Дата на публикуване: 09.06.2018 | Преглеждания: 6541

С раждането на бебето жената трябва да наложи ограничение на консумацията на определени продукти, тъй като те могат да повлияят неблагоприятно на благосъстоянието на бебето. Редица продукти са обект на ограничения. Ами пресните краставици с HS? Или е по-добре да потърсите алтернатива на този полезен продукт?

Полезни свойства и състав на краставицата

Плодът има много ценни компоненти:

 • витамини В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3, В9 (фолиева киселина), А (бета-каротин), РР (ниацин), С (аскорбинова киселина), Е (токоферол);
 • макронутриенти (калий, натрий, калций, магнезий);
 • микроелементи (желязо, кобалт, молибден, йод, мед).

Много жени, след като чуят достатъчно истории за негативното въздействие на определени продукти върху бебето, за да играят на сигурно място, въвеждат прекомерни ограничения. Липсата на витамини и микроелементи се отразява неблагоприятно на тялото на майката, което работи за двама.

Кърмещата майка може да има много различни продукти с правилния подход към менюто, нормите на консумация. Диетата на кърмещата майка е подбрана възможно най-разнообразна. Може ли кърмачка да яде краставици? С разумен подход, да.

Това не е целият списък с благоприятни ефекти върху тялото:

 • растителните фибри подобряват храносмилането;
 • помагат за предотвратяване на запек, подобряват функцията на червата, прочистват го;
 • благодарение на тартроновата киселина въглехидратите не се превръщат в мазнини;
 • осигуряват усвояването на протеини;
 • поради наличието на калий се подобрява функционирането на сърдечно-съдовата система;
 • имат диуретични свойства, прочистват бъбреците;
 • са антиоксиданти, осигурява елиминиране на токсините.

Огромното специфично тегло на фибрите и малкото количество калории правят този зеленчук просто незаменим в човешкото хранене. Той е ефективен за отслабване след раждане, счита се за диетичен продукт.

Може или не може да яде краставици, докато кърми?

Този плод се счита за неалергичен, той не е в списъка с не препоръчани продукти. На възникващия въпрос: „Възможно ли е да ядете краставици, докато кърмите?“, Отговорът е недвусмислен - „да“. Но на кърмачка е разрешено да консумира краставици, като се вземат предвид някои фактори:

 • особености на тялото на жена, бебе;
 • време на отглеждане (сезон);
 • производствен метод (отнася се за мариновани, осолени видове).

Краставиците на GV са разрешени зеленчуци през вегетационния период. Именно плодовете, отглеждани на открито, имат по-ниско съдържание на пестициди..

Защо краставиците не могат през зимно-пролетния период? В такъв сезон те съдържат голям процент нитрати, което ще се отрази негативно на състоянието на майката и бебето. Те могат да провокират не само алергии, но и разстройство на храносмилането..

Ефект върху лактацията

Консумацията на този плод не оказва значително влияние върху процеса на лактация и обема на произведеното кърма. Единственото нещо, на което трябва да се обърне внимание, е, че краставиците имат диуретичен ефект и за производството на мляко са необходими много течности. За добра лактация се препоръчва да се консумира правилното количество течност.

Влияние върху бебетата

Възможно ли е скърбящата майка да яде краставици, когато е по-добре да я въведе в менюто? Те започват да консумират този плод с повишено внимание, тъй като веществата, които съставляват неговия състав, могат да причинят спазмолитично свиване на мускулите, болка, къркорене и лошо храносмилане. Когато детето толерира добре появата на краставици в диетата на майката, те му носят полза. Пресните краставици по време на GV имат благоприятен ефект върху нормализирането на сърцето, насърчават умственото развитие.

Методи за приготвяне на краставици с HS: пресни, осолени, мариновани

Пресни краставици

От самото начало на консумация трябва да ядете пресни краставици на малка порция, главно сутрин, през останалата част от деня, за да наблюдавате бебето: ако се чувствате чудесно, значи всичко е наред; ако се забележи безпокойство, подуване на корема - краставиците се изключват от диетата. Кога мога да опитам отново? Поне две седмици по-късно, когато храносмилателната система се засили. Опитайте отново с малка порция. Ако няма негативни последици, увеличете порцията, продължете наблюдението.

Солени краставици

Може ли мариновани краставици? Този тип продукти не са забранени. Те съдържат много полезни компоненти. Но излишъкът на сол в организма може да доведе до задържане на течности, което ще провокира подуване, лошо състояние на майката. В допълнение, маринованите краставици могат да предизвикат чувство на жажда не само у жената, но и у бебето: то ще стане неспокойно, раздразнително, ще изисква гърда, за да задоволи жаждата си. Ако е възможно, маринованите краставици с HS се препоръчват да бъдат заменени с леко осолени.

Туршии

Маринованите краставици са изключени от менюто на майката през първите месеци от живота на бебето. Домашно отгледаните / произведени зеленчуци не правят изключение. Маринатата съдържа оцетна есенция и подправки, по-добре е мама да не ги консумира, докато тялото на новороденото узрее. Промишлените продукти са под съмнение: не е известно какви плодове са били използвани, колко сол и оцет съдържат. Оцетната есенция повишава киселинността, което може да повлияе негативно на храносмилателния тракт.

Как да използвате правилно по време на кърмене

При използването на всички продукти жената трябва да спазва нормата.

 1. Те се въвеждат в диетата постепенно. След употреба наблюдавайте реакцията и благосъстоянието на новороденото.
 2. Спазвайте сезонността на продукта.
 3. Мариновани краставици с HS, като пресни, трябва да се въвеждат постепенно.
 4. Мариновани краставици трябва да се ядат само у дома, без използването на консерванти, стабилизатори.
 5. Осолени, мариновани се използват в ограничени количества.
 6. Не яжте на гладно.

Купуването на "правилните" краставици: съвети за избор

Трябва да купувате пресни зеленчуци само през сезона от надежден производител. Отглежданите за масова продажба могат да съдържат вредни компоненти: химически торове, лекарства за болести, стабилизатори за дългосрочно съхранение.

