Лактационният период е много важен за развитието на бебето. За да може майчиното мляко да носи само ползи за детето, майката трябва да спазва някои правила при съставянето на диетата си..

Едно от най-важните условия е избягването на алкохол. Но дали трябва да е абсолютно или когато кърмите, все пак можете да си позволите да пиете от време на време нискоалкохолни напитки, например вино?

Алкохол в млякото на кърмачка

След като една жена пие, алкохолът почти веднага попада в кръвта. Той се разпространява чрез кръвообращението в цялото тяло, прониквайки във всички тъкани и органи. След половин час алкохолът ще бъде в млечните жлези и следователно в кърмата.

Скоростта, с която етанолът попада в млякото, зависи от вида и силата на напитката, както и от това дали е пиян на гладно или с обилна закуска. Пенливо вино попада в кръвта след 10-15 минути. Яденето на добра храна увеличава времето за поява на алкохол в млякото до 60 до 90 минути.

Кърмещите майки, които се замислят дали могат да изпият чаша вино, трябва да знаят, че около 10% от консумирания алкохол попада в млякото (концентрацията зависи от количеството консумиран алкохол и теглото на жената). Тази незначителна доза за възрастен може да причини непоправима вреда на здравето на бебето..

Като се има предвид, че по време на лактация етанолът ще остане в млякото, докато напълно изчезне от тялото, преди да пиете вино, трябва да нахраните бебето и да изцедите мляко, за да осигурите запас за поне още едно хранене.

Ефект върху лактацията

Учените отдавна са доказали широко разпространеното убеждение, че виното увеличава предлагането на мляко по време на хранене не е нищо повече от мит. Всъщност всичко се случва обратното. Етанолът, погълнат веднъж, потиска производството на окситоцин (хормонът, отговорен за производството на кърмата).

Също така, отрицателните ефекти на алкохола могат да се отдадат на факта, че веднага след разширяването на кръвоносните съдове има рязко стесняване. Освен това етанолът провокира задържане на течности в тъканите, гърдите се подуват, тонусът на млечните канали се увеличава.

Поради това изтичането на мляко става трудно и бебето получава по-малко храна, изразходвайки много повече енергия за получаването му. Уморено, детето заспива, а майката, измамена от това колко активно е смучело гърдата и колко бързо е заспала, е уверена, че бебето е пълно.

За да определите какъв вид вино могат да кърмят майки, трябва да знаете как определен вид напитка влияе на тялото..

червен

Производството на червено вино се различава по това, че гроздето се използва с кожата и семената, които насищат течността с полезни елементи по време на ферментацията. Благодарение на тази технология червените сортове също са с високо съдържание на антиоксиданти. Ако рядко използвате малки дози добро червено вино с HS, то това има следния ефект върху тялото на жената:

 • нормализира работата на сърдечно-съдовата система;
 • има благоприятен ефект върху състоянието на нервната система;
 • предотвратява инфаркт, инсулт;
 • подобрява храносмилателния тракт;
 • има противовъзпалителен ефект, помага за унищожаването на патогенни микроорганизми в устната кухина, укрепва венците;
 • предотвратява развитието на новообразувания.

Но трябва да помним, че на първо място виното е алкохолна напитка. Дори една чаша червено вино (особено изпито след дълъг отказ от алкохол) може да причини интоксикация на жената, главоболие, гадене, слабост.

Най-добре е кърмещата жена да избере слабо сухо вино с ниско съдържание на захар..

Бял

В някои случаи е за предпочитане да изберете бяло вино с HS. Поради факта, че производствената технология осигурява премахване на кожата и семената, напитката е по-малко алергенна. Вярно е, че концентрацията на хранителни вещества в бялото вино е по-малка, отколкото в червеното. Бялото вино има доста обширен списък с полезни свойства:

 • подобрява метаболизма, ускорява елиминирането на токсините и токсините;
 • понижава нивата на холестерола, укрепва стените на кръвоносните съдове;
 • влияе положително на дихателната система, насърчава втечняване и отделяне на храчки;
 • има благоприятен ефект върху работата на храносмилателната система, нормализира киселинността на стомаха;
 • помага за забавяне на процеса на стареене.

Тук важи същото правило, както при избора на червено вино - най-подходящо е сухо вино с малка якост, в което има малко захар.

Домашно

Алкохолните напитки се приготвят сами, не само на основата на грозде. Използват се градински и горски плодове, различни плодове. Домашното вино се счита за предпочитан вариант за кърмене. При спазване на производствената технология и санитарните стандарти такъв продукт е най-естественият.

Но трябва да се има предвид, че често една напитка, приготвена у дома, се оказва доста силна, което може да повлияе негативно на благосъстоянието на майката и бебето. Когато пиете собствена алкохолна напитка, трябва да запомните безопасна доза и да не я превишавате. В края на краищата алкохолът, съдържащ се в домашно вино, има абсолютно същия разрушителен ефект върху тялото, както закупеният алкохол..

Безалкохолен

Безалкохолното вино по време на кърмене се смята от мнозина за най-успешния вариант. Всъщност в такива напитки алкохолното съдържание е минимално и обикновено е не повече от 0,5% (както в кефира). Но въпреки това безалкохолното вино е по-добре да не е за кърмачка..

Факт е, че технологията за производство на такива вина включва замразяване или нагряване на суровини. Това се прави, за да се отървете от алкохолите. Получената напитка има много кратък срок на годност. За да го увеличат, производителите щедро подправят продукта с разнообразни консерванти. Химическите добавки могат да навредят на здравето на мама и бебе.

Защо алкохолът е опасен за бебетата?

Пиенето на алкохолни напитки, ако детето е на възраст под 3 месеца, е строго забранено. При новородените всички телесни системи все още не могат да работят с пълна сила. По-специално, в тялото на бебето все още не се произвеждат ензими, които могат да разграждат етанола. По този начин, ако майката е пила малко преди хранене, токсичното вещество, дошло до бебето с кърмата, остава в тялото, причинявайки тежко отравяне.

Но в бъдеще кърмачка, пила алкохол, трябва да се въздържа от хранене, докато тялото й се изчисти напълно от алкохол. Всъщност, когато кърмите, дори чаша вино, пияна редовно, може да доведе до неблагоприятни последици:

 • промяна във вкуса на млякото може да доведе до факта, че бебето напълно изоставя гърдата;
 • детето става летаргично, апатично, инхибирано или, напротив, се наблюдава повишена възбудимост, бебето е палаво, често плаче;
 • нарушения на съня - бебето заспива бързо, но не спи добре, неспокойно, често се събужда;
 • гадене, лошо храносмилане, колики, газове;
 • сърцебиене, нарушения на сърдечния ритъм, ниско кръвно налягане;
 • забавяне в развитието, бебето изостава от връстниците си както във физическото, така и в умственото развитие;
 • намален имунитет, чести заболявания, развитие на хронични заболявания.

Друга опасност от пиене на вино е алергична реакция, която може да възникне при дете поради следните фактори:

 • виното е направено от грозде, обработено с пестициди;
 • при производството на напитката са използвани изкуствени добавки (подобрители на вкуса, консерванти);
 • в продукта има плесен за вино.

