Съвременната медицина отдавна е доказала, че умерено активният начин на живот по време на бременност е от полза както за бъдещата майка, така и за плода. Има много упражнения, които помагат за подобряване на кръвообращението, отваряне на малки тазови кости, укрепване на мускулите и възстановяване на храносмилането..

Един от най-ефективните начини за поддържане на форма е упражнението с дъска. Нека разберем дали си струва да го правим по време на бременност.

Характеристики на упражнението "дъска"

Барът е елемент на физическа активност, основан на статичното напрежение на всички мускулни групи. Това на пръв поглед елементарно упражнение всъщност отнема много енергия. Въпреки факта, че изпълнението на щангата отнема много малко време - няколко серии от 30 секунди за начинаещи и до 2 минути за по-опитни любители на спорта - неговата ефективност е неоспорима. Особеността на лентата е, че това упражнение работи само ако е абсолютно правилно. Прави се по следния начин:

 1. легнете на пода по корем,
 2. издърпайте ръцете си на гърдите и подпрете чорапите на пода,
 3. изправете ръцете си, повдигнете тялото над пода, докато дланите ви са разположени строго под раменете,
 4. изпънете тялото в идеално права линия, без да се огъвате в долната част на гърба, да закръглявате гърба или да повдигате таза,
 5. издърпайте стомаха, издърпайте короната напред, изпъвайки врата и спуснете раменете надолу.

Отначало можете да контролирате правилното позициониране на тялото, докато изпълнявате дъската, като погледнете в огледалото, с течение на времето самото тяло ще заеме желаната позиция. За да разберете, че всичко е направено правилно, вашите собствени чувства, на първо място, напрежението на пресата, ще ви помогнат. Ако е трудно да застанете в бара на прави ръце, тогава трябва да сгънете ръцете си. Имайте предвид, че когато стоите на лактите, цялото тегло пада върху тях и чорапите, а в положението на изпънати ръце - върху пръстите на краката и ръцете.

Ползите от упражненията

При изпълнение на бара мускулите на ръцете, краката, гърба, корема, седалището работят интензивно. Упражнението осигурява следните ползи за тялото:

 • има изгаряне на подкожни мазнини,
 • развива се гъвкавост на тялото,
 • подобрена координация,
 • гръбначният стълб е укрепен,
 • болката в лумбалната част на гръбначния стълб изчезва,
 • метаболизмът се нормализира,
 • тонусът на тялото се повишава,
 • благосъстоянието се подобрява.

Възможно ли е да се направи бар в ранните и късните етапи?

Дали стоенето в дъска е полезно по време на бременност зависи от много индивидуални фактори, като например:

 1. физическа годност на жената,
 2. условия на бременност,
 3. препоръка на лекар,
 4. благосъстояние на бъдещата майка.

В ранните етапи на бременността лентата е противопоказана, тъй като през този период плодът е много малък и плацентата все още не се е образувала. Силното коремно напрежение по време на това упражнение може да причини маточно кървене, да причини диастаза или да доведе до спонтанен аборт..

Във втория триместър подобни опасения в повечето случаи престават да бъдат актуални и лекарите позволяват на жените в позиция да спортуват по-активно. През този период рискът от спонтанен аборт е минимален, а коремът е умерено обемен, така че упражнението може да се изпълнява без особени затруднения. Ако обаче по време на урока започнете да изпитвате болка в корема или чувство на дискомфорт, тогава упражнението трябва да бъде спряно незабавно..

В края на бременността барът не трябва да се прави, защото силното напрежение на коремните мускули може да провокира преждевременно раждане..

Противопоказания за упражнения

Дори през второто тримесечие, когато спортувате, помнете принципа на златната среда, важно е да не прекалявате, за да не навредите. В допълнение към бременността през първия и третия триместър, прилагането на лентата има редица противопоказания:

 1. заболявания на ставите на раменете, краката, лактите,
 2. междупрешленна херния или изпъкналост,
 3. наднормено тегло,
 4. освен това не спортувайте през първите 6 месеца след раждането и цезарово сечение.

Планк по време на бременност)

Здравей моя момичешка красавица!
Имам въпрос!) Мога ли да правя упражнение планк по време на бременност? Също така ще съм благодарен, ако някой пропусне тренировъчните си програми по време на бременност! Кой какви упражнения прави?

Потребителски коментари

 • 1
 • 2

Аз с моята презентация натискам главно дивана :)) Опитвам се да ходя повече и това е.

Пейката е моята корона! Любимо упражнение.

Подходите към хладилника също вървят добре!

О, да! Необходимо е да отидете при него с напади

Всички упражнения за корем са забранени. Правя кундалини йога за бременни жени. Според тази книга комплексите в края https://drive.google.com/open?id=0B8T32lAbWszZV0ZERF9yV3pHQnM

Сега имам неистова дейност, толкова сила и енергия, колкото преди бременността. Ходя на басейн 3-4 пъти седмично, добре, правя йога 5 пъти седмично, изключих само асаните, които бяха на пресата и които се извършват легнали по корем. Струва ми се, че ако няма противопоказания и има сила, желание и енергия, тогава трябва да практикувате. Чувствам се прекрасно, след като съм активен, спя като мъртъв човек през нощта, дори не се събуждам до тоалетната, гърбът не ме боли и не дърпа нищо.

Доколкото знам

Правете максимум упражнения сутрин))))

Със сигурност не съм специалист, но ми се струва, че не трябва да напрягате стомаха си...

По-добре не, дори тялото да е подготвено. Необходимо е да се сведе до минимум натоварването на коремните мускули. Лекарят ми каза, че дори от леглото трябва да ставате с ръце, за да не се напряга пресата))) Оставих само ръцете, гърба, краката и дупето, но силно намалих интензивността и натоварването, също премахнах бягането, оставих само ходене. Но отново - преди употреба е необходима консултация със специалист (тоест Вашият лекар)! Само той може да каже какъв товар е възможен.

Струва ми се невъзможно, защото мускулите на пресата са напрегнати

А има и майка за фитнес в instagram (Елена Рибалченко се казвам) тя също има упражнения

Отидете на страницата на Sony Nex, тя има упражнения за бременни жени

Нищо не правя. Бих искал да правя упражнения с крака в легнало положение, така че ставите да се развият, но няма време за всичко

Луди бременни жени направиха летвата за моя треньор. Но това е позволено почти от фитнес специалисти. Не бих рискувал. С моя опит (17 години) и честотата на заниманията (3-5 рубли на седмица, в зависимост от сезона и настроението) - сега съм на пауза. Подозирам, че степърът е виновен. И изобщо няма тон?

Не... ммм, чувствам се страхотно, искам да потопя малко мускулите си) иначе вече се отпуснах силно)

Ефектът от упражнението планк върху тялото като цяло на бременна жена, показания и противопоказания за изпълнението му през този период

Спортът по време на бременност е деликатен въпрос, който изисква внимателен и балансиран подход. Няма строг еднозначен отговор - полезен ли е или вреден - всичко зависи от масата фактори във всяка конкретна ситуация.

