Джулия Верн 115 342 0

Колко вредно е пиенето на кафе по време на кърмене, можете ли да си позволите няколко чаши на ден и как пиената тонизираща напитка ще повлияе на бебето и лактацията като цяло? Отговорите на тези въпроси са от значение за кърмещите майки с навика да пият кафе преди бременност и желанието да продължават поне понякога да си позволяват ароматна напитка след раждането на бебето.

Накратко за свойствата на кафето

С раждането на дете животът на семейството и особено на майката се променя драстично. Спането, храненето, излизането навън, просто отпускането - всичко това може да се направи в съответствие с ежедневието на детето. Естествено, мама (особено през първите месеци) не спи достатъчно, уморява се, чувства срив и мечтае за почивка. В моменти на слабост й се струва, че пиенето на кафе по време на кърмене е единственият начин да се задържи на повърхността и да не се откаже.

Това мнение е частично обосновано. Всъщност една напитка върху кафе на зърна повишава кръвното налягане (средно с 10 единици) и по време на кърменето може да е необходимо.

Вторият момент е, че напитката увеличава умствената и физическата активност. С други думи, пиенето на кафе с мляко или без кърмачка изпитва прилив на сили и енергия, необходими за грижата за дете и управлението на домакинство..

Кофеинът ускорява метаболизма, като помага на кърмачка да отслабне още по-бързо, влизайки в отлична форма. Напитката е и диуретик. От една страна, това е добре, от друга не много добре. Не можете да злоупотребявате с кафе, провокирайки дехидратация и в резултат на това кръвни съсиреци, тромбоза, образуване на камъни в уретерите и бъбреците.

Напитката има значителни недостатъци:

 • разтворимото кафе, като естественото кафе, предизвикват пристрастяване;
 • кофеинът влияе отрицателно върху работата на нездравословно сърце;
 • натуралното кафе повишава кръвното налягане, което не винаги е подходящо.

В допълнение, по специален начин, напитката, достигайки до бебето с майчиното мляко, влияе върху работата на неговите телесни системи..

Какво се случва с едно дете под влиянието на кофеина

Абсорбцията на кофеин в кърмата е доста висока. Нещо повече, тя се екскретира от тялото на бебето за дълго време. Ако кърмачка пие кафе постоянно и в големи количества, кофеинът се натрупва в тялото на трохите, като оказва негативно влияние върху него..

При различни възрасти при децата кофеинът се отделя с различна скорост:

 • недоносени бебета - от 65 до 103 часа;
 • до три месеца - 80-97,5 часа;
 • над 3 месеца - 14 часа;
 • над 6 месеца - 2,5 часа.

Максималното ниво на кофеин в млякото става един час след изпиване на напитката. Изразяването няма да работи. Докато кофеинът не бъде отстранен от тялото на майката, част от него ще премине в млякото. А на възрастен отнема средно до 5 часа..

Дете, което храни кърмата с голямо количество кофеин, може да увеличи нервната раздразнителност, безпокойство и безпокойство. Вашето малко дете може да има проблеми със съня и като цяло да се чувства спокойно. Резултатът - детето не спи добре, плаче много, губи сили заедно с майка си и останалата част от семейството.

Описаните прояви са най-често актуални, ако майката злоупотребява с кафе, докато продължава да кърми. Умерената консумация на напитката може да няма негативен ефект върху бебето, тонизирайки и радвайки майката.

Има бебета, които реагират фино дори на няколко глътки кафе, взети от майка им. В този случай трябва да се ограничите в пиенето на напитка до края на кърменето..

Как да изберем кафе напитки за кърмачки?

Основното правило за жените по време на кърмене е да избират само висококачествено кафе от надеждни производители, за предпочитане не печено. Любителите на ароматни пържени зърна трябва да обърнат внимание само на производителя, който ги предлага в прясно смлян (грубо смилане е за предпочитане) вариант. Тази напитка е не само по-вкусна, тя съдържа по-малко кофеин..

Кафето, приготвено с мляко или сметана с ниско съдържание на мазнини, ще бъде по-полезно по време на кърмене. А що се отнася до избора по отношение на натурална или разтворима напитка, тогава в първата има порядък по-малко кофеин, освен това разтворимото кафе най-често е смес от смлени зърна с не най-добро качество.

Обобщавайки, ние отбелязваме, че най-добрият вариант за кърмачка, която не може да си откаже удоволствието от чаша ароматна напитка, са доказаните сортове натурално грубо прясно смляно кафе. Този избор ще има по-добър ефект върху бебето..

Кофеинът и лактацията - относно съвместимостта

Пиенето на кафе в съответствие с горните препоръки в разумни количества в точното време - няколко часа след хранене, в повечето случаи няма да навреди на бебето. В същото време трябва да се помни, че прекомерното пиене може да повлияе негативно на лактацията..

Всеки път, когато кофеинът преминава в кърмата в изобилие, кърмещата майка рискува да остави бебето без пълна част от него за следващото хранене поради забавяне на естествените процеси в организма под въздействието на кофеина.

Какво казва д-р Комаровски за кафето за кърмене

Мнението на авторитетния педиатър Комаровски по всякакъв повод относно децата е от особено значение за много майки. Той също има своя гледна точка относно това дали си струва да се пие кафе за кърмене, колко и кога да се откаже от него..

Нека отбележим лоялността на лекаря към всичко, свързано с грижата за дете и отглеждането му. Комаровски е сигурен, че за пълния растеж и развитие бебето трябва да не се намесва в изучаването на света и майката трябва да се наслаждава на процеса всеки ден, всяка минута..

На въпроса за кърмещите хора дали е възможно да кърмите кафе и дали си струва да си откажете такава малка радост, педиатърът отговаря просто: ако напитката не влияе на поведението и здравето на бебето, майката може да си позволи няколко чаши наистина добро кафе на ден.

Ако след консумация на кофеин бебето има проблемите, описани по-долу, ще трябва да се откажете от навика да пиете кафе за известно време. Децата под въздействието на кофеин могат да проявят:

 • повишена тревожност и възбуда;
 • проблеми със съня;
 • капризност;
 • кожни обриви;
 • смущения в червата.

Познавайки времето, през което кафето се отстранява от кърмата, можете да проверите дали кофеинът наистина е станал причина за алергични реакции и безпокойство при детето..

Възможно е негативните реакции на организма да са причинени от грешна дозировка на лекарства, чиято структура е близка до тази на кофеина. Пример за такива лекарства е теофилин или аминофилин. Предписват се лекарства за премахване на пристъпите на спиране на дишането при кърмачета.

Освен това Комаровски напомня на всяка кърмачка, че големи количества кофеин намаляват нивото на желязо в млякото, което води до развитие на анемия при бебето. Дори да не си отказвате удоволствието да се насладите на ароматна напитка, трябва да направите това много внимателно, без да забравяте за здравето на бебето.

Лекарят препоръчва да пиете не повече от две чаши добро натурално кафе на ден по време на лактация, за предпочитане с мляко. Между естественото кафе можете да си позволите безкофеиново кафе, докато кърмите - на основата на ечемик или естествени заместители.

Алтернатива на кафе на зърна - спасение за кърмене

Заслужава ли си едно минутно удоволствие рисковете, свързани с пиенето на кафе? Едва ли. Пълноценното хранене на бебето е основното нещо, което трябва да тревожи майката. Ето защо си струва да се обърне внимание на алтернативни варианти за напитки..

