Естествената извара, получена от краве мляко, е от полза за човешкото тяло и има положителен ефект върху стомашно-чревния тракт, но това не винаги е така. Някои хора могат да получат алергична реакция. Следователно, жена, която кърми, може да яде извара, само ако детето няма реакция към протеина на кравето мляко. Появата на някакви симптоми на алергия е причина да се изключи даден продукт от диетата.

Полезни свойства на натуралната извара

Натуралната извара е здравословен продукт, който трябва да бъде в менюто на всеки човек, но трябва да го изберете разумно. Високотехнологичните млечни продукти, продавани от рафтовете на супермаркетите и магазините, често се приготвят от сухо мляко и няма да се възползват от това. По-добре е кърмещата жена да използва продукт, направен от пълномаслено мляко.

Изварата има следния ефект върху човешкото тяло:

 • осигуряват усвояването на животински и растителен протеин;
 • допринася за нормалното изтичане на урина;
 • осигурява профилактика на панкреатични заболявания;
 • нормализира централната нервна система;
 • повишава концентрацията на железосъдържащи протеини в кръвта;
 • намалява АО, възстановява съдовата пропускливост.

Списъкът с полезни качества на продукта е значителен, както и съдържанието на вещества, необходими на организма за работа:

 • протеини;
 • мазнини;
 • въглехидрати;
 • калций;
 • калий;
 • фосфор;
 • витамини;
 • холин;
 • лицетин.

Всички тези вещества влизат в тялото заедно с част. Изварата е от животински произход, но въпреки това се усвоява лесно и напълно, поради което може да бъде в менюто. Може да се яде в чист вид, например с мляко, или можете да приготвите различни ястия от него: кнедли и сладкиши със сирене; за закуска гювеч с извара е подходящ за кърмачка. За да донесе само полза за жена и дете, трябва да знаете как да го изберете и как да го използвате и най-важното кога да го въведете в менюто на кърмачка.

Внимание! Продуктът не трябва да се добавя към диетата, ако жена или дете имат непоносимост.

Какъв вид извара може да кърми и за какво се използва?

Възможно ли е да се яде извара по време на кърмене през първия месец - отговорът на този въпрос е да. Полезен ферментирал млечен продукт, при липса на алергии, ще бъде от полза само за тялото на жена и дете. Всички полезни компоненти, присъстващи в състава, се усвояват добре и напълно, поради което рискът от стомашно-чревни разстройства е сведен до минимум.

В зависимост от съдържанието на мазнини има:

 • без мазнини - около 1,5%;
 • получер - до 3,5%;
 • класически - до 17%;
 • мазнини - повече от 23%.

За да нахраните жена с кърма, по-добре е да изберете класически или смел. Можете да го вземете у дома. За да направите това, трябва да премахнете част от сметаната от ферментиралото мляко и след това да започнете да приготвяте твърд, ферментирал млечен продукт.

Внимание! Препоръчителната дневна доза за попълване на запасите от протеини и витамини в организма с НВ е около 150 грама. Само продукт, който отговаря на стандартите за качество, носи ползи.

Изварата може да бъде в диетата на жената не само в чиста форма, но и в състава на ястията. Основното правило, което гарантира, че ползите се получават, е липсата на интензивна топлинна обработка, например пържене. На въпроса дали е възможно мама да яде чийзкейкове, докато кърми, диетолозите отговарят положително, но съобщават, че е по-добре да ги готвите на фурна, пърженето с добавяне на растителни масла увеличава съдържанието на канцерогени в ястието.

Въз основа на информация за ползите от млечните продукти, можем да заключим, че ако няма противопоказания за употреба, то трябва да бъде въведено в диетата. Но какво ще кажете за други полезни и естествени добавки и възможно ли е кърмещата майка да яде заквасена сметана и извара заедно? Това е допустимо, но трябва да разберете всички подробности, които регулират въвеждането на продукта в диетата на кърмачките.

Ползите от изварата със заквасена сметана

Заквасена сметана в комбинация с извара може да се въведе в диетата на жена, която храни бебе с кърма, но трябва да се отбележи, че такава смес е доста мазна, поради което диетата й трябва да се разрежда не по-рано от 3 месеца лактация. Когато избирате заквасена сметана за собствена храна, трябва да вземете предвид, че не всички продукти с това име отговарят на стандартите и нормите за качество. Изварата, която отговаря на стандартите на GOST, трябва да съдържа само пълномаслено мляко и млечнокисели бактерии.

Внимание! Ако етикетът е маркиран на опаковката - продукт със заквасена сметана, не можете да го поставите в кошницата за пазаруване. Това не е заквасена сметана, а мляко на прах, овкусено с растителни мазнини.

Възможно ли е да се яде извара маса?

Да, храна, приготвена в съответствие с правилата, може да присъства в диетата, но няма да можете да я купите в супермаркета. Това се дължи на факта, че изварената маса, приготвена без оцветители и други вредни съединения, дори ако се създаде херметична среда, се съхранява не повече от един ден..

Можете да приготвите здравословна и вкусна маса с помощта на блендер. С негова помощ зърната се превръщат в еднородна маса. Добавете малко захар и пресни плодове, плодове, в зависимост от вкуса.

Изварата е здравословна, но възможно ли е за кърмеща майка в различни варианти? Да, но всички храни трябва да се приготвят непосредствено преди консумация. Сирената маса с добавка на захар, сушени плодове, плодове и други пресни плодове, която престоява повече от един ден в хладилника, се превръща в източник на проблеми в храносмилателния тракт.

Ежедневни норми

Въпреки всички предимства на продукта, не трябва да го консумирате в неограничени количества. За насищане на организма на кърмачка с ценни вещества са достатъчни 100-150 грама продукт на ден, ако желаете, можете да ядете повече. Жената трябва да помни едно основно правило за хранене с НВ - то трябва да бъде балансирано, следователно не може да се състои само от млечни продукти.

Как да изберем полезен продукт?

Мазният продукт е неподходящ за кърмачка. Вие също няма да можете да се възползвате от обезмаслените мазнини, така че е по-добре да изберете средномаслен продукт, направен от краве мляко..

Внимание! Липсата на животински мазнини с хепатит В в диетата на жената може да доведе до развитие на хормонални нарушения.

Кога да влезете в менюто?

Безопасната извара, отговаряща на всички показатели за качество и със средно съдържание на мазнини, може да бъде въведена в женското меню от първата седмица на ХС. Основните правила за безопасно „запознаване“ с продукти на основата на извара са следните:

 • в чист вид - 1 седмица GW;
 • извара и заквасена сметана в сместа - не по-рано от 3 месеца;
 • сирена маса - 4 месеца.

