Кръвният тест за нивото на тиреостимулиращия хормон е важен за диагностицирането на ендокринни заболявания. Резултатите от изследването могат да бъдат повлияни от много фактори, включително неправилна диагноза, която често се превръща в причина за погрешната диагноза. За да получите обективен резултат, трябва да знаете как и кога да приемате TSH..

Кой ден от цикъла да приемате TSH

Въпросът кога е най-доброто време за провеждане на хормонални изследвания е особено важен за жените, тъй като концентрацията на много хормони в кръвта директно зависи от деня на менструалния цикъл. Това обаче не се отнася за хормона, стимулиращ щитовидната жлеза. Ендокринолозите отбелязват, че най-надеждните резултати могат да бъдат получени на 6-8-ия ден от цикъла, но момичетата могат да бъдат тествани за тиротропин във всеки ден от месеца, включително с нарушен менструален цикъл.

За момичета в юношеска възраст, които все още не са установили редовни периоди, лекарите препоръчват лабораторна диагностика на 21-ви ден (с 28-дневен цикъл) или 25 дни (с 35-дневен цикъл). Възрастните жени могат да приемат TSH всеки ден от месеца..

Възможно ли е да приемате TSH по време на менструация

Менструацията не влияе върху концентрацията на тиротропин в кръвта, поради което в тази фаза на цикъла също е позволено да дарявате кръв за хормон, стимулиращ щитовидната жлеза.

Условия за получаване на надеждни данни

За да се изключат погрешни резултати при провеждане на лабораторна диагностика, кръвта за нивото на тиреостимулиращия хормон трябва да се дава на гладно сутрин - от 8 до 11 часа.

Препоръчително е да седнете и да си починете 15-20 минути непосредствено преди подаването на биоматериала.

Какво може да повлияе на резултата

Следните фактори могат да изкривят резултатите от диагностиката:

 • физическа активност, извършена в навечерието на изследването;
 • стрес;
 • прием на тежка храна, алкохол, тютюнопушене ден преди теста;
 • употребата на хормонални лекарства и лекарства, които влияят върху работата на хипофизната жлеза;
 • бременност;
 • влошаване на общото благосъстояние поради остри инфекциозни заболявания.

При получаване на данни, различни от нормата, лекарите съветват отново да дарят кръв до нивото на тиротропина.

Ако препоръките за подготовка за анализа се спазват изцяло и всички изкривяващи фактори са изключени и все още има отклонение от нормата в резултатите от изследването, това може да показва развитието на патологии на щитовидната жлеза и други вътрешни органи.

В кой ден от менструалния цикъл трябва да се направи тест за TSH

В кой ден от цикъла мога да даря кръв за TSH? Въпросът в никакъв случай не е празен: тези, които поне веднъж са дарили кръв за хормони, знаят доколко тези тестове са зависими от различни видове външни фактори: яли са нещо нередно, пили са лекарства или са си позволили чаша вино предния ден - и резултатът е изкривен. И тогава какво да кажем за анализа на хормона, стимулиращ щитовидната жлеза, който е пряко свързан със способността на жената да ражда деца? За много жени, планиращи бременност, въпросът за нивото на TSH в кръвта е изключително важен и когато правят теста, те искат да получат правилния резултат. Ето защо въпросът, отговорен в статията, е толкова уместен..

За да отговорите правилно на него, трябва да разберете какво представляват хормоните, как действат и кой е ключовият въпрос в този случай, къде се образуват и от какъв орган се произвеждат?.

Хормоните са познати непознати

Хормоните са специални биологично активни вещества, които в малки количества могат да окажат сериозно въздействие върху физиологията на тялото, включително хората. По своята същност това са органични вещества, произведени в жлезите с вътрешна секреция (щитовидна жлеза, хипоталамус, хипофизна жлеза, яйчници). Хормоните навлизат в кръвния поток и чрез него участват в метаболитните процеси. Те също така помагат на тялото да изпълнява физиологични функции, една от които е раждането или способността за възпроизвеждане..

Хормоните се класифицират по различни причини. Тук няма смисъл да се спираме подробно на класификацията, но в рамките на темата си струва да се каже, че както полови хормони (в женското тяло те се синтезират в яйчниците), така и хормони, синтезирани в жлезите с вътрешна секреция, които са пряко свързани с репродуктивната система нямат връзка. Неполовите хормони обаче могат да окажат значително въздействие върху здравето на жената и способността й да забременее и роди..

Кръвните тестове за полови хормони наистина са изключително чувствителни към менструалния цикъл. Точният резултат от такива анализи може да бъде получен само в определени дни от цикъла. Например, кръвта за откриване на нивата на естроген се дарява строго на 2-5 дни от менструалния цикъл, при условие че цикълът е 28 дни.

TSH - секс или неполов хормон?

Тиреостимулиращият хормон (тиротропин, TSH) не е полов хормон. Тиротропинът, заедно с тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3), се определя като хормон на щитовидната жлеза. Произвежда се в хипофизната жлеза, ендокринна жлеза, разположена в долната основа на мозъка. Целта на тиреостимулиращия хормон в работата на органите и тъканите е много голяма: той е основният регулатор на щитовидната жлеза. Въпреки факта, че действа в тясна връзка с тироксин и трийодтиронин, последните два хормона не реагират толкова бързо на промени в щитовидната жлеза, причинени от болезненото й състояние като TSH: ако има съмнение за нарушение на функцията на щитовидната жлеза, първо се дава кръвен тест за TSH., и едва тогава, за по-пълна диагноза, се вземат кръвни тестове за други хормони от същата група.

Тъй като е хормон, който на пръв поглед не принадлежи към репродуктивната система, всъщност тиротропинът е изключително важен за целия механизъм на възпроизводство и нарушенията в производството му влияят неблагоприятно върху работата на женската репродуктивна система. Тук се крие причината за въпроса за вземане на кръвен тест за TSH в определен ден от цикъла: в кой ден от цикъла можете да вземете кръвен тест за TSH, възможно ли е да направите този тест през периода си?

Изглежда, как да не се разглежда TSH като полови хормони, ако с хипертиреоидизъм - прекомерна концентрация на тиреостимулиращ хормон - има нарушение на менструалния цикъл? Ако един от симптомите на хипотиреоидизъм, заболяване, характеризиращо се с недостатъчно количество TSH в кръвта, също нарушава цикъла? Ако при планиране на бременност жената трябва да дари кръв за TSH? Ако причините за женското безплодие отново се търсят в липсата на този хормон?

