В дните на дълги рокли и корсети правилата на благоприличието забраняваха на жените „в положение“ да се появяват в обществото. Тези от тях, които не искаха да се лишават от удоволствията да присъстват на светски събития, балове и други развлекателни събития, не спряха да носят прилепнали рокли и прилепнали корсети до последната възможност. Все още си спомняме с ужас последиците от подобна злоупотреба с тялото на жената и тялото на неродено дете. Жестоките времена и нрави останаха в далечното минало и в наше време бременността практически не променя обичайния начин на живот на жените: много буквално не спират да работят до деня на раждането и се стремят да изглеждат привлекателни, въпреки постоянно нарастващия корем. Основата на всеки офис дрескод е класически чорапогащник. Могат ли бременните жени да носят чорапогащи, включително ежедневни, а също и топли? Ще стискат ли корема твърде много?

Могат ли бременните жени да носят редовни чорапогащи?

В началото на бременността женското тяло не налага никакви специални изисквания към гардероба: с изключение на отхвърлянето на тесни панталони или клинове, във вашия арсенал остават всякакви чорапогащи, поли и рокли. Но с течение на времето прилепналият трикотаж става тесен, талията се закръгля. Как да бъде?

Естествено, чорапогащите със стягащ, повдигащ, коригиращ или моделиращ ефект трябва да бъдат изоставени още в първите дни на бременността..

Дори ако обикновените ежедневни чорапогащи ви се струват доста удобни и очаквате да се справите с тях, като по този начин спестите от закупуването на специални чорапогащи за бременни жени, трябва да знаете, че сте изложени на голям риск. Твърде големият външен натиск върху корема може да провокира увеличаване на естествената устойчивост на тялото отвътре, включително повишен тонус.

Чорапогащникът трябва да пасва само на корема, талията и таза, но по никакъв начин да не стиска. По съветско време е имало така наречените чорапогащници с големи размери, които всички са носили. По това време обаче нямаше специални чорапогащи за бременни жени..

Памучни чорапогащи с ребро, съществували по съветско време, които лесно можеха да се издърпат до раменете, трябваше да бъдат прибрани в кръста и затегнати с допълнителна еластична лента, тъй като стандартната вложка изобщо не държеше чорапогащите. Такива чорапогащи не предизвикват безпокойство, тъй като в състава им изобщо няма еластан.

Поради наличието на еластан, съветските чорапогащи се вписват добре, но могат да изстискат твърде много. В допълнение, синтетичните чорапогащи могат да възпрепятстват дишането на кожата, което се увеличава по време на бременност. Поради тази причина бременните жени се съветват да избират чорапогащи с максимално съдържание на памук..

Лайф хак: спестяване на чорапогащи за бременни жени

Чорапогащи за бременни винаги са по-скъпи от обикновено. Това се обяснява с факта, че нуждата от тях е много по-ниска, отколкото за обикновените, и факта, че за тяхното производство се изразходват повече материали и те имат по-сложен дизайн поради специална вложка на корема.

Купуваме обикновени чорапогащници с няколко размера по-големи

За да спестят пари, много бременни жени купуват редовни чорапогащи, но един или повече размери, по-големи от необходимите. За някои този конкретен метод е реална икономика. Всички фигури са различни и някой може да е най-удобен в чорапогащник с 2-3 размера по-голям. В същото време такива чорапогащи не притискат и не се плъзгат.

Носим чорапогащи назад

Чорапогащи с широка задна вложка вместо ластик, но без формован ток, могат да се носят назад, поставяйки вложката върху порасналия корем. Чорапогащниците със задна вложка обикновено започват от размери 4-5.

Преминаване към чорапи

Ако сезонът позволява, можете да откажете чорапогащи и да отидете на чорапи. Тази опция е особено подходяща за тези, които страдат от оток на краката: специални компресионни чорапи за бременни жени ще помогнат да се справят със споменатия проблем и ще заменят чорапогащника. Съвременните компресионни чорапи не изискват колан, а се държат на краката посредством силиконови ленти.

Ако нямате проблеми с краката си и подуването не ви притеснява, тогава можете да носите редовни чорапи. Между другото, закупувайки няколко чифта еднакви чорапи наведнъж, можете да спестите пари, като изхвърлите не целия чифт, а само един скъсан чорап и го замените с нов.

Всички горепосочени методи са дадени само като примери и не са ръководство за действие. Не забравяйте, че чорапогащите по никакъв начин не трябва да притискат тялото ви и затова е по-добре да намерите алтернатива или да вземете специални чорапогащи за бременни жени.

Специални чорапогащи за бременни жени: правила за подбор

За известно време чорапогащи, които са по-големи от обикновено, могат да ви спестят неприятностите при закупуването на специални чорапогащи за бременни. Знаете ли какво причинява най-много неудобства в края на бременността? Това са чорапогащници ластици! И дори ако купувате обикновени чорапогащници с един размер по-големи, те пак са предназначени за талията на стандартна фигура. Някой просто разрязва притискащия колан на чорапогащника, не се смущава от пълзящи стрели, някой се опитва да носи чорапогащи с ниска талия, забравяйки, че коланът им ще падне върху най-изпъкналата част на корема, а някой носи обикновени чорапогащи, сгъвайки колана под корема... Всеки от тези методи причинява много неудобства и не решава основния проблем..

