Бебето е най-свещеното и ценно нещо в живота на много хора. За да не навредите на този ангел, трябва да знаете, че не можете да излеете водата след къпане на тъмно. Този предразсъдък е дълбоко вкоренен. Народната мъдрост и знаещите хора ще ви кажат откъде е дошла тази забрана и с какво е свързана.

Поради това не можете да излеете водата след къпане на новородено след залез слънце

Познаващи хора съветват първия път, когато къпете бебето си във вода с добавено мляко. Последните трябва да са много, така че водата да не е прозрачна. Това ще сложи защитата на детето от лоши хора и зло око. Освен това във ваната трябва да се постави някакъв сребърен продукт, за да привлече просперитет и благополучие в живота на бебето..

Навремето хората вярваха: ако вечерта излеете вода след къпане на новородено на улицата, тогава черните магьосници и магьосници могат да я използват за свои цели. В това със сигурност има рационално зърно. Защото малкият човек има достатъчно силна енергия, за да могат лошите хора да се обърнат към злото. След къпане водата трябва да се излива само през светлата част на деня, за предпочитане на уединено място, където никой не ходи.

По време на първото къпане на новороденото трябва да бъдат изречени думите на конспирацията: „Изтърпете студа, изтърпете глада, изтърпете всяка нужда. Ангелът Пазител ще помогне да устои на всяко бедствие. Укрепете (името на детето) по дух и тяло. В името на Отца и Сина и Светия Дух. Амин ".

Признаци и суеверия за къпане на бебета

Има много признаци и вярвания, свързани с ритуала за къпане на бебета. Важно е да се вслушате в съветите на народната мъдрост. Те се събраха за повече от едно поколение, така че знаещите хора са уверени в своите преценки (имаха потвърждение). Например, за да не донесете проблеми, болести и неприятности на детето, не можете да го къпете в петък и неделя. Също така е забранено измиването на памперсите във водата, в която е било къпено бебето..

За да може едно момиченце да има бяла и нежна кожа, трябва да се къпе в бяло бельо. Важно е кучетата да не пият водата, в която е било къпено детето. Те се считат за нечисти същества и следователно могат да отнемат всичко добро на детето и да му създадат неприятности и болести (да съсипят целия му живот). Кучето може да се държи само в двора, но в къщата това само ще донесе неприятности.

По време на третото къпане трябва да кажете следните думи на конспирацията: „Чиста вода - на рамото, за здраве. Бас и красота в тялото. Амин. "

Други детски знаци

Има немалко детски признаци, които ще казват на младите майки как да се държат правилно в определена житейска ситуация, за да не навредят на детето си.

Детски знаци:

 • за да може бебето да загуби безсъние, трябва да измиете лицето му с вода, в която лъжиците са били изплакнати след вечеря; можете също да се отървете от безсънието, като изтриете детето с левия подгъв на халата;
 • бебето може да се изплаши, ако го гледате в сън;
 • детето се усмихва насън - ангели са дошли при него и го забавляват;
 • не можете да издигнете детето над главата си след залез слънце - то няма да спи добре;
 • ако отрежете косата на дете под една година, тогава можете да привлечете бедност и мизерия в живота му;
 • първият път, когато детето трябва да бъде подстригано в Велики четвъртък, а след това само малко коса (забранено е да се подстригва плешиво);
 • невъзможно е бебе под една година да се погледне в огледалото - то може да види щастието си;
 • ако отрежете ноктите на бебе под една година, то може да порасне като крадец (можете само да отхапете или отщипете);
 • не можете да поставите детето на масата с крака - то няма да ходи дълго време;
 • не можете да довършите храненето след детето - можете да „изядете“ здравето му;
 • ако бебето е болно, тогава трябва да свалите ризата му и да го закачите на дърво - то ще изсъхне и ще даде изцеление на детето;
 • ако детето се е родило през нощта, то ще бъде щастливо и богато;
 • ако бебето се е родило на Новолуние или на 1-во число, ще живее щастливо до края на дните си;
 • бебето ще порасне силно и здраво, ако му дадете лъжици, изработени от сребро, когато зъбите му поникнат.

Вярвайте или не в народните поличби е работа на всеки. Те обаче се събираха в продължение на много векове и помогнаха да се защитят повече от едно дете от вреда. Някои хора обаче са убедени, че страхът от поличби ги движи.

Защо е забранено да се мият и перат във водата, в която е било къпено детето

Има много признаци и суеверия, свързани с децата. В тази статия ще разгледаме един от най-популярните признаци - защо не можете да се измиете, както и да изперете нещата във водата, където е било къпено детето..

Този знак има няколко тълкувания..

Смята се, че ако използвате вода след къпане на дете за измиване или измиване, тогава бебето се отнема от здравето и то става болезнено.

Съществува и мнение, че цялата отрицателна енергия остава във водата и ако я измиете, тогава човек ще поеме цялата тази негативна върху себе си..

Измиването на нещата в използвана вода ще улесни детето ви..

Друг вариант - измиването или измиването във вода след като детето може да доведе до увреждане на неговия характер и съдба.

Този знак се предава от много поколения, така че има няколко обяснения. В крайна сметка всяко поколение може да добави своя собствена версия или наблюдения.

Струва си да се отбележи, че всички признаци са в главата ни и е работа на всеки да вярва в тях или не. Не напразно се смята, че колкото повече мислим за лошото, толкова повече това лошо ни привлича..

Защо е невъзможно да се измие или изпере нещо след къпане на бебето в тази вода? обясни ако някой знае!

Потребителски коментари

 • 1
 • 2
 • 3

Чух, че е невъзможно... но не разбрах ЗАЩО! о, тези знаци!

