Когато плановете ви се развалят от непредвидени обстоятелства, това разваля настроението. Ако едно момиче е планирало пътуване до басейна или аквапарка и внезапно има менструация, това е много неприятно. Но в такава ситуация всеки представител на нежния пол ще си спомни за тампоните. В края на краищата изобщо не е необходимо да си отказвате радостите, когато има доказано средство за интимна хигиена..

И все пак, решавайки проблема по този начин, неволно се питате дали е възможно да плувате с тампон, дали инфекцията ще проникне в гениталиите по време на менструалния поток с вода от басейна, дали ще причини вреда. Нека да разберем.

Основни правила

Всъщност по време на менструация женската репродуктивна система е най-уязвима към инфекции. Това е така, защото в такъв момент маточният канал се разширява, вагиналната микрофлора е по-слаба от обикновено.

Съвременните хигиенни продукти улесняват живота на момичетата, които не са свикнали да се отказват от плановете си поради менструация. Независимо от това, този „помощник” в критични дни абсорбира течността както отвътре, така и отвън. Следователно инфекциите от резервоара лесно попадат в женското тяло..

За да се предпазите, трябва да спазвате някои правила при плуване в критични дни:

 • необходимо е да се постави хигиенен продукт непосредствено преди потапяне във вода и веднага след излизане от басейна тампонът трябва да се смени;
 • тъй като хигиенният продукт вътре в тялото създава добри условия за размножаване на патогенна микрофлора, препоръчително е да се използва само в краен случай;
 • плувайте в басейна в онези дни, когато отделянето вече не е обилно;
 • във вода, можете да прекарате не повече от половин час;
 • необходимо е да сменяте тампона по-често от веднъж на всеки 3 часа, така че използването му да не води до възпаление на влагалището;
 • трябва да вземете специални тампони за къпане. Те абсорбират много повече от обикновените. Благодарение на това можете да останете по-дълго във водата и да не се притеснявате, че менструалният поток ще изтече..

Плуването в критични дни има както плюсове, така и минуси.

Много е важно да използвате правилно тампоните, затова препоръчваме да прочетете допълнителна информация по тази тема..

професионалисти

Сред положителните аспекти се открояват следните:

 1. След като дойде в басейна с тампон, момичето няма да пропусне спортна дейност.
 2. Водните процедури в морето по време на менструация не са опасни, тъй като солената морска вода не допринася за растежа на бактериите.
 3. Плуването по време на менструацията намалява болката и ви кара да се чувствате по-комфортно.
 4. Тампонът абсорбира изхвърлянето, така че не е нужно да се притеснявате за теч.

Минуси

Този процес има и отрицателни аспекти:

 1. Инфекциозни заболявания, които лесно се взимат от водата по време на менструация.
 2. Честата смяна на хигиенни продукти може да раздразни вагиналната лигавица.
 3. Прекомерното кървене може лесно да изтече през мокър хигиенен продукт.
 4. Сърбежът и паренето могат да се появят като реакция на използването на неподходящ тампон.
 5. Има голяма вероятност от възпаление на родовия канал, в резултат на което дори могат да се образуват пукнатини в матката.

Препоръчваме също да прочетете допълнителна информация за плюсовете и минусите на тампоните за жени..

Възможно ли е да плувате с тампон

Най-доброто лечение с вода през критичните дни е вземането на душ. Плуването във всяка друга водна маса носи риск от инфекция, така че по време на менструацията е по-добре да се въздържате от подобни дейности. Но ако въпреки това е необходимо, тогава е необходимо да се използват специални тампони за басейна, а също и да се сведе до минимум престоя във водата.

В плувен басейн

В добър басейн, където водата се обработва правилно и се загрява до желаната температура, рискът от попадане на микроби в незащитения организъм е минимален. Следователно на такова място можете да плувате с тампон, ако останете във водата не повече от половин час..

Препоръчително е да посещавате такива институции не в първите дни на менструацията, когато отделянето е особено обилно и жената се чувства зле.

На морето

Рискът от инфекция при плуване в морето в критични дни е много по-нисък, отколкото в други водни басейни. Солената вода е добра защита срещу вредните бактерии. Основното нещо е да се придържате към правилата:

 • изчакайте първите няколко дни, когато има най-обилно отделяне;
 • не влизайте в студена вода, за да не получите възпаление на гениталиите;
 • избягвайте да плувате в морето, ако се чувствате зле.

В открита вода

Плуването в река, езеро или затвор е най-опасно в сравнение с басейн или море, тъй като има голям брой различни бактерии. Хигиенният продукт абсорбира влагата отвътре и отвън, така че матката, незащитена от инфекция, може да бъде сериозно увредена. Да, и в хладна вода в такива дни е лесно да настинете репродуктивните органи. Заслужава ли си да рискувате здравето, за да бъдете във вода със съмнително качество, всяка жена решава сама.

Противопоказания

Забранено е плуването с тампони в критични дни:

 • с обилно кървене;
 • наличието на възпалителни процеси в матката;
 • общо неразположение, гадене, слабост.

Трябва да се помни, че продължителната употреба на тампона увеличава риска от инфекция. И дори правилно подбраният хигиенен продукт не гарантира, че ще възникне алергия или непоносимост към чуждо тяло..

Мнението на гинеколозите

Експертите не препоръчват да приемате водни процедури по време на менструация, защото:

 1. Шийката на матката през този период прилича на отворена рана, всяка инфекция лесно прониква в репродуктивната система на женското тяло и тампонът не предпазва от проникване на бактерии заедно с влагата.
 2. Бактериите, които са опасни за здравето на жените във водата, свързвайки се с менструалната микрофлора във влагалището, могат лесно да причинят възпаление.
 3. Белината в басейна дразни уязвимия ендометриум по време на менструация.

И въпреки това нито един гинеколог категорично не забранява плуването по време на менструация. А при особено болезнена менструация дори се препоръчва да се плувате, тъй като това облекчава болката, спазмите и отпуска мускулите.

