през който момичето е имало интимност..

Ако момичето никога не е имало менструация, но не поради характеристиките на тялото, а поради определена патология, тогава не може да настъпи бременност. Това означава, че тя развива истинска аменорея, която изисква лечение..

Възможно ли е да забременеете по време на менопаузата, ако няма период?

Жените на възраст над 45 години развиват естествена аменорея, която ще бъде причинена от регресията на яйчниците. По това време вероятността от зачеване също остава, въпреки че вече няма менструация. Менопаузата се определя като отсъствие на менструално кървене. Причината за менопаузата е естественият спад на женската репродуктивна функция. Има 3 етапа, през които преминават всички жени над 45 години:

 1. Пременопауза. Започва на възраст 45-50 години. В организма производството на женски полови хормони намалява. Менструалният цикъл става дълъг. Увеличава се плавно.
 2. Менопауза. Започва между 50 и 55 годишна възраст. По това време нивото на естроген спада рязко. Менструацията ще отсъства през цялата година.
 3. Постменопауза. Този етап настъпва при жена на възраст 55-60 години. Органите на репродуктивната система атрофират. Матката, която преди е била представена от мускулни влакна, се превръща в орган на съединителната тъкан.

По време на менопаузата е възможна бременност, въпреки че на теория жената губи способността си да се размножава. Въпреки това науката познава много случаи, когато жените са станали майки по време на менопаузата. Освен това възрастта на такива дами често надвишава 50 години..

Всяко женско тяло е индивидуално. Със сигурност е невъзможно да се предскаже как ще се държи той по време на менопаузата. Понякога се случва репродуктивната система да бъде напълно изключена с настъпването на менопаузата. В други случаи тя продължава да функционира и след дълъг период на спокойствие жената овулира..

Невъзможно е да се изключи бременност по време на менопаузата. Женските полови хормони не спират да се произвеждат за една нощ. Това е сложен и продължителен процес. Следователно, овулацията може да се случи и то не веднъж, а още няколко пъти. Ако през този месец жената има интимност без използване на контрацептиви, тя може да забременее, дори ако няма период.

Можете да забременеете по време на менопаузата, дори ако отдавна не сте имали менструация.

Бременност с менопауза

По време на менопаузата малко жени мислят за бременност. Повечето представители на нежния пол продължават да водят обичайния си начин на живот, тъй като липсата на менструация за тях е често явление. Жената научава за новата си позиция само когато се появят очевидни признаци на бременност. Нещо повече, такива пациенти се обръщат към гинеколог по друга причина. Дори нарастващ корем, те разглеждат не като бременност, а като някаква патология.

Изненадващо, но вярно: жена по време на менопаузата може да забременее дори след продължителна аменорея. Има случаи, когато бременността е настъпила след 4 години отсъствие на менструация. Следователно не бива да се изключва напълно възможността за овулация и бременност, дори ако няма период от дълго време..

Можете да сте сигурни, че зачеването няма да се случи само когато атрофичните процеси стартират в матката. Мускулният слой ще започне да се замества от структура на съединителната тъкан, така че яйцеклетката просто не може да бъде фиксирана на повърхността на гениталния орган. Можете да определите състоянието на матката, когато се подлагате на ултразвуково изследване. Ако атрофията не е започнала, гинеколозите препоръчват на жената да използва контрацепция, за да предотврати нежелана бременност..

Физиологична аменорея при жени в репродуктивна възраст

Понякога физиологичните фактори влияят върху тялото на жената. Те водят до факта, че хормоналният фон се променя, така че менструацията не настъпва.

Физиологичната аменорея при момичетата е нормална. Тялото им е в състояние на сексуална почивка, така че бременността е невъзможна на този етап. Зачеването няма да се случи, докато тялото започне да се възстановява и производството на необходимите хормони, които могат да стимулират развитието на яйцеклетката, започне.

Физиологичната аменорея ще приключи, когато момичето започне пубертета.

Съществуват и други причини за физиологична аменорея при жени, които вече са в репродуктивна възраст. Те включват:

 • Бременност. Менструалното кървене отсъства поради факта, че плодът расте и се развива в матката. По това време овулацията в тялото не настъпва..
 • Следродилен период. Жената продължава да кърви 1-2 месеца. Това обаче не е менструация. Изхвърлянето на кръв е следствие от раждането.
 • Период на кърмене. През това време жената произвежда пролактин. Този хормон е необходим на организма за производството на мляко. Пролактинът е антагонист на естрогена, така че менструално кървене не се появява.

