Има две диаметрално противоположни мнения за това дали е възможно да се къпе новородено с щипка на пъпа. Някои педиатри съветват да се къпе бебето от първите дни на живота, други не препоръчват да се потапя напълно във вода, докато пъпната рана заздравее. Родителите решават коя позиция да изберат. Основното условие е водните процедури да не навредят на бебето.

От тази статия ще научите

Важни правила

Ако мама и татко, следвайки препоръките на д-р Комаровски, изключват пълно къпане на детето, докато пъпната рана е напълно излекувана, тогава те извършват ежедневно избърсване на тялото с влажна кърпа или салфетки.

При активна позиция по въпроса за къпането на новородено родителите трябва да се придържат към основното правило: потапяне във вода е разрешено само ако пъпът лекува нормално, без усложнения.

Интересно е. Сравнително наскоро се използват щипки (скоби) в родилните болници; преди това пъпната връв се завързваше с плат или копринен конец. Щипката е пластмасов продукт с дължина 3–6 cm, който фиксира останалия край на пъпната връв.

Много често пъпната връв остава кървяща. Това е напълно естествен етап от образуването на кръвна кора. Можете да изкъпете бебето в тази ситуация, но с изключително внимание, без да докосвате щипката..

Ако пъпът кърви постоянно, дори след като е бил третиран с антисептици и са минали две седмици от раждането на бебето, трябва да се свържете с вашия педиатър. Пъпната рана може да бъде затворена по няколко причини (неправилно лечение, кръвни заболявания при дете, чупливи съдове) и лекарят трябва да ги разбере.

Важно! В никакъв случай не трябва сами да отвивате или сваляте щипката, дори ако тя практически е паднала (или, обратно, не пада дълго време). Такива действия могат да доведат до силно кървене..

Понякога щипката може да падне сама по време на плуване. В този случай не е нужно да изпадате в паника. Трябва, както обикновено, да се обработи и през следващите дни да се наблюдава как заздравява пъпната рана..

За да се избегне увреждане на деликатната кожа на бебето, повечето лекари не препоръчват използването на калиев перманганат за добавяне към водата при къпане на новороденото. Ако необходимата концентрация е надвишена, разтвор на калиев перманганат може да бъде вреден.

Контактът с неразтворени кристали на веществото води до изгаряния. Когато използвате билкови отвари, също трябва да сте бдителни и да следите за кожни реакции. Ако са започнали алергични прояви, билките вече не се добавят.

Как да се къпете правилно

За първи път едно дете се изплаква напълно в болницата, веднага след раждането. Разбира се, тази процедура е неприятна за бебето. За да е удобно къпането на новородено с пъпна скоба, носещо радост на бебето и родителите, трябва да се подготвите за него. За водни процедури у дома ще ви трябва:

 1. Бебешка баня. Къпането на бебе с незараснал пъп в обща баня не се препоръчва поради високия риск от инфекция.
 2. Кофа за изплакване. Не можете да поливате детето от душа, тъй като за къпане се използва преварена вода.

За предпочитане е бебето да се къпе в банята, с отворена врата, така че да няма рязка температурна разлика между стаите. Можете правилно да извършвате водни процедури, като следвате инструкции стъпка по стъпка:

 1. Почистете старателно ваната, аксесоарите и играчките, ако се използват. След къпане те също се измиват добре със сапун за пране..
 2. Кипнете достатъчно вода, за да напълните ваната и да изплакнете водата. Проверете температурата с термометър.
 3. Ако се използва пързалка (шезлонг), тя се поставя във вана.
 4. Увийте бебето с чиста пелена и внимателно го спуснете във водата. В същото време с детето трябва да се говори нежно, така че то да не изпитва безпокойство. Не можете да правите резки движения, да издавате силни звуци.
 5. Ако детето плува без специални устройства, тогава задната част на главата му трябва постоянно да се държи с една ръка..

Докато плувате, трябва постоянно да държите бебето за врата и главата, така че водата да не попада в лицето и ушите. Водните процедури трябва да са приятни за детето. Ако за първи път бебе изпитва дискомфорт или страх, тогава може да се страхува да плува и да плаче, когато е потопено във вода.

При условие, че бебето е абсолютно здраво, можете да започнете да се втвърдявате от първите дни на живота. За целта температурата на водата за душ се понижава с един градус на всеки три дни, докато достигне 30-28 ° C.

Бебето може да плува с щипка за дрехи върху останалата част от пъпната връв всеки ден. Препоръчително е да използвате шампоан и сапун не повече от 1-2 пъти седмично. Те трябва да са подходящи за кърмачета и да имат неутрално рН.

Възможно ли е да се намокри пъпа при къпане

В отговор на основния въпрос - възможно ли е да се намокри пъпа на новородено при къпане - педиатрите са единодушни.

Те препоръчват да се избягва попадане на вода върху областта на пъпната рана. Категорично е забранено да се търка и пяна пъпа с щипка или да се залепва с мазилка.

Затварянето на пъпната област няма да предпази от инфекция и няма да ограничи достъпа до вода при къпане. Тази "предпазна мярка" само ще забави момента, в който щипката трябва да падне.

Под пластира ще се натрупа влага, което противоречи на основния принцип за правилна грижа за пъпната рана - тя трябва да е суха. Освен това постоянното залепване на пластира може да раздразни нежната кожа на бебето и да провокира инфекция на пъпната връв..

Когато пъпа е напълно излекуван и покрит с епител, той може да се намокри без ограничение, с разрешение на педиатър. Вода за къпане може да се използва течаща. Процесът на къпане ще стане по-активен и по-дълъг за бебето..

Когато не можете да изкъпете бебето си с щипка

Колко дълго ще падне щипката с пъпната връв зависи от индивидуалните характеристики на бебето. Независимо от това, ако след 10-14 дни това не се случи, трябва да се въздържате от водни процедури. Спешно се извиква лекар на детето.

Също така е необходим медицински преглед, ако се появят следните симптоми:

 1. признаци на възпаление на пъпната рана: подуване, зачервяване, болезненост, отделяне;
 2. пъпа е постоянно покрит с лепкаво покритие;
 3. често кървене от пъпната връв;
 4. неприятна миризма от пъпа;
 5. общо или локално повишаване на телесната температура;
 6. признаци на интоксикация (лош сън, отказ от кърма или шише, летаргия, гадене и др.).

Тези признаци са характерни за възпалението. Инфекциозен процес без подходящо лечение причинява сериозни усложнения. Следователно, ако се открият горните симптоми, къпането на бебето определено се отменя..