Как да изберете добър плод:

 1. Купувайте плодове със среден размер, големите могат да бъдат презрели, с горчив вкус.
 2. Цветът на плодовете трябва да бъде еднороден.
 3. Добрият плод е твърд, без вдлъбнатини при натискане, недеформиран.
 4. Има характерен свеж аромат.
 5. Ако кожата е покрита с пъпки, те трябва да са стегнати..
 1. Ако на повърхността се виждат петна с тъмен или светъл нюанс, меки при натискане. Такива петна характеризират гниене.
 2. Дори да отрежете гнилото място, не можете да се отървете от бактериите, които са се разпространили през пулпата..
 3. Ако плодовете имат специфична миризма (гниене, наличие на пестициди).
 4. Голям брой пъпки показват, че по време на отглеждането са използвани много пестициди..
 5. С увредена кожа: това са входните точки за бактерии.
 6. Ако краставиците са мокри, те са били навлажнени, за да възстановят свежестта.

Солените зеленчуци се купуват на съответните им места за продажба. Не се препоръчва да купувате храна от спонтанни продавачи. Използвайте само домашно мариновани краставици. Препоръчва се отказ от индустриално произведени маринати..

Задавайки въпроса: „Възможно ли е кърмачка да крастави?“, Жената получава недвусмислен отговор - „да“. Но, както всяко нововъведение в менюто на майката, те започват да го използват в съответствие с разработените правила. Краставицата е растение, което е полезно, но само при правилна употреба, ценните компоненти на този зеленчук също ще бъдат получени от бебето.

Възможно ли е кърмачка да пресни и мариновани краставици

Мислейки за ползите от кърмата за бебето, всяка майка разбира, че ще трябва да се откаже от употребата на много продукти. Но понякога напълно привидно безопасни съставки, включително краставици, които според мнозина не съдържат нищо освен вода, попадат под забраната. Но дали всички тънкости на такъв познат продукт са известни на млада майка? В какви случаи не можете да използвате краставици, докато кърмите и под каква форма можете? Ето въпросите, които кърмещата майка трябва да зададе на лекаря в спорни ситуации относно ползите от определени ястия..

Полезни свойства на краставиците

Както всички зеленчуци, краставиците съдържат фибри, от които тялото се нуждае, за да подобри храносмилането. Освен това си струва да се споменат и други полезни свойства на краставиците. В допълнение към водата и вече споменатите фибри, пресните краставици при кърмене ще помогнат за попълване на нивото:

 • калий;
 • йод;
 • магнезий;
 • фосфор;
 • жлеза;
 • цинк и много други.

Краставиците нормализират нивата на холестерола, премахват токсините и токсините и ви помагат да отслабнете. Освен това пресният, хрупкав зеленчук възстановява еластичността и външния вид на кожата на лицето, благодарение на съдържащите се в нея цинк и силиций и често можете да чуете за неговите антиоксидантни свойства. По време на лактацията краставиците се използват и за попълване на йод, който е необходим за правилното функциониране на щитовидната жлеза, както и за развитието на бебето и неговата физическа активност. Витамините от група В, съдържащи се в краставиците, участват активно в работата на нервната система, стабилизират емоционалното състояние на жената, което е изключително важно по време на кърмене.

Особено полезно е да се ядат малки, млади краставици - те имат висока концентрация на витамин С, който има благоприятен ефект върху отслабената имунна система на кърмачка, служи като добър антиоксидант, а също така стяга опънатата кожа след раждането.

Както всички здравословни храни, важно е да комбинирате краставиците правилно с други храни. Например, когато ядете пресни краставици с месо, се получава по-добро усвояване на протеини и желязо, плюс натоварването на храносмилателния тракт намалява..

Солени краставици

За разлика от много консервирани храни, киселите краставички не губят много от полезните си свойства, когато се осолят. За кърмачка мариновани или мариновани краставици не са противопоказани, но си струва да се ядат в ограничени количества. Тъй като хранителните съставки влизат в тялото на бебето и често могат да провокират чревни колики при новородени. Трябва да въведете такъв продукт в менюто на кърмачка малко, като добавите към основното ястие. И след консумация внимателно разгледайте реакцията на бебето и, ако няма негативни прояви, тогава в бъдеще мариновани или мариновани краставици могат да се ядат няколко пъти седмично, без да навредят на здравето на майката и детето.

Трябва ли да ям краставици по време на кърмене?

Без значение колко вкусни са киселите краставички, кърмещата майка трябва да помни, че солта предотвратява извеждането на излишната течност от тялото. Маринованите краставици също е по-добре да отложите за по-късно, във всеки случай не трябва да ги ядете през първия месец след раждането на детето. След това можете да опитате няколко хапки, но е по-добре да намерите по-здравословна алтернатива на маринованите краставици с оцет..

Пресните краставици също не винаги могат да бъдат полезни за мама - не трябва да ядете парникови зеленчуци, отглеждани в чужбина или през зимата. Поради съдържащите се в тях нитрати едва ли могат да се нарекат полезни, затова е по-добре краставиците, сервирани на трапезата, да се отглеждат сами в лятната си вила.

Влияние върху тялото на бебето

Използването на краставици през периода на хранене може да повлияе на бебето по два начина. Всъщност, освен че полезните елементи се прехвърлят върху бебето, има и обратен ефект. При излишък на зелени зеленчуци в менюто на кърмачка, детето развива подуване и колики, а диетата с краставици през първите месеци от живота може да провокира повишено образуване на газове и да предизвика ферментация в храносмилателния тракт при бебе. В същото време умерената консумация на краставици нормализира храносмилателната система и води до леко слабително действие, благодарение на което няколко резена краставица ще помогнат при запек..

По принцип никой не забранява на кърмачка да яде краставици под различни форми, но във всичко, което трябва да знаете кога да спрете. Ако ядете краставици, тогава по-добре са пресни и млади. А раздробяването на солени корнишони е по-добре след въвеждането на първите допълващи храни за бебето. Така продуктът ще донесе повече полза за бебето и майката, отколкото ще навреди. В същото време си струва постепенно да се въведе полезна съставка, като всички нови продукти. Препоръчително е да добавяте краставици към храната сутрин, а вечер да наблюдавате поведението на детето и здравословното му състояние.

Можете ли да ядете краставици, докато кърмите??

За кърмачето кърмата е основният източник на хранителни вещества, необходими за растежа. Именно с вкусното и здравословно мляко той получава протеини, мазнини и въглехидрати, витамини, минерали и много други микроелементи. Имайки предвид това, кърмещата майка трябва да се храни балансирано, като допълва диетата си с пресни зеленчуци и плодове. Един от безвредните на пръв поглед зеленчуци е краставицата, но по някаква причина употребата му по време на кърмене предизвиква противоречива реакция сред опитни майки. Нека да видим дали краставиците могат да бъдат кърмени за мама и колко полезни ще бъдат за бебето?

