Тялото на новороденото през първите месеци от живота функционира по специален начин. Поради тази причина въвеждането на равномерна вода в диетата на детето трябва да бъде внимателно..

Количеството вода, което бебето може да пие, зависи от вида на храненето. Струва си да се обмисли здравословното състояние на новороденото. Специално внимание трябва да се обърне и на качеството на водата, давана на малкото дете..

Трябва ли да давам вода на новородено при кърмене и изкуствено хранене, какво, колко? Отговори на въпроси - в статията.

Възможно ли е бебето да пие?

Новородените бебета се нуждаят от вода. През първите месеци от живота те имат много бърз метаболизъм. Поради това тялото на детето бързо губи влага, което води до дехидратация..

Пиенето помага за възстановяване на баланса на течностите. В същото време през първите три месеца на бебето се препоръчва да се пие в разумни количества..

Ако е здрав, тогава можете да му дадете вода, ако е необходимо. Обикновено само кърмата му е достатъчна. Но в горещо време бебето може да се нуждае от допълнителни напитки. Тогава той се нуждае от малко вода, за да утоли жаждата си..

На новородените може да се дава вода за пиене, но не в големи количества и при нужда. Това се отнася за първите три месеца от живота на бебетата. От четвъртия месец децата могат да се поливат по всяко време.

Необходимо ли е да се добавя вода на бебе по време на хранене?

Нуждата от вода е пряко свързана с вида на храненето на кърмачетата. Обикновено кърменето осигурява на новороденото всички необходими хранителни вещества. Той може да не се нуждае от допълнителни добавки.

При кърмене

Количеството вода в кърмата е около 90%. Той включва всички микроелементи, необходими за бебето..

Следователно при кърмене новороденото получава необходимото количество течност. Той може да не се нуждае от обикновена вода. Може да се дава само между храненията..

През първите няколко месеца от живота на бебетата може да се предлага чиста вода. Не можете да ги принудите да го пият. Достатъчно е да дадете на бебето две големи супени лъжици вода да пие, ако поиска питие. Това обикновено се случва в горещо време..

С изкуствени

Смесите на прах се различават по състав от майчиното мляко. Те са богати на протеини. Когато използва изкуствени смеси, бебето по-често ще изпитва нужда от пиене. Ако детето яде сухи смеси, тогава е необходимо да въведе вода в диетата си от първите дни на живота..

Нещо повече, количеството му трябва да е малко по-голямо, отколкото по време на кърмене. Ако бебето яде суха адаптирано мляко, тогава между храненията могат да се дават няколко супени лъжици вода..

През деня той може да изпие до 200 мл. Това е особено вярно в топлия сезон, когато тялото губи много влага..

Плюсове и минуси на приема на течности за бебе

Водата за новородено може да бъде както полезна, така и вредна. Неговите предимства за бебета са както следва:

 1. Предотвратяване на дехидратация на тялото на детето в жегата.
 2. Отстраняване на бактерии и вируси от тялото на бебето.
 3. Успокояване на дете под стрес.
 4. Елиминиране на сухота в устата и очите при новородено.
 5. Ускорено разтваряне на лекарства в организма и бързото им усвояване.

Пиенето може да навреди на тялото на бебето. Недостатъците му са:

 1. Силен стрес върху бъбреците.
 2. Висок риск от развитие на дисбиоза.
 3. Провокира недохранване.
 4. Бързо отхвърляне на бебето от здравословно кърма.

В последния случай новороденото свиква със зърното и спира да суче гърдите на майката. Самата майка в крайна сметка намалява производството на мляко. Бебето трябва да се премине към по-малко полезни сухи смеси.

Кога да започнем: оптимална възраст за въвеждане в диетата

Ако бебето яде майчино мляко, тогава водата може да бъде въведена в диетата през четвъртия месец от живота. Ако майката няма проблеми с храненето, тогава вода може да се дава на бебето дори шест месеца след раждането..

Ако бебето яде както кърма, така и сухи смеси, тогава водата може да бъде въведена в диетата от втория или третия месец от живота..

Ако изкуствените смеси преобладават в смесеното хранене, тогава пиенето може да започне още през първия месец от живота. Оптималната възраст за въвеждане на вода в диетата на бебето е четвъртият месец от живота..

Какво е позволено?

На новородените не трябва да се пие изворна вода. Съдържа много бактерии и примеси. Те могат да провокират отравяне на бебето..

Не е подходящ за деца и преварена чешмяна вода. Дори след обработката, той съдържа хлорни съединения. Те също са вредни за здравето на бебето..

Всяка минерална вода е противопоказана за бебета. Лекарствените напитки са забранени. Също така не можете да им давате газирани напитки..

Домакинската вода от чешмата не е подходяща за деца. Възрастните могат да го пият, но при малки деца често провокира чревни разстройства..

Специална бутилирана вода е подходяща за новородени. Той трябва да съдържа необходимите елементи, но в определено количество. Такава вода не трябва да съдържа твърде много минерали..

Бутилираната бебешка вода може да се съхранява само в хладилника и не повече от 24 часа след отварянето му. Тази вода не е необходимо да се вари. Можете да го закупите в аптеката.

На новородено може да се даде еднократно преварена чешмяна вода, ако в апартамента има специален филтър.

Как се пие?

Съдът, от който новороденото пие вода, играе роля. Това може да играе роля при формирането на правилните навици. Също така е важно да се придържате към честотата на приема на вода и нейното количество. Понякога детето се нуждае от добавки, надвишаващи нормата. Един такъв случай също е хълцане..

Какъв контейнер?

Препоръчително е да предлагате вода на бебета от лъжица. Пиейки вода от лъжица, бебето ще свикне по-бързо с това устройство.

Ако го изпие от шише със зърно, то ще влезе неконтролируемо в тялото му. Това ще постави повече стрес върху бъбреците..

Ако пиете бебе от шише, препоръчително е да използвате контейнери от стъкло или висококачествена пластмаса.

Колко и колко често?

През първите три месеца на бебето не трябва да се дава прекалено много. Ако той се храни с кърма, тогава е достатъчно да даде от 50 до 100 мл. При хранене с изкуствена формула нуждата от вода е по-голяма. Бебето може да се нуждае от 100-200 ml на ден.

Можете да правите това 4 пъти на ден. В горещо време е позволено да се полива бебето по-често.

Когато се изисква над нормата?

Необходимо е да се добави бебето в следните случаи:

 • наличие на диария;
 • появата на повръщане;
 • висока температура с инфекция;
 • появата на запек;
 • стомашно-чревни колики;
 • силно изпотяване.

Последният случай се случва в горещо време. Детето често е дехидратирано.

Ако се появи на фона на инфекция, тогава тя се проявява под формата на повишаване на температурата, летаргия. Урината на бебето става концентрирана, фонтанелата потъва. При тази симптоматика се изисква да се пие по-често..