извинете, но каква е тази поличба? парцали не трябва да се изплакват и водата да се използва повторно само след измиване на починалия.

Друго изобретение. Не можеш ли да го оставиш в канализацията? И налейте в бутилки и съхранявайте като свещени съдове?

Лекари и OSVOD - за опасностите от плуването в студена вода и защо е забранено плуването на надуваем матрак

Накрая настъпи дългоочакваното топло време и много жители на града и областта решиха да прекарат уикенда край водоемите. Въпреки доста ниската температура на водата (около 16 градуса) на 7 юни, имаше и такива, които искаха да плуват. До какво може да доведе такова къпане, на кого е нежелателно да влиза в студена вода и как да се държи правилно на водата, попита Intex-press лекари и спасители на OSVOD.

Язовир Мишанка. Снимка: Intex-press

Оптималната температура на водата за къпане е 18–20 ° C при температура на въздуха 20–25 ° C. С рязък спад на температурата на човешкото тяло и водата тялото започва да се преохлажда. А хипотермията може да доведе до сериозни здравословни проблеми..

Кой по-добре да не плува

Веднъж попаднало в студена вода (без период на пристрастяване), тялото получава стрес, обясни на Intex-press терапевтът Антонина Беспалова. Поради температурната разлика съдовете и мускулите се спазмират. В резултат на това могат да се развият гърчове. Освен това внезапната хипотермия може да провокира асфиксия или така нареченото „сухо“ удавяне: когато човек отива на дъното не защото е погълнал вода, а поради невъзможността да диша поради ларингоспазъм.

„Плуването в студена вода е особено опасно за хора със сърдечно-съдови заболявания (сърдечни заболявания, пациенти с хипертония и други), деца, възрастни хора и онези, които са горещи с алкохол“, казва специалистът. - Хората, които наскоро са били настинки, също трябва да се пазят.

За тези, които все още се осмеляват да плуват, лекарят препоръчва незабавна смяна на мокър бански костюм или бански за сухи дрехи.

Къпането в студена вода е противопоказано при остри и хронични заболявания:

сърдечно-съдова система (исхемична болест на сърцето с пристъпи на ангина пекторис; инфаркт на миокарда, хипертония и др.);

периферна нервна система (неврит, радикулит, междупрешленна херния);

дихателни органи (пневмония, бронхиална астма, хроничен бронхит и др.);

пикочно-половата система - нефрит, цистит, възпаление на придатъците, простатата и др.;

с възпалителни заболявания на носоглътката, допълнителни носни кухини - хроничен ринит, тонзилит, отит на средното ухо.

Как да плувате правилно

Ако дойдете до резервоара с транспорт (в задушен автомобил или автобус), не трябва веднага да влизате във водата с надеждата да се разхладите, препоръчва Алексей Суворов, председател на регионалната организация в Барановичи OSVOD.

- Ако включите климатика в кола, която е била 35 градуса, човек вероятно ще настине. Ето защо, преди да влезете във водата, си струва да се "охладите" - да позволите на тялото да се аклиматизира.

Не трябва да плувате веднага след хранене, отбелязва Алексей Суворов. Препоръчително е да изчакате поне половин час.

Бичът на спасителя е плуването на въздушни матраци, автомобилни камери и т.н. Според Алексей Суворов използването на такива устройства в открити води е забранено. В допълнение към факта, че човек на такъв съмнителен плаващ плавателен съд може да бъде отнесен далеч от брега, матракът може просто да се спусне и човек може да се удави.

- Веднъж имахме история - каза Алексей Суворов. - Мъжът плува на матрака и заспа. Изплашена съпруга, която загуби съпруга си, изтича на поста.

Спасителните моряци откриха мъж, който спокойно спи на матрак сред тръстиките. Оказа се, че „плувецът“ е измит на брега от течението. И поради гъстата растителност просто не се виждаше.

Докато плувате, Алексей Суворов препоръчва да не плувате далеч от брега и правилно да изчислявате силата си. Това е особено вярно в началото на плувния сезон, след дълга пауза. Освен това, ако не можете да плувате, не излизайте над кръста. Ако сте неуверени, плувайте по брега или към него.

На почиващите е забранено:

оставяйте децата без надзор;

влизайте във водата, докато сте пияни;

плувайте зад оградни знаци и предупредителни знаци;

плувайте и се гмуркайте на забранени и непознати места;

скачайте във водата от язовири, яхтени пристанища, лодки, лодки;

изпращат фалшиви сигнали за бедствие;

движете се в лодка от място на място, когато карате;

използвайте въздушни матраци, автомобилни камери и други помощни средства за плуване.

Колко време децата могат да прекарват във вода

Не оставяйте децата във вода за дълго време: тялото на детето се охлажда много по-бързо от възрастното. Времето, което детето прекарва във водата, трябва да се увеличава постепенно - за предпочитане да започне с пет минути. Също така си струва да запомните, че не е препоръчително бебетата да са във водата повече от 15 минути. Разрешеното време за тийнейджъри е не повече от половин час. Също така си струва да запомните: ако детето е студено, трябва незабавно да го "извадите" от водата.

Защо не можете да се миете и измивате във водата, в която е било къпено детето

Много признаци и суеверия са свързани с децата и тяхното къпане. Един от тях казва: не можете да перете и да перете неща в същата вода, където е било къпено детето. И така, нека разберем какво предвещава тази поличба, откъде е дошло и как да неутрализираме негативното си въздействие..