Месечно в морето - какво да правя, ако критичните дни бяха взети изненадващо?

Трябва ли да отложите пътуването си до морето или до басейна заради менструацията? Този въпрос все още остава актуален и в същото време доста сложен. Няма абсолютно решение във всяка посока, тъй като няма очевидни противопоказания, както и положителни аспекти.

Гинеколозите казват, че това не си струва да се прави поради голямата вероятност от инфекция. Но ако къпането по време на менструация не може да бъде отменено, тогава трябва да се използва максималният брой защитни и превантивни мерки..

 1. Плюсове за къпане
 2. Правила за къпане по време на менструация
 3. Как да изляза от ситуацията?
 4. Менструална чаша
 5. Тампони
 6. Кои тампони е най-добре да използвате?
 7. Как да забавите менструацията си?
 8. Хормонални лекарства
 9. Традиционни методи
 10. Как да ускорите периодите си?
 11. Методи на лечение
 12. Традиционни методи
 13. Избор на бански за менструация
 14. Ежедневна рутина и правилно хранене, докато си почивате с менструация
 15. Полезни съвети
 16. Отзиви

Плюсове за къпане

Обикновено плуването в морето помага да се подобри състоянието на имунитета, както и да се подобри притока на кръв в органите, включително тазовата област. Благодарение на активните движения се получава повишена мускулна работа и тренировка на цялата мускулно-скелетна система.

Правила за къпане по време на менструация

Преди да отидете на почивка с менструация, трябва да изучите и да се придържате към няколко правила:

 • Веднага след къпане трябва да посетите тоалетната и, ако е възможно, да смените тампона или менструалната чаша и да премахнете влажното бельо.
 • Не стойте твърде дълго във водата, тъй като съществува риск от хипотермия.
 • През най-обилните дни трябва да се въздържате от плуване..

Как да изляза от ситуацията?

Менструална чаша

Това е специализирано гинекологично устройство, предназначено за използване по време на менструация в морето.

Нека разгледаме този продукт по-подробно:

 1. Този продукт е сравнително нов в сравнение с други, но в същото време е широко разпространен сред определен кръг от жени.
 2. Такъв продукт е устройство, направено от хипоалергенен, синтетичен материал, който не предизвиква реакция от кожата и лигавиците..
 3. Това е контейнер, който се пълни с менструална кръв, като по този начин му пречи да навлезе в околната среда..

Има няколко основни форми, които до голяма степен зависят от продължителността на използването му..

Има няколко опции за продажба, от продукт за еднократна употреба до менструални чаши за многократна употреба:

 • За повторна употреба трябва да спазвате правилата за внимателна обработка на продуктите, за да предотвратите инфекция.
 • В зависимост от размера на влагалището, неговия капацитет, както и обема на отделянето.

Изборът трябва да се извърши индивидуално, след консултация със специалист. Той има доста противопоказания, докато има редица недостатъци. На първо място, това е, че менструалната чашка не може да се използва от момичета преди да прави секс..

Тампони

Тампоните са хигиенни продукти, които се използват широко в гинекологичната практика.

Характеристики на тампоните:

 1. Основната им цел е да задържат менструална кръв по време на менструация в морето..
 2. Поради пълното им вагинално местоположение, предимството на продукта е възможността да се използва, ако е необходимо, да се скрие абсорбиращото устройство.
 3. Тампонът съдържа синтетични материали с висока адсорбционна способност. В повечето случаи те са импрегнирани с антибактериално съдържание, което предотвратява развитието на инфекциозен процес във влагалищната кухина и в тампон.

По време на къпане е позволено да се използват тампони. Предимството на използването на този метод е възможността за посещение на плажа, както и за плуване.

Но трябва да се подчертаят недостатъците:

 • Ограничение на употребата преди началото на сексуалната активност, тъй като съществува риск от нараняване на химена.
 • Съществува също възможност за инфекция в тампона от околната среда или размножаване на флора, която обикновено се намира във вагиналната кухина.

Кои тампони е най-добре да използвате?

За да плувате в морето, за предпочитане е да използвате тампони, които съответстват на размера на влагалището, както и на обема на отделянето. По структура се препоръчва да се избират тампони с апликатор, те предотвратяват проникването на голям брой микроорганизми.

Как да забавите менструацията си?

В някои случаи е важно жената да увеличи продължителността на цикъла, като по този начин използва необходимото време, например, за да отиде на почивка на море.

Освен това, ако репродуктивната функция не е реализирана, тогава използването на тези методи е изключително неблагоприятно за по-нататъшното реализиране на репродуктивната функция..

Хормонални лекарства

Един от най-надеждните начини за удължаване на менструалния цикъл е използването на хормонални лекарства..

Свойства на хормоналните лекарства:

 1. Те помагат да се поддържа стабилизацията на хормоналните нива. Благодарение на тези лекарства продължителността на менструалния цикъл се променя и скоростта на узряване на ендометриалните тъкани намалява..
 2. Предимството на този метод е използването на монофазни хормонални агенти. Те помагат да се поддържа стабилен хормонален фон през целия период на употреба. За да отложите менструацията в морето, достатъчно е просто да увеличите времето за прием до необходимото време.
 3. Когато използвате три или двуфазни лекарства с менструация в морето, е необходимо да промените всички хормонални нива.
 4. Веднага след като приемът приключи, периодът ще дойде. Именно лекарствата осигуряват по-точен резултат и осигуряват забавяне на менструацията в морето.

Традиционни методи

Алтернативните методи също могат да помогнат за забавяне на началото на менструацията в морето..