С хълцане

Дава ли се вода на дете с хълцане? При това състояние е необходимо да го дадете на новородено.

Елиминира рязките контракции на диафрагмата и спазмите в ларинкса. С хълцане можете да дадете на бебето малко вода малко повече от нормалното.

В този случай е необходимо да се премахне причината за хълцането. Ако бебето е студено, тогава трябва да загрее краката си. Също така се препоръчва да го държите изправен.

Ако хълцането се появи на фона на превъзбуждане и плач, тогава по пътя трябва да успокоите новороденото.

Какво да правите, ако бебето откаже?

Ако новороденото откаже да пие, тогава не трябва да се опитвате да го насилвате. Трябва да го заинтересувате.

Можете да добавите компот от сушени плодове към него. Такава напитка ще бъде по-вкусна за новородено от обикновената вода..

Прочетете за това как и колко да пиете вода за дете тук, за правилното използване на вода от човек - тук.

Цялата най-важна и полезна информация за това как се пие вода за деца е представена в този раздел..

Подобни видеа

Възможно ли е да се даде на детето вода през първата година от живота или не, видео препоръки на педиатър:

Заключение

Новородените могат да получават вода от самото начало на живота си. Те ще имат по-малка нужда от него, ако се хранят с майчиното мляко..

При изкуствено хранене нуждата от течности при кърмачетата е по-голяма. Трябва да им се дава от раждането. Оптималното време за въвеждане на вода в диетата на детето е от третия до четвъртия месец от живота..

Необходимо ли е (и възможно ли е) да се дава вода на новородени по време на кърмене, изкуствено, смесено хранене: вода за хълцане

Новороденото бебе с удоволствие суче гърда или шише, редовно изпраща естествените си нужди и се развива според възрастта си. Изглежда, че всичко е наред, но почти всяка майка има много възможности за ситуации „Правим ли всичко правилно?“. Един от тези въпроси е проблемът с „жаждата“ за бебе. Възможно ли е да се дава вода на новородени бебета и има ли нужда от допълнителна течност, особено в горещия сезон?

Нуждае ли се новородено бебе от питейна вода

Изглежда, че пиенето на вода е задължително за всеки човек, особено за съвсем малкото. В случая с бебетата обаче всичко не е толкова просто. И така, необходимо ли е да давате редовно вода на новороденото, или можете да го направите без нея? И ако можете да дадете вода, тогава кога, от кой момент?

Нуждата на бебето от питейна вода зависи от начина на хранене на бебето: кърмене, адаптирано мляко или смесено.

Видео: Дали да се дава вода на новородено бебе

Вода за новородено бебе по време на кърмене

Дилемата с питейната вода за малко дете може да бъде решена бързо, като се вземе предвид съставът на човешкото мляко. Кърмата съдържа 90% вода, останалите 10% са мазнини, протеини, въглехидрати, основни микроелементи и витамини. Както можете да видите, при кърмене новороденото получава достатъчно количество вода..

Въпросът дали е необходимо да се дава вода на новородени по време на кърмене има следното решение: бебето не се нуждае от вода. В крайна сметка прекомерното количество течност ще запълни малък обем на стомаха на бебето и то няма да изяде необходимото количество кърма. В резултат на това майката ще трябва да изрази излишъка, в противен случай количеството произведено мляко в гърдите ще спадне..

Не си струва да давате на бебето вода до два месеца. През третия месец, в горещо време, ако бебето се изпоти или изсъхне в устата си, можете да му предложите малко вода, но само от лъжица. Първо, използването на шише със зърно често води до отказ от кърмене (когато суче от шише, бебето полага по-малко усилия). На второ място, в бъдеще ще има по-малко проблеми с допълнителните храни, защото бебето вече ще свикне да използва лъжица..

Най-важното е, че водата трябва да се предлага само, но не и да се пие принудително. Това трябва да се прави между храненията в малко количество (една или две глътки). Детето „знае“ най-добре от какво имат нужда: иска, пие вода, но ако не, просто ще я изплюе. И по-добре е просто да поставяте бебето по-често на гърдата в горещо време, защото първата порция мляко не е много мазна (дори се различава в синкав цвят) и детето може да се справи без вода.

Четем подробно:

 • Вода за кърмене - да се дава или не
 • Кърмене
 • Бебето не яде кърма

Има ли нужда бебето от вода за изкуствено и смесено хранене?

В сравнение със състава на майчиното мляко, адаптираните формули съдържат повече протеини. Следователно, при изкуствено хранене, бебето трябва да се напоява от първия ден между храненията. Обемът на изпитата вода не трябва да се добавя към обема на храната, а да се напоява бебето, ако е необходимо. Изкуствените бебета могат да се пият с бутилка или лъжица.

При смесено хранене можете да давате на бебето малко вода да пие, но в малко по-малко количество. Средно едно малко дете може да пие 100-200 мл вода на ден.

Поливайте с хълцане

Хълцането е внезапно свиване на диафрагмата и стените на ларинкса. За деца под една година хълцането е често срещано, тъй като функциите на диафрагмалния мускул в тази възраст са лесно възбудими. При бебета причината за хълцане може да бъде хипотермия, проникване на въздух в стомаха по време на хранене, жажда, нервна възбуда, газове в червата.

За да се отървете от хълцане, просто трябва да премахнете причината за него. При хипотермия трябва да затоплите бебето. Въздухът ще излезе от стомаха, ако се носи вертикално. Няколко глътки топла питейна вода ще премахнат причината за хълцане. Газовете в червата ще помогнат за отстраняването на инфузията от копър или се поставят върху корема топла пелена..

Така че, можете да напоявате бебето с хълцане. Водата ще помогне за облекчаване на спазмите на диафрагмата, като елиминира причината за хълцане.

Каква вода и кога да се дава на новородено бебе

В днешно време можете да закупите специална бутилирана вода за новородени в аптеките и специализираните детски магазини. Такава вода съдържа балансиран състав на соли и минерали за определена възраст, който е посочен на опаковката. Ако е невъзможно да се купи такава вода, ще свърши работа обикновена преварена вода, охладена до стайна температура..

Бебетата трябва да получават вода за пиене до шест месеца в два случая: когато има треска или диария. Но дори и при заболяване, кърмата ще се справи отлично със задачите. Той ще възстанови липсата на течност в резултат на изпотяване и в него можете да разтворите лекарство за болно дете. Детето получава допълнителна течност с колики в корема, когато давате на бебето отвара от копър или семе от копър.

След шест месеца може да се дава вода заедно с допълнителни храни. Най-добре е да го изсипете в личната чаша на бебето и да пиете от него или, в краен случай, от лъжица. Не е необходимо да се използват бутилки със зърна за пиене на дете..

Видео: дали да се дава вода на новородено бебе

Искате ли да прочетете първите нашите материали? Абонирайте се за нашия телеграм канал, Facebook страница или група VKontakte.

