За всяка бременна жена една от основните задачи е да запази здравето на бебето. Лекарите и ортопедите препоръчват използването на пренатална превръзка за това, което повишава нивото на комфорт на бъдещата майка, особено при активен начин на живот.

Много жени погрешно вярват, че корсетът за майчинство прави бебетата неудобни, като ограничава тяхната подвижност. Този мит може да бъде разсеян от акушер-гинеколог, който има бъдеща майка. Ще ви обясним кога да започнете и как правилно да носите универсалната пренатална скоба, както и как да я поставите по-удобно..

Кога да започнете да носите превръзка за майчинство?

Препоръчително е да започнете да използвате пренаталната превръзка на 4-5 месеца. През този период коремът започва да расте бързо, което води до понякога стрии. Универсален корсет предотвратява този проблем и облекчава жената от редица неудобства. Можете да носите превръзка с връзки или с регулируеми презрамки / велкро до последните дни на бременността, а след раждането ще ви трябва различен колан.

Можете да вземете решение за носене на корсет и да научите как да го облечете правилно с наблюдаващ лекар, който, като вземе предвид индивидуалните характеристики на тялото, ще определи от кой месец е по-добре да започнете да използвате ортопедичен продукт.

Колко дълго можете да носите корсет?

Препоръките на специалистите относно продължителността на носенето на превръзката са малко по-различни. Някои лекари препоръчват носенето на корсет за поддържане 3-4 часа на ден, докато други твърдят, че можете да ходите в него почти цял ден..

Едно може да се каже със сигурност: невъзможно е да се спи в бинт, така че през периода на почивка мускулите да имат време да се отпуснат и да си починат. Лежането в превръзка също е нежелателно, освен ако не лежите 10-15 минути, но можете да седнете в него.

Най-важният е поддържащ колан при ходене, правене на лека гимнастика и други енергични дейности. Корсетът елиминира появата на дискомфорт в гърба, с който много бременни момичета и жени се сблъскват на по-късни етапи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да носите колан по време на бременност денонощно и без прекъсване. На всеки 3 часа трябва да правите почивки за поне половин час. В противен случай съдовете могат да бъдат силно компресирани, което ще доведе до нарушаване на микроциркулацията. Също така, превръзката трябва да се свали незабавно, ако възникне личен дискомфорт или ако бебето започне да проявява безпокойство..

Друг често задаван въпрос е: по кое време на деня е по-добре да носите пренатален корсет - сутрин, през деня или вечер? Това трябва да се прави само в периода на максимална активност, когато коремът и гърбът се нуждаят от опора. Ако бременна жена не чувства умора и дискомфорт и лекарят не е дал специални инструкции, можете да направите съвсем без корсет..

По принцип трябва да намерите инструкции за използване на колан с връзки, велкро или презрамки в опаковката, ако купувате нов ортопедичен продукт в магазин. Можете също така да поискате помощ от продавач, гинеколог или да гледате видеоклип за това как да сложите превръзка за майчинство. Подготвили сме за вас подробни инструкции стъпка по стъпка, които ще ви помогнат да разберете всичко без видеоклипове и други трудности..

Поставете правилно пренаталния корсет в легнало положение. Легнете, отпуснете се, вдишайте и издишайте няколко пъти. В резултат на това вашите вътрешни органи и плодът в утробата ще бъдат разположени по най-удобния начин, а мускулите ще се отпуснат..

Повдигнете леко легенчето и поставете валяк или възглавница под него. Ако имате колан, подобен на колан, пъхнете го под долната част на гърба и подравнете с гръбначния стълб, след това закопчайте велкро или ремъци в областта на срамната.

Използвайки универсален корсет, трябва да направите всичко по същия начин, но като вземете предвид няколко тънкости. Широката част на такава превръзка трябва да лежи на гърба, а тясната част с велкро или презрамки трябва да мине под стомаха. След раждането, същата превръзка се поставя с тясната страна назад.

Има и превръзки за гащи, които трябва да се поставят върху краката. Правете всичко внимателно и без бързане, като нежно придърпвате нещото над корема си. След това се обърнете настрани и станете от леглото или дивана. В изправено положение се уверете, че скобата е здраво закрепена и не приплъзва или компресира прекалено много бедрата и корема..

Експертите съветват да си вземете две превръзки, тъй като продуктът трябва периодично да се измива. Дори при интензивна употреба еластичните тъкани постепенно се разтягат и поддържат корема по-зле. Поради тази причина не трябва да носите използвана превръзка..

Възможно ли е да носите превръзката, докато стоите?

Обичайно е да се поставя пренатална превръзка, докато лежите, но някои бременни жени се интересуват дали е възможно да се направи в изправено положение. Като цяло много зависи от вида на продукта. Коланът е по-удобен за обличане, докато лежите, а бикините могат да бъдат и в изправено положение, но това не е най-добрият вариант. Факт е, че именно в легнало положение вътрешните органи и плодът заемат оптималната позиция и докато закрепвате превръзката, докато стоите, няма да можете да я затегнете нормално, така че да осигурява подходяща опора.

Как да разберете, че превръзката е поставена правилно?

Основният признак на правилното обличане на пренаталния корсет е липсата на дискомфорт. Продуктът не трябва да притиска стомаха, така че не го затягайте със сила, но също така не можете да го оставите да виси или да се плъзга - в този случай той просто няма да бъде от полза. Разстоянието между правилно закрепената превръзка и тялото на жената трябва да бъде такова, че да може да се вкара само един пръст в нея.

Също така, признак на неправилно носен колан е свободно прилепване на презрамките и ортопедичните вложки към корема или лумбалната област. Не забравяйте, че основната задача на превръзката е да облекчи стреса и да улесни живота на жената по време на бременност..

Кога е необходима превръзка по време на бременност?

Носенето на превръзка по време на бременност може да бъде много полезно не само за жената, но и за нейното бебе. Сред лекарите обаче няма единство по въпроса дали си струва да се прибегне до помощта му..

За да вземете решение, трябва да слушате различни гледни точки. И ако все пак искате да носите превръзка, тогава веднага ще имате много въпроси: какви са те, как да ги носите, защо изобщо са необходими и други. Нека се опитаме да го разберем.

Видове превръзки

Превръзките принадлежат към категорията на бельото, което в зависимост от целта се носи по време на бременност или след раждане, тоест се разграничават пренатални и постнатални превръзки. Съществуват и универсални модели, които са подходящи за носене и през двата периода..

Освен това превръзката може да бъде с различни форми:

 • Бинт-гащи с еластична поддържаща вложка отпред над корема: облича се като бикини, но е неудобно, защото ежедневното носене е невъзможно или трудно, тъй като такава превръзка трябва да се измива всеки ден.
 • Коланът с превръзка се носи върху бельото. Той е под формата на еластична лента, която поддържа корема и предотвратява появата на стрии. Много удобен за използване, специални клапани отстрани ви позволяват да регулирате размера и плътността на напасването.
 • Бондажният корсет се смята за реликва от миналото - много непрактично.
 • Комбинираната превръзка се използва както преди, така и след раждането. Изработен е и под формата на колан - изработен от гумиран плат, който се разтяга. Такава превръзка с велкро се закрепва: по време на бременност широката част укрепва гърба, а тясната поддържа корема. След раждането коланът се закопчава обратно - с тясна част назад, а широка по това време стяга стомаха.