Пресни краставици за кърмене: ефектът върху тялото на майката и бебето

Краставицата е вкусен нискокалоричен зеленчук, съставен от 95% структурирана вода, който:

 • спомага за прочистването на организма от токсини,
 • подобрява бъбречната и чревната функция,
 • нормализира метаболизма.

В допълнение към водата, този хрупкав зеленчук съдържа:

 • много растителни фибри (диетични фибри), които спомагат за нежно почистване на червата и подобряват чревната подвижност;
 • витамини А, В1, В2, С, които подобряват състоянието на кожата, ноктите и косата, имат положителен ефект върху функционирането на сърцето, мозъка и нервната система, подобряват метаболизма;
 • ниацин (витамин РР), който влияе върху производството на стомашен сок и подобрява храносмилането, както и помага за понижаване на холестерола в кръвта;
 • фолиева киселина (витамин F), която е от съществено значение за растежа и развитието на имунната и кръвоносната системи;
 • йодът е жизненоважен микроелемент, който подпомага функционирането на щитовидната жлеза;
 • други минерали: калий, цинк, магнезий, желязо, натрий, фосфор.

Както виждаме, салата от пресни краставици през сезона със сигурност ще бъде от полза за всеки възрастен..

Но за бебе, което е кърмено, краставица, изядена от майка на вечеря, може да има отрицателен ефект. Индивидуалната реакция на тялото на кърмещата жена към основните свойства на зеленчука може да се предаде на детето под формата на подуване на корема, повишено образуване на газове или диария.

Защо се случва това? Кърмата има постоянен състав и се прави от кръв, а не директно от изядена храна. Веществата, които изграждат краставицата, ще попаднат в кръвта и млякото на майката под формата на аминокиселини. Но реакцията на корема на бебето се копира от тази на майка ми, тъй като имате обща микрофлора. Ето защо, ако сте забелязали, че червата ви реагират на консумацията на голям брой краставици с подуване или „разхлабени изпражнения“, тогава бебето ще има същото след млякото със състава „краставица“. Но за незрялата храносмилателна система на бебето, малко количество растителни компоненти е достатъчно за реакция.

В какви случаи е възможно и в кои случаи е невъзможно да се ядат пресни краставици, докато кърмите?

Когато бебето се роди, ден след ден то се научава да съществува в реалния живот извън утробата, свиквайки с ново хранене, майчина микрофлора и непознати усещания в корема. Периодът на адаптация продължава средно от три до четири месеца. По време на този етап от развитието на бебето, майката трябва да бъде внимателна, когато въвежда нови продукти в диетата си..

Какво да направя, ако мама, по време на кърмене, наистина иска да се поглези със салата от краставици?

 1. На първо място, трябва да разберете, че зеленчуците, закупени в магазина през зимата, се отглеждат в оранжерии с помощта на нитрати. Такива плодове не трябва да се консумират, тъй като съществува риск от отравяне на бебе, което е кърмено. Ако навън е топло лято и току-що в леглата са узрели пресни краставици, мама може спокойно да се опита да ги въведе в диетата.
 2. Яжте малко парче краставица за закуска.
 3. Наблюдавайте реакциите на бебето през целия ден.
 4. Ако видите, че той плаче от болки в корема или повишено образуване на газове, той има „разхлабени изпражнения“, опитайте се да повторите „експеримента“ на следващата сутрин. Втората проверка се извършва, за да се увери, че тялото на бебето е реагирало точно на определен продукт.
 5. Ако бебето е понасяло добре първия тест, позволете си да изядете малка част от салатата: нарежете краставицата на тънки филийки и подправете с ароматно слънчогледово или зехтин. Забележка: ако бебето има запек, можете да опитате тази салата - тя помага за подобряване на храносмилането и лесно решаване на деликатен проблем.

Пресните краставици от градината са чудесен източник на много хранителни вещества. Опитайте се да ги въвеждате в диетата си постепенно, ако кърмите и внимателно следете реакцията на трохите към нов продукт, особено през първите 3 месеца от живота.

Експерт: Мария Николаевна Шелестова,
специалист по възстановяване след раждане

Хареса ли ви статията? Напишете вашето мнение в коментарите.

Възможно ли е да ядете краставици за кърмачка

Пресните зеленчуци и плодове са богати на основни витамини и фибри. В същото време сред кърмещите майки са широко разпространени списъци с храни, забранени за консумация, сред които има много зеленчуци. Защо краставиците не могат да кърмят и дали е така? Може би все още ядете краставици на GV?

Общи принципи на хранене за HV

При кърмене нито един продукт не навлиза в стомаха на бебето в оригиналната му форма, тъй като кърмата се образува от компонентите на лимфата и кръвта. Това не означава, че можете да ядете каквото искате. Принципите на здравословното хранене не са отменени, тъй като състоянието и благосъстоянието както на бебето, така и на майката зависи от тяхното спазване.

Менюто на кърмачка трябва да съдържа елементи от всички хранителни групи: зърнени храни и зърнени храни, месо и риба, млечни и кисело-млечни продукти, зеленчуци и плодове, бобови растения и семена, естествени сладкиши. Трябва да се има предвид, че много познати храни са потенциални алергени и трябва да се избягват. На първо място, това са:

 • яйца и пиле;
 • фъстъци и други ядки;
 • шоколадови и какаови продукти;
 • Морска храна;
 • цитрусови плодове.

Тази препоръка се отнася за храненето на майката, докато бебето достигне 3 месеца, след тази възраст всеки от продуктите може да бъде внимателно изпробван, като се въвежда по един и се следи реакцията на вашето бебе. Така че краставиците могат да бъдат за кърмачки?

Както можете да видите, в списъка с алергени няма краставици. Ето защо яденето на краставици на HB не е противопоказано и дори полезно. Но тук трябва да се вземат предвид следните точки:

 • индивидуални характеристики на тялото на майката и детето;
 • сезонност;
 • метод за готвене на зеленчуци.

Детските колики може да не са свързани с храната, но да показват незрялостта на храносмилателната система на бебето. Но ако те се усилват от краставиците, няма нужда да рискувате..

Пресните краставици на гореща вода са най-предпочитани, но само през сезона, когато се отглеждат естествено на открито. Оранжерийните зеленчуци, пълнени с нитрати и химия, ядени извън сезона, през зимата или началото на пролетта, няма да донесат никаква полза или удоволствие, те могат да причинят алергични реакции при дете.

Маринованите краставици по време на кърмене през първите месеци от живота на детето трябва да бъдат изключени. Това се дължи на факта, че маринатата съдържа подправки и оцет - не най-полезните вещества за бебето..

