Солариумът се различава от естествената светлина по това, че тялото е „бомбардирано“ с концентрирани ултравиолетови лъчи, за да ускори процеса на потъмняване.

Възрастни и деца посещават солариума, за да постигнат по-тъмен тон на кожата и приятен естетичен вид.

 • 40
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • пет

Фотогалерия: Ползите и вредите от солариум за деца

Преди да посетите солариум, трябва да се консултирате с лекар - това се отнася както за възрастни, така и за деца. Всички физиотерапевтични процедури, включително посещение на солариум, имат противопоказания, така че тук е необходим разумен подход, за да не се навреди на здравето на детето.

Знаейки ползите и опасностите от солариум за деца, изкуствен тен и ултравиолетово лъчение, ще бъде много по-лесно да вземете информирано решение относно необходимостта детето да посети солариума..

Ползите от солариум

За много деца лекарите препоръчват слънчеви бани, благодарение на които витамин D се усвоява по-добре, което осигурява на растящото детско тяло калций и фосфор. Солариумът е много близък по своите качества до кварцовите лампи, които се използват за осигуряване на необходимото лечение на децата. Солариумите са оборудвани с модерни кварцови лампи.

Увреждане на кожата

Днес учените са доказали, че дъбенето в солариум допринася за образуването на рак..

В солариум бебешката кожа може лесно да бъде повредена или изгорена, защото е много чувствителна и деликатна. До 15-годишна възраст е препоръчително да не посещавате солариума. Когато използвате солариум като дете, трябва да се избягва прегряване.

недостатъци

Световната здравна организация анализира използването на солариумите и общия им ефект. Въпреки привлекателността на изкуствения тен, солариумите не са толкова полезни за тялото (особено за децата), колкото изглежда. Докато солариумите могат да помогнат за осигуряването на витамин D в тялото, естествената слънчева светлина е по-безопасна и също толкова ефективна. Честите посещения на солариумите са свързани с много кожни заболявания като преждевременно стареене и рак на кожата. С течение на времето имунната система отслабва, работата на органите на зрението се нарушава. Изкуственият тен прави защита срещу слънце, но тази защита е относително слаба..

Предупреждения

Децата се съветват да избягват прекомерно тен в солариумите, който може да навреди на кожата и цялото тяло. Когато посещавате солариум, трябва да носите предпазни очила и да предприемете стъпки за ограничаване на въздействието на UV лъчите върху скалпа. Използвайте специални очила и шапки. Солариумите излъчват ултравиолетова светлина, наречена UVA, която може да причини тежко възпаление на роговицата. Дори кратък престой в солариум на дете може да увреди очите. Продължителният престой допринася за развитието на катаракта. Вредата от солариума за деца е и във факта, че ултравиолетовите лъчи могат да увредят кожата и директно да причинят рак в бъдеще или да отслабят имунната система.

Трябва да се помни, че посещението на солариум е противопоказано, ако детето е болно от туберкулоза или страда от бронхиална астма, заболявания на ендокринната или нервната система, което може значително да влоши здравето на детето.

Посещението на деца в солариума трябва да бъде ограничено поради мощната концентрирана радиация в затворена стая, която се появява по време на тази процедура.

Темата за опасностите и ползите от дъбенето в солариум е противоречива. Ползите и вредите от солариума за деца остават отворен и не напълно разбран въпрос за много от нашите съвременници. Решението дали да посетите солариум за деца или не, зависи от възрастните. Всеки трябва да реши дали посещението на солариум от деца носи полза или вреда.

Независимо от това, ако решите да посетите солариум с децата си, не забравяйте да се консултирате с дерматолог. В солариума, както и на плажа, основното е умереността, за да се избегнат нежелани ефекти върху здравето. Потъмняването е полезна процедура, но само в определена дозирана форма.

Почерняването в солариум е особено вредно за подрастващите

Почернената кожа стана достъпна за мнозина през цялата година. Но да обичаме изкуственото слънце сега е разрешено само от определена възраст и в ограничен режим.

В света има много технически устройства с „недостатък“: микровълнови фурни, мобилни телефони, компютърни дисплеи и дори телевизори - всички тези устройства са до известна степен вредни за здравето. Един от първите в този списък трябва да бъде солариум. Ето само някои от възможните усложнения при неправилно използване: изгаряния, фотостареене (прекалено интензивно обновяване на клетките на епидермиса, повърхностния слой на кожата), отслабване на имунната система и рак на кожата.

Очевидна вреда

Частните салони за красота и салони обаче не са пряко подчинени на министерствата на здравеопазването. За разбирането на предприемачите това е просто бизнес, същата услуга като масаж или подстригване. Злоупотребата с неразумни клиенти често се подкрепя от бизнесмени. И така, във Великобритания около сто души умират годишно от болести, провокирани от изкуствен тен. В САЩ и Австралия тези цифри са дори по-високи. Все още няма подобни статистически данни за Русия. Въпреки това, при нас солариумите стават все по-популярни. Руснаците рискуват да хванат друг лош навик, така наречената танорексия - пагубна зависимост от редовното излагане на солариум.

Децата са първите, които страдат

Някои държави вече въведоха законови ограничения за солариумите. В повечето щати на САЩ на деца под 16 години е строго забранено да влизат, подобен закон е приет във Великобритания и Франция. И накрая, буквално в началото на септември 2009 г., германските тийнейджъри също бяха лишени от възможността да използват законно солариуми. Барът е поставен на 18 години. Глобата за администрацията на салони с изкуствен тен, които решават да правят пари на непълнолетни клиенти, достига 50 хил. Евро в Европа.

Заобикаляйки забраните

Миналата година британски журналисти от Би Би Си проведоха експеримент с посещение на солариума на непълнолетно лице. А на седем от десет места администраторите дори не попитаха възрастта на потенциалния клиент.

Университетът в Сан Диего (Държавен университет в Сан Диего, САЩ) проведе мащабно проучване в 116 града на страната, за да разбере как работниците в солариума спазват препоръките на СЗО, както и държавните закони. За това бяха призовани общо 3647 солариума. Като цяло резултатите бяха успокояващи: 83% от институциите се нуждаят от родителско разрешение от 15-годишни. „Почерняването в солариумите е вредно за всички, но особено за подрастващите, които често изобщо не са информирани за възможните последици от процедурата“, коментира Джони А. Майер, инициатор на изследването, професор в Катедрата по обществено здраве..

