Евтиният, но бързодействащ Citramon е познат на почти всяка жена. Не всеки го използва в ежедневието, но много хора знаят, че Цитрамон помага при различни болки, треска и възпалителни процеси. Най-често жените са тези, които прибягват до неговата помощ, тъй като той е в състояние да подобри състоянието по време на менструално кървене, въпреки че има ефект на разреждане на кръвта (т.е. потенциално може да причини кървене), за което не всеки мисли..

И все пак основната разлика между Цитрамон, заради която той е „обичан“ сред хората, е неговият подчертан аналгетичен ефект. Това лекарство е достатъчно бързо и почти винаги е в състояние да премахне или намали главоболие, зъбобол, мускулни болки, благодарение на което е получило надеждна регистрация в нашите домашни аптечки.

Ако никога преди не сте използвали Цитрамон, тогава е малко вероятно да го направите по време на бременност. Въпреки това в момента главоболие и други болки могат да се появят с голяма честота и интензивност. Възможно ли е да се използва Citramon за борба с тях?

Цитрамон по време на бременност: инструкции

Както вече казахме, Citramon има аналгетични, антипиретични, противовъзпалителни, изтъняващи и подобряващи кръвообращението свойства и може да се използва в редица случаи. Показания за лечение с Цитрамон могат да бъдат:

 • болкови синдроми с различна интензивност;
 • главоболие;
 • зъбобол;
 • болка в мускулите;
 • менструални болки;
 • повишена телесна температура;
 • невралгия, артралгия;
 • инфекциозни и възпалителни заболявания.

Действието на Citramon се дължи на състава на лекарството, който включва ацетилсалицилова киселина, лимонена киселина, парацетамол и кофеин.

Цитрамонът се счита за доста мощно лекарство, особено за жени в позиция. Не се препоръчва да се консумират повече от 2-3 таблетки на ден. В най-екстремните случаи дозировката не трябва да надвишава 6 таблетки на ден, приети в поне три дози. Но в случай на бременни жени препоръките за приемане и използване на Citramon са много различни от стандартните..

Противопоказания

Тъй като Citramon съдържа мощни вещества (по-специално ацетилсалицилова киселина, която има тератогенен ефект), не се препоръчва на децата да го приемат.

Citramon е забранен за употреба по време на кърмене, както и по време на бременност (особено през първия и третия триместър).

Има и други противопоказания за употребата на Citramon. Сред тях фармацевтите назовават:

 • заболявания на стомашно-чревния тракт;
 • заболяване на бъбреците;
 • чернодробни дисфункции;
 • намалено съсирване на кръвта;
 • дефицит на ензима глюкоза-6-фосфат дехидрогеназа.

Лекарството трябва да бъде прекратено незабавно, ако се появят странични реакции от приема му: обостряне на язва на стомаха или дванадесетопръстника, хепато- или нефротоксични симптоми, активиране на бронхиална астма, проява на алергии.

Трябва да знаете, че съществуват редица лекарства, чието използване не може да се комбинира с приема на Цитрамон и затова винаги е необходимо да се консултирате с лекар, ако решите да пиете някакво, дори най-безвредното, според вас лекарство.

Възможно ли е да се пие цитрамон по време на бременност?

В анотацията към лекарството е написано черно на бяло и абсолютно недвусмислено, че „Цитрамон е противопоказан през първия и третия триместър на бременността, както и по време на кърмене. Ацетилсалициловата киселина има тератогенен ефект, поради което приемането на лекарството през първия триместър на бременността е строго забранено, за да се избегне появата на вродени малформации на плода. Приемът на ацетилсалицилова киселина през третия триместър е изпълнен със слабост на труда, кървене и преждевременно затваряне на аортния канал на детето. Сред споменатите патологии, които могат да бъдат причинени от употребата на Citramon през първия триместър, е цепнатината на горното небце, която се лекува само чрез сложна операция. Така че, що се отнася до първия и третия триместър, всичко е много ясно: в никакъв случай не трябва да се приема Citramon по това време. Ами втория триместър тогава? Не е ли толкова силно лекарство през този период опасно за бебето??

Много лекари позволяват Citramon не само в средата на бременността, но и през целия период. Освен това те казват на своите пациенти, че само Citramon може да се приема при главоболие. Вярно е, че все още се препоръчва да не се злоупотребява с това лекарство. Има обаче и друга категория лекари, които са убедени, че Citramon е строго забранен за бременни жени, независимо от срока. Те ви позволяват да използвате само no-shpa за всякакви болки или предлагат да използвате други начини за облекчаване на главоболието по време на бременност. Следователно бременните пациенти също са разделени на две категории: тези, които пият Citramon и тези, които категорично го отказват..

Между другото, по време на периода на кърмене, Citramon също е строго забранен, тъй като може да причини о-о-много сериозни наранявания и усложнения при бебето. По време на бременност, Citramon, разбира се, прониква в плода през плацентата и бъдете сигурни - по всяко време, независимо от тримесечието. Доказано е, че неконтролираната употреба на Цитрамон може да доведе до глухота, язва на стомаха или червата, нарушен състав на кръвта, различни кръвоизливи и неизправности в централната нервна система. А по време на бременност ефектът му върху човешкото тяло със сигурност не отслабва.

Така че всичко зависи от това колко сте готови да рискувате здравето на бъдещото бебе или доколко болката ви е наистина непоносима. В изключително трудни случаи, когато нищо не помага и просто няма сили да издържите, можете да изпиете половин таблетка Цитрамон. Но не го използвайте често. Опитайте се обаче да не рискувате.

Цитрамон по време на бременност 1, 2, 3 триместър

Използването на цитрамон по време на бременност

Възможно ли е главоболие по време на бременност с цитрамон или е по-добре да изберете друго лекарство? Което ще бъде по-безопасно за нероденото дете и по-ефективно за облекчаване на болката?

Помислете дали е възможно да използвате цитрамон по време на бременност 1.2 триместър, когато той изчезне, и по каква причина. И така, това лекарство в класическата му версия е смес от два химикала - парацетамол и кофеин. Преди няколко десетилетия учените спореха много за това дали е възможно да се пият хапчета срещу главоболие по време на бременност под формата на парацетамол. Някои изследователи са получили противоречиви данни, че при използването на това лекарство са възможни малформации в плода, появата на белодробни заболявания след раждането. Но тези данни не бяха потвърдени. И сега това е най-безопасният обезболяващ и антипиретичен агент за бъдещите майки..

И все пак, употребата на цитрамон по време на бременност трябва да бъде ограничена. Само ако ползата за майката е по-висока от потенциалния риск за плода. Какъв е рискът? И фактът, че това лекарство, освен парацетамол, съдържа поне още един кофеин. Това е вещество, което има възбуждащ ефект върху нервната система. В интернет можете да намерите истории за това как една жена е пила цитрамон по време на бременност в случай на ниско кръвно налягане и много бързо е получила желания ефект, енергичност и пълно отсъствие на главоболие. Разбираемо е, ако причината за това е ниско налягане.
Но не винаги причината за главоболието е ниското кръвно налягане. Случва се точно обратното - много високото налягане дава болка и тогава кофеинът в хапчето само ще влоши всичко. Освен това кофеинът не трябва да се използва при тахикардия (ускорен сърдечен ритъм), тъй като сърдечната честота става още по-бърза след него. Следователно, цитрамон по време на бременност 2 триместър, когато жена отиде, не се препоръчва от лекарите. Всъщност през този период жената претърпява своеобразно преструктуриране на сърдечно-съдовата система, получава максимално натоварване поради кръвоснабдяването на плода. А тахикардията обикновено се появява от около 20-та седмица.

Кофеинът се съдържа и в чая, кафето и кока-колата. Тези напитки също трябва да бъдат намалени. Особено по отношение на натуралното кафе. Позволено е да се консумира от бъдещи майки в количество не повече от 2 чаши на ден. В крайна сметка кофеинът в големи дози може да бъде опасен за плода..

Преди да пиете цитрамон по време на бременност през 1-ви, 2-ри триместър, не бъдете мързеливи, за да разгледате инструкциите за лекарството. Понякога, освен парацетамол и кофеин, таблетките съдържат и трети компонент - ацетилсалицилова киселина (популярно - аспирин). За това дали цитрамон р е възможен по време на бременност (това е името на това комбинирано лекарство), лекарите почти недвусмислено отговарят, че не. В края на краищата ацетилсалициловата киселина води до разреждане на кръвта и в резултат на това може да провокира кървене. Въпреки че в някои случаи се предписва на бъдещи майки, но само в малка доза и в определени седмици от бременността, обикновено от 14 до 28 като профилактика на гестоза - късна токсикоза. Но през втория триместър на бременността, цитрамонът, разбира се, не е подходящ за тази цел..