Жените, които нямат менструация, вярват, че не могат да забременеят. Затова новината, че се е случило зачеването, се превръща в пълна изненада за тях. Особено често тази ситуация се наблюдава при майки, които кърмят..

Ако жената има незащитена близост по време на кърмене и възникнат съмнения относно нейното положение, трябва да се направи тест. Като алтернатива можете да отидете на среща с гинеколог и да дарите кръв. Според този анализ можете да научите за настъпването на бременността почти от първите дни от случилото се зачеване. Ехографията ще покаже оплодена яйцеклетка след 7-14 дни от забавяне на менструацията.

Много жени са на мнение, че кърменето е надеждна защита срещу бременност. Това мнение е доста често срещано, но погрешно. Зачеването може да се случи по всяко време, както 2 седмици след раждането, така и шест месеца след раждането на детето.

Причини за патологична аменорея

Аменореята на патологичния ход може да бъде първична и вторична. Първичната аменорея е състояние, при което менструациите на жената изобщо не настъпват. Причините могат да бъдат много разнообразни, сред които:

 • наследствени заболявания;
 • генетични аномалии;
 • недоразвитие на половите жлези;
 • патология на структурата на тазовите органи.
Патологичната аменорея има много потенциални причини. Ако няма период от дълго време, трябва спешно да се консултирате с лекар.

Първична аменорея

Ако едно момиче има първична аменорея, тогава тя няма да може да зачене дете. За да се справите с този проблем, трябва да посетите лекар. Консултацията с гинеколог е задължителна за момичета, които нямат менструация на възраст 14-16 години.

Вторична аменорея

Вторичната аменорея също е причина за насочване към специалист. Такова нарушение може да се случи при жена на възраст 14-45 години. При вторичната аменорея менструалното кървене беше по-рано, но поради патологични фактори спря. Причините за това нарушение могат да бъдат следните:

 1. Характеристики на начина на живот. Жените, които злоупотребяват с алкохол, са изложени на риск. Също така, стресът влияе негативно на състоянието на репродуктивната система..
 2. Рязка загуба на телесно тегло. Ако една жена се придържа към строга диета, тогава нейният период може да спре. Бременността и анорексията са две несъвместими понятия. Зачеването може да се случи само след като теглото се стабилизира, хормоналният фон се нормализира и менструацията ще започне отново.
 3. Аномалии в развитието на тазовите органи. Ако жената няма матка, тогава бременността е невъзможна. Няма да стане при никакви обстоятелства. Други аномалии в развитието включват стеноза на цервикалния канал и прищипване на лумена му. Тези жени имат минимални шансове за успешно зачеване..
 4. Синдром на поликистозните яйчници. При това заболяване яйчниковата капсула е много плътна, в нея се образуват множество кисти. Менструацията при жени с такова нарушение отсъства в продължение на 2-3 цикъла. От време на време те имат пробивно кървене. Има шанс да забременеете, но без лечение той е минимален.
 5. Неизправности на щитовидната жлеза. В този случай теглото може както да се увеличава, така и да намалява. Нарушения на метаболитните процеси се случват в организма. Всичко това се отразява негативно на функционирането на яйчниците..
 6. Тумор на хипофизата. Патологията се проявява със силно главоболие. Всички органи работят с нарушения. Ако туморът достигне голям размер, тогава менструацията може да отсъства дълго време (до 2 години или повече). Те няма да започнат, докато жената не бъде лекувана..
Ако няма период, не трябва да отлагате посещението при лекар. По-добре е да се идентифицира болестта на ранен етап, за да се улесни лечението.

Възможно ли е да забременеете, ако няма период

Аменореята в репродуктивна възраст не е нормален вариант, при условие че не е причинена от бременност или кърмене. Ако периодът ви отсъства дълго време, няма да можете да забременеете..

Когато няма период, няма овулация. Няма овулация - няма бременност.