Кръвен тест за TSH: все още кой ден от цикъла да го вземете?

Въпреки факта, че тироид-стимулиращият хормон не е сексуален хормон, анализирайки информация за доставянето на тестове в различни лаборатории и интернет ресурси, можете да намерите две гледни точки относно това кога да дарите кръв за TSH.

Първата - и най-често срещана - гледна точка е, че концентрацията на тиреостимулиращ хормон в кръвта по никакъв начин не зависи от фазата на менструалния цикъл. Това означава, че можете да дойдете и да вземете кръвен тест за TSH във всеки ден от цикъла: когато настъпи менструация, когато настъпи овулация, когато приключи менструалния цикъл. Неправилността на резултата от този анализ се провокира от съвсем други фактори. Например, два дни преди очакваното време за вземане на тестове, в съгласие с лекаря, трябва да спрете приема на лекарства, които могат да нарушат резултата: ацетилсалицилова киселина, йодсъдържащи лекарства, кортикостероиди, хормонални орални контрацептиви и др..

Ясно е, че това не винаги е възможно (хормонални контрацептиви, например, трябва да се приемат всеки ден), но в този случай можете поне да не приемате лекарството, докато не дарите кръв за анализ. Също така, в навечерието на анализа, не трябва да си позволявате сериозен физически и психологически стрес, да ядете мазни, пикантни, солени храни или да пиете алкохол. Кръвен тест за TSH се взема на гладно сутрин (оптималното време е 7,00-10,30). Ако анализът попадне в периода на обостряне на вирусни заболявания, той трябва да бъде изоставен (разбира се, това не се отнася за спешни случаи). Ако обаче, преди да преминете анализа, ARVI все още е прехвърлен, тогава трябва да изчакате, докато от момента на възстановяването изминат 4-5 седмици.

Втората гледна точка, много по-рядко срещана, е, че все пак е желателно жената, която взема кръвен тест за хормон, стимулиращ щитовидната жлеза, допълнително да се застрахова срещу неправилен резултат от теста. При този подход не се препоръчва да се прави кръвен тест за TSH преди началото на петия до осмия ден от менструалния цикъл, тоест трябва да изчакате до края на менструацията и след това да се изследвате за TSH. Тази гледна точка е мотивирана от факта, че в края на краищата тялото е интегрална система, в която всичко е взаимосвързано: хормонът, макар и не сексуален, но свързан с женската репродуктивна функция, не може да не зависи от женския цикъл.

Разбира се, можете да се придържате към първата или втората гледна точка по отношение на дните от цикъла, в който се взема кръвен тест за хормон, стимулиращ щитовидната жлеза, но въпреки това първата гледна точка е наистина научно обоснована: тестът за TSH може да се направи във всеки ден от цикъла. Втората гледна точка е класическа версия на разследването като кауза. Да, науката познава случаи, когато недостатъчната или прекомерна концентрация на тиреостимулиращ хормон в кръвта влияе върху интензивността и редовността на менструалния цикъл. Но този вид нарушение е следствие, а не причина за провал в синтеза на тиреостимулиращ хормон.

С други думи, нередовността на менструалния цикъл може да възникне поради аномалии в производството на тиреостимулиращ хормон, но това не означава, че недостатъчното или прекомерното производство на TSH се дължи на смущения в хода на менструалния цикъл. Между другото, това твърдение важи и за други хормони на щитовидната жлеза: те могат да повлияят на менструалния цикъл, но това не означава, че концентрацията им в кръвта реагира на началото или края на менструацията..

По отношение на TSH също трябва да се отбележи, че количеството му варира през деня, а не по време на цикъла. Например, научно е доказано, че най-ниската концентрация на този хормон в кръвта се наблюдава около пет до шест часа вечерта, а най-високата се проявява през нощта и остава сутрин. Но нищо не е доказано, че нивото на този хормон се увеличава или намалява в определени дни от менструацията или през целия цикъл..

Първата гледна точка се подкрепя и от факта, че бременната жена трябва да дари кръв за TSH, а менструацията по време на бременност обикновено липсва (всъщност спирането на менструацията е най-значимата причина жената да направи тест за бременност и да установи този факт). Ако разчитаме на втората гледна точка, се оказва, че кръвен тест за TSH при бременни жени със сигурност ще даде неправилен резултат поради отсъствието на менструалния цикъл като такъв.

И така, въпросът в кой ден от цикъла трябва да се тества за TSH има един отговор: всеки. Единственият ефект, който има анализът на 5-8-ия ден от цикъла, е психотерапевтичният ефект: жена, която ще спази всички условия за преминаване на анализа за TSH и дори ще му даде, както тя смята, в най-подходящия ден и в най-оптималното време, тя ще може да бъде сигурна, че ще получи правилния резултат, тъй като няма да има и сянка на съмнение, че се е подготвила за теста правилно.

С една дума, можете да вземете анализ за хормон, стимулиращ щитовидната жлеза в определени дни от цикъла (въпреки че приемането му през всеки друг ден няма да повлияе на резултата), ако пациентът се чувства по-спокоен и по-уверен в коректността на резултата.

Остава само да добавим, че ако анализът се подаде, без да се отчита денят на менструалния цикъл и резултатът е значително надвишен или подценен в сравнение с нормата - 0,4 - 4,0 mU / l, тогава не трябва да мислите, че причината за това е „неправилно избрана ден от цикъла ”. С резултата от анализа трябва спешно да отидете на лекар, който ще предпише допълнителни диагностични изследвания и ще установи дали има проблеми с функционирането на щитовидната жлеза.

В кой ден от менструалния цикъл трябва да се направи тест за TSH

Биоактивните вещества се наричат ​​хормони. Те се произвеждат от специални клетки на жлезите с вътрешна секреция. Пролактинът, тироксинът, тестостеронът и други хормони са изключително важни за организма. Специално място заема щитовидната стимулиращ хормон. Концентрацията му в тялото варира. В един момент се открива много от хормона, в друг - недостатъчно количество. За надеждността на резултатите трябва да знаете кога и в кой ден от цикъла да приемате TSH. При преминаване на този анализ се вземат предвид възрастта на пациента, времето на кръводаряване и други параметри.

Какво е хормон

Тиреостимулиращият хормон има значително значение в организма, той е отговорен за правилното функциониране на щитовидната жлеза и се произвежда от хипофизната жлеза. Тиреоидните хормони са взаимосвързани. Ако TSH намалее, количеството на Т3 и Т4 се повишава рязко. Когато TSH се повиши, нивата на хормоните намаляват.