Изкуствено слънце на Русия

В Руската федерация също има препоръки относно възрастовите ограничения за изкуствен тен. Кореспондентът на Infox.ru проведе собствено мини-изследване, като извика половин дузина московски солариуми в Западния окръг. На всички администратори бяха зададени два въпроса: „Ще ми позволите ли да се слънчеви бани, ако все още не съм на 16 години? Колко често можете да използвате услугата? " Радващо е, че в пет от шест салона те отговориха, че не препоръчват да се използва солариум на тази възраст и директна забрана беше изразена на две места. Един солариум беше готов да приеме клиенти от всички възрасти. Що се отнася до честотата на посещенията, всички съобщават едно и също: разрешено е да се слънчеви бани ежедневно, като постепенно се увеличава дозата на радиация в продължение на десет дни.

За справка: FDA (Американската администрация по храните и лекарствата) препоръчва да се ограничи първата седмица на солариум в солариум до максимум три посещения.

На каква възраст децата могат да ходят на солариум

Слънчевите лъчи насърчават синтеза на витамин D, който подобрява усвояването на калций и фосфор. Тези микроелементи са много важни за растежа и развитието на бебето. Много хора вярват, че солариумът има подобен ефект. Но лампите излъчват ултравиолетова светлина в по-концентрирано количество..

Учените вече са доказали, че редовното посещение на солариуми води до развитие на меланом, рак на кожата. UV лъчението в студиа за щавене уврежда кожата, насърчава преждевременното стареене.

Експерти и лекари в почти всички европейски страни са единодушни, че децата не трябва да посещават солариум. Световната здравна организация (СЗО) предупреждава, че концентрираното излагане на ултравиолетови лъчи причинява негативни последици за здравето.

Ходенето в солариум като дете в бъдеще увеличава риска от развитие на меланом със 75%. Това е най-опасният и активно разпространяващ се вид рак в организма. Нещо повече, всяко ново пътуване с тен увеличава доживотния риск от рак с 1,6%.

Детската кожа, особено на възраст до 15-16 години, все още е много нежна и чувствителна. Той може лесно да бъде повреден от ултравиолетова светлина. В детска възраст дермата е силно податлива на образуване на изгаряния, които имат изключително негативни последици..

Увеличава се броят на бенките, увеличава се рискът от развитие на злокачествени тумори, горните слоеве на епидермиса се дехидратират и се увеличава вероятността от различни дерматологични заболявания като псориазис, екзема, розацея и други. Лечението им е почти невъзможно..

Прекомерното излагане на ултравиолетова радиация намалява имунитета на организма като цяло. По този начин солариумът има обратен ефект: детето ще се разболее повече, ще настине, а не обратното. Може да се развият нарушения в ендокринната система.

Ултравиолетовото лъчение от лампите уврежда очите. UVA причинява възпаление на роговицата. Солариумите могат да доведат до развитие на карцином на роговицата и катаракта.

В много европейски държави и щати на САЩ на децата е забранено да посещават студия за изкуствено слънце. В Русия обаче все още няма такива закони..

В някои случаи ултравиолетовата светлина може да има положителен ефект. Но изкуствените солариуми трябва да се поръчват от лекар. Той точно посочва продължителността и броя на процедурите.

Официално децата нямат право да се слънчеви бани в солариума до 18-годишна възраст. За по-малкото дете той е твърде опасен. Малките деца няма да могат сами да бъдат в кабината, а заедно с възрастните е твърде неудобно.

Посещението на солариум от дете под 16-18 години носи големи рискове за здравето. Такива процедури трябва да бъдат съгласувани с педиатъра..

Препоръки при посещение на солариум от дете за минимизиране на усложненията:

 • Времето за солариум за деца е ограничено до само 2-3 минути.
 • Задължително е да използвате специални очила за защита на очите и шапката от вредното въздействие на UV лъчите върху косата.
 • Децата също трябва да използват продукти за дъбене в солариум.
 • Не можете да провеждате процедури за излагане на слънце за туберкулоза, кожни заболявания, бронхиална астма.
 • Минималният интервал между сесиите е най-малко 48 часа.
 • Първо, трябва да се консултирате с лекуващия лекар за приема на детето лекарства, които могат да променят свойствата си поради излагане на ултравиолетова радиация.

Изборът на солариум трябва да се подхожда много внимателно и сериозно. С течение на времето лампите променят характеристиките си. В европейските страни UVB лъчението от не повече от 1,5% се счита за безопасно. Според SanPins на Руската федерация допустимият ултравиолетов интензитет не трябва да надвишава 1,9 W за диапазона от 280-315 nm и 10 W за 315-400 nm. Излъчване под 280 nm не е приемливо.

Лампите за тен трябва да се сменят редовно. Така например, при посочения лимит от 800 часа, инсталирането на нови трябва да се извърши, когато предишните вече са работили в продължение на 600 часа. Това се дължи на факта, че в началото лампите светят много по-силно и консумират по-активно своя потенциал.

Преди процедурата администраторът може да бъде помолен да разгледа техническия паспорт на солариума, сертификати за оборудване. Той също трябва да покаже дневника за смяна на лампата. Ако служителите отказват да направят това или намират оправдания защо е невъзможно да се запознаят с такава информация, тогава си струва да откажат да посетят тази институция. Много е важно да се обърне внимание на спазването на санитарните и хигиенните стандарти.

Прочетете повече в нашата статия за това дали децата могат да използват солариума.

Възможно ли е децата да използват солариума

Родителите искат децата им да изглеждат най-добре. Тенденцията на дъбене оставя своя отпечатък. Съответно родителите се интересуват кога децата вече могат да отидат в солариума. Някои дори го намират за полезен за зимния блус.

Слънчевите лъчи насърчават синтеза на витамин D, който подобрява усвояването на калций и фосфор. Тези микроелементи са много важни за растежа и развитието на бебето. Много хора вярват, че солариумът има подобен ефект. Но проблемът е, че лампите излъчват ултравиолетова светлина в по-концентрирано количество..

Учените вече са доказали, че редовното посещение на солариуми води до развитие на меланом, рак на кожата. UV лъчението в студиа за щавене уврежда кожата, насърчава преждевременното стареене.

Всички тези причини вече са достатъчни за самите възрастни да се замислят за целесъобразността на посещението на солариум. Нанася повече вреда, отколкото полза. Експерти и лекари в почти всички европейски страни са единодушни, че децата не трябва да посещават солариум. Световната здравна организация (СЗО) предупреждава, че концентрираното излагане на ултравиолетови лъчи причинява най-негативни последици за здравето.

Експерт по козметология

През последните години броят на жените с рак се е удвоил, броят на хората на възраст под 35 години, страдащи от това заболяване, се е увеличил с 60-75%.

Детската кожа, особено на възраст до 15-16 години, все още е много нежна и чувствителна. Той може лесно да бъде повреден от ултравиолетова светлина. В детска възраст кожата е силно податлива на изгаряния, които имат изключително негативни последици..