Ограниченията, свързани с употребата на извара, се преплитат с възможността за въвеждане на плодове, сушени кайсии и стафиди в диетата на кърмачка. Ранното въвеждане на такива компоненти може да доведе до алергии при новороденото, да причини образуване на газове и колики.

Как да контролираме реакцията на бебето?

По време на лактацията изварата, подобно на други продукти от ферментирал млечен произход, има положителен ефект върху тялото на жена и дете, но трябва да се помни, че работата на червата при всички деца протича по индивидуална схема. Нестабилният стомашно-чревен тракт може да обърка продукта с чужд агент, предизвиквайки защитна реакция. Възможните признаци включват:

 • обрив по тялото, лицето - показва отхвърляне на протеина на продукта от тялото;
 • запек;
 • диария;
 • колики.

Нарушенията в храносмилателната система често са причинени от лошо качество на продукта. Не трябва да купувате хранителни продукти за кърмеща жена и бебе на спонтанни пазари, те могат да бъдат приготвени в условия, които не отговарят на санитарните стандарти, продавани с нарушение на срока на годност. Кърмещата майка може да яде висококачествена извара, тогава рискът от негативна реакция при дете може да бъде сведен до минимум.

Трябва ли да ям извара с HB?

Представители на минали поколения (баби и прабаби) често настройват млада майка на факта, че изварата е основният продукт в диетата на кърмачка и бременна жена и е наложително да я ядете. Това мнение е погрешно и продуктът няма да бъде от полза, ако самата майка не се радва да го използва..

Невъзможно е да се ядат млечни продукти с индивидуална непоносимост към тялото, появата на реакция при дете или майка е причина да се преразгледа диетата. Опитни експерти по кърмене казват, че не е необходимо да се въвежда извара в диетата на жената от първия ден на лактацията. Храната през първата седмица трябва да бъде лека, но балансирана, а изварата трябва да бъде продукт с достатъчно съдържание на мазнини.

Ферментиралите млечни продукти, както и другите компоненти на диетата, постепенно се въвеждат в менюто след раждането. По време на първия тест е достатъчно да изядете само няколко лъжици и да наблюдавате реакцията на детето през деня. Ако не се появят обриви и други нарушения, продуктът може да се консумира постоянно.

Ястия от извара за кърмене

Не всеки харесва изварата, като чист продукт, но започвайки от втория месец на GV, една жена може да разнообрази менюто си, като въведе в него нови кулинарни изкушения. Основният принцип е използването на леки методи за топлинна обработка, допустимо е да се пече и готви продукта.

Как да готвя извара у дома?

За да приготвите продукта, трябва първо да сварите домашно мляко и да го закиснете. Тенджера с кисело мляко се изпраща до печката и се кипва. След кипене суроватката трябва да се отлепи. Млякото се хвърля в гевгир и се филтрира (изварата остава в ситото и течността се отцежда). Полученият продукт се поставя в тензух, изцежда се добре и се оставя за 3 часа.

Внимание! С 3 литра висококачествено мляко се получават около 500-700 грама вкусна извара, подходяща за бебешка храна.

Гювеч

За да приготвите ястието ще ви трябва:

 • сметана;
 • грис;
 • захар;
 • извара;
 • яйце.

Заквасена сметана в равни пропорции се смесва с грис и се оставя за 30 минути. Изварата се натрошава с помощта на пасатор, към нея се добавя пилешко яйце, захар и малко сол. И след това сместа от заквасена сметана. Масата се разбърква старателно и се изпраща във фурната, загрява се до 180 градуса за 30 минути.

Кнедли с извара: мързеливи и обикновени

За приготвяне на тестото смесете 600 г брашно, 150 мл вода, 1 с.л. захар, щипка сол и пилешко яйце. Получената маса се омесва ръчно до състояние на средна плътност. Изварата се натрошава през сито или блендер и се изпраща към тестото. Получената маса се разбърква старателно, разточва се на масата, нарязва се на колбаси и след това на кубчета. Кнедлите се поставят във вряща вода и се варят до омекване..

За приготвянето на обикновени, не мързеливи кнедли, не е нужно да смесвате тестото с извара. Тестото се разточва на масата на платно и от него се изрязват кръгчета с чаша. В центъра на всеки кръг се поставя пълнеж, краищата се прищипват. Елементите потапят вряща вода.

Внимание! Ако има много кнедли, можете да ги замразите.

Месингови палачинки

С GV са възможни чийзкейкове, но рецептата предлага да ги печете във фурната. Класическият метод не е разрешен. Защото ползите от продукта ще бъдат загубени. За приготвяне на чийзкейк, 200 г извара се смесват с пилешко яйце и 2 с.л. грис, добавете захар на вкус. Масата се меси внимателно, но старателно и се оформя на малки палачинки. Заготовките за ястието се поставят върху лист за печене, покрит с пергамент, изпратен във фурната за 15 минути. За кърмачката чийзкейковете са истинска находка, вкусно и нискокалорично ястие.

Печени ябълки, пълнени с извара

Това здравословно ястие се приготвя лесно. За да не навредите на детето, трябва да изберете зелени или жълти ябълки. От тях се отстранява средата и в нея се поставя пълнеж от извара, смесен със стафиди или други разрешени за HS сушени плодове. Ястието се изпраща във фурната за 15 минути..

Обикновени бисквити с извара

Бисквитките по тази рецепта са много нежни, но и доста мазни. За да го приготвите, ще ви трябва:

 • брашно - 2 супени лъжици.;
 • извара - 250 г;
 • масло - 120 г;
 • захар;
 • ванилин;
 • Газирани напитки.

Омесете изварата с вилица, добавете захар и омекотено масло. Добавете сода, гасена с оцет. Тестото се изпраща в хладилника за 30 минути и след това се изважда, нарязва се на малки парченца. Разстелете върху лист за печене и сложете във фурната за 30 минути. Печете на 180 градуса.

Как се прави тесто за чийзкейк?

Чийзкейкове на тесто без дрожди без яйца могат да бъдат в менюто на кърмачка. За да ги приготвите ще ви трябват: кефир, брашно, захар, рафинирано масло, сол и сода. Кефирът се загрява на котлона. Добавят се сол, захар и растително масло. Брашното се въвежда постепенно. Разточете на масата на слой, покрийте едната част с найлоново фолио, за да получите триъгълник. Поръсете сода върху откритото място и повторете това три пъти. Тестото се оставя на топло място за 30-40 минути, трябва да се побере.

