Време за четене на тази статия: 9 минути.

След като бебето получи инжекция, родителите започват да се притесняват от въпроса - възможно ли е да се къпе детето след ваксинация, тъй като някои видове ваксинации не могат да бъдат овлажнени. Разбира се, отговорът на този въпрос трябва да бъде разбран от лекаря предварително, за да не навреди на здравето на бебето. Възможно ли е да се къпят деца след DPT ваксинация и в този случай е по-добре да се откаже това начинание?

Ваксинация - какво е това

Ваксинацията е задължителна манипулация за всички деца, при която в тялото се въвеждат специални лекарства, за да се засилят защитните свойства на имунитета. Днес се правят ваксинации за почти всяко сериозно заболяване, така че децата рядко се заразяват. След като инжектира детето, то трябва да спазва определен дневен режим, който ще позволи на лекарството да се абсорбира и бебето да се чувства добре. Скоро след въвеждането на лекарството имунната система започва да произвежда защитни антитела - в резултат на това при детето не се развиват сериозни заболявания или те протичат в слаба и мудна форма.

Ваксинациите са важни за здравето на всяко бебе. Но не винаги е възможно да се плува след инжектирането, да се навлажнява мястото на инжектиране, да се ходи с детето и т.н. Това ще позволи на тялото да развие антитела по-бързо и също така да избегне подуване на мястото, където е инжектирана ваксината..

Защо децата не трябва да се къпят след ваксинации

Съветът на лекарите е, че детето трябва да се къпе един ден преди планираната ваксинация, а след това тази процедура трябва да се извърши два дни след инжектирането. По този начин лекарите искат да предпазят децата от развитие на опасни инфекции..

За да се отговори точно на въпроса дали е възможно да се къпе дете след DPT ваксинация, се изисква да се вземе предвид състоянието на детето и общото му благосъстояние. Ако той има треска, която се изразява в капризност, поява на кашлица, загуба на апетит и липса на настроение, по-добре е да откажете водните процедури. В случай, че бебето е весело и активно, това означава, че имунизацията е преминала добре - в този случай няма ограничения или страхове.

Внимание! Смята се, че е невъзможно да се мият бебета в деня на инжектирането, тъй като тялото на детето все още не е имало време да развие антитела - това означава, че то е твърде слабо. В този случай, когато имунната система не е в състояние да защити децата, те могат бързо да се разболеят след посещение на банята, тъй като във водата често може да се открие патогенна микрофлора. Или децата могат да се разболеят от настинка или хипотермия след водни процедури. Ето защо родителите къпят детето си само няколко дни след ваксинацията..

Въпреки че през първия ден тялото на детето наистина е малко отслабено, препоръчително е да се „предпази“ бебето от хипотермия и други ситуации, в които то може да настине. Антителата се произвеждат от тялото на детето за 24 часа. По това време бебето може да започне да кашля, температурата му да се повиши значително или да се появи хрема. Къпането обаче не влияе по никакъв начин на това. След DTP ваксинацията ходенето под душ не е забранено. Основното е, че детето не се преохлажда, в противен случай това ще доведе до странични ефекти от ваксинацията.

Възможно ли е да ходите с бебета след инжекция?

Също така не си струва да бъдете на открито след ваксинация. Това важи особено за деца със слаба имунна защита, тъй като тялото в началото е слабо. От това следва, че настинката може да се развие бързо. Освен това, ако болестта се развие по време на активирането на антителата, лечението ще отнеме много повече време..

Също така, ходенето след инжекция с DPT не си заслужава, тъй като бебето може да зарази вирусно заболяване по въздух.

Причини за оттегляне от DPT ваксинация

Забранено е да се къпе дете след DPT ваксинацията, ако има:

 • хрема;
 • топлина;
 • летаргия;
 • кашлица;
 • загуба на апетит;
 • депресивно състояние.

В други случаи къпането няма да навреди..

След DPT ваксинацията децата най-често се разболяват поради слаб имунитет. В крайна сметка тялото все още не е в състояние да се бори с патогенната микрофлора. Ето защо, ако имунната система на бебето е слаба, по-добре е да го предпазите от къпане и ходене по улицата..

Възможно е да се извършват водни процедури, когато детето се чувства добре и е напълно здраво. След къпане на мястото на инжектиране може да се появи оток, леко зачервяване на кожата или леко подуване. Не е нужно да се страхувате - за да облекчите тези симптоми, можете да поставите топъл компрес върху възпаленото място.

Кога можете да къпете бебета

Много изследвания, които се провеждат в момента, потвърждават, че къпането след DPT и други ваксинации не е вредно за здравето на детето. Особено, ако състоянието му не е нарушено от инжекцията.

Децата могат да извършват водни процедури веднага след следните ваксинации:

 • DTP;
 • бяс;
 • грип;
 • Хепатит Б;
 • полиомиелит;
 • дребна шарка;
 • паротит;
 • рубеола;
 • дифтерия;
 • пневмококова инфекция;
 • коклюш;
 • жълта треска;
 • тетанус;
 • холера;
 • заболявания, които се развиват активно след активиране в организма на хемофилен бацил.

След тези видове инфекции можете, без страх, да къпете деца, тъй като водата не може да влоши здравословното състояние, както и да причини развитието на опасни заболявания.

Какво може да се появи на мястото на инжектиране след DPT? Това са зачервяване, втвърдяване, подуване и подуване..

В този случай е напълно безопасно да се извършват водни процедури, дори ако ваксината "белег" все още не е изчезнала..

Какво друго не може да се направи след DPT ваксинация

За да се избегне влошаване на състоянието на детето, родителите трябва да обърнат внимание на диетата на трохите. Не си струва да добавяте нови продукти към менюто или да променяте диетата през първите 2-3 дни след инжектирането. Например, ако майка кърми бебе, допълнителните продукти, въведени в допълващи храни, трябва да са познати на бебето..

Не е необходимо да се страхувате, ако 2-3 дни след инжектирането апетитът на бебето е намалял. Това явление се дължи на факта, че имунитетът на тялото се възстановява, произвеждайки антитела. Следователно храносмилателните органи работят в отслабен режим. И това въпреки факта, че тялото се нуждае от много енергия, за да защити тялото на детето.

Също така ви съветваме да прочетете нашия подобен материал „Възможно ли е да се къпе дете с варицела“.

Водни процедури след DPT - когато можете да къпете детето си след ваксинация?

За да премине добре периодът след ваксинацията, трябва да разберете какво е разрешено и какво е забранено да се прави след инжектирането. Много родители имат въпрос дали е възможно да се намокри DTP. За да дадете отговор, трябва да разберете какво е ваксинация, какво се случва в организма след поглъщането на антигенен материал.

Възможно ли е да се къпе дете след DPT ваксинация?

DTP съдържа токсоиди на тетанус и дифтерийни патогени, инактивирани микробни коклюшни клетки. След попадането на лекарството в организма се активира имунната система, която започва да се бори срещу чужди вещества..

По време на този процес се произвеждат антитела, които остават дълго време и предотвратяват инфекцията и развитието на болестта..

