Най-често треската се появява, когато в организма има възпалителен процес - вирусен, бактериален, гъбичен или паразитен. На теория треската е всяко повишаване на телесната температура над 37,2 ° C..

Как най-добре да се справим с това, кога да го направим и кога не и има ли място за No-shpa при лечението на заболявания, придружени от висока телесна температура?

Какво е треска

Повишаването на температурата е древна адаптивна реакция, същността на която е, че различни пирогени влияят върху центъра на терморегулацията в мозъка, което довежда тялото в състояние на повишена „бдителност“.

Последното се проявява с повишаване на метаболитните процеси, активно производство на антитела (неспецифичен и специфичен имунитет) и повишаване на телесната температура.

По този начин този механизъм помага на организма да се справи с причинителите на различни инфекции. След като се появи в процеса на човешката еволюция много отдавна, той увеличи шансовете за оцеляване преди хиляди години.

Треската не е болест, а просто фактът, че телесната температура се повишава. Тя обаче никога не се появява неочаквано, винаги има причини за нея.

Видове треска

За лекарите е важен не само самият факт на повишаване на телесната температура, но и видът на треската. Факт е, че при всяко заболяване то може да бъде специално..

Според степента на повишаване на телесната температура се различават:

 • субфебрилна треска 37,0-37,9 ° C;
 • фебрилна треска 38,0-38,9 ° C;
 • висока от 39,0 до 40,9 ° C;
 • и над 41,0 ° C - прекомерна или хиперпиретична треска, която може да бъде животозастрашаваща.

Има няколко вида треска, в зависимост от естеството на колебанията в телесната температура през деня:

Постоянно - температурата остава на същото ниво, колебания в рамките на един градус.

Слабително - температурата се колебае в рамките на 2 градуса, но не спада до нормалното.

Периодично - температурата се колебае с повече от 3 градуса, понякога пада под 37 градуса.

Изтощително - температурата се колебае много, понякога дори пада под 36-35 градуса.

Перверзен - максималната температура се наблюдава в сутрешните часове (обикновено се случва обратното вечер или през първата половина на нощта).

Връщаемо - температурата се повишава за няколко дни, а след това за няколко дни - нормална,

Подобно на вълната - в продължение на няколко дни температурата постепенно се повишава, след това намалява.

Ако треската не попада под нито един от видовете, тя се нарича ненормална..

Антипиретици при високи температури

Какви са причините за треска

Температурата на тялото се повишава, ако определени вещества - пирогени - действат върху центъра за терморегулация. Те включват различни фрагменти от бактерии, вируси, гъби, протозои или неинфекциозни агенти (в онкологичния процес, автоимунни заболявания и др.)

Най-мощните пирогени са липополизахаридите от капулата на грам-отрицателни бактерии. Поради тази причина максималното повишаване на телесната температура се наблюдава при менингит, сепсис или пневмония, причинени от тези микроорганизми..

Има много заболявания, при които човек може да има треска. Сред тях са всички остри респираторни и чревни вирусни инфекции, бактериален отит на средното ухо, синузит, бронхит, пневмония, менингит, пиелонефрит, цистит, остеомиелит, стоматит, пулпит, пародонтит, блефарит, инфекции, предавани по полов път и др..

Треската е придружена от много инфекциозни заболявания: салмонелоза, йерсиниоза, псевдотуберкулоза, тиф и тиф, малария и др. Списъкът с тези заболявания е много дълъг.

Как се проявява треската?

Треската не е просто голямо число на термометър. Повишаването на телесната температура се придружава от студени тръпки, мускулни тремори, чувство на топлина, главоболие, болки в мускулите, ставите, костите, слабост.

Човешкото тяло изкуствено повишава телесната температура чрез намаляване на преноса на топлина: периферните съдове се стесняват, производството на пот намалява, появява се така наречената „гъши подутини“, пациентът се опитва да се увие по-топло, огъва краката си към тялото.

На етапа на понижаване на температурата тялото, напротив, увеличава топлообмена. Той започва интензивно да се поти, отвива се, много му е горещо, опитва се да напусне леглото и активно се движи из къщата, кожата се намокри.

No-shpa за спиране на треска

Въпреки факта, че треската е защитен механизъм, който активира имунната система, много хора се стремят да се отърват от нея. Лекарите предупреждават: телесната температура под 38,5 градуса е полезна от гледна точка на борбата с инфекцията, не е опасна за организма и здравият човек трябва да я понесе.

С увеличаване на този показател обаче състоянието се влошава значително и рискът от фебрилни гърчове се увеличава при бебетата..

Поради тази причина много хора използват лекарства от групата на нестероидните противовъзпалителни средства за облекчаване на треската. Най-популярни сред тях са парацетамол (най-доброто лекарство по отношение на понижаване на телесната температура), ибупрофен, нимезулид, ацетилсалицилова киселина, диклофенак и др. Само два от тях са разрешени при деца - парацетамол и ибупрофен.

No-shpa официално не е средство против треска. Не засяга центъра на терморегулацията в мозъка (като парацетамол). Механизмът му на действие е отпускане на съдовите гладки мускули..

В резултат на това той пречи на процеса на намаляване на преноса на топлина: в резултат на отпускането на съдовата стена се увеличава отделянето на топлина, което намалява телесната температура. Това важи особено за бялата треска, която толкова често се появява при деца и заплашва с фебрилни гърчове: главата и тялото са много горещи, а ръцете и краката са бледи и студени..

Как да приемате лекарството No-shpa

Официално в инструкциите за медицинска употреба No-shpa не е разрешен за деца под 6-годишна възраст. Той обаче е включен в протокола и препоръките на Съюза на педиатрите на Русия за лечение на остра треска. Той се въвежда в литична смес, състояща се от No-shpa и нестероидно противовъзпалително лекарство.

За възрастни с треска също помагат различни комбинации от антипиретици с No-shpa, както под формата на таблетки, така и като инжекции. Една таблетка съдържа 40 mg дротаверин хидрохлорид, една ампула от 2 ml също съдържа подобна доза.

С въвеждането на лекарството под формата на инжекция или интравенозна инжекция кръвното налягане може значително да намалее, така че тази процедура трябва да се извършва в хоризонтално положение. Не са изключени и алергични реакции..

Употребата на лекарството No-shpa при треска трябва да се извършва само под лекарско наблюдение. В крайна сметка всяко повишаване на телесната температура е симптом на заболяване, което трябва да бъде диагностицирано и лекувано..

No-shpa - какво помага: употребата на лекарството при болка

Лекарството No-shpa е миотропен спазмолитик. Намалява тонуса на гладката мускулатура, намалява възбудимостта на вътрешните органи и разширява кръвоносните съдове. По отношение на ефективността този спазмолитик превъзхожда всички подобни лекарства. Лекарството помага за намаляване на болката след приложение в рамките на 2-4 минути.

No-shpa таблетки

Фармакологичните свойства правят лекарството ефективно срещу спазмолитични болки от различен произход. No-shpa засяга гладката мускулатура на сърдечно-съдовата, пикочно-половата, жлъчната, стомашно-чревната системи. Страната на произход на лекарствения продукт е Унгария. No-shpa се произвежда в таблетки или в ампули с разтвор за интрамускулно инжектиране. Основната активна съставка на лекарството е дротаверин хидрохлорид. Спомагателните компоненти на лекарството включват:

 • лактоза монохидрат;
 • царевично нишесте;
 • поливидон;
 • талк;
 • магнезиев стеарат.