В диетата на кърмачка изварата може да присъства, започвайки от първата седмица на хепатит В, но в малки количества. Важно е да се разбере, че само продукт, който отговаря на стандартите за качество, ще бъде от полза, затова е по-добре да го приготвите сами. Мнението, че диетата по време на периода на хранене е невъзможно без ферментирали млечни ястия, е погрешно и причината за отказ да се яде извара може да бъде не само алергии, но и желанието на самата жена. Продукт, консумиран чрез сила, е по-вероятно да навреди, отколкото да навреди.

Възможно ли е кърмещата майка да яде извара: кога, колко и под каква форма

Хората отдавна знаят за ползите от ферментиралите млечни продукти. Лекарите и диетолозите не се уморяват да повтарят за полезния ефект и нискокалоричното съдържание на извара, кисело мляко, кефир и кисело мляко. Възможно ли е да се използва извара с кърмене? В крайна сметка кърмещите майки са специален "вид" на човечеството, следователно подходът към тяхното хранене трябва да бъде специален.

Полезен продукт

За никого не е тайна, че можете и трябва да ядете извара. За това ни се говори от ранно детство, обещавайки мускулен растеж и повишена умствена бдителност. Ястията с извара са не само здравословни, но и много вкусни.

Ферментиралите млечни продукти, и по-специално изварата, имат неизменно положителен ефект върху тялото, а именно:

 • насърчават бързото усвояване на протеини;
 • подобряват отделянето на урина и жлъчка от тялото;
 • са профилактика на панкреатични заболявания;
 • помагат на черния дроб;
 • възстановяване на нервната система;
 • повишаване на нивото на хемоглобина в кръвта;
 • подобряват работата на сърдечно-съдовата система;
 • по-ниско налягане.

Както можете да видите, списъкът с полезни свойства е впечатляващ. Но допустими ли са ферментирали млечни продукти за кърмене?

Възможно ли е извара за кърмачки и коя

Има ли нужда от кърмеща майка извара? Разбира се, животинският протеин в състава на този продукт ще направи голяма услуга на кърмачка. Лесно се усвоява от организма и се включва в метаболитните процеси. В резултат на това тялото на майката е по-вероятно да се възстанови след раждането. Също така, като използвате извара по време на кърмене, можете да увеличите количеството кърма. Дори изварата с hv компенсира липсата на калций в организма на кърмачка.

Като правило младата майка има много въпроси относно този продукт в диетата. Ето най-често срещаните.

Възможно ли е мама да яде извара със заквасена сметана на пазачите?

Да, можеш. Тази смес е чудесен източник на протеини, витамини и хранителни вещества. Но не забравяйте, че тази комбинация има високо съдържание на мазнини. Следователно е необходимо да го въведете в диетата, когато бебето е на 3 месеца. Цялата „полезност“ се отнася само до много качествени и домашно приготвени извара и заквасена сметана. Не забравяйте, че продуктите в магазина не винаги са безопасни. Обърнете внимание на етикета. Правилният продукт трябва да съдържа само пълномаслено мляко (понякога с добавяне на обезмаслено мляко), плюс млечнокисели бактерии. Не трябва да има консерванти или аромати. Млякото на прах също е нежелан компонент.

Възможно ли е кърмещите майки да ядат извара?

И отново отговорът е да. И отново: ако масата на изварата е "правилна". Не се увличайте с масата, закупена в магазина, особено с различни вкусове (шоколад, ванилия и др.). Най-добре е да си направите такова лакомство сами. Изварата, нарязана в блендер със захар, ще бъде много по-полезна от аналозите в магазина. За да подобрите вкуса, можете да добавите стафиди или сушени плодове към ястието. Но приемайте този продукт като десерт и го яжте в „десертни“ дози. Можете да ядете захар с HS, но само малко.

Колко извара може да яде кърмачка на ден?

За пълноценното функциониране на всички телесни системи е достатъчно да се изяждат 100-200 g от продукта на ден. Ако искате повече, но трохите нямат алергична реакция, можете да направите повече.

Мазни, нискомаслени, нискомаслени - коя извара да изберете за кърмене?

По-добре е кърмещата майка да откаже твърде мазни варианти на извара. Те влияят негативно на черния дроб и допринасят за растежа на излишните килограми. Продуктът с ниско съдържание на мазнини също е "не толкова" вариант, тъй като калцият (необходим за кърмещата майка) и много витамини без мазнини се усвояват много зле. Освен това храните с ниско съдържание на мазнини имат много слаб вкус и не задоволяват глада. И не забравяйте: жената се нуждае от животински мазнини (разбира се, умерено) и особено ако кърми. Липсата на животински мазнини в диетата води до хормонален дисбаланс и хиповитаминоза.

Най-добре е да изберете продукт със съдържание на мазнини 5%, максимум 9%. Ако мама е с наднормено тегло и иска да отслабне, изберете съдържание на мазнини 3-5%.

Колко скоро след раждането на бебето да въведе извара в менюто на мама?

По принцип този продукт е разрешен за кърмачка през първия месец от живота на новороденото. Смята се за един от най-безопасните. Ще бъде полезно обаче да изчакате поне седмица или две, за да не навредите на новороденото..

Реакция на детето към извара

По време на лактацията изварата, подобно на други ферментирали млечни продукти, има силно въздействие върху организма на майката и бебето. Най-често това влияние е положително. Но трябва да се има предвид, че подобни продукти, въпреки всичките им предимства, могат да провокират проблеми в тялото на трохите.

Извара за кърмачка може да бъде (разбира се, в приемливи граници). Въпреки това, от извара, както и от всеки друг нов продукт, могат да възникнат нежелани процеси в тялото на трохите.

Популярният детски лекар Комаровски се смята за поддръжник на извара и ферментирали млечни продукти. Не напразно допълващите храни по неговата схема започват с кефир и извара с по-нататъшно въвеждане на зърнени храни, зеленчуци и други продукти. Но използването на кисело мляко, както всички други продукти, е индивидуален въпрос. Също така, не забравяйте за строгата дозировка, когато използвате ферментирал млечен продукт..

Незрелото детско тяло може да приеме постъпващата извара като вражески агент и да включи защитни реакции. И всичко това поради съдържанието на млечен протеин в продукта. Ако бебето има непоносимост към краве мляко, понякога има алергия към извара при бебето. Защитните механизми водят до следните реакции, които могат да възникнат на фона на такова хранене:

 • Проблеми със стомашно-чревния тракт: бебето укрепва или обратно - отслабва, има спазми, колики, образуване на газове.
 • Може да се появи обрив по лицето и тялото - това е основният симптом на алергията.

Изварата с кърма обаче е много по-безопасна от пълномасленото мляко. Тайната е, че млечнокиселите бактерии омекотяват ефекта на млечния протеин, помагат им да бъдат правилно усвоени. Следователно реакцията възниква рядко..

