Чакането на бебе е прекрасен период. Но бъдещата майка трябва да се грижи не само за бебето, но и за здравето си. Тялото на жената през този период е много уязвимо, емайлът е отслабен. Освен това има промяна в метаболизма, тялото и хормоналният фон се възстановяват. Много се страхуват дори да лекуват зъбите си по време на бременност (въпреки че това е погрешно, тъй като инфекцията от устната кухина може да се предаде на бебето)! Какво можем да кажем за инсталиране на скоби.

Могат ли да се поставят брекети по време на бременност??

Въпреки това, брекети могат да бъдат инсталирани по време на бременност. И, разбира се, не е необходимо да ги изтривате, ако разберете, че очаквате бебе - лечението трябва да бъде завършено. UltraSmile.ru реши да разглоби най-популярните митове и догадки, които са пълни с интернет днес и различни форуми относно това дали е възможно да носите брекети по време на бременност.

Мит 1: категорично е невъзможно да се инсталират брекети за бременни жени.

Никъде в стоматологичната практика няма категорични забрани за инсталиране на брекети за бременни пациенти. Въпреки това, някои лекари все още отказват да коригират ухапването на жените в положение. Така че възможно ли е да се коригира захапката с брекети по време на бременност? Ние ще отговорим - възможно е, но много внимателно, тъй като ортодонтското лечение при бременни жени има свои собствени характеристики..

По време на бременност количеството полезни елементи в тялото на майката намалява значително - те отиват при бебето. В допълнение, хормоналният фон се променя драстично. Много жени се оплакват, че пломбите падат, зъбите са унищожени. Ето защо много ортодонти категорично отказват да работят с пациенти, които са "в позиция". Въпреки това можете да опитате - но самата жена трябва да бъде подготвена за следното:

 1. може да се наложи отстраняване на брекетите, ако зъбите започнат да се рушат, кариесът или заболяването на венците се развиват активно,
 2. храненето трябва да бъде сериозно коригирано - то трябва да е пълноценно, богато на витамини,
 3. устната хигиена ще трябва да се засили няколко десетки пъти, за да се поддържа устната кухина чиста,
 4. витамините трябва да бъдат въведени в диетата (в съгласие с гинеколог, може би дори ендокринолог).

По принцип, ако бъдещата майка не е готова за сериозна работа, ортодонтите препоръчват да се изчака до раждането на бебето и едва след това да се поставят брекети.

Инсталиране на брекети по време на бременност

Мит 2: ако жената носи брекети и разбере за бременността си, структурите трябва спешно да бъдат премахнати.

Преди това лекарите незабавно отстраниха всички ортодонтски устройства на жена в позиция, обосновавайки това със следните фактори:

 • за развитието на бебето се изисква голямо количество калций, който то получава от тялото на майката - костите и зъбите съдържат най-големия процент от този микроелемент в цялото тяло, така че те стават уязвими - крехки, чупливи, лесно се разрушават, излагат се на вредни бактерии,
 • зъбният емайл изтънява по време на бременност и става много чувствителен,
 • брекетите оказват натиск върху зъбите, карайки ги да се движат, а силното натоварване на отслабеното тяло може да доведе до кариес и загуба на зъби,
 • повишено ниво на стрес: бъдещата майка ще трябва да свикне с чести посещения в клиниката за прегледи, с цялостно почистване на устната кухина, с правилно хранене - това може да повлияе негативно на настроението на жената и да доведе до пренапрежение и нервно изтощение,
 • Гингивит по време на бременност: Носещите скоби трябва да положат големи усилия по отношение на хигиената на зъбите и венците, но наличието на ортодонтски устройства не винаги позволява това да се направи добре. Натрупването на бактерии както на самите брекети, така и в пространствата между системите и зъбите може да провокира възпаление на лигавицата.
Конци за зъби с брекети

За щастие всички тези проблеми могат лесно да бъдат решени при желание. Както казахме в предишния параграф, достатъчно е една жена да засили хигиената на устната кухина, да въведе витамини с калций и флуор в диетата, да добави ферментирали млечни продукти, риба, яйца, плодове. И, разбира се, да посетите лекаря си своевременно, тъй като днес не е необходимо да седите на опашки много часове подред - достатъчно е предварително да си уговорите час в определено време.

Гледайте видеото как правилно да миете зъбите си с брекети

Мит 3: никакви предпазни мерки не могат да помогнат на бременната жена с брекети да поддържа зъбите си в ред.