Какви знаци предвещават, ако плувате или се миете във водата, където е било къпано бебето

Суеверието има няколко тълкувания:

 • Най-важното - измиването или измиването в една и съща вода с бебето отнема здравето му и прави детето болезнено.
 • Има мнение, че цялата отрицателна енергия отива във водата след измиване. Ако се измиете в тази вода, можете да вземете всички лоши неща за себе си..
 • Измиването във вече използвана вода може да обърка детето ви или да го направи по-податливо на разваляне..
 • Съществува и вярването, че измиването на майката в същата вода ще доведе до хидратация на бебето..
 • И последното нещо: измиването и измиването на ръцете във вода след измиване на новородено може да доведе до увреждане на характера и съдбата на бебето..

Откъде идва вярата

Знакът се предава от поколение на поколение. Ето защо тя има няколко интерпретации: с течение на времето значението на поличбата се губи и изкривява.

Вярата има и практическа страна - най-малкото е нехигиенично да се перат и перат дрехи в една и съща вода с дете, а за децата често се събира топла вода, която се охлажда много до края на прането.

Как да неутрализираме негативното влияние на лошите поличби

Къпането на бебето е отговорен процес за родителите, поради което толкова много вярвания са свързани с него. Най-често младите майки вярват в тях: това може да се обясни с липсата на опит и суеверие на по-старото поколение. Също така трябва да знаете как да неутрализирате негативното влияние на поличбите:

 1. Първият и най-важен съвет е, че всички признаци са само в главата ви. Следователно просто трябва да се опитате да не вярвате и най-вероятно популярната поличба няма да се сбъдне. Ако не можете да се отървете от предупрежденията от главата си, използвайте въображението си: представете си в главата си как взимате гума и изтривате лоша вяра на лист хартия.
 2. Измислете "анти-поличба". Всичко ще направи, например, след измиване в използвана вода, почукайте три пъти на дърво или плюйте през рамото си. Въпросът не е в действието, а във факта, че след прилагането на "анти-поличбата" всяка лоша поличба ще бъде неутрализирана, най-важното е да вярвате в нея.

Сега знаете защо не можете да се измиете и да се измиете в същата вода, в която се е измило детето. Тази мъдрост се предава отдавна, но не бива да я следвате и сляпо: преди хората бяха по-суеверни и всякакви съвпадения веднага станаха популярни знаци. Ако искате, но не можете да следвате знака, използвайте съвети за неутрализиране на негативното въздействие.

Доктор Комаровски за къпане на новородено

 • Характеристика:
 • Обучение
 • Дали да се къпете с незараснала пъпна рана?
  • Масаж
  • Температура на водата
  • Време
  • Билки и отвари
 • Какво да правите, ако детето не обича да се мие и крещи?
 • Голяма вана
 • След
 • Съвети

Къпането за новородено дете и родителите му е цяло събитие (особено ако е първото след болницата). Както всеки много отговорен бизнес, този процес повдига много въпроси: как и кога да се къпете, да кипвате вода или не, дали е възможно да се добавят отвари от билки и колко често да се прави, опасно ли е водата да попадне в ушите и т.н. Известният педиатър Евгений Комаровски в своите книги и статии многократно е говорил за основните правила и принципи на организиране на водни процедури за бебе.

Струва си да помислите за най-важните моменти, които трябва да знаете, за да може къпането да носи удоволствие и полза както на детето, така и на родителите му.

Характеристика:

Водните процедури са полезни за абсолютно всички бебета от първите дни на живота. В утробата трохите са във водната среда и затова им е познато и скъпо. Малкото дете се чувства като у дома си във водата. Къпането е не само хигиенна процедура, насочена към поддържане на кожата и косата на детето чисти. Приемането на вани насърчава физическото развитие, носи елемент на игра и следователно има положителен ефект върху психическото и емоционалното развитие на бебето.

Преди няколко десетилетия педиатрите категорично забраниха къпането на дете с незараснала пъпна рана, противопоставиха се на сурова некипната вода и наложиха много доста строги изисквания и ограничения за родителите.

Съвременните лекари гледат на къпането по-демократично.

Родителите с опит, като правило, имат много по-малко трудности при къпане на новородено у дома за първи път, отколкото при новосформираните майки и бащи, получили първородните си на ръце само преди няколко часа. Комаровски съветва спартанецът да бъде спокоен. Именно това е гаранцията за успех в трудната материя за къпане на трохи..

Обучение

Бебето трябва да има всичко необходимо за приятна баня. Мама и татко трябва да се погрижат за това предварително. Дори по време на бременност родителите обикновено купуват необходимото оборудване. Не бива да хвърляте пари в канализацията и да купувате много ненужни неща - например няколко комплекта гумени играчки за игра във водата. Според Комаровски най-необходимото е:

 1. Баня. Дори ако наистина искате веднага да започнете да практикувате къпане в голяма баня или съвместни водни процедури, Евгений Олегович съветва да си купите обикновена малка детска пластмасова вана и да я използвате през първите 2-3 месеца от живота на детето. Причините са няколко: в малко пространство детето е по-удобно, по-лесно е да напълните малка вана с топла вода, дори и да няма водоснабдяване и е по-лесно да се измиете и поддържате чиста, отколкото голяма вана, която се използва не само от бебето, но и от цялото семейство.
 2. Термометър за вода. Отначало родителите ще се нуждаят от него, за да не се объркат с температурата на водата, която е оптимална за водните процедури на новороденото. Малко по-късно мама и татко ще разберат каква вода детето харесва най-много и ще могат да се справят без това устройство. Въпреки това, термометърът може да дойде по-късно, ако родителите решат да закалят детето и Комаровски силно препоръчва да се направи това на всички без изключение. Сега в продажба има термометри за играчки (пластмасови жирафи, змии и други знаци). Те могат да бъдат страхотно забавление за дете, когато започне да играе внимателно по време на вечерно плуване..
 3. Сапун. Трябва да си купите специален бебешки сапун. Комаровски обаче не препоръчва да го използвате често. Лекарят смята, че е напълно достатъчно да се къпе детето със сапун 1-2 пъти седмично. Не трябва да купувате гъби и кърпи, тъй като бебешката кожа е много нежна и уязвима. Евгений Олегович смята за най-добрия вариант да напени собствената си ръка и лесно да избърше кожата на детето. Ако наистина искате да се насапунисате с нещо, тогава е по-добре да отдадете предпочитание на специални ръкавици за къпане на бебета. Време е малко по-късно на рафта на банята да се появят новомодни и рекламирани продукти „без сълзи“. През първите няколко месеца от живота детето не се нуждае от такива гелове и шампоани..
 4. Кърпа за баня. Детето трябва да има собствена кърпа. Вафла или хавлиена кърпа не е подходяща за бебе. Трябва да изберете много мек, голям продукт, така че бебето да може да бъде увито в него от главата до петите. Комаровски обръща внимание на текстилните багрила, които могат да бъдат доста алергенни за нежната кожа на бебето. По-добре е да се даде предпочитание на бели или светли кърпи, изработени от естествени тъкани (изобщо без оцветители).
 5. Плъзгач или хамак. Това е удобен аксесоар за къпане при липса на допълнителен чифт ръце. Ако няма помощ и не е предвидено, няма да е трудно да изкупите бебето с помощта на пластмасова пързалка или висящ хамак, който е прикрепен към краищата на бебешката баня..

Възможно ли е да плувате във вода след дете

Публикувано от Liu »сряда, 31 март 2010 г. 10:32 ч

Дари, когато плувате във вода с температура от 33 градуса, е нереалистично да се преохладите. Нещо повече, постепенно сте стигнали до такава температура. Най-вероятно бебето е хванало вируса от един от членовете на семейството (не непременно явно болен).

Освен температурата, какви са симптомите на бебето? Единственото нещо, което ми идва на ум във връзка с къпането, е, че ако бебето бъде доведено в хладно помещение от топла, мокра вана, ухото може да боли. Кликнете върху "tragus" (изпъкналост на ушната мида), проверете дали има болезнена реакция.

Обадихте ли се на лекар? Ако се диагностицира диагноза ARVI, къпането няма нищо общо с това. Ако отит на средното ухо, къпането няма нищо общо, но трябва да се уверите, че вратата към банята е отворена по време на къпане.

Докато детето има треска, по-добре е да се къпете в топла вода (36-37 градуса), а след възстановяване можете да се върнете 33 (след няколко дни) и допълнително да намалите.

Оправяйте се и се наслаждавайте на здравето си! Съпругът може да бъде посъветван да прочете всички раздели от главата „Къпане“ в книгата „Здравето на детето и здравият разум на неговите роднини“. Разчитайте на здравия разум, бащите на бебета (и по-големи деца) го уважават.

Публикувано от Dary »сряда, 31 март 2010 г. 10:59 ч

Благодаря ви, затова му казвам същото, че е вирус, той кашля малко, носът му изсумтява. По-големият можеше сам да го доведе от детската градина от работа и 2 дни преди това наистина бяхме в клиниката. Що се отнася до четенето, аз вече му приплъзвам тази книга навсякъде - не я чета в нито една, но той ми казва, че съм фиксиран, не знам как да му предам

Добавено след 5 минути 39 секунди:

да, стаята не е студена 22-23, лекарят каза ARVI, ушите са нормални.

Публикувай в hackee »сряда, 31 март 2010 г. 11:09 ч

Дари, остави баща си зад себе си, в противен случай ще отиде "напротив", ще започне да доказва, че той е основният, а не Комаровски. С голяма вероятност детето има вирус, донесен от клиниката. Докато температурата не е необходима за къпане. След това трябва да започнете с 2 градуса по-високо, т.е. Отначало 35 градуса ще се оправят. А с татко трябва да имате търпение, той постепенно ще свикне. Потърсете засега други съюзници. Намалихте температурата много постепенно, всичко върви добре, след заболяване възобновете понижаването. Ако татко е категорично против, оставете засега на 32, оставете татко да свикне с идеята, че това не е неестествено. Междувременно изчакайте лекаря, солеви разтвори в носа (предварително загряти в ръката например), влажен въздух, прохлада и топли дрехи. И най-важното е излишното пиене. Възстановете се

Добавено след 1 минута 26 секунди:

Е, стана ясно с диагнозата. Опитайте се да не прегрявате бебето, от това температурата ще намалява по-бавно.