Чорапогащи за бременни. Снимка: queenbee.com.au

В съвременния свят бременността и първият период на майчинство могат да протекат с комфорт, който преди 30 години беше недостъпен за повечето. Вместо пелени за многократна употреба и безкрайни измивания на ръце, сега има пелени за еднократна употреба, които освобождават времето на мама, помагат за спестяване на сила и ръце; разнообразие от бебешки дрехи за новородени ви позволява да не държите бебето повито, но му дава възможност да се движи и да се развива от първите дни на живота. На този фон специалните чорапогащи за бременни жени са само едно от малките неща, които улесняват живота на бъдещата майка. Ако ги пренебрегнете?

Със сигурност мнозина не купуват специални чорапогащи за бременни, само за да спестят пари. Но сигурни ли сте, че наистина ще успеете да спестите пари и в същото време да не навредите на здравето и здравето на детето??

Така че, ако ще купувате чорапогащи за бременни, имайте предвид няколко малки неща:

 • ако купувате чорапогащи от неизвестен за вас производител, внимателно проучете опаковката; обърнете внимание на състава, дори помиришете чорапогащника (при бременни жени обонянието значително се засилва), ако има химическа миризма, откажете да купувате;
 • преди да купите чорапогащник, консултирайте се с продавача, прочетете колкото се може повече отзиви в интернет, като си спомните, че някои от тях могат да бъдат персонализирани;
 • не забравяйте, че чорапогащи не могат да бъдат върнати или заменени, така че в случай на неуспешен избор, няма да има кой да предяви иск;
 • не купувайте чорапогащи за бременни от онлайн магазин, освен ако не сте опитен онлайн купувач;
 • когато избирате чорапогащник, помолете продавача да отвори опаковката и да ви демонстрира продукта; опипайте платното, проверете еластичността на колана;
 • не забравяйте, че коремът ви непрекъснато расте, така че може да ви трябват чорапогащи от няколко варианта.

Чорапогащи за бременни жени ще са необходими за кратък период, но те трябва да бъдат избрани много по-внимателно от всеки друг. Дори изборът на чорапи за сватба не е толкова важен.!

Желаем ви комфортна бременност!

Основна снимка: bondgirlglam.com

Не подценявайте ролята на чорапите в семейния живот. На жена в чорапи никога няма да се каже: "Пресолени пелмени!" Ако жена в чорапи сервира кнедли, те ще бъдат изядени, дори да е забравила да ги сготви..

Най-добрите видове чорапогащи за бременни жени и правилата за избор как да ги носите

Бременните жени често се затрудняват при избора на дрехи поради промени в тялото. Размерът може да се промени няколко пъти в продължение на 9 месеца. Също така трябва да изпробвате специално бельо за рокли и поли. През зимата, пролетта и есента изборът на чорапогащник се превръща в проблем за бременните жени: те трябва да се поберат по размер, да не стискат стомаха и да не причиняват дискомфорт.

Характеристика:

Чорапогащите за бременни имат отличителна черта - наличието на вложка в корема, която е предназначена за удобно разтягане с увеличаване на размера. Освен това за бременни жени се произвеждат чорапогащи с плоски шевове, които не създават излишно триене при носене..

Как да изберем подходящите чорапогащи

При избора на това парче гардероб те се ръководят от основните критерии. Важното е качеството и плътността на материала, наличието или липсата на изолация. Също така, бременните жени се ръководят от наличието на поддържащ ефект..

Без шевове и вложки

Моделите без специални вложки за корема могат да имат лек ефект на отслабване в ранните етапи, но с увеличаване на размера на корема, те могат да се увеличат в колана поради специална гумирана вложка. Вложката е направена като колан с отвори, позволяващи да увеличите обема с няколко размера. Такива модели нямат централни шевове. Страничните шевове са обработени със специална технология, която намалява триенето с кожата.

Хипоалергичен материал

За да не провокирате прояви на кожни алергии, изберете чорапогащи, изработени от естествени материали. За компресионни модели се използват найлон, еластан, памук, микрофибър. Те са приятни на допир, не предизвикват дразнене.

Дишащ

Едно от качествата е способността да пропуска въздух. Това свойство се определя от степента на плътност на материалните контури.

Размерът

За да изберете правилния размер в магазините за бременни жени, се използват специални таблици. Те вземат предвид структурните особености на фигурата, размера на прасеца, краката и дължината на подбедрицата. Освен това чорапогащите могат да бъдат съобразени с размера, който жените са носили преди бременността..

Сезонност

За зимата и студената есен изберете топли чорапогащи. Те имат вътрешна изолирана страна, съставът може да съдържа различен процент вълна.

Видове чорапогащи за бременни жени

Сред разнообразието от модели се избират чорапогащи с ефект на натиск при компресия. Тънките опции са подходящи за топло време, през зимата предпочитат варианти с допълнителна изолация.