През няколко дни след ваксинацията може да има леко влошаване на благосъстоянието: температурата се повишава, появява се слабост и апетит намалява. Местните реакции под формата на зачервяване, болезненост и подуване на зоната на пункция са приемливи.

Много лекари съветват да не къпете бебето си известно време след ваксинацията. Те обясняват позицията си с факта, че имунитетът на бебето след ваксинацията е отслабен, някои фактори могат да влошат периода след профилактика на тетанус, дифтерия и магарешка кашлица.

Противниците на водните процедури след DPT забраняват вземането на душ, къпане, посещение на басейн, плуване в морето и реката. Според лекарите, познавайки и придържайки се към подобни ограничения, родителите предпазват детето си от много заболявания и усложнения..

Други педиатри, напротив, препоръчват къпане след ваксинация, те обясняват своята гледна точка по следния начин:

 • известно време след имунопрофилактиката детето се чувства зле, може да бъде капризно и да страда от безсъние;
 • водата действа успокояващо на нервната система, отпуска мускулите. Той облекчава напрежението, подобрява съня.

Проведени са няколко проучвания, в хода на които медицински учени са установили, че е възможно да се измие бебе след DPT, това не води до никакви негативни последици..

Повечето лекари съветват детето да се къпе разумно, като се вземат предвид състоянието и условията му в апартамента..

Педиатърът Комаровски препоръчва да се спазват тези правила при провеждане на водни процедури за ново ваксинирано бебе:

 • отложете вземането на вана или душ при повишена телесна температура на бебето;
 • ако апартаментът е студен или твърде горещ, има течение, тогава е по-добре да не къпете бебето;
 • използвайте топла преварена вода за хигиенни процедури;
 • не използвайте морска сол, ароматни масла. Вземете само специален хипоалергичен бебешки сапун за хигиена;
 • след къпане избършете бебето на сухо и го завийте с одеяло.

Защо е невъзможно да се намокри мястото на инжектиране: възможни последици от къпането

Почти всички родители знаят, че е невъзможно да се намокри пункцията след теста на Манту, тъй като съществува риск от изкривяване на резултата от изследването. Но не всеки разбира защо лекарите забраняват къпането след DPT. Ограниченията за провеждане на водни процедури в периода след ваксинацията се обясняват с факта, че вземането на душ или вана може да предизвика нежелани последици.

Къпането веднага след ваксинацията може да причини:

 • инфекция на мястото на инжектиране. Водата от чешмата е с лошо качество. През първите няколко дни в областта на пункцията има рана, в която патогените могат лесно да проникнат. Когато пункцията влезе в контакт с вода, рискът от развитие на възпаление, подуване и нагнояване се увеличава. Ако се образува абсцес, тогава той ще трябва да бъде отстранен хирургично;
 • настинка. След ваксинацията имунитетът е отслабен. Най-малкото течение и спадане на температурата могат да причинят настинки. В този случай патологията ще бъде трудна;
 • стрес. Ваксинацията е тежест за организма. Ако детето не обича да плува, тогава водните процедури за него ще бъдат допълнителен стрес;
 • неправилно формиране на специфичен имунитет. Антителата могат да се произвеждат в недостатъчни количества или изобщо да не се образуват. Това се дължи на факта, че в периода след ваксинацията тялото е отслабено, тъй като всичките му сили са насочени към борбата с антигенния материал. Ако детето се разболее, тогава имунната система ще започне да се бори с патологията и ще реагира по-малко на DPT.

По-добре да се въздържате от плуване за няколко дни. През този период е позволено да се избърсва тялото на детето с влажна кърпа или салфетки, без да се засяга мястото на пробиване.

Колко дни можете да измиете детето си след DPT?

Мненията на лекарите за това колко дълго да се въздържат от водни процедури след ваксинация се различават. Повечето лекари препоръчват да не миете бебето си в продължение на 1-3 дни..

Ограничителният период зависи от различни фактори:

 • състояние на бебето;
 • условия в апартамента;
 • локална реакция в мястото на инжектиране.

Ако детето се чувства добре и има нормална телесна температура, тогава на следващия ден са разрешени вана и душ. В този случай е по-добре да се опитате да не навлажнявате мястото на пункцията. Тялото на всяко бебе реагира по различен начин на инжектирания антигенен материал.

Някои хора могат да получат следните симптоми за повече от три дни:

 • хипертермия;
 • кашлица;
 • общо неразположение;
 • хрема;
 • втвърдяване и зачервяване в областта на инжектиране.

В такива случаи не можете да къпете детето, докато то напълно се възстанови..

Какво друго не може да се направи на първия или втория ден след ваксинацията?

Къпането не е единственото ограничение за периода след DTP. Съществуват редица забрани, които родителите трябва да са наясно и трябва да спазват. Това ще помогне за предотвратяване на усложнения след ваксинацията. Лекарите са длъжни да информират преди манипулация какво може и какво не може да се прави след имунизация.

През първите два дни след ваксинацията е забранено:

 • прехранвайте бебето. Това създава допълнителна тежест върху тялото;
 • въведете нови ястия в диетата. Ако детето е кърмено, тогава майката трябва да изключи от менюто си всички екзотични плодове, зеленчуци, шоколад, цитрусови плодове и други храни, които могат да провокират развитието на алергии. Ако бебето е на допълващи храни, препоръчва се да не се правят промени в установената диета за известно време;
 • дайте на детето да среше мястото на инжектиране. Това може да доведе до увеличаване и инфекция на раната след DPT;
 • посещавайте обществени места с детето. Заключването на сина или дъщеря ви в четири стени на дома ви също е нездравословно. Експертите препоръчват разходка в градината, горския пояс (където има малко хора, има малка вероятност от инфекция с инфекциозни и вирусни патологии);
 • лекувайте бедрото или рамото, в което е била доставена DPT инжекцията, с различни мехлеми, кремове, лосиони. Това може да доведе до развитие на алергии и неправилно формиране на специфичен имунитет. Ако се появи подутина в областта на инжектиране, кожата започва да се зачервява и да се подува, тогава е по-добре да не се самолекувате, а да се консултирате с педиатър;
 • облечете бебето си в синтетични и тесни дрехи. В този случай се увеличава вероятността от развитие на локална реакция под формата на зачервяване, подуване на инжекционната зона. Облеклото трябва да е от естествени материи и свободно;
 • игнорирайте симптомите на DTP странични ефекти, опитайте се да ги премахнете сами. Това заплашва развитието на тежки усложнения след ваксинацията. Ето защо, ако се появят патологични признаци, трябва да се консултирате с лекар.

Възможно ли е да плувате и да се разхождате по улицата след ваксинации срещу хепатит и пневмокок?

В допълнение към DPT, децата се ваксинират и с други лекарства. Например, бебетата са защитени срещу пневмококови и хепатитни вируси. Родителите се интересуват дали е позволено да се разхождате по улицата и да плувате след такива ваксини.

Ефектът на всички ваксинации върху тялото е сходен, следователно тези ограничения важат не само за DPT, но и за всички други лекарства за имунизация.