Те трябва да включват:

 • Използването на отвара от магданоз. За целта корените му се кипват в чиста питейна вода и се консумират в продължение на няколко дни в обем от 100 ml, два пъти. С продължителност на терапията от поне 5-10 дни е възможна промяна в цикъла, но менструацията по този начин може да се забави само за няколко дни. По правило тази продължителност е не повече от 2-3 дни..
 • Друг по-малко ефективен и в същото време доста опасен метод е използването на отвара от коприва. В такъв случай е необходимо да се използва отвара от коприва при различни форми на приготвяне. Продължителността на терапията не трябва да надвишава 3-5 дни, тъй като рискът от развитие на нарушения в работата на хемостазата, проявяващи се чрез сгъстяване на кръвта и възможно образуване на кръвни съсиреци, значително се увеличава.
 • Лимонената киселина може да се използва и за забавяне на началото на менструацията в морето. За да направите това, трябва да консумирате голямо количество от него няколко дни преди очакваната дата на менструацията. За това можете да използвате пресен лимонов сок или аскорбинова киселина във висока доза. Този метод не гарантира, че менструацията ще започне по-късно, голяма вероятност зависи от първоначалния хормонален фон..

Как да ускорите периодите си?

В някои случаи е важно да се ускори появата на менструация пред морето, за това жената трябва да използва лекарства с различни механизми на действие, насочени към бърза промяна в хормоналните нива.

Методи на лечение

Медикаментозните методи за ускоряване на менструацията включват:

 • Прием на прогестерон. Предписва се в дози, които са два пъти по-високи от средните терапевтични. Курсът започва 5 дни преди очакваното начало на менструацията. В такъв случай се препоръчва да се остави един ден резерв, тъй като менструацията не винаги започва в деня на отмяната, а закъснението е средно 1 ден след отмяната.
 • Пероралните контрацептиви имат подобен ефект. Недостатъкът им е ранното начало на прием, което е поне един цикъл на менструация. За да може менструацията Ви да започне по-бързо, трябва да спрете да я приемате по-рано от последните дни..
 • От по-опасните за хормоналния фон могат да се откроят средствата, използвани като методи за спешна контрацепция. Те съдържат голямо количество хормони, които причиняват отхвърляне на ендометриума и развитие на менструация. Поради възможно нарушение на концентрацията на хормони, цикълът на менструацията се променя значително в следващите.

Традиционни методи

Предимството на народните методи е относителната безвредност, но ефектът от началото на менструацията може да не е толкова желан.

Най-често срещаните са:

 • Пиене на чай от лайка. При ежедневна употреба два пъти, ефектът е възможен след два или три дни. Менструациите с високи нива на хормоните рядко се появяват по-късно.
 • Прием на бульон от лук. За да получите желания ефект, е достатъчно да сварите кората от лук. Пият го по 100 мл два пъти на ден, с продължителност 3-4 дни, настъпва менструация.

Избор на бански за менструация

Няма основна разлика в банските костюми, използвани за периода на менструация..

Но в същото време трябва да се въздържате от няколко съвета, насочени към премахване на неприятни ситуации:

 1. За това е за предпочитане да изберете модели с отделни части за лесна смяна на тампон..
 2. По-добре е да изберете модели, изработени от тъмни материали, така че да няма забележимо петно, ако внезапно се появи теч.

Ежедневна рутина и правилно хранене, докато си почивате с менструация

 1. Препоръчително е да приемате голямо количество хранителни вещества, подходящи за диетата по време на почивка, когато има критични дни.
 2. Храненето трябва да бъде балансирано. Можете да ядете колкото се може повече растителни храни, това са плодове и зеленчуци.
 3. Режимът на пиене трябва да се определя, като се вземе предвид времето, ако времето е горещо, тогава се препоръчва да се консумира повече течност. В този случай употребата на алкохолни напитки трябва да бъде изключена..

Полезни съвети

Препоръки:

 • Струва си да изберете температура на водата, която ще бъде оптимална за вас в даден момент. Плувайте в твърде студена вода - вероятността от възпалителен процес се увеличава, а ако е твърде топла - повишено отделяне на кръв по време на менструация.
 • Препоръчва се също смяна на тампона преди и след всяко къпане..
 • Необходимо е да смените тампона с предварително измити ръце..

Отзиви

Отзиви на жени за хигиенни продукти по време на менструация:

Мога ли да плувам с тампон? Възможно ли е да плувате в морето по време на менструация

Предстои страхотна лятна ваканция в моретата, но физиологията поднесе неприятна изненада - критични дни, вечните врагове на всички представители на нежния пол. Какво да правя? В крайна сметка наистина искате да плувате или просто да се плискате в морето, реката или басейна за ваше удоволствие!

Тампони

Тогава те си спомнят за продуктите за лична хигиена: подложки и тампони. Първият вариант, въпреки видовото разнообразие, веднага изчезва. Вторият остава, с оглед на факта, че тампоните се вкарват във влагалището и често се различават само по размер, който се регулира от "капки". Предимството е, че като ги използвате, можете да плувате, но няма гарантирано удобство при такова къпане. Все още не си струва да правите това, тъй като съществува известен риск, но официално къпане с такива средства в открита вода или басейн не е забранено.

Следователно естествено възниква въпросът: "Възможно ли е да плувате с тампон?" Какво трябва да се направи за това и струва ли си изобщо да влезете във водата?

Плюсове и минуси на плуването с тампони

Въпреки че къпането с тампони не е забранено от лекарите, въпреки това много жени предпочитат да изчакат критичните дни, страхувайки се да хванат някаква инфекция. И в това са прави. По време на менструацията ви е по-добре да изчакате с плуване в морето или реката. Или го направете на третия ден от менструацията, когато отделянето не е толкова силно.

Възможно ли е да плувате с тампон в реката? Струва си да се помни, че по време на критични дни матката е "отворена", а микрофлората на вагиналната лигавица е уязвима към различни бактерии и заболявания. Способността да се улови някаква неприятна рана през този период, дори с тампон, остава непроменена, тоест не се увеличава, но не се предотвратява и. В крайна сметка този продукт за лична хигиена няма антибактериални свойства, които биха предпазили тялото ви от различни инфекции..