Въпреки големия брой противопоказания за използването на брекети по време на бременност, трябва да разберете, че ако се придържате към определени правила за безопасност, можете да защитите себе си и детето си от нежелани последици от лечението. Нека ги изброим отново:

 1. ако жената планира да поправи ухапването по време на бременност, трябва предварително да посетите зъболекарския кабинет и да лекувате всички болки в зъбите и венците, да извършвате професионална устна хигиена,
 2. не бъдете мързеливи да почиствате зъбите, венците, езика и брекетите всеки ден сутрин, вечер, както и след всяко хранене. Препоръчително е да правите това поне 10 минути.,
 3. трябва да ядете здравословни храни с високо съдържание на калций и флуорид,
 4. вземете за правило да изключвате от диетата си твърде студено или горещо, твърде твърдо, вискозно, ронливо. Всичко, което може да заседне между зъбите ви или да навреди на чувствителния емайл: чипс, ириска, дъвка, сода, шоколади. Ябълки, моркови и други твърди зеленчуци, плодове не се препоръчва да се консумират цели - по-добре е да ги нарежете на няколко части,
 5. не пропускайте нито една среща с Вашия лекар и стриктно спазвайте всички негови препоръки.
Калциеви храни

Всяка бъдеща майка трябва, заедно с лекар (и не само със зъболекар, но и с гинеколог), да реши дали да започне лечение на зъбите с брекети, дали да продължи да използва конструкциите или е по-добре да ги премахне. Такива заключения трябва да се правят след внимателно претегляне на всички предимства и недостатъци, като се вземат предвид възможните рискове. А също и оценка на състоянието на цялото съзъбие. Жената, която очаква чудо, трябва ясно да разбере, че брекетите по време на бременност могат да дадат прекрасен резултат - прекрасна равномерна усмивка, но за това трябва да положите огромни усилия от ваша страна и постоянно да взаимодействате с лекаря.

Забележка: Неопределена променлива: post_id в /home/c/ch75405/public_html/wp-content/themes/UltraSmile/single-item.php на ред 45

Забележка: Неопределена променлива: пълно в /home/c/ch75405/public_html/wp-content/themes/UltraSmile/single-item.php на ред 46

„Когато пациентът дойде на среща, за да коригира захапката, въпросът за бременността е един от най-важните при първоначалната консултация. Предлагаме да го обмислим, не забравяйте да предупредите момичетата, че ако започнете лечение по време на бременност, ще са необходими много усилия, за да постигнете не само желания резултат, но и да запазите зъбите си здрави ”.

Радостно събитие или проблем: допустима ли е бременност, докато носите брекети??

Най-често лечението с брекети отнема повече от година. През това време настъпват промени в живота на жената, включително бременността..

Носенето на дете не е болест и не е противопоказание за лечение със скоби. Има обаче функции, които не могат да бъдат пренебрегнати..

Решението за инсталиране на метална конструкция за бременна жена се взема само след задълбочен медицински преглед, който ще покаже безопасността и осъществимостта на такова лечение. Важно е да се вземат предвид индивидуалните характеристики на тялото на всяка жена..

Бременност при използване на брекети: плюсове и минуси

Плюсове за инсталиране на брекети по време на бременност:

 1. Бременната жена по правило има повече свободно време и тя може да го посвети на здравето си..
 2. Носенето на системата изисква внимателна грижа за устната кухина. Необходимо е да миете зъбите си след всяко хранене, да използвате четки, зъбен конец и да изплаквате устата си със специални разтвори.
 3. Бременните жени коригират диетата си, предпочитат диетични храни, богати на витамини и минерали, и се опитват да избягват хранителните боклуци. Това се съчетава добре с диетата, която лекарят предписва по време на лечението с брекети..
 4. Ако не искате да рекламирате корекцията на захапката и докато сте в отпуск по майчинство, можете да решите проблеми с естетиката и да спестите от инсталация. Например, вместо скъпи керамични конструкции, носете по-евтин метал.

Справка. Има мнение, че тъй като зъбите се движат по-лесно по време на бременност, тогава тяхното подравняване ще бъде по-бързо. Това е опасна заблуда. Когато костната тъкан се промени, тялото може да възприеме неадекватно всяко натоварване върху зъбите. Няма да можете да завършите носенето на брекети по-бързо поради бременност.

Минуси от носенето на дизайна:

 • По време на бременност в тялото на жената настъпва глобална хормонална промяна. На този фон започват промени в състава на костната тъкан, поради липса на калций, зъбите стават по-крехки. Лечението в този случай може да стане неконтролируемо и да причини повече вреда, отколкото полза на зъбите..
 • Инсталирането и носенето на брекети, особено в началото, е придружено от дискомфорт и дори болка. Жената става по-чувствителна по време на бременност, а допълнителният дискомфорт може да причини прекомерна раздразнителност и безпокойство..
 • За диагностика и висококачествен монтаж на конструкцията ще трябва да направите няколко рентгенови снимки на челюстта или дори да извършите операция под упойка. Това може да повлияе негативно на здравето на бебето..
 • Бременните жени са по-податливи на заболявания на устната кухина. Те често страдат от чувствителност на зъбите, кариес и гингивит, което ще усложни процеса на корекция на захапката..

Възможно ли е да се поставят брекети на бременни жени?

Ако пациентът е разбрал за бременност по време на лечението с брекети, тя непременно трябва да информира своя ортодонт за това.

Лекарят ще коригира по-нататъшния план за действие. Ако изследването не разкри проблеми с устната кухина, тогава е нежелателно да се премахне системата и да се прекъсне процесът.

В този случай трябва да следите по-добре хигиената на зъбите, да се храните правилно, да спазвате всички препоръки на ортодонта и задължително да присъствате на планирани прегледи..

Запазване на процедурите: какво е инсталирано вместо системата

Бременна пациентка, подложена на лечение с брекети, задължително трябва да се консултира със специалист. Ако състоянието й се съмнява и лекарят прогнозира, че резултатът от ортодонтското лечение може да излезе извън контрол, се взема решение за премахване на брекетите. В същото време те поддържат вече постигнатия резултат и работата няма да е напразна.