Имоти

Drotaverin е производно на изохинолин, което оказва спазмолитично действие върху гладката мускулатура чрез инхибиране на ензима PDE 4. Този компонент от синтетичен произход, поради инактивиране на веригата на миозин киназата, отпуска мускулите. Какво помага на Drotaverin? Веществото е полезно за лечение на заболявания, по време на които се появяват стомашно-чревни спазми, и от заболявания, придружени от двигателна хиперфункция.

Свойствата на No-shpa да увеличава кръвообращението в тъканите води до способността да разширява кръвоносните съдове, което облекчава главоболието и намалява високата температура. Лекарството се абсорбира напълно след перорално и парентерално приложение. Свързва се в 95% с кръвната плазма и след първия метаболизъм 65% от дозата постъпва в кръвта непроменена. Дротаверин се метаболизира в черния дроб, частично се екскретира след 10 часа и напълно - след 72 часа с урина и изпражнения.

Как

Химичната структура и фармакологичните свойства на No-shpa са подобни на Папаверин, но има по-дълъг и по-изразен ефект. Ефектът на лекарството се изразява чрез инхибиране на навлизането на калциеви йони в клетките на гладката мускулатура. Това води до разширяване на коронарните съдове, намаляване на тонуса на чревната подвижност и мускулните влакна. Лечението без спа не засяга централната нервна система и автономната нервна система.

От какво помага No-shpa

Лекарството се предписва за възрастни и деца на възраст от една година за медицински цели. Миотропният спазмолитик е ефективен при чревни, бъбречни и жлъчни колики. Лекарството No-shpa помага при язва на стомаха и дванадесетопръстника. Спазмолитично средство е в състояние да премахне спазмите в тонуса на матката по време на раждане, значително намалявайки общата им продължителност. Какво още лекува No-shpa:

 • хроничен гастродуоденит;
 • мускулни спазми на вътрешните органи;
 • жлъчна дискинезия;
 • тенезми на пикочния мехур;
 • синдром на постхолецистектомия;
 • спастичен запек;
 • пилороспазъм;
 • хроничен холецистит;
 • камъни в бъбреците;
 • спазъм на мозъчните съдове;
 • пиелит, проктит, спастичен колит.

При температура

Има два вида повишени температури. Когато цялото тяло е горещо, тогава има достатъчно антипиретик. Когато ръцете и краката са студени, има мускулен спазъм или крампи, тогава към лечението се добавят спазмолитици. Използването на No-shpa при температура за деца и възрастни като независимо лекарство е неефективно. Лекарството трябва да се приема заедно с антипиретици и антихистамини.

 • Витамини за имунитет за деца от 3 години: най-добрите комплекси и отзиви
 • Тридесет и четвърта седмица от бременността
 • Тромбоцитопения - какво е това. Причини, симптоми и лечение при бременни жени и новородени

При главоболие

Инструкциите не казват, че No-shpa помага при главоболие. Лекарството обаче е чудесно при безсъние и умора, ако са причинени от главоболие под налягане. Не се препоръчва да се допълва лекарството с други спазмолитични лекарства, но е позволено да се приема заедно с аналгин, парацетамол и други болкоуспокояващи. Ако главоболието е налице постоянно, тогава лекарството не се препоръчва да се използва всеки ден, по-добре е да се обърнете към специалист, който да определи причината за дискомфорта.

При кашлица

Кашлицата се развива на фона на заболяване на дихателните пътища. Те могат да бъдат причинени от инфекции с вирусен, бактериален или гъбичен произход. No-shpa при кашлица е безполезен, тъй като няма антитусивен или отхрачващ ефект. Пристъпът на кашлица обаче често е придружен от спазми и задушаване, ако възпалението е локализирано в бронхите или белите дробове. В този случай спазмолитикът ще помогне за облекчаване на състоянието. Употребата на лекарството ще бъде ефективна заедно с антитусивни и отхрачващи лекарства..

Преди раждането

По време на бременност бъдещите майки трябва да използват това лекарство, когато тонусът на матката е висок, което заплашва спонтанен аборт. No-shpa преди раждането помага да се подготви родовия канал за преминаване на плода. По правило се предписва с лекарства като папаверин, бускопан, но в други дозирани форми (инжекции, супозитории). Гинеколозите казват, че при спазмолитик раждането става по-бързо и лесно, както за майката, така и за детето..

Зъбобол

Въпреки че инструкциите не са посочени и лекарите никога не предписват No-shpa при зъбобол, в някои случаи таблетките за него са ефективни. Тъй като болката в зъба се причинява от дразнене на нервните окончания, приемът на спазмолитик е безполезен. Много хора обаче отбелязват намаляване на зъбобола след използване на No-shpa. Това се дължи на плацебо ефекта (самохипноза), който не трае дълго. Въз основа на гореизложеното, по-добре е да имате под ръка противовъзпалително средство, което действително ще премахне зъбобол преди времето, когато има възможност да посетите зъболекаря..

С менструация

Понякога жената има такива болезнени менструации, че прилича на родилни болки. Болката се проявява в сакрума, корема и кръста през целия период, причинявайки физически и психологически дискомфорт. No-shpa по време на менструация неутрализира ефекта на простагландина, което позволява по-интензивно да се отстраняват секретите. Тъй като причината за болката е свиването на матката, спазмолитичното средство отпуска стегнатите маточни мускули, неутрализирайки болковите усещания. Допустимо е да се пият до 6 таблетки на ден по време на менструация.

Под напрежение

Повишеното кръвно налягане се появява на фона на различни патологии. Ако налягането е причинено от съдов спазъм, тогава можете да го намалите с помощта на спазмолитично средство. Тъй като No-shpa има хипотензивен ефект и подобрява кръвообращението, той е в състояние да понижи кръвното налягане. Когато използвате този продукт, не забравяйте да спазвате дозировката. Неконтролираното използване на No-shpa при налягане може да го намали до критични цифри.

 • Витамин В1 - инструкции за употреба в таблетки и ампули. Какви храни съдържат тиамин и защо е необходим
 • Глицин - инструкции за употреба. Показания за прием на глицин за възрастни или деца и противопоказания
 • Шал за тромпет - как да плета и да нося

С цистит

Възпалението на пикочния мехур е често срещано заболяване и засяга както деца, така и възрастни. При ненавременно лечение циститът прогресира и в крайна сметка става хроничен. За да се предотврати развитието на патология, е необходимо да се вземат мерки по това време. Лекарите често предписват No-shpa при цистит като допълнително лечение, което може бързо да облекчи болката. Приемът на лекарството премахва тежестта на долната част на корема и болката в лумбалната област. Мускулите на пикочния мехур веднага след прилагането на спазмолитика се отпускат, което помага на органа да функционира по-ефективно.

С колики

Човек по всяко време може да изпитва остри болки, причинени от мускулен спазъм в коремното или ретроперитонеалното пространство. Контракциите обикновено следват едно след друго. В зависимост от локализацията може да бъде бъбречна, панкреатична, чернодробна или чревна колика. Прекомерната консумация на мазни храни, неконтролираният прием на алкохол, срастванията по вътрешните органи могат да провокират атаки. No-spa за колики е сигурен начин за облекчаване на болката. Трябва да се помни, че спазмолитикът няма да премахне причината за заболяването. След анестезия трябва незабавно да се консултирате с лекар.