Подобни видеа

Прочетете повече за DPT ваксината във видеото:

По този начин мненията на лекарите относно това дали е възможно да се намокри пробивната зона след DPT и да се плува се различават. Повечето експерти препоръчват да се въздържате от водни процедури за няколко дни. Това ще избегне усложнения след ваксинацията..

Водни процедури след DPT: „за“ и „против“

След като детето е ваксинирано, родителите имат много въпроси за това какви ограничения съществуват през първите няколко дни след тази процедура..

Най-често се притесняват дали е възможно да се къпе детето след ваксинацията с DPT. Тялото реагира особено болезнено на въвеждането на тази ваксина. Естествено, различни фактори, включително водните процедури, влияят върху благосъстоянието на бебето..

Причини за забрана на плуването

Къпането заплашва с инфекция или вирус, който може да повлияе на здравето на мястото на инжектиране. Лекарите обаче забраняват извършването на водни процедури по друга причина. Промени като зачервяване, треска и дразнене възникват в резултат на къпане..

Освен това имунната система е отслабена след прилагане на ваксината. Тялото активно произвежда антитела. Докато плувате, съществува риск от хипотермия, която е изпълнена с настинки и началото на възпалителния процес..

След имунизация често се наблюдават следните реакции на тялото:

 • хипертермия (показанията на термометъра надвишават 39 градуса по Целзий), проблематично е да се намали температурата с антипиретици;
 • втрисане;
 • хрема;
 • главоболие;
 • сънливост;
 • раздразнителност;
 • сълзливост;
 • слабост;
 • апатия;
 • повръщане;
 • диария;
 • кашлица;
 • конвулсии;
 • възпалено гърло.

Температурните промени по време на плуване провокират проявата на тази симптоматика. При контакт с вода е възможно появата на възпалителен процес. Отговорът на организма към ваксината се увеличава. Ситуацията се влошава.

Колко време не можете да миете

Лекарите казват, че не можете да се миете през деня преди ваксинацията и три дни след нея. Ако състоянието на детето не се влоши, е необходимо да се въздържате от водни процедури за не повече от един ден. Основното нещо е да плувате за кратко време, за да предотвратите хипотермия и прегряване. Вземането на вана ще помогне на вашето бебе да се възстанови по-бързо след ваксинацията.

Когато е разрешено плуването

Ако бебето се храни с апетит, играе си и няма реакция на организма към ваксината, можете да го изкъпете в първия ден след имунизацията.

Основното нещо е да се спазват редица правила:

 1. Използвайте преварена вода. Не добавяйте билкови отвари.
 2. Издържат на температура на водата в рамките на 36-39 градуса по Целзий.
 3. Децата нямат право да плуват дълго. 5-10 минути са достатъчни.
 4. Мястото за ваксинация може да се навлажнява само с вода, но не и да се търка с гъба.
 5. След като излезете от банята, трябва незабавно да избършете детето с кърпа и да го облечете, като избягвате хипотермия.
 6. Необходимо е да се гарантира, че в помещението няма течения..

Спазвайки тези изисквания, няма да има отрицателни последици след DPT. Къпането е разрешено веднага след въвеждането на ваксината при липса на промени в благосъстоянието на бебето.

Като се има предвид, че реакцията към ваксинацията често се проявява на втория ден, къпането все пак се препоръчва да се отложи.

Ако е мокро: възможни последици

Лекарите предупреждават родителите да не мокрят мястото на инжектиране още първия ден. Контактът с вода увеличава риска от локална реакция на тялото.

Ако засегнатата област е навлажнена, на мястото на ваксинацията се наблюдават следните промени:

 • зачервяване;
 • подуване;
 • подуване;
 • болезнени усещания;
 • обриви;
 • образуването на печат;
 • куцота.

Водата съдържа патогенни микроорганизми, които провокират началото на възпалителния процес. Когато проникнат в отворена рана, започва нагнояване..

За да се елиминират страничните ефекти, е необходима хирургическа интервенция. Местните препарати за образуване на гной на мястото на инжектиране са неефективни.

Мястото на инжектиране се намокри: какво да правя

Невъзможно е да се навлажни DPT ваксината, но ако това се случи, не трябва да изпадате в паника. Трябва да попиете мястото на инжектиране с кърпа. Втриването му е строго забранено. Това ще влоши ситуацията..

Ако се появи локална реакция, засегнатата област се третира с мехлем Троксевазин..

Лекарството подобрява кръвообращението и уплътнението започва да се разтваря. Болката се облекчава, сърбежът и възпалението се елиминират.

На мястото на инжектиране не трябва да се прилагат компреси. Също така е забранено да се използват антисептици и да се използват методи на традиционната медицина. Всички действия се съгласуват с лекаря. Самолечението е неприемливо.

Ефекти при къпане: когато имате нужда от лекарска помощ

Реакцията към DPT ваксината е нормална. Такива промени не предизвикват безпокойство. Това е имунният отговор на организма, при който започва синтеза на антитела и създаването на защитна бариера срещу инфекции. Влошаването на здравето след къпане, не е причина да посетите лекар.

Има редица предупредителни знаци в резултат на контакт с вода.

С проявата на следните симптоми не можете да се колебаете да се свържете с медицинско заведение:

 • детето плаче непрекъснато в продължение на три часа;
 • мястото на инжектиране е силно подуто, червеното петно ​​или уплътнение в диаметър надвишава 8 сантиметра;
 • в областта на инжектирането се появи гноен абсцес;
 • след всяко хранене се отбелязва повръщане;
 • температурата надвишава 39 градуса по Целзий и не отслабва дори при използване на антипиретици;
 • кожата става синкава или жълта;
 • има временно спиране на дишането;
 • настъпва загуба на съзнание;
 • се появява тежка форма на алергия (анафилактичен шок, оток на Квинке);
 • конвулсии се появяват на фона на отсъствието на хипертермия.

При такива симптоми родителите трябва да се консултират с лекар и да говорят за действията, извършени в периода след ваксинацията. Къпането не е единственото нещо, което може да доведе до развитие на опасни усложнения. Тази информация ще помогне на педиатъра да оцени ситуацията и да избере тактика на лечение..

Мнението на лекарите

Основната задача на родителите е да поддържат позната рутина и да предотвратяват стреса. Ако детето е свикнало да се къпе преди лягане, тогава не трябва категорично да отказвате да се къпете..

Основното е да се избягва продължително излагане на вода и хипотермия. Най-добрият вариант е душ или измиване с топла вода.

Много лекари твърдят, че няма сериозни бариери пред къпането в периода след ваксинацията. Напротив, всеки дискомфорт, който бебето изпитва, влияе негативно върху дейността на имунната система..

Кратка вана без използване на препарати няма да влоши състоянието. Основното е, че температурата на водата е в нормални граници и бебето не прегрява.

Ако детето не обича да плува и хвърля истерики по време на процедурите, постоянно плачейки, тогава е по-добре да отложите посещенията в банята за първите няколко дни след инжектирането на серума. Не претоварвайте отслабеното тяло с допълнителни негативни емоции..