Ако жената с аменорея обаче не планира бременност, тя все още трябва да има контрацепция. Невъзможно е да се предскаже независимо кога ще започне следващият цикъл. През този период може да настъпи зачеване. Изборът на метод за контрацепция трябва да бъде обсъден с гинеколога. Всяка жена, която страда от аменорея в репродуктивна възраст, трябва да бъде регистрирана при този лекар..

Лечение на аменорея

Лечението на аменорея трябва да се основава на причините, които са я причинили. Най-често се свежда до прием на лекарства. Някои пациенти се възползват от психотерапевтични сесии и прием на витамини. Освен това могат да се предписват хормонални лекарства, физиотерапевтични методи, средства за подобряване на кръвообращението и др..

При поликистоза на яйчниците е показана лапароскопска хирургия. Всяко лечение трябва да бъде избрано от лекар. Има само една препоръка: аменореята в репродуктивна възраст е причина да посетите лекар.

Пишете коментари и задавайте въпроси. Нашите експерти са винаги готови да отговорят на тях. Не забравяйте да означите статията със звезда отдолу. Споделете тази статия с приятелите си в социалните мрежи. Благодаря за посещението. Много здраве за вас!

Възможно ли е да забременеете без менструация след раждане

Този въпрос е актуален за повечето жени, които наскоро са станали майки. В крайна сметка тялото след труден тест, който е раждане, трябва напълно да се възстанови, да си почине. И така, има ли риск от забременяване при липса на менструация?

Контрацепция - да!

Такъв риск се появява вече след 3-4 седмици, ако партньорите не използват контрацепция в следродилния период. В крайна сметка дори кърменето с тричасови интервали е съмнителна защита от бременност до първата менструация. Временно е и не работи за всяка жена. Някои нови майки са уверени, че няма да забременеят, докато цикълът не бъде възстановен по време на кърменето. Но тези, които имат деца от времето, много добре знаят, че трябва да се предпазят от момента, в който са продължили интимния си живот след първото раждане..

Хормоналните промени в тялото след раждането на бебето могат да продължат за различен период от време. Зависи от това колко трудно е било раждането и как женското тяло се възстановява след него, от възрастта на родилката, нейното общо здравословно състояние, добро хранене и помощ в ежедневието. Веднага след като здравето на жената се нормализира, хормоналният баланс се нормализира, сексуалните отношения се възобновяват и има огромен риск от забременяване отново. Ако в плановете няма втора бременност и лекарите категорично не я препоръчват при липса на възстановяване на репродуктивната система, тогава е наложително да се предпазите. В идеалния случай мъж би могъл да се погрижи за това, като се има предвид, че жената има достатъчно проблеми с дете..

Кърмене и бременност

От нашите баби можете да чуете мнението, че младите кърмачки нямат от какво да се страхуват да забременеят веднага след раждането. Твърди се, че периодът на кърмене освобождава жената от необходимостта да се предпазва, ако бебето се храни на всеки 3 часа или с по-кратка почивка. Този метод на контрацепция се нарича лактационна аменорея. Тази опция за защита срещу нежелана бременност работи, ако почивката в нощното хранене е не повече от 6 часа и жената не овулира за първи път. Ако тези условия не са изпълнени, тогава методът не е надежден. Въпреки че някои жени го използват успешно преди началото на първите си менструации. Има и немалко, които са платили за своята арогантност. Пример за това са братя и сестри, чиято раждаемост е една година или дори по-малко. Те се наричат ​​времето. Втората, нежелана и непланирана бременност е трудна за проследяване. Няма менструация, жената не знае за позицията си, докато вторичните признаци не се проявят. Това са повръщане на трохи, отказ от гърди, гадене на майката, движение на плода. И, разбира се, след последното никой няма да се отърве от детето. Дълго време жената може да ражда само.

Спомнете си, че цикълът започва на първия ден от менструацията ви. И те се предшестват от овулация. Когато след раждането жената приключи периода на пречистване, лохиите спряха, минаха 6 седмици след раждането на бебето, тя трябва да посети гинеколога. След прегледа лекарят ще оцени здравето на пациента. Той може да предложи и варианти за контрацепция. Не бива да се пренебрегват неговите препоръки. Всъщност при липса на менструация е лесно да забременеете, ако не контролирате и не наблюдавате началото на овулацията. И това е доста сложен процес. Можете да запазите, например, графика на базалната температура, като я измервате сутрин, без да ставате от леглото, едновременно. Но може ли кърмачката винаги да прави това, ако е напълно и напълно отдадена на грижите за бебето? Тя със сигурност няма време за такива измервания. Без да знаете периода на настъпване на първата овулация, лесно можете да забременеете. Следователно най-добрият вариант е да използвате контрацептиви, предписани от лекар или презерватив..