Снимка 1. Прозрачните алайнери са почти невидими по зъбите, което ви позволява да ги използвате без ограничения в ежедневието.

За постигане на този ефект се използват специални предпазни предпазители, те също се наричат ​​подравнители. Това е пластмасова задържаща плоча, която е направена по индивидуална проба. Устните предпазители държат вече подравнените зъби и им пречат да се върнат в първоначалните си позиции. След раждането и завършването на кърменето можете да продължите да коригирате захапката от мястото, където сте спрели.

Възможни усложнения при носене на дизайна

Инсталирането и носенето на ортодонтско устройство по време на бременност може да доведе до загуба на контрол върху процеса на лечение. Доста е трудно да се предскаже как ще се държи процесът на ремоделиране на костната тъкан и промени в костната тъкан, причинени от хормонални промени в тялото на бременна жена.

Снимка 2. Лекарят провежда стоматологична диагностика, за да вземе решение относно възможността за инсталиране на конструкцията по време на бременност. Важно е правилно да се изчислят рисковете и възможните усложнения.

Освен това самата бременност може да протича с усложнения и може да изисква хоспитализация и лечение в болница. Тогава жената просто няма да има възможност да получи съвет от ортодонт и да спазва назначенията му..

Възможно ли е да се роди с брекети?

Сами по себе си брекетите са напълно безопасни за човешкото здраве..

Раждането също няма да се превърне в сериозно противопоказание, ако жената е под лекарско наблюдение и спазва препоръките..

Болката по време на раждането обаче може да накара жените да стискат силно челюстите си. Съществува риск от увреждане както на самата метална конструкция, така и на зъбите.

Инсталация за HB: може или не може да се носи от кърмачка?

Ако периодът на кърмене е бил по време на лечението с брекети, тогава ортодонтът ще ви посъветва да следите по-добре хигиената на устната кухина, да включвате храни, богати на калций и да приемате витамини.

Инсталирането на системата по време на кърмене може да има отрицателно въздействие както върху самата кърмачка, така и върху бебето. Много лекарства, като антибиотици или болкоуспокояващи, са противопоказани за кърмене. И докато носите системата, може да се наложи да ги използвате.

Внимание! Промените в диетата на жената, както и предписаните лекарства, трябва да бъдат съгласувани с гинеколога, който води бременността..

След раждането хормоналният фон на жената е нестабилен за известно време, което означава, че промените в костната тъкан продължават. Това може да доведе до различни заболявания на устната кухина: кариес или гингивит, а брекетите ще усложнят лечението. Освен това кариозните зъби се считат за огнище на инфекция, което при близък контакт може да се предаде на бебето..

Полезно видео

Вижте видеото, в което ортодонтът споделя мнението си за лечение с брекети по време на бременност и нюансите, свързани с тази процедура.

Ефектът от дизайна върху тялото на бременна жена

Само по себе си носенето на ортодонтска конструкция не влияе върху хода на бременността и развитието на детето. Жената може да забременее без никакви здравословни проблеми.

Процедурата има своите плюсове и минуси и зависи от индивидуалните характеристики на организма. Ако се обърнете към компетентен ортодонт, внимателно следите хигиената на устната кухина и следвайте препоръките на лекаря, няма да има проблеми с инсталирането и носенето на брекети по време на бременност.

Могат ли да се поставят брекети по време на бременност?

Много жени се притесняват дали е възможно да се сложи брекет система, докато се носи дете. Смята се, че корекцията на оклузията през този период от живота е по-ефективна. В същото време се смята, че бъдещите майки имат повече време да следят външния си вид и здравето си, така че редовните посещения при зъболекар не стават толкова обременяващи..

Мненията на лекарите по този въпрос обаче бяха разделени: не всички експерти смятат, че брекетите и бременността са съвместими. Нека разберем по този въпрос.

Съвместими ли са бременността и брекетите

Смята се, че костите на бременна жена стават по-меки - това позволява по-ефективно лечение на ухапването. Зъбите в челюстната кост ще се движат по-бързо и лесно, по-малко болезнено.

По време на бременност, промени в състава на костната тъкан се случват в тялото на жената поради хормонални промени. Това се дължи на факта, че плодът се нуждае от редовен прием на калций - основната съставка на скелета. В тази връзка специалистите препоръчват на бъдещата майка да приема минерален витаминен комплекс, за да попълни липсващите елементи в организма..

При здравословна бременност, ако няма противопоказания за лечение на устната кухина, инсталирането на брекети не създава проблеми. Постоянното наблюдение от ортодонт и спазването на всички негови препоръки за грижа за зъбите на практика изключват възможни усложнения при носене на брекети (за тях малко по-долу).

Не се препоръчва поставянето на брекети по време на бременност, ако пациентът има проблеми със зъбите, метаболизма или ако не се спазва специална диета. Освен това, преди започване на лечението, е необходимо да се подложите на рентгенова диагностика на челюстта, което е противопоказано за бременни жени. Болезнените усещания, възникващи в процеса на коригиране на ухапването, повишават нивото на стрес, което е нежелателно за бъдещата майка.