Ако подобни скокове са незначителни, не бива да биете аларма и специалистите не обръщат внимание на подобни отклонения. Често обичайните физиологични процеси могат да действат като причина за колебанията. Ако това състояние на нещата не се отрази на състоянието на жената, то не представлява опасност. Случва се една жена дори да не знае за патологията. Струва си да се помисли, когато поведението на пациента се промени, има неизправности в храносмилателната и сърдечно-съдовата системи.

Провежда се проучване на хормона със симптоми:

 • намалено либидо;
 • депресия;
 • липса на желаната бременност;
 • аритмичен сърдечен ритъм.

И също така пряко указание за назначаването на анализ са проблемите с теглото (намаляване или, обратно, рязко увеличение).

Препоръчително е да се подложите на преглед, ако има проблеми с кожата (акне, акне), нередовен менструален цикъл, обилна и болезнена менструация, маточно кървене. Лекарят предписва направление за лабораторни изследвания за кървене от матката, съмнение за неправилно полово развитие, забавяне на растежа (на високи хора рядко се предписват тестове за тези хормони). Много женски заболявания - ендометриоза, поликистоза и др. - също са причина да бъдат изследвани..

Симптоми на повишени хормонални нива

По редица специфични признаци може да се съди за хормонални нарушения. Те са пряка индикация за вземане на тестове за TSH:

 • подути устни, клепачи, език и крайници;
 • втрисане;
 • усеща се мускулна слабост;
 • често безсъние;
 • увреждане на паметта;
 • пулсът пада до 55 удара / мин.
 • ноктите стават чупливи;
 • косата пада;
 • кожата е бледа;
 • чести запек;
 • оскъдна менструация;
 • мастопатия.

Ако се появи поне един от изброените признаци, е необходимо спешно да се свържете с клиниката и да се подложите на преглед. Едновременното развитие на всички симптоми предполага, че хормонът е няколко пъти по-висок от допустимите норми. Ако има признаци, но те не доставят силен дискомфорт, не пренебрегвайте състоянието.

В кой ден от цикъла да приемате TSH и T4 безплатно

В кой ден от менструалния цикъл да се направи хормонален тест, специалистът ще информира. Необходимо е обаче да се подготвите за анализа. Необходимо е да се откажете от физическата активност, показана е добра почивка. Не трябва да пиете алкохол предния ден, защото съдържанието му в кръвта ще наруши резултатите. Пушенето е забранено за няколко часа преди тестването.

Ако в навечерието на теста е имало стресова ситуация и жената е била нервна, по-добре е да отложите пътуването до лабораторията, защото резултатът все още няма да бъде надежден.

Когато получавате направление за тестове, не забравяйте да попитате лекаря в кой ден от цикъла да вземете TSH теста. Препоръчва се за 6 или 7 дни от цикъла.

ВАЖНО! Максималната концентрация на хормона е от 6 до 8 сутринта, поради което кръвта се взема на гладно.

TSH по време на бременност

Хормоналният фон е важен през периода на бременността, особено през първия триместър. Хормоналната система на бебето не се формира и следователно зависи от майчината. Ако мама има неизправности в ендокринната система, специалистът определено ще предпише тестове за проверка на TSH.

Нивата на TSH варират в различно време. През 1-ви триместър това ще се различава от това, което ще бъде установено през втория и третия триместър. Доказано е, че при силно повишаване на TSH жената се измъчва от чести пристъпи на повръщане..

Ще трябва да дарявате кръв редовно, за да определите хормона дори при леки колебания в нивото му във всяка посока. Ако хормонът значително надвишава допустимите граници, се предписва специфично лечение с L-тироксин.

Тиреоид стимулиращ хормон при възрастни жени

Много често ендокринните нарушения придружават жените в напреднала възраст, когато настъпва изчезване на репродуктивната функция. Такива отклонения са много трудни за диагностициране, тъй като тази симптоматика често се маскира като други патологии. Препоръчва се да се изследват за TSH, ако след менопаузата те страдат от:

 • сърдечни проблеми;
 • честа умора;
 • отслабване;
 • истерици и нервни състояния.

И въпреки че тестовете вече не трябва да се правят, предвид деня на менструацията, трябва внимателно да се подготвите за тях. Той спира да приема аспирин, йодсъдържащи лекарства, транквиланти и кортикостероиди. Трябва да спрете приема на лекарства около месец преди анализа. Преди деня на предаване, жената трябва да почива повече, да намали физическата активност. Психичният стрес също е противопоказан. Кръв се дарява на гладно.

Кога тийнейджърите трябва да се изследват за TSH

Показания за тестове при юноши:

 • по-бавен или по-бърз растеж;
 • повишено окосмяване по тялото;
 • ранен пубертет или, обратно, закъснението му.

Това ще помогне за своевременно установяване на диагноза и предписване на терапия за възстановяване. Необходимо е да се вземат тестове, ако цикълът от менархе до следващия месечен период е 20-40 дни или когато менструацията продължава две седмици или повече. Хормоналните тестове за тийнейджъри се правят на 21 или 25 ден, в зависимост от цикъла.

При лечението на хормонални нарушения при юноши трябва да се използва селено-цинкова диетична терапия, която ще помогне за намаляване на нервността и укрепване на имунната защита.

Вземане на анализи за менструация

Възможно ли е да дарите кръв за TSH по време на менструация? Лекарите се разминават по този въпрос. Но много ендокринолози са сигурни, че менструацията не е пряко и строго противопоказание, трябва само да се вземе предвид общото състояние на жената. Другата половина от експертите са сигурни, че не си струва да приемате хормони по време на менструация. Как да продължите, Вашият лекар ще Ви каже.

Какво ще ви кажат резултатите

Когато анализите бъдат предадени и резултатите са получени, те трябва да бъдат дешифрирани възможно най-точно. Това може да направи само опитен специалист, който ще вземе предвид възрастта, емоционалното състояние и други важни фактори. Лекарят сравнява наличните показатели с референтни показатели.

Обикновено нивото на хормона TSH е 0,4-4,0 mU на литър. Увеличението на показателите кара лекаря да мисли за такива заболявания като хипотиреоидизъм, тиреотоксикоза, надбъбречна патология, психични разстройства. Ниските нива показват, че хипофизната жлеза не е достатъчно активна.

Безплатно (безплатно) и общ T4 в размер на 9-22 pmol на литър. Надценените резултати показват развитието на различни ендокринни патологии..