ВАЖНО! * при копиране на материали на статии, не забравяйте да посочите активна връзка към източника: https://razvitie-vospitanie.ru/uhod/kupat_s_prishhepkoj.html

Ако статията ви е харесала - харесайте я и оставете коментара си по-долу. Вашето мнение е важно за нас!

Възможно ли е да се къпе бебето преди заздравяването на пъпната рана?

Има много мнения относно това кога и в каква вода да се къпе новороденото за първи път..
Мненията са толкова, колкото и хора.

Най-важният въпрос, който трябва да засяга родителите при всяка манипулация на новородено, е дали ще навредя на детето със своите действия. И само вторият въпрос ще бъде как да подобрим резултата, който вече съществува. Около има милион съветници. Така че за къпането някои казват да се къпят в преварена вода, други - в обикновена чешмяна вода. Бабите спорят с младите майки за температурата на водата (хладна или гореща?). Трябва ли да добавям калиев перманганат към водата или не? Коя баня, голяма или малка? Възможно ли е да се къпе детето преди зарастването на пъпната рана или само след това? Възможно ли е да се къпете в деня на изписване от болницата?
Хиляди въпроси.

Нека започнем с разглеждането на къпането по отношение на пъпната рана..

Мненията на педиатрите по този въпрос прескачат от едната крайност в другата - някои педиатри казват, че новороденото изобщо не трябва да се къпе, докато пъпната рана не заздравее, а прави мокро разтриване, докато пъпът заздравее.
Други твърдят, че можете да се къпете в обикновена чешмяна вода с добавка на слаб разтвор на калиев перманганат и да не се притеснявате за нищо. РЕШИТЕ ​​кой глас да слушате.

Моето мнение е следното. При здраво новородено пъпната рана зараства 10-14 дни след раждането.
Не бих отказал да къпя бебето, докато раната не заздравее, защото подобрява апетита, съня, общия тонус (представете се на негово място!). Първата седмица (от момента на изписване от болницата до заздравяване на пъпната рана) е по-добре да се къпе бебето във варена вода. Водата в градската водоснабдителна система е силно хлорирана и съдържа много примеси (например ръждясало желязо). При кипене убивате няколко птици с един камък - водата се дезинфекцира и тя става по-мека поради загубата на соли (под формата на котлен камък върху чайника), а хлорът се изпарява от нея.

Според мен винаги е по-добре да се пренебрегва.
Всъщност е по-добре да кипнете вода 5 дни (пет дни изобщо не са дълги), отколкото да лекувате усложнения в пъпната рана един месец по-късно.
Можете да правите през всеки друг път - един ден вана с преварена вода, друг - разтриване.

След като бебето навърши 10-14 дни (и няма усложнения от пъпа), плувайте безопасно и до здраве в обикновена чешмяна вода.
Няма нужда да кипвате вода, със сигурност!
Не се страхувайте, че детето ще отпие глътка чешмяна вода, няма от какво да се притеснявате.

След заздравяването на пъпната рана няма нужда от кипене на вода.

На въпроса "възможно ли е да се къпе новородено в деня на изписване от болницата?" трябва да ви отговори неонатологът непосредствено преди изписването. Обикновено в деня на изписването те се ваксинират с BCG, след което педиатърът е длъжен да предупреди младата майка, че днес е невъзможно да се къпе. Ако ваксинацията е направена предварително и не сте получили забрани от водещия педиатър на детето си, къпете се за здраве!

Как да лекувате пъпа на новороденото след къпане

Къпането на бебето през първия месец от живота се усложнява от такова явление като пъпна рана. Всяка майка разбира, че не можете просто да потопите бебе в чешмяна вода, пренебрегвайки незарасналия пъп. Следователно през този период процесът на къпане и хигиенните процедури след него ще бъдат малко по-различни от обичайните..

Лечение на пъпна рана

Какво е пъпна рана и какви препоръки за лечение на пъпа след къпане ще ни дадат лекарите, включително известният лекар Комаровски?

Пъпната рана е следствие от отстраняването на пъпната връв. След като лекарят пререже пъпната връв, върху нейния къс остатък се прилага притискаща скоба, така нареченият „прищепка“. Когато пъпната връв изсъхне напълно, тя ще падне и на нейно място ще остане пъпна рана, което също изисква допълнително внимание и грижи..

В родилния дом лекарят обработва пъпната връв, като в същото време учи майката да го прави правилно. Докато бъдете изписани, най-вероятно ще знаете всичко за това, но нека все пак да чуем какви препоръки ни дават лекарите за лечение на пъпна рана след къпане на новородено.

Дали да се вари вода за къпане на новородено?

Необходимо е да се вари вода за къпане на новородено: необходимо ли е или не, съвет от д-р Комаровски, необходим ли е калиев перманганат.

Медицинските справочници предоставят подробни препоръки за лечение на пъпната рана:

 1. Поставете бебето си на чиста пелена.
 2. Подгответе всичко необходимо предварително:
 • Водороден прекис;
 • Разтвор от брилянтно зелено (брилянтно зелено);
 • Марлен тампон;
 • Клечки за уши.
 1. Ако говорим за лечение на пъпа на новородено след къпане, предварително подсушете бебето с кърпа или чаршаф. Сега можете да го поставите на гърба и да започнете да лекувате пъпната рана.
 2. Разстелете кожата около пъпа с пръстите на лявата си ръка.
 3. Капнете водороден прекис върху пъпа си
 4. Отстранете пероксида и хлабавите кори с марля.
 5. Подсушете пъпа си с марлен тампон.
 6. Смажете пъпа с брилянтно зелено с памучен тампон.

Полезно видео

Вижте как да направите това във видеото по-долу:

Лекарите не препоръчват залепването на пъпа с мазилка и като цяло съветват да не се ограничава достъпът на въздух до раната и да се избягва триенето.

Къпане на новородено за първи път след болницата: без притеснения и проблеми

Ние къпем новородено за първи път: в голяма вана или вана, каква е температурата на водата, колко дълго, видео Комаровски,

Раната трябва да бъде внимателно защитена от мръсотия: пъпната връв веднъж е доставила всичко необходимо в тялото на бебето и инфекцията на цялото тяло може да стане чрез отворена рана.

Възможно ли е да се намокри пъпа на новородено при къпане

Някои родители вярват, че покривайки пъпа на новородено с мазилка по време на къпане, те ще го предпазят от инфекция. Все пак това е грешка. Врящата вода и добавянето на слаб разтвор на калиев перманганат към водата ще ви помогнат да избегнете инфекция..

Д-р Комаровски обикновено съветва да се ограничим до триене на бебето, за да не намокрим пъпната рана и да забавим процеса на нейното изсушаване.

Широко разпространената практика, напротив, е такава, че те предпочитат да обработват раната след къпане, тъй като по време на къпане корите се накисват и отлепват добре, а калиев перманганат дезинфекцира и изсушава раната.