Виното също може да провокира или да увеличи непоносимостта към други храни..

Време на елиминиране на алкохола от тялото и кърмата

Много е важно да знаете колко дълго след като пиете виното, можете да храните бебето си. Алкохолът остава в кърмата, докато остава в кръвта. Времето за прочистване на организма от алкохол зависи от тена, теглото и скоростта на метаболизма на жената, количеството консумиран алкохол, силата на напитката.

Обикновено чаша вино (около 150 ml) се отделя от тялото за около 2,5 - 3 часа. Колкото по-голяма е дозата, толкова по-дълго ще отнеме. В същото време сънят, храната, голямото количество изпита вода, разходката на чист въздух, душът, упражненията не влияят върху намаляването на нивото на алкохол в кръвта..

Тъй като през периода на кърмене режимът на хранене за всяко бебе е индивидуален, майката сама решава колко вино може да изпие, ако няма да пропусне следващото хранене. Ако обаче не сте сигурни, че алкохолът ще излезе извън тялото в точното време, тогава е по-добре да използвате предварително изцедено мляко или да използвате смес (ако детето е в смесено хранене).

Заключение

Всяка жена самостоятелно решава дали да консумира алкохол по време на кърмене. Експертите са на мнение, че за да се избегне рискът, препоръчително е да се откаже напълно от алкохола по време на кърмене. Но от гледна точка на психологическия комфорт на кърмещата майка, понякога можете да си позволите малко вино, следвайки всички препоръки, за да сведете до минимум последиците за детето..

Ползите и вредите от виното при кърмене

Свойства на алкохола, които вредят на кърмачка

Подсилените вина, водка, лунна светлина, коняк и всички други алкохолни напитки с високо съдържание на етанол са противопоказани за кърмене. Процентът на етилов алкохол е твърде висок, а съдържанието на витамини и микроелементи е твърде малко, за да се говори за възможните ползи за тялото на жената. Резултатът след пиян силен алкохол ще бъде отрицателен: интоксикация с различна тежест, загуба на контрол над себе си и невъзможност за пълна грижа за детето.

Има противоречива информация за ползите и опасностите от алкохолни напитки с ниско съдържание на етанол. Те включват червени и бели неподвижни вина, пенливи - шампанско и бира.

За разлика от спиртните напитки, всички трапезни сухи вина се характеризират с относително ниско съдържание на етилов алкохол - 9-14%, разтворени в гроздов сок.

Около 500 различни съединения са идентифицирани във вината:

 • въглехидрати: пектини, глюкозни остатъци, фруктоза;
 • киселини: повече от 90% са представени от винена и ябълчена киселина;
 • фенолни вещества: разнообразна група биофлавоноиди, които играят основна роля в цвета на вината, танините, ресвератрола;
 • азотни вещества: минерални - амониеви соли и органични - аминокиселини, пептиди, протеини;
 • микроелементи: натрий, калий, магнезий, калций;
 • макронутриенти: цинк, мед, селен, желязо;
 • витамини: основно от групата на РР;
 • ароматни вещества: алдехиди, етери, терпенови алкохоли.

Сухите червени вина подобряват състоянието на кожата, укрепват стените на кръвоносните съдове, намаляват холестерола, намаляват съсирването на кръвта, имат мощен антиоксидантен и радиопротективен ефект и спомагат за укрепването на имунната система. Сухите бели вина стимулират секрецията на храносмилателни сокове и ензими, засилват метаболизма.

За ползите от червеното и бялото сухо вино може да се говори само когато се консумира в малки количества - приблизително чаша от 180-200 мл. Редовната употреба или големи количества вредят само на тялото на жена и новородено.

Сладките и полусладки вина и ликьори са приятни, но трудни. Те не се възприемат като алкохол и съдържанието на алкохол може да бъде значително. Малка чаша се счита за твърде малка доза и има желание да се повтори. Много е лесно да загубите самообладание и да попаднете в неудобна ситуация..

Възможно ли е да се пие бира с HW

В бирата съдържанието на етилов алкохол обикновено е от 3 до 6%. Съдържа цяла гама полезни съединения:

 • микроелементи: желязо, цинк, мед, фосфор;
 • макронутриенти: калий, магнезий;
 • фолиева киселина
 • Витамини от група В и аскорбинова киселина;
 • флавоноиди;
 • протеинови вещества;
 • ензими;
 • въглехидрати;
 • органични киселини.

Бирата в умерени количества действа успокояващо, повишава имунитета, подобрява състоянието на кожата и косата, помага за нормализиране на функцията на червата, има антиоксидантно действие върху тялото.

Има ли полза от виното с НВ за кърмачка или новородено

Полезно и важно е жената по време на кърмене да усеща своята социална полезност и психологически комфорт. Нуждата от диетично хранене, невъзможността да управлявате времето си и монотонните ежедневни грижи за дете провокират следродилна депресия. Постоянните ограничения изострят физическото напрежение и влошават психологическата ситуация в семейството.

Възможно ли е да пиете червено вино с HS, попитайте Вашия лекар

От гледна точка на психологическия комфорт е по-добре жената да пренебрегне забраната за алкохол. Чувството, че си струва, е по-важно от леко физическо увреждане. Кърмещата майка получава възможност да се отпусне, да подобри настроението си и да се почувства като пълноценна, самоуверена жена. Ето защо отговорът на въпроса: възможно ли е да се пие - можете, но малко и при спазване на предпазните мерки.

Как да намалим потенциалния риск от вино при кърмене

Виното за кърмене ще донесе повече полза, отколкото вреда, ако спазвате прости правила. Сред тях са важни следните:

 • не пийте на гладно, тъй като алкохолът бързо се абсорбира и интоксикацията ще дойде в рамките на половин час;
 • изберете качествена напитка с ниско съдържание на захар и етанол;
 • отпивайте на малки глътки, разтягайки чашата за 1-2 часа;
 • изцедете порция мляко преди пиене;
 • забавяне на храненето възможно най-дълго (4-5 часа след чаша вино).

В случай на HS с ясни интервали между храненията, препоръчително е да запасите мляко и да го съхранявате във фризера за спешни случаи. За пълно спокойствие обема на млякото след пиене на алкохол трябва да бъде изразен и изхвърлен. Ако новородено или бебе е на смесено хранене, тогава едно хранене е напълно заменено с формула.

Ако говорим за дете, което е на повече от шест месеца, тогава трябва да планирате диетата му така, че вместо да кърмите, да има допълнителни храни. Предполага се, че замества майчиното мляко с вече изпробвано ястие, а не с напълно нов продукт. Тогава пропускането на едно хранене няма да се възприеме като стрес..

Жената няма да страда от угризения за алкохола, който е изпила, ако поиска подкрепата на близките си.