При болки в червата

Болезнените усещания в червата не винаги са свързани с някакво заболяване. Те могат да се появят поради продължителна употреба на лекарства, лоша диета или двигателни нарушения. Основната разлика от стомашните патологии е независимостта на болката от хранене. No-shpa за болки в червата помага да се премахнат симптомите с всякаква интензивност. Продължителните болезнени усещания в коремната кухина, които не спират в продължение на няколко часа, са опасно състояние, при което спешно трябва да се консултирате с лекар.

С гадене

Хората често се разболяват по различни причини. Понякога това състояние идва след некачествена храна или преяждане. Разстройството на храносмилателния тракт също често се придружава от такъв симптом. Често, заедно с гадене, човек едновременно изпитва слабост, силно изпотяване и чувство на тежест в стомаха. Това състояние може да показва обостряне на холецистит, гастрит или елементарно хранително отравяне. No-shpa с гадене ще облекчи първоначалните симптоми, ще даде време за консултация с гастроентеролог и установяване на причината за заболяването.

No-shpa - как да приемате

Спазмолитиците се продават без лекарско предписание, но това не означава, че те могат да лекуват неконтролируемо всички заболявания. Как да приемате No-shpa и какви противопоказания съществуват, е подробно описано в инструкциите. Оптималната доза за възрастни е 1-2 таблетки 2-3 пъти на ден. Максималната дневна доза за деца е 120 mg в три приема. Лекарството е противопоказано за хора с тежка чернодробна, сърдечна или бъбречна недостатъчност, с артериална хипертония и индивидуална непоносимост към компонентите. Аналози на No-shpa:

 • Bioshpa;
 • Веро-Дротаверин;
 • Дротаверин форте;
 • НОШ-СУТИЕН;
 • Дроверин;
 • Spazmonet;
 • Spazoverin;
 • Спаковин.

По време на бременност

Когато бременна жена е регистрирана в антенатална клиника, лекарите често препоръчват приема на No-shpa при спастична болка в храносмилателния тракт. Трябва обаче да се помни, че твърде често, особено по време на кърмене, не е препоръчително да приемате лекарството, тъй като то има странични ефекти в случай на предозиране. No-shpa по време на бременност лекува спазми на бъбреците, чревни колики. Можете да вземете хапче за главоболие, ако то е причинено от вазоспазъм.

След раждането, когато кърмят, майките често имат болезненост в долната част на корема, така че еднократното приемане на No-shpa няма да навреди. Голяма доза от лекарството постъпва в млякото, което влияе върху здравето на бебето. Поради тази причина приемането на спазмолитик преди и след раждането трябва да бъде обсъдено с гинеколог. Ако жената трябва да се подложи на дълъг курс на лечение с дротаверин, тогава е по-добре да откаже кърменето за този период.

Видео

Отзиви

Виталий, 43-годишен Знаех No-shpa - какво помага. Съпругата е използвала таблетките през устата през периода. Наскоро лекар ми предписа лекарство като средство за облекчаване на болката, докато лекувах холецистит. Сега мога да кажа, че е много мощен спазмолитик! Но срещнах и страничен ефект: след прием веднага налягането пада и се усеща силна слабост.

Наталия, на 27 години Всички знаем за какво служи No-shpa: той бързо облекчава чревната, чернодробната или бъбречната колика, а също така помага при обостряне на гастрит. Но изненадата ми беше, когато приятел ми даде хапче за главоболие. Вече след 10 минути я нямаше. Не знаех, че спазмолитикът е в състояние да облекчи продължителната мигрена толкова бързо.

Марина, 23-годишна приятелка посъветва No-shpa forte да пие при болезнени периоди. Купих лекарство с форма на освобождаване в таблетки, въпреки че не е много евтино. Болките в корема не отшумяха дори след като взех две хапчета - лежах с адски болки половин час, но ефект нямаше. Аз съм разочарован! Ще потърся друго средство за облекчаване на болката, което помага.

No-shpa за деца: дозировка, действие и показания за употреба

No-shpa е добре познато, изпитано във времето лекарство. Това лекарство присъства в почти всички домашни аптечки. Често родителите се страхуват да дават това лекарство на малки деца. В края на краищата официалните инструкции за употреба казват, че лекарството не трябва да се дава на деца под 6-годишна възраст. В какви случаи No-shpa се предписва на деца от по-ранна възраст и как действа?

Действието на лекарството

No-shpa е спазмолитик, който ефективно въздейства върху мускулната тъкан на човешките вътрешни органи и кръвоносни съдове. Лекарството облекчава мускулния тонус, като същевременно разширява съдовете, през които циркулира кръвта.

Основното вещество е дротаверин. Именно той има подчертан спазмолитичен ефект. След приема на лекарството кръвообращението се нормализира, всички органи и тъкани са допълнително наситени с кислород. Болезнените спазми в този случай са значително намалени или напълно изчезват.

Лекарството е от следните видове:

 • Таблетна форма;
 • Овални капсули;
 • Ампула с течно вещество.

След прием на таблетки No-shpa при деца ефектът настъпва в рамките на един час. Интрамускулното приложение на лекарството действа много по-бързо - след 20 минути.

Важно! Инжекционен разтвор No-shpa не трябва да се предписва на лица под 18-годишна възраст.

Когато лекар може да предпише No-shpa за деца


На деца под 6 години трябва да се дава лекарство с голямо внимание. Важно е да се знае, че дротаверинът, който е основната активна съставка на лекарството, се синтезира изкуствено. С други думи, това вещество не е естествен компонент. Следователно, лечението на симптомите при деца с помощта на лекарството No-shpa трябва да се извършва само както е предписано от лекар..

Лекарството е отличен спазмолитик, но няма аналгетичен ефект като аналгин и подобни лекарства. Лекарството има определени противопоказания, които също трябва да се имат предвид при лечение на деца..

Обикновено лекарството се предписва на малки пациенти в такива случаи:

 1. Бяла треска при дете; висока температура със студени крайници. В този случай No-shpa може да облекчи спазма на съдовете, да разшири кръвоносните съдове, да подобри кръвообращението;
 2. Спазми с бронхит или стеноза, причиняващи силна кашлица;
 3. Спазми, причиняващи главоболие
 4. Чревна или бъбречна колика;
 5. Прекомерно болезнено образуване на газове;
 6. Спазъм на гладката мускулатура с цистит, пиелит;
 7. Спазми с колит или гастрит.

Важно! No-shpa има само симптоматичен ефект, тоест премахва спазма, причинил болката, но не лекува самата причина за спазма. Следователно, No-shpa е спомагателно средство, което трябва да се предписва заедно с основното лекарство..

Противопоказания

Nosh-pa за лечение на малки деца трябва да се използва с повишено внимание, като се имат предвид възможните противопоказания. Лекарството не трябва да се дава на деца в такива случаи:

 1. Деца под 1 година;
 2. Ниско кръвно налягане при дете;
 3. Индивидуална непоносимост към детското тяло на дротаверин;
 4. Бронхиална астма;
 5. Съдови заболявания (атеросклероза);
 6. Предполагаема чревна непроходимост при бебе;
 7. Съмнение за апендицит;
 8. Чернодробна или бъбречна недостатъчност.

