Степента на риск от рентгенография зависи от площта и местоположението на изложената част на тялото, както и от продължителността на бременността.

 1. Рентгенови лъчи по време на бременност: отрицателни ефекти от процедурата
 2. Рентгенова снимка: принцип на действие
 3. Може ли да се правят рентгенови снимки по време на бременност
 4. Синус
 5. Крайници
 6. Бели дробове
 7. Гърди
 8. Каква е опасността от рентгеновите лъчи за плода
 9. В началото на първата половина на бременността
 10. Риск през втората половина на бременността
 11. Полезно видео

Рентгенови лъчи по време на бременност: отрицателни ефекти от процедурата

Назначаването на рентгеново изследване по време на бременност винаги алармира бъдещата майка. В крайна сметка през целия този период жената трябва да бъде възможно най-внимателна за здравето си..

Рентгеновото изследване не е противопоказание за процедурата, но неговият отрицателен ефект върху тялото може да повлияе на вътрематочното развитие на плода.

Степента на риск пряко зависи от продължителността на бременността и от областта на тялото, която ще бъде облъчена..

Рентгенова снимка: принцип на действие

Рентгеновият апарат не е новост в нашия свят. Използва се отдавна за диагностициране на заболявания и получаване на изображения на вътрешни органи. Принципът му на действие е да преобразува електричеството в рентгенови лъчи, които преминават през човешкото тяло, след което се показват на специален филм..

Костите на изображението са със светъл цвят, тъй като съдържащият се в тях калций е най-способен да абсорбира рентгеновите лъчи. Мускулите, мазнините, съединителната тъкан и всички телесни течности абсорбират много по-малко лъчи, така че те ще изглеждат сиви на снимката. Но въздухът реагира най-малко на радиацията, така че въздушните камери ще бъдат най-тъмните.

Може ли да се правят рентгенови снимки по време на бременност

Подобна процедура за жени в позиция се предписва само в екстремни случаи, когато диагнозата го изисква.

Най-често рентгеновите лъчи се предписват при съмнения за тумори, туберкулоза, миокардит или пневмония, както и за костни фрактури или стоматологични прегледи. Въпреки това, дори в такива случаи, се препоръчва да се изчака, докато всички жизненоважни органи в ембриона бъдат положени..

Синус

Трудно е да се отговори еднозначно на този въпрос. Всъщност, от една страна, прегледът е изключително необходим за идентифициране на определена болест, а от друга, това е вреда за здравето на нероденото дете..

Предполага се рентгенова снимка при съмнения за заболявания:

 • синузит;
 • синузит;
 • фрактури на костите на носа.

УНГ може да препоръча на бременната жена да направи снимка на синусите на носа, но само от средата на втория триместър.

Някои експерти твърдят, че рентгеновите лъчи на носа не трябва да навредят на бебето, тъй като изследваната област е малка и дозата на облъчване е минимална..

Крайници

Често в по-късните етапи на бременността, когато голям корем ограничава видимостта под краката, се появяват падания и фрактури на крайниците. При счупени кости на ръката и крака скринингът е незаменим. Изследването е под средна опасност.

Но въпреки факта, че плодът не получава радиация, тялото на майката е изложено на доста висока доза рентгенови лъчи. Рентгеновата снимка на крайниците е доста голяма изследвана област, поради което, както и в предишния случай, процедурата се предписва в изключително редки случаи.

В такива ситуации специалистите внимателно дозират радиацията и вземат предпазни мерки (използвайте защита под формата на оловна престилка в корема). В първия триместър рентгенографията се счита за най-опасна, тъй като може да доведе до необратими процеси в развитието на ембриона и дори до смъртта му..

Бели дробове

Силна кашлица и болка в гърдите карат жената да отиде на лекар. За да идентифицират заболяването, специалистите предписват рентгенова снимка на белите дробове. Само с помощта на моментна снимка можете да забележите промени в белодробната тъкан. Рентгенографията в този случай се счита за най-опасна за нероденото дете, тъй като дихателните органи са разположени възможно най-близо до плода.

Процедурата е предписана за такива подозрения:

 • пневмония;
 • тумор;
 • увреждане на бронхиалното дърво;
 • туберкулоза.

През първите 11-13 седмици облъчването може да има сериозни последици, така че ако е възможно, е по-добре да откажете изследването.

Гърди

Ако бременна жена се нуждае от рентгенова снимка на млечните жлези, тогава опасността може да бъде не само за бебето, но и за майка му. В крайна сметка такава процедура не е просто предписана. Тя трябва да потвърди или да изключи сериозно заболяване.

От друга страна, по време на бременността на детето, под въздействието на хормони, първото мляко започва да се произвежда в гърдите, а самите органи са близо до детето. Следователно е важно в такава ситуация да се сравнят всички възможни рискове от една процедура за плода и ползите за бъдещата майка..

Каква е опасността от рентгеновите лъчи за плода

Рентгенографията на различни етапи от бременността носи определена опасност за развитието на плода..

В началото на първата половина на бременността

До 20 седмици лъчите, които преминават през тялото на жената, могат да направят патологични промени в развитието на ембриона.

 • спонтанен аборт;
 • образуването на патологични органи (екстраембрионални);
 • анемия;
 • образуването на „цепнатина на небцето“ или „цепнатина на устната кухина“;
 • увреждане в развитието на слуха и зрението;
 • увреждане на тимуса;
 • смущения във формирането на гениталиите;
 • аномалии в развитието на крайниците.

Риск през втората половина на бременността

През 2 и 3 триместър радиацията вече е по-малко опасна. Специалистите следят отблизо развитието на бебето, но въпреки това повторното изследване увеличава риска от усложнения.

Възможни са следните последствия:

 • нараства уязвимостта на хематопоезата;
 • възможна бъбречна недостатъчност;
 • имунната система е отслабена;
 • развиват се заболявания на такива системи като дихателната и пикочно-половата система;
 • могат да се появят сърдечни проблеми.

На назначение от лекар, винаги трябва да предупреждавате за бременност. Ако няма спешна нужда от процедурата, тогава специалистът ще я отложи до момента, в който рисковете от увреждане на детето са минимални.

Опасност от рентгенови лъчи по време на бременност. Рентгенова снимка на белите дробове, зъба, носа в ранна и късна бременност.

ЧЗВ

Как рентгеновото въздействие засяга плода?

Нека първо се опитаме да разберем разликата между възрастен и дете и след това да разберем как рентгеновите лъчи могат да повлияят и на двете. Рентгеновите лъчи - електромагнитни вълни с висока енергия - имат свойството да проникват в най-малко плътните тъкани на тялото и да остават по-плътни, давайки изображение на техните контури - това свойство е намерило широко приложение в съвременната радио и рентгенова диагностика.