По-нататъшни действия

След манипулация трябва да закусите и да пиете вода. Ако е необходимо, вземете всички необходими лекарства.

Когато резултатите бъдат получени, лекарят ще ги проучи и, ако е необходимо, ще предпише терапия. Ако списъкът с лекарства съдържа хормонални лекарства, преди да ги вземете, трябва внимателно да проучите инструкциите и да се придържате към режима на лечение, предписан от лекаря.

Успоредно с това те могат да регулират захранването. Някои хормонални нива лесно се регулират чрез хранене..

Как и кога да приемате TSH за жени

Когато диагностицира заболяване на щитовидната жлеза, ендокринолог предписва кръвен тест за нивата на хормоните. Заедно с определянето на концентрациите на тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3) се предписват тестове за определяне на показателя на тиреоид стимулиращ хормон (TSH). За да могат резултатите от изследването да отразяват правилно етиологията на заболяването, трябва да знаете как и кога да приемате TSH. Спазването на някои препоръки при даряването на кръв за определяне на нивото на TSH е особено важно за жените.

Когато диагностицира заболяване на щитовидната жлеза, ендокринолог предписва кръвен тест за нивата на хормоните.

Кой ден от цикъла да приемате TSH

Хормоните, произведени от ендокринната система на вътрешната секреция на жената, са чувствителни към външни и вътрешни фактори. Индексът TSH обаче не зависи от деня на менструалния цикъл на жената. Този анализ може да се направи във всеки удобен ден..

Възможно ли е да приемате TSH по време на менструация

Младите момичета и жени в репродуктивна възраст имат право да даряват кръв за тиротропин по време на менструация. Но ако изследването не е спешно и резултатите могат да изчакат, тогава 5-8 дни от цикъла ще бъдат оптимални за вземане на тестове за определяне на тиротропин.

Нарушаването на менструалния цикъл също не е причина за отказ от такова проучване, а напротив, нивото на тиреостимулиращия хормон ще показва възможни проблеми в репродуктивната система на жената, в резултат на което е причинен неуспех.

Условия за получаване на надеждни данни

За да получите надеждни данни, трябва да се придържате към някои препоръки:

 • анализ за определяне на хормоналния фон е най-добре да се взема на гладно;
 • най-доброто време за даряване на кръв за тиреостимулиращ хормон е сутрин;
 • в навечерието на проучването човек трябва да изостави спорта;
 • не е препоръчително да дарявате кръвни проби при наличие на вирусни заболявания.

анализ на TTG възможно ли е да се приема с менструация

Кръвен тест за TSH като ключов метод за диагностициране на заболявания на щитовидната жлеза

Тиреоид стимулиращият хормон (TSH) е основният регулатор на щитовидната жлеза, чието съдържание влияе върху функционирането на всички телесни системи.

Нарушаването на метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза може да доведе до сериозни патологии.

Редовното провеждане на комплекс от изследвания за диагностика на дисфункция на щитовидната жлеза се препоръчва на всички, без изключение..

Комфортът е на първо място. Можете да получите необходимите услуги у дома или в най-близкия медицински център..

Лекарството може да повлияе на резултатите от теста. Научете как да се подготвите за вашето посещение в клиниката.

Спестете пари за медицински услуги - станете член на специална програма за отстъпки.

Качественият контрол на клиничните лабораторни изследвания, извършвани съгласно международните стандарти, е важен плюс на диагностичния център.

Щитовидната жлеза е ендокринна жлеза, която е част от ендокринната система. Щитовидната жлеза синтезира редица важни хормони, които поддържат хомеостазата на организма. Според СЗО поне 3% от населението на света страда от различни заболявания на щитовидната жлеза и най-често те се диагностицират при жени. В Русия от 15 до 40% от населението имат отклонения в работата на тази жлеза. Ето защо е необходимо редовно да се прави кръвен тест за тиреостимулиращ хормон (TSH), който е важен показател за състоянието на "щитовидната жлеза".

Какво е TSH и кога се предписва кръвен тест за хормонални нива??

TSH, тиреоид-стимулиращ хормон, тиротропин, тиротропин - всичко това са синонимни имена на един и същ хормон, произведен от хипофизната жлеза и който е основният регулатор на щитовидната жлеза. Основната функция на TSH е да влияе върху синтеза на трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4). Т3 и Т4 са най-важните хормони на растежа, които контролират производството на енергия в човешкото тяло, отговарят за метаболизма на мазнините и протеините. В допълнение, TSH регулира процеса на постъпване на йод в щитовидната жлеза и засилва липолизата (разграждането на мазнините до мастни киселини).

TSH, T3 и T4 са взаимосвързани хормони и често, заедно с кръвен тест за TSH, лекарят предписва анализ на хормоните на щитовидната жлеза T3 и T4. Съдържанието на последния в кръвта е обратно пропорционално на съдържанието на TSH: когато се достигне определена концентрация на T3 и T4, те имат потискащ ефект върху производството на TSH, с намаляване на концентрацията на T3 и T4, нивото на TSH се увеличава. Кръвен тест за TSH, T3 и T4 позволява на ендокринолога да направи по-пълна оценка на хормоналния фон на пациента.

Какви фактори влияят върху нивото на TSH в кръвта? На първо място, трябва да знаете, че нивата на TSH се променят в зависимост от времето на деня. Той достига най-високите стойности през нощта, от 2 до 4 часа, и от 6 до 8 сутринта, най-ниските - от 5 до 7 вечерта. Когато е буден през нощта, процесът на секреция на хормони се нарушава. Освен това се наблюдават намалени нива на TSH по време на бременност и кърмене, което е нормално. Някои лекарства също могат да повлияят нивата на TSH. Щитовидната жлеза е свързана с работата на много органи системи, нарушения при които могат да повлияят на секрецията на хормона. Ще анализираме по-подробно причините за отклонението на нормата в едната или другата посока по-долу..

Нивото на TSH в кръвен тест обикновено се измерва в единици на обем - mU / L или μU / ml. Анализът може да бъде предписан както от ендокринолог, така и от терапевт. Индикациите за назначаването са както следва:

 1. Изследването се предписва при съмнения за хипотиреоидизъм и щитовидна гуша.
 2. За мъжко и женско безплодие, проблеми с потентността.
 3. Ако пациентът се подлага на хормонозаместителна терапия.
 4. При различни сърдечни проблеми.
 5. Миопатия (мускулно увреждане).
 6. Хипотермия (намаляване на телесната температура).
 7. Алопеция (плешивост).
 8. Аменорея (отсъствие на менструация).
 9. Продължителна депресия.
 10. Забавено сексуално и психическо развитие при деца.