Кой се нуждае от превръзка и кога?

Веднага след като коремът започне да расте бързо, е време да помислите за носене на превръзка. Това обикновено се случва от четвъртия месец - на 20-24 седмици. Но в някои случаи носенето на превръзка е препоръчително малко по-рано или обратно - по-късно. Това важи особено за жените, които водят активен начин на живот и са на крака няколко часа подред. Скобата ще ви помогне да намалите болката, причинена от натиска на плода върху опашната кост и тазовите кости, както и да облекчите стреса върху гръбначния стълб.

Ако коремните мускули са отслабени, не можете да направите без превръзка. Той ще подкрепи детето, като изпълнява функциите на силни коремни мускули. Отслабването на коремната кухина е по-често при многократни или многоплодни бременности. Освен това е необходима превръзка, ако се появят стрии или има предразположение към това..

Също така носенето на превръзка е показано за остеохондроза, разширени вени, с някои видове акушерски патологии и със заплаха от преждевременно раждане.

Странични ефекти от превръзката (Пренатален колан за превръзка)

Здравейте всички! Бременни слаби жени!

Може би някои от вас, като мен, са изправени пред необходимостта / желанието да носят лента с превръзка - тогава тази тема е за нас.

Имам малки опасения какво може да се случи с бебето, ако не го нося по този начин.?

Понякога трябва да седна в него и усещам как малкото се обръща, в този момент се страхувам, че превръзката ще го стисне там?

Не винаги е възможно да фиксирате перфектно превръзката, тя винаги се издига нагоре или, напротив, леко притиска, тук винаги се опитвам да я прегъна.

Следователно, въпрос 2: 1) какви трябва да бъдат усещанията след правилно поставената превръзка? Трябва ли да приляга плътно под корема? Или, напротив, трябва да се закопчава свободно и да се дърпа и притиска, където е необходимо? EKOTEN превръзка (DR-02)

2) как може да навреди неправилно закрепената превръзка? И може изобщо?

Трябва да кажа веднага, че за мен е неудобно да го закачам отново всеки път, когато почувствам напрежение: свалям го само в легнало положение, така че коремът ми да не пада рязко и ако ми е позволено да се разходя, тогава на улицата под шуба няма да сменя нещо.

Как да се обличам и да нося превръзка за майчинство?

Статията е подготвена от Елена Николаевна Орлова, анестезиолог-реаниматор,
най-високата категория. Специално за сайта medprostor.by

Съдържание:

 • Как да носите, кога и колко да носите превръзка за майчинство?
 • Правилно ли е превръзката??
 • 3 съвета за носене на превръзка

Пренатална скоба или скоба за майчинство е ортопедично устройство, предназначено да подобри благосъстоянието на жената и да увеличи максимално комфорта. Защо да носите превръзка по време на бременност? Този колан, направен по специален модел и от специален еластичен материал, е в състояние да облекчи стреса от гръбначния стълб и да предотврати появата на болки в гърба или кръста.

От коя седмица на бременността да носите превръзка? Колко да носите превръзка за бременни жени? Как да се обличам и да нося превръзката за майчинство? Ще получите отговори на тези въпроси в тази публикация..

Как да носите, кога и колко да носите превръзка за майчинство?

Обикновено носенето на превръзка за бременна жена, освен ако не е предписано друго от лекаря, се препоръчва от 20 до 24 седмици. Продължителността на носенето трябва да бъде не повече от 10 часа на ден.

По време на бременността превръзката се поставя по такъв начин, че по-тясната й част да минава под корема, а по-широката част е в долната част на гърба и би спомогнала за поддържането на гърба в правилната позиция.

За първи път е по-добре да се постави пренаталната превръзка, докато лежите, тъй като в това положение срамната кост се усеща по-добре. В този случай трябва леко да повдигнете бедрата, защото именно в това положение коремните органи ще могат да заемат правилната позиция.

Как да носите превръзка за майчинство:

поставете продукта на леглото;

легнете по гръб и вдигнете бедрата за няколко секунди (през това време вътрешните органи ще заемат необходимото положение);

спуснете бедрата и легнете за няколко минути (докато детето заеме правилната позиция);

закопчайте превръзка с велкро, така че длан да мине между него и тялото.

След ставане от леглото се усеща, че е станало по-лесно да държите гърба си. И след известно време може да се отбележи, че стана по-лесно носенето на корема. Превръзката ще улесни ходенето, движението и воденето на активен живот.

Помня! Ако превръзката ви създава дискомфорт, трябва да я оставите настрана и да се консултирате с лекар относно целесъобразността на носенето. Може да ви е необходим различен модел.

Правилно ли е превръзката??

Възможно е да се определи дали бинтовият колан е носен правилно по следните признаци:

тече под корема и под дупето;

почива на бедрата;

покрива срамната кост.

Помня, че превръзката трябва леко да притиска корема, но в никакъв случай не натискайте върху него или други меки тъкани. Също така не трябва да разхлабвате прекалено много колана, тъй като няма да има необходимия ефект и може да разтрие кожата.

Обикновено в кутията с закупената пренатална скоба ще намерите инструкции как да сложите скобата за майчинство. Инструкциите съдържат и препоръки за правилна грижа за продукта..

За да сте сигурни, че сте се научили как правилно да поставяте предродилната скоба, можете да я вземете със себе си за консултация и заедно с Вашия лекар да определите дали правите грешки при поставянето й или правите всичко правилно. Лекарят определено ще ви обясни всичко подробно и ясно ще ви покаже как да облечете колана и да не навредите на себе си и на нероденото си дете.

Превръзката за майчинство е удобно ортопедично устройство, което ще направи живота на бъдещата майка по-удобен и активен. С правилния избор жената ще се отърве от дискомфорта в гърба, бедрата и корема. Необходимо е да носите и избирате пренатална превръзка, като следвате всички препоръки на лекар или опитен консултант, тъй като грешният избор ще засегне не само семейния бюджет, но може да доведе до нежелани последици за здравето на жената и нейното бъдещо бебе.

14 въпроса за скобата за майчинство

За да споделите с приятели:

Бременността е не само време на радостно очакване, но и сериозно изпитание за жената. Майките не изпитват такива удивителни усещания, както когато очакват дете в което и да е друго състояние. По това време обаче отговорността се увеличава не само за себе си и здравето си, но и за бебето. Коремът, нарастващ с плода, в крайна сметка може да се превърне в голямо бреме, натоварването на гръбначния стълб се увеличава и краката болят. Често в такива ситуации се използва специално устройство, наречено превръзка за майчинство. Какво представлява превръзката за майчинство и кога може и кога не можете да я носите? Ще се опитаме да говорим за това възможно най-изчерпателно в тази статия..

Какво е превръзка за майчинство?