Какво да направите, ако пъпът на новороденото кърви след къпане

Ако след къпане пъпната рана кърви малко, това не е проблем. Третирайте го, както е споменато по-горе, като вземете всички предпазни мерки, докато се къпете, и раната ще зарасне своевременно. Ако кървенето продължава повече от три седмици, трябва да посетите лекар: бебето може да има слаб имунитет или лошо съсирване на кръвта.

Възможно ли е да отидете до банята с дете: с кашлица, хрема, с треска, с настинка или бронхит, с аденоиди, с конюнктивит

Ако изведнъж детето е повече, но наистина иска да се загрее във ваната, възможно ли е да го посетите: с кашлица, хрема, с температура, с настинка или бронхит, с аденоиди, с конюнктивит.

Време е да започнете да натискате алармата, в случай че:

 • Появата на гнойно отделяне;
 • Появата на неприятна миризма;
 • Ако бебето започне да плаче при докосване на пъпа;
 • Зачервяване и уплътнения в областта на пъпа;
 • Ако общата телесна температура на бебето, включително температурата на кожата около пъпа, се е увеличила.

В това видео ще разберете какви проблеми понякога възникват по време на зарастването на пъпната рана:

Д-р Комаровски за причините за инфекция на пъпната рана

Понякога майките се плашат, ако пъпа е голям и стърчи като могила. Това все още не е причина да се страхувате от херния, просто бебето ви има такава форма на пъпа. Когато детето порасне малко, пъпа ще влезе вътре..

Лечение на пъпа и къпане на новороденото с щипка

Понякога бебето се изписва от болницата с "щипка" на корема. Това се дължи на факта, че процесът на сушене на пъпната връв е индивидуален и може да отнеме 4-10 дни. Не позволявайте това да ви притеснява, след време скобата ще падне на мястото със засъхналото пънче на пъпната връв. Не се опитвайте сами да извършвате хирургично отстраняване, тъй като това може да доведе до сериозна инфекция..

На каква възраст детето може да отиде на баня

На каква възраст детето може да отиде в банята. Полза, вреда, правила за посещение на банята. Възможно ли е бебе, едномесечно, едногодишно дете да ходи на баня?

Лечението на пъпа ще бъде абсолютно същото като лечението на пъпа. Не се страхувайте да докосвате и завъртате скобата: пънчето няма нервни окончания, така че бебето не чувства болка.

Къпането на новородено със щипка не е противопоказано по никакъв начин. Освен това опитните акушерки казват, че водата "отмива" остатъците от пъпната връв и пънчето пада по-бързо.

Правилата за безопасност са еднакви: преварена вода, разтвор на калиев перманганат, чисти чаршафи и долни ризи.

Полезно видео за къпане на новородено преди заздравяване на пъпната рана

Д-р Комаровски съветва изобщо да не се къпе бебето, докато пъпната рана не се излекува напълно. Той също така съветва да не се ограничава достъпът на въздух до раната и да не се злоупотребява с дезинфектанти. Той твърди, че ако мръсотията не попадне в раната, нищо лошо няма да се случи с бебето. Д-р Комаровски нарича Зеленка отлично изсушаващо средство и затова счита използването му за приемливо.

В това видео ще видите как правилно да развъждате калиев перманганат, който ще ви помогне да предпазите бебето си от инфекция, докато плувате..

Могат ли децата да отидат до банята?

Възможно ли е децата да отидат до банята. Възможно ли е да се измие дете във вана. Възможно ли е детето да вземе парна баня. Когато детето прегрява във ваната: какво да прави, какви са симптомите. Детето и банята по мнението на д-р Комаровски

Къпане на новородено с незараснала пъпна рана. заключения

Можете да изберете за себе си: пълен отказ да плувате по Комаровски или традиционно къпане във варена вода с добавяне на слаб разтвор на калиев перманганат. Най-вероятно, с цялото уважение към лекаря, рядка майка ще реши да остави детето си без да се къпе цял месец.

Не си струва да добавяте отвари от билки във водата през този период. Ако на вашето бебе е показано използването им (например в случай на бодлива топлина), можете да избършете желаните участъци от кожата с памучен тампон.

Къпането на дете с незараснала рана изисква специални предпазни мерки, тъй като съществува риск от инфекция, но спазването на тези предпазни мерки в градски апартамент няма да създаде особени затруднения. Дезинфекцирайте водата за къпане чрез кипене и слаб разтвор на калиев перманганат.

С правилното лечение на пъпната рана, това няма да създаде проблеми на вас и вашето бебе. За здраво дете нейното излекуване е нормален процес..

Топлинен удар: симптоми, какво да правим с треска и повръщане

Топлинен удар при дете, колко време преминава температурата, повръщането, как да разпознаем, симптоми на топлинен удар, причини за възникване, как да избегнем топлинен удар.

Видеоклипове и снимки: безплатни интернет източници

Първото къпане на новородено с щипка. Няколко важни правила!

След изписване от болницата, новороденото в повечето случаи все още има остатъка от пъпната връв с щипка. Тъй като майката и бебето се изписват по време на естествено раждане в продължение на 3 дни. Clothespin изчезва най-често за 5-14 дни. В някои случаи може да продължи до 3 седмици. А някои майки се съмняват дали е възможно да се къпе детето веднага след излизане от болницата. И ако е възможно, тогава как да извършите първото къпане на новородено с щипка. Много е важно пъпът да се лекува по-бързо..

Как правилно да се къпе новороденото с щипка за първи път

Може да се направи първото къпане на новородено с щипка. Повечето лекари мислят така. Въпреки че има експерти, които казват, че е по-добре да изчакате, докато щипката падне. Къпете новородено, докато остатъкът от пъпната връв падне или не - решете сами след консултация с педиатър. Ако ще къпете бебето си, следвайте определени правила. В противен случай пъпът може да започне да нагноява, което може да бъде опасно за бебето..

Важно! Не се опитвайте сами да сваляте или развивате щипката, дори ако тя едва се държи. Бебето може да има тежко кървене!