Ние сме в Yandex.Zen - присъединете се!

Трябва ли да давам вода на бебета

Има ли полза от добавянето на вода? Как са свързани водата и дисбиозата? Какво да правите, ако детето е горещо? Кога да давате на бебето си вода?

Съвсем просто е да се отговори на въпроса дали бебетата се нуждаят от вода. Нека просто се опитаме да се върнем психически назад дори преди сто години. И нека помислим, колко майки винаги имат достатъчно чиста (очевидно преварена) вода, която да дават на бебетата си, без да рискуват здравето си? В продължение на хиляди години от човешката еволюция бебетата през първите месеци от живота не са получавали вода, защото това означава пряка опасност за живота им. Тоест необичайно е човек като биологичен вид да пие малки деца. Както обаче и за други бозайници - бебетата започват да получават вода, когато започват да ядат същата храна като родителите си. Ако говорим не само за здравия разум, но и за медицинските обосновки, тогава Световната здравна организация, подобно на последните инструкции от Министерството на здравеопазването на Руската федерация, предлага да не се дават допълнителни напитки на кърмените деца без специални медицински показания, до около шест месеца. Защо тогава?
Първата опасност е недохранването. Стомахът на трохите е с размерите на юмрука си и той е в състояние да приема и обработва ограничено количество входяща храна (през първия месец от живота е 1/5 - 1/6 от телесното тегло на ден). А особеността на нервната система на новороденото е такава, че водата предизвиква у него фалшиво чувство за ситост. Ето защо е важно една майка да разбере: ако детето й е изпило 100 мл вода, това означава, че не е получило 100 мл мляко. В същото време растежът и развитието на детето зависи от млякото, а водата не му носи абсолютно никаква полза..
Втората опасност е намаляването на производството на мляко. Млякото се произвежда в отговор на сученето на бебето, т.е. колко бебето е смучело на гърдата - толкова много мляко ще пристигне по-късно. Ако майката е дала на бебето вода, то то ще суче по-малко. Особено опасно в това отношение е нощното хранене на бебето с вода, тъй като по време на нощното хранене се стимулира производството на хормона пролактин, което увеличава дневното производство на мляко. Това означава, че бебето, което кърми през нощта, по този начин си осигурява необходимото количество мляко през деня. И ако „доброжелателите“ съветват майката „да заблуди детето с малко вода, за да не го притеснява през нощта“ - помислете, че детето може да бъде измамено, но естествената система на производство на мляко не може да бъде заблудена...
Третата опасност е нарушение на естествения баланс в храносмилателната система на детето. Дете се ражда със стерилно черво и до около шест месеца активно го засява с полезна микрофлора. Кърмата помага за формирането и поддържането на естествения баланс на бактериите в храносмилателната система и всичко, което бебето получава през това време от живота в допълнение към кърмата, влошава този баланс. И ако практиката на допълване стане постоянна, тогава много често преобладаването на вредната микрофлора над полезната се открива при едно дете - самият феномен, който нашите лекари обикновено наричат ​​дисбиоза. Изследванията, специално проведени от Световната здравна организация, показват, че повечето бебета, кърмени изключително през първите 6 месеца, са здрави и растат добре. А бебетата, които са получавали вода или чай в допълнение към майчиното мляко, са имали смущения в червата три пъти по-често от напълно кърмените бебета... Имате ли нужда от такъв риск?
Четвъртата опасност е вероятността от отхвърляне на гърдата. Водата обикновено се дава от шише със зърно, което често води бебетата до „объркване на зърната“ - тоест отказ да смучат майчината гърда в полза на бутилка.
Нека сега разгледаме аргументите на онези, които настояват за необходимостта да се дава на бебето вода.
Водата помага за премахване на жълтеница при бебета
Жълтеницата се причинява от билирубин, който е мастноразтворим ензим. Не е водоразтворим, но мастноразтворим. Тоест, той не се отделя от тялото с вода, а се отделя точно с коластра и впоследствие с мляко, което за разлика от водата съдържа необходимите за детето мазнини в оптимално съотношение.
„Млякото е същата храна като например кашата. Гладът трябва да се задоволява с храна, а жаждата чрез пиене. В противен случай детето получава допълнителни калории! "
Всъщност консистенцията на млякото и кашата е напълно различна. Млякото е 85-90% вода. Ако възрастните постоянно ядяха една и съща течна храна, тогава предположенията, че тя трябва да се втечни още повече, не биха възникнали... Освен това, до определена възраст малко дете изобщо не прави разлика между глад и жажда. Ето защо, както вече споменахме, водата създава у него усещане за фалшива ситост, измествайки майчиното мляко. Преместваме акцента: тъй като набавянето на вода не е биологично оправдано, правилно е да се каже не, че изключително кърменото бебе получава „допълнителни калории“, а че дете, което е допълнено с вода, губи необходимите калории.
„Вода трябва да се дава, ако навън е горещо и въздухът в стаята е сух.“
Всъщност през лятото добавката се аргументира от топлината, а през зимата - от сухотата на въздуха в отопляемо помещение. Много проучвания обаче са проведени по целия свят в сухи и горещи страни (например в Индия при температура 35-40 ° C и влажност от 10 до 35%; в Пакистан при температура 27.4-40.7 ° C и влажност от 24 до 77%; в тропици при температури от 4 до 41 ° C и влажност от 9 до 60%), което недвусмислено показва, че децата, на които е давана само гърда, страдат от по-малко дехидратация от тези, които са били хранени с кърма и с добавки. Факт е, че кърмата съдържа оптималната концентрация на всички соли и минерали, необходими на детето - между другото, ако възрастен страда от дехидратация, той също се препоръчва да възстанови баланса на влагата не с обикновена вода, а с разтвор на специално подбрани соли... Така че, ако Мама смята, че детето е горещо - не трябва да се допълва с вода, но е по-лесно да се облече и проветри добре стаята! Едно малко дете, което е жадно, просто ще поиска по-често гърдите на майка си. При екстремни горещини можете да изтриете тялото на детето с хладка вода и въздухът в стаята ще направи по-малко сух парния овлажнител или обикновена бутилка с пулверизатор, но в този случай водата е желателна навън, а не вътре в тялото на детето...
„Ако детето е болно, водата е незаменима - тя ще възстанови баланса на влагата, ще помогне да се премахнат вирусите в урината и можете да разтваряте лекарства в нея“
В горното няма нито една функция, с която кърмата да не се справи по-добре от водата. Същото лекарство, което детето ще опита с всички сили да го изплюе разреден във вода, то ще приеме много по-благоприятно с изцедена кърма, което също ще спомогне за по-добро усвояване.
"Детето ми понякога се успокоява веднага след като получи бутилка вода."
Ключовата дума тук е бутилка. По много различни причини бебето понякога иска да суче нещо, но не и гърдите на мама. Двата най-прости и най-безобидни начина за успокояване на бебе, което току-що няма достатъчно гърдите на майка си, са да смучат чисто измит пръст или просто да сочат към сън, защото най-често така се държат децата, уморени от дневни впечатления, преди да заспят.
„Всички са жадни и децата не правят изключение!“
Има много храни, които възрастните могат спокойно да ядат, но които ще създадат големи проблеми за бебетата, тъй като храносмилателната им система все още не е достатъчно зряла. Опитът за хранене на бебе въз основа на нуждите на възрастен стомах би имал ужасни последици. Повечето бебета сами отказват да пият водата, която им се предлага, и започват да утоляват жаждата си с нея едва след 9-12 месеца.