Като цяло изварата има най-благоприятен ефект върху здравето на бебето. Въпреки това не забравяйте, че всеки организъм (дори и най-малкият) е индивидуален. Определено дете може да реагира на ферментирала млечна храна по нетрадиционен начин. В този случай мама трябва да премахне изварата от менюто за известно време. Или отидете на сладкиши със сирене и гювечи: термичната обработка ще помогне за неутрализиране на алергичните реакции.

Необходимо ли е да ядете извара, докато кърмите

Разбира се, никой не принуждава майка да яде извара, докато кърми новородено, ако тя не иска. Също така никой не го ограничава - разбира се, ако трохите нямат алергии. Важно е да запомните, че всяко хранене трябва да носи удоволствие на кърмещата майка. Ако се принудите да ядете здравословни, но нелюбими храни, това ще се отрази негативно на емоционалното състояние на майката и нейното храносмилане. И разбира се, не забравяйте за умереността и дозировката. С този подход, когато кърмите, изварата ще донесе само полза и удоволствие на мама и бебе.

С други думи, желателно е да се използват извара по време на лактация, но не е задължително - напълно приемливо е да се замени с друга здравословна високобелтъчна храна. Но е задължително да се спазват определени правила за употребата на този ферментирал млечен продукт:

 • Когато купувате ферментирали млечни продукти на рафтовете на магазините, трябва да обърнете голямо внимание на състава и срока на годност на покупката.
 • Закупената извара трябва да се консумира в рамките на три дни след отваряне на опаковката.
 • Трябва да добавяте плодове и плодове към изварата с повишено внимание и не по-рано от бебето навършва 3 месеца.

Ястия от извара по време на лактация

Ако кърмачката не харесва вкуса на този продукт, изобщо не е необходимо да го яде в чист вид. Кърмещата майка може да използва извара като основа за други вкусни и здравословни ястия..

Рецепта за домашна извара

Такова ястие се приготвя с помощта на кисело мляко, което е преминало термична обработка..

Процесът на готвене включва следните стъпки:

 • Тенджера с излято в нея кисело мляко се поставя на водна баня, изчаква се суроватката да се отлепи напълно.
 • Пригответе парче марля и гевгир.
 • Изсипете съдържанието на тигана в гевгир. В същото време течността се оттича, а изварата остава в гевгир..
 • Закачете получената извара в марля на височина. Друга възможност е да оставите в гевгир и да натиснете с преса. Времето на задържане на получената маса е 1-3 часа.

Гювеч с извара

Едно от най-популярните ястия по време на кърмене, разбира се, е гювеч за кърмачка. Правят го по тази рецепта:

 • 3 супени лъжици заквасена сметана се комбинират с 2 супени лъжици грис, получената маса се оставя за половин час.
 • Всички сушени плодове в количество от 50 g се заливат с вряща вода и се оставят настрана за около 20 минути.
 • Всички приготвени компоненти се смесват с 500 г извара, последвано от пилешко яйце, 3 супени лъжици. захар, щипка сол.
 • Приготвената форма се намазва с масло, извара се изсипва в нея и се пече 40 минути в загрята на 180 градуса фурна.

Когато гювечът се изпече, той се изважда внимателно от формата и се наслаждава на страхотен десерт за кърмачка.

Кнедли с тесто и мързеливи кнедли

Възможно ли е кнедли с извара за кърмачка? Разбира се, ако са направени с внимателни ръце у дома и с използване на най-висококачествените продукти. За да приготвите ястието ще ви трябва:

 • Извара - 500 г;
 • Яйца - 2 бр.;
 • Вода - 150 г;
 • Брашно - 3 чаши;
 • Растително масло - 1 супена лъжица;
 • Сол, захар - на вкус;
 • Заквасена сметана - за дресинг на готовото ястие.

Водата, солта, захарта, 1 яйцето и маслото се смесват заедно. Получената маса се разбива внимателно с вилица, постепенно се въвежда брашно, меси се твърдо тесто. Изварата се прекъсва в блендер, след което към нея се добавя разбито с вилица яйце и захар на вкус. Получената смес се смесва с тесто и старателно се смачква. Тестото се разточва, кръговете се изрязват с чаша. Кнедлите получават желаната форма.

Кнедлите се хвърлят във вряща вода и се варят 3-4 минути. Готовото ястие се излага в чиния и се смесва със заквасена сметана.

След като сте се уверили, че са възможни кнедли за кърмачка, не забравяйте за умерените порции от изядения деликатес.

Чийзкейкове във фурната

Чийзкейковете или изварата са друго здравословно ястие с извара за кърмене. За да ги подготвите, ще ви трябва:

 • 100 г извара;
 • 1 пилешко яйце;
 • 2-3 ст. л. грис.
 • Захар на вкус.

Всички съставки се смесват заедно. От получената маса се оформят малки палачинки. Те се поставят върху предварително подготвен лист за печене и се пекат около 15-17 минути..

Изварата е изключително здравословен деликатес. За майка, която е преминала през трудностите на бременността и раждането и е свикнала с процеса на лактация, такъв продукт ще стане напълно незаменим. Независимо от това, ползите от този продукт изобщо не означават, че той трябва да се яде в килограми, разчитайки на чудодейно действие. Нормата и сдържаността са основното мото на майката през този период. Не забравяйте, че изварата, както всеки друг нов продукт, може да не повлияе по най-добрия начин на здравето на трохите. Поради тази причина, когато въвеждате ферментирали млечни продукти в диетата, трябва внимателно да наблюдавате реакцията на детето. При най-малките признаци на алергични реакции или стомашни разстройства при бебето, майката трябва незабавно да изключи съмнителния продукт за известно време.

Възможно ли е кърмачка да извара сирене

Масата на извара е изцяло млечен продукт или композитен продукт, който се приготвя от извара, масло или сметана, кондензирано мляко, захар, сол, подправки и други компоненти. Съгласно изискванията на GOST тук не могат да се използват стабилизатори и термична обработка..

Но много безскрупулни производители нарушават техническите разпоредби. Продуктът става опасен, особено за малки деца, бременни и кърмещи жени. Да видим дали е възможно кърмещата майка да използва извара.

Съставът и употребата на продукта

Естествената извара се състои от извара, масло или сметана, сол и захар, кондензирано мляко. Освен това могат да бъдат включени естествени добавки. Това са плодове и сушени плодове, билки, ядки, захаросани плодове, ванилин. Продуктът не трябва да се подлага на топлинна обработка, за да запази витамините и полезните свойства на прясното извара.