Спорт и бременност

Бременната жена е в много деликатна позиция, която изисква специални здравни грижи. Но това не означава, че трябва да се откажете от физическата активност. Момичетата в това състояние се интересуват дали е възможно бременните жени да участват в натоварване на мускулната рамка, а в следродилния период упражнения за свиване на матката? Отговорът на този въпрос ще бъде положителен, но за бременни жени има специални подходящи гимнастически упражнения и физическа активност..

Важно е да ги изберете правилно. Този подход ще помогне за укрепване на мускулната система, подготовка за последващо раждане и пълно възстановяване в следродилния период..

Но си струва да помислите и за другата страна на медала. Прекалено интензивните движения, дори обикновените лицеви опори от пода, както и увеличените натоварвания могат да навредят не само на бъдещата майка, но и на детето.

Ето защо, преди да спортувате, трябва да отидете на гинеколог и да се консултирате за възможни упражнения, както и за собственото си здраве. В допълнение към прегледа и консултацията, лекарят ще предпише тестове, които ще покажат състоянието на жената и плода..

Едва след като лекарят даде положителен отговор, бременната жена трябва да се обърне към професионален треньор. Този момент също не трябва да се пропуска, тъй като едно и също упражнение може да се изпълнява с ползи за здравето и може да бъде вредно, ако се изпълнява неправилно.

Треньорът избира правилното натоварване, което ще има най-положителен ефект върху майката и детето..

Планк: плюсове и минуси

След като гинекологът разреши физическа активност, бъдещите майки се интересуват: възможно ли е да се направи бар по време на бременност, прекомерно натоварване ли е и за какъв период от време може да се направи? Отговорът на обучители и лекари на гинеколози се сближава с възможно „да“, но както винаги с определени „но“.

Дъската по време на бременност помага на жената да укрепи мускулната рамка на гърба. И това е много важно, тъй като гръбначният стълб има интензивно натоварване през този период поради нарастващото тегло и преразпределението на центъра на тежестта. Това е положителен момент от заемането на такава позиция..

Но лентата по време на бременност дава твърде интензивно напрежение и мускули в корема и това вече може да навреди на самия плод.

Този излишен стрес може да причини:

 • стимулиране на преждевременни контракции в по-късните етапи;
 • ранен спонтанен аборт;
 • кървене от матката;
 • отлепване на плацентата в началото на бременността, когато тя все още не е добре фиксирана;
 • влошаване на кръвообращението в плацентата и матката, което може да причини фетална хипоксия и нарушено развитие, свързано с липса на метаболизъм на кислород, както и с хранителни вещества, пренасяни от кръвта.

Поради противоречивите ефекти от упражненията, трябва да се консултирате с Вашия лекар. В края на краищата, ако жената има недостатъчно кръвообращение по някакви вътрешни причини, прилагането на лентата може да причини редица усложнения, до спонтанен аборт, именно поради увеличения стрес върху корема. Следователно щангата може да се изпълнява само от здрави момичета в позицията.

Как е полезно упражнението??

Заставането в дъска означава максимално ефективно въздействие върху почти всички мускулни групи в тялото ви - корема, седалището, гърба и краката. Има такъв положителен ефект върху тялото като:

 • тонизиране на всички мускулни групи;
 • интензивно укрепване на гръбните мускули от шийните прешлени, завършващи с лумбалната;
 • оформят коремните мускули доста интензивно;
 • подобрява се кръвообращението;
 • сънят се нормализира;
 • при заседнал и заседнал начин на живот лентата може да намали болката в гърба;
 • увеличаване на гъвкавостта на тялото възниква поради участието на връзки и сухожилия във физическа активност;
 • подобрява се общият тонус на тялото и благосъстоянието;
 • тези, които правят прав ход, подобряват собствената си стойка;
 • когато стоите в странично положение на дъска, координацията на движенията на пациента се подобрява.

Планк по време на бременност: да се прави или да не се прави?

Ако няма специални медицински противопоказания за извършване на каквато и да е физическа активност за жена в позиция, най-вероятно лентата не е противопоказана за нея. Но освен състоянието на бременността е важно да се вземат предвид и други възможни заболявания. Например, ако едно момиче е имало проблеми с гърба, освен консултация с гинеколог, ще е необходима и консултация с гръбначен невролог, невропатолог или ортопед.

Важната е физическата подготовка, която е била на разположение преди момента на зачеването. Ако е имало заседнал начин на живот, никога не се е извършвала гимнастика или е била правена периодично и изключително нередовно, тогава настъпването на бременността не е най-доброто време да започнете да експериментирате с подобряване на здравето чрез физическа активност.

Важно е да запомните, че правенето на бар по време на бременност е вероятно да застраши здравето на детето. В крайна сметка, напрегнатите коремни мускули и седалище могат да допринесат за появата на кървене или влошаване на кръвообращението в плацентата и следователно да влошат храненето на плода.

Освен това гинеколозите са единодушни в мнението, че първият триместър на бременността - това е така нареченият ранен период, който включва първия, втория и третия месец на бременността - не трябва да бъде придружен от никакви физически упражнения. Тъй като в този момент плодът тепърва се формира и е в много уязвимо състояние.

След това, тъй като третият триместър - това са 7, 8 и 9 месеца - също трябва да бъде внимателно наблюдаван. В крайна сметка прекомерната активност по това време може да причини преждевременно раждане. И това определено няма да има положителен ефект върху здравето на детето..

Също така лентата може да причини повишено кървене по време на менструация..

Упражнявайте дъска. Предимства и характеристики на изпълнението

Упражнението с дъска изглежда на пръв поглед много просто. Но зад тази привидна простота се крие жарът, който носи максимална полза за тялото. Ефективността на резултатите, максималното разпределено натоварване в цялото тяло, въздействието върху труднодостъпни мускулни групи - това не са единствените предимства на този тип движения..

Същността на изпълнението е, че човек трябва да поддържа телесното си тегло, опирайки се на четири точки. В този случай гръбначният стълб и краката трябва да са на една и съща линия..

Лентата може да се изпълни в две основни позиции:

 • подпиране на дланите и пръстите на краката;
 • опирайки се на пръстите на краката и част от ръката от лакътя до дланта.

Също така е важно да се поддържат определени изисквания - гърбът трябва да е възможно най-изправен и да е на една линия с краката. За да получите положителен ефект, следвайте техниката на изпълнение.

Изпълняваме класическия бар

За да завършите правилно класическата дъска, трябва да направите няколко от следните движения:

 • легнете по корем на пода, докато опирате дланите си на пода, на нивото на гърдите;
 • стъпалата са перпендикулярни на пода, така че пръстите да се опират на пода;
 • да се издигнете, отблъсквайки пода с длани, докато се опитвате да изправите ръцете си в лакътните стави;
 • в резултат докосване в четири точки, разположени в краищата на долните и горните крайници;
 • замръзвайте в това положение за няколко секунди (периодът на замръзване постепенно се увеличава, което не е подходящо за бременни жени);
 • равномерно дишане - вдишайте през носа, издишайте през устата.

Ако дъската се изпълнява от жена, която не е в позиция или след раждане, стомахът трябва да се изтегли възможно най-много..

Какви товари са забранени по време на бременност?

За бременни жени лекарите препоръчват ограничаване на подвижността и активността, не само физическа активност, но и движения. Ето защо е важно да знаете какво и кога да правите и какво изобщо да не правите..