Достатъчно е да избършете бебето с мокри кърпички или кърпа, предварително намокрена във вода.

Категорично е забранено да се търка мястото на ваксинация с кърпа или гъба. Достатъчно е просто да измиете засегнатата област от натрупаната пот. Ако родителите решат да ограничат детето да се къпе за този период, трябва да се уверите, че мястото на инжектиране остава чисто..

Потта, натрупана върху раната, може да доведе до появата на локален възпалителен процес. По кожата се появява подуване. Мястото, където е дадена ваксината, става червено. Не са изключени обриви, подобни на алергична реакция и втвърдяване.

В периода след ваксинацията не са необходими допълнителни манипулации. Опитът да облекчи състоянието на детето може да доведе до влошаване на ситуацията..

Страничните ефекти често се появяват при въвеждането на DPT ваксината. Следователно след имунизацията има редица ограничения, сред които отхвърлянето на водните процедури заслужава специално внимание..

Няма категорична забрана за плуване. Ако няма промяна в състоянието, бързото измиване ще бъде от полза. Друг е въпросът дали детето реагира болезнено на ваксината. В същото време трябва да изчакате, докато се къпете, докато здравословното състояние се нормализира..

Позволено ли е детето да плува след DPT ваксинация

DTP ваксинацията е задължителен инструмент за ваксиниране на деца. Провежда се с цел засилване на защитните функции на детския организъм чрез намаляване на риска от дифтерия, магарешка кашлица и тетанус. Поради активното производство на защитни антитела, което започва веднага след инжектирането, рискът от развитие на тези заболявания в бъдеще намалява или те протичат в пасивна форма.

По подразбиране съгласието за такава инжекция предполага съгласие за спазване на строги правила, които имат за цел да осигурят пълните ползи за здравето от ваксината. Ваксината съдържа инактивирани бактерии от магарешка кашлица и токсоиди от дифтерия и тетанус. Имунната система започва активно да се "бори" с причинители на болести. В резултат на това през първите няколко дни след имунизацията бебето има висока температура, общо неразположение, кашлица и някои други странични ефекти. През този период е по-добре да не излагате момче или момиче на излишен стрес, за да помогнете на малкото тяло да се справи с основната задача - да разработи свой собствен защитен механизъм срещу вградени инфекции. Това се превръща в основното обяснение защо повечето опитни лекари вярват, че къпането веднага след получаване на DPT ваксинация ще донесе повече вреда, отколкото полза. Между другото, същото се отнася и за разходките на чист въздух. Но когато дойде моментът, когато вече е възможно да се измият трохите, ще разберем в тази статия.

Колко дни

Съществува погрешно схващане, че DPT ваксинацията има някои общи черти с теста на Манту, поради факта, че е забранено да се мокри последният (макар и не категорично). Препоръката за ограничаване на къпането е свързана главно с риска от сериозни заболявания, които могат да се изострят на фона на намаляване на защитните сили на организма след инжектирането. Водата, която влиза в мястото на инжектиране, е напълно безопасна.

Ако се чувствате добре, можете да плувате след DPT ваксинация още в първия ден след манипулацията. При странични ефекти (треска, кашлица и т.н.) не можете да къпете детето, тъй като различни фактори на чужда среда могат да провокират настинка, сериозни усложнения.

Ако болезнените симптоми продължават на третия или четвъртия ден след датата, на която е извършена инжекцията, която е необходима за повишаване на имунитета, тогава пациентът трябва да бъде показан на лекаря и да действа в съответствие с неговите последващи инструкции..

Защо не можете да къпете детето си след ваксинации. Мнения и предразсъдъци

Експертите препоръчват да се провеждат водни процедури един ден преди инжектирането на ваксината, а последващото къпане трябва да се извършва само на следващия ден или два дни след инжектирането. Ефектът от такава забрана се дължи на желанието да се защити отслабеният имунитет на детето от въздействието на патогенни фактори на околната среда (сурова, мръсна вода, температура на банята).

Симптомите на повишаване на телесната температура могат да се разберат от нивата на настроение и невнимание при децата. Ако те не отговарят на нормалното, тогава плуването и всякакви други водни процедури са строго забранени. Това обяснява защо в никакъв случай не трябва да къпете дете, ако се чувствате зле. Ако бебето е в нормално състояние, добър апетит и настроение, е позволено да плува почти веднага след ваксинацията, няма ограничения.

Мненията на мама

Един от най-често срещаните въпроси от майките: „Възможно ли е да се намокри ваксината DPT?“.

Майките често бъркат ваксинациите срещу магарешка кашлица, дифтерия, тетанус и Mantoux, така че погрешно смятат, че в никакъв случай не трябва да се овлажнява и DPT ваксината. Това е често срещан мит. След въвеждането на лекарството можете да направите воден компрес, без да се страхувате от негативна реакция на тялото. Основният проблем след ваксинацията не е контактът на мястото на инжектиране с вода, а по-скоро отслабена телесна система, която не е в състояние за известно време да се противопостави на външни фактори, което впоследствие може да доведе до сериозни заболявания.

Мнението на лекарите

Педиатрите смятат, че след прилагането на ваксината наистина си струва да се въздържате от измиване за около 48 часа, но също така вярват, че влагата върху кожата, където е била инжектирана ваксината, не засяга имунитета. Тази гледна точка се обяснява по следния начин: имунната система на децата след всякакъв вид ваксинация е слаба, антителата се произвеждат с огромна скорост, поради което рискът от някакво заболяване се увеличава значително. Имунитетът, неспособен да осигури адекватна съпротива, е изложен на външна инфекция и болестта настъпва. Лекарите също настояват, че ваксинирането по време на бременност носи повече вреда, отколкото полза..

Лекарите препоръчват да се ограничат процедурите за къпане на новородено дете до два дни, за да се даде време на тялото му да се възстанови.

Наистина ли е възможно да се къпе дете след DPT ваксинация

Въпреки препоръките, много хора все още смятат, че къпането на новородено след DPT ваксинация е възможно, ако се чувства добре. Това отчасти е вярно. Не можете да плувате категорично, ако имате такива симптоми на заболяване:

 • хрема;
 • кашлица;
 • летаргия;
 • висока температура;
 • всяка друга проява на влошаване на благосъстоянието.

Кога е по-добре да се въздържате и колко не можете да къпете детето след ваксинацията

Децата не трябва да ограничават напълно къпането. Основното нещо е постоянно да наблюдавате детето: измервайте температурата му, проверявайте състоянието му. С отличен здравен показател е разрешено плуването и това не представлява опасност. Ако има подозрения за лошото здраве на бебето, по-добре е да отложите всякакви водни процедури толкова дълго, колкото е необходимо за пълно възстановяване. Трябва да се опитаме да му осигурим максимално спокойствие..

DTP ваксинациите се считат за едни от най-трудните в целия календар на ваксинациите. Това се дължи на факта, че бебето трябва да се бори едновременно с три инфекции, най-реактогенната сред които е магарешката кашлица. От една страна, страничните ефекти са стрес за крехкия имунен комплекс, от друга, тяхната проява показва правилните процеси на формиране на антибактериалната бариера.