Какво тогава трябва да се направи? Лекарите препоръчват да се опитвате да се справяте с нелекарствени средства. В повечето случаи главоболието изчезва от само себе си. Например, много добре е да не се пие цитрамон по време на бременност 1 триместър, а чаша или дори две чиста питейна вода. В началото на бременността много жени изпитват повръщане, тялото губи живителната си влага и в резултат на това главоболие.

Цитрамон в началото на бременността в случай на повишаване на телесната температура, ARVI, може и трябва да бъде заменен с парацетамол. Той поне не съдържа кофеин, който е напълно безполезен за болен човек..

Е, през втория и третия триместър цитрамонът по време на бременност може да бъде заменен с валериана в таблетки или бульон, или спазмолитик. Ако причината за болката е нервно напрежение, това определено ще помогне..

Възможно ли е да се пие Цитрамон по време на бременност

В статията говорим за Цитрамон по време на бременност. Казваме ви дали можете да го пиете през 1-ви, 2-ри и 3-ти триместър при главоболие, наличие на противопоказания. Ще разберете отзивите на лекари и жени, инструкции за употреба и защо Citramon не е разрешен по време на бременност.

Какво е Цитрамон

Citramon е комбиниран ненаркотичен аналгетик, който има подчертан антипиретичен, противовъзпалителен, аналгетичен ефект. В момента според класическата рецепта лекарството не се освобождава поради наличието на забранено вещество в него - фенацетин, който има висока нефротоксичност.

Снимка на таблетките Citramon P

Сега съставът на лекарството от различни производители, като същевременно поддържа основните активни вещества, леко се различава в тяхната концентрация. Най-често срещаната форма е Citramon P.

Съставът изглежда така:

 • ацетилсалицилова киселина - 0,24 g;
 • парацетамол - 0,18 g;
 • кофеин - 0,03 g.
 • лимонена киселина;
 • картофено нишесте;
 • какао;
 • талк.

Таблетките Citramon Borimed съдържат следните дозировки:

 • ацетилсалицилова киселина - 0,22 g;
 • парацетамол - 0,2 g;
 • кофеин - 0,027 g.

Състав на Цитрамон Форте:

 • ацетилсалицилова киселина - 0,32 g;
 • парацетамол - 0,24 g;
 • кофеин - 0,04 g.

Друг вид Citramon е Citramon Ultra, който има филмова обвивка, за да улесни преглъщането и да предпази стомаха от дразнещи лекарствени ефекти..

Как действа Citramon

Ацетилсалициловата киселина принадлежи към нестероидни противовъзпалителни лекарства. Ефективно се справя с възпалението, намалява агрегацията на тромбоцитите, има антипиретичен ефект и намалява болката, причинена от възпалителни процеси. Честата употреба и високите дози аспирин могат да причинят ерозия, язва на стомаха и дванадесетопръстника, гадене, кървене, да повлияят негативно на дейността на бъбреците и черния дроб на бременната жена.

Парацетамолът засяга центъра на терморегулацията, възпалителните процеси. Поради това високата температура бързо намалява и възпалението изчезва. Това вещество е относително безопасно за плода..

Нежелателно е употребата на кофеин по време на бременност (но пиенето на кафе за бременни жени понякога е полезно), но той се съдържа в малко количество в Citramone. Инструментът предотвратява агрегацията на тромбоцитите, стимулира вазомоторните и дихателните центрове, бори се с умората и сънливостта, придава енергичност и енергия, подобрява умствената и физическата активност, стеснява съдовете на мозъка и разширява съдовете на скелетните мускули и мускулните тъкани на вътрешните органи.

Показания

Препоръчва се употребата на Citramon в следните случаи:

 • мигрена;
 • болезнени усещания по време на менструация;
 • болка в мускулите;
 • трескаво състояние;
 • заболявания с инфекциозен и възпалителен характер;
 • болки в ставите;
 • невралгия;
 • различни синдроми на болката.

По време на лечението се препоръчва да се пият не повече от 2-3 таблетки от лекарството на ден. Максималната дневна доза е 6 таблетки, които се приемат в 3 дози, по 2 таблетки всяка. Но тази схема не е подходяща за бременни жени, за бъдещи майки дозата на лекарството се избира индивидуално и само от специалист..

Във втория триместър на бременността Цитрамон може да се предписва при главоболие

Възможно ли е да приемате цитрамон по време на бременност

Много лекарства по време на бременността са забранени. Ето защо бременните жени често се притесняват дали Citramon може да се използва по време на бременност, как ще повлияе на благосъстоянието и състоянието на плода (дали можете да пиете лекарството с HV, ще разберете в статията Citramon по време на кърмене).

Веществата от лекарството се подсилват взаимно, като заедно дават добър терапевтичен ефект. По тази причина Citramon P може да се пие през 2-ри триместър и в специални случаи през 1-ви и 3-ти триместър, когато ползите за бременната жена надвишават риска от негативни последици за плода. Лекарството трябва да се приема в малки количества и ограничено, в противен случай има вероятност да се развият усложнения.

Най-често Citramon се използва по време на бременност при мигрена. Ето защо е важно първо да се установи причината за това състояние и едва след това да се започне лечение. Цефалалгия може да възникне при ниско или високо кръвно налягане. Ако дискомфортът е причинен от ниско кръвно налягане, приемът на лекарството облекчава болката чрез стесняване на мозъчните съдове. Ако мигрената е причинена от високо кръвно налягане, тогава в този случай кофеинът ще влоши ситуацията и не можете да пиете Citramon P.

Препоръчва се бременни жени да пият Цитрамон в следните случаи:

 • главоболие с ниско кръвно налягане;
 • болки в ставите и мускулите;
 • зъбобол;
 • Треска поради настинка или вирусна инфекция
 • болезнени усещания по засегнатите периферни нерви.

Преди да използвате лекарството, е необходима консултация с гинеколог!

Употребата на Citramon по време на бременност

Нека разгледаме по-отблизо възможността за използване на Citramon в ранна и късна бременност.

1 триместър

Приемът на Цитрамон в началото на бременността, т.е. до 12 седмици, е противопоказан. Ацетилсалициловата киселина, присъстваща в състава на продукта, разрежда кръвта, като по този начин увеличава риска от кървене, което е заплаха за живота на бременната жена и плода.

С хипертоничност на матката и слаби съдове на плацентата при бременна жена може да се отвори маточно кървене, което да доведе до фетална хипоксия и липса на хранене, причинявайки нарушения на вътрематочното развитие. Действието на аспирина може да причини синдром на Рейл, който се характеризира с неконтролирани конвулсивни контракции на 1 или 2 пръста на крайниците на детето поради нарушения на кръвообращението. Всичко това може да доведе до смърт на бебето или гангрена. Цепнатината на небцето е друго сериозно нарушение в развитието..

Ацетилсалициловата киселина е един от факторите, които причиняват малформации на плода. В ранните етапи на бременността, особено през първите седмици, всички системи и органи на бъдещото дете се полагат активно. Използването на аспирин на този етап води до нарушаване на тези процеси, в резултат на което може да възникне недоразвитие на скелета или други аномалии..

Кофеинът увеличава сърдечната дейност, увеличавайки честотата на контракциите, а също така забавя вътрематочното развитие на плода и повишава кръвното налягане, което влияе отрицателно върху функционирането на бъбреците и кръвоносните съдове, които са под огромен стрес. Ако пиете Цитрамон в началото на бременността, това може да доведе до спонтанен аборт..

2 триместър

Най-благоприятното време за прием на Цитрамон Р по време на бременност е вторият триместър. Всички системи и органи на бебето вече са оформени, токсикозата отстъпва и благосъстоянието на бременната жена значително се подобрява.

Ако е необходимо, вземете лекарството през втория триместър, дозировката и честотата на приложение се предписват от лекуващия лекар.

3 триместър

Приемът на Citramon в края на бременността може да доведе до слабо раждане, кървене и преждевременно затваряне на ductus arteriosus при бебето. В бъдеще това води до образуване на хиперплазия на белодробните съдове, което е придружено от повишаване на налягането в съдовете на белодробната циркулация..

Други усложнения от приема на Цитрамон на този етап включват:

 • намаляване на количеството простагландини;
 • стимулиране на маточната дейност;
 • замръзване на плода;
 • следсрочна бременност.

Пиенето на Цитрамон през 3 триместър на бременността от главата и други заболявания е забранено.