Възможни усложнения

По време на раждането на дете женското тяло страда от недостиг на минерали, особено калций, който е необходим за нормалното състояние на емайла на зъбите. На фона на недостиг на калций, развитието на кариес е доста често. Гингивит и пародонтит по време на бременност напредват поради хормонални промени в тялото.

На фона на тези възможни усложнения, инсталирането на брекети само ще влоши ситуацията. Повишеното натоварване на зъбите ще влоши ситуацията. Изместването на зъбите в костната тъкан може да стане неконтролируемо.

Бъдещата майка трябва да прецени плюсовете и минусите, преди да пристъпи към процедурата за корекция. Ако здравословното състояние на зъбите и хормоните е незадоволително, по-добре е да се въздържате от коригиране на запушването до пълно възстановяване или до края на бременността.

Противопоказания

При бременни жени на фона на недостиг на калций в организма могат да се появят проблеми със зъбите. В този случай си струва първо да се подложи на предварително лечение на съществуващи заболявания, тъй като инсталирането на ортодонтска конструкция е възможно само на здрави зъби..

Списъкът със следните заболявания налага времеви ограничения при инсталирането на брекет система:

 • възпалителни заболявания на венците;
 • алергични реакции;
 • бруксизъм (скърцане със зъби);
 • наличието на корони (скоби не са прикрепени към тях);
 • стоматологични заболявания (кариес, зъбен камък, плака).

Има редица други заболявания, по време на които брекетите са противопоказани:

 • анормални нарушения на костната тъкан на челюстта;
 • заболявания на имунната система (включително СПИН);
 • диабет;
 • онкологични заболявания;
 • туберкулоза.

Сред изброените болести има лечими. В този случай инсталирането на скоби се отлага за известно време и изобщо не се анулира..

Популярни митове

Всички видове форуми и статии в Интернет са пълни с митове за съвместимостта на брекетите и бременността. Най-абсурдното мнение е, че носенето на брекети помага на жената да забременее. Това е непотвърдено изобретение..

По време на бременността зъбите се движат по-бързо, така че този период е най-благоприятен за коригиране на захапката с брекети. Това е поредният мит, основан на факта, че бременната жена често греши първоначалното разпадане на зъбите си заради усещането за движение. Въпреки това, преди и след раждането на плода, зъбите изпитват същия физически стрес. Скоростта на тяхното движение в костната тъкан не се променя. За да се предпази зъбният емайл от негативните ефекти на брекетите, трябва внимателно да се спазва хигиената на устната кухина.

Много жени, които забременяват, вярват, че когато настъпи зачеване, е наложително да се премахнат брекетите, защото в противен случай носенето им може да доведе до ненормално развитие на плода и да навреди на зъбите на детето. Това е мит, тъй като детето е увредено от неправилно хранене и медицинско лечение, без да се консултира със специалист, но не носещо механична система..

Спазването на диета за бременни жени, приемането на сложни мултивитаминни препарати правят носенето на брекети практически безопасно за здравето.

Друг мит казва, че брекетите не се поставят по време на бременност. В стоматологията няма категорична забрана за инсталиране на брекети за бременни жени. Всеки случай трябва да се разглежда индивидуално. Пациентът взема необходимите тестове, подлага се на подходящ преглед, въз основа на резултатите от който се взема решение за процедурата за корекция.

Грижи за бремена за майчинство

В правилата за грижа има общи разпоредби, които трябва да се спазват:

 1. Миенето на зъби с брекети отнема малко повече време, тъй като освен зъбите трябва да се почисти и самата конструкция.
 2. Металните елементи, залепени върху зъбите, са допълнителни огнища, където могат да се образуват бактерии. В този случай е важно цялостно почистване на устройството. Препоръчително е да миете зъбите си след всяко хранене поне 3 пъти на ден..
 3. Използването на вода за уста преди лягане намалява риска от зъбен камък.
 4. Редовното изплакване с вода и специални продукти премахва бактериите от металните части, което предотвратява образуването на плака.
 5. Специални четки и четки за почистване на брекети помагат да се отървете от невидимите остатъци от храна на труднодостъпни места.

Спазването на тези правила за хигиена на устната кухина няма да затрудни бременната жена. Само интегрираният подход за почистване на зъбите гарантира, че корекцията на захапката по време на бременност ще протече без негативни последици..

Общи препоръки за бременни жени по отношение на брекетите

Следните препоръки трябва да се вземат предвид при вземане на решение за коригиране на дефекти на ухапване:

 1. Ако има възможност да се направи избор между стоматологично лечение и планирана бременност, тогава е за предпочитане да се завърши корекцията и след това да забременеете..
 2. Преди започване на лечението се препоръчва да се излекуват всички зъби, да се направи рентгенова снимка на челюстта, за да се идентифицират скрити дефекти, така че по-късно да не се налага да прекъсвате лечението поради внезапен кариес..
 3. Изключете наличието на всички възможни противопоказания за преминаване на лечение. Това изисква съвет от опитен специалист и цялостна диагностика в медицинско заведение..
 4. Редовен прием на минерални комплекси с високо съдържание на калций за поддържане на баланса му в организма.
 5. Спазване на специална нежна диета. Диетата трябва да е богата на минерали и витамини, необходими за нормалното развитие на плода. Трябва да се изключат продукти, които могат да навредят на брекет системата: лепила, стягащи вещества, ядки, близалки и други твърди храни, храни, които са твърде горещи или студени, жилави видове месо. Предпочитание трябва да се дава на зърнени храни, супи, картофено пюре. Яжте само настъргани плодове, зеленчуци, извара, риба.
 6. Системното посещение при ортодонт е задължително за наблюдение на процеса на лечение и необходимата корекция на курса.