За да се намали вероятността от усложнения след въвеждането на DPT, е важно да се покаже малкият пациент на педиатър преди манипулация. Може би той ще идентифицира и разграничи строги или фалшиви противопоказания за процедурата, например остри респираторни инфекции, обостряне на хронична патология, конвулсивен синдром, имунодефицит и т.н. Ако такива условия бъдат потвърдени, ваксинацията ще бъде отменена или отложена.

Според медицинската класификация се различават следните степени на реакция на организма към ваксинация (в зависимост от телесната температура):

 • слаб - до 37,5 ° С включително;
 • средно - 37,6-38,5 ° C;
 • силен - над 38,5 ° С.

Ако телесната температура се повиши, на децата може да се дадат една четвърт таблетка аналгин, предвид факта на възможни алергии или непоносимост. Лекарите не препоръчват използването на други лекарства и винаги съветват да потърсите мнението на специалисти.

Кога можете да къпете детето си след DPT ваксинация

Лекарите не препоръчват да се къпе дете веднага след ваксинацията, дори ако се чувствате добре. Обикновено на децата се разрешава да извършват водни процедури не през първия ден, а поне след два дни.

При постоянно лошо състояние на децата, дори на четвъртия ден, родителите трябва да се свържат с лекар за квалифицирана помощ..

Общи правила за къпане след ваксинация

Има специални правила за къпане на новородено след приложението на DTP лекарството.

 1. Къпането не трябва да отнема много време.
 2. Водата трябва да е топла, но не гореща.
 3. Увийте бебето само с чисти памперси и кърпа.
 4. Не забравяйте да дезинфекцирате банята или друго място за къпане с антибактериални средства.
 5. Не използвайте "агресивни" душ гелове и шампоани.
 6. Не забравяйте да държите главата на бебето с ръка.

Не се изисква затваряне на папулата, но ако детето се къпе в некипявана вода, това действие няма да е излишно. В този случай на помощ ще дойде обикновена лепенка от плат с памучна вата..

Грижа за мястото на инжектиране след водни процедури

След къпане е необходимо бебето да се увие с пелена и едва след това с кърпа, така че последната да не дразни кожата му. Необходимо е да се избърсва влагата с леки движения, без да се упражнява натиск върху областта на кожата, където е направена ваксинацията. Ако е бил използван пластир, трябва да го премахнете и да повторите същите стъпки.

Ако при бебе се открие възпаление на раната, трябва да направите лосион от масло от невен и да го задържите около петнадесет минути.

Къпете се или не се къпете. Претеглете плюсовете и минусите

Като се вземе предвид всичко, което беше обсъдено в горния текст, могат да се направят някои изводи.

Къпане на дете след DPT ваксинация: "За". Можете да къпете детето си, ако:

 • той се чувства добре;
 • спазвайте всички задължителни процедури след ваксинациите;
 • правете го съгласно всички горепосочени правила и не за дълго;
 • имаше консултация с лекар за това.

Къпане на дете след DPT ваксинация: "Против". Не можете да къпете дете, ако:

 • ваксинацията е направена в същия ден;
 • показва симптоми на настинка или друго заболяване;
 • вече имаше опит с къпането на бебето и това предизвика негативна реакция;
 • има противопоказания.

Всяка майка трябва внимателно да наблюдава благосъстоянието на бебето след ваксинацията, да измерва температурата му и едва след това, въз основа на информацията от тази статия, да реши дали да къпе бебето в банята или не..

Колко дни можете да къпете (измиете) дете след DPT ваксинация

Въпросът: възможно ли е да се къпе детето след DPT ваксинацията или не, - възниква пред по-голямата част от родителите. След ваксинацията лекарят ще ви каже подробно кога можете да извършвате хигиенни водни процедури и как да се грижите за мястото на инжектиране.

Защо е невъзможно да се навлажни DPT ваксината

Не плувайте след DPT е мярка, свързана със задължителни превантивни действия. След такива ваксинации тялото насочва всичките си сили към разработване на специфични антитела, които се борят срещу патогенния патоген. Не можете да къпете детето след ваксинация поради факта, че в този момент имунната система на детето е отслабена и склонна към развитие на много инфекциозни и вирусни заболявания, а по време на водни процедури е лесно да се разболеете в това състояние.

Втората причина, поради която не можете да плувате след ваксината, е, че след контакт с вода мястото на ваксинацията може да се подуе и това ще даде грешен диагностичен отговор. Самите родители, виждайки, че мястото на инжектиране е много зачервено и подуто, може да се изплашат, мислейки, че нещо не е наред с детето след DPT, ако имунната система реагира по този начин на ваксинацията. Те обаче не свързват този симптом с факта, че детето е плувало.

За да може педиатърът правилно да оцени реакцията на организма към DPT, е важно да се спазват всички превантивни мерки и препоръки, т.е. не можете да мокрите не само мястото на инжектиране, но и напълно да плувате, предвид рисковете да се разболеете.

Кога можете да къпете детето си след DPT ваксинация

Защото хигиената е най-важната мярка, важно е да разберете кога е позволено да плувате след ваксинация, без да рискувате да навредите на здравето на детето. Можете да изкъпете дете след DPT ваксинация след няколко дни. Особено важно е да се откажете от водните процедури още през първия ден..

Не можете да се измиете след DPT, ако инжекцията даде такава реакция като повишена телесна температура, влошаване на общото състояние, бързо развитие на подуване на мястото на приложение на ваксината. В този случай въпросът за къпането трябва да бъде решен с лекаря индивидуално..

Ако всички тези признаци отсъстват и детето понася добре ваксината, можете да намокрите DPT ваксината след 2-3 дни.

Мястото на ваксината не трябва да се приготвя на пара, което означава, че къпането е най-добре да се прави под душа или да се ограничава до локално измиване на гениталиите. Можете да оставите останалата част от тялото без вода за един ден, за да намалите рисковете от инфекциозни и вирусни заболявания..

Правила за къпане

Къпането след DPT ваксинация трябва да бъде внимателно и краткотрайно..

За да предотвратите развитието на усложнения, трябва да вземете предпазни мерки.

Подготвителен етап

Забранено е извършването на водни процедури непосредствено след инжектирането. Ако ваксината е била дадена сутрин, можете да плувате само вечер (не напълно), ако ваксината е била приложена следобед, къпането ще трябва да бъде отложено за следващия ден..

Подготовката за къпане включва преглед на детето, анализ на общото му здравословно състояние. Необходимо е да се измери температурата, да се следи поведението: детето е станало прекалено капризно.

Трябва да подготвите банята: препоръчително е да я загреете предварително, можете да използвате нагреватели или пара за това, като пуснете струя гореща вода за няколко минути.