Увеличава се броят на бенките, увеличава се рискът от развитие на злокачествени тумори, горните слоеве на епидермиса се дехидратират и се увеличава вероятността от различни дерматологични заболявания като псориазис, екзема, розацея и други. Лечението им е почти невъзможно..

Прекомерното излагане на ултравиолетова радиация намалява имунитета на организма като цяло. По този начин солариумът има обратен ефект: детето ще се разболее повече, ще настине, а не обратното. Може да се развият и нарушения в ендокринната система..

Ултравиолетовото лъчение от лампите уврежда очите. UVA причинява възпаление на роговицата. Солариумите могат да доведат до развитие на карцином на роговицата и катаракта.

В много европейски държави и щати на САЩ на децата е забранено да посещават студия за изкуствено слънце. В Русия обаче все още няма такива закони. Само родителите решават кога децата могат да отидат в солариума. Ето защо е много важно да се претеглят плюсовете и минусите.

В някои случаи ултравиолетовата светлина може да има положителен ефект. Но изкуствените солариуми трябва да се поръчват от лекар. Той също така точно посочва продължителността и броя на процедурите.

И тук е повече за новороденото и слънцето.

На каква възраст е позволено да се ходи

Лекарите настоятелно препоръчват да започнете да посещавате студия за изкуствено слънце възможно най-късно или да се откажете изобщо от тези процедури. Официално децата нямат право да се слънчеви бани в солариума до 18-годишна възраст. За по-малкото дете той е твърде опасен. Малките деца няма да могат сами да бъдат в кабината, а заедно с възрастните е твърде неудобно.

Посещението на солариум от дете под 16-18 години носи големи рискове за здравето. Такива процедури трябва да бъдат съгласувани с педиатъра..

Препоръки при посещение на солариум

Ако родителите решат, че детето трябва да отиде в солариума, тогава те трябва да вземат максимални предпазни мерки. Експертите дават следните препоръки:

 • Времето за солариум за деца е ограничено до само 2-3 минути.
 • Задължително е да използвате специални очила, които да предпазват очите и шапките от вредното въздействие на UV лъчите върху косата..
 • Децата също трябва да използват продукти за дъбене в солариум.
 • Не можете да провеждате процедури за излагане на слънце при туберкулоза, кожни заболявания, бронхиална астма.
 • Минималният интервал между сесиите трябва да бъде най-малко 48 часа.
 • Първо, трябва да се консултирате с лекуващия лекар за приема на детето лекарства, които могат да променят свойствата си поради излагане на ултравиолетова радиация.

Изборът на солариум трябва да се подхожда много внимателно и сериозно. С течение на времето лампите променят характеристиките си. В европейските страни UVB лъчението от не повече от 1,5% се счита за безопасно. Според SanPins на Руската федерация допустимият ултравиолетов интензитет не трябва да надвишава 1,9 W за диапазона 280-315 nm и 10 W за 315-400 nm. Излъчване под 280 nm не е приемливо.

Солариумните лампи трябва да се сменят редовно. Така например, при посочения лимит от 800 часа, инсталирането на нови трябва да се извърши, когато предишните вече са работили в продължение на 600 часа. Това се дължи на факта, че в началото лампите светят много по-силно и консумират по-активно своя потенциал.

Преди процедурата администраторът може да бъде помолен да разгледа техническия паспорт на солариума, сертификати за оборудване. Той също трябва да покаже дневника за смяна на лампата. Ако служителите отказват да направят това или намират оправдания защо е невъзможно да се запознаят с такава информация, тогава си струва да откажат да посетят тази институция. Много е важно да се обърне внимание на спазването на санитарните и хигиенните стандарти.

И ето повече за солариума и витамин D.

Всички лекари са съгласни, че е по-добре да отложите посещението на солариума до зряла възраст. По-добре е малките деца без медицински показания да не правят слънчеви бани под лампи. Това може да има много опасни последици в бъдеще..

Полезно видео

Вижте видеото за опасностите от солариум:

Солариум за деца: как да не навредите на детето си

Хлапе и солариум

На каква възраст можете да посетите солариума?

ПОДОБНИ СТАТИИ ОЩЕ ОТ АВТОРА

Запек при кърмачета: причини и методи на лечение

5 начина за излекуване на чирака при дете

Пъпки по лицето на новородено - важни нюанси за родителите

7 КОМЕНТАРИ

 1. Маруся 05.06.2014 г. в 07:11

Е, това е пълна подигравка! Какъв, пардон, детски солариум. Витамин D трябва да се набавя изключително на слънце, а не под лампи. С такива "добри" цели, да навреди на бебето не е дълго!!

Защо този солариум за дете? Вече много експерти твърдят, че това е вредно за здравето, особено за едно дете. По-добре е да оставяте децата да тичат по-често на слънце, отколкото да лежат в епруветка. Нашите предци ще бягат от това заедно с децата си...

Аз също съм абсолютно против солариума за деца.Това е само за шоу на родителите - за да покаже загара на детето.Несъмнено ползата от това е минимална, ако има такава..

Нека детето да има нормално детство, с двор тен. По-добре е да го вземете по морето по естествен начин и да не ходите там за тен, а за активна почивка. Няма какво да „подобри“ външния вид на детето, особено по този начин

Е, защо детето се нуждае от солариум? Наистина ли не е достатъчно, че всички експерти казват, че солариумът е вреден за възрастните, защо бихте поставили любимото си дете там? Откъде идва тази необходимост? Понякога се чудя откъде идват тези идеи? Детето трябва да е дете, а не малък възрастен; трябва да тича по улицата, понякога дори бос, да се прибира мрачно, но щастливо и уморено. И да не правиш глупости под формата на солариуми, салони за красота и т.н..

всички те са толкова умни, нямат сили... в Сибир има 3 месеца лято и 9 месеца зима, студена пролет и студена есен. и къде да вземете витамин D, през лятото няма да му стигнете за една година

Моите деца бяха препоръчани от гастроентеролог да "унищожат" количествения деструктивен директен билирубин. Те генетично потвърдиха синдрома на Гилбърт. В родилния дом, веднага след раждането, всички на свой ред лежаха над лампи със синя светлина, а отгоре бяха с кадифени рокли, като цяло това беше единственото лекарство за унищожаване на разрушителния билирубин и излекуване на черния дроб. Ултравиолетовите лъчи спасяват децата от билирубин, но само в малки дози, така че това не е почит към модата или моята малка прищявка, а желание да ги спасим от отравяне с токсичен чернодробен ензим. Започва от 1 минута, а на 14 можете дори три минути заедно с ядене на артишок и интравенозни инжекции Essentiale

Деца под 18 години нямат право на солариум?