Ако спазването на тези препоръки изглежда трудно за бъдещата майка, по-добре е да отложите посещението при ортодонт до края на бременността и кърменето..

 1. Идеалният вариант е да се коригира неправилното запушване преди планираното зачеване. Също така е разумно да изчакате бебето да порасне и да завърши фазата на кърмене..
 2. Ако една жена е направила рентгенови снимки на зъбите си преди бременност, тогава тя може да има инсталирана система, ако няма противопоказания.
 3. Ако пациентът забременее, докато използва скобите и няма противопоказания, системата няма да бъде премахната. Когато има противопоказания, ортодонтът може да препоръча да се отървете от структурата в устата.

Статията е изготвена под редакцията на лекари - центърът за имплантиране на зъби MCDI ROOTT

Могат ли да се носят брекети по време на бременност и струва ли си да ги свалите, ако са били инсталирани по-рано??

Неправилната захапка, неравномерните зъби са проблем, който се среща при половината от хората. Съвременната стоматология предлага решение - инсталирането на брекети. Специално устройство коригира позицията на зъбите и прави усмивката красива и равномерна. Но възможно ли е да се направи тази процедура за бременна жена?

 1. Брекети и бременност
 2. Устни брекети: указания за инсталиране
 3. Какви са видовете скоби
 4. Могат ли да се поставят брекети по време на бременност?
 5. По кое време е по-добре да залагате
 6. Коя опция за брекети е по-добре да изберете
 7. Колко време да се носи по време на бременност
 8. Какви болкоуспокояващи можете да пиете, когато инсталирате брекети?
 9. Полезно видео

Брекети и бременност

Докато носите бебе в тялото на жената, често има недостиг на калций, което се отразява негативно на състоянието на зъбите. Но ако по време на гестационния период е възможно да се замени пломбата и да се премахне кариесът, какво ще кажете за коригиране на неправилното запушване? Позволено ли е да носите брекети за бъдещата майка?

Устни брекети: указания за инсталиране

Има следните указания за инсталиране на скоба:

 1. Някои зъби не са позиционирани правилно. Носенето на устройството решава този проблем за кратко време.
 2. Аномалия на цялото съзъбие или по-голямата част от състава. Това обикновено се случва при деца по време на периода на формиране, ако не започнете своевременно да премахвате аномалията, могат да възникнат усложнения.
 3. Челюстите вървят една зад друга - грешна захапка. В случая, когато това явление е вродено, бебето трябва да бъде наблюдавано от ортодонт от най-ранна възраст. Ако проблемът е възникнал поради нараняване, не трябва да отлагате и лечението, в противен случай може да настъпи пълно незатваряне на челюстта с течение на времето..
 4. При подготовка на устната кухина за имплантиране или протезиране. Ако на пациента липсват един или повече зъби подред, това може да доведе до аномалия в ухапването и следователно трябва да се направи имплант или протеза..
 5. За корекция на профила. Понякога предните дъбове стърчат и не изглеждат естетически приятни. Брекет системата бързо ще премахне дефекта.
 6. Установено е, че някои зъби не са поникнали, например трети кътници или мъдреци. Това се дължи на малкия размер на челюстта или когато зъбите са твърде близо. Това явление е придружено от болка в челюстта, лош дъх. За решението е необходимо или да се премахне зъбът, който не е поникнал, или да се направи място за него чрез коригиране с брекети.

Какви са видовете скоби

На мястото на закрепване в челюстта има два вида скоби: вътрешни и външни.

Вестибуларен или външен - инсталиран от външната страна на зъбите. Доста хора смятат, че това не е естетично и изпитват психологически затруднения през периода на носене. Поради това производителите се опитват да проектират по-малко видими системи, но със същите характеристики. Има няколко вида скоби:

 • метал - най-популярният и евтин. Коригирайте дефекта достатъчно бързо;
 • пластмаса - използва се за лесни корекции, когато пациентът няма труден калъф;
 • керамика - гладка и незабележима, в цвета на зъбния емайл;
 • сапфир - с използване на благородни метали. Те се различават само по материал. По-често те се поставят от публични хора, цената е над средната.

Езикова или вътрешна - инсталирана от вътрешната страна на зъбния състав. Те имат същите функции като външните. По-често именно този тип предпочитат възрастните, защото са невидими. Цената е по-висока от тази на вестибуларния. Изработени са от два вида материал:

 • злато - от зъбна сплав със злато. Те са безопасни, хипоалергенни, не причиняват дискомфорт на пациента и изобщо не засягат дикцията. Са с висока цена;
 • метал - невидим и цената е почти три пъти по-ниска от тази на златото. Дизайнът обаче се различава по дебелина, поради което може да възникне дефект на произношението.