Инструкции за употреба

Инструкциите за лекарството показват, че е нежелателно да се приема по време на раждането на дете. Единственото изключение е назначаването на лекарство от лекуващия лекар и веднъж за елиминиране на цефалалгия и треска. Дозировката на лекарството за бременни жени се различава от тази, която се предписва в обичайното състояние. Поради тази причина честотата и дозата на лекарството ще бъдат препоръчани от лекаря въз основа на състоянието на пациента..

В ранните етапи на бременността е по-ефективно да се използва Парацетамол за премахване на главоболие, треска, болкови синдроми. В това лекарство няма кофеин, което има отрицателен ефект върху бебето в утробата..

В края на бременността No-Shpu може да се използва за облекчаване на болката. Ако мигрената е възникнала поради нервно пренапрежение, за да я премахнете, можете да направите лек масаж на врата и раменния пояс.

Бременна при назначение от лекар

Аналози

Има голям брой аналози на Citramon P, например Askofen и Migrenol, но техният недостатък е наличието на ацетилсалицилова киселина в състава. Поради тази причина по време на бременност се използват лекарства на основата на парацетамол, които са безопасни за плода и жените:

 • Panadol се произвежда под формата на разтворими таблетки. Използва се по указание на лекар, но не повече от 4 таблетки на ден. Panadol е ефективен при цефалалгия, мускулни болки и болки в зъбите.
 • Нурофен за деца под формата на сироп - помага да се справите с температурата.
 • Efferalgan - активната съставка е парацетамол. Според лекарското предписание лекарството може да се приема във всеки триместър. Максималната доза е не повече от 4 таблетки на ден, продуктът помага да се справи със зъбобол, главоболие, мускулна болка.
 • No-Shpa - можете да пиете във всеки триместър. Таблетките имат ефект върху гладката мускулатура, разширяват кръвоносните съдове. Бъдещите майки с главоболие и маточна хипертоничност на матката могат да пият до 3 таблетки на ден. Но-Шпа започва да действа 5 минути след поглъщане, без да има вредно въздействие върху плода.

Противопоказания

Приемът на лекарства е забранен в такива случаи:

 • първи и трети триместър на бременността;
 • хеморагичен диатеза;
 • стомашно-чревни заболявания;
 • намалено съсирване на кръвта;
 • патология на бъбреците и черния дроб;
 • дефицит на глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа;
 • индивидуална непоносимост;
 • риск от спонтанен аборт;
 • кърмене;
 • артериална хипертония;
 • глаукома.

Страничните ефекти включват:

 • влошаване на съсирването на кръвта;
 • разреждане на кръвта;
 • нарушение на съня, нервност, световъртеж;
 • бъбречна недостатъчност;
 • проблеми със слуха и зрението;
 • киселини в стомаха;
 • стомашни болки;
 • гадене и повръщане.

Систематичният прием на Цитрамон може да доведе до развитие на алергии и уртикария, придружени от непоносим сърбеж..

Отзиви

Приемът на Цитрамон през 1 и 3 триместър е забранен, тъй като това може да доведе до различни малформации на детето и отваряне на кървене при бременна жена. Ако бъдещата майка е много притеснена от главоболието, тогава за да го премахнете, е по-добре да използвате компреси и да спазвате почивка в леглото.

Много бременни жени са загрижени дали да не пият Цитрамон по време на бременност. Най-благоприятното време за приемане на това лекарство е през втория триместър. В ранните и късните етапи на бременността, т.е. през първия и третия триместър, не е безопасно да се направи това.

По време на бременност често ме боля глава. В ранните етапи пих Цитрамон, след което започнах да имам силно кървене. Добре, че детето беше спасено. След този инцидент пия лекарства само след консултация с лекар.

Елизавета, на 32 години

През втория триместър, с главоболие, исках да приемам Citramon P. Добре, че промених мнението си за това, тъй като научих за вредното му въздействие върху плода. Между другото, справих се с мигрена с помощта на йога за бременни жени..

Забранено е приемането на Цитрамон по време на ранна и късна бременност, тъй като това може да доведе до усложнения. Ето защо, не се самолекувайте, ако се чувствате по-зле, отидете веднага на Вашия лекар и ако е необходимо, бъдете хоспитализирани, за да можете да родите силно и здраво дете.

Плюсове и минуси на употребата на Citramon по време на бременност

Лекарството - цитрамон, известно със своите противовъзпалителни и антипиретични ефекти, е особено популярно при главоболие, дори по време на бременност. Много жени в деликатна позиция често не знаят колко опасен е Цитрамон по време на бременност и до какъв резултат води злоупотребата му.

 1. Възможно ли е да се пие Цитрамон по време на бременност?
 2. Инструкции за употреба в ранните и късните етапи
 3. Ефектът на Citramon върху кръвното налягане
 4. Има ли последици от приемането на главоболие - рецензии

Възможно ли е да се пие Цитрамон по време на бременност?

Достъпен и универсален цитрамон може да се намери в почти всеки аптечен шкаф. Лечебните свойства на лекарството трябва да бъдат включени в състава:

 • Парацетомол;
 • Ацетилсалицилова киселина;
 • Кофеин.

Тези компоненти усилват действието един на друг и перфектно облекчават симптомите на много заболявания.

По време на бременността тялото на жената е най-уязвимо към различни заболявания. Чест симптом е мигрената, която мнозина са свикнали да се давят с пияна таблетка цитрамон. Но разрешено ли е такова лечение за бъдещи майки?

Всъщност употребата на лекарството е разрешена само от 14 до 26 седмици (2 триместър) от бременността. Употребата до 13 седмици (1 триместър) увеличава развитието на фетални аномалии, които впоследствие се разрешават изключително чрез операция. На 20-40 седмици (3 триместър), лекарството може да влоши раждането.

Въпреки сериозните резултати, които лекарството причинява, някои лекари го позволяват. В такива случаи специалистът определя точната диагноза и необходимата доза, което няма да наруши развитието на плода. По време на раждането на бебе, цитрамонът се препоръчва за:

 • болка в мускулите и ставите;
 • зъбобол;
 • намалено налягане;
 • настинки и ТОРС;
 • прееклампсия (токсикоза в по-късните етапи).

Понякога жените поради невежество или тежко неразположение пият хапчета без рецепта. В случай на самостоятелна употреба е необходимо да уведомите лекаря, само той ще определи възможните последици или ще предпише правилната дозировка.

Инструкции за употреба в ранните и късните етапи

През първите три месеца от развитието на плода в тялото на жената настъпват значителни хормонални промени. Настъпва преструктуриране в работата на кръвоносните съдове, от което се появяват страшни главоболия.

Цитрамон по време на бременност е в състояние да облекчи обезпокоителни симптоми, но в инструкциите консумацията е строго забранена в ранните етапи. През този период лекарството създава вероятност за образуване на вродени дефекти при бебето, като: "цепнатина на небцето", "цепнатина на устната" и други аномалии.

Ако дори не сте знаели за зачеване на дете, но сте пили цитрамон, не се обвинявайте. Стресът само ще влоши психическото ви състояние и следователно ще повлияе на развитието на плода. В бъдеще е по-добре да откажете това лекарство или да го замените с друго.

Ако възникнат сериозни причини, които се решават само с помощта на това лекарство, употребата е възможна, но само по индивидуална схема и инструкции. Обикновено дозата е половин таблетка и курсът не надвишава 3-5 дни.

Освен че е изложена на здравето на нероденото бебе, жената може да страда и от неконтролирана консумация на наркотици. Странични ефекти по време на бременност:

 • нервна раздразнителност;
 • вътрешен кръвоизлив;
 • разреждане на кръвта;
 • бъбречна недостатъчност;
 • алергия;
 • нарушение на съня.

Ефектът на Citramon върху кръвното налягане

Не са много хората, които мислят, когато приемат Цитрамон - той повишава или намалява кръвното налягане. Но е важно да знаете, че лекарството перфектно се бори с главоболието с хипотония (ниско кръвно налягане). Кофеинът в лекарството повишава кръвното налягане. Следователно, с повишаване на кръвното налягане, хапчетата не могат да се приемат категорично..

По време на бременност стойностите на кръвното налягане варират. Обикновено през първия триместър нивото на хормона прогестерон се увеличава, което води до намаляване на налягането върху стените на артериите. Вторият триместър е придружен от увеличение.

Такива промени в тялото създават допълнителна опасност при употребата на лекарството. Необходимо е постоянно да се проверява налягането, в случай на хипертония (високо кръвно налягане), използването на хапчета само ще влоши ситуацията.

Кога не можете да направите без лекарството папаверин по време на бременност и опасно ли е за детето?

Инструкции за употреба на Zodak, отговорът на въпроса: можете ли да го пиете по време на бременност тук.