Как да премахнем по-бързо червеното, бялото и сухо вино от тялото

Отговорът на въпроса колко време да кърмите след приема на алкохол зависи от редица фактори. Силните напитки се извеждат от тялото за най-дълго време: ликьор, водка, уиски, коняк и др. Понякога тялото се нуждае от 15 до 30 часа за прочистване. Бирата се изтегля, като правило, за 2-4 часа.

Разработени са специални калкулатори, които ви позволяват да изчислите колко време дадена алкохолна напитка отнема от тялото. Индивидуалните данни на жена се въвеждат в програмата. Взети са предвид следните параметри:

 • височина и приблизително тегло;
 • количеството изядена храна, с което е съчетан приемът на алкохолна напитка;
 • количеството консумирано вино, шампанско или бира;
 • % съдържание на етилов алкохол.

В резултат на анализа на въведената информация става ясно колко минути (часа) са необходими за пълно отстраняване на целия консумиран алкохол от тялото на жената. Към това приблизително време се добавят още 30-60 минути, след което изпитото вино не влияе на кърменето.

Жената трябва да помни своите индивидуални характеристики. За някои ензимът, който разгражда алкохола, се произвежда в малки количества. Етанолът се абсорбира бързо и се разлага бавно. Следователно дори чаша сухо вино може да предизвика силно опиянение. По-добре е такава майка да откаже алкохол. Същото правило важи и за представители на определени националности..

Алкохолните напитки с ниско съдържание на етанол няма да имат значително отрицателно въздействие върху тялото на жената, когато се приемат в малко количество веднъж. Ползите от физическото здраве на алкохола са под въпрос и психологическите ефекти могат да бъдат важни. Планирано събитие, разумен подход към вида алкохолна напитка и нейния обем ще позволят на кърмещата майка да не се тревожи за последиците. Калкулаторът ще ви помогне да намерите отговора на въпроса кога ще бъде безопасно да храните бебето си.

Ако кърмачка е изпила чаша вино?

В много семейства е прието да празнуват празниците с пир, който включва употребата на някакъв вид алкохол. В това общо забавление кърмещите майки са изправени пред въпроса: какво да правят - да се откажат от алкохолните напитки или все пак да си позволят една или друга чаша вино или шампанско?

Мненията относно употребата на алкохол от кърмещи жени в съвременния свят са разделени: от една страна, на жените по никакъв начин не се препоръчва да пият алкохол, от друга страна, в някои региони популярните слухове приписват на бирата почти свойствата на стимулатора на лактацията..

Така че възможно ли е или не да се пие алкохол за кърмачка? И ако е възможно, има ли някакви специални условия и ограничения или не?

Алкохолът преминава ли в кърмата?

Някои алкохол преминават в кърмата. След пиене на алкохолна напитка, пиковото съдържание на алкохол в млякото настъпва за 30-60 минути или за 60-90 минути, ако е било взето с храна. И постепенно спада, ако не пиете повече. Ако жената тежи средно 60 kg, тогава напълно една стандартна доза (1 питие 1) ще бъде отделена от млякото за 2-3 часа. (Шулте, 1995). Колкото по-висока е общата доза, толкова по-дълго е необходимо за елиминиране.

Световноизвестният експерт по кърмене Джак Нюман пише: „Концентрацията на алкохол в кръвта и в кърмата е приблизително еднаква. По този начин, ако в кръвта на майката има 0,06% алкохол, то в млякото той е 0,06%. Тъй като концентрацията на алкохол в кръвта намалява, тя ще падне и в млякото. Но дори безалкохолната бира, продавана в близкия ми супермаркет, съдържа 0,6% алкохол, което е 10 пъти по-голяма от посочената норма от 0,06%. И това не е количеството, което може да увреди мозъка на детето. "

Той смята, че идеята за необходимостта от пълно въздържане от алкохол по време на кърмене не е нищо повече от един от митовете около кърмещите жени и ненужно ограничаване на кърмещите майки: „Не трябва да се изключва напълно разумната консумация на алкохол. Както при повечето други вещества, много малко алкохол преминава в млякото. Майката може да пие малко алкохол и да продължи да кърми както обикновено. Пълната забрана на алкохола е друг начин да ограничим живота на кърмачките. ".

Джак Нюман също сподели в своя блог експеримент на една майка, проведен преди година. Тази майка имаше възможност да използва оборудването на съвременна токсикологична лаборатория, за да провери съдържанието на алкохол в млякото си. Тя си направи коктейл от около 50 мл водка и 280 мл спрайт, изпи го половин час и след още половин час тя декантира малко мляко за анализ и след още час декантира втора порция. През това време тя не пиеше и не ядеше нищо друго, за да не размие картината на влиянието на алкохолната напитка върху млякото. Следващата, тази жена продължи експеримента и изпи чаша бира и две чаши вино (всяка с обем около 170 ml), и изцеди млякото по същия начин час и два след като започна да пие алкохол..

В млякото, изцедено един час след началото на пиенето на алкохолен коктейл с водка, алкохолното съдържание е 0,0137%. Това е приблизително еквивалентно на смесването на 50 ml водка в 70 литра вода. За сравнение, в тридневен кефир алкохолното съдържание е около 60 пъти по-високо от това в човешкото мляко един час след пиене на алкохолен коктейл. А в порция, изразена два часа по-късно, изобщо не е открит алкохол в млякото.

След три порции алкохол картината беше по-сложна: час по-късно млякото съдържаше 0,03749% алкохол, а след два часа - 0,00629%. [експериментални данни цитирани от 3.]

Карлос Гонсалес, друг известен лекар, педиатър от Испания, също вярва, че дори ако майката е пила 3 ​​напитки по 1 на ден, продължаването на кърменето е за предпочитане пред временното отбиване на бебето.

В изследването „Кърмене и алкохол“, публикувано в списание „Клинична фармакология и токсикология“ през 2013 г., въз основа на мета-анализ на други научни трудове, те стигат до заключението: „Дори в теоретичния случай на тежка интоксикация на майката детето не е изложено на клинично значими количества алкохол“..

За да изчислите независимо количеството алкохол в млякото след каквото и да е количество алкохол, което пиете, можете да използвате всеки калкулатор на алкохол в кръвта, предназначен за шофьори..

В същото време повечето майки, които четат тази статия, ще трябва да се напият доста, за да може алкохолното съдържание в млякото да достигне някои значими цифри. Ако нивото на алкохол е по-високо от 0,15%, човек обикновено се чувства забележимо пиян. И над 0,55%, по-голямата част вече са пияни. Така че е много трудно да си представим ситуация с повече от 0,55% алкохол в кърмата. И ако си припомним същата безалкохолна бира, която беше спомената по-горе, тогава дори млякото на мъртви пияни майки, съгласно стандартите за хранителната промишленост, може безопасно да бъде маркирано с „безалкохолно“. Разбира се, надяваме се, че никой от читателите няма да проведе подобен експеримент върху себе си и децата си и оставяме този факт в поредица от забавни любопитства..

Добавяме, че също е много трудно напълно да се избегне алкохолът в живота. За сравнение можете да вземете предвид, че алкохолът, например, според някои данни, в кефира може да бъде 0,024-0,05%, в бананите до 0,06%, в ябълките и някои плодови сокове до 0,1%.