Маринованите краставици съдържат почти същите витамини като пресните, дефицитът им може да бъде само излишък на сол. Не трябва да се злоупотребява със соли, особено след като те причиняват жажда, която не винаги може да бъде задоволена своевременно от кърмачка поради грижи за дете, приспиване и хранене. По желание вместо осолени можете да изберете леко осолени краставици.

Полезни свойства на краставиците

 • богата на фибри, калий, йод, други минерали и витамини;
 • насърчаване на храносмилането, предотвратяване на запек;
 • отстранете излишната течност от тялото поради диуретичния ефект;
 • имат благоприятен ефект върху сърцето, щитовидната жлеза, нервната система и дори психическото развитие на децата;
 • имат детоксикиращ ефект.

Такива характеристики на краставиците ги правят желани гости на масата на кърмачка. Вреда от пресен пъпчив зеленчук може да възникне само ако по някаква причина тя бъде отхвърлена от организма или не отговаря на стандартите за качество поради недобросъвестните фермери.

Ами доматите?

Доматите, за разлика от краставиците, могат да предизвикат алергична реакция, както всички ярко оцветени зеленчуци, плодове и плодове. Това означава, че трябва да ги ядете в малки количества и ако имате съмнения, отложете този вкусен червен зеленчук до по-добри времена. Например, ако детето има реакция през първия месец от живота, опитайте парче домат през втория месец, като внимателно наблюдавате поведението и състоянието на бебето през целия ден.

Понякога бебето може да реагира с проблеми със стомашно-чревния тракт на пресен продукт от диетата на майката, но е добре да възприема печено или задушено. По-добре е да не експериментирате с мариновани домати през първите месеци на ХС. Не трябва да се отказвате напълно от доматите, това е здравословен зеленчук, богат на витамини, минерали и антиоксиданти. Освен това, яденето им подобрява настроението и облекчава стреса, което е много важно за младата майка..

Кога можете да започнете да ядете краставици и домати??

Има много нюанси по отношение на храненето. Така че, ако раждането на дете се е случило през студения сезон, тогава можете да забравите за съществуването на краставици за определен период. Що се отнася до доматите, очаквайки срещата с бебето, някои жени правят предварително препарати от този зеленчук в замразена или консервирана форма..

Ако бебето е родено през пролетта или лятото, тогава майката може да опита прясна краставица дори в неговия 1 месец. Разбира се, не бива да изяждате веднага половин килограм хрупкави краставици. Това обаче се отнася за всеки продукт от диетата на кърмачка..

За да наблюдавате връзката между храненето и благосъстоянието на бебето е била най-ефективна, започнете хранителен дневник, в който ще отбелязвате новите изядени храни и поведението на бебето през следващия ден. По-добре е да опитате необичайна храна сутрин, така че през деня да се разкрият възможни реакции на бебето и през нощта то да се е нормализирало. Например, сложете парче краставица върху обикновения си сандвич или добавете към сутрешната си извара (ако сте яли тези храни преди без последствия).

Поради това са разрешени кърменето на краставици и домати. Въпреки че прегледите на майките в интернет са противоречиви: някой яде всичко от раждането на дете, други наблюдават остра реакция на бебето към повечето от обичайните храни. Тук трябва да се помни, че колкото по-разнообразна е диетата на майката, колкото повече храни съдържа, толкова по-малко вероятно е да бъдете алергични към някоя от тях. Най-лошата ситуация е, когато майката спазва строга диета от раждането на бебето, а след това на 2 месеца изведнъж се разпада на празничната трапеза, смесвайки всички възможни алергени.

 1. Вера 29.09.2018 в 10:11

Новият продукт, въведен от майката сутрин, ще бъде усвоен и ще влезе в млякото точно навреме за нощта. Колики през нощта? Благодаря. Преди да препишете глупостите един на друг, трябва да включите главата си.

Може краставици по време на кърмене

Как да се храня за кърмачка

Тялото на новороденото бебе изисква голямо количество витамини и минерали, които то може да получи с мляко при хранене. Следователно майката трябва да се отнася сериозно към диетата си, да включва храни, съдържащи необходимите елементи в нея, но в същото време внимателно да следи реакцията на детето. Опит с краставици през първите 3 месеца след раждането абсолютно не си заслужава. По това време диетата трябва да бъде особено строга, тъй като храносмилането на бебето е в зародиш: има голяма вероятност от подуване на корема, запек и диария, както и развитие на алергични реакции. Ето защо е по-добре жената да не яде пресни зеленчуци през първите месеци от живота на детето..

Когато бебето е пораснало малко и е станало по-силно, можете да опитате да добавите нови храни към диетата, но не всички наведнъж. Първо, включете малко парче краставица в изпитано и безопасно меню и забележете реакцията. Ако не са възникнали проблеми, изпражненията са нормални, зачервяването не се е появило, можете да продължите да използвате този зеленчук.

Не експериментирайте, ако бебето е капризно и не се чувства добре. В този случай няма да разберете дали състоянието се е влошило след ядене на краставица..

Важно е да се обърне внимание на качеството на продуктите. Едва ли нитратите и стимулантите за растеж ще бъдат полезни за едно дете. През зимата е по-добре да приемате осолено, отколкото да купувате зеленчуци, отглеждани в оранжерии или внесени отдалеч..

Ползите от краставиците за майка и бебе

Този зеленчук е много здравословен, въпреки популярното вярване, че краставицата е вода. Той разнообразява храната и има благоприятен ефект върху функционирането на вътрешните органи на кърмачка. Заедно с майчиното мляко, постъпващите в него елементи влизат в тялото на бебето, което има следните предимства:

 1. Подобрява се работата на сърцето и бъбреците. Поради високото съдържание на калий се регулира водно-солевият баланс, излишната течност се отстранява от тялото, кръвното налягане на майката се нормализира.
 2. Допринася за нормалното развитие на бебето. Цинкът и магнезият са необходими, за да активират работата на ензимите, отговорни за регенерацията на кожните клетки, костната тъкан, лигавиците и подобряват апетита.
 3. Йодът е от съществено значение за функционирането на щитовидната жлеза и формирането на нервната система.
 4. Укрепва имунната система. Витамин С е отговорен за еластичността на кръвоносните съдове и съединителните тъкани, витамин D предотвратява развитието на рахит, фолиевата киселина и силиций са необходими за образуването и растежа на косата, ноктите и кожните клетки.
 5. Те прочистват тялото. Те помагат за премахването на холестеролните плаки от майката, елиминирането на токсините и токсините и потока на млякото.
 6. Подобрява храносмилането. Този зеленчук съдържа много вода и фибри. Нискокалоричната салата от пресни плодове ви позволява бързо да намалите натрупаното тегло по време на бременност и да ускорите метаболизма при бебетата.