Преди да извършите първото къпане на новородено с щипка, трябва да подготвите следните елементи:

 • Бебешка баня. Не препоръчваме къпане на новородено с щипка в обикновена баня. Тъй като това увеличава вероятността от инфекция чрез пъпна рана.
 • Кофа, с която ще изплакнете бебето си. Не препоръчваме поливане от душа на новородено (такава вода рядко е идеално чиста). По-добре е да използвате преварена вода за къпане на новородено.
 • Термометър за вода. Температурата на водата трябва да е удобна за новороденото - 37 ° C. Няма да е възможно да се правят точни измервания без термометър.
 • Плувна пързалка. По-добро анатомично, плъзгач от пяна също е удобен. Въпреки че някои майки се справят без пързалка, ако има помощник (например съпруг), който държи бебето, докато се къпе.
 • Бебешки сапун и шампоан. Препоръчва се тялото на бебето да се сапунира не повече от 2 пъти седмично..
 • Голяма кърпа, за да увиете напълно чисто бебе. Не забравяйте да не избърсвате енергично новороденото. Можете само леко да попиете тънката му кожа.
 • Стерилни салфетки, памучна вата (памучни тампони)
 • Отвара от лайка или низ. Те имат противовъзпалителни свойства и насърчават заздравяването на пъпната рана. Въпреки че не всеки лекар съветва да се къпе новородено в отвара от билки. По-добре е да откажете изобщо да използвате калиев перманганат..

Правила за къпане на новородено със щипка

 • Изплакнете добре бебешката баня. Не забравяйте да направите това след плуване..
 • Кипнете вода и я изсипете във вана, за да се охлади. Проверете с термометър и се уверете, че температурата е правилна (37 ° C). Пригответе друг съд с преварена вода за изплакване, ако използвате сапун или шампоан. След като пъпната рана заздравее, можете да използвате обикновена чешмяна вода за къпане..
 • Поставете чиста (изплакната) пързалка в бебешката вана (ако има такава).
 • Преди потапяне във вода, увийте бебето в пластмаса - ще му бъде по-удобно (не е необходимо да правите това в бъдеще). След това внимателно поставете бебето си във ваната. Не правете много резки движения, тъй като детето може да се страхува.
 • Ако не използвате пързалката, тогава докато се къпете, хванете задната част на главата на бебето с ръка. Използвайте другата ръка за изплакване.
 • Когато използвате бебешки сапун, първо напенете тялото на трохите, като започнете от шията и постепенно работите към краката. Измийте косата си последно..
 • Изплакнете бебето първо с вода от ваната, след което го изсипете с кофа от подготвен съд с чиста преварена вода. Температурата на водата за изплакване трябва да бъде 36-37⁰ С.
 • Увийте новороденото в голяма кърпа или дебела, голяма пелена. Не е нужно да изтривате трохичката. Просто леко намажете и изчакайте бебешката кожа да изсъхне.
 • След къпане не слагайте веднага бебето. Изчакайте пъпа да изсъхне. Важно е в него да не остане вода. Затова попийте пъпа си с памучен тампон. След това може да се обработи с водороден прекис и брилянтно зелено.
 • Когато слагате памперс на новородено, уверете се, че пъпа е винаги отворен. За това ръбът на пелената трябва да бъде сгънат. Или вземете памперси за изрязване на пъпа.
 • Долните ризи, плъзгачите и памперсите винаги трябва да бъдат чисти и гладени.

Можете да къпете новородено с щипка всеки ден. Достатъчно е да използвате сапун и шампоан 1-2 пъти седмично. Не се тревожете, ако щипката за дрехи падне по време или непосредствено след къпане. Просто наблюдавайте състоянието на пъпната връв. Ако забележите, че кожата около пъпа е зачервена, тя започна да мирише и да нагрява, спешно се обадете на местния педиатър. В този случай закъснението е много опасно за новородено.!

Как правилно да се справяте с пъпа за новородено: всички нюанси на грижи и полезни съвети

Нашето пълно ръководство ще ви каже как да боравите с пъпа на новороденото след прерязване на пъпната връв, така че да няма възпаление и инфекция.

По време на вътрематочния живот пъпната връв свързва бебето и майката и е хранителен източник за плода. Животът е невъзможен без нея.

След раждането пъпната връв се прерязва и се закрепва със специална щипка или щипка (и не се превръзва - поради често срещано погрешно схващане).

Парче от пъпната връв изсъхва и след пет до шест дни отпада заедно със скобата (в редки случаи това може да се случи на десетия ден). След това се образува рана.

Сега в интернет има много снимки и видеоклипове, които говорят за различни методи за обработка на това място, но не всички от тях са правилни. Ще ви разкажем как да лекувате пъпа на новородено преди и след падането на щипката, така че целият лечебен процес да е лесен и бърз.

Защо се обръща толкова много внимание на грижите за пъпната рана

Пъпната връв съдържа вена, две артерии и мукоидна тъкан (желе на Уортън). След раждането бактериалната колонизация на пъпната връв започва в резултат на контакт кожа до кожа.

След изрязване и поставяне на скоба върху пъпната връв започва нейната левкоцитна инфилтрация, която е един от етапите на падане на пъпната връв. Под въздействието на въздуха той изсъхва, става твърд и тъмен.

Физиологичният период за отлагане на пъпната връв е от 5 до 15 дни, но това може да отнеме повече време. Всичко е индивидуално, не се страхувайте.

През този период пъпната връв влиза в контакт с дрехи, пелени, спално бельо. Ако не спазвате всички хигиенни правила, раната може да нагнои, може да възникне абсцес..

Как да се справя с пъпа на новородено в родилния дом

В родилния дом разрезът на пъпната връв се третира първо с водороден прекис, след това с калиев перманганат, понякога с йод - по този начин това място се дезинфекцира. Смята се, че шансовете за заразяване са минимални, ако порязването се случи след спиране на пулсацията. Допълнителната предпазливост обаче не вреди. Няма нужда да се третира пъпната утайка с антисептични и антибактериални средства, при условие че е осигурен ранен контакт кожа до кожа между майката и детето, последвано от съвместен престой.

Ако сте с бебето си в отделението, тогава не е необходимо да използвате допълнителни продукти за грижа за пъпа. Но е важно да запомните основните правила за това как да боравите с пъпа на новороденото с щипка..

 1. Преди да вземете детето на ръце и още повече да докоснете пъпа, трябва да си измиете ръцете.
 2. Дрехите за детето трябва да се използват само чисти.
 3. Пъпните останки не трябва да се покриват с превръзки или памперси, докато щипката не се разхлаби..
 4. Пъпната утайка е важна, за да се поддържа чиста и суха..
 5. Ако изпражненията са попаднали на мястото на остатъците от пъпната връв, трябва незабавно да измиете това място с топла преварена вода и сапун и да го подсушите обилно с пелена или салфетка. Не използвайте памучна вата, защото ворсинките могат да се уловят в пъпа и да причинят инфекция..

Не забравяйте, че останалата част от пъпната връв е закрепена с щипка. Не е нужно да го дърпате, но не трябва да се страхувате, че бебето изпитва болка, защото в остатъка от пъпната връв няма нервни окончания.