Превръзката за майчинство прилича на специален еластичен медицински колан или бикини. Основната му функция е да осигурява коремна подкрепа по време на бременност. Как изглежда превръзката за майчинство, всеки решава сам, но трябва да се има предвид, че коланът е много по-практичен от бикините. По време на бременността майката трябва да ходи по-често до тоалетната, така че превръзките бикини трябва да се свалят и да се обличат често. Той също така изисква често, почти ежедневно измиване. Тези, които са носили превръзка по време на бременност, вече са се уверили, че именно коланът е най-подходящ за опора и опора на заоблен корем, тъй като не ограничава движението и след като го фиксирате веднъж, можете да носите превръзка за превръзка дълго време, а не излитане.

Всички бременни жени трябва ли да носят превръзка?

Като правило превръзката се препоръчва от лекаря, който "води" бременната жена. Той ще Ви посъветва относно правилния размер на това устройство, ще отговори на въпроси относно носенето. Въпреки че дори сред лекарите няма единодушие дали е възможно бременните жени да носят превръзка - някои го препоръчват на почти всяка бъдеща родилка, други категорично не го приемат. Но ако гърбът ви боли или стоите дълго време на крака, има смисъл да се свържете с Вашия лекар с въпрос относно възможността за използване на превръзка.

Трябва ли да нося превръзка по време на бременност?

Не всички бъдещи майки определено трябва да си купят превръзка. Както бе споменато по-горе, дори лекарите се съмняват дали е необходимо да се носи превръзка по време на бременност. Ето защо, ако не се притеснявате от болки в долната част на гърба, въпросът е: имате ли нужда от превръзка по време на бременност, дори не можете да поставите.

Въпреки че трябва да се отбележи, че това устройство, освен медицинско, играе и козметична роля - помага да се намали броят на стриите, които са неразделни спътници на бременността. Дали е необходимо да носите превръзка по време на бременност, за да избегнете стрии - всяка жена решава сама. Мнозина, разбира се, искат да изглеждат толкова привлекателни след раждането, както преди..

Ако няма противопоказания относно местоположението на плода, не изпитвате неудобства и не допускате средства, не можете да се чудите дали си струва да носите превръзка по време на бременност, но смело го купувайте и използвайте.

За какво е превръзката по време на бременност?

Вече беше посочено, че скобата намалява натоварването на гърба, помага за намаляване на болката в долната част на гърба, както и намалява броя на стриите. Но това не е всичко, за което има превръзка за майчинство..

Предписва се по медицински причини:

 • слаби коремни мускули, особено при втората и следващите бременности;
 • болка в крака;
 • големи плодове;
 • заплахата от късен спонтанен аборт;
 • многоплодна бременност;
 • нарушение на лумбалния нерв;
 • бременност след скорошна операция на перитонеума (по-малко от 1,5 години);
 • рискът от преждевременно пролабиране на плода и други акушерски патологии;
 • патология на матката - недоразвитие на шийката на матката, увеличаване, многоводие;
 • гръбначна патология - сколиоза, остеохондроза.

Активните жени също не трябва да се чудят защо се нуждаят от превръзка по време на бременност - в края на краищата те прекарват много време на крака и бременността не винаги означава промяна в установения ритъм на живот. В същото време превръзката ще поддържа вече заобления корем, ще намали стреса и съответно ще намали умората след натоварен ден. Това важи не само за работещите жени, но и за любителите на пътуванията - всички, които не намаляват активността си дори през този вълнуващ период на чакане на дете..

Пренатална скоба - кога да започнете да носите?

През първия триместър на бременността не възниква въпросът за носенето на превръзка - тъй като коремът все още е малък и не е обременителен. Вашият лекар ще препоръча кога да започнете да носите превръзка по време на бременност. Като правило е подходящо да започнете да използвате това устройство на 25-та седмица от бременността и ако детето не е само, то дори по-рано. Като цяло, ако има желание да закупите пренатална превръзка, кога да започнете да я носите, всеки решава индивидуално, като се фокусира върху собствените си чувства. Ако имате болки в гърба, дискомфорт при ходене, тогава вече можете да помислите за поставяне на превръзка. Можете, разбира се, самостоятелно да решите кога да носите превръзка по време на бременност, но най-добре е да се консултирате със специалист, който не само ще отговори на въпроса кога трябва да носите превръзка по време на бременност, но и ще посъветва кой тип ще отговаря на индивидуалните характеристики на бъдещата майка.

Превръзки за майчинство - как да изберем?

Ако купувате превръзка за първи път, тогава трябва да се спазват няколко прости правила:

 1. Преди всичко трябва да се консултирате с Вашия лекар. Съществуват обаче и жени, които не искат да се натрапват и задават на лекаря много въпроси, особено за това как да изберат превръзка по време на бременност и да направят такъв избор сами.
 2. Решете за вида на превръзката - това ще бъде колан или бикини. Можете също така да изберете както пренаталната превръзка директно, така и универсалната.
 3. Преди да изберете пренатална превръзка, трябва да обърнете внимание на материала, от който е направен. По-добре е да се даде предпочитание на естествените дишащи тъкани, които няма да предизвикат алергии и дразнене. Най-често това е памук. Също така, превръзката трябва да се разтегне, за да задържа здраво корема..
 4. Обърнете внимание на производителя. Днес домашните превръзки по нищо не отстъпват на чуждите и дори се възползват от по-ниските разходи.
 5. Ако вашият избор е превръзка бикини, тогава размерът им трябва значително да надвишава размера на бельото, носено преди бременността. Ако предпочитате бинт-колан - трябва да вземете предвид размера на бедрата и корема, получени при измерване в изправено положение. Преди да изберете превръзка за бременна жена, трябва да вземете предвид способността й да се увеличава по размер (например превръзката може да бъде велкро), защото коремът продължава да расте.
 6. Покупката трябва да бъде направена в специализирани магазини, където те могат да ви посъветват как да изберете правилната превръзка за майчинство и да я сложите. Там ще бъде възможно не само да го изследвате, но и да го изпробвате - което не можете да направите в аптека. В този случай е по-добре да вземете асистент със себе си, за да може той да помогне с монтажа. Тъй като превръзката не трябва да причинява смущение и дискомфорт при носене, по-добре е незабавно да я изпробвате, преди да купите.
 7. Превръзката трябва да бъде избрана въз основа на вашите финансови възможности.

Как да определите размера на превръзка за майчинство?

Зависи кой вид сте предпочели. Коланът с превръзка отговаря на размера, който сте имали преди бременността - (S (42-44), M (46-48), L (50-52), XL (52-54), XXL (от 56)). По-добре, разбира се, преди да купите пренатална превръзка, как да изберете размера - измерете бедрата и корема. Бинт гащи трябва да бъдат избрани поне с един размер по-голям от бельото, носено преди раждането.

Как да носите превръзка за майчинство?