На въпроса отговаря Галина Тимофеевна Холмогорова, водещ изследовател в Държавния изследователски център за превантивна медицина:

- Що се отнася до лечението на заболявания с помощта на слънчева светлина, дерматитът и псориазисът се лекуват успешно с ултравиолетова светлина. Това лечение трябва да се предписва само от лекар и да се извършва изключително в медицински, а не в търговски центрове, особено не у дома.

Като цяло Световната здравна организация (СЗО) не препоръчва на хора под 18 години да посещават солариуми. В крайна сметка последиците от излишната слънчева радиация могат да бъдат много различни - от намаляване на ефективността на имунната система и преждевременно стареене на кожата до увреждане на очите (следователно очилата се изискват в сол) и дори рак. Известно е, че младите хора, които правят много слънчеви бани, са изложени на повишен риск от развитие на меланом (вид рак на кожата) в бъдеще..

По света има 132 хиляди нови случая на злокачествен меланом (този, който се развива от бенки) всяка година. И това е най-опасната форма на рак на кожата. В Норвегия и Швеция случаите на злокачествен меланом са се утроили през последните 45 години. В САЩ тази цифра се е удвоила през последните 30 години. Най-голямото нарастване на броя на онкологичните заболявания в страни, където има много слънце и развита култура на дъбене - в Австралия, Нова Зеландия, Северна Америка и Северна Европа (Балтийско крайбрежие). Една трета от всички пациенти с рак са пациенти с рак на кожата. Лекарите смятат, че модата за изкуствен тен е основната причина за подобна динамика..

В солариумите едва няколко страни имат ефективно регулиране на UV потока. Белгия, Франция и Швеция в своето законодателство са определили максималното количество ултравиолетово В (най-опасният компонент на ултравиолетовото лъчение) - не повече от 1,5%. Това ниво е подобно на естественото слънчево лъчение. Във Франция всички устройства, използвани в солариумите, трябва да бъдат декларирани пред здравните власти. Лица под 18 години нямат право да посещават солариуми. В щата Калифорния има същата забрана, но както признават лекарите, това често остава добри пожелания. СЗО призовава за засилване на законодателството относно използването на солариуми във всички страни, където то вече не съществува.

Сибмама - за семейството, бременността и децата

Солариум за дете

Съобщението на Зельонкин ”Нед. 13 декември 2009 г. 20:14

Публикувано от Alepu »Понеделник 14 декември 2009 00:01

Публикувай Navi »Понеделник 14 декември 2009 02:14

Спомням си добре в детската градина през съветската епоха - постоянно бяхме изложени в очила близо до Уралския федерален окръг - лампи в бикини.

На 12-годишно дете ми се струва необходимо. На тази възраст имунитетът е различно по-добър от този на децата в предучилищна възраст..
И какво - има проблеми с имунитета? По-добре да увеличавате басейна до 3 пъти седмично. Е, храненето е балансирано. Ходете при всяко време.

 • Изпратете лично съобщение
 • Цитат

Пост на Zelyonkin »Понеделник 14 декември 2009 10:04

Navi написа: Спомням си добре в детската градина през съветската епоха - постоянно бяхме изложени в очила близо до Уралския федерален окръг - лампи в бикини.

На 12-годишно дете ми се струва необходимо. На тази възраст имунитетът е различно по-добър от този на децата в предучилищна възраст..
И какво - има проблеми с имунитета? По-добре да увеличавате басейна до 3 пъти седмично. Е, храненето е балансирано. Ходете при всяко време.

 • Изпратете лично съобщение
 • Цитат

Публикувай Navi »Понеделник 14 декември 2009 10:28

Зельонкина, цял живот се събуждам от детството.

Е, ако преди бях ставал нормално, но тази зима е трудно, тогава ми се струва по-добре да ходя повече през деня, да карам ски, да карам кънки през почивните дни.

Някак си мисля, че все още е неестествено да се слънчеви бани в Сибир през зимата. Това е моето мнение.

 • Изпратете лично съобщение
 • Цитат

Съобщение желай и бъди »Понеделник 14 декември 2009 г. 11:14 ч

Зельонкина
можете да прочетете по-подробно за витамин D, дневната норма се развива при малки деца за 15 минути излагане на слънце (достатъчно излагане - детска буза), при възрастни времето е малко по-дълго.
за солариума, можете да прочетете официалния. Изявление на СЗО (Световната здравна организация)
Скрит текст: Покажете СЗО е класирала солариумите сред най-значимите причини за рак
Експерти от Световната здравна организация (СЗО) са класифицирали солариумите и други източници на ултравиолетово лъчение като най-значимите рискови фактори за рак. Тази категория включва също канцерогени като цигари, арсен, азбест, иприт и други..

Досега солариумите бяха класифицирани като „вероятни канцерогени“, но скорошни проучвания потвърдиха безусловната им роля в появата на злокачествени тумори.

Учени от Международната агенция за изследване на рака (IARC) в Лион (раковото отделение на СЗО) са извършили мета-анализ на около 20 проучвания за канцерогенността на ултравиолетовото лъчение. Установено е, че хората, които започват да използват солариуми преди 30-годишна възраст, имат 75% по-висок риск от рак на кожата.

Освен това експериментите с животни са показали канцерогенността и на трите вида ултравиолетови лъчи (A, B и C), което противоречи на съществуващото убеждение, че излъчването тип A е безвредно..

Ползите от солариум за тялото

Модата за тен се появява в европейските страни сравнително наскоро, преди около 40 години. Но тъй като летният сезон е ограничен почти навсякъде, започнаха да се използват различни изкуствени методи за получаването му. Сред основните са солариумът. Придава дълготраен и красив загар през цялата година, който не може да не привлече вниманието. В същото време ползите и вредите от солариум не са напълно изяснени. Но вече се появяват факти, които говорят сами за себе си..

Какво е солариум

Това е специално оборудвана кабина за изкуствен тен. Най-често е оборудван с ултравиолетови лампи с ниско налягане, покрити с фосфор. Това дава възможност за почти естествен тен. Принципът на действие се основава на въздействието на лъчите върху различни слоеве на кожата, под въздействието на които започва да се произвежда меланиновият пигмент. Придава на кожата ни бронзов оттенък.

Има 2 разновидности:

 • вертикална,
 • хоризонтална.

Последните са по-скоро като големи капсули, където човек лежи. Всеки тип има своите плюсове и минуси, което определя степента на предпочитание.

Слънчевите бани във вертикален солариум се харесват на някой, който не харесва контакта на тялото с повърхността, където някой вече е лежал преди него. Модерните вертикални кабини са оборудвани със системи за охлаждане, за да се предотврати прегряване на тялото. В много салони за красота в солариума има музикални центрове и ароматни комплекси.