Важно! В някои случаи лекарят може да предпише няколко капки от лекарството No-Shpa под формата на ампула на бебе на възраст под 1 година за остра спазмолитична болка или бяла треска.

След като приеме лекарството, детето може да получи някои странични ефекти:

 1. Лошо храносмилане. Известно време след като детето е взело лекарството, може да получи гадене, често придружено от повръщане. Възможно е също стомашно разстройство, запек, повишено образуване на газове.
 2. От страна на сърдечно-съдовата система проблемите след приема на лекарството са редки. Но ако детето развие тахикардия или налягането рязко спадне, което се изразява в сънливост и летаргия, тогава трябва да спрете приема на лекарството.
 3. No-shpa може да причини замаяност и безсъние при дете. В такива случаи е необходимо също да се спре употребата на лекарството..
 4. Алергия. No-shpa рядко причинява алергични реакции, но понякога бебето може да има кихане, обрив по тялото.

В случай на странични ефекти се препоръчва незабавно да се спре приема на лекарството..

Дозировка на лекарството за деца

В педиатрията лекарството се предписва на деца, които са навършили една година. Използването на лекарство при деца под 1 година може да наруши работата на сърдечно-съдовата система. Понякога обаче лекарството се предписва в малки дози на новородени. Лекарството ефективно облекчава спазми и колики при кърмачета. Ако бебето е кърмено, достатъчно е майката да вземе 1 таблетка No-shpa преди хранене. Активната активна съставка чрез кърмата в минимални количества ще попадне в тялото на новороденото, облекчавайки болката, спазмите и коликите. При изкуствено хранене на бебето е разрешено да дава строго определена доза от лекарството, както е предписано от лекаря, разтворено във варена вода.

Количеството на лекарството, което трябва да се даде на детето, зависи от два фактора: формата на освобождаване на лекарството No-shpa и възрастта на детето.

 1. Деца от 1 до 6 години. Обикновено на тази възрастова група лекарството се предписва с изключително внимание, 1/3 таблетка от 3 до 6 пъти на ден, в зависимост от тежестта на състоянието. Приемът на No-shpa за деца от тази група не трябва да надвишава 2 таблетки на ден;
 2. Деца от 6 до 12 години. 1/2 таблетка 3 до 8 пъти на ден, в зависимост от тежестта на състоянието. Приемът на No-shpa за деца от тази група не трябва да надвишава 4 таблетки на ден;
 3. Деца над 12 години. 1 таблетка 3 до 5 пъти на ден, в зависимост от тежестта на състоянието. Приемът на No-shpa за деца от тази група не трябва да надвишава 5 таблетки на ден.

No-shpa е ефективно средство, което облекчава различни спазми. Използвайте това лекарство за лечение на бебета с изключително внимание и само когато е абсолютно необходимо. Деца от 6-годишна възраст могат да получават лекарството No-shpa без страх. Трябва обаче да се помни, че можете да давате на детето лекарство без лекарско предписание за не повече от два дни.

Не забравяйте, че само лекар може да постави правилната диагноза, не се самолекувайте без консултация и поставяне на диагноза от квалифициран лекар.

Не-Шпа

Състав

Състав на таблетките: 40 mg дротаверин (под формата на хидрохлорид), магнезиев стеарат, повидон, талк, царевично нишесте, лактоза (под формата на монохидрат).

Форте таблетките имат идентичен състав. Единствената разлика е по-високата концентрация на активното вещество (80 mg / tab.).

Състав на No-Shpa в ампули: дротаверин хидрохлорид в концентрация 20 mg / ml, 96% етанол, натриев метабисулфит, вода d / i.

Формуляр за освобождаване

Форми на освобождаване на наркотици:

 • Таблетки No-Shpa, 6 или 24 бр. в блистери, 1 блистер на опаковка, 60 броя в полипропиленови бутилки, снабдени с дозатор за парчета, 1 бутилка на опаковка;
 • таблетки No-Shpa Forte No 20, 10 бр. в блистери, 2 блистера в картонена кутия;
 • инжекции No-Shpa, № 25 (5 × 5), 2 ml в ампула, 5 ампули (разположени в палета), в картонена кутия 5 палети.

Таблетките 40 mg са двойноизпъкнали, кръгли, жълти с оранжев или зеленикав оттенък. Всяка таблетка е гравирана със "спа".

No-Shpa Forte са двойноизпъкнали, продълговати таблетки с жълт цвят с оранжев или зеленикав оттенък. От едната страна има линия на повреда, от другата е гравирана "NOSPA".

Лекарството под формата на инжекция има вид на бистра жълто-зелена течност.

фармакологичен ефект

Фармакодинамика и фармакокинетика

Дротаверинът е миотропен спазмолитик. Действието на лекарството е насочено към намаляване на тонуса и двигателната активност на гладката мускулатура на вътрешните органи. В този случай тези ефекти са придружени от умерено разширяване на кръвоносните съдове..

В сравнение с папаверин, той има по-голяма спазмолитична активност и продължителност на действие. Няма изразени ефекти върху сърдечно-съдовата, централната и вегетативната нервна система.

Лекарството е ефективно както при мускулни спазми, така и при спазми от неврогенен произход. Независимо от вида на вегетативната инервация, тя помага за отпускане на гладката мускулатура на жлъчните пътища, храносмилателните и урогениталните пътища.

Тъй като дротаверинът действа директно върху гладките мускули, той може да се използва за облекчаване на спазъм дори в случаите, когато е невъзможно да се използват лекарства от групата на антихолинергиците (например с хипертрофия на простатата или глаукома).

Когато се приема през устата, абсорбцията на дротаверин е сто процента. Веществото се абсорбира много бързо от храносмилателния тракт. По време на първото преминаване (преминаване) през черния дроб, само 65% от дозата постъпва в кръвта. TCmax - от 45 минути до 1 час.

В тъканите дротаверинът се разпределя равномерно, прониква в гладкомускулните клетки. Не преминава през BBB. Веществото и / или продуктите от неговия метаболизъм могат да преминат през плацентарната бариера в малки концентрации.

T1 / 2 - от 8 до 10 ч. В рамките на 72 часа веществото се изхвърля почти напълно от организма. Повече от половината от лекарството се екскретира - предимно под формата на метаболити - през бъбреците, около една трета - през стомашно-чревния тракт (екскреция в жлъчката). В непроменена форма дротаверин не се открива в урината.

Показания за употребата на No-Shpy

От какво помагат хапчетата No-Shpy?

Показания за употребата на No-Shpy:

 • спазми на гладката мускулатура, причинени от заболявания на жлъчните пътища (холецистит, холангит, холангиолитиаза, холецистолитиаза, перихолецистит, папилит);
 • спазми на гладката мускулатура на пикочните пътища с цистит, уро- и нефролитиаза, пиелит, тенезми на пикочния мехур.

Като допълнение към основната терапия, лекарството може да се използва за облекчаване на спазъм на гладката мускулатура, причинен от заболявания на стомаха и червата. Показания за употреба са: пептична язва, метеорни форми на спастичен колит, както и SRCT със запек, спазми на пилора и кардия.