Водата също трябва да се приготви предварително: ако се използва течаща вода, тя трябва да се превари и да се изчака, докато се охлади до нормална температура. Не е нужно да кипвате само филтрирана вода. Температурата на водата трябва да бъде в диапазона от + 36... + 39 ° С. В къща или апартамент трябва да затворите всички прозорци, за да предотвратите течение, което може да доведе до заболяване.

Процес на къпане стъпка по стъпка

Преди да изкъпете ваксинирано дете, то трябва да бъде съблечено директно в стаята, където ще се извършва хигиенната процедура. Алгоритъм за правилно приемане на водни процедури:

 1. Свалете всичките си дрехи.
 2. Затворете мястото на инжектиране с гипс, поставяйки малко парче памук или сгъната превръзка под него. Така ще бъде по-лесно да премахнете пластира по-късно, без да увреждате нежната кожа на мястото на инжектиране.
 3. Поставете бебето във вана или вана. Дори и да е все още малък, не го слагайте във вода, така че мястото на инжектиране да не е постоянно във водата.
 4. Само гениталиите могат да се измиват с препарати. Препоръчително е да използвате малко количество сапун, така че по-късно да не се налага да използвате много вода, опитвайки се да го измиете.
 5. Забранено е да се търка кожата около мястото на инжектиране с гъба или кърпа..
 6. След като се изкъпе, детето веднага трябва да изсъхне добре с кърпа.
 7. Отстранете пластира, леко попийте кожата с кърпа, не търкайте и не натискайте.
 8. Поставете дрехи върху добре изтрито тяло.

След банята е задължително детето да не седи на пода, близо до отворен прозорец или в течение..

Грижа за мястото на инжектиране

Забранено е извършването на всякакви манипулации с кожата на мястото на инжектиране. Не мажете с йод или брилянтно зелено, излагайте на вода за дълго време. Внимателно облечете дрехите на детето, така че шевовете да не нараняват кожата. Ако бебето е в памперс, трябва да го облечете внимателно, изглаждайки воланите на ластика на пелената, така че да не търкат кожата.

Невъзможно е кожата да бъде дълго време под мазилката. Този продукт се използва само по време на къпане и се отстранява веднага след водните процедури. В противен случай кожата под пластира ще бъде изпарена, в резултат на което могат да се появят алергични реакции..

Какво да направите, ако мястото за ваксинация е мокро

Ако родителите случайно намокрит DPT ваксината по време на къпане или при други обстоятелства, не се тревожете. В повечето случаи няма да се случи нищо лошо и не трябва да се прави нищо. Всички действия в този случай са само в постоянната проверка на мястото на ваксинация и наблюдение на общото състояние на детето.

Трябва да потърсите медицинска помощ само ако телесната температура се е повишила, състоянието се е влошило, има признаци, показващи развитието на инфекция и вирусни заболявания, или ако мястото на инжектиране на ваксината внезапно се зачерви, има подуване, боли да го докоснете.

След DPT можете да си купите дете, но педиатрите настояват, че къпането през първия ден трябва да бъде изоставено. За хигиенни процедури можете да използвате мокри кърпички и да прибягвате до къпане само в екстремни случаи, когато няма друг начин за лечение на кожата след смяна на пелената.

Възможни последици

Плуването след ваксинация, когато тялото е отслабено, може да доведе до развитие на вирусни и инфекциозни заболявания, произтичащи от нарушаване на правилата и предупрежденията по време на водни процедури (ако детето влезе в течение или е много студено след баня).

Други възможни последици са подуване и зачервяване на кожата; не е изключено локално повишаване на температурата на мястото на доставяне на ваксината. Тези признаци могат да изчезнат сами след няколко дни, изключително рядко - да са симптоми на нагнояване, абсцес. Ако кожата на мястото на инжектиране е силно зачервена и подута, трябва да се свържете с вашия педиатър.

DTP ваксинация - когато можете да къпете детето си?

Защо не можете да къпете бебето си след DPT ваксинация и кога можете да го направите? Този въпрос тревожи неопитните майки на първородени бебета. Отговорът е прост: водните процедури са забранени през първия ден на ваксинацията и два дни след нея. Това правило важи и за разходките на улицата..

Благосъстояние на бебето

Целта на ваксинацията е да се развие имунитет към определен вид заболяване. В тялото се въвежда определена маса от патогенни бактерии, с които тялото на детето започва активно да се бори. През първите 72 часа след инжектирането на ваксината има повишаване на температурата и неразположение.

Има три степени на реакция на тялото на детето към DPT ваксината:

 1. слаб - 37,5C;
 2. средно - 38,5C;
 3. силна - 38,6C и по-висока.

Някои деца понасят добре ваксинацията, но когато термометърът отчете над 38С, е необходимо да предложите на бебето антипиретик. Съответно, при такова здравословно състояние къпането и ходенето са неприемливи. Бебето трябва да осигури почивка и почивка според нуждите.

Важно! Преди ваксинация покажете бебето на лекаря: той трябва да проведе преглед.

Нежелани реакции

DTP снимки са най-трудни за бебета. Детският организъм започва активно да развива имунни клетки за борба със сложен вирус, което е стресиращо за малкия човек. Повишаването на температурата и общата летаргия на детето обаче са положителни признаци: те сигнализират, че ваксинацията е започнала да действа..

Какво се случва с вашето бебе след ваксинация и кога е позволено да плува? По тялото на трохите на мястото на инжектиране може да има зачервяване и подуване. Някои бебета плачат, когато докоснат мястото на инжектиране или преместят писалката. До вечерта детето може:

 • повишаване на температурата;
 • разстроен стол;
 • отидете да повръщате;
 • счупен апетит.

Тези реакции към ваксината се считат за приемливи, ако отзвучат сами след няколко дни. При възстановяване на нормалното състояние на бебето е позволено да се правят разходки и къпане.

Ако трохите не се чувстват по-добре на третия / четвъртия ден, трябва да се обадите на лекаря. Не можете да измиете дете в това състояние..

Важно! За да избегнете недоразумения, не давайте на бебето нова допълваща храна в наши дни: не можете да въвеждате непознати хранителни продукти в диетата. Елиминирайте новата храна вече седмица преди планираната ваксинация.

Мнения и предразсъдъци

Възможно ли е да се къпе бебе със слаба реакция на инжекция? Причината за забраната за измиване след ваксинация също е намаляване на защитните сили на тялото на бебето. Енергията се изразходва за производството на антитела и вероятността от улавяне на вируси от водоснабдяването се увеличава значително.

Можете да къпете бебето си, ако сте сигурни в безопасността на водата. При добро здраве детето може да се къпе във варена вода с билкови инфузии. Колко бебе може да измие във вана? Не си струва да държите във вода дълго време, просто трябва да измиете потта.

Много майки бъркат ваксините срещу коклюш-тетанус-дифтерия с манту. След ваксинацията манту е неприемливо да навлажнява мястото на инжектиране и можете да намокрите мястото на инжектиране на DTP: не го търкайте с кърпа, а просто го изплакнете с вода. Забраната за къпане е свързана с риска от настинка по време на водни процедури или заразяване от сурова вода.