Колко вода да дадете на новородено?

С появата на първородния в семейството младите родители имат много въпроси: как да се къпят, хранят, обличат, повиват. По-старото поколение, представено от баби и дядовци, охотно споделя своя опит и знания, без да отчита, че в продължение на няколко десетилетия подходи към развитието на новородените, организацията на храненето им може да се промени. Дори и най-безобидният въпрос може да се превърне в препъни камък: дали да се даде допълнителна напитка на новородено дете и колко вода трябва да пие на ден.

Преди водата за новородено задължително присъстваше в диетата. Сега, според препоръките на опитни педиатри, на кърмено бебе не може да се дава допълнителна вода, ако не е прегрято, не се разболява и не изпитва дискомфорт. Но всяка майка трябва да чувства бебето си и да реагира навреме на проблемите. В кои случаи на детето трябва да се пие и колко вода трябва да пие, всички родители трябва да знаят.

Вода за кърмено новородено

Здравото бебе на възраст до 6 месеца не се нуждае от допълнителни напитки - има достатъчно вода, съдържаща се в кърмата. Майките знаят, че условно процесът на хранене може да бъде разделен на 2 етапа: първият, при който бебето изсмуква така нареченото „предно“ мляко, и вторият, когато се отделя „задното“ мляко.

На първия етап бебето задоволява жаждата си и поради „задното“ мляко, което има по-висок процент мазнини, то е сито. Ето защо е важно бебето да се храни поне 10 минути, за да има време да изсмуче „задното“ мляко, поради което то ще наддаде на тегло.

Ако първата половина от живота на бебето пада през есента, зимата, пролетта, то е здраво и родителите поддържат оптималния температурен режим в апартамента, тогава бебето може да се справи без допълнителна вода. Но ако стаята, в която живее бебето, е гореща (температура над 20 градуса), суха (влажност под 50-70%), тя е топло облечена и прегрята, тогава бебето се нуждае от допълнителна напитка.

Също така трябва да дадете на бебето напитка, ако:

 • той има запек;
 • той е болен, телесната му температура е повишена;
 • той рядко пикае, което може да означава липса на вода в диетата.

Вода за изкуствено бебе

Без значение какво могат да кажат производителите на бебешка храна, адаптираното мляко се различава от майчиното мляко и не се усвоява толкова от тялото на детето. Децата, които се хранят от шише, които се хранят с наситени смеси, са по-склонни да получат запек и са възможни алергични реакции..

Педиатрите препоръчват изкуственото бебе да започне да пие много по-рано от бебето, което пие майчиното мляко. Можете да му дадете да пие след неонаталния период - от 4-5 седмици.

Как и какъв вид вода трябва да се дава на бебето

След като вземат решение да дадат на бебето да пие, родителите обикновено се сблъскват с такива проблемни въпроси: колко често да пият, колко пъти, по кое време, с каква вода, да го затоплят или не.

Педиатрите съветват да се полива бебето между храненията, около час след хранене. Ако бебето е неспокойно, плаче, можете да му предложите малко вода по всяко време, но не преди хранене. Стомахът на бебето е мъничък, ако пие вода, може да откаже мляко, така че е по-добре да му дадете малко вода, след като е яло. Педиатрите и консултантите по кърмене съветват лъжици за вода на бебета. По този начин родителите могат да контролират количеството пиене едновременно..

Изкуствен човек, който вече яде смеси от бутилки, може да пие от тях. Разбира се, за всички майки е по-удобно да използват бутилки с вода за разходка. Температурата му трябва да бъде най-малко 20-25 градуса, а отначало, при добавяне на трохи във вода, е препоръчително да се загрее до 30 градуса.

Много майки искат да знаят точния отговор на въпроса "Колко вода да се даде на новородено?" Колкото му трябва, за да утоли жаждата си. Обикновено педиатрите препоръчват да се фокусират върху такива цифри: около 30 ml на ден на 1 кг тегло на бебето. Необходимо е да наблюдавате бебето и да регулирате режима му на пиене: ако се наблюдава запек, бебето е горещо, изпотява се, ядосва малко, можете да му предложите повече вода. Обикновено на детето се дават по няколко лъжици наведнъж, гледайки го да пие - с нетърпение, с удоволствие или с неохота.

Следващият препъни камък за родителите на първородния е въпросът какъв вид вода да му се даде: варена, изворна или специална бутилирана вода за бебета. Най-лесният и безопасен вариант за психиката на майките и татковците е преварената вода. Бебета на възраст над 3-6 месеца могат да получат вода за прохождане от аптека или магазин. Производителите твърдят, че е претърпял специално почистване и е създаден специално за тялото на детето. Както показва практиката, родителите на 2-ро, 3-то дете, докато порасне, му дават водата, която те самите използват - изворна вода, пречистена чрез филтри или минерална трапезария с неутрален вкус.

Дали да давате напитка за новородено или не трябва да решават родителите, оценявайки благосъстоянието на бебето и състоянието на неговата среда. Младите майки и татковци трябва да помнят няколко "златни" правила:

 1. Трябва да напоявате бебето, ако температурата на въздуха около него е над 20-22 градуса. Колкото по-горещо и сухо е, толкова по-бързо бебето губи течност и трябва допълнително да се напълни с малко вода.
 2. Наложително е да се дава вода при чревни колики и други проблеми с корема. Преди това, панацея за запек, gaziks се считаха за "копър" вода, сега почти всички разбират, че трябва да давате на бебето си вода за пиене - това ще помогне на чревните сокове при смилането на храната.
 3. Отначало водата трябва да се нагрее до 30 градуса, бебета на възраст над 3 месеца вече могат да получат вода със стайна температура.

Да пие или не, бебето решава за себе си, основното за родителите е да му осигурят комфортни условия (температура, влажност), да се облича правилно, да не се увива или прегрява и да предлага малко вода между храненията. В горещите дни по време на разходки, ако бебето се изпотява интензивно, мама винаги трябва да има бутилка вода под ръка, за да го пие и да предотврати прегряване. Внимателно наблюдавайки бебето си, мама ще се научи да разпознава всички признаци за кратко време и ясно ще знае кога бебето е жадно и се нуждае от допълнителна вода..