Найлон

Найлонови чорапогащи с обичайния размер се избират от жени в ранна бременност. С увеличаване на корема, налягането на еластичната лента на конвенционалните модели се увеличава. Производителите предлагат найлонови чорапогащи с еластични вложки в кръста. Плътността на такива модели варира от 40 до 120 ден.

Изолирани

За зимния сезон се произвеждат модели, изолирани с допълнителни материали. Това могат да бъдат памучни чорапогащи или модели от микрофибър с добавена вълна. Напоследък са широко разпространени разновидностите от микрофибър с вътрешна поларна повърхност..

Компресия

Компресионните чорапогащи се използват за получаване на терапевтичен ефект или като профилактично средство при наличие на симптоми на разширени вени по краката. Те изпълняват няколко функции едновременно:

 • помагат за възстановяване на притока на кръв;
 • разпределете равномерно товара;
 • предотвратяват появата на отоци.

Тези модели са изработени от плътен материал със задължително добавяне на гумени конци. Когато препоръчва носенето на компресионни чорапи, лекарят взема предвид особеностите на състоянието на бременна жена, съветва да изберете компресионно бельо от 1, 2, 3 или 4 класа.

Цветове

Класическите цветове се допълват от различни нюанси. Единственото условие за избор е контрол върху качеството на материала. Евтините аналози на добро бельо за майчинство могат да се различават при използването на багрило, което дразни кожата.

Бежово

Най-често срещаният бежов, телесен оттенък. Най-често това са модели с ниска плътност, найлон, светлина.

Бял

За бременни жени произвеждат бели чорапогащи и чорапи със средна плътност. Моделите са проектирани да се носят в хладно време.

Жълто

Яркожълтият оттенък на чорапогащите за бременни е приповдигнат. Те произвеждат жълти модели от еластан, микрофибър, със средна плътност. Носят се през топлата пролет, началото на есента.

Кафяво

Един от най-популярните нюанси. Зимно затоплени чорапогащи от микрофибър могат да бъдат кафяви. Найлоновите модели са представени в различни нюанси:

 • кафе;
 • мока;
 • светлокафяво;
 • шоколад.

червен

Цветните чорапогащи за бременни могат да бъдат червени. Плътността на такива модели обикновено не надвишава 80 den.

Сиво

Сивите микрофибърни или памучни чорапогащи с еластан могат да бъдат допълнени с руно изолация. Сиви чорапогащи за бременни жени могат да бъдат намерени под формата на чорапи с ток, но без пръст. Под такива модели е удобно да обуете допълнителни чорапи, за да затоплите краката си.

Черните

Черното обикновено се използва за зимни модели. Бременните жени също носят найлонови черни чорапогащи с вложки по корема.

Плътност

Плътността на чорапогащника се определя от количеството ден. Това е единицата, използвана за измерване на плътността на нишките. Чорапогащи с плътност под 10-15 ден не се произвеждат за бременни жени.

 • за извън сезона на бременни жени се предлагат модели с плътност над 50 ден;
 • модели над 100 ден се произвеждат за зимата.

Популярни марки чорапогащи

Много популярни производители на трикотаж разработват специални линии за бременни жени. Моделите се шият, като се вземат предвид анатомичните особености, като се използват естествени материали.

Калзедония

Италианска марка. Произвежда модели от различни цветове за бъдещи майки: от бяло до люляково и розово. Фирмата се отличава с висококачествени продукти.

Релаксан

Италиански производител. Продуктите за бременни жени се правят по специална технология, с допълнително импрегниране.

Ергоформа

Фирма от Италия, която е специализирана в производството на компресионно бельо. Продуктите се отличават с издръжливост, здравина.

Венотекс

Производител на компресионно бельо за бременни. Фабриката от САЩ също произвежда чорапи и високи колене.

Б Ами

Италианската марка произвежда модели с големи размери. Цветовата гама на продуктите е разнообразна.

Джулия

Производителят е специализиран в топли чорапогащи. Производството се намира на територията на Украйна.

Dea mia

Беларуска компания за производство на бельо за бременни жени. Шевовете върху продуктите се обработват по специална технология.

Прозрачно фолио

Чешката компания предлага модели в различни цветове. Чорапогащи от тази марка са предназначени за топли европейски зими.

Немският производител е един от лидерите на пазара за компресионно бельо. Компанията произвежда и устройства за отглеждане.

Може ли да се носи чорапогащник по време на бременност

Има много предупреждения за бременни жени относно бельо, дрехи и аксесоари. Чорапогащите могат да окажат натиск върху стомаха ви и да причинят дискомфорт. Когато планирате гардероб за следващите 9 месеца от бременността, трябва да вземете предвид увеличаването на размера на корема, да използвате продукти, които са подходящи по обем и не предизвикват усещане за стягане.

Правила за носене

Найлоновите чорапогащи се носят по същия начин, както преди бременността. В същото време те се опитват да минимизират времето за носене. Компресионните чорапогащи имат особености на носене. Те имат лечебен ефект, когато се използват правилно.