И тъй като водата често застоява в резервоари с прясна вода, реки и езера, като по този начин създава благоприятна среда за размножаването на маса от различни вируси, дори пясъкът може да служи като носител на инфекция. Но с плуването в солени водоеми нещата са малко по-добри. Причината за това е високото съдържание на сол в морската вода, което прави дейност като плуване малко по-безопасна..

И така, можете ли да плувате с тампон? На този въпрос не може да се отговори с категорично не. Но плуването в открити води през критични дни е строго забранено! В края на краищата е малко вероятно имунитетът на жената да е толкова силен, че да е в състояние да издържи навлизането на вредни микроорганизми в пикочно-половата система без загуби. Освен това с вероятност, близка до 100%, можете да очаквате някои усложнения след плуване без тампон..

Какво се случва във водата?

Преди да намерите отговора на въпроса дали е възможно да плувате с тампон в река, море или друг воден басейн, помислете какво ще се случи с този хигиенен продукт, ако все пак се осмелите да плувате. Естествено, той набъбва по-бързо, тъй като абсорбира не само кръв и лигавични секрети, но и вода. Също така тампонът инхибира проникването на течност в гениталиите. И това е важно. Тъй като накисването му във вода се ускорява от усвояването на допълнителна течност, можете да плувате около 15 до 30 минути.

Коя да избера?

За съжаление, по рафтовете в магазините няма да намерите тампони, маркирани с надпис „за къпане“, тъй като те все още не са измислени и следователно трябва да се задоволите с това, което имате. В зависимост от вашите лични предпочитания, вие сами избирате хигиенния си продукт, като отчитате възможността за къпане. Така например, тампоните с маркировка мини или малки са подходящи за девици, тъй като те са по-малки от обикновените продукти и са създадени само за много млади момичета..

Мнението на жените

Все още се чудите дали можете да плувате с тампон? Прегледите, оставени от жени, които не са лишени от находчивост и практичност, се съветват първо да проверят удобството на такова плуване у дома. Това е лесно да се направи: тук вашата собствена баня, пълна с вода, ще стане ваш помощник. Плувайте по време на менструацията, без да махате тампона си. По този начин вие сами ще определите дали си струва да изчакате края на критичните дни, или продуктът за лична хигиена не ви създава дискомфорт..

На морето

Объркан? Не сте сигурни кои тампони можете да използвате за плуване в басейна? Тук има един общ, но важен момент: използвайте обичайните инструменти, които сте купували повече от веднъж и сте уверени в тяхната надеждност и комфорт. В крайна сметка е много по-приятно и удобно да използвате доказани неща, а не да експериментирате, като вземете със себе си нов, все още непроверен продукт, който може да не ви подхожда.

Правила за използване на тампон при пътуване до моретата

Горе-долу се реши на въпроса дали е възможно да се плува с тампон. За да избегнете здравословни проблеми, трябва да знаете правилата за използване на хигиенни продукти в критични дни по време на къпане. Има няколко, така че е лесно да се запознаете с тях и да ги наблюдавате за ваше добро..

Първо, ако в нормален ден на менструацията тампонът трябва да се сменя на всеки два до три часа, тогава, докато си почивате в морето, това трябва да се прави по-често.

На второ място, по-добре е да ограничите престоя си във вода за 15-20 минути, защото тампонът бързо абсорбира водата и увеличава размера си до максимум, което причинява чувство на дискомфорт.

Трето, сменете хигиенния си продукт веднага след излизане от водата или няколко минути по-късно. Невъзможно е тампонът да е вътре изцяло наситен с влага - това може да доведе до дразнене на гениталната лигавица.

И четвърто, колкото и да искате да плувате, задържайте този импулс и не прекалявайте с плуването в критични дни. Ограничете времето си във водата до минимум. Това е всичко, което можете да си позволите, без да причинявате значителна вреда на здравето на вашите жени..

Заключение

Е, нека обобщим. Можете да плувате с тампон, но въпреки това мнозина съветват да изчакате менструацията си и след това да плувате за собствено удоволствие. Ако нямате време да чакате, след като прочетете нашата статия, се надяваме, че сте разбрали как правилно да плувате с тампон. Желаем ви приятен престой!

Ето защо не можете да плувате до 7 юли

Народният празник Иван Купала обикновено се отбелязва на 7 юли. Нашите предци са вярвали, че е невъзможно да се плува до този ден. Но защо? Нека се опитаме да разберем в този материал.

Какво казват традициите?

Славяните вярвали, че в нощта преди празника водните тела и русалките напускат резервоарите, така че можете безстрашно да плувате в тях до Илинов ден. Ако плувате по-рано, тогава жителите на резервоари могат да навредят на човек..

Какво практическо приложение биха могли да имат тези забрани??

По това време климатът на земята беше различен от сегашния. До юли водата не можеше да се загрее правилно, слоят топла вода, който можеше да се нагрява през деня, охлаждаше се в хладна нощ и не беше много голям. Когато хората плуват във вода, която е неравномерно нагрята, те често имат припадъци. Нашите предци може да са объркали това с триковете на водата.

Възможно ли е да плувате преди 7 юли сега?

Всичко зависи от това колко топла е водата и колко е чиста. Трябва да се доверите на препоръките на Роспотребнадзор по този въпрос. Също така е важно да слушате информация за откриването и закриването на сезона за къпане, както и да избирате само резервоари, които са одобрени за къпане..

Московчани наводниха плажовете, оплюха коронавирус и режим на маска

„Какво толкова страшно има тук? Това не е магазин "

06.09.2020 г. в 16:59, гледания: 14467

Първия ден след оттеглянето на режима на самоизолация московчани масово отидоха да си починат и да се слънчеви бани край водата. Кореспондентът на "МК" разбра как жителите на столицата откриха сезона на плуване, без да чакат официално разрешение.