По време на бременност можете:

 • поход с бързо темпо;
 • отивам да плувам;
 • специални йога асани.

Но това са общи препоръки, свързани с времето за раждане на плода..

В ранните етапи

Лекарите гинеколози най-често се изказват единодушно срещу всякакви физически увеличени и умерени дейности през първия триместър на бременността. Категорично е забранено да бъдете в повишена мускулна активност за тези, които не са изпълнявали никакви гимнастически и физически упражнения преди зачеването. На други се препоръчва да намалят поне с 1/4 интензивността на извършваното зареждане..

През този период можете да укрепите краката, ръцете и гърба само с такива нежни въздействия като:

 • плуване;
 • ходене;
 • дихателни упражнения.

Лекарите препоръчват започването на натоварването от 13-15 седмици.

По-късна дата

Третият триместър се характеризира с голям корем, който трябва да се има предвид при извършване на физическа активност. В този триместър, поради голям разтегнат корем, стриите се появяват след раждането, но можете да се отървете от тях, най-важното е да започнете да правите упражнения за това навреме. Движението е леко и не причинява задух. Амплитудата е незначителна, движенията са плавни, без внезапни резки. Полезни са упражненията, които включват умения за раждане и движение.

Обобщавайки, заключаваме, че жените, при които бременността протича в нормално състояние, могат да изпълняват специално подбрани упражнения.

Фитнес за двама: фитнес класове за бременни жени

Планираме фитнес клас за бременни жени. Как да правите прости, безопасни упражнения за изграждане на глутеусите, ръцете и гърба. Предлагаме комплекс от упражнения за 1 и 2 триместър на бременността.

Опитайте безопасни и ефективни фитнес упражнения, които можете да правите по време на бременност.

Домашен фитнес за бременни жени: възможно ли е да се упражнява фитнес по време на бременност

Мнозина се притесняват от въпроса: възможно ли е бременните жени да правят фитнес? Отговорът е: фитнесът в началото на бременността е полезен за тялото на жената. Разбира се, на първо място, трябва да се консултирате със специалист. Може би във вашия случай фитнес тренировката е допълнителен риск и нежелана допълнителна физическа активност. В такава ситуация е по-добре да се спрете на йога или медитация..

Редовните, леки фитнес тренировки подобряват стойката, намаляват болките в гърба и хроничната умора. Някои проучвания показват, че физическата активност, включително фитнес по време на бременност, облекчава възможния гестационен диабет, стрес и подготвя тялото за раждане..

Разбира се, фитнесът по време на бременност е различен от обичайния - той е по-лесен и по-умерен. По време на тренировка наблюдавайте чувствата си, за да не пренапрягате тялото - то вече е в състояние на стрес и шок.

Фитнес упражнения за бременни жени, 1 триместър

Как изглежда фитнес активността по време на бременност? През първия триместър, който започва от първия ден на последната ви менструация и завършва на 13-та седмица от бременността, можете да правите по-предизвикателни упражнения..

План за урок по бременност (1 триместър)

1-во упражнение - преса за клякам

Фитнес упражнения за крака и седалище по време на бременност.

Застанете с крака на ширината на бедрата и вземете гири във всяка ръка, като ги поставите на нивото на раменете. Дръжте гърба си изправен, напрегнете глутеусите и клякайте възможно най-ниско. След това се вдигнете, изправете краката и вдигнете ръцете нагоре. Повторете 15 пъти.

2-ро упражнение - обратен скок

Фитнес упражнение за тонизиране по време на бременност.

Застанете на пода, поставете правите си крака заедно и вземете гири във всяка ръка. След това бавно преместете десния крак назад и го спуснете на 90 градуса. Свийте другия крак в коляното. В същото време дръпнете гирите към гърдите си, сгъвайки лактите. След това се върнете в изходна позиция и сменете краката. Повторете от всяка страна 12 пъти..

3-то упражнение - изработване на трицепса

Как бременните жени могат да правят фитнес, за да изпомпват гърба и трицепса си? Направете това упражнение.

Заемете изходната позиция - върнете десния крак назад, а левия напред и леко го огънете. Поставете лявата си ръка на левия крак, за да фиксирате в позиция. Вземете гира в дясната си ръка, сгънете ръката си и я дръпнете към себе си. След това върнете ръката си, върнете ръката си назад, огънете я в лакътя и след това я спуснете надолу към левия крак. Повторете връзката 12 пъти от всяка страна.

4-то упражнение - поза на птица

Фитнес упражнение за бременни жени за изпомпване на седалището и ръцете.

Качете се на четири крака с изправен гръб, а след това изпънете лявата ръка напред и назад десния крак. След това се върнете в изходна позиция. Повторете упражнението с дясната ръка и левия крак. Направете 12 повторения от всяка страна..

Възможно ли е бременните жени да стоят в бара

Възможно ли е да отслабнете по време на бременност, без да навредите на бебето

Слабостта е ключът към отличното здраве, особено ако жената очаква дете. Но дали е възможно да отслабнете по време на бременност, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Гинеколозите, които наблюдават пациентите по време на бременност, настояват за постоянен контрол на теглото и здравословна диета. За някои бъдещи майки лекарите дори препоръчват отслабване, тъй като наднорменото тегло затруднява процеса на раждане на дете и раждането. Има много безопасни начини бременните жени да поддържат форма и да не наддават на много килограми..

Адекватното хранене е задължително по време на бременност

Защо е важно

Ако жената има излишно телесно тегло, това не я притеснява да отслабне преди да роди. Наднорменото тегло увеличава риска от развитие на прееклампсия (късна токсикоза) през последните месеци на бременността, появата на хипертония и гестационен захарен диабет. В позиция можете да отслабнете, но трябва да го направите правилно.

Хранене

За да отслабне без увреждане на здравето, жената трябва да се храни правилно, когато носи дете. Ако се наблюдава токсикоза в ранните етапи, бъдещата майка трябва да яде частични порции. Трябва да ядете здравословни храни с ниско съдържание на мазнини, които няма да причинят гадене и тежест в стомаха. Почти всеки по време на бременност има зависимост към определена храна..

Бременната жена трябва да получава всички хранителни вещества

Преди се смяташе, че ако една жена се занимава със спорт по време на бременност, тя прави огромна грешка. Всъщност правилно организираните тренировки носят огромни ползи за тялото на бъдещата майка. По този начин можете да отслабнете и да укрепите мускулите. Сред предимствата са:

 • тренировки за мускули и издръжливост;
 • способността да отслабвате, да държите теглото под контрол;
 • повишено настроение;
 • подобрено кръвообращение.

С помощта на спорта можете не само да отслабнете, но и да подготвите тялото за раждане.

Бременност и #sekta! : fat_is_dead

Планкът е статично упражнение. Всъщност по време на изпълнението му човек не прави нито едно движение. Въпреки това мускулите работят активно - те са много напрегнати.

Активният ефект е върху мускулите на корема, гърба, седалището, краката и ръцете. Според професионалистите е достатъчно да изпълнявате няколко кратки сета (по 2-3 минути всеки) сутрин и вечер, за да поддържате тялото в отлична форма..