Сто грама натурална извара включва дневен прием на витамин А. Този компонент подобрява състоянието на косата и кожата, поддържа зрителната острота и повишава имунитета. Витамините от група В, които също се съдържат в продукта, са отговорни за емоционалния фон и психичното здраве, нервната система, метаболизма и храносмилането на материала, кръвообращението и много вътрешни процеси.

Продуктът съдържа калций и калий, фосфор и млечен протеин. Такива компоненти укрепват костите и костния скелет, предотвратяват развитието на остеопороза и рахит. Лактобацилите стабилизират чревната микрофлора, подобряват изпражненията и лекуват храносмилането.

Естествената и правилно приготвена извара е не по-малко полезна от прясната и чиста извара. Прочетете повече за ползите от изварата по време на кърмене и за малки деца тук.

Има ли някаква вреда

Въпреки предимствата на извара, можете лесно да намерите фалшиви продукти на рафтовете на магазините, които са изключително опасни. Такива продукти се приготвят от изтекъл срок на годност и към десерта се добавят кисела извара, консерванти, оцветители и подобрители на вкуса. Такъв десерт може да бъде отровен и да наруши работата на вътрешните органи..

Масата на изварата се влошава бързо, затова внимателно следете срока на годност и съхранявайте продукта правилно. А честата излишна консумация на десерт причинява бъбречни проблеми и повишава лошия холестерол..

Ето защо е важно да изберете качествен и натурален продукт с добър срок на годност. Масата на извара е възможна при ХС през третия месец след раждането на бебето. Започнете с чист продукт, без да добавяте сушени плодове и други допълнителни компоненти.

За първи път опитайте с чаена лъжичка десерт и проверете състоянието на детето. Ако няма отрицателна реакция, можете периодично да ядете извара, но не повече от два пъти седмично.

Дневната норма на извара е 100-200 грама. Децата могат да получат такъв продукт след три години. Не трябва да се яде извара, ако сте алергични към кравешки протеини и млечни продукти.

Как да изберем маса на извара

 • Изберете продукт, направен в съответствие с GOST. Съставът трябва да съдържа най-много извара, по-малко масло и още по-малко захар, сушени плодове и други допълнителни компоненти;
 • На опаковката трябва да се посочат датата на производство, условията за съхранение, съставът и енергийната стойност, име и адрес на производителя;
 • Срокът на годност на продукта без консерванти е 72 часа. Не приемайте десерт с дълъг срок на годност;
 • Не приемайте продукти в лепкава, повредена или подута опаковка.
 • У дома разгънете опаковката и внимателно разгледайте съдържанието. Тя трябва да бъде хомогенна, без зърна и наслояване, без неприятна миризма;
 • Цветът на висококачествената извара трябва да бъде бял, да речем, светъл кремав нюанс;
 • Ако изберете продукт със сушени плодове, той трябва да е сух с изразени парчета стафиди, сушени кайсии или сини сливи;
 • За да предпазите себе си и бебето, по-добре е да готвите извара, докато кърмите у дома.

Домашни рецепти за извара

Традиционна рецепта с масло и сушени плодове

 • Извара - 250 гр;
 • Кремообразна - 50 гр;
 • Захар на прах - 3 супени лъжици. лъжици;
 • Стафиди - 40 гр;
 • Сол и ванилия - щипнете всяка.

Този десерт има вкус на магазинния продукт, доколкото е възможно, но се оказва изключително калоричен. За да приготвите изварата, увийте я в тензух, поставете я в гевгир и я оставете там шест часа, така че чашата да има излишна вода. След това сложете леко разтопено масло, пудра захар, ванилия и сол в изварата. Смесете съставките и разбийте с миксер или блендер.

Накиснете стафидите във вряща вода за 20-30 минути. Вместо стафиди можете да вземете сушени кайсии, сини сливи или фурми. Но нарежете толкова големи продукти на по-малки парчета. Сухите сушени плодове се поставят в извара. Поставете филм на дъното и стените на съдовете на контейнера, поставете изварата, покрийте отгоре с филм и го поставете в хладилника за една нощ. Десертът ще бъде готов сутрин.

Изварена маса във фурната

 • Извара - 250 грама;
 • Захар - 30 грама;
 • Ванилин - 1 щипка;
 • Яйце - 1 брой.

Увийте изварата в тензух и оставете на чаша с вода. Разтрийте през сито. Отделно счупете яйце и смесете със захар, разбийте с миксер до побеляване. Добавете ванилин и разбийте още двадесет секунди. Комбинирайте масата на яйцата и изварата, разбъркайте, докато се образува гладка кремообразна маса.

Печете на 200 градуса за около половин час. След изпичане десертът губи част от полезните свойства на изварата, но е по-лесно смилаем и смилаем. Освен това се оказва вкусно и нежно..

С череша

 • Извара - 250 грама;
 • Заквасена сметана - 50 мл;
 • Масло - 50 грама;
 • Пресни череши - 50 грама;
 • Захар - 50 грама.

Изплакнете плодовете и отстранете семената, поръсете с лъжица захар и оставете за 15 минути. Смесете омекотеното масло с останалата захар, добавете заквасена сметана и извара. Разбийте съставките. Изцедете черешовия сок, поставете плодовете в получената маса и разбъркайте.

Неподсладена извара с билки

 • Извара - 400 грама;
 • Заквасена сметана - 50 мл;
 • Копър - 20 грама;
 • Кимион - 5 грама;
 • Пипер и сол на вкус.

Разтрийте изварата през сито, смесете със заквасена сметана и разбийте в блендер или миксер. Изплакнете копъра и нарежете на ситно, добавете към получената маса, добавете сол, кимион и черен пипер. Смесете компонентите. Страхотно за сандвичи, солени сладкиши и разнообразни закуски.

С ядки

 • Извара - 400 грама;
 • Крем - 100 грама;
 • Заквасена сметана - 50 грама;
 • Орехи - 120 грама;
 • Захар - 4 супени лъжици. лъжици.

Смесете извара, заквасена сметана и захар, разбийте добре. Вземете сметаната, охладена и с високо съдържание на мазнини, комбинирайте с извара и разбъркайте. Нарежете ядките и поставете в сместа. Смесете съставките отново за лек въздушен десерт.

Възможно ли е кърмачка да яде извара

Изварата е ферментирал млечен продукт, богат на протеини и микроелементи. Поради своя състав и полезни свойства, той се използва за диетично хранене, предписва се при заболявания в таблици за лечение. Той присъства в диетата на деца от първата година от живота и възрастни хора. Младите майки обаче често се притесняват от въпроса дали е възможно да се използва извара по време на кърмене..