Освен това е препоръчително да приемате No-Shpu при главоболие и дисменорея. No-Shpa за главоболие е ефективен, ако причината за болката е спазъм на кръвоносните съдове (напрежение главоболие или напрежение болка).

Форте таблетки се предписват, когато е необходимо да се осигури по-дълъг ефект и да се намали честотата на употреба..

Защо No-Shpa е под формата на инжекция?

No-Shpa в ампули се използва главно в ситуации, при които е невъзможно да се приемат хапчета.

Таблетките съдържат лактоза. Съдържанието му в една таблетка 40 mg - 52 mg, и в една таблетка 80 mg - 104 mg. В тази връзка пациентите с непоносимост към лактоза могат да получат оплаквания от страна на храносмилателната система..

Хората със синдром на нарушена абсорбция на глюкоза / галактоза, дефицит на лактаза и галактоземия трябва да се предписват само инжекции No-Shpa.

Парентералното приложение на лекарството е показано и при панкреатит: заболяването често е придружено от изтощително повръщане, поради което приемането на хапчета не дава желания ефект.

Помага ли No-Shpa при зъбобол?

Общоприето е, че лекарството не помага при зъбобол. И това не е изненадващо, тъй като основният ефект на дротаверина е спазмолитичен. Причината за зъбобол е:

 • увреждане на емайла или дентина на зъба;
 • възпаление на тъканите около зъбния корен;
 • възпаление на пулпата.

Гладките мускули не играят роля в развитието на синдрома на болката, поради което приемането на No-Shpa със зъбобол няма смисъл. В някои случаи обаче хапчетата все още могат да помогнат. Ако сложите хапчето на езика си, можете да почувствате, че езикът започва да изтръпва доста бързо в точката на контакт с него.

Не като аналгетик, лекарството осигурява аналгетичен ефект и това позволява да се използва за облекчаване на състоянието в ситуации, когато няма начин бързо да се види лекар. За облекчаване на болката се прилага хапче върху болен зъб или се поставя в кариозна кухина.

Трябва да се отбележи, че лекарството ще действа само ако пулпната камера вече е отворена..

Но-Шпа с менструация

Според лекарите No-Shpa е едно от най-добрите средства за облекчаване на болката, която се появява по време на менструация. Дротаверинът помага за отпускане на матката, като същевременно осигурява аналгетичен ефект.

С менструална болка No-Shpe може да бъде допълнен с лекарства, които потискат синтеза на Pg в организма (например Brufen, Butadion или Indomethacin).

Противопоказания

Противопоказания за No-Shpu:

 • свръхчувствителност към дротаверин или друго вещество в разтвора / таблетките;
 • тежки форми на бъбречна и чернодробна недостатъчност;
 • синдром на нисък сърдечен обем;
 • дефицит на лактаза, непоносимост към галактоза, синдром на малабсорбция на глюкоза / галактоза (за таблетки).

Лекарството се предписва с повишено внимание на бременни жени, деца и хора, страдащи от артериална хипотония..

Странични ефекти

Лекарството обикновено няма странични ефекти, но трябва да се има предвид, че по време на лечението понякога може да се отбележи:

 • намаляване на кръвното налягане;
 • повишен пулс;
 • безсъние;
 • главоболие;
 • виене на свят;
 • запек;
 • гадене;
 • реакции на свръхчувствителност.

Ако лекарството се прилага интрамускулно или интравенозно, на мястото на инжектиране са възможни локални реакции.

Инструкции за употреба на No-Shpa (Начин и дозировка)

Таблетки No-Shpa: инструкции за употреба

За облекчаване на състоянието на възрастен се препоръчва да приема от 120 до 240 mg дротаверин през деня. По този начин дневната доза варира от 3 до 6 таблетки No-Shpa. Препоръчително е да го разделите на 2-3 приема..

Максимално допустимата единична доза - 2 таблетки 40 mg, дневно - 240 mg.

Стандартната доза за дете под 12 години е 80 mg / ден. (дозата е разделена на 2 дози), за дете над 12 години - 160 mg / ден. (дозата е разделена на 2-4 дози).

Препоръчителната продължителност на прием без консултация с лекар е не повече от 2 дни. Ако състоянието не се подобри в рамките на 48 часа, трябва да се консултирате с лекар, за да изясните диагнозата и да изберете правилния режим на лечение.

В ситуации, когато No-Shpa се използва като допълнение към основната терапия, препоръчителната продължителност на прием без консултация с лекар е 2-3 дни.

Инструкции за крепостта No-Shpa

Форте таблетките се приемат по същия начин като таблетките от 40 mg. Дневната доза на лекарството е 3-6 таблетки, разделени на 2-3 приема.

Ампули No-Shpa: инструкции за употреба

Средната дневна доза дротаверин в ампули за възрастен е от 40 до 240 mg. Лекарството се прилага интрамускулно в 1-3 отделни инжекции.

No-Shpa IV се прилага на пациенти с камъни в жлъчните или пикочните пътища с остри колики. Еднократна доза - от 40 до 80 mg (разтворът трябва да се инжектира бавно).

Колко време действа лекарството??

Ефективността на No-Shpa е три до четири пъти по-висока от ефективността на Папаверин. Освен това лекарството е 100% бионалично. Когато приемате таблетка, дротаверин се абсорбира много бързо от стомашно-чревния тракт: периодът на полу-абсорбция на веществото е 12 минути.

Когато се приема през устата, ефектът на No-Shpy се проявява за 10-15 минути, а при интрамускулно приложение - в рамките на 5 минути.

Дозировка за животни

Дозировката за кучета е 40 mg (1 таблетка) на всеки 10 kg телесно тегло. Ако парентерално приложение на лекарството е показано на животното, дозата е 1 ml / kg.

Дозировка за котки - 0,1 ml / kg, инжекции се правят 2 пъти на ден.

Предозиране

Тежкото предозиране на No-Shpa е придружено от сърдечна аритмия и нарушена сърдечна проводимост, до пълна блокада на краката на PG (пакет от His) и спиране на сърцето, което може да доведе до смъртта на пациента.

Литературата посочва, че леталната доза дротаверин е 1,6-2,4 грама (от 40 до 60 таблетки от 40 mg). Смъртта настъпила 2-3 часа след приема на лекарството. Уикипедия посочва, че LD50 на дротаверин е приблизително 135 mg / kg.

След прием на голяма доза дротаверин, жертвата трябва да бъде под лекарско наблюдение. Лечението е симптоматично, включително стомашна промивка, предизвикване на повръщане и поддържане на жизненоважни функции на тялото.

Взаимодействие

Подобно на други PDE инхибитори като папаверин, дротаверин отслабва антипаркинсоновия ефект на Levodopa. Когато приемате тези лекарства в комбинация, тремор и ригидност могат да се увеличат.

В комбинация с други спазмолитици (включително m-антихолинергици) има взаимно засилване на спазмолитичното действие.

Значителна част от приетата доза дротаверин е в състояние, свързано с плазмените протеини (главно с β-, γ-глобулини и албумин).

Няма данни за взаимодействието на веществото с агенти, които се свързват значително с плазмените протеини, но хипотетично е възможно тяхното взаимодействие на нивото на връзка с протеин (едно от лекарствата може да бъде изместено от тази връзка, в резултат на което концентрацията на свободната фракция на лекарството в кръвта на пациента ще се увеличи, в което връзката с протеина е по-слаба).