Младо женско тяло бързо се възстановява след нормално раждане. Репродуктивните органи могат да работят с отмъщение и настъпва зачеване. Но това изобщо не означава, че ще бъде толкова лесно да се носи бебето, както беше за първи път. В крайна сметка бременността винаги е натоварване, тест, стрес. Ето защо лекарите препоръчват да се изчака поне три години между първата и втората бременност, за да може тялото да се възстанови напълно. А по отношение на грижите за децата ще бъде много трудно за една жена, ако те са метеорологични.

Така че, липсата на менструация след раждане не е гаранция за защита срещу нежелана бременност. Защити себе си! Защитете тялото и силата си.

Възможно ли е да забременеете, ако изобщо няма менструации или те отсъстват дълго време - 2 месеца, шест месеца или година?

Показател за нормалното функциониране на женските полови органи е редовният менструален цикъл и по-специално навременната менструация. Ако менструацията отсъства за известно време, това се дължи на природни фактори или патологични процеси. Дали е възможно да забременеете при такива обстоятелства зависи от причината, довела до отсъствие на менструация..

Какво е необходимо за бременност?

За настъпването на бременността е необходимо сперматозоидите да проникнат в гениталния тракт на жената в момента, когато яйцеклетката е в тях. Обикновено узрява всеки месец. Цикълът преминава през следните етапи:

 1. 3-5 дни - менструация (препоръчваме да прочетете: възможно ли е да забременеете по време на менструация на ден 5: каква е вероятността за зачеване?);
 2. 11-14 дни - узряване на фоликул в един от яйчниците под въздействието на хормона естроген;
 3. 1-2 дни - овулация. Концентрацията на естроген провокира отделянето на лутеинизиращ хормон, под въздействието на който зрелият фоликул се разкъсва. Клетката излиза от фалопиевата тръба и се придвижва към матката;
 4. 14 дни - на мястото на спукания фоликул се развива жълто тяло, което произвежда прогестерон. Той служи за подготовка на ендометриума на матката за приемане на яйцеклетката. Ако не е настъпило оплождане, ненужният слой на матката се ексфолира, съдовете се оголват и започва месечно кървене. Цикълът се повтаря.

Ако зародишната клетка срещне сперма, тя се опложда. Яйцето достига матката и е вградено в ендометриума. Менструациите спират с развитието на бременността.

Възможна ли е овулация при продължително отсъствие на менструация?

Дали овулацията ще настъпи при липса на менструация зависи от причината за аменореята. Такива фактори могат да провокират дълго забавяне:

 • Тежък стрес, хронична умора, нервно пренапрежение. В този случай се нарушава работата на хипоталамуса, хипофизата и яйчниците, в резултат на което се нарушава менструалният цикъл..
 • Хормонален дисбаланс. Възниква поради неправилно функциониране на хипофизната жлеза, щитовидната жлеза, надбъбречните жлези, яйчниците или поради повишеното съдържание на мъжки хормони и пролактин.
 • Голяма загуба на тегло, недостиг на витамини. Естрогенът се произвежда в недостатъчни количества поради липса на холестерол. Организмът, поради недостиг на микроелементи, изключва процеса на менструация като жизненоважен.

В такива случаи може да се получи овулация, но нередовно. Ако продължителното отсъствие на менструация е причинено от следродилно възстановяване или бременност, яйцеклетката не узрява. След раждането на бебето се произвежда пролактин, който осигурява кърменето. Той инхибира образуването на фоликули.

Когато зряла жена няма менструация, това показва наближаването на менопаузата. Кървенето е нередовно, отсъства няколко месеца. Въпреки това, в един от циклите може да настъпи овулация.

Бременност на фона на липсваща менструация

Възможно ли е да забременеете, ако няма период? Винаги има шанс. Ако в продължение на няколко месеца няма кървене, това състояние се нарича аменорея. Той е от два вида:

 • Вярно. Работата на репродуктивната система е нарушена. Яйцата изобщо не узряват, зачеването е невъзможно. Необходимо е да се идентифицират неправилно функциониращи органи и да се отстрани проблемът.
 • Невярно. Причинени от някакъв вид патология. Възможна е овулация.