4 причини, поради които не трябва да давате вода на дете под шест месеца

Детето пие с удоволствие

Така че давайте или не давайте вода на бебета? Кога да се дава вода на новородено?

Защо водата не се препоръчва за новородени?

Експертите смятат, че не си струва да се дава вода на новородени поради няколко причини:

 1. Водата влияе върху усвояването на хранителните вещества. Твърде много вода влияе върху способността за усвояване на хранителни вещества от кърмата или адаптираното мляко. Намалената смилаемост води до загуба на тегло и повишени нива на билирубин.
 2. Водна интоксикация. Твърде много ще доведе до водна интоксикация, като по този начин разрежда хранителните вещества в тялото. Това ще доведе до припадъци и намаляване на телесната температура..
 3. Загуба на минерали. Деца на възраст под шест месеца не трябва да получават вода, тъй като бъбреците им все още не са достатъчно развити, за да регулират идеално метаболизма на водата и солта, казват изследователите. И те отстраняват натрия заедно с излишната вода..
 4. Загуба на апетит. Стомахът на бебето се пълни с вода, което води до привидно ситост. Бебето няма да иска да пие кърма или адаптирано мляко след това. Това води до липса на необходимото количество хранителни вещества..

Поливайте по време на кърмене

Ползите от водата за изпитване на жажда са неоспорими, тя помага за възстановяване на водно-солевия баланс и премахва токсичните вещества от тялото. Но трябва да го давате само когато има реална нужда..

Като научите детето си да пие вода, особено от бутилка, ще навредите на себе си и на него:

 1. той ще откаже да суче;
 2. ще получи допълнително натоварване върху пикочно-половата система;
 3. той може да е повишил билирубина, може да се образува жълтеница. Тъй като кърмата разтваря билирубина, но водата не.

В допълнение, заедно с водата, патогените могат да бъдат внесени в тялото на бебето. Обикновената бутилирана вода не спасява от това, кипенето не убива някои бактерии.

По този начин, когато кърмите, трябва да се дава вода през третия месец, само ако е необходимо. Трябва да дадете предпочитание на бебешка вода в бутилки или да я почистите сами чрез подсилен филтър и след това да заври.

Задължително е да давате на детето да пие, когато има температура, времето е сухо и стомашните спазми. Това трябва да се прави на всяка възраст..

Кога да се дава вода на бебета?

Основният сигнал кога да започнете да давате вода на бебето е, когато бебето е готово да въведе допълнителни храни. Това е възрастов интервал от 4-6 месеца или след появата на първия зъб..

След като бебето навърши 6 месеца, започнете с глътка вода, когато почувствате, че бебето е жадно..

Когато едно дете е на възраст над една година и започне да се храни почти същото като възрастните, можете да давате вода колкото бебето иска.

Винаги можете да се свържете с вашия педиатър, преди да въведете вода на детето си, ако то има определени здравословни проблеми. Например, ако малкото дете е болно и губи течности поради диария, повръщане и треска, вероятно ще се нуждае от допълнителен източник на течности..

Кога да започнете да храните бебето си?

Колкото и да е вредна водата в началото на адаптацията на храносмилателната и други системи на бебето към заобикалящата я действителност, все пак трябва да започнете да правите това, защото този свят е така устроен, че човек отчаяно се нуждае от вода за цял живот. В тази връзка младите майки са много загрижени за въпроса, от кога можете да давате вода на новородено и колко често трябва да се прави? Според експерти водата в най-малки количества трябва да се появява в диетата на бебето, когато се въвеждат допълнителни допълващи храни. Тази възраст не е еднаква за различните деца..

Ако процесът на кърмене е добре установен, бебето, освен майчиното мляко, не се нуждае от никаква стръв до шестмесечна възраст. Но сега настъпи моментът, в който можете да дадете на новороденото малко вода. Още в самото начало на стръвта на детето вече трябва да се дава малко вода. Най-добре е да започнете да го пиете от чаша или да използвате специална чаша, защото половин годишно дете вече може да се справи с тези устройства. Бебето трябва да се храни само с вода, без сокове и чайове.

Колко вода да се даде на новородено и по-голямо дете?

От раждането до 3 месеца. Не давайте вода на новородено бебе. Бебетата имат малък стомах, така че водата ще го напълни и ще замести основната храна. Освен това големи количества вода ще нарушат здравословния електролитен баланс на тялото и могат да повлияят на мозъка и сърдечната функция..

От 4 до 6 месеца. Въпреки че е разрешено да се дава малко вода на кърмачета на тази възраст, не е необходимо.

Изследванията показват, че бебетата не се нуждаят от допълнителна вода, дори в тропическите райони, където температурите се повишават над 35 градуса през деня. На кърмачета, които се хранят с адаптирано мляко, може да се предлага вода (около 30 - 60 ml) в горещо време, но е по-добре да потърсите съвет от педиатър. Водата не трябва да замества кърмата и повече вода не трябва да се добавя към формулата.

6 до 12 месеца. Когато започнете да давате храна и допълващи храни, консумацията на мляко на вашето бебе спада от 750 - 900 ml на 420 - 750 ml на ден. Това обаче зависи от вида на допълнителните храни, които се въвеждат, и от честотата, с която бебето се храни..

Заедно с кърмата или адаптираното мляко бебето може да се нуждае от 60 до 120 ml вода на ден всеки ден..

Ако детето е много активно, понякога можете да давате вода над горната норма.

От 12 месеца. Когато детето премине тази възраст, консумацията на мляко се намалява до 500 ml на ден. По това време бебето вече консумира разнообразни храни и родителите са установили режим на закуска, обяд и вечеря. По този начин, при намален прием на мляко, разнообразен прием на храна и повишена активност, нуждата на бебето от вода се увеличава естествено..

Бебетата се нуждаят от около 1,3 литра вода всеки ден. Това включва вода от мляко, храна и други източници. Правилното насищане с течност ще улесни движението на червата и ще запълни дефицита.

Каква вода да се пие бебе

Пиенето може да има както положителни, така и отрицателни последици. Затова трябва да се обърне специално внимание на това какъв вид вода се дава на детето. Има няколко правила за избор на правилния:

 1. Няма съмнение, че чешмяната вода не е подходяща за добавяне на новородено, тъй като е хлорирана и съдържа много вредни вещества..
 2. Най-добрият избор е бутилирана вода за деца (предлага се в аптеките и супермаркетите). Той посочва възрастта, за която е предназначен, както и минералите, които съдържа. Освен това е обогатен с витамини и микроелементи, полезни за децата. Такава вода се излива в контейнери от пластмаса с висока степен на сигурност.
 3. Водата от изворни или артезиански източници се счита за подходяща за бебета..
 4. На каква възраст може да се дава вода на детето с газ? Ако е невъзможно да се купи бебешка вода, тогава на бебето може да се предложи газирана течност. Първо обаче трябва да го разклатите добре, да отворите капака и да го оставите да престои няколко часа, така че всички газове да излязат навън. Трябва да се помни, че водата не трябва да бъде твърде минерализирана. По-добре да се даде предпочитание на неутралните.
 5. Може да се използва филтрирана вода, ако филтърът се смени според изискванията.
 6. Допустимо е да се използва преварена вода. Все още можете да чуете как се препоръчва от педиатри от старата школа. В онези дни се смяташе, че кипенето убива всички микроорганизми. Наистина е. В такава вода не остават нито полезни, нито вредни вещества. Дори разтворените във вода соли се утаяват и не влизат в тялото на детето.
 7. На бебето може и трябва да се дават отвари, но не всяка билка е подходяща за тези цели. Например копърната вода ще помогне при колики, лайка и мента - със силна възбуда, липа - при настинки. Можете да си купите готови чайове в гранули. Те са удобни за използване. Освен това те се подлагат на строг контрол на производството..