Подходящи заместители на кафе:

 • цикория (подходяща за майки на деца без алергии);
 • билкови чайове;
 • ечемиченото кафе е напълно натурален продукт.

Напитка, приготвена от ечемик, заслужава специално внимание, тъй като е възможно най-близка до вкуса на обичайното кафе, докато е много по-евтина от висококачествените сортове и в същото време има редица полезни свойства:

 • нормализира работата на нервната и сърдечно-съдовата системи;
 • влияе благоприятно на работата на храносмилателния тракт;
 • подобрява кръвообращението;
 • има диуретичен ефект;
 • решава проблемите с хормоналните смущения.

Кафето се приготвя от ечемик по същия начин, както обикновено при турчин. За вкус добавете подправки или мляко, мед и сушени плодове.

Тези напитки са напълно подходящи за заместване на натурално и разтворимо кафе по време на лактация и при условие, че се приготвят и консумират правилно, те ще доставят на мама не по-малко удоволствие..

Мога ли да пия кафе, докато кърмя?

Кърменето на кафе не е опасно само в умерени количества

Ползите от кафето

По-старото поколение е на мнение, че много хранителни продукти са забранени, ако жената кърми, включително кафе. Повечето лекари обаче сега вярват, че от 1 чаша кафе на ден няма да има вреда, особено ако го разреждате с мляко..

Кафето перфектно стимулира нервната система, благодарение на него има заряд на енергия и това е необходимо на жените през първите месеци след раждането. Ако използвате напитката в умерени дози, тогава тя няма да причини никакви негативни последици. Основната причина, поради която много хора отказват кафе, е страхът, че детето ще стане неспокойно и ще заспи лошо, особено през първия месец, когато все още не е силно. Наистина кофеинът възбужда тялото, но за да може достатъчно количество кофеин да се предаде на детето с майчиното мляко, жената трябва да пие 5-6 чаши на ден..

Всъщност кофеинът наистина е в състояние да се натрупва в детското тяло и дълго време да се отделя от него, но 1 чаша на ден пияна няма да навреди.

 • подобряване на храносмилането;
 • облекчаване на спазми;
 • намаляване на депресията;
 • повишена концентрация на внимание.

Също така кафето ще съдържа антиоксиданти, които предотвратяват окисляването на телесните клетки..

Тази тъмна напитка е в състояние да предотврати развитието на някои заболявания:

 • меланом;
 • рак на черния дроб;
 • подагра;
 • кариес и пародонтит.

Струва си да се помни, че натуралното кафе, прясно смляно, е полезно. Разтворим или 3 в 1 не притежава такива свойства, тъй като е подложен на химическа обработка.

Вредност на кафето при кърмене

Разбира се, кафето не е напълно безвреден продукт и ако го прекалявате, ще се дехидратирате. Но основната опасност е, че кофеинът премахва калция от тялото. Кърмещите жени предават с млякото си полезните елементи за своето развитие, включително калция, който е необходим за растежа и укрепването на костите. Освен това пиенето на кафе води до намаляване на концентрацията на желязо в кръвта на кърмачка, което също може да повлияе негативно на детето..

Ако наистина пиете кафе, тогава жената трябва допълнително да яде храни, които попълват запасите от калций и желязо. Те включват извара, сирене, мляко, сусам, ябълки, зеле, бадеми, боб, фурми, телешко месо, сушени кайсии.

Пиенето на много чиста вода е важно за предотвратяване на дехидратация, тъй като кофеинът има силен диуретичен ефект.

Кофеинът е вещество, което може да се натрупва в тялото на детето. До около 2-3 годишна възраст тялото на бебето не може напълно да премахне кофеина. Следователно някои деца може наистина да имат повишена възбудимост на нервната система, след като майката се храни с такова „кафе мляко“.

Мама не трябва да пие разтворимо кафе

Правила за пиене на кафе

За да сведете до минимум възможните неприятни последици за организма, трябва да се придържате към няколко препоръки, когато пиете кафе.

Определено си струва да се въздържате от пиене на напитката, докато бебето навърши един месец, или още по-добре - на 3 месеца. Освен това:

 1. За предпочитане е да се използва не разтворимо кафе, а напитка от прясно смлени зърна, тъй като разтворимото кафе се прави от по-евтини суровини, съдържащи максимум кофеин и допълнителни ненужни примеси. Разтворимият прах е химически обработен и съдържа подобрители на вкуса.
 2. Можете да консумирате продукт с ниско съдържание на кофеин, обикновено наричан „безкофеиново кафе“ за маркетингови цели.
 3. Достатъчно е да пиете по една чаша кафе на ден.
 4. По-добре да си сварите кафе, като използвате добри зърна арабика. Освен това дори не можете да го готвите, а само да налеете вряла вода, тогава по-малко кофеин ще попадне в тялото.
 5. Препоръчително е да пиете кафе след хранене на бебето, така че да мине достатъчно време до следващото и концентрацията на кофеин в тялото на майката да намалее.
 6. По-добре е да добавите мляко или сметана към кафето, за да направите напитката по-малко концентрирана..
 7. Когато пиете кафе, трябва да пиете повече чиста вода през целия ден, за да избегнете дехидратация..
 8. Ако мама обича кафе, трябва да намалите консумацията на други храни, които съдържат кофеин: черен чай, шоколад, какао.
 9. Можете да редувате кафе с заместители на кафе. Пийте цикория един ден и кафе на следващия.

Някои кърмещи майки споделят своя опит и препоръчват да изминете трик: да пиете кафе от малка чаша, а не от обичайната халба. По този начин можете да развеселите и да се насладите на любимата си напитка, но много по-малко кофеин ще попадне в тялото..

Друг важен момент - пием кафе без никакви екзотични добавки: кардамон, джинджифил, индийско орехче, анасон, за да сведем до минимум риска от алергична реакция при бебето.

Факт: Добре познатата кока-кола съдържа колосални количества кофеин, така че кърмещите майки трябва да се въздържат от пиене на тази напитка..

Ако една жена е изпила чаша кафе и след това детето е развило алергична реакция или е станало по-възбудимо, напитката трябва да бъде изключена от менюто ви. Кафето е забранено и за жени, чиито деца са родени преждевременно, както и за тези, чиито деца първоначално страдат от неврологична патология, алергии и храносмилателни разстройства.

Един добър начин да заблудите тялото и да задоволите желанието си за кафе е да приготвите млечно-кафена напитка. Добавете по-малко от една четвърт чаена лъжичка кафе към загрята чаша мляко и разбъркайте добре. Вкусът ще бъде нещо като лате.

Зелено кафе

Непечените зелени кафени зърна набират популярност. Според някои доклади, благодарение на напитка, базирана на зелени зърна, можете да отслабнете по-бързо, предполага се, че метаболизмът се ускорява поради съдържанието на хлорогенова киселина в зърната. Всъщност разликата между печените и непечените зърна е, че в последните се задържат повече хранителни вещества и не се образуват нови вредни съединения..

При кърмене може да се консумира и зелено кафе, но не повече от 1 чаша на ден. Важно е да се проследи реакцията на детето към нов продукт, особено ако майката не е използвала такова зелено кафе преди това.

Ечемичното кафе е безопасна алтернатива на обикновеното кафе

Ечемично кафе

Има различни алтернативи на обикновените кафе на зърна. Например, ечемичена напитка. Получава се от предварително запържени и смлени ечемичени зърна. Такова кафе може да си купите готово или да го приготвите сами. Разбира се, то е по-здравословно от обикновеното кафе, защото съдържа редица микроелементи, които могат да подобрят храносмилането и бъбречната функция. Между другото, напитката от ечемик стимулира производството на кърма..