Могат ли да се поставят брекети по време на бременност?

По време на бременност жената получава много забрани: определено хранене, допустима физическа активност, отказ от определени козметични и медицински процедури. Но възможно ли е да се инсталират скоби през този период??

По кое време е по-добре да залагате

Повечето лекари не препоръчват инсталирането на брекети по време на бременност. Това се дължи на факта, че в тялото на жената настъпва хормонален отказ, който от своя страна провокира омекотяване на костната тъкан. Ако системите са инсталирани едновременно, тогава ще има двойно натоварване на костите и не е известно как ще се държи зъбният състав.

Самият процес на инсталиране е неприятен и тъй като е в интересна позиция, жената трябва да получава възможно най-малко стресови ситуации и преживявания.

Друга причина е постоянното наблюдение. Брекетите изискват постоянно регулиране, тъй като зъбите постепенно се изместват и за да се случи това в правилната посока, процесът трябва винаги да се контролира. Поради бременност, чести посещения на консултацията и понякога неразположение, родилката може да пропусне срещи при зъболекар.

Коя опция за брекети е по-добре да изберете

Ако една жена реши да инсталира брекети, тогава изборът трябва да бъде съгласуван с лекаря. Той ще избере най-подходящия вариант, като вземе предвид индивидуалните характеристики.

Пациентът трябва да следва препоръките:

 • препоръчително е да се излекуват всички зъби и да се премахнат камъните преди зачеването;
 • вземането на рентген също е по-добре преди бременността;
 • през целия период на носене на брекети, трябва внимателно да спазвате хигиената на устната кухина, в допълнение към обикновената четка за зъби се нуждаете и от специална четка.

Колко време да се носи по време на бременност

Времето за носене на системата зависи индивидуално от състоянието на зъбния състав на пациента.

Ако една жена забременее и вече е носила брекети, наложително е да се консултирате със зъболекар, за да коригирате лечението.

Не се препоръчва премахването на системата, тъй като не е известно как ще стоят зъбите.

Ако те започнат да се рушат, тогава лекарят най-вероятно ще реши да ги премахне и временно да използва предпазители за уста за задържане..

Какви болкоуспокояващи можете да пиете, когато инсталирате брекети?

Ако е необходима анестезия, лекарят избира одобрено лекарство по време на гестационния период, обикновено лекарства на базата на ултракаин. За да премахнете дискомфорта в устната кухина след процедурата, можете да приемате приемливи аналгетици, но разбира се, само след препоръката на лекаря. Най-безопасно е Парацетомол, супозитории Папаверин, Бускопан.

Гладките зъби са не само красиви и естетически приятни, но и увереност в собствената си привлекателност. Жена в положение трябва да се консултира с лекар, ако има инсталирани скоби. Много зъболекари препоръчват отлагане на процедурите до следродилния период..

Бременност и брекети - възможно ли е да се сложи?

По време на бременността лечението на бъдещата майка е много чувствителен въпрос. Много манипулации могат да бъдат забранени, за да не се навреди нито на майката, нито на бъдещото дете. По отношение на инсталирането на системи за изправяне на зъби по време на бременност, може да се каже, че бременността и брекетите могат да бъдат съвместими. По тази тема обаче има много нюанси. Нека ги разгледаме в тази статия..

Брекети: какво е това?

Брекет системата е неотстранима устройство, прикрепено към външната или вътрешната страна на зъбите, за да се получи правилна захапка или да се коригира кривината на зъбите.

В същото време всеки зъб е снабден със специална ключалка, която е залепена към него със специален цимент, за да даде посока. За свързване на ключалките се използва ортодонтска дъга, която е силов елемент за движение на зъбите. Подравняването се дължи на желанието на тази дъга да се върне в първоначалната си форма (тя е направена от специален метал, който „помни“ първоначалното си положение).

Брекетите могат да бъдат от различни видове. Металните конструкции (най-често срещаният вариант) са универсални, издръжливи и надеждни. В същото време те са по-евтини от другите видове. Основният недостатък на такива конструкции е тяхната силна видимост върху зъбите. Периодът на свикване с метални скоби минава без особен дискомфорт.

Самолигиращите брекети се отличават с липсата на лигатури (ластици или тел за закрепване на дъгата в жлебовете на ключалките). Структурните елементи в тях са закрепени със специални скоби, благодарение на които корекцията на системите се извършва бързо и удобно.

Керамичните и сапфировите брекети принадлежат към редица естетически дизайни, тъй като те почти не се забелязват на зъбите. Първите са изработени от високотехнологично стъкло, вторите са от изкуствени сапфири. Те са по-скъпи от металните.

Да носите брекети за бременни жени или не?

На въпрос дали е възможно да се поставят брекети на бременни жени, е възможен положителен отговор. Бременността може да бъде добър период за решаване на проблеми с усмивката, тъй като през този период жената е по-малко социално активна. Тя прекарва повече време вкъщи, не говори публично и т.н. А отпускът по майчинство ви дава повече време да оправите здравето си..

Тоест бременността не може да се нарече противопоказание за инсталирането на коригиращи системи. Но има, този брой има много нюанси..