Вертикалните варианти са предпочитани от тези, които обичат еднакъв тен. Тук можете да вдигнете ръце и да се слънчеви бани еднакво от всички страни. Освен това вратата може да се държи леко открехната. Това е подходящо за тези, които не обичат да бъдат в затворено пространство..

Слънчевите бани в хоризонтален солариум се харесват на тези, които искат да получат порция ултравиолетова радиация и да легнат. Това е основното предимство на тази модификация. Можете да се отпуснете и да забравите за проблемите си и в същото време да получите тен. Всеки, който се съмнява в чистотата на капсулата, може да използва вертикалната опция.

Каква е ползата от солариум

Не трябва да се забравя, че отначало лампите, използвани в съвременните кабини, започнаха да се произвеждат за уелнес процедури. Такива лампи са показани при определени костни или кожни заболявания като псориазис. Ако се спазват правилата за посещение на солариума, тогава от процедурата могат да се получат само ползи. Следните предимства могат да бъдат изброени:

 1. Много хора отбелязват психологическото възстановяване след сесиите. Използва се от някои като лек за сезонна депресия. Благодарение на широко разпространеното твърдение, че ултравиолетовата светлина помага да се повишат нивата на серотонин, изкуственият тен става популярен в страните с ниско излагане на слънце..
 2. Известно е, че под въздействието на ултравиолетовите лъчи витамин D се синтезира по-бързо, дългосрочният дефицит на който може да повлияе на здравето и дори да провокира рак..
 3. Предимствата на солариума са доказани отдавна. Проблеми като псориазис, гъбични кожни лезии и акне се лекуват успешно по сложни начини. Те включват също излагане на ултравиолетово лъчение.
 4. Имунната система се укрепва с правилно почерняване. Ако не злоупотребите с процедурата, тогава човек ще се разболее по-малко. Това е особено забележимо в периоди на огнища на грип и настинки..
 5. Полезен е при хронични заболявания на горните дихателни пътища: бронхит, ринит, синузит. Ултравиолетовите лъчи ще лекуват и укрепват тялото, помагат му в борбата с възпалителните процеси.
 6. Малки дози ултравиолетова светлина помагат за подобряване на усвояването на кислорода от клетките.
 7. Преди пътуване до слънчеви страни и активен период на тен, се препоръчва да се подложите на няколко процедури, за да подготвите тялото за стрес.

На въпроса има ли полза от солариум, всеки трябва да отговори сам. Мнението на лекарите за ползите от солариум се състои от различни фактори. Ако няма противопоказания и броят и продължителността на сесиите ще бъдат умерени, тогава това може да се разглежда като уелнес процедура.

Ползите от солариум за жени

Солариумът за момичета и жени е полезен, но умерено, както всички козметични или уелнес процедури. Помага ви да се чувствате уверени с красив и равномерен тен.

Внимание! Производството на витамин D спомага за забавяне на процеса на стареене, кожата е изгладена и матова. Това е особено важно за тези с мазна кожа..

Вредата от солариума за жените е рискът от танорексия. Това е болестна зависимост на човек от ултравиолетовите лъчи. Поради това броят на процедурите не е регламентиран. Всичко се прави, за да се развесели.

Но прекомерното излагане на ултравиолетово лъчение е вредно за кожата. Напоследък лекарите бият тревога заради разпространението на рак на кожата & # 8212, меланом. Всяка година все повече хора умират от това. Годишното увеличение на случаите е около 40%. Поради модата за тен, жените често не се вслушват в препоръките на специалисти, които препоръчват извършването на процедури с определена честота.

Ползите от солариум за мъже

Почерняването в солариум е полезно не само за жени. Общите здравни процедури също са полезни за мъжете. За да се възползвате от UV лъчите, е достатъчно да посетите солариума поне за 2 сесии. Равномерният тен ще украси мъжкото тяло, което е не по-малко важно за някои представители на по-силната половина, отколкото за жените..

Могат ли децата да ходят на солариум

През 2005 г. СЗО (Световната здравна организация) публикува изявление, в което подчертава особените опасности от използването на изкуствен тен за деца под 18 години. В много северни страни солариумът е станал много популярен сред тийнейджърите. Междувременно през последните 40 години меланомът рязко нараства..

Например в Швеция - 3 пъти. Такъв скок е свързан с неконтролираните посещения на млади хора на места за изкуствен тен. Смята се, че влиянието на ултравиолетовото лъчение върху развиващото се детско тяло е особено опасно. Въпреки че най-вероятно фактът е, че децата са по-трудни за убеждаване, че само краткосрочните процедури са полезни.

В много европейски страни и някои американски щати на непълнолетни лица е забранено да посещават солариума. В Германия е въведена глоба от 50 хиляди евро за нарушаване на забраната. Все още няма такива ограничения в Русия.

Възможно ли е бременните жени да посещават солариума

Слънчевите бани в солариум на бременна жена са възможни само по препоръка на лекар. Очакването на детето оставя своя отпечатък върху тялото на бъдещата майка. Много процеси все още не са напълно разбрани. Има различни мнения относно посещението на солариум по време на ранна бременност, често противоположни. По-добре е да се доверите на съвета на специалист, който придружава бременността.

Солариум за кърмене

Солариумът се препоръчва на кърмачки с много „но“. Те се отнасят до защитата на областта на гърдите и матката с фолиа и кремове с висока степен на ефективност. Несъмнено ползите от процедурата са, но тя не надвишава риска за процеса на лактация. Ето защо, по време на GV, е по-добре временно да се откаже от процедурата..

Солариум по време на менструация

Не се препоръчва да посещавате солариума в критични дни. Температурата в капсулата може да се повиши до + 40 ° C. Това засяга кръвообращението и може да доведе до повишено отделяне. Освен това, често в такива периоди жената се чувства зле и получаването на такава процедура може да увеличи дискомфорта..

Ползите и вредите от солариум при псориазис

По време на обостряне на псориазис, полезни са ултравиолетовите лъчи. В зависимост от степента на заболяването, лекарят предписва ограничение във времето. Не трябва да се забравя, че използваните в момента лампи са разработени за първи път за лечение на кожни заболявания. За да не навредите на тялото, първо трябва да се консултирате с лекар.

Как да правите слънчеви бани в солариум

За да правите слънчеви бани без вреда за здравето, трябва да се спазват следните правила:

 • не мийте с алкални продукти непосредствено преди процедурата,
 • цялата декоративна козметика се измива преди сесията,
 • очите са защитени със специални очила,
 • косата е покрита с шапка или кърпа, за да не стане суха и чуплива,
 • чувствителните зони са покрити със слой слънцезащитен крем,
 • за гърдите използвайте стикини, а за татуировки и устни - специално червило,
 • не се препоръчва студен душ след сесията.