В допълнение към кафето с ечемик има и други заместители:

 1. Цикорията е растение, чиито корени се изсушават и смилат. Цикорията е богата на витамини и микроелементи: съдържа калий, желязо, танини. Напитката ускорява метаболизма, подобрява функционирането на стомаха и червата, успокоява нервната система (за разлика от обикновеното кафе, което го възбужда). Цикорията обаче има противопоказания: сърдечни заболявания, заболявания на жлъчния мехур, бронхит.
 2. Кафе от жълъди - приготвено от изпечени и смлени жълъди. Те съдържат протеини, танини, нишестета и растителни флавоноиди. Благодарение на тези вещества е възможно да се предотвратят сърдечни и стомашни заболявания, да се отървете от отоци, възпалителни процеси.
 3. Гуарана е тропическо растение, чиито плодове са подобни на кафе на зърна. Семената на плодовете се събират, пържат и смилат на прах. Напитката се счита за добър заместител на редовното кафе..
 4. Артишокът от ерусалим е растение, чиито коренища са подобни на картофите, те не само се ядат, но и се сушат, пържат и смилат, правейки вид кафена напитка.

Трябва да внимавате със заместителите на кафето, защото детето може да има алергична реакция към екзотични и нестандартни продукти за обичайното меню на майката..

Свареното кафе е за предпочитане пред разтворимото кафе, но ако наистина искате ободряваща напитка, можете да изпиете 1 чаша редовно лиофилизирано кафе със задължително добавяне на мляко.

Процесът на хранене на дете не трае толкова дълго: средно от няколко месеца до 2 години. По това време жената трябва особено внимателно да наблюдава диетата си, да слуша тялото си и тялото на бебето. И ако имате някакви въпроси, не забравяйте да ги обсъдите с вашия педиатър..

Кафе за кърмене: да или не?

Менюто за жена, която кърми, изглежда безвкусно и еднообразно. Всъщност понякога се налага строга диета само за първи път след раждането, а съвременното готвене е толкова богато и наситено, че кърмещата майка може лесно да замени любимите си съставки със здравословни аналози. Освен това темата за храненето с пазачи е толкова актуална, че е придобила голям брой митове за полезността на определени продукти. Например, един от най-интересните и противоречиви въпроси за майките е дали кафето е възможно по време на кърмене? Или е по-добре да се ограничите до неговите заместители?

Ефектът на кофеина върху женското тяло по време на лактация

Кафето е напитка, без която много кърмачки не могат да си представят своето пробуждане. В крайна сметка домакинските задължения, грижите за децата не са отменени и понякога е много трудно да се събудите. Така че изглежда, че чаша ободряваща напитка може да ви докара до себе си и да ви даде сила. В допълнение, този продукт, по време на лактация, не е много способен да повиши кръвното налягане, което в някои случаи е полезно за уморена майка. Ободряващото кафе повишава умственото и физическото представяне.

Той насърчава загубата на тегло, тъй като съдържа кофеин, който спомага за ускоряване на процеса на изгаряне на калории..

Но такъв двусмислен продукт има и недостатъци, в противен случай кафето не би било в списъка на забранените продукти под охраната. Въпреки че това е спорен въпрос, зеленият чай с още по-високо съдържание на кофеин се препоръчва за всички кърмещи майки, но кафето не е така. Диуретичният ефект на кафените зърна може да се разглежда по два начина. От една страна, в женското тяло винаги има излишна течност, от която е по-добре да се отървете. От друга страна, постоянната консумация на кафе може да доведе до дехидратация, което само по себе си води до влошаване на кръвта и до появата на камъни в бъбреците. Отрицателната консумация на няколко чаши подред влияе върху работата на сърцето, и то не само при хората, които имат проблеми с него. Голямо количество силно кафе повишава сърдечния ритъм и вреди дори на здрав човек.

Ефекти на кофеина върху бебето

Излагането на бебета на кофеин е една от основните причини, поради които кафето не се препоръчва за кърмене. В крайна сметка това може да доведе до нервна възбудимост при кърмачетата. Бебето ще стане ненужно неспокойно, а също са възможни проблеми със съня. Но този ефект се постига само когато майката вече е пристрастена и пие по няколко чаши на ден. Ситуацията се влошава от факта, че тялото на новороденото все още не е в състояние да усвоява такива компоненти, поради което не ги отстранява от тялото, а, напротив, се натрупва.

Следователно само рядко питие от кафе ще помогне да се сведе до минимум рискът за бебето.

Появата на алергични реакции също не е задължителна и се среща в редки случаи. Струва си да запомните възможния риск и за да избегнете обриви и сърбеж, добавете продукта внимателно към менюто на кърмачка, като започнете с малки порции. Но появата на анемия при кърмачета със злоупотреба с кафе от майката наистина може да се отдаде на негативни последици. Тъй като при постоянна употреба силната ободряваща напитка намалява съдържанието на желязо в майчиното мляко, което означава, че бебето ще усети липсата му.

Какво кафе да изберете при кърмене

Една или две чаши на седмица няма да повлияят отрицателно на здравето на майката и бебето. Но само когато продуктът е натурален, приготвен от смлени зърна, а не моментален. За приготвянето на такава напитка се използват зърна с по-нисък клас, които се подлагат на допълнителна химическа обработка. Освен това натуралното кафе съдържа по-малко кофеин от разтворимото кафе. Когато избирате боб, трябва да погледнете степента на печене и производителя..

Опцията за бързо пиене - кафе 3 в 1 - изобщо не е допустима при охранители. Този разтворим прах съдържа много захар, аромати и други добавки, които няма да донесат никаква полза за тялото и фигурата на току-що родила жена..

Трябва ли да изберете кафе с мляко по време на кърмене?

Ако решите под каква форма да пиете вкусна напитка, по-добре се разрежда с мляко - по този начин порцията ще бъде по-малко вредна и не толкова силна. Чаша ароматно прясно сварено кафе ще помогне на мама да избяга от ежедневните грижи, докато бебето спи.

Също така кафето помага да се поддържа женската красота, тъй като освен кофеин, той съдържа естествени антиоксиданти и масла, които са полезни за външния вид..

В такива малки количества порция млечно кафе е добра алтернатива на всяка топла напитка за увеличаване на лактацията..

Тъй като кафените зърна с шоколадов цвят съдържат вещества, подобни на бебетата с какао, употребата им ще помогне на кърмещите майки да се отърват от депресията и да подобрят настроението си. Но ако жената има проблеми с храносмилателния тракт, тогава не е нужно да пиете напитки, съдържащи кафе, дори с мляко.

Безкофеиново кафе с gv: да или не

Ако говорим за напитката от гледна точка на вредата от кофеина за бебето и майката, тогава да, можете да я пиете. Но колко полезно може да бъде кафето без кофеин за кърменето е интересен въпрос. Освен това, определена част от кофеина все още остава в такава напитка. Най-голяма полза може да се постигне чрез пиене на 1-2 чаши на ден и избор само на висококачествени смлени зърна. В същото време не трябва да търсите натурална безкофеинова напитка в заведенията за обществено хранене, а също така да добавяте сладки сиропи или шоколад към нея. Основните препоръки за избор на сорт са същите като при обикновената напитка - погледнете производителя, още по-добре е да поръчате зърнени храни директно от страната на произход. Не консумирайте незабавни напитки, добавете прясно мляко, ако е възможно.