Какво дава лентата:

 • Коремните мускули са укрепени, появява се „облекчение“, талията става тънка, коремът е плосък и опънат.
 • Мускулите на гърба са укрепени. Това помага за подобряване на кръвоснабдяването на гръбначния стълб, ускоряване на метаболизма. Редовното изпълнение на лентата е отлична профилактика на голям брой заболявания на гръбначния стълб и често е включено в списъка на упражнения за упражнения, извършвани при наранявания и заболявания на опорно-двигателния апарат.
 • Укрепване на мускулите на краката и седалището. Краката стават по-тънки, а дупето по-стегнато и заоблено.
 • Общото състояние се подобрява. Проблемите със съня на човек изчезват, активността се нормализира, настроението се подобрява.

Това са само част от предимствата на дъската. Това упражнение е изключително лесно за изпълнение, не изисква допълнително оборудване и не отнема много време. Но, както всеки друг вид физическа активност, лентата има редица противопоказания..

Спорт и бременност

Спортните дейности са важни и полезни за бременните жени, това е неоспорима истина. Те помагат да се поддържа добра форма, укрепват тялото преди раждането, значително опростяват процеса на раждане на бебе и се възстановяват след това.

Важно е обаче да се разбере, че прекомерната активност може да навреди не само на жената, но и на плода. В тази връзка всяко момиче, което е в позиция, трябва да посети гинеколог, преди да отиде на фитнес. Само след преглед и поредица от тестове лекарят може да разреши или да забрани спорт..

Следващата стъпка след получаване на разрешение за спорт е консултация с професионален треньор. Той ще може да избере товар, който ще спомогне за поддържането на добра форма и няма да бъде опасен за детето..

Планк: плюсове и минуси

Всъщност няма строга забрана да се прави бара по време на бременност..

Упражненията помагат за укрепване на гърба, а момичетата в позицията на болки в кръста са доста чести. Увеличаването на стреса често причинява дискомфорт, а дъската е добър начин да го премахнете..

Но, от друга страна, при изпълнение на упражнението коремните мускули са прекалено напрегнати, което може да повлияе неблагоприятно на благосъстоянието на бъдещата майка. Именно наличието на такива противоречия е в основата на редовните консултации със специалисти..

Повишеният стрес може да провокира редица усложнения, включително спонтанен аборт. Ето защо дъската не се препоръчва в началото на бременността и през третия триместър..

Напрежението на коремните мускули може да причини маточно кървене, развитие на диастаза. Също така, не трябва да се забравя, че през първите седмици на бременността плацентата само се формира и все още не е твърде добре фиксирана, поради което активното обучение може да доведе до нейното отлепване и в резултат на това фетална смърт..

Забележително е, че често на момичетата е позволено да изпълняват лентата през втория триместър на бременността. По това време заплахата от спонтанен аборт е минимална, коремът все още е малък - и упражнението е доста лесно. Но в случай че се появи болка, дискомфорт или задух по време на стойката в бара, трябва незабавно да спрете упражнението и да се консултирате с лекар.

Има много противоречия относно това дали дъската е разрешена по време на бременност..

Те доказват, че упражненията са полезни за всички и бременните жени не правят изключение. Други виждат явна заплаха за здравето на майката и живота на плода..

Много зависи от степента на подготовка на момичето и нейното благосъстояние. Ако преди бременността една жена е игнорирала спорта, тогава не бива да ги започвате след нейното начало. Но в същото време трябва да се вземе предвид и: физическата активност по време на бременност е начинът; значително ще улесни раждането и ще помогне за бързото възстановяване на фигурата след тях.

Препоръчваме ви да гледате полезно видео за упражнения по време на бременност.

Няма строга забрана за извършване на бара по време на бременността. Леката физическа активност по време на бременност е от полза за тялото на майката и развитието на плода. Лентата ви позволява да укрепите мускулите на гърба си, да се отървете от болките в долната част на гърба. Трябва обаче да сте наясно, че това упражнение напряга коремните мускули доста силно, така че в ранните етапи на бременността е по-добре да не стоите на бара.

Не трябва да започвате да правите упражнение планк за жени в позиция, която не се е занимавала с никакъв вид спорт преди бременността. Повишената физическа активност може да провокира редица усложнения и патологии при плода. Също така, жените, които са в последните седмици на бременността, трябва да откажат да изпълняват това упражнение, тъй като подобна физическа активност може да причини преждевременно раждане, отлепване на плацентата.

И още нещо: напрежението в мускулите на пресата по време на бременност е изпълнено с развитието на патологично кървене, неправилно положение на детето в утробата. В ранните етапи на носене на плода интензивните спортове са забранени, тъй като те могат да представляват заплаха за плода.

Ако искате да останете в дъската, изчакайте до началото на втория триместър. През този период от време изпълнението на упражнението ще помогне за премахване на болките в гърба, ще укрепи мускулите на ръцете и краката. Можете обаче да стоите в това положение не повече от 30 секунди. Ако по време на тренировка има болезнени усещания в долната част на корема, се появи задух, урокът трябва да бъде спрян и да се потърси медицинска помощ.

Като цяло, ако бъдещата майка е физически подготвена, чувства се добре и няма противопоказания за спортни занимания, след консултация с гинеколог тя може да остане в бара не повече от 30 секунди на ден. Редовните спортове по време на бременност значително улесняват раждането и спомагат за бързото възстановяване на фигурата след раждането на бебето.

Само едно упражнение - това е всичко универсално упражнение. Но какво! Това ще ви помогне да тонизирате всички мускули и да отслабнете.!

Днес ще ви разкажа за едно много ефективно упражнение за укрепване на коремните мускули и цялото тяло. Това упражнение се нарича - дъска.

Планкът е едно от най-популярните и ефективни упражнения за аб по целия свят. Планкът кара не само мускулите на корема и раменния пояс, но и мускулите на цялото тяло.

Това е едно от малкото упражнения за аб, ​​които ще ви помогнат да изхвърлите мазнини от долната част на корема..

Състои се в това, че веднъж на ден, така да се каже, „виси“ над пода за няколко минути, опирайки се само на ръцете и пръстите на краката. Несъмнено да си „в неизвестност“, дори за две минути, не е лесна задача. Но резултатът няма да закъснее. Само след две седмици редовни упражнения ще забележите как всички мускули в тялото ви са стегнати..

Планкът е статично упражнение. В него няма движения, защото най-важното тук е да поддържаме тялото правилно.

Как да го направите: Легнете на пода с корем надолу. Свийте ръцете си в лактите на 90 градуса и отидете до опората, лежаща на лактите (вижте снимката). Тялото трябва да е в права линия от върха на главата до петите на краката..

Облегнете се само на предмишниците и върховете на пръстите на краката. Лактите са директно под раменете.

Дръжте тялото си възможно най-изправено, стегнете коремните мускули и не отпускайте повече. Опитайте се да не огъвате бедрата си до пода.

1. Крака. Взети заедно: балансът ще стане по-труден, което ще увеличи натоварването на коремните мускули.

2. Крака. Те трябва да са прави и напрегнати, в противен случай натоварването на ректусния коремен мускул, който предпазва лумбалната област от отклонения, също ще намалее.

3. Задни части. Щам. И не освобождавайте напрежението до края на сета. Контракцията на седалищните мускули увеличава активирането на всички мускули на ядрото.