Публикувано от Dary »сряда, 31 март 2010 г. 11:29 ч

Публикувано от Yliana »сряда, 31 март 2010 г. 11:35 ч

Публикувано от VZHZHIK »Понеделник, 12 април 2010 г. 16:54

Публикувано от Dary в вторник, 13 април 2010 г. 08:46

Пост на Лиу Вторник, 13 април 2010 г. 21:35

Публикувано от tinakari сряда, 14 април 2010 г. 07:03 ч

Публикувано от Dary »сряда, 14 април 2010 г. 11:52 ч

Публикувано от tinakari, четвъртък, 15 април 2010 г. 06:03

Пост на Trufaldin »Нед. 27 февруари 2011 г. 12:53 ч

Ще ям въпроси и тук.
След изписването от болницата те не къпаха бебето, докато (според книгата на EOK) щипката не падна от пъпа, въпреки че всички роднини крещяха, че трябва да се къпят в преварена вода, а в болницата настояваха за къпане от първия ден. Оцеляхме, първия ден направих 36 градуса, вратата беше отворена, температурата в банята и в спалнята, където спи дъщеря ми, беше 21 градуса (нищо по-ниско - проветрявам и изключвам батериите).
1) За 10 дни достигнахме 31 градуса.. Вероятно е бързо?
2) докато се къпете, на ръцете се появява нещо като мрежа от кръвоносни съдове. Разбирам, че е мраморна кожа? Или не? Колко е страшно?
3) Преходът от 32 към 30 градуса, случайно успяхме за един ден - банята се охлади по-бързо, отколкото си мислех, докато правехме гимнастика. В продължение на 2 дни дъщерята суха сутрин, впечатлението за хрема, макар че измиването с морска вода Маримар не показваше очевидни сополи, тя киха само няколко пъти. Гмуркане - не се гмуркайте още. Тя наистина не иска да се движи в банята. Плуваме с манекен - защото 20 минути след сън и тя вече е гладна, без манекен вика навсякъде, не само в банята, но и с манекен - тя мляко мляска и това е всичко. Може ли това да е след като температурата ми падне? Или е възможно овлажнителят да работи прекалено дълго време (без влагомер)? Или може би това е норма? Мрънкане и впечатлението за хрема само сутрин и само докато лежите - вдигам от креватчето, за да се храня - диша нормално, няма температура, спи и се храни както обикновено.. Кажете ми, иначе ме е страх да стартирам болестта, ако има такава.
4) от момента преди около 4 дни те смениха бодитата със затварящи се дръжки за обикновени - ръцете (ръцете) са лед през цялото време, когато не се хранят или са на ръце. Шийните и коленните гънки са топли. Свързано ли е с плуването и какво да правя в тази ситуация?

Предварително благодаря на всички, които отделиха време за изясняване. Съветът е много необходим, в противен случай другите само се обаждат на садист и извиват пръст в слепоочието му.

Водни процедури: 10 въпроса относно къпането на бебе

Първото къпане на новородено е едно от най-вълнуващите преживявания в живота на новите родители. Като правило има много въпроси, свързани с него. Предлагаме да разгледаме най-често срещаните от тях.

Кога да се къпе новородено за първи път?

Преди това на младите родители не беше позволено да къпят бебето си във вана, докато пъпната рана не заздравее напълно. Но предвид факта, че заздравяването понякога продължава до 2 седмици и липсата на добро почистване на кожата може да доведе до дразнене и възпаление, времето за започване на водните процедури беше преразгледано. Днес, съгласно препоръките на педиатрите, можете да започнете да къпете новородено още на следващия ден след изписването от болницата. Ранното къпане е безопасно и полезно за бебето.

Разрешено е да се къпят бебета, при които пъпната рана все още не е излекувана напълно, и дори такива, които още не са отделили пъпната връв. Ако поради някакви обстоятелства къпането се отлага, е необходимо ежедневно да се избърсва кожата на бебето с мека мокра гъба или бебешки кърпички. Не можете да къпете бебето само ако има висока телесна температура или други признаци на заболяване.

Какво и къде да се къпете?

Бебетата се къпят в специална бебешка вана до пълното зарастване на пъпната рана (до 3-4 седмици). Въз основа на факта, че банята няма да се изисква дълго, не е разумно да се купува много скъпа. Когато се подготвяте за къпане, трябва да подготвите бебешка вана, измита със сапун, мека хавлиена кърпа или топла пелена, бебешки сапун, продукт за баня, кофа с чиста вода за изплакване и воден термометър.

Можете да се къпете в банята или в стаята, където и да ви е по-удобно. Основното изискване към помещението е липсата на течение и температура на въздуха около 24-25 ° C. Поставете ваната така, че да не се налага да стоите в неудобно положение, докато държите бебето си. За да облекчат гърба на родителите, производителите на детски аксесоари са измислили различни устройства за подпомагане на бебето във водата: вложки от пяна, рамка и пластмасови пързалки. Много е удобно да ги използвате.

Може да ви посъветват да потопите бебето във водата с памперс: така че да не се страхува, да му е топло и т.н. Както показва обаче практиката, използването на памперси не е оправдано. Те само се объркват и пречат на измиването на бебето добре..

Каква трябва да бъде температурата на водата?

За да е удобно бебето, температурата на водата трябва да бъде около 36-37 ° C. Температурата на водата трябва да се измерва с воден термометър. Не трябва да разчитате на собствените си чувства, когато определяте температурата с лакът - възприемането на температурата е индивидуално.

Понякога родителите, водени от субективни чувства, смятат водата при 36-37 ° C за студена и я правят по-топла. Все пак трябва да се съсредоточите върху показателите на термометъра, тъй като именно тази температура е оптимална за къпане на бебето. При по-висока температура бебето може да прегрее, което в резултат ще се прояви под формата на безпокойство, нарушения на съня или обратно летаргия.

След 1 месец водните процедури вече могат да се комбинират с втвърдяване. След това те започват постепенно да понижават температурата на водата с 1 градус на всеки една до две седмици, довеждайки я до 28-300C.

Кипнете вода, добавете калиев перманганат?

Къпането на детето само във варена вода, добавяне на калиев перманганат се препоръчва по-рано, за да се предотврати инфекция на пъпната рана и кожата на бебето. Но според настоящите насоки кипенето на вода и добавянето на антисептици не влияе по никакъв начин на риска от инфекция. А вероятността от отрицателен ефект на калиев перманганат върху тялото на детето е няколко пъти по-висока. Затова бебетата се къпят в обикновена чешмяна вода..