Начинът на поставяне на превръзка за майчинство също се определя от вида му:

 • Бандажният колан може да се носи както в легнало положение, така и в изправено положение, което е много удобно за активни жени. Ако е облечен за първи път, по-добре го направете в легнало положение. Превръзката отпред трябва да мине под стомаха и да хване срамната кост, отзад - отгоре на седалището, с акцент върху бедрата;
 • превръзка с гащи се носи само в легнало положение с повдигнати хълбоци - това може да бъде улеснено от ролетна възглавница, поставена под гърба.
 • универсалната превръзка се носи предимно в изправено положение. Ако сте избрали универсален бандаж за майчинство, лекарят или консултантът от магазина, от който сте направили покупката, може да Ви посъветва как да го носите. Също така този процес е ясно демонстриран в инструкциите, приложени към покупките. Това трябва да се постави по-широко под корема за максимална подкрепа и комфорт. След бременност се носи обратното.

Последователността на правилното носене на превръзка за бременни жени е следната:

 1. Легнете по гръб с възглавница под задните части.
 2. Легнете малко, като дадете време на бебето да се движи нагоре, което ще намали натиска върху пикочния мехур и ще отпусне коремните мускули.
 3. Закрепете превръзката. Основното тук е да не прекалявате, за да не изцедите плодовете. Но и то не трябва да бъде леко закопчано - няма да има очакван ефект.
 4. Внимателно се преобърнете настрани и бавно се издигнете.

Препоръчва се също да премахнете превръзката в легнало положение, така че коремът да не пада рязко.

Как да носите правилно превръзка за майчинство?

Има определени правила за носене на превръзка за бременни жени, които правят използването на това устройство възможно най-удобно:

 1. Правилно подбраната превръзка не се откроява изпод дрехите, не създава усещане за дискомфорт. Не трябва да има натиск върху корема.
 2. Също така, носенето на превръзка по време на бременност трябва да се основава на вашите собствени чувства - ако бебето е тревожно или има липса на кислород, то веднага се отстранява. Можете да поставите превръзка след половин час почивка.
 3. За да разберете как да носите универсална превръзка за майчинство, трябва да прочетете инструкциите. Има тесен и широк ръб. В пренаталния период широката част е разположена на гърба, а тясната част поддържа корема.
 4. За да разберете как правилно да носите превръзка за майчинство и правилата за грижа за него, трябва да прочетете инструкциите, приложени към такава покупка..
 5. Не се препоръчва постоянно носене на предродилна скоба, тъй като може да наруши кръвообращението в тазовите органи.
 6. Не носете превръзката твърде високо - това причинява дискомфорт и скованост.

Колко дълго можете да носите превръзка за майчинство?

Правилно носената превръзка е толкова удобно нещо, че искате да я носите през целия ден, но не можете да направите това, защото това влияе негативно на кръвообращението. Трябва да го носите ежедневно, но с прекъсвания. Всяка жена може сама да реши колко да носи превръзката, разчитайки на собствените си чувства - ако детето започне да се тревожи, превръзката трябва да се премахне. Също така, лекарят може да препоръча колко часа може да се носи превръзка от бременни жени. Обикновено времето е 3-4 часа. След това трябва да направите почивка за 30 минути. По препоръка на лекар, от четвъртия месец на бременността, превръзката се носи ежедневно - до самото начало на раждането.

Възможно ли е да се седи в пренатална превръзка?

Мненията за това дали е възможно да се седи в предродилна скоба са много противоположни. Някои категорично забраняват това, докато други казват, че е възможно. Трябва обаче да запомните как да седите в превръзка за майчинство - гърбът ви трябва да е изправен. Ако чувствате дискомфорт, по-добре е да свалите превръзката и да седнете без нея..

Като цяло отговорът на въпроса: възможно ли е да се носи пренатална превръзка, докато седите, звучи така: възможно е, ако трябва да седнете за кратко.

Могат ли бременните жени да спят в превръзка?

Препоръчва се свалянето на превръзката през нощта или през деня. В крайна сметка основната му задача е да намали натоварването на гърба, докато е в изправено положение..

Как да премахнете превръзката за майчинство?

Трябва да се отбележи, че за да се избегне рязкото спускане на корема, това трябва да се прави в легнало положение..

Как да се измие превръзка за майчинство?

Грижата за превръзката се състои в измиването й, като се използва определения температурен режим. Как да измиете превръзката можете да намерите в инструкциите, приложени към нея. По-добре е да направите това за първи път преди носене - веднага след покупката. Недвусмислен отговор на въпроса: "може ли да се измие превръзка за майчинство?" - трябва да! В крайна сметка това ще предотврати размножаването на опасни бактерии и ще запази здравето както на майката, така и на бебето..

Надяваме се, че нашият съвет ще ви помогне не само да изберете идеалната превръзка за себе си, но и да я използвате правилно, така че да донесе максимална полза както за вас, така и за детето, което очаквате. И можете да си купите превръзка за бременни жени в нашия каталог на стоки за майки.

Превръзка за майчинство

Превръзка за бременни жени само на пръв поглед изглежда модерно изобретение, всъщност такива продукти се използват отдавна. Дори през изминалите векове лекарите практикували здраво „обвързване“ на корема или стягане на тазовите кости с колани при бременни жени. Съвременните превръзки, разбира се, са много различни от оригиналите, по-удобни за използване и по-функционални.

Защо се нуждаете от превръзка по време на бременност?

Превръзка за употреба по време на бременност се нарича пренатална. Основната му функция е по-правилно и физиологично преразпределение на теглото на плода и намаляване на натоварването на гръбначния стълб. По принцип всяка бременна жена може да носи това устройство, започвайки от 20 седмици от бременността, когато коремът започва да расте много бързо. Препоръчва се само за някои жени, докато други са длъжни да носят във връзка с определени заболявания или особености на хода на бременността:

Гръбначни заболявания: междупрешленни хернии, сколиоза, прекомерно изкривяване на гръбначния стълб, наранявания на гръбначния стълб и таза, болки в гърба и тазовите кости.

Прекомерно разминаване на тазовите кости в срамната артикулация - симфизит. Повече за симфизита.

Ниско разположение на главата на плода, прекомерен натиск върху тазовото дъно, шийката на матката.

Аномалии на прикрепването на плацентата (маргинално или централно представяне).

Активен образ на жена, спортуване, работа, свързана с продължително изправено положение и ходене.

Предотвратяване на стрии и преразтягане на коремните мускули.

Видове превръзки за бременни жени

Пренаталната скоба е предназначена за носене от бременни жени:

Еластичен колан под формата на широка лента с прорез за корема, регулируем по размер с помощта на велкро или куки.

Корсетната превръзка включва допълнителни ребра за втвърдяване под формата на метални пръти. Този тип превръзка е остаряла, но при тежки заболявания на гръбначния стълб при бременна жена все още се използва в ортопедията. Такава превръзка, като правило, се прави индивидуално..

Следродилните брекети помагат да се възстанови тонуса на разтегнатите коремни тъкани, както и да се фиксират тазовите и коремните органи. Такива превръзки се произвеждат под формата на бикини, грациозни, поли..

Следоперативната превръзка е подобна на следродилната и помага за фиксиране на следоперативния белег и коремната тъкан.

Комбинираната превръзка съчетава всички тези видове превръзки. Това е най-популярният вид ортопедичен продукт за бъдещи и зрели майки. Обикновено такава комбинирана превръзка е еластичен колан с регулируеми закопчалки отпред и по-твърд "гръб". Тази по-твърда част действа и като „корсет“ след раждането, когато превръзката се обърне назад.