Преди това лекарите бяха против комбинирането на брекети и бременност. И днес много специалисти са солидарни с тях. Коригирането на захапката може да отнеме повече време и да стане болезнено, тъй като по време на бременността женското тяло вече изпитва много промени.

Брекетите водят до преструктуриране на костната тъкан на мястото на движение на зъбите. За това костта омекотява и бъдещата майка вече претърпява промени в костния състав поради хормонални промени, плюс детето приема калция и други микроелементи, от които се нуждае. Тоест, допълнително натоварване се дава на вече „неустойчивата“ костна тъкан на бъдещата майка поради брекети.

Освен това лекарите отбелязват, че поради възможни усложнения по време на бременност, жената не винаги може да дойде на среща за корекции навреме, които са най-важният момент за подравняване на зъбите..

Забележка: Затова много лекари препоръчват поставянето на брекети преди бременност или когато бебето вече е родено..

Има обаче и много привърженици на носенето на брекети, докато носите дете. Брекетите, направени според последните разработки, не увреждат зъбите и могат да се използват по време на бременност, когато системите на женското тяло са отслабени. Много е важно да информирате зъболекаря за бременността, за да може той да даде необходимите съвети. Необходимо е по това време женското тяло да има достатъчно витамини и минерали. Често на бъдещата майка се предписват калций, калий, флуорид и цинк, които се съдържат в лекарствата..

Както и да е, само лекар, който преди това е проучил всички данни за задълбочен преглед на пациента, може да вземе решение за инсталиране на брекети за бременна жена. В този случай желанието на пациента по отношение на проведеното лечение играе важна роля. Иска ли тя да коригира единични нередности или се опитва да коригира необичайна захапка.

Ако всички тестове и параметри за изследване са нормални, могат да се използват скоби. Но е по-добре да се подготвите преди бременността, въпреки че благодарение на новите форми на анестезия и лекарства, разработени специално за бременни жени, този процес може да се извърши при раждане на бебе.

Какво да правите, когато лекувате ухапване по време на бременност?

Лечението с брекети винаги се планира предварително. И ако бъдещата майка е решила, че ще носи брекети по време на бременност, за нея е важно да знае следното:

 1. Преди процедурата за инсталиране е необходима пълна санитария на устната кухина. Заболелите зъби и венци са излекувани, може да се наложи да се премахнат и зъбите, които пречат на корекцията. Важно е да направите тези процедури преди бременността..
 2. Рентгеновите лъчи също трябва да се правят предварително, тъй като по време на бременност е забранено.
 3. Самият процес на инсталиране също се препоръчва да се извърши преди зачеването. Така че периодът на привикване с възможни болезнени усещания да не пада върху и без това труден период за женското тяло.
 4. Когато носите системата за подравняване на пациента в „интересна“ позиция, е важно да се извърши перфектна устна хигиена. Като се има предвид това, важно е да се използват еликсири, четки, иригатор, зъбен конец и специална четка. Миенето на зъбите трябва да се извършва след всяко хранене.
 5. Трябва да посещавате планирани стоматологични прегледи точно навреме, в противен случай можете не само да удължите времето за лечение, но и да си навредите.
 6. Също така е важно да се придържате към диета, която включва консумация на големи количества храни, съдържащи калций. Храната не трябва да бъде твърде твърда или лепкава, нито твърде топла или студена..
 7. Важно е да се следи състоянието на бравите. Ако се открие промяна, важно е незабавно да посетите лекар..
 8. Подмяната на дъгата за бременни жени ще се извършва по-рядко, тъй като ефектът трябва да бъде нежен. Поради тази причина продължителността на лечението може да се увеличи. Не се препоръчва и силно напрежение на дъгата поради възможно претоварване на нервната система.

Забременяване, докато носите брекети

Не е необичайно бременността да не се планира, но тя е настъпила и пациентът се подлага на ортодонтско лечение. Как да се справим с тази ситуация?

Различните жени могат да получат различни отговори на този въпрос от своя лекар. Само специалист, който има пациент под наблюдение, ще може да оцени състоянието на нейното здраве и да вземе решение за по-нататъшни действия.

Решението за премахване на брекети или продължаване на лечението също ще свири на етапа на лечението. Обикновено брекетите не се отстраняват, но планът за лечение просто се коригира. Възможно е периодът на носене на брекети да се увеличи..

Препоръчва се отстраняване на брекети, ако в тялото на бременна пациентка няма достатъчно калций и зъбите започват да се рушат. Премахването обаче не се препоръчва от много експерти, защото може да доведе до непредсказуеми последици. Често се случва, че след отстраняване на брекетите, жената се поставя на предпазители за уста. По този начин резултатите, получени от лечението, остават непроменени. И след раждането на бебето може да се продължи..

Нищо обаче не е невъзможно. С добре организиран процес на лечение и отговорно отношение на бременната жена към нейното здраве, резултатът от лечението ще бъде най-добрият.