Преминавайки през тъканите, чиито клетки са в състояние на разделяне, рентгеновите лъчи ги увреждат отвътре, прекъсвайки и разрушавайки ДНК веригите - основният носител на генетична информация. Рентгеновите лъчи частично йонизират водата в клетката, което води до образуването на огромен брой свободни радикали (главно H + и HO–), които са изключително реактивни. Те атакуват вътреклетъчните нуклеинови киселини и протеини, буквално ги разкъсват. Резултатът от това е появата на нежизнеспособна или (по-лоша) мутантна клетка - и колкото повече има, толкова по-голяма е вероятността от развитие на аномалии.

В тялото на плода повечето клетки се делят активно (докато при възрастните техният процент е много по-нисък), което обуславя високата чувствителност на плода към йонизиращо лъчение.

Рентгеновите лъчи оказват най-неблагоприятно въздействие върху тъканите и органите на плода в момент, когато те все още се полагат. Например, през първите седмици от развитието настъпва началото на полагането на нервната система - ако плодът е облъчен по това време, съществува голям риск от развитие на персистираща органична патология на нервната система - микроцефалия, недоразвитие на определени мозъчни структури - малкия мозък, хипокампус, кора, които в бъдеще могат да доведат до нарушени умствени функции дете, а в тежки случаи - до неговата нежизнеспособност.

На 5-6 седмици (по време на полагане на надбъбречните жлези) лъчението може да провокира тяхното недоразвитие или неуспех в по-късна възраст. На 4-8 седмица от бременността, когато настъпва формирането и развитието на сърцето, йонизиращото лъчение може да доведе до множество дефекти на неговия клапен апарат или до дефекти в самата основа - сърдечния мускул. На 6-7 седмици - до нарушение на образуването на тимусната жлеза и тежка имунна недостатъчност. На 11-12 седмици - за потискане функционирането на костния мозък, развитието на остра левкемия или тежка анемия.

По този начин най-опасното рентгеново изследване е по време на периода на полагане на основните тъкани и органи - през първия триместър на бременността. В бъдеще опасността от тази процедура намалява - обаче дори тогава е невъзможно да се изключат патологии от кръвоносната система (най-честата от тях е анемия) и стомашно-чревния тракт на детето (персистиращо разстройство на изпражненията, което е трудно за лечение).

Може ли да се правят рентгенови снимки по време на бременност?

Няма категоричен отговор на този въпрос. Рентгеновото изследване е показано в случай на извънредна ситуация, когато без него вероятността от сериозни усложнения или дори смърт на майката е изключително висока. Освен това, в случай на костни фрактури на крайниците, например, рентгеновата диагностика се извършва едновременно с внимателен скрининг (налагането на специални защитни капаци, престилки, подложки върху тазовата област, корема и гърдите).

Трябва да се отбележи, че за диагностициране на заболявания при бременни жени е най-предпочитано да се направи проста рентгенова снимка; компютърна томография поради по-високи дози радиация и радиоизотопни методи по принцип не трябва да се използват тук, особено след като има много по-безопасна алтернатива - ултразвук.

Влиянието на рентгеновите лъчи върху развитието на бременността

Колко често може да се правят рентгенови лъчи по време на бременност?

Най-идеалният вариант е да се избегне каквото и да е облъчване, да не се подлагат на рентгенови изследвания по време на бременност. Не винаги обаче е възможно да се постигне това. Съществува правило, че общото облъчване на плода по време на бременност не трябва да надвишава 0,3 mSv, което приблизително съответства на еднократно изследване на белия дроб (рентгеново изследване). Ако нивото на облъчване на плода е много по-високо от тази стойност (30 mSv и повече - това може да се случи при многократни рентгенови процедури, по-специално при многократна флуороскопия на червата, пикочния мехур и др.), Лекарите най-често препоръчват прекъсване на бременността.

Не мислете обаче, че рентгеновите лъчи по време на бременност са изключително опасни и неблагоприятни. Спокойно - ако е възможно, избягвайте излагане на йонизиращо лъчение по време на бременност, ако рентгеновите диагностични процедури са жизненоважни - използвайте всички налични предпазни мерки - това ще сведе до минимум вредното въздействие на радиацията върху вас и вашето бебе.

Възможно ли е да се направи рентгенова снимка на зъб по време на бременност?

На въпроса: „Възможно ли е да се направи рентгенова снимка на зъб по време на бременност?“, Зъболекарите отговарят: „Възможно е, но нежелателно през първия триместър“. Ако лекарят има възможност да излекува зъб, без да прави снимка, той определено ще го направи. В някои случаи обаче се изискват рентгенови лъчи, например при фрактура на зъбен корен, при киста на венците (зъба) или при лечение на коренови канали.

Колко опасна е рентгенова снимка на зъба за плода? Съвременните модели дентални рентгенови апарати се характеризират с минимално облъчване. Например, след като направи рентгенова снимка на зъб, жената получава доза облъчване, равна на 0,02 милизиверта (mSv), докато при летене на средни разстояния (2500 км) - 0,01 mSv. По този начин, ако бременна жена лети до морето на почивка, тя ще получи същата доза рентгеново лъчение, както при рентгенова снимка на зъб. В допълнение, много ограничена зона се облъчва с рентгенова снимка на зъбите, а стомахът и самият плод са надеждно защитени от оловна престилка, която не позволява рентгенови лъчи.

Ако има спешна нужда от получаване на изображение на зъб, можете да се свържете с клиника, оборудвана с визиограф. В сравнение с конвенционалното рентгеново оборудване, облъчването му е 10 пъти по-малко и е 0,002 mSv.

Но все пак, за да се премахне напълно патологичният ефект върху плода, лекарите препоръчват да се направи рентгенова снимка на зъба за бременни жени, започвайки от втория триместър. След 12 седмици на развитие плодът става по-малко чувствителен към рентгеновите лъчи.

Каква е опасността от рентгенови лъчи по време на ранна бременност

Всъщност рентгеновите лъчи са опасни по време на ранна бременност, особено през първите 12 седмици, докато всички органи и тъкани са положени. Продължителното излагане на високи дози радиация над 1 mSv може да причини различни аномалии в развитието на плода.