Кога можете да провеждате водни процедури с бебе? Когато бебето се чувства нормално, е позволено да се пръска във ваната на следващия ден. Къпането е забранено при температура на детето. И накрая, гледайте материала за правилната грижа за бебето след ваксинация:

Кога можете да къпете детето си след DPT ваксинация

Да се ​​къпе или да не се къпе дете след DPT ваксинация е въпрос, който често притеснява неопитни майки. Отговорът на него зависи от много фактори - как се проявява реакцията на детето към ваксината, има ли температура, дали са се появили дихателни прояви. Нека разгледаме по-отблизо дали си струва да се къпе детето след ваксинацията и какво ще се случи, ако мястото на инжектиране се намокри.

Колко дни не можете да мокрите DPT ваксината

Въпреки че DPT е реактогенна ваксина, като цяло няма противопоказания срещу къпане след нея. Ако детето не е реагирало на ваксината, струва си да откажете да плувате само през първия ден, за да не се намокри мястото на инжектиране. Защо е невъзможно да се намокри DPT ваксината? Докато мястото на инжектиране не заздравее, не го мийте и навлажнявайте, за да не внесете инфекция. Като правило раната зараства в рамките на един ден, след което къпането не представлява опасност. Освен това детето лесно може да стане хипотермично в период на отслабен имунитет..

Особеността на домашната DTP ваксинация обаче е, че в около 70% от случаите детето издава напълно нормална температурна реакция към нея. Температурата, като реакция на въведените чужди агенти, може да се повиши в рамките на 6-8 часа след ваксинацията, но най-често се появява в края на деня. В зависимост от състоянието на детето и индивидуалната му реакция, температурата може да остане в субфебрилния диапазон и може да се повиши до 38,6 градуса и повече.

Ето защо педиатрите, попитани колко дни е невъзможно да се намокри DPT ваксината, обикновено дават препоръка да се въздържат от къпане през първите 24-48 часа. В повечето случаи температурата ще се нормализира през това време. Ако температурата продължи около 3-5 дни, което също се отнася до варианта на нормалната реакция на тялото, тогава през целия този период е по-добре да се извършват хигиенни процедури с помощта на обикновена салфетка.

Достатъчно рядко се наблюдава температурна реакция към ваксинацията след въвеждането на внесени DTP аналози - например ваксината Infanrix. Това се дължи на по-пречистения състав на ваксината, заместването на коклюшния компонент (убити коклюшни DTP микроби с коклюшен токсоид) и липсата на някои реактогенни баластни вещества.

Често се случва родителите да забравят за ваксината и да намокрит DTP ваксината. Какво се случва, ако намокрите DTP? Нищо лошо няма да се случи. Просто не е нужно активно да търкате мястото на инжектиране с кърпа, просто го намокрете от излишната влага..

Възможно ли е да се къпе дете след ваксинация и опасно ли е

Педиатрите не виждат нищо лошо в обичайното къпане след DPT. Ако бебето се чувства добре, активно е, весело и обича да се плиска във водата, няма нужда да го лишавате от тази възможност. Къпането след DPT ваксинация не е забранено и няма противопоказания за това. Доскоро имаше категорична забрана за къпане на дете в продължение на няколко дни след теста на Манту. Тази забрана обаче беше отменена през 2017 г. Доказано е, че контактът на пробата на Mantoux с вода не влияе по никакъв начин на работата на пробата. Следователно сега няма ваксинации, след които бебето да не може да бъде изкъпано, при условие, че се чувства добре..

Възможно ли е да се къпе дете след DPT ваксинация, ако то се чувства леко зле? В този случай е по-добре да се откажете от събиранията в банята и да измиете детето с топъл душ или просто да използвате дамски превръзки..

Плуването в естествени води обаче е най-добре да се отложи до 5-ия ден след деня на ваксинацията. Първо, това е важно, за да не попадне инфекция в мястото на инжектиране, и второ, така че детето, чиито имунни сили все още са насочени към формиране на имунен отговор, не просто да се хипотермизира и да не се разболее от респираторно заболяване.

Ако заведете детето си на басейн, трябва да откажете да го посетите през първите 5 дни след ваксинацията. Това не е свързано с особеностите на ваксинацията, а с посещението на обществено място, където е съсредоточен голям брой деца, сред които определено има пациенти с вирусни инжекции..

Ако детето хване инфекция веднага след ваксинацията и на неговия фон се появят температура и други симптоми, ще бъде доста трудно да се отдели реакцията към ваксината от болестта, поради което можете да видите алергичната реакция на организма към ваксината.

Мнението на лекарите, когато можете да къпете дете след DPT ваксинация

Мнението на лекарите за къпане след ваксинация е единодушно - не трябва да къпете бебето през първите 48 часа, за да видите дали има реакция към ваксината. Кога тогава може да се къпе дете след DPT ваксинация? Вижте благосъстоянието на бебето. Ако не се е променил или влошил, можете спокойно да възобновите къпането от втория ден след ваксинацията. Не мислете обаче, че ако бебето е издържало весело първата ваксинация, тогава няма да има проблеми с втората и третата. Като правило хипертермията се появява по-често след последващи ваксинации, а не първата.

Ако се притеснявате от зачервяване на мястото на инжектиране, лека болезненост или леко втвърдяване, направете отвара от лайка или дъбова кора във ваната. Фито-антисептиците ще предпазят раната. Не търкайте мястото на инжектиране с кърпа, изплакнете мястото с ръка. При избърсване също го подсушете с кърпа.

Не трябва да се отказвате от обичайното успокояващо къпане през нощта след DPT ваксинация. Възможно е да се наруши ежедневието само през първия ден, за да се наблюдава благосъстоянието на бебето. Не пръскайте обаче във ваната при най-малкия признак на повишаване на температурата. Изчакайте да се нормализира и продължете да живеете обичайния си живот..

DTP ваксинации и полиомиелит при дете: мога ли да се къпя след ваксинация?

Ваксинацията на бебе повдига много въпроси от родителите, тъй като води до промени в състоянието и поведението на детето. Въпреки препоръките на педиатрите, не всички ограничения са задължителни, което поражда съмнения и въпроси.

Един от тези спорни моменти е къпането на бебе след ваксинация. Научете за принципа на ваксинацията, дали трябва да къпете бебето си и как да се подготвите за процеса, научете от тази статия.

Принципът на действие на DPT ваксината

Какво представлява тази ваксина? Най-сериозните животозастрашаващи заболявания са: магарешка кашлица, дифтерия, тетанус.

Една от първите ваксини, които детето получава (без да се броят първите дни в болницата), е DPT. Това съкращение означава абсорбирана ваксина срещу коклюш-дифтерия-тетанус.

Принципът на действие е да стимулира тялото на бебето да произвежда антитела. Имунната система на новороденото е доста слаба, тъй като е слабо развита, така че има голям риск от заразяване с вирусно заболяване.

Ваксината съдържа 4 компонента:

 • компонент от коклюш;
 • тетаничен токсоид;
 • дифтериен токсоид;
 • консервант Мертиолат.