Възможни трудности по време на инсталацията

Както вече беше споменато в тази статия, при инсталиране на брекети за бременна жена могат да възникнат трудности. На първо място, това е увеличаване на натоварването върху вече променено женско тяло. Във втория, невъзможността за извършване на рентгеново изследване по време на бременност и трудността при прехвърляне на инсталацията поради необходимостта от дълъг престой в една позиция. Но освен това могат да възникнат и по-сериозни последици. Те включват:

 1. Появата на нарушение на структурата на корените поради липсата на минерали и натиска на ортодонтската конструкция. В същото време корените могат да променят формата си или дори да се свият..
 2. Възпаление на костната тъкан. При отслабен имунитет и интензивно изместване на зъбите са възможни патологични промени, лечението на които ще бъде болезнено и трудно..
 3. Отрицателно въздействие върху самия гестационен процес поради психологически стрес, причинен от нестабилно емоционално състояние и дискомфорт от брекети, наличие на неприятни усещания по време на професионално почистване на зъбите и инсталационната процедура.
 4. Диетични ограничения. При носене на брекети не се препоръчва използването на твърда и вискозна храна, което означава, че бременната жена ще трябва да се откаже от някои храни, които могат да бъдат много важни и полезни за нейното здраве и здравето на нероденото й бебе..
 5. Възможност за неочаквани резултати поради хормонални смущения и скокове, които не могат да бъдат контролирани без рентгенови лъчи.

Характеристики на грижите

Както беше отбелязано по-горе, грижата за устната кухина по време на носене на брекети по време на бременност трябва да бъде възможно най-задълбочена. Така зъбите ще останат избелени, възпалението на венците ще бъде предотвратено и резултатът от корекцията ще бъде положителен..

Зъбите трябва да се почистват както отвън, така и отвътре. Поради трудността при измиване на зъбите, на които са разположени брекетите, продължителността на хигиенните процедури и броят им се увеличават. Два пъти на ден вече не е достатъчно, важно е да си миете зъбите след всяко хранене в продължение на поне 10 минути.

За почистване трябва да кандидатствате:

 • специални четки с V-образна четина и тънка шийка;
 • четки, които ви позволяват качествено да почистите междузъбните пространства, както и пространствата между брекет системата и зъбната повърхност;
 • зъбен конец (конец), който премахва плаката и парчетата храна от междузъбните пространства;
 • пасти за зъби, препоръчани от лекар;
 • иригатор - специален спрей, който почиства устната кухина, като същевременно подобрява кръвообращението в тъканите и масажира венците.

Също така е важно да изплакнете зъбите си с вода за 2-3 минути..

Също така е важно да се провери положението на конструктивните елементи. В действителност, при най-малкото изместване на скобите, лечението може да стане безполезно..

Влияние на термина на бременна жена

Когато решава дали да постави брекети на бъдещата майка или не, специалистът във всеки случай ще обърне внимание на гестационната възраст. През първия триместър всякаква намеса е забранена. Дори лечението на кариес по това време не се препоръчва.

Третият триместър също изисква много внимателно отношение към всякакви влияния. Силен дискомфорт, ненужна медицинска намеса, лекарства или стрес могат да предизвикат преждевременно раждане.

Остава вторият триместър. По това време емоционалното състояние на жената се нормализира и плацентата предпазва плода, доколкото е възможно. По това време можете да извършите зъболечение и да поставите брекети, чието лечение ще се проведе с минимални последици за бъдещата майка и бебе..

Как да коригирам резултата при оттегляне?

Ако лекарят реши, че брекетите ще имат отрицателен ефект върху бременната жена и нейното неродено дете, те се отстраняват. И за консолидиране на резултата, третиран от започнатото лечение, се използват предпазители за устата. Това са силиконови накладки за зъбите, които ще ги държат в позиция по време на корекцията. По този начин се постига един вид запазване на процедурите.

Носенето на такива предпазители за уста се удължава преди раждането и известно време след тях, докато майката кърми бебето. Периодът на лактация също е жалко за инсталирането на брекети. Когато всички хормонални промени в женското тяло спрат, можете да продължите лечението с брекети.

Отзиви

Анастасия, на 25 години

Забременях, когато вече бях с брекети. По това време това беше само средата на лечението. Ортодонтът посъветва да премахне конструкциите, но аз не прекъснах лечението и докарах системите до края. Вероятно късмет, че тялото ми издържа всичко нормално. Премахването се проведе през последната седмица на раждането. Седмица по-късно родих. Сега нося предпазители за уста, за да запиша резултата. Радвам се, че не прекъснах корекцията. Сега съм млада майка с трансформирана усмивка!

Отдавна исках да имам брекети, а също така планирах бременност. Мислех, че ще комбинирам и двете, ще отида на работа с красива усмивка и бебе. Но лекарят ми отказа. Той каза, че инсталирането и носенето на брекети ще повлияе негативно на бременността и е по-добре да ги поставите след раждането. Сега на 7 месеца. Чакам бебето да се появи и възможността да коригира захапката.

Носех брекети 6 месеца и след това разбрах, че съм забременяла. Лекарят незабавно предписва тестове, провежда преглед. Присъдата не беше в полза на скоби. Лекарят каза, че тялото ми не може да издържи на такова натоварване и те трябва да бъдат премахнати. Съгласих се, защото основното за мен беше да родя здраво бебе и да остана добре на себе си. Слагат предпазители за уста, за да консолидират резултата. Ходих с тях през цялата бременност и докато кърмех. Сега планирам отново да инсталирам нивелиращи системи.