Как да използвам

Експертите са разработили основите на правилата, които трябва да се спазват при носене на модели на компресия:

 • компресионни чорапогащи се носят, докато лежите;
 • обличането започва с чорап, постепенно изправяне на събраните чорапи;
 • когато обличате, отстранете бижутата от пръстите, внимавайте да не улавяте материал.

Противопоказания

Компресионните чорапогащи се препоръчва да се използват самостоятелно, като превантивна мярка. Ако имате сериозно заболяване, трябва да се консултирате с флеболог. Освен това има противопоказания за носене на компресионни чорапогащи. Те се отнасят до сериозни усложнения, свързани със заболявания на червата, кръвта, тазовата област.

Съвет на лекаря

Можете да намерите правилния размер на продуктите за бременни жени, като използвате специална таблица. Монтажът се извършва сутрин, когато степента на развитие на оток е минимална.

Възможно ли е да носите чорапогащи по време на бременност

Чорапогащите са се утвърдили здраво в дамския гардероб. И ако през летния сезон можете да се справите без тях без особени затруднения, то през зимата и извън сезона е много по-трудно да направите това..

Може ли чорапогащник да се носи по време на бременност? Кои чорапогащи да изберете: найлон, топъл, ниска или висока талия, редовен или компресия? Какво представлява компресионният трикотаж и може ли да навреди? Всичко това ще бъде обсъдено допълнително..

Възможно ли е да носите чорапогащи по време на бременност

Такива продукти, както и други елементи от облеклото, могат да се носят по време на бременност, най-важното е, че те не причиняват дискомфорт на бъдещата майка. За жени, които са в интересна позиция, е проектиран специален модел чорапогащник, за който рискът от неприятни усещания по време на носене е сведен до минимум.

Най-популярните видове чорапогащи, използвани от бременни жени, са:

 • найлон: еластични найлонови чорапогащи. Има различни плътности, този показател се измерва в дение (ден). Колкото повече бърлога, толкова по-плътен е продуктът. Чорапогащи с плътност 10-15 ден са подходящи за вечерно облекло. 20 дение елементи са най-популярната ежедневна опция. Чорапогащи с плътност 40 ден се считат за офис вариант. В хладно време ще са подходящи чорапогащи с плътност 70 den.
 • изолирани: съставът съдържа еластан, добавени са също акрил, микрофибър или памук.
 • компресия: превантивно и терапевтично трико. Произвежда се в различни размери и има няколко класа на компресия. Необходимостта от носене на компресионни чорапогащи, степента на компресия трябва да се определя от флеболога.

Редовни чорапогащи по време на бременност

Чорапогащите „преди бременността“ обикновено не създават неудобства на жените в първия триместър на бременността. С нарастването на бременното коремче обаче трябва да вземете предвид все повече нюанси и дори да изберете малки трикове при избора на чорапогащи.

Какво да търсите, когато купувате редовни чорапогащи за бременност.

 • Манистата трябва да е гъвкава, но мека. Това ще сведе до минимум натиска, упражняван върху корема от ластика..
 • Размерът се определя въз основа на ръста и теглото на жената. Вече държаните майки препоръчват да купувате чорапогащници с няколко размера по-големи.
 • Малък трик: обикновените изолирани чорапогащници, носени отпред, могат да играят ролята на затоплени чорапогащи за бременни жени. За да направите това, чорапогащникът трябва да бъде с няколко размера по-голям от необходимия, без маркирана пета, е необходимо да имате задна вложка (2 шева в областта в областта на задните части).

Специални найлонови чорапогащи по време на бременност

Специално за бъдещите майки, чорапогащи с висока талия и изключително еластична вложка в коремната област се произвеждат от различни материали. Дори коремчето през последните седмици на бременността може лесно да се побере в такъв модел..

Компресионни чорапогащи по време на бременност

По време на бременност се образува допълнителен кръг на кръвообращението, за покриване на нуждите на който тялото увеличава обема на циркулиращата кръв. Също така през този период съсирването на кръвта се увеличава - това е естествен механизъм за защита на жената от кървене по време на раждането и следродилния период. Нарастващата бременна матка компресира долната куха вена, което уврежда изтичането на кръв от крайниците. Този факт, заедно с повишеното съсирване на кръвта, увеличава вероятността от поява или прогресия на разширените вени, допринася за образуването на кръвни съсиреци..

Единственият повече или по-малко работещ начин за намаляване на риска от развитие на гореописаните негативни явления е носенето на компресионни трикотажни изделия. Необходимостта от носене и степента на компресия се определя от флеболога, често на бременни жени се предписват трикотажни изделия от втори клас на компресия.

Как работят компресионните чорапогащи по време на бременност:

 • Силата на компресия при носене на компресионни трикотажни изделия намалява от стъпалата до бедрата. Това само по себе си помага за улесняване на изтичането на кръв и създава допълнителен импулс, който помага за изпомпване на кръвта нагоре, дори по време на дълги периоди от бременността..
 • Чорапогащникът притиска мускулите на прасеца, като по този начин предотвратява разтягането на стените на кръвоносните съдове на долните крайници.