Внимание! Дали да спазвате правилата или не, зависи от всеки да реши. Но не забравяйте, че 10 минути в кабина или капсула съответстват на 2,5 часа на слънце..

Какво да вземете със себе си в солариума

Преди да посетите, трябва да подготвите и закупите:

 • лека капачка за защита на косата,
 • стоящи дъбени плочи,
 • крем за загар,
 • слънцезащитен крем,
 • червило,
 • стикини (закупени в солариума),
 • кърпа за премахване на остатъчния крем.

Можете сами да добавите останалото в списъка. Например, някои хора предпочитат да избършат хоризонталната колба преди процедурата..

Колко дълго можете да се слънчеви бани в солариум

Препоръчва се да се провеждат не повече от 2 курса годишно, всеки с максимум 20 процедури. Абсолютно невъзможно е да се извършват повече от 50 сесии годишно. За първи път можете да се слънчеви бани за не повече от 3 минути.

Всеки ден можете да увеличите продължителността с 1 минута, като доведете времето до максимум 10-11 минути. 10-15 сесии ще бъдат достатъчни, за да придобие кожата шоколадово-бронзов загар. Това е средно, нека видим какво се препоръчва за всеки тип кожа.

Келтски тип

Включва собствениците на най-светлия тон на кожата. Най-често имат светли очи и червена или руса коса. Представители на този тип кожа изгарят дори на най-слабото слънце. Те не трябва да правят слънчеви бани или да използват най-силните слънцезащитни продукти в комбинация с ограничение във времето. Максимум - 3-4 минути веднъж седмично.

Скандинавски тип

Те са светлокожи, светлокоси европейци. Те също не са податливи на силен тен, но могат да изгорят. Следователно времето се избира индивидуално, приблизително 4-5 минути 2 пъти седмично.

Централноевропейски тип

Най-често срещаният тип. Кожата е малко тъмна, тенът се полага лесно, понякога изгаря. Цвят на косата светлокафяв, кафяв или тъмно рус. При този тип продължителността на процедурите за изкуствен тен е от 3-4 минути и постепенно се увеличава до 10-11.

Средиземноморски тип

Хората с този тип кожа са по-склонни да имат тъмна коса и тъмни очи. Рискът от изгаряния е сведен до минимум, така че те могат да се слънчеви бани в солариум до 15 минути на сесия. По това време трябва да подготвите тялото. Най-доброто място за започване е 4-5 минути..

Вреди на солариума

Вредата от посещението на солариум се наблюдава най-често, ако човек действа на принципа „колкото повече, толкова по-добре“. Например, с малки дози ултравиолетова радиация работата на надбъбречните жлези се подобрява и абсорбцията на кислород от клетките се увеличава. Прекомерното използване на солариума е обратното..

Използването на стари лампи в солариумите е вредно за организма. Преди да "хапете" дял в непознат солариум, трябва да попитате какво е причинило тази стъпка и кога е закупено оборудването.

Съвет! Не си струва да спестявате от такава процедура; по-добре е да изберете солидни, доказани офиси.

Противопоказания за посещение на солариум

Не се препоръчва посещение на солариум:

 • деца под 18 години,
 • бременни жени,
 • кърмачки,
 • хипертоници,
 • хора с прекомерна пигментация по кожата, както и с изобилие от бенки и папиломи,
 • пациенти с туберкулоза,
 • хора със заболявания на сърдечно-съдовата система,
 • страдащи от чернодробно и бъбречно заболяване,
 • докато приемате силни лекарства и антибиотици.

В други трудни случаи е необходимо да решите дали да посетите солариума или не с лекар, специалист в тази област..

Заключение

Учените са установили, че ползите и вредите от солариум са следствие от ограничени или твърде чести посещения. За да получите красив тен и да не навредите на здравето си, трябва да слушате съветите на експертите и да не нарушавате основните правила.

Отзиви за тен в солариум

Инга Соловьева, 34-годишна, Санкт Петербург Работя много и практически няма време да легна на плажа. Ходенето бледо и неизгоряло през лятото е неприлично. Избрах солариум, който се намира в близост до работното място и сега имам възможността да получавам красив тен веднъж годишно, обикновено през май. Олга Московцева, 39-годишна, Нижни Новгород Посещавам солариум от 10 години, тъй като сеансите струват страхотни пари и имам само един съвет към тези, които са точно там: спазвайте всички правила, слънчеви бани постепенно, малко по малко и ще се възползвате само! Полезна ли беше тази статия? Ами не

Солариум в солариум: как, кога и дали е възможно?

Наближаващият плажен сезон, ваканциите и дипломирането правят услугата солариум особено популярна. Въпреки това много възрастни, юноши и дори деца искат да бъдат като мургави красиви мъже по всяко време на годината. Но как правилно да отидете в солариум, без да навредите на здравето, къде да се слънчеви бани в Красноярск и на каква цена? Има много въпроси, ние ще се опитаме да дадем отговори на тях.

Съдържание:
 • Полза
 • Вреда
 • Правилен тен
 • Противопоказания
 • Кремове
 • Къде да се слънчеви бани в Красноярск?

В тази статия ще обсъдим дали децата могат да се слънчеви бани в солариум. Ще ви разкажем и за студиа за тен в Красноярск.

Полза

Свикнали сте да чувате само за опасностите от солариум? Тогава бързаме да ви изненадаме - има и ползи.

Умерените количества ултравиолетова светлина имат положителен ефект върху функционирането на тялото, включително това на децата. Работата на дихателните пътища, кръвообращението се активира, метаболитните процеси са много по-интензивни и ендокринната система също не е против подобна процедура.

„Когато бях в 9-10 клас, ежедневните посещения в солариума бяха абсолютна норма за мен. Не, майка ми изобщо не позволи, но в отговор на „Юл, защо си толкова черна? Ходите ли всеки ден на солариум?! " Отвърнах спокойно: „Е, ма-а-а-а-м. Не знаете ли, че една чаена баня има толкова страхотен ефект? "


О, както си спомням - и смешно, и тъжно. Добре, че не ми се случиха ужасни последици, но мисля, че просто имах късмет. Сега съм на 22 и не съм ходил да се плажу много дълго време ”.

По време на слънчево изгаряне се произвежда витамин D3, който помага да се усвоят добре калция и фосфора. Поради това мускулната маса и костната тъкан се укрепват, заздравяването и възстановяването на всякакви увреждания става по-бързо.

Доказано е, че емоционалното и психическо състояние се подобряват - очите са затворени, тялото получава топлина, което означава, че въображението работи активно, а мускулите плавно се отпускат.

Честите посещения на солариума по принцип, като прекомерно слънчево изгаряне на слънце, могат да провокират образуването на доброкачествени и злокачествени новообразувания, в най-лошия случай това ще доведе до рак на кожата. Ако използвате антибиотици, някои успокоителни или хормонални лекарства, съществува риск от алергии, изгаряния или нежелана пигментация.