Ако обаче бебето има чувствителна кожа и обрив се появява на хлорирана вода от чешмата, тогава водата трябва да бъде подготвена за къпане. За да се премахне излишния хлор, той трябва да се защитава в продължение на 2 часа и да се разрежда с вряща вода преди къпане.

Къпането на бебето в слаб разтвор на калиев перманганат може да бъде предписано от педиатър за различни гнойни кожни заболявания. Тъй като кристалите на калиев перманганат могат да причинят тежки изгаряния при контакт с кожата на бебето, трябва внимателно да се спазват предпазните мерки. В никакъв случай не трябва да се добавя калиев перманганат директно към водата за къпане. Първо, разтворете малко количество кристали в отделна купа и след това изсипете част от разтвора във ваната.

Как да се къпете правилно?

Когато започнете да се къпете, опитайте се да не се изнервяте или страхувате, тъй като безпокойството и страхът ви могат да се предадат на вашето бебе. Бебето трябва да се спуска бавно във водата: първо краката, след това тялото.

В банята бебето трябва да се държи по такъв начин, че водата да достига само до горната трета на гърдите (до нивото на зърната). С едната си ръка поддържате детето под закачалките, а с другата манипулирате. Първо измийте внимателно всички кожни гънки и тялото на бебето и едва в края на къпането измийте главата. Първото къпане може да продължи около 5-10 минути. По-късно, ако бебето обича да плува, водните процедури могат да се удължат до 15-20 минути.

Не изваждайте бебето рязко от ваната. Внимателно го повдигнете с главата надолу и изплакнете останалия сапун с чиста вода от лъжичката. След това увийте бебето с кърпа и подсушете кожата с леки движения. Кожата на бебето трябва да се попие с кърпа, не можете да я избършете, това може да я повреди.

И ако водата попадне в ушите ви?

Мнозина се страхуват да намокрят ушите на бебето, тъй като вярват, че водата, попадаща във външния слухов проход, може да провокира възпаление на средното ухо - отит на средното ухо. В продължение на девет месеца вътрематочен живот детето е съществувало във вода, следователно тази среда му е позната и е готово за факта, че водата може да попадне в ушите. Не може да има вреда от навлизането на вода в ушите на бебето. Хипотермията след плуване е опасна. За да го избегнете, достатъчно е веднага след къпане да отстраните вода от ушния канал с памучни топки: вкарайте парче памук в ухото на бебето и изчакайте, докато попие вода.

Каква козметика да се използва?

За да изкъпете бебето си, може да се нуждаете от бебешки сапун и шампоан, а след като излезете от банята, бебешко олио и крем. През първите месеци не трябва да се увличате с продукти за измиване: къпането на бебето със сапун е напълно достатъчно веднъж седмично. По-добре е бебешкият сапун да е на растителна основа, като сапуна "Krokha". Съдържа естествени тропически масла и растителни компоненти, които внимателно се грижат и почистват чувствителната бебешка кожа, предпазват я от изсушаване и дразнене..
Шампоанът за къпане не трябва да съдържа парабени, SLS, DEA, синтетични полимери и оцветители. Те могат да проникнат през кожата и да се натрупват в тялото на бебето, причинявайки дразнене, сърбеж и алергични реакции. По-безопасни са продуктите на растителна основа, като бебешки шампоан "Krokha". Този шампоан се препоръчва от Изследователския институт по педиатрия на Министерството на здравеопазването на Руската федерация за употреба при бебета от първите дни на живота и е подходящ за ежедневна употреба. Дори и да попадне в очите, това не дразни лигавиците. Този шампоан е базиран на формула от кокосово масло и захарна тръстика, която нежно почиства и подхранва бебешката кожа. Екстрактът от лайка в шампоана облекчава възпалението, дразненето, лющенето и успокоява чувствителната кожа на бебето. Екстрактът от пшеница възстановява нормалния водно-липиден баланс на кожата, овлажнява и омекотява.
За да предотвратите появата на сухота и лющене след къпане, можете да нанесете върху кожата на бебето крем или масло "Троха". Те са създадени на базата на естествени и растителни съставки, не предизвикват алергични реакции и перфектно се грижат за нежната кожа на бебето. Те не съдържат опасни парабени, ПЕГ, синтетични масла и минерални масла и оцветители.
Бебешки крем "Krokha" съдържа зехтин, витамин Е, пантенол и масло от борови ядки. Маслото от кедрови ядки е източник на витамини А, F, B2, B1, E, PP, Омега 3-6-9 мастни киселини, аминокиселини и микроелементи. Смята се, че маслото от кедрови ядки е едно от най-ефективните средства за лющене и суха кожа. Хидратира и предпазва добре кожата. Маслото от кедрови ядки се използва при обрив от пелени, диатеза, за профилактика на детски дерматит, зарастване на рани, ерозия, изгаряния и възпаления. В случай на алергични прояви, той облекчава сърбежа, зачервяването, подуването и успокоява кожата.

Бебешко олио "Krokha" съдържа зехтин, слънчогледово масло, натурален витамин Е и масло от борови ядки. Липидите на растителните масла са подобни на тези на кожата, така че маслото се абсорбира добре в кожата и не оставя мазен филм. Активните билкови съставки и масла облекчават зачервяването и насърчават заздравяването на кожата в областта на пелените. Слънчогледовото масло овлажнява сухата кожа, омекотява и ускорява нейната регенерация. Зехтинът помага за заздравяването на щетите. Витамин Е облекчава дразненето и лющенето, помага на сухата кожа да възстанови водно-липидния баланс. Естественото бебешко масло "Krokha" не съдържа минерално масло, вазелин и парафин.
Изборът на козметика играе важна роля за поддържането на здравето на детската кожа, тъй като днес много детски козметични продукти съдържат опасни силно алергенни компоненти - парабени, минерални и синтетични масла, SLS / SLES, PEG / PPG, багрила, животински продукти,
рафинирани продукти (парафин, вазелин и др.). Те причиняват суха кожа, дразнене и сърбеж. Прониквайки в кожата и натрупвайки се в тялото, те провокират алергични реакции. По-добре е да се доверите на естествената козметика като бебешка козметика "Krokha", за да се грижите за кожата на вашето бебе. Високото качество на продуктите от тази марка се потвърждава в дерматологичните проучвания и се препоръчва от Изследователския институт по педиатрия към Министерството на здравеопазването на Руската федерация за употреба при бебета от първите дни на живота..