Положителни ефекти от носенето на компресионни чорапогащи:

 • поддръжка на вени;
 • стимулиране на кръвообращението;
 • преразпределение на кръвния поток от разширени вени към вени с нормален размер;
 • създаване на равномерен постоянен натиск върху повърхността на краката;
 • стимулиране на кръвообращението;
 • предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци;
 • оптимизиране на храненето на тъканите.

Противопоказания за носене на компресионни чорапогащи

 • заличаващи заболявания на артериите на краката (изпълнено с влошаване на притока на кръв, гангрена, ампутация).
 • отворени повърхности на рани по кожата;
 • сърдечно-белодробна недостатъчност;
 • захарен диабет, свързан с появата на съдови усложнения на долните крайници;
 • възпаление на вената с признаци на септичен процес.

Какво да търсите при избора на компресионни чорапогащи:

 • Размерът. Измерванията за определяне на необходимия размер трябва да се предприемат веднага след събуждане сутрин: по това време краката на бременните жени най-малко се подуват.
 • Съответствие с RAL-GZ 387 - немският стандарт, приет през 1987 г., регулиращ състав, якост, еластичност, компресионни свойства на материала, изисквания за маркиране, опаковане.
 • Нискокачественият компресионен трикотаж може да причини доста сериозни вреди, за да се избегне това, се препоръчва използването на изпитани и удобни за хората компресионни трикотажни изделия на компании като: Bauerfeind, Sigvaris, Medi, Venosan, OFA Bamberg.

Правила за поставяне на компресионни чорапогащи:

 • Трябва да обуете компресионни чорапогащи веднага след събуждане, в идеалния случай без да ставате от леглото.
 • Медицинското трико, особено високи класове на компресия, е трудно да се облече. За да опростите процеса, можете да закупите специално устройство за обличане на чорапогащи.
 • Преди да облечете чорапите, не вдигайте "акордеона" - това само ще усложни процеса на обличане. По-правилно би било да обърнете чорапа отвътре навън почти до края, да го сложите на крака и внимателно да го издърпате върху целия крак.

Правила за грижа за компресионни чорапогащи:

 • Продуктът трябва да се измива редовно с помощта на меки синтетични препарати: бебешки сапун, шампоан.
 • Не използвайте балсами, изплаквания - те могат да разяждат тъканта, като по този начин намаляват експлоатационния живот на продукта.
 • Компресионните трикотажни изделия трябва да се перат при температура не по-висока от 40 градуса на ръка, деликатно, без усукване.
 • Сушенето на слънце, батериите са забранени. Чорапогащите се сушат плоски върху хоризонтална повърхност.

Изход

Бъдещите майки не трябва да се отказват от носенето на чорапогащи, при условие че продуктът е удобен за носене.

Преди да носите компресионни чорапогащи по време на бременност, е задължително да посетите флеболог.

Могат ли бременните жени да носят чорапогащи

Чорапогащите се превърнаха в универсално облекло в дамския гардероб. Те могат да се носят с рокли, поли и гащеризони. През студения сезон те се носят и под панталони и дънки, така че поради допълнителен слой в дрехите, жената се чувства още по-комфортно. През последните 5 години още една комбинация се смята за модерна: чорапогащи с къси панталони. Това е подходящо както за бизнес, така и за ежедневен стил..

Възможно ли е да носите чорапогащи по време на бременност? За да отговорите на този въпрос, трябва да вземете предвид вида на продукта и благосъстоянието на бъдещата майка..

Възможно ли е да носите чорапогащи по време на бременност

Жена, която очаква бебе, трябва преди всичко да помисли за комфорта си. По-добре е да не носите чорапогащи, които искате да свалите възможно най-скоро поради неприятни усещания по време на бременност. За бъдещите майки такъв елемент от гардероба трябва да бъде избран много внимателно, така че продуктът да е свързан с полза и удобство..

Чорапогащи за жени, които могат да се носят по време на бременност, са:

 1. Капронови. Те се различават по плътност (измерена в ден) и цвят. Такива продукти са много еластични. Тънкият найлон (10-15 ден) изглежда страхотно с вечерни рокли. Препоръчително е да носите чорапогащи с плътност 40 ден в офиса. Съществуват и найлонови продукти, чиято плътност достига 70-100 ден. Те могат да се носят през пролетта или есента с рокли и поли..
 2. Изолирани. Те се различават от найлона по своя състав. В допълнение към еластан те съдържат памук, микрофибър или акрил. Такива чорапогащи за бременни жени, които могат да се носят през студения сезон, са много приятни за тялото..
 3. Компресия. Бременните жени могат да носят компресионни чорапогащи и чорапи, които са изработени от превантивни и лечебни трикотажни изделия. Те се различават не само по размер и цвят, но и по клас на компресия. Препоръчително е да изберете продукти за компресия само след консултация с флеболог. Те обикновено се предписват, ако има проблеми с кръвоносните съдове или ако има прекомерно натоварване на краката..