Преди да вземете кръвен тест за хормони на TSH, трябва да извършите някои подготвителни мерки:

 • Три дни преди проучването е необходимо да се изключат приемът на алкохол, тютюнопушенето, тежкият физически и емоционален стрес, хипотермия и прегряване на тялото.
 • Препоръчително е да се изключи употребата на каквито и да е лекарства, ако е възможно (по отношение на отмяната на прием, трябва да се консултирате с Вашия лекар). Това важи особено за хормонални препарати, йодни препарати и витаминни комплекси.
 • Необходимо е да вземете кръвен тест за TSH на гладно, преди това можете да изпиете чаша вода. Необходимо е да откажете храна 12 часа преди доставката.

Не забравяйте, че спазването на подготвителните процедури пряко влияе върху надеждността на резултатите от анализа. Във ваш интерес е да спазвате всички инструкции.

Как се взема кръв за анализ на TSH?

При вземане на TSH тест се извършва стандартна процедура за вземане на кръв от вена. Необходимо е да дарявате кръв сутрин, от 8 до 11 часа. Методът за определяне на нивото на TSH се нарича хемилуминесцентен имуноанализ върху микрочастици. Обект на изследването е кръвен серум. Ако вече имате анормална щитовидна жлеза, препоръчително е да проверявате нивата на TSH два пъти годишно. Освен това е препоръчително това да се прави винаги по едно и също време, в една и съща лаборатория, тъй като различните лечебни заведения и центрове могат да използват различно оборудване, реактиви, методи и скали за оценка..

Декодиране на резултатите от изследванията

Трябва да се помни, че самостоятелното декодиране на кръвен тест за TSH по никакъв начин не замества консултацията с лекар, особено ако са открити отклонения от нормата в една или друга посока. Всяко отклонение може да показва наличието на голямо разнообразие от заболявания, поради което за правилната диагноза трябва да се консултирате с ендокринолог.

Така че, ако имате в ръцете си резултатите от теста за TSH, можете самостоятелно да ги сравните с референтните (нормативни) стойности съгласно следната таблица:

Възраст

Ниво на TSH, мед / л

Новородено

14 годишен

Както се вижда от тези показатели, нивото на TSH постепенно намалява с възрастта и това се случва през целия живот на човека. Следователно само лекар може правилно да определи кое ниво на TSH е нормално за даден човек, особено когато става въпрос за пациенти в напреднала възраст. При дешифрирането на резултатите от анализа на TSH, ендокринологът взема предвид всички индивидуални характеристики на пациента: тегло, възраст, пол, минали заболявания, прием на лекарства, състоянието на всички органи и т.н..

Повишеното ниво на TSH в кръвен тест може да показва следните състояния:

 • Психични и соматични разстройства.
 • Различни патологии на хипофизата като тиреотропином (аденом на хипофизата) и тумор на хипофизата.
 • Хипотиреоидизъм с различна етиология (липса на хормони на щитовидната жлеза).
 • Синдром на нерегулирана секреция на TSH.
 • Синдром на резистентност към щитовидната жлеза.
 • Надбъбречна недостатъчност.
 • Тиреоидит - възпаление на щитовидната жлеза.
 • При тумори на белия дроб и гърдата се наблюдава такова явление като извънматочна секреция (туморите отделят хормони).
 • Прееклампсията е сериозно усложнение на бременността.

Повишени нива на TSH могат да се наблюдават и след операция за отстраняване на жлъчния мехур (холецистектомия) и други хирургични процедури, по време на хемодиализа, след излагане на олово, тежки физически натоварвания и при прием на някои лекарства (особено при спортисти).

Ако кръвен тест разкрива нисък TSH, това може да показва следните проблеми:

 • Стресови състояния и психични разстройства.
 • Тиреотоксикоза - отравяне с хормони на щитовидната жлеза с различна етиология (неграмотен прием на хормонални лекарства, токсична гуша, автоимунен тиреоидит и др.).
 • Хипофизна травма, хипофизна некроза (включително след раждането).

Намалено ниво на TSH се появява и в резултат на гладно и твърди диети, в резултат на прием на някои лекарства (анаболни стероиди, кортикостероиди, цитостатици и др.).

Цената на кръвен тест за TSH в частни изследователски лаборатории и медицински центрове може да варира между 700-800 рубли в Москва (включително вземане на кръв). В Санкт Петербург и други региони цената е малко по-ниска - около 400-600 рубли. Като правило, подготовката на резултатите от анализа отнема 1 работен ден. Трябва да се помни, че е невъзможно точно да се определи причината за дисфункцията на щитовидната жлеза, като се използва само кръвен тест за TSH. Най-вероятно ще трябва също да се подложите на тестове за хормоните трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4).

Случи се така, че жените са по-чувствителни към промените в хормоните на щитовидната жлеза и следователно те са по-склонни да бъдат диагностицирани с хипотиреоидизъм, отколкото мъжете. Една от честите причини за развитието на това заболяване е бременността, която протича с различни усложнения. Що се отнася до мъжете, те често имат това отклонение без симптоми, така че има смисъл да се вземе кръвен тест за TSH хормони за профилактика.

Къде мога да даря кръв за анализ на TSH??

Можете да вземете анализ за хормони TSH както в държавна клиника, така и в търговски лечебни заведения, включително независими частни лаборатории. Свързването с последния може да бъде особено удобно за заети хора - няма дълги опашки, анализът се извършва възможно най-бързо, не се изисква препоръка от лекар и резултатите могат да бъдат получени по имейл или телефон. Освен това частните лаборатории обикновено осигуряват вземане на кръвна проба у дома (посещение при специалист).

Къде мога да взема кръвен тест за TSH хормони? Например, в почти всеки град в Русия можете да намерите офис на независимата изследователска лаборатория "INVITRO", която предоставя тази услуга на цена от 510 рубли. Вземането на кръв от вена се заплаща допълнително в размер на 199 рубли. В същото време можете да извършвате съпътстващи тестове за хормони Т4 и Т3 (всеки - 510 рубли). Срокът за издаване на резултатите от теста е 1 работен ден, с изключение на деня на вземане на кръв. Скринингът на щитовидната жлеза ще струва 1530 рубли, а разширеният преглед на щитовидната жлеза - 2 580 рубли.