Кога да отидете до голямата баня?

Можете да започнете да плувате в голяма баня, когато бебето ви е на месец. Преди да изкъпете бебето, ваната трябва да се измие старателно. Уверете се, че върху него няма следи от перилни препарати. Ако ще започнете клас по плуване за бебета, вземете почти пълна вана с вода.

Как да се справим с дете в голяма баня?

Къпането в голяма баня дава възможност да научите бебето си да плува от първите месеци. Упражненията във вода имат благоприятен ефект върху развитието на бебето, успокояват нервната система и облекчават хипертоничността. Поддържайки подмишниците на детето, спуснете ги вертикално във водата, след това ги сложете на гърба и, като ги поддържате под раменете, ги движете напред-назад по водата, нарисувайте осмици. Детето ще движи краката и тялото си, опитвайки се да остане във водата. Донесете бебето отстрани на ваната с крака и оставете бебето да се отблъсне от него. След това можете да правите рефлекторно ходене: поставете бебето изправено, така че да стигне дъното на ваната, и го наклонете леко отпред - детето ще започне да ходи. Наблюдавайте реакциите на бебето по време на час. Ако започне да се изнервя, уморен - спрете да спортувате..

Плувните кръгове и капачки са безопасни?

За упражнения в голяма вана можете да използвате специални кръгове и шапки за къпане. Те помагат на бебето да остане на вода без помощ. Такова плуване е полезно и безопасно за бебето, но когато провеждате класове, определено трябва да вземете предпазни мерки. Уверете се, че кръгът около врата е облечен правилно, не е прекалено стегнат или разхлабен, за да не се изплъзне детето. В никакъв случай не оставяйте бебето без надзор във ваната, за няколко секунди са му достатъчни да се задави. Продължителността на уроците може да бъде до 20-30 минути. Като правило, след изразходване на много енергия по време на плуване, бебетата след него се хранят с апетит и бързо заспиват.

За да може вашето мъниче да обича плуването, вие сами трябва да се отнасяте с водата без предразсъдъци. Тогава любовта ви към водата със сигурност ще бъде предадена на детето ви. И колкото по-скоро започнете, толкова по-добре..

Не се притеснявайте, ако нещо не се получи при първите ви опити. С времето ще се научите как да правите всичко както трябва и ще станете истински експерт в къпането на бебето..

Опасно плуване. Какви болести могат да бъдат засегнати в езерце или езеро

Нашият експерт е терапевтът Ирина Вечная.

Патиците летят

Ако видите семейство патици, които спокойно се люлеят на повърхността на езерото, по-добре е да откажете да плувате. Факт е, че сладките птици могат да действат като носител на много неприятна болест - церкаридоза, която в народите се нарича сърбеж на банисти.

Болестта се причинява от паразит, наречен церкария, който е по-малък от 1 мм. Въпреки факта, че водолюбивите птици действат като „гостоприемник“ на паразита, церкариите могат да проникнат и в човешката кожа. В този случай паразитът умира, но може да причини силна алергична реакция, дразнене на кожата, придружено от обрив и много силен сърбеж. Възможно е и повишаване на телесната температура до 38 градуса..

За облекчаване на симптомите обикновено се предписват антихистамини, кожата се избърсва с разтвор на салицилов алкохол, оцет, подкиселена вода или лимонов сок.

Рискът от заразяване с церкаридоза е особено висок в резервоарите със застояла топла вода, покрити с водна ряска.

Кравите отишли ​​да пият

Ако до резервоара има ферма, където планирате да плувате, а на брега се намират кравешки сладкиши, по-добре е да се въздържате от плуване. В такива резервоари е лесно да се разбере чревна инфекция. За да направите това, просто отпийте глътка вода..

Типични симптоми: гадене, повръщане, диария, коремна болка. Често към тях се присъединява повишена телесна температура. При първите признаци на чревна инфекция пийте активен въглен (1 таблетка на 10 кг телесно тегло) и се опитайте да пиете повече. По-добре е да използвате подсолена вода като напитка (1 част сол на 10 части вода). Сухите плодове от череша и боровинки ще помогнат да се справите с лека диария, но ако говорим за сериозни инфекции (изпражнения по-често 5 пъти на ден, повръщане по-често 3 пъти на ден), не можете да направите без намесата на лекар. Факт е, че чревните разстройства могат да бъдат причинени както от вируси, така и от бактерии. В първия случай пиенето на антибактериални лекарства е безполезно, а във втория те са необходими. Следователно само лекар може да предпише правилното лечение..

Потоците мърморят

Ако летните вили се намират в непосредствена близост до резервоара, внимателно инспектирайте брега за канализационни тръби, водещи до водата. Ако те са там и от тръбата излиза специфична миризма на отпадъчни води, плуването в такъв резервоар е изпълнено не само с чревни инфекции, но и с хепатит А. Инкубационният период на заболяването е от 14 до 28 дни, като симптомите на заболяването включват диария, загуба на апетит, гадене, потъмняване на урината и жълтеница. Възрастните обикновено имат по-малка толерантност към болестта, отколкото децата. Няма специфично лечение за хепатит А, но това не означава, че можете да се справите без помощта на специалист. Пациентите се нуждаят от детоксикационна терапия и назначаването на хепатопротектори за поддържане на черния дроб. Възстановяването е бавно и може да отнеме няколко седмици.