Друго интересно наблюдение е, че пиковата концентрация на алкохол в кръвта при кърмещите майки е по-ниска, отколкото при майките, които не кърмят, когато пият същите количества алкохол. Не е известно защо, но, очевидно, самото наличие на лактация намалява концентрацията на алкохол в кръвта, въпреки че в същото време, както лактиращите, така и нелактиращите се чувстват еднакво при повишено настроение.

А токсичният страничен продукт от преработката на алкохол в организма - ацеталдехидът - изобщо не прониква в кърмата..

Препоръки от официални организации

Австралийските педиатри напълно забраняват алкохола през първия месец. Ако детето е по-голямо от месец, дозата не трябва да надвишава 1 стандартна напитка 1 пияна веднага след хранене на майката (така че времето да мине до следващото хранене). Ако майката планира да пие повече, тя трябва да изцежда мляко предварително (да нахрани бебето с него след пиене на алкохол - приблизително „Млечна мама“) и да пропусне едно хранене “(Gilda, 2006).

Повечето официални организации за подкрепа на кърменето обаче смятат, че еднократната консумация на малки порции алкохол се счита за относително безопасна при определени условия за гарантиране на тази безопасност - те предлагат на кърмачките да си вземат почивка от хранене, докато пият алкохол, или да изцеждат мляко.

Според препоръките на Американската академия по педиатрия: "Ако дозата е малка и експозицията не е редовна, рискът за детето е нисък." (Хейл 2008). Това означава, че се разрешава употребата на алкохолни лекарства, а понякога и алкохолни напитки. „Понякога, при специални случаи, са допустими малки дози леки напитки, но тогава кърменето трябва да се избягва през следващите 2 часа.“ (Gartner et al, 2005).

Според препоръката на американски изследователи пиенето на алкохол е допустимо само с храна, тъй като това намалява концентрацията му в млякото с 38% (Pepino, Menellf 2008).

В Холандия се прилага следното правило: 3 часа за елиминиране на една стандартна доза (+ три часа за елиминиране на всяка допълнителна доза) (Здравен съвет, Холандия, 2005).

Трябва ли кърмачка да изрази след пиене на алкохол?

Не, това е безсмислено. Съдържанието на алкохол в млякото зависи само от съдържанието на алкохол в кръвта.

Дори ако сте презастраховани и смятате, че трябва да изчакате, след като сте изпили чаша вино, просто изчакайте - алкохолът от млякото в гърдите ви ще остане по същия начин, както от кръвта, тъй като се преработва от тялото.

А д-р Джак Нюман дори твърди, че рисковете са преувеличени: „Не е нужно да изцеждате и съхранявате мляко предварително, за да можете да пиете. Също така няма смисъл да чакате определено време след пиене на алкохолна напитка. Количеството алкохол, което попада в млякото, е толкова малко, че не може да навреди на бебето. ".

Единственият вариант, когато има смисъл да изцеждате мляко от гърдата, докато не се успокоите, е ако в момента сте далеч от бебето, няма начин за хранене, а гърдата прелива и започва да причинява дискомфорт.

Трябва ли да внимавам?

Независимо от кърменето и наличието на каквото и да е количество алкохол в кърмата, важно е да следите състоянието си и да бъдете изключително внимателни, ако майка ви се чувства пияна.

Родител или друг възрастен, който се грижи за дете в нетрезво състояние, не трябва при никакви обстоятелства да има право да заспива с дете (на легло или диван до дете, на стол или на стол с дете на ръце).

Пиенето на алкохол намалява способността на майката да реагира на нуждите на бебето, независимо дали кърми или не. Разумно и безопасно е в такива ситуации да помолите някой трезвен да помогне в грижите за детето..

Самите жени са в състояние да вземат безопасни и здравословни решения въз основа на своя житейски опит, съществуващи обстоятелства и информиран избор. Естествено, това, което е безопасно за по-голямо бебе, което се прилага върху гърдата два или три пъти на ден, не винаги ще бъде безопасно за новородено и още повече за ниско тегло при раждане или недоносено бебе..

Много кърмачки смятат за препоръчително да спрат и да спрат да пият алкохолни напитки веднага щом усетят първите признаци на интоксикация..

Какво още трябва да знаете, когато пиете алкохол от кърмачка?

Една стандартна напитка 1 води до факта, че бебето суче повече, но получава по-малко мляко и постепенно става летаргично и сънливо и след 4,5 часа след постъпването на алкохол в кърмата бебетата стават по-бдителни. (Mennella 2001A)

Алкохолът също увеличава производството на пролактин, като същевременно намалява производството на окситоцин (Pepino Teff2005), което може да влоши изтичането на мляко от гърдите. Поради всички тези характеристики, по време на новогодишните празници, когато шампанското се счита за неразделна част от празника, броят на обажданията за лактостаза сред консултантите по кърмене се увеличава.

Не се тревожете, ако след купон с вино или шампанско утре изглежда, че количеството мляко е намаляло и бебето се храни по-често. Изследователите в своята работа "Кърмене и алкохол" казват, че производството на мляко вдругиден ще се увеличи значително повече, отколкото ще е необходимо за възстановяване на предишното ниво на лактация. По-скоро разумно решение би било продължаването на храненето на бебето при поискване, така че биологичната система "гърда-бебе" да се върне в равновесие.

Колко често можете да пиете, докато кърмите??

Всичко казано по-горе е свързано с възможностите за епизодична употреба на алкохол, когато кърмачка понякога си позволява малки дози алкохол или алкохолни напитки. Разбира се, трябва да правите разлика между редовното пиене в значителни количества и няколко чаши вино, на които кърмещата жена иска да се наслади на празнична вечеря в ресторант..

Английската национална здравна служба препоръчва да се ограничите до не повече от 1-2 стандартни напитки веднъж или два пъти седмично. Кърмещите жени силно се препоръчват да не консумират редовно големи дози силни алкохолни напитки, защото това може да има отрицателно въздействие върху развитието на детето..

Колкото по-малко е детето, толкова повече вреда може да причини редовното пиене. Някои проучвания свързват редовната консумация на алкохол (повече от 5 напитки на седмица 1) със забавено психомоторно развитие на дете.

Поради незрялостта на черния дроб на дете под три месеца отнема два пъти повече време, за да се справи с алкохола, отколкото при възрастен. Въпреки това, тъй като при еднократна употреба на алкохолна напитка от майка, детето получава малко количество алкохол, който е преминал в кърмата, тази разлика в скоростта на елиминиране на алкохол от майчиното мляко от тялото в сравнение с възрастните при такива условия в прегледа, връзката към който е дадена по-горе, е посочена клинично незначително.

В проучванията също е забелязано, че алкохолът влияе върху съня на дете, но досега промените в продължителността и ритъма на съня са били толкова малко проучени, че учените не се ангажират да заявят нищо за тяхната дълбочина и възможните последици..