Важно е да запомните!

Преди да отидете на солариум, консултирайте се със специалист. Уговарям среща.

ИМА ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ. ТРЯБВА КОНСУЛТАЦИЯ СЪС СПЕЦИАЛИСТ

При тийнейджър тенът в солариум може да се превърне в вид пристрастяване. Има дори такова нещо като танорексия - когато човек е много нервен, ако не получи част от ултравиолетовото лъчение.

Смята се, че солариумите могат да помогнат да се отървете от акнето. Всъщност ултравиолетовата светлина изсушава перфектно кожата, но ефектът в повечето случаи е само повърхностен, а следващите пъти състоянието на кожата само се влошава.

Правилен тен

Струва си да се подходи внимателно към избора на солариум - това касае не само качеството на самите лампи, охладителната система, но и персонала. Много е важно той да е обучен и компетентно да съветва за подходящи защитни кремове и правила за тен. Можете лесно да намерите отзиви за солариуми в Красноярск в интернет.

„Преди да посетите солариум, определено трябва да се консултирате с дерматолог. Всички физиотерапевтични процедури имат противопоказания, поради което тук е необходим разумен подход, за да не се навреди на здравето на детето. Например, солариумът е оборудван с кварцови лампи, които се използват в медицината, за да осигурят подходящо лечение за деца..


Трябва да се помни, че такава процедура е противопоказана, ако детето е болно от туберкулоза или страда от бронхиална астма, заболявания на ендокринната или нервната система.


Ако все още сте сигурни, че детето може и трябва да отиде в солариума, опитайте се поне строго да го ограничите във времето. Малките деца не трябва да са под лампи повече от две минути. Ако тийнейджър е вече на 14 години, тогава периодът на експозиция може да бъде удължен до 3-5 минути, не повече.
Важно: уверете се, че детето ви носи защитни очила. Само затварянето на очите не е достатъчно. Нанесете и специален крем върху устните и бенките ".

Милана Катаева, дерматолог-козметик в клуба за красота Bisous

Задължително е да се използват стикини - специални подложки върху гърдите и да се покрият пресни белези и рани (включително пиърсинг) с мазилка, както и участъци от кожата, където пигментацията е силно изразена или има паякови вени. По-добре покрийте косата си с капачка, която се предлага в добрите студия за тен, или вземете лека кърпичка със себе си. Преди сесията не можете да посещавате баня, сауна - това ще увеличи ефекта на ултравиолетовото лъчение върху кожата.

Можете да закупите всички необходими компоненти (стикини, защитен крем) в самото студио, но бъдете готови да дадете голяма сума. Разбира се, те могат да предложат уникални продукти там, но могат да бъдат намерени и по-евтино - поръчайте през интернет. Stickinis са еднакви навсякъде, но ако в солариум струват 10 рубли, тогава в професионален магазин за козметика можете да ги купите за 2 рубли на чифт.

Противопоказания

Могат ли бременни жени, деца и кърмещи жени да ходят на солариум? За да отговорим на тези въпроси, представяме списък с противопоказания и препоръки, представени от повечето студия за тен.

 • Бременност
 • Кърмене
 • Критични дни
 • Някои кожни заболявания
 • Онкологични заболявания
 • Възраст под 15 години и т.н..

Кремове

Кремовете за тен в солариум са отделна тема, нека поговорим за основните им видове и да разберем дали е възможно да отидем в солариум без такава защита.

 • Подобрители и разработчици на тен. Помага за постигане на желания тонус на кожата по-бързо, като засилва производството на меланин.
 • Кремове с бронзове. Такива продукти помагат да се направи тенът по-тъмен и по-интензивен. Интензивният цвят се измива след няколко дни (естественият тен остава), поради което се нуждае от обновяване. Моля, обърнете внимание, че се препоръчва да го използвате вече върху загоряла кожа, за да избегнете ивици..
 • Крем за тен с ефект на изтръпване. Същността му е да засили микроциркулацията на кръвта, което ви позволява да почерните много по-бързо. Между другото, ще усетите този ефект, както се казва, с кожата си - ще усетите топлина и дори топлина. Не е подходящ за лице и чувствителна кожа.
 • Кремът за зачервяване на тялото насища кожата с кислород, развива и укрепва по-бързо загара.
 • Крем след слънце. Ако всички горепосочени кремове помагат да се предпази кожата от ултравиолетово лъчение, то този я подхранва, овлажнява и ви позволява да удължите продължителността на тен.

Предупреждаваме ви веднага, че цената на висококачествените кремове за слънчево изгаряне обикновено е няколко хиляди рубли, но това не е причина да ги откажете или да използвате лосиони за слънчево изгаряне. Като изход - купувайте крема на порции, в сашета или в джойнт с приятел. Слънчевото изгаряне в солариум без крем може да доведе до неприятни последици: суха кожа, пигментация и др..

Къде да се слънчеви бани в Красноярск?

Със солариумите в нашия град нещата са много по-добри, отколкото с плажовете, така че можете да получите изкуствен тен във всяка област. Ще ви дадем адресите и уебсайтовете на популярни студия и солариуми в Красноярск, както и ще сравним тяхната цена.

 1. Мрежата от солариуми "Хавай", солариуми от мрежата са разположени почти във всички краища на града. Можете да намерите техните адреси и телефонни номера на уебсайта gavai24.ru. Цените зависят от солариумите, цената на една минута започва от 15 рубли, има абонаментна система от 1000 рубли.
 2. Мрежа за студио за тен "Африка", 7 студия в Красноярск, можете да намерите адреси и телефонни номера в групата във ВК. Цената на минута във всеки солариум на мрежата е 30 рубли, абонаменти от 500 рубли.
 3. Мрежата от солариум-клубове "Safari", 5 студия, адреси и телефонни номера са представени на уебсайта safari-24.ru. Дъбената цена започва от 25 рубли на минута, абонамент - от 1000 рубли.
 4. Мрежа от студия за солариум "10 малки индианци", 4 студия, можете да намерите адреси и телефонни номера в група във ВК. Цената на минута на солариума започва от 25 рубли, абонаменти - от 1000 рубли.

Във всяко от тези студия са представени хоризонтални и вертикални солариуми, турбо солариуми, а също така можете да намерите модели с вибрационна платформа и т.н..

Надяваме се, че сме отговорили на всички ваши въпроси. Не забравяйте за нашите препоръки и помислете отново, преди да отидете или да оставите детето си да отиде в солариума.