4. Слабините. Най-трудният момент! Когато се прави правилно, лумбалната част на гръбначния стълб трябва да е плоска. Тоест, долната част на гърба не може да бъде заоблена или огъната. Представете си, че долната част на гърба ви е притисната здраво към стената..

5. Корем. Издърпайте и след това (вече прибрано) опитайте да издърпате до ребрата. По време на целия подход поддържайте стомаха си в това положение, но не задържайте дъха си.

6. Лакти. За да не създавате излишен стрес върху раменете, поставете лактите строго под раменните стави..

Упражненията трябва да се извършват при издишване и да се държат до умерено мускулно напрежение. Задръжте в това положение възможно най-дълго: за начало е достатъчно да издържите 10 секунди. По правило хората с различна подготвеност поддържат позицията на дъската от 10 секунди до 2 минути. В идеалния случай искате да поддържате тялото си неподвижно възможно най-дълго - по този начин използвате мускулите си максимално, но ако сте начинаещ, не се опитвайте да счупите рекорда: започнете малко.

Съвет: Ако правите упражнението за предна дъска за първи път, първо задръжте за 10 секунди, следващия път 20 секунди, след това 30 секунди и в крайна сметка до 1 минута. Добър резултат е 2 минути, но ако изпълнявате 3 сета, изчакайте 1 минута.

Опитайте се постепенно да увеличавате времето за тренировка.

Лактите могат да се движат напред, за да се увеличи интензивността.

Мускулите, които работят в това упражнение, са коремните мускули, основните мускули и задните части. Всичко, което трябва да направите, е да застанете правилно на лактите и мускулите ще се свият, като по този начин ще разклатите пресата.

Но за да може това упражнение да даде резултати, то трябва да се изпълни правилно, в противен случай натоварването няма да се разпредели правилно и няма да почувствате никакъв ефект.

Опции за упражнения с дъска

Лентата може да варира според вашия "вкус и цвят". Ако ви е скучно само да стоите в едно положение в продължение на две минути, модифицирайте и експериментирайте.

Дъска на прави ръце

Основната поза на дъска има няколко характеристики..

Хранене

Въпрос: „Какви упражнения могат да правят бременните жени, за да възстановят бързо фигурата си след раждането, да върнат плосък корем и облекчен корем? Преди бременността се занимавах активно със силов фитнес във фитнеса, изпълнявах упражнения с тежести като лежанка, изпадане с дъмбели, лежащо блокче и други. ".

Как да правите правилно упражнението с дъска: инструкция за снимка

Никога не правете дъската много дълго - това препоръчват много обучители. По-добре е да правите упражнението правилно, отделете около 20 секунди, за да започнете този процес. Ако направите много грешки по време на екзекуцията, можете да навредите на собственото си здраве, тъй като поради допълнителните завои на билото, гръбначните дискове могат да се изместят, да възникне болка и т.н. Предлагаме ви препоръки, които ще трябва да следвате по време на упражнението..

 • Загрейте се преди да го направите: правете леки упражнения, скачайте, разтягайте се. Можете да направите лентата след основното физическо натоварване, така че само ще консолидирате резултата.
 • Купете качествени обувки с гумирани подметки. Така тялото ви ще бъде строго хоризонтално, а краката ви няма да се плъзгат по пода..
 • Така че по време на изпълнението на дъската да нямате зачервяване на лактите, винаги носете лакътни подложки или поставяйте мека подложка под лактите си.
 • Заемете хоризонтално положение на пода. Поставете краката и дланите си на пода. Включете таймера, поставете дланите си така, че да не са много близо един до друг. Можете да нараните раменните си стави..
 • Не повдигайте главата си нагоре, погледнете надолу.
 • Поставете дланите си правилно на пода, така че да са успоредни на лактите. Стиснете ръце в юмруци. Много треньори ви съветват да заключите ръцете си заедно, но не го правите. Не разгъвайте и дланите си, те не трябва да се спускат напълно към повърхността на пода..
 • Стегнете бедрата и корема. Стегнете и седалището си, усетете натиска в областта на опашната кост. Не извивайте гръб в областта на билото - това е голяма грешка.
 • Внимавайте за дишането си. Моля, обърнете внимание, че по време на изпълнението на бара не можете да задържате дъх, да дишате с прекъсвания, дълбоко и редовно..
 • Дръжте лентата толкова дълго, колкото можете. Не удължавайте времето за изпълнение на дъската, не бързайте. Първо тялото ви трябва да запомни процеса на упражнения. Като начало задръжте лентата за 20 секунди, след това постепенно увеличете времето до 2 минути.

Противопоказания за изпълнение на бара

Въпреки факта, че планкът е много лесен за изпълнение и упражнението носи голяма полза, има някои противопоказания за изпълнението му. Противопоказанията са както следва:

 • Не спортувайте веднага след раждането на бебето, особено след цезарово сечение. По-добре е да не изпълнявате лентата през първите 6 месеца. Срокът, разбира се, може да се увеличи в дадена ситуация..
 • Забранено е да се прави дъска, ако ставите са нарушени, има проблеми, свързани с раменете, краката и лактите. Упражненията при високо налягане са противопоказани.
 • Не правете упражнението, ако имате гръбначна херния и след травма на гръбначния стълб.
 • Хората с наднормено тегло също не могат да спортуват. Тъй като барът не може да се отърве от излишните килограми. В тази ситуация гравитацията може да работи, което може да причини много проблеми, свързани с гръбначния стълб..
 • Ако има някакви обостряния на хронични заболявания, тогава е по-добре да се откажете от обучението за известно време..

Ако искате да отслабнете, препоръчително е да правите енергични упражнения, за да изгорите калориите. Правенето на кардио редовно е идеално. Можете да комбинирате лентата и активните натоварвания, за да можете бързо да постигнете крайната си цел - изгаряне на калории и укрепване на мускулите.

Релаксация, профилактика на отоци и разширени вени

Нежно усукване на тялото. Легнал, краката са свити в коленете, ръцете са удължени в страни. Без да променяте положението на тялото, леко преместете таза надясно и се опитайте да спуснете коленете наляво на пода. Лопатките не трябва да се свалят от пода..

Бавно се върнете към и. и т.н. и повторете в другата посока.

Не.Начална позиция, описаниеБрой повторения
1
2Легнали по гръб, повдигнете краката си нагоре и ги подпрете до стената.10-30 секунди
3Същото, но разтворете краката, доколкото е възможно.10-30 секунди
4Също така, краката са заедно, притиснати към чатала. Коленете възможно най-раздалечени. Можете леко да ги натиснете с ръце.10-30 секунди

Ето няколко упражнения за бременни жени. Правейки ги редовно, можете да поддържате тялото си в тонус и да улесните възстановяването от раждането. Остава да си припомним важността на разходките на открито, плуването и положителното отношение на бъдещата майка..

Ирина Цебенко, специалист по физическа рехабилитация, треньор-учител

Спорт за бременни жени: какви упражнения не трябва да се правят в ранните и късните етапи?

Както повечето от нас знаят, бременността не е болест и ако протича без усложнения, тогава можете да се опитате да запазите обичайния си начин на живот - например да продължите да играете любимия си спорт. Но този въпрос изисква специален подход, който ще обсъдим в този раздел..