Избор на превръзка за бременни жени: какво да търсите

Изборът на този ортопедичен продукт е изключително отговорен въпрос, защото неправилно подбраната превръзка не само няма да донесе полза и облекчение, но и вреда. Като начало трябва да се консултирате с вашия гинеколог, дали той препоръчва превръзка и кой. Когато купувате превръзка, трябва да обърнете внимание на следните точки:

Размерът. Това е най-важният критерий, защото лентата трябва да се вписва перфектно. Размерите обикновено зависят от височината на жената и обиколката на бедрата. Като стандарт те имат обхват на размера: 1,2,3 или S, M, L.

Фиксатори. Крепежните елементи трябва да бъдат надеждни и лесни за разкопчаване. Като правило превръзките са оборудвани с велкро. Куките или бутоните не са много удобни за използване.

Регламент. Превръзката трябва да се регулира не само в положение "под корема", но трябва да има и няколко велкро ленти, които да "прилягат" превръзката в долната част на гърба и отстрани.

Дрехата. Като правило всички бременни жени се опитват да изберат най-дишащия и естествен материал. За съжаление, без достатъчно количество синтетични еластични влакна, превръзката бързо ще се разтегне и ще загуби свойствата си..

Мие се. Това е много важна характеристика, тъй като този "елемент от гардероба" се използва дълго време преди и след раждането, така че тъканта и закопчалките на превръзката трябва лесно да се перат.

Как да облечете и носите превръзка правилно?

Най-сигурният начин да се научите как да поставяте превръзка правилно е да я занесете на лекаря и да го помолите да ви научи на тази мъдрост. Всъщност не е достатъчно да изберете необходимия размер на превръзката; важно е също така да я поставите правилно. В този въпрос има редица нюанси:

Превръзката трябва да приляга плътно, без да виси или да се измества. Много бременни жени се страхуват от „преминаване“ над детето, така че често превръзка от ортопедичен продукт се превръща в допълнителен безполезен слой тъкан. Разбира се, също не си струва да се затягате твърде плътно, за да не нарушите кръвоснабдяването. Съвет: лентата трябва да седи така, че малкият пръст да може да се вкара между нея и тялото без усилие.

Скобата трябва да се побере правилно. Коремът трябва да лежи върху лентата, а не под нея! Ето защо превръзката се поставя в легнало положение, леко повдигайки корема над закопчалката. Отначало можете да помолите някой от вашето семейство да помогне в тази процедура: бременната жена повдига стомаха си, а някой помага да се свалят закопчалките.

След фиксирането на предните закопчалки трябва да регулирате позицията в долната част на гърба и отстрани, така че продуктът да прилепва плътно и да не се плъзга навън.

Превръзката не се носи на гола кожа. Правилно носете продукта върху тънка тениска или висок панталон.

Бандажът може и трябва да се носи в изправено положение, дълги разходки или спортуване. Препоръчително е да не сте в него повече от три часа подред.

За пореден път фиксираме вниманието си: превръзката не е обект на красота, а ортопедичен продукт! Основната му функция е да улесни бременността. Ако след поставянето на превръзката бъдещата майка не е почувствала облекчение или се чувства неудобно, тогава превръзката е носена или избрана неправилно!

Възможно ли е да се седи в превръзка по време на бременност?

Като правило седенето в превръзка е неудобно. Ако в седнало положение ръбът на превръзката притиска корема или срамната става, той трябва да бъде отстранен. Всъщност основната му задача е да преразпредели натоварването върху гръбначния стълб и таза, докато стои. Следователно, когато седите, не е необходимо, но и не е вредно..

Може ли бременна жена да спи в превръзка?

Спането в бинт е абсолютно безполезно. В легнало положение няма полза. Освен това, по време на сън, в определени позиции, лентата може да изцеди кръвоносните съдове и да навреди както на майката, така и на плода..

Бондаж: Топ 7 популярни въпроса от бъдещи майки до акушер-гинеколог

Попитахме акушер-гинеколога защо е необходима превръзка, кога да започнете да я носите и горещо ли е в нея през лятото

Бандаж по време на бременност: колко въпроси възникват с тези думи. Трябва ли ми, ако други бременни жени го носят? Как да го облечете и колко дълго можете да го носите? MamaPro.by се грижи за бъдещите майки, затова събрах най-популярните въпроси и попитах за всичко от акушер-гинеколога Диана Мардас. А за лятните бременни жени в статията има полезни съвети как да изберете превръзка за гореща пора и как да я носите.

Защо ви трябва превръзка? Може ли да не го нося по време на бременност?

Бандажът по време на бременност не е задължителен атрибут, но акушер-гинеколозите го препоръчват. Има много индикации за носенето на превръзка днес, например:

 • предотвратяване на стрии;
 • разтоварване на лумбалния гръбнак;
 • задържане на детето в определена позиция;
 • предотвратяване на натиска на детето върху шийката на матката, съответно предотвратяване на заплахата от преждевременно раждане;
 • профилактика на разширени вени;
 • с въпроси с мускулите на предната коремна стена, когато те не са в състояние нормално да държат детето;
 • при носене на близнаци или тризнаци.

И разбира се, превръзката просто помага на бременната жена, особено през втория и третия триместър, да се чувства активна, свободна и да не променя обичайния си начин на живот. Съвременните брекети са проектирани по такъв начин, че да помагат да се поддържа детето в правилната позиция, без да се натоварва повишено на гърба и на предната коремна стена. В същото време предотвратява натиска върху шийката на матката отгоре. Разбира се, всичко това ще работи, когато се носи правилно..

Кога да започнете да носите превръзка?

Обикновено акушер-гинеколозите предписват превръзка през втория триместър. Въпросите, при които превръзката помага, още не притесняват жената в първия триместър. Важно е да се разбере, че не трябва да се носи, за да се носи просто, защото го правят други бременни жени. Трябва да се носи така, че да помага и да се прави според показанията.

Как да изберем превръзка?

Днес има различни видове превръзки: превръзка под формата на бикини, корсет, колан, лента. За бъдещата майка е важно да разбере: това не е красив аксесоар, а метод, профилактика и понякога лечение. За да изберем правилната превръзка, правим две стъпки:

 • консултираме се с акушер-гинеколог, за да определим модела и вида на превръзката според въпросите и проблемите. Има универсални превръзки (те са по-евтини), а има например превръзки със специални подсилвания за жени с неврологични патологии. За всеки проблем - индивидуален подход;
 • избираме размера на превръзката. В повечето случаи размерът на превръзките съвпада с размера на дрехите, но е по-добре да измерите параметрите си (по-специално обема на бедрата). Цветът на превръзката абсолютно не е важен, но повечето производители правят превръзките леки (в бяло, с телесен цвят) - те са универсални за всяко облекло. Мама ще се чувства комфортно, плюс мръсотията веднага ще се види върху тях. Трябва ли превръзката да се измие? Разбира се, като всеки елемент от облеклото. Препоръчвам да го измиете преди първата употреба..