В никакъв случай не трябва да подслаждате водата със захар. Това само увеличава жаждата на бебето, така че е невъзможно да се напиете с такава вода. Гранулираната захар е трудна за усвояването и претоварването на организма. Ако детето не иска да пие, по-добре не го насилвайте..

Какъв тип халба или бутилка, в зависимост от възрастта да изберете?

Родителите ще трябва да избират между различни видове чаши и бутилки в зависимост от възрастта на детето.

 • около шест месеца: На тази идеална възраст използвайте чаша с дръжки със сламка или мек чучур, за да въведете вода. Трябва също така да изберете блокиращ клапан, който може да се отстрани;
 • около 12 месеца: Това е възрастта, в която трябва да помогнете на детето си да се научи да пие от чаши. Ако бебето вече пие от чучур или сламка, за него е по-лесно да се придвижи до чашата. Можете да използвате спортна чаша или отворена чаша.

Полезни съвети за правилно пиене за бебета

Когато започвате постепенното въвеждане на вода в диетата на бебето, трябва да обърнете внимание на някои важни неща. Можете да давате на бебето си вода за пиене, като използвате следните предмети:

 • лъжици;
 • спринцовка;
 • чаши;
 • специална чаша за пиене.

Можете, разбира се, да направите това с бутилка, но това е последният метод, който може да се използва само когато е невъзможно да се полива детето по други начини. Зърното улеснява много пиенето на бебето, така че в крайна сметка то няма да иска да работи, като извлича храна от гърдата и ще започне да изисква храна през зърното. В някои случаи можете да прибегнете до обилно навлажнена марля, която, като я навиете около пръста си, може да се даде в устата на бебето. Но ако трябва да прибегнете до използването на бутилка, зърното там трябва да е най-стегнато.

Как да дам вода на дете?

Преди да дадете вода, трябва да се уверите, че детето я изпива внимателно, да не се задави.

 1. Научете детето си да държи чаша / чаша.
 2. След това му помогнете да наклони чашата, така че водата да тече непрекъснато.
 3. Дръжте чашата, когато бебето пие от нея.

Ще трябва да правите това редовно, преди детето да може да държи чашата без помощ и да не разлее съдържанието..

Чаши, които не се разливат, могат да се използват за предотвратяване на разливи.

Експериментирайте с тях, докато намерите чаша, удобна за вашето дете..

Защо бебето се нуждае от IV?

Всички педиатри са единодушни, че дете, което е хранено с майчино мляко, изобщо не се нуждае от добавки или вода. Но имат ли нужда децата от вода, която се храни с адаптирани млечни храни?

Както знаете, адаптираното мляко за бебета съдържа повече протеини, което означава, че е по-дебело и по-питателно за бебето. За разлика от майчиното мляко, което се разделя на "предно" (по-тънко) и "задно" (по-дебело) мляко, адаптираното мляко е хомогенно и еднакво плътно в консистенция.

Малки трикове за адекватно насищане с вода

Родителите могат да направят първите дни на пиене на вода интересни и здравословни за детето си.

Ето няколко съвета:

 • оставяйте детето да пие често, но в малки количества;
 • използвайте цветни чаши и сламки с различни форми, за да запазите детето си доволно от питейна вода;
 • бъдете внимателни с метеорологичните условия. Давайте много вода по време на игра и при горещо време. Нека детето пие поне 120 ml на всеки 20 минути;
 • Предлагайте повече богати на вода храни като супи или плодове (портокали, диня и грозде)
 • можете да замените загубените течности, като дадете адаптирано мляко на вашето бебе, кърма или разтвор за рехидратация.

Не бързайте да запознаете детето си с вода. През първите шест месеца кърмата е всичко за него: храна, вода, плодове и зеленчуци, всички опаковани в една бутилка. Въвеждайте вода постепенно в продължение на шест месеца, но гледайте детето да не пие толкова много, че да загуби апетит.

Признаци на дехидратация в тялото на детето или как да разберете дали детето е жадно?

Детското тяло е много крехко нещо, най-малките промени в което могат да доведат до необратими последици. Ако в тялото няма достатъчно течност, настъпва дехидратация. Как да разберете дали детето ви е дехидратирано:

 • Уринирането на бебето е изключително лошо и е по-малко от 6 пъти на ден.
 • Наситен цвят на уриниране.
 • Детето е депресирано и летаргично.
 • Сухи устни и очи.
 • Фонтанелата потъва при докосване.

Рискът от дехидратация е особено висок при горещи, летни горещини и освен водата си струва да се вземат предвид и някои други фактори, които предотвратяват появата на дехидратация:

 • Леко облекло от естествени материали.
 • Мокри кърпички или чести краткосрочни водни процедури.
 • Често мокро почистване и овлажняване на въздуха в помещенията.

Особено важно е да се дава вода на детето, независимо от начина на хранене, когато:

 • Висока температура.
 • Повръщане.
 • Диария.
 • Запек.

Каква вода е безопасна за новородени?

Трапезната вода за новородени е най-подходяща, тъй като има подходящо количество минерали.

За предпочитане използвайте бутилирана вода с флуорид, обозначена като дестилирана, деминерализирана, пречистена или дейонизирана.

Филтрираната вода от чешмата обикновено е здравословна и безопасна. Ако чешмяната вода в дома ви е тествана за безопасност, няма нужда да използвате бутилирана вода, което ще увеличи семейните разходи. Ако трябва да кипнете вода за пиене или готвене, кипете само три минути, за да убиете вредните бактерии.

Водата е жизненоважен компонент на човешкото тяло. Всяка клетка, тъкан, орган и съд съдържа вода, която спомага за пренасянето на хранителни вещества и кислород от някои клетки и други, насищайки всички части на тялото. Тъй като обаче нуждите на бебето от хидратация се задоволяват с мляко, силно се препоръчва да се въвежда вода след 6-месечна възраст. С развитието на болестта най-добрият съветник по въпроса дали е необходимо да се дава вода на новородено е лекар.