Много бъдещи майки искат да поддържат тялото си в добра физическа форма по време на бременност. За да направят това, те независимо избират набор от упражнения и график за спорт. С непрофесионален подход към обучението по време на бременност е лесно да се направят няколко опасни за здравето грешки..

Какви товари са забранени по време на бременност?

В ранните етапи

От 4 до 12 акушерска седмица лекарите препоръчват на бъдещите майки особено да се грижат за тялото си и да не го подлагат на допълнителен физически стрес: всички вътрешни ресурси са насочени към формирането на плода. Особено внимателни трябва да бъдат онези жени, които преди това не са се занимавали редовно със спорт, в този случай внезапната физическа активност ще бъде удар по тялото и съответно върху здравето на плода.

Също така не можете да правите аеробика със скачащи и стъпкови елементи, тъй като разклащането, което се случва по време на такова обучение, може да доведе до отделяне на ембриона.

Интензивните силови и кардио тренировки, бягане, трудни пози за баланс от йога и пилатес трябва да бъдат напълно изключени. Така в ранните етапи бъдещите майки имат достъп само до най-леките упражнения с големи интервали между сетовете и дихателните упражнения..

По-късна дата

Както през първия триместър, бременните жени трябва да избягват прекомерна употреба през последните седмици. Организмът е зает с подготовка за ранно раждане, така че няма нужда да го натоварвате с допълнителна физическа активност. По същия начин са забранени упражнения за корем, скачане и бягане, упражнения за баланс от йога и пилатес..

В по-късен период не трябва да се извършват вдигания на ръце. Тази мускулна дейност стимулира коремните мускули. Дори бъдещата майка да избягва директен стрес върху пресата, упражненията за повдигане и спускане на ръцете ще повлияят негативно на благосъстоянието на себе си и на детето..

Очевидно в последните етапи на бременността са забранени упражнения с първоначално положение на стомаха. Трябва да се избягва и дълго легнало по гръб, в това положение много бъдещи майки изпитват изключителен дискомфорт и плодът е изложен на хипоксия поради натиска на матката върху долната куха вена.

Определени нежелани видове

Дъска

Това е упражнение в статично положение, при което човек държи право, удължено тяло на ръцете и пръстите на краката..

Трудната част е да не оставяте стомаха и бедрата да увиснат, а да ги поддържате на едно и също ниво. Дъската натоварва много мускулите на корема, гърба, краката и седалището, което прави тялото по-силно и по-стройно. Много жени често правят това упражнение по време на занимания по йога или сами вкъщи, тъй като то перфектно стяга мускулите и привежда цялото тяло във форма, а не само отделни зони..

Именно поради голямото натоварване на корема лентата трябва да бъде изключена от комплекса упражнения в ранните и късните етапи на бременността..

Като цяло това упражнение изисква интензивна работа на различни мускулни групи, което е нежелателно във всеки триместър на бременността, когато лекарите препоръчват нежен режим на упражнения.

Вакуум

Това упражнение е следното: човек в легнало положение с опора на лактите или седнал дърпа максимално стомаха си, напряга коремните мускули до краен предел и задържа това положение за около тридесет секунди. Такива действия ви позволяват да изгаряте мазнини в корема, да го правите по-изпъкнал и по-силен и да правите талията тънка.

По време на бременност обаче е забранено упражнението, наречено „вакуум“. Първо, това упражнение натоварва коремните мускули. Отрицателните последици от такова физическо натоварване са обсъдени по-рано. На второ място, вакуумът предполага нарушение на естествения ритъм на дишане, което няма да бъде от полза за бъдещата майка и плода..

Това ограничение не се отнася за специални дихателни упражнения, които се препоръчват да се практикуват през цялата бременност за пълно насищане с кислород на майката и на плодовите организми..

Проблемите с дишането по време на бременност могат да доведат до рязко влошаване на благосъстоянието на бъдещата майка, например до слабост и световъртеж.

Натиснете

Можете да тренирате коремните си мускули по най-различни начини: повдигане на тялото, докато лежите по гръб или по корем, повдигане и спускане на изправени крака, усукване в кръста при повдигане на тялото и много други. Тази мускулна група може да се работи и заедно с други, например при вдигане на ръце. Списъкът продължава и продължава..

Плачевните последици от обучението на пресата по време на бременност са описани по-горе..

Бременността със сигурност налага определени ограничения върху физическата активност на жената. Не мислете обаче, че няма друг изход, освен да лежите на дивана през всичките 9 месеца. План за обучение, който е правилно подбран, като се вземе предвид продължителността на бременността и индивидуалните характеристики на тялото, ще помогне да останете енергични и здрави.

Полезно видео

Предлагаме ви да гледате видеоклип за това кои упражнения и спортни натоварвания са забранени по време на бременност:

Упражнявайте дъска по време на бременност

Характеристики на упражнението

Планкът е статично упражнение. Всъщност по време на изпълнението му човек не прави нито едно движение. Въпреки това мускулите работят активно - те са много напрегнати.

Активният ефект е върху мускулите на корема, гърба, седалището, краката и ръцете. Според професионалистите е достатъчно да изпълнявате няколко кратки сета (по 2-3 минути всеки) сутрин и вечер, за да поддържате тялото в отлична форма..

Какво дава лентата:

 • Коремните мускули са укрепени, появява се „облекчение“, талията става тънка, коремът е плосък и опънат.
 • Мускулите на гърба са укрепени. Това помага за подобряване на кръвоснабдяването на гръбначния стълб, ускоряване на метаболизма. Редовното изпълнение на лентата е отлична профилактика на голям брой заболявания на гръбначния стълб и често е включено в списъка на упражнения за упражнения, извършвани при наранявания и заболявания на опорно-двигателния апарат.
 • Укрепване на мускулите на краката и седалището. Краката стават по-тънки, а дупето по-стегнато и заоблено.
 • Общото състояние се подобрява. Проблемите със съня на човек изчезват, активността се нормализира, настроението се подобрява.

Това са само част от предимствата на дъската. Това упражнение е изключително лесно за изпълнение, не изисква допълнително оборудване и не отнема много време. Но, както всеки друг вид физическа активност, лентата има редица противопоказания..

Спорт и бременност

Спортните дейности са важни и полезни за бременните жени, това е неоспорима истина. Те помагат да се поддържа добра форма, укрепват тялото преди раждането, значително опростяват процеса на раждане на бебе и се възстановяват след това.

Важно е обаче да се разбере, че прекомерната активност може да навреди не само на жената, но и на плода. В тази връзка всяко момиче, което е в позиция, трябва да посети гинеколог, преди да отиде на фитнес. Само след преглед и поредица от тестове лекарят може да разреши или да забрани спорт..

Следващата стъпка след получаване на разрешение за спорт е консултация с професионален треньор. Той ще може да избере товар, който ще спомогне за поддържането на добра форма и няма да бъде опасен за детето..

Планк: плюсове и минуси

Всъщност няма строга забрана да се прави бара по време на бременност..

Упражненията помагат за укрепване на гърба, а момичетата в позицията на болки в кръста са доста чести. Увеличаването на стреса често причинява дискомфорт, а дъската е добър начин да го премахнете..