Състав на извара

Изварата съдържа много протеини, мазнини (различни количества, обикновено от 0 до 18%), малко количество въглехидрати. Съставът съдържа и аминокиселината метионин, която е отговорна за намаляването на количеството вредни мазнини - липопротеини с ниска плътност. Предотвратява сърдечни заболявания.

Продуктът е богат на микроелементи. Калцият, натрий и магнезий са от съществено значение за функционирането на сърцето и кръвоносните съдове. Калций, фосфор, флуор участват в изграждането на костната тъкан. Желязо - в синтеза на кръвен протеин - хемоглобин. Цинк, мед - в работата на мозъка и периферните нерви. Групата на витамините А, Е, Р, В2, В6, В12 участва в метаболитните процеси, във функционирането на вътрешните органи, включително сърцето, бъбреците, черния дроб.

При 10% от децата, когато майка им приема мляко, те са алергични към протеини от краве мляко. Това се дължи на непоносимостта на имунната система към чужд протеин. Проявява се като обрив по тялото, сърбеж по кожата, безпокойство, разхлабени изпражнения със слуз. Средството за лечение и профилактика е категоричното отхвърляне на млечните продукти..

В случай на алергия към краве мляко козе извара идва на помощ. По съдържание на калории и полезни качества не отстъпва на продукт, направен от краве мляко. Но неговият протеин се абсорбира с почти 100%, така че рядко причинява алергии..

Второто най-често патологично състояние за прием на мляко е дефицитът на лактоза. Липса или недостатъчно производство на ензим, който разгражда млечната захар - лактозата. Това е вродено състояние при кърмачета или възрастни хора чрез намаляване на ензимния синтез. Придружен е от подуване на корема, къркорене, гадене, понякога повръщане, разхлабени изпражнения, при деца - запек. Ако ензимът е недостатъчен, се допуска прием на ферментирали млечни продукти. Те се усвояват добре, защото млечната захар в тях се разгражда от съдържащите се в тях микроорганизми..

Защо изварата е полезна за кърмене

В диетата изварата трябва да присъства ежедневно за кърмене. Той е източник на протеини и микроелементи, от които детето се нуждае за растеж, формиране на органи, физическо и психическо съзряване. Балансираната диета на майката е важен момент в кърменето. През този период храната на майката трябва да има допълнителни калории. Ако жената консумира по-малко, отколкото дава, тогава се изразходват резервите на организма. Поради липса на протеини и минерали, състоянието на кожата и костите се влошава, развива се анемия, заболявания на храносмилателната система, ендокринната, нервната система и други заболявания.

Колко често и колко можете да ядете извара

Продуктът може да се яде почти веднага след раждането на бебето всеки ден, но трябва да се въвежда постепенно поради опасността от алергии. Следователно те наблюдават реакцията на детето. През първия ден те пробват 1 супена лъжица и наблюдават бебето през деня. Ако няма отрицателна реакция от страна на кожата и храносмилателните органи: няма разхлабен стол или запек, обриви, зачервяване, тогава можете да продължите да го приемате, като постепенно увеличавате обема до 300 грама на ден.

Включете извара със заквасена сметана в диетата с повишено внимание, тъй като ястието е мазно.

Докато приема заквасена сметана, бебето има проблеми с храносмилането: запек, колики. Ензимната система на детето е незряла, за нея е трудно да усвоява мазнините.

Възможно ли е мама да яде извара през първия месец след раждането

Ферментиралият млечен продукт е одобрен за употреба 2 седмици след доставката. Предпоставка е да го въвеждате в храната постепенно, като наблюдавате реакцията на бебето. Изварата е допълнителен източник на животински протеини и калций, които са необходими на растящия организъм на бебето и майката, тъй като с млякото тя дава много полезни елементи.

Как да изберем качествена извара

Повишени изисквания се налагат върху продуктите по време на кърмене. Когато кърмите, изварата трябва да бъде качествен продукт, да съдържа декларираните хранителни вещества и да не съдържа патогенни бактерии, гъбички и плесени. По-добре е да вземете ферментирал млечен продукт, закупен в магазина, той е сертифициран, произведен по индустриален начин.

Добре е да купувате ферментирал млечен продукт в детските млечни кухни или в диетичните отдели. Не се препоръчва да се купува на пазарите, не е известно при какви условия се приготвя и е със съмнително качество. Ако мама има време или помощници, за предпочитане е да си го направите сами у дома.

В допълнение към млякото и закваската в състава не трябва да се включва нищо. Колкото повече помощни вещества, толкова по-малко естествен е продуктът. На рафтовете на магазините има мазен продукт - до 18%, средно съдържание на мазнини - до 9% и продукт с ниско съдържание на мазнини - до 3%. Невъзможно е напълно да се обезмасли, винаги ще има минимална част от мазнините. В същото време витамините и микроелементите се губят в процеса на обезмасляване; вместо това производителят добавя захар, увеличавайки съдържанието на калории. Следователно не е вярно да предпочитате нискомаслено или нискомаслено извара за диетични цели. Това е маркетингов трик на производителя.

Как да готвя извара у дома

Вземете литър мляко, сложете 1 супена лъжица кефир, разбъркайте, оставете да ферментира за 6-8 часа. След това поставете на котлона, оставете да заври, но не кипете. Веднага след като суроватката се отдели и се образуват бучки, махнете от котлона. Изсипете съдържанието в тензух и закачете да стъклите течността. Прясно приготвената извара по време на лактация се съхранява в хладилник в стъклени или емайлирани съдове за 2-3 дни.

Възможно ли е кърмещите майки да ядат извара

В допълнение към основната съставка, готовите извара съдържат добавки: стабилизатори, регулатори, консерванти, ароматизанти, оцветители. По-добре е да не използвате извара, закупена в магазин за майка, особено през първия месец от живота на бебето. Също така не трябва да имате глазирана извара в диетата си, те съдържат захар и шоколадова глазура, които причиняват алергии. Необходимо е да се въздържате от консумация на кисело мляко, извара, пудинги, мусове в ярки опаковки по същата причина.

Ястия от извара за кърмачка

Популярни рецепти за ястия с извара ще ви помогнат да разнообразите диетата на кърмещата жена. Редовното извара е скучно и мама трябва да го яде всеки ден. Полезно е да комбинирате ястия с плодове, плодове и зеленчуци. Можете да използвате извара сурова, термично непреработена, както и за приготвяне на сложни ястия.