Редовни чорапогащи по време на бременност

След като жената разбере, че през следващите 9 месеца ще стане майка, трябва да преминете към подреждането на гардероба си. Някои предмети (включително тесни дънки, къси якета и якета) трябва да бъдат премахнати незабавно, за да няма изкушение да ги носите по време на бременността. Можете да носите редовни чорапогащи по време на бременност, но те са подходящи само за първия триместър. Когато коремчето започне да расте, те вече няма да седят удобно на фигурата..

Когато избирате чорапогащи за жена по време на бременност, трябва да вземете предвид следните точки:

 • ластикът трябва да е еластичен, но е много важно той да не стиска корема.
 • размерът на чорапогащника зависи от ръста на жената и от нейното тегло - тъй като по време на бременност коремът непрекъснато увеличава обема си, по-добре е да се вземат продукти с 1-2 размера по-големи, отколкото да се разочаровате, когато са малки.
 • чорапогащи не трябва да дразнят кожата - меките и естествени материали ще ви осигурят комфорт по време на ежедневното носене.
 • редовни чорапогащи за бременни жени могат да се носят, докато притиснат стомаха - в случай, че се появи дискомфорт, ще трябва да закупите специални найлонови продукти.

Специални найлонови чорапогащи по време на бременност

Производителите на дрехи за бъдещи майки се грижат жените да се чувстват комфортно както на работа, така и докато се разхождат из града. Бременните жени могат да носят чорапогащи с висока талия с еластични вложки в корема. Дори в последната седмица на бременността такива продукти ще бъдат удобни и бъдещата майка ще може да носи с удоволствие поли, рокли и туники с тях..

Когато избирате специални найлонови чорапогащи за бременни жени, трябва да знаете, че:

 1. Всеки производител може да има своя собствена размерна мрежа. Трябва да го прочетете внимателно, преди да направите покупка. Когато избирате продукти в офлайн магазин, не забравяйте да ги докоснете, за да сте сигурни, че материалът е мек.
 2. Чорапогащите са продукт, който не може да бъде заменен или върнат, така че е по-добре да отделите повече време за избора им, отколкото да губите пари.
 3. Не си струва да купувате чорапогащи онлайн. Това важи, когато продуктите на производителя са непознати за вас. Ако не е възможно да отидете в магазина, тогава в Интернет можете да изберете панталони и клинове за бременни жени, които ще се поберат добре. Например в онлайн магазина на Гордата мама можете да закупите такива артикули от гардероба с доставка и възможност за изпробване.
 4. Онлайн ревютата са чудесен източник на информация. През 2020 г. персонализираните отзиви не са необичайни, но ако продуктът е наистина добър, след като прочетете 10-20 отзива, ще стане ясно. Разберете какви са избраните чорапогащи за бременни жени, какви са техните предимства и недостатъци.
 5. Видът на аксесоара зависи от целта, за която е закупен. Чорапогащите, които ще носите с вечерни рокли и поли, трябва да са тънки. Цветът им трябва да съответства на крайния вид. Стереотипите, че роклите с дълги ръкави могат да се носят само с черни чорапогащи, отдавна са изчезнали. Днес няма универсални решения и всичко зависи от конкретния образ..

Когато купувате чорапогащи, е по-добре да изберете няколко чифта наведнъж. Имайте предвид, че няма да мине през цялата бременност в продукт със същия размер, тъй като теглото на бъдещата майка се увеличава средно с 10-12 кг за 9 месеца.

Компресионни чорапогащи по време на бременност

Докато чакате бебето, рискът от развитие на разширени вени се увеличава. Това се дължи на факта, че в тялото се появява допълнителен кръг на кръвообращението и съсирването на кръвта се увеличава. Разширените вени, които могат да доведат до образуване на кръвни съсиреци, са много опасни за бременните жени. Компресионните чорапогащи са терапевтичен аксесоар, който ви позволява да:

 • получете лекота в краката си;
 • за маскиране на дефекти по краката (съдови мрежи, изпъкнали вени, натъртвания);
 • намаляване на венозната недостатъчност;
 • намаляване на подуването.

Добри компресионни чорапогащи, предназначени за жени по време на бременност, могат да се носят, ако:

 • в комплект с еластична вложка за корема;
 • отговарят на размера и класа на компресия (по този въпрос трябва да се консултирате с флеболог);
 • не ограничават движенията и не причиняват дискомфорт;
 • се характеризират с приятна текстура.

Компресионните продукти за бъдещи майки трябва да бъдат специално подбрани, като се вземат предвид характеристиките на фигурата на бременната жена. Препоръчително е да ги носите през целия ден - обличайте сутрин и сваляйте вечер. Такъв артикул от гардероба задължително трябва да се побере в размер, за да не претоварва стомаха и краката.

Продуктът за предотвратяване развитието на венозни заболявания може да не се носи от всички. По-долу са противопоказанията за използването на компресионни чорапогащи:

 • наличието на рани и наранявания по кожата;
 • възпалителни заболявания на вените (със сепсис);
 • захарен диабет (в случай, че е повлиял на състоянието на кръвоносните съдове);
 • сърдечно-белодробна недостатъчност.