ВремеВъзможни усложнения
1-2 седмициСпиране на клетъчното делене и смърт на ембриона
Извънматочна бременност
3-4 седмицаНенормално образуване на екстраембрионални органи (хорион, амнион и жълтъчна торбичка), които осигуряват жизнеспособността на ембриона, води до ранен аборт
4-5 седмициЛипсата на стволови клетки, които са в основата на всички бъдещи тъкани, може да доведе до значителни аномалии в развитието
Сърдечни дефекти
Нарушения на щитовидната жлеза
Аномалии в развитието на черния дроб
5-6 седмициАномалии на крайниците
Патологии на хемопоетичната система (далак и костен мозък)
Органични нарушения на нервната система
Вродени заболявания на храносмилателната система
Нарушения на имунитета, чести гнойни инфекции с увреждане на тимусната жлеза
Нарушения на образуването на половите жлези
Ендокринни патологии, свързани с нарушение на хипофизната жлеза
7 седмицаХематопоетични нарушения (анемия), причинени от увреждане на черния дроб
Аномалии на тънките черва
Значителни метаболитни нарушения с увреждане на надбъбречните жлези
8 седмицаАномалии в развитието на горната устна и горната челюст - "цепнатина на устната", "цепнатина на небцето"
Патологии на развитието на ставите и дигиталните фаланги
9 седмицаНарушения на развитието на яйчниците
Бронхиални увреждания
10 седмицаЗъбни патологии
11 седмицаСърдечни и ставни дефекти
Нарушения на чувствителността на кожата и обонянието
12 седмицаОтслабване на имунитета с увреждане на тимуса
Забавяне на растежа и забавен метаболизъм са причинени от аномалии в структурата на щитовидната жлеза

Нека побързаме да успокоим бъдещите майки, дадената таблица е по-скоро теоретична информация. Всъщност вероятността от увреждане на ембриона по време на рентгеново изследване е незначителна, тъй като по време на диагнозата жената и плодът са изложени на краткотрайно излагане на ниски дози.

Според санитарните стандарти дозата, получена от плода, не трябва да надвишава 1 mSv, като в същото време, когато се прави рентгенова снимка, тя е:

 • гърди - 0,3 mSv;
 • крайници - 0,01 mSv;
 • носни синуси - 0,6 mSv;
 • зъби - 0,02 mSv.

Освен това при рентгеновите лъчи на главата или крайниците лъчението практически не засяга корема на майката. Престилката, която предпазва плода от рентгенови лъчи, е надеждна защита..

По-опасни са рентгеновите лъчи на тазовата област, гръбначния стълб и червата (6-8 mSv), флуороскопията (над 3 mSv), както и компютърната томография (10 mSv).

Имайки предвид тези фактори, може да се твърди, че рентгеновата снимка, извършена по спешност, на практика не е опасна за плода. Особено ако по време на експозицията е използвано защитно оборудване.

Може ли да се правят рентгенови снимки при планиране на бременност?

Рентгеновите лъчи по време на планирането на бременността не могат да увредят яйцеклетката и да причинят развитие на аномалии при нероденото дете. Дозата радиация, която тялото на жената получава по време на рентгенография, се счита за безопасна. Следователно, дори да е необходимо повторно изследване, яйцеклетките остават напълно безопасни и след оплождането се развива здрав плод..

Лекарите настоятелно препоръчват да се подложите на физически преглед (включително рентгенова снимка или флуорография) на етапа на планиране, за да идентифицирате скрити патологии, които могат да се проявят по време на бременност. Факт е, че имунитетът на бременната жена намалява, което води до обостряне на хроничните заболявания. Ето защо е по-добре да се лекува болестта по време на планирането, отколкото да се изследва и да се приемат лекарства, докато се носи дете, което може да повлияе негативно на вътрематочното развитие на бебето..

Как можете да замените рентгеновите лъчи по време на бременност

Лекарите, ако е възможно, се опитват да избягват предписването на различни диагностични процедури за бъдещи майки, тъй като ефектът им не е напълно изяснен. Има обаче ситуации, когато болестта и преживяванията, свързани с нея, могат да бъдат много по-опасни за плода от изследването и лечението. В тези случаи лекарите се опитват да заменят рентгеновите лъчи по време на бременност с по-безопасни процедури..

 • ЯМР. Магнитното поле, което е в основата на ядрено-магнитен резонанс, не уврежда ДНК на феталните клетки и не води до клетъчна мутация. В света не е регистриран нито един случай, когато ЯМР да повлияе негативно на състоянието на плода. Въпреки това, лекарите все още не препоръчват провеждането на това проучване през първия триместър на бременността, обяснявайки това с липсата на необходимите проучвания върху бременни жени..
 • Ултразвук. Ултразвукът е абсолютно безопасен за плода и може да се използва на всеки етап от бременността. Ултразвукът може да замести рентгеновите лъчи при изследване на коремни и тазови органи, стави, мускули, връзки, щитовидна жлеза и лимфни възли.
 • Визиограф. Това е рентгеново устройство от ново поколение, оборудвано с чувствителен сензор, който използва силно чувствителен сензор вместо филм. Тази технология може значително да намали мощността на излъчване. С помощта на рентгенов лъч, насочен към слаба точка, той ви позволява да оцените състоянието на коронката на зъба и неговите корени.

Такива диагностични тестове са по-опасни за бременна жена и нейното неродено дете:

 • компютърна томограма;
 • флуорография;
 • флуороскопия;
 • изотопно сканиране.

Тези процедури са свързани с по-мощно облъчване и са противопоказани на всички етапи на бременността. Ако такива проучвания са били проведени в ранните етапи, преди жената да е разбрала за бременността си, тогава гинекологът може да препоръча прекратяване на бременността.

Може ли да се правят рентгенови снимки по време на бременност

Ситуациите, когато бъдещата майка трябва да се подложи на рентгеново изследване по време на бременност, не са толкова редки. Всъщност днес това е един от най-простите, достъпни и точни диагностични методи. Бременните жени обаче често отказват да „правят рентгенови снимки“ от страх да не навредят на бебето. Колко оправдани са техните страхове?

Рентгенови лъчи: ползи и вреди

Нов тип радиация, открит през 1895 г. от германския физик Вилхелм Конрад Рьонтген, революционизира медицината: за първи път лекарите могат буквално да "погледнат вътре" пациент без операция. Проблемите, които причиниха чудодейните лъчи обаче бързо станаха ясни: тежки изгаряния на кожата и при многократно облъчване - промени в кръвната формула, левкемия и други видове онкологични заболявания. Много по-късно стана ясно, че за човешкия геном рентгеновото лъчение не преминава без следа, особено за клетките в процес на делене. Най-просто казано, рентгеновите лъчи причиняват мутации в нашите клетки..

„Това не е изненадващо, когато се замислите какво представляват рентгеновите лъчи: средата между твърдите ултравиолетови и гама лъчи..

Както често се случва в медицината, лекарите, когато препоръчват рентгеново изследване, трябва да избират между ползите сега и възможната вреда по-късно. За щастие днес този избор не е толкова драматичен, колкото преди сто години: модерното оборудване ви позволява да намалите дозата на рентгеновите лъчи до минимум. Въпреки това, ако лечението е дългосрочно и има много снимки, които трябва да се направят, лекарят със сигурност ще вземе предвид максимално допустимата доза радиация в предписанията..