Ако няма противопоказания, краставиците ще бъдат полезни за майка и дете. Те имат много лечебни свойства и приятен вкус, подобряват настроението.

Когато кърмите краставиците са вредни за вас

Дори най-необходимият за организма продукт в големи количества става опасен. Ако ядете краставици вечер, гарантирано ви е безсънна нощ заради силния диуретичен ефект. Няколко туршии подобряват апетита, но постоянното дразнене на рецепторите поддържа желанието за ядене, а преяждането води до излишни килограми.

Високото съдържание на вода има благоприятен ефект върху увеличаването на лактацията. Но в случая, когато не се препоръчва много течност, по-добре е да откажете краставиците..

За жените със стомашни проблеми, язвена болест, киселини в стомаха или гастрит е по-добре да внимават с краставиците. С деликатен и освежаващ вкус, те повишават киселинността, обострят болестта, спазми или разстройство на червата при бебето.

Краставиците абсорбират вредни вещества, съдържащи се в торове или превръзки. Нито майка, нито бебе се нуждаят от тази химия, тя може да причини сериозно отравяне. Когато се появят колики, метеоризъм, дисбиоза, по-добре е да отложите зеленчука и да покажете детето на педиатър.

Как да изберем зеленчуци, разрешени за кърмачки

Най-добре е да ги отглеждате сами, без да използвате подобрители на растежа, пестициди или инсектициди. В този случай можете да ги използвате с увереност, без да се страхувате, че нитратите ще попаднат в тялото едновременно. Най-много витамини има в младите плодове. Когато прераснат, те стават по-малко вкусни и частично губят полезните си свойства..

Когато кърмите, по-добре е да ядете пресни краставици, отгледани в собствената ви градина

Ако нямате собствена градина, по-добре е да разберете дали някой, когото познавате, продава зеленчуци или в краен случай да отидете на пазара. Когато купувате, изберете сортове почви. Те трябва да са малки, цели, без признаци на разваляне, да имат наситен зелен цвят и матова кожа. Когато кърмите, не е нужно да ядете ранни краставици, отглеждани в оранжерия и още повече внесени. Те няма да зарадват с вкус, ще донесат съмнително удоволствие, но могат да причинят здравословни проблеми..

Има ли вреда от мариновани краставици

Приготвянето им не изисква термична обработка, така че повечето хранителни вещества се запазват. Освен пресни, те подобряват апетита, нормализират храносмилането. Но в същото време към саламурата се добавя голямо количество сол, която се абсорбира в пулпата на краставицата, докато натриевите соли заместват калия. Използването на такава закуска причинява задържане на течност в тялото, води до появата на отоци и повишава кръвното налягане.

При осоляването се използват пикантни билки, които придават на продукта оригинален аромат и приятна пикантност, които променят вкуса на млякото. Това може да не зарадва бебето или може да повлияе негативно на неговото благосъстояние, да причини обрив, нервност или стомашни спазми. Лекарите нямат еднозначно мнение относно употребата на краставици. Решението се взема от майката, като се има предвид, че храносмилателната система на детето все още не е разработена и всяка промяна в храненето причинява дискомфорт.

Ефектът на маринованите краставици върху майка и бебе

При нагряване концентрацията на полезни елементи намалява, така че те са практически безполезни за тялото. Техният пикантен вкус подобрява апетита на майката, но бебето може да не го хареса и да предизвика редица неприятни усещания:

 • прави ви жаден;
 • засилва образуването на газове;
 • води до лошо храносмилане;
 • увеличава алергиите.

Маринатата съдържа оцет и подправки, което е неприемливо за бебета

Правила за използване на кисели краставички с gv

За жени, страдащи от заболявания на бъбреците и пикочно-половата система, язва, гастрит или друго лошо храносмилане, е по-добре да не включвате осоляване в диетата. Ако няма такива проблеми, трябва също да бъдете внимателни и да се придържате към някои правила, когато използвате:

 1. Пригответе сами кисели краставички. В този случай вие сами сте избрали плодовете, знаете точно какви съставки са включени в маринатата, при какви условия се съхранява консервацията.
 2. Не прекалявайте с тази закуска. Една или две краставици ще премахнат предимството, ще разнообразят диетата и най-вероятно няма да навредят на бебето. Но все пак е необходимо да следите реакцията му, в случай на влошаване, да ги премахнете от менюто си.
 3. Комбинирайте тапас с други храни. Краставицата се съчетава добре с каши или картофи, които неутрализират вредното въздействие. Сами по себе си хрупкавите мариновани краставици дразнят стомаха, особено когато се ядат на гладно..
 4. Не пийте консервирани зеленчуци с вода, още по-малко мляко. В първия случай вероятността от камъни в бъбреците е висока, във втория диарията е почти гарантирана..

Ако се придържате към тези съвети, рискът от ядене на кисели краставички ще бъде минимален за мама и бебе. Не пропускайте да се вслушате в препоръките на педиатъра, самото дете не може да се оплаче, но ще докладва за дискомфорта си, като промени поведението си.

Когато съставя менюто си, една майка трябва да вземе предвид характеристиките на тялото си и реакцията на бебето. Лекарите не забраняват употребата на краставици, но предупреждават за възможни последици. Решението трябва да бъде взето от жена, като си поставя приоритети.

Възможно ли е кърмачка да яде краставици: правила и норми за употреба при кърмене

Краставиците са едни от най-често срещаните и любими зеленчуци. Те се използват при приготвянето на салати, супи, закуски. Зеленчукът се консумира пресен, осолен, маринован.

Много жени включиха този продукт в ежедневното си меню преди раждането. Но по време на кърмене трябва да се придържате към определени хранителни ограничения, за да не навредите на бебето..

Ето защо си струва да разберете дали краставиците са полезни за кърменето, кога и как могат да бъдат въведени във вашата диета..

Ползи и потенциална вреда

Краставиците са 95-97% вода. Останалите 3-5% са витамини и минерали. В този зеленчук има: натрий, фосфор, калий, магнезий, калций, хлор, йод и др..