От видовете превръзки препоръчвам лента за превръзка, тя печели в удобство и лекота на използване (в сравнение с превръзки-бикини, корсети, модели с връзки).

Как се облича и сваля превръзката?

Прието е, че превръзката може да се носи само в легнало положение. Препоръчва се също да поставите възглавница под тазовата област, когато я поставяте, за да я повдигнете и така детето да се движи леко назад или нагоре. И така, когато жената стане, детето като че ли стои на „подготвено“ място. Но днес много производители започнаха да пишат в инструкциите, че превръзката може да се носи както в легнало положение, така и в изправено положение. НО! Причината, поради която слагаме превръзката, е важна тук..

В легнало положение трябва да сложим превръзка, ако въпросите са свързани с:

 • заплахата от преждевременно раждане;
 • натиск върху шийката на матката;
 • проблеми със скъсена шийка на матката.

Ако в тези случаи жената постави превръзка, докато стои, тя ще фиксира само детето, което вече е потънало върху мускулите на тазовото дъно (по-близо до шийката на матката).

Можете да го облечете, докато стоите, ако въпросите са свързани например с профилактиката на стрии. Но препоръчвам на бъдещите майки да поставят превръзка, докато лежат.

Правилното отстраняване на превръзката също е много важен момент. Необходимо е налягането да се връща постепенно, така че е препоръчително да го премахнете и в легнало положение..

А през лятото трябва да носите превръзка?

Разбирам притесненията на бъдещите майки: през лятото е горещо и не искам да добавям превръзка към тоалета си. Но за горещите пори има чудесна алтернатива - специална превръзка с перфорирани отвори, които позволяват на кожата да "диша", позволяват въздушни течения.

Съвети от експерта, ръководител на проекта Tonus Elast в Беларус, Ирина Половина:

- Такива превръзки, създадени специално за летния сезон, са в линията на марката Tonus Elast - това са коланите от серията Air. Основната характеристика на такава превръзка е въздушността и лекотата. Много хора дори го сравняват с бяла ружа. В същото време той перфектно изпълнява функцията си, като осигурява добра фиксация, разпределение на товара в долната част на гърба и повишен комфорт при носене. С какво се различава от другите? Помислете за въздушния колан Gerda като пример, той има няколко дизайнерски характеристики:

 • задната част на колана е специално подсилена с две пластмасови вложки, които осигуряват допълнителен комфорт в лумбосакралната област и предпазват колана от усукване с течение на времето;
 • подсилващи ленти от двете страни на талията помагат за поддържане на корема в позиция.

Защо такъв колан е удобен през лятото? Коланите от серия AIR са направени с помощта на еластични перфорирани колани - сложна комбинация от текстури и тънка полиамидна нишка, която:

 • дава отлични вентилационни свойства, които са важни при горещо време;
 • осигурява хигроскопичност, тоест способността да абсорбира и впоследствие изпарява влагата, намалява неприятното изпотяване;
 • след специално довършване осигуряват висока устойчивост на деформация и износване.

Ето как изглежда коланът от Tonus Elast от летния сериал. Това е моделът GERDA AIR

Коланът може да бъде удобно и индивидуално фиксиран в зависимост от характеристиките на тялото в рамките на наличния размер с помощта на закопчалката Velcro. Тази превръзка се поставя, носи се по същия начин като другите превръзки от този тип. Носенето му обаче ще бъде по-приятно заради ефирността и лекотата му! Също така, тази превръзка няма да се извива и деформира по време на употреба. Друг плюс е, че след като го купите на 20-24 седмици, можете да го използвате до края на бременността, тъй като дизайнът има широк и удобен диапазон за нарастващия корем.

И ако отивате на море през лятото, не забравяйте да го вземете със себе си. Разбира се, няма нужда да се греете на плажа, да плувате (в крайна сметка силите на гравитацията работят по различен начин във водата). Тази превръзка ще накара жената да се чувства по-уверена и комфортно по време на разходки, пазаруване и екскурзии..

Къде мога да купя? Тази превръзка се продава в магазините за медицинско оборудване (например Medagazin https://med-magazin.by/ortopedicheskie_izdeliya/pregrant/), както и в аптечните вериги "Medvax" и "Remedika".

Възможно ли е да седнете в превръзка?

Можете и дори трябва да седнете в превръзка, ако жената не седи дълго. Ако една жена трябва да седи дълго време (в клас, на път, на работа), тогава превръзката трябва да се свали. Според препоръките превръзката трябва да се носи, когато тялото ни е в изправено положение за повече от 3 часа. Не го носете през нощта.

Вярно ли е, че ако носите превръзка, тогава няма да има стрии?

Нека разгледаме трите основни проблема, които обикновено се появяват по време на бременност и с които превръзката помага да се справи:

 • Натиск върху мускулите на предната коремна стена, както и върху кожата. Колкото по-добре мускулите ще държат детето да натиска отвътре, толкова по-малко ще бъде стресът върху кожата и по-малък шанс за стрии. Ето защо, да, превръзката помага за предотвратяване на стрии. Но ако имате голямо дете, има предразположение към стрии, ако кожата не е овлажнена, тогава превръзката е малко вероятно да се превърне в панацея. Той е асистент, който работи добре в екип;
 • Натоварване на лумбалния гръбнак. Това е често срещан проблем по време на бременност. Ако мускулите на предната коремна преса работят добре, тогава гръбначният стълб може да понесе натоварването много по-лесно. Но често мускулите не са подготвени, те не работят толкова добре, особено при вече раждали жени. В такива случаи превръзката може да помогне за облекчаване на стреса, като предоставя помощ и подкрепа от другата страна - от корема;
 • Флеберизъм. Тежестта върху венозната система по време на бременност е огромна. С помощта на превръзка поставяме бебето в различно положение, не позволяваме на бебето с околоплодна течност, уголемена матка да изстисква вените.

Кажете ми, носехте ли превръзка по време на бременност??

Как се облича и носи банда за майчинство

Пренатална превръзка за бременни жени облекчава разходите, присъщи на гестационния период. Но за да е само от полза, е важно да знаете как правилно да облечете и носите превръзка за майчинство..

Специалната превръзка за майчинство осигурява коремна подкрепа и намалява стреса върху гръбначния стълб. Благодарение на това жената се чувства много по-добре и може да води активен начин на живот..

Пренаталната скоба за бременни жени намалява натиска върху краката и гръбначния стълб, което помага за предотвратяване на подуване и болки в гърба. Той насърчава физиологичното развитие на плода, като му позволява да заеме желаната позиция.

За да може продуктът да сведе до минимум „страничните ефекти“, които съпътстват бременността по един или друг начин, трябва да знаете как да изберете, да носите и да носите превръзка за майчинство.

Как да изберем превръзка за бременни жени: размери

Необходимият размер на пренаталната превръзка за бременни жени зависи от вида на продукта и продължителността на бременността.