Всяка ситуация трябва да се разглежда индивидуално, затова, преди да закупите аксесоари с компресия, трябва да се консултирате с лекар.

По време на бременност можете да носите чорапогащи с всякаква плътност: през първия триместър - обикновени, през втория и третия - специални или компресионни (включително чорапи). Ако предпочитате удобни клинове, изберете ги в нашия онлайн магазин. Гарантираме високото качество на продуктите, представени в каталозите и оптималната цена.

Избор на чорапогащи за бременни жени

Откриване на нов салон

Изключително в мрежата от ортопедични салони Ladomed!

Най-новото развитие на ортопеди от Германия. Индивидуални ортопедични стелки VimaNova!

Производство на рамкови, гъвкави стелки в собствена лаборатория Ladomed!

Възможно ли е бременните жени да носят чорапогащи е въпрос, който интересува много жени. Ще ви кажем защо бельото с компресиращ ефект е не само разрешено, но и трябва да се носи по време на бременността и известно време след раждането..

Бременност и проблемът с разширените вени

Разширените вени са придружени от изтъняване на венозните стени и неравномерно увеличаване на кръвоносните съдове. Този проблем е известен на много жени по време на бременност. Основният провокиращ фактор на венозна недостатъчност е почти двойно повишаване на кръвта в системата, което води до повишаване на кръвното налягане.

Няколко фактора провокират разширени вени по време на бременност..

 • Промени в хормоналните нива. В женското тяло по това време се повишава нивото на хормона прогестерон, който е отговорен за отпускането на мускулите на стените на матката. В този случай релаксиращият ефект има и върху стените на кръвоносните съдове. Резултатът е по-трудно изпомпване на кръв през възходящите вени. В резултат на това кръвта застоява на дъното, което води до образуване на кръвни съсиреци и уголемявания..
 • Повишен брой тромбоцити. Броят на тромбоцитите в кръвта се увеличава рязко. Така организмът се подготвя за предстоящото раждане, за да се предпази от значителна загуба на кръв..
 • Намалена физическа активност. По време на бременността много жени намаляват натоварването си, като се отказват от спорт и разходки, като предпочитат да прекарват свободното си време на дивана. Междувременно умерената активност има положителен ефект върху състоянието на кръвоносните съдове, а периодите без движение са също толкова вредни, колкото и прекомерното натоварване..

Най-ефективният метод за справяне с венозната недостатъчност е носенето на специално бельо за отслабване. Снимки на бъдещи майки се отпечатват върху опаковки чорапогащи, предназначени за бременни жени. Това предполага, че няма противопоказания за носенето на такива продукти..

Основният принцип на действието на бельото е постепенното натискане върху съдовете. Продуктите осигуряват максимално напрежение в долната част на краката, което намалява в областта на подбедрицата и на практика изчезва в областта на бедрата. Това действие ви позволява да увеличите изтичането на кръв към сърцето, да нормализирате работата на кръвоносните съдове (по-специално клапанния апарат), да премахнете симптома на "тежки крака".

За производството на медицински трикотаж се използва специална нишка с висока еластичност. По този параметър влакната превъзхождат конвенционалните материали. Степента на натиск върху краката варира от 18 (за профилактика) до 18,5 mm Hg.

Еластичната компресия компресира сафенозните вени и увеличава скоростта на кръвния поток с 3-5 пъти. Можете да използвате бельо както за лечение, така и за профилактика на разширени вени..

Ефективността на продуктите в борбата с разширени вени се дължи на следните характеристики:

 • създаване на носеща „рамка“, която предпазва вените от разтягане;
 • премахване на отоци и болезнени усещания, причинени от конгестия в кръвта;
 • подобряване на микроциркулацията на кръвта;
 • изключване на възможността за разширяване на венозните съдове в тазовите органи и образуването на кръвни съсиреци.

Какво да изберем, чорапи или чорапогащи?

Няма категоричен отговор на въпроса какво е по-добре за бременни жени, чорапи или чорапогащи, - всяка жена изхожда от собствените си чувства, когато носи компресионно бельо. По-долу ще изброим основните предимства на тези и други продукти..

Чорапогащите са най-добрият вариант за жените, които очакват бебе

 • Наличие на специални модели с отслабен натиск върху корема и ханша, произведени специално за жени в интересна позиция.
 • Продуктите се свалят лесно и след кратко обучение се обличат.
 • Бельото пасва идеално на фигурата, разпределя правилно налягането, не се плъзга и не се събира на гънки.
 • Височината на колана е избрана по такъв начин, че да е над линията на талията, под гърдите, без да притиска плода.
 • Моделите внимателно поддържат увеличения корем.
 • В студено време се предпочитат топли чорапогащи, тъй като по време на бременност трябва да се избягва хипотермия, която може да провокира настинки.

Чорапи - изборът на тези, на които не се побира чорапогащник

Чорапогащите не винаги са удобни за бременни жени. В този случай можете да вземете чифт чорапи.