Има витамини от група В, А, Е, РР, С. Разбира се, има твърде малко такива вещества в краставиците, за да покрият дневните нужди. Но като добавка към пълноценната диета, този зеленчук ще ви бъде полезен. Достатъчно в краставиците и фибрите.

Съставът на краставиците определя наличието на такива полезни свойства:

 • отстраняване на излишната течност;
 • предотвратяване на недостиг на витамини;
 • подобряване на състоянието на артериолите, почистване от холестеролни плаки;
 • нормализиране на сърцето;
 • отстраняване на соли от ставите;
 • укрепване на имунната система;
 • утоляване на жаждата;
 • прочистване на организма от свободните радикали;
 • отстраняване на пясък от бъбреците;
 • нормализиране на чревния тракт;
 • подобрено качество на кръвта.

Но не всички хора могат да се възползват от краставиците. Например, не трябва да ги използвате за тези, които са диагностицирани с нефрит, уролитиаза, бъбречна недостатъчност. Лекарите препоръчват да се ограничи употребата на краставици (особено мариновани и мариновани) за пациенти с хипертония.

Въпреки факта, че този зеленчук е полезен за кръвоносните съдове и миокарда, той увеличава натоварването върху тях. По-добре е да се въздържате от краставици за колит, хиперсекреторен гастрит, стомашно-чревни язви, ентероколит, чревна диспепсия.

Може ли кърмачка да яде краставици?

Ето защо при избора на ястия трябва да внимавате да не навредите на бебето. Невъзможно е да се заяви недвусмислено дали краставиците могат да бъдат кърмени, тъй като е необходимо да се вземат предвид качеството на сорта и начина на хранене на зеленчука, възрастта на бебето, общото здравословно състояние на майката.

Прясно

Жената не трябва да яде пресни краставици, докато кърми през първия месец след раждането. Това ограничение се дължи на факта, че краставиците могат да причинят метеоризъм, разстройство на изпражненията при дете. Освен това първите 30 дни за бебето са период на адаптация..

За да бъде този процес успешен, по-добре е майката да не въвежда нови продукти в диетата си, да направи меню от леки и хипоалергенни ястия. Можете да включите пресни краставици в менюто 2-4 месеца след раждането, но като вземете предвид състоянието на детето.

Ако бебето не страда от метеоризъм, струва си да опитате този зеленчук през втория месец от живота си. Ако детето е измъчено от колики, тогава е необходимо да се изчака, докато храносмилателната му система се засили и повишеното образуване на газове премине.

По-добре е да изберете сезонни зеленчуци, които се отглеждат естествено на открито. Оранжерийните и внесени краставици трябва да се изхвърлят.

Препоръчително е да дадете предпочитание на реколтата от собствената си градина. Можете да бъдете сигурни в качеството и безопасността на такъв продукт. Тези хора, които отглеждат зеленчуци за продажба, обикновено използват различни химически торове, нитрати. Такъв продукт няма да бъде от полза за кърмещата жена, той може да причини отравяне, развитие на алергична реакция при дете.

Солено

Маринованите краставици са също толкова полезни, колкото и пресните. Те повишават апетита и нормализират храносмилането. По-добре е да не ядете консервирани краставици за жена по време на кърмене, докато детето навърши 4-5 месеца..

Факт е, че при приготвянето им се използват подправки, подправки, лимонена киселина, оцет..

Тези компоненти могат да повлияят отрицателно на крехката храносмилателна система на бебето: причиняват метеоризъм, разстройство на изпражненията, възпаление на стомаха и червата, алергии. Прекомерното използване на мариновани краставици от майката може да провокира появата на повишена нервност и жажда при бебето. Също така трябва да се има предвид, че подправките са склонни да променят вкуса на млякото. В резултат на това бебето може да откаже да кърми..

Маринованите краставици също са нежелателни заради излишната сол. Много жени имат наднормено тегло след раждането, затова се стремят бързо да влязат във форма. Туршиите ще потиснат това, като задържат вода. Освен това солените храни ви карат да ожаднеете. Поради много неприятности младата майка не винаги успява да задоволи нуждите на организма от порция течност навреме.

Правила и норми за използване

Кърмещата жена трябва да внимава да въведе краставици в диетата. Първият път е да изядете една трета от малък зеленчук сутрин. Освен това, в рамките на 12-24 часа, трябва да наблюдавате благосъстоянието на себе си и на детето.

Ако трохите имат повишено образуване на газове, колики, обрив по тялото, изпражненията са нарушени, тогава е по-добре да спрете да използвате краставици допълнително.

Ако всичко е наред, можете да продължите да ядете зеленчука, като постепенно увеличавате обема на една порция. Важно е да не злоупотребявате с този продукт. Лекарите позволяват на кърмачка да си позволи 1-2 средни краставици на всеки 2-3 дни.

Здравословни рецепти

Има много различни ястия, които включват краставици. Кърмещата жена може да ги яде пресни заедно с каша или да направи нещо вкусно от тях. Таблицата по-долу показва полезни рецепти, базирани на тази съставка..

Име на ястиетоСъставкиАлгоритъм за готвене
Гръцка салата
 • меко извара с ниско съдържание на мазнини;
 • краставица;
 • босилек;
 • жълт домат;
 • зехтин;
 • Български зелен пипер;
 • листа от зелена салата;
 • сол
Накълцайте всички съставки, комбинирайте в една купа и разбъркайте. Подправете с олио и сол. Тази салата е идеална за вечеря или обяд..
Лека салата
 • картофи;
 • пуешко филе;
 • пресни краставици;
 • зелени;
 • натурално кисело мляко;
 • сол
Сварете домашни птици и картофи. Нарежете краставиците на малки парченца. Добавете натурално кисело мляко, сол и разбъркайте. Поръсете с билки.
Салата от краставици и заквасена сметана
 • краставици;
 • нискомаслена заквасена сметана;
 • сол;
 • копър;
 • магданоз
Нарежете краставиците на тънки филийки. Накълцайте зелените. Комбинирайте съставките и подправете със заквасена сметана. Сол на вкус. Да се ​​разбърка старателно.
Руска салата
 • морков;
 • яйце;
 • пилешко филе;
 • краставици;
 • картофи;
 • нискомаслена заквасена сметана;
 • лък;
 • сол
Сварете моркови, картофи, яйца и птиче филе, докато омекнат. Нарежете всички съставки на малки кубчета, добавете сол и подправете със заквасена сметана. Да се ​​разбърка старателно.
Окрошка
 • естествен кефир с ниско съдържание на мазнини;
 • краставици;
 • зелени;
 • картофи;
 • парче постно телешко месо;
 • зелен лук;
 • яйца;
 • сол
Сварете картофи и яйца, нарежете ги на кубчета. Накълцайте лук, краставици, зеленчуци. Сварете говеждото до омекване и нарежете на малки парченца. Комбинирайте всички компоненти, посолете, разбъркайте и изсипете кефир и вода. Okroshka е идеален вариант за летен обяд или вечеря.
Rassolnik
 • телешки или пилешки бульон с ниско съдържание на мазнини;
 • туршия от краставици;
 • леко осолени краставици;
 • перлен ечемик;
 • картофи;
 • растително масло;
 • лук;
 • морков;
 • пресни билки;
 • сол
Изплакнете зърнените култури и ги покрийте със студена вода за 40 минути. Накълцайте морковите с лук, добавете растително масло и оставете да къкри, докато омекнат. Сварете месния бульон и към него добавете саламура и перлен ечемик. Когато месото омекне, намалете картофите на кубчета и задушените моркови и лук. Гответе, докато грудките са готови. След това намалете тънко нарязаните кисели краставички, зеленчуци.