Какво не трябва да се дава?

Вече разбрахме кога е възможно да даваме вода на новородено дете.Не забравяйте, че в никакъв случай не трябва да използвате сурова вода от чешмата, защото тя съдържа микроелементи, които са твърде вредни за такива трохи, което може да му донесе много неприятности. За да изключите нежеланите последици, трябва да бъдете много внимателни и сериозни по отношение на избора на вода за пиене на дете.

От момента, в който можете да давате вода на новородено, трябва стриктно да следвате съветите на лекарите и да използвате само специална вода за пиене на бебето, поне варено. Това ще спаси детето от много неприятности, а родителите от притеснения и ненужни загуби на нерви. Предвид честите неизправности в червата на детето, възниква естествен въпрос: възможно ли е да се дава копър вода на новородено? Повече за това по-нататък в статията..

Правила за довършителни работи

Възможно е да се предлага вода на новородено от първата седмица на хранене от шишето. Особено внимание трябва да се обърне на стола на детето. Ако запекът се наблюдава от самото начало, тогава водата ще стане незаменим помощник..

В случай, че храносмилателната система на бебето се справя добре с усвояването и отделянето на млечна храна, водата може да се използва от 28-ия ден..

Кога да се даде малко вода?

Давайте на бебето си вода възможно най-често между храненията с адаптирано мляко. Добре е, ако детето откаже да пие - това означава, че в момента балансът на течностите в тялото му е нормален и той има достатъчно вода, която давате с храната.

Оптималното време за пиене е един час преди или един час след хранене. Не си струва да предлагате на бебето много вода преди основното хранене - в края на краищата обемът на неговата камера не е повече от 250 ml, следователно, колкото повече пие, толкова по-малко ще яде.

Как да предложим?

На бебето трябва да се предложи вода! Въпреки факта, че новороденото е все още много малко и беззащитно, той вече знае сам колко течност и храна му трябват. По-добре е да предлагате често и „по малко“, отколкото насилствено да си наливате нежелана напитка.

Детето може да пие вода:

 • от бутилка със зърно;
 • от лъжица;
 • от спринцовка без игла.

Забележка! Всеки съд, който изберете, трябва да се мие ежедневно с бебешки сапун под гореща вода и да се вари поне веднъж седмично. Също така трябва да се уверите, че водата не застоява и да я подновявате преди всяко допълнително поливане..

Колко течност се нуждае от едно дете?

Дневната норма на консумация на вода от дете е индивидуална. Цифрата варира от 50 до 200 ml на ден. Естествено, трябва да се вземат предвид различни фактори:

 1. климат;
 2. детска активност;
 3. консистенция на храна и много повече.

Затова се ръководете от инстинктите на вашето бебе. За правилното изчисляване на дневната доза, обърнете внимание на количеството смес, което пиете, т.е. обемът на течността трябва да съответства на обема на едно хранене.

По този начин, ако бебето изяде 120 ml от сместа за едно хранене, тогава дневната порция вода съответства на тази цифра. Това количество се разпределя през деня и нощта, ако новороденото има нужда да пие през нощта.

 • Най-полезната напитка за бебета ще бъде специалната бебешка вода, закупена от аптека или магазин. Съдържа минерали и витамини, необходими за детския организъм. Преди да купите такава вода, не забравяйте да проверите срока на годност.
 • Подходяща е и обикновена бутилирана минерална вода без газ. Основното е, че той не е специално обогатен със соли и няма допълнителен послевкус..
 • Полезна вода може да се произвежда сама вкъщи. За това водните филтри под формата на пластмасови кани са идеални. Не забравяйте просто да смените патрона навреме и да подновявате водата ежедневно.
 • Преварена вода може да се използва и за добавяне на вода. Трябва обаче да се има предвид, че процесът на кипене убива всички полезни свойства на водата, което я прави само течност за утоляване на жаждата..

Важно! Дете няма право да използва обикновена чешмяна вода, която не е преминала процеса на филтриране или кипене, тъй като съдържа хлор и други вредни вещества, които водят до отравяне на тялото.

Каква трябва температурата?

В първите дни на добавки температурата на водата трябва да бъде възможно най-близка до телесната температура на детето - 36 градуса. Топлата вода се абсорбира по-бързо от тялото, тъй като не е необходимо да харчи допълнителна енергия за отопление или охлаждане.

След това можете постепенно да понижавате температурата, като я довеждате до стайна температура. Така след 2-3 месеца ще бъде 20-22 градуса.

Възможно ли е да се пие бебе на вода: индикации, предупреждения и препоръки

Лекарите продължават да спорят дали може да се дава вода на новородени. Има много плюсове и минуси. Повечето педиатри забраняват храненето на бебета с вода. Но какво трябва да правите в горещо време? На каква възраст е разрешено да се дава вода на деца? Отговаряйки на тези въпроси, родителите трябва да разчитат на собствената си интуиция и желанието на бебето..

Не е лесно да се даде еднозначен съвет - дали да се дава вода на бебе. През 1989 г. Световната здравна организация приема декларацията „10 принципа за успешно кърмене“, шестият принцип на която гласи: „Не давайте на новородени бебета никаква храна или напитки, различни от майчиното мляко, освен ако няма медицински показания“. Във връзка със стандартите на СЗО, новородено се счита за дете на възраст до 28 дни. СЗО също така заявява: „През първите 6 месеца от живота, изключително кърмене осигурява на детето всички необходими хранителни вещества и няма нужда да я допълвате с вода, чайове и др.“; „Майчиното мляко е идеалната храна за хармоничното развитие на бебето. Децата през първите 6 месеца от живота трябва да бъдат кърмени изключително ".

Министерството на здравеопазването предупреждава за последици

Ако родителите са в загуба, когато новороденото може да получи вода, те трябва да са наясно с последиците от добавянето на вода към бебето. Възможните смущения в работата на организмите на майките и децата са основните аргументи, изложени от СЗО.

 • Опасността от развитие на дисбиоза. До 6 месеца стерилните черва на бебето се инокулират с полезна микрофлора с помощта на кърма. Той поддържа естествения баланс на бактериите в храносмилателната система. Систематичното добавяне с вода по време на кърмене нарушава баланса на микрофлората и води до развитие на дисбиоза. Проучванията на СЗО показват, че децата, които са получавали само майчино мляко до шест месеца, са по-малко склонни да страдат от стомашно-чревни разстройства.
 • Водата е допълнителна тежест за бъбреците. До 3 месеца бъбреците на бебето продължават да се формират. Допълването води до допълнително натоварване на органа, тъй като основната задача на бъбреците е да премахва излишните соли в тялото. В майчиното мляко има малко соли и не е необходимо да ги отделяте.
 • Недохранване. Стомахът на новороденото е в състояние да обработи 1/6 от телесното тегло за едно хранене. Поради естеството на нервната система на бебето, водата предизвиква фалшиво усещане за пълнота. В същото време бебето не получава достатъчно кърма, от която се нуждае за пълноценно развитие..
 • Намаляване на количеството произведено мляко. Смукането е стимул за производството на мляко в гърдите на майката. Ако дадете на новородено да пие вода, то ще консумира по-малко мляко. Особено опасно е да давате на детето си вода през нощта. Храненето през това време увеличава хормона пролактин, който насърчава ежедневното производство на мляко. Ако бебето суче през нощта, то през деня си осигурява необходимия обем мляко.
 • Отказ на гърдата. Много майки дават на бебетата си вода в шише. Течността излиза от него по-лесно и по-бързо. Смукането на майчината гърда изисква много усилия. "Мързеливо" бебе може да се откаже от гърдата в полза на шише.