Как да се грижим за пъпна рана след изписване от болницата

У дома е достатъчно да се уверите, че пъпната връв не се намокри и възпали. Не трябва да се обработва излишно - щипката за падане пада естествено. След това остава пъпна рана, която трябва да се гледа правилно. Как да лекувате пъпа на новородено, след като щипката падне?

Продукти за грижа:

 • 3% разтвор на водороден прекис;
 • брилянтно зелен разтвор на алкохол 1% (брилянтно зелено);
 • памучни тампони, памучни тампони, салфетки, пипета.

Понякога може да са ви необходими следните инструменти:

 • хлорофилипт - алкохолен разтвор 1%;
 • банеоцин - прах 10 g;
 • хлорхексидин - 0,05% разтвор;
 • калиев перманганат 5%.

Как правилно да се справяте с пъпа на новородено: 8 основни правила

 1. Това трябва да се прави два пъти на ден: сутрин с първата смяна на памперса и след къпане на бебето..
 2. Преди всички хигиенни процедури трябва да си измиете ръцете..
 3. Пъпната рана трябва да се третира с 3% разтвор на водороден прекис. За да направите това, отрежете раната, леко натиснете тъканта близо до пъпа, за да докоснете голяма площ. Изсипете пероксид в отворената рана (това ще бъде най-ефективно), обърнете внимание - разтворът ще се разпенва.
 4. В първите дни след падането на прищепката може да се получи малко количество кървави отделяния. Ако това се случи, нанесете памучен тампон, напоен с пероксид за няколко минути.
 5. Когато пъпът започне да зараства, в него се появяват жълтеникави корички, които са благоприятна среда за микробите. Те могат лесно да бъдат отстранени с памучни тампони. Корите трябва да бъдат предварително напоени с водороден прекис. Основното нещо е да не полагате никакви усилия: ако кората не се отдели, не трябва да се опитвате да я откъснете - това може да доведе до кървене. Може би при следващото лечение на пъпа, той ще се отдалечи сам.
 6. След като щипката за дрехи отпадне, третирайте мястото с няколко капки брилянтно зелено. Основното правило за това как да третирате пъпа на новородено с брилянтно зелено е да го прилагате директно върху пъпната рана, без да попадате върху кожата наоколо.
 7. В края на процедурата винаги попивайте пъпната връв със суха тъкан..
 8. Не трите пъпна връв и не я покривайте с пелена ластик, гипс, превръзка. Раната трябва да диша, в противен случай ще настъпи парников ефект. Можете да сгънете горната част на пелената, за да поддържате пъпната връв отворена и в контакт с въздуха, или да закупите памперси със специален изрез за пъпа.

Пъпната рана трябва да се третира ежедневно, докато пъпа изсъхне и коричките престанат да се образуват. Времето на заздравяване на пъпната рана зависи от това как да се борави с пъпа на новороденото след падане на щипката. Често раната зараства до края на втората седмица от живота на бебето..

Възможно ли е да се къпе новородено с незараснала пъпна рана

Няма категорична забрана, но винаги трябва да бъдете внимателни, да контролирате процеса на къпане и да се придържате към някои препоръки.

 • Бебето се къпе в малка бебешка вана.
 • До заздравяване на пъпната рана се препоръчва къпане във варена вода.
 • Към водата може да се добави калиев перманганат 5%. За да направите това, разредете разтвора на калиев перманганат в черпак до светло розов цвят и добавете във ваната (за да се предотврати попарването на кожата на детето).
 • След процедурите за баня оставете пъпа да изсъхне, след което не забравяйте да третирате раната, както е описано по-горе.

Какво да направите, ако пъпната рана не се лекува дълго време

Това може да се случи, ако инфекция проникне поради неправилна грижа..

Нека да разгледаме признаците на инфекция:

 • пъпът се намокри с времето;
 • зачервяване и възпаление на кожата около раната;
 • раната кърви и се появява гнойно отделяне с неприятна миризма;
 • пъпната връв остава за повече от 20 дни;
 • телесната температура на новороденото е станала по-висока от 37,5;
 • новороденото може да спре да яде;
 • обърнете внимание и на пъпния пръстен: ако той изпъкне и се увеличи, когато детето изкрещи, това може да е признак за пъпна херния.

Ако откриете подобни симптоми при вашето бебе, незабавно се свържете с педиатър. Не се самолекувайте при никакви обстоятелства! Лекарят ще направи преглед, ще постави правилната диагноза и ще предпише лечение.

Грижата за пъпа на новороденото е проста процедура, просто следвайте внимателно горните съвети.

опитни майки, така че къпете се или не се къпете с пъп, който не е заздравял?

След 3-4 седмици пъпът ще заздравее.

Имахме такава история. Крастата е изчезнала от пъпа, пъпът кърви, аз съм в истерия, мъжът ми с обезумели очи крещи: извикайте линейка, не виждате ли нещо, пъпа е развързан: gy :: gy: Обаждам се на сестрата, казва, че всичко е наред, питам дали не можете да се къпете - къпете се. Така че дори се къпехме с „развързания“ пъп.

DoKhtor отново се презастрахова, като дава съвет: gy:

По същия начин. Изтривах го една седмица, докато пъпът заздравее и кора отпадна.
И аз също изглежда четох Комаровски тогава))))

++++++
ако горещата ни вода бръмчеше, нямаше да я сваря. в крайна сметка инсталирахме нагревателя.

Как да се къпе новородено с щипка на пъпа: възможно ли е?

След раждането на бебето лекарите прерязват пъпната връв, която го свързва с майка му през всичките 9 месеца. Този процес е безболезнен и бърз. На мястото на разреза се образува отворена рана. За да сведе до минимум рисковете от инфекция, неонатологът постави специална щипка за пране.

Пъпно копче за новородено

Продуктът е изработен от пластмаса, дължината е 3–6 см. Използването на такива скоби в родилните болници стана сравнително скоро, преди това пъпната връв беше завързана с плат или копринен конец.

Това затрудни процеса на оздравяване. Често раната започва да се възпалява и причинява дискомфорт на бебето.

В статията ще се опитаме да отговорим на въпроса, който често възниква от родителите: „Възможно ли е да се къпе новородено с щипка на пъпа?“ Но ние също така ще говорим за това как правилно да се справим с раната, какво не може да се направи, в които случаи си струва да се консултирате с лекар за съвет.

Възможно ли е да се къпе бебе с щипка на пъпа?

Ако жената е родила без усложнения, тя се изписва на 3-4 ден. По това време щипката е все още на пъпа на бебето. В родилния дом не говорим за къпане на бебето. Но трябва да правите това у дома..

Педиатрите напомнят, че водата е естествена среда за бебето.

В крайна сметка през всичките 9 месеца той беше в околоплодна течност. Водните процедури отпускат, успокояват бебето и никой не отменя личната хигиена.