В случай на хормонално нарушение

При благоприятни обстоятелства е възможно да забременеете, въпреки че това е нежелателно. В случай на липса на хормони, изчерпване на тялото или заболяване, плодът може да бъде отхвърлен от тялото. За да предотвратите това, трябва да се подложите на преглед. Това ще ви позволи да установите причината за хормоналния неуспех и да го отстраните..

По време на следродилния период и по време на кърмене

След раждането настъпва постепенно преструктуриране на организма: работата на репродуктивните органи се възстановява, балансът на хормоните се нормализира и цикълът се регулира. Времето за възстановяване отнема около 2-3 месеца. Забременяването по това време е почти невъзможно..

След раждането менструалният цикъл може да започне без менструация, така че жената може да пропусне началото на овулацията и случайно да забременее. По-добре е да бъдете защитени, тъй като бременността за крехък организъм ще бъде сериозен тест. След цезарово сечение не се препоръчва забременяване през следващите 2,5 години, за да не се провокира разкъсване на маточните шевове.

По време на лактационния период се произвежда пролактин, който потиска овулацията. Смята се, че зачеването с кърменето е невъзможно, но понякога настъпва бременност. Упражненията, промяната в ежедневието, стресът и др. Могат да провокират промяна в хормоналния баланс..

При зрели жени преди менопаузата

Преди менопаузата жената променя продължителността и редовността на цикъла. Менструацията може да не настъпи в продължение на няколко месеца или шест месеца, периоди на затишие се редуват с оскъдни или обилни кървави отделяния.

Това не гарантира, че фоликулите не функционират през тези месеци, може да възникне непланирано зачеване. Овулацията може да бъде причинена от хормонални промени, болести, неочакван секс на фона на сексуална почивка и други фактори. По време на периода на преструктуриране на тялото е необходимо да се използват средства за защита.

По време и след менопаузата

Когато няма период от повече от година, жената се диагностицира с менопауза. Бременността по време на менопаузата не е необичайна. Известни са случаи на зачеване и след него - на възраст 60 години. С изчезването на репродуктивната функция тялото претърпява сериозни хормонални промени. Яйцеклетката може да узрее, да се оплоди - и ще настъпи бременност.

Не се препоръчва да се ражда на тази възраст, тъй като тялото старее, резервите му се изчерпват. Детето може да има патологии в развитие, а за жената раждането дори е свързано с риск за живота. Въпреки това мнозина раждат, защото установяват, че са бременни, буквално 2-3 месеца преди раждането..

Ако момичето все още не е имало менструация

Момиче, което не е достигнало пубертета, не дава яйца и следователно бременността е малко вероятна. Има обаче случаи на зачеване без менструация в много млада възраст. Менструалният поток започва на 11-16 годишна възраст, но е възможно ранно узряване (8-9 години) и по-късно (17-19 години).

След първата овулация момичето има първата менструация. Сексът в навечерието може да завърши със зачеване. Бременността на тази възраст може да причини сериозни увреждания на незряло и неформирано тяло. Ако едно момиче прави секс, е необходимо да се предпази, дори ако все още не е имало менструация.

Струва ли си да се използва защита, ако няма период от повече от 2 месеца?

Когато избирате метод за контрацепция, трябва да се ръководите от следните принципи:

 • По време на пубертета хормоналните хапчета са забранени, тъй като хормоналният фон на момичето все още не е формиран. По-добре е да използвате бариерни контрацептиви, които също ще предпазват от заболявания и инфекции.
 • След раждането можете да използвате презервативи и местни контрацептиви (вагинални супозитории, гелове). Не се препоръчват хормонални хапчета, те могат да провокират края на лактацията. Спирала може да се постави 3-4 месеца след раждането.
 • По време на менопаузата не се предписват хормонални хапчета. Препоръчват се вагинални супозитории и презервативи. При активна сексуална активност се поставя вътрематочно устройство.

Ако няма менструация поради патология или заболяване, методът на контрацепция се избира от лекаря индивидуално. Необходимо е да се вземе предвид състоянието на организма и причините за аменорея.