Зелено кафе за лактация

Все още е същата кофеинова напитка, но без допълнително печене. Основната разлика в цвета и съдържанието на хранителни вещества, тъй като поради липсата на термична обработка, има повече от тях в този сорт. По дозировка - пиенето на зелено кафе не струва повече от обикновеното кафе. Такъв продукт често може да се намери в диетичното меню, тъй като тонизира, възстановява тялото след раждането и насърчава загубата на тегло. Когато купуват зелен фасул, те гледат на цвета и производителя, тъй като фалшивите най-често се намират в обичайните магазини в близост до къщата. Висококачествен продукт си струва да се купува от специализирани магазини.

Алтернатива на кафето за лактация

Ако бебето е алергично или не понася черно кафе, а кърмещата майка се смята за истински любители на кафето, тогава по време на кърмене можете да пиете алтернативни напитки. Има няколко вида от тях:

  Цикория - съставът на такава напитка е много по-богат на витамини и минерали от кафето. Напитката изключва проникването на кофеин в тялото на кърмачка, но попълва запасите от желязо, калий и други вещества. Освен това има благоприятен ефект върху работата на нервната система, стомашно-чревния тракт. Не се препоръчва да се пие цикория, ако кърмачка страда от следните заболявания:
  - астма;
  - бронхиални заболявания;
  - разширени вени;
  - съдови заболявания;
  - сърдечни заболявания;
  - възпаление на жлъчния мехур.
  Ето защо, преди да добави кафе или напитки, които го заменят в менюто си, кърмачката трябва да попита терапевта какво е по-добре да пие и какво не.

Как се пие кафе с gv

Ако нито един аналог не е в състояние да замени ароматизираната напитка, тогава, когато кърмите бебе, трябва да следвате редица правила за неговото използване. Основните са:

 • максималният брой чаши на седмица - 3 бр. В същото време те трябва да се пият в различни дни, а не всички наведнъж;
 • желаната порция се консумира най-добре сутрин, така че напитката е по-лесна за усвояване от организма;
 • по-добре е да направите кафе пауза веднага след следващото хранене, така че при следващия подход кофеинът да присъства в млякото в най-малко количество;
 • една чаша кофеинова напитка трябва да бъде допълнена със същата порция обикновена питейна вода, така че тялото да не се дехидратира;
 • паралелно с въвеждането на кафе в диетата, струва си да премахнете от употреба всички други продукти, съдържащи кофеин;
 • за допълване на менюто на кърмачка, която дори от време на време пие кафе, е важно с млечни продукти или кефир. Тъй като калцият е частично отстранен от тялото, а ферментиралите млечни продукти ще помогнат за неговото попълване;
 • За да намалите вредните свойства на кофеина, можете да използвате прост съвет - не варете зърната в турчин, а ги варете в чаша. Оставете да се запари и след това изпийте.

Не забравяйте, че постепенно трябва да въвеждате кафе в диетата на кърмачка. Така майката ще може навреме да забележи негативната реакция на бебето. Но при спазване на правилата за пиене на ободряваща напитка, не трябва да възникват умерени дози проблеми.

6 важни правила за пиене на кафе по време на кърмене

По време на периода на кърмене често има много противоречиви въпроси относно храненето на майката. И една от тях се отнася точно за кафето, тъй като е една от най-любимите напитки на много жени. Следователно някои смятат, че е вредно и опасно да се използва по време на кърмене, докато други дори не се замислят и „се наслаждават“, като го смятат за полезно. Мога ли да кърмя кафе? Има ли алтернатива на тази напитка? Засяга ли детето? Как се променя ефектът му върху организма при добавяне на мляко??

Трябва ли да спрете да пиете кафе, докато кърмите??

Възможно ли е кафе за кърмачки или не трябва да се консумира по време на кърмене? Този въпрос интересува много майки, особено "пламенни" любители на тази напитка..

Обща информация за въздействието на кафето върху организма

Тази напитка има тонизиращо, стимулиращо, ободряващо действие, както и подобряване на мозъчната дейност и подобряване на храносмилателния процес..

Тази напитка, както всички хранителни продукти, се абсорбира в кръвта и постъпва в бебето чрез кърмата. Следователно, ако се използва прекомерно или има противопоказания, могат да се появят странични ефекти..

Най-честите усложнения при употребата му по време на кърмене се считат за: алергична реакция, нарушение на съня, свръхвъзбуждане, настроение и плач на детето, колики, анемия и дехидратация при бебето.

Проникване на кафе в кърмата

Когато кърмещата жена го консумира, съдържащият се в него кофеин доста добре прониква в млякото, но е трудно трохите да се отделят от тялото. Ето защо, ако майката редовно пие тази напитка и то в големи количества, кофеинът се натрупва в тялото на бебето. От своя страна това ще се отрази негативно на благосъстоянието и състоянието на детето..

Средни нива на елиминиране на кофеин при деца в зависимост от възрастта на бебето.

ВъзрастБрой часове
Преждевременно66 - 105
0 - 3 месеца80 - 98
3 - 6 месеца14 - 15
6 месеца до 2 години2,5 - 10

Отрицателните ефекти на кофеина върху бебето по време на кърмене

Ефектът от тази напитка е разнообразен. Засяга много органи и системи. Така например, той действа върху тялото на бебето по следния начин:

 • насърчава превъзбуждането, появата на плач и раздразнителност;
 • причинява алергични реакции;
 • има диуретичен ефект;
 • премахва калция и други минерали;
 • употребата му в големи количества спомага за намаляване на концентрацията на желязо в майчиното мляко и води до развитие на анемия при бебето.

Заблуди относно пиенето на кафе по време на кърмене

Има много заблуди относно използването му по време на кърмене. И ето някои от тях.

 1. Когато избирате напитки, предпочитание трябва да се дава на зеления чай. Това мнение се счита за погрешно, тъй като съдържа и кофеин (теин), който дразни и възбужда нервната система..
 2. Препоръчва се тази напитка да се замени с кафе без кофеин. Но грешката се крие във факта, че той също го съдържа, но просто в по-малко количество. Недостатъкът на този вид кафе е високото съдържание на холестерол в него, което може да повлияе негативно на трохичката.
 3. По време на периода на кърмене майката трябва да яде и пие всичко, което е използвала преди бременност и раждане, а след това бебето й се адаптира по-бързо към храната. Това не е вярно, тъй като всички храни представляват прекомерно натоварване върху все още неформираната храносмилателна система на бебето. Ето защо се препоръчва да се въвежда храна за възрастни в диетата му само от шест месеца..
 4. Много майки вярват, че пиенето на няколко чаши от тази напитка всеки ден няма да повлияе на състоянието на бебето. Но трябва да знаете, че при наличие на противопоказания, склонност към алергии, могат да се появят не само странични реакции, но и пристрастяване към него.

Ако наистина искате... На коя напитка да дадете предпочитание

При липса на противопоказания пиенето на кафе в разумно количество не е забранено. Ако обаче майката е пристрастена към нея или е развила зависимост към нея, тя може да бъде заменена с: цикория, билкови настойки, анасон, кимион, напитка от ечемик, билкови чайове, копър вода и др..