Има ли последици от приемането на главоболие - рецензии

Оказва се, че цитрамонът в никакъв случай не е безвреден по време на бременност. След прилагането му могат да настъпят непоправими последици. За да се избегне пагубен резултат, задължителна мярка е консултация с лекар.

Най-често бременните жени са разделени на два лагера, ако въпросът се отнася до употребата на Citramon. Една част вярва, че консумацията на лекарството, дори в малки дози, може да наруши здравето на нероденото дете. Друг е убеден, че благосъстоянието на майката е еднакво важно за развитието на плода..

По време на бременността тя страдаше от постоянно главоболие поради ниско кръвно налягане. Дори не знаех за опасностите от цитрамона, затова го приех. Бебето се роди с цепнатина в твърдото небце. Не съветвам никого да експериментира така..

Олга, на 25 години:

Личен гинеколог препоръча да се пие цитрамон, тъй като в началото на бременността имаше непоносимо главоболие. Обикновено пиех хапче, ако не помогна, тогава две. Момчето ми е напълно здраво. Не мисля, че е по-добре за бебе, когато майка страда от силна болка..

Лера, на 27 години:

Видях цитрамон по време на бременност. Тя вярваше, че той е абсолютно безвреден. Но наскоро научих за възможните последици за нероденото бебе. Изминаха няколко години - детето ми е здраво и без никакви синдроми. Добре, че не злоупотребявах с лекарството, пиех го рядко и само по едно хапче.

Свързани видеоклипове - причини за главоболие и какви лекарства ще помогнат по време на бременност:

Цитрамон по време на бременност - полза или вреда?

Главоболието е познато на всяка жена и по време на бременност се появява по-често и може да бъде доста интензивно. Съдовата система в нежния пол, носеща дете, претърпява промени, както и хормоналния фон. Поради това се увеличава натоварването на съдовете, главата боли по-често. Освен това не са изключени настинки с висока температура и болки в ставите. При липса на „интересна ситуация“ конвенционалните болкоуспокояващи биха помогнали за премахване на неприятните симптоми. Но възможно ли е да се пие Цитрамон по време на бременност, ще навреди ли на бебето? Този въпрос възниква при всяка жена, когато общото състояние се влоши..

Най-добрият вариант е да спрете приема на каквито и да било лекарства. Главоболието може да изчезне от само себе си, но понякога е толкова силно, че е по-добре да пиете лекарството, отколкото да измъчвате себе си и детето. Зъбоболът няма да изчезне сам, като в този случай Citramon по време на бременност е необходим, за да го намали преди посещение на зъболекар. Нека се опитаме да разберем дали е възможно да се приема Цитрамон по време на бременност и в какви случаи.

Описание на Citramon

Citramon е добре познат комбиниран ненаркотичен аналгетик с подчертан аналгетичен, антипиретичен, противовъзпалителен ефект.

Понастоящем освобождаването на лекарства съгласно класическата рецепта не се произвежда поради забраната за използване на едно от веществата - фенацетин. Изтегля се от обращение поради високата си нефротоксичност..

Сега съставът на лекарството от различни производители при запазване на основните активни съставки е малко по-различен в тяхната концентрация. Най-често срещаният Citramon P.

Активни активни съставки на това лекарство:

 • 0,24 g ацетилсалицилова киселина;
 • 0,18 g парацетамол;
 • 0,03 грама кофеин.

Сред спомагателните вещества са лимонена киселина, талк, какао, картофено нишесте.

В таблетките Citramon Borimed дозите на тези вещества са различни: 0,22 g, 0,2 g, 0,027 g, съответно. В препарата Цитрамон Форте концентрацията е по-висока - 0,32 g, 0,24 g, 0,04 g. Има Citramon Ultra, който благоприятно се различава от своите "братя" в наличието на филмова обвивка, която улеснява преглъщането и предпазва стомаха от дразнещи вещества.

Принципът на действие на Цитрамон

Ацетилсалициловата киселина принадлежи към нестероидни противовъзпалителни лекарства. Той облекчава възпалението, намалява агрегацията на тромбоцитите, има антипиретични свойства и може да намали болката, причинена от възпалителния процес. Честата употреба и / или големи дози аспирин могат да доведат до образуване на ерозия или язва на стомаха и дванадесетопръстника, да причинят гадене, кървене, да повлияят на функционирането на черния дроб и бъбреците на бъдещата майка.

Парацетамолът влияе върху центъра на терморегулацията и възпалителните процеси, като по този начин бързо намалява високата телесна температура, намалявайки възпалението. Това е относително безопасно за плода..

Не се препоръчва употребата на кофеин по време на бременност, но той е включен в Citramon в малка доза. Инструментът предотвратява агрегацията на тромбоцитите, стимулира дихателните и вазомоторните центрове, облекчава умората и сънливостта, увеличава умствената и физическата активност, разширява съдовете на скелетните мускули и мускулните тъкани на вътрешните органи, като същевременно стеснява съдовете на мозъка.

Може ли Цитрамон да се приема по време на бременност?

Компонентите на лекарството се подсилват, като заедно дават добър терапевтичен ефект, поради което Citramon P по време на бременност е разрешено да се приема през 2-ри и в изключителни случаи през 1-ви и 3-ти триместър, ако ползата за майката надвишава риска от усложнения при плода. Но употребата на продукта трябва да бъде строго ограничена, тъй като има рискове от сериозни усложнения.

Преди да вземете лекарството, първо трябва да установите причината за главоболието. То може да бъде както от ниско, така и от високо кръвно налягане. В случай на болка от ниска A / D, приемът на Citramon по време на бременност я спира, като стеснява мозъчните съдове. Ако главата боли на фона на високо кръвно налягане, тогава кофеинът само ще влоши ситуацията..

Употребата на Citramon през 1-ви триместър

Цитрамон е противопоказан в началото на бременността, особено през първите 12 седмици. Аспиринът, който е част от него, разрежда кръвта, увеличавайки риска от кървене, което е опасно както за майката, така и за плода. С повишен тонус на матката и слаби съдове на плацентата, бременна жена може да започне маточно кървене, което ще доведе до липса на хранене и кислород у детето, което е изпълнено с нарушения на вътрематочното му развитие. Прочетете повече за опасността от кислородно гладуване на плода →

Действието на аспирина може да доведе до синдром на Рейл, който се проявява при дете чрез неконтролирани конвулсивни контракции на един или два пръста на крайниците поради нарушения на кръвообращението. Това може да доведе до гангрена или дори смърт на бебето. Друга сериозна аномалия в развитието е цепнатината на небцето.

Ацетилсалициловата киселина е една от причините за фетални малформации. В ранните стадии се формират всички системи и органи на ембриона. Аспиринът може да наруши тези процеси, което води, например, до недоразвитие на скелета..

Кофеинът забавя вътрематочното развитие на плода, стимулира сърцето, увеличавайки честотата на контракциите. Също така повишава кръвното налягане, което се отразява негативно на майката, тъй като нейните съдове и бъбреци работят със стрес. Приемът на Цитрамон в началото на бременността може да доведе до спонтанен аборт.

Прием на Цитрамон през 2-ри триместър

Това е най-благоприятният период от целия гестационен период. Системата на ембриона и полагането на органи е приключила, мама се чувства по-добре. Но ако има нужда да се използва Цитрамон, тогава дозировката и честотата на приложение трябва да бъдат съгласувани с лекаря.

Употребата на Citramon през 3 триместър

Натоварването на кръвоносната система се увеличава и главоболието може да бъде по-често и по-интензивно. Но не можете да пиете Цитрамон в края на бременността, тъй като действието на един от неговите компоненти е да намали количеството простагландини. Те стимулират маточната дейност, подготвяйки тялото за раждане, така че намаляването на тези хормони може да доведе до избледняване на бременността, да усложни сериозно процеса на раждането или да удължи периода, причинявайки продължителна бременност.

Действието на Citramon води до затваряне на ductus arteriosus в плода. В резултат на това той развива хиперплазия на белодробните съдове, придружена от повишаване на налягането в съдовете на белодробната циркулация.

Показания за употребата на Цитрамон по време на бременност

Цитрамон по време на бременност се предписва само в екстремни случаи, при условие че ползите за майката надвишават риска от последици за плода.

Тези показания са:

 • цефалалгия - главоболие (пийте при ниски A / D);
 • миалгия - мускулна болка;
 • артралгия - болки в ставите;
 • одонталгия - зъбобол;
 • невралгия - болка по протежение на засегнатите периферни нерви;
 • треска, свързана с вирусна инфекция или настинка.