Хипотетично това е изпълнено с появата на токсични и / или фармакодинамични ефекти на такова лекарство..

Условия за продажба

Таблетки от 40 и 80 mg - на гише. Форма за инжектиране - по лекарско предписание.

Условия за съхранение

Съхранявайте при температури между 15 и 25 ° C. Защитете таблетките от светлина..

Срок на годност

Таблетки - пет години. Решение - три години.

Рецептата за No-Shpu на латински изглежда така: Rp.: Tab. Дротаверини хидрохлорид 0,04 N 10 D.S. 1-3

специални инструкции

Таблетките съдържат лактоза, което трябва да се помни при предписване на лекарството на хора с нарушена абсорбция на глюкоза / галактоза, дефицит на лактаза и галактоземия.

При интравенозно приложение на разтвора поради риск от колапс, пациентът трябва да е в легнало положение.

Лекарството трябва да се използва с повишено внимание при пациенти, страдащи от артериална хипотония.

Инжекционната форма на No-Shpy съдържа натриев метабисулфит, който може да причини алергични реакции. При чувствителни пациенти (особено при пациенти с анамнеза за бронхиална астма или алергии) са възможни бронхоспазъм и поява на симптоми на анафилактичен шок.

Пациенти с известна свръхчувствителност към натриев метабисулфит трябва да избягват употребата на No-Shpy при инжекции.

Аналози на No-Shpy

Най-известният руски аналог на No-Shpa е Drotaverin. Други генерични лекарства: Vero-Drotaverin, Bioshpa, Nosh-Bra, Ple-Spa, Spazmonet, Spazmol, Spazoverin, Spakovin.

Кое е по-добре: Drotaverin или No-Shpa?

Дротаверин хидрохлорид е част от таблетките и разтвор на No-Shpa като активно вещество. Въз основа на това можем да заключим, че всъщност Drotaverin е No-Shpa.

Единствената съществена разлика между лекарствата е цената: Drotaverin е няколко пъти по-евтин от внесения си аналог.

No-Shpa за деца

Според анотацията няма ограничения за използването на разтвор за интрамускулно и интравенозно приложение в педиатрията. Таблетките от 40 mg се предписват на деца от шестгодишна възраст. Не са провеждани клинични проучвания за безопасността и ефикасността на таблетките Форте при деца..

Показания за употреба в педиатричната практика

Препоръчително е лекарството да се дава на деца при цистит и нефролитиаза, резки спазми на дванадесетопръстника или стомаха, гастрит, ентерит, колит, метеоризъм, запек, спазъм на периферните артерии, висока температура и силно главоболие.

Противопоказания за деца

При деца употребата на No-Shpa е противопоказана при сърдечна, бъбречна или чернодробна недостатъчност, индивидуална непоносимост към компонентите на лекарството, ниско кръвно налягане, нарушена абсорбция на галактоза / лактоза, закритоъгълна глаукома, бронхиална астма, атеросклероза на коронарните артерии.

Употребата на таблетки е категорично противопоказана при деца под 12-месечна възраст, но се счита за най-безопасно да се дава лекарството от шестгодишна възраст. За много малки деца такъв мощен спазмолитик се дава само в случаите, когато няма алтернатива..

За да се подобри вкусът на таблетката, тя може да бъде смачкана на прах и смесена със сладък сироп..

Дозировка на No-Shpa за деца

За деца от една до шест години еднократна доза, когато се приема през устата, е 0,5-1 таб. Пиенето на лекарството трябва да бъде 2 или 3 р. / Ден. Дете в училищна възраст No-Shpu се дава от 2 до 5 рубли / на ден. цяла таблетка.

Дозировка за деца при температура

При температура при деца No-Shpa се използва като един от компонентите на така наречената "триада".

В допълнение към спазмолитика, такава смес може да включва:

 • Аналгин и димедрол;
 • Аналгин и парацетамол;
 • Suprastin и Analgin;
 • Парацетамол и Супрастин.

За да свалите температурата, можете да използвате проста комбинация "No-Shpa + Analgin".

Дозировката на всяко лекарство се изчислява в зависимост от възрастта на детето. Така например, за 2-годишно дете са достатъчни tablets таблетки Analgin и tablets No-Shpy.

Но-Шпа и алкохол

Алкохолът и No-Shpa са несъвместими. Лекарството обаче може да се използва за лечение на махмурлук (препоръчително е това да се прави под наблюдението на нарколог).

No-Shpa по време на бременност и кърмене

Дротаверинът има релаксиращ ефект върху всички гладкомускулни структури на тялото, като същевременно провокира разширяването на кръвоносните съдове и допринася за увеличаване на притока на кръв към различни органи.

По време на бременност лекарството се използва главно за тонуса на матката в ранните етапи. Преди раждането не се предписва, това се дължи на факта, че приемането на No-Shpa преди раждането ще допринесе за отпускане и отваряне на шийката на матката.

Приемът на лекарството по време на раждането помага за нормализиране на контрактилната активност на маточната мускулатура и намаляване на болката, намалява риска от нараняване и също така намалява периода на раждането. Въпреки това в много европейски страни назначаването на No-Shpa по време на раждането се счита за реликва на старото училище..

No-Shpa се счита за безопасен за бременни жени. Клиничният опит с употребата на лекарството при бременни жени, както и резултатите от репродуктивни проучвания, проведени върху животни, показват, че дротаверин няма нито ембриотоксични, нито тератогенни ефекти..

Въпреки това, по време на бременност е необходимо да се съпоставят потенциалните ползи за жената с възможните рискове за нейното неродено дете..

Дозировка на No-Shpa по време на бременност

За бременни жени формата на лекарството и дневната доза се избират индивидуално. При повишен тонус на маточната мускулатура в началото на бременността, препоръчителната доза варира от 80 до 240 mg / ден.

Но-Шпа в ампули обикновено се използва за подготовка за раждане. Инжекциите с дротаверин ускоряват процеса на дилатация на маточната шийка. Лекарството се инжектира в мускула в доза от 40 mg. След няколко часа инжекцията се повтаря, ако е необходимо..

Жените, които са приемали лекарството по време на бременност - отзивите са това потвърждение - уверяват, че No-Shpa не само се справя добре с тежки спазми през първите месеци на бременността, но и значително улеснява хода на раждането.

No-Shpa при кърмене

Поради факта, че необходимите клинични данни за употребата на No-Shpa по време на кърмене са малко, не се препоръчва да се предписва лекарството за НВ.

Отзиви за No-Shpe

Има различни отзиви за No-Shpe: лекарството буквално спасява някого (особено по време на бременност), докато други го смятат за напълно неефективно.

Основните предимства на лекарството са:

 • висок профил на безопасност, което се потвърждава от резултатите от голям брой клинични и постмаркетингови проучвания;
 • способността надеждно да предотврати спазма на гладката мускулатура и да намали тежестта му;
 • наличие на 2 лекарствени форми;
 • липсата на странични ефекти, характерни за отделни спазмолитици с антихолинергично действие;
 • способността да елиминира спазми от различен произход (No-Shpa е ефективен при спазми, причинени от урологични и гинекологични заболявания, заболявания на стомашно-чревния тракт и акушерски профил; агентът е лекарството от първа линия, когато става въпрос за оказване на спешна помощ).