Печени ябълки с извара

Вкусна здравословна храна, богата на протеини, фибри и витамини. Сервира се като десерт. За тази рецепта трябва да вземете:

 • Твърди зелени ябълки - 4 броя;
 • Извара 9% - 100 грама;
 • Заквасена сметана - 3 супени лъжици;
 • Масло - 50 грама;
 • Гранулирана захар - 3 супени лъжици;
 • Сушени плодове: сушени кайсии, стафиди, сушени боровинки, боровинки.

Смесете извара, заквасена сметана, захар, сушени плодове за пълнежа. Нарежете ябълките наполовина, ако са големи. Ако плодовете са средни и малки - отрежете капака, отстранете пулпата като чаша. Разпределете пълнежа вътре, отгоре филийки масло. Поставете плодове върху лист за печене. Печете във фурната на 180 градуса за половин час.

За да предотвратите напукване на ябълките от температурата, пробийте ги на няколко места с клечка за зъби. Изберете зелени ябълки, за да избегнете алергии. Някои рецепти за печени ябълки имат мед. Той е алерген, затова не се препоръчва на мама да го яде, за да не навреди на детето.

Гювеч с извара

Гювечът с извара е просто ястие, което се готви бързо. Полезно е да използвате пресни плодове и плодове и зеленчуци за пълнежа. Трябва да вземете:

 • Извара 9% - 500 грама;
 • Гранулирана захар - 3 супени лъжици;
 • Грис - 5 супени лъжици;
 • Заквасена сметана - 3 супени лъжици;
 • Пилешки яйца - 3 броя;
 • Масло - 30 грама.

Смесете съставките, оставете да престоят 10-15 минути. Намажете формата с масло, поръсете с грис. Поставете върху лист за печене или в съд за печене, разпределете резените масло по повърхността. Печете на 180 градуса във фурната за половин час.

Към основната рецепта за гювечи се добавят пълнежи: настъргани моркови, тиква. Вкусът му е добър със стафиди, сушени кайсии, ябълки, круши, сливи, касис, боровинки. Препоръчват се сезонни плодове.

Чийзкейкове

Традиционно ястие, приготвено от всички домакини. Обща рецепта:

 • Извара 9% - 500 грама;
 • Гранулирана захар - 3-5 супени лъжици;
 • Пилешки яйца - 2 броя;
 • Масло - 30 грама;
 • Брашно - 100 грама.
 • Бакпулвер - ½ саше;
 • Шипка сол.

Смесете всичко, докато се получи хомогенна консистенция. По-добре е да добавяте брашно постепенно, за да не го поръсите. Оформете сирници с овална форма, оваляйте в брашно и изпържете в олио от двете страни. Покрийте за по-добро готвене.

Тези, които не обичат брашното в чийзкейковете, използват грис. Можете да добавите 2 банана, намачкани с вилица, за необичаен вкус. Можете също така да сложите стафиди, като същевременно намалите количеството захар. Препоръчително е да не се пържи syrniki, а да се готви във фурната. Ще получите повече порции и ястието ще стане по-здравословно..

Извара бисквити

Оказва се деликатен, умерено сладък, в същото време здравословен десерт. Има голям брой рецепти, но всички те са сходни, различаващи се по добавки: канела, ябълки, стафиди, банан. За да приготвите това ястие, трябва:

 1. Извара 9% - 200 грама;
 2. Пшенично брашно - 200-250 грама;
 3. Масло - 100 грама;
 4. Бакпулвер - 5 грама
 5. Шипка сол;
 6. Гранулирана захар.

Смесете извара с омекотено масло, комбинирайте с пресято брашно, бакпулвер, сол. Замесете тестото. Покрийте с фолио и оставете на студено място за половин час. Разточете охладеното тесто. Изрежете кръгчета с чаша. Оформете триъгълници. Потопете едната страна в захар, сгънете наполовина със захар вътре. Потопете отново в захар, навийте на руло. Поставете върху хартия за печене пергамент. Печете във фурната на 180 градуса 25-30 минути.

Кърмещата майка трябва да се грижи не само за бебето, но и за себе си. Следователно храната трябва да бъде балансирана и пълноценна, за да отговори на нуждите и на двамата. Кърменето на извара е продукт, който трябва да бъде в диетата на всяка кърмеща жена (при липса на противопоказания), осигуряващ приема на протеин и калций в тялото й.

Възможно ли е кърмещата майка да яде извара с хепатит В през първия месец: рецепти

Дата на публикуване: 05.09.2018 | Преглеждания: 4145

Когато се роди бебе, в допълнение към безброй въпроси, свързани с грижите, проблемите на правилното балансирано хранене стават важни. Изварата за кърмене (HB) е призната като одобрен продукт, дори се препоръчва. Съдържа много ценни компоненти, които имат благоприятен ефект върху организма на жените и бебетата..

Полезни свойства и състав

Многото говорили за ползите от този продукт се дължат на неговия химичен състав..

Таблица 1 - Химичен състав и ефекти върху организма

Елемент:% от дневната стойност в 100 g:Ефекти върху тялото:
Витамин А8.9Антиоксидант, важен за зрителната острота, здрава коса, кожа, укрепване на имунната система.
Витамин В 12.7Активира мозъка, подобрява паметта, повишава устойчивостта на организма към стрес, участва в процесите на регенерация.
Витамин В 216.7Участва в процесите на хемопоезата, подобрява състоянието на кожата, ноктите, косата, насърчава усвояването на желязо, намалява ефекта на токсините върху тялото.
Витамин PP15.9Подобрява микроциркулацията на кръвта, участва в синтеза на аминокиселини, насърчава производството на хемоглобин, нормализира сърдечната дейност.
Калий4.5В комбинация с натрий, той нормализира водния баланс, укрепва сърцето и активира мозъка.
Калций16.4Е основата на костната тъкан и зъбите, укрепва нервната система, подобрява съсирването на кръвта, участва в синтеза на хормони.
Магнезий5.8Нормализира функционирането на бъбреците, храносмилателната система, укрепва нервната система, премахвайки раздразнителността, безсънието и умората.
Натрий3.2Участва в производството на ензими, стомашен сок, нормализира киселинно-алкалния баланс.
Фосфор27.5Участва в енергийния метаболизъм, нормализира киселинно-алкалния баланс, необходим е за костната тъкан и зъбите, дефицитът води до анемия и рахит.
Желязо2.2Участва в образуването на хемоглобин, укрепва защитните функции, синтезира хормони на щитовидната жлеза.

Възможно ли е да се използва извара с НВ?

„Мога ли да ям извара, докато кърмя?“ Това е един от въпросите, които често задават онези майки, които следят диетата си. Съдържащият се в него животински протеин попълва енергийните разходи на организма. Протеинът е лесно смилаем, активира метаболитните процеси, възстановявайки силата след раждането. Но най-важното е, че използването му допринася за насищането на организма с калций, което е изключително необходимо за кърмещата майка..