Но, от друга страна, при изпълнение на упражнението коремните мускули са прекалено напрегнати, което може да повлияе неблагоприятно на благосъстоянието на бъдещата майка. Именно наличието на такива противоречия е в основата на редовните консултации със специалисти..

Повишеният стрес може да провокира редица усложнения, включително спонтанен аборт. Ето защо дъската не се препоръчва в началото на бременността и през третия триместър..

Напрежението на коремните мускули може да причини маточно кървене, развитие на диастаза. Също така, не трябва да се забравя, че през първите седмици на бременността плацентата само се формира и все още не е твърде добре фиксирана, поради което активното обучение може да доведе до нейното отлепване и в резултат на това фетална смърт..

Забележително е, че често на момичетата е позволено да изпълняват лентата през втория триместър на бременността. По това време заплахата от спонтанен аборт е минимална, коремът все още е малък - и упражнението е доста лесно. Но в случай че се появи болка, дискомфорт или задух по време на стойката в бара, трябва незабавно да спрете упражнението и да се консултирате с лекар.

Има много противоречия относно това дали дъската е разрешена по време на бременност..

Те доказват, че упражненията са полезни за всички и бременните жени не правят изключение. Други виждат явна заплаха за здравето на майката и живота на плода..

Много зависи от степента на подготовка на момичето и нейното благосъстояние. Ако преди бременността една жена е игнорирала спорта, тогава не бива да ги започвате след нейното начало. Но в същото време трябва да се вземе предвид и: физическата активност по време на бременност е начинът; значително ще улесни раждането и ще помогне за бързото възстановяване на фигурата след тях.

Препоръчваме ви да гледате полезно видео за упражнения по време на бременност.

Съвременната медицина отдавна е доказала, че умерено активният начин на живот по време на бременност е от полза както за бъдещата майка, така и за плода. Има много упражнения, които помагат за подобряване на кръвообращението, отваряне на малки тазови кости, укрепване на мускулите и възстановяване на храносмилането..

Един от най-ефективните начини за поддържане на форма е упражнението с дъска. Нека разберем дали си струва да го правим по време на бременност.

Характеристики на упражнението "дъска"

Барът е елемент на физическа активност, основан на статичното напрежение на всички мускулни групи. Това на пръв поглед елементарно упражнение всъщност отнема много енергия. Въпреки факта, че изпълнението на щангата отнема много малко време - няколко серии от 30 секунди за начинаещи и до 2 минути за по-опитни любители на спорта - неговата ефективност е неоспорима. Особеността на лентата е, че това упражнение работи само ако е абсолютно правилно. Прави се по следния начин:

 1. легнете на пода по корем;
 2. издърпайте ръцете си на гърдите и подпрете чорапите на пода;
 3. изправете ръцете си, повдигнете тялото над пода, докато дланите ви са разположени строго под раменете;
 4. изпънете тялото по идеално права линия, без да се огъвате в долната част на гърба, да закръглявате гърба или да повдигате таза;
 5. издърпайте стомаха, издърпайте короната напред, изпъвайки врата и спуснете раменете надолу.

Отначало можете да контролирате правилното позициониране на тялото, докато изпълнявате дъската, като погледнете в огледалото, с течение на времето самото тяло ще заеме желаната позиция. За да разберете, че всичко е направено правилно, вашите собствени чувства, на първо място, напрежението на пресата, ще ви помогнат. Ако е трудно да застанете в бара на прави ръце, тогава трябва да сгънете ръцете си. Имайте предвид, че когато стоите на лактите, цялото тегло пада върху тях и чорапите, а в положението на изпънати ръце - върху пръстите на краката и ръцете.

Ползите от упражненията

При изпълнение на бара мускулите на ръцете, краката, гърба, корема, седалището работят интензивно. Упражнението осигурява следните ползи за тялото:

 • възниква изгаряне на подкожни мазнини;
 • развива се гъвкавост на тялото;
 • координацията се подобрява;
 • гръбначният стълб е укрепен;
 • болката в лумбалната част на гръбначния стълб изчезва;
 • метаболизмът се нормализира;
 • тонусът на тялото се повишава;
 • благосъстоянието се подобрява.

Възможно ли е да се направи бар в ранните и късните етапи?

Дали стоенето в дъска е полезно по време на бременност зависи от много индивидуални фактори, като например:

 1. физическа годност на жената;
 2. срокове на бременност;
 3. препоръки на лекаря;
 4. благосъстояние на бъдещата майка.

В ранните етапи на бременността лентата е противопоказана, тъй като през този период плодът е много малък и плацентата все още не се е образувала. Силното коремно напрежение по време на това упражнение може да причини маточно кървене, да причини диастаза или да доведе до спонтанен аборт..

Във втория триместър подобни опасения в повечето случаи престават да бъдат актуални и лекарите позволяват на жените в позиция да спортуват по-активно. През този период рискът от спонтанен аборт е минимален, а коремът е умерено обемен, така че упражнението може да се изпълнява без особени затруднения. Ако обаче по време на урока започнете да изпитвате болка в корема или чувство на дискомфорт, тогава упражнението трябва да бъде спряно незабавно..

Противопоказания за упражнения

Дори през второто тримесечие, когато спортувате, помнете принципа на златната среда, важно е да не прекалявате, за да не навредите. В допълнение към бременността през първия и третия триместър, прилагането на лентата има редица противопоказания:

 1. заболявания на ставите на раменете, краката, лактите;
 2. междупрешленна херния или изпъкналост;
 3. наднормено тегло;
 4. освен това не спортувайте през първите 6 месеца след раждането и цезарово сечение.

Спортът по време на бременност е деликатен въпрос, който изисква внимателен и балансиран подход. Няма строг еднозначен отговор - полезен ли е или вреден - всичко зависи от масата фактори във всяка конкретна ситуация.

Спорт и бременност

Бременната жена е в много деликатна позиция, която изисква специални здравни грижи. Но това не означава, че трябва да се откажете от физическата активност. Момичетата в това състояние се интересуват дали е възможно бременните жени да участват в натоварване на мускулната рамка, а в следродилния период упражнения за свиване на матката? Отговорът на този въпрос ще бъде положителен, но за бременни жени има специални подходящи гимнастически упражнения и физическа активност..

Важно е да ги изберете правилно. Този подход ще помогне за укрепване на мускулната система, подготовка за последващо раждане и пълно възстановяване в следродилния период..

Но си струва да помислите и за другата страна на медала. Прекалено интензивните движения, дори обикновените лицеви опори от пода, както и увеличените натоварвания могат да навредят не само на бъдещата майка, но и на детето.

Ето защо, преди да спортувате, трябва да отидете на гинеколог и да се консултирате за възможни упражнения, както и за собственото си здраве. В допълнение към прегледа и консултацията, лекарят ще предпише тестове, които ще покажат състоянието на жената и плода..

Едва след като лекарят даде положителен отговор, бременната жена трябва да се обърне към професионален треньор. Този момент също не трябва да се пропуска, тъй като едно и също упражнение може да се изпълнява с ползи за здравето и може да бъде вредно, ако се изпълнява неправилно.

Треньорът избира правилното натоварване, което ще има най-положителен ефект върху майката и детето..