Твърдо сметище

Боклукът на брега или сметището наблизо е най-опасният квартал за резервоар. Боклукът може не само да се превърне в източник на чревни проблеми и да причини алергични реакции, но и да привлече плъхове. И тези гризачи служат като носители на много опасна инфекция - лептоспироза. Можете да се разболеете, като случайно погълнете вода, замърсена с микроорганизми. Симптоми на заболяването: висока температура, болки в мускулите и ставите, повръщане, жълтеница. Не се опитвайте да се излекувате, незабавно посетете Вашия лекар. Лептоспирозата е смъртоносна!

Върби край езерцето

Дърветата, наведени директно над водата, макар и да не представляват риск от инфекция, също могат да навредят на къпещите се. Счупени клони, увиснало дърво отдолу могат да доведат до нараняване. Ето защо, когато плувате в такива резервоари, трябва да внимавате, особено ако водата е непрозрачна.

Не се страхувайте?

Къпещите се имат няколко общи проблеми, някои от които са напълно неоснователни. Съществуват обаче и добре обосновани страхове. Нека се опитаме да се справим с реални и измислени опасности.

Заразете се с въшки. Рискът е минимален. Въпреки факта, че паразитите могат да останат живи във вода с температура най-малко 17 градуса, те могат да бъдат уловени само при близък контакт с гостоприемника.

Получете инфекция, предавана по полов път. Нито хламидиите, нито гонореята, нито сифилисът, нито ХИВ се предават през водата.

Вземете гъбички. Във водата не сте в такава опасност. Вярно е, че гъбните спори могат да продължат да съществуват в плажния пясък, на платформи и стълби, водещи към водата, или на шезлонги. Ето защо, ако има много хора на плажа, по-добре е да се въздържате от ходене боси, да сложите постелка на шезлонг или на земята, а когато се приберете, вземете душ и обработете краката си с какъвто и да е антисептичен разтвор..

Хвани червеите. Някои чревни паразити наистина са способни да оцелеят в открити води. Особено опасни са езерата и реките, в които попадат отпадъчните води..

Станете жертва на конски косми. Този червей, който живее предимно в застояла вода, прилича на дълго жива коса (оттук и името). Мнозина са сигурни, че той е в състояние да проникне в тялото през кожата и да достигне до сърцето. Всъщност конският косъм е напълно безопасен за хората и други бозайници. Този червей паразитира само насекоми.

Възможно ли е да плувате във вода след дете

Служителите на кметството говориха за подготовката на плажовете

В Ярославъл е разрешено да се плува на три официални плажа на Волга и Которосл.

Снимка: Александра Савельева

В Ярославъл властите се подготвят за началото на плувния сезон. Поради коронавируса, той не беше открит тази година на 1 юни, както обикновено. И все още няма дата, когато това ще се случи. Но хората вече плуват с голяма сила.

Днес, на общоградската среща на кметството на Ярославъл, ръководителите на областите казаха къде можете да плувате в града и къде е забранено.

„Оборудването на централния плаж в парка„ Подзеление “е готово“, каза Андрей Андреев, първи заместник-началник на администрацията на районите Кировски и Ленински. - Единственото, което тревожи, са пробите вода, които не отговарят на стандартите. Ето защо чакаме информация от Роспотребнадзор.

„В Брагино е забранено да се плува в езерото в парка на 30-годишнината от Победата, в кариерите зад Алтаир и във Волга край Павловската горичка и Иванков“, каза Екатерина Мусинова, ръководител на районната администрация на Дзержински. - Има официално място за плуване - това е градският плаж на 1-ва Норска насип. Има кула за спасители и плажът е почистен. Но Волга вече е достатъчно повдигната, така че плажът е силно наводнен.

- Има официално място за плуване отвъд Волга - това е плажът Тверицки - каза Андрей Мамонтов, ръководител на областната администрация на Заволжски. „Обработено е от кърлежи, тревата е окосена, плажното оборудване е боядисано и боклукът се изнася ежедневно. Не можете да плувате на Шевелюха и на плажа на Резинотехника.

„Потенциално опасно е да се плува в Петропавловския парк, Парка на петролните производители и в парка„ Судостроители “, добави Андрей Удалцов, ръководител на администрацията на областите Красноперекопски и Фрунзенски. - Нямаме официални плажове. На Волга има място за почивка в района на Коровники, така че този плаж също е неоторизиран.

Спасителите на Центъра за гражданска защита ще работят на три официални плажа (Централен на Которосл, Тверицки и Норской на Волга). Има спасителни кули.

- Това дава добър резултат - сигурен е кметът на Ярославъл Владимир Волков. - Миналата година, благодарение на работата на спасителите, нямаше нито един удавник на официалните плажове. Тази година ще се опитаме да постигнем същите резултати.

Те планират да организират спасителен пост на неоторизиран плаж на Волга в района на Коровники. Също така служители на кметството казаха, че плажовете се почистват три пъти на ден и скоро трябва да се появят тоалетни.

Миналата година от трите официални плажа (Централен, Tveritsky, плажът в Norskoy в квартал Dzerzhinsky), плуването беше разрешено само във Волга на плажа Tveritsky. На други места водата се оказа опасно замърсена, включително в кариерите Прусовски, които са популярни сред жителите на Ярославъл..