В случай, че наистина искате кафе, по-добре е да следвате тези правила:

 • използвайте го сутрин, за да не провокирате за пореден път неспокоен сън у бебето;
 • по-добре е да го пиете, след като бебето е нахранено, така че тялото на кърмещата жена ще има два часа повече време за отстраняване на кофеина преди хранене на трохите;
 • не пийте кафе ежедневно, за да намалите концентрацията му в млякото;
 • яжте повече млечни продукти;
 • необходимо е да се увеличи общият режим на пиене, тъй като тази напитка увеличава отделянето на течност от тялото;
 • разредете го с мляко.

Как да изберем кафе?

По време на кърменето трябва да се дава предпочитание на прясно смлени груби зърна (тъй като те съдържат по-малко кофеин).

По-добре е да не пиете разтворимо кафе, тъй като за този тип напитки се използват предимно ниски сортове. Освен това има възможност вместо това да купите лиофилизиран прах с изкуствен кофеин (и той съдържа два пъти повече кофеин от кафените зърна).

Как да готвя?

Преди да приготвите тази напитка, е необходимо да смелите достатъчно зърна, така че да е достатъчно за един път.

Необходимо е да налеете чиста изворна вода или филтрирана в турчин (до шията), след това да добавите две чаени лъжички смлени зърна (за една порция), а ако желаете - една или две супени лъжици гранулирана захар. Необходимо е да приготвите напитката на слаб огън. Когато пяната започне да се издига, турчинът трябва да се остави настрана, така че да се утаи малко. Тази процедура трябва да се повтори три пъти. След това напитката може да се излее в чаши..

Честота на консумация на кафе от жена по време на кърмене

В случай, че майката е любителка на кафето и не може да го откаже за периода на кърмене (като се има предвид факта, че няма други противопоказания), тогава е допустимо да се консумират няколко чаши на ден.

Но в същото време е много важно да се следи реакцията на трохите, а също така е необходимо да се изключат всички други продукти, съдържащи кофеин..

Кафе с мляко

Възможно ли е кафе с мляко за кърмачка и по-полезно ли е??

При липса на алергична реакция към кафето и ако то се толерира, по-добре е да консумирате тази напитка с мляко. Тъй като съдържа много калций, именно той е необходим, за да са здрави и здрави костите на бебето. В допълнение към калция, млякото съдържа цинк и има благоприятен ефект върху кожата, ноктите и косата на трохите.

Млякото трябва да е натурално, а не UHT. Съдържанието на мазнини трябва да бъде от 2, 5%. Разрешено е използването на този продукт в чанти или опаковки.

Търси алтернатива на кафето

Но какво да направя, ако майка му го обича много или една или две чаши на ден не са й достатъчни? В този случай можете да намерите алтернатива на кафето.

Заместителите на тази напитка са:

 • цикория. Съдържа много витамини, макро- и микроелементи, както и много други полезни компоненти. Тази напитка действа успокояващо на нервната система, стомашно-чревния тракт, подобрява метаболитните процеси в организма;
 • напитка от ечемик. Едно от важните му предимства е повишената лактация. Съдържа протеини, витамини, растителни фибри, минерални соли. Напитката от ечемик подобрява бъбречната функция и храносмилателната система;
 • кафе от жълъди. Тази напитка съдържа много протеини, дъбилни киселини, нишестени вещества, растителни флавоноиди. Поради това има противовъзпалителен, антибактериален ефект, а кафето с жълъди нормализира работата на сърдечно-съдовата, нервната, дихателната и храносмилателната системи..

Мнение на педиатър за кафе с хепатит В

В разумни количества употребата му не представлява особена заплаха за здравето на майката и бебето. Но в случай, че има противопоказания, не трябва да се използва (например, детето е родено преждевременно, има прояви на алергична реакция и т.н.), тъй като могат да се появят странични реакции.

Препоръчително е да не пиете тази напитка, докато бебето навърши три месеца, тъй като степента на елиминиране на кофеина от тялото през този период е много ниска. Но все пак, ако мама не може да се откаже напълно от кафето, не злоупотребявайте с него. Ако "апетитът" е много голям, тогава е по-добре да го замените с алтернативни напитки.

Заключение

По време на периода на кърмене кърмещите майки трябва да се откажат от много продукти, а един от тях е кафето. Но не винаги е необходимо да се отказвате от този „деликатес“ за целия период на лактация. Основното правило (при липса на противопоказания) е да се знае кога да се спре и да не се прекалява. Когато избирате между разтворимо и смляно кафе, отдайте предпочитание на смляното кафе, тъй като то е с по-високо качество и съдържа по-малко кофеин..

Не консумирайте тази напитка, ако е противопоказана. Не трябва да правите това, защото не само здравето ви зависи от чашата кафе, което пиете, но и здравето на вашето бебе.

Кафе по време на кърмене: може ли кърмачка да пие кафе

Периодът на лактация изисква майката да бъде изключително внимателна към диетата си, защото всичко, което майката консумира, със сигурност ще влезе в тялото на бебето с кърмата. И затова въпросът дали кафето е разрешено по време на кърмене е от особено значение за кърмещата майка, защото това е една от любимите напитки на много хора.

Ефекти на кофеина върху дете

Сред много жени има мит, че кафето по време на кърмене е класифицирано като забранена напитка. Това се дължи на факта, че напитката съдържа голяма доза кофеин, който засяга нервната система на детето и може да причини безпокойство, нарушения на съня и безпокойство..

Но педиатрите, включително известният лекар Комаровски, са на друго мнение. Кафето по време на кърмене няма да навреди на тялото на новороденото с умерено количество напитка.

Пиенето на чаша кафе сутрин ще помогне на кърмещата майка да се ободри след безсънна нощ, да се възстанови и да се зареди, да подобри концентрацията и да облекчи главоболието..

Също така, естествен продукт помага за ускоряване на метаболизма, леко повишаване на кръвното налягане, тъй като много жени след раждането страдат от хипотония.

Първият месец след раждането

През първите седмици след раждането лекарите препоръчват на жените да обръщат внимание на всички храни и напитки, които ядат. По това време не можете да пиете силно кафе, тъй като храносмилателната система на бебето едва започва да се адаптира към кърмата.

Кърмещата майка има право да консумира кафе 4-8 седмици след раждането, когато храносмилателната система на бебето стане малко по-силна. Колко точно трае ограничението за кафе напитки зависи от индивидуалните особености на детския организъм.

Вредата от напитката по време на кърмене

Защо не трябва да пиете кафе, докато кърмите - отговорът на този въпрос зависи от обема на напитката, която пиете. В големи количества ароматизираната напитка може да има отрицателно въздействие върху здравето на кърмачетата и да причини развитието на алергични реакции, разстройство на изпражненията, нарушения на съня.

Защо трябва да се откажете от кафето:

 • появиха се симптоми на алергия - бебето има обриви, зачервяване, сърбеж;
 • новороденото има колики в корема;
 • бебето е станало капризно, хленчещо;
 • едновременна употреба на аминофилин - под въздействието на такава комбинация човек развива симптоми на интоксикация.

Според жени, пили кафе, с НВ е невъзможно да се предскаже какъв точно ефект ще има напитката върху тялото на бебето. Ето защо новородените трябва да бъдат под постоянен родителски и педиатричен надзор поне 12 месеца..

Какво кафе може да кърми майка

Когато кърмите, трябва да бъдете изключително внимателни при избора на кафе, защото ароматната напитка трябва да бъде не само вкусна, но и здравословна.

Основните сортове кафе:

 • с мляко;
 • прясно смлян;
 • капучино;
 • разтворим;
 • 3 в 1;
 • зелено;
 • кафене безплатно;
 • заместители.