 1. Превръзката е със същия размер, който сте носили преди бременността.
 2. По-добре е да вземете превръзка бикини с един размер по-големи - това се дължи на плътността и нееластичността на материала, който не се разтяга добре. Тъй като плодът расте, ще трябва да смените превръзката на по-свободна.
 3. Изберете комбинирана превръзка, като измерите обиколката на талията и добавите поле от 4-5 сантиметра. За повече информация вижте таблицата с размерите на превръзките за майчинство.

Как да сложите правилно превръзка за майчинство

Преди да сложите скобата, легнете по гръб и поставете възглавница под дупето, за да повдигнете малко таза. След това облечете дрехата и я закопчайте здраво. Преобърнете се настрани и станете бавно. Превръзката трябва да се носи върху бельо, за да се избегне ожулването и да се осигури адекватна хигиена.

Ако сте успели да поставите правилно колана, той трябва леко да влезе в областта на слабините и да закопчае областта на задните части отзад. Поддържайте кръвното си налягане умерено. Ако превръзката притиска твърде много корема, трябва да се разхлаби. Но прекалено разхлабеният колан също е грешен. За да сте абсолютно сигурни, че сте направили всичко правилно, прочетете инструкциите на производителя..

Пренаталната превръзка за бременни облекчава прекомерното напрежение от мускулите на корема и стените на пикочния мехур, улеснява движението при ходене и предотвратява болките в гърба. Всичко по-горе доста често усложнява живота на бременните жени. Но ако лекарят не обмисли носенето на компресионен колан, необходим във вашия случай, по-добре е да следвате неговите препоръки..

Превръзка за майчинство

През втората половина на бременността или малко по-рано лекарят обикновено препоръчва на бъдещата майка да носи превръзка.

За да го направим полезен, нека разберем как да го изберем и да го използваме правилно..

Бандажът в медицината е специален колан за задържане на предната коремна стена и вътрешните органи в нормално положение. Използва се в следоперативния период, при хернии, бременност и в следродилния период. Превръзката помага на жената да се чувства по-добре по време на бременност и да се възстанови по-бързо след раждането.

За какво е превръзката?

Бъдещата майка се нуждае от превръзка не само за да запази красотата и здравето си - тя помага да се поддържа качеството на живот, на което жената е свикнала. С всеки месец от бременността се увеличава натоварването на гръбначния стълб, мускулите на гърба и предната коремна стена. Това води до чести болки в гърба, умора. Правилно подбраната превръзка осигурява опора за коремните мускули, без да я притиска, разпределя натоварването върху гръбначния стълб и мускулите на гърба, облекчавайки болките в гърба. Освен това предпазва кожата на корема и бедрата от преразтягане, предотвратявайки появата на стрии, а също така намалява натоварването на вътрешните органи, включително пикочния мехур, облекчавайки жената от постоянното желание за уриниране..

Превръзката се препоръчва да се носи от момента на бременността, когато има активен растеж на плода и съответно корема. За повечето жени това се случва около 20-та седмица, понякога и по-късно. Някои бъдещи майки, като например близнаци, може да имат индикации за носене на превръзка дори по-рано от 20 седмици. Препоръчва се използването на превръзка, независимо от размера на корема - веднага щом започне да расте.

Наложително е да носите превръзка при следните условия:

 • болки в гърба, включително в долната част на гърба, по време на бременност, изкривяване на гръбначния стълб, остеохондроза: превръзката облекчава натоварването на лумбосакралния гръбначен стълб, което ще облекчи жената от ежедневни болки през последните месеци на бременността;
 • слаби мускули на предната коремна стена и тазовото дъно, предразположение към стрии - стрии на бременни жени: превръзката ще предотврати прекомерното разтягане на кожата и мускулите на предната коремна стена, благодарение на своя дизайн, разпределяйки равномерно налягането по цялата повърхност на корема;
 • многократна бременност, по време на която коремната стена се разтяга по-бързо и по-силно - превръзката няма да позволи преразтягане на кожата и мускулите, ще намали риска от слабост в раждането;
 • прекомерно увеличаване на размера на матката, многоводие, многоплодна бременност, големи размери на плода - при всички тези състояния превръзката намалява хиперекстензията на кожата, предпазва гръбначния стълб от претоварване;
 • заплахата от прекъсване на бременността през втория и третия триместър, истмично-цервикална недостатъчност - състояние, при което шийката на матката се отваря много преди датата на падежа: използването на превръзка в този случай може значително да намали налягането на представящата част на плода и околоплодната течност върху некомпетентната шийка;
 • ниско положение на главата на плода до 36 седмици от бременността - превръзката фиксира детето по-високо и не му позволява да слезе преди време;
 • предлежание или ниско разположение на плацентата - ролята на превръзката се свежда до предотвратяване на преждевременно раждане, намалява натиска върху шийката на матката от представящата част на плода и плацентата;
 • белег на матката след цезарово сечение или премахване на миома на матката - превръзката предотвратява увисването на корема над шева, намалява натиска върху областта на белега;
 • промяна на положението на плода в матката от таза към главата - превръзката фиксира плода в правилното надлъжно положение;
 • болки в краката, отоци, разширени вени - лентата намалява налягането на нарастващата матка върху големите венозни съдове по гръбначния стълб, като по този начин намалява венозната конгестия и отоци;
 • активен начин на живот, когато бъдещата майка е в изправено положение в продължение на 3 часа на ден или повече - превръзката спомага за по-лесно прехвърляне на товари.

Противопоказания

Някои лекари смятат, че носенето на превръзка прави коремните мускули "мързеливи" и по-трудно се възстановяват след раждането. Много по-голям брой специалисти обаче подкрепят превръзката. Акушерът-гинеколог предписва използването му, като се вземат предвид възрастта на майката, продължителността на бременността, положението на плода и броят на предишните раждания. Ето защо, преди да вземете решение за покупка, е задължително да се консултирате с лекар..

Използването на превръзки не се препоръчва или ограничава от лекар в следните ситуации:

 • неправилно положение на плода за повече от 30 седмици от бременността. Превръзката фиксира позицията на бебето, а при тазовата или напречната позиция ще бъде почти невъзможно детето да се обърне, което означава, че рискът от усложнения и операция по време на раждането се увеличава. За коригиране на неправилни позиции превръзката се отменя и се предписва специална гимнастика, стимулираща плода да заеме правилната позиция. Веднага след като се установи цефалното предлежание на плода, на жената незабавно отново се предписва превръзка за постоянно носене до падежа;
 • хирургическа интервенция в корема по време на бременност: триенето на шева ще доведе до забавено зарастване и инфекция на рани;
 • заболявания на стомашно-чревния тракт: например, при запек и подуване на корема, лентата може да попречи на движението на чревното съдържание, увеличавайки дискомфорта;
 • кожни и алергични заболявания, като реакции към синтетични продукти. При екзема, бенки, рани превръзката ще нарани болезненото място и ще увеличи дискомфорта;
 • бъбречно заболяване, придружено от оток.

Какво са

Най-често се срещат три вида превръзки: пренаталните превръзки са предназначени за използване от бременни жени, превръзки след раждането - през първите седмици след раждането. Комбинираната превръзка може да се използва преди и след раждането: просто го обърнете от другата страна.