Прекомерната консумация на алкохол може да има най-негативно влияние, преди всичко върху самата кърмеща майка, според д-р Гонзалес. Пиян човек има несъответстваща координация и намалено внимание, три пъти повече шансове да падне от трезвен човек и ако наблизо или в ръцете му има малко дете, той може случайно да пострада. Ето защо редовната консумация на алкохол е опасна за всеки възрастен, който се грижи за малко дете, независимо от кърменето..

Заключения:

Кърмещите жени са пълноправни членове на нашето общество и няма нужда да се притесняват от специални напитки по време на празниците. Разбира се, не трябва да уреждате пиянска свада с дете на ръце всяка вечер през новогодишните празници, освен това махмурлукът, дори и за кърмачка, не е най-приятното нещо. Пиенето на алкохол е вредно преди всичко за здравето на възрастните, а не на техните деца.

Някои експерти по кърменето вярват, че пълната забрана на алкохола може да накара жената да отучи бебето си, преди да е направила без такава забрана. Кърмещите майки могат да се чувстват откъснати от социалната си среда и са изпаднали от живота, ако изобщо не пият алкохол, тъй като символичната чаша шампанско се е превърнала в незаменим атрибут на много събития в живота ни.

Решението дали да се пие или не алкохол и каква стратегия да се избере при кърмене (зарибяване на изцедено мляко, почивки между храненията според различни препоръки или просто хранене на бебето при поискване) зависи от майката. „Мляко мама“ препоръчва на всички жени да бъдат внимателни към здравето си.

Информацията по-горе е предоставена само с информационна цел, а не като ръководство за действие..

Бележки:

1.1 напитка = 15 чист алкохол или 30-40 мл спиртни напитки или 120-150 мл вино или 360 мл бира

2. Време от започване на консумацията на алкохол до прочистване на майчиното мляко за жени с различно тегло: Прогнозната скорост на елиминиране на алкохол е постоянна при 15 mg / dl и жените са със среден ръст (1,62 m или 5'4 ") 8

Позволено ли е вино по време на кърмене?

Виното с HS е нежелан продукт. Напитката има отрицателен ефект върху нервната система на децата, забавя умственото развитие. Въпреки това, спазвайки стриктно редица правила, мама понякога може да вкуси чаша пенливо вино.

Алкохол и кърма

Лекарите съветват жените да не консумират редовно вино, докато кърмят. Частици етанол незабавно се появяват в кръвта, а от нея - в млякото. Проучванията показват: при хранене бебето „изпива“ 10% от алкохола, изпито от майка.

При възрастни етанолът в напитката се неутрализира и екскретира от черния дроб. Органите на новороденото са слабо развити и не произвеждат съединения, които детоксикират алкохола. Количеството вино, което е незначително за мама, може да бъде опасно за бебето.

Въпреки това, следвайки препоръките на лекарите и приготвяйки препарати, жената може да си позволи алкохол. В малки обеми виното нормализира сърдечната дейност, облекчава депресията, ако е натурална напитка без химически добавки и не е евтин заместител.

Важно! Използвайте домашно вино, когато кърмите. Направен е от естествени продукти и не съдържа вредни примеси..

1-2 глътки (до 50 ml) се считат за безобидни за бебето. Когато детето достигне шест месеца, е позволено да изпие 1 чаша (до 150 ml). Пиенето на алкохол обаче не бива да се превръща в ежедневен навик. Отпийте глътка вино по случай тържество или за да подсилите силите си, но не повече от 1-2 чаши седмично.

Червено вино и лактация

Червеното вино, пито по време на кърмене, повишава хемоглобина, подобрява кръвообразуването и нормализира кръвното налягане. Напитката надхвърля алкохолните продукти по брой полезни елементи. Чаша вино на вечеря е здравословна, а именно:

 • подобрява сърдечната функция;
 • служи като профилактика на сърдечно-съдови патологии;
 • дезинфекцира лигавиците;
 • намалява вероятността от развитие на онкология;
 • облекчава стреса.

Но продуктът се характеризира с високо съдържание на алкохол. Чаша червено вино застрашава здравето на детето и причинява странични ефекти при майката под формата на пристъпи на гадене, световъртеж, слабост, мигрена.

Дали виното е достъпно за кърмачка зависи от качеството на продукта. Изберете църковния Cahors или купете питие от доверени частни продавачи във фирмени магазини. Дори силно натурално вино е по-добро за кърмене, отколкото евтин заместител на основата на химически добавки.

Бяло вино по време на кърмене

Бялото вино се прави чрез премахване на кожата от плодовете. В него няма много полезни вещества, но силата му не отстъпва на червеното. Напитката утолява жаждата и има редица полезни свойства за организма:

 • премахва токсините;
 • ускорява метаболизма;
 • втечнява и премахва храчките от белите дробове;
 • укрепва съдовите стени;
 • премахва холестерола;
 • нормализира киселинността на стомаха;
 • премахва радионуклидите;
 • забавя стареенето.

Но бялото вино, пито по време на кърмене, е не по-малко вредно за бебето от червеното вино. Включва алкохоли, които имат отрицателен ефект върху новороденото. Виното, предлагано на кърмачка по време на тържество или по специален повод, трябва да е натурално, от доверен доставчик. Пийте го в малки количества, за да не навредите на новороденото..

Вино без алкохол

Наскоро на рафтовете на магазините се появи безалкохолно вино. Произвежда се по класическата технология, след което алкохолът се отстранява чрез нагряване, дестилация или филтриране..

Напитката съдържа 2 пъти по-малко калории. Но когато алкохолът се отстрани, повечето хранителни вещества се отстраняват от него. За да може продуктът да се съхранява дълго време, хормонални съединения, химикали.

Въпреки че съдържанието на алкохол в него е не повече от това в кефира (0,5%), безалкохолното вино, използвано по време на кърмене, не може да се нарече полезно. Химичните добавки причиняват хормонален дисбаланс в тялото на майката, което понякога води до загуба на мляко.

На бележка! Качествена алтернатива на виното е натурален сок от нар, разреден наполовина с вода или компот от плодове. Тези напитки повишават имунитета, хемоглобина, стимулират лактацията, без да навредят на здравето.

Причини за абсолютната забрана на алкохола по време на хранене

Въпреки ползите, донесени на тялото от виното в малки количества, има редица фактори, поради които напитката е строго забранена:

 1. Млякото променя вкуса си. Виното, използвано по време на хранене, понякога става причина за отказа на новороденото от гърдата.
 2. Интоксикация. Вредните вещества, съдържащи се в алкохола, оказват негативно влияние върху нервната система, водят до неспокоен сън, плач и увреждат мозъка и черния дроб. Токсините провокират отравяне, затруднено храносмилане, проблеми с изпражненията в трохи.
 3. Увреждане на стомашната лигавица. Детето губи апетит, болки в корема, спазми, повръщане.
 4. Намалява производството на мляко. След като пие вино, тялото освобождава хормона окситоцин, който инхибира лактацията. При редовен прием на алкохол майчиното мляко става по-малко.
 5. Бърз сърдечен ритъм, хипотония. Етанолът, присъстващ в напитката, влияе върху функционирането на сърцето, свива кръвоносните съдове.