Вреден ли е рентгенови лъчи за бременни жени

За бъдещата майка рентгеновите лъчи по време на бременност не са по-вредни от преди или след нея. Но за нероденото бебе влиянието му може да бъде фатално. Както вече споменахме, рентгеновите лъчи могат да причинят мутации в генома (събирането на цялата ДНК в клетка), особено на етапа на клетъчното делене. За възрастен този „разпад“ е практически невидим и бързо се изравнява от тялото. Но за ембрион, ангажиран почти изключително с "клетъчно делене", лъчението може да бъде фатално.

Колкото по-малък е ембрионът, толкова по-разрушителен е ефектът. Рентгеновите лъчи на 2-3 седмици са много склонни да прекъснат бременността. Облъчването през първия триместър ще засегне най-силно онези органи и системи на тялото на бебето, които се полагат в този момент.

„И така, рентгеновото облъчване на 4-5 седмица от бременността ще се прояви при дете в сърдечни, щитовидни и чернодробни дефекти; 5-6 седмици са изпълнени с органични нарушения на нервната система, стомашно-чревни заболявания; Седмата седмица е от основно значение за кръвотворните органи и т.н..

Първият триместър е от решаващо значение за бъдещото здраве на детето, така че ако една жена, поради здравословни причини, трябва да направи рентгенови снимки на таза, гръбначния стълб, коремната кухина (или ако такъв преглед е извършен, когато жената не е знаела за позицията си), лекарите препоръчват прекъсване на бременността.

Излагането на рентгенови лъчи през втория и третия триместър на бременността все още е опасно за бебето, предимно за хемопоетичните органи..

Какви рентгенови лъчи могат да се правят на всеки етап от бременността

За щастие, още по времето на хер Рьонтген беше установено, че лъчите от неговото име не увреждат тялото като цяло, а специфичния орган, изложен на радиация. Намерена е и универсална защита срещу рентгенови лъчи, олово. Следователно, с надеждно екраниране на корема и гърдите със специални подложки и престилки с оловни плочи, майката може безстрашно да прави рентгенови лъчи на главата и крайниците.

Не всички рентгенови лъчи са еднакви.

Място

И така, открихме, че колкото по-далеч е рентгеновото място от корема, толкова по-безопасно е за бебето. Следователно първото нещо, което трябва да се обмисли, е кой орган трябва да се изследва..

По време на рентгеново изследване на гръбначния стълб, бебето ще получи радиационна доза 8 пъти по-висока от допустимата (безопасна за здравето на детето).

При изследване на червата - 6 пъти по-високо от допустимото.

При изследване на белите дробове - три пъти по-малко от допустимата доза.

Сканиране на зъбите - пет пъти по-малко.

И накрая, рентгенови снимки на горните и долните крайници - 10 пъти по-малко от допустимата доза.

Изследването на червата или пикочния мехур трябва да се отложи поне до последния триместър на бременността или, ако не е възможно да се отложи лечението, да се прекъсне бременността.

Метод

На второ място, различните методи на рентгеново изследване дават различни дози радиация..

Най-високата доза радиация може да бъде получена по време на компютърна томография. Този метод на изследване е противопоказан при бременни жени..

На второ място „по отношение на вредността“ - флуороскопия, метод на изследване, който предвижда наблюдение в динамика (за разлика от рентгенографията - „мигновена“ рентгенова снимка).

Стоматологично лечение по време на бременност

Както вече споменахме, рентгенографията на зъбите е 20% от приемливата доза радиация. За сравнение - майката ще получи същата доза рентгеново лъчение, когато отиде на почивка в чужд курорт със самолет по време на бременност. Много зъболекари обаче се презастраховат и предлагат да отложат лечението до втория триместър на бременността, за да не нанесат вреда на бебето..

Ако е необходимо да се намали радиационната експозиция до минимум (например за спешно лечение на зъб през първия триместър или ако са необходими множество рентгенови изследвания), по-добре е да изберете дентална клиника, където има визиограф - съвременно чувствително рентгеново устройство, което използва доза десет пъти по-малка от обичайната.

„Важно! Не е нужно да преминавате сами теста, за да изложите ембриона на риск. Достатъчно е да сте близо до обекта по време на процедурата, например, ако се прави рентгенова снимка на дете или домашен любимец. Прехвърлете тази отговорност на някой ваш близък по време на бременност..

Как да заменим рентгеновите лъчи

Днес има два вида изследвания, които се считат за безопасни за бъдещата майка и нейното бебе..

Ултразвукова процедура. Днес ултразвукът е задължителна част от наблюдението на бременността, помага на лекаря да получи най-точните данни за вътрематочното развитие на детето. Ултразвукът на други органи на майката също е безопасен за бебето.

Магнитен резонанс. Досега са събрани твърде малко данни за тератогенното (нарушаващо развитието на ембриона) магнитно поле, но то се счита за по-малко вредно от рентгеновите лъчи. Ако има спешна нужда от преглед през първия триместър, лекарите предпочитат този метод пред КТ и флуороскопия; за втория и третия триместър на бременността методът се счита за безопасен.

Какво рентгеновите изследвания не влияят

За зачеване. Медицинската доза, получена от яйцеклетката или спермата, е твърде малка, за да има ефект върху здравето на нероденото бебе.

За кърмене. Рентгеновите лъчи (включително флуорография) могат да се правят, ако сте кърмачка - това няма да повлияе по никакъв начин на качеството на кърмата.

Разбира се, всички здравословни проблеми, които могат да възникнат по време на бременност, не могат да бъдат предвидени, но все пак повечето рентгенови лъчи могат да бъдат избегнати, ако се подложите на задълбочен медицински преглед преди планираната бременност. Не забравяйте да лекувате зъбите си, постигнете стабилна ремисия на хроничните заболявания.

И, разбира се, не забравяйте да се вслушате в препоръките на Вашия лекар! Пожелаваме на всички лека и спокойна бременност!

Може ли да се правят рентгенови снимки по време на бременност?

По време на бременност човек трябва да се ограничава не само в храната, упражненията и лекарствата. Под забраната попадат и някои методи за диагностика и медицински преглед, особено тези, свързани с вредното облъчване. Те включват рентгенови лъчи - един от най-популярните и показателни диагностични инструменти.

Могат ли бременните жени да правят рентгенови лъчи?

Тъй като рентгеновото изследване се използва от дълго време в медицината, не е необходимо да се говори за безопасността на процедурата за възрастни. Радиацията е напълно безвредна за тях, но дали е така, когато става въпрос за плода??