"INVITRO" е една от най-големите мрежи от изследователски лаборатории в Русия, резултатите от които са признати от всички държавни лечебни заведения. В момента мрежата INVITRO включва над 700 медицински кабинета и диагностични центрове в Русия, Украйна, Беларус и Казахстан. Тук можете да извършите около 1000 вида различни изследвания и анализи. Резултатите се предоставят по телефон, факс и електронна поща, те също могат да бъдат получени във вашите ръце в някой от медицинските кабинети или чрез куриер (срещу допълнително заплащане). Възможен е спешен анализ в рамките на 2 часа (срещу допълнително заплащане). Също така лабораторията предоставя услуги "Услуги за домашно посещение".

Лиценз за извършване на медицински дейности LO-77-01-015932 от 18.04.2018г.

Как да вземете кръвен тест за TSH правилно и в кой ден от цикъла

Балансът на хормоните и другите вещества в човешкото тяло съставлява единна система. Всяка функционална единица изпълнява своята задача и влияе върху други органи и жлези. По този начин тироид-стимулиращият хормон се произвежда от хипофизната жлеза, но има пряк ефект върху щитовидната жлеза и производството на други хормонални вещества. Пациентите, на първо място, се интересуват от TSH как да вземат правилно тестове. Подробни препоръки се дават от лекуващия лекар, като правило това са стандартни изисквания за хормонални изследвания.

При диагностициране на определени заболявания или подозрения за неизправности на щитовидната жлеза или хипофизната жлеза, кръвта трябва да бъде дарена за анализ и да се определи количеството на хормоните в организма. Нивото на веществото зависи от пола и възрастта на пациента, наличието на хронични заболявания и употребата на лекарства.

По-често хормоналните вещества се изследват с превантивна цел, но има и медицински показания за анализа..

 • Предполагаем тумор на хипофизата
 • Бъбречна недостатъчност
 • Диагностика на тиреотоксикоза
 • Увеличаване на щитовидната жлеза по размер
 • Болезнени усещания при палпация на шията
 • Изместване на лобовете на щитовидната жлеза вляво или вдясно
 • Образуване на гуша
 • Косопад
 • Аритмия, внезапни промени в кръвното налягане
 • Цироза на черния дроб
 • Цервикална остеохондроза
 • Нарушаване на потентността при мъжете
 • Намалено сексуално желание
 • Безплодие при липса на заболяване и на двамата партньори
 • Патологична депресия
 • Наблюдение на ефективността на лечението с хормонална терапия
 • Нарушено умствено, емоционално и физическо развитие при децата
 • Изследване на новородени за възможни отклонения

Обикновено се извършва цялостно проучване на основните хормонални показатели на тялото. Често с хормона TSH се извършва анализ на свързаните с него вещества на щитовидната жлеза (Т3, Т4 и др.). Насоките за анализ се дават от ендокринолог или терапевт въз основа на клинични показания.

Симптоми на хормонален дисбаланс

Има медицински показания и симптоми, когато просто е необходимо да се изследват хормони. Влошаването на здравето и други заболявания са добре известни на всеки човек. Някои от тях показват недостиг или излишък на тиреоид-стимулиращ хормон или тиреоидни хормони.

Типични оплаквания на пациенти, на които се предписват хормонални изследвания:

 • Усещане за стягане във врата, липса на въздух
 • Чувство за дискомфорт при преглъщане
 • Появата на отоци по лицето и тялото
 • Загуба или наддаване на тегло без видима причина
 • Нарушения на съня, безсъние
 • Безсилие, повишена умора
 • Раздразнителност, агресивност
 • Апатия, безразличие
 • Депресивни състояния и патологии
 • Нарушение на менструалния цикъл при жените
 • Треперещи ръце, конвулсии
 • Дългосрочно излагане на стрес

Ако откриете няколко характерни симптома, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Въз основа на индивидуалните симптоми на пациента, лекарят определя необходимите параметри за изследването.

Също така, анализът се предписва за предварително идентифицирани отклонения в хормоналния фон, които се нормализираха след терапията.

Първо трябва да разберете какво е TSH и как правилно да дарите кръвна проба за изследване. Подготовката за TSH тест не е толкова трудна, колкото може да изглежда на пръв поглед. Ще отнеме 2-3 дни, за да се подготви тялото за даряване на кръв от вена..

Ако пациентът редовно приема лекарства, може да отнеме повече време. Как да се тествате правилно за TSH?

 • Дарете кръв на празен стомах. Изследването се извършва сутрин, обикновено от 7 до 10 часа. Концентрацията на TSH не е постоянна и се променя с времето на деня. Ранната сутрин е „златната среда“, когато количеството на хормона има средна стойност.
 • По време на подготовката за изследването се препоръчва да се откажат много мазни и пържени храни. Алкохолът и тютюнопушенето са строго изключени.
 • Ако TSH се изследва в комбинация със полови хормони, интимността трябва да бъде изключена 24 часа преди теста.
 • След преглед на медицинската история на пациента, лекарят може да отмени лекарството или не, по своя преценка. Индексът TSH се влияе от приема на аспирин, йод, преднизолон, литий, допамин и др..
 • Смята се, че хормонът TSH е независим от менструалния цикъл на жената. По-добре е обаче да се консултирате с лекуващия лекар в кой ден от цикъла да вземете тестове. Това може да е важно за други изследвани параметри..
 • Когато се тества, за да се оцени ефективността на хормоналната терапия, лекарствата обикновено не се спират.
 • Лекарите препоръчват да се въздържате от физическа активност в подготовка за анализа. Спортните тренировки, фитнес и йога ще трябва да бъдат отложени за няколко дни. Максималната товароносимост е ходене.
 • Стресът силно влияе върху производството на TSH. Ако е възможно, трябва да изключите нервното напрежение. Както отрицателните, така и положителните изблици на емоции имат един и същ ефект..

Спазването на препоръките на лекаря дава възможност да се получат най-надеждните резултати от изследванията. Съмнителен резултат, както и установяването на незначителни отклонения от нормата, е причина за повторен анализ. Подготовката за изследването може да включва и други индивидуални препоръки на лекуващия лекар..

Преди да вземете кръвна проба за изследване, трябва да седите 10-15 минути, да се успокоите, да нормализирате пулса и дишането си. Вземането на кръв се извършва на празен стомах, можете да вземете негазирана вода със себе си.