Можете да се почувствате в курорта веднага след излизането от метростанция Строгино. От всички страни, в посока на затънтеното море, хората се движат по плажен начин - изпод тениските на дамите се виждат многоцветни бански, а децата носят надуваеми халки. Мъжете са напълно голи до кръста и, противно на препоръките на лекарите, с дланите си изтриват потта, течаща от челата им.

В 11 часа сутринта плажът в заливната зона на Строгински е пълен - тук можете да намерите безплатно място само чрез прекъсване на социалната дистанция. Децата се плискат на групи във водата, строят замъци от пясък. Родителите втриват кожата, съдейки по миризмата, изобщо не антисептик, а слънцезащитен крем. За да се почувствате окончателно като себе си не в пандемичен мегаполис, а на брега на Сочи, няма достатъчно само продавачи на гореща царевица и баклава. Вярно е, че в най-близкия щанд можете да си купите безалкохолни напитки и хот-дог.

Посетителите на плажа са посрещнати от освобождаването на Москва от проходи и отмяната на режима на самоизолация..

- Да, това са вече две седмици - обяснява ми жена по бански. Когато бяха обявени графиците за ходене, от същия ден тук имаше в пъти повече хора и всички без маски. Изглежда, че всички са били забити в този режим и просто са се разхождали свободно.

В компанията на жени, слънчеви бани наблизо, ми казаха, че местните жители са се разхождали до затънтеното море много преди официалното откриване на парковете. Московчани, живеещи наблизо, не издават пропуски - полицията отдавна не се среща тук.

- Не наблюдавах самоизолация - с неудобна усмивка ми каза младата майка..

- Не се страхувахме да се разболеем?

- Имаше неприятно напрежение. Срещата с полицията не е вирус. Но все пак вървяхме. Но не отидохме на плаж.

- Защото беше забранено?

- Не, просто беше студено.

- Непрекъснато ходим цял месец - и нищо не се случи - добави жена, която почиваше до нея. - Какво е ужасното тук? Това не е магазин, това е плаж.

Водата има не по-малко хора от магазина. Възрастните почиваха както в компании, така и сами, децата, както обикновено, се прегръщаха, играеха на догонване и размазваха мръсотия и пясък по телата и лицата си.

- Не ви ли е страх да плувате? - попитах млад баща, който играе във водата с деца.

- Значи водата е топла! - отговори бащата на семейството. На въпрос дали коронавирусът живее в тази вода, плувците свиха рамене и продължиха водните процедури.

- Виждали ли сте поне някой да носи маски през цялото време? - попитах с надежда жената, съдейки по тен, която редовно посещава плажа. Срам беше да страдаш сам в маска, освен това в 30-градусовата жега потта започна да се появява неприятно под тъканта.

- Има такива случаи, но рядко - отговори събеседникът и кимна към единственото дисциплинирано момиче на плажа - тя се загори в маска, обаче, спуснала брадичка.

Между летуващите има мълчалив консенсус относно необходимостта да се носят защитни средства. Вече извън парка най-накрая чух разговор за маски и ограничения. Истински политически спор избухна между възрастна жена и млад мъж.

- Ако искате да издържите - изтърпете. Но нека бъде ваш личен избор - отговори мъжът остро на пенсионера.

- Ти си млад, нямаш търпение. И сме преживели толкова много, че вече сме свикнали “, обобщава жената. - Не е само това, нали? - възрастната жена ме погледна с надежда.

Кимнах безмълвно и жената скри задоволството от спечелването на спора под маска..

По пътя към плажа Левобережни няколко боси момчета в бански се втурнаха да ме посрещнат. Районът на самия плаж обаче все още беше заобиколен от лента на райета.

- Мога ли да вляза тук? - попитах жените зад оградата.

- Разбира се, отдавна е разрешено.

Аз, както всички посетители, вдигнах внимателно баражната лента и отидох на плажа. Тук също беше претъпкано, почти като обикновен летен уикенд.

„О, как искам да вляза във водата“, изстена тийнейджърът, седнал на пясъка.

"Бъдете търпеливи, защо да се притеснявате", каза баща му строго.

- И какво, не можеш да плуваш? - Попитах. Не се виждаше нито един полицай.

„Всички плуваха сутринта и след това пристигна полицията - и стана„ забранено “, обясни ми майката на тийнейджър, лишен от къпане. - И хората играеха баскетбол, но когато се появи полицията, те затвориха корта. Не разбирам каква е разликата: че говорим с теб, че хвърляме топката?

Наистина никой не плува във водата - малки деца и куче пръскаха на самия бряг. Спасителите в лодката са следили за спазването на режима, установен след пристигането на полицията.

- И не са ти обяснили, че не можеш да плуваш заради коронавируса или по други причини?

- Да, заради вируса. Те казаха, че до 23 юни - както в басейните. Непосредствено преди парада на победата вирусът ще изчезне от реката - засмя се жената.

Не можах да намеря полицаи или представители на администрацията на плажа на сушата. Младежът, който също не намерил „пазачите“, се потопил във водата и бързо се върнал на сушата, внимателно оглеждайки спасителната лодка. Никой не забеляза нарушението.

Тези, които също решат да плуват, освен виковете на спасителите, ще се сблъскат и с още една неприятност - те няма да могат да си вземат душ след къпане и лежане на пясъка. Душовете са оградени с метални рамки. Не очаквайки такъв завой, вървях по брега бос и сега трябваше да обуя маратонки на мокрите си пясъчни крака.

„Душовете работят, водата тече, но те са се оградили и сега всичко,„ kirdyk “, - съчувствено ми каза възрастен мъж в бански, разхождащ се по плажа.

Все пак успях да намеря вратичка и през тесен отвор между бариерите стигнах до душовете и въпреки това прочистих краката си от пясък. Други посетители на плажа плахо ме последваха, обменяйки информация кои резервоари на столицата плувците не са разпръснати.