Как да се къпе дете с щипка

За да къпете дете с щипка на пъпа, трябва да се придържате към следните правила:

 1. По-добре е да правите това в бебешка баня. Не е необходимо всеки път да се третира с дезинфектанти и препарати. И за родителите ще бъде по-лесно да се справят с бебето;
 2. Докато пъпа не се излекува напълно, по-добре е да използвате преварена вода. Това елиминира риска от инфекция. Температурата на водата не трябва да е гореща. Най-добрият вариант е 35 градуса;
 3. Лекарите съветват да добавите слаба отвара от лайка или струна към водата. Това ще облекчи възпалението, процесът на заздравяване на рани ще върви по-бързо. Ако бебето има обрив по тялото след къпане, билките трябва да се изхвърлят;
 4. Не може да ври вода? Преди това използвахме калиев перманганат. Това е силен антисептик, който може да се използва при новородени. Бъдете изключително внимателни с лекарството. За бебешка вана ще са достатъчни 1-2 г от продукта. Водата трябва да е със светлорозов цвят. В противен случай бебето може да се изгори. В този момент лекарите не препоръчват къпане на новородено с калиев перманганат!

Трябва да къпете бебето си с щипка на пъпа 1 път на ден. През лятото, през ден.

Лечение на пъпа след къпане?

След къпане пъпът на бебето трябва да бъде обработен:

 • Вземете водороден прекис (3%), но за предпочитане хлорхексидин или мирамистин. Капнете в пъпната рана с пипета. Ако не е под ръка, използвайте памучен тампон, потопен в препарата и избършете пъпа;
 • Отстранете напоените кори. Това може да стане само ако се разделят добре..

В момента педиатрите категорично не препоръчват да се третира пъпа с брилянтно зелено.

Трябва да провеждате процедурата веднъж на ден. На 6-10-ия ден щипката трябва да падне. Ако пъпната връв е била дебела, процесът може да отнеме малко повече време (до 18-20 дни).

Какво да не се прави!

Много родители искат бързо да се отърват от щипката на корема на бебето. Но не бързайте. По-долу има няколко грешки, които трябва да се избягват:

 • Не можете да смазвате раната с мехлеми без лекарско предписание. Не всяко лекарство може да се използва за новородени. И пъпът ще се излекува перфектно без тяхната помощ;
 • Не можете да лекувате възпаление на раната сами. Ако забележите кървене, гнойно отделяне, консултирайте се със специалист;
 • Не покривайте пъпа си с пелена. В допълнение към факта, че можете по невнимание да закачите и откъснете щипка, се създава парников ефект. Това е отлична среда за размножаване на бактерии. Купете памперси със специален изрез. Ако това не е възможно, навийте ръба на пелената;
 • Щипката не трябва да се отстранява, дори ако щипката едва се държи върху кожата. Това ще доведе до кървене и образуване на нови рани..

Избягвайки грешките, дадени по-горе, пъпът на трохите ще се излекува бързо, няма да има усложнения.

В какви случаи е невъзможно да се къпе бебето

Има случаи, когато е невъзможно да се къпе дете с щипка на пъпа. Те са както следва:

 1. Вместо сухи кори, върху раната има лепкаво покритие;
 2. Тъканта около пъпа става червена;
 3. Раната се загнои, появи се неприятна миризма;
 4. Пъпът не зараства дълго време.

Всички тези признаци показват инфекция. Необходима е консултация с педиатър и хирург.

заключения

След като прочетете статията, сигурно сте разбрали, че къпането на новородено дете с щипка на пъпа е не само възможно, но и необходимо.

Това трябва да се направи следвайки препоръките на експертите. Обърнете внимание на лечението на пъпа след къпане. Извършвайки процедури ежедневно, ще премахнете инфекцията на раната, ще ускорите процеса на оздравяване.

Да бъдеш майка е голяма отговорност. Не се страхувайте да задавате въпроси, потърсете медицинска помощ, защото здравето на детето ви зависи от вашата бдителност.

Как можете да къпете дете, ако пъпът не е паднал?

В тази статия ще говорим за това как можете да къпете детето си, ако пъпът не е паднал, у дома. Когато се роди новородено, пъпната връв се завързва и според сегашната технология се прилага специална пластмасова скоба или щипка.

В медицинско заведение лекарите наблюдават раната и я лекуват правилно. Но приблизително на третия ден майката и бебето се изписват и трябва да продължат да се грижат сами. По това време клипът все още не трябва да пада. Може да виси от няколко дни до три седмици, така че на въпроса дали е възможно да се намокри пъпа на новородено при къпане може да се отговори еднозначно - да.

Много млади майки се интересуват от въпроса дали е възможно да се къпете, ако пъпа не е паднал (паднал) и как да го направите технически, трябва ли да спазвате определени правила, има ли инструкция? Да, къпането на новородено, ако пъпът не е паднал, изисква известно внимание и предпазливост. Следвайте инструкциите по-долу и този процес ще бъде безопасен и дори полезен, защото водата лекува.

За да измиете новороденото си, ще са ви необходими следните предмети:

 • Детска баня. Според педиатрите специалната вана е много по-безопасна за здравето на новороденото. Много по-малко вероятно е да се заразите. Но не забравяйте, че тавата трябва да се почисти преди употреба и след това.
 • Термометър за вода. Проверете температурата на водата, тя трябва да бъде около 37 градуса по Целзий.
 • Шезлонг за баня - позволява на бебето ви да лежи по-удобно във ваната и да не се плъзга надолу.
 • Черпак. Този елемент внимателно ще измие водата от бебето ви. Не се препоръчва душ.
 • Препарати.
 • Кърпа за баня.
 • Памучни тампони, стерилни кърпички.

Съвременните лекари не препоръчват добавянето на калиев перманганат и други средства към водата..

правила

Инструкция за къпане на новородено с пъпна скоба (на пъпа):

 • Можете да измиете бебето си веднага след болницата, не обръщайте внимание на скобата и не се притеснявайте за това. Ще отпадне, когато му дойде времето.
 • Напълнете банята с вода с правилната температура (проверете с термометър).
 • Потопете бебето там. Правете това внимателно, без резки движения, не плашете детето. Можете да го увиете с памперс преди гмуркане.
 • Контролирайте задната част на главата на бебето. Ако не използвате шезлонг, задната част на главата ви винаги трябва да лежи на китката ви..
 • Внимателно напенете бебето, започнете от врата, постепенно преминете към краката. Шампоанът е последното нещо, което трябва да направите.
 • Изплакнете обилно сапуна или шампоана, след това изплакнете бебето с чиста вода със същата температура, някои лекари препоръчват водата за изплакване да се направи по-студена по Целзий по-студена.
 • След измиване увийте бебето с кърпа. Няма нужда да го търкате, изчакайте, докато тялото му изсъхне напълно.
 • След измиване, когато бебето е сухо, можете да лекувате пъпа със специални препарати, можете да прочетете повече за това в други статии на нашия уебсайт..