Подобни видеа

Какви зеленчуци може да яде кърмачка? Отговори във видеото:

По този начин краставиците съдържат витамини и минерали. Те са добри за кърмеща жена и нейното бебе. Но те трябва да бъдат включени в диетата, когато бебето има колики поради недоразвитие на храносмилателната система. Краставиците могат да се използват за приготвяне на супа, салата или предястие. Важно е да се знае скоростта на консумация и правилно да се въведе зеленчукът в диетата..

Възможно ли е да кърмите краставици: ползите и вредите от продукта

Може ли мама да яде краставици, докато кърми?

През първите години от живота детето най-много се нуждае от майчиното мляко - то е един от най-важните продукти в живота на бебето. И тъй като зеленчуците също са ценен източник на полезни компоненти, необходими за човешкото тяло, те трябва да заемат гордо място в диетата на жените, които трябва да кърмят. Но въвеждането им в менюто изисква внимателно внимание и внимателни пропорции. За целта трябва да разберете дали краставиците могат да бъдат кърмени. Всъщност растежът и развитието на новороденото ще зависи от диетата на майка, която практикува кърмене. Следователно, при положителна реакция на тялото на детето към краставица, тя трябва да бъде включена в менюто на жената по време на кърмене.

Полезни свойства на краставицата

Краставицата е богата на калий, който има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система. Краставицата е диуретичен продукт и следователно перфектно почиства бъбреците от камъни.

Краставицата е нискокалоричен зеленчук и често се включва в диетичните менюта. Наличието на диетични фибри допринася за нормалното функциониране на храносмилателния тракт. Зеленчукът съдържа йод, който премахва проблемите, свързани с щитовидната жлеза при жена, която практикува кърменето на бебето си..

Трябва ли да ям краставици по време на кърмене??

Преди тримесечна възраст бебето изпитва болки в стомаха, когато пие мляко, поради ферментацията си в стомаха. Прясна краставица може да изостри ситуацията. Като се има предвид тази характеристика, жените, които трябва да кърмят, могат да ядат краставици след шест месеца след раждането на бебето, докато бебето стане по-силно и храносмилателната му функция не се нормализира.

Този зеленчук трябва да се въведе в диетата в малки пропорции, след което е необходимо да се наблюдава реакцията на детето и ако то има колики, тогава до вечерта те трябва да изчезнат, но майката не може да яде този зеленчук. Ако бебето е спокойно и няма странични реакции, прясната краставица може безопасно да се използва в диетата на майка, която трябва да кърми, но умерено.

Качеството на този зеленчук също трябва да се има предвид, когато жената кърми. Закупените в магазина зеленчуци често се третират химически, което може да причини не само алергични реакции, но и сериозно отравяне, в резултат на което лактацията може да бъде нарушена. HS е възможен, след като всички продукти са били термично обработени. Домашните краставици, отглеждани в градината или в оранжерията, са най-добрият вариант за консумация..

Как да увеличим доставката на мляко по време на кърмене? - прочетете тук.

Възможно ли е кърмещата майка да има диня и пъпеш: здравословна диета, прочетете тук https://jliza.ru/mame-arbuz-dyinyu.html.

Като цяло краставиците са здравословен зеленчук, който помага за прочистването на червата, но този фактор не е положителен за детето. Това се дължи на колики, подуване на корема, което често страда от кърмаче. Можете да премахнете такива симптоми и да облекчите състоянието с помощта на специални лекарства. Ако давате на бебето лекарства за подуване и колики и те премахват дискомфорта в стомаха, тогава можете да опитате постепенно да включите този зеленчук във вашата диета..

Можете да ядете пресни краставици, докато кърмите, спазвайки хранителните пропорции. Трябва да се яде сутрин, като се спазва общото състояние на трохите. Първите филийки краставица трябва да се ядат на закуска, като същевременно се наблюдава как се чувства новороденото през целия ден. Ако всичко е наред, изяжте цяла краставица на закуска на следващия ден. Ако пресният зеленчук се понася добре от бебето, майката може спокойно да го яде. Ако кърмачето страда от колики, диария, повръщане, жените, които трябва да кърмят, не се съветват да консумират зеленчука, докато тялото на детето стане по-силно и проблемите с корема изчезнат.

Разрешено количество

Ако след като майката е яла краставици в детето, това не е предизвикало нежелана реакция, тогава в менюто може да се въведе малко количество пресни краставици. Количеството на този зеленчук може да варира в съответствие с характеристиките на тялото и страничните ефекти.

Що се отнася до консервираните краставици, тяхната рецепта включва присъствието на сол и оцет. Тези компоненти не трябва да се консумират от малки деца, следователно, ако се практикува кърмене, такова ястие трябва да се изхвърли..

Последици от мариновани краставици

Използването на мариновани краставици (по време на кърмене) за дете може да доведе до следните нежелани последици:

 • разстройство на изпражненията;
 • алергия под формата на кожни обриви;
 • чувство на жажда;
 • повишено настроение.

Ако жена, която кърми, иска да яде маринована краставица, ще трябва да я пие с много течност - това ще стабилизира солевия баланс в тялото и няма да причини подуване на крайниците.

Как правилно да се консумират краставици по време на кърмене?

Краставиците не трябва да се консумират често от жена, която практикува кърмене. Това може да причини метеоризъм при бебето. Жените, които са яли прясна краставица по време на кърмене, трябва след два дни да отбележат реакцията на тялото на детето към нов зеленчук в диетата. Основното е, че през този период от време няма сериозни дисфункции на храносмилателната система на новороденото..