Кафе с мляко - при кърмене тази напитка трябва да се третира изключително внимателно, тъй като бебетата могат да получат алергична непоносимост към млякото. Трябва да се въвежда в диетата постепенно - изпийте чаша млечно-кафе напитка и внимателно наблюдавайте детето. Липсата на отрицателни прояви показва, че такава напитка е разрешена за мама.

Прясно смлян

Прясно смленото натурално кафе е едно от най-здравословните. Независимо от това колко разновидности има, препоръчително е да се консумира арабика по време на периода на кърмене. Съдържа минималното количество активни вещества. Арабика трябва да се излее с вряща вода и да се настоява за 3-5 минути.

Капучино

Капучино е вкусна, ароматна напитка с деликатен вкус, обичана от много жени. Той се понася добре от организма както на мама, така и на бебето, тъй като съдържа минимално количество кофеин. За готвене залийте зърната арабика с вряла вода, оставете за 4-6 минути и добавете сметана. Колко да добавите - можете да го направите по ваш вкус.

Разтворим

Разтворимо кафе - вредно е да се използва при кърмене. Произвежда се от нискокачествени суровини и в процеса на обработка губи почти всички вкусови и ароматни качества. Използването на разтворимо кафе трябва да бъде сведено до минимум и най-добре напълно елиминирано. По-добре е да замените напитката с натурална.

3 в 1

3 в 1 е една от най-опасните и вредни разновидности на кафе напитки. Такива добавки с мляко, сметана, карамел съдържат огромно количество синтетични оцветители, аромати и консерванти. Тази комбинация се елиминира от тялото за дълго време. Подобна напитка няма да бъде от полза и може да причини множество здравословни проблеми на жените и бебетата..

Зелено

Зеленото кафе се рекламира широко като билков лек, който помага за ефективното отстраняване на токсините и токсините и ускорява разграждането на мастните клетки. Те са естествени кафени зърна, които не са печени. Те запазват максималната концентрация на кофеинови вещества.

Следователно, такава напитка за кърмачки трябва да бъде изключена. Използването на зелен чай като алтернатива също не се препоръчва, тъй като съдържа теин, наричан още чай кофеин..

Кафеин безплатно

Ако харесвате кафе без кофеин, докато кърмите е противоречиво. Той практически не съдържа кофеинови съединения, но те присъстват в минимално количество. Суровините претърпяват дългосрочна и многоетапна производствена обработка, по време на която губят по-голямата част от полезните съставки. Също така много производители използват химически добавки, за да подобрят вкуса му, така че е по-добре жените да отказват такава напитка..

Заместители

За предпочитане е цикорията да се използва като заместител на кафето за HS. Не съдържа кофеинови съединения и има положителен ефект върху организма - нормализира изпражненията, успокоява нервната система, укрепва защитните сили.

Такива заместители имат специфичен вкус, който се различава от кафето. За да го подобрите, можете да използвате мляко, малко количество сметана и захар..

Д-р Комаровски на кафе за кърмене

Евгений Олегович Комаровски е признат авторитет в областта на педиатрията. Той е сигурен, че чаша кафе по време на кърмене няма да навреди нито на майка, нито на бебето. Едно важно правило е да пиете напитката с мляко, ако е възможно, и сутрин..

Най-добрият вариант е да пиете кафе веднага след прихващане на новороденото към гърдата. Колко кофеин се отстранява - поне 2-4 часа. Екскрецията на това вещество зависи от количеството му. И затова до следващото хранене той е почти напълно елиминиран и концентрацията му става много по-ниска..

Когато кърми, мама трябва внимателно да следи поведението и състоянието на новороденото. При липса на алергични прояви може да се заключи, че жената може да изпие чаша кафе сутрин..

Основни правила за използване

За да извлечете максимума от пиенето на кафе по време на кърмене и да не навредите на тялото на бебето, трябва да запомните няколко важни правила:

 1. Не можете да пиете напитки от кафе машини, трябва само да си ги приготвите, като използвате натурален продукт в зърната.
 2. За да намалите количеството кофеин в напитката, не е нужно да го варите в турчин, а просто да го залеете с вряла вода и да го оставите за 4-5 минути..
 3. Кърмещата жена трябва да пие кафе сутрин, веднага след приложението - така до следващото хранене по-голямата част от кофеина ще бъде отстранена от млякото, защото високата концентрация продължава 2-3 часа.
 4. Кафето премахва калция и магнезия от тялото, затова се препоръчва на мама да консумира храни с голямо съдържание в тях - извара, сирене, кефир.
 5. Разрешеният брой чаши на ден - не повече от една.

По време на кърмене пиенето трябва да се придружава от допълнителна чаша вода или друга течност. Напитките, съдържащи кофеин, са леко диуретични и причиняват дехидратация и могат да причинят проблеми с водния баланс.

Чаша ароматно, силно кафе е задължително в диетата на много жени. Но след раждането трябва да сте изключително внимателни към диетата си и да ограничите всички алергенни храни. Кафето е разрешено при хранене, но в строго ограничено количество, не повече от чаша на ден. Всяко влошаване на благосъстоянието на детето показва, че е най-добре кърмещата майка да се откаже за известно време от ободряваща напитка..

Кафе за кърмене: плюсове и минуси

Кафето има уникални свойства, които имат благоприятен ефект върху организма. Но много жени след раждането на бебе се опитват да избягват тази напитка. Както знаете, цялата храна, която майката е консумирала в ензимна форма, преминава през млякото към детето. Защо напитката е попаднала в забранени храни при кърмене? И можете ли да пиете кафе, докато кърмите? Ние ще определим в какво количество и какъв вид напитка ще бъде от полза за майката и няма да навреди на новороденото.

Ползи от кафето при кърмене на бебе

Продуктът съдържа голямо количество аминокиселини, които помагат да участват в производството на имунни клетки. Протеините в кафените зърна играят хранителна и енергична роля в клетъчната структура.

Кофеинът, от който се страхуват кърмещите жени, има възбуждащ ефект върху нервната система, повишава физическата активност, умствената дейност и тонизира мускулите на тялото, не само при майката, но и при новороденото.

Натуралното кафе съдържа цял комплекс от витамини (витамин В3, витамини А, D и Е), които са отговорни за растежа и развитието на клетките и стимулират свободното усвояване на калций и фосфор от организма.

От микроелементите кафените зърна включват калий, калций и магнезий, които осигуряват мускулна работа, регулират дейността на миокарда, кръвоносните съдове на мозъка и сърцето.

Защо кафето е вредно при кърмене

Въпреки уникалния състав, голямо количество изпито кафе може да повлияе негативно на благосъстоянието на мама и бебе..

Диуретичното действие помага за отстраняването на течности от тялото на новороденото и жената, което може да доведе до дехидратация и запек.

Кърмачетата могат да получат алергична реакция към компонентите на някои сортове кафе..

Също така, физическата активност на детето значително се увеличава и периодът на будност става по-дълъг, което може да причини бърза умора..

Какъв вид кафе да се даде предпочитание

Мислейки върху въпроса дали кафето е възможно за кърмещи майки, трябва внимателно да изберете продукта. Останете на естествени сортове, направени със собствените си ръце от прясно смлени зърна.

След смилането се препоръчва напитката да не се готви, а прахът да се излее с вряща вода и да се остави да престои. Добавянето на мляко в съотношение 1: 2 ще намали обема на тоника и ще смекчи ефекта на кофеина върху тялото.

Не забравяйте, че една или две чаши натурално кафе с мляко на седмица ще са достатъчни..