Сега знаете дали е възможно да къпете дете с пъпна скоба и как да го направите..

Възможно ли е да се извършват водни процедури, ако щипката е изчезнала?

Въпросът също е популярен: "Пъпът е паднал, мога ли да къпя детето?" Да, можете, спазвайте всички правила, описани по-горе и спокойно измийте бебето си. Но бъдете внимателни, ако откриете признаци на възпаление, като зачервяване или подуване, тогава не извършвайте никакви процедури, докато бебето не бъде прегледано от лекар..

Ако се съмнявате в състоянието на пъпа на детето си, тогава попитайте лекаря: „пъпа е паднал, можете ли да къпете бебето си, как да определите, че е здраво? И след като специалист прегледа детето ви, можете да плувате със спокойствие.

Как да се справя с пъпа на новороденото, къпането, пелените

Когато детето се е родило, няма ограничение за щастието и радостта на новосформираните родители. Когато детето е първото, много майки са обхванати от чувство на несигурност, объркване и страх, защото мнозина не знаят как да се грижат, особено как да лекуват пъпа на новородено. В днешно време има доста специална литература, но не всеки я чете, освен това книгата си е книга, а практиката е съвсем друг въпрос..

Всеки знае, че пъпната връв действа като вид свързваща нишка между плода в утробата и майката. Чрез него бебето е получавало жизненоважни хранителни вещества през целия период на своето развитие. След раждането се прерязва в детето от лекаря, след което се прилага скоба, от този момент тялото на бебето придобива „независимост“. В първите дни след прерязването на пъпната връв са важни специални и най-важното правилни грижи за раната, от които ще се откроява ихорът. Това е необходимо, за да се предотврати инфекцията и развитието на по-сериозни проблеми в бъдеще..

Лекарят прерязва пъпната връв, така че да се запази малка връв. Този кабел изсъхва след няколко дни и изчезва сам. Това обикновено се случва на четвъртия или петия ден, но може да се случи и много по-късно (нормата е до 10 дни). Заздравяването на пъпната рана отнема много повече време, до двадесет дни, всичко зависи от дебелината на пъпната връв.

В ранните дни медицинските сестри се занимават с лечението на пъпа на новороденото, тъй като не е възможно родилките да стават и да се грижат за себе си. В бъдеще новоизсечената майка трябва да го направи сама. Обикновено, ако това е първото дете на жена, медицинските сестри ясно показват как и какво трябва да се направи. За тези, които все още не знаят как да направят това, ще ви разкажем подробно.

Особености на обработката на пъпа на новородено.
Пъпът на новороденото трябва да се третира не повече от веднъж на ден, по-добре е да се направи след вечерна баня. За процедурата трябва да се запасите с памучни тампони, пипета, водороден прекис, обикновен брилянтен зелен.

И така, изкъпахте трохите, изсушихте ги с кърпа. Също така трябва да изсушите пъпната рана. След това изтеглете малко водороден прекис в пипета, капнете една капка директно в областта на пъпа и изчакайте да свърши ефектът на пероксида. Използвайте памучен тампон, за да отстраните внимателно кървавите или жълтеникави корички, които са станали меки след излагане на пероксид. Много е важно тези кори да бъдат премахнати от всичко, дори от труднодостъпните места, тъй като те са добра среда за размножаване на бактерии. Последният етап от обработката е намазване на пъпа с брилянтно зелено. Подобна процедура трябва да се прави всеки ден, докато в един хубав момент пероксидът след нанасянето му не се разпенва. Този факт е показател, че пъпната рана е заздравяла..

Пелени и пъпна рана на новородено.
За да могат оздравителните процеси на пъпа да протичат по-бързо и без усложнения, е важно да се осигури постоянен достъп на въздух до раната. Следователно, когато използвате пелена, е необходимо да я поставите, така че зоната на пъпа да остане отворена (приберете горния ръб) и да не влиза в контакт с ръбовете на пелената, така че пъпната рана да не се нарани. Днес вече се продават памперси със специални изрези „под пъпа“..

За да се предотврати проникването на урина в пъпната рана, е важно да се сменят пелените своевременно (в идеалния случай на всеки два до три часа). Ако въпреки това се случи подобна ситуация, вземете стерилен памучен тампон и след навлажняване с алкохол намажете областта на пъпа.

Баня и пъпна рана на новородено.
Можете да къпете бебето си от момента, в който пъпната връв падне. За първи път дете се къпе от медицински сестри в родилния дом.

Когато къпете бебето, трябва да се придържате към някои правила:

 • не използвайте калиев перманганат поради изразения му ефект на сухота;
 • използвайте само преварена вода;
 • след къпане е наложително лечение на пъпната рана (както е описано по-горе).

Мокър пъп при новородено.
В случай на твърде дълго заздравяване на пъпната рана, ако освен ихора наблюдавате отделяне от рана от различно естество, включително гнойно, придружено от неприятна миризма, определено трябва да информирате Вашия лекар за това. Също така е необходимо да се консултирате с лекар, ако областта на пъпа се зачерви, има подуване, защото това може да показва инфекциозно заболяване - омфалит. В тази ситуация лекарят ще предпише необходимото лечение..

Ако раната постоянно плаче и не зараства, е необходима и консултация с лекар, тъй като това може да сигнализира за пъпна фистула.

Какво е забранено да се прави при грижа за пъпна рана:

 • Покриването на пъпа с гипс или превръзка, това може да причини растежа на патогенни бактерии, което допълнително ще доведе до инфекция. Важно е да се осигури постоянен достъп на въздух до тази зона..
 • За да направите процедурата за обработка повече от веднъж, честото безпокойство на раната затруднява нейното заздравяване.
 • Прилагайте други антисептици, лекарствата се предписват само от лекар, ако е необходимо.

Почти важното: възможно ли е да се къпе новородено с щипка на пъпа?

Млада майка, която току-що се е върнала от болницата с мъничко чудо с памперси, е притеснена и притеснена от стотици различни дилеми и съмнения. Въпросът дали има правила за къпане на новородено, ако пъпа все още не е заздравял и какви са те, е един от многото.

Тази статия има за цел да помогне на неопитни родители и да предостави изчерпателна информация по тази тема. В крайна сметка, без грешки и разумни действия още от първите дни от живота на малкия човек могат значително да улеснят живота както на младите родители, така и на бебето..