Внимание! До 3 месеца след раждането приемът на алкохол от кърмачка, дори в минимални дози, е забранен, тъй като отравянето на новородено става причина за смъртта му.

Някои жени, когато обмислят дали кърмачка може да пие вино, дават необосновано с научна основа извинения:

 1. Постоянният прием на малко количество вино насърчава хематопоезата. Въпреки това, етанолът, присъстващ в алкохола, нарушава функционирането на органите и системите в тялото на новороденото. Използвайте безопасни методи за повишаване на хемоглобина: прием на сок от нар, ядене на плодове и зеленчуци, лекарства, предписани от Вашия лекар.
 2. Детето спи по-добре, ако пие вино предния ден. Хлапето заспива бързо, но сънят му е повърхностен. Бебето често се събужда, плаче.
 3. След като изпиете доза алкохол, можете да изцедите мляко. Погрешно схващане, тъй като етанолът се отстранява напълно от кръвта в рамките на 24 часа.

Дали може да се пие вино по време на кърмене зависи от отношението на жената към майчинството. Съвестната майка е готова да жертва съмнителното удоволствие от чаша опияняваща напитка в името на здравето на бебето, без да напомня на лекарите и други.

Съдържание на алкохол в кръвта и кърмата

Процесите, протичащи в тялото на майката, показват опасността от алкохол при хранене. След половин час алкохолът преминава в стомаха. Смилаемостта му се забавя, ако мама преди е яла тежка храна.

Пенливо вино се усвоява след четвърт час. Проучванията показват, че в рамките на половин час след поглъщане, една десета от алкохола е в майчиното мляко. Ако жената вземе чаша вино, 20 мл ще отидат при бебето. Този обем е около една трета от кадъра.

Подготовка за празниците

Тези факти показват необходимостта да се погрижите предварително за храната на бебето, ако ще пиете 1-2 чаши вино. След приемане на напитката е забранено кърменето на бебето в продължение на 3-6 часа. Когато се подготвяте за празнично събитие, следвайте правилата:

 1. Изцедете млякото предварително на ръка или с помпа за кърма. Заготовката ще помогне, когато бебето е гладно.
 2. Закупете формула, която е подходяща за възрастта за вашето новородено. Тя ще запълни липсата на изцедено мляко.
 3. Яжте преди да пиете алкохолна напитка. Закусете плътно по време на хранене.
 4. Хранете бебето си преди събитието.
 5. Уверете се, че качеството на стоките. Ако отидете на посещение, вземете със себе си бутилка добър продукт.
 6. След шест часа изцедете млякото и го изхвърлете. Не го давайте на бебето си: етанолът все още присъства в течността.

Спазването на прости правила ще ви позволи да се насладите на качествена напитка и да предотвратите нейното отрицателно въздействие върху здравето на детето.

Алергия

Освен отравяне и увреждане на нервната система, виното е опасно за новороденото, защото провокира алергична реакция. Дори натуралната напитка съдържа:

 • химикали, използвани за третиране на лозя;
 • отрова от оси;
 • консерванти;
 • мухъл.

Попадайки в тялото, алкохолите подобряват кръвообращението, разширяват кръвоносните съдове. В резултат на това вредните вещества се усвояват по-бързо. Ако човек е склонен към алергии, тогава виното ще провокира атака. С редовното използване на алкохолна напитка от мама, бебето развива непоносимост към други продукти..

Колко време отнема храненето на бебе след алкохол?

Периодът, който се поддържа без хранене на новороденото, зависи от дозата на алкохола. След 100 ml от напитката алкохолите напускат тялото за 3 часа. На всеки 50 ml вино увеличава периода на елиминиране на алкохола от кръвта 2 пъти. Ако мама е изпила 2 чаши, ще трябва да нахраните бебето за 6 часа.

Съставът на тялото на жената също влияе на периода на елиминиране на алкохола. При затлъстелите майки процесът е по-бърз. Слабите се отърват от алкохола 1,5 пъти по-дълго.

Помня! Минималният интервал, който трябва да се пази от пиене на вино до хранене на бебето, е 3 часа. Процесът на пълно елиминиране на алкохоли от кръвта продължава до един ден..

Основни правила за безопасност

За да направите алкохола по-малко вреден за здравето на вашето дете, следвайте правилата за безопасност:

 1. Изцедете мляко, преди да пиете вино. Съхранява се в хладилник за един ден, във фризера за 2-3 дни. Алтернативи на млякото могат да бъдат формула или допълващи храни.
 2. Не пийте алкохол, когато сте гладни.
 3. Изцедете мляко след 3-5 часа, но не го предлагайте на новороденото поради наличието на етанол в течността.
 4. Не консумирайте алергенни храни едновременно с алкохолна напитка: виното увеличава алергичната реакция.
 5. Предпочитайте сухо вино пред други алкохолни продукти. Той е по-малко силен и по-здравословен за тялото..
 6. Не пийте алкохол през първите три месеца от храненето.

Оптималната доза вино за кърмачка е 50 ml, ако бебето е достигнало 3-6 месеца. Когато детето е на шест месеца, е допустимо да изпие чаша вино.

Въпреки това, когато решава да отпие глътка пенлива напитка, мама трябва да помисли за последиците и да следва инструкциите. Колко вино да изпие, жената решава сама. Но е по-добре да се въздържате и да не застрашавате здравето на детето..

Възможно ли е да се пие вино за кърмачка

Диетата на кърмещата жена изключва алкохолните напитки. Виното също принадлежи към тази категория. Етанолът се абсорбира в млякото и вреди на крехкото тяло. Много жени се чудят дали все още могат да си позволят малко вино, докато кърмят. За да се разбере този проблем, е необходимо да се оценят рисковете, свързани с пиенето на напитка..

Избор на вино

Трябва да обърнете внимание на състава на напитката, оборота, репутацията на производителя. Евтините сортове нямат нищо общо с традиционните вина, приготвени по специална технология. Млада майка се препоръчва да избере сухо вино от елитни марки. По-рядко причинява негативни реакции..

червено вино

Напитката съдържа много ползи за здравето на антиоксидантите. Бялото вино отстъпва на червените сортове по количеството на тези съединения. Тази функция е свързана с производствената технология. Червеното вино се прави от цяло грозде, като се използват ципи и семена. По време на ферментацията те насищат инфузията с полезни елементи..

Предполагаемите ползи от червеното вино за кърмеща жена са както следва:

 • добър ефект върху работата на сърцето, кръвоносните съдове;
 • неутрализира свободните радикали, които провокират стареенето;
 • унищожава патогенната микрофлора в устата;
 • укрепва венците;
 • предотвратява растежа на злокачествени тумори;
 • е профилактиката на инсулт, инфаркт.

Вредата от алкохола, съдържащ се в напитката, обаче отрича ценните свойства на продукта. През периода на кърмене женското тяло реагира рязко на алкохол. Дори малко количество алкохол може да провокира слабост, гадене, повръщане, главоболие.