По време на самия процес на снимане водата, съдържаща се в тъканите, се йонизира. В резултат на това се освобождават активни радикали, които могат да повлияят отрицателно на процеса на клетъчно делене: да причинят мутации, хромозомни патологии, смъртта на отделни клетки и превръщането им в нетипични - ракови. Детето може да се сблъска с тези усложнения в най-лошия случай..

Не може да се каже със сигурност, че рентгеновата снимка със сигурност ще повлияе на състоянието на бебето. Някои майки успяват да поддържат бременност и да раждат здраво дете, така че няма категоричен отговор на въпроса дали бременните жени могат да правят рентгенови снимки..

Ефектът или липсата му върху бременността и състоянието на плода зависи от много фактори: от частта на тялото, изложена на радиация, гестационната възраст, общото състояние на родилката и други характеристики.

Преди да предпише такъв диагностичен процес, лекарят оценява възможните рискове от заболяването, което трябва да бъде потвърдено или опровергано, и рентгеновия апарат. Въз основа на получените плюсове и минуси се взема решение дали бъдещата майка се нуждае от рентгенова снимка.

Ефектът на рентгеновите лъчи върху бременността в зависимост от периода

- в ранните етапи

Най-вече съмненията и страховете възникват именно в ранните етапи - през първия триместър. Това не е без основание, тъй като периодът се характеризира с формирането на всички основни вътрешни органи на бебето и няма начин да се намесва в този процес, още повече по такъв безмилостен начин.

Рентгеновите лъчи са най-опасни през първите 2 месеца от бременността: по това време той може да причини малформации. Ембрионът е много чувствителен към йонизиращо лъчение и тук важи просто правило: колкото по-рано плодът е изложен на рентгенови лъчи, толкова повече бъдещата майка е изложена на риск.

През първите 8 седмици от бременността рентгеновите лъчи могат да причинят спонтанен аборт, да доведат до смърт на ембриона, тежки патологии на вътрешните органи и нервната система, така че процедурата може да се извърши само при съмнение за състояние, което застрашава живота на майката.

- по-късна дата

От около 9-та седмица отрицателният ефект на рентгеновите лъчи върху плода постепенно намалява. Но не може да се каже, че процедурата става напълно безопасна, просто тя вече не е толкова критична, колкото през първите няколко месеца..

Органите и тъканите на бебето вече се формират през втория триместър, така че вероятността от малформации почти изчезва. Съществува обаче заплаха за невропсихичното развитие на детето и известен риск от задействане на ракови процеси в тялото на бебето. Това е особено опасно, тъй като много от тях може да не се появят веднага след раждането и през първите месеци от живота. Понякога лекарите, а след това и родителите, научават за болестите случайно по време на определен преглед, след няколко години живот.

Какви могат да бъдат последствията?

Ако една жена по някаква причина трябва да направи рентгенова снимка, тя бива информирана за рисковете от самата процедура и какви биха могли да бъдат, ако не бъдат направени. Във всеки случай жената взема решение относно необходимостта от преглед само съвместно с лекар..

Има случаи, когато рентгеновата снимка е практически безопасна и бъдещата майка не трябва да се притеснява за състоянието на бебето. Това е например моментна снимка на зъб или нос: частите на тялото са твърде далеч от корема, а мощността на лъчението е незначителна, така че нищо не застрашава плода.

Рентгеновите лъчи на белите дробове, крайниците, главата и гръдния кош са по-опасни: въпреки че няма пряко облъчване на плода, рентгеновото покритие покрива голяма част от тялото и е трудно за самата жена да оцелее при тази процедура. Увеличава се рискът от неприятни последици..

Най-опасни са изследванията на коремната кухина, гръбначния стълб и таза: самият плод е изложен на радиация, така че вероятността от негативни ефекти е много висока. Но не трябва да се паникьосвате и да отказвате рентгеновите лъчи: за да нанесете сериозна вреда на бебето, е необходимо излъчване от 1 mSv, което е около 50 изображения на гърдите. Рентгеновите лъчи на коремната кухина и малкия таз (6 mSv) и гръбначния стълб (8 mSv) са от критично значение..

Сред най-плачевните последици са:

 • аборт;
 • смърт на плода;
 • аномалии в развитието на вътрешните органи;
 • образуването на онкологични огнища в плода;
 • забавяне на умственото и физическото развитие.

При относително приемливите видове рентгенови лъчи, особено тези, направени след 9-та седмица от бременността, вероятността от малформации е близка до нулата..

Какво да правите, ако е предписана рентгенова снимка?

Ако изведнъж на жена се предписва рентгенова снимка от лекар, който не знае, че е „в позиция“, той трябва да бъде информиран за това. Естествено, ако коремът все още не се вижда, говорим за период до 4 месеца. Тогава най-вероятно лекарят ще разчита на показанията за рентгенова снимка и, ако е възможно, ще избере различен диагностичен метод..

Рентгеновите лъчи по време на ранна бременност се правят само при състояния, които са животозастрашаващи. Когато ги идентифицира, жената трябва да разбере:

 • доза радиация на апарата;
 • възможността да замените рентгеновите изследвания или с алтернативен метод, или да изберете клиника с най-модерно оборудване, което минимизира негативното въздействие върху плода;
 • възможността да се отложи изследването поне до 9-та седмица от бременността.

Полученото направление в ръцете на бременна жена е добра причина да се свържете с вашия гинеколог. Той трябва да потвърди, че бременността протича без усложнения и рентгеновото изследване не е противопоказано.

Но е важно да се разбере, че в случай на спешни индикации не трябва да отказвате прегледа, за да не се сблъскате с още по-сериозни последици. В този случай трябва или внимателно да се подготвите за рентгеновата снимка, или да помолите Вашия лекар да предпише по-безопасен диагностичен метод..

Ако въпреки това рентгеновата снимка не може да бъде избегната, първо трябва да се настроите на позитивно настроение. Не забравяйте да информирате рентгенолога за вашата „позиция“, ако коремът все още не се вижда, и поискайте допълнителни предпазни средства под формата на оловни бариери, които ще ограничат експозицията и ще предпазят бебето от експозиция.

Има ли безопасна алтернатива на рентгеновите лъчи по време на бременност?

Индикациите за провеждане на рентгеново изследване по време на бременност винаги са оправдани, поради което е невъзможно да се остави ходът на заболяването да се развие, ако се подозира. Можете да се уверите, че нищо не застрашава здравето на майката и бебето по различни начини и рентгеновите лъчи не са незаменим диагностичен метод, поне в повечето случаи.