Противопоказания

Не можете да приемате Цитрамон в следните случаи:

 • индивидуална непоносимост към един от компонентите на продукта;
 • риск от спонтанен аборт;
 • "Аспиринова" астма;
 • 1 и 3 триместър на бременността;
 • понижено ниво на протромбин в кръвта, т.е. лошо съсирване - хипопротромбинемия;
 • период на кърмене;
 • дефицит на витамин К и / или глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа;
 • глаукома;
 • хеморагичен диатеза;
 • портална или артериална хипертония.

С изключително внимание трябва да пиете Цитрамон през 2-ри триместър, особено в случай на ерозивни и язвени процеси на стомаха и дванадесетопръстника 12, чернодробни и чревни заболявания в историята.

Инструкции за употреба на Citramon по време на бременност

Според инструкциите за употреба, лекарите съветват да се изключи изцяло Citramon по време на бременност, но ако е необходимо (с разрешение на гинеколог или лекуващ терапевт), е възможна еднократна доза лекарство за облекчаване на треска или болка. Дозировката по време на бременност се различава от средната терапевтична в обичайното състояние, поради което честотата на приложение и дозата ще бъдат препоръчани от лекаря, в зависимост от ситуацията.

В ранните етапи на бременността, за облекчаване на температурата, облекчаване на синдрома на болката, Citramon трябва да бъде заменен с парацетамол. Липсва кофеин, който влияе негативно на плода. През последните месеци, вместо Цитрамон, можете да вземете инфузия или таблетки Валериан, да облекчите болката със спазмолитик, например, No-shpa. Ако главоболието е причинено от нервно напрежение, опитайте нежен масаж на врата и раменния пояс..

Цитрамон по време на бременност, според прегледите на жени, които са родили дете, е по-добре да се приема от Парацетамол или дори повече Аналгин. Други са на противоположното мнение. Някои са категорично против лекарствата и са се спасили с народни средства, спане, прилагане на лед, ходене и др. Кой трябваше да приема Цитрамон, имайте предвид, че това не е повлияло на детето, то е родено навреме и здраво.

Всяка жена има индивидуално тяло, така че преди да решите да пиете Цитрамон, не забравяйте да се консултирате с гинеколог.

Автор: Надежда Мартинова, лекар,
специално за Mama66.ru

Цитрамон по време на бременност

Статии за медицински експерти

Цитрамон принадлежи към групата на комбинираните ненаркотични аналгетици (болкоуспокояващи) и нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Основните показания за прием на лекарството са за облекчаване на болка, възпаление и повишена температура. Съставът на лекарственото вещество включва: ацетилсалицилова киселина, парацетамол, кофеин, които подобряват терапевтичния ефект един на друг. Citramon се произвежда под формата на таблетки и гранули.

При бременна жена понякога се появяват главоболия с различна интензивност и температура. Бъдещата майка обикновено приема опаковка цитрамон. Възможно ли е да се използва цитрамон по време на бременност? Въз основа на предписанията на инструкциите за употреба, лекарството е противопоказано през първия и третия триместър, както и за целия период на кърмене.

Възможен ли е цитрамон по време на бременност?

Тератогенният ефект на цитрамона (нарушено вътрематочно развитие) се дължи на ацетилсалициловата киселина. В рамките на дванадесет седмици се полага основата на органите на бебето. Използването на аспирин е изпълнено със сериозни дефекти - „цепнатина на небцето“ и „цепнатина на устната кухина“. За да се отървете от тези патологии, впоследствие ще е необходима хирургическа интервенция..

Възможен ли е цитрамон по време на късна бременност? Благодарение на кофеина, ефектът на ацетилсалициловата киселина се увеличава, което може да отслаби раждането, да причини кървене и преждевременно затваряне на аортния канал при дете.

Някои бъдещи майки поставят благосъстоянието си на първо място. Разбира се, много е важно бременността да протича в хармонично и здравословно състояние. Но необходимо ли е да се изкушава съдбата и да се използват химически лекарства?

Как влияе цитрамонът на бременността?

Цитрамонът не е толкова безвреден, както обикновено се смята. Предозирането или индивидуалната непоносимост към лекарството може да развие глухота, язва на стомаха / червата, промени в състава на кръвта, а също така да доведе до активен кръвоизлив и дисфункции на централната нервна система.

Как влияе цитрамонът на бременността? Лекарството причинява синдром на Рейл или синдром на мъртвите пръсти при бебета. Патологията се проявява под въздействието на ацетилсалицилова киселина и се проявява под формата на конвулсии на един или повече пръсти на плода. Процесът показва лоша циркулация и е опасна гангрена, водеща до смъртта на детето. По същата причина е необходимо да се въздържате от цитрамон при кърмене и деца под 18 години..

Като средство за разреждане на кръвта, аспиринът може да застраши внезапно вътрешно кървене. Ако матката е в добра форма и съдовете не са достатъчно еластични, това увеличава риска от тежко кървене, което може да остави плода за дълго време без кислород и по този начин да причини редица патологии.

Цитрамонът по време на бременност влияе негативно на кръвообращението между плацентата и бебето.

Вреден ли е цитрамонът по време на бременност?

Преди всичко трябва да се диагностицира причината за главоболието. Лекуващият лекар трябва да предпише лечение според деликатната ви ситуация..

На въпроса "вреден ли е цитрамонът по време на бременност?" има категоричен отговор - да. Резултатите от приема на лекарството могат да бъдат най-непредсказуемите и тежки. Цитрамонов компонент - аспиринът причинява необратими патологии на вътрематочното развитие през първите дванадесет седмици и е опасен от намаляване на трудовата активност в процеса на решаване от бременността.

Опитайте се да останете без лекарства преди бебето да се роди и по време на кърмене. Адекватният сън, почивка, разходки на чист въздух, студени компреси, в екстремни случаи, no-spa - ще ви помогнат да преодолеете неприятния синдром. Някои жени успяват да се справят с болестта благодарение на балсама "звездичка".

Използването на цитрамон в началото на бременността

Първите три месеца от бременността се характеризират с хормонални промени в женското тяло, които засягат функционирането на органите и системите. Кръвоносните съдове също се подлагат на промени, като работят при повишени условия на разширяване-свиване. Внезапните промени в кръвното налягане реагират на болка в главата, причинявайки трудни мигрени.

Естествено, цитрамонът в ранните етапи на бременността ще облекчи най-силните болки, ако изпиете поне 2 таблетки. Бъдещата майка трябва да разбере, че лекарството на базата на ацетилсалицилова киселина през първия триместър може да причини вродени аномалии - развитие на разделено твърдо небце (цепнатина на небцето) и горна устна (цепка на устната). Ще бъде възможно да се отървете от вродените дефекти само чрез сложна хирургическа интервенция..

Първите дванадесет седмици цитрамон по време на бременност не трябва да се консумират. Ако имате непоносима, постоянна мигрена, посетете Вашия лекар, който може да препоръча парацетамол или друго лечение.

Инструкции за използване на цитрамон по време на бременност

Цитрамон по време на бременност свободно прониква през плацентата през всеки триместър. Въпросът е само как ще се отрази на ембриона във всеки конкретен случай? Рискът от развитие на вътрематочни аномалии е висок на всеки етап от развитието на плода..

Нека се обърнем към листовката за лекарството: цитрамон по време на бременност, инструкцията гарантира, че лекарството има противопоказания само в началото, в края на развитието на ембриона и по време на кърмене. Какво да направите: от една страна, дива мигрена, а от друга, страхът да не навредите на детето?

Да се ​​върнем към епохата на СССР, когато лекарството се появи за първи път в аптеките. Съставът на цитрамона е както следва (без да се посочва количеството вещества):

 • ацетилсалицилова киселина (аспирин);
 • какао;
 • лимонена киселина;
 • кофеин;
 • фенацетин - спрян поради сериозни странични ефекти.

Въпреки дори оттеглянето на фенацетин, съвременният фармакологичен пазар предлага лекарството под същото "име", но със собствен състав:

Таблицата показва, че няма единна инструкция за дозировката на лекарството - количеството вещества е различно. Може би затова таблетката цитрамон помага на някои, но изобщо не действа на други..

Citramon също има впечатляващ списък от странични ефекти:

 • повишава нервната раздразнителност;
 • води до нарушение на съня;
 • причинява бъбречна недостатъчност, вътрешен кръвоизлив;
 • причинява лошо съсирване на кръвта;
 • нарушава функционирането на черния дроб;
 • причинява алергични реакции и др..

Бременност главоболие и цитрамон

Интересното е, че мненията на лекарите за употребата на цитрамон по време на бременност бяха разделени. Някои лекари ревностно препоръчват употребата на лекарството, независимо от етапа на развитие на плода, докато други са категорично против употребата на лекарството през целия гестационен процес. Последните вярват, че само no-shpa е безопасно лекарство..