бяло вино

Положителните свойства на качествената напитка надвишават ползите от гроздов сок. Бялото вино има антивирусен, бактерициден ефект, облекчава възпалението. Такива сортове:

 • ускоряват метаболитните процеси;
 • нормализират нивата на холестерола;
 • подобряват храносмилането;
 • отстранете радионуклидите.

Ще бъде от полза, ако ги използвате малко в изключителни случаи. Злоупотребата с кърменето е опасна за мама, бебе. Бялото вино причинява нежелани ефекти при бебетата, особено ако бебето е на възраст под 3 месеца.

Вино без алкохол

Напитка с минимална концентрация на алкохол (около 0,5 об.) Се получава чрез замразяване или пълно нагряване. В резултат на това алкохолът се изпарява. Тази инфузия не се съхранява дълго. За да увеличат срока на годност, производителите добавят консерванти и растителни хормони към безалкохолните сортове. Хранителните добавки често причиняват нежелани реакции.

Препоръчително е безалкохолното вино да се замени със сок от нар, компот от горски плодове.

Алергия

Дори ако майката не е реагирала на вино преди бременността, бебето може да развие кожен обрив. В допълнение към алкохола, напитката често съдържа:

 • пестициди - торове, използвани при отглеждането на суровини;
 • отрова за оси;
 • хормони;
 • стабилизатори;
 • ароматични добавки.

Тези вещества често провокират непоносимост към храна. Поради способността си да разширява кръвоносните съдове, алкохолът засилва действието на други алергени.

Можете ли да пиете вино, докато кърмите?

Етанолът прониква в млякото и разваля вкуса му. Организмът на детето получава доза вредни съединения след хранене. В храносмилателния тракт на бебето няма достатъчно ензими, които да разграждат алкохолните молекули, така че те се задържат в тялото дълго време. Последиците от алкохола за тялото на детето са следните:

 • разрушаване на чернодробните клетки, мозъка;
 • нарушения на нервната система - апатия, сълзливост, летаргия;
 • намаляване на налягането;
 • тахикардия;
 • колики;
 • обрив;
 • повишено образуване на газ;
 • намален апетит;
 • нарушение на съня;
 • отслабване на защитните реакции.

Алкохолът влиза в млякото 20-30 минути след изпиване на напитката. Пенливо вино, шампанското се абсорбира по-бързо поради мехурчета въглероден диоксид. Ако кърмачка изпие чаша от напитката, алкохолът ще бъде отстранен от кръвта за 3-4 часа. Точното време зависи от качеството на алкохола, теглото на жената, вида на храната.

Най-добре е да отложите приема на алкохолни напитки, докато бебето се запознае с допълнителни храни. Това ще намали честотата на приложенията. След 6-7 месеца жената може да си позволи малко вино, без последствия за детето..

Условия за ползване

Кърмещата майка има право да пие не повече от 150 мл вино. Първо, бебето трябва да бъде хранено, така че да има достатъчно време преди следващото привързване.

Правила за пиене на вино по време на кърмене:

 • предпочитание се дава на бели сухи сортове с добро качество. Тези марки са по-малко склонни да причинят алергични реакции;
 • препоръчително е да ядете голямо хранене, преди да пиете алкохол. На пълен стомах етанолът се абсорбира по-бързо;
 • след като пиете вино, не поставяйте бебето на гърдата 3-4 часа;
 • не можете да използвате нови храни в този ден. Това ще намали натоварването на стомашно-чревния тракт на бебето;
 • ако детето е на смесено хранене, препоръчително е да му давате само формулата на почивка. В същото време млякото се изцежда периодично, за да се предотврати стагнация, намаляване на лактацията.

Докато детето навърши 3 месеца, си струва да се откажете от алкохола. Дори малка порция може да причини тежка интоксикация и в резултат на това хронични заболявания..

Митове за вина по време на кърмене

Някои хора намират напитката за полезна по време на кърмене. Това не е вярно. Често срещани митове:

 • "Малко вино преди лягане ще подобри съня на бебето." Това погрешно схващане се основава на факта, че детето бързо заспива. Но мечтата е повърхностна. Детето често се събужда, капризно е. Това се дължи на факта, че алкохолът влияе неблагоприятно на крехката нервна система..
 • "Виното подобрява кръвообращението." Твърдението е вярно, но за тази цел е по-добре да замените напитката с други продукти, съгласувани със специалист. Алкохолът обезсилва всички ценни свойства. Възприеманата вреда далеч надхвърля ползата.
 • "Виното подобрява производството на мляко." Пролактинът, който е отговорен за обема на секрецията, всъщност се отделя повече. Но в същото време производството на хормона окситоцин се инхибира. В резултат на това изтичането на мляко е много трудно. Повишава се рискът от мастит, лактостаза.
 • "Ако изцеждате мляко след хранене, следващата порция е безопасна за вашето бебе." Това е заблуда. Докато алкохолът се отстрани от кръвта, той също ще присъства в млякото..

Виното, както всеки друг вид алкохол, е нежелателно да се използва по време на кърмене. В екстремни случаи е позволено да се изпива чаша напитка на пълен стомах и детето не трябва да се прилага върху гърдата, докато алкохолът не се отдели от тялото..

Може ли жената, която кърми бебето си, да изпие чаша червено или бяло вино? Ще навреди ли алкохолът на бебето??

Препоръчително е да се въздържате от алкохол по време на кърмене. Някои хора смятат нискоалкохолните напитки в малки количества за безопасни. Позволено ли е на кърмачка да изпие чаша вино?

Ефект върху лактацията

След попадане в стомаха алкохолът е в кръвта за около 25-40 минути. Ако кърмещата жена не е яла нищо преди да пие алкохол, етанолът ще се абсорбира по-бързо. В същото време се намира в кърмата, чийто състав зависи от кръвта. Абсорбцията на пенливи вина става още по-бърза поради газовите мехурчета и отнема 10-15 минути. 10% от алкохола, който попада в кръвта, попада в млечните жлези.

Колко дълго можете да храните бебе? Елиминирането на алкохола от тялото зависи от това колко се пие, от силата на продукта, от индивидуалните характеристики (телесно тегло, метаболизъм). След приемане на 100 ml вино етанолът остава в кръвта за около три часа, малко повече при жени с ниско тегло. Увеличаването на дозата с 50 ml удвоява карентния период.

Пиенето на алкохол влияе отрицателно върху лактацията, виното също не се препоръчва за кърмачка.

Поради ефекта върху хормоналните нива, производството на мляко намалява. Големите дози алкохол могат да доведат до пълно спиране на лактацията.