По-безопасни процедури са:

 • ЯМР. Магнитното поле, което е в основата на метода, не влияе на ДНК на клетките и не предизвиква тяхната мутация. Медицината не познава нито един случай, в който ЯМР да повлияе негативно на състоянието на бебето. Вярно е, че този тип изследване не винаги е толкова информативно, колкото рентгеновото изследване, но ако е възможно, по-добре е да отидете на ЯМР.
 • Ултразвук. Не е тайна, че една жена трябва да мине през няколко ултразвукови процедури през целия гестационен период. Ултразвукът е напълно безвреден за бременна жена и плод и понякога може да замести рентгенова снимка на коремната кухина, тазовите органи, ставите, щитовидната жлеза, лимфните възли, мускулите и връзките.
 • Визиографско изследване. Рентгеново устройство от ново поколение се нарича визиограф. Основното му предимство е, че високочувствителният сензор, който замества филма, ви позволява да настроите мощността на излъчване на по-ниско ниво. Вярно е, че това устройство все още се използва само в стоматологията..

Други алтернативни методи за диагностика, като КТ, флуорография, флуороскопия, изотопно сканиране, за съжаление са забранени по време на бременност.

Здравето на бъдещата майка не бива да се пренебрегва, тъй като по време на бременността става въпрос не само за нейното благосъстояние, но и за благоприятните условия за развитието на бебето. Ако има нужда от поставяне на диагноза с помощта на рентгеново изследване, не трябва да го отказвате, слушайки съветите на приятели и роднини. В извънредни ситуации трябва да разчитате на компетентността на специалист и неговите препоръки, а не на собствените си притеснения..

Опасно ли е рентгеновото изследване по време на бременност

Плодът е силно чувствителен към въздействието на йонизиращите лъчения. Поради тази причина по време на бременност не трябва да се правят рентгенови лъчи. Но в някои случаи последиците от отказа да учат могат да бъдат много по-опасни от нежеланите ефекти на самата радиация. Следователно няма категорична забрана за рентгеново изследване на бременна жена. Документите, регламентиращи прилагането на диагностични процедури, свързани с радиацията, съдържат препоръки, насочени към минимизиране на риска за плода..

Отговорът на въпроса дали е възможно да се направи рентгенова снимка по време на бременност зависи от редица фактори: вида на изследването, гестационната възраст, индикациите, последиците от отказа на процедурата. Преди да предпише рентгенова снимка на такива пациенти, лекарят трябва да прецени плюсовете и минусите, да оцени риска за плода и риска за жената, ако проучването не бъде извършено или отложено. Трябва също така да обмислите възможността за замяна на рентгеновия лъч с друг диагностичен метод, по-малко опасен за ембриона..

Тератогенен ефект на рентгеновите лъчи

Ефектът на йонизиращото лъчение върху плода не е еднакъв на различните етапи от развитието. Колкото по-рано е настъпило облъчването, толкова по-тежки са последствията. Най-уязвим към рентгеновите лъчи е ембрионът, който съществува вътреутробно не повече от 8 седмици. От 9-та седмица рискът от малформации намалява.

Как рентгеновите лъчи влияят на бременността? По време на ембрионалния период се случват най-значимите промени в тялото на нероденото дете. Оплодената яйцеклетка се имплантира в маточната кухина седмица след оплождането. Полагането на органи се извършва активно за период от 4-8 седмици. По това време се формират нервната система, сърцето, бъбреците, крайниците. До 8-та седмица от бременността започва полагането на белите дробове и червата. Действието на вредните фактори, включително йонизиращи лъчения, през описаните периоди е изключително опасно. Последиците от тази интервенция варират от малформации с различна тежест до ембрионална смърт и спонтанен аборт. По тази причина рентгеновите лъчи по време на ранна бременност, особено ако рентгеновата снимка улавя тазовата и коремната област, се правят само по спешни причини..

Феталният (фетален) период на ембриогенеза започва след 9-та седмица. Ефектът на рентгеновите лъчи върху бременността през този период не е толкова катастрофален, особено след втората половина на втория триместър. Ето защо рентгеновата снимка, ако изследването не може да бъде отложено до раждането, за предпочитане се прави възможно най-късно, за предпочитане през третия триместър. По това време всички органи на бебето вече са оформени, което означава, че рискът от малформации е минимален. Обаче отрицателното влияние на радиацията не може да бъде напълно изключено. Рентгеновите лъчи по време на късна бременност влияят негативно на психическото развитие на детето и могат да причинят рак. Често туморът не се появява веднага. Последиците са възможни дори години след раждането..

Рентгеновите лъчи в ранните етапи на бременността водят до органогенезни нарушения и поява на малформации, включително животозастрашаващи. Облъчването на етапа на яйцеклетката често завършва с тежки генетични аномалии и спонтанен аборт. Децата, изложени на йонизиращи лъчения в края на бременността, са склонни към рак и могат да бъдат забавени в развитието.

Препоръки за рентгеново изследване на бременни жени

SanPiN 2.6.1.1192-03 е един от документите, регулиращи диагностичните изследвания, свързани с радиацията. Той също така изследва мерките за безопасност на пациентите при извършване на рентгенография. Въпросът за бременността и рентгеновите лъчи също не е заобиколен..

По отношение на превантивните проучвания становището е недвусмислено: флуорографията и мамографията (ако жената е навършила 35 години) са противопоказани за бременни жени. Рентгеновите лъчи, предписани за диагностични цели, не се препоръчват, но не са и забранени.

За да се намали вероятността от вредно въздействие върху плода, има следните препоръки:

 • Рентгеновите лъчи за бременни жени се предписват само при спешни индикации.
 • Ако е възможно рентгеновото изследване да бъде заменено с друго, което не е свързано с радиация, това трябва да се направи.
 • Рентгеновите лъчи на таза и корема са крайно нежелани по време на бременност. Ако е необходимо да се направи изследването, ако е възможно, то трябва да се отложи за 3 триместър.
 • Рентгеновите лъчи на белите дробове, черепа, краката или ръцете могат да бъдат направени в ранните етапи, когато се вземат мерки за защита на плода: екраниране (покриване на корема и таза с престилка, покрита с олово) и диафрагма (с помощта на препятствие, ограничаващо разпространението на рентгеновия лъч). Въпреки това, дори ако тези изисквания са изпълнени, проучването остава опасно за детето. Следователно целта на моментната снимка трябва да бъде разумна.

За да избегнете облъчването на ембриона на ранен етап, когато жената все още не знае за бременността, трябва да следвате правилата:

 • Проучването се прави най-добре през първите 2 седмици след края на менструацията. По това време вероятността от бременност е ниска..
 • Задължително е да се използва защитно оборудване, което предотвратява излагането на гениталиите..

Ако въпросът за бременността остане отворен, рентгенологът трябва да изхожда от предположението, че пациентът очаква дете и да се ръководи от горните правила за изследване.