Дали да измиете бебето, с щипка на пъпа?

Споровете по този вълнуващ въпрос между различни педиатри все още продължават. Известният лекар Комаровски смята, че няма спешна нужда от къпане на новородено с щипка. В крайна сметка малкото дете няма време да се изцапа толкова за един ден, за да предприема хигиенни процедури всеки ден. А къпането е необходимо на бебето по-скоро за втвърдяване, физическа активност и релаксация. Следователно, докато пъпа се излекува напълно, ще бъде достатъчно да се извършат мокри разтривания.

Но има и такива, които все още са склонни към положителен отговор. През цялото пренатално време бебето е било изключително във водната среда и е неразумно да го лишавате от познатата му атмосфера, създавайки допълнителни условия за стрес. Следователно къпането все още е необходимо, но при спазване на някои строги правила..

В тази връзка окончателното решение все пак трябва да бъде взето от майката на малкото дете. Избягвайте попадане на вода върху областта на пъпа при къпане, все още се препоръчва от всички.

Какво да търсите, ако пъпната връв не е паднала?

Къпането на бебе с незараснал пъп не е забранено от педиатрите само ако оздравителният процес има положителна динамика. Ако бебето е напълно здраво, кожата около пъпа е със стандартен розов цвят, незарасналата рана няма гнилостно изпускане или мирис.

Ако кърви

Пъпната рана е следа от падналата пъпна връв. Затова е съвсем естествено, че в началото тя ще кърви малко..

По време на лечебния процес на негово място се образува изсъхнала кора, която с времето изчезва. В този случай могат да се появят малки следи от кръв. Това е естествен процес и не трябва да се страхувате от това. Когато провеждате водни процедури, трябва само да се въздържате от прекомерно сапунисване и триене на корема на бебето.

Необходимо е да се обърне внимание, ако:

 1. минаха повече от 10 дни от раждането на бебето, а пъпа все още кърви;
 2. кръв излиза дори след хигиенно третиране на раната.

Причините за това досадно явление могат да бъдат много различни:

 • неправилно извършена процедура за прерязване на пъпната връв в родилния дом;
 • ниско съсирване на кръвта при бебе;
 • пъпна херния;
 • твърде дебела пъпна връв;
 • крехка структура на кръвоносните съдове;
 • неправилна грижа за детето.

Инструкции

Как върви подготовката?

За да бъдат водните процедури възможно най-удобни и удобни за родителите и за самото бебе, е необходимо правилно да се организира събитието.

Какво може да дойде по-удобно?

Списък на всички елементи, необходими за удобна процедура:

 1. вана за къпане на новородено;
 2. термометър за измерване на температурата на водата;
 3. черпак;
 4. голяма пухкава кърпа или пелена;
 5. хигиенни продукти за най-малките (бебешки сапун, хигиенни пръчици, бебешки крем или масло, прах за прах);
 6. чисти дрехи, пелена.
обратно към съдържанието ↑

Качеството на използваната вода

Тъй като статията се занимава с пъпа на новородено, който по една или друга причина все още не е заздравял напълно, все пак е препоръчително да се използва преварена вода. Не е тайна, че течащата вода, подавана към водоснабдителната система, съдържа всякакви примеси от метали и соли. Освен това, с цел дезинфекция, той е прилично хлориран. Не е безопасно да се използва такава вода за къпане на бебе, което има незараснала рана на корема..

Бебешка температура

Най-удобната вода за малко човече е вода със същата температура като тялото на бебето. Тоест 36-37 С. Ако детето е напълно здраво, можете да започнете да се втвърдявате още от първите дни от живота му. За целта температурата на водата, която бебето се излива от кофата след плуване, се понижава с една степен на всеки три дни. Най-хладното достига 30-28 C.

Какво да добавя?

За допълнителна дезинфекция на вода към нея се добавя малко количество калиев перманганат. За да направите това, прахът, закупен в аптеката, предварително се разрежда в малко количество вода и се изсипва в контейнер с плътно прилепващ се капак..

Добавете малко количество разтвор на калиев перманганат към вана с топла преварена вода и разбъркайте добре. Водата за къпане трябва да придобие леко розов оттенък. Необходимо е да се гарантира, че някъде на дъното на ваната не остават неразтворени зърна прах - те могат да причинят изгаряния на деликатната кожа на бебето.

Процедура

Когато всичко е готово, можете да преминете директно към водните процедури:

 1. по време на целия период на къпане е необходимо да говорите нежно с бебето, за да не се страхува и да не изпитва безпокойство;
 2. внимателно спуснете бебето, завито с пелена, във водата, която трябва да покрива краката, корема и да достигне до средата на гърдите;
 3. заставайки в главата на бебето, дръжте го отдолу за врата и главата с дланта си, така че по време на пръскането вода да не се излива в ушите;
 4. с другата ръка можете леко да излеете вода от банята върху раменете и главата на детето;
 5. след 2-3 минути можете да разгънете пелената и внимателно да изпените бебето, като измиете старателно гънките и избягвате да получавате сапун по лицето си;
 6. измийте сапуна с вода от ваната, загребвайки го с дланта си и го изливайте върху бебето;
 7. извадете детето от банята, вземете го под мишниците и го наклонете леко напред и внимателно излейте чиста вода от кофата от главата до краката;
 8. увийте в кърпа.
обратно към съдържанието ↑

Какво да правя след това?

Бебето трябва да се избърсва много внимателно и внимателно, особено областта на пъпа, която все още не е зараснала. Най-добре е да не правите никакви триещи движения изобщо, защото кожата на бебето е много нежна, лесно е да я нараните.

Ако прищепката все още не е премахната, тогава не се извършват специални манипулации с нея. Просто трябва да изсушите добре това място и можете да облечете бебето.

Какво е забранено?

В допълнение към всичко по-горе, има списък на това, което не трябва да се прави при никакви обстоятелства:

 1. лекувайте незараснала пъпна рана с някои чудодейни мехлеми, без да се консултирате с наблюдаващия педиатър - несъзнателно можете само да влошите ситуацията;
 2. скрийте незараснал пъп или пъп с щипка в памперс - неволно можете да повредите зарастващия белег; за ускорено заздравяване на рани просто е необходим безпрепятствен поток от въздух;
 3. опитвате се сами да премахнете изсъхнала кора или щипка за пране - това може да провокира силно кървене и само да влоши неприятностите.
обратно към съдържанието ↑

Заключение

Представеният тук материал е предназначен да помогне на младите майки да избягват грешки и да се отърват от съмненията. Благодарение на придобитите знания и здравия разум е възможно да се ускори процесът на оздравяване на пъпа на бебето, без в същото време да го лишава от приятни и полезни водни процедури.