 • Чорапите ще се поберат дори ако ги купите през първия триместър, като планирате да ги носите преди раждането.
 • Уголемената матка притиска пикочния мехур. Честите пътувания до тоалетната не са много подходящи за обличане и събличане на дрехи, тъй като тази процедура е доста сложна. В случай на чорапи, нищо не трябва да се премахва.
 • Чорапи от всички производители са по-евтини.
 • Можете също така да носите чорапи след раждането, докато специална "бременна" вложка в чорапогащника ги прави неподходящи за по-нататъшна употреба.
 • Чорапите са по-добри за лятото, тъй като не са горещи. През зимата обаче те ще трябва да се носят с панталони..

Как да изберем чорапогащи?

Медицинското трико се предлага в различни дизайни. Препоръчително е да изберете специални компресионни чорапогащи за бременни жени по препоръка на лекар - той ще посъветва как да се изчисли размерът и да се определи степента на компресия. За консултация трябва да си уговорите среща с флеболог, специалист по венозни заболявания. Лекарят ще даде съвет относно избора от набор от параметри, отчитащи.

 • Класът на компресия, предоставен от бельото. Лекарят прави избора на трикотаж, след като прочете медицинската история на пациента и проведе задълбочен преглед, включително палпация на съдовете. Самодиагностиката често води до влошаване на състоянието. Трикотажът трябва да компенсира състоянието на кръвоносните съдове и да не е безполезен.
 • Размер на бельото. Ефективността на лечението и профилактиката зависи от този параметър. Ако размерът е голям, резултатът няма да бъде забележим. При малък е възможно влошаване на общото състояние и усложнения. Най-добрият начин за определяне на размера е използването на специални маси от производители и монтаж, които е по-добре да не се отказват, тъй като бельото не може да бъде заменено или върнато.
 • Живот. Декларираният експлоатационен живот е 6-10 месеца. Ще научите за точния период на работа, гарантиран от производителя, като разгледате опаковката.
 • Материал. Еластичните конци от медицинско трико са двойно плетени с плътни памучни влакна. Синтетичните материали в производството на бельо за бъдещи майки не са добре дошли.
 • Знак за качество. Лекарите препоръчват да се избират продукти, отговарящи на стандарта RAL. Този маркер върху опаковката гарантира отлично представяне и дълъг експлоатационен живот.
 • Производител. По-добре е да се даде предпочитание на доказани марки. Ниските цени трябва да се възприемат като подозрителни - качеството никога не е евтино. Минималната цена на добрите модели е 6000 рубли.

Отзиви за чорапогащи за бременни жени

Компресионните чорапогащи се препоръчват от лекарите за бременни жени и това не е напразно - това се доказва от многобройни отзиви на бъдещи майки, за които такова бельо се превръща в добра помощ при превенцията на съдови заболявания.

Моделите външно наподобяват найлонови продукти. Те обикновено са непрозрачни (с изключение на профилактичните варианти). Компресията се разпределя дозирано, без натиск върху тазовите органи. В предната част има текстилна вложка без шевове за нарастващия корем. Петите и пръстите са направени от по-плътен материал за по-дълъг живот на продукта.

Жените отбелязват, че качествените чорапи са приятни на допир. Трикотажът има кадифена текстура и приятна миризма. Чорапите тънки крака и скриват козметични дефекти, като паякообразни вени и нововъзникващи вени. Глезените и пищялите в такова бельо не се чувстват изтръпнали и не се уморяват до края на деня, дори след активно ходене. Няма натиск върху корема.

Производителите отбелязват, че при производството на продукти се отделя специално внимание на редица свойства.

 • Висока въздухопропускливост - "дишаща" материя позволява на въздуха да преминава добре, следователно чорапогащите са топли през зимата и не са горещи през лятото, кожата е осигурена с максимален комфорт.
 • Добро прилепване - кройката на облеклата и широка гама от размери ви помагат да изберете бельо, което идеално пасва на тялото ви.
 • Отворен пръст или мек затворен пръст, идеален за свобода на пръстите на бъдещите майки.

Оптималното разпределение на налягането намалява застоя на кръвта и предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Продуктите са подходящи както за профилактика, така и за решаване на вече съществуващия проблем с венозна недостатъчност.

Съдейки по отзивите, чорапогащи за бременни с включени ластици са удобни. Последните дават възможност за самостоятелно регулиране на размера на талията в зависимост от размера на корема.

Жените отбелязват, че дори при тежки разширени вени, бельото може да компенсира заболяването и да предотврати развитието му. Основното е да изберете правилния размер и ниво на компресия, а също и да не забравяте за репутацията на производителя.

Отрицателните коментари за силно издърпване на крайниците, дискомфорт и алергични реакции са насочени към евтини продукти с ниско качество. Всички тези проблеми могат да бъдат избегнати, като се доверите на доверени марки: Solidea, Lastofa, Memory и др. Можете да си купите компресионни чорапогащи за бременни жени в Москва в нашите салони Ladomed или да направите поръчка директно на уебсайта.