Ако страдате от мигрена, докато носите дете, първо трябва да установите причината за болката. Главоболието може да бъде причинено от:

 • външни фактори - стрес, нервна / физическа умора;
 • храна - някои видове риба, ядки, шоколад, сирена;
 • хормонални промени;
 • липса или излишък от сън;
 • рязка смяна на времето.

Главоболие по време на бременност цитрамон не е разрешено. За облекчаване на състоянието, с разрешение на лекаря, можете да приемате парацетамол или но-шпа. Ако по време на мигрена се наблюдава намаляване на чревната подвижност, в резултат на това - гадене, повръщане, се препоръчва да се използва парацетамол в комбинация с кофеин. Кофеинът улеснява и ускорява абсорбционната способност, което означава, че терапевтичният ефект на лекарствата се постига по-бързо.

Ако сте приемали цитрамон по време на бременност

Когато една жена пие цитрамон по време на бременност, тя трябва да информира своя гинеколог възможно най-скоро. Само лекар може да установи наличието на нарушения на развитието на плода. Не забравяйте, че след битка те не размахват юмруци, така че не влошавайте ситуацията си със самобичуване и нервни атаки.

Въз основа на обратната връзка от самите бременни жени, на много от тях е разрешено да приемат цитрамон от лекаря. Жените, които са родили здрави и пълноценни бебета, се съветват да приемат лекарства, за да се отърват от непоносимата мигрена, но не и да злоупотребяват с тях. Използването на всяко медицинско изделие трябва да бъде обсъдено с лекар..

Цитрамон форте по време на бременност

Citramon forte се състои от: ацетилсалицилова киселина, парацетамол, кофеин, лимонена киселина. Освен това количественият компонент на аспирина е по-голям, отколкото в други аналози на цитрамон.

Ние изучаваме инструкциите, където са дадени страничните ефекти:

 • чернодробна дисфункция;
 • язвени процеси на храносмилателната система;
 • намалено съсирване на кръвта, възможно кървене;
 • отрицателен ефект върху бъбреците;
 • алергични процеси;
 • главоболие и световъртеж.

Цитрамон форте по време на бременност е категорично противопоказан, което може да се разбере от количествения състав на ацетилсалициловата киселина. Докато производствените компании наричат ​​цитрамон стар, надежден и доказан приятел (между другото, не винаги включващи в инструкциите подробностите за употребата на лекарството по време на бременност), бъдещите майки трябва да се научат трезво да оценяват ситуацията дори по време на мигренозен пристъп и да могат да отговорят за последствията.

Дали да консумирате цитрамон по време на бременност е съзнателен избор на всяка жена, която очаква бебе. Ако болката ви е наистина непоносима, отидете на специалист. Ако действате по навик, „улавяйки“ болката с хапче, тогава цялата отговорност за процеса на раждане и здравето на нероденото дете е на вас.

Цитрамон: противопоказания по време на бременност

Съдържащата се в цитрамона ацетилсалицилова киселина е забранена през първия и третия триместър на раждането на дете, тъй като може да причини малформации на ранен етап. Що се отнася до последния период на бременността, аспиринът е опасен поради:

 • бавен процес на труда;
 • възможността за затваряне на артериалния канал, което причинява процеса на хиперплазия в съдовете на белите дробове и хипертония на съдовете на белодробната циркулация.

Противопоказанията на цитрамон по време на бременност се простират до нарушаване на тромбоцитната агрегация и инхибиране на синтеза на протромбин в черния дроб, което е изпълнено с обилно кървене по време на раждане.

Страничните ефекти на кофеиновото лекарство включват:

 • повишена нервна възбудимост;
 • безсъние;
 • повишено кръвно налягане.

Внимавайте с употребата на който и да е фармацевтичен продукт, за да не навредите на бебето.

Безопасен ли е Citramon по време на бременност

Бременността е специален период в живота на всяка жена. В името на безопасността на бебето си, бъдещите майки се отказват от лошите навици, коригират диетата си, променят начина си на живот и, разбира се, полагат особени грижи за здравето си и избора на лекарства.

Състав и действие на Цитрамон

Обикновено, страдащи от треска, главоболие или зъбобол, хората без колебание посягат към домашната аптечка за обичайното лекарство. И често това лекарство се оказва добре познато на всички Citramon. Цитрамон е едно от най-популярните лекарства за облекчаване на болката

Жена в положение обаче не може да си позволи да погълне животоспасяващо хапче без колебание, защото всички знаят, че няма напълно безопасни лекарства дори извън бременността. И когато вътре в жената се развие друг живот, дори и най-безвредното лекарство може да доведе до катастрофа. Според статистиката 5% от всички аномалии в развитието са свързани с лекарства..

Но също така е невъзможно да понасяте болка дълго време, защото това може да причини спазми, да увеличи тонуса на матката и да провокира кислороден глад на детето. Нека да видим колко безопасен е Citramon за бъдещите майки.

Състав на цитрамон

Цитрамон съдържа три активни вещества: кофеин, парацетамол и ацетилсалицилова киселина. Нека се спрем на всеки.

Кофеин

Известен психостимулант, напитките с които са много популярни за облекчаване на сънливостта. Използва се за лечение на мигрена, различни видове главоболие, стимулиране на централната нервна система, дихателната и сърдечно-съдовата системи в случай на леко отравяне. Кофеинът може да предизвика теизъм - лека психическа зависимост.

Кофеинът засилва действието на две други съставки на Citramon: ацетилсалицилова киселина и парацетамол.

Прекомерната консумация на кофеин (над 100 mg на ден) може да предизвика спонтанен аборт или да доведе до бебе с ниско тегло при раждане. Ако приемате лекарства, съдържащи кофеин (включително цитрамон), не забравяйте, че той се съдържа и в някои храни и напитки: чай, кафе, шоколад - вземете това предвид при изчисляването на дневната доза.

Парацетамол

Често обезболяващо и антипиретично с леко облекчаване на болката.

По-често се предписва за понижаване на температурата при инфекциозни и възпалителни заболявания, но може и да облекчи болката с лека интензивност. Именно парацетамолът се счита за предпочитано лекарство за бъдещи майки и най-често се предлага от лекарите за лечение на главоболие и зъбобол, както и за облекчаване на артрит и миалгии..

Лекарството по избор (проследяваща хартия от английското лекарство по избор - предпочитаното лекарство) е лекарство, което се използва предимно за определено заболяване. Такова лекарство е избрано въз основа на опит в употребата според критерии за достатъчна ефикасност с минимални странични ефекти. Ако терапията не успее с избраното лекарство, то се заменя с друго от същата серия или с едно от лекарствата от втора линия - с по-висока ефективност (или с различен спектър на действие), но относително по-големи странични ефекти.

https://ru.wikipedia.org/wiki/Preparat_choice

Последните проучвания показват, че продължителната или редовна употреба на парацетамол влияе отрицателно върху феталната нервна система и може да допринесе за развитието на крипторхизъм при новородени момчета..

Крипторхизъм (друго - гръцки κρυπτός - скрит + ὄρχις - тестис) - неспускащ се тестис в скротума: разположението на тестисите извън скротума (в коремната кухина или в ингвиналния канал) или неправилно спускане, при което тестисът, оставяйки ингвиналния канал, променя посоката и разположени под кожата в слабините, бедрото, пубиса или перинеума.

https://ru.wikipedia.org/wiki/Cryptorchidism

В допълнение, чистият парацетамол има твърде малък аналгетичен ефект и често не е в състояние да облекчи умерената болка..

Безопасна еднократна доза за жени в позиция - 1000 mg.

Ацетилсалицилова киселина

Тук е по-известен като аспирин. Той принадлежи към групата на нестероидните противовъзпалителни лекарства и е много популярен поради своите аналгетични, антипиретични и противовъзпалителни свойства..

Чистият аспирин се използва за лечение на:

 • напрежение главоболие;
 • болки в ставите при различни заболявания;
 • треска за различни заболявания;
 • остри и хронични възпалителни процеси;
 • заболявания на сърдечно-съдовата система (като антиагрегант).

Ацетилсалициловата киселина е най-опасното вещество за плода в Citramon. В таблицата за тератогенност на аспирина е определена категория С за прием през II триместър и категория D за прием през I и III триместър. Високите дози ASA (над 300 mg на ден) могат да доведат до сериозни малформации, маточно кървене, слаб труд и др..

Тератогенността е способността на външната среда (нейните вредни фактори) да влияе неблагоприятно върху плода, причинявайки отклонения в неговото развитие и формиране. Резултатът от такива отклонения може да бъде вродени деформации..