Поради факта, че дифтерията и тетанусът имат специален курс, важно е да подготвите тялото на бебето да се бори не само с микробите, но и с токсините, които те отделят в процеса на живот и размножаване. Следователно DTP съдържа токсини на патогени.

DTP ваксинацията се извършва три пъти през първата година от живота на детето. Поставя се със съгласието на родителите, но в никакъв случай не трябва да го отказвате. Това ще изложи детето на голям риск..

Възможно ли е да се извършват водни процедури?

След колко дни можете безстрашно да къпете дете след DPT ваксинация? Много лекари съветват да се въздържат от водни процедури след ваксинация в продължение на 2-3 дни. Това обаче се дължи на желанието да се защити и предпази детето от възможни усложнения - появата на сърбеж в областта на инжекцията, настинки, бронхит или бактериална инфекция (ако чешмяната вода не е с най-добро качество, патогените могат да попаднат в раната).

Всъщност можете да къпете бебето си в първия ден от DPT ваксинацията. Основното е да следите състоянието и поведението му. Тази ваксина често причинява треска, обща слабост и безпокойство у бебето..

Ако такава реакция се появи още на първия ден, тогава е най-добре да издържите с къпане до следващата вечер, тъй като допълнителното натоварване на тялото може да влоши ситуацията. Ако детето е достатъчно активно, чувства се добре и не е капризно, то на първия ден можете да се ограничите до топъл душ - няколко минути ще са достатъчни, а от следващата вечер възобновете обичайното къпане.

Как действа ваксината срещу полиомиелит

Полиомиелитът е сложно и опасно заболяване. Патогенът атакува нервните клетки на гръбначния мозък, което може да доведе до парализа и последващо увреждане на детето. За да се избегне инфекция, всяко бебе е ваксинирано с полиомиелит.

Принципът на ваксината практически не се различава от останалите. Убит или силно отслабен вирус се инжектира в тялото на детето, което започва активно да се размножава. Имунната система реагира с производството на антитела.

Пероралната ваксинация се състои от жива ваксина, която се прилага върху корена на езика на детето. Обикновено 2 капки. В този случай можете да плувате в същия ден, тъй като няма опасност микробите да попаднат в раната или водата да причини сърбеж.

Ако ваксинацията е интрамускулна или подкожна, тогава тук трябва да направите същото като при DPT - в зависимост от състоянието на бебето. В случай на тежки последици, водните процедури трябва да започват не по-рано от третия ден и най-добре е да се даде предпочитание на душата.

Къпане на ваксинирано бебе

Въпреки препоръките на лекарите за това колко дни не трябва да се къпе бебе след ваксинации с DPT и полиомиелит, водните процедури се възобновяват почти на следващия ден след ваксинацията, дори ако детето не се е възстановило напълно от натоварването. В този случай си струва да се придържате към някои правила и да създадете най-безопасните условия за детето, така че състоянието му да не се влошава..

Подготвителен етап

Къпането на бебето в дните след DPT ваксинацията и полиомиелитът трябва да бъде краткотрайно. Ето защо, преди да започнете процедурата, трябва внимателно да се подготвите.

Какъв инвентар ви трябва?

Не се нуждаете от нищо специално за къпане - трябва да използвате същите аксесоари, както обикновено:

 • Вана - трябва да се измие добре с антибактериални средства, за да се изключи възможността мръсотия да попадне във водата.
 • Плъзгач или хамак - ако във ваната не са предвидени анатомични канали, тогава е по-добре да използвате специална стойка.

Често мястото на инжектиране (от външната страна на бедрото) става леко зачервено, подуто и възпалено. Всяко движение на крака дава на бебето неприятни усещания, а допълнителни устройства в този случай ще осигурят по-малка подвижност.

 • Хигиенни продукти - основното е да не се използват агресивни гелове и шампоани. Редовният бебешки сапун ще бъде достатъчен.
 • Каква трябва да е водата?

  Къпането на дете в гореща вода е противопоказано дори в обикновени дни, а в периода след ваксинацията е най-добре да се даде предпочитание на топла вода.

  Температурата трябва да бъде избрана в зависимост от обстановката в помещението. Ако къщата е хладна, например, не повече от 21-22 ° C, тогава водата също трябва да бъде 37-40 ° C.

  Най-добре е да използвате преварена вода, докато инжекционната рана заздравее..

  Заслужава ли си нещо да се затвори мястото на инжектиране?

  Не е необходимо да правите това, но ако родителите решат да къпят бебето в некипявана вода или в обикновена вана, тогава няма да навреди да затворите мястото на инжектиране. За да направите това, можете да използвате обикновена лепенка от плат с памучна вложка..

  Процес на къпане стъпка по стъпка

  Нищо необичайно и ново в дните след ваксинацията не се случва по време на процеса на къпане, основното е да бъдете внимателни.

  1. За да поставите бебето във ваната - при липса на пързалка или хамак, хванете главата му с ръка. Препоръчително е да поставите пелена на дъното, за да намалите приплъзването.
  2. Разнесете гела или сапуна по цялото тяло на детето с поглаждащи движения, без да докосвате мястото на ваксинацията.
  3. Измийте - с вълнообразно движение във ваната или с помощта на душ.
  обратно към съдържанието ↑

  Грижа за мястото на инжектиране

  • След къпане бебето трябва да бъде увито в чиста пелена и само над нея с кърпа. Това се прави, за да се гарантира, че купчината кърпи не дразни мястото на ваксинация..
  • Струва си да изтриете деликатната кожа с леки движения, особено в областта на бедрото, където е поставена ваксинацията. Ако е бил използван пластир, внимателно го отстранете и отново попийте мястото на инжектиране.
  • Ако раната е възпалена и зачервена, можете да направите лосион от масло от невен за 15 минути.

  Съвети за родителите

  Къпането след ваксинацията не е толкова трудно, колкото може да изглежда на пръв поглед. Ако е взето решение относно водните процедури, дори и въпреки тревожността на детето, тогава те не трябва да отнемат много време.

  През първия и втория ден ще са достатъчни 10 минути, особено ако бебето е палаво. Ако телесната температура се повиши до 38 ° C или по-висока, не се къпете. Ако температурата се повиши след къпане, дайте антипиретичен сироп - Panadol, Daleron и др., Или използвайте ректални супозитории Nurofen (за деца).

  Възможен отказ за ядене - не трябва да го насилвате, тъй като един от страничните ефекти на ваксинацията може да бъде гадене и повръщане. По-добре се опитайте да го нахраните по-късно.

  Възможно е за детето да бъде трудно да си легне, особено ако има болка в областта на инжектирането. В този случай е най-добре да вземете бебето на ръце и да се уверите, че няма влияние или натиск върху отока..

  Заключение

  Ваксинирането на детето е от съществено значение. Особено по това време, когато броят на вирусите и опасните болести нараства бързо. Въпреки страничните ефекти, настроението и безпокойството, всяка ваксина помага за изграждане на имунитет към различни заболявания..

  Родителите трябва да бъдат по-спокойни за това и не е необходимо да нарушават установения график за плуване и ходене..