 • На ръката на пациента е фиксиран медицински турникет, който притиска вената. Ако вените се показват зле, пациентът, даряващ кръв, трябва бързо да стисне и отпусне юмрука си за няколко секунди („работа с юмрук“).
 • Мястото на инжектиране се третира с антисептик (алкохол или друг разтвор). Взима се кръвна проба с игла.
 • Биоматериалът се поставя в специална епруветка и се анализира. Ако е необходимо, кръвна проба се транспортира до лабораторията в съответствие с правилата за работа с биоматериал.

За провеждане на изследвания лабораторията може да използва различно оборудване и реактиви. В зависимост от това резултатът от анализа може да се различава леко от институция до институция. Формулярът за резултат обикновено съдържа цялата необходима информация за изследването..

След лечението е препоръчително да дарите кръв в същата лаборатория.

Всеки медицински тест, който изисква венозна кръв, се препоръчва от лекарите на гладно. Чаша сутрешно кафе или чай може да наруши резултата от теста. Точното спазване на препоръките на лекаря ви позволява да получите надеждна информация за здравето на пациента.

Лекарите препоръчват ежегодно да се правят хормонални изследвания, включително кръвен тест за TSH, като част от пълен медицински преглед. Тази процедура позволява не само да се изследва хормоналният фон на пациента, но и да се предотврати развитието на сериозни заболявания. Ранното откриване на заболяване или неизправност на ендокринната система дава възможност на лекаря да предпише своевременно лечение.

Как да даря и какво показва изследването на кръвта за TSH??

Кръвният тест за TSH (щитовиден стимулиращ хормон) е от голямо значение при диагностицирането на заболявания на щитовидната жлеза, поради което се предписва от ендокринолог за почти всяко оплакване. Външни симптоми на патологии на щитовидната жлеза са прекалено лъскавите очи, треперенето на ръцете и бързата загуба на тегло с добър апетит, хората с подобни прояви трябва да помислят за здравето си и да се консултират със специалист.

В тази статия ще разберем как и къде да вземем кръвен тест за TSH и какво показват неговите резултати. Въпреки това, дори ако знаете показателите на нормата, не трябва да правите независими заключения, окончателната диагноза може да бъде направена само от специалист.

Когато се предписва кръвен тест за TSH?

TSH или тиреоид-стимулиращият хормон на хипофизната жлеза е един от най-важните хормони, които влияят върху функционирането на човешкото тяло. Основната функция на TSH е да регулира дейността на щитовидната жлеза. Той стимулира синтеза на хормони Т3 - трийодтиронин и Т4 - тироксин. Т3 и Т4 от своя страна влияят върху функционирането на репродуктивната система и стомашно-чревния тракт, психичните процеси, сърдечно-съдовата система и много други. Самият хормон се произвежда в хипофизната жлеза, но както вече казахме, той засяга щитовидната жлеза и затова се предписва за диагностика на нейните заболявания, както и за безплодие, редовно понижава до 35 ° C телесна температура, депресия, импотентност, забавено сексуално и психическо развитие в деца. По правило TSH се дава в комбинация с тестове за трийодтиронин и тироксин. Хормоналните показатели се измерват в μU / ml или мед / L. В тестовата форма понякога се нарича не TSH, а TSH (от латинското наименование "тиреоид стимулиращ хормон").

Няма нищо сложно в TSH теста, но много фактори могат да повлияят на резултата му, така че трябва предварително да се консултирате с Вашия лекар как да се подготвите за прегледа.

Подготовка и анализ за нивото на тиреостимулиращия хормон

Кръвен тест за TSH се извършва сутрин на гладно. В деня преди даряването на кръв трябва да се въздържате от физическа активност и употребата на алкохолни напитки, както и от пушене. Освен това, в рамките на един месец преди процедурата, трябва да спрете приема на хормонални лекарства, а няколко дни преди изследването - йодсъдържащи лекарства. Експертите също съветват да седнете спокойно в продължение на 20-30 минути точно преди да вземете теста. Ето защо, ако закъснявате, бягате в клиниката без дъх и изпотяване, по-добре изчакайте малко в коридора, поемете дъх - за надеждността на анализа. И след това преминете директно към даряването на кръв.

Материалът се взема от лакътната вена на дясната или лявата ръка. Честотата на процедурата зависи от сложността на заболяването и се определя от лекуващия лекар. В световната практика се препоръчва жените на възраст над 50 години да се изследват за TSH ежегодно, тъй като те са изложени на риск от заболявания на щитовидната жлеза. Жените в детеродна възраст могат да дарят кръв всеки ден от своя менструален цикъл. Нормите на тиреоид-стимулиращия хормон на хипофизната жлеза при лица от различен пол и възраст са различни, следователно само специалист трябва да бъде ангажиран в декодирането на резултата.

Декодиране на резултатите от изследванията

Нормалните нива на TSH в кръвта зависят от пола, възрастта на пациента и лабораторния метод, поради което при декодиране на резултата от анализа ендокринологът взема предвид стойностите, посочени във формата на лабораторията или центъра като референция.

Концентрацията на хормона е особено важна при диагностицирането на тиреотоксикоза, за да се разграничи истинската тиреотоксикоза при раждане на дете, при наблюдение на употребата на лекарства, съдържащи Т3, при откриване на вътрематочни патологии и в други случаи.

„Долната сива зона“ е ситуация, когато нивото на TSH е 0,1–0,4 mU / L. В този случай се предписва допълнително проучване - кръвен тест за нивото на хормоните на щитовидната жлеза (тироксин и трийодтиронин). "Горната сива зона" съответства на показатели от 5 до 10 mU / L и в такива случаи е необходимо да се премине TRH тест (с използване на тиротропин-освобождаващ хормон).

Нормите на нивото на тиреоид-стимулиращия хормон на хипофизната жлеза зависят, както вече казахме, от пола, възрастта и метода на анализ. Ето защо, ако е необходимо да дарявате кръв на редовни интервали, по-добре е да го направите в същата клиника..

Общоприетите норми за нивото на TSH в кръвта са както следва:

 • при новородени - от 1,1 до 17 mU / l;
 • при кърмачета на възраст 2,5 месеца - от 0,6 до 10 mU / l;
 • при деца 2,5-14 месеца - от 0,4 до 7 mU / l;
 • при деца от 14 месеца до 15 години - от 0,4 до 6 mU / l;
 • при мъжете - от 0,4 до 4 mU / l;
 • при жените - от 0,4 до 4 mU / l;
 • при бременни жени - от 0,2 до 3,5 mU / l.