Тератогенното действие се характеризира с аномалии в развитието на плода, които преди това се развиват напълно нормално.

http://appteka.ru/encik/encik_t/teratogennost.htm

Показания за употреба

Цитрамон най-често се предписва за облекчаване на слаба и умерена болка (главоболие и зъбобол, мигрена, невралгия, алгоменорея и др.). Рядко се използва като антипиретично средство..

Възрастните се предписват по 1-2 таблетки 2-3 пъти на ден, но не повече от 4 таблетки на ден. Цитрамон не трябва да се приема повече от 5 дни подред.

Имайте предвид, че дозировката, посочена в инструкциите за лекарството, не е предназначена за бъдещи майки. Затова бъдете подготвени за факта, че Вашият лекар ще коригира дозата към намаляване..

Тъй като Citramon дразни лигавицата на храносмилателния тракт, той трябва да се приема само след хранене с чиста вода или мляко..

Противопоказания

Citramon има доста широк спектър от противопоказания:

 • I и III триместър на бременността;
 • индивидуална чувствителност към лекарствените компоненти;
 • възраст под 16 години;
 • остри заболявания на стомашно-чревния тракт;
 • заболявания на кръвоносната система;
 • чернодробна и бъбречна недостатъчност;
 • сърдечно заболяване;
 • хирургични интервенции, придружени от значително кървене;
 • глаукома;
 • възраст в напреднала възраст;
 • едновременна употреба с метотрексат (в доза над 15 mg седмично), инхибитори на моноаминооксидазата и антикоагуланти.

Видове цитрамон

Цитрамон е много популярно лекарство, произвежда се от много фармацевтични фабрики. Следователно Citramon често се различава в различни опаковки изключително от производителите. Съществуват обаче и сортове, които се различават по състав..

Състав
ASK, mgПарацетамол, mgКофеин, мгДруги
Цитрамон
Citramon P
Цитрамон MFF
Citramon LecT
24018027-Всички тези препарати са идентични по състав с класическия Citramon и се различават само в производствените предприятия..
Цитрамон Боримед22020027-В препарата съдържанието на парацетамол е леко увеличено и съдържанието на ацетилсалицилова киселина също е леко намалено. Като цяло обаче по своето действие той не се различава от класическия Citramon.
Цитрамон Форте32024040-Количеството на активните вещества се увеличава с 30% в сравнение с класическия Citramon. По-удобно е да се приема, ако предписаната единична доза е две таблетки.
Citramon Extra-50050-Тъй като лекарството не съдържа ацетилсалицилова киселина, то е по-безопасно по време на бременност.
Citramon Ultra24018027-Таблетките са покрити със специална защитна обвивка, която улеснява приема на лекарството и до известна степен помага за защита на стомашно-чревния тракт от негативните ефекти на Citramon.
Citramon Plus240180тридесетАскорбинова киселина - 40 mgАскорбиновата киселина задоволява повишените нужди на организма от витамин С по време на заболявания, придружени от висока температура

Фотогалерия: някои сортове цитрамон

Цитрамон и бременност

Основната причина за прием на болкоуспокояващи по време на бременност е главоболието (по-рядко зъбобол). Въпреки че инструкциите за Citramon ясно посочват, че той не може да се използва през първия и третия триместър, на практика много лекари позволяват на пациентите си да приемат половината или дори цяло хапче през втория и третия триместър, ако немедикаментозните методи или одобрените лекарства не облекчават болката. Зад кулисите се смята, че еднократният прием на Цитрамон е по-малко зъл, отколкото например тежката мигренозна атака..

Прием на Цитрамон през I, II и III триместър

Опасностите от приема на Цитрамон варират значително в различните тримесечия. А ефектът му върху две жени може да бъде различен и зависи от дозата и продължителността на приема, наследствените фактори и възрастта на жената..

Първият триместър е най-важният период от бременността: по това време органите на бебето са положени. Ето защо почти всички лекарства са забранени през първия триместър. Приемът на ацетилсалицилова киселина, която е част от Citramon, може да причини необратими вътрематочни малформации, като хейлошиза („цепнатина на устната кухина“ при обикновените хора).

През второто тримесечие настъпва растеж и развитие на телесните органи на детето. Това е доста "спокоен" период на бременност, когато жената може да си позволи да приема някои лекарства, които са забранени по друго време. От този момент лекарствата рядко причиняват малформации, но могат да нарушат работата на вътрешните органи (функционални аномалии) и да доведат до преждевременно раждане..

През третия триместър бебето набира телесно тегло и се подготвя за раждане. През този период приемът на Citramon (по-точно ацетилсалициловата киселина в състава му) може да провокира преждевременно затваряне на артериалния канал и в резултат на това фетална смърт.

Дуктусният артериос (botallus duct) е съд, който свързва аортата и белодробната артерия. В пренаталния период около 2/3 от кръвта в дясната камера преминава през артериалния канал в аортата. Детето се нуждае от този канал преди да се роди, тъй като белите му дробове не функционират в утробата. След раждането този канал обикновено трябва да се затваря..

Pariiskaya T.V.

https://med.wikireading.ru/31274

В допълнение, ацетилсалициловата киселина може да намали количеството простагландини, което води до слабост на раждането. В този случай трябва да извършите изкуствена стимулация.

В процеса на подготовка на шийката на матката за раждане важна роля играе друго хормоноподобно вещество - простагландини. В тялото на жената те присъстват в почти всички органи..

Най-важното свойство на простагландините е способността да предизвикват контракции на гладкомускулната тъкан (особено мускулите на матката). Най-високата концентрация на простагландини се отбелязва точно в тъканите на матката по време на раждането на дете, тоест по време на раждането.

http://mamusiki.ru/podgotovka-shejki-matki-k-rodam/

Лекарят предписва дозировката на лекарството за всеки отделен случай въз основа на възрастта, здравословното състояние на пациента и продължителността на бременността. Като правило се препоръчва да приемате не повече от 0,5-1 таблетки Цитрамон наведнъж, ако нелекарствените методи не помагат и вече нямате сили да понасяте болка.

Главоболието е наследствено страдание в семейството на баща ми. За съжаление тази атака премина към мен. Докато не забременях, това не създаваше особени проблеми (освен, разбира се, благосъстоянието). Имах готов арсенал от доказани лекарства, които облекчават както обикновеното главоболие, така и пристъпите на мигрена за час-два.

Когато обаче разбрах, че очаквам дете и отидох на лекар, ми беше категорично забранено да приемам всички лекарства (включително Цитрамон). Като алтернатива са предложени следните:

 • спи в хладна затъмнена стая (и много рядко успявам да заспя, когато ме боли главата);
 • сладък горещ чай (без ефект);
 • no-shpa или парацетамол (първият изобщо не работи, а вторият ме разболя много);
 • балсам "Звезда" на уиски (главата от миризмата започна да боли още повече);
 • масаж на областта на яката и скалпа (помогна малко, само ако главата не боли много, иначе само я влошава);
 • много топъл душ (помогна много малко);
 • компрес от горчична мазилка на тила (това беше най-ефективният метод, но също така облекчава болката, вероятно само с една трета).

След като започнах да повръщам неконтролируемо в края на първия триместър поради тежка мигренозна атака и трябваше да се обадя на екипа на Бърза помощ, лекарят ми с неохота ми позволи да взема едно хапче Citramon, ако всичко друго не успее и главата ме боли все повече и повече. по-силен.

Само през останалите два тримесечия вероятно взех 6 или 7 таблетки Цитрамон. Преди това се опитах да направя с масаж, душ, горчичен компрес и почивка. Ако обаче усещаше, че болката само се усилва, тя пиеше Цитрамон без колебание, за да предотврати развитието на силна атака.

За мое щастие (и голяма изненада) през втория и третия триместър главоболието два пъти по-рядко и по-слабо от обикновено и нямаше повече такива ужасни мигренозни атаки.

Синът се роди здрав и навреме, раждането протече без усложнения. По никакъв начин не ви призовавам да се самолекувате: Цитрамон не е имал отрицателен ефект върху детето ми, но това не означава, че ще бъде безопасно за вашето. Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар.

Ако главата ви боли редовно

На първо място, трябва да разберете причината за главоболието, дори ако сте страдали от тях преди бременността (и още повече, ако не сте страдали от тях преди). Ако не сте лицензиран лекар, никога няма да можете да кажете с пълна сигурност дали болките ви са обикновена мигрена или това е проява на опасни усложнения на бременността, например прееклампсия..

Прееклампсията е тежка токсикоза на бременността, която се появява през втория или третия триместър на бременността и е придружена от отоци, протеинурия, артериална хипертония, нарушения във функционирането на нервната система и други органи.