Друга важна характеристика на No-Shpa е, че не маскира симптомите на „остър корем“.

Колко е No-Shpa?

Цената на No-Shpa в таблетки от 40 mg в руските аптеки е от 55 рубли (цената е 6 броя). Можете да закупите 24 таблетки от 40 mg средно за 110 рубли и 24 таблетки от 80 mg за 160-200 рубли. Цената на No-Shpa в ампули е от 98 до 447 рубли. (в зависимост от броя на ампулите в опаковката).

Цената на No-Shpy на таблетки в Украйна е от 50 UAH (24 таблетки 40 mg). Инжекциите в Харков или Киев могат да бъдат закупени за 245-260 UAH (25 ампули от 2 ml). Цената на No-Shpa Forte - от 100 UAH.

Възможно ли е за бременни жени No-Shpu в ранните и късните етапи

Статията обсъжда No-Shpu по време на бременност. Ще ви кажем дали е възможно да се пие в ранните и късните етапи, помага ли лекарството за главоболие и зъбобол, ефективно ли е за тонуса на матката. Ще научите за препоръчителната доза на лекарството и как да го приемате през 1-ви, 2-ри, 3-ти триместър, прегледи на бременни жени.

Какво е No-Shpa

No-Shpa - кръгли, двойноизпъкнали таблетки с жълтеникаво-оранжев или жълтеникаво-зелен цвят, от едната страна на които има гравиращо „спа“. Активната съставка на лекарството е дротаверин - мощен миотропен спазмолитик.

Лекарството има директен ефект върху гладкомускулните влакна, разположени в стените на гениталиите, както и върху стомаха, червата, матката, уретера и други. Използването на лекарството помага за отпускане на мускулната мембрана на тези органи, премахване на спазмите, като по този начин намалява интензивността на болезнените усещания или те напълно изчезват.

No-Shpa се произвежда под формата на таблетки и инжекционен разтвор

Основното предимство на No-shpa в сравнение с други централно действащи мускулни релаксанти, които облекчават спазма на гладката мускулатура, е, че не засяга периферната и централната нервна система. В резултат на това няма сериозни странични ефекти като респираторна депресия поради парализа на диафрагмата. Благодарение на това, No-shpu често се препоръчва за употреба при заболявания на стомашно-чревния тракт, от урологичен и гинекологичен характер, по време на бременност.

Важно: поради системния ефект върху гладката мускулатура, лекарството влияе върху дейността на сърдечно-съдовата система. Поради отпускането на малки периферни съдове, лекарството помага за понижаване на кръвното налягане, така че може да се приема с високо кръвно налягане. В същото време този ефект на лекарството не е много изразен и налягането може да спадне само след приемане на големи дози..

Състав

Активната съставка на лекарството е дротаверин хидрохлорид. Една таблетка съдържа 40 mg от този компонент. Допълнителни компоненти:

 • магнезиев стеарат - 3 mg;
 • талк - 4 mg;
 • повидон - 6 mg;
 • царевично нишесте - 35 mg;
 • лактоза монохидрат - 52 mg.

Форте таблетките имат същия състав. Но с една разлика - концентрацията на активното вещество е 80 mg.

No-Shpa в ампули съдържа:

 • 20 mg / ml дротаверин хидрохлорид;
 • 96% етанол;
 • натриев метабисулфит;
 • дестилирана вода.

Формуляр за освобождаване

Лекарството се предлага под формата на таблетки и инжекционен разтвор.

 • блистери от 6 или 24 броя, по един блистер на опаковка;
 • бутилка от полипропилен, снабдена с дозатор за парчета, в опаковка от 60 таблетки, в бутилка в 1 опаковка.

Таблетки No-Shpa Forte № 20 се произвеждат по 10 броя в блистери, в една опаковка 2 блистера.

Инжекции No-Shpa № 25 (5 × 5) - една ампула съдържа 2 ml активно вещество, има 5 ампули в един палет, 5 палети в картонена кутия.

Тези лекарства се произвеждат от няколко фармацевтични компании под различни търговски марки:

 • No-Shpa - производител унгарска компания Chinoin Pharmaceutical and Chemical Works Co..
 • Spazmonet е производител на KRKA-Rus, който е руският клон на словенската компания KRKA.
 • Spazmol е местен производител Pharmstandard-UfaVITA.
 • Дротаверин - местна фармацевтична компания ALSI Pharma.

Къде мога да купя

Можете да закупите лекарството в аптеката. Средни цени:

 • таблетки 6 бр., 40 mg - от 60 рубли;
 • таблетки 24 бр, 40 mg - от 115 рубли;
 • ампули 2 ml, 5 бр - от 95 рубли;
 • ампули 2 ml, 25 бр - от 430 рубли.

За какво са предписани?

No-Shpa се препоръчва при наличие на патологии, придружени от спазъм на гладката мускулатура. Най-често се предписва за коремна болка, тъй като конвенционалните болкоуспокояващи в този случай са нежелани за употреба.

Показания за употреба:

 • жлъчна дискинезия;
 • хроничен холецистит;
 • чревни спазми;
 • уролитиаза;
 • бъбречна и чернодробна колика;
 • хипертоничност на матката;
 • заплахата от преждевременно раждане;
 • холелитиаза.

В акушерската и гинекологичната практика No-Shpu се предписва за хипертоничност на матката, риск от раждане предсрочно. В някои случаи еднократна доза от лекарството при първите симптоми на преждевременно раждане или спонтанен аборт, което се проявява под формата на дърпащи болки в долната част на корема или чувство за пълнота в тази област, помага да се премахне хипертоничността на матката и да се спаси детето.

Друго показание за употребата на No-Shpa е спазъм на гладката мускулатура на матката и шийката на матката по време на раждане. Това състояние е опасно, тъй като детето сякаш е притиснато в порок - прекалено напрегнатите мускули на миометриума се опитват да го изгонят от маточната кухина, но свитата шийка на матката не позволява на бебето да се движи по родовия канал. Като правило, използването на една капкомер дротаверин е достатъчно, за да се възстанови нормалното раждане..

Тъй като лекарството има спазмолитично и аналгетично действие, то може да се използва при зъбобол и главоболие. Но само ако лекарят е позволил да се направи.

Преди да вземете No-Shpy, трябва да прочетете инструкциите за употреба

Полза и вреда

Въпреки факта, че лекарството е безопасно за майката и плода, то може да се приема само според указанията на Вашия лекар. Повечето нежелани реакции и други усложнения след приема на No-Shpa възникват поради факта, че самата бременна жена е предписала това лекарство и дозировката за себе си.

Ако лекарството се използва не за елиминиране на маточната хипертоничност или заплахата от прекъсване на бременността, а за лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт и отделителната система, в този случай трябва да бъдете изключително внимателни с лекарството. Това се дължи на факта, че No-Shpa провокира системно отпускане на гладката мускулатура, включително мускулите на матката.

Ако няма хипертоничност, препоръчително е да изберете друго лекарство за лечение на гастроентерологични и урологични заболявания. Това е особено вярно през третия триместър, когато приемането на лекарството е в състояние да провокира ранна бременност..

Приложение

Употребата на лекарството по време на бременността има редица характеристики. Не забравяйте, че можете да пиете No-Shpu само след назначение на лекар, независимият прием е забранен.