Помислете дали са възможни други видове кафе за кърмене:

 • Разтворимо кафе. Кърмещата майка трябва да го изключи от диетата, тъй като съдържанието на кофеин в него е много по-високо. Освен това е доказано, че този вид напитка може да има различни добавки и оцветители..
 • Цикория. Не се препоръчва за употреба по време на кърмене. Извличането на кофеин става с помощта на химикали и ако те присъстват в диетата, е възможно развитието на алергии или диария.
 • Зелено кафе. Доказано е, че има разрушителен ефект върху мастните клетки, което ще се отрази неблагоприятно на детето. Следователно можете да ядете зелени сортове само след като спрете да кърмите..

Кафето за кърмене може и трябва да се пие, защото съдържа полезни вещества. Разреждайки напитката с мляко, жената не се лишава от удоволствие. А ограниченото му количество не вреди на бебето.

Най-добре е да пиете ободряващата течност сутрин, след като детето е яло. Това ще намали концентрацията на кофеин до следващото хранене поради по-дългата времева рамка. Или можете да изберете без кофеин.

Сега можем уверено да отговорим на въпроса дали кафето може да се използва при кърмене. Да, можете, ако използвате продукта умерено и в същото време следвате нашите препоръки. Не забравяйте, че качеството и разнообразието играят важна роля. Магията на напитките от Слънчева плантация с удоволствие ще ви помогне с първата..

И накрая, още една тайна - ако пиете кафе на малки порции, ще се окаже, че заблуждава организма и намалява процента на кофеин в млякото на жената.

Възможно ли е кафе по време на кърмене

Много хора се интересуват от въпроса за пиенето на кафе по време на кърмене. Необходимо е да се разбере какво е включено в тази напитка, как тя влияе на тялото и има ли противопоказания за бременни жени. Едва тогава можем да кажем с увереност дали е възможно да се консумира кафе по време на кърмене и по време на бременност..

 1. Състав на кафе
 2. Истина и митове за кафето по време на кърмене
 3. Ползите и вредите от кафето при хранене
 4. Ефекти на кафето върху кърмачките и лактацията
 5. Влияние върху детето
 6. Кафе по време на кърмене. Основни правила
 7. Кога да пиете кафе, докато кърмите
 8. Кога да се изключи употребата
 9. Какво кафе можете да пиете, докато кърмите?
 10. Прясно смляно кафе
 11. Разтворимо кафе
 12. Кафе с мляко
 13. Безкофеиново кафе
 14. Зелено кафе
 15. Какво можете да пиете вместо кафе по време на кърмене
 16. Цикория
 17. Гуарана
 18. Йерусалимски артишок
 19. Mugitya
 20. Кафе от жълъди
 21. Мнението на д-р Комаровски
 22. Противопоказания
 23. Изводи: възможно ли е кафето при кърмене?

Състав на кафе

Ако разгледаме химичния му състав, тогава можете да намерите много различни микроелементи:

 • протеини, мазнини и въглехидрати в различни пропорции, в зависимост от вида на напитката;
 • кофеин и танин;
 • калий, магнезий и калций;
 • натрий, желязо, манган, мед, цинк и олово;
 • витамини от група В, Р и витамин Е;
 • целулоза;
 • хлоргенова киселина и други аминокиселини;
 • хемицелулоза;
 • пепел.

Тази напитка се оказва доста полезна, когато се консумира умерено..

Истина и митове за кафето по време на кърмене

Има много митове, според които пиенето на кафе по време на кърмене (HB) и по време на бременност е вредно..

Най-често лекарите казват, че кофеинът преминава през вътрешните бариери, за да навлезе в кърмата. Поради това детето спи неспокойно и може да страда от алергии. Кофеинът и други микроелементи могат да проникнат в майчиното мляко, но това не е причина да си отказвате удоволствието да се насладите на чаша ароматна напитка.

Много хора вярват, че разтворимото кафе не е естествено, така че няма да повлияе на бебето. Той обаче се прави и от истински зърна кафе, но технологията на обработка е различна..

Поради това се препоръчва да издържите без него през първите три месеца. Ако свикнете с него, тогава си струва да закупите само зърна с най-високо качество..

Отнема около пет часа, докато кофеинът напусне тялото на майката.

На въпрос дали е възможно да се пие някакъв вид кафе по време на лактация, можете да дадете положителен отговор. Но се препоръчва да направите това най-малко четири часа преди хранене на бебето..

Ползите и вредите от кафето при хранене

ПолзаВреда
 • кофеинът позволява на майката
  събуди се по-бързо това
  необходимо в ранните дни
  след раждането на дете;
 • зарежда тялото с основни витамини;
 • ви позволява да спестявате
  спокойно състояние с
  имащи навик за пиене.
 • стимулира нервната система на новороденото;
 • дехидратира тялото поради ефектите на кофеина;
 • инхибира абсорбцията на желязо;
 • може да бъде източник на алергии.

По този начин, когато се храни кафе, то е едновременно полезно и вредно. Ето защо трябва да пиете тази напитка внимателно, прибягвайки до някои правила за намаляване на нивото на кофеин в млякото по време на хранене..

Ефекти на кафето върху кърмачките и лактацията

Ето основните ефекти върху кърмещата майка:

 • когато към напитката се добавя мляко, лактацията се подобрява;
 • тонусът се повишава и активността се проявява;
 • подобрена концентрация;
 • наличието на антисептични свойства;
 • подобрено храносмилане.

Пиенето на кафе на зърна по време на кърмене е по-здравословно и безопасно от разтворимото кафе.

Влияние върху детето

Възможните нежелани реакции върху бебето вече са посочени по-горе:

 • повишена възбудимост;
 • алергия;
 • намалена абсорбция на желязо;
 • дехидратация.

Преди навършване на тримесечна възраст кофеинът се отделя от организма в рамките на 80 до 90 часа. Следователно майките трябва да пият кафе (всяко), докато кърмят с изключително внимание..

Кафе по време на кърмене. Основни правила

Ето няколко препоръки от лекарите относно това кога да се пие кафе по време на кърмене, в какви количества и какви сортове:

 1. Препоръчително е да изберете висококачествени зърна. Разтворимата напитка се прави от сортове с ниско качество и съдържа по-малко хранителни вещества.
 2. По възможност е по-добре да замените кафето с цикория, тъй като има по-малко вредни свойства, но има и ободряващ ефект..
 3. Не се препоръчва да пиете зелен чай вместо кафе, тъй като съдържанието на кофеин е по-високо.
 4. Напитката без кофеин може да бъде добра алтернатива на естествената.
 5. Ако не варите натурално кафе, а го заливате с вряща вода и го оставяте да се вари, тогава количеството на вредните вещества ще намалее.
 6. След чаша кафе е необходимо да изпиете чаша чиста вода, тъй като тя дехидратира тялото и намалява качеството на млякото.

Понякога не трябва да пиете кафе, докато кърмите. Обикновено лекарите препоръчват да се откажат от него, ако детето не може да заспи, държи се неспокойно, развива кожни обриви или други проблеми..

Може да е трудно да се определи какъв е проблемът. Следователно трябва да премахнете различни храни от диетата на майката, за да разберете какво е причинило нежеланите последици..

Ако бебето е родено преждевременно, тогава първите няколко месеца трябва да се откажете от кафето.