По време на публикацията „MK“ не можа да получи официален отговор от Московския градски департамент относно правилата за посещение на резервоари. Както можете да видите, московчани също не чакаха официални обяснения и сами откриха плажния сезон..

Безопасно ли е да плувате по време на пандемията на коронавируса? (4 снимки)

Пандемията от коронавирус несъмнено сложи край на летните планове, но има добри новини: въпреки че лятото понякога е студено у нас, това не означава, че няма да плуваме. Както са установили учените, плуването в басейна и морето по време на пандемия е доста безопасно, тъй като няма доказателства, че вирусът SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, може да бъде заразен в хлорирана и морска вода. Оказва се, че въпреки факта, че трябва да се подготвите за пътуването до най-близкия басейн или плаж (поне да носите защитна маска и ръкавици), безопасно ли е къпането? Ние ви казваме какво да направите, за да избегнете заразяване с COVID-19 по време на почивка и защо плуването в прясна вода е лоша идея.

Може ли коронавирусът да се разпространи в плувен басейн?

Тъй като светът постепенно излиза от карантина, а лятото наближава в северното полукълбо, много страни отварят плажове и басейни и дори обявяват откриването на туристическия сезон, както наскоро направи Турция. В същото време пътуващите се чудят за безопасността на пътуването като цяло и за обществени места като плажове. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията няма доказателства, че коронавирусът може да се разпространява чрез вода в басейни, горещи вани, минерални извори или водни площадки..

Въпреки че пътуването до басейна няма да е същото като преди пандемията, като вземете редица предпазни мерки, можете да се насладите на къпането, както каза спешният лекар д-р Раджив Бал на Clickorlando.com.

Посещавайки закрития басейн, не трябва да забравяте за риска от заразяване с COVID-19

Същото мнение споделя и Ърнест Блатчли III, професор от университета Пърдю, който изучава как хлорът в басейните реагира на човешки течности, фармацевтични продукти и продукти за лична хигиена. Тъй като хлорът ефективно инактивира вируси като SARS-CoV-2, Blatchley вярва, че е безопасно да останете във вода. От друга страна, въздухът в закрит басейн крие същия риск от разпространение на коронавирус, както в други закрити зони. Рискът от замърсяване няма да бъде повлиян от водата по никакъв начин, така че най-належащият проблем, според професора, е замърсяването на въздуха или повърхността в зоните на басейна.

Междувременно ново проучване на испанския върховен съвет за научни изследвания (CSIC) показа, че хлорът, който се използва за дезинфекция на повечето басейни, допринася за смъртта на коронавируса. Дезинфекцията на зоните в съседство с басейна с помощта на специализирани инструменти също е достатъчна за унищожаване на вируса, пишат изследователите. Съответно замърсяването на COVID-19 при контакт с повърхности в басейните е малко вероятно..

Наистина сега всеки ще получи път?

Изследователите отбелязват, че правилната работа и стандартното поддържане на качеството на басейните е ключът към здравето на посетителите. За да се намали рискът от заразяване с COVID-19, трябва да се обърне по-голямо внимание на общите части около басейна. Също така не споделяйте с други очила, шнорхели или друго плувно оборудване. Но най-важното е да запомните, че частиците на вируса потенциално могат да останат върху шкафчетата и принадлежностите за плуване, което означава, че измиването на ръцете със сапун и вода остава най-ефективният предпазен метод..

Ако във вашия град има открит басейн, попитайте персонала за взетите мерки за безопасност и чистотата на басейна. Не би било излишно да се изясни информация за спазването на мерките за социално дистанциране, наличието или отсъствието на спасители, както и информация за дезинфекцията на обществената площ до басейна. Експертите отбелязват, че основният проблем за закритите басейни е рискът от разпространение на коронавирус във въздуха и тълпите.

По този начин, ако ситуацията с разпространението на коронавирус у нас се подобри до лятото, възможно е много басейни да бъдат отворени отново. Но какво да кажем за плуването в морето, езерото или реката?

Безопасно ли е да плувате в морето и да се слънчеви бани на плажа?

Както пишат изследователите на CSIC, заразяването с COVID-19 в морската вода е малко вероятно, тъй като солта и обемът на морето допринасят за намаляване на вирусното натоварване и инактивиране. По този начин всяко отделяне, независимо дали е кихане или кашляне, бързо ще се разтвори в морската вода, без да навреди на другите. Така че, ако имате късмета да се озовете в морето, измийте старателно ръцете си, практикувайте мерки за социално дистанциране и плувайте на спокойствие.!

Наистина, щастливи са тези, които живеят край морето!

Има три фактора, които затрудняват улавянето на коронавируса на плажа: слънцето, солеността на морския пясък и грапавостта на повърхността. Ултравиолетовата светлина унищожава вируса в пясъка, който сам по себе си съдържа остатъци от морска сол.

Безопасно ли е да плувате в сладки води?

Но в сладки води, както пишат испански учени, не бива да плувате. Така че пътуванията до реката и до най-близкото водно тяло си струва да направите, само за да се насладите на гледката към водата. Това е така, защото вирусът може да оцелее в прясна вода. Изследванията на други коронавируси с характеристики, подобни на SARS-CoV-2, показват, че вирусът остава активен известно време в естествената сладководна среда. От доклада на CSIC също следва, че вероятността от инфекция по време на плуване във водни тела или престой на плажове в близост до канализационни води не може да бъде напълно изключена, тъй като резултатите от фекалните анализи на пациенти, заразени с COVID-19, потвърждават наличието на вируса.

Като цяло, ако наистина искате да плувате и имате избор къде точно да го направите, отдайте предпочитание на морето или басейна. Какви са плановете ви за лятото? Ще плува?

Възможно ли е да плувате по време на менструация

Възможно ли е да плувате в банята, басейна, езерата по време на менструация?