Новороденото се нуждае от вода

Противниците на принципите на СЗО излагат свои собствени твърдения на каква възраст на детето може да се дава вода. Смята се, че бебето се нуждае от вода от първия месец от живота. Доказателствата на привържениците на тази теория обаче трудно могат да издържат на критика..

 • Млякото е храна. Жаждата трябва да се утоли с вода. Според неговата консистенция и качествен състав е прието млякото да се разделя на „предно“ и „задно“. Млякото отпред може да напои бебето, тъй като е 90% вода.
 • Водата е от съществено значение при горещо време и сух въздух. Изследвания, проведени от СЗО, говорят против този аргумент. Няколко групи жени с бебета бяха поставени в пустинята Сахара при температура от +50 градуса. На първата група беше разрешено да дава на кърмачета само кърма. Втората група деца е изкуствено хранена и пие вода. Третата група също пиеше кърма, но майките имаха право да допълват бебетата си с вода. В резултат на това само първата група достигна края на експеримента. Останалите участници са имали стомашно разстройство и инфекциозни заболявания. Млякото може напълно да утоли жаждата ви. Той вече има необходимото количество течност, тъй като млякото е 85-90% вода. Ако температурата на околния въздух се повиши, тя става по-водна. Бебето почти не усеща разликата между глада и жаждата, тъй като центровете, отговорни за тези усещания в мозъка, са разположени близо един до друг. За да пие новородено, е достатъчно да го прикрепите към гърдите на майката.
 • Опасност от дехидратация. Възстановяването на водния баланс при възрастен човек става с помощта на вода с добавяне на соли. Новороденото не е изключение. Кърмата е отличен заместител на солевия разтвор: съдържа оптималния състав на соли и минерали за бебето.
 • По време на заболяване водата премахва вирусите от тялото, лесно се разтварят лекарствата в него. Майчиното мляко също върши чудесна работа с тези функции. Разтвореното в него лекарство се усвоява по-добре и се пие по-лесно от кърмачетата.
 • Бутилка вода е успокояваща. В този случай процесът на смучене става ключов. Алтернатива на успокояващата бутилка е зърното, чисто измитият палец на майката или болестта на движението..
 • Водата елиминира детската жълтеница. Билирубинът, който причинява жълтеница, се разтваря в мазнини, а не във вода. Следователно, по-добре се отделя от тялото с мляко, което съдържа оптималния състав на мазнините за детето..

По този начин аргументите „за“ и „против“ допълването на бебето с вода са противоречиви и могат да предизвикат съмнения сред родителите. Известният лекар Комаровски предлага да се спазва правилото "златна среда". Единственото противопоказание за добавяне на бебе е до 1-месечна възраст. 28 дни след раждането на бебето, родителите могат да му предлагат вода в лъжица или в бутилка с дозатор (не със зърно!). Детето ще реши за себе си дали трябва да пие. Ако бебето се чувства добре и отказва вода, не го насилвайте. След въвеждането на допълнителни храни и деца, които се хранят от шише, водата е необходима на всяка възраст.

Медицински показания за добавки

Въпреки разногласията по въпроса кога да се дава вода на бебе, има случаи, когато бебето се нуждае от вода:

 • топлина;
 • диария, повръщане, диария;
 • запек;
 • обилно изпотяване.

В този случай може да има изразени признаци на дехидратация, които понякога изискват стационарно лечение:

 • висока температура;
 • летаргия, сухота в очите и устните;
 • тъмна урина, концентрирана, не повече от 6-7 пъти на ден;
 • увиснала фонтанела.

Каква вода да се дава на бебета

Когато обмислят какъв вид вода да дават на бебето си, повечето родители избират бутилирана вода за своите бебета. Те са прави, защото е здравословно и здравословно. Количеството соли и минерали в него е минимално и балансирано, особено за деца.

Можете да използвате преварена вода от чешмата само в краен случай, когато няма алтернатива. Голямо количество соли, вредни вещества и микроорганизми в него могат да повлияят отрицателно на здравето, включително да предизвикат алергия на детето към водата. Единственото изключение е системата за високо пречистване, инсталирана в къщата. Не можете да кипвате вода два пъти. Можете да съхранявате преварена вода за не повече от един ден..

 1. Не насилвайте бебето си да пие. Предлагайте периодично вода на бебето си, но то взема окончателното решение. Кърменото бебе може да не пие до 9-10 месеца.
 2. Дайте вода от лъжица или бутилка с дозатор. Бутилка със зърно води до неконтролиран прием на течности. Излишъкът, натрупан в бъбреците, може да провокира образуването на пясък. Спрете да пиете веднага щом бебето утоли жаждата си..
 3. Привлечете вниманието на детето. Ако бебето не пие вода по време на изкуствено хранене или по време на въвеждането на допълнителни храни, опитайте се да го заинтересувате. Можете да предложите компот от стафиди или сушени плодове. Водата е необходима, когато бебето премине към храна за възрастни.
 4. Дайте на бебето си добра вода. Когато използва необработена вода, бебето може да получи алергична реакция под формата на обрив, кашлица, зачервяване и сухота в очите, разстроен стомашно-чревен тракт и задух. В този случай трябва незабавно да се откажете от некачественото пиене и да се консултирате с лекар. Лекарят ще вземе тестове за алергени и ще предпише лекарства за облекчаване на симптомите на алергия.
 5. Не поливайте трохите преди хранене. Водата задоволява глада.
 6. В случай на топлина, не бързайте да давате вода. Проветрете стаята, избършете бебето с вода, овлажнете въздуха с пулверизатор.
 7. Не се увличайте от минерална вода. Излишъкът от сол може да повлияе отрицателно на бъбречната функция.
 8. При запек използвайте стафидена вода. Съдържа много калий, който стимулира чревната перисталтика. За готвене залейте лъжица стафиди с чаша вряща вода и оставете за 5-10 минути.

Решението дали да добавяте вода към бебето винаги зависи от родителите. Те обаче трябва да го приемат напълно наясно с последиците. Дайте на детето си да пие, когато сам посегне към водата. Хлапето знае най-добре какво му трябва, за да се чувства добре..