Солариум за кърмене: възможно ли е кърмещата майка да ходи

Можете да получите изкуствен тен, като посетите стаи с ултравиолетова светлина. Такъв малък трик в света на красотата ще ви позволи да получите бронзов тон на кожата за няколко сесии. Възможно ли е да отидете в солариума, докато кърмите и как тази процедура влияе на производството на мляко??

Има ли полза от солариум с hv

Когато кърми, майката трябва първо да се погрижи за здравето на бебето. По време на бременност и кърмене в организма настъпват хормонални промени. Какво да правя, възможно ли е да посетите солариума след раждане? За да отговорите на този въпрос, трябва да разберете как работи ултравиолетовата кабина. В стаята са монтирани голям брой лампи, които издават изкуствени лъчи. Когато влязат в контакт с кожата, се стимулира производството на меланин, което води до бронзов цвят.

В солариума има няколко вида радиация - А и Б. Когато вторият засяга кожата на майката, 1% от слънчевите лъчи влиза, което има мек и щадящ ефект. Тип А е по-концентриран и може да причини тежки изгаряния по тялото на жената.

Плюс това, при посещение на солариум - производството на витамин D в организма, в резултат на това усвояването на калций се подобрява, метаболитните процеси в организма се нормализират чрез отстраняване на токсините и токсините, активността на нервната система се стабилизира.

Ако майката посети солариум през студения сезон, тогава детето няма да има проблеми с витамин D, което означава, че рискът от рахит ще бъде сведен до нула..

Слънчевото изгаряне стимулира производството на "хормони на щастието", които имат положителен ефект върху тялото. Солариумът за кърмене ще помогне да се избегне появата на последваща депресия и лактационна криза. Жената ще се чувства привлекателна, което ще й придаде увереност и оптимизъм..

Можете да посетите солариума, но трябва само да наблюдавате стриктно мерките за сигурност. Не забравяйте да прочетете списъка на възможните противопоказания.

Противопоказания

Струва си да се откажете от излагането на "изкуствено слънце" при наличие на такива противопоказания:

 • дерматологични заболявания;
 • обриви по тялото - голям брой бенки;
 • онкологични нарушения;
 • заболяване на гърдата;
 • астма, слънчева алергия;
 • туберкулоза;
 • нарушаване на работата на жлезите с вътрешна секреция;
 • бъбречно и чернодробно увреждане;
 • тахикардия;
 • прием на лекарства за повишаване на кръвното налягане.

Забранено е слънчевите бани, докато приемате хормонални хапчета, лекарства от зачеването, а също и без консултация с лекар. Ако има противопоказания, посещението на солариума може да предизвика необратими процеси в организма, което е изпълнено със здравето не само на майката, но и на детето.

Каква вреда може да причини фалшивият тен?

Лъчите, произведени от лампите след срока на годност (1000 часа), могат да повлияят неблагоприятно на състоянието на кожата. Причината за това е повишената агресивност на радиацията. Такива процеси водят до появата на изгаряния, причиняват активиране на разделянето на раковите клетки. Посещавайки солариум, важно е да не се колебаете да поискате документи, които да показват пригодността на ултравиолетовите лампи. Като цяло те трябва да се сменят на всеки 3-4 месеца..

Излъчването на солариумните лампи помага да се активира развитието на старчески петна, новообразувания, бенки и други кожни дефекти. Кожата се дехидратира и производството на мляко намалява. По време на лактацията кожата губи по-бързо еластичността си и започва да старее.

По време на бременност и кърмене хормоналният фон се променя и затова е трудно да се предскаже как изкуствените слънчеви лъчи могат да повлияят на тялото на жената. Рискът от онкология се увеличава значително.

Ако има проблеми с гърдите - мастопатия, пукнатини, болка, втвърдяване, тогава солариумът може да влоши заболяването, да доведе до сериозни нарушения.

Солариумът за кърмачка може да бъде вреден, ако в тялото на жената попадне инфекция, която носи двойна опасност поради инфекцията на млякото, което бебето консумира.

Правила на солариума

Посещавайки солариум, не забравяйте да обърнете внимание на санитарното състояние на кабините, наличието на вентилация. За да се възползвате само от солариум, трябва да спазвате определени предпазни правила..

Нанасяне на защитен крем

Бенките и брадавиците имат способността да се трансформират от доброкачествени в злокачествени. Ето защо се препоръчва да се прилага хипоалергенен крем върху кожата, който ще предпази от възможни увреждания от изкуствени лъчи и ще намали риска от онкология. Ако по тялото има бенки, те трябва да бъдат залепени със специални стикери.

Режим на пиене

В края на сесията трябва да изпиете поне 300 ml тиха вода, което ще предотврати дехидратацията и ще стимулира производството на мляко. Соковете, чаят или кафето не са в състояние да утолят жаждата, а само вода, за предпочитане варена. Също така, трябва да пиете течност, преди да посетите солариума, поне половин литър.

Защита на гърдите

Забранено е слънчевите бани в солариум, докато кърмите голи; определено трябва да покривате гърдите и бикини зоната. За защита използвайте бански или дантелен сутиен без лицеви опори.

Намаляване на времето

Всичко трябва да е умерено! Първото посещение на солариума е разрешено 3-4 месеца след раждането на детето, а продължителността на престоя под лампите е не повече от 2-5 минути, с постепенно увеличаване на времето. Ако майката е прекарала 7-9 минути в солариума преди раждането, тогава по време на лактацията този период трябва да бъде намален наполовина.

Ако са взети всички предпазни мерки и тенът се окаже силен, трябва да направите почивка за няколко седмици, за да стабилизирате хормоналния фон и да контролирате състоянието на тялото.

Ако солариумът се прегрее, температурата може да се повиши, главоболие, подуване на кожата, до появата на изгаряния.

След солариума е задължително да нанесете овлажнител с неутрална миризма върху кожата, за да не навредите на бебето при смучене на гърдата..

Възможно ли е кърмещата майка да се самозагаря

Самозагарянето е медицинско вредно за кожата, независимо дали жената кърми или не. Съставът на козметичния продукт съдържа химикали, които влияят върху структурата на кожата, правят я по-уязвима на атмосферни фактори, увеличават риска от бръчки, гънки, старчески петна.

Самозагарянето има отрицателен ефект върху растежа на делящите се клетки, което увеличава риска от развитие на рак на гърдата.

Важно е да запомните, че цялата козметика, която майката поставя върху тялото, в една или друга степен, попада в млякото, което е изпълнено с появата на алергични реакции при детето, влошаване на храносмилателния тракт, поява на диария, гадене, повръщане, до отравяне на бебето.

Посещението на солариум с hv може да бъде едновременно удоволствие и да донесе сериозна опасност за тялото на майката и детето. Само ако се спазват препоръките на лекаря и правилата за посещение на стая с изкуствено облъчване, ще бъде възможно да се избегнат възможни усложнения.