Възможно ли е да плувате по време на менструация в банята, басейна, различни резервоари? Здравият разум ни казва, че не, тъй като по време на менструация шийката на матката се отваря леко и това е достатъчно, за да проникнат вътре различни микроби от водата..

Сега нека разгледаме по-отблизо нюансите. Нека започнем с къпане. Със сигурност знаете препоръката на лекарите, че не можете да се къпете по време на менструация, а само душ. Това се дължи не само на споменатите микроби, но и на факта, че топлата вода може да провокира повишено кървене.

С хладка вода - различен въпрос. Тук е невъзможно да се прегрее, но рискът от инфекция се увеличава (ако ще плувате в застояла водна маса, а не в морето или басейна). Но в този случай има изход от ситуацията - да се използват хигиенни тампони. Ако никога не сте ги използвали и имате някакви предразсъдъци срещу тези хигиенни продукти, няма значение. Тампони ще ви трябват само за къпане, след което можете и трябва да бъдат премахнати. За да избегнете дискомфорт, поставете тампона според инструкциите, удобен апликатор ще ви помогне с това. Между другото, тампоните могат да се използват и за девици, но само с маркировката „мини“. Те лесно проникват през малкия отвор в химена, без да го нарушават. За да избегнете непредвидена ситуация с изтичане на тампон, не плувайте в първите 2-3 дни след началото на менструацията, когато отделянето е най-обилно и използвайте нов тампон преди къпане.

Друг вариант, за тези, които се интересуват от това дали е възможно да плувате по време на периода им, е просто да отложат датата на началото на месечното кървене. Това е доста лесно с помощта на добре познатите орални контрацептиви - противозачатъчни хапчета. Ако вече ги пиете, чудесно. Така че просто не е нужно да правите 7-дневна почивка от приема на хапчета по време на цикъла, за който е назначена ваканцията на нежното море. Можете да забавите менструацията с 21 дни, повече - това вече може да бъде опасно. Тези, които са решили да приемат хапчета специално за тези цели, трябва да бъдат нащрек, тъй като противозачатъчните хапчета имат много противопоказания. Но по време на менструация можете да плувате, защото просто няма менструация. Например спортистите използват този метод, за да забавят малко менструацията си. Но не започвайте да приемате орални контрацептиви, без да се консултирате с Вашия лекар. Ако "химията" не е за вас, остава опцията с тампони.

Възможно ли е да плувате по време на менструация в басейна и морето

Плуването по време на менструация е допустимо, при условие че се спазват редица правила: необходимо е да се избере правилният хигиенен продукт, да се ограничи времето, прекарано във водата, и да се извършат хигиенни процедури навреме. Лекарите обаче са на друго мнение: повечето от тях препоръчват да се изчака до края на критичните дни, за да се избегне рискът от инфекция. Изборът се прави от самата жена, но си струва да се има предвид, че най-опасното нещо е да плувате в застояла вода.

 • 1 Каква е опасността?
  • 1.1 Нарушаване на микрофлората
 • 2 Подготовка за водни процедури
 • 3 Забранени и разрешени места за къпане
 • 4 Хигиенни процедури
 • 5 Избор на тампон
 • 6 Правилно използване на тампона

Отговорът на лекаря на въпроса за възможността за плуване по време на менструация е еднозначен: препоръчително е да се откажат от водните процедури в критични дни (в допълнение към душ) или да се избягват колкото е възможно повече. По време на целия менструален цикъл тялото под въздействието на хормони изгражда функционалния слой на маточната лигавица - ендометриума. Основната му цел е да поддържа бременност, ако тя настъпи..

В тялото се образува рана, която се заразява. Бактериите навлизат в него, започват да се размножават активно и заразяват организма. По този начин, простото къпане през менструацията може да доведе до сериозни инфекции, включително сепсис. Това е най-лошият сценарий, чиято вероятност е малка. Но възможността за инфекция е налице.

Плуването през този период крие други рискове. Това може да доведе до хипотермия. Жената може да не усеща ефектите от студа, за разлика от вътрешните репродуктивни органи. Причината, поради която влиянието на външните фактори се влошава, е леко отворената шийка на матката.

Подобни бактерии живеят във влагалището и сладката вода. Къпането през този период води до факта, че те се съревновават помежду си и изместват „полезните“. Това провокира развитието на дисбиоза..

Обитателите на морската вода са чужди на тялото. Следователно те са способни да причинят по-тежко възпаление..

Въпреки всички възможни усложнения, мнозина не се отказват от плуването в морето или басейна. В този случай използването на подложки е изключено, използването на тампони е разрешено, при спазване на определени правила. За да се предпазите максимално, трябва:

 • Третирайте влагалището с антисептичен разтвор.
 • Изберете тампони с най-висока абсорбция.
 • След къпане вземете душ, като обработвате външната повърхност на гениталиите с антибактериален сапун.

Първоначално вагината се хигиенизира. За това се използват специални свещи - Betadine. Същата супозитория може да се използва преди лягане. Активната съставка на лекарството е повидон йод, той може да причини алергии. Ето защо, преди въвеждането на свещта, е необходимо да се тества върху областта на кожата..

Не се препоръчва душене. Към днешна дата лекарите казват, че тази техника често причинява нарушение на микрофлората.

Места, където е силно обезкуражено да плувате през периода си:

МястоОписание на причината
Стоящо езерцеЕзера и езера - те съдържат максимален брой патогенни микроорганизми
Плитка водаПричините са подобни на предишните.
АквапаркВъпреки че водата на такива места трябва да се почиства, рискът от заразяване все още съществува поради задръстванията на голям брой хора и липсата на възможност за честа смяна на тампона

По-малко опасни места:

 • Басейн. Постоянно се обработва за дезинфекция. Това значително намалява риска от инфекция. Струва си да се даде предимство на тези басейни, където белина не се използва в големи количества, тъй като може да причини леко изгаряне на лигавицата.
 • Река. Водните процедури са разрешени, като се вземат предвид всички хигиенни фактори и температура.
 • Море. Можете да плувате, но не забравяйте, че солената вода може да повлияе на повърхността на раната, причинявайки дискомфорт. Следователно времето, прекарано в морето, трябва да бъде ограничено..