Планк: плюсове и минуси

След като гинекологът разреши физическа активност, бъдещите майки се интересуват: възможно ли е да се направи бар по време на бременност, прекомерно натоварване ли е и за какъв период от време може да се направи? Отговорът на обучители и лекари на гинеколози се сближава с възможно „да“, но както винаги с определени „но“.

Дъската по време на бременност помага на жената да укрепи мускулната рамка на гърба. И това е много важно, тъй като гръбначният стълб има интензивно натоварване през този период поради нарастващото тегло и преразпределението на центъра на тежестта. Това е положителен момент от заемането на такава позиция..

Но лентата по време на бременност дава твърде интензивно напрежение и мускули в корема и това вече може да навреди на самия плод.

Този излишен стрес може да причини:

 • стимулиране на преждевременни контракции в по-късните етапи;
 • ранен спонтанен аборт;
 • кървене от матката;
 • отлепване на плацентата в началото на бременността, когато тя все още не е добре фиксирана;
 • влошаване на кръвообращението в плацентата и матката, което може да причини фетална хипоксия и нарушено развитие, свързано с липса на метаболизъм на кислород, както и с хранителни вещества, пренасяни от кръвта.

Поради противоречивите ефекти от упражненията, трябва да се консултирате с Вашия лекар. В края на краищата, ако жената има недостатъчно кръвообращение по някакви вътрешни причини, прилагането на лентата може да причини редица усложнения, до спонтанен аборт, именно поради увеличения стрес върху корема. Следователно щангата може да се изпълнява само от здрави момичета в позицията.

Как е полезно упражнението??

Заставането в дъска означава максимално ефективно въздействие върху почти всички мускулни групи в тялото ви - корема, седалището, гърба и краката. Има такъв положителен ефект върху тялото като:

 • тонизиране на всички мускулни групи;
 • интензивно укрепване на гръбните мускули от шийните прешлени, завършващи с лумбалната;
 • оформят коремните мускули доста интензивно;
 • подобрява се кръвообращението;
 • сънят се нормализира;
 • при заседнал и заседнал начин на живот лентата може да намали болката в гърба;
 • увеличаване на гъвкавостта на тялото възниква поради участието на връзки и сухожилия във физическа активност;
 • подобрява се общият тонус на тялото и благосъстоянието;
 • тези, които правят прав ход, подобряват собствената си стойка;
 • когато стоите в странично положение на дъска, координацията на движенията на пациента се подобрява.

Планк по време на бременност: да се прави или да не се прави?

Ако няма специални медицински противопоказания за извършване на каквато и да е физическа активност за жена в позиция, най-вероятно лентата не е противопоказана за нея. Но освен състоянието на бременността е важно да се вземат предвид и други възможни заболявания. Например, ако едно момиче е имало проблеми с гърба, освен консултация с гинеколог, ще е необходима и консултация с гръбначен невролог, невропатолог или ортопед.

Важната е физическата подготовка, която е била на разположение преди момента на зачеването. Ако е имало заседнал начин на живот, никога не се е извършвала гимнастика или е била правена периодично и изключително нередовно, тогава настъпването на бременността не е най-доброто време да започнете да експериментирате с подобряване на здравето чрез физическа активност.

Важно е да запомните, че правенето на бар по време на бременност е вероятно да застраши здравето на детето. В крайна сметка, напрегнатите коремни мускули и седалище могат да допринесат за появата на кървене или влошаване на кръвообращението в плацентата и следователно да влошат храненето на плода.

Освен това гинеколозите са единодушни в мнението, че първият триместър на бременността - това е така нареченият ранен период, който включва първия, втория и третия месец на бременността - не трябва да бъде придружен от никакви физически упражнения. Тъй като в този момент плодът тепърва се формира и е в много уязвимо състояние.

След това, тъй като третият триместър - това са 7, 8 и 9 месеца - също трябва да бъде внимателно наблюдаван. В крайна сметка прекомерната активност по това време може да причини преждевременно раждане. И това определено няма да има положителен ефект върху здравето на детето..

Също така лентата може да причини повишено кървене по време на менструация..

Упражнявайте дъска. Предимства и характеристики на изпълнението

Упражнението с дъска изглежда на пръв поглед много просто. Но зад тази привидна простота се крие жарът, който носи максимална полза за тялото. Ефективността на резултатите, максималното разпределено натоварване в цялото тяло, въздействието върху труднодостъпни мускулни групи - това не са единствените предимства на този тип движения..

Същността на изпълнението е, че човек трябва да поддържа телесното си тегло, опирайки се на четири точки. В този случай гръбначният стълб и краката трябва да са на една и съща линия..

Лентата може да се изпълни в две основни позиции:

 • подпиране на дланите и пръстите на краката;
 • опирайки се на пръстите на краката и част от ръката от лакътя до дланта.

Също така е важно да се поддържат определени изисквания - гърбът трябва да е възможно най-изправен и да е на една линия с краката. За да получите положителен ефект, следвайте техниката на изпълнение.

Изпълняваме класическия бар

За да завършите правилно класическата дъска, трябва да направите няколко от следните движения:

 • легнете по корем на пода, докато опирате дланите си на пода, на нивото на гърдите;
 • стъпалата са перпендикулярни на пода, така че пръстите да се опират на пода;
 • да се издигнете, отблъсквайки пода с длани, докато се опитвате да изправите ръцете си в лакътните стави;
 • в резултат докосване в четири точки, разположени в краищата на долните и горните крайници;
 • замръзвайте в това положение за няколко секунди (периодът на замръзване постепенно се увеличава, което не е подходящо за бременни жени);
 • равномерно дишане - вдишайте през носа, издишайте през устата.

Ако дъската се изпълнява от жена, която не е в позиция или след раждане, стомахът трябва да се изтегли възможно най-много..

Какви товари са забранени по време на бременност?

За бременни жени лекарите препоръчват ограничаване на подвижността и активността, не само физическа активност, но и движения. Ето защо е важно да знаете какво и кога да правите и какво изобщо да не правите..

По време на бременност можете:

 • поход с бързо темпо;
 • отивам да плувам;
 • специални йога асани.

Но това са общи препоръки, свързани с времето за раждане на плода..

В ранните етапи

Лекарите гинеколози най-често се изказват единодушно срещу всякакви физически увеличени и умерени дейности през първия триместър на бременността. Категорично е забранено да бъдете в повишена мускулна активност за тези, които не са изпълнявали никакви гимнастически и физически упражнения преди зачеването. На други се препоръчва да намалят поне с 1/4 интензивността на извършваното зареждане..

През този период можете да укрепите краката, ръцете и гърба само с такива нежни въздействия като:

Лекарите препоръчват започването на натоварването от 13-15 седмици.

По-късна дата

Третият триместър се характеризира с голям корем, който трябва да се има предвид при извършване на физическа активност. В този триместър, поради голям разтегнат корем, стриите се появяват след раждането, но можете да се отървете от тях, най-важното е да започнете да правите упражнения за това навреме. Движението е леко и не причинява задух. Амплитудата е незначителна, движенията са плавни, без внезапни резки. Полезни са упражненията, които включват умения за раждане и движение.

Обобщавайки, заключаваме, че жените, при които бременността протича в нормално състояние, могат да изпълняват специално подбрани упражнения.