Правенето на рентгенови лъчи по време на бременност е нежелателно. Особено опасни са изследвания, при които коремът и тазът са изложени на радиация: отделителна урография, рентгенова снимка на лумбалния отдел на гръбначния стълб, тазобедрените стави и др. Този диагностичен метод може да бъде предписан само при разумни показания. В този случай проучването, ако е възможно, се отлага до късните етапи на бременността и се вземат всички необходими мерки за защита на плода от радиация.

Ако рентгенът вече е направен

През първите 6-8 седмици жената може да не знае за бременността и че някои изследвания, като рентгенови лъчи например, са противопоказани за нея. Горните са предпазни мерки за минимизиране на риска от излагане на ембриона. Въпреки това, те все още не гарантират абсолютна защита срещу нежелани последици. Какво да направите, ако се направи рентгенова снимка преди да се открие бременност?

Според SanPiN 2.6.1.1192-03, дозата, получена от плода, не трябва да надвишава 1 mSv за 2 месеца. Ако облъчването е общо 100 mSv или повече, вероятността жената да има здраво дете е ниска. В този случай лекарят може да препоръча прекратяване на бременността. Ако жената иска да остави дете, тя трябва да е наясно с риска от нежелани последици. Такива пациенти не трябва да пренебрегват скрининговите тестове, които са задължителни за бременни жени за идентифициране на аномалии в развитието. Ако бъдат открити сериозни дефекти, въпросът за аборта може да възникне отново.

Как да заменим рентгеновите лъчи?

Най-безопасният диагностичен метод за бременни жени е ултразвукът. Може да се направи на възможно най-ранната дата. Въпреки това, въпреки че няма данни за вредата от ултразвук за плода, не трябва да се подлагате на проучване без индикации..

За съжаление ултразвукът не винаги може да замести рентгеновите лъчи. Например ултразвуковото изследване е добър аналог на екскреторната урография в случай на съмнение за уролитиаза. Но в някои случаи замяната не може да бъде извършена. По този начин диагностиката на фрактури при травма се извършва чрез рентгенови методи..

CT не се предписва на бременни жени, тъй като дозата на облъчване по време на процедурата може да надвиши дозата, получена с рентгенова снимка. ЯМР е сравним по информационна стойност с КТ. Може ли да се предписва на бременни жени магнитен резонанс? Процедурата се основава на действието на магнитно поле. В сравнение с рентгеновото лъчение, то е по-малко опасно за плода, но ЯМР все още не се извършва през първия триместър. През този период ембрионът е много чувствителен към външни влияния и все още няма достатъчно данни, за да се изключи напълно тератогенният ефект на магнитното поле..

Рентгенови лъчи по време на бременност: кога можете да диагностицирате

Рентгеновото изследване е ценна диагностична процедура, която помага да се визуализират органи и тъкани по неинвазивен начин (чрез проникване на лъчи през човешкото тяло).

Изследването се провежда за всички пациенти, но те предпочитат да не предписват рентгенови лъчи по време на бременност поради възможни неблагоприятни ефекти върху плода.

 1. Рентгенови лъчи по време на бременност: какво трябва да знаете за диагностиката
 2. Как рентгеновото въздействие засяга плода
 3. Рентгенови съвети за бременни жени
 4. Колко често да се правят рентгенови лъчи за бременни жени
 5. Алтернатива на рентгеновото изследване
 6. Видео

Рентгенови лъчи по време на бременност: какво трябва да знаете за диагностиката

Отговорните родители следят здравето си и здравето на детето си от момента на зачеването. След като научат за бременността, жените се опитват да се предпазят от негативното влияние на различни фактори след зачеването, включително рентгеновите лъчи.

За да разберете колко вредни са рентгеновите лъчи и кога са необходими, е важно да знаете основната информация за този тип диагноза..

Погълнатата доза радиация има собствена мерна единица - милизиверт (mSv). Неблагоприятната доза радиация, която може да навреди на детето, е 0,7 mSv = 700 μSV (микросиверт).

Това е доста значителна доза изследвания и е необходима много работа, за да се получи. Например за тази доза могат да се направят сто рентгенови изследвания на зъб..

При преминаване на рентгенова снимка си струва да изберете цифров рентгенов апарат, като в този случай дозата на облъчване ще бъде минимална. Попитайте вашия рентгенолог за информация относно оборудването. Снимка с доза до 60 μSV (0,06 mSV) е безопасна за възрастен и плод. Пример: дозата на радиация в Москва е 20 μSV, на места достига 35-40 μSV, например това са метростанции с гранит.

Струва си да се вземат предвид показанията за провеждане на изследването и фактът, че лъчението не трябва да надвишава максимално допустимата доза до 5 mSV / година (5000 mSV).

Що се отнася до рентгеновото изследване на други органи, например тазовите органи, тук лъчението се подава по-високо - 0,05-0,5 mSV.

Зависи от вида на апарата (цифров, филмов), изследвания орган и неговата плътност. Ето защо лекарите не препоръчват рентгенови лъчи за бременни жени..

Оборудването за облъчване, което може да се използва от бременна жена, не дава повече от 0,5 mSV на изхода, което означава, че е просто невъзможно да се получи тератогенна доза за плода по време на изследването..

Най-опасният период за детето е първите шестнадесет седмици от вътрематочното развитие, когато се формират системи и органи. В следващите периоди радиацията е най-малко опасна, така че не трябва да се притеснявате за нея.

Когато провеждате рентгенова снимка, трябва да вземете предвид степента на нейната вредност:

 • 1 степен - опасно изследване. Това включва облъчване на гръбначния стълб, бедрото, коремните и тазовите органи;
 • Степен 2 е по-малко опасно проучване, но също така трябва да се третира внимателно. Това е рентгенова снимка на ръката, крака, гърдите, главата. Рентгеновите лъчи на белите дробове и бременността са съвместими на по-късна дата;
 • Степен 3 - безопасно проучване по време на бременност, засяга диагностика на патологии на зъбите, носните синуси. Изследването се извършва по техника с най-ниска доза облъчване, следователно е най-безопасно.

Лекарите не правят рентгенови лъчи на 6 седмици от бременността и наистина през първия триместър, тъй като това е забранено от санитарни и хигиенни препоръки.

Изключение правят научните изследвания, когато е абсолютно необходимо да се запази живота и здравето на майката. Правят се рентгенови снимки, ако жената не иска да поддържа бременността.

Как рентгеновото въздействие засяга плода

Рентгеновите лъчи могат свободно да проникнат в човешкото тяло. Отразявайки от органи с различна плътност, те ви позволяват да получите изображение от черно-бели нюанси, които показват състоянието на вътрешните органи - нормално или патологично.

По време на преминаването на лъчите през клетките на човешкото тяло, рентгеновите лъчи нарушават целостта на ДНК веригата, прекъсват я, което допринася за освобождаването на свободни радикали.