Кога да пиете кафе, докато кърмите

Невъзможно е предварително да се определи какъв ще бъде ефектът от напитката върху детето. Следователно всичко е позволено да се яде и пие. Но след първия път трябва да изчакате малко, за да видите реакцията. Ако бебето има обрив, тогава този продукт трябва да бъде изключен от диетата..

 1. Лекарите препоръчват да се пие кафе не по-рано от 90 дни след раждането на бебето..
 2. Струва си да пиете кафе сутрин с мляко. Тогава отрицателните свойства ще бъдат сведени до минимум. Не се препоръчва да се пият повече от две чаши през деня.
 3. Струва си да изпиете чаша кафе след хранене на бебето, така че следващия път съдържанието на вредни вещества в млякото да е по-малко. Също така, не яжте шоколад и консумирайте други кофеинови продукти през деня, ако сте пили тази напитка сутрин..

Кога да се изключи употребата

Силно се препоръчва да се откажете от кафето в следните случаи:

 • повишена чувствителност на детето към кофеин;
 • появата на алергична реакция при бебе;
 • имате проблеми с лактацията;
 • новороденото е недоносено;
 • детето има сериозни здравословни проблеми.

Кафето и кърменето не се изключват взаимно. Но трябва да бъдете изключително внимателни.

Какво кафе можете да пиете, докато кърмите?

Въпреки че лекарите препоръчват да се използва само натурална напитка, не винаги кърмещата майка може да си позволи да я направи. Процесът отнема време и дори не можете да оставите бебето дълго време..

Прясно смляно кафе

Счита се за най-ценната. Той съхранява всички витамини и минерали, от които тялото се нуждае, а по време на процеса на готвене се чува приятен аромат из стаята. Но е необходимо да приготвите напитката правилно. След като излее необходимото количество суровини в турчин, той се излива с вода и се поставя на огън. Не трябва да се оставя главата да се разпада поради кипене. Именно в него се намират смоли и етерични масла, които придават на кафето вкус и аромат..

Педиатричните лекари обикновено съветват да не се пие кафе по време на кърмене. Слабата напитка и в малко количество обаче е полезна за организма.

Разтворимо кафе

Най-често момичетата го пият. Готвенето отнема малко време, но ефектът е същият. Но зърната с ниско качество се използват за създаването на тази напитка. И по време на тяхната обработка се губят почти всички полезни свойства..

Освен това производителите често добавят ароматизатори, за да създадат приятна миризма на кафе в стаята. Ползата и вредата от тази напитка са по-малко. Но пиенето също е по-добре в малки количества. Позволява ви да повишите концентрацията и спомага за ободряване, но действието няма дългосрочен ефект..

Кафе с мляко

Добър вариант за жени по време на кърмене. Самото кафе извежда течността от тялото, а млякото ви позволява да увеличите лактацията. Можете да пиете по една чаша кафе на ден през първите няколко седмици. След това се оставя дозата да се увеличи до 2 - 3 чаши на ден..

Към всички видове тази напитка се добавя мляко. Колкото повече е, толкова по-малък ще бъде ефектът на кофеина. Лекарите съветват да го излеете в съотношение 1: 1.

Безкофеиново кафе

Днес той се счита за популярен сред тези, които не могат да живеят без тази напитка. Позволява ви да неутрализирате негативните ефекти и да доставите удоволствие на човек. Продава се в специализирани магазини и супермаркети..

Той не съдържа кофеин, но някои етерични масла остават след обработката на зърната..

Затова не консумирайте повече от три чаши от тази напитка на ден..

Зелено кафе

Използва се от диетолозите като средство за подтискане на глада. Това кафе също ви позволява да прочистите стомаха от токсини и токсини. Но не се препоръчва да го пиете по време на кърмене. Почистването на стомаха се извършва заедно с хранителни вещества, които все още не са усвоени. Това означава, че бебето няма да може да получи всичко необходимо с кърмата..

Ако една жена реши да използва зелено кафе, тогава си струва да го изпечете сами. След това, когато зърната придобият характерния си кафяв оттенък, те могат да бъдат смлени и приготвени за вкусна напитка..

Какво можете да пиете вместо кафе по време на кърмене

Има много заместители на тази напитка, които също съдържат кофеин. Количеството му е по-малко, поради което отрицателното въздействие върху детето е намалено. Но трябва да използвате всичко с повишено внимание, като премахвате от диетата това, към което бебето е алергично.

Цикория

Най-често се използва вместо кафе. Съдържа малко кофеин, а вкусът не се различава много от оригиналната напитка. Продава се в хранителни магазини и цената е ниска. Обикновено се смила. Следователно трябва да се свари или да се излее с вряща вода и да се настоява.

Има незабавна цикория, която е пълен аналог на лиофилизирано кафе. Но вкусът е малко по-различен. В тази напитка има много по-малко кофеин..

Гуарана

Друга алтернатива на кафето. Екстрактът му се използва в спортното хранене, което ви позволява да поддържате концентрация, да ускорявате метаболизма и да отслабвате по-бързо. Залейте праха с вряла вода и оставете да се запари малко. Но можете да използвате всяка друга течност, така че вкусът може да варира..

Предозирането има отрицателни ефекти върху тялото, така че не се препоръчва да се използват повече от 100 грама суровини. Когато се използва правилно, активността на жената ще й позволи да се отърве от излишните мазнини..

Йерусалимски артишок

Той понижава кръвната захар и нормализира кръвното налягане. Земната круша има много различни ползи за здравето. Ако го приберете сами, тогава трябва да изсушите клубена и да го нарежете. Изпържете клубените преди ядене. Само след това те могат да се излеят с вряща вода, като се оставят да се варят 2 - 3 минути.

Веществото не съдържа почти никакви вредни вещества, поради което служи като добра алтернатива на кафето. Освен това жените по време на кърмене могат да го използват без страх..

Mugitya

Това е ечемичен чай. Съдържа по-малко кофеин от зеления. Продава се в специализирани магазини. Няма специални изисквания за варене. Ето полезните му свойства:

 • укрепване на имунната система;
 • попълване на резервите от витамини и минерали, необходими на организма;
 • подобрена концентрация и прилив на жизненост.

Не се препоръчва да се консумират повече от 2 чаши от тази напитка по време на лактация през деня.

Кафе от жълъди

Той има редица полезни свойства:

 • наличието на нишесте и кверцетин;
 • служи като антиоксидант;
 • намалява отока и възпалителните реакции;
 • стабилизира количеството захар в кръвта;
 • ви позволява да развеселите.

Суровините трябва да се купуват само в специализирани магазини, защото не всички жълъди са подходящи за приготвяне на напитка.

Мнението на д-р Комаровски

Той е известен със своя либерализъм и твърди, че кърмещите майки могат да пият кафе ежедневно. Но той е съгласен с други лекари, че с тази напитка не трябва да се злоупотребява. Препоръчително е да пиете не повече от три чаши на ден. Препоръчително е да се разрежда с мляко.

Противопоказания

Наложително е да се откажете от кафето, ако детето е свръхчувствително към него и при наличие на кожни обриви. Не се препоръчва за хора със сърдечни проблеми и отслабен имунитет, тъй като напитката съдържа малко вещества, вредни за човешкото тяло..

Изводи: възможно ли е кафето при кърмене?

Няма преки забрани. Всичко зависи от реакцията на бебето към тази напитка. Ако майката не може да живее без кофеин и детето има повишена възбудимост, тогава трябва да се използват аналози.

Производителите предлагат разнообразни продукти с кофеин. Те не трябва да бъдат напитки. Например, естественият тъмен шоколад също съдържа много от него..