В ранните етапи

През първия триместър се полагат всички системи и органи на нероденото дете. Поради тази причина по това време се препоръчва да сведете до минимум приема на лекарства и да бъдете по-внимателни към здравето си..

На този етап No-Shpu се предписва при спазми на гладки маточни мускули, тъй като това състояние често води до спонтанен аборт. Лекарството помага за отпускане на гладкомускулните клетки, разположени в миометриума, като възстановява тонуса му. Такива условия са необходими за пълното развитие на плода. Поради тази причина No-Shpu се използва активно през 1-ви триместър и от 13 до 15 седмици.

По-късна дата

През 2-ри и 3-ти триместър No-Shpu трябва да се използва с повишено внимание. По това време основната задача на лекаря е да поддържа бременността и да я доведе до физиологични условия. Поради тази причина лекарства, които могат да провокират раждане, изобщо не се използват или в много редки случаи..

Опасен ли е No-Shpa в по-късните етапи? Той помага за отпускане на гладките маточни мускули, а също така има пряк ефект върху мускулните елементи на шийката на матката. В резултат на това може спонтанно да се разгърне, което ще доведе до преждевременно раждане. Поради това спазмолитично средство рядко се предписва през 2 и 3 триместър. Като правило се използва на 39 гестационна седмица..

Преди раждането

Дротаверинът се използва активно за улесняване на раждането, както и за премахване на хипертоничността на матката. На някои родилки се предписва стандартна доза No-Shpa преди раждането по време на бременност, за да се нормализира тонусът на матката и да се осигури отварянето на нейната шийка. Ако хипертоничността на матката се появи директно по време на раждане, капкомер дротаверин или интравенозна инжекция ще помогне да се справите с него.

През третия триместър един от опасните странични ефекти от използването на No-Shpa е маточната хипотония, характеризираща се със забавяне на отделянето на плацентата или образуване на хипотонично кървене. В същото време повечето съвременни лекарства са в състояние да намалят риска от тези усложнения..

Дозировка

Каква доза No-Shpa е разрешена за бременни жени? Стандартната доза е 1 таблетка (40 mg), докато повече от 80 mg от лекарството, т.е. две таблетки, не могат да се приемат наведнъж. Това количество е достатъчно за премахване на неразположението..

Средната дневна доза на лекарството е 120-240 mg, която трябва да бъде разделена на 2-3 приема. Инструкциите за употреба показват, че дневната доза No-Shpa по време на бременността не трябва да надвишава 240 mg (6 таблетки).

При самостоятелно приложение курсът на лечение не може да бъде по-дълъг от 2 дни, в противен случай вероятността от странични ефекти се увеличава.

Също така, по време на бременност могат да се предписват инжекции No-Shpa. Но само специалист трябва да прави инжекции..

Преди да използвате No-Shpy, трябва да се консултирате с лекар

Противопоказания и странични ефекти

Тъй като лекарството засяга гладката мускулатура на вътрешните органи, в някои случаи може да навреди на тялото. Необходимо е да се въздържате от използването му в такива случаи:

 • Индивидуална непоносимост.
 • Свръхчувствителност към веществата, съставляващи състава. Ако след приема на лекарството има зачервяване и сърбеж на кожата, общо влошаване на благосъстоянието, подуване на устните и устата, тогава е забранено да се използва в бъдеще..
 • Тежка сърдечна недостатъчност, аритмия - високите дози от лекарството имат отрицателен ефект върху сърцето. Поради тази причина хората със сърдечно-съдови заболявания трябва да приемат лекарството с повишено внимание и само както е предписано от специалист..
 • Глаукома - дротаверинът има тенденция да повишава вътреочното налягане, в резултат на което се увеличава вероятността от остър пристъп на глаукома, временна загуба на зрение при предразположени лица.

Ако бъдещата майка страда от лактазен дефицит, както и други ензимни неизправности на стомашно-чревния тракт, в този случай трябва да откажете да приемате No-Shpa под формата на таблетки поради наличието на галактоза, лактоза в него.

Според статистиката, на фона на употребата на No-Shpa, около един човек на хиляда има странични ефекти, които се проявяват в следното:

 • тахикардия;
 • понижаване на кръвното налягане;
 • мигрена;
 • проблеми с преминаването на изпражненията;
 • виене на свят;
 • гадене, в редки случаи повръщане.

Обикновено такива признаци възникват поради прекомерна употреба на лекарството за постигане на по-устойчив аналгетичен и спазмолитичен ефект. В повечето случаи такива мерки не са необходими, тъй като препоръчителната доза на лекарството е достатъчна за премахване на неразположението.

Предозиране

Случаите на предозиране с дротаверин са доста редки. Най-често те се появяват поради употребата на продукта, без да се знаят инструкциите за употреба или за ускоряване на ефекта на облекчаване на болката.

 • общо влошаване на здравето;
 • гадене и повръщане;
 • проблеми с изпражненията;
 • чревна обструкция;
 • загуба на съзнание и силен дискомфорт зад гръдната кост, който се появява поради тежки нарушения на сърдечната проводимост, включително развитието на атриовентрикуларен блок;
 • респираторна депресия до пълното й спиране поради токсичния ефект върху дихателния център на мозъка.

Ако се наблюдават горните симптоми, трябва да изпиете 2-3 чаши вода, след което незабавно да предизвикате изкуствено повръщане и да се обадите на линейка. Терапията на пациенти с предозиране на No-Shpa, особено на бъдещи майки, се извършва само в стационарни условия.

Аналози

Лекарството No-Shpa има много аналози, които имат спазмолитичен и аналгетичен ефект. Въпреки факта, че тези лекарства имат подобен ефект, преди да ги използвате, трябва да се консултирате с гинеколог, тъй като всяко лекарство има различен ефект върху тялото на бременната жена и плода.

Списък на миотропни спазмолитици, подобни на No-Shpe, разрешени по време на бременност:

 • Папаверин - забранен е при бъбречна и надбъбречна недостатъчност (за повече подробности вижте статията Супозитории с папаверин по време на бременност). Използва се главно в хирургичната практика.
 • Sparex, Niaspam, Duspatalin - използвани при лечението на чревни заболявания, практически нямат вреда.

Отзиви

Варвара, 36 г., педиатър

Взех Но-Шпу през първия триместър, когато бях много притеснен от болки в гърба. Разбира се, можеше да се мине и без нея, но дискомфортът се появи през нощта, не исках да отида в болницата.

Марика, 22-годишна, консултант

Видях No-Shpu през 2-ри триместър за силно главоболие и подуване на корема. Едно хапче беше достатъчно, за да се справи с неразположението. Вярно е, че в бъдеще трябваше да променя начина си на живот и да се откажа от содата, за да избегна повторение на тази ситуация..

Елизавета, 25 г., барман

В самото начало на бременността тя взе Но-Шпу със заплаха от спонтанен аборт. Първо имаше кървави изхвърляния, след това стомахът започна да боли силно. Отидох на лекар, веднага ме изпратиха в болницата за консервация.

No-Shpa е полезен по време на бременност, но в същото време може да се пие само след лекарско предписание и когато е поставена правилната диагноза. Не забравяйте, че всеки дискомфорт по време на бременност може да доведе до спонтанен аборт. Затова, ако се чувствате по-зле, незабавно потърсете медицинска помощ и не се самолекувайте.