Превръзката може да бъде направена от памук, еластан, микрофибър или техни смеси.
Сред превръзките най-често се срещат следните модели:

Бандажни слипове с еластична поддържаща вложка отпред под корема. Такава превръзка наподобява високи бикини за майчинство със зашита еластична лента отстрани на корема. В студено време можете да го носите върху бельото си, което улеснява грижата за превръзката.

Колан за превръзка. Това е много популярен модел на ластик. Използва се както преди, така и след раждане. По време на пренаталния период по-широката част на колана укрепва гърба, разпределяйки товара, а по-тясната част е фиксирана под корема. След раждането коланът е обърнат с главата надолу: широката част държи стомаха, тясната част държи гърба. Тези ленти имат 3 стави - една отпред и две отстрани. Дължината на всеки от тях се променя с помощта на "велкро". Страничните фуги са подсилени с еластична лента. Ако по време на носене се окаже, че превръзката е започнала да притиска повече върху корема или, обратно, изпъната, тогава страничните клапани ви позволяват да регулирате диаметъра, без да разкопчаете превръзката. Този модел е предпочитан при проблеми с гърба, особено ако поддръжката не е необходима през целия ден..

Опорният колан се носи върху бельото. Някои производители имат перфорирана лента: благодарение на дупките материалът „диша“ и не е толкова горещо в превръзката. Някои модели колан имат еластична част, която покрива корема, предназначена да фиксира по-добре превръзката в желаното положение.

Някои модели превръзки могат да се използват както по време на бременност, така и след раждане. В първия случай продуктът се облича така, че широката част да е отзад, във втория - отпред.

Следродови превръзки. Такива превръзки не са подходящи за бременни жени. Носенето на скоба след раждането не е задължително. Лекарите препоръчват да се използва след раждане за бързо възстановяване на тонуса на коремните мускули и след цезарово сечение за фиксиране на шева и поддържане на коремната стена. Следродилните шорти обикновено приличат на широка лента, със същата ширина. Те стягат стомаха доста добре. Някои от превръзките след раждането са високи бикини със закопчалки отстрани или от двете страни на корема, често с долна закопчалка, като боди, което им позволява да не се свалят, ако е необходимо, например да отидат до тоалетната.

Постоперативните превръзки са специално създадени за жени, които са родили чрез цезарово сечение. Те приличат на много широк колан - от кръста до почти до пубиса (ширина 20–30 cm), с закопчалка по цялата височина. Той е по-мек от обикновената лента след раждането и е специално проектиран да се носи след операция. Той фиксира следоперативния шев и поддържа мускулите на предната коремна стена. Препоръчително е да го носите легнал.

Как да изберем размера?

Някои жени установяват, че превръзката притиска корема и уврежда плода. Не е вярно. Абсолютно безопасен е както за майката, така и за детето, при условие че е с подходящ размер. Ако превръзка подхожда на жената, тя не притиска никъде, а, напротив, предизвиква облекчение.

Обикновено, когато предписва превръзка, лекарят помага на пациента да намери правилния размер. Ако сами изберете размера, свържете се с POS консултант за помощ. Коланът на превръзката е избран по следния начин: трябва да измерите обиколката на бедрата под корема с измервателна лента - тази цифра ще бъде размерът на превръзката. И така, с обиколка на ханша 85–95 ° Cm, размерът на превръзката ще бъде 90 или 1-ви; с обиколка 95-105, съответно 100 или 2-ра, повече от 105-115? cm - 110, или 3-та. Някои производители препоръчват да изберете превръзка въз основа на обиколката на бедрата и талията: броят на размерите в линията в този случай може да достигне шест. Понякога размерът на превръзките-коланите се обозначава с латински букви или обичайните номера на размерите на дрехите: в този случай размерът на превръзката съответства на размера на дрехите преди бременността: S (42–44), M (46–48), L (50–52), XL (52– 54), XXL (56 и по-висока). За да разберете размера на бинт гащичките, добавете още един размер към размера на „преди бременността“ на бельото.

Препоръчително е да закупите бельо, където има възможност за монтиране. Най-добре е да опитате няколко варианта и да се спрете на този, в който се чувствате най-комфортно..

Превръзки за бременни се продават в аптеките и магазините, където можете да си купите и дрехи за бременни.

Как да носите превръзка

Лекарят трябва да покаже как правилно да се постави превръзката, тъй като илюстрациите на опаковките не винаги са правилни. Често бельото се носи твърде високо на модела: в този случай то може да изцеди плода.

Необходимо е да поставите превръзката, лежаща по гръб, леко повдигайки бедрата: в това положение плодът не притиска предната коремна стена, тъй като е разположен по-високо. Когато една жена стои, матката потъва под собственото си тегло и като я фиксираме в това положение, ние само ще влошим проблемите, с които превръзката е предназначена да се справи. Също така е по-удобно да премахнете превръзката, докато лежите. Доста трудно е да се съобразите с правилото „сваляйте и обличайте, докато лежите“ извън къщата. В случай, че няма къде да легнете, наведете се назад, леко повдигнете стомаха си с ръка и го притиснете, а след това веднага фиксирайте това положение с превръзка. По-добре е да носите превръзката върху бельото си: това ви кара да се чувствате по-комфортно и удължава живота на групата.

Правилно износената лента не трябва да упражнява прекомерен натиск. Коланът на превръзката се поставя косо: той трябва да се изкачва в долната част на гърба, горната част на седалището, след това отдолу под стомаха, опирайки се в бедрата, а отпред - да хване срамната кост. Ако поставите превръзката правилно, след известно време просто ще спрете да го забелязвате, усещайки го върху себе си. Предната клапа на превръзката се закопчава, когато лежите. Напрежението на превръзката в изправено положение се регулира от странични клапани. В бъдеще не е необходимо страничните клапани да се разкопчават и закрепват ежедневно - необходимо е само да се регулира степента на напрежение на превръзката, докато коремът расте.

Фактът, че превръзката не се носи правилно, ще бъде посочено от чувство на дискомфорт. Въпреки това, често през първите 2-3 дни е необходимо да свикнете с нови усещания, едва след това престоят в превръзката ще стане по-удобен.

С всички предимства на превръзката за бременни жени, не можете да останете в нея 24 часа. На всеки 3-4 часа трябва да правите почивка за 40 мин. Превръзката трябва да се сваля, когато бъдещата майка си ляга през нощта или си почива легнала през деня.

Ако превръзката е предписана от лекар по медицински причини, тогава е необходимо да я носите до самото раждане, особено ако прекарвате много време на краката си. Ако го използвате само за подобряване на общото благосъстояние, тогава не е необходимо да го носите постоянно..

За да подготвите вашите маточни и коремни мускули за раждане, пренаталните и постнаталните брекети трябва да се комбинират със специфични упражнения. Дали да носите превръзка по време на фитнес зависи от състоянието на жената. Ако сте свикнали с активен начин на живот, имате силни коремни мускули и здрав гръб, може изобщо да не се нуждаете от превръзка. За други жени превръзката по време на тренировка ще ви позволи да се чувствате по-уверени и да премахнете възможните негативни последици: тъй като мускулите работят активно, болката в гърба може да се появи без превръзка..