Въздействие върху бебетата

В тялото на бебето няма ензими за разграждането на етанола, екскрецията достига няколко дни, увеличавайки продължителността на излагане на нервната система и мозъка на бебето. Докато бебето навърши една година, майката се съветва да се въздържа от пиене на алкохол. Ако детето е на възраст под три месеца, алкохолът е строго забранен. Когато се използват, последиците са възможни под формата на:

 1. Промени във вкуса на млякото - някои бебета отказват да кърмят;
 2. Алергии и храносмилателни разстройства;
 3. Унищожаване на чернодробните клетки. След раждането тя изпитва силен стрес поради отделянето на голямо количество продукти от разлагането на вещества, необходими за вътрематочното развитие, но безполезни след раждането. Излагането на етанол влошава ситуацията и може да причини чернодробно заболяване;
 4. Отравяне при пиене на големи дози алкохол. Дължи се на токсичните ефекти на етанола;
 5. Нарушения на съня и нервната система. Алкохолът има вълнуващ ефект, бебето често е палаво и плаче;
 6. Разрушаване на мозъчните клетки, изоставане в умственото и физическото развитие;
 7. Гадене, липса на апетит поради увреждане на стомашно-чревната лигавица. Състоянието е придружено от коремна болка;
 8. Слабост, забавяне на реакциите. Алкохолът намалява скоростта на предаване на нервните импулси, потиска моторните рефлекси;
 9. Намаляване на кръвното налягане, сърцебиене.

Алергия

Сериозни последици настъпват при редовно пиене или високи дози алкохол. Голямата опасност от вино при кърмене е възможна алергия. Това произтича от съдържанието в напитката:

 • Пестициди за преработка на грозде;
 • Отрова за оса;
 • Подобрители на вкуса;
 • Форма за вино;
 • Консерванти, фитохормони.

Поради способността си да разширява кръвоносните съдове, виното може да увеличи реакцията на непоносимост към други храни.

Мнението на Комаровски

Когато отговаря на въпроса дали е възможно да пиете вино, докато кърмите, д-р Комаровски позволява еднократна консумация на чаша качествена напитка. Но той не препоръчва редовно пиене на алкохол поради непредсказуемите последици за бебето..

червено вино

Ако разглеждаме само ползите от продукта, тогава червените сортове имат предимство в съдържанието на микроелементи и антиоксиданти. Те имат следните свойства:

 • Те имат благоприятен ефект върху системата на нервите и кръвоносните съдове, работата на сърцето;
 • Разширяване на кръвоносните съдове, предотвратяване на инсулт или инфаркт;
 • Те имат противовъзпалителен ефект върху устната лигавица;
 • Намалете скоростта на образуване на ракови клетки.

При производството на червени сортове гроздето ферментира заедно с кожата, семената, които отделят полезни вещества. Заедно с тях се образува етанол: дори в малки дози червеното вино може да причини гадене, слабост, треска, главоболие.

бяло вино

Продуктът съдържа по-малко антиоксиданти, тъй като ципата и семената се отстраняват от гроздето по време на производството. По отношение на количеството хранителни вещества бялото вино превъзхожда гроздовия сок и има следния ефект:

 • Подобрява метаболизма, свързва токсините и насърчава елиминирането им от организма;
 • Бори се с вируси, бактерии, има противовъзпалителен ефект;
 • Укрепва кръвоносните съдове, сърдечния мускул, нормализира нивата на холестерола;
 • Има благоприятен ефект върху белите дробове, насърчава втечняване и отделяне на храчки;
 • Нормализира стомашната киселинност, подобрява храносмилането;
 • Насърчава елиминирането на радионуклидите, забавя процеса на стареене.

С всички предимства на напитката за възрастен е опасно за бебета със съдържание на алкохол.

Безалкохолни напитки

Безалкохолните вина съдържат етанол в малки дози - 0,5%, подобно количество се намира в кефира, който е разрешен за кърмене. Но е по-добре да се въздържате от използването на такава напитка поради химически добавки, които са опасни за бебето..

Безалкохолните винени напитки се получават чрез замразяване или силно нагряване, за да се изпарят алкохолите. Полученият продукт има кратък срок на годност; към него се добавят консерванти и растителни хормони за дългосрочно съхранение. Елементите влияят неблагоприятно на здравето на майката и могат да навредят на бебето.

Популярни митове

Има няколко погрешни схващания относно храненето с вино:

 1. Ползи за хематопоезата. Доброкачествените натурални напитки са полезни за възрастни, когато се консумират в малки количества. Но съдържащият се в тях алкохол влияе негативно на здравето на бебето. За да се нормализира нивото на хемоглобина в кръвта с хепатит В, е по-добре да се използват други методи, съгласувани с лекаря;
 2. Бебето спи по-добре, ако мама вечер пие малко вино. Заспива по-бързо, но качеството на почивката намалява. Сънят става повърхностен, бебето е капризно, често се събужда;
 3. След като пиете вино, можете да изцедите, преди да кърмите бебето си. Това няма да защити детето, тъй като алкохолът ще бъде в млякото, докато не бъде отстранено от кръвта.

Когато решават дали да пият вино, докато кърмят или не, мнозина се ръководят от опита на приятели. Видимите резки промени в състоянието на бебето са редки. Но ефектът от алкохола върху крехкото тяло може да се прояви в бъдеще, като се отрази негативно на развитието на детето..

Условия за ползване

Първите три месеца след раждането на бебето, кърмещата майка трябва да спазва диета, алкохолът трябва да бъде напълно изоставен. Ако тогава жената реши да пие малко вино, трябва да следвате препоръките:

 1. Най-безопасната доза е 1-2 глътки (до 50 g). Ако бебето е на повече от шест месеца, е позволено да изпие чаша вино (150 ml);
 2. По-добре е да се даде предпочитание на бели сухи сортове с най-ниска якост. Трябва да изберете натурални висококачествени напитки. Евтиният продукт съдържа нездравословни добавки;
 3. Преди употреба трябва да нахраните бебето;
 4. По-добре е да изцеждате мляко предварително за хранене. При стайна температура може да се съхранява до 6 часа, в хладилник за един ден, когато е замразен, няколко дни. Запасите от млечни продукти трябва да са достатъчни за 2-3 дози;
 5. След виното бебето не трябва да се кърми поне 3 часа, ако майката е изпила глътка, и 5-6 часа след чаша напитка. Първо трябва да изцедите мляко, но не го давайте на бебето;
 6. Преди консумация трябва да ядете, за да намалите количеството етанол, постъпващо в кръвта;
 7. Ако детето е на смесено хранене, на празника можете да го прехвърлите на адаптираното мляко. Млякото трябва да се изцежда периодично, за да се поддържа лактацията, но не и да се дава на бебето;
 8. Не използвайте други нови храни поради възможни алергии при бебето. В противен случай ще бъде трудно да се определи какво му е причинило непоносимост..

Заключение

Кърмещите трябва да пият вино внимателно, в съответствие с правилата, за да се сведе до минимум рискът за здравето и благосъстоянието на бебето. Те са подходящи за редки случаи на пиршество, но при ХС алкохолът не трябва да се консумира редовно. Може да предизвика пристрастяване при дете..

Впоследствие, ако майката откаже алкохол, бебето става капризно и превъзбудено. Мама трябва сама да реши колко е важно да се пие вино, като се вземат предвид възможните последици. Ще бъде по-разумно да не излагате здравето на бебето си на рисковете, свързани с въздействието на етанола върху тялото..