Трябва да се помни, че в някои ситуации тампонът не е най-доброто решение. Не може да бъде във водата:

 • в първите дни на менструацията, когато отделянето е твърде тежко;
 • при наличие на възпалителен процес в гениталната област (проявява се със сърбеж, парене, подуване, зачервяване);
 • ако болката е придружена от гадене и общо неразположение;
 • ако има гинекологично заболяване, което не позволява използването на тампони.

Необходимо е да се вземат предвид индивидуалните характеристики на организма. Ако менструалният цикъл е придружен от силна болка всеки път, трябва да отложите банята за друго време..

Водните хигиенни процедури по време на критични дни са не само разрешени, но и необходими. Но с внимание. През този период си струва да вземете душ. Особено при наличие на някакви гинекологични заболявания.

За тези, които не могат да откажат да се изкъпят, се препоръчва да добавите бульон от лайка във водата - растението е добър антисептик. Можете да плувате не повече от 20 минути, водата в никакъв случай не трябва да е гореща.

Преди да се къпете, трябва да изберете правилния хигиенен продукт:

КритерийОписание
Размер на продуктаТой е избран въз основа на индивидуални съображения и въз основа на собствения ни опит. Предпочитание трябва да се дава на продукти с максимални абсорбиращи свойства. Това леко ще увеличи времето, което може да бъде във водата, и ще забави, когато тампонът се намокри. За да няма дискомфорт за тези, които използват тампони за първи път, е необходимо да изберете най-малкия им размер, същото важи и за тийнейджърките, които не живеят интимен живот. Най-лесно е да използвате тампони с апликатор, те се поставят по-лесно, стават по-дълбоки и не създават дискомфорт
номерСтрува си да вземете със себе си повече тампони от обикновено. Времето им за използване във вода е значително намалено и често се налага подмяна

Тампон с апликатор

 • Използвайте доказани марки тампони, които са доказали своята ефективност.
 • Преди да посетите басейна, опитайте да се потопите в банята. Процедурата ще ви позволи да решите кои тампони са най-подходящи за престой във водата.
 • Ако има усещането, че тампонът се подува, незабавно напуснете зоната за къпане. В този случай хигиенният продукт трябва да бъде заменен, в противен случай може да изтече..

Използването на тампон е допустимо и безопасно само при спазване на следните правила:

 • Промяната трябва да се случва много по-често от обикновено.
 • Използването на продукта трябва да отговаря на инструкциите на опаковката. Необходимо е да запомните правилата за лична хигиена (измийте ръцете си преди поставяне и т.н.).
 • Непосредствено след водните процедури е необходимо да се отстранят използваните продукти, за да се предотврати растежа на микроорганизми. Поставете нов тампон, преди да влезете отново във водата. За поддържане на здравето са разрешени не повече от две или три такива сесии..
 • По време на водните процедури е препоръчително тампонното въже да се скрие във влагалището, за да се избегне накисването му с вода.
 • Плувайте в последния ден от менструацията.

Максималното възможно време тампонът да е във вода е 20 минути. При по-дълги процедури материалът, от който е направен тампонът, може да стане твърде мокър и отворен за бактерии. Продуктът увеличава обема си до максимум, което причинява дискомфорт.

Къде можеш да плуваш

1. Къде в Москва можете да плувате?

Плувният сезон в Москва през 2019 г. се откри на 1 юни. Градът имаше повече от 100 удобни зони за отдих в близост до водни тела. В 7 от тях беше осигурено плуване:

 • плаж "Levoberezhny" (Крайбрежен проход, къщи 5-7);
 • плаж "Серебряни Бор - 2" (ул. Таманская, 44);
 • плаж "Серебряни Бор - 3" (4-та линия на Хорошевски Серебряни Бор, къща 15);
 • зона за отдих "Тропарево" (ул. Академика Виноградов, къща 12);
 • Зона за отдих "Meshcherskoye" (улица Voskresenskaya, къщи 5–31);
 • Черно езеро (град Зеленоград, 6-ти микрорайон);
 • Училищно езеро (град Зеленоград, 10-ти микрорайон).

Rospotrebnazdor следи качеството на водата в тези резервоари по време на плувния сезон. Ако състоянието на водата се влоши, плуването във водоема е забранено до подобряване на санитарната и епидемиологичната ситуация..

Във всеки случай обърнете внимание на знаците за безопасност: на всеки резервоар има табели с надпис "Плуването е разрешено" или "Плуването е забранено".

2. И има басейни?

Да. Открити летни басейни работеха:

 • в Измайловския парк;
 • в Соколники;
 • в парка Фили;
 • в спортен комплекс "Лужники".

3. Има ли спасители в зоните за къпане?

Ведомствените спасителни станции работят в близост до резервоари, в които е разрешено плуването. Те се намират в крайбрежната зона. Също така, в непосредствена близост до зоните за къпане има медицински пунктове..

Публичните спасителни пунктове ще работят в зоните за отдих близо до водата, където не е осигурено плуване..

Информацията за спасителните постове е публикувана на табла, инсталирани в зоните за отдих. Там са посочени и телефонни номера за спешни случаи..

4. Каква е опасността от плуване във водни обекти, където е забранено?

На места, забранени за плуване, не се извършват водолазни изследвания на дъното и лабораторен контрол на качеството на водата и пясъка; плажовете нямат специални и безопасни входове във водата.

5. И можете да правите пикник край езерата?

Да, можете да си направите пикник на брега, но без да използвате открит огън. Можете да пържите месо или колбаси само на специално определени места..