Основният симптом на прееклампсията се счита за повишаване на кръвното налягане над 140/90 mm Hg. Чл., Което е придружено от главоболие, световъртеж или усещане за зачервяване на лицето.

Юлия Карпова

https://doctor-cardiologist.ru/preeklampsiya-beremennyx-chto-eto-takoe#i-2

И дори това да е просто банално главоболие, много често причинителите му могат да бъдат преодолени с немедикаментозни методи или успешно предотвратени чрез припадъци с помощта на одобрени лекарства..

Честите причини за главоболие по време на бременност включват:

 • излишък или липса на сън;
 • злоупотреба с определени продукти, като шоколад, сирене, някои видове риба;
 • недостатъчен прием на течности;
 • стрес;
 • реакция на променящото се време;
 • заседнал начин на живот и др..

Настройте менюто си, режима на пиене и ежедневието, правете йога или аквааеробика за бременни жени, ходете повече на чист въздух и ще бъдете приятно изненадани от това колко по-малко главоболие ще имате. Вашият наблюдаващ лекар може да препоръча безопасни продукти за облекчаване на болката. Обикновено това е no-shpa или парацетамол.

Видео: прием на лекарства по време на бременност и кърмене (Училище на д-р Комаровски)

Алтернативи на Citramon

Ако Вие или Вашият лекар сте категорично против приема на Цитрамон, можете да опитате да го замените с други лекарства, които са по-малко опасни за плода..

No-shpa (Drotaverin, Drotaverin Forte)

Този популярен миотропен спазмолитик е добре проучен, счита се за безопасен и по-често се предписва по време на бременност с повишен тонус на матката. Лекарството обаче може да бъде ефективно при лечението на главоболие при напрежение..

Напрегнатите главоболия (от английски напрежение - „напрежение“) най-често се проявяват като симптом на неврологични или психологически проблеми (постоянна липса на сън, депресия, силен стрес, голям физически и психологически стрес), мускулно напрежение в цервикалната област. По правило при напрежение главоболие се отбелязват следните симптоми:

 • усещане за повишено налягане в темпоралната област (т.нар. обръч);
 • поясна болка, утежнена от едната страна;
 • болката е еднородна, не пулсираща, тя нараства постепенно.

http://headache.su/pomogaet-li-no-shpa-ot-golovnoj-boli.html

Максималната дневна доза е 6 таблетки, но точната доза за всеки отделен случай трябва да бъде предписана от лекаря. Ефектът на лекарството започва да се проявява в рамките на 15-20 минути.

През II и III триместър No-shpa се предписва с изключително внимание, тъй като освен за облекчаване на тонуса, той помага за отпускане и отваряне на шийката на матката. Noshpa може да бъде ефективен за облекчаване на главоболие от напрежение

No-shpa е противопоказан при наличие на:

 • някои сърдечни заболявания;
 • проблеми с бъбреците и черния дроб;
 • глаукома;
 • индивидуална непоносимост към компонентите на лекарството.

Парацетамол (Panadol, Efferalgan, Calpol, Tylenol и др.)

Свойствата на Парацетамол вече са описани по-горе. Добавяме само, че за засилване на действието може да се предписва Парацетамол в комбинация с кофеин (ако бременната жена няма високо кръвно налягане) или Церукал (в този случай първо се приема таблетката Церукал, а след 15 минути - Парацетамол).

Противопоказания за употребата на Парацетамол са: Парацетамол и неговите аналози са ефективни за облекчаване на треска, но имат слаб аналгетичен ефект

 • индивидуална непоносимост към лекарството;
 • бъбречно или чернодробно увреждане;
 • злоупотребата с алкохол.

Ибупрофен (Imet, Nurofen, Nurosan и др.)

Ибупрофенът е нестероидно противовъзпалително лекарство с доказан опит за облекчаване на лека до умерена болка и треска при инфекциозни заболявания. Еднократна доза ибупрофен е допустима през първия и втория триместър на бременността

Еднократно използване на лекарството за облекчаване на остри пристъпи на болка е допустимо.

Ибупрофенът е забранен за употреба в следните случаи:

 • свръхчувствителност към лекарството;
 • стомашни язви;
 • сериозно чернодробно и бъбречно заболяване;
 • тежка сърдечна недостатъчност;
 • нарушения на кръвосъсирването;
 • III триместър на бременността.

Триптани (Sumatriptan, Naratriptan и др.)

Въпреки че инструкциите за тези лекарства посочват бременността като противопоказание за употреба, като се започне от втория триместър те могат да бъдат предписани за лечение на тежки мигренозни атаки, които не могат да бъдат облекчени с други средства. Действието на триптаните по време на бременност е проучено доста добре, но те трябва да се предписват само от лекуващия лекар и терапията им се осъществява само под негов пряк контрол. При тежка мигрена, започвайки от втория триместър, можем да приемаме лекарства от редица триптани

Противопоказания за употребата на триптани са:

 • индивидуална непоносимост;
 • някои заболявания на сърдечно-съдовата система;
 • хипертония;
 • сериозно увреждане на чернодробната и бъбречната функция;
 • едновременно приложение с инхибитори на моноаминооксидазата и ерготамин.

Превантивно лечение

Ако мигрена или главоболие ви притесняват повече от два пъти месечно, говорете с вашия невролог за възможността за превантивно лечение. Няма много такива схеми на лечение по време на бременност, но все пак някои неща могат да се направят: например терапия с ниски дози аспирин или бета-блокери. Обикновено резултатът от такова лечение настъпва не по-рано от два месеца по-късно. Счита се за ефективно, ако честотата на атаките е намалена поне наполовина. За чести главоболия говорете с Вашия лекар относно превантивното лечение.

Отзиви за употребата на Цитрамон по време на бременност

Лежа на 122 MFM за опазване. Докараха ме с линейка с ТЕЖКО кървене, бременност 11-12 седмици. Помислих си - всичко, но не, малкото е живо. Оказа се, че има огромен хематом. Ултразвукът показа още две, малки. Както разбрах, от разговор с лекар, една от причините за хематома са спада на налягането. В моя случай имаше рязък спад и в резултат на това много силно главоболие. На въпроса "Как се спасявате?" отговори глупаво: "Нищо, издържам." Тя беше смъмрена от много уважавани лекари. Силна болка не може да се толерира. Навредете себе си и бебето си! При главоболие бременните жени могат да използват само Цитрамон. Е, разбира се, Парацетамол и Панадол, но лично на мен това изобщо не ми помага. Яжте, дами, Цитрамон без страх, но и без фанатизъм!

anutka_au

http://2006-2009.littleone.ru/showthread.php?t=1194283&page=4

През първия триместър имах много често и силно главоболие. Нищо не помогна: няма No-shpa, няма Paracetamol, няма народни средства, няма сън. Страдах страшно и лекарят ми каза да не страдам и да пия Цитрамон, толкова повече болката беше силна и токсикозата беше ужасна. И с главоболие изобщо не можех да ям. Както беше, беше трудно да стигна до тоалетната, обърна се отвътре и само Citramon ми помогна! Затова пих и всичко е наред при нас.

Angel777

http://www.my-bt.ru/talk/post14481.html

По време на втората ми бременност много често ме боля главата, лекарят каза да пия Цитрамон. През целия период изпих почти 1,5 опаковки, детето е здраво, скоро 5 години.

Светлана Каземирова (Ветошкина)

https://deti.mail.ru/forum/v_ozhidanii_chuda/beremennost/citramon_pri_beremennosti_1363250722/

Пих през първия триместър (обикновено ми даваха в болницата, където лежах на съхранение) и през третия. Всичко е наред, детето е здраво, но си спомням, че зададох въпрос тук и отговорите много ме изплашиха. Заключението ми е, че не трябва да злоупотребявате с Citramon, но нищо няма да дойде от няколко трика.

http://www.babyplan.ru/questions/17625-devochkikto-pil-tsitramon-vo-vremya-beremennosti/

Бях в болницата и имах диво главоболие, така че самият лекар даде Citramon, но изпих половината от него и, колкото и да е странно, помогна. Въпреки че преди, преди Б, пих по две наведнъж.

Инна

https://www.babyblog.ru/community/post/sterility/3078789

Мненията на лекарите за възможността за използване на Citramon от бременни жени се различават. Някои твърдят, че това е неприемливо във всеки случай, други смятат еднократните приеми на Citramon (при условие, че има достатъчно дълго време между тях) за напълно безопасни. Не забравяйте обаче, че само вие сте отговорни за живота и здравето на вашето бебе, така че окончателният избор е ваш..