По време на бременност тестът за TSH се прави няколко пъти, тъй като е необходим метод за откриване на заболявания, които могат сериозно да навредят на здравето на майката и детето. Особено внимателно наблюдение трябва да се извършва през първия триместър, когато са заложени жизненоважните органи и системи на бъдещия организъм. Тъй като щитовидната жлеза на плода по това време все още не функционира, хормоналният фон на майката се превръща в ключ към здравословното бъдеще на нейното дете..

Нивото на тиреостимулиращия хормон може да бъде повлияно от физически и емоционален стрес, остри инфекциозни заболявания, дългосрочно спазване на нискокалорични диети и други показатели.

Повишената концентрация на хормона в кръвта (хипотиреоидизъм) се показва от суха кожа, непоносимост към студ, косопад, повишена умора и менструални нарушения при жените.

Причината за надценените показатели може да бъде:

 • възпаление на щитовидната жлеза;
 • тумори на хипофизата;
 • първична надбъбречна недостатъчност;
 • интоксикация с олово;
 • психично разстройство;
 • скорошна операция - отстраняване на жлъчния мехур или хемодиализа.

Намаляването на нивото на TSH (хипертиреоидизъм) възниква на фона на висока концентрация на тиреоидни хормони. Показатели за ниски нива на хормона TSH в кръвта: сърцебиене, нервност, треперене в ръцете, разхлабени изпражнения, загуба на тегло на фона на добър апетит.

Хипертиреоидизмът може да бъде причинен от:

 • дифузна токсична гуша;
 • монодозова или многодозова гуша;
 • Тиреоидит на Хашимото в стадия на тиреотоксикоза (възпаление на щитовидната жлеза, причинено от автоимунни причини);
 • нараняване на хипофизната жлеза;
 • психично заболяване;
 • приемане на левотироксин (неконтролиран).

Обикновено, за да потвърди диагнозата, лекарят след известно време изпраща пациента за втори преглед..

Цената на анализа за TSH зависи от местоположението на процедурата, квалификацията на специалистите, както и от реагентите, използвани в изследването. Например, един от медицинските центрове в Набережни Челни предлага услуга за 200 рубли. Кръвен тест за TSH е малко по-скъп в Казан, средната цена в столицата на Татарстан е 250 рубли. В Санкт Петербург нивото на тиреоид-стимулиращия хормон на хипофизната жлеза ще бъде определено за 450 рубли. Най-скъпият кръвен тест за TSH ще струва в Москва. Цената в столицата варира от 500 до 2000 рубли. Цената зависи от нивото на обслужване и техническото състояние на лабораториите, както и от местоположението на клиниките. Обслужването в центъра на града със сигурност ще бъде по-скъпо, отколкото в зоните за спане.

Къде мога да даря кръв за анализ на нивото на хормоните на щитовидната жлеза?

Кръв за анализ на нивото на хормоните на щитовидната жлеза може да бъде дарена далеч от всяка клиника. Скъпите реактиви, необходими за изследването, не позволяват на всички общински клиники да извършват тази процедура. Във всеки град на Русия обаче има лаборатория или представителство на голям медицински център, където нивото на специфичните хормони на щитовидната жлеза ще бъде определено бързо и на достъпна цена..

Един от тези центрове е независимата лаборатория "INVITRO", която спечели доверието на милиони хора за двадесет години от съществуването си. Представителствата на лабораторията се намират в много градове на Русия, както и в Казахстан и Беларус. Посетителите на лабораторията ще бъдат доволни от квалифицирано обслужване, удобство и комфорт по време на вземане на кръв и при получаване на резултата - в офиса, по пощата или в личния ви акаунт. И цената ще изненада всеки клиент: в Москва кръвен тест за TSH струва 510, в Нижни Новгород - 320, а във Волгоград - 300 рубли.

В кой ден от цикъла трябва да се приема TSH, за да се получат надеждни резултати??

Кръвният тест за TSH (хормон, стимулиращ щитовидната жлеза) е важен лабораторен тест, предписан за заболявания на щитовидната жлеза, менструални нарушения, безплодие, аритмии, миопатия, депресия, хиперпролактинемия и някои други състояния. За да се получат обективни лабораторни резултати, е важно да изберете правилното време за приемане на TSH.

Възможно ли е да приемате TSH по време на менструация

Ендокринолозите смятат, че е възможно да дарите кръв за тиротропин по време на менструация. Но ако менструацията влияе отрицателно върху общото благосъстояние на жената, тогава анализът трябва да бъде отложен за няколко дни. В този случай резултатът от теста може да варира от нормата на TSH..

Кой ден от цикъла да приемате TSH

Нивото на тиреостимулиращия хормон в кръвта не зависи от деня на менструалния цикъл, така че този тест може да се направи всеки ден.

Условия за получаване на надеждни данни

За да получите надеждни данни, е важно да изберете правилния час от деня за даряване на кръв за TSH и да спазвате няколко прости условия.

Количеството тиротропин се променя през деня. Най-високото ниво на хормона се записва през нощта, от около 2 до 4 часа, най-ниското - на 17-18. Най-добре е да дарявате кръв сутрин, между 7 и 11 сутринта. Закуската преди тестване трябва да бъде изключена. След последното хранене трябва да минат поне 8, но не повече от 14 часа. Питейната вода е разрешена.

Понякога е позволено да се прави анализ следобед, до 17:00. В този случай след хранене трябва да минат поне 4 часа и не трябва да се храните плътно, препоръчва се лека закуска.

В навечерието на проучването трябва да се изключат физически и емоционални претоварвания, алкохол и тютюнопушене. Ако постоянно приемате лекарства, трябва да се консултирате с Вашия лекар относно режима в навечерието на проучването..

При динамично изследване на нивото на тиротропин, за да се получат сравними данни, анализът трябва да се направи приблизително по едно и също време..

Прочетете повече за това как да се тествате правилно за TSH тук.

Какво може да повлияе на резултата

Следните фактори могат да повлияят на резултатите от изследването и да намалят неговото информационно съдържание:

 • да остане буден през нощта;
 • стрес;
 • голяма физическа активност;
 • прием на редица лекарства (хормони на щитовидната жлеза, йодни препарати, бета-блокери, антипсихотици; антиеметици и антиконвулсанти; литиеви соли; бета-адренергични агонисти; цитостатици, хепарин, ацетилсалицилова киселина)
 • скорошна операция;
 • лъчетерапия:
 • остри инфекциозни заболявания.

Трябва също така да се помни, че с възрастта се наблюдава физиологично намаляване на количеството TSH в кръвта, поради което нивото на хормона е по-високо при младите момичета, отколкото в напреднала възраст..