Този продукт е много по-безопасен от млякото, защото млечнокиселите бактерии омекотяват ефекта на протеините. Алергични реакции, за разлика от пиенето на пълномаслено мляко, не се появяват.

Към избора трябва да се подхожда много внимателно. Продуктът трябва да е от доверен производител, било то продукт за дома или магазина. Не бива да спестявате пари, като избирате евтини продукти, защото говорим за здравето на бебето и майката. Съставът трябва да съдържа само мляко, млечнокисели бактерии.

Има само едно противопоказание: непоносимост към протеина, открит в кравето мляко. Когато се използва, може да се появи алергична реакция под формата на кожни обриви. Обяснението е просто: тялото разпознава протеина като чуждо вещество. Като правило, с възрастта такава реакция при бебе изчезва. В този случай можете да преминете към използване на продукт, направен от козе мляко..

Извара през първия месец

Препоръчително е да използвате извара за кърмачка през първия месец, като не забравяте за правилата за въвеждане на нови продукти в диетата: започнете с малка доза, постепенно я довеждайки до дневната норма. След първата употреба наблюдавайте реакцията на бебето в продължение на няколко дни.

Възможно ли е извара със заквасена сметана

Това е доста мазен продукт, поради което често се препоръчва едва от 3-ия месец. В действителност обаче мазните храни не могат да повлияят на съдържанието на мазнини в майчиното мляко [1], така че можете да ги ядете веднага след раждането..

Какво извара да изберем с HV: съвети

Когато кърмите, изварата трябва да бъде подбрана внимателно. Няколко критерии за подбор:

 1. Съдържание на мазнини. Твърде тлъстата храна може да повлияе на теглото на кърмещата майка. Ниското съдържание на мазнини също не е опция, животинските мазнини насърчават усвояването на витамините.
 2. Опаковка. Не трябва да има повреди или подуване. Опаковката не трябва да е лепкава или мокра - всичко това са признаци на развалена извара. По време на процеса на покупка обърнете внимание на срока на годност, тъй като продуктът е нетраен. Проверява се и по миризма: застоялите стоки имат характерна неприятна, кисела миризма.
 3. Изварата е вид обикновено сирене, има намалено съдържание на мазнини. Структурата наподобява зърно, използва се наравно с обикновената.

Рецепти за кърмачка: как да готвя у дома

Ако кърмещата жена не харесва вкуса на готовия продукт, той може да бъде включен в други ястия. По време на топлинната обработка изварата не губи ценните си качества.

Домашна извара

Домашната извара може да се приготви самостоятелно или да се закупи от доверен производител. Няма нищо сложно в процеса на самостоятелно производство:

 1. Изсипете топло мляко в стъклен съд и оставете за ден (два), така че съдържанието да се вкисне. Процесът може да се ускори чрез добавяне на лъжица всеки ферментирал млечен продукт.
 2. Изсипете съдържанието в тенджера и загрейте, докато люспите и суроватката се отделят.
 3. Изчакайте, докато изстине и изсипете в гевгир, застлана с марля.
 4. Оставете течността да се отцеди, завържете марлята и закачете, за да се отцеди останалият серум.

Можете да ядете извара, приготвена по този начин, без да се страхувате за здраве, тъй като има пълна увереност в нейното качество и свежест.

Гювеч

Гювечът е вкусен и разнообразен начин за консумация на извара. Необходимо е:

 • извара - 560 г;
 • захар - 160 г;
 • яйце - 2 бр.;
 • сол - 5 г;
 • грис - 65 г;
 • стафиди - 80-100 g.
 1. Смесете извара със захар и яйца: захарта, ако желаете, може да бъде заменена с 2-3 банана. Някои рецепти съдържат заквасена сметана (140 g), но за да намалите калоричното съдържание на продукта, не можете да го добавяте.
 2. Добавете грис, добавете 80 г измити стафиди или сушени кайсии. Разбъркайте добре.
 3. Намажете мухъл с масло, сложете в него извара и печете на 180 ° C за около 35-45 минути.

Палачинки с извара

Можете да разнообразите храната си, като направите палачинки с извара. Необходимо е:

 • мляко (суроватка или кефир) - 560 ml;
 • яйце;
 • сол - 5 г;
 • захар - 60 г;
 • брашно - 140 г;
 • извара - 230 г;
 • стафиди - 50гр.
 1. Разбийте яйце в мляко, добавете ½ захар, сол и разбъркайте добре.
 2. Изсипете брашно на порции при непрекъснато бъркане. Консистенцията трябва да бъде като течна заквасена сметана.
 3. Намажете повърхността на тавата с масло, започнете да печете.
 4. Смесете изварата с останалата захар, добавете измитите стафиди, разбъркайте. Можете да добавите нарязан банан, ябълки.
 5. Увийте сместа от извара в палачинки.

Кнедли с извара

Кнедли с извара могат да бъдат направени класически или мързеливи. Класическите отнемат много време и рецептата за мързеливи кнедли е проста. Необходимо е:

 • извара - 530 г;
 • яйце;
 • сол - 7 г;
 • захар - 55 г;
 • брашно - 240гр.
 1. Смесете всички съставки. Количеството брашно може да варира: тестото трябва да е хлабаво, много меко.
 2. Разточете тънки колбаси, като използвате брашно и накълцайте.
 3. Кипнете вода в тенджера и разнесете на порции, като разбърквате, за да избегнете слепването.
 4. След кипене се вари 5 минути и се отстранява.
 5. Сервирайте със заквасена сметана (с ниско съдържание на мазнини).

Саксия за сок с извара

Sochnik е друг вид ястия с извара. Необходимо е:

 • извара - 320 г;
 • захар - 200 г;
 • брашно - 260 г;
 • яйце;
 • сол - 5 г;
 • масло - 45гр.
 1. За теста. Смесете масло, 1/2 захар. Разбийте яйцето, добавете сол. Добавете брашно на части, замесете тесто. Поставете на студено за половин час.
 2. За пълнене. Смесете извара с останалата захар, можете да добавите стафиди или сушени кайсии (на парчета).
 3. Разточете тестото, направете кръгчета с чаша, сложете пълнежа върху половината от кръга и покрийте, за да направите плик.
 4. Намаслете лист за печене, добавете соковете и печете 20 минути при 180 ° C.

По време на кърмене не само е възможно да се яде извара, но и е необходимо. Основното нещо е да следвате правилата за въвеждането му в диетата, препоръчителните норми на консумация и да следвате съветите за избор на качествен продукт.