Когато практикувате кърмене, жената трябва да контролира приема на зеленчуци, които допринасят за алергични реакции. В противен случай по време на кърмене не могат да бъдат избегнати проблеми за млада майка.

Ако жената има бебе, което кърми и тя кърми, като в същото време се страхува за здравето му, тя трябва да откаже да въвежда какъвто и да е вид краставица в диетата си, докато новороденото бебе достигне 3-4 месечна възраст.

Ако малко количество краставици е причинило неблагоприятна реакция на бебето, струва си да изчакате - не е необходимо да се отказвате от зеленчука. Можете да го въведете отново в диетата след месец, тъй като тялото на детето се развива и укрепва. За да определите дали можете да ядете краставици или не, жената, която кърми, трябва да изяде половин зеленчук и след кърменето да следва поведението на бебето. Ако бебето е прехвърлило нов продукт без последствия, можете спокойно да консумирате 2 краставици на ден..

От горното може да се заключи, че краставиците могат да се консумират пресни от жена, която практикува кърмене, но с повишено внимание. Ако се появят някакви странични ефекти от тялото на детето, този зеленчук е напълно изключен. Определено си струва да се въведат нови продукти в диетата, особено ако жената има кърмено бебе и то е кърмено. Спазвайки количествената мярка на новите продукти, можете значително да разнообразите ежедневното си меню и да попълните детския организъм с необходимите витамини и микроелементи за пълноценен растеж и развитие.

Може ли кърмачка да яде краставици? И под каква форма?

За родителите

За деца

Популярни днес

Има пушена гърда, гризаща я с прясна ароматна краставица и пиене на чай с кондензирано мляко - това е съвсем нормално за бременна жена. Диетата на жената след раждането е изградена съвсем различно. Цялата храна е разрешена само хипоалергенна, нежна, постна. Може ли кърмачка да яде краставици? Въпрос, който често тревожи жените по време на кърмене.

Какъв вид зеленчук е краставицата?

Този широко разпространен и не досаден продукт съдържа минимум вещества и почти изцяло се състои от вода (или по-скоро 95%). От полезните компоненти можете да намерите малко количество витамини А, В и С в него, но за да усетите ефекта на обогатяване от този зеленчук, ще трябва да изядете кутия краставици наведнъж.

От основните полезни качества се различават положителният ефект на фибрите върху перисталтиката и ниското съдържание на калории в продукта с големия му обем. За тези, които се опитват да отслабнат или имат ограничения за употребата на захароза, краставиците могат да запълнят стомаха. Често този зеленчук се използва в диетологията като баласт в основното ястие за насищане..

Може краставици по време на кърмене?

През първите седмици след раждането крехкото бебе е много чувствително към всякакви новости в ежедневието си. Тялото на трохите изпитва невъобразим стрес, променяйки обичайния си микроклимат до обезпокоителния свят около него. Всяко явление, с което трябва да се справи, може да предизвика негативни реакции в поведението и отношението на бебето..

Ето защо диетата на кърмещата майка през първите седмици след раждането трябва да бъде възможно най-щадяща за тялото на нейното новородено бебе..

Не трябва да експериментирате с нови продукти, които могат да алармират бебето поне през първия месец след раждането..

Какво може да не харесва тялото на бебето при краставиците?

Основната причина за безпокойство при новородените бебета, след като майките им ядат краставици, е метеоризмът. Случи се така, че след този зеленчук в червата се образува голямо количество газове.

И ако тялото на възрастен не забележи това на фона на колосалния обем смеси от различни продукти, които използва, тогава червата на трохите с незряла микрофлора могат да реагират моментално. Всички знаят последиците от метеоризма при новородени - безсънни нощи и дни, плач, мъки, болка...

След периода на новороденото, който продължава от 3 седмици до 1,5 месеца, можете спокойно да започнете да въвеждате пресен зеленчук във вашата диета. Но в същото време трябва да се придържате към правилата за въвеждане на нов продукт.

След като сте консумирали малко количество зеленчук, трябва да наблюдавате реакцията на бебето през следващия ден. Ако забележите безпокойство в трохите, тогава трябва или да спрете въвеждането на краставици във вашата диета, или внимателно да опитате втората порция отново..

Ако загрижеността се повтори, това означава, че краставиците са вредни за това бебе. Ако бебето не реагира на промяната в диетата на мама, тогава можете безопасно да използвате здравословни салати от пресни зеленчуци от краставици.

Относно хранителните норми за лактация

Също така няма категоричен отговор на въпроса колко краставица може да яде кърмещата майка, тъй като този момент ще зависи от комбинациите, с които се използва зеленчукът.

Краставиците не трябва да се смесват с:

 • млечни и кисело млечни продукти;
 • цвекло;
 • зеле;
 • сурови ябълки;
 • газирана вода;
 • слива;
 • кайсии;
 • сушени плодове.

Всяка от комбинациите може да доведе до активно образуване на газове в червата както на майката, така и на бебето..

Ако говорим за максималната норма, тогава не трябва да показвате излишък в никакви продукти, тъй като дори нашето възрастно тяло може да реагира негативно на всяко преяждане.

Под каква форма можете да ядете краставици по време на кърмене

Прясната краставица е най-неутрална по своето въздействие върху човешкото тяло..

Маринованите краставици не са забранени за кърмещи майки, но не са и много здрави. Солта задържа водата в тялото, като по този начин предотвратява активното отделяне на токсини от нея. А задържането на токсини в кръвта на майката води до постъпването им в кърмата..

Маринованите краставици не са одобрена храна за кърмеща жена. Оцетът, който се съдържа във всякакви мариновани храни, влияе отрицателно върху тялото на кърмачето. Консервираните храни често съдържат натриев нитрат. Това вещество причинява кислороден глад в тялото и може да доведе до вредни последици в бъдеще..

Такива зеленчуци се отглеждат в неестествени условия; по време на тяхното засаждане и отглеждане се използват различни химикали, неорганични торове, лекарства за болести, стабилизатори за по-голямо запазване и други вредни съединения. Всичко това може да попадне в кръвта на бебето и да причини непоправима вреда на здравето му..

Хареса ли ви материалът? Моля оценете!

Оценка: 0 / 5. Оценка: 0

Все още няма оценки на гласовете!

Съжаляваме, че информацията не ви е била полезна.!

Ще се опитаме да се подобрим!

Кажете ни как можем да подобрим тази информация?