Свободните радикали имат токсичен ефект върху тялото, но човек се справя добре с такова натоварване, този процес не причинява заболявания или отклонения.

Заплахата за тялото, която изследователите виждат, е, че клетките стават нежизнеспособни, дефектни.

Такива клетки имат повишен риск от мутация, което може да провокира тяхното злокачествено заболяване, т.е. злокачествено заболяване.

Преди нормалните клетки след излагане на рентгеново лъчение ще започнат да се делят необичайно, засягайки тялото.

Като се има предвид, че рентгеновите лъчи в началото на бременността просто ще уловят процеса на активно разделяне на феталните клетки, лекарите не съветват бременните жени да бъдат изложени на риск за пореден път..

Това може да провокира аномалии на плода, вътрематочни нарушения, деформации.

Лекарите отбелязват, че през първия месец на бременността основните системи и органи са заложени само в плода..

Това все още е дефектно сърце, бели дробове, нервна система или мускулно-скелетна система, но процесът на диференциация на клетките води до образуването им в тялото на бебето.

Ако тялото на майката е облъчено на 1 седмица от бременността, тогава феталните клетки чувствително ще реагират на такава експозиция и могат да придобият необичайни признаци.

През първите месеци на вътрематочното развитие при детето се формират надбъбречните жлези и сърцето, полагат се основите на имунната система.

Ако въздействате на такива клетки с рентгенови лъчи, това допълнително ще доведе до отслабване на здравето на бебето..

Вторият и третият триместър са по-безопасни по отношение на изследването. Рискът от патологии по време на вътрематочното развитие е намален, тъй като вече е настъпила диференциация на клетките, детето е формирало органи и системи, които през останалото време само растат, укрепват и развиват.

Лекарите отбелязват, че рентгеновите лъчи през втория и третия триместър също могат да бъдат опасни и да причинят аномалии в кръвта и храносмилателната система.

Трудно е да се определят патологиите, които рентгеновата снимка ще провокира, но лекарите се страхуват повече от недоразвитие на мозъка и патологии на нервната система - това завинаги ще направи детето инвалидно и социално пасивно в обществото.

След като са научили за възможния ефект на рентгеновите лъчи върху плода, бременните жени често отказват да учат, което е фундаментално погрешно..

Описаните отрицателни ефекти са възможни, а рискът от развитие на фетални аномалии е изключително незначителен.

Съвременното диагностично оборудване е безопасно. Обемните рентгенови инсталации, които дадоха голяма доза радиация, отдавна ги няма..

Сега има възможност за дозирано използване на рентгенови лъчи, правят се изследвания с ниски дози, които няма да повлияят на организма..

Това не означава, че рентгеновите лъчи на бременни жени могат да се правят винаги и колкото е необходимо. Изследванията на учените показват, че рентгеновите лъчи през първата седмица от бременността могат да прекъснат бременността, тъй като при облъчване на етапа на прикрепване към матката яйцеклетката става нежизнеспособна и не се развива по-нататък.

Често жените не знаят за бременността, отивайки на рентгеново изследване, така че следващата менструация не се възприема като нарушение на зачеването.

В същото време проучването все още не е завършено и дали си струва да обвиняваме рентгена за неуспеха на бременността, все още не е доказано..

Поради високата тератогенност на лъчите, лекарите предпочитат да отложат рентгена до по-късна дата..

Рентгенови съвети за бременни жени

Има няколко съвета, които ще ви помогнат да изчистите ефектите на радиацията от тялото си. Червеното вино и млякото се считат за ефективни срещу лъчите..

Разбира се, ще трябва да се откажете от червеното вино в деликатна позиция, но млякото по никакъв начин няма да навреди на бременната жена и ще помогне за премахването на свободните радикали. Лекарите дават следните съвети:

 1. Пийте мляко веднага след процедурата и няколко дни след нея. Изследванията са доказали, че млякото е в състояние да премахва токсините, поради което често се използва за целите на детоксикация, включително след рентгенови лъчи..
 2. Пресните сокове също ще бъдат полезни след облъчване. Не трябва да се купуват само сокове, а прясно изцедени. Най-добрите антиоксиданти са соковете от нар и грозде. Те са в състояние да възстановят молекулярната цялост и да неутрализират свободните радикали, които се отделят по време на рентгеновото изследване..
 3. Йодът е добро средство за премахване на последиците от радиацията. За да се ускори този процес, към храната се добавят храни, съдържащи йод - водорасли, храни с йодирана сол и др..
 4. За да облекчите интоксикацията, вземете "Polyphepan". По време на бременност това е разрешено лекарство, дори се препоръчва като средство срещу токсикоза. Лекарството има естествен състав, включва дървесен лигнин, който е в състояние да премахне радионуклидите от тялото.

Колко често да се правят рентгенови лъчи за бременни жени

Ако няма индикация за рентгенова снимка, това не трябва да се прави. Дори и с флуорографско изследване можете да изчакате, ако е дошло времето да направите нов скрининг.

Следователно, въпросът за честотата на снимките по време на бременност трябва да се разглежда от гледна точка на крайна необходимост и възможно намаляване на дозата..

Бременните жени не трябва да се страхуват от единични изстрели, например, ако една жена си счупи ръката - тук не можете да направите без рентгенова снимка на ръката. В стоматологичното лечение ще има безопасна и лъчева диагностика.

В същото време, ако има алтернатива на рентгеновите лъчи, по-добре е да се използват такива изследователски методи. Забранени са лъчеви сесии за лечение на онкологични патологии.

Алтернатива на рентгеновото изследване

Ако е необходимо да се правят рентгенови снимки за жени по време на бременност, не се отчайвайте - можете да изберете алтернативен преглед, който не вреди на детето.

Ако рентгеновите лъчи не са спешно необходими на 2 седмици от бременността, лекарят ще предложи ултразвук или ядрено-магнитен резонанс.

Ултразвукът е безопасен във всеки период от развитието на плода, така че се предписва на бременни жени без страх. Недостатъкът на ултразвука е невъзможността да се видят костите и трудностите при преминаването на газова среда.

Следователно ще бъде трудно да се види фрактурата, да се изследват храносмилателните органи. Лекарите по-често избират ЯМР - той дава висококачествено изображение и е безопасен по време на бременност.

Възможно ли е да се направи рентгенова снимка по време на бременност - основният въпрос за жените, които са изправени пред необходимостта от диагностика по време на бременността.

Лекарите казват, че рентгеновите лъчи са опасни само през първия триместър, а в по-късните етапи малки дози няма да навредят на детето. Следователно, когато диагностицират, жените трябва да бъдат избирателни в процедурата и да вземат предвид всички характеристики..